Leeuwarden, 30 september 2017

Verloting VV Ouwe Syl

VV Ouwe Syl

De voetbaljeugd van VV Ouwe Syl uit Oudebildtzijl heeft een steentje bijgedragen aan de unieke actie van zijn vereniging om een huis te verloten.

Deze zogenoemde ‘verloterij’ is opgezet om geld in te zamelen voor een opknapbeurt van het sportcomplex.

De jeugd flyerde deze week in de gemeente het Bildt, maar ook in Stiens en Leeuwarden. De stand ligt op meer dan 3600 verkochte loten.

De club streeft naar 5800 verkochte loten. Met een lot van 98 euro kan een huis van twee ton gewonnen worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 28 september 2017

'Stormruiter' gesitueerd op het Bildt

Annemaaike Bakker en Jelle de Jong als Stormruiter-liefdeskoppel. FOTO’S NIELS WESTRA

Het Stormruiter-spektakelstuk, met koetsen, acteurs, het Franse Théâtre du Centaure en dik honderd Friese paarden wordt volgend jaar september en oktober opgevoerd in het Leeuwarder WTC. Het is de grootste Nederlandse muziektheaterproductie van heel 2018 en gisteren was de presentatie.

De voorstelling is gebaseerd op het verhaal van Der Schimmelreiter, een novelle van de negentiende-eeuwse Duitse schrijver Theodor Storm. Het verhaal speelt zich af in Noord-Friesland, maar dat had evengoed Friesland kunnen zijn, vindt Jos Thie. Hij bewerkte het boek en situeert De Stormruiter nu op het Bildt.

Sterker nog, de heidense schimmel met de vurige ogen uit het verhaal is in de bewerking van de Friese regisseur de stamvader van het Friese paardenras. "Heel knap", vindt Curtis. In De Stormruiter knoopt Thie alles samen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Hjir de reportaazje op omrop Fryslân >>      link Hier het verslag in Huis aan Huis >>

Oudebildtzijl, 26 september 2017

Ode aan M.C. Escher in het Bildtse graan

Henk Rusman in het video-interview

Beeldend kunstenaar Henk Rusman staat landelijk en internationaal bekend om zijn grote werken, veelal uit staal vervaardigd. In het Culturele Hoofdstad jaar 2018 wil de kunstenaar uit Oudebildtzijl een heel ander materiaal gebruiken. Rusman woont aan de Oudebildtdijk en kijkt in de zomer uit over de wuivende graanvelden. Al jaren lang roept dat graan de beeldenmaker. Begrijpelijkerwijs stonden de boeren in de omgeving niet te springen om hun graanvelden te veranderen in een kunstwerk, maar Kulturele Haasted doet iets met mensen. Ook zien de boeren het belang van promotie van het Bildt als landbouwgebied.

De Escher expositie in het Fries Museum naar aanleiding van het 100e geboortejaar van de Leeuwarder kunstenaar, de Aardappelweken op het Bildt en LF 2018. In ‘Ode aan M.C. Escher op het Bildt’ vormen de Bildtse graanvelden het palet voor de onmogelijke kunst van Escher. Deze zomer maakte Henk Rusman een proefkunstwerk in het graanveld van akkerbouwer Jan Hoogland tussen de Nieuwe- en Oudebildtdijk, een tekening geďnspireerd op de onmogelijke kubus van Escher. Het kunstwerk van 20 bij 20 meter was, vooral uit de lucht bezien, indrukwekkend. Het project van 2018 wordt nog grootser aangepakt. Er komen meerdere tekeningen in het graan en ook de schaal wordt groter. Verschillende kunstenaars zijn door Rusman enthousiast gemaakt om ontwerpen te bedenken die in 3D in het Bildtse graan worden getekend. Een grandioos vluchtig kunstwerk, maar daarom niet minder onvergetelijk.

Bron: Finster op Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 25 september 2017

Film over missieposten Trijntje Beimers in premičre in Theater De Koornbeurs

V.l.n.r. Thomas Corte Christopher Maganga Pytsje Kampen, Moses Siame en Tjebbe Witteveen. (Foto Aise van Beets)

De documentaire van Thomas Corte en Tjebbe Witteveen over twee missieposten van Thomas Corte en Tjebbe Witteveen in Tanzania is zondag in premičre gegaan in Theater De Koornbeurs in Franeker.

Voor de documentaire reisden de twee jonge filmmakers af naar het Afrikaanse land. Corte en Witteveen, studenten media en entertainment aan de Stenden Hogeschoolkregen alle tijd en gelegenheid om te werken aan hun film die zij de titel ‘Nuru’ (licht) meegaven, naar het gelijkna-mige evangelisatiekrantje wat Trijntje Beimers uitgaf en ooit een oplage van 100.000 exemplaren bereikte.

Trijntje Beimers stond aan de basis van de missieposten. Zij werd in 1922 geboren in Sint Anna-parochie. In 1937, op haar vijftiende, volgde ze haar roeping tot het missiewerk. Ze begon met een zesjarige opleiding in de verpleging. Daarna volgde ze een opleiding aan de Bijbelschool in Doorn. In 1953 begon ze haar reis naar Tanzania.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 september 2017

Timen Dijkstra haalt bij Bildts-Aigene-voorzitter Coos van Kooten herinneringen op aan het ontstaan van de Bildtse Revu

Timen Dijkstra sr. ontvangt eerste muziekboek revue 'n Amerikaan op ‘t Bildt

De 87-jarige Timen Dijkstra heeft zondag het eerste muziekboek van de Bildtse revue ’n Amerikaan op ’t Bildt ontvangen. De revue was in 1990.

Dijkstra kreeg het boek omdat hij veel heeft betekend voor het stuk. Hij schreef onder andere een aantal nummers en teksten.

Uit de revue zijn bij de presentatie van het muziekboek in MFC Ons Huis in Sint Annaparochie niet alleen stukken gespeeld. Ook zijn twee nummers gezongen. Het boek zelf is vanaf heden te koop.

Bron: Franeker Courant
link Klik hier voor meer foto's >>

Franeker, 23 september 2017

Oogsttijd! Pas op, modder op de weg

Grote tractoren, landbouwmachines en aanhangers. Met die ingrediënten werd zaterdag 23 september het startschot gegeven van de nieuwe Friese campagne ‘Oogsttijd! Pas op, modder op de weg!’.

Doel van de campagne is om weggebruikers er op te attenderen dat ze de komende periode modder op de weg tegen kunnen komen. Ook richt de campagne zich op wat agrariërs en loonwerkers moeten doen als ze modder achterlaten op de weg. Wethouder Haarsma (Het Bildt) gaf samen met wethouder Bekkema (Franekeradeel) en wethouder Pen (Menameradiel) het startsein op de jaarmarkt van de agrarische dagen in Franeker.

Het is oogsttijd en dus is er weer meer landbouwverkeer op de weg. Combineer dit met regenachtig najaarsweer en de kans is groot dat er modder op de weg ligt. Daardoor is er meer kans op slipgevaar voor de overige weggebruikers. Het is belangrijk dat weggebruikers daar op voorbereid zijn.

Bron: Huis aan Huis
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 23 september 2017

De jarige supermarkt Wassenaar trakteerde de jeugd van Sint Anne en omstreken op een optreden van Ronnie Flex en Stuk TV (foto). FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Supermarkt viert ongekend eeuwfeest

"We willen wat terug doen voor onze klanten", zegt Hetty Wassenaar van de honderdjarige supermarkt in Sint Annaparochie. Het is drie dagen feest.

In een tijd waarin veel winkeliers in middelgrote plaatsen moeten vechten om het hoofd boven water te houden, draait het bedrijf van de familie Wassenaar uitstekend. In Sint Annaparochie al 100jaar en in Stiens nu 35 jaar.

Om de trouwe klanten te belonen, wordt fors uitgepakt. Gistermorgen bezochten 1500 schoolkinderen uit de hele gemeente het kinderfeest; ’s avonds was het de beurt aan de tieners en vandaag en morgen de volwassenen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 23 september 2017

Wonder van Sint Anne

Schichtig kijkt een 58-jarige inwoner van Menaam om zich heen. Vooral de man links van hem, schrijver dezes, trekt zijn aandacht. "Wie is die meneer?", vraagt hij aan rechter Nynke Vlietstra. "Dat is iemand van de krant", antwoordt ze.

"Maar dat heb ik liever niet", protesteert de verdachte tevergeefs. "Het is in ieder geval niet de bedoeling dat uw persoonsgegevens op straat komen te liggen", zegt Vlietstra ter geruststelling, "maar wel dat er verslag wordt gedaan van zittingen, zodat het niet een kwestie wordt van achterkamertjes."

Wat er gebeurde op 2 mei vervult de verdachte met schaamte, vooral nu hij er verantwoording over af moet leggen. Meer dan vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol nuttigde hij als chauffeur van een vrachtwagen met oplegger zo bleek uit een ademtest.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 22 september 2017

Subsidie van 150.000 euro voor kunstproject akkerbouwers

Het kunstproject 'Potatoes Go Wild', onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018, krijgt 150.000 euro subsidie. De subsidie is beschikbaar gesteld door de provincie en de gemeente het Bildt. Het bedrag is bedoeld voor activiteiten in 2018.

Met het kunstproject willen akkerbouwers op het Bildt laten zien hoe zij op een moderne manier bijdragen aan onze dagelijkse maaltijd.

