Sint Jacobiparochie, 30 juni 2015

100 kilometer per uur te hard over N393

Een 28-jarige motorrijder uit Sint Jacobiparochie heeft dinsdag zijn rijbewijs in moeten leveren.

Hij tikte op de N393 tussen zijn woonplaats en Minnerstga 181 kilometer per uur aan.

Op de weg geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 29 juni 2015

Personeel NBS De Parrebeam in de bloemetjes gezet door zorgverzekeraar De Friesland

Zorgverzekeraar De Friesland heeft het personeel van NBS De Parrebeam uit Sint Annaparochie in de bloemen gezet.

Zij werden gekozen uit de vele nominaties bij de actie rond de internationale dag van de verpleging op 12 mei.

Daarbij werd aan mensen opgeroepen hun favoriete verzorgende/verplegende te nomineren.

Als beloning kreeg De Parrebeam een roos bezorgd met een bloemenbon.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 27 juni 2015

Mini halal-super op Bildtse klei

De Syrische Ozjan is in de voormalige Hema in Sint Annaparochie een mini-supermarkt begonnen. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Ooit woonde ze in het asielzoekerscentrum even verderop. Nu heeft Ozjan Isso-Van Schuylenburg (26) een minisupermarkt met halalartikelen.

Sinds 5 juni is Ozjan neergestreken in het voormalige Hema-pand aan de Warmoesstraat in Sint Annaparochie, dat leeg stond sinds de Hema in 2012 naar een ander pand verhuisde. Met haar winkel Shams, wat‘zon’ betekent, wil ze onder meer de bewoners van het asielzoekerscentrum van dienst zijn.

In dezelfde ruimte is drie dagen in de week de kinderkledingwinkel Jimp’s kidsfashion open. Dit is een initiatief van Petra Veenstra-Bouma, die in het dorp opgroeide. Ze verkoopt ook kinderboeken en woonaccessoires en verzorgt kinderpartijtjes, waarbij de kinderen met kleding aan de slag mogen. Beide dames hopen dat er meer winkeltjes bijkomen zodat er een klein centrum ontstaat. Achterin het pand is nog voldoende ruimte.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 26 juni 2015

Foto: LC

'Motermuzen' Bildt in scootmobiel op pad

Een training voor scootmobielen heeft in de gemeente het Bildt geleid tot de oprichting van De Bildtse Motermuzen.

Drie bezitters van deze vervoermiddelen uit Sint Jacobiparochie waren zo enthousiast dat de Stichting Welzijn Ouderen het Bildt besloot de aanzet tot een club te geven.

Het is de bedoeling dat de bestuurders er elke woensdag op uit gaan voor een rit van 25 kilometer met een koffie-, thee- of ijsstop onderweg.

De laatste woensdag van de maand wordt een kortere rit gemaakt.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 26 juni 2015

Dick Nauta benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

foto: gemeente het Bildt

Op vrijdag 26 juni ontving Dick Nauta (71) uit St.-Annaparochie een Koninklijke Onderscheiding. Uit handen van burgemeester Gerrit Krol krijgt hij de titel Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Nauta krijgt de onderscheiding vanwege de vele verdiensten op maatschappelijk en cultureel gebied.

Sinds 1974 is Dick Nauta actief lid van de Werkgroep het Bildt. Vanaf het ontstaan van de partij in 1973, was hij op vele manieren actief betrokken bij het reilen en zeilen van de Werkgroep Het Bildt, en al de werkzaamheden die daaruit voortkomen. In het 40-jarig bestaan heeft Dick Nauta aan alle mogelijke functies, commissies vorm en inhoud gegeven. Van 1990 t/m was Nauta ook raadslid voor de Werkgroep.

Van 2002 t/m 2014 was dhr. Nauta voorzitter van Stichting overdekte sportaccommodaties het Bildt. Mede dankzij zijn inzet is het sportcomplex De Bildtse slag in zowel financieel als organisatorische opzicht gezond (geworden) en klaar voor de toekomst. De Bildtse Slag is in oorsprong een gemeentelijke organisatie, die na nieuwbouw is geprivatiseerd in de stichting overdekte sportaccommodaties op het Bildt. In 2014 nam Dick Nauta afscheid als voorzitter van deze stichting.

Vanaf 2009 is Dick Nauta voorzitter van Stichting De Aerden Plaats in Oudebildtzijl. Als zeer actief voorzitter heeft hij in 2009 de opgerichte stichting Aerden Plaats vorm en inhoud gegeven. Mede dankzij dhr. Nauta is het bezoekerscentrum in Oudebildtzijl verbouwd en heringericht en zijn de bezoekersaantallen verdubbeld.

Bron: Gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 26 juni 2015

Schouwers van Urban Retail bekijken voor gemeente en ondernemers hoe het dorpscentrum beter kan worden ingericht. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Frisse blik nodig voor aanpak winkelcentrum

Om verdere winkelleegstand te voorkomen, ging de gemeente woensdag in Sint Annaparochie op pad met een adviesbureau. Een frisse blik moet zorgen voor een gerichte vernieuwing.

Toen de Hema in het Bildtse dorp vorig jaar naar de voormalige huisvesting van de bibliotheek vertrok, kwam de leegstand daarmee uit op zeven winkels. Sint Annaparochie telt veertig winkelpanden, dus elk vertrek van een ondernemer is voelbaar. De winkeliersvereniging vond het tijd om in te grijpen.

In samenwerking met de gemeente het Bildt, waarvan Sint Annaparochie het centrumdorp is, huurden zij adviesbureau Urban Retail in om te kijken wat er veranderd moet worden. "De winkelkrimp is niet tijdelijk, maar we hopen met tijdig ingrijpen de schade te beperken. Daarom huurden we het adviesbureau in", zegt beleidsmedewerker Oene Krist.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 26 juni 2015

Drie fietsendieven aangehouden in Zwolle

Drie fietsendieven die de Jufferenwal onveilig maakten zijn gisteren aangehouden.

Een 24-jarige Zwollenaar had ’s middags een fiets gestolen aan de Jufferenwal.

’s avonds werden een 23-jarige vrouw uit Het Bildt en een 23-jarige man uit Almere op dezelfde locatie betrapt bij de diefstal van een fiets.

De drie zijn na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bron: De Stentor

Sint Annaparochie, 25 juni 2015

CBS De Noordster

Label veilig verkeer voor De Noordster

Christelijke basisschool De Noordster in Nij Altoenae krijgt morgen het verkeersveiligheidslabel uitgereikt. Dat is een beloning voor scholen waarbij verkeersveiligheid goed in het onderwijs verankerd is.

Het label is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân.

Op De Noordster doet elke klas elk jaar een verkeersactiviteit, doen kinderen praktische oefeningen in het verkeer, is de schoolomgeving verkeersveiliger gemaakt en is een speciale verkeersouder aangesteld.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 25 juni 2015

Ondertekening intentieovereenkomst gymzaal St.-Annaparochie

Foto: gemeente het Bildt

In het gemeentehuis in St.-Annaparochie zijn donderdag de documenten getekend voor de bouw van een nieuwe gymzaal. Door de gemeente het Bildt wordt een lening beschikbaar gesteld voor het aanbouwen van een gymzaal aan de bestaande binnensportaccommodatie De Bildtse Slag in St.-Annaparochie.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van de Campus. Bij verplaatsing van CSG Ulbe van Houten naar de nieuwe campus, worden de bestaande gebouwen, inclusief de huidige verouderde gymnastiekzaal gesloopt. De sporthal en de nog resterende gymzaal aan de Dordtsestraat in St-Anne, unnen niet voldoen aan de huidige en toekomstige vraag naar sport.

Om meer ruimte te creëren en ter versterking van de positie van De Bildtse Slag als centrale sportaccommodatie is gekozen voor nieuwbouw. Het is de bedoeling dat zowel het voortgezet onderwijs als het basisonderwijs in St.-Annaparochie van de nieuwe gymzaal gebruik gaat maken. De gymzaal moet in de loop van 2016 klaar zijn. Voor de tussenliggende periode wordt in goed onderling overleg gezorgd voor een tijdelijke oplossing.

Bron: gemeente het Bildt

Zwarte Haan, 25 juny 2015

Freesmasine rydt byld De Slykwurker fan sokkel

Alinnich de sokkel stiet der noch....   -   Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

It ferneamde byld fan de slykwurker op de dyk by Swarte Haan is fernield troch wurksumheden fan Wetterskip Fryslân. It asfalt op de dyk wurdt ferfongen en dęrby hat in freesmasine fan de oannimmer dy't it wurk útfiert, it byld tiisdeitemiddei rekke en fan de sokkel riden.

De skea oan it byld soe mooglik tafalle, mar de sokkel is swier skansearre rekke. It byld is no tydlik opslein yn in loads. It ferneamde byld is makke troch keunstner Frans Ram fan Hegebeintum.

Ram sil it byld meikoarten ynspektearje. Wetterskip Fryslân sil besykje om de sokkel sa gau mooglik op te knappen. It byld fan de slykwurker is in markant punt op It Bilt. Op de sokkel stiet ek in Biltstalich fers oer it wurk yn it slyk.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 23 juni 2015

Burgemeester Gerrit Krol

Burgemeester Krol over de knie van de Nationale Ombudsman

Burgemeester Gerrit Krol (het Bildt) is door de Nationale Ombudsman berispt. Hij noemde aantijgingen van een burger "verzinsels" en "halve waarheden."

Die burger is Kees Atema, die vaker met de gemeente overhoop ligt. Hij stuurde begin maart een twaalf kantjes tellende verhandeling naar pers en gemeente. Daarin gaat hij in op afspraken die de gemeente met supermarktondernemer Herman Wassenaar maakte omtrent de afwikkeling van de slepende kwestie rond zorgflat Van Harenshuus. De gemeente keerde drie ton aan planschade aan Wassenaar uit.

In zijn schrijfsel stelt Atema evenwel dat het Bildt daarin niet de vereiste procedures volgde. Hij spreekt van een ‘schijnhandeling’ waarin de gemeenteWassenaar smeergeld zou hebben betaald opdat de supermarkteigenaar zou afzien van verdere procedures. "Crimineel gedrag", concludeert Atema.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 21 juni 2015

Politie zoekt eigenaren gestolen fietsen

De Batavus

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.20 uur in de Buorren in Tzumamarum, twee 21-jarige inwoners van Sint Jacobiparochie aangehouden op verdenking van heling en diefstal van fietsen. De agenten zagen de twee mannen eerder die nacht bij het treinstation in Dronrijp. Een paar uur later zagen zij de mannen in Tzummarum fietsen. Zij hadden nu een derde fiets bij zich.

Toen zij de mannen aanspraken, konden deze geen duidelijk antwoord geven op vraag waar de fiets vandaan kwam. Ook was het framenummer uit hun fietsen weggeslepen. De mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het onderzoek werd in een schuurtje van de woning van één van de verdachten, nog zes van diefstal afkomstige fietsen aangetroffen.

De politie is op zoek naar de eigenaren van de aangetroffen en in beslag genomen fietsen. Herkent u uw fiets mogelijk op één van de foto’s, neemt dan contact op met de politie via 0900-8844. Mogelijk dat de fietsen bij trein en busstation zijn weggenomen.

