Nij Altoenae, 31 maart 2017

Leerlingen in het Bildt krijgen theaterles over afval

 Basisschoolleerlingen in de gemeente het Bildt starten maandag met theaterlessen over afval. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Basisschoolleerlingen in de gemeente het Bildt starten maandag met theaterlessen over afval.

Het zwerfafvaltheater is onderdeel van ‘Samen Fryslân Schoon’ en bedacht ter voorbereding op de Himmelwike.

CBS De Noordster in Nij Altoenae is maandag als eerst aan de beurt. Wethouder Boukje Tol heeft dan mee in de voorstelling over afval dat mensen laten slingeren.

Het toneelspel is een samenwerkingsproject van meerdere gemeenten en De Friese Milieu Federatie

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 31 maart 2017

Het Bildt laakt proceskosten wob

Mr. Ivo van der Meer, advocaat bij Rotshuizen Geense Advocaten

Het Bildt maakt bezwaar tegen de 2970 euro aan proceskosten die de gemeente aan de Leeuwarder Courant moet betalen. Dat laat advocaat Ivo van der Meer desgevraagd weten.

De Raad van State veroordeelde de gemeente half februari tot de betaling, vanwege de wob-procedure over de geheime ‘supermarktdeal’ rond zorgflat het Van Harenshuus in Sint Annaparochie.

Een wob-verzoek van deze krant zorgde er na drie jaar juridisch touwtrekken voor dat de overeenkomst alsnog openbaar werd gemaakt.

Volgens Van der Meer heeft de krant slechts recht op 495 euro. Hij heeft verzet aangetekend bij de Raad van State.

Bron: Leeuwarder Courant
link Bekijk ook het dossier 'Deal Van Harenshuus' >>

Sint Annaparochie, 30 maart 2017

Unieke combinatie onder één dak in Sint Jacobiparochie

Open Hof

Kerk, school en dorpsleven komen onder één dak in Sint Jacobiparochie. De gemeenteraad van het Bildt trekt hier unaniem 75.000 euro extra voor uit.

Applaus klonk woensdagavond van de publieke tribune die bezet was met inwoners van Sint Jacobiparochie die al tien jaar aan een multifunctioneel centrum werken. Twee jaar geleden kwam het project in een stroomversnelling toen het plan voor een samenwerkingsschool ontstond die een verbinding zou moeten krijgen met het kerkelijk gebouw Open Hof.

De uitwerking van die plannen bleek op 855.000 euro te komen. Het Bildt betaalde daarvan al 400.000 euro voor het onderwijsgedeelte en 150.000 euro voor het mfc, maar besloot woensdag daar 75.000 aan toe te voegen. Doordat scholenkoepel Fier 80.000 bijdraagt, blijft er nog 150.000 euro over dat aan subsidies binnengehaald moet worden. Daarvan is 75.000 euro binnen. Het dorp denkt de rest ook rond te krijgen.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 29 maart 2017

Bij de foto: In sneltreinvaart werden vorige week de turbines bij Ouwe-Syl ontmanteld. De 25 ton zware kop hangt in de kraan. (foto: Bertus Dijkstra)

Molens Ouwe-Syl krijgen tweede leven in Ierland

De twee NEG MICON windmolens op Ouwe-Syl zijn woensdag 22 en donderdag 23 maart ontmanteld. Het dorp is windmolenvrij, althans tot het moment dat de drie nieuwe driewiekers eind juli de wind in de vleugels krijgen.

De opbouw van de twee windmolens nabij het voetbalveld op Ouwe-Syl, heeft in 2004 al met al meer dan een maand geduurd. De ontmanteling gaat 13 jaar later, nadat de bekabeling al eerder is losgekoppeld, in sneltreinvaart. Binnen anderhalve dag worden de turbines gekortwiekt. Met uiterste precisie zijn de twee windmolens, deel voor deel losgekoppeld en met een 500 tons kraan en een kleiner broertje naar beneden gehaald.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 28 maart 2017

Leerlingen OSG Piter Jelles De Foorakker en ISK St Annaparochie samen op het podium

Zes leerlingen van De Foorakker verzorgden vrijdag de toneelvoorstelling ‘Dark Heaven’. De act was onderdeel van Art’s eXpression, de jaarlijkse culturele manifestatie van OSG Piter Jelles.

In het stuk lieten de leerlingen zien dat het belangrijk is om voor elkaar klaar te staan, in goede en slechte tijden. Deze boodschap kreeg extra kracht door de vocale ondersteuning van vier leerlingen van het ISK St Annaparochie.

Mohamad Anas Almasri, leerling van De Foorakker, maakte voor Art’s eXpression een symbolisch kunstwerk over het leven en geloof. Hiervoor kreeg hij een eervolle vermelding van de vakjury.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 24 maart 2017

Zwembad De Bildtse Slag in race voor verkiezing leukste uitje van Nederland

Zwembad De Bildtse Slag staat momenteel tweede in de verkiezing van leukste uitje van Nederland in de categorie indoorzwembaden.

De wedstrijd is een initiatief van De Persgroep. Daarbij kan publiek het leukste uitje van Nederland per categorie kiezen.

Stemmen kan via deze link. Stemmers maken kans op een zeven daagse vakantie naar Curaçao of gratis tickets voor de beste uitjes van Nederland.

Bron: Franeker Courant

Minnertsga, 23 maart 2017

CBS De Wizebeam haalt ruim 2700 euro op bij sponsorloop voor waterproject in Liberia

Foto CBS De Wizebeam

De ruim honderd kinderen van CBS De Wizebeam uit Minnertsga hebben woensdag bij de sponsorloop Wandelen voor Water samen ruim 2700 euro opgehaald. De opbrengst is bestemd voor drinkwater in Liberia. Dat is een waterproject van ZOA. Die organisatie biedt wereldwijd noodhulp en werkt samen met de lokale gemeenschap aan wederopbouw.

Bij de loop legden de leerlingen een traject af van zes kilometer. Daarbij namen zij zes liter water mee in een rugzak, die zij hadden gekregen van ZOA. Zo konden de kinderen zelf ervaren hoe het is om met water te moeten lopen, zoals hun leeftijdsgenootjes in veel landen dat dagelijks moeten doen.

"Woensdag was het Wereld Waterdag. Daarom hebben wij op die dag de loop gehouden”, zegt Baukje Elzinga, directeur van CBD De Wizebeam. Het thema bij de dag die in 1993 in het leven is geroepen en in het teken staat van het creëren van bewustwording over de nationale en mondiale waterproblematiek, was ditmaal afvalwater. Voorafgaand aan de actie was er een gastles van een medewerker van ZOA. Die vertelde over het belang van schoon drinkwater en hygiëne.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 20 maart 2017

Bildt draagt bij aan CH 2018, ook buiten de gemeente

Omdat het straks één gemeente Waadhoeke is, wil het college van het Bildt bij uitzondering bijdragen aan een evenement buiten de gemeente: de Keatswike in Franeker.

De gemeente het Bildt trekt 16.000 euro uit om bij te dragen aan Leeuwarden 2018. Van dit bedrag gaat 5000 euro naar de Keatswike die in de zomer van 2018 in Franeker gehouden wordt.

Bijdragen aan evenementen buiten de gemeente is niet gebruikelijk, schrijft het college aan de raad. Er wordt een uitzondering gemaakt omdat de kaatssport op het Bildt veel beoefend wordt en omdat het Bildt in 2018 bij de nieuwe gemeente Waadhoeke hoort.

Het college gaat verder in op het verzoek van de burgemeesters van Leeuwarden en Smalllingerland om 1 euro per inwoner bij te dragen aan Leeuwarden 2018 voor promotiedoeleinden. Voor het Bildt komt dit neer op 11.000 euro.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 20 maart 2017

Tekort voor plan school en dorphuis Sint Jacobiparochie

Een extra raadsvergadering in het Bildt is nodig om de financiering voor school en dorpshuis in Sint Jacobiparochie rond te krijgen. De gecombineerde bouw van een samenwerkingsschool in Sint Jacobiparochie met een multifunctioneel centrum komt 155.000 euro tekort. In een extra raadsvergadering volgende week wordt de gemeenteraad van het Bildt voor de derde keer gevraagd een krediet beschikbaar te stellen.

De huidige christelijke basisschool De Koppel wordt de toekomstige samenwerkingsschool en wordt daarvoor verbonden met het kerkelijk gebouw Open Hof. Het Bildt stelde eerder 435.000 euro beschibkaar voor de samenwerkingsschool en 150.000 euro voor het MFC. Nu wordt een aanvullend krediet van 75.000 euro gevraagd. Onderwijsgroep Fier dekt de rest van het tekort door 80.000 euro in te leggen.

Het hele project is geraamd op 855.000 euro, exclusief het bedrag (300.000 euro) dat beschikbaar is voor herinrichting van het terrein. Streven is het complex begin 2018 in gebruik te nemen.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 19 maart 2017

Behalve veertig jaar scheidsrechter, is Griet de Boer-Zoodsma ongeveer vijfenveertig jaar lid van de club. (Foto SBO Minnertsga)

Gouden speld en oorkonde voor Griet de Boer-Zoodsma

Griet de Boer-Zoodsma uit Minnertsga is vrijdag door volleybalbond Nevobo onderscheiden met een gouden speld en een oorkonde, omdat zij veertig jaar actief is als scheidsrechter.

De jubilaris kreeg de onderscheiding en de oorkonde uit handen van Anna Tilma-De Vries. Zij is voorzitter van volleybalvereniging SBO Minnertsga. De oevrhandigging vond plaats tijdens de de algemene ledenvergadering van de club.

De voorzitter roemde De Boer-Zoodsma vanwege haar betrokkenheid bij SBO. Behalve veertig jaar scheidsrechter, is de Minnertsgaaster ongeveer vijfenveertig jaar lid van de club, waarvan dertien jaar als bestuurslid. Daarnaast was zij zesendertig jaar trainer.

Wat het bestuur niet wist, is dat De Boer-Zoodsma op 17 maart haar trainersexamen deed. Dat was de exacte datum waarop nu de uitreiking was.

Bron: Franeker Courant

Nij Altoenae, 18 maart 2017

Laat de energie stromen!

Hilbrand Wijbenga (foto: Klaas Pot)

Er zit veel energie in dorpen en steden! We wekken lokaal stroom op en delen de opbrengst met dorpsgenoten en investeren in activiteiten voor het dorp. Met een energie-coöperatie delen we de energie, letterlijk en figuurlijk!

Ik ben Hilbrand Wijbenga en sinds een half jaar ambassadeur van de Local Action Group Noardwest Fryslân. Als vertegenwoordiger van Plaatselijk Belang Nij Altoenae heb ik met dorpsgenoten een energie-coöperatie opgezet. Mijn ervaringen om samen een project op te zetten gebruik ik graag om andere initiatieven, op uiteenlopende terreinen, op weg te helpen.

Als één van de ambassadeurs voor Noardwest Fryslân breng ik mensen met goede ideeën graag met elkaar in contact. Ik help bij het ontwikkelen en realiseren van innovatieve projecten. Laat de energie stromen, kom ook met plannen voor jouw dorp of wijk! Heb je een goed idee, of wil je de subsidiekansen voor jou project verkennen? Ben of mail Hilbrand en zijn collega's! Kijk voor meer informatie op: www.streekwurk.frl/leader.

Bron: Leeuwarder Courant, pagina provincie Fryslân

Sint Jacobiparochie, 17 maart 2017

Ondernemers in de leer over Jabikspaad

Foto: Jabikspaad

Een touringcar vol met recreatie- en toerisme ondernemers reed dinsdag 14 maart tussen Akkrum en het Overijsselse Hasselt om meer te leren over het Jabikspaad. Het wandeltoerisme neemt toe, zodat bed and breakfasteigenaren, ondernemers met een theetuin en andere gastheren aan deze pelgrimsroute meer willen betekenen voor de wandelaar of pelgrim. Het Jabikspaad loopt van Sint Jacobiparochie tot aan het Overijsselse Hasselt en is een route vol met betekenis en symboliek. Deze bijzondere belevenissen waren de reden om in de bus te stappen. Regiomarketeers Anneke Lukkes (Zuidoost Friesland) en Douwe Gerlof Heeringa (Noordwest Friesland) organiseerden de dag.

"We zien dat als ondernemers zelf bezienswaardigheden hebben gezien en ervaren, ze er daarna ook beter over kunnen vertellen, een betere ambassadeur zijn", aldus beide regioaanjagers. Dankzij de kennismaking met verschillende ondernemers uit beide delen van Friesland ontstaat er een netwerk van gastheerschap aan het Jabikspaad. Deelnemers aan de bustour reageren enthousiast op de dag. De beide regioplatforms Stichting Bestemming Noardwest en het Toeristisch Netwerk De Friese Wouden blijven in de toekomst samenwerken rond het pelgrimspad.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 17 maart 2017

Week van de meertaligheid op SWS De Syl

Dichter/schrijver Hein Jaap Hilarides (foto: SWS De Syl)

Op de samenwerkingsschool De Syl in Oudebildtzijl waren afgelopen week vier bijzondere personen te gast. De activiteit was bedoeld om de meertaligheid op basisschool Sws De Syl te promoten en de kinderen te motiveren voor het Fersyspodium. Daarbij kunnen gedichten in het Bildts, Fries, Nederlands of welke taal dan ook worden voorgedragen. Het Fersys Podium is op woensdag 22 maart in MFC Het Jabikshuus in Sint Jacobiparochie. Er doen ditmaal vijf kinderen van SWS De Syl aan mee. Ook andere kinderen uit de gemeente het Bildt doen mee.

De week werd maandag afgetrapt door Rina Bosscher uit Oudebildtzijl. Zij was aanwezig met haar trouwe viervoeter Karel, om een Nederlandstalig gedicht over een hond voor te lezen. Op woensdag was wethouder Nel Haarsma in alle groepen aanwezig, om gedichten in het Fries voor te dragen. Ook konden er vragen worden gesteld over de Tweede Kamerverkiezingen.

Donderdag was dichter/schrijver Hein Jaap Hilarides aanwezig. Hij droeg Bildtse gedichten voor en gaf tips om een gedicht te schrijven. Vandaag tenslotte, was Irma van der Kruis te gast. Zij droeg Engelse gedichten voor in alle klassen.

Bron: Franeker Courant

Haarlem, 17 maart 2017

FOTO JEAN-PIERRE JANS

De blinde dichter en de kijkende schrijfster

Schrijfster Jannie Regnerus vond in de blinde Friese dichter Tsjêbbe Hettinga een zielsverwant. Een literaire metgezel met eenzelfde landschap aan herinneringen. Ze schreef een liefdevol eerbetoon: Nachtschrijver.

Blindman recht zijn rug en trekt de klep van zijn schipperspet nog wat dieper over zijn ogen. Dan zwelt hij aan, zijn stem draagt ver over het veld. In de toon klinkt een noodlottigheid door die de atmosfeer op slag doet kantelen.' In Nachtschrijver, het vijfde boek van schrijfster Jannie Regnerus (Oudebildtzijl, 1971) wordt haar personage Hannah, die in het Rijksmuseum als restaurator werkt, getroffen als door een mokerslag wanneer ze een blinde dichter uit Friesland op een poëziefestival hoort voordragen.

Zo verging het Regnerus zelf ook, toen ze die duistere, stuwende, mateloos intrigerende stem op zich af liet komen. Tsjêbbe Hettinga beschreef het noordelijk landschap dat ook het decor van haar jeugd was, in woorden die bijna de hare hadden kunnen zijn.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Soest, 17 maart 2017

Mijn vader had Alzheimer van Hendrik Elings.

'Hait en mem' Elings naar Paleis Soestdijk

Met zijn schilderij Mijn vader had Alzheimer is Hendrik Elings uit Sint Annaparochie een van de vijftig kanshebbers op de eerste Nederlandse Portretprijs.

Voor het eerst wordt in juni een winnaar bekendgemaakt van de Nederlandse Portretprijs. De stichting met dezelfde naam heeft als doel de nationale portretkunst onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Want "wie kent niet namen als Frans Hals, Rembrandt en Vermeer", aldus de website.

De initatiefnemers hebben de competitie opgezet naar Brits model. De BP Portrait Award is sinds de jaren tachtig uitgegroeid tot een prestigieuze prijs, die vorig jaar 2557 inzendingen uit tachtig landen trok. De expositie in de National Portrait Gallery is een publiekstrekker waar jaarlijks 330.000 mensen op afkomen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 16 maart 2017

Ook op het Bildt dreun voor PvdA

Asscher spreekt van 'bittere verkiezingsavond'

Ook op het Bildt kreeg de PvdA een enorme dreun te verwerken. Met 7,9% van de stemmen kwam de PvdA als vijfde uit de bus. In 2012 boekte de PvdA nog een ongekend succes met 32,6% en was daarmee toen veruit de grootste. Landelijk komen de sociaal-democraten niet verder dan 5,7%.