De aardappel is volgens de kunstenaars een metafoor voor cultuur, economie, de stad en het platteland. Onder de naam ‘Potatoes Go Wild’ worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een expositie en een groot aardappeldiner in boerenschuren.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 22 september 2017

Politiebureau Sint Annaparochie minder vaak open

Politiebureau in Sint Annaparochie. Foto: Google streetview

Het politiebureau in Sint Annaparochie is sinds begin september minder vaak geopend.

Dat heeft volgens een politiewoordvoerder te maken met de verminderde aanloop naar het politiebureau. ,,Het is bovendien beter dat de agenten op straat aanwezig zijn, in plaats van dat zij wachten totdat er af en toe iemand naar het politiebureau toekomt. Dat is ook de tijdsgeest.”

Op maandag en dinsdag is het politiebureau aan de Hemmemaweg nu dicht. Van woensdag tot en met vrijdag kunnen mensen er nog wel terecht tussen 9.00 en 17.00 uur. ,,Desgewenst komen de agenten bij de mensen thuis”, aldus de politiewoordvoerder.

Daarnaast is de politie bereikbaar via 0900-8844 en bij spoed via 112. Digitaal aangifte doen kan via www.politie.nl.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 20 september 2017

Familie Van der Weg gooit roer om en start recreatiebedrijf Hoeve Noordveld

Drieëndertig jaar ‘buorke’ Wybren van der Weg samen met zijn oudere broer Bauke op de boerderij die hun vader begon. Nu start hij er samen met zijn vrouw Tineke recreatiebedrijf Hoeve Noordveld. (Foto Suwarda Vis)

Drieëndertig jaar 'buorke' Wybren van der Weg samen met zijn oudere broer Bauke op de boerderij die vader Van der Weg begon aan de Oudebildtdijk vlakbij Oudebildtzijl. Toen gaf Bauke aan te willen stoppen.

Daarmee stelde hij Wybren voor een dilemma: alleen doorgaan met boeren of een andere weg in slaan. Het werd het laatste. Van der Weg vertelt zijn verhaal.

"We deden alles samen. Er kwam hier alleen een loonbedrijf op het erf om te hekkelen. Ik heb het geprobeerd, maar dat lag mij niet. Aardappels poten en rooien, uien zaaien en oogsten, graan dorsen. We hadden alle machines zelf en met behulp van een aantal oudere mannen die bijsprongen tijdens de oogst, deden we alles zelf."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 september 2017

Bildtse revu uit 1990 nu eindelijk met bladmuziek na te spelen

In 1990 was de revu 'n Amerikaan op 't Bildt een enorm succes tussen Vrouwenparochie en Westhoek. Maar nu pas zijn de liedjes na te spelen.

Zondagmiddag verschijnt het muziekboek met alle liedjes uit de revu. De voorstelling, over Bilkert Pibe die naar Amerika emigeerde en na jaren terugkomt in het Bildt en ziet wat er allemaal is veranderd, was in 1990 maar liefst vijftien keer te zien en trok zo’n 5000 toeschouwers: ongeveer de helft van alle Bilkerts.

Daarna trokken zangers Andries Bosma en Tjerk Bosje samen met pianiste Baukje Tilma jarenlang door heel Friesland met het liedjesrepertoire. "Dat hewwe se daan tot 2009", vertelt Janny Bouma van Stichting Bildts Aigen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 20 september 2017

Het Bildt verdeelt geld voor Leeuwarden 2018

Drie Bildtse projecten in het kader van Leeuwarden 2018 krijgen extra subsidie van hun gemeente.

Het college wil het budget voor culturele activiteiten voor het jaar 2018 naar voren halen en nu al toekennen aan Santiago aan het Wad (3500 euro), het evenement over nacht en donker Starbarn en Nachttuin in Zwarte Haan (4000 euro) en Westhoek Búttendyks (1500 euro).

De resterende 5500 euro wil het college vrijhouden voor andere evenementen die met culturele hoofdstad te maken hebben.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 september 2017

Presintasy mezykboek Bildtse Revú

CD fan 'e Bildtse Revú

Een fan de groatste kultuurmominten ooit op 't Bildt is fansels de revú 'n Amerikaan op 't Bildt in 1990 weest. Deuze revú het op heel feul Bilkerts ’n groate indruk maakt.

Niet allenig op ‘e Bilkerts die’t nag altyd op ’t Bildt weune, maar ok foor feul Bilkerts om ferens. Sij kwammen apart foor de revú werom na hur geboortegrônd.

Soa starigan binne wij 27 jaar feerder in de tiid en nag hyltyd leeft de revú bij ’n prot Bilkerts. De revú waar eerst allenig op bândsy en fideobând te krijen, maar ok de Bildtse revú gong met de tiid met, want niet feul later kwammen de CD en de DVD.

Maar ‘n echt boek met bladmezyk fan de fersys waar d’r nag niet. Maar der komt nou ferândering in, want ‘t mezykboek fan de fersys fan de Bildtse revú, soa’t de revú in de folksmônd noemd wort, siet deuze maand ’t levenslicht. Je kinne dan met ’e bladmezyk foor je op ‘e lessenaar sels de fersys speule op je favoryte instrumint. Andries Bosma het dut mezykboek ’n jaar as wat leden in gang set.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 15 september 2017

Lijsttrekker Govert Daan Geldof uit Tzum presenteert zich voor de ledenvergadering

Kuipers en Van der Tol twee en drie op lijst SAM Waadhoeke

Sjoerd Simon Kuipers uit Sint Jacobiparochie staat als nummer twee op de lijst, gevolg door Boukje Tol uit Minnertsga. Govert Daan Geldof uit Tzum is de lijsttrekker bij SAM Waadhoeke. Dat heeft de eind 2016 opgerichte politieke partij bekendgemaakt.

SAM Waadhoeke is opgericht door de PvdA, D66, Groen Links en de Werkgroep het Bildt (WB). Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van november hebben zij de handen ineengeslagen.

Zij zeggen op die manier de grootste partij van de nieuwe gemeente Waadhoeke te willen worden. De partij krijgt één lijst en één fractie in de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Volgens de partijen wordt door het bundelen van de krachten de inwoner en leefomgeving meer centraal gesteld. Dat moet vervreemding van de partijen en versnippering voorkomen. Wel blijven de afzonderlijke afdelingen overeind om provinciaal en landelijk hun eigen inbreng te houden.

Bron: Franeker Courant
link Klik hier voor de hele lijst >>

Harlingen, 13 september 2017

Bildtse minderjarige komt makkelijk aan alcohol

Nog altijd veel te veel minderjarige Friese jongeren kunnen alcohol kopen. Meer dan de helft van de zeventienjarigen slaagde er bij een onderzoek in drank te kopen. Dat blijkt uit een dinsdagmiddag op het gemeentehuis van Harlingen gepresenteerd nalevingsonderzoek naar alcoholverstrekking aan jongeren onder de achttien jaar.

Op het Bildt komen minderjarige jongeren simpel aan drank. Slechts 28 procent van de aankooppogingen mislukte daar. Het Bildt is daarmee de op één na slechtst scorende gemeente. Alleen Leeuwarderadeel kwam nog slechter uit de bus. Daar werd de jongeren in 82% van de gevallen geen strobreed in de weg gelegd.

De beste controle werd door de undercover-jongeren ervaren op Ameland. Op het Waddeneiland slaagde slechts een op de tien aankooppogingen. Gemiddeld in Friesland werd in 48 procent van de situaties waarin zeventienjarigen als ‘mystery shopper’ drank probeerden te kopen, hun dat geweigerd. In 2015 was dat slechts 37 procent.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 13 september 2017

Bildtse straat nu onherkenbaar

Foto: Jelke de Jager

Maar liefst veertien iepen hebben de storm niet doorstaan. Geen enkele andere straat in de Friese plaats werd zo hard getroffen.

Bewoners van de Albertine Agnesstraat in het Friese Sint Annaparochie kennen hun straat bijna niet meer terug na de eerste herfststorm van het jaar. Meer dan de helft van alle bomen in hun straat legden woensdag het loodje. „We hadden hier een mooie laan, maar hier doe je niets aan”, aldus bewoner Klaas van der Vies tegen de Leeuwarder Courant.

In totaal zwichtten veertien iepen voor de storm. Enkele bomen waaiden om, andere moesten preventief worden verwijderd omdat ze dreigden om te vallen. "Voor mijn huis is het nu praktisch kaal. Het waren iepen die misschien wel twintig jaar oud waren."

Door de door regenwater verzadigde grond raakten de wortels vermoedelijk hun grip kwijt. De gemeente Het Bildt weet nog niet waarom deze straat zo hard is getroffen. Nergens anders in Sint Annaparochie sneuvelden zoveel bomen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 13 september 2017

Veertien bomen in één straat in Sint Annaparochie gesneuveld

Foto: Leeuwarder Courant

De Albertine Agnesstraat in Sint Annaparochie is in de storm meer dan de helft van zijn bomen kwijtgeraakt.

Veertien iepen in de straat zijn door de wind geveld, of kwamen zo los te zitten dat ze preventief zijn neergehaald.

"By ús foar it hűs is it no praktysk keal", zegt bewoner Klaas van der Vies. De iepen zijn misschien wel twintig jaar oud, schat hij. "We hienen hjir in moaie lean, mar soks kinst net keare."