Bron: Politie.nl
link Hier foto's van de zeven fietsen >>

Sint Jacobiparochie, 20 juni 2015

Anneke Douma zingt moed in

Klaas Witteveen (60), Sint Annaparochie

De grote metaalstaking in Friesland trof gisteren negentien bedrijven. Er deden 500 stakers mee, veel meer dan de vakbonden hadden verwacht.

Donderdag sloeg de twijfel hoorbaar toe bij vakbondsvoorman Frans Strolenberg (CNV). "Het is spannend hoor of we de 150 halen." Toch was het gisterochtend in Zalen Tivoli in Leeuwarden om half acht al een gedrang van jewelste. Een klein uur later hadden bijna 500 stakers zich ingeschreven. In gele (CNV) of rode (FNV) actiehesjes werkten ze krentenbollen en koffie naar binnen, klapten ze voor de gespierde taal van hun vakbondsleiders en zongen ze It Woanskip mee met Anneke Douma.

Klaas Witteveen (60) uit Sint Annaparochie werkt als zetter/kanter bij Meijer Plaatbewerking in Sint Jacobiparochie. "Ik staak omdat het niet anders kan. Men luistert niet. Ik werk al 42 jaar, waarvan 19 bij Meijer. Ik moet van de regering nog dik 6 jaar. De bazen willen af van de ouwelullendagen, ze willen ook de 55-plussers kunnen dwingen tot overwerk. En van de zaterdag willen ze een gewone werkdag maken. Zo wordt het wel heel moeilijk om gezond je pensioen te halen. Ik sta en sjouw de hele dag, verplaats dagelijks tussen de 1000 en 2000 kilo. Dat doet wat met je rug. Ik werk samen met een collega die al 65 is.

Ik heb respect voor ouderen, dus ik ontlast hem. Het is best zwaar. Ik probeer fit te blijven door ’s winters naar de sportschool te gaan, maar denk maar niet dat het bedrijf daar aan bijdraagt. Ik zou er wel uit willen, maar ik heb een eigen huis, vrouw en drie zonen, dus ik heb geen keus. Trouwens, wie vervangt ons, de ouderen? Voor jongeren is de metaalsector op deze manier helemaal niet aantrekkelijk. Zwaar werk met weinig perspectief."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 19 juni 2015

De heer Jorritsma met burgemeester Krol en de familie Wassenaar

Commissaris der Koning eert supermarktondernemer

De Albert Heijn van de familie Wassenaar in Sint Annaparochie werd vandaag vereerd met hoog bezoek.

Dit jaar behoorde de familie tot de drie finalisten voor de landelijke prijs voor de zelfstandige supermarktondernemer van het jaar. Eerder was al de Friese voorronde gewonnen.

In 2013 kenden klanten de supermarkt de publieksprijs toe van de leukste Friese winkel van het jaar, een wedstrijd die georganiseerd was door de NDC Mediagroep.

Volgens de heer Jorritsma laat de familie Wassenaar op inspirerende wijze zien hoe je je als ondernemer kunt onderscheiden en straalt de arbeidsvreugde er vanaf. 45 jaar geleden als grutters begonnen en nu een bedrijf waar 140 mensen werken met een belangrijke regionale functie. Petje af."

Bron: Franeker Courant

Aldebiltsyl, 19 juny 2015

Jan de Vries

Erven J.J. Cale tige te sprekken oer Biltse bewurking

In filmke fan in optreden bij Omrop Fryslân radio hat de oandacht lutsen fan de erven fan de ferneamde Amerikaanske sjonger JJ Cale.

It giet om in optreden fan sjonger Jan de Vries fan de Feetwarmers, dy't in tal nűmers fan JJ Cale yn it Biltsk brocht yn radioprogramma Radio Froskepôle.

De neibesteanden fan JJ Cale wiene dęr sa fan űnder de yndruk, dat se De Vries no freegje oft se in stik fan dat filmke op de Facebookside fan JJ Cale sette meie.

JJ Cale ferstoar twa jier lyn.

Bron: Omrop Fryslân
link Jan de Vries spilet JJ Cale yn Radio Froskepôle Omrop Fryslân >>

Sint Annaparochie, 17 juni 2015

Schouw van winkels St.-Anna

Op woensdag 24 juni maken drie retailkenners een slag door St.-Annaparochie. Ze zullen zoveel mogelijk winkels aan een schouw onderwerpen, op zoek naar verbeterpunten. Ook het gebied als geheel, de verkeer- en parkeersituatie wordt meegenomen. Diezelfde avond nog presenteren ze hun bevindingen in Ons Huis.

De ’winkelschouw’ is een idee van de gemeente en ondernemersvereniging St.-Anna Vooruit. Het dorp heeft te maken leegstand. Onlangs haalde de gemeente daarom het project ’Spare Space’ al naar St.-Anna.

Beginnende ondernemers kunnen in een pand aan de Warmoesstraat een halfjaar tegen kleine kosten proberen een zaak op te zetten. Nu komt daar het doorlichten van het winkelgebied bij. De gemeente heeft Urban Retail in de arm genomen om op woensdag 24 juni op inspectie te gaan langs de winkels in St.-Anna.

Ze letten daarbij onder meer op gastvrijheid, presentatie, inrichting, verkeer, parkeren. Hun bevindingen worden direct uitgewerkt tot een presentatie, die ’s avonds in Ons Huis wordt gehouden.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 juni 2015

Foto: LC

Loopbaancoach en leermeester op Middelsee

De nieuwe schoolcampus Middelsee in Sint Annaparochie gaat werken met loopbaancoaches en leermeesters. Het is een nieuw concept met provinciale subsidie.

Op de Raderaad werd het Leerwerkplein gisteravond toegelicht. De school, een samenvoeging van Ulbe van Houten, De Foorakker van Piter Jelles en het Comenius, gaat na de zomervakantie van start.

Nu al draait er in de eerste jaren van het vmbo op deze scholen een programma waarbij de leerlingen kennismaken met vier sectoren: techniek, ict, zorg en groen, waaronder ook landbouw, natuur en voedsel vallen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 17 juni 2015

Ondanks lastige markt goed poolresultaat Pars

George Pars Graanhandel BV in Sint Jacobiparochie betaalt voor tarwe in de lange pool 2014 een prijs van 159,70 netto per ton zonder voorschot. Met voorschot is de prijs 154,70 euro netto-netto. Vanwege de lage eitwitgehaltes werd de meeste tarwe afgezet als voertarwe.

Dat betekent dat er een afrekenprijs is gerealiseerd van 175,60 euro per ton. Voor de lange pool met voorschot bedraagt de prijs 170,60 per ton. De gemiddelde prijs geldt bij een hectolitergewicht (HL) van 72/73 en een vochtgehalte van 15 procent. Beide prijzen zijn exclusief BTW en exclusief de kwantumtoeslag die de telers ontvangen. Hier gaan nog innamekosten van 7 euro per ton en opslagkosten van 8,90 euro per ton vanaf.

Grote klanten komen in aanmerking voor een bonus. ‘Wie 250 tot 500 ton levert krijgt een euro bonus, 500 tot 1000 ton brengt 1,50 euro op en boeren die meer dan 1000 ton tarwe leveren mogen 2 euro extra op hun rekening bijschrijven’, licht Jelte Pars toe. Ging er vorig jaar nog zo’n 40 procent van de pool naar de maalindustrie, dit jaar is dat volume lager. ‘De maalindustrie wil  minimaal 11 procent eiwit hebben. Voor baktarwe moet het 12 procent zijn. In Friesland was het eiwit met gemiddeld 10,5 procent aan de lage kant. Met dergelijk product kun je niet aan de eisen van de maalindustrie voldoen’, licht Pars toe.

Bron: Boerenbussiness.nl
link Lees het hele artikel >>

Stiens, 15 juni 2015

Taeke Triemstra in een tamelijk ongebruikelijke pose: aan de opslag. Hij werd er in Stiens koning mee. FOTO HENK JAN DIJKS

Aanzet tot nieuwe hegemonie

Taeke Triemstra moest gistermiddag in Stiens eens even goed nadenken. Goh, hoe langwas het ook alweer geleden dat hij voor het laatst tot koning was uitgeroepen? Het was in Dokkum, dat wist hij nog. En het was in 2013, rekende hij na nog wat langer nadenken uit. Om precies te zijn: in augustus van dat jaar, toen hij samen met Jelte-Pieter Dijkstra en Jouke Bosje de plaatselijke uitnodigingspartij won.

In Stiens was het, bijna twee jaar later, weer eens zover. Ditmaal met zijn vertrouwde vrijeformatiematen Gert-Anne van der Bos en Daniël Iseger. Voor Triemstra moet het gevoeld hebben alsof er een eeuwigheid tussen deze en de vorige zat. In 2013was hij een betrekkelijk zorgeloze kaatser die het gevoel had nog jaren op jacht te kunnen naar een hoge positie in het kaatsklassement aller tijden, nu is hij een routinier die heeft leren inzien dat een lichaam dat nooit hapert geen vanzelfsprekendheid maar een zegen is.

In Dongjum waren Triemstra en zijn maten onlangs al het sterkst. Hetwas een mijlpaal voor het supertrio, hun vijftigste zege in totaal. Van een nieuwe hegemonie was nog geenszins sprake, maar na dit weekeinde mag het drietal daar op zijn minst van dromen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Minnertsga, 15 juni 2015

Rel kaatswant krijgt staartje in Minnertsga

Jacob Wassenaar

De week van de kaatswant, met het onvrijwillige afscheid van hoofdklasser Cornelis Terpstra, kreeg gisteren in Minnertsga een staartje.

Daar kaatsten drie oudgedienden - de broers Chris en Jacob Wassenaar en Arie den Breejen - tegen Wierd Baarda, Douwe Anema en Willem Heeringa. Leden van de wantencommissie constateerden dat Jacob Wassenaar en Arie den Breejen met een niet gereglementeerde want kaatsten.

Vorig jaar kon zo’n want nog, dit jaar niet meer. Tenminste, niet op eersteklaswedstrijden. Al mocht op afdelingswedstrijden wel weer met een want van vorig jaar worden gekaatst.

"Wy wisten it net, oars hiene wy net meidien", zegt Jacob Wassenaar. Baarda zag de kaatsers waarvan hij had verloren overleg voeren met de wantencommissie. Baarda: "Jacob sei tsjin ús: ‘miskien stopje wy der wol mei’."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 13 juni 2015

Haitham popelt om nieuw leven te beginnen

Haitham Moases met zijn kinderen Lyan en Omar in hun caravan op het azc. 'Ik wil dat mijn kinderen een goede opleiding krijgen.' FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Haitham Moases en Kenunah Altala uit Syrië wachten al bijna een jaar in het azc van Sint Annaparochie op een echte woning. "Ik wil zo graag een nieuw leven beginnen hier."

Het Syrische gezin woont in caravan nummer 80, een van de tientallen op het terrein van het asielzoekerscentrum van Sint Annaparochie. Het is winderig op het terrein. Binnen in de witte caravan is de verwarming aan. Dochter Lyan (6) komt net uit school voor de lunchpauze. Omar (2,5) speelt buiten.

