Sint Annaparochie, 31 maart 2016

Oneindige liefde vereeuwigd op de pols

Al jaren spookt het door mijn hoofd. Van teksten, naar plaatjes maar op een gegeven moment heb ik het gevonden. Het belangrijkste in mijn leven, mijn jongens, mijn zoons, van hen wil ik iets laten vereeuwigen op mijn lichaam. Ik google wat af, pin op Pinterest en dan stuurt mijn vriendin die inmiddels ook al aan het meezoeken is een berichtje. 'I think I found what you've been looking for'.

Bij de afbeelding begint mijn hart sneller te kloppen, dit is wat ik bedoel. En van die twee meisjes kan de tatoeëerder vast wel twee jongetjes maken. Ik sla de afbeelding op en word bij iedere aanblik enthousiaster. Over de plek waar ik de tattoo wil laten zetten hoef ik niet na te denken. Ik wil de tattoo op mijn pols zodat ik er op ieder moment naar kan zien.

Toeval bestaat niet. Alsof het zo moest zijn. Op Facebook zie ik De Bildtse Tattooshop voorbijkomen. Devon van Dijk, daar heb ik alleen maar goede berichten over gehoord. Ook de recensies op zijn facebookpagina bevestigen dat en in no time zit de pagina op 1000 likes. Zaterdag 5 maart, ik doe het gewoon, ik zoek zijn nummer op en stuur hem 'n appje. Of hij ook polstattoos zet? Ik zie voornamelijk grote en stoere prints voorbijkomen, vandaar mijn vraag. "Natuurlijk geen probleem hoor!" Ik stuur het plaatje op met mijn wensen en vraag of hij daar wat van kan maken... ook dat is geen probleem. Kijk snelle en duidelijke taal, daar hou ik van. Een afspraak is gemaakt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 30 maart 2016

Aftrap bouw zes huurwoningen in Vrouwenparochie

Wonen Noordwest Friesland start aan de Mathijs Beckstraat in Vrouwenparochie met de bouw van zes huurwoningen. De oplevering is in september. Het gaat om gezinswoningen en woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens en ook geschikt voor senioren. Het startsein is vanmiddag om 15.00 uur op de bouwplaats het officiële startsein worden gegeven.

Architectenbureau Alynia uit Harlingen heeft de woningen ontworpen en bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie gaat ze bouwen. De woningen komen aan twee zijden van de straat. Daar zijn eerder in totaal tien woningen gesloopt.

Aan de ene kant van de straat komen twee gezinswoningen. Aan de andere kant van de straat komen twee blokjes twee-onder-een-kapwoningen met een slaap- en badkamer op de begane grond.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 29 maart 2016

Meer plekken voor antennes op het Bildt

Het Bildt krijgt meer mogelijkheden om antennes voor mobiele communicatie te plaatsen.

De gemeente past het beleid uit 2000 aan, waarbij alleen masten geplaatst mochten worden in Sint Annaparochie. Daardoor is de dekking van mobiele telefonie en dataverkeer in plekken als Minnertsga, Westhoek en Vrouwenparochie onvoldoende.

Provider Vodafone trok daarover al bij de gemeente aan de bel. De gemeente erkent dat meer opstelpunten noodzakelijk zijn. De voorkeur gaat daarbij uit naar plaatsing op bedrijven- en sportterreinen.

Bron: Leeuwarder Courant

Earnewâld, 28 maart 2016

Foto-expositie 'Moaije Peal, boerderij in beeld' in Fries Landbouw Museum

'Moaije Peal, boerderij in beeld',is de titel van een foto-expositie in het Fries Landbouw Museum van 2 april tot en met 25 juni.

De expositie is een foto-impressie van melkveebedrijf ‘De Terpsma Pleats’ op Moaije Peal, nabij Minnertsga, vastgelegd door Murk Schaafsma en Gonneke Bakker.

Murk ging als kind elke zomervakantie naar deze boerderij en maakte destijds al regelmatig foto’s van het leven op de boerderij. Inmiddels heeft hij, na zijn loopbaan in de medische IT, een foto-opleiding afgerond aan de Fotoacademie/Fotogram. Als onderdeel van deze opleiding heeft hij het hedendaagse leven en werk op de nu totaal veranderde melkveehouderij in beelden vastgelegd.

Het resultaat is een impressie van de melkveebedrijf ‘De Terpsma Pleats’ als een bedrijf waarin, ondanks alle techniek, de mens en de natuur een belangrijke rol blijven spelen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Beetsterzwaag, 25 maart 2016

Eerste Malta aardappelen overhandigd aan Bilderberg Landgoed Lauswolt

eigen foto

De eerste nieuwe Malta aardappelen van dit jaar zijn donderdag aangeboden aan directeur Marc van Gulick en chefkok Arjan Bisschop van het Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag.

Op deze locatie kookte de chefkok voor een select gezelschap van onder meer de ambassadeur van Malta in Nederland de Joseph Cole een gerecht van de aardappelen.

Bij de overhandiging werd een Maltees gedicht, geschreven door de priester Joe P. Galea, voorgedragen door de ambassadeur. De Friese vertaling is gemaakt en voorgelezen door Ernst Bruinsma. Galea beschrijft op poëtische wijze gevoelens die hij krijgt bij het zien van een aardappel.

In plaats van in de gebruikelijke plastic zakken, zijn de eerste Malta’s verpakt in speciaal bedrukte jutezakjes. Aan elk zakje is het tweetalige gedicht bevestigd.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 24 maart 2016

Postma en Dijkstra blijven

Sido Postma en Marten Dijkstra zijn ook volgend seizoen de trainers van van de vrouwen van Sint Annaparochie.

Zij beginnen dan aan hun vierde seizoen bij de eerste selectie van de vrouwenafdeling. Ook leider/grensrechter Henk Lijzenga knoopt er nog een seizoen aan vast.

Vrouwen 1 kent een uitstekend seizoen. Momenteel staat het team bovenaan in de tweede klasse D en speelt het zaterdag 26 maart a.s. in 'De Waaie' de halve finale in de Noordelijke amateurbeker tegen The Knickerbockers VR 2.

Bron: Vrouwenvoetbalnieuws.nl

Sint Annaparochie, 23 maart 2016

Dromen van daken vol zonnepanelen

Nu hun belastingvoordeel verdwenen is, loopt de energierekening voor Bildtse sportclubs hoog op. De jongens achter Bildtse Stroom hebben daar wat op gevonden: Bildtse Sportstroom. Zonnepanelen op Bildtse daken die sportverenigingen een mooi voordeeltje oplevert.

Vorig jaar begonnen Simon Visbeek, Rinze Dijkstra, Klaas Bijlsma en Leendert Nauta ’Bildtse Stroom’: een coöperatie die ervoor zorgt dat een deel van het energiegeld weer terugvloeit naar het Bildt. Nu breiden ze hun activiteiten uit met Bildtse Sportstroom. Simon Visbeek vertelt bevlogen over het nieuwe plan. ”Tot voor kort konden sportverenigingen tot 50% van de belasting op energie terugvragen. Die regel is weer afgeschaft, nu betalen ze het volle pond weer. Hogere energiekosten betekenen in de regel hogere contributies, en dat leidt tot minder toegankelijkheid.

Ons doel is de maatschappelijke leefbaarheid bevorderen. En dat kan door de kosten voor sportclubs omlaag te brengen.” Het idee: leg grote daken van bijvoorbeeld bedrijven op het Bildt vol met zonnepanelen. ”Neem De Waaie. Hun dak is te klein om met genoeg panelen te kunnen vullen. Daarom willen we de zonnepanelen voor alle Bildtse sportclubs clusteren op een groot dak.” Bildtse Sportstroom zoekt nu geschikte locaties. Een dak moet minimaal 200 panelen kwijt kunnen. "Dat genereert 50.000 kilowatt perjaar op. Elke sportvereniging kan tot maximaal 10.000 kw krijgen. Dat kan een vereniging op jaarbasis ruim 1200 euro opleveren," zegt Visbeek.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 23 maart 2016

Smeding eerste gouden groothandel

Smeding Groenten en Fruit is gecertificeerd op het gouden niveau van de Barometer Duurzame Groenten & Fruit. Hiermee is Smeding de eerste groothandel in groenten en fruit met dit certificaat.

De Barometer Duurzame Groenten & Fruit is een onafhankelijk en officieel keurmerk waarmee een groothandel aantoont dat het assortiment aardappelen, groenten en fruit (AGF) én de bedrijfsvoering duurzamer dan gangbaar zijn. Voor certificering moet een bedrijf voldoen aan verplichte eisen en een minimaal aantal punten behalen via keuzemaatregelen.

Paul Kingma, directeur Inkoop van Smeding: "De Barometer kent een systeem van oplopende certificatie op de niveaus brons, zilver en goud, waarbij het gouden niveau gelijk staat aan Milieukeurcertificering. Wij hebben bewust gekozen voor dit hoogste niveau. We zijn geen borstkloppers, maar als we ergens voor gaan dan doen we het meteen goed. Met de certificering geven wij concrete invullingaan ons streven naar duurzamer werken, een belangrijke pijler in onze missie."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 maart 2016

Leerlingen brengen bezoek aan Eurofins in kader van kaasproject

De leerlingen Ilja van Alfen, Tjerk-Menno Postma, Lisa Jensma en Laura Switijnk uit het derde jaar vmbo-t van de CSG Ulbe van Houten uit sint Annaparochie hebben in het kader van een kaasproject een bezoek gebracht aan het laboratorium van Eurofins in Heerenveen.

Bij Eurofins wordt onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zuivelproducten. Binnenkort gaan de leerlingen de kwaliteit van hun zelfgemaakte kaas onderzoeken bij MBO life-sciences in Leeuwarden.

De leerlingen zijn sinds februari bezig met het Kaasproject. Aan het project doen diverse Friese mee. Het doel is om leerlingen kennis te laten maken met het bedrijfsleven en het vervolgonderwijs.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 maart 2016

Verzet landbouw tegen beschermen Bildtdijken

Drie landbouworganisaties hebben pro forma beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland over de bescherming van de Bildtdijken.

De Nederlandse Akkerbouwvakbond, het Friesch Grondbezit en de LTO willen dat landbouwgrond wordt uitgezonderd van deze status. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.

Komt daar geen positieve uitslag uit voor de boeren, dan wordt het proformaberoep doorgezet tot een zaak voor de Raad van State.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 22 maart 2016

Gemeente het Bildt en Omrin zetten afvalscheiding op de kaart

Wethouder Boukje Tol

In 2020 moet de hoeveelheid huishoudelijk afval in Nederland drastisch zijn verminderd. Het doel is om dan maximaal jaarlijks 100 kilo huishoudelijk afval per inwoner te verbranden.

Gemiddeld produceert elke Fries nu circa 200 kilo afval per jaar. Daarnaast is het doel om 75% van al het huishoudelijk afval te scheiden, zodat de grondstoffen kunnen worden hergebruikt en alleen het overige afval wordt omgezet in energie door het te verbranden. Het zijn ambitieuze doelen, maar ze zijn haalbaar. U kunt hierbij helpen door uw grondstoffen goed te scheiden van het afval en alles in de juiste bak te gooien.

Wethouder Boukje Tol brengt de speciale sticker onder de aandacht die binnenkort huis-aan-huis bij u in de bus valt. Op deze sticker "Wel/niet in de Sortibak" staan de scheidingsregels nog eens kort aangegeven. Plakt u deze sticker op uw Sortibak.

Bron: Gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 maart 2016

Bijdrage van 10.000 euro vanuit Oranje Fonds voor elektrische bus Zorgcentrum het Bildt

Het Oranje Fonds draagt tienduizend euro bij aan de elektrische bus van Zorgcentrum het Bildt. Het zorgcentrum wil de bus inzetten voor het vervoer van ouderen op het Bildt.

Leerlingen van ROC De Friese Poort en Frisian Motors maken de elektrische bus. Zij bouwen een bestaande fossiele brandstof (rolstoel)bus om tot een volledig elektrisch vervoermiddel. Deze bus kan ongeveer honderd kilometer rijden op een volle accu.

De bus is in september klaar. “Wij zijn heel blij met deze bijdrage van het Oranje Fonds, het helpt ons dit vervoersproject voor het Bildt te realiseren”, zegt Atje Tadema–Postma.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 20 maart 2016

Ozjan

Interessante documentaire over oud-asylzoekers

De documentaire van Fryslân Dok op zondag 20 maart j.l. gaf een sympathiek beeld van drie statushouders die alledrie op hun eigen manier in Sint Annaparochie hun draai hebben gevonden.

De 27-jarige Ozjan van Schuylenburg-Isso heeft een halal-winkel in de vroegere snackbar naast het Wapen van het Bildt. Zij is getrouwd met een Nederlandse man en ze heeft een zoontje van ruim een jaar.

Ahmed Mohamed Roble is 44 jaar en komt uit Somalië. Hij is sinds anderhalf jaar vrijwilliger in De Beuckelaer, vooral om de taal beter te leren spreken.

In de kringloopwinkel van Estafette helpt de 54-jarige Farid Sadid uit Afghanistan de klanten en hij begeleidt twee stagiaires van het ISK.

Bron: Omrop Fryslân
link Klik hier om de uitzending te bekijken >>

Dronrijp, 18 maart 2016

Sjoukje Tijssen schaft oven en aardewerkmallen aan met prijs Waadhoeke

V.l.n.r. Sjoukje Tijssen, Bert Looper met het tegeltje van Waadhoeke en Tom van Mourik naast de oven die Tijssen aanschafte. (Foto Joachim de Ruijter)

Naamgeefster Sjoukje Tijssen heeft met de cheque van duizend euro die zij ontving voor het bedenken van de naam Waadhoeke een oven en aardewerkmallen aangeschaft voor haar tegelatelier FRIEStile in Dronryp. Aanvankelijk was de cheque bedoeld om een fiets mee aan te schaffen. Zij heeft echter al ruim vijftien jaar MS heeft en heeft niets met fietsen.

“In overleg met de heer Van Mourik mocht ik de oven en aardewerkmallen van De Vries en Kuiken uit Makkum aanschaffen. Dirk Kuiken wilde vanwege zijn leeftijd stoppen. Ik hoorde via via dat hij iemand zocht voor de oven en de mallen. zulke dingen moeten zo gaan. Dat vind ik zo mooi. Ik ben er ook heel erg blij mee”, zegt Tijssen.

Voorwaarde dat Tijssen van de aanschaf van de fiets mocht afwijken, was wel dat zij de prijs voor haar bedrijf zou gebruiken en er iets blijvends mee zou aanschaffen. “Wel moest ik zelf nog geld bijleggen. De oven zelf staat ondertussen op zijn plaats. Hij is alleen nog niet aangesloten. Er moet namelijk nog krachtstroom worden aangelegd.”

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>      link Lees het dossier ´Herindeling´ >>

Lelystad, 18 maart 2016

Pootgoedareaal laatste vier jaar met 10% gegroeid

In vier jaar tijd groeide het pootaardappelareaal met bijna 4.000 hectare. Dat komt neer op een stijging van 10 procent. Afgelopen teeltseizoen stond er een kleine 42.000 hectare aan pootgoed op de Nederlandse akkers. In deze nieuwe top 5 van Boerenbusiness de laatste cijfers.

De gemeente met de grootste oppervlakte pootaardappelen was en blijft de Noordoostpolder. Qua areaal steekt deze poldergemeente er met kop en schouders boven uit. In 2011 werd er nog op ruim 6.900 hectare pootgoed geteeld, maar dit groeide in de jaren erna met 5 procent naar bijna 7.300 hectare.

In absolute aantallen zag het Bildt de meeste pootgoedteelt verdwijnen. Van bijna 1.450 hectare in 2011 daalde het areaal met 82 hectare naar 1.365 in 2015. In Steenbergen wordt op 81 hectare geen pootgoed meer gezet: het areaal zakte van 1.135 hectare naar ruim 1.000. Zeewolde zag de teelt met een kwart teruglopen van 290 in 2011 naar ruim 216 hectare vorig jaar.

Bron: Boerenbusiness
link Lees het hele artikel >>

Dronrijp, 18 maart 2016

Foto’s Joachim de Ruijter

Naamgeefster Sjoukje Tijssen ontvangt cheque Waadhoeke

Naamgeefster Sjoukje Tijssen van Waadhoeke heeft vandaag de cheque van duizend euro ontvangen die hoort bij het bedenken van de naam van de nieuwe fusiegemeente die ontstaat per 1 januari 2018.

De cheque is overhandigd door burgemeester Tom van Mourik van de gemeente Menameradiel, samen met Bert Looper. Hij is voorzitter van de naamgevingscommissie. De cheque is overhandigd bij het tegelatelier FRIEStile. Dat is het bedrijf van Tijssen en zit in Dronryp.

Overigens reikte Tijssen zelf bij de uitreiking van de cheque het eerste tegeltje uit met daarop de naam Waadhoeke en de vlag van de fusiegemeente die per 1 januari uit ontstaat het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en de dorpen Baaium, Spannum, Wjelsryp en Winsum uit Littenseradiel. Het eerste tegeltje was voor Bert Looper. Hij is voorzitter van de naamgevingscommissie. De overige leden krijgen vanavond een tegeltje.

Bron: Franeker Courant
link Meer foto's >>

Sint Anne, 16 maart 2016

Fryslân DOK: In nij thús

Ahmed yn it aldereintehus

Noch nea wie de flechtlingeproblematyk sa grut as hjoed-de-dei. Mar ek yn de jierren njoggentich socht in grut tal flechtlingen in feilich bestean yn ús lân. Yn dy tiid waard der in asylsikerssintrum yn Sint Anne iepene. Troch de jierren hinne biedt it doarp űnderdak oan in soad asylsikers.

Mar hoe giet it no mei âld-asylsikers dy’t destiids in ferbliuwsfergunning krigen hawwe en al in tiid yn Sint Anne in nij thús opbouwe? Węr rinne sy op dit stuit tsjinoan? Hawwe se harren plak yn de Fryske mienskip fűn en op hokker wize binne sy belutsen by de hjoeddeistige flechtlingestream?

Yn dizze Fryslân DOK komme de ferhalen fan trije âld-asylsikers út Sint Anne oan bod. Sa folgje wy de 27-jierrige Syryske Ozjan yn har eigen winkel. We moetsje de Somalyske Ahmed by syn frijwilligerswurk yn it âldereintehűs en we sjogge mei mei de út Afganistan ôfkomstige Farid, dy’t flechtlingen begeliedt yn de lokale kringloopwinkel.

Snein 20 maart fan 17.00 oere ôf alle oeren op Omrop Fryslân Telefyzje. Ek te sjen op sneon 19 maart om 15.30 oere en snein 20 maart om 12.55 oere op NPO 2.

Bron: Omrop Fryslân

Franeker, 18 maart 2016

Politieke combi SAM blijft in Waadhoeke

In de nieuwe gemeente Waadhoeke, die per 2018 ontstaat, gaan de politieke partijen PvdA, D66, GroenLinks en Werkgroep het Bildt samenwerken in één SAM-fractie.

Daarmee wordt het succes van de politieke combinatie SAM in Littenseradiel voortgezet. De partijen vergaderen al gezamenlijk en er is een regiegroep opgericht die de oprichting van SAM Waadhoeke regelt, aldus Maarten de Bok, fractievoorzitter van de PvdA in Franekeradeel.

