Sint Annaparochie, 29 september 2018

Kleurrijke open dag azc St.-Anna

(foto: Jan Bonefaas)

Op zaterdag 22 september organiseerde het asielzoekerscentrum in St.-Annaparochie een open dag. Ruim tweehonderd belangstellenden kwamen af op het evenement. Medewerkers en vrijwilligers van het COA, VluchtelingenWerk Nederland en OBS de Toverbal gaven informatie over hun dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast werden rondleidingen en workshops georganiseerd. De huisband van het azc zorgde doorlopend voor spetterende optredens en bezoekers werden getrakteerd op lekkere, zelfgemaakte hapjes van over de hele wereld.

Ook kon men genieten van een traditioneel Eritrese koffieceremonie. Men kon een kijkje nemen in het Repair Café en kennismaken met de bewoners die daar werken. In een van de activiteitenruimtes was een overzicht te zien van de vele ‘mienskips’ projecten, waaraan bewoners van het azc het afgelopen jaar hebben meegewerkt.

Het COA spreekt “door de vele enthousiaste reacties van bezoekers en bewoners en een tiental nieuwe aanmeldingen voor vrijwilligerswerk” van een zeer geslaagde dag.

Bron: De Bildtse Post

Emmeloord, 29 september 2018

Aucke van der Werff: burgemeester midden in de samenleving

Scheidend burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder: Ík hou van verandering, ben niet iemand van hee lang hetzelfde doen.' FOTO NIELS DE VRIES

Na acht jaar neemt Aucke van der Werff afscheid van de Noordoostpolder, als burgemeester en als inwoner. Hij houdt van de gemeente, maar ook van Fryslân en verruilt Marknesse voor Sneek.

Gestopt met studeren naast zijn werk, zocht Aucke van der Werff (65) zo’n dertig jaar terug een nieuwe invulling voor zijn vrije avonden. In 1990 werd hij raadslid. Vandaag neemt hij afscheid als burgemeester van de Noordoostpolder. Den Haag trok hem nooit, de lokale politiek paste het beste bij hem: ,,Ik heb mij daarin heel erg thuis gevoeld. Je zit er dichtbij de mensen en je kunt je met concrete zaken bezighouden.”

Van der Werff is geboren in Schettens, maar groeide op in Kampen. Vakantiewerk deed hij vroeger steevast in de polder, in de uien en tulpen. Hij kende de Noordoostpolder dan ook al goed voor hij er in 2010 burgemeester werd. ,,Het is er open en fris, veel lucht, veel ruimte. En een betrokken, hardwerkende bevolking. Mensen uit alle hoeken van het land zijn ooit naar deze gemeente getrokken. Ik ben van het gebied gaan houden.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 29 september 2018

'Bútsoekers' kunnen voortaan plastic kwijt in juttersbakken

Jutter Matthijs Lievaart uit Goeree (rechts) en wethouder Jan Dijkstra nemen zes juttersbakken in gebruik bij Zwarte Haan. FOTO JAN SPOELSTRA

Zes juttersbakken voor plastic en andere rommel zijn gisteren in gebruik genomen in de gemeente Waadhoeke. De zevende werd gelijk al besteld.

Zoals plastic over kan waaien, zo waaide het initiatief van Matthijs Lievaart uit Zeeland uit over heel Nederland. Negen jaar geleden begon de jutter in de kwelders van GoereeOverflakkee met het verzamelen van plastic. Dat werd al gauw een hele berg, vertelde hij gisterenbij Zwarte Haan.

Maar toen hij er voor de lol een bordje bij plaatste: ‘Doe mee, verlos de zee’, was de berg binnen de kortste keren tien keer groter. "Daaruit bleek dat iedereen mee wil werken." Toen er een bak aanspoelde en boswachters uit de omgeving het bordje daarbij plaatsten, was de juttersbak geboren. Er staan er inmiddels 150 in heel Nederland.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Amstelveen, 29 september 2018

Hoe de dood van Koos Koster een leven tekende

In maart 1982 werden bij de Amerikaanse ambassade in Amsterdam kruisen geplaatst voor Koos Koster, Hans ter Laag, Joop Willemsen en Jan Kuiper. FOTO ANP

Een half mensenleven verder biggelt een traan over de wang van Koos Hagen. Hij vertelt over klasgenoot Koos Koster, vermoord in El Salvador.

Het boek over Koos Koster kan nog niet dicht. Deze week werd er weer een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. In 1982 schoten soldaten de uit Sint Annaparochie afkomstige Koster dood in El Salvador. Samen met de drie andere leden van een team IKON-verslaggevers: Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen. In een tv-documentaire onthulde Zembla dat Amerika waarschijnlijk wist van de moorden. Ook achterhaalden de makers de woonplaats van de opdrachtgever, een Salvadoraanse kolonel.

De brute moord op vier journalisten schokte destijds de wereld, Nederland en Kosters klasgenoten van het christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden. Nu, 36 jaar later, volgt Koos Hagen (79) de gebeurtenissen nog steeds op de voet. "Ik weet nog precies hoe het ging. Hans Mak belde me op. ‘Heb je het al gehoord?’, zei hij."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Anne, 28 septimber 2018

Biltske Nijntje-oersetting presintearre sûnder de oersetters

Still út reportaazje Omrop Fryslân

It earste eksimplaar fan Nijntje yn it Biltsk is freedtemoarn yn Sint-Anne útrikt oan wethâlder Jan Dijkstra fan de gemeente Waadhoeke. Nijntje is al yn ferskate (streek)talen oerset en dat is in súkses, want der binne 300.000 Nijntje-boeken yn streektalen ferkocht, węrűnder ek it Frysk en it Ljouwerters. No dus ek yn it Biltsk. Dat is in inisjatyf fan Westhoekster Sytse Buwalda, dy't tegearre mei Leendert Ferwerda de Biltske oersetting makke hat.

Opmerklik wie dat de beide oersetters freed net oanwęzich wienen by de presintaasje fan de Biltske Nijntje. Bauky Luinstra sei dęroer út namme fan de organisaasje dat beide mannen wol útnűge binne, mar dat sy net koenen. Fierder woe Luinstra der neat oer sizze. Ien fan de oersetters, Sytse Buwalda, fertelt dat hy en Ferwerda tongersdeitejűn noch telefoanysk útnűge binne, mar dat sy der beide fan ôfsjoen hawwe om te kommen. Se binne teloarsteld dat sy as oersetters net earder by de organisaasje fan de presintaasje belutsen binne. Sy fielden der doe beide neat mear foar om te kommen by de presintaasje.

Bron: Omrop Fryslân
link Klik hjir foar de reportaazje >>

Wier, 27 september 2018

Plannen nieuwe radar Wier ter inzage

FOTO WAADHOEKE

De zes ontwerpen voor de nieuwe radarpost bij Wier, die alleen in kleur verschillen, liggen ter inzage bij de gemeente Waadhoeke.

Ruim een week geleden werd bekend dat de bestaande bolvormige radar wordt vervangen, omdat hij verouderd is. In 2010 verdwijnt hij uit het landschap. De nieuwe radar is bestand tegen de weersinvloeden en heeft daarom geen beschermende bol meer nodig.

Tot 16 oktober kunnen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport zienswijzen worden ingediend.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 26 septimber 2018

Sûnenssintrum yn it âlde gemeentehûs yn Sint Anne

Fryslân Hjoed fan 26 septimber 2018

Sûnt koart sit de praktyk fan Anneke en Paul Bögels yn it âlde gemeentehûs fan de gemeente It Bilt. De nije apotheek yn it sűnenssintrum is űnderbrocht yn de eardere riedseal.

De betinkingsmonuminten foar in groep fersetsstriders út 'e 2e Wrâldkriig en foar de mînsken dy't omkommen binne yn Nederlâns Inje binne soarchfâldich bewarre.

Sommige muorren binne dekoreerd mei grutte lânskipsfoto's fan Ellen Floris. Ek is de tekst fan it Bildts folksliet op in muorre te lęzen. Koartlyn stie d'r al immen lűdop foar te sjongen.

Bron: Fryslân Hjoed fan 26 septimber 2018
  Fryslân Hjoed fan 26 septimber 2018 >>

Sint Jacobiparochie, 25 september 2018

Nat en winderig weer bij 10 Engelse Mijlen van St.-Anna

Sportvereniging Friesland uit Sint Jacobiparochie hield zaterdag de 10 Engelse Mijlen van St.-Anna. Een loop die de lopers vanuit St.-Anna naar Berltsum en Bitgum voert en daarna weer terug via een andere route.

Deelnemers kwamen voornamelijk uit Friesland en veel zijn lid van de SV Friesland die het clubkampioenschap aan deze loop had verbonden. De L.Gr.Berltsum was heel goed vertegenwoordigd, gingen ze vorig jaar naar de Dam tot Damloop die zondags na St.-Anna wordt gehouden, nu kozen ze voor deze minder massale en goedkopere maar goed georganiseerde loop in St.-Anna.

De 80-jarige Rinze Kootstra uit Harlingen volbracht de ruim 11 km in 1.14.01 Meine Hoitsma, Kollum, de voorzitter van SV Friesland liep samen met zijn neefje de 14 jarige Dirk-Jan Koehoorn Ureterp die hij voortduwde in een rolstoelkar de 16.1 km in 1.29.31 ook dit is een prima prestatie zeker met het koude winderige en natte weer.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 19 september 2018

Sytse Buwalda lid van Fryske Akademy

Bij de foto: Sytse Buwalda vrijdag tijdens de benoeming van zijn lidmaatschap van de Fryske Akademy. (foto: Hindrik Sijens)

Sytse Buwalda is vrijdag benoemd tot lid van de Fryske Akademy. De Westhoekster kreeg het erelidmaatschap - voor ”zijn grote inzet en langdurig enthousiasme voor de Bildtse taal en cultuur” –uitgereikt tijdens de jaarvergadering van het Friese instituut. Een bekroning op zijn werk voor het Bildts, én voor dat van zijn vader.

Buwalda (75) kreeg het lidmaatschap vrijdag samen met drie anderen in het Oranje Hotel, waar de jaarlijkse Akademydei werd gehouden.

Hij werd toegesproken door Gerrit Krol, de laatste Bildtse burgemeester. Krol schetste hoe Buwalda zich al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw voor het Bildts inzet, ”bijgelyks as strider foor ’t bestaan bliven fan ’t Bildt as selsstandige gemeente, as met-oprichter fan Stichting Ons Bildt en as lid fan de Kemmissy Bildts. Op 7 maai 1979 ston-y sels op de foorpagina fan de Luwter Krant, met ’n ploechy kursisten die’t as eerste ’t diploma Bildts haald hadden.” Krol haalde verder o.a. het Woordeboek fan ’t Bildts aan, het vertaalbureau BildtTaal dat Buwalda samen met Leendert Ferwerda opzette, en zijn vele publicaties in de Bildtse Post.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 19 september 2018

Kleurrijke kalebassen

(foto: Laas Bonnema)

Het is een prachtig gezicht, zeker in de najaarszon: de kalebassen die opgesteld staan bij de familie Jensma aan de Oudebildtdijk. Maar: staan deze kleurrijke kalebassen onder verscherpt toezicht, zoals het bordje doet vermoeden? Wordt bij de Bildtse boerderijen niet meer handel gedreven zoals dat altijd ging, op vertrouwen?

Heus wel, vertelt Geeske Jensma. ”De kalebassen binne net fan ús, mar fan Arjan Wiersma. Hij hat se hjir stean omdat it in prachtich plak is om se sa út te stallen. Regelmjittich stopje minsken om efkes te sjen of om in pear te keapjen. Der stoppet sels wolris in buske mei âlderein: se stappe allegear de bus wer yn mei in pompoen of twa! Moai net?” Het bordje is slechts een knipoog. Jensma: ”Wat is der no moaier as hannele op basis fan fertrouwen?”

Bron: De Bildtse Post

Sint Jacobiparochie, 19 september 2018

Sint Jacob stopt ook in 4B

Zondag 1 V.V. Sint Jacob, seizoen 2015-2016

Nog voor de start van de competitie houden de amateurvoetballers van Sint Jacob het voor gezien in de vierde klasse B zondag.

Na Zwaagwesteinde is Sint Jacob de tweede vereniging die zich terugtrekt. Om te voorkomen dat 4B dit seizoen uit slechts tien ploegen zou bestaan, werden Lemmer en Nieuweschoot overgeheveld uit 4A.

"It beslút is foarige wike fallen", zei Sint Jacob-voorzitter Alfons de Vries. "Foar de simmer holden ek al seis spilers op. Doe ha wy in gearkomste hân en ôfpraat om der nochris in kear foar te gean. De bekerwedstriden ha wy spile, mar no foelen wer twa spilers fuort. Ien troch de stúdzje en de oare troch in blessuere. It is net in saak fan te min spilers, want we hawwe ek noch in twadde en in 35+-alvetal. Der is te min animo en kwaliteit."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 19 september 2018

Bep en Pake Pluis

Boek over Nijntje nu ook in het Bildts

Bij uitgeverij Bornmeer verschijnt volgende week bep en pake pluis in het Bildts.

De vertaling van het bekende Nijntje-boekje opa en oma pluis van illustrator Dick Bruna is van de hand van schrijver Sytse Buwalda uit Westhoek en politicus, jutter en verteller Leendert Ferwerda.

Eerder dit jaar verscheen het boekje al in het Liwwadders. De Bildtse vertaling verschijnt tegelijk met een Antwerpse versie. Van het boekje zijn in de diverse talen al ruim 300.000 exemplaren verkocht.

Bron: Leeuwarder Courant

Sneek, 17 september 2018

Andries Hogenhuis exposeert in Theater Sneek

Bij opening van het theaterseizoen kan er bij bezoek aan het Theater Sneek een nieuwe expositie worden bewonderd. De expositie toont werk van Andries Hogenhuis uit Sint Jacobiparochie en Hinke Veenstra uit Sneek.

Andries(St. Jacobiparochie, 1952) kan zich niet herinneren wanneer hij niet met tekenen bezig was. Hij tekent al sinds zijn vroegste jeugd. Voornamelijk hield hij zich bezig met het maken van pentekeningen. Vanaf 2007 heeft hij zich bekwaamd in het schilderen met olieverf.

Sinds 2017 is de kunstenaar verbonden met Galerie Bax Kunst. Hogenhuis volgde opleidingen bij Jaap van Dijk, Tjeerd Landman en Edgar de Cruijer. Zijn eerste expositie ervaring deed hij op in Friesland bij de kunstroutes Paradepaadje en Proef de Kunst tussen 2014 en 2016.

Bron: Groot Sneek
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 17 september 2018

10.000ste bezoeker op Gewassenveld 50 Tinten groen

Jan Boonstra (l) krijgt van Piet Hoekstra een attentie. (© Foto: Potatoes go Wilds)

Voor Jan Boonstra uit Tjerkgaast was het vanmorgen een onverwacht feestelijke ochtend. Hij werd verwelkomd als de de 10.000ste bezoeker op het Gewassenveld 50 Tinten Groen aan de Oudebildtdijk 749.

