Dossier BILDTSE AARDAPPELWEKEN

St.-Annaparochie, 12 november 2008

Bildtse-Kultuurpriis 2008 gaat naar Stichting Bildtse Aardappelweken

website Bildtse Aardappelweken

De Bildtse-Kultuurpriis 2008 gaat naar de Stichting Bildtse Aardappelweken. Deze stichting organiseerde samen met veel vrijwilligers het gehele jaar door activiteiten in het kader van het door de Verenigde Naties uitgeroepen Jaar van de Aardappel. De prijs wordt zaterdag 13 december uitgereikt in Ons Huis, als de stichting samen met de vrijwilligers de afsluiting van het jaar viert.

De Stichting Aardappelweken, onder voorzitterschap van Froukje de Jong, is al vanaf 2006 bezig om aandacht te vragen voor "t Bildtse goud', en dat is volgens de jury buitengewoon goed gelukt. "Neffens de sjury ferdient deuze Stichting de Bildtse-Kultuurpriis 2008 as waardering foor 't feule werk dat deuze Stichting deen het en hopenlik in 'e toekomst nag doen mâg. In die sin is de priis ok bedoeld as stimulâns om met hur aktiviteiten foor 't Bildts en 't promoaten fan 't Bildt in al syn aspekten deur te gaan. De Stichting het angeven in 'e toekomst 'n ferfolg an hur aktiviteiten geve te willen," zo staat in het juryrapport.

Bron: De Bildtse Post

Lees verder >>


Leeuwarden, 12 november 2008

Expositie van 'eerpelkûnst' in Natuurmuseum

foto Anne Kloos

In Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden is eind oktober de tentoonstelling 'Burgers op de boerderij, boeren in de kunst' geopend. Burgemeester Van der Werff opende de expositie, die in het kader van het jaar van de aardappel georganiseerd is.

Te zien zijn de creatieve uitwisselingen van acht aan elkaar gekoppelde kunstenaars, schrijvers en fotografen. Ook is er een fotoserie van Froukje de Jong te zien. De expositie is nog te zien tot en met zondag 30 november, op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

 

Bron: De Bildtse Post

Zie ook Natuurmuseum Fryslân >>


Sint Annaparochie, juli 2008

Fan Grônd tot Mônd

Piet Hoekstra, foto: Robert Posthumus (gescand)

De Verenigde Naties heeft 2008 uitgeroepen tot het internationaal jaar van de aardappel om de wereldwijde verbouw en consumptie te stimuleren. De aardappel moet in ontwikkelingslanden hét basisvoedsel worden, vanwege de voedingswaarde en omdat de ombrengst per hectare vele malen groter is dan bijvoorbeeld maïs of graan. Bovendien groeit hij ook nog eens sneller in warme landen. Kortom: het bescheiden en onderschatte knolletje wordt ingezet in de strijd in de strijd tegen honger en armoede.

Het Bildt besteedt dit jaar vanzelfsprekend extra aandacht aan de aardappel, de Solanum Tuberosum. De aardappeltelers in de streek willen de boer dichter bij de burger brengen. De Bildtse eerpel staat in het middelpunt van allerlei festiviteiten, zoals schoolprojecten, een filmfestival, een wedstrijd Bildtstars jassen en een open-luchtvoorstelling met aardappelwerktuigen. Tijdens de Bildtse Aardappelweken van 27 juni tot en met 13 juli kunnen belangstellenden op tal van boerderijen rondkijken, eerpel-kunst bewonderen en eerpels proeven. De Friesland Post ging voor u op vooronderzoek naar het thema van de Bildtse Aardappelweken: Fan grônd tot mônd.

Bron: Friesland Post
foto: Robert Posthumus (gescand)

Lees verder >>

Terherne, juli 2008

Er gaat niks boven de aardappel

foto: Anne van der Woude (gescand)

Pizza, spagetti en rijst: buitenlands eten is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar hoe populair is de jirpel anno 2008 nog? Dit jaar werden Friesland Post lezers opgeroepen te laten weten of ze nog vaak aardappelen eten. Een reactie van trouwe aardappeleters.

Naam: Arjen Kaper (71) en zijn vrouw Anna (69)
Woonplaats: Terherne
Favoriete aardappel: Borgers van de klei uit Het Bildt

Gaat u wel eens aardappelvreemd?
'Ja, want aan het begin van het seizoen eten we Dorés, Friese pootaardappelen uit Spanje of Malta. Dan de Borgers, de Eigenheimers en daarna de Rode Star, want die blijft lang lekker. Een enkele keer eten we Irenes, voor de afwisseling. Vroeger had je Botergeeltjes, die waren helemaal lekker.'

Bron: Friesland Post
foto: Anne van der Woude (gescand)

Lees verder >>

Vrouwenparochie, 9 juli 2008

'Wanneer plukt u de aardappels mevrouw?'

Chef-kok Jacob Bote Jensma van restaurant De Zwarte Haan mocht de bezoekers bij fam. Van der Werf zaterdagmiddag verwennen op allerlei aardappelhapjes. Jensma had onder andere een truffelsoep gemaakt van de truffelaardappel. Ook presenteerde hij een cocktailprikker met zoete aardappel eraan. Van de Amerikaanse truffelaardappel worden eveneens chips gemaakt, die ook konden worden geproefd,	(foto: Johan Visbeek)

Het project Bildtse Aardappelweken kan door de grote belangstelling in de eerste week al een groot succes worden genoemd. De tentoonstellingen in de boerenschuren trekken veel mensen, en ook de 'proef-sessies' met aardappelhapjes zijn in trek.

Voorzitter Froukje de Jong-Krap van de stichting Bildtse Aardappelweken vertelt dat in de eerste week de belangstelling voor de tentoonstellingen in de negen landbouwschuren verrassend groot was. "'t Gasteboek geeft an dat se ok fan ferens komme. Faak hewwe die 'n bining met 't gebied en is dut 'n prachtige gelegenhyd om 't een en andere te kombineren. Ut Grunningen, Drinte, de Polder en feerder weg komme se ok hierhine. En 't is fansels de moeite wirg, dat de eerappel op soa'n menier en in soa'n prot farianten fan presintasy spreekwoordelik op 't bord fan de kônsumint laid wort," aldus De Jong-Krap.

Bron: De Bildtse Post
foto Johan Visbeek (gescand)

Lees verder >>

Sint Annaparochie, 7 juli 2008

Kunst en aardappelen? Dat gaat best

Een werk van Piet van Riel - 'Polderlandschap in rood, waar straks de aardappels bloeien en groeien' -in de schuur van Alco de Jong uit Sint Annaparochie. Foto LC/Jan de Vries (gescand)

Kunst op locatie. In negen historische aardappelschuren op Het Bildt is tot en met zondag 13 juli beeldende kunst te zien. Bezoekers van de Bildtse Aardappelweken die meer geïnteresseerd zijn in rooitechnieken of landbouwwerktuigen komen er ook aan hun trekken.

Waar doorgaans de kisten met aardappelen staan opgeslagen, hangen nu de acrylschilderijen van kunstenaar Plet van Riel uit Oosterhout. Aardappelboer Alco de Jong kijkt er een beetje meewarig naar. Hij schudt het hoofd. "Siestou irpels? Ik niet. Gyn een! Ik begryp niet wat dut met 't tema 'de aardappel' te maken het." Voor in de schuur brult Leendert Ferwerda, de bekende Bildtse strandjutter: "He-len-dal niks dus!"

Bron: Leeuwarder Courant
foto: LC/Jan de Vries

Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 7 juli 2008

De kap van de schuur van akkerbouwbedrijf familie Jensma. Foto: © R. Varkevisser

Nog één week tentoonstellingen in boerderijen

De tentoonstellingen zijn het resultaat van een speciale en unieke samenwerking tussen akkerbouwers en kunstenaars: exposities op akkerbouwbedrijven met kunstwerken geïnspireerd door de aardappel en het landschap naast akkerbouwpresentaties met historische tentoonstellingen.

Voor de tentoonstellingen is als uitgangspunt gehanteerd dat in het kunstwerk een duidelijke link met de aardappel gelegd wordt, direct of indirect, een grote diversiteit wat betreft kunstsiscipline: installaties en reportages van installatie's, video´s, beelden en drie dimensioneel werk, schilderijen waarin de aardappel expliciet geschilderd is, foto's en werk dat geïnspireerd is op 'de Aardappeleters' van Vincent van Gogh, Friesche (aardappel) landschappen gemaakt door kunstenaars uit heel Nederland. Daarnaast zijn in de boerderijen tentoonstellingen van Bildtse lagere school-jeugd te zien, die zich ook door de aardappel hebben laten inspireren.

Bron: www.bildtweb.nl
Foto: © R. Varkevisser

Kijk ook op baw2008.nl  >>

Sint Annaparochie, 5 juli 2008

Eten bij de boer

             

Bron: Sjoke Wassenaar op www.bildtweb.nl

Bekijk alle foto's  >>

Sint Jacobiparochie, 29 juni 2008

Eten bij de boer of tuinder

U loopt, fiets of rijdt door deze streek en misschien vraagt u zich wel eens af: Wat voor gewas groeit daar? Waar zou men dat gewas nu voor telen? Wat speelt zich af in die grote schuren? Hoe manage je zo'n bedrijf? Misschien wilt u of uw zoon of dochter eens een keer op zo'n grote trekker zitten. Nu, deze vragen kunt u stellen aan een boer of tuinder. Op zo'n 16 boerderijen bent u op 5 juli welkom om mee te eten en rond te kijken

Op die dag organiseert de Stichting Bildtse aardappelweken Eten bij de boer of tuinder. Op een zestiental adressen zijn 120 eetplaatsen beschikbaar. U krijgt de kans direct en op een ongedwongen manier kennis te maken met de moderne akkerbouw, veehouderij of tuinbouw en u kunt dan de vragen stellen over alles wat u van zo'n bedrijf wilt weten.

Bron: www.bildtweb.nl

Lees het hele bericht  >>

Oude Bildtzijl, 28 juni 2008

‘Pootgoedacademie zou goed initiatief zijn’

In het door door de Verenigde Naties uitgeroepen Jaar van de Aardappel pakt de organisatie van de Bildtse Aardappelweken flink uit. De aardappelweken worden gehouden van vandaag tot en met 13 juli. Dat gebeurt verdeeld over acht schuren van historische boerderijen in de Noord-Friese gemeente. De start vond gisteren plaats tijdens een landelijk symposium voor de aardappelsector. Een van de sprekers was gedeputeerde Anita Andriesen die als echte ‘Bilkert’ een thuiswedstrijd speelde. "Het voelt voor mij alsof dit de belangrijkste toespraak uit mijn bestuurlijke loopbaan is en zal zijn."

De pootgoedsector moet zich volgens de gedeputeerde blijven inspannen om de internationale concurrentiepositie te behouden. "Dat gaat niet vanzelf. Het betekent dat niet alleen de besten goed moeten presteren, maar dat men gemiddeld óók goed presteert. Het betekent: blíjven werken aan vakmanschap en ondernemerschap, de kwaliteit moet hoog zijn, nog hoger worden om te kunnen meedoen. De traditionele verbinding in de pootaardappelwereld, een sterke keten van de drie o’s: ondernemers, onderwijs en overheid, zou versterkt kunnen worden om zo de kwaliteit te verbeteren. Een pootgoedacademie zou daarom wat mij betreft een goed initiatief zijn."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht  >>

Oude Bildtzijl, 28 juni 2008

Gedeputeerde showt mode uit jute zakken

Foto Hoge Noorden/Jao van Essen

Van lompe jute aardappelzakken is ook eigenzinnige mode te maken. Gedeputeerde Anita Andriesen showde het gisteren in Oude Bildtzijl op het aardappelsymposium in het kader van het Jaar van de Aardappel.

Kledingontwerpster Anneke Hoogeveen uit Gytsjerk beantwoordde de wens van Andriesen door uit vier jute zakken van aardappelhandelshuis HZPC een pantalon en een jasje te maken. Achterop is het logo nog te vinden, ter rechterzijde het opschrift 'Dutch seed potatoes' en links 'Net Weight 50 kg'.

"Dat gewicht is 't enige wat niet klopt en feerder is 't wêrm an en kribelt 't almachtig'", commentarieerde Andriesen. "Maar ik bin d'r trots op, want ik bin ‘n Bilkert en ik bin opgroeid op 'e irpelfelden."

Bron: Leeuwarder Courant


Oude Bildtzijl, 27 juni 2008

Aardappeltelers moeten verbeteren

foto Roelof Varkevisser

De beste aardappeltelers zitten op het Bildt, maar toch moeten ze beter presteren. Er zijn te veel akkerbouwers in Friesland die onder de maat blijven. In Flevoland presteren ze gemiddeld beter. Dat moet anders, waarschuwt gedeputeerde Anita Andriesen.

Een pootgoedacademie zou de Friese aardappeltelers op een hoger niveau kunnen brengen, denkt Andriesen. De provincie wil zo'n initiatief graag ondersteunen. Ze zei het jammer te vinden dat pogingen nog geen resultaat hebben. Naar voorbeeld van de enkele jaren geleden opgerichte melkveeacademie zouden boeren leren van boeren.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees het hele bericht  >>

Oude Bildtzijl, 27 juni 2008

Symposium Bildtse aardappelweken

Lokatie Y.P. van der Werff

Op 27 juni vindt de opening van de Bildtse aardappelweken plaats in de vorm van een symposium. Er zijn een aantal belangwekkende sprekers uitgenodigd, die het economische en maatschappelijk belang van de (poot)aardappelteelt voor Nederland en voor het Bildt in het bijzonder zullen beschouwen en die voor zowel de betrokken bestuurders, als voor de consument interessant zullen zijn.

Als thema is gekozen voor Innovatie. Duurzame productie. Voedingrijkheid. De aardappel, als eenvoudig te produceren voedselbron, kan een substantiële bijdrage leveren aan de bestrijding van wereldwijde voedseltekorten.

Bron: www.ziezo.biz

Lees het hele bericht  >>

Het Bildt, 27 juni 2008

Akkerbouwbedrijven als galerie

Boerderij B. Siderius

De Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot het jaar van de aardappel. Reden voor aardappelgemeente bij uitstek - het Bildt - om hier uitgebreid bij stil te staan. In negen boerderijen zijn de komende twee weken exposities te zien. Kunst aan de ene kant (ook van basisschoolleerlingen uit de regio), en landbouwkundige bijzonderheden aan de andere kant. Hieronder de verschillende locaties op een rij.

Akkerbouwbedrijf Mts YP/GK/YPjr van der Werff (Attesweg 29, Oude Bildtzijl): Hier een presentatie van de aardappelsorteermachine, een kweekveld met rassen van verschillende handelshuizen en een expositie van historische foto's. In akkerbouwbedrijf Mts. B. & R. Siderius-Wassenaar (Nieuwebildtdijk 66, Oudebildtzijl) presenteren de boeren een snarenbedpootmachine. Er valt bovendien werk te zien van Abe Gerlsma.

Bron: Leeuwarder Courant
UIT

Lees verder >>

St. Annaparochie, 26 juni 2008

Over de Bildtse eerpel

Dichteres Tsjits Peanstra en beeldend kunstenares Sjoke Wassenaar hebben samen een boekje uitgegeven met gedichten, tekeningen/schilderijen. De titel is "Over de Bildtse eerpel". De eerpel was de aanleiding, staat ook model voor een aantal werken. Uiteindelijk gaat het over samen(werken), afscheid nemen, thuiskomen, verandering, het Bildt ....

Het boekje is vanaf vrijdag 27 juni verkrijgbaar voor 10 euro bij Jetty's Hoeky en in het atelier van Sjoke Wassenaar, Bosch 3, beiden in Sint Annaparochie.
Op de expositie laten ze het proces van hun uitwisseling zien door middel van 3 collages.
De tentoonstellingen met in totaal 110 werken zijn verdeeld over 9 historische schuren op het Bildt.

Bron: persbericht


Oude Bildtzijl, 23 juni 2008

Bildtstars in De Witte Klok

Tijdens de Bildtse Aardappelweken organiseren de kunstenaars van Kunstkring Uytland (deelnemers van de Slikwerkroute) een groepsexpositie met als titel "Bildtstars". Alle exposanten wonen en werken op het Bildt en directe omgeving, dus de inspirerende invloed van de jaarlijkse aardappelteelt op de alom aanwezige akkervelden, zal duidelijk te proeven zijn. Echter, kunstenaarseigen, zullen ook ongewone en verrassende interpretaties getoond worden.

De Witte Klok - Oudebildtzijl
van zaterdag 27 juni t/m zaterdag 30 augustus
open zat en zon 13.00 - 17.00 uur, vrij entree

Bron: www.slikwerk.nl


St. Annaparochie, 19 juni 2008

Spreekuur in aardappelschuur

Afgelopen woensdag heeft het college van B&W een spreekuur op locatie gehouden in een aardappelschuur. Vijf agrariërs uit de Bildtse aardappelsector waren uitgenodigd om met het college van gedachten te wisselen over ontwikkelingen in de aardappelteelt.Het spreekuur vond plaats in het kader van de Bildtse aardappelweken.De Bildtse aardappelweken worden gehouden van 27 juni tot en met 13 juli in 9 schuren van historische boerderijen.

Tijdens het spreekuur kwamen onder meer schaalvergroting in de landbouw, verzilting van de bodem en intensivering van (landbouw)verkeer aan de orde. Deze ontwikkelingen raken direct aan gemeentelijk beleid, bijvoorbeeld aan het bestemmingsplan buitengebied en het gemeentelijk verkeer en vervoersplan (GVVP).

Bron: gemeente het Bildt

Lees het hele bericht  >>

St.-Annaparochie, 17 juni 2008

'Aardappelgemeente' vergadert in landbouwschuur

Het college van burgemeester en wethouders van de Friese gemeente Het Bildt vergadert woensdagavond in een aardappelschuur. Dat meldde de gemeente vandaag. De speciale vergaderlocatie op het bedrijf van de familie Hilarides in Sint Annaparochie wordt gebruikt omdat 27 juni de Bildtse aardappelweken beginnen en de Verenigde Naties 2008 als jaar van de aardappel hebben uitgeroepen.

Het college vergadert woensdagmiddag op de reguliere manier, waarna 's avonds akkerbouwers met de bestuurders kunnen praten over de ontwikkelingen in de aardappelsector. Het Bildt ligt in Noord-Friesland aan de Waddenzeekust en is bij uitstek een aardappelgemeente. Naar schatting van de gemeente wordt vanuit Het Bildt ongeveer 10 procent van de totale Nederlandse export aan pootaardappelen verzorgd.

Bron: Agrarisch Dagblad


Sint Annaparochie, 11 juni 2008

Aardappelbrieven

Tsjits en Sjoke achter de aardappel die model stond voor de eerste tekening.

Negen maanden lang schreven beeldend kunstenares Sjoke Wassenaar en dichteres Tsjits Peanstra elkaar brieven. Dat resulteerde in een reeks tekeningen en gedichten. Die worden samen met de coproducties van negen andere kunstenaarsduo's getoond tijdens de Bildtse aardappelweken.

Het begon allemaal met een aardappel. Of beter gezegd, mei een tekening van een aardappel in een knoestige boerenhand. Toen de 83-jarige Tsjits Peanstra - pseudoniem van Tjitske Jonkman-Nauta - in oktober 2007 de schets uit de envelop tevoorschijn haalde, was ze meteen geraakt. Dat robuuste, dat aardse, dat eerlijke.

Bron: Leeuwarder Courant
Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Lees verder >>

Spijk, 24 mei 2008

Bintje, bildstar en red baron

Nederlanders zijn aardappeleters. Maar in afnemende mate.

Voor de meeste akkerbouwers is de aardappel het belangrijkste gewas op het bedrijf. In Nederland wordt op ruim 155.000 hectare aardappelen geteeld. Ongeveer 25 procent van het areaal is bestemd voor pootgoed. Ruim 30 procent gaat naar de zetmeelindustrie. De overige 45 procent zijn frites- of tafelaardappelen.

Het is dit jaar het Jaar van de Solanum tuberosum, ofwel de aardappel. In het hele land zijn activiteiten, zoals in het Friese het Bildt. Van 28 juni tot 13 juli zijn er de zogenaamde Bildtse Aardappelweken. Op acht boerderijen zijn tentoonstellingen over de historie van de pieper en aardappelkookdemonstraties.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Lees het hele bericht  >>

Sint Annaparochie, 21 mei 2008

''t Fiel my niet met! Ik skil thús nooit irpels'

"'t Mes in 'e hând, de irpel in 'e hând en dan tel ik tot drie en dan gaan wy los!" Op de jaarmarkt in Sint Annaparochie worden driftig aardappels geschild. Iedereen die langsliep, kon gisteren meedoen aan het Bildts Kampioenschap Bildtstarschillen. Dat werd gehouden in het kader van Het Bildtse Jaar van de Aardappel. Het was de aftrap voor de activiteiten die dit jaar worden gehouden en het begin van de kaartverkoop van het spektakel Sware Grônd, dat 29 en 30 augustus op de akker bij Zwarte Haan uitgevoerd wordt.

Natuurlijk konden de organisatoren zelf niet achterblijven. En dan blijkt aardappelschillen toch best een hele klus te zijn. Piet Hoekstra, bestuurslid van de stichting van de Bildtse Aardappelweken doet verslag van zijn poging. "’t Fiel my niet met! Ik skil thús nooit irpels. En dan motte je ok nag soa’n dunskiller brúkke."

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht  >>

Het Bildt, 10 mei 2008

Ploeteren voor Desirée en Bildtstar

Fan grônd tot mônd, onder dat motto viert het Bildt het Jaar van de Aardappel. Een ballet voor landbouwvoertuigen, een filmfestival en kunstexposities, allemaal in het teken van Bildtstar, Desirée en andere aardappelrassen.

Burgemeester J. Klok wijst er in oktober 1952 tijdens een bijeenkomst van de Friesche Mij. Van Landbouw op "dat het praat van boeren en arbeiders op het Bildt voor 95 procent gaat over aardappels en de rest wordt verdeeld over bieten, vlas, erwten en bonen". De Bilkerts blijken "een wereldfaam" op het gebied van aardappelsorteren te hebben vergaard. De kennis over het repelen van vlas, voorheen een goede winterverdienste, neemt af. "Juist diezelfde mensen met dat merkwaardige gevoel in de vingereinden, wat aardappelen betreft, dreigen in Friesland verdrongen te worden door de repelmachine."

Uiteindelijk telde vooral de opbrengst. In december 1956 werd het ruim van het Noorse koopvaardijschip Douglas in Harlingen volgeladen met exportaardappelen van de Friese Plant NV uit Sint Jacobiparochie voor Egypte: "De Egyptenaren zijn goede, maar uiterst kieskeurige afnemers van pootaardappelen."

Bron: Leeuwarder Courant
WERSJEN NEI FRYSLÂN


Oude Bildtzijl, 6 mei 2008

foto: Anno Huidekoper

Demoveld voor Aardappeljaar 2008 in wording

Dit jaar is het jaar van de aardappel. Bij teler Ytzen van der Werf in Oude Bildtzijl krijgt dit kweekveld vorm, dat over enkele maanden moet dienen als een demonstratieveld voor de viering van het Aardappeljaar.

Scholieren Gjalt Bloembergen en Lieuwe Rodenhuis leggen de knollen in en Henk Fokkema plaatst een paarse pieper als scheiding tussen de verschillende aardappelrassen.


Bron: Leeuwarder Courant
foto Anno Huidekoper


St. Annaparochie, 10 april 2008

Burgemeester krijgt 'eerste druk' aardappelboekje aangeboden

Modeshow: kleren en sieraden met als grondproduct de aardappel, foto: gem. het Bildt

Klas 3V van de Ulbe van Houten was tijdens een projectweek helemaal in de ban van de aardappel. De leerlingen moesten in het kader van de Bildtse aardappelweken een ludieke show en een aardappelbeurs organiseren in de kantine van de school met als thema de aardappel. Naast deze show heeft de klas een verslag gemaakt over "'t Pronkje fan 't Bildt". Dit boekwerkje werd na de show overhandigd aan burgemeester Van der Werff.

Het boekwerk over "'t Pronkje fan 't Bildt", geeft een helder beeld van de aardappel op het Bildt. De geschiedenis van de aardappel maar ook de economische, de maatschappelijke, de biologische en de kunstzinnige kant van de aardappel kwamen aan bod in het boekwerk.

Bron: www.hetbildt.nl

Lees het hele bericht  >>

Damwoude, 26 maart 2008

Aardappelveredeling op het Bildt

Het Bildt is een pootaardappelgebied bij uitstek. Op de vruchtbare kleigrond met een winderig zeeklimaat worden pootaardappelen geteeld, waarvan de oogst naar tientallen landen wordt geëxporteerd voor een nieuwe uitplant. Deze belangrijke positie in de export van pootgoed heeft zich sterk kunnen ontwikkelen, doordat er naast de kwaliteit van de telers de aardappelveredeling steeds nieuwe rassen heeft voortgebracht, die door de Bildtse telers worden verbouwd. Het zijn rassen afkomstig van buiten het Bildt, b.v. Spunta, Jaerla, maar ook rassen die op het Bildt zijn gecreëerd.

Op het Bildt zijn een aantal aardappelrassen gekweekt, die wereldwijd groot zijn geworden. De Irene, de Bildtstar, de Frieslander en de Victoria zijn met name in Nederland bekend geworden. De Innovator wordt op dit moment wereldwijd door de fritesindustrie gebruikt. Menig frietje dat u of uw kinderen bij McDonald eet. komt oorspronkelijk van dit ras. Het grootste roodschillige ras in het Middellandse zeegebied is nog steeds het ras Desiree. Het snelst groeiende ras van Rusland is de Red Scarlett en het oorspronkelijk door de ZPC samen met Elzinga gekweekte las Favorita is het grootste ras van China. Al deze rassen hebben een grote rol gespeeld bij de verdere onwikkeling van de teelt van pootaardappelen op het Bildt. Wereldwijd worden er jaarlijks meer dan een half miljoen hectare geteeld met aardappelrassen, die zijn oorsprong op het Bildt vinden.

Bron: De Bildtse Post

Lees verder >>

Leeuwarden, 12 maart 2008

Koken met Klaas

Appels met kaneel in rozijnen

Wie denkt dat in Het Bildt alleen aardappelen groeien, heeft het mis. Want hoewel de Bildtkers het Jaar van de Aardappel deze zomer uitbundig vieren hebben ze toch nog tijd gevonden om eventjes 24 fruitbomen te planten. Niet dat het planten van een fruitboom zo'n geweldige prestatie is, maar het waren wel fruitbomen van oude Friese rassen, waarvan men dacht dat ze niet meer bestonden.

Van sommige rassen weten de mensen van de stichting Fruit Yn Fryslân niet eens de naam. Maar het is natuurlijk fantastisch dat er nog mensen zijn die er voor zorgen dat er straks weer bomen vol met Dokkumer Nije en Doeke Martensappels in de Friese volkstuintjes staan.

Bron: Leeuwarder Courant
Koken met Klaas

Lees het recept >>

St. Jacobiparochie, 4 maart 2008

Les over ‘De Eerpel’ in vier gescheiden talen

foto Johannes Wolbers

Leerlingen van de twaalf basisscholen op het Bildt krijgen de komende maanden les over de aardappel, in vier verschillende talen: Nederlands, Fries, Engels en Bildts. Onderwijsbegeleidingsdienst Cedin heeft een lesbrief over het onderwerp opgesteld, in samenwerking met de Stichting Bildste Aardappelweken. Opdrachtgever is de gemeente het Bildt, die meertalig onderwijs op de basisscholen wil stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer kinderen op jonge leeftijd met meerdere talen in aanraking komen, ze later gemakkelijker andere talen kunnen leren.

Trijetalige skoallen zijn inmiddels bekend in Fryslân, maar het Bildtse onderwijs doet er nog een schepje bovenop. Viertalig zijn de lessen die kinderen op de twaalf basisscholen in de gemeente de komende maanden krijgen: Nederlands, Fries, Engels en... Bildts. Voor het eerst stelde onderwijsbegeleidingsdienst Cedin een boekje samen met lessen in vier talen. In 2005, toen de gemeente het Bildt het vijfhonderdjarig bestaan vierde, werd al eens zo’n lesbrief in drie talen - zonder Engels - aan de scholen uitgedeeld. Het gebruik daarvan in de les beviel zo goed, dat besloten werd nog eens een soortgelijk project op te zetten, maar dan uitgebreider.

Bron: Friesch Dagblad

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 3 maart 2008

Gemeentegeld voor aardappelfeest

De stichting De Bildtse Aardappelweken krijgt een subsidie van het Bildt. De gemeente draagt €22.250 bij aan het aardappelfeest Fan Grond Tot Mond, dat van 27 juni tot 13 juli in en rond Oude Bildtzijl wordt gehouden.

De Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot het jaar van de aardappel. Eind vorig jaar werd al bekend dat de provincie €45.000 meebetaalt aan het feest op het Bildt, dat al eeuwenlang een vooraanstaand aardappelgebied is. Er zijn proeverijen, een symposium en een tentoonstelling over de geschiedenis van de aardappel. In augustus wordt er nog een opera met landbouwmachines opgevoerd.

Bron: Leeuwarder Courant


Sint Jabik, 26 februari 2008

Basisscholen op 't Bildt viertalig

In het kader van het internationale jaar van de aardappel, heeft de Stichting Bildtse Aardappelweken, in samenwerking met de Kemissy Meertalighyd in het primair onderwijs, opdracht gegeven tot het ontwikkelen van een themaboekje over de aardappel. Dit themaboekje, ontwikkeld met hulp van Cedin Taalsintrum, wordt in vier verschillende talen uitgebracht. Bepaalde onderwerpen worden in het Bildts aangeboden, andere in het Fries, Nederlands of zelfs Engels.

Basisscholen op 't Bildt worden steeds meer uitgedaagd een antwoord te geven op de meertaligheid in de directe leef- en leeromgeving van de kinderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat meertaligheid betere kansen biedt voor een goede taalontwikkeling bij kinderen. Wanneer kinderen op jonge leeftijd adequaat leren omgaan met meerdere talen, ontwikkelen ze spelenderwijs routines die later weer van pas komen bij het leren van andere talen. Alle scholen op `t Bildt worden vanuit het bovenschools management en door de gemeente gestimuleerd om een taalbeleidsplan te ontwikkelen waarbij de positie en de ontwikkeling van de vier talen wordt beschreven.

De presentatie van de het viertalige themaboekje De EERPEL –internasjonaal- vindt plaats op dinsdagmiddag 4 maart 2008 a.s om 16.00 uur op CBS de Koppel te Sint Jacobiparochie.

Bron: www.bildtweb.nl

Lees het hele bericht


Franeker, 11 december 2007

Bildtse Aardappelweken krijgt positief advies

Het Gebietsplatfoarm Noardwest Fryslân adviseert positief aan Gedeputeerde Staten van Fryslân over de subsidiëring van tien projecten die bij Plattelânsprojekten Noardwest Fryslân in Franeker zijn ingediend. Eén van de projecten die een bijdrage van € 45.000 uit het provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP), thema Landbouw kan verwachten, is de organisatie van de Bildtse Aardappelweken: fan grônd tot mônd.

Door de eeuwen heen is het Bildt een vooraanstaand aardappelgebied geworden. 2008 is wereldwijd uitgeroepen tot het jaar van de aardappel. In dit kader zijn er het hele jaar door diverse activiteiten op het Bildt. Van 27 juni tot 13 juli 2008 zijn er de Bildtse Aardappelweken: fan grônd tot mônd. Dit betekent dat er een aantal activiteiten zijn die het promoten van de akkerbouw en de aardappel en daarmee de promotie van het Bildt centraal stellen.

Bron: www.fryslan.nl

Lees het hele bericht


St.-Annaparochie, 28 november 2007

Jaar van de aardappel op het Bildt

Van 27 juni tot en met 13 juli 2008 worden de Bildtse Aardappelweken gehouden in 9 schuren van historische boerderijen. Er is informatie over de historie van de aardappel, het productieproces of de moderne bedrijfsvoering. Een aantal schuren is ook ingericht als kunsttentoonstellingen (schilderijen, fotografie, poëzie, installaties etc) die te maken hebben met de aardappel.

Het centrale punt van de Bildtse Aardappelweken is de boerderij van de familie van der Werff aan de Attesweg 29 (hoek Oude Bildtdijk), Oude Bildtzijl. Daar is het symposium, de opening, het kweekveld, de historische tentoonstelling, de aardappelproeverijen, een beeldententoonstelling en kunt u alle informatie over de Bildtse Aardappelweken vinden.

Bron: www.bildtseaardappelweken.nl

Bezoek de website