Dossier SWARE GRÔND

Zwarte Haan, 6 septimber 2008

Jongen treedt na negenen op: berisping 'Sware Grond'

Anne Zwaga, een van de makers van de voorstelling met landbouwmachines 'Sware Grond', heeft een berisping van de Arbeidsinspectie gekregen. Tijdens de generale repetitie had hij vorige week donderdagavond in Zwarte Haan de elfjarige Guido Idzinga om tien over negen laten optreden.

Dat was te laat, stelden de twee inspecteurs die Zwaga erop aanspraken. Negen uur had nog wel gemogen. Op de uitvoeringen van vrijdag- en zaterdagavond was het geen probleem, omdat Guido de dag erna geen school had.

Bron: Leeuwarder Courant


Ljouwert, 5 septimber 2008

Sware grônd yn K-rûte

It ofrûne wykein wie by Swarte Hoanne in dûnsfoarstelling mei lânboumasines. Op in komposysje fan Peter Sijbenga en op goreografy fan Grietine Molenbuur . In bûtenfoarstelling yn it ramt fan it Jier fan de Ierdappel op It Bilt.

Tongersdei 4 septimber wurde yn it programma K-rûte fan omrop Fryslân oandacht oan dit barren bestege. K-rûte is it keunst- en kultuerprogramma fan Omrop Fryslân TV. Hjiryn is in breed ferskaat oan ûnderwerpen op kultureel mêd, fan rappers oant NNO en fan jeugdteater oant Tryater. Omrop Fryslân lit sjen wat der spilet, dûnset, skilderet en sjongt yn Fryslân en bytiden ek dêrbûten.

At jo hastich binne; Sware Grônd begjint op 7.35 minuut.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Besjoch it programma K-rûte op omrop Fryslân
Dossier Sware Grônd  >>

Zwarte Haan, 1 september 2008

Sware Grônd op Bildts aardappelland bij Zwarte Haan

Afgelopen vrijdag en zaterdag werd het ballet voor landbouwmachines 'Sware Grond' tegen de Waddendijk bij Zwarte Haan uitgevoerd. Muziek met landbouwmachines, die zich voortbewegen op een akker tegen de Nieuwebildtdijk bij Sint Annaparochie. De zeedijk zelf dient als tribune. Machines die normaal gebruikt worden voor de aardappelteelt speelden een hoofdrol in de voorstelling.

Het stuk, met een compositie van Peter Sijbenga en een choreografie van Grietine Molenbuur, verhaalt over de relatie tussen Moeder Aarde, de elementen en de Bildtse aardappel. Met deze locatieproductie heeft het Bildt een primeur: het is voor het eerst in Nederland dat een artistieke productie wordt uitgevoerd met dergelijke machines.

Bron: Persbureau Press4All (YouTube)


Swarte Hoanne, 1 septimber 2008

Sware grônd lûkt 1500 man

Lânboumasines dy't de haadrol spylje yn in grut teaterstik. Dit ûngewoane tafriel wie dit wykein te sjen by de seedyk by Swarte Hoanne op it Bilt. Dêr waard yn it ramt fan it jier fan de Ierappel bûtenproduksje Sware Grônd opfierd.

Keunstner Loet Hin is de betinker fan it stik. Syn fasinaasje foar masines waard oanwakkere doe't er jûns let de bouboeren yn it tsjuster oan it wurk seach. De 'oade oan de lânbou' luts dit wykein mear as 1500 taskôgers.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Besjoch de reportaazje op omrop Fryslân

Zwarte Haan, 1 september 2008

Sware Grônd - een succes

Foto: Roelof Varkevisser

Sware Grônd, een idee van Loet Hin en Bildtse akkerbouwers, werd afgelopen vrijdag- en zaterdagavond uitgevoerd op een perceel bij Zwarte Haan. Door de meeste bezoekers werd de voorstelling als een succes ervaren. Wat kan je van zo`n onderwerp maken was voor velen een groot vraagteken

Uiteindelijk werd het een zeer verrassende voorstelling. Een andere kijk op de aardappel, de machinerie eromheen, uitgevoerd in beeld en geluid.

Klik op de foto voor veel meer foto's.

Bron: www.bildtweb.nl


Swarte Hoanne, 30 augustus 2008

Soad publyk by Sware Grônd

Hotze Schuil

Mear as 1000 taskgers binne freed ôfkommen op Sware Grônd, de dûnsfoarstelling mei lânboumasines by Swarte Hoanne. Op in komposysje fan Peter Sijbenga en koreografy fan Grietine Molenbuur dûnsen masines en trekkers dy't normaal brûkt wurde foar de ierappeltylt.

It stik hyt Sware Grônd en giet oer de relaasje tusken de ierde en de eleminten. De foarstelling is yn it ramt fan it Jier fan de Ierappel en de Bildtse Eerappelweken.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje   >>

Zwarte Haan, 29 augustus 2008

Sware Grond - generale repetitie

Gisteravond flitsten de schijnwerpers over het Bildt. De puntjes werden op de i gezet bij Zwarte Haan. Na alle voorstukjes die we in krant en op internet hebben kunnen bekijken, moesten nu de bedenkers, makers, spelers, techneuten en alle andere betrokken laten zien wat ze waard zijn. En dat is heel wat.