Jan Boonstra was de gelukkige, maar verbaasde 'winnaar'. Hij heeft als chauffeur van agrarische producten al vele gewassen vervoerd. Deze morgen kwam hij 50 tinten groen weer eens bezoeken en een praatje maken met 'boer' Piet Hoekstra, de bedenker en grote motor achter het gewassenveld.

Jan heeft als 10.000ste bezoeker een pakket gekregen van een aantal lokale producten, het kaart- en kwartetspel 50 tinten groen, een poëzieboek, een mok van de Bildtse Aardappelweken en twee toegangskaarten voor de theatervoorstelling 'De smaak van Friesland'.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 17 september 2018

Gevaarlijk rhinovirus in paardenstal Sint Jacob

Stal Hermes

Bij paardenstal Hermes in Sint Jacobiparochie is het voor paarden zeer besmettelijke rhinovirus aangetroffen. Twee dieren zijn geëuthanaseerd.

Het gaat omde voor paarden gevaarlijke variant EHV1. Het bedrijf is gesloten. Er is vier weken lang geen aan- of afvoer van paarden mogelijk. "We leven tussen hoop en vrees", zegt eigenaar Willem Kolkman.

De verzorgers troffen een week geleden twee zieke paardenaantoen ze ’s ochtends de stal binnenkwamen. Voor Kolkman was meteen duidelijk wat er mis was. "We zagen het onmiddellijk, ze hadden ernstige verlammingsverschijnselen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 17 september 2018

'It kin net better'

Tjisse Steenstra (links) feliciteert Taeke Triemstra met het winnen van het klassement. FOTO HENK JAN DIJKS

De herfst kan beginnen, het kaatsseizoen zit erop. Taeke Triemstra sloeg op de valreep nog maar eens een beslissende slag. Hij won de Oldehovepartij én het LCklassement. Alweer.

Toen Taeke Triemstra in 2006 op 23-jarige leeftijd voor het eerst zegevierde op de PC en anderhalve maand later ook nog eens winnaar werd van het LC-kaatsklassement, wist iedereen al lang en breed hoe laat het was. Hij was de man op wie de kaatsvolgers zouden moeten letten in de jaren die gingen komen, hij zou een van de grote mannen op de velden zijn en blijven. Zijn magistrale gevoel voor de bal was benijdenswaardig voor ieder ander.

Nu, twaalf jaar en vele successen verder, heeft Triemstra de hoge verwachtingen van toen zelfs overtroffen. En de honger van de liefhebber pur sang is nog lang niet gestild, ook omdat hij van pijn in tegenstelling tot vorige jaren geen last meer heeft. "Ik fiel my goed.” Volgend jaar is hij er gewoon weer bij.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Zie ook dossier Taeke Triemstra >>

Wier, 17 september 2018

Nieuwe radarpost: Wier verliest bolvormig baken

De kenmerkende bol bij Wier moet plaatsmaken voor een kleinere radarpost. FOTO ARCHIEF LC

De 42 jaar oude, kenmerkende bol die ten noorden van Wier staat, is verouderd en wordt afgebroken. Er komt in 2020 een kleinere radarpost op dezelfde plek te staan.

Dat meldt het ministerie van Defensie. De taak van de luchtverdedigingsradarpost, het in kaart brengen van het vliegverkeer, verandert niet.

"De nieuwe radar is bestand tegen weersinvloeden en heeft dus geen radome, zoals de beschermende bol formeel heet, nodig", laat een woordvoerder van Defensie weten. Daarnaast beginnen onderdelen van de radar zo langzamerhand schaars te worden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 16 septimber 2018

Taeke Triemstra wint Oldehovepartij én LC-puntenklassement

Taeke Triemstra. FOTO LC

Kaatser Taeke Triemstra uit Sint Jacobiparochie kroonde zichzelf zaterdagmiddag op het Leeuwarder Sonnenborgh niet alleen tot winnaar van de Oldehovepartij, maar pakte ook de winst in het LC-puntenklassement. Dat laatste deed hij in zijn indrukwekkende loopbaan al zes keer eerder.

In een rechtstreeks duel in de tweede omloop van de door-elkaar-lotenpartij rekende de voorinse af met zijn concurrent en vaste maat in de vrije formatie, Tjisse Steenstra uit Bitgummole.

Triemstra kaatste in de slotpartij van het seizoen met Jelle Attema (koning) en Haye Jan Nicolay. Steenstra met Marten Bergsma en Hyltje Bosma. Het onderlinge gevecht eindigde in 5-3 en 6-2.

Dat leverde Triemstra een finaleplaats op. Omdat zijn partuur vervolgens de eindstrijd won van Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Thomas van Zuiden (5-3 en 6-6) eindigt Triemstra op 58 punten. Steenstra kreeg er niks bij en blijft steken op 55 punten. Hij was vorig jaar met Gert-Anne van der Bos gedeeld winnaar van het klassement.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 15 septimber 2018

Wethouder opent nieuwe 'groene buurt' Sint Annaparochie

Afbeelding Franeker Courant

Wethouder Nel Haarsma opende donderdag officieel het nieuwe, groene wijkje in Sint Annaparochie met het planten van een boom. Het project van Wonen Noordwest Friesland omvat 32 nieuwbouwwoningen aan de Kempenaerstraat, Van Loonstraat en de Steven Huygenstraat.

De woningen zijn ontworpen door Van Manen en Zwart architecten. Het oranje rode metselwerk en de gemixte rode en zwarte pannen geven de woningen en het buurtje een warme sfeer. De beplanting moet zorgen voor een groene en vriendelijke uitstraling.

Het zijn in totaal 16 gezinswoningen en 16 levensloopbestendige woningen. De gezinswoningen hebben een lichte tuingerichte woonkamer, een ruime badkamer en 3 slaapkamers; 2 op de verdieping en één op de tweede verdieping.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Ossenisse, 15 september 2018

Wereldreiziger Lenno Spaans heeft in Ossenisse de rust gevonden

Lenno Spaans in zijn opname studio. © Boaz Timmermans

Hij woonde in Vrouwenparochie, Eindhoven, Griekenland en in een caravan. Nu is Lenno Spaans thuis. In Ossenisse, waar hij cultureel café 't Schallemaaj uitbaat. Het dorp veranderde hem van een wereldburger in een huismus. ,,Ze moeten me hier wegdragen.’’

Relaxed hangt Lenno Spaans (61) in een stoel in ’t Schallemaaj, het cultureel café in Ossenisse. Sinds 2015 is hij samen met vrouw See uitbater. In de weekenden komen artiesten van heinde en verre naar ’t Schallemaaj, dialect voor mondharmonica. Naar een dorp dat zelfs in Zeeland een vlek op de kaart is.

"Ik lul ze allemaal hierheen. De ene keer zit er 175 man, de andere keer maar vier", zegt Lenno, die met zijn gele brillenglazen en Peaky Blinders-baret op het hoofd pure rock-‘n-roll uitademt. De wisselende bezoekersaantallen symboliseren zijn leven. Van hoogtepunten als touren door Europa als zanger van Let’s Go Dutch en spelen op Oerol met de Combo Boys, tot dieptepunten. Zoals haast failliet gaan in zijn geliefde Griekenland. "We liepen altijd achter met de huur."

Bron: BN DeStem
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 september 2018

Op de knieën

Jacob Walburg, 4 augustus 1929 in Sint Annaparochie en Antje Walburg-Postmus, 6 juli 1936 in Nes (West-Dongeradeel)

Jacob en Antje hebben wat je kunt noemen een horizontale relatie. Want vanaf hun trouwen hebben ze samen hun akkers bewerkt. In een tijd dat er nog niet veel machinerie op het land te vinden was. Paarden, ja die wel. En in 1957 kregen ze hun eerste tractor. Maar toch werkte een beetje serieuze gernier met handgereedschap. Een schoffel, bijvoorbeeld. Antje noemt het ‘’n houwer’. En ze hadden hem echt niet om op te leunen, maar om ’m te gebruiken.

Ze rooiden hun aardappels met de hand, om kneuzingen te voorkomen. En dus lagen ze dagenlang op de knieën op de klei. Eerst woonden ze in Nij Altoenae, aan wat toen ’t Weggy heette, na het overlijden van hait Waling belandden ze in Jacobs voormalig ouderlijk huis aan de Langhústerweg in Sint Annaparochie. Ze zouden er blijven tot ze in 1992 naar hun huidige gelijkvloerse semi-bungalow in Sint Anne verhuisden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Anne, 13 septimber 2018

Bernesykten mar ek tefredenheid oer nije wenningen Sint-Anne

Foto: Omrop Fryslan

De bou sit al in skoftke wer yn de lift en ek it doarp Sint-Anne is drok dwaande mei útwreidingen. Sűnt koart hat it plak der 32 'levensloopbestendige' wenten bykrigen. Dat binne wenten dy't ek hiel geskikt binne foar senioaren, want de sliep- en badkeamer sitte gewoan űnder. De nijbouwenten binne boud troch Jorritsma Bouw en binne yn behear by Wonen Noordwest Friesland.

De nije wenten sjogge der op it earste gesicht moai út, en de bewenners binne ek tefreden oer harren nije dak boppe de holle. Dirkje de Vries is ien fan de bewenners fan de nije wenningen: "De nije wenning foldocht prima, ik haw allinnich wat in te grutte tún, en dy sit fol stiennen. Dus dęr sit ik wol wat oer yn."

De tún fan frou De Vries is net it iennige punt fan soarch foar de bewenners. Ek de wenningen sels binne noch net folslein ôf, sa sizze oare bewenners. "Als ze zeggen dat dit af is, dan is het niet best!" seit ien fan harren. Sa binne der mankeminten as skuorren yn ruten.

Bron: Omrop Fryslân
link Lęs it hiele artikel >>

Luwt, 12 septimber 2018

'Ik versta het Bildts beter dan het Fries!'

Foto: Friesch Dagblad

Onder massale belangstelling en met Koaninklyk besoek is 't ôflopene weekeand in 't WTC Expo in Luwt 'De Stormruiter' in premjère gaan. De resînsys fan ’t spektakelstik binne unanym lovend. De Bildtse Post keek wat de media over ’t stik skreven, en dan fooral over de taal: De Stormruiter is foor dúzzenden besoekers ’n eerste kinnismaking met ’t Bildts.

Jos Thie’s ’De Stormruiter’ is de groatste theaterproduksy fan ’t jaar in Nederland. De 22 foorstellings binne stiif útferkocht. Met soa’n 5000 besoekers per opfoering komme d’r rúm 110.000 mînsen op ’t stik ôf. Je mâge gerust sęge dat ’t Bildts nag nooit soa’n groat poadium had het. Skriver Bouke Oldenhof situeert ’t stik - naar ’t boek fan Theodor Storm - op ’t Bildt, en ’t groatste part fan de foorstelling is ok in ’t Bildts. De organisasy het Hein Jaap Hilarides froegen de tekst om te setten.

Op de website fan ’t stik, stormruiter.nl, ston eand augustus bij ’veelgestelde vragen’ nag: ”Ik ken de Bildtse taal niet. Kan ik de voorstelling dan wel volgen?” ’t Antwoord dat geven worde: ”De Bildtse taal is voor Nederlanders goed te volgen.” Fraag en antwoord binne nou fan de website ôfhaald; waarskynlik het bliken daan dat elkeneen ’t prima folge kin. Dat is in elk gefal wat d’r út de eerste reaksys op te maken is. Kabaretjee Jochem Myjer, die’t bij de premjčre waar, saai foor de kamera fan de Leeuwarder Courant dat-y ’t prachtig fon. En: ”Het was Bildts he? Ik versta het Bildts beter dan het Fries!”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Mantgum, 12 september 2018

Treinstation Mantgum weer in duisternis gehuld

Nynke-Rixt Jukema in de schemer op het schaars verlichte station van Mantgum. 'We willen natuurlijk niet dat het hierbij blijft. Er zijn nog zo veel stations die ’s nachts als lichtbakens in het Friese landschap staan.' FOTO NIELS WESTRA

Nooit werd station Mantgum feestelijk geopend. Vandaag, 45 jaar na de ingebruikname, gebeurt dat alsnog. Met nieuwe, gedimde verlichting, dankzij Nynke-Rixt Jukema.

Een duisterniskaart die de Leeuwarder Courant in 2011 publiceerde, deed haar de ogen openen. "Daarop kon je zien dat Zwarte Haan, waar ik geboren ben, en Mantgum nog hele duistere plekken zijn. Je hoeft maar drie stappen te zetten en je staat in het buitengebied met een prachtige sterrenhemel.Alleenhet station was de hele nacht door een eiland van licht dat al op 10 kilometer afstand te zien was." Zonde van de energie en ook storend voor nachtdieren als vleermuizen en uilen, vond zij.

Jukema besloot er werk van te maken en stapte naar de gemeente. Die verwees haar weer door naar ProRail. Die wees door naar Arriva, Arriva wees naar de NS. "Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 11 september 2018

Kaatsverhaal: PC-winnaar met hersenschudding

Klaas Kuiken. (© foto: Franeker Courant)

Wanneer je in Franeker kaatse, dan kaatse je in een arena', zal Klaas Kuiken later zeggen. De in 1902 in Minnertsga geboren kaatser, stapt op de ochtend van vier augustus 1937, in de trambus Sint Jacobiparochie-Franeker samen met vrouw en hun dochter.

"De heer van der Meij uit Sexbierum die toevallig achter de bus reed wist enige passagiers, onder wie de bekende kaatser Kuiken uit St. Jacobiparochie en diens vrouw en kind, uit de bus te helpen terwijl toegeschoten omwonenden de overigen uit hun netelige positie redden”, aldus de Leeuwarder Courant. Klaas Kuiken belandt met een lichte hersenschudding in bed.

Na een poosje te hebben geslapen, realiseert hij zich dat hij zich niet op het Sjűkelân bevindt, maar thuis. Hij stapt uit bed, kleedt zich aan en gaat naar de lokale graanhandelaar Wijbenga, die een auto bezit. Samen rijden ze naar Franeker, waar hij al verwacht wordt.

Al in het begin van de finale tegen Jan van Dijk, Taede Zijlstra en Jan van der Lei, slaan Helfrich en de Bildt beiden boven. Op de stand 6-6 retourneert Kuiken de bal richting het perk en deze zal het perk ook niet meer verlaten. ’s Avonds wanneer Kuiken weer thuis is, komt de dokter toch nog even langs. "Jo binne een raer man”, aldus de dokter. "Dat kan wel weze,” antwoordt ‘De Kuik’, "maar salle jou mie eerst niet even felicitere? Ik hew wel de PC wonnen.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 11 september 2018

Wethouder Dijkstra ontvangt eerste bundel '3TALeg'

Foto: Franeker Courant

Amateurschrijfster Talea Jansma heeft een nieuwe gedichtenbundel uitgebracht: '3TALig'. Er staan tien Friese gedichten in, tien Nederlandse en dertig gedichten zijn in het Bildts geschreven. Omdat wethouder Jan Dijkstra zich sterk maakt voor de drie talen in de gemeente Waadhoeke, wilde mevrouw Jansma het eerste exemplaaar aan hem overhandigen.