Mogelijk hebben de boomwortels hun grip verloren in de door regenwater verzadigde grond. De gemeente Het Bildt kan nog niet verklaren waarom juist de bomen in deze straat massaal zijn omgewaaid. Nergens anders in Sint Anne sneuvelden zoveel bomen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 september 2017

Winkels in Sint Annaparochie blank door zware regenval

Het noorden van de provincie heeft het maandagavond zwaar te verduren gehad. Onder meer in Sint Annaparochie was het dweilen met de kraan open. Op parkeerterreinen waren de nummerborden van auto’s nog maar net te zien. Warenhuis U KEUS aan de Van Harenstraat stond blank. "Kinst hjir hast swimme. Wy ha de wettersűger oan en der is wol skea. Ik wit noch net hoe grut", zegt eigenaresse Jettie Belksma.

De regen is vanaf de Van Harenstraat de winkel binnengestroomd. Bij zorgcentrum Beuckelaer was de brandweer maandagavond druk bezig water weg te pompen.

Ook bij FDB Techniek, gevestigd aan de Dordtse Straat, stond de winkel vol water. "Als het hard regent, staat het water al gauw heel hoog", weet eigenaar Peter Visbeek. "Dat is al jaren een probleem en we hebben het meerdere keren aangekaart bij gemeente Het Bildt, maar er wordt niets mee gedaan." Bij Visbeek viel de schade mee. "We hebben wat natte dozen. Ik zal morgen eens kijken hoe het erbij ligt."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 september 2017

Hevige bui zorgt voor wateroverlast op het Bildt

Foto: Jitske Dankert-van Dijk

Door de hevige regenval maandagavond hebben mensen op bepaalde delen in de provincie te maken gehad met flinke regenval. Rond zeven uur kwam het op enkele plaatsen met bakken uit de lucht en heeft de brandweer een paar keer in actie moeten komen.

Zo moest de brandweer van Sint Annaparochie net na zeven uur uitrukken voor een melding van wateroverlast in Sint Jacobiparochie. Hier was door de vele regenval de Veenhuizenstraat blank komen te staan. De brandweer heeft het water weggepompt en is vervolgens doorrijden naar de Middelweg-West in Sint Annaparochie.

Op het tweede adres was de kelder van een woning vol komen te staan met water. Ook hier heeft men het water weggepompt.

Bron: 112 Fryslân

Vrouwenparochie, 11 september 2017

Elfstedenmonument op het Bildt

De laatste Elfstedenwinnares Klasina Seinstra bij het monument in Vrouwenparochie. FOTO HOGE NOORDEN / JAAP SCHAAF

Het Bildt kreeg zaterdag een eigen Elfstedenmonument bij de Vrouwbuurstermolen. Wie een kruisje heeft, mag er een tegeltje ophangen.

"Ik kin my dit plak net herinnerje fan de tocht", bekent de laatste Elfstedenwinnares Klasina Seinstra wanneer ze het monument bij de molen onthult. Toen ze er in 1997 langs snelde, moest ze haar hoofd natuurlijk bij de wedstrijd houden. "Mar ik fyn dit inisjatyf hiel moai", zo zegt Seinstra. Ze hoopt er nog eens schaatsend langs te komen als toerrijder. Optimistisch: "Hoe langer it duorret, hoe tichterby de folgjende Alvestędetocht komt."

Wie denkt aan de tocht der tochten heeft misschien niet meteen Het Bildt op het netvlies, maar in schaatskringen is dit gure gedeelte tussen Franeker en Dokkum berucht en vooral legendarisch.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Zwarte Haan, 9 september 2017

Prikkelende prof laat PvdA'ers zitten

De herdenking bij het bankje van Anita Andriesen op de dijk bij Zwarte Haan, voorafgaand aan de lezing. FOTO HOGE NOORDEN / JAAP SCHAAF

Een wekelijkse kijk op politiek Den Haag. In deze aflevering: hoe de PvdA vol inzet op vrolijkheid. Maar de Anita Andriesen-lezing in het water viel.

Hij noemt zichzelf een gentleman-hooligan. Hij staat bekend om zijn uitgesproken meningen in De Groene Amsterdammer en Buitenhof. Begin augustus schreef hij nog een column met de kop: ‘De laatste sociaaldemocraat’.

Het was derhalve best dapper dat professor doctor Ewald Engelen uit Amsterdam werd uitgenodigd voor de jaarlijkse Anita Andriesen-lezing, gisteravond. Maar helaas. Hij kwam niet opdagen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>     link Lęs ek de kollum fan Nynke van der Zee op omrop Fryslân >>

Sint Annaparochie, 8 september 2017

Lian Boersma uit Sint Annaparochie heeft zich samen met haar partner Amber Bosma geplaatst voor het EK. (Foto Martine Hooijenga-Le Duc)

Lian Boersma plaatst zich voor Europees kampioenschap acrogym

De 11-jarige Lian Boersma uit Sint Annaparochie heeft zich samen met haar 15-jarige partner Amber Bosma geplaatst voor de Europese kampioenschappen acrogym in Polen. Die vinden plaats in oktober.

Het duo komt uit in de categorie jeugd. Om naar de EK te mogen moesten ze bij de kwalificatiewedstrijden tweemaal de limiet halen.

Boersma en Bosma trainen bij de topsportstichting Acro Academy Noord-Nederland. Zij trainen zeventien tot twintig uur per.

Over een maand vertrekt het duo met de Nederlandse delegatie naar Rseszow in Polen.

Bron: Franeker Courant

Het Bildt, 8 september 2017

Scholier uit het Bildt scoort hoogste cijfer

De middelbare scholieren uit de gemeente het Bildt scoren de hoogste gemiddelde cijfers van heel Friesland. hoogste cijfers van Friesland werden gehaald in Het Bildt. In de afgelopen vijf jaar komt het cijfer uit op 6,753. Het verschil met de slechtste scholieren is overigens klein.

De middelbare scholieren uit de gemeente Achtkarspelen scoren de laagste (gemiddelde) cijfers van heel Friesland. Hier haalden scholieren gemiddeld een 6,483 als rapportcijfer. Het gemiddelde voor Friesland komt uit op een 6,550 op de cijferlijst.

De gegevens en het onderzoek zijn bekendgemaakt door beslist.nl. Hierbij is gekeken naar de gemiddelde cijferlijsten over een periode van vijf jaar. Voor het eindexamen halen scholieren in Friesland gemiddeld een 6,453.

Bron: Waldnet

Sint Annaparochie, 8 september 2017

Zwembad De Bildtse Slag voldoet aan nieuwe licentie Zwem-ABC

De bildtse Slag voldoet aan de nieuwste kwaliteitscriteria om zwemles te mogen geven voor het Zwem-ABC. (Foto De Bildtse Slag)

De Bildtse Slag is sinds kort in het bezit van een licentie Zwem-ABC. Het zwembad voldoet daarmee aan de nieuwe kwaliteitscriteria om zwemles te mogen geven voor het Zwem-ABC. Dat zijn de nationale zwemdiploma’s. Het Zwem-ABC wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden, NRZ.

Met de invoering van de licentie moeten klanten meer duidelijkheid krijgen dat een zwemlesaanbieder ook wordt getoetst op zaken als: is er voldaan aan wet- en regelgeving, is de zwemlesgevende gescreend en in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en werkt de zwemlesaanbieder volgens de gedragscode Zwembadbranche.

Daarnaast is met het Zwem-ABC de zwemlesgevende voldoende opgeleid, is er nagedacht over de manier van lesgeven en hebben ouders zicht op de vorderingen van de kinderen tijdens de zwemles. Verder is er een ongevallenregistratie en een klachtenprocedure.

Bron: Franeker Courant

Sint Anne, 6 septimber 2017

Bildts Aigene

Het Bildtse woordenboek

De Stichting Bildts Aigene bedient zich nauwgezet van een doelgroepenbeleid in de werving van liefhebbers voor taalcursussen, die in oktober starten.

Voor wie het Bildts nog moet leren is de uitnodiging Nederlandstalig opgesteld: "Aandacht wordt besteed aan het begrijpen, het lezen en het spreken van het Bildts in ± twintig lessen."

Maar er is ook een cursus voor wél-Bildtstaligen. En dan luidt de tekst zo: "Andacht wort geven an ’t lezen, ’t praten en ’t skriven in ’e Bildtse taal", ook in twintig lessen.

Voor beide geldt dat "d’r genog" deelname moet zijn.

Bron: Leeuwarder Courant / Gehoord en Gezien

Minnertsgea, 4 septimber 2017

Sintrum fan Minnertsgea - Foto: Peter Sinnema

Opknapbeurt foar Minnertsgea set nije wike útein

De provinsjale dyk troch Minnertsgea wurdt fan nije wike ôf oanpakt. De dyk wurdt feiliger makke, it asfalt wurdt ferfongen en der komt in pleintsje midden yn it doarp.

In part fan de dyk wurdt aanst in 30-kilometersône. De werynrjochting duorret goed twa moanne.

Yn oktober is de dyk in skoft ôfsletten foar trochgeand ferkear, dat wurdt dan omlaat. Fytsers en kuierders kinne der wol del.

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 1 september 2017

Ineke uit Oudebildtzijl is Miss September

Knappe Bildtse is Miss September

Op deze eerste dag van de maand vallen er soms pittige buien, maar Ineke uit Oudebildtzijl laat de zon schijnen.

De 21-jarige blondine is Miss September op de boerinnenkalender.

 

Bron: De Telegraaf

GPTV Klik hier voor de video >>


Leeuwarden, 30 augustus 2017

Friese huizen vaak boven vraagprijs weg

In Fryslân worden geregeld huizen boven de vraagprijs verkocht, maar minder vaak dan het landelijke beeld. In de gemeente Franekeradeel gebeurde dit relatief het vaakst, namelijk bij 21,7 procent van de transacties. Daarna volgen het Bildt met 20 procent en Leeuwarden met 19,3 procent. In de gemeenten in Noordoost-Fryslân komt het overbieden (nog) relatief weinig voor. In Achtkarspelen werd 13,8 procent van de huizen ‘te duur’ verkocht, maar bij de andere gemeenten in die hoek van de provincie lag het percentage rond de 5 procent.