Doordat Littenseradiel wordt opgeheven, houdt deze SAM-combinatie op.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 18 maart 2016

Baldadige jongeren moeten bruinvisles volgen

De officier van justitie heeft de zes jongeren die verdacht worden van het molesteren van een bruinvis bij de zeedijk in Sexbierum een proeftijd van drie maanden gegeven.

Zij moeten in de proeftijd verplicht educatie volgen over bruinvissen bij SOS Dolfijn in Harderwijk en een schenking doen aan deze stichting. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De jongens - drie 17-jarige jongens, afkomstig uit de gemeente Súdwest-Fryslân, Bolsward en IJlst, twee 18-jarigen uit Heeg en een 21-jarige jongeman uit Minnertsga - waren op 29 februari betrokken bij een incident waarbij een bruinvis met een auto over de dijk was gesleept.

Daarbij liet de kop los van de romp en kwamen de ingewanden naar buiten. Uit sectie door de Universiteit in Utrecht bleek later dat het dier al was overleden voordat de jongens het aantroffen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 16 maart 2016

'Kelezy is 'n stoomtrain, wij gaan as 'n TGV'

Rechtbank Leeuwarden

Als het aan het Bildt ligt, krijgt de nieuwe Waadhoeke gemeente pas per 1 januari 2020 een eigen sociale dienst. De PvdA hield een hartstochtelijk pleidooi om al per 2018 een eigen dienst in te stellen, maar kreeg de rest van de raad niet mee. "Wij akseptere dut ferlies, maar hewwe met passy streden foor ôns inweuners."

Het Bildt, Menameradiel en Franekeradeel worstelen met de invoering van de eigen sociale dienst. De colleges denken dat 2018 te vroeg komt, en willen pas per 2020 uit de huidige dienst treden - die naast hen ook bestaat uit Harlingen, Leeuwarderadeel, Terschelling en Vlieland.

Dat steekt de PvdA. De partij was voorstander van herindeling omdat men juist meer inspraak en invloed op het eigen domein wil hebben: alles in eigen hand dus. ”Tidens de dorpenronde over herindeling hewwe wy altyd said: wij wille ’n fúzzy om meer sęgenskap te hewwen en folledig ferantwoordlik foor de sorg te wezen. Dat hewwe wy fan de dakken skruwt. ’t Kelezy wil as ’n stoomtrain richting ’n aigen dienst, wij as ’n TGV.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 15 maart 2016

Dorpskom Minnertsga met op de achtergrond de Hervormde kerk te Minnertsga. (Fries Fotoarchief)

Oude elementen terug in doorgaande weg

De doorgaande weg door Minnertsga wordt niet alleen opgeknapt maar ook opgetuigd met elementen uit het oude Minnertsga. Dat is het plan van een inrichtingscommissie.

Hoofddoel is de verbinding als 'shared space' uit te voeren, een verblijfsruimte waarin het verkeer zonder borden zijn weg moet vinden.

Als oude elementen wordt gedacht aan het water bij de Ferniawei, een toegangspoort die verwijst naar Tsjessingastate en de muziektent. Wat er mogelijk is, hangt van het geld af.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 15 maart 2016

Frije Bilkerts naar FNP

Leendert Ferwerda

Frije Bilkerts zoekt samenwerking met de FNP in Menameradiel, Franekeradeel en Littenseradiel. De gemeentelijke partij SAM Littenseradiel wordt opgeheven.

De partij Frije Bilkerts in de gemeente het Bildt heeft ervoor gekozen aansluiting te zoeken bij de FNP in de andere gemeenten, aldus fractievoorzitter Leendert Ferwerda. Nu al vergaderende ledenmee bij de andere FNP-vergaderingen. Eerder werd gekeken naar samenwerking met andere Gemeentebelangen.

SAM Littenseradiel, een succesvolle samenwerking tussen de PvdA, GroenLinks en D66, wordt opgeheven, vertelt voorzitter Aad van der Burg. "De gemeente Littenseradiel ferdwynt, dus ús partij ek."

De leden sluiten zich weer aan bij de afdelingen van de PvdA, D66 of GroenLinks waar ze straks vanwege hun woonplaats bij horen. Dat kan zijn in Súdwest-Fryslân, waar een deel van Littenseradiel heengaat, in Leeuwarden of in de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 15 maart 2016

Fietspad het Kaatsgat-Zwarte Haan langer afgesloten

Het fietspad tussen het Kaatsgat en Zwarte Haan blijft langer afgesloten.

Dit fietspad wordt opnieuw geasfalteerd. Door het vele regenwater dat de afgelopen winter is gevallen, is de ondergrond veel te nat om te kunnen asfalteren.

De stremming is ter plaatse met borden aangegeven. Zodra de omstandigheden dit toelaten zal het fietspad worden geasfalteerd. Helaas kunnen wij in verband met het weer niet exact aangeven wanneer dit zal zijn. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 14 maart 2016

Gemeente het Bildt wijst bezwaren tegen herindeling af

De 341 bezwaren die in de gemeente het Bildt tegen de herindeling met Menameradiel en Franekeradeel waren ingediend, zijn door het college niet ontvankelijk verklaard.

Van de drie deelnemende gemeenten in de nieuwe (per 2018) gemeente Waadhoeke kwamen de meeste bezwaren binnen op het gemeentehuis van Sint Annaparochie. Dat was mede een gevolg van de actie Stop de Fusie van de politieke partij Frije Bilkerts. Die deelde standaardformulieren uit om bezwaar aan te tekenen. De grootste grief is dat de inwoners nooit via een representatief onderzoek zijn gehoord over de fusie. Er had volgens de partij een referendum gehouden moeten worden.

Burgemeester en wethouders zijn het daar niet mee eens. Bilkerts hebben voldoende mogelijkheden gehad om hun mening kenbaar te maken. Dat kon op gespreksavonden die in diverse dorpen georganiseerd zijn, aldus burgemeester en wethouders. De gemeenteraaad stond achter deze manier van informatie voorziening.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Lees het dossier ´Herindeling´ >>

Minnertsga, 13 maart 2016

Woning naast loodsen in de as gelegd

Foto: 112 Fryslân / Ytzen Korf

Door een grote brand is zondagmiddag een woning aan de Lange Dyk verwoest. De brandweer is lang bezig geweest met blussen.

Rond kwart over 1 werd de brandweer van Menaldum opgeroepen voor een woningbrand. Een kwartier later werden een extra tankautospuit uit Sint Annaparochie en een hoogwerker uit Leeuwarden gealarmeerd. Later zijn ook de korpsen Franeker en Harlingen gealarmeerd om met een extra tankautospuit en het groot water transport ter plaatse te komen. Het groot water transport kan over grote afstand bluswater transporteren wat met een dompelpomp uit bijvoorbeeld een meer of kanaal gehaald wordt.

De woning staat naast drie loodsen met onder andere paarden erin. Omdat de woning al snel als verloren beschouwd moest worden, zette de brandweer in op behoud van de drie loodsen. Tien paarden werden uit voorzorg in veiligheid gebracht. De andere twee loodsen zitten vol met vleeskuikens. Er waren vlammen zichtbaar die uit het dak van de woning kwamen. De hoek Hearewei /Langedyk werd afgezet. De brandweer adviseerde: "Blijf uit de rook, sluit ramen en deuren, rook is altijd gevaarlijk".

Bron: 112 Fryslân
link Lees het hele artikel >>     GPTV Besjoch hjir it berjocht mei fideo op Omrop Fryslân >>     GPTV Bekijk hier de reportage op Hart van Nederland / SBS6 >>

Sint Jacobiparochie, 13 maart 2016

Rechtbank Leeuwarden

'Typische' boeken voor jongens en meiden in kinderzwerfboekenstation Sint Jacobiparochie

Het kinderzwerfboekenstation in sportcomplex De Fijfskaar in Sint Jacobiparochie heeft een nieuw tijdelijk thema. Daarbij zijn twee planken gevuld met ‘typische’ jongens- en meidenboeken.

Thema’s die in 2016 bijvoorbeeld nog komen zijn: vakantie, dieren(dag) en slapen (voorleesverhalen voor het slapengaan).

Kinderzwerfboeken zijn boeken die kinderen en jongeren gratis kunnen meenemen om te lezen en daarna weer door te geven. Na het lezen kan het boek teruggezet worden in hetzelfde kinderzwerfboekenstation. Ook kan het boek worden doorgeven aan een ander kind of worden neergelegd op een plek waar een ander kind het vindt.

Het kinderboekenstation in De Fijfskaar werd geopend op 3 oktober 2015. In vier maanden zijn al meer dan zevenhonderdvijftig kinderboeken verspreid. Het vorige thema van 29 februari tot 10 maart was ‘feest’.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 12 maart 2016

De handyman

Rechtbank Leeuwarden

Enkele setjes metaalboren, een slijptol, een boormachine en een staalborstel verdwenen op 14 oktober vorig jaar onder de trui van een 42-jarige automonteur uit Sint Annaparochie. De camerabeelden van Sybsshop in Winsum waren onverbiddelijk.

Het ging eigenlijk per ongeluk, vertelt de verdachte aan politierechter Christine Koelman. Waarom, stelt hij, zouden hij en zijn maat anders het grootste deel van de spullen wél hebben afgerekend? "Voor 180 euro in totaal. Misschien ben ik die boren wel gewoon vergeten."

"Of expres vergeten?", vraagt Koelman. "Ik weet het niet meer", zegt de verdachte. Zijn telefoon ging en hij wilde gewoon snel naar huis.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Den Haag, 11 maart 2016

Schultz: 'Zorgen over beschermde status Bildtdijken niet nodig'

Minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

In Het Bildt leeft bij agrariërs de zorg dat ze hun bedrijf in het beschermd dorpsgezicht niet langer kunnen uitoefenen. Dat is geenszins de bedoeling en die zorg is niet nodig. Een status als beschermd gezicht betekent niet dat veranderingen niet meer mogelijk zijn. Het gaat er wel om dat veranderingen zorgvuldig worden ingepast, zodat deze aansluiten bij het karakter van het gebied. Dit wordt mogelijk gemaakt door in het bestemmingsplan nadrukkelijk rekening te houden met de bijzondere waarden van het gebied. Dat schrijft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

In Nederland zijn meer beschermde dorpsgezichten aangewezen waarin zich boerenerven en agrarische gronden bevinden en waar de agrarische bedrijfsvoering zonder problemen doorgang vindt. Het vigerend bestemmingsplan houdt daar rekening mee en biedt ook ontwikkelingsruimte aan de agrarische sector. De aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht verandert daar niets aan, aldus Schultz.

De uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland van 9 februari 2016 bevestigt dat de bezwaren vanwege een vermeend slot op het gebied ongegrond zijn. Het is op dit moment niet bekend of een hoger beroep wordt aangetekend. Dat laat onverlet dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokkenen en de gemeente heeft aangeboden mee te willen denken met de inpassing van ontwikkelingen in de Bildtdijken.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
link Lees het dossier ´Status Bildtdijken´ >>

Leeuwarden, 11 maart 2016

Autoverkoper Piet Tulner gaf rijles erbij

Piet Tulner 1934 - 2016

Van de koopvaardij via de autohandel naar de beveiliging, van het CDA naar de PvdA: als iemand een veelzijdig leven had, was het Piet Tulner.

Piet Tulner werd op 19 maart 1934 geboren in Sint Annaparochie, als oudste zoon in het gereformeerde gezin van landarbeider Pieter Tulner en Selia Tulner-Bos. Met nog een broer en zus groeide hij op in Minnertsga. Vanwege een handicap van moeder draaiden de kinderen al jong mee in het huishouden.

Piet was een doener: school was niks voor hem. Op zestienjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste baan aan boord van een schip: op eerste paasdag leverde zijn vader hem af in de haven van Delfzijl. Tien jaar voer hij op koopvaardijschepen. In die periode werkte hij ook voor de Buitenlandse Inlichtingendienst; in toenmalige Oostbloklanden voerde hij missies uit in havens en steden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Franeker, 11 maart 2016

Stemmen staken over sociale dienst

Gemeentehuis Franeker

Wanneer de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest-Fryslân wordt ontmanteld blijft onzeker. De stemmen hierover staakten gisteravond in de gemeente Franekeradeel.

Het collegevoorstel om deze dienst, die over uitkeringen en zorg in zeven gemeenten gaat, per 2020 te ontmantelen en onder te brengen bij de nieuwe gemeente Waadhoeke werd gesteund door CDA en Gemeentebelangen Franeker. FNP, D66, GroenLinks en ChristenUnie gingenmee in een amendement van de PvdA. Deze partij vindt dat Waadhoeke al in 2018 zijn eigen sociale dienst moet hebben. De stemmen staakten daardoor met 9 tegen 9.

Het PvdA-amendement werd gisteren ook in de andere Waadhoekgemeenten het Bildt en Menameradiel in stelling gebracht. Volgens wethouder Boukje Tol van het Bildt wordt aan de wens van de PvdA altegemoet gekomen: ontmanteling in 2020, maar over het beleid van de dienst krijgen de gemeenten al dit jaar iets te zeggen. Geen van de partijen in het Bildt steunde de PvdA. In Menameradiel kwam er steun van GroenLinks en de FNP, te weinig voor eenmeerderheid.InFranekeradeel ontbrak de VVD, die achter het college staat. Bij een volgende stemming valt een meerderheid voor 2020 te verwachten.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 maart 2016

Oudere chauffeurs Beimers op straat

Beimers ziekenvervoer

Met de doorstart van het failliete Taxibedrijf Beimers verdwijnen vooral de oudere chauffeurs van het leerlingenvervoer.

De nieuwe eigenaar, Vervoersmanagement Noord Nederland (VMNN) in Assen, heeft echter beloofd dat er een vaste ploeg komt. Beimers werd begin februari failliet verklaard, tegelijk met het kleinere Javo Tours (20 werknemers) in Drachten. Bij de overname bedong curator Ineke Grijpma dat VMNN zo’n 70 van de 87 vaste krachten bij Beimers zou overnemen.

Veel oude, trouwe krachten blijken echter te duur voor de bedrijfsvoering "VMNN heeft bij ons niet een slechte naam", zegt CNV-bestuurder Mirjam Pieters. In haar faillissementsverslag schrijft Grijpma dat ze Gert Beimers aansprakelijk stelt voor zijn "onbehoorlijke taakvervulling": de directeur bleek de jaarrekening 2013 veel te laat te hebben gedeponeerd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sexbierum, 11 maart 2016

Vijf verdachten gehoord in onderzoek dode bruinvis

Foto: LC

De politie heeft de afgelopen dagen vijf verdachten verhoord in het onderzoek naar de dode bruinvis. Het gaat om drie 17-jarige jongens, waarvan één uit de gemeente Sűdwest-Fryslân, één uit Bolsward en één uit IJlst, een 18-jarige uit Heeg en een 21-jarige jongeman uit Minnertsga. Uit onderzoek is ook gebleken dat er vermoedelijk nog iemand bij was betrokken. Hij mag zich binnenkort verantwoorden over zijn aandeel bij dit incident.

Burgernetactie De bruinvis werd maandag 29 februari levenloos aangetroffen op de Sedyk in Sexbierum. In eerste instantie was onduidelijk wat doodsoorzaak was. Na een burgernetactie onder 238 deelnemers kwamen negen reacties binnen. Via Meld Misdaad Anoniem kreeg de politie drie meldingen. Na onderzoek kwamen er vijf verdachten in beeld. In overleg meldden zij zich vrijwillig aan het politiebureau. Ze verklaarden dat zij er allemaal op één of andere manier bij betrokken waren.

Uit de sectie op de bruinvis bleek dat het dier niet gezond was en waarschijnlijk al was overleden voordat de jongens het aantroffen. Toen ze het dier uit het water trokken raakte de kop van de romp los. Toen ze de bruinvis achter de auto aan sleepten kwamen de ingewanden en de foetus naar buiten. Hier schrokken de vijf verdachten zo van dat ze er vandoor zijn gegaan. Ze verklaarden dat het een ondoordachte actie was geweest waarbij ze niet over de gevolgen hadden nagedacht.

Bron: De politie

Sint Anne, 10 maart 2016

Twaspjalt binnen fûgelwachten oer aaisykjen

Rudy Fopma foar omrop Fryslân

De Fryske fûgelwachten binne it net iens oer al of net aaisykje nettsjinsteande de oprop fan foarsitter Algra foar ienriedigens binnen it BFVW. Ferline wike hawwe de leden ôfpraat dat se wol it fjild yn meie om te sykjen, mar de aaien net meinimme sille. Der wie mar in krappe mearderheid foar dat foarstel, en de ferdieldheid bliuwt grut.

Ek binnen de Vogelwacht Het Oud-Bildt yn Sint-Anne is űnienichheid. Twa fan de fiif bestjoersleden wolle aaisykje, trije wolle dat net.

Yn de Bildtse Post freget de fűgelwacht boeren om aaisikers gjin tastimming te jaan op harren lân te kommen. Mar dat artikel is op persoanlike titel fan ien fan de bestjoersleden. Nije wike tongersdei is de ledefergadering fan Vogelwacht Het Oud-Bildt. De trije leden dy't it net iens binne mei it belied wolle fierdergean sűnder it BFVW, of opstappe.

Bron: Omrop Fryslân
 Sjoch de fideo en harkje nei de reportaazje >>

Sint Annaparochie, 10 maart 2016

Klas drie atheneum en havo CSG Ulbe van Houten leert over waterkwaliteit

Klas drie van de havo en atheneum van de CSG Ulbe van Houten uit Sint Annaparochie heeft bij Zwarte Haan een workshop gekregen over waterkwaliteit.

De workshop werd gegeven door Sybold Krol, rayonmanager noordwest van het Wetterskip Fryslân. De leerlingen bezochten daarbij het H.G. Miedemagemaal bij Zwarte Haan.

Voorafgaand aan het bezoek hebben de leerlingen onderzoek gedaan naar begrippen als: vishevel, pompcapaciteit, kwelder, boezem en polder.

Alle informatie wordt na het bezoek verwerkt in een persoonlijk leerverslag. De leerlingen volgen een half jaar lang het vak Skills Science, waarbij ze op wetenschappelijke wijze onderzoek doen naar de waterkwaliteit op het Bildt.

Bron: Franeker Courant

Tzummarum, 10 maart 2016

Nieuw leven voor Nij Bethanië

Nij Bethanië yn Tsjummearum   -   Foto: Google Street View

Als de vergunningen loskomen, wil Wonen Noordwest Friesland nog voor de bouwvak beginnen met de renovatie van Nij Bethanië.

Er zijn nu en in de toekomst voldoende ouderen in Tzummarum en omliggende dorpen om Nij Bethanië als volwaardig centrumvoorwonen, zorg en welzijn levensvatbaar te maken. Die verheugende mededeling konden Wonen Noordwest Friesland en Zorgcentrum Het Bildt gisteravond voorleggen aan de jaarvergadering van Dorpsbelang. Een haalbaarheidsonderzoek leverde positieve resultaten op.