De drie noordelijke provincies moeten dit jaar bijna drie keer zoveel vluchtelingen huisvesten als twee jaar geleden. De ‘taakstelling’ voor Friesland is dit jaar 1116. Ook de familie Moases wacht op een huis. Haitham laat een brief zien die hij op 14 juni 2014 van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers kreeg. Hierin staat dat hij een woning toegewezen zal krijgen in de gemeente Medemblik.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 12 juni 2015

Vijf jongens aangehouden voor vernielingen

De politie heeft vijf minderjarige jongens in de leeftijd van 15 en 17 jaar aangehouden voor het plegen van vernielingen in een in aanbouw zijnde school aan de Hartman Sannestraat.

In de vroege donderdagochtend zijn de vijf jongens een school aan de Hartman Sannestraat in Sint Annaparochie binnengedrongen. In de school zijn verschillende plafondplaten en raamkozijnen vernield. Door de vernieling moest de oplevering van de school uitgesteld worden.

Mede op basis van camerabeelden is de politie vijf jongens uit Sint Annaparochie (15-17 jaar) op het spoor gekomen. Alle vijf zijn aangehouden en hebben op het politiebureau een verklaring afgelegd. Zij hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor de vernielingen.

De politie maakt proces-verbaal op. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt bekeken wat er met de jongeren gaat gebeuren.

Bron: www.politie.nl

Sint Anne, 11 juny 2015

Jonge út Sint-Anne oppakt foar fernieling en ynbraak

In 16-jierrige jonge fan Sint-Anne is woansdei oppakt op fertinking fan fernieling en ynbraak.

De fertochte waard mei fjouwer oaren trappearre doe't er op it dak fan in skoalle oan de Hartman Sannesstrjitte yn syn wenplak rűn. In tsjűge skille de plysje. Doe't de plysje arrivearre, naaiden de jonges út. De 16-jierrige koe op de Slimstrjitte arresteard wurde.

Wat de jonges krekt op it dak dienen, wurdt noch űndersocht.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Jacobiparochie, 11 juni 2015

Blauwborst. (Foto Marcel van Kammen)

Feugelwacht het Oud-Bildt houdt expositie in De Groate Kerk

Feugelwacht het Oud-Bildt houdt tot en met tot en met 12 september een gratis expositie in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Elke zaterdag vanaf 11.00 uur zijn dan werken te zien van de fotografen Ruurd Jelle van der Leij, Marcel van Kammen en Piet Blokland en houtsnedes van Janneke Slot.

De expositie is afgelopen vrijdag geopend.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 10 juni 2015

Groentesnijderij Hessing

Hessing groeit met groente in Limburg

Groentebedrijf Hessing Supervers (snijden en verpakken) heeft branchegenoot Van Gorp Greenfood in het Limburgse Belfeld overgenomen.

Van Gorp Greenfood levert vers gesneden sla en groenten en heeft ook een teeltbedrijf voor ijsbergsla.

Door de overname stijgt de omzet van Hessing met 23 miljoen euro naar ruim 220 miljoen euro en het aantal medewerkers met 175 naar 1425.

Hessing heeft ook een grote productielocatie in Sint Annaparochie.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 10 juni 2015

Stichting 'Bildts Aigene' officieel opgericht

Was ‘Bildts Aigene’ tot voor kort een informeel samenwerkingsverband tussen de Aerden Plaats, Stichting Ons Bildt, ’t Bildts Dokumin-tasysintrum en de Kemissy Meertalighyd, nu is ‘Bildts Aigene’ geformaliseerd in een zelfstandige stichting.

Op woensdag 3 juni is bij notaris Koelmans in Berltsum door het oprichtingsbestuur de oprichtingsakte van de nieuwe stichting getekend. Daarmee is het project, dat moest resulteren in een nieuw Bildts ‘Kultuurinstituut’, succesvol afgerond.

Het project startte in april 2014 met als doel een praktisch manier te vinden om de samenwerking te organiseren. Een manier waar bovendien alle partijen zich konden vinden. “Zo’n proces laat zich niet leiden door tijd en is vooraf lastig te plannen,” aldus Henry de Boer, “samenwerking laat zich niet afdwingen.” De Boer, die het project in de afgelopen maanden heeft geleid, geeft aan dat die basis nu is gelegd. Met de oprichting van de stichting zijn alle randvoorwaarden aanwezig om de samenwerking om te zetten in resultaat.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 juni 2015

Minder personeel Wonen NW Friesland

Wonen Noordwest Friesland, de corporatie in Sint Annaparochie, heeft minder personeel nodig omdat het woningbestand krimpt.

Dat meldt de corporatie, die actief is in Ferwerderadiel, het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en een deel van Leeuwarderadeel, in het jaarverslag over 2014. Er werken nu 58 mensen die 52 volledige arbeidsplaatsen vullen. De komende jaren neemt dit via natuurlijk verloop enkele arbeidsplaatsen af.

De woningbouwvereniging heeft berekend dat een kernvoorraad van 3620 woningen voldoende is, terwijl de huidige voorraad op 3880 ligt. De bedoeling is nog 250 woningen te verkopen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 5 juni 2015

Vrouwenparochie vuilste dorp het Bildt

Vrouwenparochie scoort in de gemeente het Bildt het slechtst als het gaat om de aanwezigheid van zwerfafval.

Dat is gebleken uit een steekproef die in november 2014 gedaan is.

Als de toestand verslechtert, komt Vrouwenparochie in een storende situatie terecht, schrijft de Anteagroup in een evaluatie voor de gemeente.

Die is vanaf 2007 actief bezig om zwerfafval te voorkomen. Uit de evaluatie over alle dorpen blijkt dat het beleid werkt.

Ondanks de toename van de hoeveelheid verpakkingsmaterialen is het zwerfafval slechts op enkele plekken iets toegenomen.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsgea, 5 juny 2015

Minder fersierde weinen by doarpsfeest Minnertsgea

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

By it doarpsfeest yn Minnertsgea hawwe dit jier minder fersierde weinen meidien. Dęr't oare jierren sa'n 15 weinen meidiene, binne dat der dit jier mar seis.

De organisaasje makket har dan ek grutte soargen oer de takomst fan de tradysje. Strange feilichheidseasken fan de gemeente binne neffens de organisaasje de oarsaak fan it legere oantal weinen. Minsken dy't meidwaan wolle oan de optocht hawwe bygelyks in ferskering nedich foar de wein, wat al gau 250 euro kostet. It soarget derfoar dat der dit jier in soad minsken ôfheakke binne.

Dat der stranger op de regels tasjoen wurdt, hat neffens foarsitter Hette Madhuizen fan de organisaasje te krijen mei it tanimmend oantal ynsidinten de lęste tiid węrby't in fergunning fan de gemeente nedich is.

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch en harkje nei de reportaazjes >>

Sint Annaparochie, 5 juni 2015

Het Bildt hield in 2014 bijna 4 ton over

schip_met_geld

De gemeente het Bildt heeft 2014 afgesloten met een positief saldo van 395.727 euro. Dit is 217.245 euro meer dan was begroot. Gerekend was op 178.482 euro.

De grotere plus is te danken aan minder uitgaven voor wegenonderhoud, goedkoper onderhoud van het openbaar groen en daling van de kosten van het leerlingenvervoer.

De kosten voor voorzieningen voor gehandicapten liepen op, evenals voor huishoudelijke verzorging.

De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 4 juni 2015

Teleurstelling over afwijzen bezwaar beschermde status Bildtdijken

Foto: wiki

De Nederlandse Akkerbouwvakbond en LTO Noord zijn teleurgesteld over het naast zich neer leggen van het bezwaar tegen het aanwijzen van de Bildtdijken als beschermd dorpsgezicht door minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Akkerbouwers in het gebied vrezen beperkingen voor hun ondernemingen als de status een feit is. Naast de dijklichamen met hun bebouwing valt ongeveer 3.500 hectare grond rond de dijken onder dezelfde beschermde status als de plannen doorgaan.

Voorzitter Teun de Jong vertegenwoordigde zowel LTO Noord als NAV in het bezwaar tegen de plannen voor een beschermde status. „Wij zijn om twee redenen teleurgesteld over het besluit. De gemeenteraad is unaniem tegen het besluit, maar de minister vindt het zwaarder wegen dat de burgemeester en wethouders van de gemeente voor waren.” De Jong vindt dat de mening van de belanghebbenden in het gebied genegeerd worden in het voorstel.

Het tweede punt dat voor de teleurstelling bij de bezwaarmakers zorgt is dat het voorstel om de dijken wel op te nemen in de beschermde status maar de tussenliggende en aangrenzende akkers niet ook niet overgenomen wordt. „Wij vinden het opnemen van de dijklichamen in het beschermde dorpsgezicht wel goed. We begrijpen dat dan de verloedering van de huizen op de dijken aan te pakken is.”

Bron: akkerwijzer.nl

Den Haag, 4 juni 2015

Minister legt bezwaar boeren tegen beschermde Bildtdijken naast zich neer

 foto Paul Dolk

Minister van Onderwijs en Cultuur Jet Bussemaker heeft het bezwaar tegen de aanwijzing van de Bildtdijken tot beschermd dorpsgezicht afgewezen. Ze handhaaft de aanwijzing van het de Bildtdijken en het landelijk gebied erom heen. De Nederlandse Akkerbouw Vereniging, die bezwaar aantekende, is teleurgesteld.

De NAV - onder voorzitterschap van Ouwe-Dykster Teun de Jong - is fel gekant tegen de aanwijzing van beschermd dorpsgezicht. Zij vrezen dat de status hen zal beperken in hun bedrijfsvoering.

De Bildtse gemeenteraad heeft zich meerdere keren uitgesproken tegen de beschermde status. Na een presentatie van het ministerie eerder dit jaar besloot de raad echter niet in beroep te gaan. De NAV deed dat wel, maar Bussemaker heeft daar geen boodschap aan blijkt nu.

"De NAV blijft op haar standpunt dat meenemen van het akkerland in de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht lijnrecht indruist tegen het door zowel Rijksoverheid als Provincie Friesland gepropageerde beleid dat boerenbedrijven geen haarbreed in de weg mag worden gelegd. De huidige regering verkondigt bovendien steeds dat zij de regels voor ondernemers wil verminderen, terwijl deze aanwijzing voor de boeren juist extra regels geeft. Ook plaatst de NAV vraagtekens bij de in haar ogen ondemocratische werkwijze. Wanneer de mening van een gemeenteraad in dergelijke besluitvorming kennelijk niet relevant wordt geacht, is het hek van de dam en zal deze kwestie nog weleens nare precedentwerking in andere gebieden kunnen opleveren," zo laat de NAV weten. De vereniging beraadt zich op verdere juridische stappen.

Bron: De Bildtse Post

Vrouwenparochie, 4 juni 2015

Drie gewonden na verkeersongeval

Foto: 112 Fryslân

Bij een verkeersongeval op de Middelweg-Oost in Vrouwenparochie raakten woensdagavond een 43-jarige vrouw uit St. Annaparochie, haar 6-jarige dochter en een 25-jarige agent gewond.

Agenten waren in een onopvallend dienstvoertuig voor een spoedmelding onderweg naar een verkeersongeval met letstel in Stiens. Zij reden met zwaailicht en sirene. Op de Middelweg-Oost raakten agenten in botsing met de 43-jarige bestuurster. Het voertuig van de vrouw sloeg over de kop en belandde in de sloot. De 43-jarige vrouw en de 25-jarige agent werden met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. De 6-jarige dochter werd door het ambulancepersoneel onderzocht, zij bleek licht letsel te hebben en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De verkeersongevallenanalyse heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeval.