Talea Jansma schrijft en schildert. Met haar werk wil ze ook mensen met een klein budget bereiken. Zo zijn haar exposities gratis toegankelijk voor iedereen. Afgelopen zomer heeft ze met haar schilderijen in een caravan door de gemeente getourd, om haar kunst dicht bij de mensen te brengen. Haar gedichten gaan vooral over zaken waarin iedereen zich kan herkennen.

“Dat is krekt wat ik mei de taalnota berikke wol”, aldus wethouder Dijktra. "Ik wol net dat ús meartalichheid in drompel wurdt, mar dat we der allegear foar iepen stean en elkoars memmetaal respektearje kinne. Wy meie der wolris wat mear foar stean dat wy ús memmetaal sjen litte wolle op hokker wize dan ek.”

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 11 september 2018

Migchiel de Jong

Migchiel de Jong sterkste tijdens FK snelschaken

In het kader van Westhoek Búttendyks werd zaterdag in Sint Jacobiparochie het FK snelschaken georganiseerd. Een toernooi van 15 snelschaakpartijtjes van maximaal 10 minuten bedenktijd.

Op zich niet zo bijzonder ware het niet dat het toernooi niet in De Groate Kerk werd gehouden maar ervoor op het grasveld. Een gouden greep aangezien het veel bekijks en aanloop opleverde en zelfs een ‘last minute’ aanmelding.

Wat wil het geval? Oud-Laskerlid Jaap van der Veer was bij de opening toevallig in de buurt en gaf spontaan te kennen -het schakersbloed kruipt altijd- wel mee te willen doen. De organisatie (bestaande uit Eeltsje Boomsma, Rienk Sijbesma en Jan Hibma) twijfelde slechts één seconde maar niet veel later stond Jaap op de deelnemerslijst waarmee het aantal op 26 kwam en dus even.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 10 september 2018

Spektakel, drama en ontroering: 'Se hewwe genoaten'

Prinses Beatrix toonde zich na afloop een ‘echte paardenvrouw’. FOTO ANP/ROBIN UTRECHT

Een struikelend paard en enthousiast koninklijk bezoek; over de première van De Stormruiter zaterdag werd tot diep in de nacht nagepraat in het Leeuwarder WTC.

Met een staande ovatie werden koning Willem-Alexander en prinses Beatrix even na acht uur verwelkomd in de grote rijhal van het WTC. Tjisse Wallendal mocht hen als voorzitter van de stichting Faderpaard begeleiden. Na afloop hadden zij in de stallen een ontmoeting met de hoofdrolspelers.

Volgens Wallendal vonden de koning en de prinses het fantastisch. De voertaal tijdens De Stormruiter is Bildts. "Sels de Bildste taal konnen se behoorlik folge", zegt hij, zelf een Bilkert. "Niet alle woorden, maar wel de lyn fan ’t ferhaal." Wallendal noemt de prinses een echte paardenvrouw. "Ik loof dat wy wel twintig minuten dęr bij de peerden staan hewwe te praten, se hewwe echt genoaten. Fantastys dat se d’r waren."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 10 september 2018

Teun de Jong: 'Menselijke ontlasting terug naar de akkers'

Landbouwminister Carola Schouten

De toekomstvisie van landbouwminister Carola Schouten, waarbij ze zwaar inzet op kringlooplandbouw, kan op steun rekenen van zowel landbouw- als natuurorganisaties.

"De minister heeft de goede toon te pakken. Ze zet een koers uit die past bij veel van onze ambities”, zegt voorzitter Mark Calon van LTO Nederland. "Laten we dit omzetten in een landbouwakkoord.”

"De intentie is goed, nu de uitwerking”, zegt Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Dat wordt niet eenvoudig "omdat onze landbouw niet los te zien is van het buitenland.” Hij verwijst naar de deal tussen Juncker en Trump waarbij de VS afzag van zware invoerheffingen op Europese auto’s in ruil voor meer soja naar Europa. "Zoiets is strijdig met de kringloopgedachte.” Bovendien vindt De Jong dat in een ware kringlooplandbouw de menselijke ontlasting terug moet naar de akkers

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Firdgum, 8 september 2018

Vermiste hond in Firdgum teruggevonden met doorgesneden keel

Een vermiste hond uit Westhoek is vrijdagochtend met doorgesneden keel teruggevonden in Firdgum.

De Oudduitse herder verdween enkele dagen eerder samen met een Friese stabij van een erf aan de Oudebildtdijk in Westhoek.

Terwijl de stabij donderdagochtend ineens terug was, bleef herder Herba vermist. Via Facebook werd opgeroepen naar het dier uit te kijken.

Vrijdagochtend kwam het bericht dat een boer het dier in de walkant van een weiland in Firdgum had gevonden. De driejarige herder bleek te zijn gedood door de keel door te snijden.

De politie heeft geen idee wie erachter zit en wat het motief zou kunnen zijn. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Bron: Franeker Courant

Westhoek, 8 september 2018

Liefdesverklaring aan Bildtse wad en land

Wie eenmaal op de schuin tegen de zeedijk opgebouwde tribune heeft plaatsgenomen, begrijpt waarom de makers van Silte Liefde juist voor deze plek hebben gekozen.

Achter een smal stukje kwelder met lage begroeiing klotsen de Waddengolven grijs en wit in de schemering, daarboven bewegen de wolken in tientallen tinten grijs traag langs de hemel. Schuin tegenover de tribunes wijkt die bewolking om – alsof het deel uitmaakt van het decor – een strook licht ter grootte van een schemerlamp door te laten.

Veel meer is niet nodig om te begrijpen waarom Bilkerts zoveel van het wad, van de zeedijk en van het land daarachter houden. Veel meer is niet nodig om in te zien dat het opheffen van het Bildt als zelfstandige gemeente die liefde geen moment bedreigt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 7 september 2018

Een theaterspektakel met paarden in het Bildts

foto Ruben van Vliet

Regisseur Jos Thie legt het stuk weer stil. De posities van alle spelers en figuranten moeten worden bepaald. Dit in verband met de act van Manolo, de acrobaat op het witte paard. De leden van het koor staan met scheppen in de zandpiste, oftewel het slik.

In opdracht van Hauke Haien, voortreffelijk gespeeld door Jelle de Jong, werken ze aan een nieuwe dijk. De acteur uit Amsterdam spreekt verbluffend goed Bildts, evenals trouwens alle toneelspelers. Op Eke Born na, is geen van de spelers Bildtstalig. Ze hebben hier wekenlang op geoefend, met een fantastisch resultaat.

Ik ben bij de eerste doorloop van het grote theaterspektakel De Stormruiter. Mij viel de eer te beurt om de toneeltekst te hertalen naar het Bildts. Het stuk wordt voor ongeveer 70% gesproken in het Bildts. Vanwege de verstaanbaarheid voor een groot publiek is het Bildts hier en daar aangepast richting het Nederlands.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 september 2018

Verdachte aangehouden wegens bedreiging met wapen

Foto: 112 Fryslân / Stefan Postema

Een autombilist is donderdagavond aangehouden vanwege een bedreiging.

Het incident gebeurde in of bij een woning van de Warmoesstraat. De verdachte zou bij deze bedreiging een voorwerp hebben gebruikt dat op een vuurwapen leek.

Omdat de toedracht voor de politie nog onduidelijk is, heeft men een onderzoek ingesteld. De politiewoordvoerder heeft al laten weten dat er nog veel vragen zijn.

De betreffende straat was donderdagavond enige tijd afgesloten. De verdachte zou mogelijk onder invloed van drank of drugs zijn geweest. Bij het voorval zijn geen gewonden gevallen.

Bron: 112 Fryslân
link Lees hier het artikel in de Leeuwarder Courant >>

Jorwert, 7 september 2018

De pake van Douwe de Bildt had een hekel aan grote boeren

Douwe de Bildt thús yn Jorwert: 'De Carmiggelttiid is foarby.' FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Elke kear as timmerman Folkert van der Werff fertelde oer de dei dat er fan de steiger foel, kaam der in meter by. Soks makket immen neffens Douwe de Bildt ta in ferteller. Ta in echte ferteller. De moaiste Jorwerter ferhalen samle er yn De Jorwerter Dweilstikken.

Douwe de Bildt (1952) wennet oan de râne fan Jorwert yn in âld hűs efter de tsjerke. Oait wennen der trije arbeidershúshâldingen. In auto kin der net komme, in smel paad fan Fryske gieltsjes liedt nei de foardoar. De keuken oan de efterkant fan it hűs sjocht út op âld boerelân mei bochtsjende sleatsjes en readbűnte kij. Doarpsker sil men it fuort net fine.

Dat De Bildt – jierrenlang in fęste wearde yn it Jorwert iepenloftspul - net allinne ferhalen fan oaren moai opskriuwe kin, mar sels ek graach fertelt, docht bliken as er oer syn pake begjint. "Us pake wie it Bilt űntflechte doe’t er postrinner by de PTT wurde koe. Oan syn tiid as arbeider op it Bilt hie er in ferskriklike hekel oan grutte boeren oerholden. Alle kearen as er by de pleats fan De Wassenaars krekt boppe Ljouwert lâns fytste – dy wiene fan it Bilt nei Jelsum ferhuze om’t it de arbeiders dęr gesechliker wiene - spuide er op de homeie en sei er: ‘Daar kring.’ As jonkje snapte ik dęr neat fan."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Heerenveen, 7 september 2018

De vrachtwagenchauffeurs zijn op

Arefe Desale uit Eritrea wordt door Eelke Meindertsma van Edu Noord gewezen op de veiligheidsriem van de vorkheftruck. FOTO SIMON BLEEKER

Ervaren truckers zijn niet aan teslepen en nu staat de bietencampagneook nog voorde deur. De banenmarkt in ijsstadion Thialf in Heerenveen stond gisteren op scherp.

In het distributiecentrum van Smeding Groente en Fruit in Sint Annaparochie werken 400 mensen. "Afgelopen maand hadden we tachtig mensen extra nodig", zegt Jurjen de Jong. Moederconcern Sligro nam de Belgische branchegenoot ISCP over en dat leverde allemaal extra werk op.

"Wat wil je ook", stelt collega Sjoerd de Jong. "Groente en fruit uit de hele wereld komt in Sint Anne bij elkaar. We zoeken altijd mensen." Voorlopig is de drukte weer even wat minder, maar als de feestdagen dichterbij komen, zwelt de vraag naar heftruckchauffeurs, orderpickers en expeditiemedewerkers weer aan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Westhoek, 6 september 2018

Het Bildt laat zichzelf nog één keer zien

Scčnefoto uit Stilte Liefde   FOTO: GEJA KUIKEN

Zichzelf nog één keer laten zien. Dat is wat de voormalige gemeente het Bildt met Westhoek Búttendyks wil. Tijdens het vierdaagse evenement dat vandaag start wordt als klapstuk elke dag een openluchtspel achter de zeedijk bij Westhoek opgevoerd.

"Het deed bij veel Bilkerts toch een beetje pijn”, vertelt organisator Baukje Luinstra over het verdwijnen van de gemeente het Bildt, die begin dit jaar werd opgeslokt door de nieuwe fusiegemeente Waadhoeke. Meer dan 500 jaar geleden werd het Bildt, toen nog een kwelder, door Hollanders ingepolderd. En altijd is het gebied een eigenzinnig stukje Fryslân gebleven met een eigen streektaal die sterk op het Hollands lijkt. „We willen onze bijzondere geschiedenis met dit evenement laten zien.”

Een openluchttheater was het eerste idee. En dan het liefst achter de zeedijk natuurlijk, op wat ooit de zeebodem was. „We dachten wel die grond hoort bij ons, maar zo werkt het dus niet”, lacht Luinstra. It Fryske Gea en It Wetterskip gingen niet zomaar met het plan akkoord. Een echte Bilkert is „recht voor z’n raap” en schuwt de confrontatie dus niet. Het lukte de organisatie om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De benodigde vergunningen werden verleend.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 5 september 2018

'De Stormruiter': carrousel aan Friese en internationale inbreng

Scčnefoto uit De Stormruiter; FOTO: RUBEN VAN VLIET

De première van de megaproductie De Stormruiter nadert met rasse schreden. In WTC Expo wemelt het van de acteurs en Friese paarden. Onder strakke leiding van regisseur Jos Thie wordt er fanatiek gerepeteerd. Nog even, dan gaan de spelers de eeuwige strijd aan met het water.

Voertaal van het spektakel is het Bildts en het Nederlands. Speelt het oorspronkelijke verhaal zich af in het Duitse Nord-Ost Friesland, in de vertaling van dramaturg Bouke Oldenhof komt het verhaal tot leven in het Bildts. Diplomatiek gekozen. Het Bildts is immers een taal die door Friezen en niet-Friezen goed kan worden verstaan. De hoofdrolspelers spreken bijna allemaal Bildts. Smedes: ,,Hiel apart. Akteur Jelle de Jong, dy’t Hauke spilet, hat der suver minder muoite mei om it Bilts sűnder aksint te praten as de Frysk-praters. Miskien dat it komt omdat it Bilts in mingtaal is mei it Hollânsk as basis?”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 4 september 2018

Mijn pelgrimspad (NED2)

Annemiek Schrijver

Annemiek begint aan haar tocht in Sint Jacobiparochie, op de westelijke route van het Jabikspaad. In de Groate Kerk is een pelgrimscentrum gevestigd en ze hoort daar het verhaal achter dit eeuwenoude pelgrimspad. Het begon allemaal met een droom van koning Karel de Grote (742-814), die een weg van sterren langs de hemel zag: beginnend bij de Noordzee, via heel Europa, eindigend bij het Spaanse Finisterre.

Oud-voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden, Henk Kroes (bekend van de gevleugelde woorden 'It giet oan'), is net terug van een pelgrimage uit Santiago de Compostella. Hij deelt met Annemiek enkele van zijn pelgrimservaringen en geeft haar een bijzonder cadeau: een Sint Jacobsschelp die haar onderweg zal beschermen.

Annemiek bezoekt tot slot de kerk van Minnertsga: de Meinardskerk. Daar hoort ze bijzondere verhalen over de geschiedenis van deze kerk uit 1450.

Bron: KRO-NCRV
  Bekijk hier de uitzending >>

Vlieland, 4 september 2018

Bijzondere afscheidsgroet met Leeuwarder F-16's voor overleden Vlielander

FOTO ARCHIEF LC

Vier F-16's van Vliegbasis Leeuwarden hebben maandagmiddag even voor twee uur een zogeheten flyby uitgevoerd boven Vlieland. Deze vliegmanoeuvre was bedoeld als afscheidsgroet aan de onlangs overleden Geert Veenstra.

Veenstra heeft jarenlang de luchtmachttoren bemand op de Vliehors, het militaire oefengebied op het westelijke deel van Vlieland. De luchtmacht verzorgde de bijzondere afscheidsgroet voor hem.

De begrafenis van Veenstra, die drager is van de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau, was maandagmiddag om half twee. Veenstra, geboren op het Bildt, is 77 jaar geworden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 september 2018

Beveiligers azc’s en UWV in Sint Anne, Balk en Leeuwarden staken 24 uur

Het asielzoekerscentrum van Sint Annaparochie. Foto Google

Honderden beveiligers in onder meer Sint Annaparochie, Sneek, Balk en Leeuwarden leggen vanaf middernacht het werk neer om hun eis voor een betere cao kracht bij te zetten.