De woningcorporatie steekt als eigenaar van het door Zorggroep Noorderbreedte afgestoten complex ruim 1 miljoen euro in een grondige renovatie die mogelijk al eind dit jaar klaar is. Zorgcentrum Het Bildt, actief op verschillende andere plekken, levert vervolgens 24 uurszorg. Daarbij geldt dat er tenminste veertien huishoudens zorg moeten afnemen om het voor de zorgverlener rendabel te maken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>       link Lęs ek it berjocht op omrop Fryslân >>

Minnertsga, 9 maart 2016

Werkplaats in Minnertsga voor mensen met beperking

Bij de foto: Jaap Jan Deli kijkt toe bij een cliënt met een zaagklusje. (foto: Jan Bonefaas)

Het dak van de werkplaats moet nog vervangen worden en ook de winkel moet nog worden opgetuigd. 'In Bildt', de nieuwe werkplaats voor mensen met een beperking in Minnertsga, is een ’work in progress’. Jaap-Jan Deli doet het stapje voor stapje, maar is vastbesloten er een succes van te maken.

Kleinschalig, persoonlijk en van waarde. Dat wil Deli met zijn werkplaats voor mensen betekenen. Deli woont sinds enkele jaren in Minnertsga. Daarvoor werkte hij in Drachten als activiteitenbegeleider in een instelling voor specialistische zorg. De grootschaligheid daarvan begon hem tegen te staan. "Ik wil met mensen werken, ze helpen. Dat bleef er daar steeds vaker bij. Daarom heb ik besloten voor mezelf te beginnen."

Deli is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met nietaangeboren hersenletsel en afasie, maar ook mensen met een fysieke beperking kunnen bij hem terecht. "Als iemand hersenletsel krijgt zet dat het leven danig op de kop. Ineens zit je thuis, vaak zonder werk. Veel mensen willen zich toch nuttig maken, iets van waarde doen. Dat kan hier. Tegelijkertijd ontlast dat andere gezinsleden die voor de cliënt moeten zorgen."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 9 maart 2016

Het Bildt voorop met asielzoekersopvang

AZC St. Annaparochie

Gemeenten vinden het razend moeilijk de honger naar onderdak voor vluchtelingen te stillen. Van tegenzin is geen sprake, zeggen de burgemeesters.

Commissaris van de koning John Jorritsma zegt vandaag in deze krant dat voldoende opvang van asielzoekers gebaat is bij "rechte ruggen" van de gemeentebestuurders. "Je wilt toch niet in het verkeerde rijtje staan", zegt hij met een knipoog naar de voetbaluitslagen. De boodschap: sommige gemeenten trekken er niet hard genoeg aan.

Dat geldt niet voor de gemeente het Bildt. Het asielzoekers centrum in Sint Annaparochie telt 437 bewonders. Dat komt overeen met 41 vluchtelingenplaatsen per 1000 inwoners. Daarmee voert het Bildt met ruime voorsprong de ranglijst in Friesland aan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Alde Leie, 7 maart 2016

Alde Leie leeft in twee werelden

De gemeentegrens ligt in het midden: woningen in Leeuwarderadeel, bijgebouwen in het Bildt. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Een gemiste kans, moppert Ćsger Stienstra uit Alde Leie. Ruim twintig huiseigenaren blijven ook na de samenvoeging van Leeuwarderadeel met Leeuwarden voor een deel wonen in buurgemeente het Bildt.

Wonen in twee werelden. Het is een curieuze situatie, aan de Arjen Roelswei in Alde Leie. Huisbezitters aan de westelijke kant van deze straat wonen sinds tien jaar in twee gemeeenten, Leeuwarderadeel én het Bildt. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat zij belasting betalen aan twee gemeentebesturen. En een bouwaanvraag moet ook altijd via twee gemeentenlopen, zij het dat dit voor betrokkenen via één loket kan.

Huizen staan op grondgebied van Leeuwarderadeel. Maar de schuurtjes, de kippenhokken en in een enkel geval een deel van een woning staan binnen de gemeentegrens van het Bildt. Onhandig. Voer een bescheiden grenscorrectie uit en de kwestie is opgelost, bepleiten bewoners en Dorpsbelang al jaren,

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 3 maart 2016

Loofknipper helpt verspreiding Erwinia tegen te gaan

Het maaien en afvoeren van aardappelloof vermindert de verspreiding van Erwinia. Dat concluderen pootgoedteler Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie en mechanisatiebedrijf Mijno van Dijk en enkele andere partijen op basis van veldproeven met een door Hoekstra en Van Dijk ontwikkelde maaimachine.

Met het prototype van de maaibalk aan een trekker is het loof in een met erwinia geďnfecteerd perceel gemaaid en geklapt. Na onderzoek bleek dat in het gemaaide perceel geen met Erwinia geďnfecteerde knollen werden gevonden, terwijl in het perceel waarin het loof was geklapt drie monsters wel geďnfecteerd waren.

Tijdens het maaien wordt het loof via een transportband afgevoerd naar een kist, die op de kopakkers wordt geleegd. Het is belangrijk om het loof ook weer van de kopakkers te verwijderen, om te voorkomen dat eventuele besmettingen hieruit weer in het gewas terechtkomen.

Bron: Akker Wijzer.nl
link Lees het hele artikel >>      link En klik hier voor de video >>

Nij Altoenae, 2 maart 2016

'Wij worre fergeten, soa foele mînsen dat'

Bij de foto: Klaas Dijkstra van Plaatselijk Belang bij de ”levensgefaarlike” Schuringaweg.

Nij Altoenae baalt van gemeente. Achterstallig onderhoud, straatnamenbordjes die niet geplaatst worden en de 'levensgevaarlijke' Schuringaweg die maar niet aangepakt wordt. Nij Altoenae baalt van de gemeente, die in hun ogen het zevende Bildtse dorp links laat liggen. ”De mînsen hier hewwe ’t idee dat se niet serieus nommen worre.”

”Wij worre fergeten. Dat is wat ’n prot mînsen hier sęge. Węrom mot ’t elke keer soa moeilik gaan?," verzucht Klaas Dijkstra. De voorzitter van Plaatselijk Belang mocht vrijdag tijdens de jaarvergadering weer veelal dezelfde klachten van de bewoners aanhoren die hij al jaren hoort. "En wij sitte as PB in ’n spagaat. Ons wort froegen: węrom trekke jim niet an ’e bel bij de gemeente?' Maar dat doen wy al. De gemeente geeft gewoan niet thús."

Bordjes en vlakken - Nij Altoenae, als zevende dorp ook wel de ’kroan op ’t Bildt’ genoemd, voelt zich tekort gedaan. Dijkstra heeft een waslijst aan voorbeelden waarin de gemeente volgens hen tekortschiet, of het dorp simpelweg negeert. "Ferleden jaar binne alle gele flakken op de ferkeersheuvels bijforfd. Bij St.-Anne, St.-Jabik. Maar hier niet. ’t Het jaren duurd foordat ôns dorpswapen op ’e kombôrden kwam. De beplakker most d’r sels achteran. En in april forig jaar hewwe wy de gemeente wete laten dat ’t nije skelpepadsy om ’t dorp ’t Honnepâd hite sou. De gemeente sou bordsys make late. In desimber hewwe wy d’r maar ’s achteran beld. De bordsys waren binnen, worde said, maar delsette sou beter na oud en nij kinne. Akkoord, maar wy binne nou maart en de bordsys staan d’r nag niet."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>      link En hier de reactie van burgemeester Krol >>

Westhoek, 2 maart 2016

Kilometers Bildtse dijk in 430 pagina's

Sytse Buwalda schreef in de Westhoek een boek over de Oosthoek. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Schrijver Sytse Buwalda uit Westhoek heeft zijn Buwalda Trilogy voltooid. Van de presentatie van zijn nieuwste boek maakte hij zoals gewoonlijk een gratis feestje met muziek.

Met De Oasthoek – 150 jaar verscheen in januari het derde familieboek van Sytse Buwalda. Een dikke pil vol foto’s over de streek in het Bildt waar zijn vader opgroeide. In 2013 kwam er een bijna even dikke uitgave uit over de Westhoek, de streek waar zijn moeder opgroeide. In totaal 430 bladzijden over een klein stuk Ouwe-Dyk. Tussendoor verscheen de tweede editie van het Woordeboek fan ’t Bildts, een vervolg op de uitgave van zijn vader Hotze Buwalda in 1994.

Vader werkte aan de Fryske Akademy in Leeuwarden, waar Sytse in 1943 geboren werd. Door zijn werk aan het woordenboek wordt Hotze gezien als de grondlegger van de spelling en grammatica in het Bildts. Dat ging toen nog aan zijn zoon voorbij. Buwalda junior doorliep de lagere school, het gymnasium en ging wis-, natuur- en scheikunde studeren in Groningen. In totaal 38 jaar was hij natuurkundeleraar.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 29 februari 2016

uitblinker Pieter Jan Plat

Sint Anna verovert periodetitel in 3A

Sint Annaparochie heeft uitstekende zaken gedaan in de inhaalwedstrijd tegen Akkrum. Door een 3-0 overwinning werd het team van trainer Arnold Haanstra de nieuwe koploper in de Derde Klasse A.

Nog mooier vond Haanstra het veiligstellen van de tweede periodetitel door zijn elftal. "We hebben ons nu geplaatst voor de nacompetitie. Dit is goed voor het moraal", zei Haanstra.

Pieter Jan Plat was met twee doelpunten de uitblinker van de wedstrijd. Theo Valk benutte een strafschop.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het het wedstrijdverslag op de site van VV St.-Anna >>

Sint Annaparochie, 29 februari 2016

Bisschop zegent parochiecentrum Sint Anne

Bisschop Gerard de Korte zegent het parochiecentrum. FOTO LC/WIM SCHRIJVER

Normaal zitten er zo'n vijftig mensen in de katholieke Verrijzenis des Herenkerk in Sint Annaparochie, maar gisteren waren het er drie keer zoveel. Dat had een feestelijke reden: het gerenoveerde parochiecentrum De Skúl werd door bisschop Gerard de Korte ingezegend.

Vooraf vertelde jongere Timothy Heppener iets over de geschiedenis van de parochie, die in 1940 als experimentele vicarie door de paters franciscanen in een huiskamer werd begonnen. Sinds 1959 staat de kerk er. In 2013 werd de Heilige Jacobus de Meerdereparochie gevormd, een fusieparochie met Harlingen, Franeker, Dronryp, Terschelling en Vlieland.

Aanvankelijk was er sprake van een calimerogevoel binnen de eerste fusieparochie van het bisdom, maar daar was geen reden voor, aldus pastoor Marco Conijn in zijn openingwoord. De 120.000 euro die zijn geďnvesteerd in De Skúl had de oude streekparochie nooit kunnen opbrengen. "De fusie heeft ons dus een prachtig parochiecentrum opgeleverd."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>         Fotoreportage van de Franeker Courant >>

Sint Anne, 28 febrewaris 2016

"Katolike tsjerke moat de doarren iepensmite"

Biskop De Korte wijde de parochyseal fan Sint-Anne yn   -   Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

"De katolike tsjerke moat de doarren iependwaan foar minsken dy't neat of kwalik wat mei it leauwen hawwe". Dat wie snein it boadskip van biskop De Korte by de ynwijing fan de parochyseal yn Sint-Anne. Dy parochyseal sit yn de romte neist de Verrijzenistsjerke en wurdt net allinnich brűkt foar tsjerklike aktiviteiten, mar is beskikber foar it hiele doarp.

Neffens it tsjerkebestoer kin de katolike tsjerke op dy wize bestean bliuwe yn Sint-Anne, dat lykas alle gemeenten te krijen hat mei in sterk weromrinnend oantal leden.

Fan de 80 parochys yn it noarden fan it lân sille der net mear as 20 oerbliuwe, is de ferwachting. Biskop De Korte is der foarstanner fan om it tsjerkegebou foar meardere saken te brűken en dat hoege neffens him net allinne tsjerklike byienkomsten te węzen. De tsjerke moat it middelpunt węze fan de hele mienskip, sa seit De Korte.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 28 februari 2016

Bisschop zegent parochiecentrum Sint Anne

Bisschop zegent parochiecentrum Sint Anne

Bisschop Gerard de Korte heeft zondag het nieuwe parochiecentrum in Sint Annaparochie gezegend.

De bisschop van het katholieke bisdom Groningen-Leeuwarden ging in de ruimte bij de Verrijzenis des Herenkerk met de wijwaterkwast rond.

Het parochiecentrum de Skúl was al ruim veertig jaar in gebruik, maar is ingrijpend gerenoveerd. De parochie in Sint Anne begon in 1940 als vicarie in een woonkamer.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 26 februari 2016

Eendracht in strijd voor Bildtse taalstatus moet Plasterk overtuigen

Bij de foto: Nils Torvalds (rechts) tijdens het Bildts voorlezen op ’t Fonnemint. (foto: Jan Bonefaas)

Vrijdag 19 februari ging de aanvraag voor het erkennen van het Bildts als minderheidstaal onder het Europees Handvest de deur uit. Het Bildts werd gevierd op deze zonnige, feestelijke dag, maar waarschuwende woorden over de hobbelige route naar zo’n erkenning echoden na. "De taal skruwt om ’n status."

Het was ’a very special day’ voor het Bildts, zei wethouder Boukje Tol in de Aerden Plaats op Ouwe-Syl. Daar werd ’s middags de aanvraag om het Bildts te laten erkennen als minderheidstaal ondertekend. Die ondertekening gebeurde met de volle steun van provincie Fryslân en fusiepartners Menameradiel en Franekeradeel.

Wethouders van beide gemeenten zetten hun krabbel onder een ondersteuningsverklaring, waarmee ze wilden laten zien: ook in de nieuwe gemeente Waadhoeke wordt het Bildts gerespecteerd. Burgemeester Krol was blij met die steun, maar tegelijkertijd helder over de gevaren van de herindeling. "'t Frys en Nederlâns hewwe as rykstalen ’n sterke pesisy. Dat wille wij ok foor de sesdúzzend mînsen die’t Bildts prate.De taal fraagt, skruwt der hest om. Seker sien toekomstige ontwikkelings as de herindeling. At dut lukt is dut ’n bovenslag."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 26 februari 2016

Friese boer op Japanse trekker

Mijno van Dijk (rechts) en Remco Swart bij een trekker van het Japanse concern Kubota. FOTO NIELS WESTRA

Hij was dealer van het Amerikaanse John Deere. Nu probeert Mijno van Dijk uit Sint Annaparochie met een nieuwe aanpak de Friese boer op een Japanse trekker te krijgen.

Hij had het zien aankomen en er ook wel begrip voor. Maar de manier waarop verdiende niet de schoonheidsprijs, zegt Mijno van Dijk van het gelijknamige mechanisatiebedrijf in Sint Annaparochie.

Bijna 25 jaar verkocht hij trekkers en landbouwwerktuigen van John Deere, maar onlangs kwam het kille bericht dat de samenwerking was beëindigd. "En van het ene op het andere moment heb je geen toegang meer tot de interne systemen. Het getuigde allemaal van weinig respect", zegt Van Dijk die overigens nu wel weer onderdelen krijgt geleverd van John Deere.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 26 februari 2016

Noem Bildtse dorpen 'parochy'

De Topografische Wurkgroep Fryslân (TWF) doet een allerlaatste poging Bildtse dorpsnamen in te voeren.

In een brief aan de gemeenteraad stelt de groep voor de drie dorpen met de uitgang 'parochie' vanaf 2017 te schrijven als St.-Anneparochy, St.-Jabikparochy en Frouweparochy.

TWF ziet het als een tussenoplossing omdat bekend is dat het CDA in de raad sterk hecht aan de drie parochienamen.

In 2018 gaat het Bildt op in de nieuwe gemeente Waadhoeke en kan dan niet meer zelfstandig beslissen over Bildtstalige dorpsnamen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 25 februari 2016

Foto: Ytzen Korf

Garagebox beschadigd door brand

Donderdagavond rond half negen kregen de hulpdiensten een melding van brand in een garagebox naast een woning aan de Kadal.

Politie en brandweer waren snel ter plaatse. Achterin de garage was brand ontstaan, het ging om een korte maar felle brand. Door de snelle inzet van de brandweer is erger voorkomen. Ook kwam er een ambulance ter plaatse om twee personen na te kijken vanwege rook inademing, vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig.

Tijdens de blus werkzaamheden heeft de politie het verkeer geregeld.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 23 februari 2016

Gezelligheid voorop bij ouder/kind-toernooi TV Sint Jabik

Niet winnen, maar gezelligheid stond zaterdag voorop bij TV Sint Jabik. Voor de jeugd van de tennisclub uit Sint Jacobiparochie stond samen met hun ouders het ouder/kind-toernooi op het programma in tennishal De Buurfrou.

Als opwarmer deden de kinderen een partijtje ‘tokkie’, ook wel knotshockey genoemd. Daarna speelden de kinderen met ouders een aantal partijtjes. Winst en verlies waren niet belangrijk, de bal zo vaak mogelijk overspelen wel.

Als afsluiter speelden op baan één de dames en meisje het koningsspel. Op baan twee kwamen de heren en jongens in actie. Wie bij dat spel het langst blijft staan is koning of koningin.

Bron: Franeker Courant

Steenwijk, 23 februari 2016

Different Sound winnaar Popkoor Festival in Steenwijk

Damespopkoor Different Sound uit Minnertsga heeft zaterdagavond het vierde Popkoor Festival in Steenwijk gewonnen.

Op het festival in theater De Meenthe streden tien popkoren uit het hele land om de titel.

Different Sound won niet alleen de beker, maar ging ook naar huis met een cheque van 450 euro. Bovendien wordt op de eerstvolgende repetitie een taart bezorgd met een koorfoto van marsepein.

Different Sound zong vier nummers, waaronder Adiemus van Karl Jenkins en Stay with me van Sam Smith. In de juryrapporten scoorde het koor hoog op punten als zuiverheid, ritmiek, koorklank en presentatie.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 20 februari 2016

Akkers met poters zonder loof

Piet Hoekstra bij de loofmaaier, die spuiten overbodig maakt. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

In de strijd tegen de aardappelziekte Erwinia hebben twee Bildtse ondernemers een machine ontwikkeld waarmee ze het loof van het land halen. En nu blijkt de aardappelplant ook nog waardevolle grondstoffen te bevatten.

Telers van pootaardappelen waren enthousiast toen begin jaren negentig de loofklapper zijn intrede deed. Met die machine konden ze veel beter de gewenste pootaardappelmaat – een doorsnee van hooguit 55 millimeter – bereiken. Dat komt doordat de groei van knollen vrijwel abrupt stopt als de aardappelplant verhakseld wordt.

Voorheen moesten telers wel drie keer met de gifspuit het land in om hetloofte doden. Een nadeel was dat de knollen nog wel eens een groeispurt wilden inzetten, omdat de plant zich als het ware verzet tegen het naderende einde. "Het kwam regelmatig voor dat je toch weer meer te grote aardappelen oogstte dan je had verwacht", weet akkerbouwer Piet Hoekstra (67) uit Sint Jacobiparochie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 20 februari 2016

'A very special day' voor het Bildts

Nils Torvalds, voorzitter van de commissie Minorities van het Europees Parlement, kijkt toe bij het voorlezen in het Bildts door pakes en beppes op basisschool ’t Fonnemint in Sint Annaparochie. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Met steun van de fusiegemeenten Menameradiel, Littenseradiel en Franekeradeel is de aanvraag voor erkenning van het Bildts onder het Europees Handvest gisteren de deur uitgegaan.