Een andere politieauto ontfermde zich over het eenzijdige ongeval in Stiens. Het ongeval ontstond doordat een 41-jarige bestuurster door onbekende oorzaak tegen een boom reed. Hierbij raakte de bijrijdster, een 21-jarige vrouw uit Ter Apel gewond. Zij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: politie.nl
link Meer foto's en een video bij 112 Fryslân >>

Oudebildtzijl, 3 juni 2015

Afvalproef in Oudebildtzijl afgerond

Onlangs heeft de gemeenteraad een definitief besluit genomen over het afronden van de afvalproef in Oudebildtzijl. De proef werd voor de periode van een jaar aangegaan en is nu afgesloten. De resultaten zijn goed te noemen.

De gemeente en Omrin willen de inwoners van Oudebildtzijl bedanken voor de medewerking en goede samenwerking. Op donderdagmiddag 28 mei heeft wethouder Boukje Tol deze dankzegging officieel bekrachtigd door het uitreiken van een cheque ter waarde van € 2.500,- aan vertegenwoordigers van dorpsbelang Ouwe-Syl. Dankzij de inzet van dorpsbelang zijn de inwoners bewuster geworden over het nut en belang van afvalscheiding: Afval Scheiden Loont!

Vanaf mei 2015 wordt het restafval en groente-, fruit- en tuinafval (gft) weer volgens het tweewekelijkse inzamelschema ingezameld in Oudebildtzijl. Drinkpakken worden niet meer gescheiden ingezameld, maar in het restafval ingezameld en via nascheiding er weer uitgehaald.

Bron: Gemeente Het Bildt

Vrouwenparochie, 3 juni 2015

Vrouw gewond na botsing met agenten

Foto: HV-nieuws

Een automobiliste raakte woensdagmiddag gewond op de Middelweg-Oost bij Vrouwenparochie, nadat ze met haar voertuig botste op een politieauto.

De agenten waren onderweg naar een spoedklus in Stiens en botsten op de vrouw, die in tegengestelde richting kwam aanrijden.

De inzittenden van de politieauto kwamen met de schrik vrij. Zij reden in een normale auto maar hadden wel een zwaailicht aan.

De aard van de verwondingen bij de vrouw is nog onduidelijk. Ambulancepersoneel heeft haar naar het ziekenhuis overgebracht.

 

Bron: Leeuwarder Courant / Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 2 juni 2015

‘Leefbaarheid in het Bildt blijft bovengemiddeld goed’

Inwoners van het Bildt zijn zeer tevreden over de leefbaarheid in de gemeente. Het is hier prettig en veilig wonen.

Dat blijkt uit het leefbaarheidonderzoek LeMon dat Woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland en gemeente het Bildt dit voorjaar voor de tweede keer hebben laten doen. Het eerste onderzoek was in 2010.

Het totaaloordeel is een 7,8. Dat ligt boven het landelijk gemiddelde van 7,5 en is vergelijkbaar met 2010, toen was het totaaloordeel een 7,9.

In de komende periode gaan het Bildt en Wonen Noordwest Friesland met de verenigingen van dorpsbelangen in gesprek over de uitkomsten van het LeMon leefbaarheidsonderzoek 2015. Hierbij wordt gezamenlijk gekeken hoe bepaalde punten verbeterd kunnen worden.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 1 juni 2015

Interland fanfare en harmonie groot succes

De ‘interland’ tussen Harmonie Grande Ducale de la Ville de Wiltz uit Luxemburg en de fanfare van Oranje Minnertsga is zaterdag 30 mei een groot succes geworden. Beide orkesten gaven samen een concert in mfa De Doarpsfinne: een geslaagde primeur. Meer dan honderd belangstellenden hadden een prima avond in de sporthal van de mfa die voor de gelegenheid was omgetoverd tot een muziektheater. Maar ook de muzikanten zelf genoten zichtbaar.

De gasten uit Luxemburg, die Oranje afgelopen zomer leerde kennen in Wiltz tijdens een muziekfestival, georganiseerd door de Luxemburgse harmonie, hadden er duidelijk zin in. De ruim 40-koppige harmonie onder leiding van dirigent Tom Braquet schotelde het publiek een programma voor met een lekkere concertmars, een trompetsolo, een wat langer werk waarin het verhaal van een heks en een heilige in muziek werd uitgebeeld en – als contrast – een medley met nummers van de Duitse zanger Udo Jürgens. De toegift, een medley met nummers van Robby Williams, leverde het orkest een staande ovatie op.

Ook Oranje liet zich niet onbetuigd. Zo speelde de formatie van Bienze IJlstra een rappe Russian Fantasy en Call of the Cossacks, werd de gevoelige snaar geraakt in Jupiter en Variations on a psalm melody, wist Tryntsje Vogel de zaal te verbazen met haar spel in Concert in E-flat en gingen de remmen los in de oude Studio Sport-tune, Children of Sanchez.

Bron: Plaatselijk Belang Minnertsgea

Sint Jacobiparochie, 1 juni 2015

(Foto SV Friesland)

SV Friesland zet bestuursleden in bloemen bij jubileum

Sportvereniging Friesland heeft dit weekend haar 35-jarig bestaan gevierd met de Langste Straatloop van Nederland. Ook was er livemuziek in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

De loop over de karakteristieke 14,5 kilometer lange Oudebildtdijk kende diverse afstanden: vijf, tien, zestien, eenentwintig, dertig en zesendertig kilometer. De langste afstand werd bij de mannen een prooi voor Willem de Boer Exmorra en Harry Wiersma Blija: 2.20.09. Bij de vrouwen won Marjan de Ruiter (Sneek).

In totaal kwamen er 202 deelnemers aan de start. Ook is het SV Friesland bestuur in de bloemen gezet. Het bestuur bestaat uit: voorzitter Cor Zeemans, penningmeester Jouke Valk, wedstrijdsekretaris Jan van der.Hoek en Josefien en Jan Kooistra.

Bron: Franeker Courant

Westhoek, 30 mei 2015

'It is hiel wrang mar it oerkomt je.'

Rendert Rosier met een foto van zijn zoon Martijn. 'As je soan omkomt, dęr dochst niks oan.' FOTO LC/ASING WALTHAUS

Vijf jaar na het eind van de Nederlandse missie in Uruzgan wordt vastgesteld dat die vergeefs is geweest. Rendert Rosier uit Westhoek, wiens zoon in Uruzgan is gestorven, betwijfelt dat.

Rendert Rosier las deze week dat het werk van de Nederlandse militairen in Uruzgan voor niks zou zijn geweest. "Ast soks lęst, komt it wol wer op dy ta", zegt Rendert Rosier. In 2007 kwam zijn zoon Martijn in de buurt van Deh Rawod om het leven door een bermbom. Martijn was dertig en woonde met zijn vrouw en drie dochters (de vierde was op komst) in Sint Annaparochie.

Martijn was een van de vierentwintig Nederlanders die daar om het leven kwamen, net als Wim Dijkstra (36) uit Oudega (swf) en Aldert Poortema (22) uit IJlst.

De Nederlanders waren van augustus 2006 tot augustus 2010 in Uruzgan. Sinds hun vertrek hebben de taliban (of vergelijkbare groepen, de berichten lopen uiteen) de Afghaanse provincie weer teruggeslingerd naar de jaren negentig, de tijd van voor het militair ingrijpen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 30 mei 2015

Man aangehouden na huiselijk geweld en vernieling

De politie heeft vrijdagmiddag een 35-jarige man aangehouden nadat hij zijn vriendin thuis had mishandeld. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden om aan haar verwondingen te worden behandeld.

De man, die onder invloed van alcohol was, bleek ook nog tegen de auto van een willekeurige automobilist te hebben getrapt. Daarna was hij naar het huis van zijn schoonmoeder gegaan en had daar ramen vernield.

Daar werd hij uiteindelijk aangehouden. Hij is ingesloten en de politie doet een nader onderzoek.

Bron: Politie.nl

Ried, 28 mei 2015

Aftrap naamgeving fusiegemeente verricht bij De Oanset in Ried

De burgemeesters van het Bildt, Franekeradeel, Littenseradiel en Menameradiel hebben vanmiddag het startsein gegeven voor het naamgevingstraject en verkiezing van de naam van de nieuwe fusiegemeente. Zij deden dat bij basisschool De Oanset in Ried. Dat is het geografisch middelpunt van de nieuwe gemeente.

De vier inwoners uit de gemeenten die een hoofdrol spelen waren ook anwezig. Dat zijn: Emma, scholier uit Ried (Franekeradeel), Neno, een keatser uit Winsum (Littenseradiel), Frieda, een jonge vrouw uit het Bildt en Folkert, een boer uit Menameradiel.

Het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en de dorpen Winsum, Baaium, Spannum en Wjelsryp uit de gemeente Littenseradiel fuseren per 1 januari 2018. Alle inwoners van de nieuwe gemeente kunnen meedenken over een nieuwe gemeentenaam.

In de zomer worden drie namen geselecteerd, waar de inwoners van de nieuw te vormen gemeente in september uit mogen kiezen.

Bron: Franeker Courant

Franeker, 26 mei 2015

Zevenklapper Chris Wassenaar

Chris Wassenaar kan juichen: de zege op het NK is een feit. Links Johan van der Meulen. FOTO HENK JAN DIJKS

Voor de zevende keer deze eeuw won Minnertsga het NK kaatsen (Bondspartij). Net zo vaak was Chris Wassenaar erbij. De grote man staat door de zege van gisteren alleen op de vijfde plaats in het klassement aller tijden.

Af en toe dutte Chris Wassenaar gedurende de dag een beetje in. "It wie no en dan wat dreech om de gedachten by it keatsen te hâlden." Zijn maten Hendrik Kootstra en Hylke Bruinsma hadden alles goed voor elkaar en de Reus uit Minnertsga, 42 jaar inmiddels, hoefde lang geen echte bijdrage te leveren. Nou ja, hij sloeg nog een paar keer op in de eerste omloop, tegen Buitenpost (5-0 en 6-4). Waren de spieren tenminste een beetje los.

Daarna kon Wassenaar drie keer achter elkaar balkeerder zijn. Dat kwam goed uit, want een hele dag opslaan had zijn lijf niet aangekund. Nadeel: de kou nam bezit van zijn lichaam. "It wie stjerrende kâld."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 21 mei 2015

Foto: LC

Rechtszaak dreigt tegen beschermde Bildtdijken

Boeren in de gemeente het Bildt stappen naar de rechter als de Bildtdijken en het omliggende agrarische land beschermd dorpsgezicht blijven.

Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Teun de Jong uit Sint Annaparochie.

De NAV rekende rond deze tijd op een uitspraak van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op het bezwaar dat tegen de status is ingediend, maar dit is uitgesteld.

Wordt het bezwaar niet toegewezen dan staan de bedrijven in de toekomst op slot en spannen de boeren een rechtszaak aan.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 20 mei 2015

Snel Bildtstar schillen: 'Wêr binne de plaisters?'