Hoe zou het gaan ? Nu, de regisseur zal hier of daar nog wel een opmerking hebben, maar voor de niet ingewijde toeschouwers ging het perfect. Als dat vanavond en morgenavond weer zo gaat, kunnen de toeschouwers zich voorbereiden op een meer dan geslaagde avond.


Bron: www.bildtweb.nl


Zwarte Haan, 28 augustus 2008

Dansende landbouwmachines

Foto LC/Siep van Lingen (gescand)

Wat zouden we zijn zonder de aardappel. Dat is zo'n beetje de achterliggende gedachte van de festiviteiten in het Jaar van de Aardappel. Tijdens de zomermaanden zijn er al heel veel evenementen geweest, maar 'Sware Grond', vrijdag en zaterdag op een geprepareerde akker bij Zwarte Haan, op de klei aan de Waddenzeedijk, is wel een heel bijzonder onderdeel.

Op een compositie van Peter Sijbenga en naar choreografie van Grietine Molenboer dansen landbouwmachines die normaalweg in de aardappelteelt worden gebruikt. Met muziek, dans, zang en voordracht van onder andere Tsjêbbe Hettinga en Hein Jaap Hilarides wordt verhaald over de relatie tussen de aarde, de elementen, de speciale machines en de beroemde Bildtse aardappel.

Het publiek kan over een lengte van 200 meter kijken naar de verrichtingen van de Grimme GT170 2-rijenrooier, de AVR bunkerrooier 230B en de Wulff zelfrijdende rooier R4000Mega. Met ernaast tractoren met 2- of 3-assige kipwagens waarin de aardappels terecht komen, en poters, veldspuiten, ploegen, rijenfreezen, loofkappers en selectiewagens. Elegant trekken de machinale monsters hun figuren over de akker.

Bron: Leeuwarder Courant,uit
Foto LC/Siep van Lingen (gescand)


St. Jacobiparochie, 26 augustus 2008

Zware jongens dansen in vette klei

Klik op het plaatje voor de video.

Kunstenaar Loet Hin raakte gefascineerd door landbouwmaterieel toen hij tien jaar geleden naar Friesland verhuisde. Dat resulteerde in een dansvoorstelling voor dertig machines. Maak plaats voor de Grimme Rooier!

Bron: Volkskrant TV

Bekijk de video  >>

St. Jacobiparochie, 18 augustus 2008

Foto: Henk Brinkman

Dansende boeren en machines in St. Jacobiparochie

'Boerinnen' dansen op een akker bij St. Jacobiparochie. Het opmerkelijke tafereel vormt een scène uit de voorstelling Sware Grond, waarin landbouwmachines de hoofdrol hebben. Op een compositie van Peter Sijbenga en een choreografie van Grietine Molenbuur dansen de aardappelmachines door het weidse dijklandschap. Afgelopen weekend werd gerepeteerd voor de voorstelling die 29 en 30 augustus te zien is.

Bron: Friesch Dagblad
Foto: Henk Brinkman (gescand)

Dossier Sware Grônd  >>

Oosthoek, 18 augustus 2008

Potig benzineballet in de klei

Dansers en landbouwmachines oefenden dit weekeinde voor 'Sware grônd' dat eind deze maand in première gaat

Bij Zwarte Haan werd dit weekeinde, in het kader van het Jaar van de Aardappel, hard geoefend voor 'Sware grond', een bijzondere dansvoorstelling met landbouwmachines. Choreografe Grietine Molenbuur raakt al aardig thuis in de Kippers en Grimmes.

"Stop Grimme. Snarenbedpootmachine, doooorrrr!" Choreografe Grietine Molenbuur sprak zaterdagochtend in een weiland bij Oudebildtdijk een soort geheimtaal. Ze regisseerde reusachtige landbouwmachines, die eind deze maand (op 29 en 30 augustus) samen met danseressen bij Zwarte Haan de voor stelling 'Sware grond' spelen.

Daar staat ze, portofoon in een hand, koptelefoon op het hoofd en een priemende vinger.

Bron: Leeuwarder Courant
foto LC/Siep van Lingen (gescand)

Lees verder >>

St. Jacobiparochie, 17 augustus 2008

Oefenballet voor Bildtse boeren op taaie kleigrond.

Eigenlijk hebben de Bildtse boeren er geen tijd voor. De oogst moet namelijk van het land. Maar het is toch een stuk promotie voor het boerenvak 'Sware Grônd' een ballet voor landbouwmachines op akkerbouwgrond. Afgelopen weekend werd er geoefend.