Het CDA heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen op het Bildt met 21,7% weer de meeste stemmen vergaard. In 2012 was dat 17,3% en landelijk 12,5%. De VVD kwam met 17,1% als tweede uit de bus, in 2012 was dit nog 19,2%. Landelijk boekte de VVD 21,3% van de stemmen.

Als derde partij scoorde de SP met 12,8% relatief goed. In 2012 was dit nog 10,4% en landelijk bleef de SP op 9,2% steken. De PVV boekte met 11,4% een behoorlijke winst ten opzichte van 2012 (7,5%). Landelijk kwam de PVV uit op 13,1%.

D66 komt met 7,8% direct na de PvdA en verdubbelde daarmee het resultaat bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. D66 scoort landelijk 12,0%. Groen Links is met 7,1% de zesde partij (2012: 1,5% en landelijk 8,9%).

Bron: Eindhovens Dagblad
link Bekijk de hele uitslag >>

Sint Annaparochie, 15 maart 2017

BDS koopt unieke fotocollectie Koehoorn

Bij de foto: Een oude ansichtkaart van St.-Anna, uit de Koehoorn-collectie.

Het Bildts Dokumintasysintrum heeft samen met de reüniecommissie van Ouwe-Syl de fotocollectie van Jan en Wies Koehoorn ingelijfd. De elf mappen vol unieke foto’s van Ouwe-Syl en het Bildt worden vandaag door mevrouw Koehoorn en haar zoon aan het sintrum overhandigd. BDS betaalde € 3000 voor de collectie.

Het Bildts Dokumintasysintrum kon de collectie kopen door een bijdrage van € 3000 uit het dorpenfonds van gemeente het Bildt. Stelregel van BDS is dat er niet betaald wordt voor foto’s of materialen. Voor deze ene keer werd een uitzondering gemaakt. “Dut is ’n eenmalige ankoop. Betale foor foto’s is teugen ôns prinsipes; sels hewwe wij d’r ok gyn sinten foor. Maar ’t gaat om ’n unike kolleksy, en met ’t oog op ’t opheffen fan deuze gemeente kon ’t Bildt ôns helpe. Dus hewwe wij ’t daan.”

De collectie van (oud-)Sylsters Jan en Wies Koehoorn is bijzonder. Het echtpaar - Jan overleed vorig jaar - verzamelde hun hele leven foto’s en ansichten van het Bildt. Vooral van hun eigen dorp zijn er foto’s - o.a. van de scholen en schoolklassen, tot in de 19e eeuw - die nergens anders te vinden zijn.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>      link Zie ook de blog van Wiep Koehoorn >>

Sint Annaparochie, 15 maart 2017

Enquête woningbouw St.-Jacobiparochie

Plaatselijk Belang Sint Jabik en de gemeente het Bildt doen onderzoek naar de behoefte aan woningbouw in St.-Jacobiparochie.

Aanleiding daarvoor is dat op de woningbouwlocatie op het voormalige sportcomplex tot op heden geen woningen zijn gebouwd, terwijl er wel signalen zijn dat er behoefte is aan nieuwe woningen.

De enquête is voor inwoners van St.-Jacobiparochie van 18 jaar en ouder, die op zoek zijn naar een (andere) woning binnen de bebouwde kom van St.-Jacobiparochie. Of die daar binnen enkele jaren naar op zoek denken te gaan. In de week van maandag 13 maart wordt de enquête huis-aan-huis verspreid.

Bron: Gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 15 maart 2017

Dijkstra (l) ontving het vindersloon en de oorkonde uit handen van burgemeester Krol in het gemeentehuis van het Bildt. (Foto Timen Dijkstra)

Wietse Jan Dijkstra vindt eerste kievitsei

Het eerste kievitsei van de gemeente het Bildt is gevonden.

Wietse Jan Dijkstra uit St.-Annaparochie is de gelukkige vinder van het eerste kievitsei van de gemeente het Bildt. De heer Dijkstra deed zijn vondst op 14 maart in een weiland onder St.-Annaparochie.

Hij heeft vanwege het “ljipaaisykjen” twee weken vrij genomen. Het zoeken zit hem in het bloed. Zo heeft hij in 2008 het eerste ei gevonden van de toenmalige gemeente Skarsterlân en in 2013 was hij ook de eerste in Heerenveen.

Op donderdag 16 maart om 10:00 uur komt Wietse Jan Dijkstra langs bij burgemeester Krol.

Bron: Gemeente het Bildt

Oudebildtzijl, 15 maart 2017

Aerden Plaats in trek bij dieven

De Aerden Plaats

Opnieuw is ingebroken bij bezoekerscentrum de Aerden Plaats in Oudebildtzijl. In mei 2016 kreeg het Archeologisch Steunpunt ook al ongewenst bezoek. Er is een verdachte opgepakt.

Twee pogingen werden maandagavond en -nacht gedaan om in het pand aan de Dominee Schuilingstraat binnen te komen. Dit keer ging het alarm af dat na de vorige inbraak geplaatst werd. Voor zover bekend is er niets meegenomen. Wel werd een raampje vernield van de Julianakerk die bij het centrum hoort.

De Aerden Plaats was er net zo trots op dat alle originele ruiten van gebobbeld glas er nog in zaten, vertelt Kirsten Zwijnenburg, coördinator bij de Aerden Plaats. Op haar Facebookpagina verzucht ze: "Er is weer ingebroken bij de Aerden Plaats. Alarm heeft goed gewerkt maar jeetje waarom doen ze dittoch. Er valt niets te halen! Behalve dan mijn vrijwilligersplezier..."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Minnertsga, 14 maart 2017

Minnertsga zet plus op doorgaande weg

Geen gewone onderhoudsbeurt voor de doorgaande weg, de N393, door Minnerstga, maar één met een plus. Plaatselijk Belang Minnertsga wil cultuurhistorische elementen terugbrengen.

In multifunctionele accommodatie De Doarpsfinne werden de plannen dinsdag gepresenteerd. Op een nieuwe manier, een experiment van de provincie. Door middel van augmented reality met bijbehorende bril werd op een leeg podium een maquette van Minnertsga zichtbaar. De doorgaande weg was daarin te zien met de aanpassingen. De belangrijkste daarvan is een dorpsplein vlakbij de kerk.

Plaatselijk Belang wil meer terugbrengen. Gedacht wordt aan de vroegere muziektent, de dorpspomp, suggestieve bruggetjes en water. Voor de extra’s is 200.000 euro beschikbaar gesteld door de provincie en 150.000 euro door de gemeente het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 14 maart 2017

De Aerden Plaats

Inbreker geeft niet op bij kraak kerk Oude Bildtzijl

In de kerk aan de Ds. Schuilingsstraat in Oude Bildtzijl is in de nacht van maandag op dinsdag twee keer ingebroken. Een 25-jarige man uit de gemeente Het Bildt is aangehouden.

De politie werd rond 21.30 uur gealarmeerd omdat het alarm was afgegaan. Bij de kerk bleek dat een raam was vernield. De inbreker werd niet gevonden en er leek ook niets te zijn verdwenen.

Het vernielde raam werd afgedicht. Om 1.25 uur stond het alarm echter opnieuw te loeien. De afdichting was weggehaald en binnen stonden verschillende deuren open.

Vlakbij de kerk werd door de agenten een 25-jarige man aangetroffen met een rugzak vol inbrekersgereedschap. Deze man is aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 13 maart 2017

Achterkleinzoon vermaarde huisarts ontvangt eerste exemplaar boek over Bildtse Bank

Lex Klein is achterkleinzoon van huisarts Jacobus Lijbring, een van de Bildtse Bank-oprichters in 1899. (Foto Stichting Bildtse Belangen)

Het eerste exemplaar van het boek De Bildtse Bank-Het eigenaardige vertrouwen is vrijdag in een volle Van Harenskerk in Sint Annaparochie uitgereikt aan Lex Klein. Hij is achterkleinzoon van huisarts Jacobus Lijbring, een van de Bildtse Bank-oprichters in 1899.

Klein woonde, als zoon van de nog steeds vermaarde dokter, in zijn jeugd vlak naast het kantoor van de Bildtse Bank aan de Statenweg in Sint Annaparochie. Tegenwoordig woont hij in Abcoude. De huidige huisarts, de vierde opeenvolgende generatie, toonde tijdens zijn dankwoord aan nog steeds vloeiend Bildts te spreken.

In het boek beschrijft Douwe Zwart in vlotte stijl de geschiedenis van het Bildtse bedrijf. Het verhaal is omlijst door verhalen van Roel de Vries en interviews met betrokkenen door Gitte Brugman. Daarnaast is het ruim 240 pagina’s tellende boek geillustreerd met historische foto’s, portretfoto’s en foto’s van het Bildtse landschap anno 2016. Het boek is verkrijgbaar bij de Primera in Sint Annaparochie.

Bron: Franeker Courant

Sint Anne, 12 maart 2017

Foto: 112 Fryslân

Motor in brand naast tankstation

Op industrieterrein de Wissel is zondagavond een motor verwoest door een felle brand.

Rond zeven uur werd de brandweer gealarmeerd voor de brandende motor. Het is niet bekend waardoor de motor in brand is geraakt. Mogelijk is tijdens het tanken de motor in brand gevlogen. De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon de motor niet meer redden.

De eigenaar van de motor heeft hem zelf geborgen. De motor was net verkocht.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 10 maart 2017

Gft-afval scheiden gaat nog beter met het Biobakje

Wethouder Boukje Tol heeft woensdag biobakjes uitgereikt bij kringloopwinkel Estafette in St.-Annaparochie.

Hoe zorg je ervoor dat groente-, fruit en keukenafval (Gft-afval) ook écht in de Biobak verdwijnt? Door het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dus heeft Omrin, samen met gemeenten en de industrie, een uniek Biobakje ontwikkeld van gerecycled kunststof uit ons eigen plastic afval. Naast de bestaande ‘grote’ Biobak zorgt dit speciale, gerecyclede Biobakje – geschikt als keukenafvalbakje op het aanrecht - voor extra gemak, zodat er een betere scheiding van gft-afval komt. En door van gerecycled kunststof een nieuw Biobakje te maken, is de kringloop van twee afvalsoorten gesloten.

Wilt u ook zo’n handig biobakje? Dat kan! Door de bon van de gemeentepagina uit de Bildtse Post te knippen en in te leveren bij de Kringloopwinkel Estafette, Van Harenstraat 14 te St.-Annaparochie. (Voor inwoners van het Bildt en maximaal 1 bakje per adres). Inmiddels zijn er ruim 100 bakjes uitgereikt.

Bron: Gemeente het Bildt

Oudebildtzijl, 10 maart 2017

Aerden Plaats

Extra subsidie Aerden Plaats onderzocht

Of de Aerden Plaats in Oudebildtzijl, het bezoekerscentrum en archeologisch steunpunt, extra subsidie krijgt, hangt af van de financiële onderbouwing die het daarvoor moet geven.

Het centrum kreeg eerder een extra incidentele subsidie van 4500 euro en wil die structureel maken. In totaal komt de jaarlijkse subsidie dan op 12.250 euro.

De gemeenteraad heeft regels vastgesteld waarbinnen de extra subsidie niet past. Toch wil het college eerst nadere cijfers zien en dan een besluit nemen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 9 maart 2017

Bildtse raad tegen anoniem solliciteren

De Bildtse PvdA en Werkgroep het Bildt kwamen donderdag met een voorstel om bij de gemeente voortaan anoniem solliciteren in te voeren. Het idee kreeg echter geen meerderheid, ook het college wees het plan af. 'Er zijn ook geen vacatures meer.'

De PvdA zet landelijk al een tijdje in op anoniem solliciteren: bij het reageren op een vacature worden naam, geslacht, leeftijd en afkomst weggelaten. Dit om mensen die gediscrimineerd worden (om hun afkomst of leeftijd) een ’eerlijke kans’ te geven. Veel succes heeft de partij er nog niet mee: de regering wees een voorstel hiervoor eind vorig jaar af.

Dat deden de raad en college op het Bildt donderdag ook, ondanks dat indiener Sjoerd Simon Kuipers (PvdA) zei zich ’niet te kunnen voorstellen dat iemand hier op tegen is’. ”In deuze regio gaat ’t faak om mînsen fan boven ’n bepaalde leeftyd, of met ’n andere huudskleur. Dat is de ôflopene jaren feul slimmer worren. Wat is d’r op teugen om elkeneen ’n betere kâns te bieden? ’t Mot gyn simboalmoasy worre, dus wij wille dut belaid ok metnimme na Waadhoeke.” VVD’er Jaap de Haan noemde het ’een sympathiek lijkende motie’. ”Het tegengaan van discriminatie kan ook met open vizier, dat hoeft niet op deze stiekeme manier."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 9 maart 2017

Eerste Kamer akkoord met herindelingswet gemeenten

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het wetsontwerp voor de herindeling van: het Bildt, Franekeradeel, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel en Súdwest-Fryslân. Het voorstel werd afgedaan met een hamerstuk.

Het wetsontwerp behandelt de drie herindelingen die in Noordwest Friesland plaatsvinden. Dat is de fusie voor de nieuwe gemeente Waadhoeke en toevoegingen van Leeuwarderadeel en delen van Littenseradiel aan de bestaande gemeenten Leeuwarden en Súdwest-Fryslân.

Nu de Eerste Kamer het wetsontwerp heeft goedgekeurd, kan de herindelingswet gepubliceerd worden. De zeven betrokken gemeenten bereiden de fusies dit jaar verder voor. Vervolgens zijn er 22 november gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Waadhoeke, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. Die verkiezingen zijn vervroegd, zodat op 1 januari 2018 de gemeenten van start kunnen met een nieuwe gemeenteraad.

Bron: Franeker Courant
link Bekijk ook het dossier 'Herindeling' >>

Sint Annaparochie, 9 maart 2017

Bilkerts weer beschermd tegen felle zon met traditionele lei-iep

Ook aan de Nieuwebildtdijk worden nieuwe lei-iepen geplant, te beginnen bij de familie Stedehouder. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Nergens anders waren zoveel lei-iepen als langs de Nieuwe- en Oudebildtdijk. Nu de iepziekte in bedwang is, worden ze gestaag opnieuw geplant.

De Iepenwacht Fryslân die de iepziekte succesvol weet te bestrijden, is alweer een tijdje bezig met een grootschalig herplantproject. De Bildtdijken konden hierbij niet ontbreken. "Van oudsher boden deze bomen hier schaduw in de felle zomerzon", weet Gauke Dam van de Iepenwacht Fryslân. "Bovendien kan geen andere boom zo goed tegen de zilte lucht."

Op een informatieavond op het gemeentehuis verzamelde de Iepenwacht al gauw tientallen bewoners van de Bildtdijken die zeiden de bijzondere boom graag terug te willen. Huniepen warengeveld door ouderdom of door de iepziekte. Met steun van het Waddenfonds kan de Iepenwacht 59 lei-iepen planten.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Wier, 8 maart 2017

Unieke zesling geboren bij schapenboer Feike Wiersma

Foto: Timen Dijkstra

Dertig jaar nu is de oorspronkelijk uit Minnertsga afkomstige Feike Wiersma schapenboer in Wier. Vorige week kreeg één van zijn schapen een zesling. "Dat heb ik in mijn hele carrière nog niet eerder meegemaakt", zegt de schapenboer uit Wier. Datzelfde gold ook voor veearts Frits Kampen van Dierenartsenpraktijk Noord-West Friesland uit Franeker, die bij de geboorte aanwezig was.

Wiersma zelf zette de dieren op de wereld. Het bleken vijf ooien en een ram te zijn. Daarvan zijn ondertussen een ooi en de ram overleden. "Ik heb de dieren zelf uit het schaap gehaald", zegt Wiersma. "Dit gebeurt je misschien één keer in je leven. Als het je al gebeurt."

De schapenboer had al een paar weken daarvoor in de gaten dat het schaap wel eens meerdere jongen zou kunnen krijgen, dan de gebruikelijke twee tot drie. Daarom was het dier al apart gezet. "Twee is ideaal, omdat een schaap twee drinkspenen heeft. Hiervoor was er overigens ook al een vijfling geboren. Daar zijn nog drie dieren van over", zegt Wiersma, die in totaal nu 139 schapen heeft.

Marian Douma (20) uit Sint Annaparochie, die stage loopt bij Wiersma, was ook volkomen perplex. De tweedejaars studente Vakbekwaamheid dierverzorging niveau 3 van het Nordwin College uit Leeuwarden tipte daarop onder andere de Franeker Courant.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 7 maart 2017

Aangrijpende scènes

Wat ze hem ook toediende, bokkemelk of eten 'deur 'n zeefy', er zat geen groei in dat jong. Hoewel de baakster haar bezwoer dat het kind niks mankeerde, had Jouky Keizer meteen al door dat er iets mis was. Een jaar of vijftien later zou dat kind triomfen vieren in circus Barnum en Bailey als de kleinste mens ter wereld.