Een groepje van vijf kunstenaars opende het Bildts kampioenschap Bildtstar Schillen. In totaal streden 110 schillers om de titel, die deze keer op naam kwam van Klaske Kampen. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Er ging 235 kilo aan aardappelen doorheen, gisteren tijdens het Open Bildts Kampioenschap Bildtstar Schillen op de Lammetsymet in Sint Annaparochie.

De ludieke opening van het evenement, dat sinds 2008 gehouden wordt, was voor vijf kunstenaars. De link met kunst is een vooruitblik op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. In verband daarmee doet de Stichting De Bildtse Aardappelweken ook mee aan het project Poetic Potatoes.

Janneke Spoelstra, schrijfster, Hein Jaap Hilarides, performer/schrijver, Hendrik Elings, beeldend kunstenaar, Henk Penninga, filmmaker en Tjipke Pasma, muzikant, slependemessen. Pasma zelfs letterlijk. Hij sleep zijn eigen aardappelmesje nog even op straat. Het mocht niet baten. Elings, onder het schillen zich afvragend waar de pleisters zijn, ging met de eer strijken. Hij schilde 1,27 kilo in 268 seconden, tegen 1,23 kilo van de nummer twee, Hein Jaap Hilarides.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf)>>

Sint Annaparochie, 20 mei 2015

‘Antwoorden bekijken? Dan word ik gek!’

Desiré van Dolderen en Anna Jellesma (vlnr, voor), Nynke Klijnstra, Ruth Kuperus en Lotte Jansma (achter) waren best tevreden over wiskunde. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het is een vrolijke boel bij christelijke scholengemeenschap Ulbe van Houten in Sint Annaparochie. Alle examenkandidaten bespreken hun wiskunde-examen na.

In de gymzaal van de school zit een enkeling nog op het examen wiskunde te zwoegen. Dit zijn de leerlingen die een half uurtje langer aan de toets mogen werken, bij voorbeeld omdat ze dyslexie hebben.

In de hal van de school staan de overige leerlingen te wachten. In totaal 71 vmbo’ers, afkomstig van zowel Ulbe vanHoutenals de openbare school De Foorakker, deden het examen wiskunde gisteren. In het hele land kwamen ruim 55.000 vmbo’ers in actie.

Bij Desiré van Dolderen, Anna Jellesma, Nynke Klijnstra, Ruth Kuperus en Lotte Jansma varieert het gevoel over het examen van ‘het ging wel’, via ‘makkelijker dan gedacht’ tot ‘ik was ruim op tijd klaar’. Dan gilt een vriendin: "Ik snapte niks van die hele toets!"

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Anne, 19 maaie 2015

Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Striid om rapste ierappelskiler fan It Bilt wer los

Op It Bilt is tiisdei it jierliks hichtepunt fan de ierappelskilers. Dan stride ferskate minsken wer om de titel rapste ierappelskiler fan It Bilt.

Doel is om safolle mooglik ierappels te skilen binnen 268 sekonden. Dat is it tal jierren dat der ierappels ferboud wurdt op It Bilt.

Dielnimmers meie de skylde Bildtstars nei de wedstriid meinimme.

De finale stiet middeis op it programma. Dan stride de bęste fiif skilers tsjin mekoar.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje >>

Sint Annaparochie, 18 mei 2015

Noardwest wil werk voor lager opgeleiden

Europees geld, dat Noardwest-Fryslân mogelijk krijgt uit het Leader-programma, moet deels ingezet worden om werk voor lager- en middelbaar opgeleiden te creëren.

Dat is een van de hoofdlijnen in het concept-plan ‘Ontwikkelingsstrategie' dat zeven streekambassadeurs vanochtend aanboden aan gedeputeerde Hans Konst.

Als het concept in Den Haag wordt goedgekeurd, hoopt de streek 2,45 miljoen euro Europese subsidie binnen te halen. Met cofinanciering van provincie, gemeenten en private partijen kunnen de investeringen oplopen tot 7 miljoen euro.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 18 mei 2015

Lammetjes en kampioenschap Bildstar schillen

De Lammetsymet is een jaarlijks terugkerende braderie en markt op de dinsdag van de kermis in Sint Annaparochie. Met meer dan honderd stands is dit een van de drukste markten in Noordwest-Friesland. Vast onderdeel is het Open Bildts Kampioenschap Bildstar schillen.

Het startsein hiervoor wordt gegeven om 10 uur bij de stand voor de winkel van Boterhoek Bloemen, de finale wordt geschild om 15 uur. Met Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 in het vizier gaat de openingstrijd dit jaar tussen vijf mensen uit diverse kunstrichtingen, onder wie beeldend kunstenaar en musicus Hendrik Elings, schrijfster/dichteres/vertaalster Janneke Spoelstra en filmmaker Henk Penninga. Daarna is iedereen welkom om in 268 seconden, het aantal jaren dat er aardappels op het Bildt worden verbouwd, zo veel mogelijk piepers te jassen.

De geschilde aardappels mogen mee naar huis. Er zijn allerlei schilmessen aanwezig (ook voor linkshandigen) maar iedere deelnemer mag ook zelf een favoriet mesje meenemen. De commissie Lammetsymet stelt drie geldprijzen (75, 50, en 25 euro) beschikbaar. Akkerbouwbedrijf Jensma levert net als elk jaar de Bildtse Bildtstars.

Bron: Leeuwarder Courant

Heerenveen, 16 mei 2015

Leon Boemhof in actie

Leon Bloemhof in nationale shorttrack team

Eind april maakten shorttrack bondscoach Jeroen Otter en zijn assistent Kip Carpenter van de KNSB bekend dat ze Leon Bloemhof uit Heerenveen (afkomstig uit Sint Jacob) hebben opgenomen in het nationale shorttrack team (officieel de NTS, de Nationale Trainings Selectie).

Hiermee is Leon een volwaardig lid geworden van een team van 13 personen, 8 mannen en 5 vrouwen. Onder hen natuurlijk de toppers als Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart en Jorien ter Mors bij de vrouwen. Ook zijn trainingsmaat sinds vele jaren, Dennis Visser uit Lemmer, maakt de overstap naar het nationale team.

Dit betekent de volgende stap in de topsportcarričre van Leon na een succesvol seizoen als laatste-jaars Junior A, wat werd afgesloten met zowel het Nederlands kampioenschap als ook het Europees kampioenschap. Daarnaast schreef hij nog 2 Nederlandse juniorenrecords op zijn naam. In Spanje gebeurde dit op de 500 meter (sinds 2009 in handen van Sjinkie Knegt) en op het NK in Amsterdam de 1000 meter.

Bron: sint-jacobiparochie.nl

Minnertsga, 16 mei 2015

Breekijzer gebruikt bij mishandeling

Een 55-jarige man uit Minnertsga is vrijdagavond aangehouden voor mishandeling van een 59-jarige buurtgenoot.

Het slachtoffer werd met een breekijzer geslagen op zijn hoofd en arm. Hij moest voor onderzoek en behandeling per ambulance naar een ziekenhuis.

De aanleiding is nog niet bekend en wordt onderzocht. Welk letsel het slachtoffer eraan over heeft gehouden, is bij de politie ook nog niet bekend.

De verdachte is aangehouden en zit vast voor nader onderzoek.

Bron: Politie.nl

Den Haag, 15 mei 2015

Jan Buizer, levensgroot levensgroot op de Haagse tram. FOTO RESIDENTIE ORKEST

Levensgroot

Jan Buizer, opgegroeid in Sint Annaparochie en Leeuwarden, rijdt sinds maandag heen en weer tussen Den Haag en Scheveningen.

Zijn beeltenis staat levensgroot afgebeeld op een tram.

Jan (34), altviolist in het Haagse Residentie Orkest, maakt reclame voor de concertserie ’Laat u niet wegblazen. Klassiek aan zee’, die het orkest komend seizoen speelt.

Bron: Leeuwarder Courat / gehoordgezien

Sint Annaparochie, 13 mei 2015

Verkeersplan: Bildtdijken krijgen kleur

Indeling 30 en 60 km gebieden

De Oude- en Nieuwebildtdijk krijgen een kleurrijke aanblik. Na twee maanden inspraak met bewoners heeft het college besloten welke verkeersmaatregelen er doorgevoerd zullen worden: kleuren die de snelheden van het gebied aangeven, geaccentueerde kruispunten en parkeerplaatsen. De veelbesproken paaltjes zijn geschrapt.

Het Bildt probeert al jaren de Bildtdijken veiliger te maken. Zo wordt er vaak te hard gereden. De voormalige zeeweringen hebben te maken met zowel particulier als zakelijk en agrarisch verkeer. Het blijft schipperen tussen die twee.

Nadat de gemeenteraad twee maanden terug de kaders had vastgesteld, konden bewoners van de Bildtdijken hun mening geven over de voorstellen. Het college heeft nu een keuze gemaakt.

Een belangrijke rol is weggelegd voor kleur. Groene en rode banen zullen de verschillende snelheidsgebieden, en de overgangen tussen 30 en 60 km, markeren. Bij die overgangen komen ook 'portalen' aan weerszijden van de weg te staan, waarop ook de nieuwe maximumsnelheid wordt aangegeven. De kruispunten worden met rood geaccentueerd.

link Lees ook de gemeentelijke website >>
Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 13 mei 2015

Zelfzorg Nije-Dyk: buren helpen elkaar met klusjes

Mark Glotzbach

Het opknappen van kleine (huishoudelijke) klusjes is vaak een kleine moeite, maar een groot plezier voor degene die het zelf (even) niet meer kan. Drie Nijedyksters willen hun mededijkbewoners bij elkaar brengen en het gevoel van ‘mienskip’ aanwakkeren: wie iets voor de ander kan of wil betekenen kan zich melden bij Zelfzorg Nije-Dyk. “Wij zorgen voor het platform, verder is het aan de mensen zelf.”

Een tak die in de weg hangt, een klusje op het dak, of boodschappen doen voor een zieke buur: als het aan Jelle de Jong, Jos Pieters en Mark Glotzbach ligt gaan bewoners van de Nieuwebildtdijk dit binnenkort samen opknappen. Zelfzorg Nije-Dyk (ZND) heet de website dat ze willen gaan oprichten. Het moet een platform zijn dat vragers en aanbieders bij elkaar brengt.“Het gaat ons om kleine klusjes,” vertelt Glotzbach, een van de initiatiefnemers. “Een lek, moeilijk snoeiwerk, of een boodschapje doen. Het is eigenlijk de aloude burenhulp, maar dan in een modern jasje.”

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 12 mei 2015

Fietspelgrimage stopt bij het Oude Stadhuis Hasselt

Fietspelgrimage stopt bij het Oude Stadhuis Hasselt© Freek Leene

Een veertigtal deelnemers aan de driedaagse fietspelgrimage St. Jacobiparochie – Uithuizermeeden – Hasselt – St. Jacobiparochie eindigden op de tweede dag van hun tocht in Hanzestad Hasselt. Zij werden ontvangen in de raadzaal van het Oude Stadhuis door voorzitter Wim Zwitser van het Toeristisch Informatie Punt Hasselt (TIP).

Zwitser mocht waarderende woorden in ontvangst nemen over de wijze waarop TIP de fietsers verwelkomt! Zwitser wist ze nog te melden dat dit een jaarlijks weerkerend evenement zal worden, waarbij de startplaats per jaar wisselt.