Niet alleen de buren komen kijken wat voor vreemds er gaande is, ook de Volkskrant, de Leeuwarder Courant, Omrop Fryslân komen het bijzondere schouwspel van dichtbij bekijken. Nu nog zonder muziek dus die moet de nieuwsgierige toeschouwer er maar bij denken. En hoewel de oogst van het land moet, luisteren de Bildtse boeren geduldig naar de aanwijzingen van choreografe Grietine Molenbuur. Regisseur Loet Hin vult aan en overziet het schouwspel afwisselend met een fronsende wenkbrouw en glimlach.

Bron: YouTube

Lees het hele bericht  >>

Zwarte Haan, 10 augustus 2008

Ballet voor Bildtse Stoere Boerebinken

Om via stadsfotograaf naar plattelandsfotograaf te transformeren is al een grote stap, maar om daarna een slikspotter te worden dat vraagt een nog grotere aanpassing. In het Bildt vond de stadsfotograaf de ultieme uitdaging. Maar concessies doet de Franeker Stadsfotograaf niet dus gewoon met de standaard GladiatorNikes op stap richting Bildts aardappel- en graanland alwaar een aantal giganten stond te wachten voor een monumentaal fotografisch moment.

Ja de Bildtse grond zuigt zich meteen met al haar tentakels aan je vast; nee er is geen ontkomen aan. Het is sware grond daar tegen de waddendijk van Noordwest Friesland aan. ‘Bildtse Klaai’ zoals ze het daar noemen, maar wel zeer vruchtbaar. De goudgele graanvelden worden nu geoogst door Bildtse stoere boeren op rollende rubberen paardekrachten. Stoere kerels temmen met hun materieel al honderden jaren de stugge Bildtse bodem. Het ritme der jaargetijden bepaald het tempo van hun arbeid, jaar in jaar uit, eeuw in eeuw uit.

Bron: Streek Media.nl

Lees het hele bericht  >>

Zwarte Haan, 6 augustus 2008

Liefdesverhaal met landbouwmachines

foto: Robert Posthumus (gescand)

Waar nu de tarwe bij Zwarte Haan wacht op de dorser, dansen eind deze maand 28 rijenrooiers, poters, veldspuiters, ploegen, rijenfreezers, loofkappers, selectiewagens, tractors en elf mensen. Ze zullen de liefde vertolken tussen landbouwmachines en de aardappel in de voorstelling 'Sware grond' in het kader van het Jaar van de Aardappel.

Een spuitmachine laat doorgaans zijn spuitbomen horizontaal naast de tractor boven de grond zweven. Een rijenfrees rijdt nooit twee keer over hetzelfde stuk grond. Het is niet waarschijnlijk dat een poter kriskras door het veld toert. Toch zullen ze het op 29 en 30 augustus doen.


Bron: Leeuwarder Courant
foto: Robert Posthumus (gescand)

Lees verder >>

Zwarte Haan, juli 2008

Loet Hin, foto: Robert Posthumus (gescand)

Landbouwmachines dansen op Bildts aardappelland

Een zwoele zomeravond in Fryslân, eind augustus 2008. Op de zeedijk bij Zwarte Haan zitten 1500 mensen. Ze aanschouwen de realisatie van een droom, waarmee de Amsterdamse kunstenaar Loet Hin al tien jaar rondloopt.

Als kind was hij al gefascineerd door machines en mechanica. Dat droeg eraan bij dat Loet Hin, toen hij voor het eerst bij zijn vriendin op Het Bildt kwam, geboeid raakte door het schouwspel van die grote trage landbouwmachines, die over het vlakke Bildtse land bewogen. Hin: 'Ze bleven maar doorgaan op het veld, 's avond laat, met de lichten aan. Zoveel machines bij elkaar is mooi. Daar wilde ik iets mee doen.'


Bron: Friesland Post
foto: Robert Posthumus (gescand)

Lees verder >>

Zwarte Haan, 7 juli 2008

Landbouwmachines dansen bij Zwarte Haan.

Elegant trekken ze hun figuren over de akker terwijl hun motoren als muziek klinken van een steeds opnieuw gecomponeerde partituur. Robuust zijn de herhalende werkbewegingen, lichtvoetig de bewegingen tussen door; inklappen uitklappen, omdraaien, optrekken, neerleggen en weer opnieuw.

Het kan niet anders; landbouwmachines zijn industrieel ontworpen dansers die de hoofdrol moéten spelen in de locatieproductie 'Sware Grônd'. Niet alleen deze oogstmachines en kipwagens, maar ook poters, veldspuiten, ploegen, rijenfrezen, loofkappers, selectiewagens en meer.

Bron: www.baw2008.nl

Lees het hele bericht  >>

Sint Anne, 7 maart 2008

Keunst en jirpels

By keunst en jirpels tinke je al gau oan 'De aardappeleters' fan Vincent van Gogh. Yn it ramt fan it jier fan de ierdappel binne der op it Bilt dan ek ferskate keunstaktiviteiten organisearre. Sa binne der keunsters benadere om wurk oan te leverjen en is der in balletfoarstelling troch ierappelpoatmasines. Keunstner Loet Hin sit yn de organisaasje fan de Biltse ierdappelprojekten.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Harkje nei Loet Hin   >>