In Kaizerin fan Ouwesyl kruipt schrijfster Simy Sevenster in de huid van Jouky Keizer en laat ze zien hoe een trotse, door moederliefde gedreven vrouw de moeilijkheden, die bij zo’n bijzonder kind horen, overwint. Dat doet ze in de vorm van een soort verteltheater, waarin Jouky en de baakster het woord voeren, afgewisseld met liedjes en korte toneelscènes.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint-Anne, 4 maart 2017

Fraachpetear mei Gerard de Jong

Gerard de Jong

Gerard de Jong (1979), haadredakteur fan de Bildtse Post, is troch de Fryske sjuery fan it projekt Oare Wurden / Other Words – it Europeeske útwikselingsprojekt foar skriuwers yn lytse talen – útkeazen om yn maaie-juny 2017 yn de Baskyske stêd San Sebastián te wenjen en wurkjen. De sjuery fûn it skriuwplan fan De Jong literêr nijsgjirrich en tsjûgjen fan in sterke persoanlike driuw.

Wat kinst fertelle oer dyn skriuwplan foar Oare Wurden?
‘Ik bin fan doel om ’n Bildts boek te skriven, ’n novelle met de titel: Blau fan dagen, griis fan onrust. Dat komt fan ’n Bildts sechy: ‘De lucht is blau fan dagen en griis fan onrust’. An de ene kant hest ’n onaindig soad tiid en mooglikheden, maar an de andere kant weetst nooit wat d’r op dyn pâd komt, dat het ’t wat draigends. D’r sit ’n mooie dubbele laag in die ene sin. Ons pake en bep hadden die spreuk froeger an de muur op ’n tegeltsy en dat hew ik nou ok.’

Hoe spilet it Biltsk in rol yn dyn skriuwplan?
‘Ik bin ’n Bilkert in hart en nieren en bin opgroeid in ’n krantefemily. De Bildtse Post het ’n belangrike rôl in ’t geven fan ’n poadium an de Bildtse taal, want mînsen kinne hur in hur aigen taal in ôns krant úttere. Ons pake waar hier sjoernalist ant ’t jaar 2000, doe’t hij sturven is. Ik hew de krant doe fan him overnommen.

Bron: ENSAFH Frysk Literèr Tiidskrift
link Lès it hiele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 maart 2017

Bewenners Sint-Anne stride tsjin bou Aldi-supermerk

De striid tsjin de bou fan in Aldi-supermerk yn Sint-Anne giet troch. Omwenners fan de eardere Ulbe van Houten skoalle hienen by de Ried fan Steat in boaiemproseduere oanspand. Se wolle de bou fan de winkel yn alle gefallen keare.

De buertbewenners fine dat de gemeente It Bilt in flater makke hat troch in fergunning te jaan foar de bou fan de Aldi. Se sizze dat de supermerk te ticht by harren wenten komt en dat der sa lûdsoerlêst ûntstiet, troch it laden en lossen en it hinne en wer ride fan winkelweintsjes.

Ek wurdt beswier makke tsjin it iepenbier meitsjen fan it parkearterrein, mei romte foar 72 auto's. Yn novimber tsjinne der by de Ried fan Steat ek al in saak om de bou fan de Aldi-supermerk yn Sint-Anne te kearen. Dy earste slach ferlearen de beswiermakkers.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 3 maart 2017

Alleen 'dikke' lijnen in openbaar vervoer blijven

Het huidige openbaarvervoersysteem is op termijn niet houdbaar, zegt verkeersdeskundige Cor van der Klaauw van de NHL ende provincie Groningen.

De zogeheten ‘dikke lijnen’ blijven wel in stand, aldus Van der Klaauw. Dan gaat het om treinverbindingen en drukke busverbindingen met kwartierdiensten. "Die hebben een soort ‘metrokwaliteit’ waardoor je niet hoeft te bedenken hoe laat je weggaat." Maar ‘zwakke lijnen’, waartoe bussen die een keer per uur vertrekken al behoren, overleven het niet in tijden van bevolkingskrimp, ontgroening en vergrijzing. Minder jongeren betekent minder gebruik van openbaar vervoer.

Van der Klaauw sprak woensdagavond in Sint Annaparochie op een bijeenkomst van CDA Fryslân over de toekomst van het openbaar vervoer op het platteland. De provincie zal moeten nadenken over andere soorten concessies aan vervoerders, zei hij. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er alleen nog concessies verleend worden voor de sterke lijnen, terwijl voor andere routes aan alternatieve vormen van vervoer moet worden gedacht.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 3 maart 2017

Jo sille sa'n bern mar krije

Het was toneel- en romanschrijver Jan van der Mast die in 2012 met zijn roman De kleine keizer Gerrit Keizer (1874-1946) terugbracht in het middelpunt van de belangstelling. Het was de plek waar Keizer tijdens zijn leven als variétéartiest al menig uur had doorgebracht.

Van der Mast was op het idee voor de roman gekomen door het fotoalbum van zijn vrouw Wilma Keizer, met daarin foto’s van haar oudoom Gerrit. Omdat Wilma niet veel meer over hem wist te vertellen dan dat hij klein was, ging Van der Mast op onderzoek uit. Heel veel feiten wist hij niet boven water te halen. Het gaf hem vrijheid om geen biografie, maar een roman over Gerrit Keizer te schrijven.

Hij voelde zich daarin gesterkt, omdat hij wist dat Keizer zichzelf tijdens zijn leven ook wel eens enige dichterlijke vrijheid had toegestaan over zijn biografie. Zo vertelde hij in een interview met de New York World ooit dat zijn vader thuis op de boerderij bijzonder trots op hem was. In werkelijkheid was zijn vader een aantal jaren daarvoor al overleden en was hij niet boer geweest, maar had hij op een tichelwurk (steenfabriek) onder Oudebildtzijl gewerkt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 3 maart 2017

Foto: Gemeente het Bildt

Overlast gestalde fietsen bij bushalte St.-Annaparochie

De bushalte aan de Kade in St.-Annaparochie wordt door veel mensen gebruikt. Veel busreizigers komen op de fiets en zij stallen hun fiets bij de halte. Prima natuurlijk, maar de manier van fietsenstallen kan beter.

Veel mensen zetten hun rijwiel niet in de daarvoor bestemde fietsenrekken, maar parkeren ze zo op de stoep. Erg hinderlijk voor voetgangers, mensen met kinderwagens, gebruikers van scootmobielen of voor bereikbaarheid van de nabijgelegen eetgelegenheid of de pinautomaat.

De gemeente zou graag willen dat fietsers voor de stalling van hun rijwiel meer gebruik maken van de fietsenrekken bij de halte. Eventueel kunnen fietsen ook aan de rekken worden vastgemaakt met een ketting, mochten eigenaren bang zijn dat de fiets wordt gestolen.

Bron: gemeente het Bildt

Oudebildtzijl, 3 maart 2017

Politie vraagt informatie over autoinbraken in Oudebildtzijl

De politie onderzoekt twee autoinbraken in de buurt van Oudebildtzijl. Misschien heeft u iets gezien of gehoord en draagt uw informatie bij aan de oplossing van deze autoinbraken.

De inbraken vonden plaats tussen woensdag 1 maart 2017 23:30 uur en donderdag 2 maart 2017 07:00 uur in de omgeving van Oudebildtdijk en Monnikenbildtdijk te Oudebildtzijl.

Er zijn spullen weggenomen uit meerdere auto's. Het signalement van de verdachte(n) is niet bekend.

Bron: Politie Noordwest Fryslân
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 2 maart 2017

Jetze Lont finalist Verkiezing Friese Onderneming 2017

Dennis Gijsman (Van Vuuren), Jetze Lont (Bouwbedrijf Lont) en René de Heij (Probo). Foto: VFO

De finalisten van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar (VFO) zijn woensdag 1 maar bekend geworden. De trotse finalisten zijn Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie, Probo uit Dokkum en Van Vuuren uit Grou.

Uit een lange ‘pitchlijst’ van geselecteerde en aangedragen ondernemingen zijn door de werkgroep zes genomineerden gekozen. Zij zijn vervolgens onderworpen aan de Business Maturity Model Scan van Deloitte. Die scan beoordeelt de ‘volwassenheid’ van de genomineerde ondernemingen op het gebied van strategie, mate van innovatie, bedrijfsvoering en financiële resultaten van de deelnemende bedrijven. Dat laatste onderdeel is vervolgens nader uitgediept door financiële specialisten van de Rabobank.

Bron: Huis aan Huis
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 maart 2017

Strijd dorpsnamen Waadhoeke barst los

Hoe zullen de dorpsnamen in de nieuwe gemeente Waadhoeke gespeld worden? Zoals het nu staat, zijn die van Menameradiel en Littenseradiel Fries geschreven, en die van Franeker en het Bildt Nederlands. De vraag is of dat zo blijft. In Franekeradeel gaan stemmen op om de spelling in Waadhoeke gelijk te schakelen, en dan naar het Fries. Met als gevolg dat er op het Bildt ook Friese dorpsnamen komen. Twee Bildtse partijen zien het met lede ogen aan, maar in Franeker ziet men het wel zitten. "Ik wol ek wol Biltske plaknammen, mar dan moatte de Bilkerts dat sels regelje."

Het spel is op de wagen. Jehannes Elzinga uit Franeker gooide de knuppel in het hoenderhok: als Fries heeft hij recht op Friese plaatsnamen, schreef hij in een brief aan de raad van Franekeradeel, die vorige week in het Friesch Dagblad werd gepubliceerd. Hij pleit voor gelijkschakeling: één uniforme spelling voor de hele gemeente. Aangezien Menameradiel en Littenseradiel al voor Friese dorpsnamen gekozen hebben, is Fries voor de hele gemeente Waadhoeke het meest logisch, betoogt hij. Dat zou betekenen dat de namen op het Bildt ook Fries zouden worden. En dat is Frije Bilkerts en Werkgroep het Bildt een doorn in het oog.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 28 februari 2017

Schuilschuur Oude Bildtzijl kan nog wel wat steun gebruiken

Still uit uitzending GPTV

Neeltje van den Brand was maandagavond te zien in het NPO3-programma 'Nederland verbouwt'.

Neeltje woont samen met zoon Jannes in een grote verbouwde schuur aan de rand van het dorp Oude Bildtzijl. Zij wil dit verbouwen tot schuilschuur voor mensen die een tijdelijk veilig heenkomen zoeken.

Eind vorig jaar hield zij al een Vlogmarathon om geld in te zamelen voor de verbouwing. Een crowdfundingsactie leverde tot nu toe zo’n 6000 euro op. Maar om alle plannen te realiseren kan er nog wel wat geld bij. Misschien dat de uitzending op NPO3 daarbij heeft geholpen.

Bron: GPTV

GPTV Zie hier de uitzending op GPTV >>      GPTV En bekijk hier de aflevering van 'Nederland verbouwt' op 27 februari 2017 >>


Sint Annaparochie, 27 februari 2017

Eerste Gezonde School het Bildt

Fot: LC

Basisschool ‘t Fonnemint in Sint Annaparochie mag zich de eerste Gezonde Schoool van het de gemeente het Bildt noemen.

Woensdag wordt daarvoor het certificaat uitgereikt. De school heeft zich sterk gemaakt voor sociaal veiligheidsbeleid door onder andere Rots- en Waterlessen te geven in alle groepen. Hiermee wordt de sociale weerbaarheid vergroot.

De toekenning wordt groots gevierd met het zingen van een lied, activiteiten voor de jongsten en een bootcamp voor groep 4 tot en met 8 op sportpark De Waaie.

Bron: Leeuwarder Courant

Harlingen, 27 februari 2017

Twee aanhoudingen voor heling electrische fiets

Vanmiddag kregen wij de melding dat via marktplaats een elektrische fiets was gekocht. Deze persoon heeft na de koop de fiets gecontroleerd via stopheling. Deze fiets bleek gestolen te zijn. Omdat de verkopers van de fiets nog terug zouden komen, werd de politie ingeschakeld. Een getuige welke door de familie was ingeschakeld heeft aan de meldkamer een kenteken doorgegeven.

Na onderzoek zijn we bij 2 verdachten uitgekomen. Een 41 jarige inwoonster van gemeente Het Bildt en een 29 jarige inwoner van gemeente Het Bildt zijn aangehouden voor heling.

Als dank van de aangever kregen wij nog iets lekkers mee om op te eten. Ondanks dat wij dit niet aan mogen nemen, konden we dit niet weigeren.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Tzummarum, 25 februari 2017

Ferbou Nij Bethanië leit op skema

Impressie renovatie Nij Bethanië

It wurk leit op skema om fan Nij Bethanië in soarchsintrum foar de takomst te meitsjen. Oer goed in moanne wurdt Nij Bethanië yn Tzummarum op 'e nij iepene. It betsjut in nije kâns foar it soarchsintrum yn it doarp.

Soarchgroep Noorderbreedte woe it in pear jier lyn slútte. It waard te djoer, waard sein. In oare partij seach wol takomst yn Nij Bethanië: Zorgcentrum het Bildt. En dy is drok dwaande it gebou bij de tiid te krijen.

Direkteur Atsje Tadema jowt útliz yn 'No yn Fryslân' op omrop Fryslân.

Bron: Omrop Fryslân
 Harkje nei 'No yn Fryslân' fan 25 febrewaris (start op 21.10 min.) >>

Oudebildtzijl, 25 februari 2017

Neeltje van den Brand, foto: Catrinus van der Veen

Buiten de gebaande paden

Ze stookt de Russische kachel in haar woning nog eens op. In 2005 was op deze plek nog helemaal niets. Een leegstaande schuur waar Neeltje en haar toenmalige man een enorme uitdaging in zagen. Het tekent haar levensinstelling. De Brabantse Neeltje van den Brand gaat liever buiten de gebaande paden.

Daarom voelt ze zich ook zo thuis in Oudebildtzijl en op het Bildt, waar langs de Bildtdijken meer kunstenaars wonen. Met haar theaterachtergrond past Van den Brand tussen de mengeling van Bilkerts en import die er een eigenzinnige en vrijgevochten levensstijl op na houden. Daarom is ze ook verliefd op Tsjechië, vertelt ze. "Een prachtig land qua kunst en cultuur, maar ook met een eigengereid volk."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 24 februari 2017

Klaas Dankert

De ene gedeputeerde is de andere niet

Vanmiddag beoogde de Stichting Santiago aan het Wad haar projectplan 'Santiago aan het Wad - Camino der Lage Landen' voor het jaar 2018 aan gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Fryslân aan te bieden. Tijdens de opening van deze presentatiemiddag deelt stichtingsvoorzitter Hans de Jong ec hter mee dat de gedeputeerde Schrier zich helaas heeft afgemeld voor deze bijeenkomst.

De stichting kon echter wel rekenen op de voormalige Friese gedeputeerde Klaas Dankert, die jaren geleden bestuursvoorzitter van de Stichting Jabikspaad Fryslân, en die zich na zijn voorzitterschap nog lang heeft ingezet als webmaster van de website van het Jabikspaad, het pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt, dat de Fries-Overijsselse aanlooproute is naar het Spaanse Santiago de Compostela.

De feestelijke bijeenkomst gaat dus zeker door, want dit mooie 2018-project gaat nu wel van start.

Bron: Blog Wiep Coehoorn
link Lees de hele blog >>

Sint Annaparochie, 24 februari 2017

Potje voetbal op AZC

Op Facebook lazen we van Politie Noordwest-Fryslân het volgende bericht:

Afgelopen week kregen we een melding op het AZC in St. Annaparochie.

Er bleek niks aan de hand te zijn, waarop de collega's even tijd met de bewoners doorbrachten.

Helaas konden ze niet winnen met hun veiligheidsvest, zware schoenen en zware koppel en werden ze met 6-1 geklopt door de bewoners.

Bron: Politie-Noordwest-Fryslan op Facebook

Zwarte Haan, 22 februari 2017

'Wij mâge ôns rykdom wel wat faker dele'

Bij de foto: Nynke-Rixt Jukema. (foto: Merlijn Torensma)

Ze werd er geboren, trok naar de stad waar ze een succesvol architectenbureau heeft, maar heeft nu grote plannen voor haar ’aigen streek’: Nynke-Rixt Jukema is bezig om op Zwarte Haan een sterrenhut en een nachttuin gerealiseerd te krijgen. De architecte wil vooral dat het Bildt ook aan mensen van buiten de gemeente laat zien hoe bijzonder het landschap en de duistere nacht is. 'Wij fergete om trots te wezen op ôns aigen streek.'

Langs de Friese Waddenkust moeten uiteindelijk tien sterrenhutten – naar het Engelse ’star barn’- komen te staan. ”Om de acht, tien kilometer sou d’r ’n plakky weze motte der’t mînsen echt even geniete kinne fan de rykdom die’t wij hier hewwe, ’t landskap en de donkerens fan de nacht.”

Nachttuin - Jukema (37) ontwikkelde het plan samen met Keunstwurk, Landschapsbeheer Fryslân, programma rijke Waddenzee, Santiago aan het Wad en restaurant De Zwarte Haan. Die laatste zal bij de sterrenhut op het recreatieterrein vijf trekkershutten realiseren, als alles doorgaat. Daarnaast moet er een ’nachttuin’ komen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Ingelum, 22 februari 2017

Marja van der Meer

Marja van der Meer hâldt op as PvdA-Steatelid

Marja van der Meer (46) út Ingelum hâldt op as PvdA-steatelid. Sy wurdt mei yngong fan 1 maaie griffier by de gemeente Skiermûntseach.

Se sil dy dieltiidbaan kombinearje mei har hjoeddeistige baan by soarchsintrum it Bildt yn Sint-Anne. Van der Meer folge yn 2015 Hans Konst op.

Har opfolger is Harry Balgobind (61) fan Drachten. Balgobind is al langer belutsen by de PvdA-steatefraksje.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 21 februari 2017

Het Bildt in top 10 van laagste huizenprijzen

Er zijn grote verschillen in de gemiddelde verkoopprijzen in Friesland. Dit blijkt uit de cijfers over de woningmarkt die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend maakte.

Aan de Waddenkust wisselden huizen vorig jaar gemiddeld voor fors minder van eigenaar dan in het zuidwesten en zuidoosten. De gemiddelde verkoopprijs in het Bildt geldt zelfs als een van de laagsten van Nederland.

In de top 10 van laagste huizenprijzen staat Het Bildt op plek 8 met een gemiddelde huizenprijs van 152.000 euro. In Ferwerderadiel en Franekeradeel liggen de prijzen met respectievelijk 159.000 en 162.000 euro niet veel hoger.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 februari 2017

Oplossing voor eendenvijver St.-Annaparochie

Gemeente het Bildt is in overleg gegaan met betrokken inwoners, de dierenbescherming en de vogelwacht hoe de situatie voor de eenden in de vijver achter het gemeentehuis in St.-Annaparochie kan worden verbeterd.

Na goed overleg is besloten dat er een drijvend eiland in de vijver wordt geplaatst. Op dit eiland wordt voor een deel rietbeplanting aangebracht. Dit riet heeft tevens een zuiverende werking op het water.

Daarnaast worden 7 faunatrappen geplaatst aan de binnen-en buitenkant van de vijver. Deze trappen worden voor het broedseizoen geplaatst, zodat de kuikens in en uit de vijver kunnen komen. Na het broedseizoen worden de trappen weer verwijderd.

Bron: Gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 21 februari 2017

LED-verlichting langs doorgaande route op het Bildt

Voorbeeldfoto fabrikant

Gemeente het Bildt vervangt binnenkort langs de N393, de doorgaande route door Vrouwenparochie, St.-Annaparochie, St.-Jacobiparochie en Minnertsga de huidige verlichting. Hiervoor in de plaats komt LED-verlichting.

De levensduur van de huidige verlichtingskappen is verstreken. LED levert een goede bijdrage aan de duurzaamheid. LED verlichting verbruikt minder stroom en de lampen hebben een langere levensduur. LED wordt anders ervaren dan de huidige verlichting.

In de huidige situatie zijn er veel lampen die ‘s avonds om half 11 uitgaan. Dit geeft ’s nachts donkere plekken. Om het licht beter te verspreiden, worden de lampen die worden vervangen zo ingesteld dat ze allemaal ’s nachts blijven branden. Daarbij wordt alle verlichting ook gedimd. Al met al geeft dit een gelijkmatiger lichtbeeld.

Bron: Gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 21 februari 2017

Historische lei-iepen terug op Bilddijken

De gemeente Het Bildt en de Iepenwacht gaan vijftig lei-iepen planten bij woningen aan de Oude- en Nieuwe Bildtdijk. Staan lei-lindes overal in Nederland, lei-iepen komen alleen maar voor aan de Bildtdijken. De bomen hebben ook een zogeheten etage, twee dwarstakken op een niveau, geleid door een stok.

Her en der aan de Bilddijken staan nog wel plukjes van deze bomen, maar door de iepenziekte is hun aantal de laatste jaren gedecimeerd. Oorspronkelijk hadden de bomen de functie om huizen en bewoners te beschermen tegen de zon.

Enkele jaren geleden vroegen dijkbewoners of de bomen terug konden keren. De Iepenwacht en de gemeente hebben daarop de belangstelling geïnventariseerd en een kweker gevraagd een aantal leiiepen te leveren.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 18 februari 2017

Hanneke Douma jout útliz

'Met Nocht Deur De Bocht' yn Hea!

De manlju en froulju fan 'Met Nocht Deur De Bocht' fine sels dat se in plezierige ferslaving hawwe.

Elke wike binne se fanatyk oan it wedstriidriden yn in loads yn Sint Anne mei stockcars en mei gewoane race-auto's.

Op de foto: Hanneke Douma jout útliz.

Bron: Omrop Fryslân

Omrop Fryslân Sjoch de útstjoering fan Hea fan 18 febrewaris 2017 >>


Harkema, 18 februari 2017

Keeper Jouke Bosje naar Harkemase Boys

Jouke Bosje

Keeper Jouke Bosje speelt volgend seizoen voor Harkemase Boys. De 25-jarige doelman komt over van tweedeklasser St.-Annaparochie.

Bosje keepte in het verleden bij VV Oosterlittens en vertrok in 2014 naar St.-Annaparochie. Nu volgt dus de overstap naar De Bosk.

"Ik kom met m'n vader altijd al kijken bij Harkemase Boys", vertelt de doelman. "De club Harkemase Boys is in sommige opzichten vergelijkbaar met St.-Annaparochie. Groter natuurlijk, maar de sfeer is hetzelfde en de beleving geweldig. Mensen zeggen hier wat ze denken en daar houd ik van."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 18 februari 2017

In de Groate Kerk zijn de plannen ontvouwd voor de ‘Camino der Lage Landen’, die op 25 juli 2018 eindigt in Sint Jacobiparochie. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Duizenden pelgrims naar Sint Jabik

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela trekt duizenden wandelaars. Dat moet de andere kant op ook kunnen. In 2018 komen drie routes samen bij Sint Jacobiparochie, het Santiago van het Noorden. De organisatie verwacht 2500 tot 3000 mensen.

Massa’s mensen lopen of fietsen de tocht naar het Spaanse Santiago de Compostela. "Vorig jaar waren het er 270.000", zegt Hans de Jong, voorzitter van Stichting Santiago aan het Wad. Hij presenteerde gisteren in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie een plan voor 2018. Friesland moet in het jaar van de Culturele Hoofdstad meeliften op het succes van de befaamde Camino.

De Stichting Santiago aan het Wad, de Stichting Jabikspaad Fryslân en andere organisaties willen Friesland op de kaart zetten als pelgrimsregio. Een van de activiteiten is de Camino der Lage Landen, een estafette door Nederland voor wandelaars, georganiseerd door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 17 februari 2017

foto: 112 Fryslân

Met de schrik vrij na eenzijdig ongeval

De bestuurster van een personenauto is vrijdagmiddag bij een ongeval met de schrik vrij gekomen.

Het ongeval gebeurde rond kwart over vier op de Hemmemaweg. De automobiliste kwam uit de richting van Berlikum toen het op de rotonde mis ging. Door onbekende oorzaak raakte de auto met een wiel in de berm, botste vervolgens tegen een boom en even later tot stilstand kwam.

De bestuurster is gecontroleerd door het ambulancepersoneel maar bleek niet gewond te zijn. Tijdens het bergen van het voertuig had de politie de weg in beide richtingen afgezet.

Bron: 112 Fryslân

Sint Jabik, 17 febrewaris 2017

KH2018-plan 'Jabikspaad oarsom' freed presintearre

De Groate Kerk yn Sint-Jabik - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Ald-boargemaster Klaas Dankert fan It Bilt naam freed yn de Groate Kerk fan Sint-Jabik it earste eksimplaar fan it projektplan 'Santiago aan het Wad' yn ûntfangst. It doel dêrfan is de promoasje fan it 'Jabikspaad oarsom'. Net fan noard nei súd, wat de tradysje is, mar fan súd nei noard.

Santiago aan het Wad sil los yn 2018. Doel is groepen kuierders en fytsers út it suden fan Nederlân en België op 25 july 2018 tagelyk útkomme te litten yn Sint-Jabik. De organisaasje rekkenet op 2000 dielnimmers. Uteinlik einpunt is Swarte Haan.

Wêr't alle kuierders en fytsers sliepe moatte wit de organisaasje noch net. Direkteur Gerbrand Bakker fan Stichting Alde Fryske Tsjerken hat wol in idee. Hy wol ûndersykje oft guon tsjerken oan de rûte ek iepen kinne foar 'champing', kampearje yn tsjerke. Soks kin de kuierders in goedkeap sliepplak en de tsjerken in moaie ynstruier jaan. Yn Ingelân is 'champing' al in begryp en Bakker wol no ûndersykje oft soks yn Fryslân ek kin.

Bron: Omrop Fryslân
link Lês it hiele berjocht >>       Harkje nei de reportaazje (op 07.55 min.) >>

Leeuwarden, 17 februari 2017

Identiteit

Kirsten van Zanten

Toen ik de winnaar van het Oare Wurden-stipendium, hoofdredacteur Gerard de Jong van de Bildtse Post vorige week interviewde (hij mag op schrijfreis naar San Sebastián), liet hij zich ontvallen dat de Bildtse taal zijn identiteit bepaalt.

De Bildtse taal stroomt door zijn aderen. Het is zijn referentiekader en zijn thuis. Tenminste, dat neem ik aan, dat identiteit zo voelt, als iets waarop je trots bent, iets waarachter je kunt schuilen. Met identiteit, ook taal dus, onderscheidt een individu zich van anderen. En het mes snijdt aan twee kanten, want een mens die zijn identiteit beleeft weet tot welke groep hij behoort.

Nu ken ik Gerard al pak ’m beet twee decennia. Toen we twintigers waren, zaten we nachtenlang te praten over boeken en muziek. We waren twee zielen die aan elkaar bleven haken in een woelige wereld, het roerend met elkaar eens over schoonheid en troost. En nu sprak hij met me over zijn Bildtse identiteit – en kon ik het niet laten om een stekelig vraagje te stellen. "Maar heb jij dan meer identiteit dan ik?"

Bron: Leeuwarder Courant, collumn Kirsten van Santen
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 17 februari 2017

Maarten Bleumers is voor de laatste keer op Het Bildt

Mevrouw Posthumus-Postma 93 jaar

De verkiezingen komen dichterbij. En onze verslaggevers reizen het hele land door om de stemming te peilen. Maarten Bleumers is voor de laatste keer op Het Bildt.

Deze aflevering wordt aandacht besteed aan de vergrijzing. Maarten gaat met twee verpleegkundigen van Zorgcentrum Het Bildt op bezoek bij de 93-jarige mevrouw Posthumus-Postma.

Voor het afsluiten van deze uitzendingenreeks beantwoordt Maarten Bleumers nog een veelgestelde vraag van de luisteraars: de Bildtstar komt inderdaad uit deze streek.

Bron: NPO Radio 1
 Beluister hier de reportage van vrijdag 17 februari >>

Sint Annaparochie, 16 februari 2017

Bildtse sporters en vrijwilligers gehuldigd

Bildtse sporters en vrijwilligers gehuldigd

De gemeente het Bildt heeft gisteravond zowel sporters als vrijwilligers van sportclubs in het zonnetje gezet.

Bij de sporters ging het om Nathaly van der Zee (Tang Soo Do, Koreaans karate), het seniorenpartuur van Kaatsvereniging Minnertsga, het jongensteam van Sportschool Poelstra, judoka Anna Fleur Visser en het gepromoveerde eerste damesteam van volleybalvereniging SBO Minnertsga.

Ook werden in totaal acht vrijwilligers gehuldigd die zich inzetten voor diverse sportverenigingen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 16 februari 2017

Jan de Vries

Gemeente Het Bildt strijdt voor eigen taal

Inwoners van de Friese gemeente Het Bildt strijden al jaren voor erkenning van hun eigen taal.

Het Bildts onderscheidt zich in grammatica en klankleur wel degelijk van het Fries.

Maar ondanks een petitie met honderden steunbetuigingen, wil minister Plasterk daar voorlopig niet in meegaan.

Bron: Omroep MAX Hallo Nederland

 Hier de reportage op Omroep MAX (item start op 10.30 min.) >>


Sint Annaparochie, 16 februari 2017

Meijer

Bestemming Nederland: Maarten is op Het Bildt

De verkiezingen komen dichterbij. En onze verslaggevers reizen het hele land door om de stemming te peilen.

Maarten Bleumers kijkt vandaag wat Het Bildt er aan doet om de jongeren in deze gemeente te houden.

In 't Bildt wordt geprobeerd om jongeren en het lokale bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen.

Bron: NPO Radio 1
 Beluister hier de reportage van donderdag 16 februari >>

Den Haag, 15 februari 2017

Tweede Kamer stemt in met Waadhoeke

Bij de foto: Minister Plasterk tijdens het debat, vorige week woensdag.

De Tweede Kamer heeft vorige week woensdag ingestemd met het samenvoegen van het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en een deel van Littenseradiel tot de nieuwe gemeente Waadhoeke.

De Waadhoeke-herindeling werd behandeld samen met enkele gemeentelijke samenvoegingen in Groningen. Volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is er sprake van breed draagvlak in de betrokken gemeenten, kwam het initiatief tot herindeling van onderop en wordt aan alle criteria voldaan.

De minister gaf aan dat ”met dorps- en wijkraden in de nieuwe gemeente Waadhoeke er voldoende aandacht is voor de lokale cultuur binnen de gemeente.” SP-Kamerlid Ronald van Raak vroeg zich af waarom er niet overal een referendum werd gehouden.

Ook de Bildtse raad besloot geen referendum over de herindeling te houden, maar hield inspraakavonden. Volgens Plasterk is die peiling van de mening van de bevolking voldoende, en is het aan gemeenten zelf. De petitie over de Bildtse taal, die dinsdag aan een Kamerdelegatie werd aangeboden, werd niet genoemd.

Bron: De Bildtse Post
link Bekijk ook het dossier 'Herindeling' >>

Sint Annaparochie, 15 februari 2017

Het Bildts zou erkenning moeten krijgen als echte taal

Jan de Vries

Inwoners van de gemeente Het Bildt in Friesland strijden voor erkenning van hun taal: Het Bildts.

Een eigen taal vinden zij, dat zich onderscheid van het Fries. Daarom willen ze graag dat het een status krijgt op Europees niveau vergelijkbaar met het Limburgs, het Nedersaksich en het Fries.

Jammer alleen dat minister Plasterk een streep door dit plan heeft gezet omdat hij het een streektaal vindt. Voor de bewoners van Het Bildt extra zuur omdat aan het eind van dit jaar de gemeente opgaat in een grote gemeente en de naam van Het Bildt letterlijk van de kaart verdwijnt.

Bron: NPO Radio 1
 Beluister hier de reportage van woensdag 15 februari >>      link Bekijk ook het dossier 'Status Bildts' >>

Ljouwert, 15 februari 2017

FNP zet in op Bildts als erkende streektaal

Provinsjale Steaten yn Fryslân

Yn Provinsjale Steaten fan 15 febrewaris komt de FNP mei in moasje 'It Bildts as erkende streektaal'. Mei de moasje wolle de yntsjinners de Bilkerts in hert ûnder de riem stekke dy’t beskerming, erkenning en aksje fan de oerheid freegje foar har taal en identiteit.

FNP wurdfierder Corlienke de Jong wiist derop dat it Bildtsk as streektaal it meast manifeste elemint is fan in sterk fielde lokale Bildtske identiteit. ‘Wy stypje de Bilkers yn it stribjen nei erkenning en sjogge ek wol it risiko dat it Biltsk aanst ûndersnijt yn de nije grutte gemeente Waadhoeke nei de fusy op 1 jannewaris 2018. Benammen ek yn it ûnderwiis.’

De Jong: ‘Dêrom is it no saak om dingen yn it foar goed te regeljen. It Bildtsk hat al in erkenning krigen as streektaal yn it Provinsjaal belied. Mar it soe goed wêze dat de Bilkerts ek in posysje krije yn it Europeesk Hânfêst foar lytse talen, en yn it nije gemeentlike taalbeliedsplan, dat no opsteld wurde moat yn ferbân mei de fusy.’

De petysje fan Stichting Bildts Aigene hat mei 1300 neffens de lokale ferhâldingen in soad stipe krigen. Dêrom is it spitich dat de minister en de Twadde Keamer fierder gjin aksje ûndernimme. ‘Mar wy hâlde oan as storein en jouwe in dúdlik sinjaal as Steaten fan Fryslân’, sa seit de FNP.

Bron: Franeker Courant / Ingezonden brief FNP

Sint Annaparochie, 14 februari 2017

In Het Bildt hopen ze dat het AZC blijft

Koor in het AZC aan het repeteren

Sint Annaparochie in de Friese gemeente Het Bildt telt zo’n 4.000 inwoners. 200 daarvan zijn de bewoners van het AZC: een AZC dat er al 15 jaar staat. Toen de beslissing over de komst van een AZC was genomen was het grootste protest een doodskist waarin de democratie ten grave gedragen werd.

15 jaar later zijn de asielzoekers een onderdeel van de gemeente. Behalve dat de burgemeester de economische voordelen ziet, zo’n 1 miljoen euro per jaar aan inkomsten voor de gemeente, is er ook onder de bewoners van Sint Annaparochie een groot draagvlak voor het AZC. Zo wordt er door vrijwilligers uit Het Bildt samen met bewoners van het AZC elke maandag gezongen.

Burgermeester Krol spreekt inmiddels hardop uit dat hij hoopt dat terwijl in het land AZC verdwijnen, het AZC in Sint Annaparochie blijft staan.

Bron: NPO Radio 1
 Beluister hier de reportage van dinsdag 14 februari >>

Sint Annaparochie, 13 februari 2017

Bestemming Nederland: 't Bildt

Verslaggever Maarten Bleumers

In het kader van de Tweede Kamerverkiezingen besteedt KRO/NCRV deze week aandacht aan zo maar een buitengebied in ons land. Maarten Bleumers steekt zijn licht op 'op' het Bildt.

Gemeente 't Bildt houdt na dit jaar op met bestaan: de gemeente gaat op in een grotere gemeente. En daarmee verdwijnt ook de naam Het Bildt. In de campagnes van de politieke partijen lijkt eigenheid en identiteit van de Nederlander belangrijker dan praktische zaken als hypotheekrente, om maar iets te noemen. En die strijd voor eigen identiteit kennen ze hier, en voeren ze ook richting Den Haag.

In deze aflevering van maandag 13 februari wordt vooral aandacht besteed aan de discussie over het wel of niet aanwijzen als beschermd dorpsgezicht van de Bildtdijken.

Bron: NPO Radio 1
 Beluister hier de reportage van maandag 13 februari >>

Oudebildtzijl, 13 februari 2017

Presentatie locatievoorstelling 'Kening fan 'e Greide'

De Stichting Pier21, i.s.m. toneelgroep Jan Vos, heeft vorige week een presentatie gegeven van de locatievoorstelling 'Koning van het Grasland' (Kening fan 'e Greide).

Verschillende organisatoren, waaronder Marne Theater, waren bij de presentatie in Oudebildtzijl aanwezig. De aanwezigen maakten kennis met het enorme overdekte tentvormige podium met tribunes voor bijna 200 toeschouwers.

Daarnaast werd informatie gegeven over de voorstelling, de voorverkoop en werden enkele scenes gespeeld. Bekende acteurs als Joop Wittermans, Helmert Woudenberg, Marcel Faber, Trudi Klever en Bieneke Ehlhardt werken aan deze voorstelling mee.

Bron: TV Bolsward

Sint Annaparochie, 11 februari 2017

De maatschappij komt de klas in

Leerlingen van de Foorakker (van links naar rechts Wytze Wagenaar, Jurre Giesing en Lennard de Jong) bespreken met docente Rianne van de Linde het nieuws van de dag. FOTO HOGE NOORDEN/ JACOB VAN ESSEN

Scholen doen volgens de inspectie te weinig aan burgerschap. Sint Annaparochie en Wolvega voelen zich niet aangesproken. Daar staat de maatschappij centraal in de klas.

Wat kun je doen als je online gechanteerd wordt? Wat zijn de decembermoorden? Wat vind je van de straf die Aydin C. kreeg opgelegd voor online chantage? Het zijn taaie vragen die de brugklassers van Piter Jelles De Foorakker in SintAnnaparochie omhalfnegen ’s ochtends voor de kiezen krijgen. Docent Rianne van de Linde stelt ze niet zomaar.

Sinds dit schooljaar beginnen de eerste- en tweedeklassers op de Foorakker dagelijks met het kijken naar hetjournaal. Dit eerste halfuurtje van de dag heet de Base Group. Alle eersteklassers, ongeacht niveau, doen eraan mee. Aan de hand van de onderwerpen in het nieuws voeren de leerlingen klassikaal een discussie. Het zijn soms pittige gesprekken die er dan plaatsvinden. "Sommige onderwerpen zijn lastiger dan andere. Terrorisme, of het vluchtelingenvraagstuk bijvoorbeeld. De meningen daarover gaan al snel richting het extreme. Er zit een Syrische jongen in de klas, dus dat is wel iets om rekening mee te houden."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 10 februari 2017

Gerard de Jong

Bildtse hoofdredacteur op schrijfreis naar Baskenland

Na zeventien jaar Bildtse Post verruilt hoofdredacteur Gerard de Jong tijdelijk Sint Annaparochie voor San Sebastian. Om aan zijn literaire debuut te werken.

Blau fan dagen, griis fan onrust. De titel van het literaire debuut van Gerard de Jong, hoofdredacteur van streekkrant de Bildste Post, staat al vast. De Jong, die al zeventien jaar aan de Bildtse krant is verbonden, is door de Friese jury van het Europese uitwisselingsproject Oare Wurden (Other Words) uitgekozen om dit voorjaar naar Baskenland af te reizen. In San Sebastian mag hij twee maanden werkenaanzijnliterair debuut, een novelle over de Bildtse taal en identiteit.

Na zeventien jaar in functie te zijn geweest bij de Bildtse Post, eerst als verslaggever met zijn opa Gerryt Dirks en nu als hoofdredacteur met zijn vader Dirk de Jong, is hettijd om de biezen te pakken – al is het maar voor even. De Jong zal in mei en juni in de Baskische havenstad neerstrijken. De Friese schrijvers Bart Kingma en André Looijenga gingen hem voor.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Sien ok 't persbericht op de website fan Tresoar >>

Sint Anne, 9 februari 2017

De Eko-bus fan It Bildt

Út de fideo op Omrop Fryslân

Frijwilliger Yde Stienstra fan wensoarchsintrum It Bildt riidt mei in soad wille de bewenners nei alle plakken dêr't se wêze moatte.

"Jo dogge wat foar in oar" en thús sitte is ek net alles. Yde Stienstra is as frijwilliger ferbûn oan Soarchsintrum It Bildt yn Sint-Anne. Hy rydt yn de nije Eco-bus bewenners fan It Bilt en ynwenners fan Sint-Anne nei de plakken dêr't se wêze moatte.

Hy hat altyd in soad wille, mar hat de kop der wol goed by. En it riden yn de elektryske bus fynt hy hearlik...

Bron: Omrop Fryslân

GPTV Sjoch de útstjoering fan 'Hea' >>


Den Haag, 9 februari 2017

Kamer neemt petitie Bildts in ontvangst

Bij de foto: Temidden van zes andere Kamerleden krijgt Pia Dijkstra (midden) uit handen van Rennie Steensma de petitie uitgereikt. (foto: Jelke de Jager)

Een delegatie van Bildts Aigene en het Europeesk Buro foar Lytse Talen (EBLT) heeft gisteren in Den Haag de petitie 'Tweede Kamer: Erkin de Bildtse taal' overhandigd aan enkele Kamerleden. De petitie is in krap twee weken door 1310 mensen ondertekend.

In het parlement werd de petitie in ontvangst genomen door Pia Dijkstra (D66), voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, en zes andere Kamerleden, waaronder Lutz Jacobi (PvdA). De petitie, en het Bildts zelf, werd kort besproken. Voor Dijkstra was het Bildts niet onbekend, haar moeder komt van Westhoek. Toezeggingen hebben de Kamerleden niet gedaan, maar Rennie Steensma van Bildts Aigene spreekt van een geslaagde actie. ”Wij hewwe alle tiid kregen om ôns ferhaal te doen. Dijkstra het de petisy in ontfangst nommen, de anderen hewwe ’n kopy in ’t Bildts en Nederlâns metkregen. Ok hewwe wij se ’t folgende sechy metgeven en útlaid: ’Die’t syn aigen taal fersmyt, raakt syn diepste wezen kwyt’. Dat boadskip kwam wel over dink ik. Wij binne tefreden.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>      link Bekijk ook het dossier 'Status Bildts' >>

Sint Annaparochie, 9 febrewaris 2017

Skriuwer Gerard de Jong nei San Sebastián foar Oare Wurden

De foarside fan de Bildtse Post fan 25 jannewaris - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Skriuwer Gerard de Jong mei foar it projekt Oare Wurden dit jier nei de Baskyske stêd San Sebastián. De Jong, haadredakteur fan De Bildtse Post, is troch de Fryske sjuery fan it Europeeske útwikselingsprojekt foar skriuwers yn lytse talen útkeazen om in moanne yn de stêd te wenjen en te wurkjen. Fan de fjouwer ynstjoerde foarstellen fûn de sjuery it foarstel fan De Jong út St.-Anne op ferskate punten it sterkste.

"It skriuwplan fan De Jong is literêr nijsgjirrich en tsjûget fan in sterke persoanlike driuw", sa seit de sjuery. "De Jong stiet boppedat midden yn de Biltske mienskip en sil syn ferbliuw yn San Sebastián brûke om konneksjes mei de Baskyske taal en kultuermienskip te lizzen."

Gerard de Jong (1979) is al santjin jier haadredakteur fan De Bildtse Post.

Bron: Omrop Fryslân

Ljouwert, 9 februari 2017

VVD: "Bouboeren by de Biltdiken net beheine"

De Nije Biltdyk - Foto: Google Streetview

De steatefraksje fan de VVD hat fragen steld oan it kolleezje fan Deputearre Steaten oer de beskerme status fan de Biltdiken. De partij wol witte hoe't it kolleezje yn it noch op te stellen protokol garandearje sil dat bouboeren yn it gebiet net beheind wurde.

De Ried fan Steat hat earder de beswieren fan bouboeren tsjin de beskerme status ôfwiisd.

Sy sizze dat har bedriuwsfiering bot beheind wurdt troch de status. Sa soe it dreech wurde om in fergunning te krijen foar it dimpen fan sleatten en wurde fergunningen foar sinnepanielen wegere.

Bron: Omrop Fryslân
link Bekijk ook het dossier 'Status Bildtdijken' >>

Den Haag, 9 februari 2017

Waadhoeke wordt hamerstuk in Kamer

De herindeling in Noordwest-Friesland wordt een hamerstuk in de Tweede Kamer. Een voorbereidend debat was gistermorgen binnen een halfuur klaar.

Slechts twee Kamerleden kwamen naar de vergaderzaal om minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de tand te voelen. Hayke Veldman (VVD) voerde het woord namens meer dan vijf fracties. Hij had lof voor het gevolgde proces waarbij de inwoners nauw werden betrokken. "Wij wensen iedereen van harte succes." Komende dinsdag volgt de stemming in de Tweede Kamer.

De herindeling betreft de vorming van de Waadhoeke, opheffing van Littenseradiel en uitbreiding van Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. De gemeenten en de provinsje hadden de minister gemaand op te schieten, zodat de Tweede Kamer voor de verkiezingen van 15 maart goedkeuring kon verlenen. Aan die wens heeft Plasterk voldaan.

Bron: Leeuwardewr Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Bekijk ook het dossier 'Herindeling' >>

Sint Jacobiparochie/Swarte Haan, 8 februari 2017

Meer dan tweeduizend bezoekers verwacht op pelgrimsfeest Sint Jacobiparochie

Sint Jacobiparochie/Zwarte Haan is 25 juli het toneel van een pelgrimsfeest. Er worden dan tussen de 2500 en 3000 deelnemers verwacht.

Dat zullen voornamelijk wandelaars van het van het Jabikspaad zijn. Dat staat bekend als een van de noordelijke aanlooproutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.

De orgniserende Stichting Santiago aan het Wad presenteert vrijdagmiddag 17 februari vanaf 15.30 uur in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie haar projectplan voor 2018 aan gedeputeerde Michiel Schrier. De stichting zegt als doel te hebben pelgrimeren in Friesland te stimuleren. "In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 willen wij Europese (UNESCO) pelgrimsroutes niet alleen laten beginnen, maar ook laten eindigen in Friesland."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 februari 2017

Gyn plakky te finen soa mooi as 't Bildt

HH/Maarten Boersema

Wel eens gehoord van het Bildts? Dat wordt gesproken door inwoners van een groep dorpen in Noord-Friesland. Zij willen nu die taal tot streektaal laten uitroepen en hebben daarvoor 1200 handtekeningen verzameld.

Zo'n 4800 mensen spreken het Bildts, een soort Hollands-Fries mengelmoesje. De gemeente wordt binnenkort opgenomen in een nieuwe gemeente en heet dan ook niet meer 'Het Bildt', maar 'Waadhoeke'. Een overwegend Friese gemeente. Om daar stevig hun mannetje in te kunnen staan, is het volgens de Bildtenaren nodig om de Bildtse taalstatus te krijgen.

Ook zal deze streektaalstatus kunnen voorkomen dat het Bildts verdwijnt, want dat zou erg zijn, zegt Rennie Steensma van de actiegroep Bildts Aigene: 'De taal is voor ons heel belangrijk want het is een stukje van onszelf. Als we Bildts horen, zijn we thuis.'

Bron: BNR Radio
link Lees het hele artikel >>      link Bekijk ook het dossier 'Status Bildts' >>

Minnertsgea, 7 febrewaris 2017

Foto: De Vries Media

Auto folslein útbaarnd yn Minnertsgea

Yn Minnertsgea is oan De Kamp tiisdeitemiddei in auto folslein útbaarnd. De auto stie op it parkearplak foar it hûs.

De brânwacht koe net foarkomme dat de auto hielendal ferlern gie.

Der rekke net ien ferwûne by de brân. Hoe't de auto yn de brân fleane koe, is net bekend.

Bron: Omrop Fryslân
link Bekijk ook de foto's op 112 Fryslân >>

Sint Anne, 7 febrewaris 2017

Biltsk op de Slotschool yn Sint-Anne

Momint út de fideo

Op de dei dat in delegaasje fan acht Bilkerts in 'petisy' foar de erkenning fan it Biltsk oanbiedt oan de Twadde Keamer stiet yn groep 6 fan de kristlike Slotschool yn Sint-Anne Biltske les op it lesroaster.

Dy les bestiet út Biltsk rappe, in Biltsk histoarysk ferhaal, Biltsk prate en Biltsk lêze. In materiaal foar de Biltske les wurdt allegearre yn de eigen gemeente ûntwikkele troch de kemissy meertalighyd, dêr't ek juf Marijke Bloembergen diel fan útmakket.

De bern binne aardich posityf oer de Biltske les.

Bron: Omrop Fryslân

GPTV Sjoch hjir de reportaazle op omrop Fryslân >>


Den Haag, 7 februari 2017

Petysje Bilkerts foar erkenning taal oerlange yn Den Haag

It oerlangjen fan de Biltske petysje yn Den Haag - Foto: Jitske Dankert

In delegaasje fan acht Bilkerts oerlange tiisdeitemiddei yn Den Haag in petysje oer de Biltske taal. Se hoopje hjirmei dochs noch offisjele erkenning foar it Biltsk te krijen. De petysje hat 1.310 hantekeningen krigen.

De inisjatyfnimmers, ûnder de namme fan Bildts Aigene, hawwe noed oer de Biltske taal. Kommend jier giet de gemeente It Bilt mei Menameradiel en Frjentsjerteradiel op yn fúzjegemeente Waadhoeke. Se binne benaud dat it Biltsk yn 'e knipe komt as net offisjeel fêstlein is dat it in streektaal is.

Oft de petysje om dêr wat oan te dwaan wat úthellet, wurdt woansdei dúdlik. Dan praat de Twadde Keamer plenêr oer de weryndieling yn 'e Waadhoeke, mar ek oer dy fan Ljouwert/Ljouwerteradiel en twa weryndielings yn Grinslân. Der is woansdei in oere foar it debat útlutsen.