De planning is volgend jaar te starten in Uithuizermeeden en in het jaar daarop in Hasselt. Moe maar voldaan ging men op zoek naar hun overnachtingsadres om de volgende dag weer de tocht voort te zetten naar St. Jacobiparochie.

Elk van de deelnemer ontving bij vertrek een blijvende herinnering van hun bezoek aan Hasselt.

Bron: Zwartewaterkrant

Franeker, 11 mei 2015

Jan Schurer (links), Johan van der Meulen (voor) en Taeke Triemstra vieren hun overwinning. FOTO SIMON BLEEKER

Zege met symbolische waarde

Zaterdag twijfelde Taeke Triemstra nog over deelname aan de doorelkaar-lotenpartij in Franeker. Hij deed uiteindelijk mee. En won.

Met gelegenheidsmaten Johan van der Meulen (uitgeroepen tot koning) en Jan Schurer boekte hij zijn eerste zege sinds 4 mei vorig jaar. Toen, aan het begin van een seizoen waarin een schouderblessure hem hevig kwelde, won hij ook in Franeker. Het succes van gisteren had symbolische waarde: het was de definitieve afsluiting van een rotperiode en het startsein voor wellicht een nieuwe prachtige tijd.

De overwinning bewees dat Triemstra, die in september werd geopereerd, helemaal terug is. Nou ja, nog niet helemaal, zei de voorinse uit Sint Jacobiparochie zelf. Hij had zich nog enigszins ingehouden. In de finale was hij ver gegaan, maar zeker nog niet voluit.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 27 april 2015

CBS De Koppel

School Koppel wordt samenwerkingsschool

In Sint Jacobiparochie wordt de toekomstige samenwerkingsschool gevestigd in de huidige christelijke basisschool De Koppel.

Deze school wordt verbonden met de Open Hof, zodat er meer ruimte ontstaat. Dat werd vorige week bekend op de ledenvergadering van Plaatselijk Belang. De openbare basisschool De Opstap komt erbij.

In de perspectiefnota trekt het college 400.000 euro uit om de samenwerking voor te bereiden. De raad van het Bildt moet er nog mee instemmen. Voor het traject is een jaar uitgetrokken.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsgea, 27 april 2015

Ungelok Minnertsgea   -   Foto: Jacob Talsma (hvnieuws)

Persoan ûnder trekker yn Minnertsgea

By it oldtimerevenemint yn Minnertsgea is op Keningsdei in besiker ferwûne rekke. De man kaam nei alle gedachten űnder ien fan de trekkers dy't meidogge oan it evenemint. De ferwűnings fan it slachtoffer lykje ta te fallen. De man is mei in ambulânse nei it sikehűs brocht.

De organisaasje hat nei oerlis besletten om it evenemint trochgean te litten. De plysje siket út hoe't it űngelok gebeure koe. Foar de helpferliening waard űnder oare in traumahelikopter oproppen.

Bron: Omrop Fryslân
link Meer foto's op scannernet.nl >>

Sint Annaparochie, 25 april 2015

Tentoonstelling over Bildtse ‘o ja-gefoel’

Tot het ‘unyk materiaal’ van de tentoonstelling van Bildtse voorwerpen hoort deze klomp, die ooit als blikvanger aan de Warmoesstraat in Sint Anne aan de muur hing van klompenverkoper Gerryt Thijs de Jong.

Vanwege het 25-jarig bestaan ging het Bildts Dokumintasysintrum ‘op ’e strún’ door de zeven dorpen van de gemeente. Het leverde een schat aan voorwerpen, foto’s en verhalen op.

Alleen vandaag kunnen Bilkerts het resultaat van de speurtocht door de gemeente komen bewonderen. Of kennis maken met het werk dat de elf vrijwilligers van het Dokumintasysintrum al 25 jaar verrichten.

Voor veel inwoners is die kennismaking niet meer nodig, denkt voorzitter Jan Faber van de club. "Wy hewwe ’t wel ’s over ’t Bildts Kafee", vertelt hij over de woensdagen dat het Dokumintasysintrum in de bibliotheek open is voor publiek. De vrijwilligers moeten dan eigenlijk aan het werk met rubriceren, maar komen daar amper aan toe omdat er zo veel aanloop is.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 24 april 2015

Foto: LC

'Huiskamer' van Minnertsga geopend

Zaterdag viert Minnertsga feest, vrijdag was er al een opening voor genodigden. De nieuwe multifunctionele accommodatie van het dorp ging open. De naam wordt zaterdag onthuld.

Het gebouw heeft de uitstraling van een huiskamer gekregen en vervangt het oude dorpshuis, de Boppeslach. De nieuwbouw sluit aan op de bestaande voetbalkantine en kleedboxen en bestaat uit een foyer en een sporthal. De bouw nam een jaar in beslag, kosten werden gedrukt door zelfwerkzaamheid.

Het dorp zamelde ook nog geld in voor zonnepanelen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 24 april 2015

Fietstocht om te leren pelgrimeren

Een driedaagse fietstocht, die vrijdag startte in Sint Jacobiparochie, moet fietsers leren hoe ze het beste naar Santiago de Compostela kunnen fietsen.

In de drie dagen doen de deelnemers ervaring op met het rijden van langere afstanden met bepakking. Vrijdag werd gereden van Sint Jacobiparochie naar Uithuizen, zaterdag van Uithuizen naar Hasselt en zondag van Hasselt terug naar Sint Jacobiparochie.

De tocht wordt georganiseerd door het Pelgrims Informatiecentrum. Ook ervaren pelgrim-fietsers rijden mee.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 24 april 2015

Monumentstatus bedreigt het Bildt

De Bildtdijken en de aanliggende akkerbouwbedrijven vallen onder de monumentale status. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de Bildtdijken aangewezen tot monument. Om welk gebied gaat het? De monumentstatus betreft 17 km oude zeedijk met bebouwing, maar ook het hele gebied tussen de dijken valt eronder. En ook nog 200 meter ten noorden en 200 meter ten zuiden van de dijken. Dus de percelen en gebouwen ten noorden en ten zuiden van de dijken horen er ook nog bij. Dit betreft dus het grootste deel van het akkerbouwgebied van de gemeente het Bildt, van de Westhoek in het westen, tot de vaart van Froubuurstermolen naar Nijesyl, doorlopend naar de zeedijk, in het oosten.

Hoe kwam dit tot stand? Een ambtenaar van de provincie had zeventien jaar geleden bedacht dit gebied aan te wijzen als monument. De bevolking werd gevraagd wat ze daarvan vond; de bewoners vonden het geen goed idee. De gemeenteraad werd drie keer gevraagd om een standpunt (de aanhouder wint), maar die hield voet bij stuk en zei driemaal nee. Wij hebben er al vijfhonderd jaar op gepast en waarom zouden we dat nu niet meer kunnen?

Wat is het argument? De Rijksdienst is voor, de provincie is voor en de gemeenteraad is tegen: 2 voor en 1 tegen. Leven wij nog in een democratie of al in een dictatuur?

Bron: Leeuwarder Courant / TE GAST
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 24 april 2015

Arjaantje Sijtsma Lid in de Orde van Oranje Nassau

mevrouw Arjaantje Sijtsma

Op vrijdag 24 april ontving mevrouw Arjaantje Sijtsma (73) uit Minnertsga een Koninklijke Onderscheiding. Uit handen van burgemeester Gerrit Krol kreeg zij de titel Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Sijtsma krijgt de onderscheiding vanwege haar vele verdiensten voor met name op kerkelijk gebied.

Vanaf 1977 tot 1981 was zij jeugdouderling bij de Gereformeerde Kerk in Minnertsga. Sinds 1965 was mevrouw ook actief voor kerkblad “Rondom Gods Huis”. Van 1995 tot 1999 was decorandus Scriba voor de Gereformeerde gemeente. Tijdens deze jaren werd een bijzondere inzet gevraagd om te komen tot een samenwerking met de Nederlandse Hervormde Gemeente te Minnertsga.

Van 1999 tot 2012 was mevrouw voorzitter van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Minnertsga. In 1999 valt het besluit om de samenwerking tussen de Gereformeerde Gemeente en de Hervormde Gemeente te intensiveren en uiteindelijk te komen tot een fusie.

Bron: Gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 23 april 2015

Burgemeester Krol hekelt akkoord bed, bad en brood

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt heeft geen goed woord over voor het akkoord dat de VVD en PvdA gesloten hebben over het geven van 'bed, bad en brood' aan uitgeprocedeerde vluchtelingen. Volgens Krol is het enkel bedoeld om het kabinet in het zadel te houden. "Het lost het probleem niet op."

De twee regeringspartijen kwamen na negen dagen koortsachtig beraad woensdag tot een akkoord. Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen enkel in de vijf grootste steden van basale verzorging worden voorzien. Gemeenten daarbuiten die toch bed, bad en brood verlenen kunnen op een boete rekenen.

Volgens Krol (CDA) is het akkoord een schijnoplossing. "Ik wil hier geen mensen op straat. Daar ben ik altijd duidelijk in geweest. Den Haag hoort de opvang van uitgeprocedeerden goed te regelen. Die horen ook uitgezet te worden, als dat kan. Maar dat mislukt al jaren. Ik heb weinig vertrouwen in deze nieuwe regeling. Het is meer een compromis om samen als kabinet te kunnen blijven zitten, dan een oplossing voor het probleem dat er is. Het toppunt is wel dat een gemeente die wel bed, bad en brood geeft, met een korting op de algemene uitkering gestraft wordt."

Krol zegt dat hij - ondanks de aanwezigheid van een azc in de gemeente - nog niet tegen problemen met illegalen is aangelopen. "Maar het kan zomaar gebeuren dat wij er ook mee te maken krijgen. Neem China: dat land neemt simpelweg geen vluchtelingen terug. Dan kun je ze op het vliegtuig zetten, China stuurt ze per ommegaande terug. En dan zouden wij als gemeente een boete krijgen als we zo iemand helpen. Dan kan ik dat geld bij wijze van spreke net zo goed aan de vluchteling geven; wij zijn het toch kwijt. Deze oplossing is niet waterdicht en het humane aspect ontbreekt," aldus Krol, die niet verwacht dat het akkoord stand houdt bij de Raad van State, die over enige tijd uitspraak doet in een zaak over het probleem.

Bron: De Bildtse Post

Tzummarum, 22 april 2015

Automobiliste gewond bij eenzijdig ongeval Tzummarum

Een 52-jarige vrouw uit de gemeente Het Bildt is dinsdagochtend met haar auto in een sloot gereden op de Hegesylsterwei in Tzummarum.

De vrouw is met onbekend letsel door de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Getuigen verklaarden dat de vrouw al slingerend in de sloot belandde. In haar auto vonden agenten medicijnen die het rijgedrag kunnen beďnvloeden. Daarnaast ontstond het vermoeden dat de vrouw te veel alcohol had gedronken. Hierop is de vrouw aangehouden.

Aangezien zij naar het ziekenhuis werd vervoerd zal zij later gehoord worden. In het ziekenhuis is een bloedproef afgenomen voor nader onderzoek.

Bron: Politie.nl

Sint Annaparochie, 21 april 2015

Folto: LC

Himmelwike op het Bildt van start

Vierhonderd kinderen van vijf basisscholen in de gemeente het Bildt gaan deze week de strijd aan met zwerfafval.