Bieden boven de vraagprijs bij het kopen van een woning komt steeds vaker voor. In het tweede kwartaal gebeurde dat bij 28 procent van de verkochte woningen in Nederland, becijferde woningmarktonderzoeker Calcasa. In Fryslân kwam het tussen begin april en eind juni het vaakst voor in Ferwerderadiel. In 2007, voor de crisis, werd maar bij 9 procent van de woningen meer geboden dan de verkoper vroeg.

Bron: Friesch Dagblad

Minnertsga, 30 augustus 2017

Topturner Justen Zuidema: 'Laveren tussen ambitie en droom'

Topturner Justen Zuidema uit Minnertsga voor zijn Toyota Celica TA28. 'Ik hoop op een plaats in het WK-team.' (Foto Justen Zuidema)

Justen Zuidema uit Minnertsga hoopt net als tal van zijn collega topturners op een plaats in het WK-team van Nederland dat in oktober naar Montreal wordt uitgezonden. Dat het een hele klus wordt, daar is de 21-jarige Fries zelf meer dan van overtuigd.

Zuidema houdt momenteel namelijk meerdere ballen in de lucht. Zo is hij sinds augustus student Automotive Engineering aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en onderging hij aan de vooravond van het NK turnen in Ahoy een kijkoperatie aan zijn linkerenkel. Daarnaast woont hij tegenwoordig ook in de hoofdstad van Gelderland en is hij door de week voor trainingen op zichzelf aangewezen in een gymzaal in Elst. In het weekend traint hij bij zijn coach Daniel Knibbeler (ook coach van Epke Zonderland, red.) bij TSH in Sportstad Heerenveen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 augustus 2017

FOTO NIELS WESTRA

Oogst pootaardappelen onder ideale omstandigheden

Akkerbouwer Teun de Jong uit Sint Annaparochie en zijn medewerkers waren gisteren druk met het rooien van pootaardappelen.

Dankzij het fraaie zomerweer en op zijn tijd een buitje, vindt de oogst plaats onderideale omstandigheden.

De opbrengsten vallen gemiddeld hoger uit dan vorig jaar.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Praag, 27 augustus 2017

Balkunstenaar Finn (13) eindigt als vierde op WK Freestyle

De 13-jarige Finn Eekkerk uit Sint Annaparochie aan het oefenen in de achtertuin.

De 13-jarige Finn Eekkerk uit Sint Annaparochie is afgelopen week vierde geworden bij het WK Superball in Praag.

Eekkerk kwam uit in de 'rookie competition', de afdeling voor jonge talenten. Bijna haalde hij de finale maar in de halve finale trof hij een 19-jarige jongen uit Washington. "En die was niet echt een rookie."

Op het WK Superball proberen voetballers elkaar af te troeven met kunstjes met de bal. Op armen en handen na mag het hele lichaam gebruikt worden om de bal onder controle te houden.

In het najaar doet Eekkerk mee aan het NK. Hij traint iedere dag twee uren in de achtertuin of op zijn kamer als het buiten te koud is.

Bron: Leeuwarder Courant

GPTV  Hier een video van zijn kunnen >>


Beetgum, 26 augustus 2017

KV Het Noorden wint afdelingswedstrijd van Aismadagen

De winners: Bauke Triemstra, Renze Hiemstra en Taeke Triemstra

Kaatsvereniging Het Noorden met de kaatsers Bauke en Taeke Triemstra en Renze Pieter Hiemstra bewaarde het beste spel voor de finale en liet het op voorhand favoriete partuur van Minnertsga de hielen zien. De misser van opslager Marten Bergsma op 5-4 en 6-2 werd hen uiteindelijk fataal. Op de zege viel helemaal niets af te dingen maar verrassend was het wel omdat Minnertsga tot aan de finale het best spel had laten zien. Maar kaatsen is een tak van sport waarin het vriezen en dooien kan en soms kan dat op een dag.

Minnertsga met de vertrouwde formatie Marten Bergsma, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra kwam sterk uit de startblokken en via tweemaal 6-2 werd een 2-0 voorsprong genomen. Maar na de zitbal van Bauke Triemstra veranderde het spelbeeld. De opslag van Het Noorden kreeg vat op Bruinsma en Kootstra en de buitenslag van Bergsma op 2-1 en 6-6 deed de rest. De opslag van Bergsma wankelde en de Sint Jabuurtsters roken hun kans. De kwaadslag van Hendrik Kootstra op 2-2 en 6-0 bracht Sint Jacobiparochie voor het eerst op voorsprong. Er zat beslist meer in maar op 3-2 en 6-6 was het dezelfde Hendrik Kootstra die de kaats bij de middenlijn keurig wist te passeren. Het Noorden zat er niet mee en Minnertsga maakte meer fouten dan hun lief was en liep voortdurend achter de feiten aan. Bij opslager Marten Bergsma was het hollen of stilstaan. Een fraaie zitbal werd vaak gevolgd door een afzwaaier maar desondanks bleef Minnertsga in de race. Na twee spel gelijk was het Renze Pieter Hiemstra die met twee bovenslagen en een triktrak bovenslag de basis legde voor het vijfde bordje. Na de zitbal van Hiemstra sloeg Bruinsma wel fraai boven maar daarna sloeg hij wel ver maar ook kwaad uit. De retourslag van Bauke Triemstra deed de deur al bijna dicht en op 5-4 en 6-2 was de voorslag van Bergsma die Minnertsga de das om deed. Het Noorden dat de laatste tijd zo vaak werd afgetroefd dankte de zege aan de prima opslag van zowel Bauke Triemstra als die van Renze Pieter Hiemstra.

Bron: KNKB
link Lees het hele artikel >>

Vught, 26 augustus 2017

Plakette foar sneuvele militêr Martijn Rosier

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Ta neitins oan Martijn Rosier út Sint-Anne is sneon yn it Geniemuseum yn Vught in plakette ûntbleate. De 30-jierrige militęr kaam tsien jier lyn om it libben yn Afganistan.

Hy sneuvele yn Uruzgan wylst er mei kollega's oan it sykjen wie nei bermbommen. Ien fan dy eksplosiven űntplofte. Rosier wie de tsiende Nederlânske militęr dy't by dizze missy om it libben kaam.

It monumint is űntbleate troch Martijn syn âlden. Der wiene ek in protte famyljeleden en oare militęren oanwęzich.

Bron: Omrop Fryslân

GPTV Sjoch de fideo fan dizze reportaazje >>


Sint Annaparochie, 26 augustus 2017

Mijn Papa is een foto

Marijn de Jong en Rendert Rosier met een foto van hun overleden zoon Martijn. Ze zitten op het bankje dat Martijn in Afghanistan heeft gemaakt van sloopmateriaal. Rendert heeft het als verwerkingsproject grondig opgeknapt: 'It wie in ear om te dwaan. Foto: LC/Catrinus van der Veen'

Tien jaar geleden stond de wereld van Rendert Rosier en Marijn de Jong stil toen hun dertigjarige zoon Martijn Rosier uit Sint Annaparochie omkwam tijdens de missie van Defensie in Afghanistan. Tot de dag van vandaag veranderde het hun leven.

Nooit meer klaverjassen, nooit meer rijst met rodebessensap, nooit meer vissticks en nooit meer bepaalde films. Marijn, die in 1996 scheidde van haar man Rendert, heeft een aantal dingen uit haar leven gebannen. Activiteiten die onlosmakelijk met haar zoon Martijn verbonden waren. "Jo binne amputearre", omschrijft Rendert het. "It is in gat yn jo hert", voelen ze beide.

Martijn is de tweede van vier jongens in het gezin Rosier in Sint Annaparochie. Boven hem Jan-Sietze, onder hem Brent en Allard. Martijn wilde altijd "soldaatje spelen". "Mar ik kocht gjin gewearen. Dy makke hy dan sels. Alles wie it leger", herinnert Marijn zich. Op een dag kwam hij thuis, haalt Rendert terug . "Ik gean it leger yn, moandei moat ik begjinne." Martijn had zonder zijn ouders in te lichten alles al geregeld.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel, blz 1 (pdf) >>      link Lees het hele artikel, blz 2 (pdf) >>

Sint Annaparochie, 25 augustus 2017

FRSH Matters nieuwe sponsor schaatsers Team FrySk

FRSH Matters is vanaf vandaag de nieuwe sponsor van de schaatsploeg Team FrySk.

FRSH Matters is een merk van het familiebedrijf Smeding Groenten en Fruit. Samen met Team FrySk wil het bedrijf bewustwording creëren dat voeding, en specifiek groenten en fruit, een belangrijke rol spelen bij een gezond leven.

Team FrySk gaat onder andere meewerken aan de online community van FRSH Matters. Via social media en blogs gaan de schaatsers laten zien hoe zij de fresh lemonades, groentepasta’s en sous-vide groenten gebruiken in hun dagelijks leven.

Als kick-off bracht Team FrySk vandaag een bezoek aan Smeding Groenten en Fruit in Sint Annaparochie. De schaatsers kregen onder andere een rondleiding.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 25 augustus 2017

In Ferwerderadeel, het Bildt en Terschelling is het partnerschap gewild

Trouwen blijft populair, maar het geregistreerd partnerschap rukt op. FOTO FRISO SPOELSTRA

Steeds meer Friezen kiezen voor een geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk. Gemiddeld 20 procent ziet geen heil in het huwelijk.