Bron: Omrop Fryslân

GPTV De Biltske artyst Hein Jaap Hilarides oer de petysje foar de erkenning fan it Biltsk >>


Den Haag, 7 februari 2017

Met ruim 1200 handtekeningen voor Bildtse taal naar Den Haag

Rond de twaalfhonderd handtekeningen voor het erkennen van het Bildts als taal worden vandaag overhandigd aan de Tweede Kamer.

Het grootste aantal steunbetuigingen is verzameld via de online-petitie ‘Erkin de Bildtse taal’, die twee weken online stond. Achthonderd medestanders zetten hun handtekening. Daarnaast werden zo’n vierhonderd schriftelijke handtekeningen ingezameld.

In een gehuurd busje met acht personen vertrok vanochtend een Bildtse delegatie naar de Tweede Kamer om de handtekeningen aan te bieden. De inzittenden zijn vertegenwoordigers van het Bildts Dokumintasysintrum, het EBLT (Europeesk Buro foar Lytse Talen) en de Stichting Bildts Aigene.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Anne, 6 febrewaris 2017

Bildts Aigene tiisdei nei Den Haach mei 'petisy' oer Biltsk

De petysje yn de Bildtse Post fan 25 jannewaris - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

No tiisdei giet in delegaasje fan Stichting Bildts Aigene nei Den Haach mei in 'petisy' foar de erkenning fan de Biltske taal foar de keamerkommisje fan ynlânske saken. Stichting Bildts Aigene begûn op 25 jannewaris mei dy petysje en hat yntusken al mear as tûzen hantekens sammele. De petysje koe sawol online as yn de Bildtse Post set wurde.

Bildts Aigene fynt de petysje nedich omdat minister Ronald Plasterk ein ferline jier it fersyk fan de gemeente om de taal te erkennen ôfwiisde. Bildts Aigene fûn dy ôfwizing net terjochte.

De Twadde Keamer praat ien dei letter, op woansdei 8 febrewaris, plenêr oer de weryndieling yn Noardwest-Fryslân. Neffens it foarstel sil de gemeente It Bilt op 1 jannewaris 2018 mei Frjentsjerteradiel, Menameradiel en in diel fan Littenseradiel opgean yn de nije gemeente Waadhoeke. Op It Bilt binne in soad minsken benaud dat de eigen taal ûndersnije sil yn dy nije grutte gemeente.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 4 februari 2017

Trump als handelsrisico

Donald Trump

Donald Trump stopt de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag TTIP, stimuleert Amerikaanse bedrijven hun buitenlandse productie terug te halen, dreigt richting Mexico met importheffingen tot 35 procent en stelt China 45 procent in het vooruitzicht. Europa heeft nog geen aanzegging gehad, maar dat kan morgen zomaar anders zijn. Wat heeft dat voor gevolgen voor Friese bedrijven die in de Verenigde Staten opereren?

Amerika heeft Europa nodig. Dat stelt Hendrik Meijer, directeur van Meijer MSE in Sint Annaparochie. "Hij zal ervoor passen Europa in de handen van China te drijven. Dus ik zie niet snel gebeuren dat wij te maken krijgen met hoge importtarieven."

Meijer heeft sinds drie jaar een eigen verkoopkantoor in North Carolina. De twee verkopers die Meijers voorzetapparatuur voor heftrucks verkopen, hebben op Trump gestemd. "Ze denken echt dat hij verandering kan brengen, dat er meer kansen komen voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Ze vinden het goed dat het land zakelijker geregeerd wordt.

Tegelijk schamen ze zich ook voor hem." Ze zien ook wel dat hij overkomt als een ongelikte beer. Zelf merkt Meijer dat hij gewend raakt aan de verbale explosies van Trump. "Sinds zijn verkiezing krijg ik constant pushberichten van CNN. In het begin keek ik ernaar, nu niet meer. Het zijn gewoon te veel. Zo vergaat het meer mensen, denk ik."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 3 februari 2017

Boeren Bildtdijken geven nog niet op

Teun de Jong

De boeren die de rechtszaak rondom de status van de Bildtdijken aankaartten bij de Raad van State, geven niet op na de uitspraak. De Raad van State meldde woensdag achter de uitspraak van de rechtbank te staan dat de Bildtdijken en de 2500 hectare tussenliggende landbouwgrond de status van beschermd dorpsgezicht moeten houden.

De boeren zijn het hier niet mee eens en maakten de kwestie aanhangig bij de rechter en vervolgens bij het hoogste rechtscollege. Ze vrezen dat hun gebied op slot komt te zitten, zegt Teun de Jong namens de boeren. Hij wijst op de toekomst die nieuwe ontwikkelingen in de landbouw met zich mee zal brengen. "Het beschermd dorpsgezicht staat bijvoorbeeld de bouw van de benodigde kassen of graansilo’s in de weg." De minister meldde eerder dezeweek de zorgen weg te kunnen nemen door een protocol met de boeren op te stellen over wat wel en niet mag.

De Jong, die de uitspraak zeer betreurt, mikt erop dat in dat protocol de bestaande eisen kunnen worden opgerekt en houdt zo nog een sprankje hoop. "Tijdens de rechtszitting zei de vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dat de status weer kan worden ingetrokken als de Bildtdijken niet meer aan de criteria voldoen. Dus wij hebben de slag misschien verloren, maar niet de oorlog."

Bron: Leeuwarder Courant
link Bekijk ook het dossier 'Status Bildtdijken' >>

Sint Annaparochie, 2 februari 2017

'Zak geld moet status Bildtdijken vergezellen'

Nu de Bildtdijken niet meer afkomen van de status beschermd dorpsgezicht, mag de minister met een bijpassende zak met geld komen. Burgemeester Gerrit Krol kiest voor de pragmatische inslag als het gaat om de status van de Bildtdijken.

Gisteren bepaalde de Raad van State dat de rechtbank Noord-Nederland op het goede spoor zat toen die besloot dat de status beschermd dorpsgezicht met recht door de minister is gegeven. Het gaat om de Nieuwe- en Oude Bildtdijk en het tussenliggende landbouwgebied van 2500 hectare.

Krol wijst erop dat de gemeenteraad tegen de status is. De provincie ziet er wel iets in. "Wat dat betreft, hebben wij de strijd verloren", zegt Krol. Maar hij ziet kansen om met de status in de hand aanspraak te maken op middelen die voor de verbetering van de Bildtdijken zijn bedoeld.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 1 februari 2017

Azc'ers koken voor bewoners Beuckelaer

Afgelopen donderdagmiddag hebben bewoners van het azc in St.-Annaparochie bewoners van de Beuckelaer verrast met een internationale hapjesmiddag. Zo’n 40 ouderen uit de Beuckelaer en naastgelegen aanleunflats konden genieten van een grote variatie aan hapjes en maakten kennis met azcbewoners vanuit verschillende landen en culturen.

De middag in de Beuckelaer, aangekondigd met de naam ’Hapjes uit het buitenland’, was georganiseerd door activiteitenbegeleiders van Zorgcentrum Het Bildt, het COA St.-Annaparochie en stichting Haring & Hummus.

Volgens activiteitenbegeleider Elly Koster was de hapjesmiddag een groot succes onder de bewoners. ”De bewoners vonden het geweldig, en erg lekker. Ook vanuit de organisatie en het personeel niks dan positieve geluiden over deze dag!” Eén van de bewoonsters van de Beuckelaer vroeg zich luidop af of ze niet vaker hulp in de keuken kon krijgen van de kookploeg omdat de hapjes haar zo goed smaakten.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 februari 2017

Akkers Bildtdijken blijven beschermd dorpsgezicht

Het akkerland rond de Bildtdijken blijft beschermd dorpsgezicht. Dat oordeelt de Raad van State. Daarmee zijn de argumenten van LTO Noord, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en het Friesch Grondbezit dat de landbouw hierdoor op slot komt te zitten van tafel geveegd.

De uitspraak van de Raad van State is onbegrijpelijk, vinden LTO Noord, NAV en het Friesch Grondbezit. 'De ministers van OCW en I&M hebben in hun verweer aangegeven dat zij de laatste jaren terughoudend zijn in aanwijzingen van beschermde dorpsgezichten, omdat de bestemmingsplannen in het algemeen meer bescherming bieden dan vroeger.'

Dat ze dan tegelijkertijd de aanwijzing in Het Bildt wel doen, wijst er volgens de drie partijen op dat zij juist hier wel zorgen hebben over toekomstige bestemmingsplannen. 'En daar willen ze hun stempel op drukken.'

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft ook aangegeven dat zij de toekomstige ontwikkelingen ongewenst vinden en juist willen tegenhouden met de aanwijzing. Dat dit niet door de Raad van State is erkend als sterk belemmerende factor voor de toekomst van de boerenbedrijven in dit gebied vinden de boeren onbegrijpelijk.

Bron: Nieuwe Oogst
link Lees het hele artikel >>      link Lees hier de uitspraak van de Raad van State >>

Sint Anne, 1 febrewaris 2017

Biltdiken bliuwe beskerme doarpsgesicht

Beswieren tsjin it oanwizen fan de polders tusken de Biltdiken as beskerme doarpsgesicht binne ek troch de Ried fan Steat ôfwiisd. Bouboeren en grûnbesitters fine dat de bedriuwsfiering hjir no al bot beheind wurdt. Sa soe it dreech wurde om in fergunning te krijen foar it dimpen fan sleatten en wurde fergunningen foar sinnepanielen wegere.

De Ried fan Steat fynt dat inkeld in oanwizing fan it gebiet ta beskerme doarpsgesicht noch gjin wiziging fan de bedriuwsfiering opsmyt.

De steatsried bestriidt dat dizze status foar it gebiet it oanfreegjen fan fergunningen dreech makket. Earder dizze wike liet ek de minister al witte gjin útsûndering te meitsjen foar it lânbougebiet op It Bilt. Wol soe minister Bussemaker ree wêze om yn 'e mande mei gemeente en provinsje in protokol op te stellen oer de feroaringen foar de Biltske boeren.

Bron: Omrop Fryslân
 Sjoch de reportaazje >>

Dansen voor de liefde

Gerben Groenewoud en Minke Leickering waren gisteren zeventig jaar getrouwd. FOTO JILMER POSTMA

Gerben Groenewoud leerde decennia geleden dansen om Minke Leickering te kunnen strikken. Gisteren was het echtpaar uit Drachten zeventig jaar getrouwd.

Hij moest kunnen dansen. Dat was voor de inmiddels 93-jarige Minke Leickering een soort van huwelijkse voorwaarde. En dus ging Gerben Groenewoud (94) op les. Op de dansvloeren in het Bildt groeide de liefde. Zondag was het paar uit Drachten zeventig jaar getrouwd. "As hy it dûnsjen netleard hie, dan wie it neat wurden", grapt Minke.

Gerben en Minke leerden elkaar in hun tienertijd kennen in Sint Annaparochie. Ze woonden allebei in SintJacobiparochie, waar Minkes vader werkte als boerenarbeider en die van Gerben als kroegbaas. "Alle sneintemiddeis gongen wy mei fjouwer famkes nei Sint Anne. Dêr kamen alle jonges út de omlizzende plakken ek. Germ rûn altyd mei ús wer werom nei Sint Jabik. En sa is it begûn."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Den Haag, 30 januari 2017

Minister: geen vrees voor boeren langs Bildtdijken

Minister Jet Bussemaker heeft geen vrees dat boerenbedrijven in het Bildt op slot komen door de aanwijzing van de Bildtdijken als beschermd dorpsgezicht.

Ze meldt dat op vragen van onder anderen Aukje de Vries (VVD). De boeren langs de Nieuwe en Oude Bildtdijken zijn bang dat zij worden beperkt in hun bedrijfsvoering. Bussemaker (Onderwijs, Cultuur ) denkt dat het zo’n vaart niet loopt.

De minister schrijft de TweedeKamer dat zij de gemeente het Bildt en de provincie Fryslân heeft aangegeven best een protocol te willen opstellen "zodat duidelijk wordt wat er mogelijk is". Wellicht kan dit de belangrijkste zorg bij de boeren wegnemen, denkt de minister.

Over de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht van Oudebildtdijk loopt nog een rechtszaak bij de Raad van State. Gemeente en provincie wachten die eerst af.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 29 januari 2017

Inbraken Bitgummole, Berltsum en Minnertsga

Op vrijdag 27 januari 2017 is er ingebroken in meerdere woningen in Noordwest Fryslan. Tussen 16:45 uur en 19:15 uur werd er in een woning aan It String te Minnertsga ingebroken. Hier werd onder andere een laptop en een tablet weggenomen.

Heeft u of één van uw huisgenoten rond het tijdstip van de diefstallen een persoon of personen gezien die zich verdacht ophielden of die zich vreemd gedroegen in de omgeving? Of heeft u rond het tijdstip verdachte voertuigen (auto's, bromfietsen) gezien in de straat of in de omgeving?

Als u iets is opgevallen waarvan u vermoedt dat dit te maken heeft met deze woninginbrakdn, neemt u dan direct contact op met de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Alle informatie is welkom, ook details waarvan u misschien denkt dat ze niet belangrijk zijn! Als u de informatie anoniem wilt doorgeven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis nummer).

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Sint Annaparochie, 27 januari 2017

Verkeerscontroles Bildtdijken

De afgelopen week zijn er op meerdere plaatsen in de gemeente Het Bildt controles op de maximum snelheid gehouden. Onder andere ook op zogenaamde 30-kilometer wegen onder Westhoek en Nij Altoenae.

De controle vond vooral plaats op de zogenaamde Bildtdijken. Daarbij zijn in totaal zeven weggebruikers geverbaliseerd voor het rijden met een te hoge snelheid. De snelste bestuurder reed 36 kilometer te snel.

Deze controles werden op gerichte plaatsen uitgevoerd, mede naar aanleiding van klachten en in verband met een lopend project rond verkeersveiligheid.

Bron: Politie Noordwest Fryslân

Leeuwarden, 27 januari 2017

Asielzoeker naar cel om bedreiging

Vanwege de bedreiging van twee medewerkers van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie is een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats gisteren door de politierechter veroordeeld tot vier weken cel.

Op 20 december 2015 stak hij een mes in de richting van twee medewerkers. "Ga weg jullie", had hij geroepen. Omdat hij zich eerder had misdragen, wilden ze hem een centrumverbod uitreiken. Tegenover de politie verklaarde hij later dat hij de twee niets aan wilde doen.

De uit Egypte afkomstige asielzoeker, niet op de zitting aanwezig, werd overgeplaatst naar het azc in Delfzijl. Hij is inmiddels ook daar vertrokken, is uitgeprocedeerd en moet worden uitgezet. Nu zwerft hij rond in Amsterdam.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 27 januari 2017

Landmeten op het Bildt: MUG klaart de klus

Ingenieursbureau MUG uit Leek gaat in 2017 landmeetwerk voor de drie Waadhoeke gemeenten uitvoeren, dus ook op het Bildt. Vanaf donderdag 26 januari begint de landmeter met de eerste metingen.

Veel topografie kan met behulp van luchtfoto’s op de kaart worden ingeekend en geregistreerd. Het komt ook voor dat het nodig is om objecten in het veld te meten. Bijvoorbeeld omdat de luchtfoto niet duidelijk is of omdat het te lang duurt voordat er een nieuwe foto beschikbaar is.

De medewerker van MUG meet op verschillende plekken in de gemeente. Soms is het nodig om op privéterrein te meten. Bijvoorbeeld bij een bouwwerk in de achtertuin of bij een nieuw slotenpatroon in het agrarisch gebied. Als de landmeter op privéterrein wil meten, dan vraagt hij daarvoor vooraf toestemming aan de bewoner of eigenaar.

Bron: Gemeente het Bildt

Sint Anne, 26 jannewaris 2017

Bilkerts komme mei petysje foar erkenning Biltske taal

Rennie Steensma

De Bilkerts komme op 'e nij yn aksje foar de erkenning fan de Biltske taal. De Bilkerts wolle yn febrewaris de Twadde Keamer yn in petysje freegje om dy taal offisjeel te erkennen. Fia hûs-oan-hûskrante de Bildtse Post krigen woansdei alle Bilkerts it fersyk om har hantekening ûnder de petysje te setten.

Der stiet in petysje yn de krante, mar de petysje kin ek on-line tekene wurde en yn it Biltsk dokumintaasjesintrum yn Sint-Anne.

De gemeente It Bilt frege begjin ferline jier oan minister Plasterk fan Ynlânske saken om it Biltsk te erkennen. Plasterk wiisde dat advys yn desimber ôf op basis fan in negatyf advys fan de Nederlânske Taalunie. Plasterk liet de gemeente yn syn brief witte dat it Biltsk gjin taal, mar in dialekt is. Plasterk is dêrmei mis, fynt Stichting Bildts Aigene. "'t Bildts is gyn Frys, gyn Nederlâns, maar 'n mingtaal met aigen idioom en woordeskat."

Bron: Omrop Fryslân
 Sjoch hjir de útstjoering >>      link Bekijk ook het dossier 'Status Bildtdijken' >>

Sint Annaparochie, 25 januari 2017

Optimistische start nieuwe jaar van de Bildtse ondernemers

Foto: De Bildtse Post

Meijer Group, het innovatieve metaalbedrijf aan de Oudebildtdijk, was donderdag gastheer voor alle Bildtse ondernemers voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Een kleine honderd ondernemers van het Bildt kwamen naar het bedrijf om even bij te praten en te netwerken. De stemming was opgewekt en optimistisch.

Hendrik Meijer was de trotse ‘host’ van de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor de Bildtse ondernemers. Niet eerder kwamen er zoveel Bildtse ondernemers op de jaarlijkse avond, bijna honderd.

Een teken dat ook op het Bildt de economie weer opkrabbelt, zei burgemeester Gerrit Krol in zijn openingspraatje. "De economische crisis is voorbij, ligt achter ons. Niet alleen politieke partijen schreeuwen dat van de daken, maar dat zie je ook terug in onderzoek. Het aantal banen groeit, ook in Fryslân, en dan komt de verrassing: Relatief gezien is het aantal banen in de gemeenten het Bildt en Ferwerderadiel het sterkst gegroeid. Terwijl in acht van de 24 gemeenten het totaal aantal banen is afgenomen. Dat is voor het Bildt dus goed nieuws zo aan het begin van het nieuwe jaar," zei Krol.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 januari 2017

Stichting: petitie voor erkenning Bildts

Stichting Bildts Aigene vraagt de Tweede Kamer via een petitie de Bildstse taal te erkennen.

De stichting vindt het onterecht dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de status van het Bildts als officiële taal heeft afgewezen. Dit volgens het advies van de Taalunie, die stelt dat het Bildts een dialect is met elementen van de Nederlandse en Friese taal.

Volgens de initiatiefnemers is het Bildts wel degelijk een volwaardige taal met een eigen idioom en woordenschat. De status van officieel erkende taal is nodig om de Bildstse taal te beschermen, schrijft de stichting op de website.

126 mensen hebben de petitie tot nu toe getekend. Om het burgerinitiatief op de politieke agenda te krijgen zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig

Bron: Leeuwarder Courant

Swarte Haan, 25 januari 2017

Bekleding waddendijk laat los

Wetterskipsbestuurder Bé de Winter (rechts) en Roeland Hillen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma brengen de eerste laag Elastocoast aan op de Waddenzeedijk bij Zwarte Haan. Foto: Arthur Smeets.

De bekleding van de zeedijk tussen Swarte Haan en Wierum laat op veel plaatsen los.

De stenen zijn vorig jaar vastgemaakt met een poreuze lijm, die de boel zeker vijftig jaar bij elkaar zou moet houden. Inspecteurs van Wetterskip Fryslân ontdekten op grote delen van het 13 kilometer lange traject stenen loskomen. Waarschijnlijk hecht de lijm niet goed.

Met aannemer Heijmans gaat het waterschap de oorzaak onderzoeken. Er is een herstelplan nodig, meldt het waterschap, maar de veiligheid zou niet in het geding zijn.

De opknapbeurt voor de dijk heeft 12 miljoen euro gekost, waarbij de toeapssing van het lijmproduct Elastocoast als innoavtieve kostenbesparing gold. Het product was vooraf door onderzoekers van Deltares op bruikbaarheid getest.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 24 januari 2017

Foto Campus Middelsee

Leerlingen Campus Middelsee maken kennis met bedrijfsleven via speeddates

Leerlingen van de Campus Middelsee in Sint Annaparochie maken momenteel kennis met het regionale bedrijfsleven via speeddates. Dat gebeurt in gesprekken van tien minuten tussen leerlingen en ondernemers.

Aan de speeddates doenn vijfenveertig bedrijven mee. Ook de gemeente het Bildt neemt als werkgever deel aan het programma.

Zo doet wethouder van onderwijs Nel Haarsma mee aan de speeddates. Zij is portefeuillehouder voor de krimp in de regio en zegt voorstander te zijn van dit programma.

Bron: Franeker Courant

Sint Anne, 22 jannewaris 2017

Hait, portret van een hemd

Hait - Foto: Omrop Fryslân

Fan 2011 oant 2016, foarme heits wite himd de reade tried yn it wurk fan keunstskilder Hendrik Elings. Heit Rint Elings posearret yn de jierren dêrfoar faak foar syn soan. Hy hie dêrby steefêst in wyt himd oan. Yn de rin fan ‘e jierren bliuwt it himd itselde, mar heit Elings feroaret fan in stoere sterke man nei siik, broazelich, meager en ôfwêzich. Hy hat Alzheimer en komt yn 2009 te ferstjerren oan de gefolgen dêrfan.

Fiif jier lang folgen filmmakkers Petra van der Molen en Rob Pieters de keunstskilder Hendrik Elings fan it Bilt. Dat resultearret yn de dokumintêre 'Hait, portret van een hemd'. Yn 2011 beslút Hendrik Elings it net by portretten fan syn heit te litten. Bruorren, susters en syn soantsje Bowe wurde ek frege om yn heits himd te posearjen. De sykte fan Alzheimer hat in grutte ynfloed op de famylje. Under de posearsesjes giet it petear dan ek foaral dêr oer. De kamera sjocht en harket mei. Oantinkens, Alzheimer, ôfskied en fuortgean foarmje de yngrediïnten fan de petearen, dy’t folslein yn it Biltsk fierd wurde.

Bron: Omrop Fryslân

GPTV Sjoch hjir de ôflevering fan Fryslân Dok >>


Nij Altoenae, 21 januari 2017

Te veel feiten, te weinig drama

Televisie, maar dan op een heel groot scherm. Zo noemt Sytse Buwalda zijn toneelstuk De Poerdersramp dat gisteren in dorpshuis De Utwyk yn Nij Altoenae zijn première beleefde. Daarmee geeft hij aan dat hij de gebeurtenissen op het toneel niet heeft verzonnen, maar dat het allemaal echt gebeurd is.

De Bildtse schrijver en taalkundige Sytse Buwalda kreeg een aantal jaren geleden de smaak van het toneel schrijven te pakken. Eerder bewerkte hij onder andere de Friese roman De sûnde fan Haitse Holwerda van Ulbe van Houten en de Nederlandse roman Bint van F. Bordewijk voor toneel.

De ramp waar het stuk over gaat vond plaats op 25 september 1935. Toen er na de aanleg van de Afsluitdijk niet meer op haring kon worden gevist in de Waddenzee, werd het poeren – vissen met pieren aan een draad – bij steeds meer hobbyvissers een geliefde bezigheid. De vroegere haringvissers van Westhoek konden met de verhuur van hun boten mooi een paar centen extra verdienen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees de hele recentie van Sietse de Vries (pdf) >>

Norg, 21 januari 2017

Werk van Cherie de Boer (eigen foto).

Cherie de Boer exposeert in Norger Brinkhof

In De Brinkhof is tot 23 februari werk te zien van Cherie de Boer uit Sint-Jacobiparochie. Ze maakte een serie schilderijen in olieverf met de titel Waterwerken.

Het onderwerp is water met waterlelies. Heeft ze zich laten inspireren door Monet’s waterlelies? Soms zijn de afbeeldingen ingehouden verstillend in voorzichtige pastelkleuren. Andere keren gewaagd en vrij met veel licht of uitbundig met extraverte kleuren. De afmetingen veriëren van klein tot groot.

Cherie de Boer maakt ook deel uit van het duo Accordéon Mélancolique. Ze spelen zondag 5 maart om 11.15 uur in De Brinkhof. De Brinkhof (telefoon 0592-675555) is open op maandag t/m vrijdag van 8:00-22:00. Zie ook www.cheriedeboer.nl en www.cultureleraadnorg.nl

Bron: Roder Journaal

Sint Annaparochie, 21 januari 2017

Krimp hakt in middelbare scholen

Rustiek Ferwert: het dorp verloor in tien jaar 8 procent van de inwoners, de hele gemeente krimpt tot 2040 mogelijk met 20 procent. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De provincie voorziet zwaardere bevolkingskrimp. Die zal de komende tien jaar vooral het middelbaar onderwijs in Noord-Friesland al keihard treffen.

Middelbare scholen zijn nog niet overal zo ver, maar op het Bildt werd anderhalf jaar geleden met de Campus Middelsee de nieuwe toon gezet. Wethouder Nel Haarsma: "De prognoses wienen al in skoftsje roaskleuriger as de realiteit. Jo witte dat de basisskoalle-bern âlder wurde." De protestants-christelijke koepel en de openbare Piter Jelles zitten nu in één gebouw met 500 leerlingen.

Het leer- en werkplein van de Campus is bedoeld om de kinderen ook voor de toekomst voor de streek te behouden. Haarsma: "Wy binne as Fryske krimpregio’s by elkoar yn de lear. Noardeast is proeftún foar ekonomy. Dêr gean wy hinne te sjen en sy komme op de Campus Middelsee by ús dreamsessy."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 21 januari 2017

Manege Molenruiters

Pensioen

Veertien jaar lang droeg manegepaard Bergerac (22) jongeren, ouderen, valide en mindervalide ruiters op zijn rug bij de Molenruiters in Vrouwenparochie.

Maar volgende week gaat de trouwe ruin met pensioen. Bergerac gaat naar de Stichting Opvang Oude Manegepaarden en -Pony’s in Friesland in Bitgummole.

Daar wacht hem een stal met openslaande ramen, een gedraineerde paddock en – ’s zomers – een groene weide. Bergerac is het vijftiende paard dat in deze opvang een plekje krijgt.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 20 jannewaris 2017

Burgemeester Het Bildt: "Lastige Afrikanen land uitgezet"

It AZC yn Sint Anne - Foto: Google Streetview

Er lijkt een eind te komen aan de overlast die een klein groepje Noord-Afrikanen uit het AZC in Sint Annaparochie veroorzaakt. Burgemeester Gerrit Krol van Het Bildt heeft de toezegging gekregen dat de asielzoekers op korte termijn het land worden uitgezet. Het wachten was op die uitzetting. De groep zorgde eerst voor overlast in Sint Annaparochie, later verplaatste de overlast zich naar Leeuwarden.

Door de komende Tweede Kamerverkiezingen heeft de politiek in Den Haag er belang bij dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost, zegt Krol. Hij vindt dat voortaan voorkomen moet worden dat asielzoekers het land in kunnen komen als ze geen kans maken op een verblijfsvergunning.

Bron: Omrop Fryslân
link Fryslân Hjoed fan 20 jannewaris 2017 >>

Sint Annaparochie, 18 januari 2017

Inburgeringslessen in Ons Huis

MFC Ons Huis verwelkomt sinds kort een groep vluchtelingen met verblijfsvergunning die aan de slag gaan met hun inburgering. De deelnemers volgen er taallessen.

Het gaat om een samenwerking tussen de landelijke opleidingsorganisatie Stavoor BV en het MFC Ons Huis. Ons Huis is blij met deze samenwerking want hierdoor worden de mogelijkheden van het centrum nog beter benut. Het geven van lessen in Ons Huis is niet nieuw. Ook andere opleidingsinstanties maken al enkele jaren gebruik van de diverse faciliteiten in- en buiten de hal.

Het onderdeel Taal en Inburgering van Stavoor heeft in verschillende plaatsen in Nederland locaties waar nieuwe groepen inburgeringsplichtigen worden opgeleid voor het inburgeringsexamen. Daarnaast wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan hoe in Nederland wordt samengeleefd. Op dit moment verzorgt Stavoor zes dagdelen per week inburgerlessen aan zo’n 20 cursisten in St.- Annaparochie. De lessen worden verzorgd door een docent van Stavoor.

Bron: De Bildtse Post

Westhoek, 17 januari 2017

Westhoek brengt 'zijn' poerdersramp op toneel

Regisseur Dirk Reitsma bij het Poerdersmonument. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

'Rustige Waddensee, Dochs onbetrouber, Poerdersramp', staat er in het Bildts op het monument in Westhoek. Het verhaal achter deze ramp komt deze week op het toneel.

Dat de zee onvoorspelbaar kan zijn, weten ze in Westhoek als geen ander. Vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag wordt in dorpshuis de Utwyk in Nij Altoenae het muzikale toneelstuk De Poerdersramp opgevoerd. Een ramp die al generaties lang indruk maakt op de families die er in 1935 bij betrokken waren. Bij zowel slachtoffers als redders.

Zo speelde de grootvader van schrijver Sytse Buwalda uit Westhoek een rol. Hij was de enige met een vrachtwagen en bracht daarmee de motor die achter de reddingsboot werd gehangen naar de onheilsplek. Buwalda kwam op het idee de gebeurtenis, waarbij in Westhoek twee poerders (vissers) om het leven kwamen en bij Koehool onder Tzummarum nog eens twee slachtoffers vielen, op het toneel te brengen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Swarte Haan, 17 jannewaris 2017

Earste fan tolve stjerrehutten komt by seedyk It Bilt

Stjerrehut - Foto: Hans Jellema, Naar een Rijke Waddenzee

By Swarte Haan, by Sint-Anne op It Bilt, komt de earste fan tolve stjerre-útsjoch-punten fan it Waadgebiet. Fjouwer jonge arsjitekten meitsje dêr in ûntwerp foar. De betinkers, wêrunder arsjitekte Nynke Rixt Jukema, neame it yn it Ingelsk in "star-barn", letterlik in stjerrehutte.

Yn de hutte moat romte wêze foar fjouwer of fiif minsken om nei de stjerren te sjen. Sa moatte se genietsje kinne fan it tsjuster yn it Waadgebiet. De gemeente It Bilt stelt it rekreaasjeterrein by Swarte Haan beskikber as plak foar de proef.

Yn 2018 moat it earste útsjochpunt boud wurde. As de proefferzjy by Swarte Haan goed foldocht, komme der mear útsjochpunten op bygelyks de eilannen en op oare plakken oan de Waadseekust.

Bron: Omrop Fryslân
link Lês it hiele berjocht >>

Minnertsga, 16 januari 2017

"De tijd vloog om bij gezellige duivententoonstelling"

Foto: LC

Zaterdagmiddag 14 januari werd de jaarlijkse terugkerende tentoonstelling van PV De Vliegende Post gehouden in hun inkorflokaal.

Veel duivenliefhebbers kwamen, veelal samen met hun gezinsleden, om de duiven te bewonderen. De gezellige sfeer in het clubgebouw zorgt ieder jaar weer voor een geweldig evenement, waar men ook van de verenigingen uit de omgeving graag op af komt.

De duiven die werden tentoongesteld, waren verdeeld in vijf categorieën: oude doffers en duivinnen, jonge doffers en duivinnen. En een klasse voor late jongen. Ook was er een keuring voor een viertal. Vrijdagavond 13 januari werden de duiven gekeurd door een officiële keurmeester, de heer Van Dijk uit Olderbekoop. Er waren 90 duiven te bezichtigen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 januari 2017

Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

Funbootcamp luidt nieuw sportjaar in

Het werd een fikse tocht, zaterdag in Sint Annaparochie, waar Hotze Rusticus met zijn sportbedrijf 4 Foarút, een funbootcamp organiseerde.

Rusticus werkt samen met training- en fitnessbedrijven uit Stiens en Sint Annaparochie. De deelnemers moesten langs tien posten. Dat lukte niet in de geplande drie uur. Ze konden na afloop bijkmoen met een bakje soep en fruit.

De deelnemers konden basketballen, fierljeppen en trekkerbanden verplaatsen. Van de dertig aangemelde deelnemers meldden twaalf zich af vanwege de verwachte winterse buien.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 14 januari 2017

De politierechter: Een beetje hardleers

Foto: LC

Ze had het nog zo netjes geregeld, een 48-jarige vrouw uit Sint Annaparochie. Na een middagje stappen in Leeuwarden, vrijdag 23 september, kon zo nog amper op haar benen staan, maar daarom juist had ze met haar vriendin en vaste oppas afgesproken dat ze niet zelf achter het stuur zou kruipen. Dit keer was haar vriendin de Bob.