Er wordt onder meer gestaakt bij het kantoor van uitkeringsinstantie UWV in Leeuwarden en bij de asielzoekerscentra in Balk, Sneek, Sint Annaparochie en Ter Apel. "Een nulijn in 2018 accepteren ze niet", zegt onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen. "En ze willen ook betere roosters."

Ook in plaatsen als Amsterdam, Rotterdam, Hoogeveen voeren beveiligers actie. De gezamenlijke actie van FNV Beveiliging en CNV Vakmensen gaat om middernacht in en zal 24 uur duren. Maas hoopt dat het publiek begrip voor de acties zal hebben. "We doen een beroep op medewerkers en bezoekers om de beveiligers moreel te steunen."

Bron: Leeuwarder Courant

Berltsum, 3 september 2018

Hait in het hemd: zo sterk en ook zo kwetsbaar

Schilderij van vader Rint Elings.

In de Koepelkerk van Berltsum gaat het over kerk en kunst. Geloof en beeldende kunst kijken op een eigen manier. Als Hendrik Elings, schilder uit het Bildt, de kenmerken van het geloof tijdens de dienst noemt, dan denkt hij zelf ‘als ongelovige’ aan: ‘Houvast, vertrouwen en hoop’.

Toen het Karmelklooster in Drachten hem vroeg om dat uit te drukken, kwam hij bij zijn vader Rint Elings uit. Dat was een man, die dacht eerst aan een ander en dan pas aan zichzelf., ‘Myn Hait as ’n Kristusfiguur’, zo wilde hij hem schilderen. Eerst had hij hem met wonden van de geseling en doornenkroon afgebeeld. Maar dat wilde zijn vader niet. "Doe hew ik ’t weer fort skilderd."

In een reeks schilderijen portretteert hij zijn vader met ontbloot bovenlijf maar altijd in zijn witte hemd. "Dat witte himd om’e bealch, ’t maakt him aan de ene kant sterk en an de andere kant ok soa kwetsber". En zo schildert hij dan ook zijn vader, een geboren Berltsumer, in het atelier in Sint Annaparochie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Amsterdam, 1 september 2018

De Beemster en het Nederlandse poldermodel

Kaart van de ingepolderde Beemster, anoniem, 1735 (gravure). Bron: Wereldgeschiedenis van Nederland

Bij uitgeverij Ambo|Anthos verscheen deze week Wereldgeschiedenis van Nederland: een nieuw standaardwerk over de vaderlandse geschiedenis. In het lijvige boek beschrijven meer dan honderd Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis. Zij laten zien hoe Nederland de wereld door de eeuwen heen mede heeft vormgegeven, en andersom: hoe Nederland zich onder invloed van verre en nabije buren ontwikkelde. Het boek is uitgegeven door het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Op Historiek een hoofdstuk van Piet van Cruyningen over het beroemde poldermodel. Is dat wel typisch Nederlands?

Een groot landaanwinningsproject als de droogmaking van de Beemster was gebaseerd op samenwerking. Om het benodigde kapitaal bijeen te brengen, in het geval van de Beemster het enorme bedrag van ruim twee miljoen gulden, werkten investeerders samen in zogeheten compagnieën. Het gebied dat zou worden bedijkt werd verdeeld in eenheden van enkele tientallen morgens (van 0,85 hectare), bijvoorbeeld twintig of vijftig morgen. Die eenheden vormden een soort aandelen waarvan de investeerders er één of meer konden nemen. De aandelen konden worden verkocht of nagelaten worden aan erfgenamen. In die zin leken ze op aandelen van moderne ondernemingen.

De bedijkingscompagnie kan gezien worden als een Nederlandse uitvinding. Een van de oudste voorbeelden is de compagnie van Hollandse investeerders die in 1505 het Bildt in Friesland indijkte. In de zeventiende eeuw verspreidde deze financieringsvorm zich met Nederlandse ingenieurs en Nederlands kapitaal over grote delen van Europa, zoals Duitsland, Engeland en Frankrijk. Tot aan de Middellandse Zee, zoals in de omgeving van Arles, waren deels door Nederlanders gefinancierde compagnieën actief.

Bron: Historiek.net
link Lees het hele artikel >>

Westhoek, 1 september 2018

Het Bildt nog één keer op de kaart

Repetities voor het openluchtspel Silte Liefde. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Steeds meer verenigingen haakten aan, sponsors meldden zich en zo ging de Bildtse trein van Westhoek Búttendyks rijden. De zeedijk speelt een belangrijke rol bij het meerdaagse evenement dat 6 september van start gaat.

Nog één keer het Bildt op de kaart zetten in het jaar dat de gemeente opgeheven is. Dat idee ontstond aan de keukentafel bij Baukje Luinstra. "De rykdom sien late, de kultuur en de herinnerings beleve", dat was het idee, leggen Luinstra en mede-organisatoren Bote Draaisma en Jacob Wagenaar uit. Binnen de kortste keren ontstond een programma dat "hest niet te behappen" is.

Het eerste plan was een openluchttheater, achter de zeedijk. Op de vroegere zeebodem moesten de spelers staan en de zeedijk moest dienen als natuurlijke zitplek. Daarop is de tribune gesitueerd. Het lukte, na heel veel overleg met It Fryske Gea, het Wetterskip en de provincie. Nu vormt Silte Liefde elke avond tot en en met 9 september de afsluiting van een dag vol activiteiten.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 1 september 2018

Dorpshuis De Kyfhueck, Vrouwenparochie

Extra subsidieaanvraag voor nieuw dorpshuis

De werkgroep MFA Vrouwenparochie vraagt 75.000 euro extra subsidie aan de gemeente Waadhoeke voor de realisatie van het nieuwe dorpshuis. De aanvraag heeft alles te maken met de kostenstijging die de afgelopen drie jaar heeft plaatsgevonden.

Drie jaar geleden kreeg de werkgroep 300.000 euro van de toenmalige gemeente het Bildt en later nog een renteloze lening van 75.000 euro. In totaal is voor het plan ruim 720.000 euro nodig.

Nieuwbouw is noodzakelijk omdat De Kyfhueck verouderd is.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 1 september 2018

Tellen kasarbeiders is begonnen

Afgelopen zondag waren Baukje, Margreet en Jan erbij toen Baukje bij de Kuipersplaat bij  Schiermonnikoog weer werd vrijgelaten

Nu er in Waadhoeke nieuw beleid is voor de huisvesting van arbeidsmigranten trekken dorpen aan de bel.

Hayo Meyer uit SintJacobiparochie woont in de Geert Veenhuizenstraat waar een hele rij bejaardenwoningen tegenover zijn huis bewoond wordt door arbeidsmigranten. Het gaat volgens hem om zestien huizen, terwijl het nieuwe beleid maximaal acht in heel het dorp toestaat. "Het is een dorpje in een dorp geworden. Zo komt er niets van integratie."

Meyer meldde zich bij een ambtenaar met zijn klacht, maar zegt sindsdien nooit wat gehoord te hebben. Ook richtte hij zich tot woningstichting Wonen Noordwest Friesland. Die kwam wel met een reactie. Bij de corporatie kunnen arbeidsmigranten zich als woningzoekende inschrijven en een woning toegewezen krijgen. De stichting verhuurt en verkoopt niet aan uitzendbureaus die vervolgens de huizen kamersgewijs verhuren.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 31 augustus 2018

Van kerk naar woning: nieuwe bewoners voor het Huis van God

Weer eens wat anders: een kerk met een turquoise voordeur. © Simone van der Velden

De buurt moest wel even wennen, toen Simone van der Velden de zware, donkere voordeur van de gereformeerde kerk in Oudebildtzijl 'ibizablauw' stond te schilderen. De portretschilderes kocht het kerkgebouw in het Friese plaatsje een paar maanden geleden om het te verbouwen tot woonhuis en atelier. "Ik moet mezelf af en toe knijpen."

Er moet nog een hoop gebeuren, maar ze is dolblij met haar nieuwe huis. In februari bekeek ze de leegstaande kerk voor het eerst. "Gelijk verliefd en verkocht", zegt ze. "Ik ben er iedere dag ontzettend trots op."

De gereformeerde kerk in Oudebildtzijl is een van de honderden kerken die de afgelopen tientallen jaren 'aan de eredienst zijn onttrokken'. In deze gebouwen heeft God plaatsgemaakt voor andere bewoners, of ze zijn gesloopt.

Bron: rtlnieuws.nl
link Lees het hele artikel >>

Schiermonnikoog, 30 augustus 2018

'Bildtse' Baukje weer vrijgelaten

Afgelopen zondag waren Baukje, Margreet en Jan erbij toen Baukje bij de Kuipersplaat bij  Schiermonnikoog weer werd vrijgelaten

Het twee maanden geleden langs de Bildtse kust gevonden zeehondje, dat Baukje is gedoopt, zwemt weer vrij rond in het Waddengebied. Zondag werd ze weer vrijgelaten.

In juni dit jaar ontdekten Baukje Leeuwen en Margreet van Schuylenburg bij Zwarte Haan een klein huilertje, dat vast zat in het slik. Stannebuurtster Jan Keizer bevrijdde het beestje, dat werd overgebracht naar Zeehondencrčche Pieterburen.

De drie noemden de huiler Baukje, naar Baukje Leeuwen, en adopteerden het dier. De huiler is in Pieterburen hersteld en flink gegroeid: was de pup na de redding nog geen 9 kilo, zondag woog ze 30 kilo.

Afgelopen zondag waren Baukje, Margreet en Jan erbij toen Baukje bij de Kuipersplaat bij Schiermonnikoog weer werd vrijgelaten. Leeuwen opende daar de kist, en zag dat haar naamgenoot snel het ruime sop weer opzocht.

Bron: De Bildtse Post

Sint Anne, 30 augustus 2018

Bildtse foorleesferhaaltsys Tomke in de Bildtse Post

De Bildtse Post publiseert fan fandaag ôf elke week ’n foorleesferhaaltsy fan Tomke. De ferhaaltsys– die’t eerder in ’t Frys ferskenen en deur de Afűk bundeld binne – binne fertaald in ’t Bildts.

De ferhaaltsys binne skreven deur Auck Peanstra en Riemkje Pitstra. Elke ôflevering het ’n deur Luuk Klazenga maakte bijpassende illustrasy. Foor de Bildtse Post worre de ferhaaltsys naar ’t Bildts omset deur Sytse Buwalda en Leendert Ferwerda fan fertaalburo Bildt- Taal. De Afűk is d’r wiis met dat deuze ferhaaltsys nou ok in ’t Bildts ferskine.

Tomke is ’n foorlees- en taalstimuleringsprogramma in ’t Frys foor peuters. ’t Projekt wil ouweloi en profesjonele opfoeders informere over ’t brúkken fan taal in de omgang met klaine kines.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Ljouwert, 30 augustus 2018

It ferhaal achter De Stormruiter

Still út de fideo fan omrop Fryslân

It Frysk hynder en it Waadlânskip fan It Bilt spylje de haadrol yn de foarstelling De Stormruiter. In foarstelling dy't basearre is op in klassiker út de Dútske literatuer.

Tsientűzenen teäter- en hynsteleafhawwers sille it grutte hynstespektakel, dat ien fan de spearpunten fan LF2018 foarmet, bywenje.

Fryslân DOK dűkt yn it oarspronklike ferhaal en siket út hoe relevant dat noch is foar it hjoeddeiske Fryslân.

Bron: Omrop Fryslân
  Sjoch de fideo. >>

Hallum, 30 augustus 2018

Meijer Metal, Sint Jacobiparochie

Friese metaal smeedt pact voor scholing

Drie grote metaalbedrijven in Hallum, Franeker en Sint Jacobiparochie hebben de handen ineen geslagen voor het scholen van nieuw personeel.

"De vraag naar vakmensen is zo groot, het lijkt wel de voetbalmarkt", zegt directeur Hendrik Jonkers (85 werknemers) van Oostwoud in Franeker. Het is nog net niet zo dat scouts getalenteerde werknemers bij de concurrentie komen wegkapen. Ook in Noordwest Friesland keken de werkgevers in hun vacaturejacht wel eens met een scheef oog naar elkaar, zo bekent de fabrikant van medisch meubilair, postkasten en garderobes.

"Als je dat als bedrijf alleen wilt doen, dan ben je als mkb’er eigenlijk te klein", zegt Hendrik Meijer van Meijer Metal. Zo smeedden de drie metaalbedrijven een pact met ROC Friese Poortin Leeuwarden en Randstad Vakschool Techniek.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Anne, 29 augustus 2018

Foarlêsferhaaltsjes fan Tomke komme yn it Biltsk yn de Bildtse Post

Foto: Omrop Fryslân

Gerard de Jong, haadredakteur fan de Bildtse Post, is tige wiis mei de nije oanwînst foar syn krante. "De Bildtse Post siet 't as kultuurdrager as hur taak om 't brúkken fan de Bildtse taal te stimuleren. Tomke is 't bekîndste, súksesfolste Frise foorleesprojekt foor klaine kines, ok op 't Bildt. D'r binne al 'n paar boekys in 't Bildts, maar 'n soad Bilkerts fine dat d'r te min Bildtse ferhalen binne foor peuters. Deur alle weken 'n nij, Bildts Tomke-ferhaaltsy met illustrasy te publiseren krije de haiten, mimmen, pakes en beppen op 't Bildt d'r 'n heel soad foorleesferhaaltsys bij. Der is behoefte an, en wij binne och soa wiis dat de Afűk 't Bildtse belang onderstreekt en wij de samenwerking angaan kinne."

De Tomke-ferhaaltjes, earder skreaun troch Riemkje Pitstra en Auck Peanstra, wurde yn it Biltsk omset troch Sytse Buwalda en Leendert Ferwerda fan fertaalburo BildtTaal. De yllustraasjes binne fan Tomke-yllustrator Luuk Klazenga.

Fan woansdei 29 augustus ôf binne de Biltske Tomke-ferhaaltsjes wykliks te lęzen yn de Bildtse Post.

Bron: Omrop Fryslân

Westhoek, 29 augustus 2018

Iepenloftspul: Silte Liefde op It Bilt

Silte Liefde op It Bilt - Foto: Omrop Fryslân

'Silte Liefde' spilet op It Bilt. It is in ferhaal oer de leafde tusken twa minsken, mar ek oer de leafde foar dyn bertegrûn. Der komme ekstra foarstellingen fan dit LF2018-iepenloftspul.

'Silte Liefde' is in teäterstik efter de seedyk fan it Waad, op It Bilt, in gemeente dy't net mear It Bilt hjit, mar Waadhoeke. En just dęrom hawwe de Bilkerts in grut iepenloftspul oer It Bilt makke. Op 6, 7, 8 en 9 septimber kin it publyk fan de seedyk ôf it leafdesferhaal meimeitsje, tsjin it dekôr fan de Waadsee, mei muzyk fan de Feetwarmers.

Sa't de makkers it sels yn it Biltsk fertelle: 'In ferhaal over levens die't formd worre deur opfoeding, over ferlangens en hoop, over liefde 'n Silte Liefde' want 't sit in 't leven niet altied met. Maar ok over liefde foor je geboortegrond, foor de Westhoek, 't Wad, nog so'n liefde '.