De samenvoeging van het Bildt met de drie andere gemeenten tot Waadhoeke in 2018 vormt de aanleiding om de erkenning in gang te zetten. De gemeente het Bildt zorgt nu nog voor bescherming en ondersteuning van de taal die door zesduizend van de elfduizend inwoners wordt gebruikt. In de nieuwe gemeente vormt de taal een minderheid.

Daarom richtte het Bildt al eerder de stichting Bildts Aigene op, die de Bildtse cultuur moet gaan beschermen. De stichting was gisteren ook een van de ondertekenaars van de aanvraag, evenals de provincie Fryslân en het EBLT (Europeesk Buro foar Lytse Talen).

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Anne, 19 febrewaris 2016

"It Bilt moat har skamje foar gebrûk Nederlânske taal"

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Stipe foar de Biltske taal moat fan űnderop komme en net fanút Europa. Dat seit riedslid en prominint Bilkert Leendert Ferwerda. De gemeente wol graach dat it Biltsk yn Europa offisjeel as minderheidstaal erkend wurdt.

Boargemaster Gerrit Krol biedt freed de oanfraach dęrfoar oan oan Twadde Keamerlid Lutz Jacobi. De útnűging dy't de riedsleden dęrfoar krigen, hie de gemeente yn it Nederlânsk skreaun. Net yn it Biltsk. En dat is in skande, seit Ferwerda. "Se motte hur skame. It mot bij de helsdeuren weg komme. Se voele 't niet."

It Bilt is in trijetalige gemeente. Njonken it Nederlânsk en Frysk, wurdt der ek Biltsk praat, skreaun en sűnt 36 jier űnderwiisd yn it basisűnderwiis. De gemeente soarget foar de beskerming en stipe fan it Biltsk. Dat sil feroarje, om't de gemeente fan 2018 ôf opgiet yn de nije gemeente Waadhoeke. Binnen de nije gemeente sille de Biltkers in lytse minderheid węze.

Bron: Omrop Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Den Haag, 19 februari 2016

Minister Schultz duikt nog eens in Bildtdijken

Minister Mélanie Schultz Van Haegen

Minister Mélanie Schultz Van Haegen wil "nog eens kijken" naar het beschermde dorpsgezicht dat is afgeroepen over de Bildtdijken. Ze zegde dat gistermiddag toe tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer. SGP’er Roelof Bisschop bevroeg haar over de toegekende status.

"Het eind is zoek", vond Bisschop, als de overheid een uitgestrekt lintgebied van 20 vierkante kilometer aanwijst als beschermd dorpsgezicht. "Dat lijkt meer op Rupsje Nooitgenoeg. Ik voel er niet veel voor om van het platteland een openluchtmuseum te maken." De SGP’er verzocht de minister het besluit over de Bildtdijken te heroverwegen.

Zo ver wilde Schultz beslist niet gaan. Ze beloofde de zaak uit te zoeken en komt binnen drie weken met een antwoord. Schultz benadrukte dat een aanwijzing nietis bedoeld om "de zaak op slot te zetten". "Het geeft alleen aan dat iets beschermenswaardig is."

Bron: Leeuwarder Courant

Heerenveen, 19 februari 2016

Het verhaal achter huppakee-weg en de dood van Hannie

Omringd door haar man en familie wordt de injectie toegediend © Beelden uit documentaire Levenseindekliniek

De dood van Hannie Goudriaan (Heerenveen, voorheen wonende in Nieuwebildtzijl) in de documentaire Levenseindekliniek heeft veel ophef veroorzaakt. 'Dit was executie.' Maar wat liet de documentaire niet zien?

Arts Remco Verwer werd deze week recht in zijn gezicht een moordenaar genoemd. Het gebeurde in De Wereld Draait Door, waar de documentaire werd besproken waarin hij als arts van de Levenseindekliniek euthanasie verleende aan een vrouw. Die euthanasie had nooit plaats mogen vinden, vond de hoogleraar cognitieve neurowetenschap Victor Lamme tegenover hem. 'Moord met anderhalf miljoen getuigen', zette hij op Twitter.

De vrouw die de euthanasie kreeg, Hannie Goudriaan, leed aan semantische dementie. Een ziekte waardoor ze steeds minder woorden tot haar beschikking had. Daardoor kon ze haar euthanasiewens niet goed verwoorden: het woord dood was uit haar vocabulaire verdwenen.

In de documentaire ziet de kijker haar alleen nog zinnen uitbrengen als: 'Ik moet huppakee', 'Ik wil graag klaar' en 'Nou, dan ga ik dus eigen helemaal klaar'. Alleen als haar man haar letterlijk vraagt of ze dood wil, zegt ze: 'Ja.'

Bron: De Volkskrant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 februari 2016

Sporters het Bildt in het zonnetje

Sportcomplex De Waaie

Negen sporters- en sportorganisaties zijn deze week in de gemeente het Bildt in het zonnetje gezet vanwege hun prestaties in 2015.

Het ging om de kunstgrascommissie De Waaie, die kunstgras realiseerde en een masterplan opstelde, het Friesland Cupteam van BTC (tennis), Karter Jesse-Jan Dorenbos, shorttracker Leon Bloemhof en de E1 van voetbalvereniging St.-Jacob

De Bildtse Cup Commissie (tennis), het partuur NK senioren van kaatsvereniging Minnertsga, kaatsscheidsrechter Astrid Kooistra en triatleet Alco de Jong completeerden de rij.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 februari 2016

Ritmische campus

Een tijdje geleden heb ik gewezen op de vernieuwende woningbouw in het zuidwestelijke kwartier van Sint Annaparochie. Een flinke partij bejaardenwoningen is ingeruild voor een bescheiden aantal nieuwe woningen. Door het inleveren van woonruimte kwam er plaats om een bestaande school meer dan te verdubbelen. Het werd de scholencombinatie Campus Middelsee.

De schoolgebouwen voor voortgezet onderwijs in Sint Annaparochie vernieuwden. De openbare Foorakker ten zuidwesten van het parkje aan de Hartman Sannesstraat is gaan samenwerken om tot nieuwbouw te komen met de christelijke Ulbe van Houten-school en Comenius.Het verlaten gebouwencomplex van de scholen aan de Steven Huygenstraat zal worden gesloopt om ruimte te bieden aan ruim dertig huurwoningen. De ruimte die de corporatie Wonen Noordwest Friesland aan de Dirk Janszstraat inleverde, krijgt deze bij de Steven Huygenstraat terug. Mogelijk komt er op dit terrein bovendien een supermarkt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 18 februari 2016

Elizabeth van Tuinen Lid in de Orde van Oranje Nassau

Elizabeth Van Tuinen-Terpstra

Donderdag 18 februari is Elizabeth Van Tuinen-Terpstra (78) uit St.-Jacobiparochie benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Gerrit Krol speldde haar de Koninklijke versierselen op tijdens een bestuursvergadering van de tennisvereniging in De Brouwerij te St.-Jacobiparochie.

Sinds 1968 is mevrouw al actief voor de gymnastiekvereniging Sint Jacob. Van 1968-1986 was zij bestuurslid van deze vereniging. Als bestuurslid hield zij zich bezig met het organiseren van wedstrijden, het werven van sponsors en het verzorgen van publicaties. Tot op heden jureert mevrouw Van Tuinen nog wedstrijden voor de vereniging maar ook wedstrijden op regionaal niveau.

Sinds 1987 is mevrouw lid van de technische commissie van de tennisvereniging in St.-Jacobiparochie. Zij organiseert toernooien en kampioenschappen. Daarnaast organiseert mevrouw de Friesland Cup en selecteert hier ook spelers voor. Al sinds 1990 organiseert mevrouw Van Tuinen ook de Bildtse Cup, een tiendaags tennistoernooi op het Bildt. Hieraan doen ruim 150 spelers van verschillende sterktes mee. De spelers zijn afkomstig van de Bildtse tennisverenigingen. Mevrouw organiseert de prijsuitreikingen, benadert sponsors en verricht allerhande werkzaamheden om dit toernooi tot een succes te maken.

Bron: Gemeente het Bildt

Groningen, 16 februari 2016

Ook landbouwgrond krijgt beschermde status

Rechtbank Noord-Nederland

Landbouwgrond rond de Bildtdijken in de gemeente het Bildt wordt niet uitgezonderd van de beschermde status tot dorpsgezicht.

De rechtbank Noord-Nederland vindt dat de dijken, de dorpen en de grond ertussen één geheel vormen. Met deze uitspraak verliezen drie landbouworganisaties hun strijd tegen de aanwijzing van Oude- en Nieuwebildtdijk tot beschermd dorpsgezicht.

De Nederlandse Akkerbouwvakbond, het Friesch Grondbezit en de boerenbond LTO wilden dat 2500 hectare landbouwgrond buiten de aanwijzing zou blijven omdat de landbouwbedrijven in dit gebied door de status gehinderd worden in hun ontwikkeling

Hier is geen sprake van, aldus de rechtbank in de uitspraak. De huidige bestemmingsplannen voor het gebied regelen die bescherming nu al en hoeven als gevolg van de aanwijzing door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed niet aangepast te worden. Wat (bouw)mogelijkheden voor agrariërs betreft, verandert er niets.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 16 februari 2016

Scholieren CSG Ulbe van Houten winnen Skills Talent bij vak technologie

Emma Wassenaar, Selina Visser en Pascal Prozée van de CSG Ulbe van Houten uit Sint Annaparochie is bij het vak technologie Skills Talent kampioen geworden van Friesland.

De wedstrijd vond afgelopen week plaats bij het Friesland College in Leeuwarden.

Om de leerlingen goed voor te bereiden op de finale op 23 en 24 bij Deltapark Neeltje Jans in Zeeland maart wordt er nog een teambuildingdag voor het provincieteam gehouden.

Ook de AMS-scholieren Jesse de Roode, Thijs Span en Mathijs Hengst uit klas vier ICT zijn Fries kampioen geworden bij de teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers. Zij plaatsten zich namens Friesland eveneens voor de finale.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 16 februari 2016

Aanvraag erkenning Bildtse taal vrijdag ingediend

Een historische dag: Komende vrijdag wordt de aanvraag voor erkenning van het Bildts als minderheidstaal officieel ingediend. Kamerlid Lutz Jacobi, vice-voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, zal de aanvraag op Ouwe-Syl in ontvangst nemen, waarmee gemeente het Bildt minister Ronald Plasterk vraagt het Bildts toe te voegen aan de lijst van beschermde talen in Hoofdstuk II van het Europees Handvest voor Regionale Talen en Talen van Minderheden van de Raad van Europa.

In opdracht van de gemeente is een jaar gewerkt aan de aanvraag. Ze kreeg daarbij hulp van o.a. de provincie, Mercator, het Europeesk Bureau foar Lytse Talen (EBLT) en de Fryske Akademy.

Nadat Jacobi de aanvraag in de Aerden Plaats in ontvangst genomen heeft wordt deze ook aangeboden aan Nils Torvalds. De Finse europarlementariër is voorzitter van de commissie "Minorities" van het Europees Parlement. Torvalds is vrijdag als gast van het EBLT in Fryslân op werkbezoek. Daarna wordt het complete dossier naar de Raad van Europa verstuurd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 15 februari 2016

Leerlingen CSG Ulbe van Houten aan de slag met waterkwaliteit

De leerlingen uit klas drie van het havo en atheneum van de CSG Ulbe van Houten uit Sint Annaparochie hebben meegedaan aan een workshop over waterkwaliteit.

Binnen het vakgebied Skills for Science zijn de leerlingen bezig met waterkwaliteit en watermanagement op het Bildt.

Tijdens de workshop ging het over het filtreren van water met behulp van membraamtechnologie. De presentatie was in handen van projectleider Jos van Dalfsen, manager Talent Program.

De kennis die de scholieren opdeden gebruiken zij in april op de labdag bij Wetsus.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 16 februari 2016

Aanvraag erkenning Bildtse taal vrijdag ingediend

Een historische dag: Komende vrijdag wordt de aanvraag voor erkenning van het Bildts als minderheidstaal officieel ingediend. Kamerlid Lutz Jacobi, vice-voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, zal de aanvraag op Ouwe-Syl in ontvangst nemen, waarmee gemeente het Bildt minister Ronald Plasterk vraagt het Bildts toe te voegen aan de lijst van beschermde talen in Hoofdstuk II van het Europees Handvest voor Regionale Talen en Talen van Minderheden van de Raad van Europa.

In opdracht van de gemeente is een jaar gewerkt aan de aanvraag. Ze kreeg daarbij hulp van o.a. de provincie, Mercator, het Europeesk Bureau foar Lytse Talen (EBLT) en de Fryske Akademy.

Nadat Jacobi de aanvraag in de Aerden Plaats in ontvangst genomen heeft wordt deze ook aangeboden aan Nils Torvalds. De Finse europarlementariër is voorzitter van de commissie "Minorities" van het Europees Parlement. Torvalds is vrijdag als gast van het EBLT in Fryslân op werkbezoek. Daarna wordt het complete dossier naar de Raad van Europa verstuurd.

Bron: De Bildtse Post
Tros Bekijk de video >>

Oudebildtzijl, 15 februari 2016

Buurtsportcoaches zijn er voor alle Bilkerts

Sinds september 2015 zijn twee buurtsportcoaches aan de slag in de gemeente Het Bildt. Ze zijn in dienst van sportcentrum de Bildtse Slag en hebben als doel het stimuleren van sporten, bewegen en het aannemen van een gezonde leefstijl onder alle inwoners van de gemeente Het Bildt.

Richard Sonneveld is 30 jaar en woonachtig in Kollum. Hij heeft de ALO afgerond en ging toen werken in het zwembad in Kollum als zweminstructeur en coördinator. Ook heeft hij een poosje in stage gelopen in Heerenveen als ‘combinatiefunctionaris’. Toen hij in november 2015 de kans had aan de slag te gaan als buurtsportcoach in de gemeente Het Bildt, heeft Richard geen moment getwijfeld. Dit was en is nog steeds wat hij wil. Je komt in aanraking met alle facetten van sport, voeding en gezondheid. Daarnaast leer je omgaan met allerlei verschillende personen.

Remco Kooistra woont in Burdaard en heeft evenals Richard de ALO gevolgd. Hij heeft gewerkt op Schiermonnikoog als gymdocent op het Voortgezet Onderwijs. Daarna deed hij praktijkervaring op als buurtsportcoach bij sportstimulering Achtkarspelen. Dit sprak hem bijzonder aan en ook Remco was dolblij toen hij in september 2015 door de gemeente Het Bildt werd aangenomen als buurtsportcoach.

Bron: Wadnieuws.nl
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 15 februari 2016

Foto’s Marcel Teensma

Concert wereldberoemde Omar Tomasoni in Meinardskerk Minnertsga

Omar Tomasoni, solotrompettist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, heeft zaterdagavond in een afgeladen Meinardskerk in Minnertsga een optreden gegeven.

De wereldberoemde Tomasoni was te gast op het midwinterconcert van de christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga. Naast Tomasoni maakte ook het internationaal befaamde saxofoonkwartet Syrčne haar opwachting.

Zowel Tomasoni als Syrčne speelden individueel, maar ook samen met de fanfare onder leiding van Bienze IJlstra. Fanfare Oranje zette ook haar beste beentje voor met een enerverend, zeer afwisselend én entertainend programma. Zo liet Oranje een speciale compositie schrijven voor trompet en orkest.

Bron: Franeker Courant
link Meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 14 februari 2016

(Foto NDC Mediagroep)

Jasper Keizer op podium bij Kleine Wielenloop

Een kleine tweehonderd lopers hebben zaterdag meegedaan aan de Kleine Wielenloop in Leeuwarden.

Harry Wiersma uit Blije won de loop over 15,5 kilometer. Jasper Keizer uit Sint Annaparochie werd daarbij derde.

De loop werd gehouden door Sportvereniging Friesland uit Sint Jacobiparochie.

Jeroen Wels uit Leeuwarden ging als eerste over de streep bij de 9,5 kilometer. De 6,3 kilometer werd gewonnen door Ewold Kooistra uit Makkum en Famke Douma uit Leeuwarden won de jeugdloop.

Bron: Franeker Courant

Assen, 13 februari 2016

Ook Beimers in Drentse handen

Na Taxi Javo in Drachten heeft taxibedrijf VMNN in Assen ook het failliete Taxibedrijf Beimers in Leeuwarden overgenomen.

Beide Friese taxibedrijven werden op 2 februari failliet verklaard. Ze hielden zich vooral bezig met contractvervoer voor onder meer scholieren, ouderen en gehandicapten. Bij dit type vervoer is sprake van een moordende concurrentie vanwege het verplichte aanbestedingensysteem. Javo kwam vorige week al in handen van Vervoersmanagement Noord Nederland (VMNN); de overname van Beimers werd gisteren afgerond.

Net als bij Javo, dat twintig medewerkers in vaste dienst had, zegt het Drentse taxibedrijf ook nu toe zich maximaal te zullen inspannen voor de werkgelegenheid. Voor het faillissement telde Beimers 87 medewerkers in vaste dienst en 22 uitzendkrachten.

Naast Leeuwarden zal VMNN ook de activiteiten van Beimers voortzetten vanuit Franeker en Sint Annaparochie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leiden, 13 februari 2016

Jochem Myjer stamt af van de Van Harens

Jochem Myjer

In het NTR-programma 'Verborgen Verleden' proberen prominente Nederlanders te achterhalen van welke voorouders zij afstammen en hoe die hebben geleefd. In de uitzending van 13 februari was de beurt aan de bekende cabaretier Jochem Myjer.

De achternaam van Jochem moet een van meest verkeerd gespelde achternamen van Nederland zijn: Myjer. Hij wil nu wel eens weten hoe hij aan die naam komt. En waar komen zijn talenten voor muziek en taal vandaan? Heeft hij dat aan de vele dominees onder zijn voorouders te danken? Een paar jaar terug twitterde Jochem dat hij van Willem van Oranje afstamt. Dat is niet niks, maar is het waar? Als hij op zoek gaat naar het antwoord op die vraag valt hij van de ene verbazing in de andere.

Tijdens zijn speurtocht komt hij er achter dat hij o.a. afstamt van de in St. Annaparochie geboren Onno Zwier van Haren(1713-1779). Onno Zwier van Haren was een zoon van de Bildtse grietman Adam Ernst van Haren(1683-1717) en broer van Bildts grietman Willem van Haren (1710-1768).

Bron: NTR/Uitzending gemist
 Bekijk hier de uitzending >>

Oudebildtzijl, 13 februari 2016

An Knook: queen van de oog-likes

An Knook uit Oudebildtzijl heeft een miljoen volgers op haar Instagram-account over oogmake-up. FOTO’S AN KNOOK

Op 5 februari om 13.27 uur precies bereikte An Knook (23) uit Oudebildtzijl een mijlpaal die ze nooit had verwacht. Een miljoen volgers op haar Instagram-account ‘makeupbyan’.

Ze wordt al ‘queen van de oog-likes’ genoemd. Als An Knook foto’s of een video over oogmake-up plaatst, regent het likes en reacties. Toen ze er in de zomer van 2014 mee begon, leidde de plaatsing van drie foto’s van haar opgemaakte oog meteen tot zeshonderd volgers.