"Ik was niet in staat om zelf te rijden", bekent de verdachte aan politierechter Klaas Bunk. Maar liefst vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol had ze naar binnen geklokt. Zelf houdt ze het op één flesje wijn. "Samen gedeeld", voegt ze er ook nog aan toe. "Eén flesje?", herhaalt Bunk. "Zouden het er niet veel meer zijn geweest?" Haar advocaat, Willem Burgers, schiet in de lach, maar zijn cliënte weet wel hoe het is gekomen. "De combinatie met medicijnen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 13 januari 2017

LC-journalist Gitte Bregman

Traditie

In Oudebildtzijl mocht ik vorige week de jaarvergadering bijwonen van het leesgezelschap Ledige Uren Nuttig Besteed. Het was een lustrumbijeenkomst – de club bestond 225 jaar – en dus waren deze keer vrouwen welkom. In dit mannenbolwerk treden anders alleen vrouwen binnen als zij hun man bij zijn overlijden willen opvolgen. Zo is de traditie.

De jaarvergadering kent heel veel gebruiken. De heren komen bijeen op de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Ze arriveren tussen twee en drie uur, wensen elkaar het beste voor het nieuwe jaar en om drie uur begint de vergadering. Tot zes uur wordt er slechts thee geschonken. Na de pauze, zo rond half zes, krijgt iedereen droge worst en Deventer koek. Alleen de meerschuimen pijpen ontbreken tegenwoordig.

Maar nog steeds houdt het oudste lid een voordracht. En de boeken die de afgelopen drie jaar hebben gerouleerd, worden per opbod verkocht. De prijs van Opkomst en ondergang van de Noord Friesche Locaal Spoorwegmaatschappij van Oege Kleijne werd zelfs 210 keer met een stuiver verhoogd! Nog nooit vertoond.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 11 januari 2017

SSS in financiële problemen door verhuizing naar Bildtse Slag

Gymnastiekvereniging SSS vreest voor haar bestaan. Door de verhuizing van de gymzaal aan de Dordtse Straat naar de Bildtse Slag is de te betalen huur verdriedubbeld, en SSS ziet geen mogelijkheden dat zelf op te vangen. Ze hebben de gemeente om financiële steun gevraagd.

SSS, dat zo’n honderd leden heeft, maakte tot afgelopen zomer gebruik van de gymzaal aan de Dordtse Straat. Om de nieuwe gymzaal bij de Bildtse Slag te laten renderen heeft de gemeente erop aangedrongen dat verenigingen daar voortaan sporten. SSS is blij met de nieuwe zaal, maar de huur gaat in een keer drie keer over de kop: in de Dordtse Straat betaalde de club € 2400 huur per jaar. Bij de Bildtse Slag is dat € 7500, waardoor er jaarlijks plots een tekort van € 5100 is ontstaan.

”Doordat wij in deze positie zijn gemanoeuvreerd, zijn wij genoodzaakt om deze kostenverhoging door te berekenen aan onze leden, daar de inkomsten niet hoog genoeg zijn om de ontstane financiële problemen op te vangen. Wij zijn bang dat wij onze vereniging dan niet lang meer kunnen voortzetten,” schreef penningmeester Rudy Fopma vorig jaar in een brandbrief aan de Bildtse politieke fracties.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 januari 2017

Dorpen krijgen € 10.000 voor herinneringsobject

De zeven Bildtse dorpen krijgen elk € 10.000 om een kunstwerk of duurzaam object te realiseren. Het geld komt uit de in 1896 opgerichte Bildtsche Stichting, die wegens de herindeling wordt opgeheven. Het extraatje staat los van de ongeveer € 35.000 waarmee de Bilkerts het einde van de gemeente kunnen markeren.

Het geld gaat naar de zeven verenigingen van dorpsbelang. Zij mogen het besteden aan een kunstwerk, plaquette of iets anders blijvends. Er zijn wel enkele voorwaarden: het moet gaan om een blijvend object dat zichtbaar is in de openbare ruimte. Het is aan de dorpen zelf of er een tekstuele verwijzing naar de herindeling bij komt. Uiterlijk 1 juli 2018 moeten de zeven werken gerealiseerd zijn. Draagvlak onder de bevolking is daarbij vereist.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 6 januari 2017

Curatoren mild voor failliete taxibazen

Er valt nagenoeg niks meer te halen uit de boedel van de taxibedrijven Taxi Beimers in Leeuwarden en Javo Tours in Drachten. De curatoren willen beide faillissementen voordragen voor opheffing.

De taxiwereld was uitgeput door een langdurige prijzenslag om aanbestedingen, toen de beide ondernemingen vorig jaar op 2 februari hun strijd opgaven. Bij Taxi Beimers heeft curator Ineke Grijpma overwogen de eigenaar aansprakelijk te stellen. De juriste verweet directeur Gert Beimers dat hij de jaarrekening van 2013 pas op 15 maart 2015 deponeerde. Die nalatigheid zou een oorzaak voor het bankroet kunnen zijn, opperde Grijpma. Beimers en zijn accountant gaven een afdoende verklaring, waarna de curator en de rechter-commissaris besloten geen procedure op te starten

Beimers was met 71 auto’s en 87 vaste werknemers geen kleine jongen. Het familiebedrijf uit het Bildt had zich naar eigen zeggen verslikt in de overname van de Leeuwarder Taxi Centrale. Toen de gemeente Leeuwarden zijn WMO-ritten aan een andere partij gunde, bleef de beoogde omzet uit.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Anne, 5 jannewaris 2017

"Groepke asylsikers sa gau as mooglik fuort út azc"

Burgemeester Gerrit Krol (still fideo omrop Fryslân)

Boargemaster Gerrit Krol fan gemeente It Bilt wol dat in groepke kriminele en kânsleaze asylsikers út Noard-Afrika sa gau as mooglik it asylsikerssintrum yn Sint-Anne ferlit. It giet om 25 oant 30 minsken wêrfan in lyts part foar in soad oerlêst soarget.

Sy hâlde harren dwaande mei ûnder oare dieverij en auto ynbraken. Mei ekstra plysjetafersjoch wurdt besocht dizze minsken yn 'e stringen te hâlden, mar dêrtroch hawwe sy no harren wurkterrein ferlein nei Ljouwert.

Krol is goed te sprekken oer de meiwurking fan it Ryk, mar fynt dat it noch hieltiten te stadich giet. Omdat it om minsken giet dy't earst yn Dútslân asyl oanfrege ha, soe dat lân se eins werom nimme moatte. Ek it lân dêr't se fuortkomme, soe se werom nimme moatte omdat it om feilige lannen giet.

Bron: Omrop Fryslân

GPTV Besjoch hjir de reportaazje op Omrop Fryslân >>


Krol legde tien azc’ers gebiedsgebod op

Burgemeester Gerrit Krol

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt heeft tien bewoners van het azc in Sint Annaparochie een gebiedsgebod opgelegd met oud en nieuw. Het ging volgens Krol om een groep uit Marokko. "Het zijn gelukszoekers die zich crimineel gedragen", aldus de CDA-burgemeester. "Tijdens de oudejaarsnacht heb ik ze geboden op het terrein van het asielzoekerscentrum te blijven." Het gebod is opgevolgd.

Sinds oktober kampt Sint Annaparochie met crimineel gedrag van een groep van ongeveer tien asielzoekers uit het Noord-Afrikaanse land. "Door inzet van de politie zijn ze hier gestopt, maar inmiddels tot in Leeuwarden actief."

Het gaat volgens Krol om auto-inbraken, diefstallenenze zorgenvoor trammelantin de bus. "In het azc zitten zo’n 25 Marokkanen, van wie er ongeveer tien dit gedrag vertonen. Ik wil ze hier niet meer. Ze horen hier niet. Marokko is een veilig land."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 5 januari 2017

Ook gebiedsverbod bewoners Fries azc

Eigen foto

Ook tien asielzoekers in Friesland hebben met oud en nieuw op het asielzoekerscentrum moeten blijven. De tien kregen een gebiedsverbod. Het groepje, volgens de burgemeester ’criminele gelukszoekers’, mochten het complex in Sint-Annaparochie niet verlaten.

Burgemeester Gerrit Krol van de gemeente het Bildt, waar Sint-Annaparochie onder valt, heeft dat woensdag uitgelegd aan de Leeuwarder Courant.

Hij zegt dat de tien uit Marokko komen. „Het zijn gelukszoekers die zich crimineel gedragen”, zegt de CDA’er. Volgens Krol hebben de tien zich aan het bevel gehouden. Hij wil wel dat ze zo snel mogelijk vertrekken uit het azc. „Marokko is een veilig land.”

Asielzoekers die uit een onveilig land komen, zijn in zijn gemeente nog steeds welkom. "De echte vluchtelingen hebben onze hulp nodig en zij worden hier nog steeds met open armen ontvangen."

Bron: De Telegraaf

Sint Annaparochie, 5 januari 2017

Fryslan boppe! Criminele Marokkanen kregen gebiedsverbod in Friesland

Foto ter illustratie. In Marokko weten ze wel raad met criminelen, zoals je op dit screenshot ziet: de Marokkaanse politie schakelt een misdadiger uit.

Tien ‘asielzoekers’ die tegenwoordig in een azc in Sint-Annaparochie wonen kregen vlak voor Oud en Nieuw te horen dat ze het opvangcentrum tijdens Nieuwjaarsnacht niet mochten verlaten. Het ging om een stel nepvluchtelingen die door de gemeente ‘criminele asielzoekers’ genoemd worden.

Wat mij betreft kan dat ‘asielzoekers’ er wel uit worden gehaald. Deze mensen zoeken geen asiel, ze zoeken gemakkelijke slachtoffers om te bestelen, te intimideren en erger.

Burgemeester Gerrit Krol van de gemeente het Bildt legt uit aan de Friese krant de Leeuwarder Courant dat de tien nepvluchtelingen uit, hoe kan het ook anders, Marokko komen. “Het zijn gelukszoekers die zich crimineel gedragen,” aldus de CDA-burgervader die het onderhand helemaal gehad heeft met dit soort tuig.

Bron: De Dagelijkse Standaard (DDS)
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 5 januari 2017

Alma Muller ziet met de overname een droom in vervulling gaan. (Foto Annagien Bosma)

Alma Muller uit Minnertsga neemt GBmusic Distributions over

Bugelspeler Alma Muller uit Minnertsga is sinds deze week de nieuwe eigenaar van GBmusic Distributions in Surhuisterveen. De 50-jarige amateurblaasmuzikant heeft het bladmuziekbedrijf, dat bestaat uit een uitgeverij en een distributietak, overgenomen van Ite Boiten. Die zwaaide er ruim dertig jaar de scepter. De vorige eigenaar verkoopt GBmusic Distributions om gezondheidsredenen.

Muller zegt met de overname een droom in vervulling te zien gaan. "Duizenden mensen hebben blaasmuziek als hobby. Die wil ik bedienen met een breed assortiment composities en arrangementen voor een betaalbare prijs."

GBmusic Distributions is een bekende naam in de amateurblaasmuziekwereld. GB staat voor Geert Bruinsma. Negen jaar geleden nam Boiten het stokje van hem over. De voorloper van GBmusic is muziekhandel De Fiiftrieme. Dat was in de jaren tachtig en negentig een toonaangevend verkooppunt van bladmuziek. Diverse dirigenten en muziekverenigingen brachten een bezoek aan de Rooilijn 3 in Surhuisterveen, waar het muziekbedrijf nog steeds is gehuisvest.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 januari 2017

Burgemeester Gerrit Krol. (Archieffoto)

Burgemeester Krol: '2017 een bijzonder jaar'

Burgemeester Krol van de gemeente het Bildt heeft vandaag zijn nieuwjaarstoespraak uitgesproken tijdens de raderaad. Hij rept in de toespraak over 2017 als een bijzonder jaar, omdat het Bildt na dit jaar opgaat in de fusiegemeente Waadhoeke. Hieronder de tekst.

4 januari, de vierde dag alweer van het laatste bestaansjaar van de gemeente het Bildt. En dus wordt 2017 een bijzonder jaar. Maar voor ik daar iets over ga zeggen wil ik u allereerst een gelukkig en gezond 2017 toewensen. Feul hail en segen voor alle Bilkerts!

Het jaar 2017 zal in het teken staan van fusie en samenwerking met de 2 andere gemeenten: Menameradiel en Franekeradeel. Er is in het afgelopen jaar door een ieder hard gewerkt aan de voorbereiding . Belangrijke besluiten genomen: huisvesting, benoeming gemeentesecretaris/algemeen directeur en griffier om maar een paar voorbeelden te noemen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Heerenveen, 4 januari 2017

Op weg naar Ahoy met Leon Bloemhof

Leon Bloemhof

In aanloop naar het KPN WK Shorttrack maken we elke week nader kennis met een rijder uit de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). In aflevering 2: Leon Bloemhof.

Waar en wanneer stond je voor het eerst op shorttrackschaatsen?
"Toen ik een jaar of tien was, maakte ik mijn eerste meters op shorttrackschaatsen. Dat was in de oude IJshal Leeuwarden. Het jaar daarvoor had ik al aan schaatsen gedaan bij de schaatsschool. Tijdens die trainingen zag ik altijd anderen shorttracken op de binnenbaan. Dat leek mij veel cooler."

Bron: Schaatsen.nl
link Lees het hele artikel >>

Almere, 3 januari 2017

Man die bloedspoor achterliet in trein later opgepakt voor bedreiging

Station Oostvaarders, Almere

De 53-jarige man uit het Friese Minnertsga die maandag een bloedspoor achterliet in de intercity tussen Zwolle en Lelystad is enkele uurtjes later aangehouden in Almere. De man zou in de trein een 24-jarige vrouw uit Engeland hebben bedreigd met een steekwapen.

De melding van de bedreiging kwam rond 12.30 uur binnen bij de politie. De trein stond stil op station Almere Oostvaarders. Toen de agenten met spoed op het station aankwamen, bleek NS-personeel de verdachte al onder controle te hebben.

De Fries had uit het niets een 24-jarige Engelse vrouw bedreigd met een steekwapen. Dit gebeurde op het traject tussen Lelystad en Almere Oostvaarders. Jermaine Ellenkamp, die melding maakte van het bloedspoor in de trein, zag geen aanwijzingen dat de man toen al een steekwapen bij zich zou hebben: "Het was een hele aandoenlijke man. Hij kwam heel rustig op mij over," verklaart Ellenkamp.

Bron: de Stentor
link Lees het hele artikel >>

Almere, 3 januari 2017

Man laat bloedspoor achter in intercity tussen Zwolle - Lelystad

Foto: Jermaine Ellenkamp

Een man heeft vanmorgen een bloedspoor achtergelaten in de intercity van Zwolle naar Den Haag. Dit gebeurde op het traject tussen Zwolle en Lelystad.

Treinreiziger Jermaine Ellenkamp maakte op zijn Twitter-kanaal melding van het voorval. Hij zat in de intercity die in Zwolle om 10:17 vertrok richting de Randstad. 'Ik zat rustig in de trein naar mijn werk en toen liep de man al bloedend langs. Het zag er heel raar uit," aldus Ellenkamp. "Toen hebben ze de trein een extra stop laten maken op Kampen-Zuid," vervolgt Ellenkamp.

"Wij kwamen af op een melding van een onwelwording in de trein. Samen met een ambulance zijn wij naar station Kampen-Zuid gegaan en daar is de man, een 53-jarige inwoner uit het Friese Minnertsga, behandeld aan zijn bloedende hand," aldus een woordvoerster van de politie. De man is vervolgens meegenomen door het ambulancepersoneel.

Bron: de Stentor
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 3 januari 2017

Ankers op feestje Bildts leesgezelschap

Om het lustrum mee te vieren, waren ook dames dit keer welkom op de Bildtse leesclub. FOTO GITTE BRUGMAN

Omdat het een lustrum betrof, mochten gisteren vrouwen mee naar de jaarvergadering van het Bildtse leesgezelschap Ledige Uren Nuttig Besteed.

"Een van u heeft strafbehoefte. Dat maken wij in onze praktijk zelden mee", constateerden strafrechtadvocaten Wim en Hans Anker. Zij waren gisteren te gast bij het Bildtse leesgezelschap Ledige Uren Nuttig Besteed in Oudebildtzijl, dat al 225 jaar een mannenbolwerk is.

De gebroeders Anker hadden tot hun optreden meegeluisterd met de plichtplegingen van de jaarvergadering. Ze kwamen bij het voorlezen van het droogkomische jaarverslag door de secretaris te weten dat er behoorlijk wat boetes waren uitgedeeld aan lezers, voor het te laat inleveren, besmeuren of beschadigen van boeken, of voor het achterlaten van oneigenlijke zaken daarin.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>
 
archief 2016 (4e kwartaal)
archief 2016 (3e kwartaal)
archief 2016 (2e kwartaal)
archief 2016 (1e kwartaal)
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)
archief 2014 (4e kwartaal)
archief 2014 (3e kwartaal)
archief 2014 (2e kwartaal)
archief 2014 (1e kwartaal)
archief 2013 (4e kwartaal)
archief 2013 (3e kwartaal)
archief 2013 (2e kwartaal)
archief 2013 (1e kwartaal)
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)>