Bron: Omrop Fryslân
  Ferslachjouwer Pier Wouda makke foar Omrop Fryslân in reportaazje oer 'Silte Liefde'. >>

Sint Anne, 24 augustus 2018

De skea troch de drûchte fertsjinnet it predikaat 'Ramp'

Teun de Jong, fs. Nederlandse Akkerbouw Vakbond - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

De skea dy't in soad bouboeren hawwe troch de drûchte fertsjinnet it predikaat 'Ramp'. Dat seit foarsitter Teun de Jong fan de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Neffens De Jong komme bouboeren yn bepaalde gebieten mar op sa'n 30% út fan wat gewoanwei fan it lân komt. De NAV hat dęrom in brief nei minister Carola Schouten stjoerd mei de oprop om dit as 'Ramp' te bestimpeljen. Yn dat gefal kin in berop dien wurde op de 'Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen'De skea treft neffens de Jong benammen boeren mei lân op hege sângrűnen en op plakken dęr't it ferbean wie om te bereinen. Wageningen Universiteit moat dan oanjaan foar hokker regio's it predikaat 'Ramp' jilde moat. Fryslân falt dęr, neffens de Jong, foar it grutste part bűten.

It argumint dat boeren har mar fersekerje moatte, giet yn dit gefal net op, seit de NAV-foarsitter. "De preemjes bin te heech, de betingsten te strak en it eigen risiko te grut. Oer in nije opset fan fersekeringen foar gewaaksen, wurdt mei ferskate partijen al wol oerlein, mar dęr hawwe boeren no fansels neat oan."

Bron: Omrop Fryslân
 Harkje hjir nei de reportaazje >>

Echten, 24 augustus 2018

Een klassiek schaap op de dijk

Stapel op vee: dijkschaap

René Tweehuysen duikt diep in oude schildertechnieken om klassieke onderwerpen te tonen. Zijn doorwrochte werken in Galerie Het Gemaal geven een afwisselende kijk op de omgeving en haar bewoners.

Het is een goed jaar voor René Tweehuysen (1957). Hij heeft minstens negen groeps- en solotentoonstellingen in binnen- en buitenland op het programma staan, waaronder deelname aan het selectieprogramma van de prestigieuze BP Portrait Award 2018 van de National Portrait Gallery in Londen. De belangstelling voor het werk van de figuratieve schilder is begrijpelijk. Met een oeuvre dat zowel portretten, landschappen en alles daar tussenin omvat, is zijn werk voor een uitgebreide markt geschikt.

De van origine Utrechtse schilder woont en werkt sinds 1999 in Oudebildtzijl en heeft daar het landschap van zijn dromen gevonden. Het veranderlijke waddenlandschap, dat menig Fries schilder voldoende inspiratie levert om een leven lang te schilderen, vormt een terugkerend onderwerp voor Tweehuysen. Op die basis werd hij geselecteerd voor de jaarlijkse zomertentoonstelling in de voormalige ketelruimte van de karakteristieke galerie Het Gemaal aan het Tjeukemeer.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 22 augustus 2018

'Bruggen elfstedenzwemtocht als ontploffende arena's'

Auke Kooistra (midden, zwarte trui) aan het roer van de volgboot.

Auke Kooistra, eigenaar van eetcafé Het Grauwe Paard in Ouwe-Syl, was schipper op de volgboot tijdens De Tocht van Maarten van der Weijden.

"Eigenlijk is het niet te omschrijven", verzucht Kooistra. Hij probeert het toch. Hoe hij sinds zaterdag aan het roer zat van de officiële volgboot tijdens de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden en dorp na dorp zag ontploffen van plezier en feestvreugde. Aan boord had hij het team van de openwaterzwemmer en zo nu en dan een bekende Nederlander die Van der Weijden kwam aanmoedigen.

Nu hij het hier zo vertelt, een dag later aan een kopje koffie in zijn eigen café, springen hem de tranen nog steeds om de haverklap in de ogen. Het zal ook de vermoeidheid zijn – Kooistra bleef zo’n 55 uur op, met af en toe een hazenslaapje – maar het evenement heeft de kroegbaas diep, diep geraakt. "Dit vergeet ik nooit weer."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Westhoek, 21 augustus 2018

Na de koffie met beeld de deur uit

Cor van der Weide en Agus Wan in hun ‘toko’ in Westhoek. FOTO JAN SPOELSTRA

Reclame hebben ze nooit hoeven maken. Sinds Cor van der Weide en Agus Wan in 1995 in Westhoek met hun winkel vol Indonesische decoratie begonnen, bouwden ze een naam op. Gaya Indonesia werd tot in de verre omtrek bekend, maar staat nu te koop. De pensioengerechtigde leeftijd van Van der Weide heeft daar alles mee te maken.

Twee jaar geleden werd de eerste stap al genomen. Wan zette een punt achter zijn kookactiviteiten, waarmee alles in Westhoek eigenlijk begon. In 1992 kwam hij vanuit Indonesië naar Nederland met één vast voornemen: hij wilde in Nederland werkend de kost verdienen. Zo ontstond het idee te gaan koken voor gasten.

In 1995 "sprongen wy yn in djip gat", vertelt Van der Weide over de aankoop van wat toen nog café De Majoor heette. De stamgasten stroomden direct weer toe toen ze hoorden dat het café weer open ging. Wan ging grote en kleine rijsttafels serveren.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 20 augustus 2018

Boeren schijnen Van der Weijden bij tijdens Elfstedenzwemtocht

Boeren schenen zwemmer Maarten van der Weijden bij. © Antine Tamsma

Meer dan honderd boeren schenen dit weekend zwemmer Maarten van der Weijden bij tijdens zijn Elfstedenzwemtocht. Langs de Hel van het Noorden, tussen Franeker en Bartlehiem stonden afgelopen nacht ruim zestig trekkers, spuiten en hakselaars. Maandagmiddag staakte Van der Weijden zijn poging.

Via Twitter en Facebook gaven boeren massaal gehoor aan de oproep van Boer Bewust om met zoveel mogelijk trekkers olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden bij te schijnen. Dat kon tijdens zijn 200 kilometer lange tocht om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Akkerbouwer Goffe Jensma en zijn zoon Sjoerd Watze trommelden via de telefoon en Facebook rond Sint Annaparochie collega's op. Ook belde Jensma met terreinbeherende organisaties of ze met hun trekkers over hun land mochten rijden. 'Iedereen was zo enthousiast. Het is een reuzenevement. Van der Weijden is een reus. Hij is twee meter lang. Hij levert een geweldige prestatie.'

Bron: Nieuwe Oogst
link Lees het hele artikel >>

Feanwâlden, 20 augustus 2018

In 'grinsgefal' oer nasjonaliteit

Syls Geluk, een Bildts biertje. FOTO WILLEM RIEMERSMA

In klaine ode, over bliid met 't aigene in 't klaine, op 'n Bildts dorp, myn geboortedorp. Met ’n Bildtstalige hait en Frysktalige mem:

’t Geld lait op straat.
Maar ’t Geluk hangt an ’e muur,
in ’t Grauwe Paard in Ouwe-Syl.
’t Ene floeit je soa maar deur de fingers,
’t Ândere soa mar deur de keel.
En hewwe je ’t ene niet
en wille je ’t ândere niet,
dan lope je der nag overhine:
Over Syls Geluk,
bij ’n koiertsy over d’Ouwebildtdyk. / Willem Riemersma

Bron: Leeuwarder Courant/Ingezonden
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 19 augustus 2018

60-jarig huwelijk echtpaar Van Dijk-Smit

Foto: Joachim de Ruijter

Op zaterdag 18 augustus 2018 zijn de heer en mevrouw Van Dijk-Smit uit Sint Annaparochie 60 jaar getrouwd. Het echtpaar trouwde in 1958 in de gemeente Leeuwarden. Wethouder Nel Haarsma ging g bij het echtpaar langs om namens het gemeentebestuur van Waadhoeke de felicitaties over te brengen.

De heer Dirk van Dijk geboren op 16 januari 1935 en Mevrouw Dieuwke Smit geboren op 28 mei 1935 vierden dit weekend het 60 jarig huwelijk. In maart van dit jaar zijn ze, na een periode van 43 jaar in Vrouwenparochie te hebben gewoond, verhuisd naar Sint Annaparochie.

De heer Van Dijk heeft vanaf zijn 16e bij zijn vader in de melkhandel in Leeuwarden gewerkt. Welke hij later heeft overgenomen. Toen hij met zijn Dieuwke trouwde kwam zij in de melkzaak te werken en breidde de zaak zich uit tot een kleine kruidenierszaak. In 1976 is mevrouw gestopt in de zaak, haar man is toen nog een aantal jaren doorgegaan. De laatste 6 jaren heeft hij als chauffeur bij een banketbakker gewerkt. Mevrouw heeft een opleiding tot pedicure gedaan en dat vak heeft ze tot haar 75ste uitgeoefend. Naast zijn zaak was de heer Van Dijk was een ‘warber’ man en heeft veel vrijwilligerswerk verricht. Daar heeft hij een aantal jaren gelden een Koninklijke Onderscheiding voor ontvangen.

Bron: Franeker Actueel
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 15 augustus 2018

"Via Kernteams kunnen inwoners hun expertise inbrengen"

Klaske Wijbenga

Nabij besturen is een speerpunt van Waadhoeke. De gemeenteraad heeft daarom Kernteams in het leven geroepen waarbij inwoners ook inspraak hebben en kennis kunnen delen. In de rubriek “Nabij besturen in de praktijk’ stellen de raadsleden zich voor. Deze week is het woord aan: Klaske Wijbenga van het CDA.

Vertel eerst eens kort iets persoonlijks over jezelf.
Mijn naam is Klaske Wijbenga-Reitsma. Ik ben geboren in Nij Altoenae op Het Bildt. Na mijn schooltijd ben ik getrouwd met Douwe en we bleven wonen in Nij Altoenae. We hebben vier kinderen met een eigen gezin en totaal negen kleinkinderen waar we graag tijd voor vrij maken . Ik ben vanaf 1975, 27 jaar werkzaam geweest bij de bloedbank, later Sanquin. 1 februari 2003 zijn we naar St.-Jacobiparochie verhuisd en sindsdien hebben we daar een Bed&breakfast, de Jacobshoeve. Hobby’s, veel te veel, maar muziek, handwerken en lezen zijn wel de belangrijkste.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 14 augustus 2018

Afslag Nij Altoenae: Die't mosken fange wil, mot in 'e haag slaan

Klaas Dijkstra was mede-initiatiefnemer van de aanleg van een ijsbaan in Nij Altoenae, rechts op de achtergrond. FOTO: JAN SPOELSTRA

Niet verhuizen, toch een andere postcode: lastig, vonden post- en kabelbedrijven, maar Nij Altoenae is blij met de in 2007 verworven dorpsstatus. "Wij hadden niks tegen Sint Anne, maar ook niks met.”

‘Die’t mosken fange wil, mot in ’e haag slaan’, valt te lezen op een aardewerken bordje aan de muur bij Klaas en Grietje Dijkstra in Nij Altoenae. "Wie wat wil bereiken, moet er wat voor doen”, leggen ze uit.

Dat is bepaald van toepassing op Dijkstra’s inzet voor het verkrijgen van de dorpsstatus voor Nij Altoenae. Sinds dat lukte in 2006 – een jaar later volgde een eigen postcode – hoort het tot de jongste dorpen van Nederland.

Het dorp kon een van de postcodes van Alde Leie overnemen. "Van 9076 werd het 9072. Kregen we Ziggo aan de telefoon: 'u moet aansluitkosten betalen, u bent verhuisd’. Tja, we hebben nogal eens moeten uitleggen hoe dat zat”, lacht Grietje.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Harich, 12 augustus 2018

Adriaan Okkema Fries kampioen ZZ-springen met James

Adriaan Okkema en James bedwingen de sloot tijdens het Fries kampioenschap. FOTO: ARJEN SCHILPEROORD

Adriaan Okkema is zaterdag overtuigend Fries kampioen ZZ-springen geworden. De ruiter uit Vrouwenparochie reed in Harich als enige twee foutloze rondjes en prolongeerde de Friese titel. Okkema pakte daarmee de Friese titel met James (v. Jodokus).

In het ZZ kwamen negen combinaties in actie. De strijd om de Friese titel begon veelbelovend, met drie foutloze ritten in de eerste omloop. Maar in de tweede manche kregen zowel Ernesto Canseco (Grandkittaire) als Elisah Aarts (Egane) een fout. Okkema liet met James (NRPS, Jodokus uit Jonkvrouw (Nimmerdor x Marco Polo) wel alle balken in de lepels en hoefde dus geen barrage meer te rijden om de Friese titel ZZ-springen veilig te stellen. Canseco werd met zijn snellere tijd tweede en Aarts derde.

Bron: Stegen.net

Nijebiltsyl, 9 augustus 2018

Eigen snelheidsmjitter Ouwe- en Nije-Syl helpt goed yn de earste wike

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

De ôfrûne wike is der folle minder hurd riden yn de kearn fan Nijebiltsyl op de Nijebiltdyk. Dat komt troch de snelheidsmjitter dy't Doarpsbelang Ouwe- en Nije-Syl dęr ferline wike ophongen hat. Dy meter lit passanten dy't hurder ride as 30 in reade tomme sjen. Foar minsken dy't har oan de snelheid hâlde is der in grien tomke.

Doarpsbelang wol de Biltkerts sa bewust meitsje fan har eigen rydgedrach. Dat Doarpsbelang út eigen middels sa'n snelheidsmjitter keapet jout wol oan dat 'te hurd riden' in probleem is yn de streek, seit foarsitter Wies ten Have fan Doarpsbelang Ouwe- en Nije-Syl.

Doarpsbelang Ouwe- en Nije-Syl is fan doel om de mjitter om de seis wike te ferpleatsen nei in oar plak dęr't geregeld te hurd riden wurdt. De meter makket ek filmkes fan de oertręders. Doarpsbelang wol de resultaten besprekke mei de bewenners fan de dyk dęr't de snelheidsmeter hong en sil de gegevens en diele mei de gemeente Waadhoeke.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lęs it hiele berjocht >>

Vrouwenparochie, 9 augustus 2018

De 76-jarige Johan Bouma, geboren in Vrouwenparochie en woonachtig in Rhenen.

Alweer onderscheiding Friese bodemkundige

Oud-hoogleraar bodemkunde Johan Bouma, geboren in Vrouwenparochie, krijgt op 16 augustus in Rio de Janeiro de Dokuchaev Award, een eens in de vier jaar uitgereikte vakgebiedsprijs van de International Union of Soil Sciences.

Die vereniging van bodemkundigen houdt een congres in Brazilië.

Een jaar geleden ontving Bouma in Wenen ook al de prestigieuze Alexander Von Humboldt-medal.