De negende Himmelwike wordt dinsdag officieel geopend door wethouder Boukje Tol op de school 't Fonnemint in Sint Annaparochie. Het Bildt verbindt een wedstrijd aan de schoonmaakweek door aan de school die het meeste afval verzamelt een bokaal uit te reiken.

Vorig jaar werd die gewonnen door de Slotschool uit Sint Annaparochie. Toen werd in totaal 170 kilo zwerfafval opgeruimd.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 21 april 2015

Van friese wei en klei

Willem Schaafsma

Aardappelen, groenten en vlees: voor veel mensen nog steeds het traditionele menu. Maar het kan allemaal best spannender. Neem een agv'tje van de Friese bodem. Voor de begeleiding van het vlees heeft Schaafsma meteen een tip: de Annabelleaardappel die wordt geteeld door Roelof de Jonge in Sint Annaparochie. "Een echt Friese aardappel, uit het Bildt." Waarmee hij meteen een van de mooiste aardappelgebieden van Nederland aanstipt. Het 'buitendijkse gebied' heeft het ideale aardappelklimaat: dicht bij zee, zodat de zeebries bladluis - die verschillende aardappelvirusziekten overbrengt - verjaagt; vruchtbare klei; ondernemende boeren.

Op de akkers staan natuurlijk ook beroemde Friese aardappelrassen als Bintje, maar die komt oorspronkelijk uit Sumar. Het Bildt is wel de geboortegrond van de Bildtstar (1984), Red Scarlett, Desirée (1962) en de Frieslander. Af en toe kom je nog oude rassen tegen als de Rode Eersteling (anno 1942). Vermaard is het Berlikumer Geeltje dat rond 1890 is gekweekt. Officieel is het geen Bildtse aardappel, maar de zeeklei van Berlikum plakt aan die van het Bildt. Bildtkers dromen en denken in aardappels. Daarom past het ook dat ze aangehaakt zijn bij alle festiviteiten die Leeuwarden de aankomende tijd feestelijk kleuren.

Bron: Leeuwarder Courant / Eerlijk Heerlijk Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 20 april 2015

Flinke opbrengst rommelmarkt Het Noorden

De rommelmarkt en tombola die KV Het Noorden zaterdag heeft gehouden, heeft de kaatsclub ruim tweeduizend euro opgeleverd.

Het evenement vond plaatst in de loodsen van Hessel in Sint Jabik.

De volgende rommelmarkt is in oktober.

 

Bron: Franeker Courant

Minnertsga, 19 april 2015

Nico Zonderland neemt afscheid als voorzitter Pleatslik Belang Minnertsga

Nico Zonderland, hier bij de overhandiging van een cheque van 2.500 euro aan Wim Dijkstra van de MFA. (Foto's Don Hoffman / 3-11-14)

Bloemen en mooie woorden voor Nico Zonderland op de algemene ledenvergadering van Pleatslik Belang Minnertsgea afgelopen vrijdag. Zonderland heeft al met al 17 jaar in het bestuur gezeten, waarvan de laatste 14 als voorzitter. Door mede-bestuursleden wordt hij omschreven als een dorpsman en een man van het dorp. Betrokken en strijdbaar.

Onder zijn voorzitterschap is de MFA tot stand gekomen. De multi-functionele accommodatie die op 24 en 25 april geopend wordt. De nieuwe accommodatie die aan de bestaande voetbalkantine is aangebouwd is een grote stap vooruit voor Minnertsga. De MFA, de húskeamer van Minnertsgea, is voetbal, kaatsen, gym, volleybal maar ook toneel, verjaardagsfeesten, vergaderingen, schoolmusicals, optredens en oefenruimte voor koren.

Zonderland wordt opgevolgd door Jacob Lolkema, die al in het bestuur zat. Nieuw lid is Rinco de Vries. Het was tevens de laatste algemene ledenvergadering in de Boppeslach. Het oude dorpshuis heeft vele jaren dienst gedaan maar voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Bron: Minnertsga Dorpsberichten

Minnertsga, 17 april 2015

Foto LC

Aangepast paardrijden zoekt steun in Minnertsga

Paardencentrum Klein Hermana in Minnertsga ontwikkelt zich steeds meer tot een welzijnscentrum voor mens en paard.

De Stichting Aangepast Paardrijden zet zich daarvoor in. In opdracht van de stichting verzorgt een gediplomeerd instructeur Aangepast Paardrijden, tevens hbo-gediplomeerd Maatschappelijk Werker de lessen voor mensen met een lichamelijke of psyschische beperking.

Het gaat om groepslessen, individuele lessen, therapeutische lessen en snoezelen met paarden. De stichting zoekt hiervoor sponsors en vrijwilligers.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 17 april 2015

Bestemming voor dorpshuis gezocht

Dorpsbelang Ouwe-Syl is op zoek naar een goede bestemming voor het voormalige dorpshuis. Het pand achter bezoekerscentrum Aerden Plaats staat, op enkele tijdelijke huurders na, al enkele jaren leeg.

Voor activiteiten gebruikt het dorp het café. In overleg met Stichting Doarp en Bedriuw (DBF) zijn al ideeën langsgekomen voor fietsverhuur en douches en toiletten voor toeristen. De DBF moet daar dan wel een exploitant voor vinden.

Dorpsbelang denkt ook aan een nieuwe beheersstichting.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 15 april 2015

1.2 Miljoen voor kunstgrasveld, MFA Froubuurt en school St.-Jacob

Het Bildtse college investeert € 1.2 miljoen in drie grote projecten. Vv St.-Annaparochie krijgt drie ton voor een kunstgrasveld, het MFA Froubuurt krijgt ook drie ton. Vier ton wordt gereserveerd voor het vormen van een samenwerkingsschool in St.-Jacobiparochie. Het gebouw van obs de Koppel wordt dan verbonden aan Open Hof.

Bij de voetbalvereniging in St.-Annaparochie kan de vlag uit. Hen is drie ton toegezegd voor het zo vurig gewenste kunstgrasveld. “Het totale project kost iets meer, maar we denken dat ze hiermee prima uit de voeten kunnen,” aldus wethouder Hillie Blaak. Iets anders ligt dat in het geval van het MFA in Froubuurt. Het college stelt hen ook drie ton in het vooruitzicht. Dat is een ton minder dan gevraagd, voor het bijna 9 ton kostende centrum. Volgens Blaak moet het dorp “nog eens kritisch kijken of het plan ook soberder van opzet kan worden. Dan kunnen ze met deze drie ton een heel eind komen.”

Voor de mogelijke samenwerkingsschool in St.-Jacobiparochie wordt vier ton gereserveerd. Na Froubuurt en Ouwe-Syl zal ook in St.-Jacob worden bekeken of er animo is voor het laten samengaan van de Opstap en de Koppel. Dat traject duurt een jaar, maar als het doorgaat, wordt locatie de Koppel het nieuwe schoolgebouw.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 13 april 2015

'Pannenkoekenkerk' Struverij noodgedwongen te koop

Pannenkoekenkerk de Struverij in St.-Annaparochie staat te koop. Eigenaar Paul Feenstra, die in 2013 met het nieuwe restaurant begon, ziet zich om medische redenen genoodzaakt zijn zaak te verkopen.

In 2013 begon Feenstra de Struverij in de voormalige doopsgezinde kerk in St.-Anna. Nog datzelfde jaar ontving hij de aanmoedigingsprijs voor Bildtse ondernemers van gemeente het Bildt. Nog geen twee jaar later staat de zaak te koop: Een zenuwaandoening in zijn linkerhand maakt het hem onmogelijk om nog met dienbladen en borden te lopen.

Twee operaties en diverse therapeuten hebben niet opgeleverd. Na de laatste operatie, in februari dit jaar, werd het alleen maar erger. “Dan kin ik wel een annimme om myn werk doen te laten, maar dan sit ik sels alleen achter in de saak. Dat is niks foor mij. ’t Is heel spitig, maar dut is ’t beste soa,” aldus Feenstra. Hij had al jarenlang last van zijn hand. “Maar je late je niet kinne, en ’t gong ok nag wel. Ant forig jaar, doe worde ’t slimmer.” Toch is Feenstra de eerste om het ‘leed’ te relativeren. “Ik waar lessen nag bij de therapeut, en at je sien hoe slim anderen d’r an toe binne, dan dink ik: dan fâlt ’t bij mij allegaar met, wer klaag ik over? Ik bin sônd, ’t is ok niet soa dat ik niks meer met die hând kin. Maar myn fak útoefene, dat gaat nou krekt niet meer."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 april 2015

FOTO ANTON KAPPERS

Brand in kerk Sint Annaparochie

Bezoekers aan een kerk in de Jan Jansz Costerstraat (Sint Annaparochie) werden zondagochtend opgeschrikt door een brand.

Het bleek dat er kortsluiting in de koelkast was ontstaan. Dit zorgde voor veel rook in het kerkgebouw. De koelkast is inmiddels buitengezet. Het sein brand meester is dan ook gegeven.

Er waren 6 mensen in de kerk aanwezig.

Bron: Franeker Courant

Franeker, 9 april 2015

Tien personen gaan over gemeentenaam

In de naamgevingscommissie voor de nieuwe gemeente met de werknaam Westergo worden tien personen benoemd. Zij moeten uit alle inzendingen vanuit de bevolking drie voorstellen doen voor een nieuwe naam voor de fuserende gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en enkele dorpen van Littenseradiel. Onafhankelijk voorzitter is Bert Looper, directeur van Tresoar.

Namens de toeristische sector neemt Folkert Kuperus uit Franeker plaats, namens de agrarische sector Hanneke van der Veer-Ybema uit Wjelsryp, voor handel en nijverheid Henkjan Hettema uit Dronryp en oud-burgemeester Klaas Dankert van het Bildt namens cultuur, onderwijs en welzijn. De andere vijf komen uit de dorpsbelangen van Westhoek, Oosterbierum/Klooster-Lidlum en Spannum, de gezamenlijke dorpsbelangen van Menameradiel en buurtvereniging It Stiselplak uit Franeker.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 9 april 2015

Stijging van overlast in het Bildt

In de gemeente het Bildt is het aantal gevallen van overlast in 2014 gestegen ten opzichte van 2013. Het gaat vooral om overlast door gestoorde of overspannen personen en overlastgevende jeugd.

Van overlast door verwarde personen kwamen in 2013 25 meldingen, het jaar erna 54. De jeugdoverlast steeg van 35 gevallen in 2013 naar 81 in 2014. Dit laatste ligt ook aan de manier van registreren, meldt de Integrale Veiligheidsrapportage van de Middelsee Gemeenten.

Op het Bildt is gericht gesurveilleerd om een groep overlastgevende jeugd beter in beeld te krijgen. De gemeente kampt ook met een stijging van het aantal ruzies en vechtpartijen van 83 in 2013 naar 100 in 2014. In het oplossen van dit soort conflicten gaat veel tijd zitten en kan de wijkagent een belangrijke rol spelen.