De meeste partnerschappen worden geregistreerd in respectievelijk de gemeenten Ferwerderadiel, Terschelling en het Bildt. Op Vlieland wordt volgens het CBS het meest getrouwd. In stedelijke gebieden worden meer huwelijken gesloten, omdat daar meer migranten wonen.

De Friese piek ligt in Ferwerderadiel. Daar komt 51 procent van de stellen niet naar het gemeentehuis voor een boterbriefje, maar voor een geregistreerd partnerschap. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Klik hier voor het beeld in Nederland >>

Ljouwert, 24 augustus 2017

Ek Bilts projekt yn programma Lân fan Taal

Yn de twadde subsydzjeronde fan Lân fan Taal binne alve meartalige mienskipsprojekten honorearre. Se wurde dęrmei opnaam yn it iepen programma fan Lân fan Taal.

Fan de 25 projekten dy't har oanmeld hawwe, waarden sân grutte projekten talitten en ek fjouwer lytsere projekten krije subsydzje.

Taal, lânskip en identiteit steane sintraal by it projekt Moaie Plaatsys. Mei audiofisuele presintaasjes en in mobile fotostudio wurdt in tiidsdokumint fan it Bildt makke.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 23 augustus 2017

Slecht weer deert Waadrockers niet

(foto: Johan Visbeek)

Het weer was matig, waardoor er toch maar besloten werd een tent op te zetten. Dat bleek een gouden greep te zijn, want hierdoor bleef de stemming opperbest tijdens deze eerste editie van Waadrock, op het plein voor het gemeentehuis in St.-Annaparochie.

B-ware opende met funky blues die bij iedereen in de smaak viel. Daarna was het podium voor Jolly F. Het begin was wat stroef, maar het lukte zangeres Jolanda Miedema om binnen drie kwartier de dansvloer vol te krijgen.

Toen daarna Mister Labilo de eerste nummers gespeeld had, bleek dat Waadrock zijn naam eer aandoet: rock! Rond 17.30 uur was het de beurt aan Black Fire, de Bildtse glamrock band die een wervelende muziekshow neerzette. Een prima voorgerecht voor afsluiter Rent-a-band, die ervoor zorgde dat het tentdak eraf ging. Het was volle bak in de tent bij het gemeentehuis.

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtzijl, 19 augustus 2017

Kunstenaar moet het voor niets doen

Henk Rusman

Graag reageer ik op de column 'Waarde' van Gitte Brugman (LC 11 augustus). Terecht stelt zij dat er op weg naar Culturele Hoofdstad steeds meer initiatieven genomen worden om kunst te betrekken bij geplande publieksevenementen.

Als beeldend kunstenaar ben ik al diverse malen door initiatiefnemers benaderd met de vraag om medewerking te verlenen. Alles probeert men zo goed mogelijk te organiseren, kosten noch moeite zullen worden gespaard om er een bijzondere en hoogwaardige tentoonstelling of kunstroute van te maken.

Er is een deskundige aangesteld voor de selectie van kunstenaars, er zal een full colour catalogus komen, een opening met prominenten en natuurlijk een goede cateraar voor het gebruikelijke hapje en drankje. Alles wordt tot in de puntjes geregeld.

Bron: Leeuwarder Courant/Te Gast
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint-Anne, 18 augustus 2017

Henk en Femke geven Bildtse les

Kines

Vermaak in de vakantie: de mogelijkheid om op Edubildts, de digitale manier om de Bildtse taal te leren, een lesje voor kines (kinderen) te volgen.

"Ok heel leuk foor folwassenen", wordt vanuit het Bildt gemeld. Kies op de pagina www.edubildts.nl voor feerder gaan as gast en dan edubildts foor kines.

Je kunt je dan verdiepen in Sytse de sssslang. Misschien een aanzet om serieus les te nemen.

Bron: Leeuwarder Courant/Gehoord en Gezien

Leeuwarden, 9 augustus 2017

Bilkert rijdt 161 km/u waar 80 mag

In Leeuwarden is een 33-jarige man uit Het Bildt op de Harlingerstraatweg staande gehouden. Hij reed met 161 kilometer per uur, waar 80 is toegestaan. Hij raakte zijn rijbewijs kwijt.

Ook een negentienjarige jongeman uit Gorinchem (Zuid-Holland) moest dinsdagavond zijn rijbewijs inleveren.

De Zuid-Hollander, sinds een maand in het bezit van het roze papiertje, reed bij Sneek met liefst 156 kilometer per uur over de N7. Daar is 80 toegestaan.

Bron: Leeuwarder Courant

Froubuorren, 7 augustus 2017

Scootmobyl fêst yn greppel troch pleagjende jongerein

De man kaam mei de skrik frij - Foto: De Vries Media

De man dy't moandeitemiddei mei syn scootmobyl fan de dyk rekke op de Spoardyk by Froubuorren, seit dat dat barde, omdat in pear jongeren op de fyts net oan de kant gean woene. It ynsidint barde middeis. De man rekke yn in greppel beknipe tusken de beammen en koe der sels net weikomme. De jongeren soene laitsjend trochfytst węze.

Foarbygongers troffen de man pas nei űngefear in healoere oan en warskôgen de helptsjinsten. De brânwacht fan Sint-Anne, in ambulânse en de plysje hawwe help ferliend.

De man rekke net ferwűne. De helptsjinsten hawwe de scootmoby út de wâl helle en doe koe de man wer fierder. De plysje ropt minsken dy't de jongeren sjoen hawwe, op om harren te melden. Dat kin op 0900-8844.

Bron: Omrop Fryslân

Franeker, 3 augustus 2017

PC-koning Hendrik Kootstra rekent af met scepsis

Hendrik Kootstra (links) en Bauke Triemstra peppen elkaar op in de finale. FOTO HENK JAN DIJKS

Zes keer deed Hendrik Kootstra (25) mee aan de PC. Prijzen pakte hij nooit. Tot gisteren toen alles op z’n plek viel. Hij won met Bauke Triemstra en Alle Jan Anema. Kootstra werd tot koning uitgeroepen.

Na afloop van de zenuwslopende finale die tegen het volslagen outsiderspartuur van Jelle Attema pas op 5-5 en 6-6 beslist werd, werd het Kootstra even te machtig. Hij brak. Het verdriet om het overlijden van de vader van dorpsgenoot en maat Hylke Bruinsma, het feit dat Alle Jan Anema zijn laatste PC kaatste en won, het flitste door hem heen. Alsmede hetfeit dat er wel eens aan zijn capaciteiten getwijfeld werd en dat hij daarmee had afgerekend.

Kootstra zou mentaal onvoldoende sterk zijn. Gisteren was hij dat wel op het zonnige Sjűkelân. Hij knapte het meeste werk op en was vastberaden. Na de eerste cyclus moest hij dit seizoen andere maten zoeken, die hij vond in Triemstra en Anema. Het werd op de 164ste PC de winnende combinatie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Franeker, 3 augustus 2017

De PC in Franeker eindigde met ‘alles aan de hang’ in het voordeel van het partuur van Bauke Triemstra, met Hendrik Kootstra als koning.

Bauke Triemstra: 'Ik sloech dy bal echt sa hurd, dat in ko nei de grûn gien wie'

"Dit is wat, dit is wat", riep Bauke Triemstra vlak nadat hij hoogstpersoonlijk de beslissing had geforceerd in de PC-finale.

"Mar hiel earlik", zei hij er meteen achteraan. "Ik wit noch net hoe’t dit eins echt fielt, hoe moai dit is." Te groot was het, te ongelooflijk, te fantastisch. De impact van een zege op de hoogmis van het kaatsen was voor de opslager uit Sint Jacobiparochie simpelweg nog niette bevatten.

Hij sloeg de laatste bal van de partij op. "Ik hearde it publyk en ik wie der klear foar. Dus ik rűn op. Der lei in pytluttige keats. Ik tocht: ik helje út. En dat die ik man, ik helle út. Jacob Klaas krige ’m op syn fingers. Ik seach doe dat ik de bal helje koe. Yn in flits tocht ik: we winne, it is gebeurd."

Hij sloeg de bal met alles aan de hang keihard retour, tot voor de kaats en in het perk. "Ik sloech echt sa hurd, dat in ko nei de grűn gien wie as ik dy rekke hie. Dy wie troch de foarpoaten sakke. Werklik wier."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 29 juli 2017

Foto: Eugenijus Cibinskas

Grote vaas blikvanger voor Aerden Plaats

Een vaas van een meter hoog is de nieuwste aanwinst van bezoekerscentrum de Aerden Plaats in Oudebildtzijl. Gisteren werd het object onthuld.

Het is geschonken door Paulien Ploeger en Her Comis van Slingerhaan ateliers in Sint Jacobiparochie. De enorme vaas is in 2005 gemaakt voor Bildt 500 door Eugenijus Cibinskas uit Litouwen. Hij deed mee aan het project Klaai op Klaai.

Tijdens de jaarlijkse atelierroute Slikwerk langs 22 ateliers is het nieuwe object vandaag en morgen te bezichtigen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 27 juli 2017

Schilderijen Koos Beemsterboer te zien op Bildtse Rembrandtmarkt

Koos Beemsterboer maakt zijn schilderijen vooral met een paletmes. Het werk is te zien op de Bildtse Rembrandtmarkt op 5 augustus. (Foto Koos Beemsterboer)

Koos Beemsterboer uit het Noord-Hollandse Bergen doet zaterdag 5 augustus mee aan de Bildtse Rembrandtmarkt in Sint Annaparochie.

Hij maakt zijn schilderijen vooral met een paletmes. De werken zijn kleurig en positief. "Veel van mijn werken hangen door heel Europa bij vele verzamelaars die er dagelijks van kunnen genieten.”

De kunstmarkt is begint om 10.00 uur en vindt plaats rond de kerk waar Rembrandt zijn Saskia trouwde.

Amateurkunstenaars tot en met 20 jaar kunnen zelf ook werk aanleveren voor de Bildtse Rembrandtmarkt. In 2018, wanneer Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is, zegt de organisatie 2.018 kunstwerken tentoon te willen stellen. Waaronder die uit 2016 en 2017.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 26 juli 2017

Coördinator Bildts dient ontslag in

Rennie Steensma Foto: facebook

Stichting Bildts Aigene zit zonder beroepskracht. Bestuur en gemeente houden toch vast aan hun streven alle Bildtse organisaties te laten samenwerken.

Rennie Steensma uit Sint Jacobiparochie heeft haar ontslag ingediend als coördinator van de Stichting Bildts Aigene. Hiermee verliest de nog nieuwe stichting met ingang van 1 augustus haar enige beroepskracht. Steensma diende haar ontslag half juni in vanwege twee hoofdredenen. De tien uren per week waarvoor zij aangesteld is, worden structureel overschreden. Herhaaldelijke oproepen voor meer ondersteuning richting het bestuur van Bildts Aigene en richting de gemeente het Bildt leverden niets op.

Ook constateert Steensma dat het hoofddoel van Bildts Aigene, het samengaan van vier organisaties op het gebied van de Bildtse taal en cultuur, niet lukt: "De vier partijen moesten één worden, maar in plaats daarvan ben ik de vijfde partij geworden." Ze benadrukt dat ze niet met ruzie is opgestapt, maar is wel teleurgesteld dat het hoofddoel niet bereikt kan worden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 25 juli 2017

Geniemuseum Vught herdenkt militair Martijn Rosier

De betreffende baileybrug

Tien jaar na dato wordt in het Geniemuseum in Vught een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Martijn Rosier. De militair uit Sint Annaparochie kwam op 26 augustus 2007 om in Afghanistan.

Martijn Rosier uit Sint Annaparochie, die tien jaar geleden op dertigjarige leeftijd sneuvelde tijdens een militaire missie in Afghanistan, krijgt een zuil met plaquette in het Geniemuseum in Vught. Rosier kwam in Uruzgan om het leven tijdens een zoektocht naar bermbommen. Een van deze explosieven, een IED-strike, ontplofte.

Rosier was de tiende Nederlandse militair die omkwam bij deze missie. Hij stierf op 26 augustus 2007. De militair was sergeant-1 van de 111 Pantsergeniecompagnie. Zijn compagnie plaatste destijds een geniebrug, een zogenaamde baileybrug, ter nagedachtenis aan hem op het oefenterrein bij Budel. Deze brug kreeg de naam sgt Martijn Rosierbrug en werd door de Koninklijke Militaire School (KMS) gebruikt bij oefeningen. Vooral om bewustwording te kweken over de risico’s van militaire missies.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 22 juli 2017

Foto: Fotografie Fryslân

Atelierroute Slikwerk breidt uit naar aangrenzende dorpen

Atelierroute Slikwerk breidt uit met het aangrenzende Tzummarum, Sexbierum en Pietersbierum.

Dat wordt gedaan naar aanleiding van de opheffing van de kunstenaarsvereniging Facit en de atelierroute van Franekeradeel.

Slikwerk is ditmaal op zaterdag 29 en zondag 30 juli. Een groot aantal kunstenaars stelt tijdens Slikwerk op het Bildt dan vanaf 13.00 uur hun atelier gratis open voor publiek. De ateliers zijn te herkennen aan een vlag met blauw-rood golfje. Overal vrij entree.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 20 juli 2017

Nieuw woonwijkje voor Sint Annaparochie

It winnend partoer fan Enno Kingma (rjochts) - Foto: Omrop Fryslân, Abe Visser

De invulling van het terrein waar ooit de Ulbe van Houtenschool in Sint Annaparochie stond is bekend. Naast een Aldi komen er 32 woningen.

De nieuwbouw start deze zomer in opdracht van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland. Een deel van de invulling van het leeggekomen terrein was al bekend. Daar komt een nieuwe Aldi-supermarkt met parkeerterrein.

De woningen aan de Kempenaerstraat en de Steven Huygenstraat bestaan uit zestien gezinswoningen en zestien levensloopbestendige huizen. Ze worden in juni 2018 opgeleverd. De huurprijs komt beneden de 600 euro per maand te liggen.

Met beplanting moet het buurtje een groene en vriendelijke uitstraling krijgen. Ook moet de nieuwbouw een warm sfeertje oproepen door het gebruik van oranje/rood metselwerk en gemixte rode en zwarte dakpannen.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 20 juli 2017

Meisje (15) zwaargewond na botsing met auto in Holwerd

Foto 112 Fryslân

Een 15-jarige meisje uit Holwerd is woensdagavond zwaargewond geraakt bij een ongeval op de Ljouwerterdyk. De hulpdiensten werden gealarmeerd nadat het meisje al fietsend in botsing was gekomen met een 29-jarige automobilist uit een klein dorpje in de gemeente Het Bildt.

De jonge fietsster is met ernstig letsel per traumahelikopter naar het ziekenhuis overgebracht. Het is nog onbekend hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Daar wordt uitgebreid onderzoek naar gedaan.

De bestuurder van de auto bleef ongedeerd. Hij en andere getuigen is slachtofferhulp aangeboden. De N357 is enige tijd volledig afgesloten geweest. De auto met aanhanger is weggesleept door een berger.

Bron: Hart van Nederland
link Zie ook het bericht op 112 Fryslân >>

Minnertsgea, 19 july 2017

Enno Kingma-en-dy winne keatspartij Minnertsgea

It winnend partoer fan Enno Kingma (rjochts) - Foto: Omrop Fryslân, Abe Visser

De frije formaasjepartij yn Minnertsgea is woansdei wûn troch it partoer fan Enno Kingma, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. Sy wűnen yn in spannende finale fan Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra mei alles oan de hang. It winnende partoer kaam mei 4-1 achter, mar wist de partij úteinlik dochs nei syn hân te setten.

By de froulju gie de winst nei it partoer fan Ilse Tuinenga, Wiljo Sijbrandij en Manon Scheepstra. Sy fersloegen yn de finale fan Anne Monfils, Nynke Sijbrandij en Marrit Zeinstra.

Der waard yn Minnertsgea ek keatst foar it goede doel. Per wedstriid wie der 200 euro beskikber en foar elke bűtenslach gie der 20 euro ôf. Uteinlik hat dat 1360 euro opsmiten foar de Stichting Stophersentumor.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 19 juli 2017

Steensma stapt op bij Bildts Aigene

Rennie Steensma in actie voor de Bildtse taal

Rennie Steensma stopt als coördinator van Stichting Bildts Aigene. Ze zegt per direct haar baan op, omdat er een onwerkbare situatie zou zijn ontstaan. Volgens Steensma ondervindt ze teveel tegenwerking van de gemeente en wordt er teveel van haar gevraagd. Een verschil van inzicht over de toekomst van Bildts Aigene met de gemeente was voor haar de druppel. ”Ik kin d’r niet meer tun fechte.”

Rennie Steensma werd vorig jaar april aangesteld als de enige betaalde kracht bij de nieuw opgerichte Stichting Bildts Aigene. Deze stichting, die er kwam op initiatief van de gemeente, heeft als primair doel om hét aanspreekpunt te worden voor mensen die contact met een Bildtse organisatie zoeken. Bildts Aigene is de paraplu met daaronder drie organisaties: Bildts Dokumintasysintrum, Kemmissy Meertalighyd en Stichting Ons Bildt.

De Aerden Plaats viel daar eerst ook onder, maar die wil volledig zelfstandig verder gaan. Het was nadrukkelijk de bedoeling dat naar een complete fusie van de verschillende partijen zou worden toegewerkt, om een zo stevig mogelijke organisatie voor het Bildts te krijgen in de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 19 juli 2017

Escher in het graan

Henk Rusman heeft met Marco Goldenbelt en Sied van der Veen een kunstwerk in het graan gemaakt, dat bij voldoende enthousiasme onder boeren en kunstenaars een vervolg krijgt in 2018. FOTO THEO SPAN

Al jaren vormt het Bildtse graan een uitdaging voor kunstenaar Henk Rusman. Eindelijk mocht hij deze week het veld in om een proefkunstwerk te maken.

Henk Rusman woont en werkt op het Bildt, waar hij geniet van de wisselende seizoenen. Vooral als na de winter de verschillende gewassen de grond in gaan, ondergaat zijn omgeving een metamorfose. De strakke grauwe akkers veranderen in een patroon van groene tinten, allemaal mooi waar te nemen vanaf de Bildtdijken.

Als het graan dan wuivend in de wind staat, voelt hij zich uitgedaagd. "Niet zo zeer om te oogsten, maar om er eens een keer iets in te maken..." Iets vergelijkbaar met een graancirkel, maar dan in zijn eigen geometrische stijl, volgens wetmatige structuren. "Graan is het best, want dat tekent zo mooi. Je krijgt ook een echt 3D-effect en kunt heel gedetailleerd werken."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 18 juli 2017

Bildtse tieners komen uit hun comfortzone

Try-out in een aardappelschuur: Tryater probeert zijn dadaďstische voorstelling Karawane uit in een boerderij bij Sint Annaparochie. FOTO NIELS WESTRA

Bildtse tieners zijn net dadaïsten. Een groep scholieren woonde vorig week een sneak preview van Tryater bij en begon pardoes zelf met taal te spelen.

Theatermaken is een organisch proces – het groeit. Van dat proces waren scholieren van basisschool De Noordster in Nij Altoena vorige week getuige. Zij waren het ‘proefpubliek’ van de voorstelling Karawane, die Tamara Schoppert voor Tryater regisseert.

In de aardappelschuur van de familie De Jong-Krap aan de Oudebildtdijk bij Sint Annaparochie liet Schoppert fragmenten uit de voorstelling-in-wording zien, om te kijken of het een goede combinatie is, dada en tieners.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 17 juli 2017

Boterhoek stopt met bloemen en planten

Sietske en Gerard Boterhoek

Na 33 jaar stoppen Sietske en Gerard Boterhoek per 1 augustus met de verkoop van bloemen en planten. Het vele werk werd ze te zwaar. Maar de Stannebuurtsters houden niet op: in het najaar wordt Boterhoek omgetoverd tot een interieurzaak.

Nog een beetje onwennig laat Sietske Boterhoek me de prachtige tuin van hun pand aan de Van Harenstraat zien. Zo op de helft van de tuin wordt begonnen met de bouw van een muur. “Wij hewwe ’npart fan de tún ferkocht. ‘Wij hewwe werk ferkocht,’ saai ik tun Gerard,” zegt Sietske. Het onderhoud aan de enorme tuin werd teveel werk. “Wij krije d’r ‘n prot fragen over, maar de historise muur, die’t an de kant fan de Dordtse Straat ston, wort weer opboud.”

Ook het werk in de winkel werd ze te machtig. “Met fors binn’ je nooit klaar. Ok at de winkel dicht is mot je blomstikken make of fortbringe.” Als Fleurop-dealers bestrijken ze het hele gebied “fan Nije-Syl ant Tjummarum en Pains toe.” Gerard: “Dat is ’n heel eand rijen foor ’n blomstikky fan € 15,--.” “De forse blommen worden ôns gewoan tefeul. Gerard is forig jaar syk weest en is ok alweer 75 jaar.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 17 juli 2017

Alle geluk op één lot voor voetbalhuis

Makelaar Hendrik Kingma leidt Femke Guldemond en haar moeder Pia op de zolder rond. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De kans dat ze het krijgt is minimaal, maar Femke Guldemond heeft er alle vertrouwen in dat ze met het ene lot dat ze kocht voor de huizenloterij van voetbalclub Ouwe Syl, haar droomstulpje wint.

Het liep storm zaterdag bij het open huis. De voetbalclub verkocht 7908 loten. Guldemond (25) zou zomaar eens de nieuwe eigenaresse van de gele bungalow met een waarde van 200.000 euro aan de rand van Oudebildtzijl kunnen worden. "As it geluk my gund is, dan leau ik dat ik win", zegt ze met een zelfverzekerde blik.

De Leeuwardense was een van de vele kijkers die langskwamen om de loterijwoning die de voetbalclub van Oudebildtzijl weggeeft te bewonderen. De vereniging bestaat vijftig jaar en viert dat met een opmerkelijk initiatief: een loterij met als hoofdprijs een vrijstaand huis. Deelnemers betalen 98 euro voor een lot.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      GPTV Kijk ook even binnen met de Leeuwarder Courant >>

Oudebildtzijl, 15 juli 2017

Lotenverkoop huis vv Ouwe Syl loopt goed

Inzet van de lotingsactie

Het gaat goed met de bijzondere lotingsactie van voetbalvereniging Ouwe Syl, vindt bedenker Anne Polstra: al meer dan 1330 loten zijn er verkocht. De potentiële opbrengst van de loting bedraagt nuruim 130.000 euro. Om uit te kunnen en de actie door te laten gaan, moeten er op 11 november van de 7908 loten minstens 5700 zijn verkocht.

Begin mei startte de actie, waarbij mensen met een lot van 98 euro kans maken op een huis in Oudebiltdzijl ter waarde van 200.000 euro. Het huis stond voor de actie ongeveer een half jaar te koop en is van Tjeerd Polstra, de broer van Anne, die het huis gedurende ruim tien maanden uit de verkoop heeft gehaald.

Anne Polstra: "We zien dat het gemiddeld aantal loten dat we verkopen alleen maar toeneemt. We hebben dus goede hoop dat we de 5700 gaan halen. De tijdsdruk zal daarbij straks ook helpen. Ik hoor veel mensen zeggen: 'O ja, ik moet ook nog zo’n lot kopen.’ Mensen hebben nu nog vier maanden, maar vlak voor 11 november zal het vast snel gaan met de laatste loten.”

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Minnertsgea, 14 july 2017

Bûtenslach kostet jild by keatsferiening Minnertsgea

Keatsferiening Minnertsgea komt mei in nij idee om it keatsnivo te ferbetterjen. De manlju en froulju dy't nije wike woansdei de haadklassewedstriid fan Minnertsgea keatse, krije minder prizejild as sy ferkeard opslaan. Dy dei binne der 15 partijen en foar elke partij is der 200 euro beskikber, mar by in bűtenslach fan de winnende partij giet dęr 20 euro fan ôf.

It giet de keatsferiening net allinnich om in better nivo, der wurdt op dizze wize ek jild ynsammele foar it goede doel: Stichting Stophersentumoren.nl. Yn Minnertsgea binne op it stuit trije minsken dy't in harsentumor ha en dęr wol de klup graach wat foar dwaan. "Hoe mear as de keatsers oerhâlde oer de hiele dei, datselde bedrach giet nei de stichting ta", sa seit foarsitter Jacob Wassenaar fan de keatsferiening Minnertsgea.

It inisjatyf wurdt sponsore troch it bedriuw Daalimpex út Harns en leanbedriuw Joostema út Minnertsgea. Neist it sponsorjild is der neffens Wassenaar ek noch it standert prizejild foar de keatsers. De haadklassepartij is op woansdei 19 july en begjint om 15.30 oere.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 12 juli 2017

Naambord Meester Rinzeplein onthuld bij afscheid Rinze Kooistra

Bij het afscheid van Rinze Kooistra is het Meester Rinzeplein onthuld bij de basisschool. (Foto OBS De Toverbal)

Rinze Kooistra heeft vandaag afscheid genomen als leerkracht en coördinator van de NT2 school De Toverbal uit Sint Annaparochie. Bij zijn afscheid is het Meester Rinzeplein onthuld bij de basisschool.

Kooistra is meer dan veertig jaar werkzaam geweest in het onderwijs in de gemeente het Bildt en gaat nu met vervroegd pensioen.

De laatste vijftien jaar van zijn onderwijscarričre richtte Kooistra zich op het NT2 onderwijs op OBS De Toverbal. NT2 staat voor Nederlands als tweede taal dat gegeven wordt aan anderstaligen binnen het Nederlandse taalgebied.

Kooistra werd vandaag samen met zijn vrouw Tjitske van huis opgehaald met een Rolls-Royce. Bij de school werd niet alleen het naambord onthuld met de naam Meester Rinzeplein, ook was er een goocheloptreden door zijn collega’s. Hij is namelijk een groot liefhebber van goochelen en heeft tijdens zijn tijd op De Toverbal menige goocheltrucs getoond aan de kinderen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 juli 2017

Zwerfvuil, weg ermee

FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Zo’n twintig zakken met zwervuil, een plastic trapauto en een handvol fietskettingkasten. Dat was gisteren de oogst van een schoonmaakactie van 125 tweedeklassers van de scholen Ulbe van Houten De Foorakker in Sint Annaparochie.

Ze gingen in groepen onder andere langs de Blikvaart, door het park en door het centrum.

De actie hoort bij een lespakket over zwerfvuil, dat slechte gevolgen kan hebben. Zo vertelde veehouder Kolkman over de frisdrankblikjes in zijn weiland. Koeien overleven het soms niet als er scherpe blikresten in de maag zitten.

link Lees ook het bericht op de gemeentelijke website >>
Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 juli 2017

Initiatiefnemer van de verloting is huiseigenaar Anne Polstra. Burgemeester Krol verricht de trekking. (Foto Verloterij.nl)

Gerrit Krol trekt lot huizenwinnaar

Burgemeester Gerrit Krol van de gemeente Het Bildt zal op 11 november de trekking verrichten in de loterij waarbij een huis in Oudebildtzijl wordt verloot.

Als eerste club in Nederland kreeg voetbalvereniging Ouwe Syl een vergunning voor een loterij waarbij een woning kan worden gewonnen. De club met zo’n 150 leden wil op deze manier geld bij elkaar brengen voor renovatie van het sportcomplex.

De winnaar krijgt het vrijstaande huis ter waarde van 200.000 euro vrij op naam. Er zijn bijna achtduizend loten beschikbaar,ŕ 98 euro.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 juli 2017

CBS De Slotschool

CBS De Slotschool vangt peuters Kids First op na zomervakantie

CBS De slotschool in Sint Annaparochie biedt na de zomervakantie opvang voor peuters. Dat betreft en samenwerking met Kids First. Er worden verspreid over twee dagdelen acht tot tien peuters opgevangen. Daarnaast is er een dagdeel ingeruimd voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE).