Boerenzoon Bouma werd in 1986 hoogleraar bodemkunde aan de Wageningen Universiteit.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 9 augustus 2018

Het Kasteel Evenburg (Duits Schloss Evenburg) is een waterslot, dat ligt ten zuiden van het plaatsje Loga, gemeente Leer in de gelijknamige Landkreis Leer in de deelstaat Nedersaksen in Duitsland, aan de rivier de Leda. (Wikipedia)

'Fruchtbere Grônd' verhuisd naar Leer

De expositie Fruchtbere grônd – onderdeel van Potatoes Go Wild – is verhuisd van het Bildt naar het Duitse Leer. Een groot deel van de kunstenaars doet weer mee.

De afgelopen weken exposeerden 44 kunstenaars uit ‘de vier Frieslanden’ in zeven aardappelschuren langs de Oudebildtdijk. Curator Anita van Os (van galerie de Roos van Tudor) selecteerde de deelnemers in het Duitse Nord- en Ost-Friesland, in WestFriesland en Friesland.

Een groot deel van de kunstenaars zijn met hun werk verhuisd naar het Slot Evenburg in Leer. Publiek kan er dagelijks tussen 10.00 en 18.00 uur terecht. De expositie duurt tot 28 oktober.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 8 augustus 2018

Ambassadeurs van LF2018, uit Rotterdam

Piet en Marianne Fortuin als vrijwilligers in actie tijdens de European Sports for all Games in Sneek. FOTO: SIMON BLEEKER

Vele Friezen steken hun handen uit de mouwen om van LF2018 een succes te maken. Het Friesch Dagblad geeft de vrijwilligers een gezicht. Vandaag: helpende Rotterdammers Piet en Marianne Fortuin, vrijwilligers bij De Reuzen en meer, en minstens zo fanatiek.

Van Finestra Aperta en Leen een Fries tot de ode aan Escher op het Bildt en Vlasroute Follow the blue line. Ook nog een praamvaart, bezoek aan het Poptaslot en wadlopen. Het ‘vakantieschema’ van Piet en Marianne Fortuin beslaat twee A4’tjes vol LF2018- en andere Friese activiteiten. Als toerist maar bij voorkeur als vrijwilliger doen ze die in twee maanden tijd allemaal aan. Dit alles vanaf camping De Blikvaart in Sint Annaparochie, waar ze zo lang zijn neergestreken. "Strategisch gezien leek dit ons een goede plek”, zegt Marianne.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 8 augustus 2018

Dorp schaft zelf snelheidsmeter aan

Oudebildtzijl heeft sinds deze week een snelheidsmeter. De paal met de bekende blije en verdrietige gezichtjes staat op de Nieuwebildtdijk en wordt eens in de zes weken verplaatst.

Het doel is voorbijgangers te wijzen op de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Het dorp schafte de meter zelf aan uit de opbrengst van de verkoop van het voormalige dorpshuis.

Het apparaat registreert gereden snelheden en tijdstippen. Bewoners klagen al langer dat er te hard wordt gereden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 6 augustus 2018

Verreiker verwoest door felle brand

Foto:  Ytzen Korf / 112Fryslân

Op de Oudebildtdijk is maandagavond door een felle brand een verreiker compleet verloren gegaan.

Omstreeks kwart over acht kwam de melding binnen, waarna de meldkamer de blusgroepen van Sint Annaparochie en Menaam naar het opgegeven adres stuurde. Eenmaal ter plaatse stond de verreiker compleet in lichterlaaie. De brandweer startte direct met de blussing en had het vuur al gauw onder controle.

Een ambulance kwam ter plaatse, omdat een persoon licht gewond was geraakt aan zijn hand. Na behandeling werd duidelijk dat vervoer naar het ziekenhuis niet nodig was. Ten tijde van de brand was de weg vanaf beide richtingen afgesloten.

Bron: 112Fryslân
link Meer foto's >>

Zwarte Haan, 6 augustus 2018

Vallende sterren kijken bij observatieplek Zwarte Haan

In het recreatiegebied van Zwarte Haan kunnen bezoekers ongestoord naar de sterrenhemel kijken in de 'Starbarn', oftewel de sterrenschuur.

Met bouwhekken is er een opstelling gemaakt. Deze hekken blijven tot 13 augustus staan.

In de nacht van 12 op 13 augustus zijn er veel vallende sterren te zien. Belangstellenden zijn dan welkom om in de Starbarn naar de sterren te kijken. Zelf een stoel en/of deken meenemen is aan te raden.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 5 augustus 2018

Foto: Timen Dijkstra

Rembrandtmarkt goed bezocht

De Rembrandtmarkt in Sint Annaparochie vond zaterdag plaats.

Veel mensen bezochten onder meer de tientallen kraampjes en de Van Harenskerk.

Timen Dijkstra was present, en maakte deze foto’s.

Bron: Franeker Courant
link Bekijk hier de foto's >>

Sint Jacobiparochie, 31 juli 2018

Drugspand gesloten in Sint Jacobiparochie

Foto: de K.L. de Vriesstraat, Sint Jacobiparochie

De burgemeester van de gemeente Waadhoeke heeft opmaandag 30 juli in Sint Jacobiparochie een perceel voor de duur van twaalf maanden gesloten vanwege het aantreffen van drugs.

Op maandag 4 juni jl. heeft de politie in Foxhol een grote hennepkwekerij aangetroffen. Naar aanleiding van deze vondst werd er ook een zoeking gedaan in het pand te Sint Jacobiparochie. Bij deze zoeking is een ruime hoeveelheid softdrugs en diverse aan drugs gerelateerde goederen aangetroffen. Deze combinatie is een zogenaamde handelshoeveelheid en maakt het mogelijk om de woning te sluiten op basis van artikel 13b Opiumwet. Van deze bevoegdheid is dan ook gebruik gemaakt bij de sluiting van het perceel.

In 2016 werd er op hetzelfde perceel eveneens een ruime hoeveelheid drugs en diverse aan drugs gerelateerde goederen aangetroffen. Destijds werd het perceel voor de duur van zes maanden gesloten. Aangezien er sprake is van herhaling, is nu de duur van de sluiting verhoogd naar twaalf maanden.

Bron: Friesland Actueel

Zwarte Haan, 26 juli 2018

Nacht aan het Wad

foto: Joachim de Ruijter

Onder een stralende zon kwamen woensdag de pelgrims van de Camino der Lage Landen aan in Sint Jacobiparochie. Daarmee hebben ze hun pelgrimsreis volbracht. In de avond werd dit gevierd met het festival Nacht aan het Wad.

Dit festival begon nadat een processie, die begon in Sint Jacobiparochie, eindigde bij de Zwarte Haan.

Het koor Dekoor en RemoliNo ontvingen de wandelaars. RemoliNo nam de festivalgangers vervolgens door de avond en nacht mee met het Skaad oer it Waad.

Bezoekers konden genieten van muziek, poëzie, food en verhalen, plus huiskamerconcerten in restaurant Zwarte Haan.

Bron: Franeker Courant
link Klik hier voor meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 26 juli 2018

Een omgekeerde pelgrimage richting de Friese Waddenzee

FOTO JAN SPOELSTRA, LC

Vanuit het westen, het zuiden en het oosten finishten woensdag dik driehonderd pelgrims bij de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Met een pelgrimsmaaltijd en een vesperdienst en daarna het festival Nacht aan het Wad werd de nationale Camino der Lage Landen, die in februari van start ging, afgesloten.

De pelgrimsroutes liepen dit keer eens niet van het noorden naar het zuiden maar andersom, vanuit Zuid-Nederland naar Sint Jacobiparochie en Zwarte Haan. Het idee van de omgekeerde route kwam van de Friese stichting Santiago aan het Wad.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 25 juli 2018

LF2018-project 'De Sylster Siel': eerbetoon aan de ziel van Oudebildtzijl

Monique Wijffels bij portretten die ze maakte van bewoners van de Ds. Schuilingstraat. FOTO: JAN SPOELSTRA

Vele Friezen in de provincie steken de handen uit de mouwen om van LF2018 een succes te maken. Het Friesch Dagblad geeft de vrijwilligers een gezicht. Vandaag: Monique Wijffels, drijvende kracht achter de expositie De Sylster Siel in Oudebildtzijl.

Negen jaar woont ze deels in Oudebildtzijl, en hoewel ze ‘import’ is heeft ze het Bildtse dorp met zijn eigen taal en eigenzinnige bewoners, diep in haar hart gesloten. Het Bildts heeft Monique Wijffels, preventiemedewerkster bij de GGZ, zich inmiddels eigen gemaakt en Oudebildtzijl voelt als thuis. Het is mede hierdoor dat ze zich - samen met haar partner, dorpshistoricus Sytse Keizer en met beeldend kunstenaar Eddy Sikma met hart en ziel inzette voor De Sylster Siel, een expositie waarin de Ds. Schuilingstraat en zijn bewoners centraal staan.

"We willen hiermee de inwoners van Oudebildtzijl en in het bijzonder van de Ds. Schuilingstraat, bewust maken van de rijke historie van hun dorp en straat”, zegt Wijffels. "Niet op een stoffige, saaie manier, maar levendig en eigentijds. We hopen dat de bewoners met verwondering naar hun eigen straat en de geschiedenis ervan gaan kijken. Dat ze beseffen hoeveel verschillende mensen er vóór hen hebben gewoond.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Oudeschild, 25 juli 2018

De Traanroeier heeft nieuw riet

Foto: Molen De Traanroeier

Het werk zit erop: Rietdekkersbedrijf Van der Zee uit Oudebildtzijl heeft de kap en romp van molen De Traanroeier van nieuw riet voorzien. De molen ziet er stralend uit. In totaal zijn de rietdekkers twaalf weken bezig geweest. Met slechts een keer één regenbuitje en niet teveel wind waren de omstandigheden de hele periode ideaal.

Sybe van der Zee was zeer te spreken over de inzet van de vrijwilligers. Molenaar Klaas Veenbaas was de hele periode bijna dagelijks aanwezig om eventuele problemen en vragen op te vangen. "Een heel fijne samenwerking" aldus Van der Zee.

De molenaars, het Traanroeierbestuur en de rietdekkers vierden vandaag het gereedkomen van het werk met appeltaart met meel van de molen op de omloop. Sybe van der Zee had nog een verrassing: hij meldde zich ter plekke aan als sponsor van De Traanroeier voor tenminste vijf jaar.

Bron: Texelse Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jabik, 25 july 2018

Pylgertocht einiget mei Pylgerfeest yn Sint-Jabik

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

In waarm gefoel. Sa omskriuwe in soad pylgers woansdei it Pylgerfeest yn Sint-Jabik. Hjirmei bedoele se net de waarmte bűten, mar de sosjale koheezje űnder de kuierders en fytsers.

De lęste moannen koene ferskate etappen rűn en fytst wurde rjochting it Fryske pylgerplak Sint-Jabik. It hichtepunt wie woansdei, de nammedei fan de hillige Sint Jabik. In grut part fan de dielnimmers kaam oan yn Sint-Jabik en dit waard fierd mei in spesjaal Pylgerfestival.

Foar de Grutte Tsjerke stie in tinte dęr't de minsken in spesjaal pylgermiel ite koene. Oanslutend wie der in prosesje fan Sint-Jabik nei Swarte Haan, foar de gelegenheid omdoopt ta Finisterre. Hjir wie ôfrűne nacht it festival Nacht aan het Wad.

Bron: Omrop Fryslân

Nij Altoenae, 25 juli 2018

Spontaan ideetje groeit uit tot ballonfeest

foto: Ellen Floris

Zeven grote luchtballonnen vlogen maandagavond sereen over het Bildt. Wim van der Molen en enkele anderen van Nij Altoenae wilden als groepje een tocht maken over de graankunstwerken, maar de animo nam tijdens het weekend rap toe.

Natuurlijk, het reuzenrad langs de Stadhoudersweg bood tien dagen lang zicht op de creaturen van ’Escher in het Graan’, die in het graan gestampt waren. Maar écht goed was het niet te zien, vond Wim van der Molen. ”In de rij bij ’t reuzerad raakte ik an ’e praat met wat anderen fan Nij Altoenae. Hoe souwen wy die kűnstwerken nou mooi sien kinne? Doe dochten wij an ’n luchtballon. Dat leken ôns wel leuk.”

Van der Molen deed hier en daar wat navraag. ”Wij hadden gau ’n groepy fan acht, tien mînsen die’t wel metwouwen. Dat worden d’r útaindlik soa’n 20 man.” De bedoeling was dat er woensdag en donderdag gevaren zou worden, maar toen stond de wind niet goed. ”Doe hewwe wij ’t ’t weekeand overtild. En doe begon ’t: ik kreeg allegaar tillefoan. Elkeneen wou wel even met omhoog!”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 juli 2018

Echtpaar Kalsbeek-Bakker viert zestigjarig huwelijk

Meneer en mevrouw Kalsbeek-Bakker kregen bezoek van wethouder Tol. (© Foto: Ubbo Posthuma)

Meneer en mevrouw Kalsbeek-Bakker uit Sint Annaparochie waren dinsdag zestig jaar getrouwd. Wethouder Baukje Tol ging bij het echtpaar langs om hen te feliciteren namens het gemeentebestuur van Waadhoeke.

De heer Kalsbeek is op 8 september 1931 geboren in Drachtstercompagnie. Op 3 september 1933 is Mevrouw Bakkeer geboren in Harkema. Het echtpaar heeft elkaar leren kennen op feestavonden in de buurt. Ze raakten aan de praat en zochten elkaar steeds weer op. Na hun trouwen, in de zomer van 1958, zijn ze eerst in Drachtstercompagnie gaan wonen.

Meneer Kalsbeek is al vroeg aan de slag gegaan als timmerman en werd later bouwkundig opzichter. Mevrouw is jarenlang gediplomeerd gezinsverzorgster geweest. Ze kregen twee zonen. Tot ieders grote verdriet hebben ze, een dag na hun 35 jarig huwelijksjubileum, een zoon verloren. De pijn van dit grote verlies dragen ze nog dagelijks met zich mee. Gelukkig kunnen ze ondertussen ook ontzettend genieten van hun drie kleinkinderen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 23 juli 2018

Nachtelijk festival rond de dijk bij Zwarte Haan

De dijk bij Zwarte Haan bij de ondertekening van de intentieverklaring om van de Waddenzee een Dark Sky Park te maken. FOTO GITTE BRUGMAN

D Twee jaar geleden zag architect Nynke Rixt Jukema haar duisternisproject Feel the Night in duigen vallen. Woensdag is niettemin de Nacht aan het Wad.

Lange tijd maakte Feel the Night deel uit van het LF2018-programmaplan. Maar in maart 2016 hoorde Nynke Rixt Jukema in het Leeuwarder poppodium Neushoorn dat ze niet op financiële steun hoefde te rekenen.

"It wie ferskriklik", zegt ze. "Ik wie it braafste famke fan de klas. Ik hie alles al ôflevere, en ynienen gong it net troch." Maar gelukkig, zegt ze, sprongen andere organisaties bovenop de plannen. Onder meer Keunstwurk, Landschapsbeheer Friesland en de Stichting Santiago aan het Wad pakten het nachtidee op.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Frentsjer, 22 july 2018

Waadhoeke skriuwt húsfêsters fan arbeidsmigranten oan

Foto: Omrop Fryslân

De gemeente Waadhoeke hat dizze wike alle ferhierders fan wenromte oan arbeidsmigranten oanskreaun om harren derop te wizen dat dêr tenei in fergunning foar nedich is. Nei de simmerfakânsje sil de gemeente mei de ferhierders yn petear.

Earder dit jier hat de nije gemeente it belied fan de trije âlde gemeenten It Bilt, Frjentsjerteradiel en Menameradiel harmonisearre. Dat belied giet oer de húsfesting fan arbeidsmigranten út lannen as Poalen en Grikelân. Mei it belied wol Waadhoeke foarkomme dat de arbeidsmigranten allegearre byinoar yn ien strjitte wenje, want dat is neffens de gemeente net goed foar de yntegraasje. Ut it doarp Berltsum kamen earder klachten oer it húsfestjen fan arbeidsmigranten 'op ien bult'. Ek yn Easterbierrum wienen der soargen oer de konsintraasje fan arbeidsmigranten op guon plakken.<.p>

De ferhierders fan wenromte oan arbeidsmigranten hawwe no acht wiken de tiid krigen om te reagearjen op it brief fan de gemeente. Oanslutend, heal septimber, sil de gemeente mei de belutsen bedriuwen en ferhierders yn petear. De gemeente Waadhoeke stribbet der no ta om de húsfesting fan de bűtenlânske wurknimmers "netsjes te regeljen". Wethâlder Nel Haarsma: "It binne minsken dy't hurd wurkje en litte we earlik węze: we hawwe se ek hurd nedich foar it wurk yn de kassen."

Bron: Omrop Fryslân

Sint Jacobiparochie, 21 juli 2018

Werken staat voorop

Dawid Wachowski (links) en Maciej Zak. FOTO’S CORNÉ SPARIDAENS

De Polen die in Noord-Nederland aan het werk zijn doen dit enkel en alleen om het geld. Dat geldt tenminste voor Maciej Zak en Dawid Wachowski uit Sint Jacobiparochie. Intussen beginnen ze steeds meer te wennen aan Nederland.

Het valt niet mee om Maciej Zak (28) en Dawid Wachowski (26) tegelijkertijd te treffen. De twee werken als logistiek medewerker bij Smeding Groenten en Fruit in Sint Annaparochie in drie ploegendiensten. Als ze uit de nachtdienst komen (21 tot 06 uur) zijn ze daarna lang onder zeil om bij te slapen. Er komt veel op ze af en dat is ook vermoeiend, vindt Wachowski. "Mijn baan, mijn vrienden, Nederlands leren. Ik heb tijd tekort."

Het gesprek op het kantoor van AB Vakwerk in Berltsum vindt plaats in het Engels. Het duo verblijft inmiddels twee jaar in Friesland maar het Nederlands leren is een struikelblok. Dat ze ook nog eens in een tweetalig gebied terecht kwamen, wisten ze van te voren en maakt het nog ingewikkelder, vinden ze. Oant sjen, daarvan weet Zak zeker dat het Fries is, maar bij het tellen raakt hij de draad snel kwijt: "Eén, twee, drije", klinkt het.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel, deel 1 (pdf) >>      link Lees het hele artikel, deel 2 (pdf) >>

Oudebildtdijk, 20 juli 2018

Exposities aan Oudebildtdijk ontvangt 25.000 bezoeken

Het Gewassenveld medio juli 2018 aan de Oudebildtdijk 749. Eigen foto

In juni en juli zijn op ’t Bildt –langs de Oudebildtdijk, de langste straat van Nederland- exposities te zien (geweest).

De expositie Fruchtbere Grônd van 44 kunstenaars uit de vier Frieslanden is inmiddels afgerond. De zeven grote boerenschuren ontvingen in drie weken expositietijd zo’n 25.000 bezoeken. Bezoekers kwamen niet alleen uit Fryslân maar uit heel Nederland en tot ver daarbuiten. Soms waren het toevallige gasten, die per fiets of anders, geattendeerd werden op de expositie. Vaker kozen bezoekers bewust voor deze bijzondere tentoonstellingen. Er zijn mooie en soms ontroerende reacties geschreven in de gastenboeken die op alle boerderijen beschikbaar waren.

Mensen waren onder de indruk van de kunst, maar zeker net zo indrukwekkend vonden ze de gebouwen waarin geëxposeerd werd en de wijze waarop zowel de kunst als het verhaal van de boerengezinnen en de akkerbouw gepresenteerd werd. De veelzijdigheid van beide werd ook veel geprezen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 juli 2018

Corporatie stopt verkoop van huurwoningen

De huurwoningen in de Van Wijngaardenstraat in Sint Jacobiparochie worden door de corporatie niet meer verkocht. FOTO NIELS WESTRA

Wonen Noordwest Friesland stopt met de verkoop van huurwoningen omdat er momenteel een grote vraag naar huurhuizen is.

Waar mogelijk haalt de woningcorporatie huurwoningen terug die op de nominatie staan voor verkoop. Het speelt vooral in de kernen Sint Annaparochie, Dronryp en Menaam, licht beleidsmedewerker Germ Reitsma toe

Een voorbeeld is de Van Wijngaardenstraat in Sint Jacobiparochie waar huurwoningen op de nominatie stonden voor verkoop. Die blijven nu in de huurmarkt. "Het is een positieve ontwikkeling vergeleken met zo’n zeven jaar geleden. Toen was er leegstand en hadden we moeite om ons bestand te verhuren. We gaven zelfs premies van 250 euro als iemand een huurder aandroeg."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Boksum/Sint Jacobiparochie, 20 juli 2018

© Klaaiwurk, Boksum

Van waddenklei tot keramiek bij festival Nacht aan het Wad

In het kader van LF 2018 is ook de Camino der Lage landen georganiseerd. Deze Camino is een estafette die vanuit het zuiden van het land via drie routes naar St. Jacobiparochie loopt.

Voor deelnemers aan deze Camino-estafette zijn twee speciale aandenkens gemaakt, die tijdens de Nacht aan het Wad op 25 juli te koop zijn bij het eindpunt van de tocht, bij de Zwarte Haan. Het zijn keramieken hangertjes in de vorm van jacobsschelpen en wulken.

De souvenirs zijn gemaakt van klei, gewonnen op het wad bij Zwarte Haan. De klei is door leden van de vereniging Klaaiwurk met zorg voor de natuur geschept, met de hand tot schelp gevormd en gebakken in een keramiekoven.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 19 juli 2018

Speeltuin uit het verdomhoekje

FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Jesse (3) en zus Tess (2) genieten van een ijsje in de nieuwe speeltuin in Sint Annaparochie. Gisteren werd de speelplek feestelijk in gebruik genomen.

Al jaren wisten de inwoners van het dorp dat de oude speeltuin tussen de huizen en de garageboxen achter de Nassaustraat niet op de goede plek lag.

Afgelopen najaar sloegen onder meer bewoners en Wonen Noordwest Friesland de handen ineen om de verroeste en verouderde apparaten te vervangen door nieuwe.

Ook werd er een betere plek gevonden voor de bijkans onvindbare speeltuin: op de hoek van De Keeg en het Hoogpad.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 18 juli 2018

(foto: Jan Weistra)

'50 tinten groen' trekt mensen én insecten

Het proefveld '50 tinten groen' van Piet Hoekstra staat in volle bloei en trok ook dit weekend tientallen bezoekers. Maar het zijn niet alleen mensen die het proefveld weten te vinden, zo zag Jan Weistra uit Bitgummole:

”Bij Piet Hoekstra aan de Oudebildtdijk 749 doen duizenden insecten zich tegoed aan de bloemenborder welke deel uitmaakt van het project 50 tinten groen. Een onvoorstelbaar mooi gezicht.

Ook het gewas Facelia levert grote hoeveelheden voedsel kennelijk want ook hier krioelt het van de bijen, vlinders en wat al niet meer. Waarom zijn er niet meer van deze plekken in de landbouw? Het is een lust voor het oog.”

Bron: De Bildtse Post

Elst, 18 juli 2018

Nijmeegse Vierdaagse: Fries thuiskomen in Gelders Elst

Mevrouw Tine Wiersma-Koelmans uit Elst ontvangt elk jaar veel Friezen tijdens de wandeltocht. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Een keer per jaar ligt er een stukje Fryslân in Gelderland. Tijdens de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse verandert het huis van Tine Wiersma in Elst al vier jaar in een piepklein lapje heitelân. "Er wordt Bildts gesproken bij de koffie."

Zeventig koppen koffie, tientallen mokken thee en evenzoveel stukken koek: de ‘schade’ die Wiersma (74) opsomt na dag één van de Vierdaagse is aanzienlijk. Sinds zij en haar man Jan in 2004 voor het eerst een Friese vlag aan de gevel van hun Elstse woning hingen tijdens de doortocht van de Vierdaagse, is het huis uitgegroeid tot pleisterplaats voor Vierdaagse-Friezen.

Wat het onderkomen van CDA-bestuurder Joop Atsma is tijdens de profronde van Surhuisterveen, betekent de woonplaats van de oorspronkelijk uit Oudebildtzijl afkomstige Wiersma voor Friese deelnemers aan de Gelderse wandelmars. Alleen dan zonder hotemetoten.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 18 juli 2018

Deze pelgrims fietsen van Limburg naar Sint Jacobiparochie

De eerste veertig deelnemers van de achtdaagse Fietscamino der Lage Landen zijn woensdagmiddag vertrokken. Ze rijden van het Limburgse Eijsden naar Sint Jacobiparochie, een afstand van 662 kilometer.

Ze overnachten op campings. De Camino der Lage Landen voor wandelaars, een estafette in etappes richting pelgrimsoord Sint Jacobiparochie, is al op 3 februari begonnen. De fietsers hebben hun eigen tocht, zij doen veel korter over hun pelgrimage.

Ze zijn dag na dag onderweg en komen volgende week woensdag aan in Sint Jacobiparochie. Dan is daar een groot pelgrimsfeest. Er zijn vier fietsroutes bij de Camino. Vrijdag, zaterdag en zondag vertrekken er groepen uit respectievelijk Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, Vessem in Noord-Brabant en Aalten in de Achterhoek.

Er doen in totaal 140 fietsers mee. Het aantal wandelaars bedraagt zo’n 2000.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 18 juli 2018

Vroege en lagere oogst wintergerst

FOTO NIELS WESTRA

De combines moeten deze droge zomer vroeg uitrukken voor de graanoogst. Bij de maatschap Bierma-Roodpad inOudebildtzijl waren ze gisteren druk met het oogsten van de wintergerst.

Dat is circa tien dagen eerder dan normaal. Een gevolg van de droogte is ook dat de opbrengsten lager uitvallen: ruim 10 procent, schat graanhandelaar Jelte Pars uit Sint Jacobiparochie.

Akkerbouwers mikken op hogere prijzen doordat ook hun collega’s in Noord-Europa, Rusland en Australië veel minder graan van het land halen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 17 juli 2018

Reinout kampeert bij zorcentrum Het Bildt

Still uit het verslag

Verslaggever Reinout Meijer is op bezoek bij zorgcentrum Het Bildt in St. Annaparochie.

Omdat veel bewoners het niet meer aankunnen om op vakantie te gaan, wordt de 'vakantie' naar het zorgcentrum gehaald.

"We hebben een camper en twee caravans neergezet in onze binnentuin", vertelt dagbestedingscoach Jeltje Walinga. "Zo voelt het echt alsof ze op de camping staan en zijn ze er toch even uit".

Bron: Langs de lijn en omstreken, EO - NOS
 Beluister de uitzending >>

Sint Annaparochie, 17 juli 2018

Leerlingen CSG Ulbe van Houten beginnen vakantie met Zomerschool

Leerlingen van CSG Ulbe van Houten in Sint Annaparochie doen dit jaar mee aan de Zomerschool. Ook leerlingen van CSG Comenius, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, OSG Piter Jelles hebben zich hiervoor aangemeld.

De Zomerschool is bedoeld voor potentiële zittenblijvers in het voortgezet onderwijs, die door deelname een reële kans hebben om alsnog over te gaan naar het volgende leerjaar. Er zijn dit jaar dertig leerlingen die hun vakantie starten met twee weken Zomerschool.

Tijdens de Zomerschool worden leerlingen in twee weken tijd, van maandag 23 juli tot en met vrijdag 3 augustus bijgespijkerd in het vak dat ze moeten ophalen. De uitvoering van de Zomerschool wordt gedaan door ervaren externe docenten en studiecoaches van BMC/studiekring.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 17 juli 2018

Nij Altoenae doet de groeten aan Altena; "We zijn die mensen dankbaar"

Een deel van Nije Altoenae, een dorp in Noord-Frietsland, genoemd naar Altena. Er zijn nog duidelijke verwijzingen naar het Land van Heusden en Altena. © Teus van Tilborg

Bewoners van het Land van Heusden en Altena zijn op weg naar een nieuw Altena. Al veel eerder was er een nieuw Altena: Nij Altoenae in het Bildt, in Noord-Friesland met een band met deze streek.

Nee, in het Land van Heusden en Altena is Bertus Brouwers nooit geweest. Wel weet hij dat er een connectie is met deze streek en zijn dorp. Het waren immers de arbeiders, dijkwerkers, uit die streek die onder andere de dijk waaraan hij woont in het Friese Nij Altoenae hebben aangelegd. Op de bank voor zijn huis aan de Oudebildtdijk geniet Bertus Brouwers met zijn vrouw in de voorjaarszon. Zo nu en dan komt een bekende langs, vriendelijk groetend. "Dat is gebruikelijk hier."

Een bekende stapt even van de fiets en maakt een praatje in een voor een buitenstaander haast niet te volgen taal. "Het is geen Fries", zegt hij. "Wij hier in het Bildt hebben een eigen taal. Een mengeling eigenlijk van het West-Brabants en het Hollands. Het echte Fries is totaal anders. Het heeft te maken met de afkomst van de vroege bewoners die daar vandaan kwamen."

Bron: Brabants Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 14 juli 2018

Duisternis en stilte beleven tijdens Nacht aan het Wad

Wordbites. (© Foto: Nacht aan het Wad)

Het beleven van de duisternis en de stilte zijn de belangrijkste elementen van Nacht aan het Wad. Het festival vindt plaats op 25 juli bij Zwarte Haan.

Tijdens dit festival staat de nacht in al zijn facetten centraal: van de schemering vanaf 20.00 uur tot het ontwaken de volgende ochtend om zes uur. Zwarte Haan is één van de donkerste plekken van Nederland.

Nacht aan het Wad valt samen met de aankomst van de pelgrims die dag in Sint Jacobiparochie. Zij lopen ’s avonds in een processie naar Zwarte Haan. Hun aankomst tegen acht uur ’s avonds is het startsein voor het festival.

Op het hoofdpodium bij de Slikwerker brengt RemoliNo ieder uur een deel van hun compositie ‘Skaad oer it Waad’, een filmische mix van onder andere klassiek, minimal en folk geďnspireerd door de nacht.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 12 juli 2018

Cumelaondernemers ondersteunen theaterstuk Altyd Seumer

Drie cumelaondernemers in Het Bildt, A.G. de Vries uit Westhoek, Gebr. Drijfhout uit Sint Annaparochie en Miedema uit Vrouwenparochie, hebben hun medewerking verleend aan het theaterstuk Altyd Seumer. Daarin werden zeventien landbouwmachines geheel verweven.

De volledig uitverkochte driedaagse voorstelling Altyd Seumer is een kritische voorstelling over overvloed, onze neiging tot verspilling en de weerstand daartegen. Het openluchttheaterstuk speelde zich af op een akker waar de in 1715 aangelegde zeedijk het nieuw gewonnen land van de Westelijke Bildtpollen omsluit.

Het moderne stuk in de Bildtse taal is gebaseerd op het epos van Willem van Haren. De op Het Bildt geboren diplomaat, reiziger en schrijver leefde rond 1700. De voorstelling was al snel uitverkocht en inclusief de generale repetitie bezochten ruim 2800 bezoekers de voorstelling.

Bron: Grondig.com

Sint Jacobiparochie, 12 juli 2018

Jacobusfestival bij Groate Kerk in St. Jacobiparochie

(© Foto PixaBay)

De komende weken worden de laatste etappes van de Camino der Lage Landen afgelegd. Daarmee heeft deze camino-estafette bijna haar eindpunt bereikt: Sint-Jacobiparochie, oftewel: Santiago aan het Wad.

Op 25 juli – de naamdag van Jacobus - komen daar om 13.00 uur honderden wandelaars en fietsers aan om deel te nemen aan het Jacobusfestival. In het Jabikshuus, onderdeel van de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie is die dag ook de premičre van de film ‘Santiago aan het Wad, pelgrimeren in Friesland’.

De film is gemaakt door cineast Anton Stoelwinder en gaat over pelgrimeren en de grote verscheidenheid van het Friese landschap. Verder is er in de Groate Kerk de zomerexpositie te zien ‘Pelgrimeren in het licht van de Melkweg’.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 11 juli 2018

'Rustig op regen wachte en niet in panyk rake'

Naast het tijdelijke reuzenrad worden uien berregend vanwege de droogte. Pootaardappelen mogen niet berregend worden. (foto: Ria Algra)

Het Bildt ligt er deze prachtige zomer piekfijn bij, maar onder de grond gaat het pootgoed gebukt onder de droogte. Mei en juni waren al droog, en ook deze maand is er nagenoeg geen regen gevallen. Beregenen is verboden. "'t Liefst krije wij fannacht 'n boi fan 20 millimeter, en dan môrn weer mooi sonnig weer."

’t Wort hoog tiid, ja. Wij hewwe de hele maand gyn regen had, en maai en juny waren ok droog. ’t Is foor de opbringst te hopen dat d’r gau wat water komt,” zegt Teun de Jong, akkerbouwer en voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

"'t Bildt is een fan de droogste gebieden fan Nederland. Beregene mâg niet, om infeksy met de brúnrotbaktery te foorkommen. Konsumpsyirpels mâge hier en dęr wel beregend worre, maar op ’t Bildt hewwe wij hest alleen maar poatgoed. Sipels bijgelyks mâge wel beregend worre, maar ok die hewwe ’t moeilik op dut momint," aldus De Jong.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 juli 2018

Senioren een dag lang naar de camping

FOTO TAMARA VAN DEN BERG

Knijpers lenen van de buren en met een teiltje naar het afwashonk: bewoners van zorgcentrum Het Bildt vierden gisteren een dag lang vakantie op camping De Blikvaart.

De zorginstelling in St. Annaparochie zet twee dagen achtereen een kampeeravontuur voor senioren op poten.

Het plan de campagne is dat iedereen ’s avonds weer in de eigen bedstee ligt, maar als eriemand in de caravan wil blijven slapen, dan mag dat. Vandaag breekt de tweede en laatste groep de tent af.

Bron: Leeuwarder Courant
  Bekijk ook de video op de site van Leeuwarder Courant >>

Nieuwebildtdijk, 8 juli 2018

Persoon licht gewond na ontploffing gasfles

Foto: Ytzen Korf

Omstreeks vijf uur vanmiddag werd de brandweer van Sint Anna Parochie opgeroepen vanwege een buitenbrand.

Ter plaatse werd duidelijk dat de bewoner bezig was met het bedekken van een dak. De man is hierbij even naar binnen gegaan. Op dat onbewaakte ogenblik is de gasbrander en gasfles van het dak in een papiercontainer gevallen, waardoor de gasfles ontplofte. De man heeft eerst zelf een bluspoging gedaan.

De brandweer heeft de brand afgeblust en daarna een controle uitgevoerd. Omdat de man tijdens het blussen aan zijn hand gewond was geraakt, is er een ambulance ter plaatse gekomen. Of de man nog naar het ziekenhuis moest, is niet bekend. Binnen een uur kon de brandweer retour kazerne.

Bron: 112Fryslân
link Klik hier voor meer foto's >>

Oudebilbtbijk, 7 juli 2018

Kerkbanken

Oudebildtzijl doet de kerkbanken uit de voormalige Gereformeerde Kerk weg.

De nieuwe bewoonster, Simone van der Velden uit Amsterdam, geeft ze weg.

Ze hoopt dat dorpsbewoners met een emotionele band met deze kerk het meubilair op komen halen.

Bron: Leeuwarder Courant / Gehoord en Gezien
link Meer informatie >>

Sint Annaparochie, 6 juli 2018

Happy wheel

Asing Walthaus

Weinig dingen zijn zo lollig en absurd om te doen als zitten in een reuzenrad op het Bildt.

Een bezoekje aan de Oudebildtdijk is sowieso de moeite waard, het is een soort museum van zichzelf. Maandag zagen de hond en ik er bijvoorbeeld een plantenbak, gemaakt van het achterstuk van een roze Chevrolet Malibu. Zoiets maakt de trip al de moeite waard.

Bovendien zijn er nu exposities in grote schuren, waar kunst hangt en vrijwilligers vertellen dat men hier vroeger haringen in pootgaten stak, als bemesting. Dat was lang geleden, in de middeleeuwen, zei de dame, maar de hond kon het volgens mij nog steeds ruiken. Die raakte maar niet uitgesnuffeld.

Bron: Leeuwarder Courant / Column Asing Walthaus
link Lees de hele column (pdf) >>

Franeker, 6 juli 2018

Zorgen over hardrijders op Oude Bildtdijk

Wethouder Boukje Tol reageert op de insprekers over de Oude Bildtdijk. (© Suwarda Vis)

Niet het Dreeslaantje kreeg in de gemeenteraadsvergadering van donderdag de meeste aandacht, maar de te snelle rijders op de Oude Bildtdijk en de onveilige situatie voor fietsers op de nieuw te bouwen brug in Dronryp.

Twee insprekers stelden de snelheid bij Westhoek op de Oude Bildtdijk aan de orde. De heer Dogterom stelde dat daar waar dertig gereden mag worden, de snelheid vrijwel altijd rond veertig of vijftig ligt. "Onlangs zijn er zeer hoge boetes uitgedeeld, er werd rond de zeventig gereden waar dertig is toegestaan. Er zijn plateaus nodig en asverschuivingen om de snelheid eruit te halen.” Dogterom was van mening dat de gemeente Het Bildt te weinig aan de problematiek had gedaan en hoopte op een frisse start met de nieuwe gemeente Waadhoeke. Inspreker de heer Rozenga gaf aan dat binnen Streekbelang de meningen verdeeld zijn: "De helft wil graag wat harder kunnen rijden. Dertig is ook wel erg langzaam, dat lukt bijna niet als automobilist." Verder zouden de hoge witte banden die er nu zijn gevaarlijk zijn voor fietsers.

Wethouder Boukje Tol: "Na de vakantie wil ik met de betrokken partijen kijken wat er nu eigenlijk aan de hand is. Het Bildt heeft wel degelijk maatregelen genomen, maar het gaat vooral om het gedrag. Het is bij ons bekend dat er te hard gereden worden en wie er te hard rijden. Vrijwel in alle gevallen zijn dat bewoners van de Oude Bildtdijk zelf.”

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 5 juli 2018

Echtpaar Walburg-Postmus 60 jaar getrouwd

Wethouder Boukje Tol ging woensdag 4 juli bij het diamanten echtpaar langs om namens het gemeentebestuur van Waadhoeke de felicitaties over te brengen. (© Foto Joachim de Ruijter )

De liefde tussen Jacob Walburg en Antje Postmus is opgebloeid tijdens fietstochtjes met vrienden. Het bleek ware liefde, want dinsdag 3 juli waren ze 60 jaar getrouwd.

Jacob Walburg is op 4 augustus 1929 geboren, Antje Postmus kwam op 6 juli 1936 ter wereld. Tijdens de fietstochtjes naar Franeker groeide het onderlinge contact langzaam uit tot een hechte relatie. Ze trouwden in 1958 in de voormalige gemeente Barradeel.

De eerste jaren na hun trouwen hebben ze in Nij Altoenae gewoond. Later namen ze boerderij uit de familie over. Dat was hard werken voor beiden. Vanwege de regelgeving rondom de ruilverkaveling zijn ze rond hun 59ste gestopt met het boerenbestaan.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 4 juli 2018

'Mooie Plaatsys' haalt de eindstreep

Baukje Venema (l.) en Gitte Brugman

Het is ze gelukt: in ruim twee maanden hebben Gitte Brugman en Baukje Venema liefst 17.500 euro opgehaald om hun project 'Mooie Plaatsys' te kunnen realiseren. De box met vier boekwerkjes vol foto’s en interviews kan nu geproduceerd worden. Een prestatie van formaat waar terecht een glas champagne op gedronken is, maar stilzitten is er voorlopig niet bij. ”Het project wordt gelukkig door de Bilkerts gedragen.”

”Hoe dit voelt? Heel erg kicken! Ik vind het stoer dat dit ons gelukt is.” De opluchting bij Gitte en Baukje is enorm. De crowdfundingactie via de website voordekunst.nl tikte op de laatste dag de benodigde € 17.500 aan. Met dat geld maken ze een box met vier boekwerkjes vol foto’s en verhalen over Bilkerts, het landschap en de taal. In een oplage van 513, het aantal jaren tussen het begin van het Bildt (de inpoldering in 1505) en 2018, het jaar dat de gemeente zijn zelfstandigheid verloor.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebilbtbijk, 4 juli 2018

Kunst van vruchtbare Friese bodem

Kunstwerk van Pieter Postma

De oogst is nog niet begonnen, maar toch is het al razend druk op de Oudebildtdijk. Dat komt door Escher in het graan, het gewassenveld 50 tinten groen en door Fruchtbere Grônd, de kunstexpositie en beeldenroute.

Zeven grote aardappelschuren aan de Oudebildtdijk zijn tot 15 juli omgetoverd tot expositieruimtes. In de enorme ‘aardappelkathedraal’ van de maatschap Schuiling staan beelden van Fabian Vogler, hangen schilderijen van Anne Feddema, foto’s van Pieter Postma en installaties van porseleinen aardappels van Wil van Blokland. Deze laatste lijkt speciaal voor deze gelegenheid gemaakt, maar niets is minder waar. Van Blokland werkt al jaren met aardappels. Ze eert met haar (deels) geglazuurde porseleinen piepers haar moeder, die altijd voor het gezin kookte. ,,Als ik bij mensen op bezoek ga, neem ik geen bloemen maar een aardappel mee’’, vertelt ze.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Hasselt, 2 juli 2018

Pelgrims maken ´tussenstop´ in Hasselt

Grote of Sint-Stephanuskerk (Hasselt)

Een groep van 45 pelgrims kwam vrijdag rond 16.00 uur in Hasselt aan. Voor hen was het een ‘tussenstop’ op weg naar Sint Jacobiparochie in Friesland, dat dit jaar is omgedoopt in ‘Santiago aan het Wad’.

Zij die als pelgrim onderweg gaan naar Santiago de Compostella starten hun tocht in de regel in Sint Jacobiparochie en lopen vervolgens in zuidelijke richting. Dit jaar zijn er drie groepen pelgrims die in een soort estafette in noordelijke richting lopen, op weg naar Sint Jacobiparochie.

In het jaar dat Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is, is Sint Jacobiparochie omgedoopt tot 'Santiago aan het Wad'. Er is een groep die vanuit het westen van het land op weg is gegaan naar Sint Jacobiparochie, maar ook in het oosten en het midden van het land wordt de pelgrimsestafette gelopen. De middelste groep, bestaande uit 45 pelgrims, kwam vrijdag in Hasselt aan.

Bron: De Stadskoerier
link Lees het hele artikel >>

Het Bildt, 1 juli 2018

Vijf historische kerkgebouwen in Kerkenpad het Bildt

De Meinardskerk in Minnertsga. (© Foto Google Maps)

Vijf kerken in Minnertsga, Sint Jacobiparochie, Sint Annaparochie, Oudebildtzijl en Vrouwenparochie zijn dit jaar te bezichtigen tijdens Kerkenpad op het Bildt. De kerkgebouwen zijn veelal op zaterdagmiddag geopend.

De Meinardskerk van Minnertsga is ca 1200 gebouwd en kreeg in 1505 volgens het opschrift op de rode Bentheimer gevelsteen naast de ingang een toren met spits. Bij een blikseminslag in 1552 ging de spits verloren, de huidige bekroning stamt uit 1818. In de kerk is een expositie ingericht van het Bildts documentatiecentrum verzorgd door A. de Haan met als thema In en om de kerk, met onder meer aandacht voor de brand op 3 juni 1947. Keunstwurk zorgt voor kunst en er is een fietsroute. De kerk is van 7 juli t/m 8 september open van 13.30 tot 17.00

De Groate kerk van St. Jacob is in 2010 gerestaureerd en al sinds jaren het begin van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Diverse onderdelen van de route worden belicht met foto’s, stempels, een labyrint naar een ontwerp van Jan Romkes van der Wal. Verder ook foto’s van Marty Slager: vissen op het Wad. De kerk is open van zaterdag 7 juli t/m 1 september, van 13.00 tot 16.00 uur.

Bron: Franerker Courant
link Lees het hele artikel >>

Swarte Haan, 1 juli 2018

Altyd Seumer: in oade oan it prachtige lânskip fan It Bilt

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Kloften minsken rinne op de seedyk by Swarte Haan op dizze prachtige simmerjûn. Se binne űnderweis nei in stik lân deun oan 'e seedyk foar it lokaasjeteäterstik Altyd Seumer. It stik fan regisseuse Sjoeke-Marije Wallendal is in unike kombinaasje fan opera, grutte lânboumasines en fansels de prachtige omjouwing.

Altyd Seumer fertelt op in opera-achtige wize in alternative skiednis fan de Biltkers en harren tradysjonele bân mei de ierappels. Basearre op it epos fan Willem van Haren (yn it stik spile troch Jan de Vries) mei eleminten fan de Frânske film 'La cinquičme saison'. De haadrolspilers fertelle foar it grutste part op sjongende wize harren ferhaal en motivaasje. Dochs giet it hjir net om in musical.

It is bysűnder om grutte nammen as Albert Bonnema en Marjolein Ley oan it wurk te sjen. Dochs sille de dissonante klanken en ritmysk űngewoane maten net foar elkenien noflik te hearren węze. It makket it stik dreger.

Boarne: Omrop Fryslân
link Lęs de hiele resînsje >>
 
archief 2018 (2e kwartaal)
archief 2018 (1e kwartaal)>