Nog belangrijker was dat grote beautymerken op Instagram haar werk deelden. In een jaar tijd kreeg ze er 900.000 volgers bij. Van hen komt 70 procent uit Amerika. Ook het YouTube-kanaal dat ze zeven maanden geleden startte, blijft maar groeien. Honderdduizend volgers zijn er nu. En per maand komen er zo’n 40.000 bij. Daarnaast is ze haar eigen bedrijf in nepwimpers begonnen.

Wie verwacht dat de inwoonster van Oudebildtzijl inmiddels naast haar schoenen loopt, heeft het mis. An is uiterst bescheiden, bijna verlegen zelfs. Pas als ze opgemaakt is, heeft ze de uitstraling van een zelfverzekerde diva. "Dat ik altijd al heel veel make-up gebruik, is toch een vorm van onzekerheid", geeft ze toe.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Anne, 13 febrewaris 2016

Boeren teloarsteld oer útspraak rjochter oer Biltdiken

Aldebiltdyk by Sint Anne. Foto: omrop Fryslân

Nederlânsk Ikkerbou Fakbûn NAV, LTO Noard en it Frysk Grûnbesit binne swier teloarsteld yn de útspraak fan de rjochter dat de Biltdiken de status fan beskerme doarpsgesicht hâlde.

De partijen wiene nei de rjochter stapt om dizze oanwizing troch it ministearje oan te fjochtsjen.

Troch de beskerme status fan de diken kin 3500 hektare lânboug rűn neist de diken yn de takomst op slot komme te stean. Foarsitter De Jong fan de NAV buorket sels oan de Aldebildtdyk. De beskerme status hat neffens him mear neidielen as foardielen.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei petear mei De Jong >>

Groningen, 12 februari 2016

Rechtbank wijst bezwaren tegen beschermd dorpsgezicht Bildtdijken af

Foto Paul Dolk

Rechtbank Noord-Nederland heeft het bezwaar van drie agrarische organisaties tegen de aanwijzing van de Oude- en Nieuwebildtdijk als beschermd dorpsgezicht ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank worden ondernemers in het gebied niet in hun bedrijfsvoering beperkt.

Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Het Friesch Grondbezit en LTO Noord hadden de aanwijzing van de Bildtdijken bij de rechter aangevochten. Het steekt ze vooral dat het akkerland tussen de Oude- en Nieuwebildtdijk ook bij het beschermd dorpsgezicht hoort. Volgens de drie leidt dit ertoe dat boerenbedrijven 'op slot' gaan.

"Juist de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht zal zeer nadelige gevolgen zal hebben voor de boerenbedrijven in de toekomst, omdat nieuwe bestemmingsplannen met de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht rekening dienen te houden," zo vinden de drie organisaties.

De rechtbank was het daar niet mee eens. De bezwaarmakers hebben volgens de rechter onvoldoende aangetoond dat de bedrijven belemmerd worden, of dat er sprake zou zijn van waardevermindering van de percelen. De gemeenteraad besloot vorig jaar niet in beroep te gaan tegen de aanwijzing van door Minister van Onderwijs en Cultuur Jet Bussemaker.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 februari 2016

Redelijk jaar voor de vogels in 2015

Zoals elk jaar valt in februari weer het fraai uitgevoerde jaarverslag van Feugelwacht 'Het Oud-Bildt' weer in de bus. Ook deze keer is het weer een waar feest om dat jaarverslag van a tot z te lezen.

Naast het gebruikelijke voorwoord, waarin mededeling wordt gedaan van de nodige bestuursperikelen (zie hieronder) en het lezenswaardige jaaroverzicht zijn er ook dit jaar weer een aantal boeiende persoonlijke belevenissen te lezen.

Piet Blokland vertelt over zijn avonturen geďllustreerd door de prachtige door hem gemaakte foto's. Durk Lautenbag doet weer verslag van alle door hem - meestal samen met Janneke - gespotte vogels. Totaal kwam hij dit jaar op 257 soorten, een nieuw persoonlijk record. 2015 was een topjaar, aldus Durk Lautenbach. Tot slot vertelt Ruurd Jelle van der Leij over het bokje, zusje van watersnip en houtsnip. Het bokje heeft prachtige kleuren in het verendek, paars, groen, blauw en glimt aan alle kanten. Het zijn meesters in het verstoppen zoals ook blijkt in de bijgevoegde foto, een echt zoekplaatje.

Uiteraard staat ook weer de tabel met de totaaltelling van de 24 nazorgers op het Bildt. Van de kieviten werden er in 2015 268 paren geteld (v.j. 229), werden er 233 nesten gevonden (187) waarvan er 177 waren uitgekomen (137). Voor de grutto waren dit er respectievelijk 60 (59), 51 (43) en 30 (32). Scholekster: 118 (114), 82 (88) en 58 (63). Tot slot de tureluur: 40 (28), 28 (17) en 22 (15).

Bron: Jaarferslag Feugelwacht Het Oud-Bildt 2015

Sint Annaparochie, 12 februari 2016

Drie bestuursleden Feugelwacht 'Het Oud-Bildt' stappen op

Rudy Fopma

In het jaaroverzicht 2015 van de Feugelwacht 'Het Oud-Bildt' is onder het kopje Bestuur het volgende te lezen: "In oktober komt de BFVW met het nieuws dat ze een predatiecommissie oprichten om de predatoren van de weidevogels aan te pakken en de voorzitter van de BFVW wordt hierover geďnterviewd door Omrop Fryslân. Het oprichten van deze commissie en enkele uitspraken van de voorzitter in het interview zijn voor enkele bestuursleden de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. De binding van deze bestuursleden was al niet zo groot met de BFVW en zij willen zich niet meer conformeren met de BFVW. Dit houdt in dat, als de Feugelwacht 'Het Bildt' lid blijft van de BFVW, er drie bestuursleden opstappen op de eerstvolgende jaarvergadering.

In een uitgebreid gedocumenteerd artikel licht Rudy Fopma dit besluit verder toe. "Alles hangt samen met elkaar in de natuur. Er moet worden afgestapt van de ouderwetse halsstarrige gedachte dat rover dood moeten. Het valt me op dat er geen of weinig 'aaisykers' en/of BFVW mensen aanwezig zijn bij lezingen over bijvoorbeeld roofvogels waar o.a. wordt vermeld wat een buizerd of een bruine kiekendief eigenlijk echt op het menu heeft staan. Ik kan u vertellen dat het totaal niet overeenkomt met het beeld dat onder 'de weidevogelliefhebbers' leeft. Het percentage opgepeuzelde weidevogelpullen van een bruine kiekendief die naast een weidevogelgebied nestelt is nog geen 3%. Of neem de luie buizerd die veelal fungeert als opruimer en tevens een groot aantal muizen en marterachtigen (ei-rovers) wegvangt", aldus Fopma.

"Zeg nou eerlijk we weten allemaal stiekem wel hoe de vork in de steel zit. De stand van weidevogels neemt niet af vanwege predatie, maar door het ongeschikt maken van de biotoop door de mens. Niks meer en niks minder", schrijft Fopma. "Mijn inziens is het verbeteren van de biotoop de enige kans voor de weidevogels. Laat dan asjeblieft de rest met rust. Dat weidevogels lanzaam aan verdwijnen is al erg genoeg. Onze fout. Daar hoeven andere dieren niet de dupe van te worden!"

Bron: Jaarferslag Feugelwacht Het Oud-Bildt 2015

Sint Annaparochie, 12 februari 2016

Oudwethouder Hans Kaper reikt Faire Trade-log uit (2009)

Bildt praat over millenniumcampagne

In maart buigt de raad van de gemeente het Bildt zich over de vraag of de millenniumcampagne voortgezet moet worden. De wereldwijde campagne is eind 2015 afgelopen.

Er is geen wettelijke verplichting voor een vervolg. Wel is mondiaal de post-2015-agenda opgezet met doelen als armoede uitbannen, klimaatverandering en strijd tegen ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

Aansluiten bij deze agenda houdt de gemeente alert hierop. Bovendien houdt de Fairtradegemeente dan partijen betrokken.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 12 februari 2016

CDA Franekeradeel op bezoek bij AZC Sint Annaparochie

Foto: Franeker Courant

Het CDA wil dat eerst aanvullende maatregelen komen voordat zij instemmen met noodopvang in Hotel De Valk. Wel zegt het CDA dat ook Franekeradeel haar steentje moet bijdragen rondom de vluchtelingenproblematiek.

CDA-fractievoorzitter Anton Wijkhuijs zei argumenten van de bewoners, zoals angsten en onzekerheid over veiligheid zei Wijkhuijs ook te begrijpen. “Vluchtelingen zijn echter vooral gewone mensen, maar wel met andere gewoonten en in meer of mindere mate getraumatiseerd.”

Dat laatste bleek ook tijdens het bezoek donderdagmiddag op het AZC in Sint Annaparochie. Die opvang bestaat uit caravans en barakken. "Het is hier geen vrolijke boel", zegt Rinze Kooistra, hoofdonderwijzer op de basisschool van het AZC. "Van spanningen onderling, incidenten of andere conflicten tussen verschillende geloofsgroepen is geen sprake."

Ook uit het dorp Sint Annaparochie komen volgens Kooistra geen noemenswaardige klachten. "Wel moeten de Sint Annabuursters op dinsdag soms in de rij staan bij de pinautomaat. Dinsdags krijgen de bewoners hun leefgeld. Dat geld wordt niet alleen bij de Aldi en de Action besteed, maar ook de andere winkeliers profiteren van de ruim vierhonderd vluchtelingen."

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 11 februari 2016

Innovatieve machine en ontdekking kansrijke grondstof

De innovatieve loofmaaimachine in actie.

Nederland produceert jaarlijks ca. 8 miljoen ton aardappelen. Ongeveer 20% daarvan zijn pootaardappelen. Door de huidige manier van telen ontstaat echter een toenemende zorg over de zogenaamde Erwinia besmetting, een besmetting die zorgt voor verschillende ziekten bij de pootaardappelen met een landelijke schade van miljoenen euro’s per jaar. Reden genoeg voor pootgoedteler Piet Hoekstra uit St.-Jacobiparochie om samen met mechanisatiebedrijf Mijno van Dijk te zoeken naar een mogelijke oplossing. Resultaat is een innovatieve machine en de ontdekking van een kansrijke grondstof.

Hoekstra: "Ziektevrij pootgoed is van groot belang voor onze sector. De Erwinia bacterie is moeilijk te bestrijden aangezien er nog geen effectief middel voor beschikbaar is. De besmetting vindt vooral plaats tijdens de loofvernietiging, de oogst en het sorteren. Vandaar dat ik samen met mechanisatiebedrijf Mijno van Dijk heb nagedacht over het scheiden van de pootaardappel en het loof, om zo de besmettingsroute te onderbreken."

Bron: Kollumer Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 11 febrewaris 2016

Soarchsintrum Het Bildt lit ekobus meitsje foar hiele regio

Foto: Omrop Fryslân

Learlingen fan ROC Friese Poort meitsje tegearre mei Frisian Motors yn Bakkefean in elektryske bus foar soarchsintrum Het Bildt út Sint-Anne. It miljeufreonlike buske moat plak biede oan maksimaal acht passazjiers.

Foarearst is de bus allinne bedoeld foar âlderein yn 'e gemeente, mar mooglik dat letter ek bygelyks minsken mei in beheining of bern der gebrűk fan meitsje kinne. De bus is neffens soarchsintrum Het Bildt in wichtich middel om de leefberens yn de regio op peil te hâlden.

De bus kin sa'n 80 oant 100 kilometer ride, foar't der wer oplaat wurde moat. It soarchsintrum hopet genôch frijwilligers byinoar te krijen dy't ride kinne yn it buske. Yn septimber moatte de earste kilometers makke wurde yn It Bilt.

Bron: Omrop Fryslân
link Klik hjirre foar fideo en reportaazje >>

Sint Annaparochie, 10 februari 2016

Sydo de Jong

Foorakker gaat voor persoonlijk onderwijs

De Foorakker, school van OSG Piter Jelles, gooit het roer komend schooljaar om. De school komt voor de hele lichting eerstejaars met een compleet nieuwe lesmethode. Het onderwijs moet beter aansluiten bij de leerlingen, die zelf een hand krijgen in hun rooster en persoonlijke doelen gaan stellen.

"Het wordt de hoogste tijd dat het onderwijs de 21e eeuw ingaat," vertelt Sydo de Jong. De locatieleider van De Foorakker wil van traditioneel naar toekomstgericht onderwijs. ”De wereld verandert zó ontzettend snel. Bereiden wij de kinderen daar wel goed genoeg op voor?” De Jong begon zich dit afgelopen najaar af te vragen, en het antwoord liet zich raden. ”Ons onderwijs is nog altijd een variant op het onderwijs dat in de laat 19e eeuw ontstond. De docent volgend, werken op één niveau, tempo en met één lesrooster. Dat is simpelweg niet meer van deze tijd.”

De Jong is geďnspireerd door een in Zweden populaire onderwijsmethode. De leerling moet daarbij centraal staan. Leerlingen zijn steeds minder gemotiveerd in het huidige onderwijs. Ouders vinden dat hun kinderen niet genoeg uitgedaagd worden. Dat komt omdat het schoolsysteem centraal staat, niet de leerling zelf. Een leerling die wiskunde op vmbo-niveau beheerst, maar in Nederlands een havo-niveau haalt, moet zich op maat in beide vakken kunnen ontwikkelen. Op die manier halen we het beste uit de leerling en blijft de leerling gemotiveerd. Leerlingen zelf keuzes laten maken en na laten denken over wat er nodig is om het doel te halen is hierin erg belangrijk. Daarbij is leren plannen essentieel."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 10 februari 2016

Van aardappelloof is een uitstekend bestrijdingsmiddel te maken

Piet Hoekstra, Foto: Plattelands Post

Aardappelteler Piet Hoekstra uit het Bildt lijkt het ei van Columbus te hebben gevonden om erwiniaziektes te voorkomen. Aan het eind van de groei wordt normaliter het loof van de pootaardappel doodgespoten of verbrijzeld om de knollen beter te laten afrijpen. Maar dat groen zit soms vol erwinia-bacteriën die zieke aardappelen kunnen veroorzaken. Door het kapot te slaan verspreiden die bacteriën zich. Met een buitje regen spoelen ze zo de grond in en raken de nieuwe aardappels besmet.

Waarom het loof niet afknippen en van het land verwijderen, dacht Hoekstra. Het lijkt, na een proef van twee jaar, te werken. Niet alleen bleven de proefpercelen erwiniavrij, voor het loof zijn er ook nog diverse nuttige toepassingen. De meest verrassende: het levert grondstof voor een natuurlijke erwiniabestrijding, zegt Hoekstra. "Het loof bevat naast ziekteverwekkende bacteriën ook stofjes die juist erwinia bestrijden. Zonder behandeling zijn die te zwak om het loof op het land gezond te houden. Door deze te isoleren uit het geoogste loof is er een natuurlijk bestrijdingsmiddel van te maken."

Naast grondstof voor een bestrijdingsmiddel is het loof ook een grondstof voor de productie van bioplastic en lijm en coatings en kunnen de resterende vezels worden gebruikt in de papierindustrie.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>       link Lees ook het artikel op Akkerwijzer.nl >>

Amsterdam, 9 februari 2016

Still uit uitzending van DWDD

Voorbeschouwing uitzending over levenseindekliniek in DWDD

Naar aanleiding de week van de euthanasie zendt de NTR volgende week maandag een aangrijpende documentaire over de levenseindekliniek uit.

In de uitzending van De Wereld Draait Door praat Mathijs van Nieuwkerk met een psychiater en een arts van dit instituut over hun werk en ervaringen.

In één van de items die worden getoond zien we mevrouw Goudriaan, vroeger uit Nieuwebildtzijl. De kijker ziet ook de zeer emotionele maar vredige scene van het overlijden in haar vertrouwde stoel, temidden van haar naasten.

Bron: NPO1/VARA
link Uitzending gemist, item start op 20.30 min. >>

Sint Jacobiparochie, 9 februari 2016

Metaalwerknemers kwamen bijeen in De Kruisweg te Marum om een vuist te maken richting de werkgevers. FOTO ANP

Bedrijven maken eigen afspraken met bonden

Het front van de metaalwerkgevers begint scheuren te vertonen. Onder meer Meijer Plaatbewerking heeft een eigen regeling met de bonden getroffen.

Directeur Dick Vrooland is wel klaar met de stakingen, die zijn onderneming drie keer eerder troffen. Hij sloot een akkoord met FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen waarin zijn medewerkers zich prima konden vinden.

"Ik heb mijn verantwoordelijkheid naar het bedrijf", zegt hij. De schade richting klanten dreigde te groot te worden. "Die relaties komen door stakingen onder druk, ik moet hun belangen beschermen." Een belangrijke tweede reden om tot een vergelijk te komen, was de interne spanning onder stakers en werkwilligen op de werkvloer. "Ik wil geen onderlinge scheve gezichten."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 7 februari 2016

Nienke Bak met Radioactive van Imagine Dragons

Nienke Bak wint 30e Bildts Songfestival

Nienke Bak werd gisteravond uitgeroepen tot winnares van de 30e editie van het Bildts Songfestival. Zij maakte indruk met met haar vertolking van Radioactive van Imagine Dragons.

De tweede prijs ging naar Lisette Kuiken met If I Were A Boy van Beyonce en de winnaar van de derde prijs werd Johan Zijlstra met het lied Backseat van Kip Moore.

De originaliteitsprijs ten slotte was dit jaar voor Sandra, Laura, Patty en Benny.

Bron: Facebook
link Luister hier naar Nienke Bak met In The Arms Of The Angel >>

Sint Annaparochie, 6 februari 2016

Bij de foto: V.l.n.r. Ruud Engels van Installatiekoopjes; Anno Huidekoper van CamperfiXX, Betty en Nico Plantinga van Plantinga Aanhangwagens, burgemeester Krol, Yfke en Gerrit de Vries van Transportbedrijf De Vries, Germ Faber van Agracentrum Faber en Klaas-Holst Meijer van Expert Meijer St.-Annaparochie. (foto: Jan Bonefaas)

Drietal CSG Ulbe van Houten door naar provinciale finale Skills Talents

Pascal Prozée, Selina Visser en Emma Wassenaar van klas vier Technologie van de CSG Ulbe van Houten uit Sint Annaparochie hebben zich geplaatst voor de provinciale voorrondes van Skills Talents. Het drietal won eerder de voorronde op de CSG Ulbe van Houten.

De provinciale finale is 11 februari in Leeuwarden. Daarbij strijden de deelnemers om een plek in de landelijke finale op 24 maart bij Deltapark Neeltje Jans in Zeeland.

Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers in vakmanschap. In verschillende vakgebieden kunnen leerlingen laten zien wat ze in hun mars hebben.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 5 februari 2016

De rooms-katholieke kerk van de Verrijzenis des Heren in Sint Annaparochie

Renovatie zaal bij Verrijzeniskerk klaar

De parochiezaal bij de rooms-katholieke kerk van de Verrijzenis des Heren in Sint Annaparochie is gerenoveerd.

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen Leeuwarden zal de zaal op de laatste zondag van deze maand inwijden.

Halverwege december werd de zaal al opgeleverd, zodat de ruimte met kerst gebruikt kon worden.