Bron: Leeuwarder Courant

Amersfoort, 8 april 2015

'De gemeente wil meer geld, dat is de adder onder 't grâs'

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wees de Bildtdijken vorige maand aan als beschermd dorpsgezicht. Na een presentatie gaf zelfs de gemeenteraad - die zich eerder drie keer unaniem tegen de aanwijzing keerde - de weerstand op en accepteerde een meerderheid de status. Maar de asgrariërs in het gebied laten het er niet bij zitten. Volgens hen levert de beschermde status teveel beprekingen op, voor boeren čn burgers. "Wij make echt 'n kâns."

Een groep van twintig man reisde afgelopen donderdag af naar het hoofdkantoor van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort. Daar mochten ze, ten overstaan van meeschrijvende juristen, hun bezwaren tegen de aanwijzing kenbaar maken.

Teun de Jong, agrariër aan de Oudebildtdijk, deed het woord namens de Nederlandse Akkerbouw Vereniging (NAV). "De Rijksdienst skermt d'rmet dat d'r goed overlęg weest is met de gemeente, maar't waar 't beslút fan de minister om deuze status toe te kinnen. Atjou 'n gebied fan 2500 ha 'n beskermde status oplęge wille, dan prate je dos eerst ok met de beweuners of dorpsbelang? Wij binne d'r nooit in kind."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 8 april 2015

Malta's op de markt

Stadsomroeper Hanm de Vries meldt dat de nieuwe Malta-aardappels zijn aangekomen. Rechts burgemeester Gerrit Krol. Froukje de Jong van Stichting Aardappelweken en Sjoerd Feitsma, wethouder van Leeuwarden. Zij krijgen van De Jong de eerste zakjes overhandigd. (foto: Jan Bonefaas)

Op de markt van Leeuwarden werden vrijdag de eerste verse Malta-aardappelen, van Bildtse oorsprong, verkocht.

De pootaardappelen werden enkele maanden geleden vanaf het Bildt naar het eiland gestuurd. Dat gebeurt al zo'n honderd jaar. In het voorjaar komen de piepers dan weer terug naar het Bildt. Toen de twee ton aardappelen richtng Mediterranee ging zaten er Bildtse gedichten bij, nu kwamen de 'Poetic Potatoes' terug met Mlaltezer poëzie.

De aardappels zitten in speciaal bedrukte zakjes van twee kilo met daar aan vast een Maltees gedicht. Het project is een samenwerking van de Bildtse Aardappelweken en tijdschrift De Moanne, in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden in 2018. ln dat jaar vinden ook de aardappelweken weer plaats. De aardappelen zijn o.a. verkrijgbaar bij Albelt Heijn in St.-Annaparochie.

Stadsomroeper Harm de Vries meldt dat de nieuwe Malta-aardappels zijn aangekomen. Rechts burgemeester Gerrit Krol. Froukje de Jong van Stichting Aardappelweken en Sjoerd Feitsma, wethouder van Leeuwarden. Zij krijgen van De Jong de eerste zakjes overhandigd. (foto: Jan Bonefaas)

Bron: De Biltse Post

Sint Jacobiparochie, 8 april 2015

Triemstra: moment van de waarheid

Taeke Triemstra hoopt vanaf mei weer in wedstrijdverband te kunnen kaatsen. FOTO HENK JAN DIJKS

Zijn fysiotherapeuten zijn optimistisch, maar Taeke Triemstra blijft voorzichtig. De kans dat hij de opening van het kaatsseizoen haalt, is volgens hem zo’n 50 procent.

Taeke Triemstra heeft last van zijn rug. Niet prettig nu de start van het kaatsseizoen nadert. Maar goed, echt druk maakt de voorinse uit Sint Jacobiparochie zich er niet om. "Ik ha my wat ferhâlden mei it sporten, tink ik", zegt hij.

Belangrijker dan de rug is de staat van zijn rechterschouder. Het gewricht dat hem vorig seizoen zo onnoemelijk veel last én een mislukt seizoen bezorgde, het gewricht ook waaraan hij in september vorig jaar werd geopereerd, is duidelijk aan de beterende hand. Het kraakbeen zit weer vast aan het bot en Triemstra is prima in staat een bal over de boven te meppen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 6 april 2015

Jagersvereniging Wildbeheerseenheid gaat reeën tellen

De jagers van de lokale jagersvereniging Wildbeheerseenheid (WBE) Tusken Waed en Stêd gaan vrijdag 10 en zaterdag 11 april op pad om de in hun gebied aanwezige reeën te tellen.

Het tellen is een terugkerende jaarlijkse activiteit en is in principe altijd op het zelfde moment.

Ieder jaar worden de aantallen reeën in van de WBE geteld om een goed beeld van de ontwikkeling en de conditie van de dieren te krijgen.

"April is daarvoor een prima periode, omdat in deze periode de sprongen – groepen bokken en geiten – nog redelijk bij elkaar zijn en de natuur een handje helpt doordat wat groeit en bloeit dan nog op het punt staat om te beginnen", aldus de jagersvereniging.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 4 april 2015

Poëtische piepers

Stadsomroeper Harmen de Vries van IJlst roept de komst van Maltezer aardappelen op de Leeuwarder vrijdagsmarkt om. FOTO NIELS WESTRA

Al meer dan een eeuw zijn het Bildt en Malta door de aardappel met elkaar verbonden. Gisteren werden twee ton Malta’s op de Leeuwarder markt aangeboden, compleet met gedicht.

Riha ta’ patata umda jdejk maqsuma: zo begint het gedicht van de Maltese dichteres Simone Iguanez dat aan honderden jutezakken, met nieuwe Maltese aardappelen is genaaid. Niet echt begrijpelijk voor de gemiddelde Nederlander. Gelukkig zit er een Engelse vertaling bij. Het betekent iets van: de geur van vochtige aardappelen, je gekloofde handen. Kijk, daar kan een Bildtse aardappelboer zich heel wat bij voorstellen.

Op de vrijdagmarkt op het Leeuwarder Zaailand waren gisteren de eerste Malta’s te koop, traditioneel altijd de eerste nieuwe aardappelen die in de lente te krijgenwaren. Maar sinds de concurrentie van landen als Israël, Cyprus en Marokko opkwam, raakte de klad er wat in. Malta kon moeilijk iets terugdoen, namelijk: daarvoor is er simpelweg niet genoeg grond op het eilandstaatje.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Minnertsga, 3 april 2015

Bij de Westhoek

Uitnodiging kwelderexcursie Westhoek, praat op 15 april mee over mogelijke afsluiting

Een bruine kiekendief die over het riet zweeft, de blauwborst met zijn felblauwe borst en de velduil. Allemaal zijn het bijzondere vogelsoorten die op de kwelder Westhoek broeden.

Het hele jaar door gebruiken tienduizenden wadvogels de kwelder als een plek om uit te rusten. Dagelijks komen veel mensen genieten van de vogels die hier zitten, of ze komen even uitwaaien of hun hond uitlaten.

Omdat deze kwelder nog niet zo lang bestaat, zijn er geen paden en geen afspraken over de toegankelijkheid van het gebied. Het blijkt dat we de bescherming van dit gebied nog niet goed hebben geregeld. Voor wandelaars die de kwelder op lopen en mensen die hun hond los laten is het vaak onbekend wanneer ze vogels verstoren. It Fryske Gea wil bereiken dat hier voldoende rust is voor vogels en ruimte voor mensen om van de kwelder te genieten.

Bron: Dorpsberichten Minnertsga
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 3 april 2015

De Bildtse aardappel terug uit Malta

De stichting De Bildtse Aardappelweken startte onlangs in samenwerking met literair tijdschrift De Moanne het project ‘Poetic Potatoes’.

Speciaal voor Leeuwarden Fryslân 2018 werden in september Friese gedichten naar Malta verstuurd. Valetta op Malta is samen met Leeuwarden Culturele Hoofdstad in 2018.

De gedichten zitten in zakken met Bildtse pootaardappelen. De Maltezers stuurden vervolgens op hun beurt bij de nieuwe oogst Malta-aardappelen Maltezer gedichten terug naar Fryslân. Poetic Potatoes resulteert uiteindelijk in een gedichtenbundel met gedichten in het Bildts, Fries, Nederlands, Maltees en Engels.

Bron: GPTV

Leeuwarden, 2 april 2015

Winkeldief bedreigt politieagenten

Aan de Nieuwestad in Leeuwarden is dinsdagmiddag een 37-jarige man uit de gemeente Het Bildt betrapt bij een winkeldiefstal.

De man sloeg op de vlucht maar kon in de Peperstraat door de politie worden achterhaald. Tijdens zijn aanhouding bedreigde en beledigde de 37-jarige de agenten.

 

Bron: Huis aan Huis

Sint Jacobiparochie, 2 april 2015

Lont bouwt plan Zuiderburen af

Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie neemt een bouwplan in de Leeuwarder wijk Zuiderburen over van het failliete bedrijf Van der Werf uit Sint Nicolaasga.

Het was de bedoeling om achttien gelijksoortige woningen te bouwen op de Suderstienplaat, maar dit liep spaak op het bankroet van Van der Werf in 2013.

De gemeente en de curator hebben nu een deal gesloten met Lont, dat de laatste tien woningen zal bouwen. Onderling worden de kosten voor grond en rechten afgehandeld.

Het gaat om vrijstaande woningen van circa 269.000 euro, die direct aan het water zijn gelegen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 1 april 2015

Biltdykboeren wolle status beskerme doarpsgesicht kwyt

Bouboer oan Aldebiltdyk

Boeren oan de Biltdiken meitsje beswier tsjin de status fan beskerme doarpsgesicht, dy't de minister fan OCW yn jannewaris takend hat.

Dat dogge se hjoed op in harksit yn Amersfoort. Se binne benaud dat harren bedriuwen op slot komme te sitten en útwreiding net mear mooglik is.

Beskerme doarpsgesicht is goed foar toerisme, fynt de gemeente It Bilt. De boeren fine dat harren bedriuwsfiering der net űnder leie mei. Sy binne al ieuwen de ekonomyske motor fan de regio. As de harksit neat úthellet, stappe de Biltdykboeren nei de rjochter.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Ferslachjouwer Ronnie Porte yn petear mei bouboer De Jong en wethâlder Haarsma >>      link Lees het hele dossier status BILDTDIJKEN >>

Minnertsga, 1 april 2015

Rommelmarkt Oranje Minnertsga levert ruim 1500 euro op voor jeugd CMV

De rommelmarkt die CMV Oranje Minnertsga in dorpshuis De Boppeslach heeft gehouden, heeft na aftrek van kosten ruim 1500 euro opgeleverd. De opbrengst is bestemd voor de aanschaf van instrumenten en uniformen voor de jeugd.

Er werd niet alleen volop gehandeld aan de tafels, die uitpuilden van de prullen en andere hebbedingetjes, maar ook het draaiend rad, de hoek met huis- en tuindecoraties en de verkoop bij opbod deden het goed.

Bij de veiling bleek een grote kast een gewild items. Ook deden veel bezoekers een gooi naar het te raden gewicht van een rollade en het aantal knikkers in een pot.

Bron: Franeker Courant

 
archief 2015 (1e kwartaal)
archief 2014 (4e kwartaal)
archief 2014 (3e kwartaal)
archief 2014 (2e kwartaal)
archief 2014 (1e kwartaal)
archief 2013 (4e kwartaal)
archief 2013 (3e kwartaal)
archief 2013 (2e kwartaal)
archief 2013 (1e kwartaal)
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken