Sint Annaparochie, 29 desimber 2018

Duco Mulder

VV St.-Anna verlengt contract met Duco Mulder

Duco Mulder is ook volgend seizoen trainer van de eerste selectie van Sint Annaparochie.

Afgelopen week zijn Mulder en de club dit overeengekomen. De trainer uit Goutum is bezig aan zijn eerste seizoen bij St.-Anna.

Van beide kanten is de samenwerking derhalve goed bevallen getuige de contractverlenging.

Bron: vvstanna.nl

Oudebildtzijl, 29 december 2018

Sanne Verhoef won huis in Oudebildtzijl: ´verliefd geworden op een mentaliteit´

Met een lot van 98 euro een huis van twee ton winnen. Het gebeurde Sanne Verhoef (49) uit Arnhem. FOTO: MARCHJE ANDRINGA

Met een lot van 98 euro een huis van twee ton winnen. Het gebeurde Sanne Verhoef (49) uit Arnhem. Meer dan een jaar geleden zette vv Ouwe-Syl deze actie op touw. Doel: het opknappen van het sportcomplex. Het goed geprofileerde Facebook-bericht van de club viel de communicatiespecialist en copywriter meteen op. Om de actie kracht bij te zetten, kocht ze een lot. Dat ze het huis zou winnen en naar Oudebildtzijl zou verhuizen, had ze nooit gedacht.

Na het winnen van de prijs stonden er in haar nieuwe huis al snel een bankje, een stoel en een tafel. Slapen deed ze op een luchtbed. Die eerste dagen ‘proefwonen’ waren bijzonder mooi, maar ook emotioneel pittig voor Verhoef. "Ik heb er echt slapeloze nachten van gehad. Ik woonde in een prachtig huis in Arnhem, maar de warmte en saamhorigheid van de mensen in Oudebildtzijl zetten me echt aan het denken”, zo vertelt ze.

"In Arnhem groette ik altijd iedereen die ik tegenkwam; voorbijgangers, winkeliers, buschauffeurs, enzovoort. Vaak kreeg ik een rare blik terug, zo van ‘ik ken jou toch helemaal niet?’. Hier in Oudebildtzijl is dat heel anders. Iedereen groet elkaar hier en maakt regelmatig een praatje. Ik ben echt verliefd op het dorp geworden. Het is hier puur. Mensen hebben oprecht interesse in elkaar.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Aldebiltsyl, 28 desimber 2018

Lange files op It Bilt: nei jierren wer ljocht yn de tsjusterens

In ferljochte pleats yn Nijebiltsyl - Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Lange files op It Bilt. It komt net sa faak foar, mar tongersdeitejûn rieden der sa'n tûzen auto's stapfoets troch it gebiet. Se makken űnderdiel út fan de 'Verlichte Boerderijenroute'. Pleatsen en oare gebouwen lâns de rűte ljochten op troch boulampen en krystfersieringen, om sjen te litten hoe moai it gebiet eins is.

Eartiids wie it in tradysje, mar yn 2005 waard de rűte foar it lęst riden. No woe in organisaasje der nij libben yn blaze, om it goede jier fan Kulturele Haadstęd te fieren. En mei grut sukses. Arjen Hoogland, foarsitter fan de organisaasje: "We hiene sa'n 750 auto's ferwachte. Der ha wol 1000 west hjoed. It is prachtich!"

Freedtejűn tusken 19.00 en 20.30 kin de rűte ek noch riden wurde. Sneon rydt der in kolonne mei frachtweinen fan it WTC yn Ljouwert nei It Bilt.

Bron: Omrop Fryslân
 Ferslachjouwer Jeroen Boersma ried de rűte ek >>

Sint Annaparochie, 28 december 2018

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Nije Kamers

Tien jaar lag de bouw stil. Nu krijgt het uitbreidingsplan Nije Kamers IV in Sint Annaparochie toch invulling.

Jorritsma Bouw uit Bolsward bouwt er twaalf woningblokjes van twee en er worden weer vrije kavels aangeboden.

Een dip in de woningmarkt leidde er in 2007 toe dat van de 74 geplande duurderde nieuwbouwhuizen er slechts 17 verkocht werden.

De nieuwe wijk ligt aan de noordkant van het dorp.

Bron: Leeuwarder Courant
link Bekijk de pagina op originele grootte (pdf) >>

Sint Annaparochie, 28 december 2018

Werk hard, verzaak nooit, houd woord

Cees Faber 1940 - 2018

Werk hard, verzaak nooit, houd woord. Het zijn de drie pijlers in het leven van Cees Faber. De grondlegger van Faber Audiovisuals in Sint Annaparochie overleed eind november. "Het werk was zijn leven”, zegt oudste zoon Cees Jan. "Als je maar hard genoeg werkt, dan maakt dat veel andere dingen goed. Zo dacht hij, zo was hij."

De wereldspeler in de audiovisuele markt, met vestigingen in Nederland, Duitsland, Dubai en de Verenigde Staten, heeft zijn oorsprong in een installatiebedrijfje aan de Oudebildtdijk. Cees’ vader Jippe en moeder Hylkje runden daar begin vorige eeuw Radio Faber. "De bevrijdingsfeesten na de oorlog waren de eerste evenementen die Faber deed", vertelt huidige eigenaar Cees Jan. Opa begon met de verkoop van nieuwerwetse televisies en ging toeren met cabaretier Tetman de Vries en later Rients Gratama.

Bron: Leeuwarder Courant / In Memoriam
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Franeker, 28 december 2018

Waadhoeke puzzelt met arbeidsmigranten

In de Geert Veenhuizenstraat in Sint Jacobiparochie worden woningen verhuurd aan arbeidsmigranten. FOTO JAN SPOELSTRA

Ineens duiken ze weer op bij de gemeentelijke vergunningaanvragen. Op 6 december bijvoorbeeld. Een verleende omgevingsvergunning voor het huisvesten van arbeidsmigranten op de Buorren 19 in Oosterbierum en twee aanvragen voor het huisvesten van buitenlandse werknemers op de Evert C. Slimstraat 32 in Sint Annaparochie en de Buorren 86 in Berltsum.

Het begon allemaal in maart, toen de gemeente nieuw beleid invoerde. Maximaal 1 procent van de woningen in de stad Franeker of de dorpen mocht gebruikt worden voor huisvesting van kasarbeiders of andere buitenlandse werknemers. De gemeente publiceerde een lange lijst met cijfers. Een paar voorbeelden. Maximaal 61 panden in Franeker, 14 in Dronryp, 21 in Sint Annaparochie, 8 in Sint Jacobiparochie, 12 in Menaam, 10 in Berltsum en 3 in Oosterbierum.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Nieuwbildtdijk, 27 december 2018

Beeldhouwer Thorsten Schütt te gast bij Elbow tijdens Slikwerk

Werk van Ellen Floris (© Eigen foto)

Ook Ellen Floris en Bowe Roodbergen van Atelier Elbow aan de Nieuwebildtdijk doen mee met Slikwerk in de winter. Het weekend van 29 en 30 december luiden ze het jaar uit met een mooie expositie waarin niet alleen eigen werk is te zien, maar ook een aantal sculpturen van beeldhouwer Thorsten Schütt uit Duitsland.

In eigen land is hij vooral bekend van de manshoge figuren die hij uit boomstammen heeft gehakt. Bij Elbow exposeert hij kleiner werk: scheepjes van hout en ijzer, die samen een verhaaltje uitbeelden. Het zijn eigenzinnige, grappige en doordachte sculpturen.

Bowe maakt geometrisch-abstracte kunst. Veel mensen kennen zijn lichtobjecten met snijsels, maar ook zijn andere werk vindt de weg naar een groter publiek. Het werk van Bowe is verfijnd, strak, minimalistisch, zwart of wit.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 27 december 2018

't Winkeltsy op 'e hoek gaat dicht

Foto Google

Troefmarkt 't Winkeltsy op 'e hoek in Oudebildtzijl stopt per 1 januari. Eigenaren Wijke de Vries en Matty Zijlstra hebben deze voor hen zware beslissing moeten nemen, omdat er te weinig klanten komen.

De twee hebben twintig jaar in de supermarkt gestaan en beschouwden het werk als "ons kindje". Het laatste half jaar zakte de omzet drastisch.

Het duo zegt heel vaak aangegeven te hebben in de gevarenzone te zitten. Ze riepen dorpsgenoten op om toch vooral bij hen de boodschappen te doen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 26 december 2018

Douwe Offringa stopt met venten in de dorpen

Drukte bij de kraam van Douwe Offringa in Winsum. (© Foto Suwarda Vis)

Na bijna honderd jaar is er een eind gekomen aan het 'sútelen' met groente en fruit door Offringa's Fruithal uit Sint Annaparochie. Douwe Offringa begon er in 1920 mee, zijn kleinzoon Douwe ging vorige week voor het laatst langs zijn klanten in Wommels, Easterlittens, Winsum en Marsum.

Offringa zal het missen, hij had met veel klanten een jarenlange band opgebouwd. Zestien was hij toen hij voor het eerst met zijn vader mee ging, 49 jaar lang kwam hij iedere week met zijn handel naar de dorpen.

Nu stopt hij ermee maar laat zijn klanten niet in de steek. Als ze dinsdags mailen of bellen, brengt hij woensdag de bestelling langs. Uiteraard zijn ze ook van harte welkom bij Douwes Fruithal aan de Beukelaerstraat in Sint Annaparochie, want die blijft gewoon open.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

St.-Jabik, 26 december 2018

Kykdâg ateljee aTALjEA

(© Eigen foto)

Skilderes Talea Jansma hout open huus tidens de jaarlikse kykdâg in ateljee aTALjEA. Se sil hur Waddensee-kolleksy toane, die’t spesjaal maakt is foor ’t eerste lustrum fan hur ateljee in de Claes Barhoutstraat 1 in St.-Jabik.

In de gallery sil kűnstneres Hilde Roerdink-Berger hur plastiken tintoanstelle. Frou Roerdink is geboren in ’t Dútse Neuss, maar weunt al 40 jaar in Nederland, werfan 14 jaar in St.-Jabik. Naast filtwerk, beeldhouwen en ’t maken fan plastiken, hout Hilde Roerdink hur doende met ’t skilderen in ferkillende disiplines.

De kykdâg is op sundeg 6, 13, 20 en 27 jannewary fan 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is fergeefs. Groepen en minderfaliden kinne ’n ôfspraak make foor ‘n ândere dâg; dan kontakt opnimme fia 06 57755231 of taleajansma@kpnmail.nl. Kines ônder begelaiding fan ’n groaten-een binne ok welkom.

Bron: Franeker Courant

Vrouwenparochie, 24 december 2018

Verlichte boerderijen op het Bildt

De verlichte boerderij van de familie Palsma op de Oudebildtdijk onder Sint Annaparochie. FOTO BERTUS DIJKSTRA

Ter afsluiting van Culturele Hoofdstad 2018 keert de verlichte boerderijenroute terug op het Bildt.

De laatste keer was in 2005, toen het Bildt het vijfhonderdjarig bestaan vierde. Colonnes rode achterlichtjes van auto’s waren toen op de Bildtdijken te zien. Per keer reden er zo’n vijf- tot zeshonderd voertuigen de route die door de Stichting Lucht Licht Land was uitgezet. Al eerder werd in de donkere dagen voor een verlichte route gezorgd: bij de millenniumwisseling in 1999 en in 2002.

Na 2005 leidde de stichting een slapend bestaan, vertellen bestuursleden Boukje van der Meer uit Oudebildtzijl en Arjen Hoogland uit Vrouwenparochie. Tot er dit jaar weer vraag kwam naar het evenement. "Om alle activiteiten op het Bildt in 2018 af te sluiten, maar ook om onze landbouw te promoten."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Tilburg, 24 december 2018

Kinge Zandringa twee keer de sterkste op NK

Kinge Zandringa was tijdens het NK in Tilburg op de vlinderslag een klasse apart. De zwemster uit Sint Annaparochie veroverde twee gouden medailles. FOTO LC

Kinge Zandringa uit Sint Annaparochie (twee keer) en Josien Wijkhuijs uit Franeker veroverden dit weekeinde goud tijdens het open NK kortebaanzwemmen.

De twintigjarige Kinge Zandringa was twee keer niet te verslaan op de vlinderslag. Zaterdag was de in Amsterdam trainende zwemster de sterkste op de 200meter. Met 2.10,45 minuten bleef ze een fractie boven haar inschrijftijd.

Zandringa (afgelopen zomer lid van de EK-estafetteploeg) was gisteren op de 100 meter vlinderslag ook een klasse apart. Ze greep haar tweede goud in 58,51 seconden. Het brons ging hier naar Josien Wijkhuijs. Zij finishte knap onder de minuut: 59,91

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 24 december 2018

Sanne voelt zich nog steeds geluksengel

Sanne Verhoef bij haar droomkachel. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De kerstboom van Sanne Verhoef uit Oudebildtzijl kent naast lichtjes slechts één versiering: een engel. Voor haar is het de geluksengel die verwijst naar haar huis dat ze won met een loterij.

Ze vierde het nog op 11 november. In dorpscafé Het Graauwe Paard waar ze wel vaker even aanwipt. En waar ze op 11 november 2017 werd binnengehaald als winnares van de loterijactie die voetbalclub VV Ouwe Syl had georganiseerd. Hoofdprijs: een huis van 200.000 euro. Het was aan de winnaar om te bepalen wat die met het huis wilde. Voor Sanne Verhoef werd het al snel duidelijk. Ze zou haar huis in Arnhem verkopen en Ouwesylster worden.

In maart verhuisde ze definitief. Een tijdje proefwonen had haar duidelijk gemaakt dat ze haar draai in 'het Friese' wel zou vinden. Dat is nog steeds zo, vertelt ze terugkijkend op haar avontuur. De woning is inmiddels beneden helemaal aan haar wensen aangepast. Trots wijst ze naar de haard. "Het was altijd mijn droom om een houtkachel te hebben."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Tilburg, 23 december 2018

Zandringa vlindert naar goud bij NK zwemmen

Kinge Zandringa

Op de tweede dag van het Open Nederlands Kampioenschap Zwemmen te Tilburg heeft Kinge Zandringa afkomstig uit Sint Annaparochie haar titel op de 200m vlinderslag weten te prolongeren. Met 2.10,45 bleef de zwemster van het High Performance Team uit Amsterdam een fractie boven haar inschrijftijd.

Josien Wijkhuijs uit Franeker wist net geen medaille te veroveren op de 100m rugslag. Met een dik persoonlijk record van 1.01,00 in de A-finale bleef Wijkhuijs 0,12 verwijderd van het brons. David Kuipers uit Leeuwarden wist de A-finale te bereiken op de 400m wisselslag. Met 4.40,10 wist Kuipers zijn kwalificatietijd van 4.38,78 ondanks een sterk eindschot 1.00,5 op de afsluitende 100m vrije slag niet meer te verbeteren.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 19 desimber 2018

Bildtse-Kultuurpriis útraikt an Westhoek Búttendyks

De priis worde deur kultuurwethouwer Jan Dijkstra overhandigd an Jacob Wagenaar, foorsitter fan ’t meerdaagse festival.

In Ons Huis in St.-Anne worde frijdeg de Bildtse-Kultuurpriis 2018 útraikt an Westhoek Búttendyks. Al waar lang niet elkeneen d’r frijdeg bij, ’t is ’n priis foor ’t kollektyf út de Westhoek en omstreken.

Namens Bildts Aigene – dat de priis en de útraiking organiseert – nam Jan de Groot eerst ’t woord, in de frisse groate saal fan Ons Huis. Hij kon niet om ’n korte weromblik op ’t jaar hine. ”De gemeente is fan de kaart haald, maar ’t Bildts is jůst fetter op de kaart set in 2018.”

Een fan de eveneminten die’t der in dut kultureel rike jaar hur steentsy an bijdroegen het waar Westhoek Búttendyks, ’t meerdaagse festival in de Westhoek en omstreken. D’r waren eksposisys, ’n reúny, mezyk en fansels as klapstik ’Silte Liefde’, ’t openluchtspel skreven en regisseerd deur Pieta Machiela.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 19 december 2018

Drukbezochte kerstmarkt Campus Middelsee

De Santa Run was dit maal weer een groot succes met meer dan 80 deelnemers.

Dit jaar organiseerde de Campus Middelsee in St.-Annaparochie voor de derde keer een sfeervolle kerstmarkt. Vrijdag 14 december was de gehele school omgetoverd tot een gezellige markt.

De opbrengst van ruim € 5.500 ging volledig naar Ewoud en Sylvana, die een school gaan bouwen in Ghana samen met World Servants. Aan de vooravond van deze markt bracht Piet Paulusma een bezoekje aan de school om via SBS6 dit grote nieuws te verspreiden.

Leerlingen en medewerkers, maar ook ouderraden en ouders van de gehele Campus Middelsee verkochten zelfgemaakte kerstproducten en gedoneerde artikelen voor dit goede doel. Daarnaast waren grote sponsoren vanuit St.-Annaparochie e.o. vrijgevig om dit goede doel te steunen. Meer dan 1000 bezoekers schuifelden langs de goed gevulde kramen en kochten gul voor dit doel.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 19 december 2018

8-jarige Ouwesylster Ylse van der Bij

Ouwesylster (8) lijdt aan zeldzame auto immumziekte

Ziek zijn is geen keuze, het overkomt je. Het overkwam ook 8-jarige Ouwesylster Ylse van der Bij, bij wie in 2017 Juveniele dermatomyositis (JDM) werd geconstateerd.

Een zeldzame auto immuunziekte aan huid en spieren. Een ziekte waar Ylse na inspanning, lusteloos en erg vermoeid van raakt.

Met een oliebollenactie willen haar ouders geld in zamelen, om meer onderzoek naar nieuwe behandelmethoden te kunnen doen. En om JDM kinderen een zorgeloze dag te laten beleven.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 18 december 2018

Vermiste Sicco Cuperus komt op nieuwe coldcase-kalender

Gina en Piet Cuperus, de ouders van Sicco, met een foto van hun zoon, eind 2014. Foto Niels Westra

De sinds 2014 vermiste Sicco Cuperus uit Leeuwarden, die 36 was toen hij van de aardbodem verdween, krijgt een plek op de nieuwe coldcase-kalender.

De politiekalender wordt verspreid in de Nederlandse gevangenissen en komt ook te liggen bij de reclassering. De hoop is dat veroordeelden informatie hebben die tot een doorbraak kan leiden in zaken waarin al jaren geen schot zit.

"We hopen dat er door deze kalender nu toch eindelijk iemand komt met een belangrijke tip”, zegt Gerard Cuperus, de broer van Sicco. "Ook al leidt dat niet tot goed nieuws. We willen duidelijkheid, zodat we dit alles eindelijk kunnen afsluiten. Zo blijven we in onzekerheid.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Lęs ek it berjocht op omrop Fryslân >>         En bersjoch de fideo op Omrop Fryslân >>

Oudebildtzijl, 17 december 2018

Hoe is it no mei Sanne Verhoef fan it lotterijhûs fan VV Ouwe Syl?

'Still' út de fideo fan omrop Fryslân

"Kom maar op! It giet oan", sei Sanne Verhoef in jier lyn. Se wenne doe krekt yn har nije hűs yn Aldebiltsyl, dat se wűn hie mei de lotterij fan VV Ouwe Syl. No, in jier letter, sit de Arnhemse hielendal op har plak. "Ik mis Arnhem eigenlijk niet. Ik vind het hier geweldig", seit se. Mar ien ding giet noch net sa goed: se hat noch hieltyd gjin baan.

Sanne fielt har al hielendal thús. Se hat freonen yn it doarp en kin goed mei har buorlju opsjitte. "Mijn buurmeisje komt hier geregeld met haar tekenspulletjes langs en laatste heb ik pannenkoeken voor haar gemaakt. Een heerlijk gevoel dat je zo geaccepteerd wordt door het dorp."

It Frysk giet noch net sa goed, mar dat hat se op dit stuit ek net nedich. "Ik versta het Bildts prima, vanaf het begin al. Daarom voel ik nu niet de noodzaak om echt met het Fries bezig te gaan", seit Sanne.

Bron: Omrop Fryslân
link lęs hjir it hiele berjocht en sjoch de fideo fan omrop Fryslân >>

Sint Annaparochie, 17 december 2018

Kerstmarkt Campus Middelzee levert 5500 euro op voor World Servants

Campus Middelsee in St. Anne was vrijdag 14 december omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt. De opbrengst van ruim € 5500 gaat volledig naar Ewoud Struiksma en Sylvana Hellinga die een school gaan helpen bouwen in Ghana samen met World Servants.

Aan de vooravond van deze markt bracht onze Piet Paulusma een bezoekje aan de school om via SBS6 dit nieuws te verspreiden. Leerlingen en medewerkers, maar ook ouderraden en ouders van de gehele Campus Middelsee verkochten zelfgemaakte kerstproducten en gedoneerde artikelen voor dit goede doel.

Daarnaast waren grote sponsoren vanuit Sint Annaparochie e.o. vrijgevig om dit goede doel te steunen. Meer dan 1000 bezoekers schuifelden langs de goed gevulde kramen en kochten gul voor dit doel.

Bron: De Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 16 december 2018

Tijdelijke bewoning in de oude Openbare School

Oude openbare school

Er zitten tijdelijke bewoners in het oude Openbare Schoolgebouw aan het Oosteinde. Dit wordt door de Gemeente geregeld met een gerenommeerd bedrijf namelijk De Vastgoedbeschermer. Zij zorgen er voor dat er tijdelijke bewoners in leegstaande gebouwen komen te wonen. Het voordeel hiervan is dat er geen leegstand is en dat er door de bewoning altijd één of meerder bewoners overnachten in het gebouw. Tevens zorgt dit ervoor dat er geen vernieling en verloedering optreedt. Dit komt de staat van het gebouw ten goede en zal hopelijk leiden tot verkoop.

Er hebben zich drie personen uit het dorp gemeld die mogelijk belangstelling hebben om dit gebouw van de Gemeente over te nemen, zij zullen worden benaderd voor een gesprek. Doel van de Gemeente en Plaatselijk Belang is om een juiste bestemming voor dit pand te vinden wat ook weer goed is voor de leefbaarheid van ons dorp.

Bron: St.-Jacobiparochie.nl
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 15 december 2018

Kunstenaar Hendrik Elings: van kwast naar kijken

Hendrik Elings: 'Schilderen is voor mij niet moeilijk, maar om tot schilderen te komen is vaak een opgave.' (© Foto Rynk Bosma)

Twee weekenden achter elkaar - op 22, 23, 29 en 30 december - exposeert kunstschilder Hendrik Elings zijn werk in de eigen expositieruimte aan de Oudebildtdijk 202. Formeel is deze boerderij het laatste huis van Sint Annaparochie.

Kunstschilder Hendrik Elings zal wat betreft kunstopvattingen altijd stevig in de eigen Bildtse klei geworteld blijven. Wachten op inspiratie is niet aan hem besteed, "Voor mij mag je inspiratie in de kliko donderen", nee het ambacht kunstschilderen is vooral hard werken. "Het is veel doen, vlieguren maken en dan kijken en er ver van afblijven."

De belangrijkste opdracht in zijn vakgebied is voor hem het ontwikkelen van een eigen handschrift, een eigen signatuur zodat mensen kunnen zeggen ‘Kijk dat is typisch een Elings’.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Strömsund, 15 december 2018

Simon Reitsma

IJs, alles voor ijs

Als het ijs niet naar de racer komt, moet de racer naar het ijs. Voor Simon Reitsma betekent dat een slopende reis van ruim 2000 kilometer, van Sint Annaparochie tot diep in Zweden. "We hebben geen bloed in onze aderen, maar methanol." Welkom in de wondere wereld van het ijsspeedway.

Regen, regen, regen. Onafgebroken regen. 20 uur achter elkaar, 22 uur, 24 uur. Is het raar dat een van de ruitenwissers van Simon Reitsma’s VW-bus (16 jaar oud, dik 500.000 kilometer op de teller) wat begint te haperen? Niet echt. "En let maar op", zegt de 48-jarige Reitsma, in het dagelijks leven zelfstandig autoschadehersteller. "Straks houdt de regen op en begint het te sneeuwen. Dan weet je helemaal niet wat je meemaakt."

De colonne ijsspeedwayers heeft zich vrijdagavond om 18.15 uur in Sint Annaparochie in beweging gezet. Of eigenlijk nog eerder. Twee mannen zijn woensdag al vertrokken. Tim Dixon is afkomstig van het eiland Man in de Ierse Zee. "The Isle of Mad", zegt de bouwvakker lachend.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel, blz 1 (pdf) >>      link Lees het hele artikel, blz 2/3 (pdf) >>

Sint Annaparochie, 15 december 2018

Zonnebloem Sint Anne zoekt nieuwe vrijwilligers

Het loopt weer tegen kerst en dat betekent dat de vrijwilligers van de Zonnebloem, met een paar deelnemers naar een kerstmarkt in de buurt gaan. Het is een van de activiteiten waarmee de vrijwilligers zich bezighouden. Dankbaar werk, aldus secretaris Dorien Sijtsma. "Maar we hebben meer vrijwilligers nodig."

Dorien Sijtsma vertelt verder: "De deelnemers hebben een lichamelijke beperking en zijn meestal op leeftijd. Ze vinden het iedere keer weer een prachtig uitje. zo’n kertsmarkt. Rondom 13.00 uur vertrekken we en om 16.00 uur is iedereen weer thuis. Moe en tevreden."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Breda, 13 december 2018

Smeding Groenten en Fruit opent nieuw distributiecentrum in Breda

Bij de foto: Baukje Venema (l.) en Gitte Brugman met de zaterdag gepresenteerde box ’Mooie Plaatsys’. (foto: Jan Bonefaas)

Dinsdag 4 december heeft Smeding Groenten en Fruit een nieuw distributiecentrum geopend in Breda. Naast het distributiecentrum in Sint Annaparochie, waar tevens het hoofdkantoor is gevestigd, vinden vanaf afgelopen week ook leveringen plaats vanuit het zuiden van het land. De opening van het tweede distributiecentrum is een mijlpaal in het 84-jarige bestaan van het Friese familiebedrijf.

Het nieuwe distributiecentrum in Breda wordt een volledig zelfstandige locatie met het complete assortiment en dezelfde functionaliteiten als de hoofdvestiging in Sint Annaparochie. Met deze uitbreiding kan Smeding haar klanten in de Benelux nog beter bedienen. Ook biedt dit tweede distributiecentrum volop mogelijkheden voor groei in de toekomst.

De distributiecentra zijn het kloppende hart van Smeding: het zijn dé schakels tussen leveranciers en de klanten. Smeding zet in op data, forecast en trendanalyse, welke bijdragen aan een steeds efficiëntere operatie. In combinatie met het zelfstandige logistieke apparaat weet Smeding de klanten te beleveren van stuks tot bulk.

Bron: Netwerk Brabant

Oudebildtzijl, 12 december 2018

'Mooie Plaatsys geeft 't Bildt en de Bilkerts weer'

Bij de foto: Baukje Venema (l.) en Gitte Brugman met de zaterdag gepresenteerde box ’Mooie Plaatsys’. (foto: Jan Bonefaas)

Na vier jaar keihard werken presenteerden Gitte Brugman en Baukje Venema zaterdag op Ouwe-Syl hun ’Mooie Plaatsys’-project: een kloeke box met vier boekjes over de Bildtse taal, landschap en de Bilkert zelf.

”We wilden geen eerste exemplaar aan iemand uitreiken, want dit was juist een project van iedereen, van ons allemaal,” zei Gitte Brugman, samen met Baukje Venema de bedenker van ’Mooie Plaatsys’.

Het was na vier jaar zwoegen hun feestje, zaterdagavond in de grote zaal van Het Graauwe Paard op Ouwe-Syl, maar ze hadden er nadrukkelijk voor gekozen dit met zoveel mogelijk betrokkenen te vieren. Dat lukte, met interviews met de betrokkenen door Jan Bakker en muziek van Jan de Vries, Hendrik Elings en Hein Jaap Hilarides.

’Mooie Plaatsys’ is een luxe vormgegeven box met vier boekjes, bomvol foto’s en verhalen van Bilkerts. De boekjes hebben de thema’s ’Mînsen’, ’Taal’, ’Lând’ en ’Aigen’. De eerste drie bevatten interviews, columns en veel foto’s van Bilkerts en bijzondere Bildtse plekken. De foto’s zijn van Venema, de verhalen opgetekend door Brugman.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 12 december 2018

Bij de foto: Brok luistert naar Lieuwe van de Einstein Class. (foto: Joachim de Ruijter)

Commissaris van de Koning bezoekt Ouwe-Syl en Bildtdijken

Op vrijdag 7 december was Commissaris van de Koning Arno Brok op bezoek in gemeente Waadhoeke. Na een aantal gesprekken op het gemeentehuis gingen de wethouders en de burgemeester op pad met Brok. De route ging over de Oudebildtdijk, en ook de Aerden Plaats en de Einstein Class van C.S.G. Anna Maria van Schurman werden bezocht. In de middag schreef de Commissaris van de Koning zich in als inwoner van Waadhoeke.

Tijdens de rit over de Oudebildtdijk werd stilgestaan bij een aantal huizen die in verval zijn geraakt. De gemeente heeft hiervoor een stichting opgericht die deze huizen in ere wil herstellen. Met een onafhankelijk bureau zijn de 10 slechtste woningen in kaart gebracht. Samen met de provincie Fryslân wil de gemeente Waadhoeke deze huizen weer veilig en leefbaar maken.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 december 2018

'Wist niet waar ik was en wat ging komen'

Selam Habtegergisch Araya en haar zoontje van tweeënhalf jaar ontvluchtten twee jaar geleden Eritrea. Selams man bleef achter, in de gevangenis. De inmiddels 29-jarige inwoonster van Sint Annaparochie kan zich de reis naar Nederland nauwelijks herinneren. (© Foto Joachim de Ruijter)

Het vliegtuig vertrok vanuit de Soedanese hoofdstad Khartoem. Aan boord Selam Habtegergisch Araya en haar zoontje van tweeënhalf jaar. Beiden ontvluchtten twee jaar geleden het dictatoriale, inhumane Eritrea. Selams man bleef achter, in de gevangenis.

De inmiddels 29-jarige inwoonster van Sint Annaparochie kan zich de reis naar Nederland nauwelijks herinneren. “We landden op een vliegveld en moesten daar heel lang wachten. Ik wist niet waar ik was en wat ging komen. Mijn zoon miste zijn vader, ik mijn man. In hoofd en hart was hij bij ons.”

Nu volgt Selam drie dagdelen per week een inburgeringscursus om beter Nederlands te leren spreken en schrijven. Twee betrokken vrijwillige maatschappelijk begeleiders ondersteunen haar. Elke dinsdagochtend is Selam zelf vrijwilliger en helpt ze Marjan van der Heide, projectcoördinator van Steunpunt Vluchtelingen, tijdens het inloopspreekuur voor nieuwkomers in het Berltsumer dorpshuis ’t Heechhout.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 december 2018

Viglius van Aytta: zo belangrijk, maar lang vergeten

Onthulling beeld Viglius van Aytta door Herman van Rompuy bij de Kanselarij in Leeuwarden. FOTO: HOGE NOORDEN

Er zijn mensen die alle geschiedenis naar zich toe lijken toe te trekken. Voor Viglius van Aytta (1507-1577) gold dat zeker. Zijn tijd, de zestiende eeuw, zag in geheel Europa ingrijpende en dramatische veranderingen op religieus, economisch en politiek gebied. En… Viglius was er bij! Sterker nog, hij stond voortdurend in het middelpunt van alle ontwikkelingen in het Europa van zijn dagen. Hij stond in het centrum van de macht, correspondeerde met ‘de groten der aarde’ en was actief betrokken in de grote politieke omslag van de zestiende eeuw in onze gebieden: het voorspel en het begin van het ontstaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

In Leeuwarden is in Tresoar is een kleine tentoonstelling gewijd aan deze machtige Fries die Karel V en Philips II zo vol overtuiging diende: Viglius van Aytta (1507-1577), strateeg in een eeuw vol tegenstellingen. In de tentoonstelling wordt zijn rijke en veelbewogen leven geďllustreerd met verrassende voorwerpen uit binnen- en buitenlandse collecties en archieven. Originele documenten laten Viglius zien als hoge ambtenaar. Een tekening van zijn mijter wijst op zijn belangrijke positie als geestelijke. De tentoonstelling opent met een manshoog portret ten voeten uit van Viglius als kanselier van de Orde van het Gulden Vlies. Viglius was een multi-talent. Naast jurist, humanist en staatsman, was hij ook bibliothecaris van de koninklijke bibliotheek in Brussel, professor in Padua en Ingolstadt en interesseerde hij zich sterk voor de cartografie. Mede dankzij zijn inkomsten uit landerijen en goederen in Het Bildt, was hij een vermogend man en kon hij een college aan de universiteit van Leuven stichten en een tehuis voor ouderen in Swichum.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Thy (Denemarken), 11 december 2018

Empathisch portret over Deense plattelanders en Thaise vrouwen

‘Heartbound’ volgt Deens-Thaise stellen

In 'Heartbound' zie je onsentimentele, ijverige Thaise dames wennen aan stugge, soms veel oudere Deense boeren en arbeiders.

Een kwart eeuw geleden woonden rond het gehucht Thy louter Denen, nu ook 926 Thaise vrouwen. Dat begon met Sommai, die als prostituee in het Thaise Pattaya Niels trof, een gescheiden man op seksvakantie. Daarna koppelden Sommai en Niels honderden eenzame plattelanders aan Thaise vrouwen.

Ook Nederland kent zulke Thaise enclaves, rond Het Bildt in Friesland bijvoorbeeld. Niemand volgde die stille migratie zo langdurig, empathisch en vrij van moralisme als de Deense cineast Janus Metz (Armadillo, Borg/McEnroe) en zijn echtgenote, de antropoloog Sine Plambech. In 2014 keerden ze terug bij de koppels die ze eerder portretteerden in 2007 en 2008.

Bron: NRC.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 december 2018

De Van Harenskerk

Ramen vernield van kerk in Sint Annaparochie

De politie is op zoek naar mensen die iets hebben gezien van het vernielen van de ramen van de Van Harenskerk in Sint Annaparochie.

De vernielingen aan het Rijksmonument moeten zijn gepleegd tussen donderdag 6 december en maandag 10 december.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 8 december 2018

Foto Aerden Plaats (fb)

CdK Arno Brok bezoekt Aerden Plaats

Een betere ontvangst had commissaris van de koning, Arno Brok, zich gisteren niet kunnen wensen in zijn nieuwe woongemeente Waadhoeke.

Hij schreef zich officieel in als inwoner van Franeker en werd daaraan voorafgaand rondgereden door de gemeente. Niet dat dit elke nieuwe inwoner te beurt valt.

De inschrijving werd gecombineerd met het ambtsbezoek dat al eerder gepland was. In het kader van dat ambtsbezoek ging Brok kijken bij de Einsteinklas van de AMS in Franeker en bij de Aerden Plaats in Oudebildtzijl.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 6 december 2018

't Beerdhuus St.-Jacob verbindt jong en oud

Bij de foto: Marcel van der Vaart en wethouder Nel Haarsma voor het nieuwe mfc, bij de onthulling van het Stjabuurtster kunstwerk.

Gangen die golven als akkers, een gevelbekleding met de kleuren van Bildts land en lucht: MFC 't Beerdhuus in St.-Jacob ademt in alles het Bildt, en verbindt jong en oud. Vrijdag werd het onder grote belangstelling geopend.

'Georg met de baard' was de bijnaam van hertog Georg van Saksen. Hij kreeg die naam toen hij, na het overlijden van zijn vrouw, zijn baard liet staan. Van Saksen sloot in 1505 de overeenkomst om het Bildt in te polderen. In St.-Jacob is al een straat naar hem vernoemd, en aan die straat staat nu het nieuwe multifunctioneel centrum van het dorp. Het centrum kreeg de op Van Saksen geďnspireerde naam ’t Beerdhuus mee, bedacht door Tea Wolbers.

Voorzitter van plaatselijk belang en de mfc-stuurgroep Marcel van der Vaart was de eerste om toe te geven dat het een proces van lange adem is geweest. ”Twaalf jaar leden binne wy begonnen met ’t plan om ’n mfc foor ôns dorp te realiseren.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Irnsum, 6 december 2018

(foto: Chienus Lotterman)

Metaalwerkers staken voor cao

Enkele honderden Friese metaalwerkers meldden zich donderdag voor een 48-uursstaking in De Twee Gemeenten in Jirnsum. Onder hen ook medewerkers van Meijer Plaatbewerking van de Oudebildtdijk.

Ze eisen o.a. een jaarlijkse loonstijging van 3,5% en betere regelingen om werk en privé te kunnen combineren. Begin deze maand was er bijna een akkoord, maar de werkgevers zagen daar van af.

De vraag naar nieuw, goed-geschoold personeel in de metalektro-sector is daarnaast groot.

Bron: De Bildtse Post

Vrouwenparochie, 6 december 2018

Tweede Friese sauna getroffen door bankroet

De sauna in Vrouwenparochie hield zijn deuren al enige tijd gesloten. FOTO GOOGLE

Eerst was er deze zomer al de ondergang van Saunastate in Gorredijk, deze week is ook sauna De Wadden in Vrouwenparochie omgevallen.

De eigenaren Durk Venema en Jan Hendrik Rijpstra maakten afgelopen dinsdag op eigen verzoek de gang naar de faillissementsrechter. Zoals het nu lijkt, heeft curator Ineke Grijpma een schuldenlast van 100.000 euro te vereffenen.

"De sauna was al een tijdje dicht", weet de jurist. Ze begreep dat de teloorgang te wijten is aan teruglopende bezoekcijfers. Op het moment van de faillissementsuitspraak stonden er nog slechts twee werknemers op de loonlijst. Toen De Wadden in 2013 het stokje van Sauna Hotstones overnam, waren dat er nog zeker dertien. Er werkten schoonheidsspecialisten, masseurs en restaurantpersoneel.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 5 december 2018

Statushouders in Waadhoeke: 'Blije bewoners: daar doe je het voor'

'Ik heb het hier prima naar mijn zin en werk samen met leuke collega’s. En minstens even belangrijk: ik merk dat de bewoners blij zijn met mijn hulp.’ (© Foto Joachim de Ruijter)

Om van Eritrea in Waadhoeke te komen is een reis van bijna achtduizend kilometer nodig. Het Oost-Afrikaanse land, grenzend aan Ethiopië en Soedan, kent al een kwarteeuw een dictatuur. Critici van het regime en religieuze minderheden zijn er hun leven niet zeker, honderdduizenden Eritreeërs hebben hun land verlaten. Tesfatsion Ghebremariam (29) vluchtte in 2014 naar Nederland. Alleen, zonder familie.

“Eritrea kent geen democratie. Als je kritiek uit op de president, ga je de gevangenis in. De dienstplicht duurt in mijn geboorteland officieel achttien maanden, maar kan uiteindelijk wel langer duren dan tien jaar. Dienstweigeraars en deserteurs worden wreed gestraft, ook hun familieleden lopen dan gevaar.”

Hoe anders is de situatie in zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie. Tesfatsion, Tesfit voor bekenden, loopt hier twee dagen in de week stage voor zijn mbo-opleiding Helpende zorg en welzijn 2. Hij is één van de ongeveer tien vluchtelingen die er ‘kleur binnen de deur’ brengen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 5 december 2018

Saskia Uylenburgh 1612-1642 door Froukje de Jong-Krap

Froukje de Jong-Krap wekt Saskia tot leven

In het kader van de tentoonstelling Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw vertelt schrijfster Froukje de Jong-Krap over het leven van Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt van Rijn.

De Jong schreeft het boek Saskia uit de schaduw van Rembrandt en belicht tijdens haar lezing Saskia’s leven in Friesland en haar plek naast Rembrandt in de context van de Gouden Eeuw.

Op 2 februari houdt ze een tweede lezing over het leven van Saskia in Amsterdam.

Bron: Leeuwarder Courant

 

link Fries Museum: rembrandt en saskia, liefde in de gouden eeuw >>

Vrouwenparochie, 5 december 2018

Sauna De Wadden BV failliet verklaard

Sauna De Wadden

Sauna De Wadden BV uit Vrouwenparochie is op 4 december 2018 in staat van faillissement gesteld door de Rechtbank Noord-Nederland.

Sauna De Wadden BV is gevestigd aan de Waling Dykstrastraat 51 te Vrouwenparochie. Sauna De Wadden BV stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 66172926.

De curator die is aangesteld door de rechtbank is mr. I. Grijpma. Deze insolventie is op 5 december 2018 voor het eerst gepubliceerd door het Centraal Insolventieregister.

Bron: drimble

Sint Jabik, 3 desimber 2018

Boeren krije bettere priis foar sipels, mar se binne minder lang hâldber

Inwoonster spreekt wethouder Hillie Blaak aan tijdens Raderaad in Sint Annaparochie

Fanwege de drûge simmer is it by in soad gewaaksen oars as oars. Dat jildt seker ek foar de sipels. De prizen binne op it heden goed, mar der wurde wol folle minder kilo's ferwurke.

Dat fernimme se ek by Konaxx yn Sint Jabik. It bedriuw woe dit jier 10 persint groeie, mar dat sit er net yn. Foar twa meiwurkers moast sels al oar wurk socht wurde. Boppedat binne der twivels oer de kwaliteit fan de sipel. Benammen de hâldberens kin in probleem wurde, om't in middel tsjin it spruten net goed opnommen is.

De konsumint sil, njonken in hegere priis, net folle fernimme fan de problemen yn de sipelwrâld, om't de grutwinkelbedriuwen op grutte skaal de bęste partijen opkocht hawwe, seit Tjerk Nagel fan sipelhannel Konaxx yn Sint Jabik.

Bron: Omrop Fryslân
 Harkje nei de reportaazje >>

Oudebildtzijl, 3 december 2018

Een intieme, fotografische ode aan het Friese Bildt

Inwoners van het Bildt © Baukje Venema

Strakke, rechte lijnen. Geen fratsen. Zo is het landschap, maar zo zijn ook de mensen. Welkom op het Bildt, zo’n kilometer of vijftien ten noordwesten van Leeuwarden. Gitte Brugman en Baukje Venema zochten de ziel van het gebied.

Het is 1999. De dan 25-jarige Baukje Venema staat appels te plukken in een Nieuw-Zeelandse boomgaard als er ineens dat geluid is. Ze weet, het zit in haar hoofd, maar ze hoort het écht, en herkent het onmiddellijk. Onmiskenbaar: het dingdingding van de kerk van haar geboortedorp aan de andere kant van de wereld: Ouwe Syl, oftewel Oudebildtzijl.

Jaren later figureert de anekdote in de ode die Venema, inmiddels fotograaf, samen met fotojournalist Brugman brengt aan het Bildt, de streek waar ze opgroeide. Op 8 december presenteren de vrouwen hun cassette met vier boekjes – Mooie Plaatsys genaamd – die samen de identiteit van het gebied omvatten.

Bron: Trouw
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 3 december 2018

Heimwee naar inspraak in Raderaad

Inwoonster spreekt wethouder Hillie Blaak aan tijdens Raderaad in Sint Annaparochie

De nieuwe gemeente Waadhoeke heeft het eerste jaar er bijna opzitten. Dichtbij besturen moest de werkwijze worden, maar dat wil nog niet erg lukken. De kernteams die dit jaar gehouden werden, kenmerkten zich door ingehuurde experts die lange verhalen hielden voor een publiek dat ver van de raadsleden verwijderd op de publieke tribune zit.

Hoe anders ging dat in Sint Annaparochie bij de Raderaad van de voormalige gemeente het Bildt. In de kantine van het gemeentehuis stonden tafels, waaraan raadsleden en publiek in groepjes verdeeld door elkaar heen zaten. De burgemeester of wethouder die de avond leidde, liep gewoon met een microfoon de tafels langs als er vragen waren.

De sfeer was ongedwongen, er werd vaak gelachen, er kwamenzelfs vaste toeschouwers op deze bijeenkomsten af. Gewoon om even te kijken wat er nu weer leefde. De drempel was laag.

Bron: Leeuwarder Courant (Opinie)
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 1 december 2018

Schelp van de pelgrims waakt over Sint Jacobiparochie

Onder applaus van de haag Sintjabuurtsters en onder toeziend oog van Marcel van der Vaart, voorzitter van het Plaatselijk Belang en van de stuurgroep voor het nieuwe MFC, onthulde wethouder Nel Haarsma van de Waadhoeke de jacobsschelp. FOTO JAN SPOELSTRA

Driedubbel feest was er gisteren in Sint Jacobiparochie. Het dorp opende de nieuwe samenwerkingsschool, die de naam De Twiner kreeg. Ook gingen de deuren van de vroegere Open Hof open, dat nu een multifunctioneel centrum is geworden en verbonden is met de school. Het centrum kreeg de naam ’t Beerdhuus.

Onder applaus van de haag Sintjabuurtsters en onder toeziend oog van Marcel van der Vaart, voorzitter van het Plaatselijk Belang en van de stuurgroep voor het nieuwe MFC, onthulde wethouder Nel Haarsma van de Waadhoeke de jacobsschelp. De schelp is het symbool van Sint Jabik en van de Pelgrimstocht en draagt het opschrift: ‘De klaai golft na de horison, seewater ploegt de slikvelden’.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 1 december 2018

Handelsbaas stapt uit zijn Groene Loods

Tjeerd van der Veen probeert een antieke klok aan de praat te krijgen. FOTO JAN SPOELSTRA

De leegverkoop van de Groene Loods is in volle gang. De tachtigjarige Tjeerd van der Veen zet er een punt achter zodra de ruimte bijna leeg is. Ontelbare tweedehands spullen vullen de enorme loods grenzend aan het winkelcentrum van Sint Annaparochie.

Al 28 jaar bestiert Tjeerd van der Veen hier zijn handel. Nu hij tachtig is, is het mooi geweest, vindt hij.Voorlopig is hij nog niet weg. Het zal heel wat tijd vergen om het enorme aanbod weg te krijgen.

De klanten kunnen er daarna nog gewoon terecht. Zoon Roelof, die met zijn bedrijf Malle Pietje in dezelfde handel zit en achter de Groene Loods is gehuisvest, kan de extra ruimte goed gebruiken. Zodra zijn vader is vertrokken, maken ze een doorgang en trekt hij de Groene Loods erbij.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 30 november 2018

Jakobsschelp als herindelingskunstwerk

Wethouder Nel Haarsma heeft net het kunstwerk onthuld

In Sint Jacobiparochie wordt vandaag het herindelingsbeeld onthuld, tegelijkertijd met de opening van het nieuwe multifunctionele centrum.

Sint Jacobiparochie kreeg, net als alle andere Bildtse dorpen, geld van de voormalige gemeente het Bildt voor een gedenkteken. Om stil te staan bij het afscheid van de gemeente het Bildt, die opging in Waadhoeke.

Sint Jacobiparochie koos voor een jakobsschelp, symbool van het dorp en van de pelgrimstocht. Met tekst van schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 29 november 2018

'Niets liever dan ook in Nederland het stuur in handen nemen'

(© Foto Joachim de Ruijter)

Statushouders zijn vluchtelingen, net als asielzoekers. Met één belangrijk verschil: statushouders hebben een (tijdelijke) verblijfsvergunning. In Waadhoeke wonen momenteel circa tweehonderd volwassen statushouders. Vrijwel allemaal hebben zij een ontwricht verleden in het land van herkomst, maar een toekomst in Nederland. Vanaf deze week maakt u in een vierluik kennis met een aantal statushouders uit de gemeente en met professionals, vrijwilligers en instanties die deze bijzondere mensen begeleiden.

Jehad Allamah (40) ontvluchtte Syrië drie jaar geleden met vrouw en kinderen. Na een verblijf in het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie werd hem een verblijfsvergunning toegekend. In datzelfde Bildtse dorp is hij met zijn gezin gaan wonen, zijn kinderen gaan er naar school.

Allamah werkt sinds vierenhalve maand elke dinsdag bij de gemeente. Vooral op de reinigingsauto, maar ook andere werkzaamheden komen er op zijn pad. Bij de buitendienst volgt hij een taalstage. Doel is dat hij zo de Nederlandse taal beter onder de knie krijgt en eenvoudiger zijn re-integratiecursussen kan volgen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 29 november 2018

Een huis voor iedereen in Sint Jabik

Brand de Haan bij de verbinding van de school met het multifunctioneel gebouw. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Kerk, school en samenleving huizen vanaf morgen onder één dak in een vernieuwd en uitgebreid multifunctioneel centrum (mfc) in Sint Jacobiparochie. Een nieuwe ingang aan de kant van de samenwerkingsschool markeert een nieuw tijdperk voor Sint Jacobiparochie.

Wie er binnenstapt en rechtsaf slaat, gaat richting multifunctioneel centrum. Wie linksaf gaat, belandt bij de klaslokalen. Jaren was het onzeker of het dorp een "thús foar elkenien", zou krijgen, zoals voorzitter Brand de Haan van de projectgroep het omschrijft.

De Haan ging in 2004 met pensioen en maakte snel daarna deel uit van Plaatselijk Belang. Acht jaar lang was het hoofdonderwerp een nieuw ontmoetingscentrum. Een rapport lag klaar voor dezelfde plek als nu: zalencentrum Open Hof van de PKN-kerk. Die had eerder aangegeven wel oren te hebben naar wijziging van de Open Hof in een multifunctioneel centrum.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 28 november 2018

Gezondheidscentrum 't Raadhuus geopend

Maartje Duin

Donderdag 22 november is het nieuwe gezondheidscentrum in St.-Annaparochie door burgemeester Marga Waanders officieel geopend. Tevens kon men bekijken wat de negen maanden durende verbouwing van het voormalige gemeentehuis van het Bildt voor fraais heeft opgeleverd. We hebben over die metamorfose en de totstandkoming daarvan in deze krant vorige maand uitgebreid bericht.

In het centrum, waartoe de eerste aanzet werd gegeven door de fysiotherapeuten Alle Sterk en Lyze Feitsma, zijn op dit moment gevestigd de dokterspraktijk, praktijken voor fysiotherapie, voor mondhygieniste, verloskundige en diëtist, terwijl ook het gebiedsteam van de gemeente er onderdak heeft gevonden.

Huisarts Paul Bögels gaf in zijn toespraak een inkijkje in de sterk veranderende wereld van de eerstelijns zorg, waarin men bijvoorbeeld te maken heeft heeft met overheveling van taken van het ziekenhuis naar de huisarts. Bij het toekomst bestendig maken van de praktijk is door de ruime opzet van het centrum ook duidelijk ingespeeld op het feit dat artsen steeds meer parttime willen gaan werken, waardoor er meer ruimte nodig is. Bögels vertelde dat 25% van de huisartsen in de nabije toekomst met pensioen zal gaan.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 28 november 2018

Sinterklaas en Pieten weer op Bildtse bodem

(foto: Jan Bonefaas)

Het had weer heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk wisten Sinterklaas en zijn Pieten zaterdag in goede orde het Bildt te bereiken. Honderden kinderen gaven hen een warm onthaal.

In St.-Jacob onthaalde wethouder Nel Haarsma samen met de kinderen Sinterklaas (foto boven). Het had niets gescheeld of de Pieten hadden niet kunnen komen, omdat hun kleding zoek was. In de Bildtse Post van woensdag 28 november wordt beschreven hoe het uiteindelijk nog goed kwam. In St.-Annaparochie was een wel heel bijzondere notabele: ‘burgemeester’ Van der Ploeg heette de goedheiligman daar welkom (foto onder).

Bij de intocht werd Sinterklaas vergezeld door allerlei kinderen die hun fiets versierd hadden. Ook op Ouwe-Syl is de Sint zaterdag goed aangekomen en lieten de Pieten spectaculaire acrobatiek zien.

De Bildtse kinderen kunnen in ieder geval met een gerust hart de schoen zetten en wachten op het moois dat komen gaat.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 28 november 2018

Gemeentehuis het Bildt na negentig jaar veranderd in gezondheidscentrum

Bij de ingang van het voormalige gemeentehuis hangt sinds vorige week een bord met de naam van het gezondheidscentrum. FOTO: MARCHJE ANDRINGA

Na de gemeentelijke herindeling moest er een nieuwe bestemming komen voor het gemeentehuis van het Bildt. Het is een gezondheidscentrum geworden. De naam ervan is nu ook bekend: ’t Raadhuus.

Jarenlang werkten ambtenaren in het gemeentehuis aan de Van Harenstraat in Sint Annaparochie. Inwoners van het Bildt regelden hun zaken in het gebouw. De gemeenteraad nam er besluiten. Dat is sinds 1 januari voorbij. Het Bildt ging op in gemeente Waadhoeke, waardoor het gemeentehuis in Sint Annaparochie zijn functie verloor.

De zoektocht naar een nieuwe bestemming voor het gebouw raakte vorig jaar in een stroomversnelling. Lyze Feitsma en Alle Sterk van Impuls Fysiotherapie lieten hun oog vallen op het gemeentehuis. Zij waren op zoek naar een nieuwe locatie voor hun praktijk. Impuls maakte op dat moment gebruik van twee vestigingen in het dorp: mfc Ons Huis en sportcentrum De Bildtse Slag. "Niet praktisch."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 28 november 2018

Echtpaar Dijkstra-Westra 60 jaar getrouwd

Wethouder Caroline de Pee feliciteerde het jubilerende bruidspaar namens het gemeentebestuur. (© Foto Ubbo Posthuma)

Tjeerd Dijkstra en Siet Westra leerden elkaar kennen op een van de dansavonden van Nocht en Wille in Berltsum. Ze hadden drie jaar verkering voordat ze elkaar het ja-woord gaven. Dat was dinsdag 27 november 60 jaar geleden.

Tjeerd Dijkstra (85) is geboren in Marsum, Siet Westra (81) in Minnertsga. Na hun huwelijk in 1958 hebben ze tot 2006 in Marsum gewoond. Nu woont het echtpaar alweer 11 jaar in St. Annaparochie, waar ze met ‘in protte wille’ wonen.

Na de lagere school ging Tjeerd Dijkstra naar de LTS in Leeuwarden waar hij de opleiding Machinebankwerken volgde. Daarna heeft hij 10 jaar gewerkt bij Frico en de Condensfabriek in Leeuwarden. Hij is er twee jaar tussenuit geweest vanwege de dienstplicht.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 28 november 2018

'Mijn Vader de Sterrenkijker'

Maartje Duin

De vader van Maartje heeft Alzheimer. Nu zijn herinneringen verdwijnen, komen bij haar de vragen. Wat deed hij in de tijd voor haar geboorte, toen hij promoveerde als sterrenkundige? Samen bezoeken ze de Oude Sterrewacht in Leiden.

Radiomaker Maartje Duin (bekend van ‘De Redder van het Bildts’ over Bildtse Post-hoofdredacteur Gerard de Jong en ‘Podkas: Pawel, de Poolse plukker’ over een arbeidsmigrant in Sexbierum) maakte een poëtische audio-voorstelling over het peilloze universum van dementie. Na afloop gaat zij met het publiek in gesprek over het omgaan met deze ziekte, die 270.000 Nederlanders treft.

Aerden Plaats: 30 november om 19:30 uur Toegang is gratis. Via info@aerdenplaats.nl kunt u eventueel van te voren een plekje reserveren in de Julianakerk om teleurstelling te voorkomen.

Bron: Leeuwarder Courant

Wurdum, 26 november 2018

Sijne Knol

Sijbe Knol derde op lijst voor FNP bij Statenverkiezingen

Sijbe Knol uit Sint Annaparochie staat als derde op de kieslijst van de FNP voor de Statenverkiezingen. Gerben van der Mei uit Tzummarum bezet de zevende plek. Johannes Kramer is lijsttrekker.

Sijbe Knol diende vrijdagavond tijdens de ledenvergadering een amendement in over de huisvesting van tijdelijke werknemers. Zijn voorstel om deze alleen wonende werknemers onder te brengen in bijvoorbeeld leegstaande, maar kwalitatief goede woningen in het buitengebied of op het erf van de werkgever, kreeg brede steun van de leden.

Het voorstel wordt dan ook verwerkt in het verkiezingsprogramma. De FNP wil hiermee voorkomen dat deze tijdelijke werknemers zich vestigen in courante woningen in dorpskernen.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 26 november 2018

Mode rond de ‘70ste eeuw’ (© Beeld uit catalogus)

'Ouwesylster Reis' Pypskoftfestival verschijnt in catalogus

Voor wie de 'Ouwesylster Reis' door de millennia tijdens het Pypskoftfestival heeft gemist of het nog een keer wil overdoen, goed nieuws. Vanaf komend weekend kan iedereen door de catalogus van het Bildts Familie Museum bladeren. Veel objecten uit het museum zijn daarin vastgelegd. Deze objecten beslaan de periode vanaf 1978 tot en met het plastic tijdperk in het jaar 9078, het jaar waarin alles van afvalplastic is gemaakt.

Men ziet Bildtse bodemvondsten, mode, Plastic Art en meer. En in de catalogus staat de ontwikkeling vanaf nu naar dat plastic tijdperk. Deze geschiedenis van de toekomst is met een kleine kwinkslag opgeschreven en in beeld gebracht door kunstenaar Janny Vellinga-Hooghiemstra en haar twee kinderen van 11 en 8 jaar. De catalogus is verkrijgbaar in de Aerden Plaats en het atelier van Vellinga, beide te Oudebildtzijl.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 23 november 2018

Gemeentehuis het Bildt nu Gezondheidscentrum 't Raadhuus

Burgemeester Marga Waanders verricht de officiële opening van gezondheidscentrum ‘t Raadhuus. (© Foto Joachim de Ruijter)

Na een verbouwing van ongeveer acht maanden kon burgemeester Marga Waanders donderdagmiddag gezondheidscentrum 't Raadhuus in St. Anne openen. Het voormalige gemeentehuis van het Bildt herbergt al sinds september verscheidene zorgaanbieders.

"Wat mogen we trots zijn op zo’n mooi en nieuw gezondheidscentrum in Sint Annaparochie. Het oude gemeentehuis heeft een nieuwe functie gekregen die van groot belang is voor de regio. Ik vind het fantastisch dat huisartsenpraktijk Bögels en Impuls Fysiotherapie dit voor elkaar hebben gebokst," zei burgemeester Waanders tijdens de opening.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 23 november 2018

Lief en leed in de Gouden Eeuw in het Fries Museum

Dit persoonlijke kunstwerk is voor het eerst in ruim 250 in Nederland te zien. Schilderij: Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in rijk gewaad, 1633-1642, olieverf op paneel Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister. Foto: Fries Museum.

Het is misschien wel het beroemdste Friese bruidspaar ooit: Rembrandt van Rijn en Saskia Uylenburgh. In 1634 trouwden ze in Sint Annaparochie, waarna ze verhuisden naar Amsterdam. Het Fries Museum neemt je mee door hun relatie en de geschiedenis van Nederland in de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Het huwelijk kende veel ups en downs, net als de tijd waarin ze leefden. Een periode van bloei en voorspoed, die langzaam werd ingeruild door onvermijdelijke tegenslag.

Saskia is Rembrandts eerste vrouw en zijn grote liefde. De twee ontmoeten elkaar in 1633, wanneer Rembrandt aan het begin van een veelbelovende carričre staat. Saskia is een dochter van een rechter en komt uit een rijke Friese familie. Een korte periode van hofmakerij volgt - zoals dat hoort in die tijd - en al snel trouwen ze in Fryslân. Ze verhuizen na de bruiloft naar Amsterdam, waar Rembrandt zijn atelier heeft. Saskia staat regelmatig model voor de kunstwerken van haar man. Het huwelijk van Rembrandt en Saskia duurt niet lang: ze zijn slechts acht jaar getrouwd. Saskia baart vier kinderen, waarvan er drie in de wieg sterven. Alleen de vierde, Titus, wordt volwassen. Maar dat heeft Saskia nooit meegemaakt: ze sterft enkele maanden na zijn geboorte. Ze is dan pas 29 jaar.

Bron: DagjeWeg.nl
link Lees het hele artikel >>      link Lees ook 'Lief en leed van Rembrandt en Saskia'in de Leeuwarder Courant (pdf) >>

Oudebildtzijl, 23 november 2018

Ouwe rot van Ouwe Syl

Dennis Jansen, oud-speler van onder meer Drachten, Drachtster Boys en ONB, debuteerde zaterdag als 47-jarige met twee goals bij Ouwe Syl. FOTO HENK JAN DIJKS

Een 47-jarige debutant, dat is opvallend. Tenzij hij Dennis Jansen heet en in de jaren tachtig van de vorige eeuw al in de hoofdklasse voetbalde.

De medewerker van Voetbal Noord die zaterdag het scoreformulier bijhield bij Blija-Ouwe Syl (5-4), zal bij de 0-1 en de 0-2 van de gasten uit Oudebildtzijl gedacht hebben: deze doelpuntenmaker staat niet op de kaart, die kennen we niet. Derhalve noteerde hij de kleurloze term ‘onbekende speler’.

Het twitteraccount van Ouwe Syl deed er nog een schepje bovenop door te melden dat de makkelijk scorende spits een veertigplusser was, die deze middag nota bene zijn debuut voor de vijfdeklasser maakte. Was hier sprake van de moeder aller laatbloeiers? Een Wondersloffen van Sjakie-scenario?

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 23 november 2018

Sijbe Knol

FNP-man voor Provinsjehûs al na één jaar uit gemeenteraad

Het vertrouwen dat de gemeentelijke kiezer hem eind 2017 gaf, geldt ook voor de stapnaar de provinciale politiek, vindt Sijbe Knol uit Sint Annaparochie.

Hij staat derde op de concept-lijst van de FNP voor de provinciale verkiezingen. Omdat de partij geen dubbele functies wil – raadslid én statenlid – zal Knol de gemeenteraad verlaten als hij maart volgend jaar in de staten komt, zegt partijvoorzitter Cees van Mourik.

Op de vraag hoe dat te rijmen is met de voorkeursstemmen waarmee Knol vorig jaar november in de gemeenteraad van Waadhoeke is gekozen, zegt Van Mourik: "Dat is altyd in drege ôfwaging. Mar wy tinke dat dit foar de FNP en dus ek de FNPkiezer it bęste is."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Franeker, 22 november 2018

Bijna werd de 'wave' ingezet voor het taalbeleid van gemeente Waadhoeke

De gemeenteraad van Waadhoeke vergadert over de taalnota

Alom waardering en lof voor het college in de raadsvergadering van de gemeente Waadhoeke, afgelopen donderdag 15 november, waar het betrof de nota taalbeleid, die als basis moet gaan dienen voor de wijze waarop de gemeente met de vier verschillende talen die in de gemeente voorkomen, denkt om te gaan. Een stevige basis, zo bleek het breed gedragen gevoel deze avond.

Mw. Iedema (FNP) deelde de eerste pluim uit aan het college ”… foar de wize węrop dit unike belied ta stân kommen is”. ”Taal is alhiel ús ding. De memmetaal draacht by oan de identiteit en dermei oan it wolwęzen fan minsken”. Ook was ze ingenomen met de cursussen die worden aangeboden. ”It is tige wichtich, dat alle minsken yn dit hűs it Frysk ferstean kinne en leafst ek prate en skriuwe kinne”, waarna ze zowel in het Bildts als in het Franekers ook voor die talen een lans brak.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 november 2018

Huisartsenechtpaar Paul en Anneke Bögels voor het gezondheidscentrum. FOTO JAN SPOELSTRA

Massage in de burgemeesterskamer

Het voormalige gemeentehuis in Sint Annaparochie gaat verder als gezondheidscentrum. Echtpaar Paul en Anneke Bögels sorteert zo voor op het huisartsentekort.

'Dat is onze kamer, dat heb ik meteen gezegd. Hier zat pake”, vertelt huisarts Anneke Bögels bij de rondleiding door gezondheidscentrum ’t Raadhuus, dat vanmiddag wordt geopend door burgemeester Marga Waanders. Pake Wiebe Brouwer was een van de vier leggers van de eerste steen van het toenmalige gemeentehuis, op 26 juli 1927, zo valt nog te lezen bij de entree van het pand. "Hij is hier 37 jaar gemeentesecretaris geweest".

Voor wie het gemeentehuis van het Bildt wel eens heeft bezocht is er nog genoeg herkenning in het alleen al door het huisartsenechtpaar voor zo’n acht ton verbouwde gezondheidscentrum.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 21 november 2018

Heit en Mem Café van start in St. Annaparochie

In september is in Sint Annaparochie een Heit en Mem Café van start gegaan. Zo’n ‘café’ is een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met opvoeding en hier gezellig met elkaar over wil praten.

Tijdens deze ochtenden wordt onder het genot van een kopje koffie of thee gesproken over de dagelijkse zaken waar je als (groot)ouder of verzorger mee te maken krijgt. Het Heit en Mem Café vindt plaats in de bibliotheek aan de Beuckelaerstraat 2 in St. Anne. Voor de komende maanden zijn enkele themaochtenden ingepland. De bijeenkomsten zijn steeds van 9.30 tot 11.00 uur en gratis.

Op 30 november vindt er een workshop ‘haarvlechten bij je kind’ plaats. Het duurt nog even, maar op 25 januari staat een kennismaking met draagdoeken centraal. Op 15 februari gaat het over ‘Kinder-EHBO voor ouders’ en 29 maart wordt het thema Peuterpuberteit behandeld.

Bron: Franekerer Courant

Oudebildtzijl, 20 november 2018

Café Top 100 2018 nr. 98: Het Graauwe Paard, Oudebiltzijl

Café Top 100 2018 nr. 98: Het Graauwe Paard

De locatie is fantastisch, al voelt het voor iedereen die niet in Oudebildtzijl woont – en dat zijn heel wat mensen – als een halve wereldreis. Als de bediening dan ook nog in het Fries begint, voelt ons jurylid, niet-Fries, zich even helemaal ‘weg in eigen land.’

Dat gevoel wordt versterkt door het water dat buiten voorbij kabbelt. Voor de deur ligt een klein terras aan de vaart, en het café organiseert boottochtjes die vanaf de steiger naast de zaak vertrekken. Het Graauwe Paard is een klassiek familiecafé waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het interieur is bruin ten top, inclusief placemats op tafel en een ouderwetse toog. Een mooie zaak en een verdiende Top 100-notering. Hier rijden we graag een blokje voor om.

Bron: Misset Horeca

Oudebildtzijl, 20 november 2018

Oud patriottenvaandel Sint Anne krijgt plek in Aerden Plaats

Het patriottenvaandel dat een definitief plekje in de Aerden Plaats krijgt. (© Foto Bauke van Dijk)

Het patriottenvaandel dat in 1785 is uitgereikt aan het excercitiegenootschap van St. Annaparochie verhuist naar de Aerden Plaats in Oude Bildtzijl. In St. Anne zelf was geen geschikte plek te vinden.

Tijdens de vierde Engelse oorlog 1780-1784 werden in Nederland zogenoemde patriottisch gezinde excercitegenootschappen opgericht.

De leden, burgers, oefenden met geweren, snaphanen met bajonet. Dergelijke genootschappen van bewapende burgers hadden als doel om de ‘ware vrijheid’ te verdedigen.

Bij zo’n genootschap hoorde een vaandel en die werden op 28 maart ook uitgereikt. Jan Roorda, statenlid voor het Bildt, schonk het genootschap van Sint Anne het vaandel.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 19 november 2018

Huub Boots wint Molenloop Vrouwbuurtstermolen

De Molenloop trok 140 lopers naar de Bildtsen dijken. (© Foto Janke van der Schaaf)

Huub Boots uit Wergea zette zaterdag de snelste tijd neer op de 21,5 km in de Molenloop vanuit Vrouwbuurtstermolen. In totaal trok de loop 142 hardlopers naar de Bildtse dijken.

"Was het vorig jaar nat en winderig dit jaar troffen de Molenlopers het met het weer. Zon, weinig wind wel koud maar de organisator SV Friesland had voor warm water gezorgd onderweg bij de verzorgingsposten.

Jan v.d. Hoek had de routes gepijld en had die ’s morgens nog eens gecontroleerd. Enkele waren wat wazig maar nog wel te zien. Fout lopen hoefde dus niet. Verkeersregelaarsteam het White Angels Verkeersteam zorgde ervoor dat iedereen veilig de route kon afleggen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Hengelo, 18 november 2018

Hengeloër treedt in het spoor van Escher en Da Vinci

© Rinus Roelofs

Wat kunstenaars maar zelden lukt lukte Rinus Roelofs wel. De Hengelose kunstenaar exposeert deze maand in het Museum Escher in het Paleis te Den Haag. „De hele wereld bestaat uit patronen.”

Hij pakt een wc-rol van een plank en begint te vouwen. Even later staat er een piramide op tafel met gelijke vlakken. „Als ik wil laten zien wat de kracht van wiskunde is, dan doe ik dit”, zegt Rinus Roelofs. „Laatst nog bij een lezing in Utrecht heb ik het publiek gevraagd om dit na te doen. Uiteindelijk zijn er maar weinigen die het lukt.”

Eerder dit jaar draaide het bij hem ook al om Escher. In het kader van het programma rond Leeuwarden als culturele hoofdstad werd Roelofs gevraagd deel te nemen aan een groot landschapsproject met Escher-tekeningen in de graanvelden in de Friese gemeente Het Bildt. De compositie zo groot als twee voetbalvelden die hij lopend door het wuivende graan tot stand bracht is inmiddels weer verdwenen, maar bestaat nog in foto’s en straks in een boek.

Bron: Tubantia
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 november 2018

Lisette Kuiken wint Bildts songfestival

Winnares Lisette Kuiken

Sinds 1985 wordt het Bildts Songfestival georganiseerd. En nog steeds met groot succes waarbij groot talent komt bovendrijven en verrassende acts optreden. De eerste verrassing was de duo-presentatie van Paul Feenstra en dochter Sanne. Paul in een lichtblauw pak met gouden kettingen en Sanne in een lichtblauwe jurk met pumps maakten er met hun vragen en opmerkingen een vrolijke bonte avond van.

De jury had een zware dobber aan het toekennen van de eerste prijs. Liefst drie vrouwlijke zangeressen kwamen in aanmerking om als winnaar van het Bildts Songfestival 2018 uit de bus te komen. Maar de zangeres die de jury het meest bekoorde was alissa Kuiken met het gevoelige liedje What you're maid of van Lucie Silvas. Van begin tot eind zat zij in het nummer en raakte zij een snaar bij het publiek, dat ademloos luisterde toen zij het na de prijsuitreiking nogmaals mocht zingen.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 15 november 2018

Ruim 300 ouders bij finale Lego League Ulbe van Houten

Drie teams van csg Ulbe van Houten in Sint Annaparochie hebben zich woensdag op een druk bezochte finaleavond geplaatst voor de regiofinale van de Lego League op zaterdag 8 december in Leeuwarden.

De lessen Skills op csg Ulbe van Houten stronden de afgelopen weken in het teken van robotica. De school doet namelijk mee aan de First Lego League. Alle leerlingen van de eerste klas en de excellent leerlingen van het tweede leerjaar bouwden aan hun robot.

Een wedstrijd waar wereldwijd maar liefst 230.000 teams aan meedoen. Elk team bouwt en programmeert een Mindstorms robot die in zo kort mogelijk tijd zo veel mogelijk punten verzamelt op een wedstrijdtafel.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 14 novimber 2018

'Buorkje foar begjinners' bij femylje De Jong

Opname út de fideo

Yn it programma 'Buorkje foar begjinners' giet Emiel Stoffers, bekend as sjonger fan de Hûnekop, tsien kear foar de earste kear buorkjen. Hy giet nei in grut ferskaat oan buorkerijen. Akkerbou, feeboer, skiep, geiten, alles komt foarby. De geroften geane dat er yn ien fan de earste útstjoeringen al flink yn it djippe goaid is as koweboer. It progamma wurdt makke yn gearwurking mei Provinsje Fryslân.

By de famylje de Jong yn Oudebildtdijk rint Emiel it hiele akkerbou proses troch. De ierappels moatte de grűn yn, in oantal moannen letter wurde se roait en komme se op 'e bân terjochte. Ek sjogge we dat in soad saken automatysk geane op it bedriuw fan de famylje de Jong troch de 'bieb tranic miep mathic'.

Bron: Omrop Fryslân
  Sjoch hjir de útsjoering >>

Sint Anne, 14 novimber 2018

Undernimmers Sint-Anne op de bres foar ûndernimmersferiening

Foto: Facebook Ondernemersvereniging St. Anna Vooruit)

Frijwilligers fine foar in organisaasje of feriening: it blykt yn de praktyk tsjintwurdich faaks dreech te wêzen. Sa ek foar de űndernimmersferiening yn Sint-Anne. Moandeitejűn is op in gearkomste mei de leden besletten dat de feriening dochs bestean bliuwt, nettsjinsteande it feit dat der op dat stuit mar ien bestjoerslid wie: foarsitter John Ynema.

Dochs sjogge űndernimmers fan Sint-Anne de takomst fan de űndernimmersferiening posityf yn. De űndernimmers binne as lid wol hiel belutsen en fine de feriening tige wichtich. It makket se in lykweardige praatpartner foar de gemeente, sa sizze se en it helpt harren saken op inoar ôf te stimmen en problemen op te lossen.

Bron: Omrop Fryslân

Leeuwarden, 14 november 2018

50 jaar geleden: Beleggers interesseren

"Ik zou haast zeggen, het is mijn dagelijks werk om beleggers te interesseren voor het Noorden", aldus minister ir. W.F. Schut van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening gistermiddag na een werkbezoek aan Friesland.

Tijdens een gesprek met Gedeputeerde Staten werd de bewindsman nader bepaald tot de woningbouwproblemen in plaatsen, waar de industrie mensen aantrekt: genoemd werden Joure, Grouw en Lemmer. De minister kreeg in de loop van de dag een indruk van de woningbouwsituatie in de gemeente Het Bildt. Langs de Bildtdijken zag hij teveel krotten, maar voor het overige was hij van mening dat de bouw in de Noordfriese gemeente ,,aardig op gang’’ is gekomen. Leeuwarden toonde tegenover ir. Schut zijn bezorgdheid over de continuďteit in de woningbouw, met name in het Bilgaard.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 november 2018

Suliman. (© eigen foto)

Een nieuwe kunststroming creëren

Prachtig vindt Suliman Bdioue de zon, zoals die op een heldere dag ondergaat boven de uitgestrekte landerijen rondom Sint Annaparochie. Het inspireerde hem voor een omvangrijk mozaďek, waarin hij ook zijn verleden in Syrië heeft verwerkt.

Te midden van bakjes met kleurrijke porseleinscherven is waar we Suliman treffen. Zijn atelier is in een gang van Zienn! in Leeuwarden, waar overal kunstwerken van verschillende makers te zien zijn. Suliman knipt met een tang de scherven op maat voor een nieuw mozaďekwerk: een boom en gazelles onder een kleurrijke lucht. Een werk waar hij al veel uren in heeft zitten, en nog veel uren mee zal vullen. Maar uiteindelijk zal er lang niet zoveel werk in zitten als in het mozaďek dat in één van de expositieruimtes aan de muur pronkt.

Bron: Huis aan Huis, Leeuwarden
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 10 novimber 2018

Takomst ûndernimmersferiening Sint-Anne ûnwis: der is allinnich mar in foarsitter

(Foto: Google Streetview

De leden fan ûndernimmersferiening St. Anna Vooruit nimme moandei in beslút oer de takomst fan de feriening. Űndernimmers litte te min belutsenens sjen om har oan te sluten by de feriening.;-p:

Op dit stuit sit der allinnich mar in foarsitter yn it bestjoer. St. Anna Vooruit hat noch sa'n sechstich leden dy't kontribúsje betelje. Dęrmei wurde bygelyks eveneminten lykas de keningsdeimerk organisearre. Ek bemiddelt de feriening tusken de gemeente en űndernimmers.

Dochs hâldt foarsitter John Ynema betrouwen yn in goede ôfrin. "Ik bin wis dat wy de minsken mobilisearje kinne en dat wy der dan wol út komme. Der binne neffens my al in pear kandidaat-leden foar it bestjoer."

Bron: Omrop Fryslân
 Harkje nei John Ynema fan St. Anna Vooruit >>

Sint Annaparochie, 7 november 2018

De Parrebeam in St. Anne: vijf jaar zorg en extra aandacht voor de kwetsbare oudere

(© Foto: website De Parrebeam)

Vijf jaar geleden verwelkomde Noorderbreedte State De Parrebeam in St. Anneparochie haar allereerste bewoner. Met de komst van de eerste gast ging de droom van initiatiefnemers Simon Theo en Gea Oevering in vervulling.;-p:

"Wij wilden een kleinschalige woonvoorziening creëren voor ouderen die lichte zorg nodig hebben, oftewel een lichte zorgindicatie hebben." Het echtpaar werd daarmee pionier in de nieuwe visie op ouderenzorg.

De datum 15 november 2013 staat bij Simon Theo in Gea in het geheugen gegrift. Op die vrijdag gaven ze de sleutel van het appartement aan de allereerste bewoner van De Parrebeam. Daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 november 2018

Opheffing dreigt voor OV St.-Anna Vooruit

De Van Harenstraat in Sint Annaparochie

Het voortbestaan van Ondernemersvereniging St.-Anna Vooruit hangt aan een zijden draadje. De vereniging leidt een slapend bestaan en heeft nog maar één bestuurslid. Maandag 12 november moeten de leden zelf de knoop doorhakken: doorgaan of stoppen.

Het enige punt op de agenda van de algemene ledenvergadering is het voortbestaan van de OV zelf. Het bestuur bestaat enkel nog uit voorzitter John Ynema: secretaris Jetty van Dijk en penningmeester Harm Jensma waren interim en zijn afgetreden, al helpt Jensma nog wel met de administratie van de vereniging.

Een plan van het bestuur om een basiscontributie in te stellen sneuvelde tijdens de vorige vergadering. ”We vroegen een paar tientjes per lid, zodat wij de vergader- en verzekeringskosten kunnen dekken. Daar zijn we niet uitgekomen.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 november 2018

Diamanten paar Kamstra kampeert nog graag

Wietse en Trijntje Kamstra worden gefeliciteerd door wethouder Boukje Tol. (© Foto Ubbo Posthuma)

Wietse en Trijntje Kamstra vierden dinsdag 6 november hun 60-jarig huwelijk. Wethouder Boukje Tol heeft namens het gemeentebestuur van Waadhoeke de felicitaties overgebracht.

Wietse Kamstra is op 3 oktober 1932 geboren op de Ouwe Dyk onder St. Jacobiparochie. De wieg van Trijntje Kuiken stond ook op de Ouwe Dyk. Zij is geboren op 30 maart 1938. Toen het gezin in Tzummarum woonde, ging Wietse Kamstra naar de ambachtschool in Harlingen en leerde daar het vak van timmerman. Hij heeft gewerkt in Oosterbierum en bij Fongers in Tzummarum. Toen de kinderen kwamen werkte hij bij timmerbedrijf Bloemsma in Hallum. Daar heeft hij 35 jaar gewerkt.

Trijntje Kamstra-Kuiken ging naar de mulo in St.-Annaparochie en later naar Zwolle voor een opleiding tot coupeuse. Ze kwam later bij de familie Marra terecht en werkte daar in de huishouding, maar meer als kindermeisje. Toen Wietse Kamstra in het bestuur van de kaatsvereniging zat, maakte zij de kransen. Hij was ook liefhebber van schaatsen, toneel en het korps, zij hield van schaatsen, volksdansen, handwerken en tuinieren.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 3 november 2018

Pico Bello gaat weer open

Foto: Google Map

In 1987 zijn Piet en Rennie Bakker begonnen met Warenhuis Piko Bello in Sint Jacob. Een aanwinst voor het dorp destijds. Toen ze beide met pensioen gingen heeft het pand aan Oosteinde 51 meerdere bestemmingen gehad.

In januari 2018 is SAM er uit gegaan. Het bouwen van een appartement was hier de reden van. En dan.. dan is er nog een hele ruimte over! Wat gaan we daar mee doen? We hebben het er veel over gehad en hebben veel gediscussieerd. Hoe mooi zou het zijn dat het pand weer een functie krijgt voor het dorp. Na het vele brainstormen hebben we besloten dat we een winkel gaan openen. Een winkel waar van alles te koop is, kleding, speelgoed, lp’s en cd’s, feestartikelen etc. Een heerlijke sneupwinkel met vele koopjes, waar tijd en ruimte is voor een praatje.

Met deze winkel willen we graag wat voor Sint Jacob betekenen, niet alleen door de spullen die je er kunt kopen maar ook een stukje saamhorigheid. Iedereen is welkom, van jong tot oud.

Bron: www.sint-jacobiparochie.nl
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 2 november 2018

Taal – Het Bildt

foto: Anneke van Kroonenburg

Geke Postma-Postma heeft het Bildts dictee gewonnen, herinner ik me terwijl ik vanaf de Oude Bildtsedijk het land in kijk. Rechts een enorm gebouw met sierlijke letters op de gevel: ‘Openbaar Lager Onderwijs Anno 1898’. Wellicht leerden daar de kinderen het Bildts. Of juist niet, dat kan ook, wat je spreekt hoef je niet meer te leren. Geke had één fout. Haar naam is gegraveerd in de wisselbeker. Het eerste Bildts dictee was in 2017.

De aandacht voor de Bildtse taal – de mensen die hier wonen heten Bilkerts – is plotseling toegenomen. Oude en Nieuwe Bildtzijl zijn verdwenen. Niet van de kaart natuurlijk en het blauwe naambord met witte letters, aan het begin van de dijk, blijft ook bestaan. Maar ze zijn gefuseerd met andere gemeenten. Gemeente Waadhoeke heet het nu. Hoek bij het wad, een mooie naam voor deze plek.

Bron: LN Literair Nederland
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 2 november 2018

Een foto van Kaap Hoorn van Dorita Savert. (© Foto Dorita Savert)

Expositie Rustgebied voor het wild

Galerie Westerstorm toont tot en met 21 december de expositie rustgebied voor het wild: een ontdekkingstocht met fotografie, tekeningen en objecten van Margreeth Evers, Ans Dekkers, Anneke Savert en andere kunstenaars.

Galerie Westerstorm is een nieuw platform voor hedendaagse kunst, dat het midden houdt tussen een expositieruimte, een atelier en een ontmoetingsplaats. Er worden wisselende exposities georganiseerd van diverse kunstenaars in verschillende disciplines.

De natuur en een vlucht uit het alledaagse als thema. Westerstorm is gevestigd in een voormalige smederij aan de Friese Waddenzee. In stock: Dorita Savert.

Galerie Westerstorm is te vinden aan de Oudebildtdijk 1160 in Westhoek. De galerie is open na telefonische afspraak op 0518-850 631. www.galeriewesterstorm.nl

Bron: Franeker Courant

Westhoek, 1 november 2018

Bildtse-Kultuurpriis foor Westhoek Búttendyks

Paul Feenstra, die't metspeulde in 'Silte Liefde'

Westhoek Búttendyks krijt de Bildtse-Kultuurpriis 2018. ’t Meerdaagse festival wort onderskaiden foor de menier werop se de Bildtse taal en kultuur foor ’t foetlicht brocht hewwe. De sjury fan de Bildtse-Kultuurpriis priist de organisasy foor ’t onder de andacht bringen fan de Bildtse taal en kultuur. ’t Festival het ’n prot impakt had en brocht de Bilkerts bijnander, soa oordeelt de sjury.

De foorberaidings foor Westhoek Búttendyks begonnen drie jaar leden al. Hoogtepunten fan ’t festival, dat ’n prot mînsen trok, waren openluchtspul ‘Silte Liefde’, ’n groate reüny en ’n eksposisy in de Groate Kerk. Ok worde de eerste ‘Loop om ’t Bildt’ houwen.

In 1986 worde de priis foor ’t eerst útraikt, an Stichting Ons Bildt. Westhoek Búttendyks is de opfolger fan Stichting Bildtse Belangen, die’t forig jaar de eer te beurt fiel. De priis bestaat út ’n oorkonde en ’n bedrag fan € 500, en sil later dut jaar útraikt worre.men.

Bron: Bildtse Post (fb)

Oudebildtzijl, 1 november 2018

Dronevideo van graantekeningen Escher genomineerd voor award

Een video die filmmaker Jelte Keur met zijn drone maakte van de op het werk van M.C. Escher geïnspireerde graantekeningen op het Bildt is genomineerd voor de Drone Awards 2018.

Kunstenaar Henk Rusman legde de tekeningen eerder dit jaar aan langs de weg tussen Sint Annaparochie en Oudebildtzijl. De kunstenaar voerde het samen met zes collega’s uit. Ze kregen elk een hectare graanveld tot hun beschikking.

Keur moet het in de categorie 'Luchtfotografie' opnemen tegen drie opponenten: een videoclip bij 'Als je vliegt' van Marco Borsato, en beelden van de Oosterscheldekering en het Griekse eiland Mykonos.

Bron: Leeuwarder Courant
  Klik voor de video >>

Vrouwenparochie, 31 oktober 2018

CVO krijgt na jaren van diepe misère weer kleur op de wangen

CVO-spits Nick Krol is het middelpunt van de feestvreugde   FOTO: SIMON BLEEKER

Na regen komt altijd de zon. Aan die weerwijsheid klampen veel mensen zich vast als het even wat minder met hen gaat. Maar bij CVO heeft men dit millennium nog weinig zonnestralen op het gelaat mogen voelen.

De club uit Vrouwenparochie is al seizoenenlang een van de slechtst presterende Friese amateurclubs en het aantal laatste plaatsen in de kelderklassen stapelt zich met het jaar op. Niet zelden is een telraam nodig om de uitslagen van CVO bij te houden. Maar na al die ellende lijkt er nu licht in de duisternis te komen.

Want dit seizoen gaat het crescendo met CVO. De ploeg is nog ongeslagen en stond de afgelopen weken zelfs bovenaan in de vijfde klasse B. Voor de mannen uit Vrouwenparochie is dat wel even wennen. ,,Mijn schoonvader draait de krant altijd maar om, zodat hij kan zeggen dat we er goed voor staan”, lacht Gerrit Strikwerda (31), dit seizoen speler en trainer. `Maar tot nu toe kan hij de krant eindelijk eens normaal lezen. We staan nu dan wel niet meer eerste, maar de afgelopen weken waren prachtig.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 31 oktober 2018

Foto: Gemeentehuis Sint-Annaparochie - Franeker Courant

Vegters archief: mooi beeld van stedenbouwkundige geschiedenis van 20e eeuw

Van het gemeentehuis van het Bildt tot de verbreding van de A28 bij Utrecht. Het komt allemaal terug in het archief van architectenbureau Vegter dat gisteren officieel werd overgedragen aan Tresoar.

"Dit archief is van nationaal, misschien zelfs wel van internationaal belang”, zegt Bert Looper, directeur van Tresoar. "Het geeft een mooi beeld van de stedenbouwkundige geschiedenis van de twintigste eeuw. Wij zijn trots dat we dit in bezit mogen nemen en ik verwacht dat hier veel belangstelling voor is.”

Chris Vegter, de laatste eigenaar van architectenbureau Vegter aan de Harlingerstraatweg in Leeuwarden, droeg zijn bedrijfsarchief gisteren officieel over aan de provinciale bibliotheek en archiefinstelling. Het archief beslaat een tijdsbestek van bijna honderd jaar.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 31 oktober 2018

Het eerste exemplaar was voor Hayo Apotheker. (© Foto: Suwarda Vis)

"Boek 'Ofskaid en útsicht' rekket de Bildtse siel"

De Bildtse taal zit diep in de ziel van Hein Jaap Hilarides. Al op jonge leeftijd was hij zich ervan bewust dat het Bildts iets bijzonders was.

De taal loopt als een rode draad door zijn leven, evenals het Bildt zelf. In zijn pas verschenen verhalenbundel ‘Ofskaid en útsicht’ schildert Hilarides de taal, de cultuur en het landschap. Smeuďge, toegankelijke verhalen die de lezer doen glimlachen, het is een boek geworden wat niet mag ontbreken in de boekenkast van een Bilkert.

Uitgever Eddy van der Noord van uitgeverij Louise opende vorige week in Leeuwarden in het gebouw Obe Lân fan Taal de presentatie van het boek. "Ik bin in grutske útjouwer. Sels bin ik Frysktalich, mar ik haw ek in swak foar it Bildts en foar de Bildtse lânskip."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 31 oktober 2018

Multifunctioneel Centrum St.-Jabik zoekt een beheerder

© 2018 Johan Sijtsma architectenteam bv BNA

Op 30 november a.s. wordt het nieuwe MFC St.-Jabik officieel geopend. Dit splinternieuwe dorpshuis biedt een plek aan allerlei activiteiten en verenigingen/organisaties in het dorp. Het MFC is verbonden met het vernieuwde schoolgebouw van de samenwerkende scholen St.-Jacobiparochie (SWS). Ook deze school maakt gebruik van het MFC.

Voor het MFC zoekt het bestuur van het MFC een beheerder voor gemiddeld 20 uur per week die in dienst komt van het MFC (winters meer, zomers minder). Ook het werken in de weekends is een vast onderdeel van de functie. Een flexibele inzet is vereist. Het gaat in eerste instantie om een tijdelijke aanstelling voor eerst 1 seizoen, met een optie van een vaste aanstelling.

Bron: www.sint-jacobiparochie.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 29 oktober 2018

Sijbe Knol (27) op tredde plak provinsjale kieslist FNP

Sijbe Knol. (© Foto: FNP Fryslân)

De 27-jierrige Sijbe Knol fan Sint-Anne stiet op it tredde plak op de list foar de ferkiezings fan Provinsjale Steaten yn maart 2019.

Hy is sűnt jannewaris riedslid yn de gemeente Waadhoeke en set him dęr benammen yn foar leefberens. De adfyskommisje hat Knol op in ferkiesber plak set omdat hy as in jong talint sjoen wurdt. Op dit stuit hat de FNP fjouwer sitten yn Provinsjale Steaten.

Deputearre Johannes Kramer fan Sibrandabuorren wurdt nei alle gedachten de listlűker. Partijlieder Kramer is sűnt hast acht jier de earste FNP-deputearre fan Fryslân.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 26 oktober 2018

Cineast Anton Stoelwinder in spoor van pelgrims

Beeld uit de film van Anton Stoelwinder

Een moderne pelgrim is niet de mens in sobere kleding. Nu gaan honderden pelgrims te voet vanuit Sint Jacobiparochie. Voor herbezinning. Of om afstand te nemen van alle hectiek. Pelgrimeren in Fryslân is het onderwerp voor een film van cineast Anton Stoelwinder.

Zelf houdt hij het bij een wandelingetje in De Deelen of de bossen van Beetsterzwaag. Het verzoek van de Stichting Santiago aan het Wad om een promotiefilm te maken over pelgrimage sprak cineast Anton Stoelwinder uit Gorredijk meteen aan. Hij heeft een grote belangstelling voor geschiedenis en begon meteen te lezen over het onderwerp. Geen wonder dat hij in eerste instantie beelden voor zich zag van pelgrims in sobere kleding op weg naar Santiago om boete te doen of om de heilige Jacobus te eren.

Op een nacht zag keizer Karel de Grote aan de hemel een gloed van sterren. Deze begon bij de Friese zee, neeg naar Duitsland en Italië regelrecht naar Spanje en Galicië waar het lichaam van de Heilige Jacobus verborgen lag (...)

Bron: fryslan1.frl
link Lees het hele artikel >>        Klik hier voor de video >>

Leeuwarden, 26 oktober 2018

Het Bildt zit diep van binnen, in het hart

Hein Jaap Hilarides leest voor uit zijn nieuwe bundel

Zolang er bij de inwoners een gebiedsprofiel bestaat, zolang die een gebiedsgevoel hebben en er ook nog eens energie insteken, is er voor een taal als het Bildts toekomst.

Dat zei oud-waarnemend burgemeester Hayo Apotheker van Waadhoeke – hij zwaaide vorige week af – gistermiddag in bezoekerscentrum Obe in Leeuwarden bij de presentatie van de verhalenbundel Ofskaid en útsicht van Hein Jaap Hilarides.

Het Bildt mag dan op 1 januari van dit jaar in de nieuwe gemeente Waadhoeke zijn opgegaan, de zichtbaarheid heeft daar niet onder geleden. Met Lost in the Greenhouse, De Stormruiter en Potatoes go wild hebben het Bildt en het Bildts volgens Apotheker een aantal essentiele bijdragen aan Culturele Hoofdstad geleverd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 26 oktober 2018

Buurman Theun is een held!

Leopold Wijdeveld werd gered door zijn buurman Theun de Bruin. FOTO NIELS WESTRA

Het bloed vloeide, meer dan rijkelijk. Leopold Wijdeveld dacht oprecht dat zijn laatste uur geslagen had. Maar nu zit hij weer vrolijk in zijn huisje aan de Oudebildtdijk. Met dank aan buurman Theun de Bruin.

In een advertentie in het plaatselijk nieuwsblad Bildtse Post bedankt Leopold Wijdeveld zijn buurman: Theun de Bruin is een held! Op zondag 14 oktober heeft hij mijn leven gered. "Het is misschien ongebruikelijk. Maar ik voelde dat ik iets moest doen en dit leek me wel een goede stap."

Op die bijna rampzalige zondagmiddag liep Wijdeveld de trap in zijn bescheiden dijkwoning af, zoals hij dat al twintig jaar deed. Maar hij verstapte zich, sloeg over de kop en rolde naar beneden, pardoes door het raam naast de voordeur. "Het was van dat oude dunne glas. Het brak meteen in honderden stukken.” De slagader in zijn rechter onderarm alsmede een aantal spieren en pezen werden doorsneden en ook een ader in zijn hals werd doorkliefd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Franeker, 24 oktober 2018

Waadhoeke neemt afscheid van Hayo Apotheker

Bij de foto: Apotheker’s laatste klap met de hamer, donderdag in de raadszaal van Waadhoeke. (foto: Joachim de Ruijter)

Een aimabele tussenpaus die Waadhoeke vooral zelfbewustzijn heeft willen meegeven. Zo werd scheidend burgemeester Hayo Apotheker donderdagavond gekenschetst door college en raad, die na tien maanden afscheid namen van de waarnemend burgemeester.

Apotheker moest tijdens zijn laatste raadsvergadering nog even aan de bak: de hapjes en drankjes voor de receptie na afloop stonden rond negen uur al klaar, maar pas even voor elven was de agenda afgewerkt en kon de geboren Groninger voor het laatst met de voorzittershamer aftikken. Dinsdag 30 oktober wordt zijn opvolger, Marga Waanders, geďnstalleerd.

Wethouder Caroline de Pee prees Apotheker: “Je gaf leiding aan een gemeente in ontwikkeling. Je liet ons als college inzien dat Waadhoeke meer is dan de som der delen. Je bent toegankelijk, benaderbaar, en behept met een zonnig karakter. “Die het de rútten niet op ’t noorden,” zoals een Bildts gezegde luidt. We gaan je uiteraard missen, na een ontzettend fijne tijd.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 24 oktober 2018

'Laat zien wat je in huis hebt, stá ervoor'

Hayo Apotheker

Hij wist vooraf dat het maar tien maanden zouden zijn, maar het waren wel tien bijzondere: de in Loppersum geboren Hayo Apotheker (68) werd de eerste burgemeester van de nieuw gevormde gemeente Waadhoeke. De ervaren bestuurder heeft het goed naar zijn zin gehad. Vooral de zoektocht naar wat Waadhoeke is hield hem bezig. Een laatste gesprek met de waarnemend burgemeester (”ik zeg liever opstartburgemeester”), voordat Marga Waanders dinsdag het stokje overneemt.

”Ik heb net mijn bureau opgeruimd. Voor mijn opvolger nog wat dossiers klaar, en staan er wat boeken. Eentje daarvan is ’n Uytland Gheheten Bil, over de geschiedenis van het Bildt. Die hoort er zeker bij. En ik heb net (gisterochtend, red.) afscheid genomen van mijn collegeleden. We zijn in korte tijd echt een team geworden. Zaterdag gaan we nog samen uit eten, en dan is het klaar.

Ontspannen - Acht jaar geleden was ik ook eerst waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân. Maar ik stond er nu persoonlijk heel anders in. Daar wilde ik na dat ene jaar als waarnemer heel graag blijven. Hier wist ik dat het met tien maanden klaar zou zijn. Dat zorgde voor een zekere ontspanning, ik was niet ook bezig met de volgende stap in mijn carričre. Ik ben ook een aantal jaar ouder nu. Dus ik kon me hier volledig richten op het stimuleren en coachen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 24 oktober 2018

Arie Bruin in zijn kwekerij

'Sortiment Juglans is veelzijdig, maar lastig te vermeerderen'

Het sortiment walnoten omhelst veel meer dan de Boom van het Jaar 2018, Juglans regia. Maar de vele soorten, hybriden en rassen zijn niet makkelijk te vermeerderen. Dat is de jarenlange ervaring van Arie Bruin, wiens bedrijf De Acht Plagen in Sint Jacobiparochie (Friesland) is gespecialiseerd in Juglans.

Alleen al het enten is niet eenvoudig. „Een griffel op een perfect gekweekte en gesorteerde onderstam, met een naadloze aansluiting zoals bij veredelde Malus: dat red je nooit met Juglans.” Ook de teelt is niet zomaar een kwestie van uitplanten of oppotten. „De natuur doet de rest? Nee, dat gaat niet met Juglans, daar moet je goed voor zorgen.”

Bron: De Boomkwekerij

Grou, 23 oktober 2018

'Nog nooit iets geks meegemaakt'

"Valet parking gaat ook heel vaak goed, meestal zelfs", zegt Wytse Oosterbaan uit Grou, maar opgegroeid aan de Oudebildtdijk. "Je moet alleen wel je kop erbij houden." "Weet wat je doet. Kijk bijvoorbeeld goed naar de voorwaarden", waarschuwt Oosterbaan, eigenaar van machinebouwer APH Group in Heerenveen. Verder is hij louter positief over valet parking, in het bijzonder over ‘zijn’ valet-bedrijf King Parking. Dit bedrijf is officieel gevestigd in Lijnden, vlakbij Schiphol.

"Mijn collega’s en ik komen daar al jaren, voor zakelijk gebruik. Het is er veilig en de eigenaren, een broer en een zus, zijn heel professioneel." Het parkeerbedrijf beschikt over verschillende terreinen. "Wij hebben er de laatste drie jaar honderden keren geparkeerd en hebben nog nooit iets geks meegemaakt."

Iedereen weet dat de luchthaven zelf erg duur is met parkeerdiensten, gaat Oosterbaan verder. "Mensen die langer of vaker op Schiphol moeten parkeren, zoeken alternatieven. Wij hebben een valet parking gekozen die zich meer op de zakelijke markt richt, dus waar je snel je auto kunt afgeven en weer ontvangt, nagenoeg zonder wachten. Voor een vakantieganger die eens per jaar gaat, is dit waarschijnlijk minder belangrijk."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 22 oktober 2018

Opnieuw meubelzaak in De Fabryk

De vernieuwde Fabryk. (© Eigen foto)

De naam 'De Fabryk' doet bij mensen in Sint Annaparochie en omgeving vaak wel een belletje rinkelen. Tot tien jaar geleden konden mensen hier terecht voor een verscheidenheid aan meubels.

In de jaren daarna werd het steeds meer een antiekwinkel met allerlei snuisterijen. Ook dit is echter verleden tijd. In de afgelopen zomer zijn Ype en Kim Witteveen de uitdaging aangegaan om opnieuw een meubelzaak te beginnen in de oude vlasfabriek.

Ze hebben een deel van het pand omgetoverd tot een sfeervolle en stoere zaak waar zij landelijke, industriële en eigentijdse meubels en woonaccessoires verkopen. "We hebben geprobeerd om een assortiment op te bouwen bestaande uit enkel kwaliteitsproducten gemaakt van degelijke materialen, maar tegen een scherpe prijs.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 22 oktober 2018

Plysje siket dieders fan fernielings yn Sint Jabik

Fandalen ha yn de nacht fan sneon op snein fernielings oanrjochte op de sportterreinen yn Sint Jabik. In kontener waard yn de brân stutsen, bierfleskes waarden op it fjild smiten en de bestjoerderswein waard fernield.

De plysje siket tsjűgen fan de fernielings. Op twitter hat de plysje fan Noardwest Fryslân in oprop dien oan minsken dy't wat sjoen hawwe.

Bron: Omrop Fryslân

Nij Altoenae, 22 oktober 2018

Dorpsstatus op kunstwerk vereeuwigd

Adriaan Stap vertelt over het kunstwerk in Nij Altoenae. FOTO JAN SPOELSTRA

Nij Altoenae kreeg als laatste in de voormalige gemeente het Bildt de dorpsstatus. Zaterdag werd een beeld onthuld dat ernaar verwijst.

Op het dijklichaam bij de kruising van de Stadhoudersweg met de Oudebildtdijk is zaterdag het beeld onthuld dat Nij Altoenae liet maken als afscheid van de gemeente het Bildt. Omdat de gemeente werd opgeheven, kregen alle zeven dorpen 10.000 euro voor een aandenken.

Voor Nij Altoenae werd dat 'Kroan op ’t Bildt’, een driedimensionaal kunstwerk van roestvrij staal waarin de vormen van de gemeente het Bildt zichtbaar zijn en op de plek van Nij Altoenae een kroontje. Dat verwijst niet alleen naar de dorpsstatus, maar ook naar het feit dat het om het noordelijkste dorp gaat.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Amersfoort, 19 oktober 2018

Reuzepompoenen foar de bisten fan Dierenpark Amersfoort

Byld út de fideo

De grutte pompoenen, dy't earder yn de etalaazjes leine fan de filialen fan griente- en fruitgruthannel Smelding yn Sint-Anne, binne dizze wike fuortjûn as traktaasje foar de bisten fan Dierenpark Amersfoort.

Fersoarger Willem Verdonck fan it bistepark sprekt fan in moaie ferrassing foar de oaljefanten, pręrjehűntsjes en tigers.

De oaljefanten en Sibearyske tigers hiene de gigantyske pompoenen al gau op. De prairiehűnen wiene wat foarsichtiger. Sy hawwe earst bot oan it snuffeljen west, foardat se oan de pompoenen doarden te begjinnen.

Bron: Omrop Fryslân
  Sjoch de fideo >>

Sint Anne, 18 oktober 2018

Beeld uit HEA!

Badmeester Sietze van der Wal in HEA!

In HEA! Sietze van der Wal die al 47 jaar werkt in het zwembad van St. Anne. Hij controleert de techniek in het zwembad, is coördinator en geeft een hechte groep al meer dan 40 jaar les.

Hea! Is een programma over gewone mensen en hilarische situaties. Hea! Is te zien van maandag tot en met donderdag om 17:25.

Bron: Omrop Fryslân
  Sjoch de fideo >>

Leeuwarden, 18 oktober 2018

Het gemiddeld inkomen op het Bildt één na laagste

Het aantal huishoudens in Friesland dat langdurig van een laag inkomen moet rondkomen, is de laatste jaren toegenomen. Dat concludeert het Fries Sociaal Planbureau (FSP) uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een op de twaalf huishoudens in Friesland (23.000) heeft een laag inkomen. Daarnaast zijn er de langdurig armen, huishoudens die vier jaar of langer op een laag inkomen zitten. In 2016 waren dat er 9300, 2200 meer dan in 2014; een stijging van 2,7 naar 3,5 procent.

Het gemiddelde inkomen dat Friese huishoudens in 2015 te besteden hadden is 25.500 euro, 2300 euro minder dan in de rest van Nederland. Bewoners van Achtkarspelen (23.800 euro), het Bildt (24.300) en Harlingen (24.400) hebben gemiddeld het minst te besteden. Terschellingers (29.400) en Schiermonnikogers (29.200) het meeste.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

St.-Annaparochie, 17 oktober 2018

Huisartsenpraktijk Bögels en Impuls Fysiotherapie in oude gemeentehuis

Anneke en Paul Bögels, Alle Sterk en Lyze Feitsma. (foto: Jan Bonefaas)

Na een verbouwing van zo'n acht maanden is het gezondheidscentrum in het oude gemeentehuis in St.-Annaparochie nagenoeg klaar. De puntjes worden nog op de i gezet, maar het is open en draait naar volle tevredenheid van de initiatiefnemers.

Huisartsenpraktijk Bögels en Impuls Fysiotherapie zien met hun nieuwe onderkomen een droom werkelijkheid worden. Eind november is de officiële opening van het centrum, dat zeer toepasselijk ’t Raadhuus heet. “Wy hawwe hjir alles op ien plak. It jout in hiel soad ręst.”

“Hee, de kapstokken zijn ook opgehangen!” Net terug van een cursusweek kijkt Anneke Bögels tijdens een rondleiding door het gezondheidscentrum nieuwsgierig rond naar wat er allemaal gedaan is tijdens haar afwezigheid. Lyze Feitsma: “D’r is echt heel hard werkt hier dut jaar. D’r is nag ’n lange list met klaine saken die’t nag motte, maar wy draaie en ’t is hier prachtig werken.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Dokkum, 17 oktober 2018

Koninklijke onderscheiding voor dirigent Dirk Norbruis

Burgemeester Hayo Apotheker feliciteert Norbruis met de onderscheiding. (© Foto Sjoerd Hania)

Ruim twintig jaar was Dirk Norbruis uit Minnertsga dirigent van het Christelijk Mannenkoor 'Pro Rege'. Zondagavond nam hij in een overvolle Fonteinkerk in Dokkum afscheid van ‘zijn mannen’ tijdens een gevarieerd muzikaal programma, waarin behalve ‘Pro Rege’ ook gospelgroep ‘The Telling Voices’ een belangrijke rol speelde.

Halverwege het programma werd hij verrast met een enorm cadeau – een barbecue – en op een gegeven moment moest hij het dirigeren zelfs langere tijd staken om zich te laten toespreken door burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Waadhoeke.

Deze roemde zijn vele en langdurige activiteiten als organist en koordirigent, noemde hem enthousiast, plichtsgetrouw en verbindend en benoemde hem tenslotte namens de koning tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 13 oktober 2018

Van Gogh als toetje Potatoes-jaar

Dragan Despotovic herschiep De Aardappeleters van Van Gogh in aardappels als onderdeel van Artistic Potatoes in het Natuurmuseum. FOTO NIELS WESTRA

Voor de derde keer in zijn carričre heeft Dragan Despotovic het schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh nagebouwd in aardappels. In het Natuurmuseum Fryslân zitten ze in een klein huisje, slechts verlicht door een hanglamp. Net als op het doek.

De afgelopen weken heeft hij bij maatschap De Jong aan de Oudebildtdijk al het meeste werk gedaan. "Dat was handig, want dan kon hij ons vragen om de juiste aardappels", legt Froukje de Jong-Krap uit. Zij is de drijvende kracht achter Poetic Potatoes, het uitwisselingsproject van poëzie tussen Friesland en Malta. En ze was nauw betrokken bij Furtile Soil, de expositie die deze zomer op het Bildtte zien was, langs de Oudebiltdijk en in grote aardappelschuren.

Uit deze expositie komen in het Natuurmuseum de illustraties van Grietje Huisman terug. Haar aquarellen en pasteltekeningen vormen een contrast met de kleurrijke tafelkleden van Eten bij de boer, en de uitbundige werken van vmbo-leerlingen van Ulbe van Houten. Derdeklassers kregen de opdracht de reis van de aardappel te illustreren met aardappelkistjes als omlijsting.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 11 oktober 2018

'Duurzaam hoeft niet duur te zijn'

Rinze Dijkstra

De prachtige, historische woning annex kantoor van Rinze Dijkstra - eigenaar van RD Energy - in het Friese dorpje Vrouwenparochie, zit vol verschillende systemen voor duurzame energie. „Als adviseur in duurzame vormen van energie gebruik ik mijn eigen huis als een soort proeftuin. Veel van mijn adviezen zijn dan ook gebaseerd op ervaringen uit de praktijk, en door een veelvoud aan cursussen.“

Rinze Dijkstra richt zich met zijn adviesbureau op het verduurzamen van bestaande woningen en kleine utiliteitsbouw. „De meeste mensen hebben zich, voordat ze bij mij komen, al verdiept in welke besparingsmogelijkheden er zijn. Want daar gaat het ze om: verduurzamen, maar tegelijk besparen. Probleem is vaak dat ze verschillende, niet zelden elkaar tegensprekende, adviezen krijgen. Adviezen die eerder het belang van de adviseur dienen, dan die van de klant.

Bron: Noordz.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 oktober 2018

Nieuwe MAN voor een echte MAN man

Sinds deze zomer rijdt er een MAN TGX XXL 6x2 motorwagen in de kleuren van JDV uit het Friese Sint Annaparochie. De MAN is de tweede vrachtwagen van Christa de Vries die haar eigen transportbedrijf, CDV, runt, naast dat van haar vader, JDV B.V.

De letters JDV op de MAN staan voor Jelle de Vries. In totaal omvat de vloot van dit transportbedrijf rond de dertig eenheden. Daarnaast rijden er een aantal charters voor JDV. Dochter Christa de Vries haalde zelf haar vakdiploma en sinds vorig jaar rijdt er één combinatie voor haar eigen transportonderneming, CDV.

Christa: "Het transport is mij met de paplepel ingegeven en het sprak dan ook voor zich dat ik het transport in zou gaan. Ik wilde echter wel op eigen benen staan. Vandaar dat ik zelf de vakpapieren gehaald heb. Vorig jaar begon ik met één auto en nu was het tijd om een tweede in te zetten."

Bron: Transport-online.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 10 oktober 2018

Vlag gestreken op gewassenveld 50 tinten groen

Het strijken van de vlag maakt een einde aan het Gewassenveld 50 tinten groen. (© Eigen foto)

Twee van boer Piet zijn trouwste vrijwilligers hebben de vlag op het gewassenveld 50 tinten groen aan de Oudebildtdijk gestreken. Daarmee is een officieel einde gekomen aan het project dat vanaf 20 april open was voor publiek en in die 5,5 maand 10.000 bezoekers trok.

Piet Hoekstra: "We kunnen nu in alle rust en met een goed gevoel de laatste gewassen oogsten. We hebben de laatste boekweit opgeruimd en de geweldige oogst van de sojabonen thuis gehaald. De vezelhennep en de snijmais zijn van het veld gehaald en de lelies opgezocht."

Het project Potatoes go Wild stopt nog niet. Piet Hoekstra gaat nu weer gewas en zaden klaarmaken voor de tentoonstelling Kunstsinnige Eerappels in het Natuurmuseum Fryslân vanaf 13 oktober.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 10 oktober 2018

Ouwe Syl wijst Lions ’66 terecht:
‘Waar staat jullie club voor?’

Het sportcomplex van het in opspraak geraakte Lions ’66. FOTO LC

Verbaal wangedrag van enkele spelers van Lions ’66 3 overschaduwde volgens Ouwe Syl 2 de wedstrijd van afgelopen weekeinde. Met een statement nam Ouwe Syl er openlijk afstand van.

Ouwe Syl-speler Anne Polstra schreef het wedstrijdverslag, dat meer over randzaken ging dan over technische hoogstandjes. Het verhaal werd op de website van Ouwe Syl gezet enop Facebook al ruim duizend keer gelezen. Een citaat:

‘Medespelers, tegenstanders en scheidsrechter: iedereen kreeg enge ziektes toegeschreeuwd. En bij het tikken van dit stuk vraag ik me opnieuw af: waarom hebben we die wedstrijd eigenlijk uitgespeeld?’

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 5 oktober 2018

Met Bildtse groetnis

Bildtse les

De nieuwe burgemeester van Waadhoeke, Marga Waanders, gaat op Bildtse les. Dat zegde ze deze week toe in het Omrop-televisieprogramma It Polytburo.

De Bilkerts ontvangen haar met open armen en hopen eigenlijk dat ze al aanschuift op 10 oktober. De groep waarmee gestart wordt, is namelijk vrij klein met zes mensen.

Even vreesde Bildts Aigene, dat de cursussen verzorgt, dat de cursus Bildts foor niet-Bildtstaligen geschrapt moest worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 1 oktober 2018

Bokaal voor bruggenbouwer Oene Krist

Oene Krist en zijn team. (© Foto: Gea Iedema)

Oene Krist, ontwikkelaar en manager programma Leren en Werken in je Eigen Regio, heeft vrijdag het Bruggenbouwersbokaal gekregen. De overhandiging vond plaats op Campus Middelsee in Sint Annaparochie.

Hij ontving de bokaal van Douwe Gerlof Heeringa, de vorige bruggenbouwer. Oene Krist is blij met de erkenning, maar het komt het hele team toe vertelde hij. Het is een heel traject geweest van jaren en dat kun je niet alleen.

Er waren lovende woorden gesproken door directeur Eelco Bruinsma, maar ook door Frans Nieuwhof die Oene Krist heeft voorgedragen. Oene is volgens hen een verbinder. Een man met ambitie, met een vooruitziende blik op wat gaat komen, en gedreven in wat hij wil bereiken.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Veenoord, 1 oktober 2018

Van der Steen straalt in Veenoord

De kersverse Nederlands kampioen Henry van der Steen op weg naar de bronzen helm in Veenoord. FOTO GERT BOS

Een gebalde vuist en een oerkreet; de ontlading was groot bij Henry van der Steen nadat hij vrijdagavond door winst in Veenoord de Nederlandse speedwaytitel veroverde.

Even verderop stond broer en monteur Hans klaar met het confettikanon. Vele jaren van noeste arbeid betaalden zich eindelijk uit in een Nederlandse titel. Maar groots vieren, daarvoor was het nog te vroeg. "We waren nog net op tijd bij de McDonalds voor een Milkshake", grapte Van der Steen een dag later. "Die heeft de hele rit naar huis als trofee op het dashboard gestaan.”

Van der Steen legde de basis voor zijn titel tijdens de eerste wedstrijd in het Belgische Zolder. Daar pakte hij in de finale een zwaarbevochten overwinning. Maar hij moest meer overwinnen voor zijn eerste kampioenschap. Tijdens een grasbaanwedstrijd in Duitsland brak hij medio augustus bij een val beide sleutelbenen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>
 
archief 2018 (3e kwartaal)
archief 2018 (2e kwartaal)
archief 2018 (1e kwartaal)
archief 2017 (4e kwartaal)
archief 2017 (3e kwartaal)
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)>