De Verrijzeniskerk is een van de locaties van de Heilige Jacobus de Meerdere Parochie, waar ook Dronryp, Franeker, Harlingen, Terschelling en Vlieland onder vallen.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 4 februari 2016

Plantinga en G.G. de Vries winnen Bildtse ondernemersprijzen

Bij de foto: V.l.n.r. Ruud Engels van Installatiekoopjes; Anno Huidekoper van CamperfiXX, Betty en Nico Plantinga van Plantinga Aanhangwagens, burgemeester Krol, Yfke en Gerrit de Vries van Transportbedrijf De Vries, Germ Faber van Agracentrum Faber en Klaas-Holst Meijer van Expert Meijer St.-Annaparochie. (foto: Jan Bonefaas)

Plantinga Aanhangwagens en Transportbedrijf G.G. De Vries zijn de winnaars geworden van de Bildtse ondernemersprijzen 2015, die op donderdag 28 januari werden uitgereikt in een druk bezocht MFA in Minnertsga.

Zichtbaar verheugd over zoveel belangstelling opende burgemeester Gerrit Krol de Bildtse Ondernemersverkiezingen 2015 met een hartelijk welkom aan alle genomineerden met hun families en vrienden, vertegenwoordigers van de Bildtse ondernemersverenigingen, de vele ondernemers en andere belangstellenden. De foyer van het nieuwe Multifunctionele centrum van Minnertsga was zo goed als vol. Bijna 100 aanwezigen vulden de gezellige zaal. Krol zei blij te zijn met deze opkomst. Het tekent volgens hem de opkrabbelende economie. De zes genomineerden zijn daar goede voorbeelden van.

Ondernemers zoeken elkaar weer op en benutten de samenkomsten voor netwerken. Een goede zaak. Wat hem wel zorgen baart is het behoud en de versterking van de winkelfunctie van St.-Annaparochie. Op dit moment wordt er een plan van aanpak gemaakt hoe dat zou moeten. Een belangrijke voorwaarde is dat alle betrokken verenigingen en winkeliers zich daarvoor inzetten, maar dat is volgens Krol nog niet zo vanzelfsprekend.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 4 februari 2016

Afzwemmers bij Sportcentrum De Bildste Slag

B-diploma

Diverse kinderen hebben onlangs hun zwemdiploma gehaald bij Sportcentrum De Bildtse Slag. Hieronder de gediplomeerden.

A-diploma: Mika Bronger Tzummarum, Ilse Bergsma Oosterbierum, Chris van Wier Marsum, Tinus Hiemstra Berlikum, Jildou Fenna de Koe Berltsum, Lonneke Tooske Miene Bunnik Vrouwenparochie, Marlou Wadman Sint Annaparochie, Rocla Toso Mbala Sint Annaparochie, Ruben Mako Sint Annaparochie, Bouwe Elings Sint Annaparochie.

B-diploma: Lisanne Wielinga Sint Annaparochie, Rieneke Lautenbag Sint Annaparochie, Sigrid Bosje Sint Annaparochie, Fimme Postma Sint Annaparochie, Joep Roersma Sint Annaparochie, Lieke Bergsma Sint Annaparochie, Chayenna Shannon Meijer Sint Annaparochie, Eldert Douwe Kampen Sint Annaparochie, Summer Wassenaar Sint Annaparochie, Lysanne Groeneveld Oosterbierum, Jorick Anno Miedema Berltsum, Marrit Anniek de Koe Berltsum, Dinand Christaan Terpstra Berltsum, Emma Sofie Porte Oudebildtzijl, Tijmen de Vries Oudebildtzijl, Thijs van Iperen Sint Jacobiparochie, Menno Age Draaisma Sint Jacobiparochie, Thirza Jasmine Palsma Westhoek, Sanna van Polanen Sint Annaparochie.

Bron: Franeker Courant

Nieuwehorne, 3 februari 2016

Akke van Dijk en Rein Brockman figureren in video van Fryske Gea

Akke van Dijk en Rein Brockman

In de Nieuwsbrief van februari van het Fryske Gea is een mooi filmpje opgenomen met de eerste video-impressie van Banjr tijdens een winterse wandeling in het Ketliker Skar vlakbij Heerenveen.

Excursieleider Riemer van der Lei leidt de natuurliefhebbers, waaronder Akke van Dijk en Rein Brockman uit Sint Annaparochie, door het besneeuwde landschap. Het bos wordt begraasd door Schotse Hooglanders. Daardoor worden de randen van de open stukken wat minder strak beheerd.

Het Ketliker Skar bestaat voor het grootste deel uit cultuurbos op heidegrond dat aan het eind van de negentiende eeuw werd aangelegd door de familie Bieruma Oosting. De lange, rechte lanen geven het bos iets statigs, maar het ging de eigenaar niet alleen om het aanzicht. Houtproductie en jacht maakten het gebied functioneel. It Fryske Gea nam het Ketliker Skar in 1969 over van de familie Bieruma Oosting. Tot het bezit behoort ook het jachthuis, It Slotsje.

Bron: Nieuwsbrief It Fryske Gea
link Bekijk hier de video >>      link en hier is de hele Nieuwsbrief >>

Leeuwarden, 3 februari 2016

Taxibedrijf Beimers failliet

Rouwstoet van Taxi Beimers vroeger

Twee bekende Friese taxibedrijven zijn gisteren failliet verklaard. Het zijn Taxi Beimers in Leeuwarden en Javo Tours in Drachten. Beimers heeft 71 auto’s en busjes op de weg, Javo ongeveer 50. Bij de eerste werken 87 vaste krachten en 22 uitzendkrachten. Bij de tweede waren circa 30 mensen betrokken, merendeels uitzendkrachten.

"De grote bezuinigingen in Den Haag spelen ons parten", zei Gert Beimers gistermiddag, kort nadat de Leeuwarder rechtbank het faillissement had uitgesproken. "Door de verplichte Europese aanbestedingen worden bedrijven tegen elkaar uitgespeeld. We vechten met elkaar om elke cent." De opbrengsten per rit liggen 20 procent lager dan vijf jaar geleden, schat hij.

De wortels van Beimers liggen op It Bildt. Al in de tijd van paard en wagen reed grondlegger Paulus Beimers met stro, hooi en voederbieten. Vorig jaar nam Beimers de Leeuwarder Taxi Centrale over. "Als je groter bent, kun je de kosten beter spreiden, was het idee", zegt de directeur.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 3 februari 2016

Reanimatiecursus voor hulpverleners

EHBO-instructeur Marian Dekkers uit Oude Bildtzijl wil dit jaar zoveel mogelijk dorpsgenoten het reanimeren aanleren en stimuleren om burgerhulpverlener te worden.

Wie zich voor mei opgeeft voor een cursus en zich daarna aanmeldt bij het oproepsysteem van HartslagNu krijgt gratis les.

HartslagNu roept, vanuit de 112-meldkamer, aangemelde burgerhulpverleners op als in hun buurt een hartstilstaand wordt gemeld. "Het valt me tegen hoeveel burgerhulpverleners in ons dorp actief zijn."

Bron: Leeuwarder Courant

Valletta, 3 februari 2016

Aardappel verbindt Malta en Friesland

Hein Jaap Hilarides voor aardappelveld op Malta

Het Maltese Valletta en Leeuwarden zijn beide in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Potatoes go wild is een gezamenlijk project over gedichten en aardappelen.

Elk najaar gaan pootaardappelen van Het Bildt naar Malta om daar verbouwd te worden. Al twee keer zijn gedichten van Friese dichters in de zakken met pootaardappels meegegaan naar Maltezer boeren. In het voorjaar komen de nieuwe aardappelen als consumptieaardappelen terug met gedichten van Maltese dichters erbij.

Dichters Janneke Spoelstra uit Alde Leie en Hein Jaap Hilarides uit Sint Jabik waren op uitnodiging van de Nederlandse ambassade eind januari op Malta. Samen met de Maltese dichters Adrian Grima en Rita Saliba droegen ze tijdens verschillende evenementen aardappelgedichten voor in het Fries, Bildts, Engels en Maltees.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Dokkum, 2 februari 2016

Minder kinderen naar de kinderopvang

Ondanks een verruiming van de kinderopvangtoeslag in 2014 zet de daling in het gebruik van kinderopvang door, met name in de jongste leeftijdsgroep. In een eerder onderzoek constateerde het Fries Sociaal Planbureau (FSP) al een afname in het gebruik van kinderdagverblijven voor de periode 2011 en 2013.

Investeren in kindvoorzieningen is noodzakelijk om achterstanden te voorkomen en de ontwikkeling van kinderen te bevorderen, volgens het SER advies ‘Gelijk goed van start’. De SER adviseert om alle kinderen recht te geven op het 16 uur per week participeren in een kwalitatief goed kindercentrum.

In 2014 bezochten 27.600 Friese kinderen één of meerdere vormen van kinderopvang. In de periode 2012-2014 daalde het aandeel 0 tot en met 12 jarigen in de kinderopvang landelijk met 6,5%. In vijf Friese gemeenten lag dit percentage hoger: Ameland (-28,1%), Terschelling (-15,6%), Het Bildt (-8,6%), Heerenveen (-7,5%) en Ferwerderadiel (-6,6%). Mogelijke redenen voor de daling zijn onder andere: de beschikbaarheid en betaalbaarheid van kindercentra en werkgelegenheid

Bron: Noordoost Friesland.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 2 februari 2016

Vluchtelingenopvang: Gemeente wacht op COA

Gemeente het Bildt zal voorlopig nog geen extra vluchtelingen opvangen. Burgemeester Gerrit Krol zegt dat men wacht op een officieel verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Provincie Fryslân heeft maandag alle Friese gemeenten aangeschreven met de vraag of men meer vluchtelingen onderdak wil bieden. De provincie wil dit jaar 4000 vluchtelingen extra opvangen.

"We hebben die brief gekregen, net als alle andere gemeenten, maar doen voorlopig niks," zegt burgemeester Gerrit Krol. "Ik heb de indruk dat we van het COA ook een brief met een concreet verzoek kunnen verwachten. Daar wachten we op."

Krol liet in zijn nieuwjaarstoespraak onlangs weten dat het Bildt welwillend staat tegenover de opvang van meer vluchtelingen. Hij noemde daarbij geen getallen, maar zou een dergelijk verzoek "open en transparant" willen behandelen. St.-Annaparochie heeft sinds 2003 een azc met 450 bewoners.

De politie maakte vandaag bekend hoeveel meldingen het per azc men vorig jaar heeft ontvangen. Voor het azc in St.-Anna bedraagt dat 85 meldingen. Er is niet uiteengezet om wat voor meldingen het gaat. In heel Fryslân ging het om 328 meldingen.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 2 februari 2016

CSG Ulbe van Houten bij de beste scholen van Nederland

De Basisberoepsgerichte Leerweg en de Kaderberoepsgerichte Leerweg van CSG Ulbe van Houten scoren in Friesland zeer goed. Deze afdelingen zijnde beste in Friesland volgens het landelijke onderzoek van weekblad Elsevier. Ook de afdeling TL/Mavo scoort hoog.Dit blijkt ook uit de hoge rapportcijfers die een paar weken geleden werden gepubliceerd door het RTL- Nieuws.

Het weekblad Elsevier doet al vijftien jaar onderzoek naar de beste scholen van Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de website van Elsevier. Gekeken wordt naar onder andere het aantal geslaagde leerlingen, de hoogte van de examencijfers en naar het verschil tussen de behaalde resultaten van de schoolexamens en de centrale examens. Ook telt men het aantal zittenblijvers.

De onderzoeksperiode bestrijkt drie jaar. Dit recent gepubliceerde onderzoek gaat over de examens van 2012, 2013 en 2014. Uit de gegevens van DUO (de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs), waar alle examenscores en examencijfers landelijk worden verzameld, blijkt dat ook in het laatste examenjaar 2015, CSG Ulbe van Houten hoog scoort. Van alle 29 scholen voor voortgezet onderwijs staat de school op de vijfde plaats met een slagingspercentage van 99%.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 1 februari 2016

Herplantproject Lei-iepen op het Bildt

Stichting Iepenwacht Friesland (SIF) heeft samen met de gemeente het Bildt een herplantproject opgezet voor Lei-iepen.

Het is de bedoeling om Lei-iepen zoals deze bij particulieren op hun erf stonden terug te planten. Deze Lei-iepen zijn van cultuurhistorisch belang.

Particulieren die wonen aan de Oude- en Nieuwebildtdijk kunnen zich opgeven voor de aanplant van maximaal 3 Lei-iepen. Bij voldoende deelname zal er een informatiebijeenkomst worden georganiseerd waarbij de mensen die zich hebben opgegeven zullen worden uitgenodigd.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 1 februari 2016

FOTO NIELS WESTRA

Stilzitten tijdens jazzy scheerbeurt

Normaal gesproken is het swingen op de klanken van Dokter Jazz & Co. Maar dat gold gistermiddag niet in Café de Oosthoek aan de Oudebildtdijk in Sint Jacobiparochie

Wie daar onder handen genomen werd door meesterbarbier Jan Heideman moest toch even stil zitten tijdens zijn scheerbeurt. De Haarlemse barbier werkt met originele scheerstoelen en klassieke scheermessen en kwasten.

Dat en de jazzy muziek zorgden voor 'roaringtwenties' sfeertje aan de Oudebildtdijk.

Bron: Leeuwarder Courant
link Video van Dokter Jazz & Co en Jan Heideman >>

Sneek, 1 februari 2016

Twee architecten - 100 jaar verschil

Anne Frederiks Hoekstra en Nynke-Rixt Jukema

In het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek is dit weekeinde de expositie Twee architecten – 100 jaar verschil geopend. Over Anne Frederiks Hoekstra en zijn achterkleindochter Nynke Rixt Jukema. Over hun visie op het platteland en hun zoektocht naar werk.

Bijna honderd jaar verschillen Anne Hoekstra en Nynke Rixt Jukema in leeftijd. Ze hebben elkaar nooit gekend, maar als achterkleindochter kan Jukema zich spiegelen aan haar overgrootvader.

De Friese architecte groeide op in Zwarte Haan. Als kind ontfermde ze zich overzieke zeevogels, waarvoor ze hokken bouwde. Na de middelbare school ging ze naar de hts en vervolgens naar de TU Delft om bouwkunde te studeren. Daar moest ze een historische scriptie schrijven. "Ik had me natuurlijk kunnen verdiepen in iemand van naam, maar ik was nieuwsgierig naar mijn overgrootvader. Mijn moeder had het wel eens over hem gehad, haar opa."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Minnertsga, 31 januari 2016

Drumfanfare Oranje Nederlands Kampioen

De presentatie van de nieuwe outfit in De Bildtse Slag in Sint Annaparochie, april 2013

Zaterdag 23 januari heeft de drumfanfare van Oranje Minnertsga mee gedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen in Waalwijk en met succes: de band werd Nederlands Kampioen met 87,81 punten. Een geweldig resultaat!

De muzikanten van Oranje waren als laatste aan de beurt. De blazers kwamen op met een rustig nummer van Pirates of the Carribean, vervolgens zorgden de drummers met majorettes voor een spetterende afsluiting van het nummer. Het publiek gaf hier voor een staande ovatie! Als concerterend werk werd General Setup gespeeld, een mooie uitvoering en de majorettes maakten dit door bijpassende dans helemaal af.

Daarna volgde het marcherende werk. In 2015 is de drumfanfare van Oranje onder leiding van instructeur Guus Pieksma begonnen met vernieuwing. Tijdens het oefenweekend en de repetities in de sporthal is er veel aandacht geweest voor het marcheren. Nieuw zijn de haakse bochten die tijdens het concours goed uitgevoerd werden en bij de jury goed in de smaak vielen.

minnertsga.org

Sint Annaparochie, 29 januari 2016

De vier kanonnen van Sint Anne

De doelpuntenmachine van Sint Annaparochie (vlnr): Timo Bijma, Klaas Jan Bijlsma, Jan Dirk Faber en Pieter Jan Plat. FOTO HENK JAN DIJKS

Degradatie naar de derde klasse en toch meer publiek, meer lachende gezichten en veel meer doelpunten. Het kan in Sint Annaparochie.

Dertien wedstrijden, 52 goals. Sint Annaparochie scoort er dit seizoen lustig op los in de zondagse derde klasse. Spits Pieter Jan Plat heeft er twaalf in liggen. Collega-aanvallers Klaas Jan Bijlsma en Timo Bijma zeven. Aanvallende middenvelder Jan Dirk Faber staat eveneens op zeven doelpunten.

In Sint Annaparochie wordt daarom weer volop gelachen. Ook wanneer er bij windkracht zeven en met harde regen, op een druilerige dinsdagavond getraind moet worden. "De afgelopen jaren dachten we dan: ‘mogen we weer hoor, in de drek trainen'", memoreert Bijlsma. Er ligt nu een splinternieuw kunstgrasveld waar dit seizoen voor het eerst op wordt gespeeld en getraind. "De voorgaande jaren gingen we op vrijdag op het kunstgras in Minnertsga trainen bij slecht weer."

Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Minnertsga, 29 januari 2016

Foto: gemeente het Bildt

Winnaars Bildtse ondernemersprijzen 2015

Plantinga Aanhangwagens en Transportbedrijf G.G. De Vries zijn de winnaars geworden van de Bildtse ondernemersprijzen 2015.

Op donderdag 28 januari werden in een druk bezocht Multifunctioneel Centrum in Minnertsga de verkiezingen voor de Bildtse Ondernemersprijzen 2015 gehouden.

Er kon gestemd worden in twee categorieën: De Bildtse aanmoedigingsprijs en de Bildtse Ondernemersprijs. Voor beide categorieën zijn op basis van de ontvangen voordrachten 3 bedrijven genomineerd. Ieder bedrijf presenteerde zich tijdens deze avond. De aanwezigen konden uiteindelijk uit iedere categorie een winnaar kiezen.

Bron: Gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 29 jannewaris 2016

Hendrik de Vries in zelfgebouwde auto

Hendrik de Vries en syn frou yn HEA!

Hendrik de Vries fan St. Anne is 83 jier en wurdt ek wol de Willie Wortel fan It Bilt neamd.

Yn masinefabryk Bijlsma hat er syn eigen hoekje om fan alles te betinken en te meitsjen.

Sa hat er sels in tandemfyts boud sadat er der mei syn frou op út kin. Ek hat er de rollator fan syn frou ferboud.

 

Omrop Fryslân
link HEA fan 28 jannewaris 2016 >>

Sint Annaparochie, 29 januari 2016

'Democratisch prutswerk? Waadhoeke is een democratisch hoogstandje!'

Sjoerd-Simon Kuipers

De naam van de herindelingsgemeente wordt definitief Waadhoeke. Dat hebben de raden van Menameradiel, Franekeradeel en het Bildt vorige week besloten. Alleen Frije Bilkerts ging niet akkoord met de naam, wat de partij op de nodige kritiek kwam te staan.

De inwoners van de drie gemeenten kozen eind vorig jaar duidelijk voor Waadhoeke als naam van de nieuwe gemeente. De naam werd bedacht door Sjoukje Tijssen (zie foto) uit Littenseradiel. Zij stuurde ’De Waadhoeke’ in, maar de naamgevingscommissie liet in overleg met haar het lidwoord weg. Het weghalen van ’de’ werd door Frije Bilkerts donderdag aangegrepen om tegen de naam te stemmen.