De wens tot de opvang werd gedaan door de peuterspeelzaal van Kids First. "Op die manier verwachten we een goede afstemming van aanbod en leerlijnen en is de stap naar een basisschool zo klein mogelijk", zegt Rein Reidsma, directeur van CBS De Slotschool.

In de vakantie wordt één van de lokalen geschikt gemaakt voor de peuterspeelzaal. Vanuit de peuterspeelzaal komen juf Anneke en meester Riekele mee als leiding.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 11 juli 2017

Leerlingen het Bildt aan de slag met aardappel in DaDa stijl

Diverse activiteiten rondom de aardappel. (Foto Loet Hin)

De leerlingen van drie basisscholen in de gemeente het Bildt gaan de komende twee weken aan de slag met de aardappel.

De lessen zijn geďnspireerd op kunstenaars. Een aantal daarvan werkte in de Dada stijl en maakte gebruik van aardappelstempels om onder andere. teksten aan te brengen.

Bij het project op de scholen worden in de Dada stijl kunstwerken vervaardigd met jute aardappelzakken en aardappelstempels en worden tafelkleden gestempeld. Ook zijn er workshops gedichten schrijven en vertalen. Zo komt een akkerbouwer in de klas bij de jongste groepen. Terwijl de oudste leerlingen op de fiets op excursie gaan naar een akkerbouwbedrijf. Daarnaast is er voor alle groepen een kook- en voedingsles.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 juli 2017

Project zwerfafval op het Bildt

Sint Annaparochie en de omgeving van Berltsum krijgen op morgen een flinke schoonmaakbeurt.

In totaal 125 tweedejaars leerlingen van de scholengemeenschap Ulbe van Houten en De Foorakker trekken erop uit om zwerfafval op te ruimen.

Voor ze gaan rapen, zijn ze te gast bij bedrijven die hun verhaal vertellen over afval.

Zoals veehouder Kolkman uit Sint Annaparochie die uitlegt wat voor consequenties het voor zijn vee heeft als er zwerfafval in een weiland belandt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees ook het artikel in de Franeker Courant >>

Berltsum, 5 juli 2017

Hoofdrolspelers dragen spektakelstuk Bauck!

Geketend en op de knieën gedwongen, maar nooit verslagen: Marieke Zwart speelt een glansrol in theaterspektakel Bauck! (foto: Jan Bonefaas)

Heroďsche gevechten, een prachtig decor en goed spel. Op enkele schoonheidsfoutjes na overtuigde openluchtspel Bauck! in het Hemmemapark bij Berltsum tijdens de premičre afgelopen vrijdag. Het stuk leunt iets teveel op visueel spektakel, maar de jonge (Marieke Swart) en oudere (Jantien Hoekstra) Bauck tillen het stuk naar een hoger plan.

Bauck! gaat over de “eerste Friese vrijheidsstrijdster”, Bauck van Popma/van Hemmema. In 1496 verdedigde de van Terschelling afkomstige vrouw met succes het kasteel Hemmema in Berltsum tegen de vijand, Groninger Friezen (de ‘Vetkeapers’) en Duitse huurlingen. Schrijver Sybe Joostema diepte haar geschiedenis uit en zet haar centraal in Bauck! Diverse keren wordt ze in het stuk vergeleken met Jeanne d’Arc. Bauck heeft die mythische status van haar Franse voorgangster nooit bereikt, maar Joostema doet zijn best om aan te tonen dat ze dat wel degelijk verdient.

Bauck wordt prachtig vertolkt door Marieke Swart en Jantien Hoekstra. Beide vrouwen tillen het openluchttheater naar een hoger niveau. Zowel Swart als Hoekstra leggen ziel en zaligheid in hun personage, en blazen leven in de voor velen onbekende Bauck. Zang, dramatiek en spel: het klopt allemaal. Omdat beide qua karakter en spel op elkaar lijken, is het na de pauze, als Hoekstra Bauck speelt, volstrekt natuurlijk dat zij de rol van Marieke uit het eerste bedrijf overneemt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 5 juli 2017

Stichting Vrienden van In Bildt start crowdfundingsactie voor nieuwe inrichting winkel bij dagbesteding

Het doel is om in de zomer tweeduizend euro te hebben opgehaald voor de inrichting. In september start vervolgens de verbouwing van de winkel. (Foto In Bildt)

De Stichting Vrienden van In Bildt start met een crowdfundingsactie om een nieuwe inrichting mogelijk te maken voor de in januari geopende winkel bij de dagbesteding in Minnertsga. Het doel is om in de zomer tweeduizend euro te hebben opgehaald. In september start vervolgens de verbouwing.

Met de nieuwe inrichting moet volgens Roelof Santing, voorzitter van de stichting, een impuls worden gegeven aan de werkomgeving en -sfeer in de winkel. De Stichting Vrienden van In Bildt realiseerde zelf de bouw en inrichting van de winkel, waar cliënten van In Bildt hun zelfgemaakte producten tonen en verkopen. Ook bij andere zorgaanbieders gemaakte producten zijn er te koop. Terwijl in de loods achter de winkel meubelen staan uitgestald.

"Bij de inrichting valt te denken aan een balie, kassa en stellingen, maar ook aan schilderen en vloerbedekking. De werkruimte achter de winkel is momenteel al opgeknapt", zegt Santing.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 juli 2017

Hein Jaap Hilarides en Gerard de Jong

Gerard de Jong en Hein Jaap Hilarides officieel benoemd als 'dichters en skrivers der gemeente 't Bildt'

De Bildtskrivers Gerard de Jong en Hein Jaap Hilarides worden donderdag tijdens de RadeRaad van de gemeente het Bildt officieel benoemd als 'dichters en skrivers der gemeente 't Bildt'.

De Jong en Hilarides willen de Bildtse taal in al haar facetten uitdragen. Aan de hand van proza, gedichten, optredens en onder andere vlogs zetten zij op alle mogelijke manieren de Bildtse taal en cultuur maandelijks in de schijnwerpers.

Dat doen zij laagdrempelig en toegankelijk voor de Bilkerts en voor alle andere inwoners van de toekomstige gemeente Waadhoeke.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 3 juli 2017

Stroomklanten terug naar bron in Sint Annaparochie

Flink wat mensen kwamen zaterdag af op de open dag bij de lokale energieproducent Gorrit Jansen. FOTO’S SIMON BLEEKER

Marina van der Werf doet veel om het milieu te sparen. Maar voor haar reisdoel van zaterdag had ze wel een portie CO2-uitstoot over.

"Heel leuk", spreekt ze op het erf van boer Gorrit Jansen in Sint Annaparochie. Op het eerste gezicht is daar niet heel veel bijzonders te zien: een tent (met flink wat mensen erin en erbuiten), een toilet (waar compost wordt gemaakt) en een windmolen op leeftijd.

Het aantal bezoekers verrast haar. Op een weiland staan tientallen auto’s geparkeerd. Alles staat hier zaterdagmiddag in het teken van duurzame energie. Van der Werf is er voor uit Meppel gekomen, samen met haar kennis Mary de Wit. Niet met het openbaar vervoer maar gewoon in de auto. Liefst zou ze elektrisch rijden, maar dat zit er niet in.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 3 juli 2017

Beetsterzwaag even De Stijl-dorp

De Stijl-Hundertwasserhuisjes van de school uit Sint Annaparochie. FOTO JILMER POSTMA

Het is kunststroming De Stijl die dit jaar de klok slaat in Drachten, maar ook het omringende gebied geniet mee. Beetsterzwaag stond dit weekeinde bol van rode vlakken en zwarte lijnen tijdens het negende Kunstweekend.

De organisatie van het Kunstweekeinde Beetsterzwaag hoefde niet lang na te denken waar het zwaartepunt dit jaar zou liggen. Na Jeroen Bosch in 2016 was het in 2017 de beurt aan Rietveld, Mondriaan en de gebroeders Van Doesburg en alles wat daar uit voortvloeit.

Eyecatcher was de bijzondere productie van scholieren van scholengemeenschap Ulbe van Houten in Sint Annaparochie. De leerlingen hadden ‘het klinische’ van De Stijl doorbroken door het te combineren met elementen uit het werk van de Oostenrijkse hippie-architect en –schilder Friedensreich Hundertwasser. Swingende huisjes, met organische vormen, in het kenmerkende rood-geel-blauw-zwart van De Stijl. Een vrolijk geheel.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Minnertsga, 3 juli 2017

Provincie Friesland neemt N393 Minnertsga onder handen, morgen start voorbereidende werkzaamheden

Hermanawei

De provincie Friesland start in september met onderhoud aan het asfalt van de N393 wordt door de Provincie Fryslân in Minnertsga.

Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt dinsdag 4 juli begonnen met herstelwerkzaamheden aan de riolering aan de Hermanawei en de Ferniawei in het dorp. Het werk wordt in opdracht van de gemeente het Bildt uitgevoerd door aannemersbedrijf Sweco.

Met het groot asfaltonderhoud door de Provincie Friesland in september worden ook alle putkoppen in de rijbaan van de N393 vervangen. "Hiermee hopen wij dat de klachten over rammelende putdeksel s zijn opgelost”, aldus de gemeente het Bildt.

Bron: Franeker Courant

 
archief 2017 (2e kwartaal)
archief 2017 (1e kwartaal)
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)
archief 2014 (4e kwartaal)
archief 2014 (3e kwartaal)
archief 2014 (2e kwartaal)
archief 2014 (1e kwartaal)
archief 2013 (4e kwartaal)
archief 2013 (3e kwartaal)
archief 2013 (2e kwartaal)
archief 2013 (1e kwartaal)
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)>