"De kemmissy besloat ôf te wiken deur ’t lidwoord ’de’ weg te laten. De naam ’Waadhoeke’ is dus nooit instuurd. ’De Waadhoeke’ is ’n manipuleerde naam. ’t Is demokratys prutswerk," zei fractievoorzitter Leendert Ferwerda.

Dat schoot Sjoerd-Simon Kuipers (PvdA) in het verkeerde keelgat. "Rúm 15.000 mînsen hewwe stimd en Ferwerda lait hur oordeel gewoan naast ’m del. Kom bij ôns niet an met dat dut niet demokratys gaan is."

De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 januari 2016

OV St.-Anna Vooruit heeft nieuw bestuur

Foto: Jan Bonefaas

St.-Anna Vooruit heeft een nieuw bestuur. De ondernemersvereniging heeft enkele ondernemers als interim-bestuurders benoemd en werkt aan een plan van aanpak om St.-Anna als koopcentrum aantrekkelijker te maken.

Dat is woensdagavond tijdens de ledenvergadering besloten. Akke van Dijk en Edwin de Groot namen afscheid van het bestuur.

De nieuwe interim-voorzitter is John Ynema van eetcafé De Smâle Kant, Harm Jensma (penningmeester) en Jetty van Dijk (secretaris) treden eveneens toe tot het bestuur. Daarnaast is een adviescommissie ingesteld. Germ Plat, Dooitze Elsma, John Ynema en Marko Jensma gaan aan een plan van aanpak werken om St.-Annaparochie als regionaal (winkel-)centrum weer op de kaart te krijgen.

Dat plan zal later aan de leden gepresenteerd worden.

De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 28 januari 2016

Kubussen en serres

In het zuidwestelijk kwartier van Sint Annaparochie is een vernieuwingsslag gaande. Er zijn twaalf nieuwe woningen en een onderwijscampus rond een ruim plantsoen gebouwd. De wat bleke omgeving heeft een kleurige, pittige impuls gekregen.

Rond het parkje aan de Hartman Sannesstraat stond de school voor voortgezet onderwijs Foorakker en aan de Dirk Janszstraat waren nog geen vijftig jaar geleden liefst 55 bejaardenwoningen gebouwd.

Alles van bleekgele baksteen, evenals de uit 1959 daterende en nog steeds bestaande, wel degelijk karakteristieke rooms-katholieke kapel De Skűl aan de Jan Jansz. Costerstraat. De saaie omgeving werd gered door het parkje met oud groen en een vijverpartij.

Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Minnertsga, 28 januari 2016

Hanneke de Jong geïnstalleerd als schoolschrijfster De Wizebeam

De Christelijke basisschool De Wizebeam heeft woensdagochtend haar eigen schoolschrijver gekregen. Het komende half jaar laat schrijfster Hanneke de Jong laten zien hoe leuk schrijven en lezen is.

Bij de installatie van De Jong onthulde wethouder Nel Haarsma het ‘schrijvershoekje’ en installeerde officieel de schrijfster. Haarsma hing De Jong de schrijverssjerp om, waarmee de schrijfster officieel schoolschrijver van De Wizebeam werd. Samen met De Jong doopte zij bovendien de schrijversruimte om tot ‘It skriuwershonk’. De ruimte is geplaatst in de hal, zodat iedereen makkelijk de schrijfster kan ontmoeten.

De schrijfster zelf las voor aan de midden- en bovenbouwkinderen. De komende maanden is zij elke woensdagochtend op school, om steeds in drie groepen per ochtend op een meertalige manier bezig te zijn met lezen en taal en schrijven.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Minnertsgea, 28 jannewaris 2016

Faber Agracentrum   -   Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Wat is it bêste bedriuw fan gemeente It Bilt?

Nei in jier fan ôfwêzigens wurde dit jier de Biltske Undernimmersprizen wer útrikt. Dat bart tongersdeitejűn yn it doarpshűs fan Minnertsgea.

Transportbedriuw De Vries yn Minnertsga, de Expertwinkel fan Meijer yn Sint-Anne en Faber Agracentrum yn Sint-Jabik meitsje kâns op de priis. Der is ek in priis foar starters. De gadingmakkers dęrfoar binne: de webwinkel installatiekoopjes.nl, Plantinga oanhingweinen en CamperfiXX dat boupakket leveret om in buske ta kemper om te bouwen. Alle trije bedriuwen sitte yn Sint-Jabik.

De Biltske Undernimmerspriis bestiet sűnt 2012. Ferline jier gie it feest net troch, want doe kamen der te min nominaasjes binnen by de gemeente, dy't de űndernimmerspriis organisearret.

Omrop Fryslân
link Ferslachjouwer Remco de Vries >>

Sint Annaparochie, 26 januari 2016

Verklaring bevolkingscijfers het Bildt

Ieder jaar publiceren de regionale kranten de bevolkingscijfers per gemeente in de provincie.

Voor de gemeente het Bildt leek het in de berichtgeving alsof het inwonertal drastisch was gedaald. Per 1 januari 2015 waren er 10.598 inwoners in het Bildt. Op 1 december 2015 waren dit er 10.501.

De verklaring voor dit verschil is dat er op dat moment 110 minder asielzoekers stonden ingeschreven dan in januari 2015. Dit komt door een grotere doorstroming en in veel gevallen een wettelijke wachttermijn voor inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie van 6 maanden.

Bron: gemeente het Bildt

Vrouwenparochie, 23 januari 2016

Zeven appartementen in schoolgebouw

Foto: Google Streetview

In de leegstaande school De Barte in Vrouwenparochie komen zeven appartementen.

Bijland Bouw uit Stiens heeft vergunning aangevraagd om het pand te verbouwen. De bestemming is al gewijzigd.

Op de begane grond komen zes appartementen, op de verdieping één. Ze zijn bedoeld voor een brede doelgroep. Ieder appartement krijgt twee slaapkamers en alle appartementen zijn gelijkvloers.

De woningen vallen onder de sociale huursector. De verwarming wordt gezamenlijk geregeld.

Leeuwarder Courant

Menaam, 22 januari 2016

Raden stellen Waadhoeke officieel vast zonder 'De'

Waadhoeke zonder het lidwoord 'De' wordt de officiële naam van de fusiegemeente die in de Noordwesthoek in 2018 ontstaat.

De gemeenteraden van Franekeradeel, Menameradiel en het Bildt zijn daar gisteren mee akkoord gegaan. Littenseradiel stemde maandag in. In het Bildt stemde de partij Frije Bilkerts tegen. Volgens de partij is er sprake van "democratisch prutswerk" omdat de oorspronkelijke inzending De Waadhoeke was en het lidwoord later door de naamgevingscommissie is weggelaten. De partij vindt verder dat de stemmen per gemeente uitgesplitst hadden moeten worden, zodat duidelijk zou zijn hoe de Bilkerts gestemd hebben.

In Menameradiel deed de FNP nog een poging het woordje 'De' in discussie te brengen. Ook deze partij is van mening dat de naamgevingscommissie op eigen houtje de oorspronkelijke inzending De Waadhoeke heeft veranderd in Waadhoeke.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>      link Lees het dossier ´herindeling´ >>

Sint Jacobiparochie, 21 januari 2016

Cars, Cola and Coins

Albert Meijer

CARS, COLA AND COINS (american classic cars) is gespecialiseerd in Amerikaanse oldtimers. "Wij importeren en verkopen USA klassiekers van hoge kwaliteit. Onze garage kan iedere auto verder aan uw wensen laten voldoen en is ook toegericht op onderhoud en apk- keuringen", staat er op de website.

Dit jonge bedrijf is opgericht door Albert Meijer, samen met Ramona Lemstra, Thijs Lodewijks en een netwerk van vakmensen met dezelfde hoge eisen en passie voor Amerikaanse klassiekers en andere fifties en sixties items.

In Hea van 21 januari 2016 wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit 'nijskierige' bedrijf. Albert Meijer fan Sint-Jabik ferboude syn keuken, socht in nije kuolkast en rűn tsjin sa'n moaie dikke reade Amerikaanske jierren '50 kuolkast oan. Dęrnei wie de hikke fan 'e daam en de leafde foar de jierren '50 en '60 flamme op. Fan syn âlde pikeloads makke er in showroom en dęr kom je eagen tekoart..., aldus de aankondiging op omrop Fryslân.

Omrop Fryslân
Tros Besjoch hjir de ôflevering van HEA >>

Sint Annaparochie, 21 januari 2016

'Bildtse schelp staat centraal in rustig en evenwichtig wapen'

Éen van de drie 'skelpen met aren' uit het Bildtse wapen komt terug in het ontwerp voor het nieuwe wapen van herindelingsgemeente Waadhoeke. De eenhoorn van Menameradiel is als schildhouder prominent aanwezig op het wapen, dat verder verwijst naar de stad Franeker (de gouden klok), Franekeradeel en Littenseradiel (elk een rode roos). De Bildtse heraut, dr. Kees Kuiken, is wel te spreken over het ontwerp. "Een evenwichtig, rustig en beeldend wapen."

Het nieuwe wapen voor Waadhoeke is ontworpen door de Fryske Rie foar Heraldyk, die het voorlegt aan de herindelingscommissie. De Rie ontwierp ook een vlag en wimpel voor de nieuwe gemeente.

Uitgangspunt van de Rie was om elementen uit de drie gemeenten en vier dorpen uit Littenseradiel in het nieuwe wapen te verwerken. Het wapen ’drijft’ op water, omdat de gemeente aan zee ligt, en de zeedijk. Het schild bestaat uit de Franeker klok, twee rozen en één Bildtse zeehoorn.

Omdat de eenhoorn van Menameradiel niet in het schild te verwerken was, is dit mythische dier tot schildhouder gepromoveerd. Harenaar Kees Kuiken is de officieel benoemde heraut van het Bildt, kenner van Bildtse (familie-)wapens. Kuiken is in zijn nopjes met het ontwerp. "Ik ben niet betrokken geweest bij het ontwerp, maar onderschrijf het van harte. Het is een evenwichtig, rustig en beeldend wapen, met een mooie klassieke vorm."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 21 januari 2016

Zerken uit Rembrandts tijd krijgen plek in Van Harenskerk

De restauratie van de Van Harenskerk in Sint Annaparochie ging gisteren officieel van start. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Oude grafzerken uit de kerk waarin Rembrandt van Rijn trouwde met zijn Saskia, moeten straks terugkeren in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie.

Gistermiddag ging de 300.000 euro kostende restauratie van start. De achthoekige kerk dateert uit 1682. Rembrandt trouwde krap vijftig jaar eerder, op 22 juni 1634, met Saskia in de kruiskerk die eerder op de plek stond van de Van Harenskerk.

Een aantal oude zerken ligt nu onder de vloer. Ze zijn halverwege de vorige eeuw al uitgebreid beschreven.

"We hopen nu dat er straks een paar goede exemplaren tevoorschijn komen die we dan een plek kunnen geven in deze kerk, zodat we ook daadwerkelijk voorwerpenuit de tijd van Rembrandt in onze huidige kerk kunnen laten zien", aldus Gerhard Bakker, directeur van de stichting Alde Fryske Tsjerken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 21 januari 2016

Meesterbarbier Jan Heideman

Muzikale scheerbeurt in de Oosthoek

Café de Oosthoek ademt de laatste zondag van januari de sfeer van de jaren 20 en 30. Op die dag neemt Meesterbarbier Jan Heideman zijn intrek in het café aan de Oudebildtdijk.

De barbier uit Haarlem, die nog werkt met originele scheerstoelen en klassieke scheermessen en kwasten, wordt vergezeld door Dokter, Jazz &Co. Dit muziekgezelschap staat garant voor een swingende middag en is vaak omschreven als een ‘small bigband’. Het motto van de bandleden is: ,,Het moet lekker klinken en swingen, en dat alles met een flinke dosis humor”.

Meesterbarbier Heideman heeft veel barbiers uit Nederland, België en zelfs Italië getraind. In een tijd dat steeds meer mannen op een vakbekwame manier in een barbershop geschoren willen worden, neemt Heideman de aanwezigen in de Oosthoek mee terug naar de scheersalon van begin vorige eeuw. Ook slecht geschoren ben je een graag geziene gast. Het is dé kans om met meesterhand geschoren te worden op muziek uit de tijd van de 'roaring twenties'.

Franeker Courant

Franeker, 20 januari 2016

Anne Tjerk Popkema

De Waadhoeke: 'Mooier en lekkerder'

Taalkundig is er geen enkele regel die zegt dat de gemeentenaam Waadhoeke voorzien moet worden van het lidwoord 'de'.

Rutger Kiezebrink van de taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal constateert het voorzichtig: de laatste dertig jaar zijn gemeentenamen met het lidwoord 'de' in opmars. "'De' lijkt een gewilde toevoeging te worden." Kenden we al De Bilt en daar kwamen De Marne, De Ronde Venen en De Wolden bij. In Friesland onlangs nog De Fryske Marren.

"Bij namen hoeft op zich geen lidwoord" bevestigt Anne Tjerk Popkema van Taalburo Popkema. Popkema studeerde Fries en specialiseerde zich in middeleeuws Fries en taalgeschiedenis. Toch heeft Popkema een voorkeur voor De Waadhoeke. "Het is mooier, sterker en het klinkt lekkerder."

link Lees het hele artikel (pdf) >>
Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 19 januari 2016

Foto: hvnieuws.nl

Geen asbest bij schoorsteenbrand Sint Annaparochie

Bij een schoorsteenbrand in een pand aan de Middelweg-Oost in Sint Annaparochie was dinsdagavond mogelijk asbest vrijgekomen.

Een gespecialiseerd bedrijf deed nader onderzoek, maar vond geen asbest. De brandweer heeft de schoorsteenbrand geblust met twee voertuigen.

Het dak is geďnspecteerd om er zeker van te zijn dat het vuur niet is verspreid.

Bron: Leeuwarder Courant
link Meer foto's op HV Nieuws >>

Sint Annaparochie, 19 januari 2016

Brandweer lang bezig met schoorsteenbrand

Foto: 112 Fryslân, Ytsen Korf

Dinsdagavond rond half acht werd de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning met rietenkap aan de Middelweg Oost. De blusgroep van Sint Anneparochie en de hoogwerker uit Leeuwarden werden gealarmeerd en waren snel ter plaatse. Net voor acht uur werd er opgeschaald naar middel-brand, waarop ook de brandweer van Menaam ter plaatse kwam.

Omdat men zeker wilde zijn dat het vuur niet onder het dakbeschot terecht was gekomen is het dak direct geďnspecteerd. Een deel van het dakbeschot werd daarvoor opengehaald. De tweede tankautospuit kwam ter plaatse in het kader van ‘beter safe than sorry’, zoals de brandweer op twitter meldde.

Omdat mogelijk asbest in het dak en/of schoorsteen is verwerkt is werd er een gespecialiseerd bedrijf opgeroepen om nader onderzoek te doen. Uit onderzoek van dit bedrijf is gebleken dat er geen asbest is vrijgekomen. Rond elf uur was de brand onder controle en kon de brandweer inpakken.

Bron: 112 Fryslân

Sint Annaparochie, 19 januari 2016

Foto: Hessel de Walle

Grafzerken gevonden bij restauratie vloer

De restauratie van de Van Harenskerk in Sint Annaparochie kost 300.000 euro. Om te voldoen aan de subsidievoorwaarden ging het werk in december al van start, maar de officiële start is morgen.

Het werk bestaat uit de restauratie van de ernstig verzakte vloer. Daarvoor moesten alle kerkbanken verwijderd worden. Bij het openleggen van de vloer zijn aan de westzijde vier grafzerken gevonden. Deskundigen zoeken uit wat de herkomst is.

De restauratie duurt drie tot vier maanden.

(Foto: Hessel de Walle)

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 januari 2016

Genomineerden Bildtse Aanmoedigings- en Ondernemersprijs

Op donderdag 28 januari om 20.00 uur wordt in het MFA van Minnertsga de verkiezingen voor de Bildtse ondernemersprijs gehouden.

Het gaat om twee categorieën: de Bildtse Aanmoedigingsprijs. Deze eerste categorie is voor ondernemers die een veelbelovende start of doorstart hebben gemaakt. Daarnaast wordt de winnaar van de Bildtse Ondernemersprijs bekendgemaakt.

Voor de Bildtse Aanmoedigingsprijs zijn genomineerde: Installatiekoopjes in St.-Jacobiparochie, Plantinga Aanhangwagens in St -Jacobiparochie en CamperfiXX B.V. in St.-Jacobiparochie

Genomineerden Bildtse Ondernemersprijs zijn: Expert Meijer St.-Annaparochie, Faber Agracentrum in St.-Jacobiparochie en Transportbedrijf G.G. de Vries en Zn. B.V. te Minnertsga

Bron: Gemeente het Bildt

Sint Anne, 16 jannewaris 2016

Partij kokaïne fûn by griente- en fruitgruthannel Smeding (update)

De pakketten mei kokaďne siet tusken de bananen   -   Foto: Omrop Fryslân, Abe Visser

By griente- en fruitgruthannel Smeding yn Sint-Anne is freedtejûn in partij kokaïne oantroffen. De pakketten mei de kokaďne sieten tusken de bananen.

In meiwurker fan it bedriuw fűn de pakketten by tafal yn de doazen, węrop't it bedriuw de plysje ynljochte hat. Dy hawwe de drugs yn beslach naam en dogge űndersyk nei de saak, sa besfęstiget de plysje. Dy makke bekend dat it bedriuw sels neat te krijen hat mei de drugs.

Neffens in meiwurker fan it bedriuw giet it om sa'n 50 kilo. De drugs soe út Kolombia komme. De meiwurker seit skrokken te węzen fan de fynst. "Je witte net wat hjir noch achterwei komme kin. Dizze drugs is fansels fan kriminelen en dy sille net bliid węze."

De politie heeft inmiddels meer informatie over de herkomst van de drugs, maar wil daar niet op ingaan. "We willen de daders niet wijzer maken", aldus een woordvoerder. "We gaan bekijken welke route de drugs hebben afgelegd en vermoeden dat deze eerder gelost hadden moeten worden."

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 16 januari 2016

Kerkgebouw Oude Bildtzijl sluit

Foto: Campus Middelsee

De voormalige gereformeerde kerk Oude Bildtzijl sluit voorgoed. De kerkelijke gemeente gaat samenwerken met Hallum. Morgen wordt de laatste eredienst in het kerkgebouw gehouden. Spijtig, want het is een karakteristiek bouwwerk met een mooi interieur. Het verdient een waardige nieuwe bestemming te krijgen.

De mensen in het noorden van het Bildt moesten lang kerken in Vrouwenparochie, Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie. Alleen de doopsgezinden hadden in Oude Bildtzijl al een godshuis in de zeventiende eeuw. Het huidige gebouw is van 1806 en werd in 1909 verbouwd. Andere kerkgebouwen in Oude Bildtzijl waren laat. In 1905 kwam aan de Leysterstreek 29 een hervormde kerk. De kerk aan de Van Albadaweg 37 dateert uit 1918. Intussen kerkt er de vrije evangelische gemeente. De gereformeerde kerk aan de Van Albadaweg 61 werd in 1927 in gebruikgenomen.

Door samenwerking van hervormden en gereformeerden in protestantse kerken en krimpende kerkelijkheid komen veel kerkgebouwen voor sluiting in aanmerking. We zien het in het noorden van het Bildt. In Oude Bildtzijl Bildtzijl zijn de hervormde en doopsgezinde kerken in 1990 en 1997 buiten gebruik geraakt en morgen is het, na een laatste dienst, het geval met het gereformeerde kerkgebouw.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 15 januari 2016

Leerlingen Middelsee Campus houden lesmarathon

Leerlingen van de Middelsee Campus in Sint-Anne hebben een kleine 1000 euro opgehaald met een 24-uurs lesmarathon. Het geld is bedoeld voor de bouw van een school in Oeganda. De naam van de actie was dan ook ‘Wij een nieuwe school, zij een school’. Met deze titel wordt tevens verwezen naar de nieuwe schoolcampus in Sint Annaparochie.

De lesmarathon begon woensdagochtend en bestond uit allerlei lessen. ‘s Nachts was er onder andere een gymleraar actief en werd er een yoga les gegeven. Ook werd er een film vertoond. De hele school deed mee aan de actie voor Oeganda, maar alleen de klas van Willy Faber-Tuinhof deed mee aan de lesmarathon van 24 uren.

Willy: "De actie van mijn klas heeft 830 euro aan sponsorgeld opgebracht en ze hebben 25 euro verdiend met goede antwoorden in een quiz vannacht. Alle leerlingen, 21 in totaal, hebben ook nog eens allen vijf loten verkocht ŕ €1,50. Dat is dus nog eens €7,50 per leerling!" Andere klassen organiseerden acties als een loterij en in kunstveiling.

Bron: Franeker Courant

Franeker, 14 januari 2016

VVD'ers al samen in Waadhoeke

Volgende week is de VVD-afdeling Waadhoeke een feit. De afzonderlijke afdelingen in het Bildt, Menameradiel en Franekeradeel worden dan opgeheven vooruitlopend op de gemeentelijke herindeling in 2018.

De nieuwe afdeling telt een zeskoppig bestuur met vertegenwoordigingen uit alle voormalige afdelingen. Beoogd voorzitter is Hendrik Terpstra, nu voorzitter in Menameradiel.

De vier dorpen van Littenseradiel, Winsum, Spannum, Baaium en Wjelsryp, worden later aan de afdeling toegevoegd.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 14 januari 2016

SBO Minnertsga in kwartfinales

Woensdagavond speelde het eerste damesteam van SBO uit Minnertsga in de achtste finale van het bekertoernooi tegen Triumphera in Kollum. SBO voert de ranglijst in de regionale competitie aan, Triumphera staat vierde in de eigen regio.

Al bij het inspelen blijkt dat de dames van SBO aanvallend veel lengte en slagkracht in huis hebben. De thuisploeg beschikt echter over goede verdedigende kwaliteiten en is daarnaast van plan om het spel van SBO zoveel mogelijk te ontregelen om te voorkomen dat ze al te veel gebruik kunnen gaan maken van die slagkracht.

De eerste set hebben de dames van Triumphera moeite om in het eigen spel te komen en daarom lukt het onvoldoende om al vanaf het begin te zorgen dat SBO in de problemen komt. SBO daarentegen start stabiel en goed en heeft al snel een redelijke voorsprong in punten te pakken. SBO wint deze set uiteindelijk redelijk eenvoudig met 12-25.

Bron: RTV Noordoost-Friesland
link Lees het hele artikel >>

Sint-Anne, 14 jannewaris 2016

Learlingen Sint-Anne helje hast 1000 euro op mei lesmaraton

Foto: Campus Middelsee

Learlingen fan de Middelsee Kampus yn Sint-Anne hawwe in lytse 1000 euro ophelle mei in 24-oers lesmaraton. It jild is bedoeld foar de bou fan in skoalle yn Uganda. De namme fan de aksje wie "Wij een nieuwe school, zij een school", ferwizend nei de nije skoalkampus yn Sint-Anne.

De lesmaraton begűn woansdeitemoarn en bestie út allegear lessen. Yn de nacht wie der űnder oaren in gymlearaar aktyf en waard der in yogales jűn. Ek is der in film toand.

De hiele skoalle die mei oan de aksje foar Uganda, mar allinnich de klasse fan Willy Faber die mei oan de lesmaraton fan 24 oeren. Oare klassen organisearren aksjes lykas in lotterij en in keunstfeiling.

Bron: Omrop Fryslân
link Harkje nei de reportages >>

Franeker, 13 januari 2016

Ontwerp voor wapen van Waadhoeke ILLUSTRATIES FRYSKE RIE FOAR HERALDYK

Rie foar Heraldyk stelt wapen Waadhoeke voor

De eenhoorn van het wapen van Menameradiel krijgt een voorname plek in het nieuwe wapen van de fusiegemeente Waadhoeke. Van het Bildtse wapen met drie zeehoorns, komt één zeehoorn in het ontwerp terug.

Dit voorstel doet de Fryske Rie foar Heraldyk aan de herindelingscommissie van de gemeente die in 2018 een feit is. De Rie heeft tevens een vlag ontworpen.

De Rie merkt op dat het bij gemeentelijke herindelingen lastig is om een evenwichtig wapenontwerp te maken. Gebruik maken van alle wapenfiguren uit de wapens van de op te heffen gemeenten is ondoenlijk. Er is voor gekozen om uit elk gemeentewapen een figuur te nemen. De schildkleur wordt blauw omdat alle oude wapens deze kleur hadden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 13 januari 2016

Het Bildt open voor opvang meer vluchtelingen

Op de foto: Een spelletjesmiddag op het asielzoekerscentrum St.-Annaparochie, in 2014.

Gemeente het Bildt staat open voor de opvang van meer vluchtelingen. Dat heeft burgemeester Gerrit Krol gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak.

"De wereld om ons heen is bijzonder onrustig. Er heerst hier en daar angst en het woord onveilig valt te vaak," aldus Krol. "Bovendien zie je op tv de meest gruwelijke dingen. Het resultaat van dat alles is dat Nederland in 2015 meer dan 50.000 vluchtelingen heeft moeten opvangen. Vluchtelingen vanwege gruwelijk oorlogsgeweld, en daar kun je op grond van medemenselijkheid, naastenliefde of solidariteit je ogen niet voor sluiten. Dat geldt hoop ik - en daar ga ik voetstoots van uit - voor ons allen, voor onze hele gemeente."

Burgemeester Krol denkt dat het Bildt dit jaar ook gevraagd zal worden meer vluchtelingen op te vangen. "Ik ga er van uit dat we die vraag zullen beantwoorden met dezelfde houding als waarmee we omgaan met het huidige azc. Vriendelijk, behulpzaam en uitnodigend. Bijzonder warm werd ik van de foto in de laatste Bildtse Post. Jonge asielzoekers die bloemen aanbieden aan de Bildtse bevolking. Hartverwarmend. Mocht een concreet verzoek van het COA ons bereiken dan zullen we daar op de gebruikelijke manier mee om gaan. Open en transparant."

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 12 januari 2016

Het Bildt ontvangt 333 bezwaren tegen herindeling

Tegen het herindelingsontwerp van de gemeenten het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en vier dorpen uit Littenseradiel om tot de gemeente Waadhoeke te komen, zijn bij de gemeente het Bildt 333 zienswijzen ingediend.

Het grote aantal is een gevolg van de actie Stop de Fusie die de politieke partij Frije Bilkerts opzette. De partij stelde standaard-formulieren beschikbaar. Daarop staat als grootste bezwaar dat de inwoners van het Bildt nooit via een representatief onderzoek zijn geraadpleegd over de fusie.

Naast dit standaardformulier is een handvol bezwaren van anderen binnengekomen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 12 januari 2016

Klaar voor de 21ste eeuw

FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Op de Campus Middelsee in Sint Annaparochie werken twee scholengemeenschappen en een grote groep lokale ondernemers samen om leerlingen optimaal voor te bereiden op de toekomst. En om talent te behouden voor de regio.

"21st century skills. Daar gaat het om", zegt Sydo de Jong, locatiedirecteur van De Foorakker in Sint Annaparochie, onderdeel van de regionale scholengemeenschap Piter Jelles. "Moderne vaardigheden moeten onze leerlingen hebben als ze hier straks van school komen."

De skills bestaan uit kritisch denken, creativiteit, goed samenwerken, jezelf presenteren en continu kunnen blijven bijleren. De Jong: "Vaardigheden die tegenwoordig in het bedrijfsleven en in de maatschappij worden gevraagd. Je moet met snelle ontwikkelingen kunnen omgaan. En je persoonlijk willen ontwikkelen."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Swarte Hoanne, 10 jannewaris 2016

Nynke-Rixt Jukema en Feel the Night

Nynke-Rixt Jukema

Yn Fryslân DOK fan 13 desimber 2015 praatte Nynke-Rixt Jukema mei doarpen om ‘Duisternisdorp’ of ‘Skimerdoarp’ te wurden: minder lantearnpeallen en oar ljocht dat ek foar bygelyks flearműzen en nachtflinters noflik is.

‘Feel the Night’ wie ien fan de earste programma’s fan Kulturele Haadstęd Ljouwert 2018. It krige grutte wurdearring fan de Europeeske beoardielingskommisje. Yn it programma űndersiket de Fryske arsjitekte Nynke-Rixt Jukema de betsjutting fan it tsjuster en de nacht foar it lânskip, de minske en de bisten.

Yn dizze Fryslân DOK wurdt Nynke-Rixt folge nei har bertehűs yn Swarte Hoanne, flak űnder de Waaddyk yn Noard-Fryslân. Ien fan de tsjusterste plakken fan Nederlân. Eartiids fűn sy dęr it paad op rook en gehoar. Wilens har stúdzje arsjitektuer yn Delft űntduts sy ta har fernuvering dat der allinnich mar omtinken wie foar ljocht yn gebouwen. Ljocht hie in artistike en ekonomyske wearde, tsjusterte net.

Bron: Leeuwarder Courant
Tros Besjoch de útstjoering >>

Zwarte Haan, 9 januari 2016

Aanpak Waddenzeedijk begint in april

Aannemer Heijmans heeft de opdracht gekregen om de Waddenzeedijk ter hoogte van Zwarte Haan, Holwerd en Wierum te verbeteren.

Dat gebeurt in opdracht van It Wetterskip, dat begin vorig jaar voorlichtingsavonden over deze werkzaamheden hield. In totaal wordt 13 kilometer dijk verbeterd.

Dit gebeurt met relatief nieuw materiaal, Elastocoast, een soort tweecomponentenlijm die de steenbekleding beschermt tegen erosie en zware weersomstandigheden.

De kosten zijn 12 miljoen euro.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 7 januari 2016

Foto

Het Bildt open voor meer opvang dan azc

De gemeente het Bildt staat open voor meer opvang van vluchtelingen dan het huidige azc.

Dit heeft burgemeester Gerrit Krol donderdag aangegeven in zijn nieuwjaarstoespraak. Als er een concreet verzoek van het COA komt wordt dat 'open en transparant' beoordeeld, aldus Krol.

Tot nu toe stelde de gemeente met het azc genoeg aandeel te leveren in de opvang. Nu zei Krol dat je voor "vluchtelingen vanwege gruwelijk oorlogsgeweld op grond van medemenselijkheid, naastenliefde en solidariteit je ogen niet kunt sluiten."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 6 januari 2016

Foto: Oane Rinkema van Oudebildtzijl, die baantjes trok door de straat.

Plezier en problemen door ijzel

Het noorden van het land was dinsdag een grote glijbaan. Een venijnige laag ijzel zorgde ook op het Bildt voor flink wat overlast: scholen bleven dicht, veel werknemers bleven thuis, strooiwagens maakten overuren. Wie toch thuis bleef probeerde er het beste van te maken. Door de schaatsen onder te binden, bijvoorbeeld.

Al vroeg in de ochtend was gisteren duidelijk dat de wegen op en rond het Bildt nauwelijks begaanbaar waren. De strooiwagens hadden de grote wegen snel ’schoon’, maar tot in de middag bleven kleinere straten spekglad en soms maar moeilijk begaanbaar.

De Bildtse scholen besloten al snel dicht te blijven. Dat gold voor alle basisscholen en de twee middelbare scholen, Ulbe van Houten en De Foorakker. Gemeente het Bildt nam het advies van Rijkswaterstaat over en berichtte op de website: ”Het is extreem glad in de provincie door ijzel. Op dit moment is de gemeente druk bezig met het bestrijden van de gladheid. Blijft u binnen wanneer u niet perse noodzakelijk de deur uit hoeft.” Naast grote strooiwagens reden legio kleine tractoren met een zoutkuip erachter door de gemeente, om ook de kleinere straten ijsvrij te maken.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 januari 2016

Gemeente besteedt huisvesting nieuwe statushouders uit

Gemeente het Bildt gaat de huisvesting voor nieuwe statushouders uitbesteden. Volgens het college wordt er ”een fors beroep op gemeenten gedaan”, en is het daarom beter de huisvesting te laten doen door het bedrijf Traject BV.

Gemeenten hebben de wettelijke taak voor huisvesting te zorgen van statushouders: personen die een verblijfsvergunning hebben verkregen. ”Er wordt een fors beroep gedaan op gemeenten om sneller huisvesting te realiseren. Statushouders verblijven vaak nog geruime tijd in azc’s, hetgeen gezien de toestroom van vluchtelingen onwenselijk is,” zo schrijft het college.

De huisvestingstaakstelling neemt ook toe: het Bildt regelde in het tweede halfjaar van 2015 huisvesting voor dertien personen. In de eerste zes maanden van dit jaar moet het Bildt voor 26 mensen een woning vinden. Om dit werk goed te kunnen doen, wordt nu Traject BV ingeschakeld. Deze organisatie doet hetzelfde werk ook al voor de andere gemeenten in Noordwest-Fryslân. Het uitbesteden kost de gemeente per half jaar € 3.458.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 6 januari 2016

Gemeente Waadhoeke had ook Vitaal Zilt kunnen heten

De nieuwe gemeente Waadhoeke die in 2018 ontstaat, had ook Vitaal Zilt, Bianenradiel, Bordine of Noorderhart kunnen heten.

Dat blijkt uit de eindrapportage Naamgeving die aan de vier betrokken gemeenteraden van het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en Littenseradiel is aangeboden. Van de vijfhonderd door inwoners ingediende namen kwam tot nu toe alleen de top drie naar buiten: Waadhoeke, Franeker en Nij-Westergo.

Daar ging een top 25 aan vooraf, bestaande uit de namen: Bordine, Bordinegea, Bou en Greide, Bou- en Greidelân, Franeker, De Friese Westhoek, Middelsee, De Mieden, NijWestergoa, Nij-Westergo, Noardwest-Fryslân, Noordelijk Westergo, Noorderhart, Noordster, De Noordwesthoek, Noordwest-Friesland, Terpen en Diken, De Waadhoeke, Waadlân, De Waddengemeente, De Waddenhoek, Waddenland, Waddenpoort, Westergo, Westergoa.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 5 januari 2016

Campus Middelsee met marathonles in actie voor school in Oeganda

eigen foto

Campus Middelsee in Sint Annaparochie is, mede geďnspireerd door de ervaring van oud-leerling Marrit Behage in Oeganda, een actie gestart om geld in te zamelen voor de bouw van een school in het Afrikaanse land.

De lesomstandigheden zijn daar vaak erbarmelijk, zoals Behage als student tijdens een uitzending naar Oeganda aan den lijve ondervond.

Behage benaderde daarom haar oude school met het verzoek daar een actie op te mogen zetten Deze actie voor Edukans, de organisatie die ook bekend is van Schoenmaatjes, bestaat onder andere uit het maken van een kunstwerk in de vorm van een totempaal, een kunstveiling, een loterij en een vierentwintig uur durende marathonlesdag.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 4 januari 2016

Willem Vos (midden) wordt gezien als de oprichter van de Bataviawerf. (Foto Bataviawerf)

Oprichter Bataviawerf geeft lezing in De Groate Kerk

De Batavia-bouwer Willem Vos geeft donderdag 14 januari vanaf 20.00 uur een lezing in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. Hij geeft de lezing samen met zijn biograaf Wilfried Vonk.

Vos woonde van 1975 tot 1985 in Sint Jacobiparochie. Hij bouwde er twee botters in het land naast zijn huis aan de Westerweg. Daarna vertrok hij naar Lelystad, waar hij de Batavia bouwde.

Vos werd onlangs 75 jaar en de Bataviawerf in Lelystad vierde dit jaar haar dertigjarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan verschenen drie boeken van en over Willem Vos. De boeken van en over Willem Vos zijn deze avond te koop.

De lezing is een initiatief van de Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk. Voor de lezing geldt entree.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 2 januari 2016

Sannemaj Betten. FOTO MARCO REEUWIJK

Van de weg afstappen, en kijken wat er ligt

De jonge dichteres Sannemaj Betten(20)uit Sint-Jacobiparochie gaat vanaf nu op onregelmatige basis een gedicht schrijven voor de krant, geďnspireerd op het nieuws.

Dichter bij het nieuws, dus. Hoe werkt dat?
"Heel anders dan anders. Normaal schrijf ik echt vanuit mezelf, dan zijn het dingen die echt uit mij komen. Maar nu zoek ik het op. Wat ik nu gemaakt heb, komt ook uit mij. Maar dan met iets meer omgeving, iets meer context dan ik gewend ben. Ik vind dit wel heel tof om te doen, hoor."

Heb je wat met het nieuws?
"Ik heb wel eens eerder actuele gedichten geschreven, hoor. Dat spreekt me heel erg aan. Het zijn onderwerpen die ons allemaal bezig houden. En iedereen interpreteert het nieuws op een andere manier. Ik gooi er ook iets van mezelf in. Dat doet iedere dichter."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 1 januari 2016

Foto: Bertus

Rustige jaarwisseling in St.Jabik

Het was een rustige jaarwisseling in St.Jabik, wat vuurwerk, een brandje op de hoek en een paar vernielde verkeersborden.

Het was een prachtige avond, een beetje fris maar geen regen en een heldere lucht, uitstekend weer voor siervuurwerk. Na hier en daar even en gelukkig nieuwjaar te hebben gewenst, even naar de hoek bij de 'Groatekerk'. Gelukkig waren er dit jaar meer bezoekers op de hoek dan vorig jaar, want weest nu eerlijk, dat is toch 'DE' plek om elkaar het beste toe te wensen.

De jeugd was dit jaar ook actiever en had een mooie voorraad hout in en naast de container verzameld. Een echt nieuwjaarsvuur dus, dat ze lekker lang brande hebben gehouden. Het brandde vanmorgen zelfs nog. Als er iemand een fiets mist kijk dan even goed naar de foto.

Bron: sint-jacobiparochie.nl
link Hier meer foto's >>
 
archief 2015 (4e kwartaal)
archief 2015 (3e kwartaal)
archief 2015 (2e kwartaal)
archief 2015 (1e kwartaal)
archief 2014 (4e kwartaal)
archief 2014 (3e kwartaal)
archief 2014 (2e kwartaal)
archief 2014 (1e kwartaal)
archief 2013 (4e kwartaal)
archief 2013 (3e kwartaal)
archief 2013 (2e kwartaal)
archief 2013 (1e kwartaal)
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken