Sint Jacobiparochie, 31 maart 2015

Troefmarkt sluit op 1 juni de deuren

De Troefmarkt in Sint Jacobiparochie sluit op 1 juni de deuren. Eigenaren Hans en Agaat Voorduin zijn failliet.

Zij hadden de winkel vanaf 2003. "Maar als de mensen niet komen, houdt het op." In 2009 riep de toenmalige burgemeester van het Bildt bedrijven en inwoners nog op meer bij de buurtsupers te kopen. "Maar de gemeente kwam hier ook nooit."

Door de sluiting raakt het dorp ook een pinmogelijkheid kwijt en het postkantoor. Het echtpaar heeft één werkneemster in dienst.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Oberstdorf, 29 maart 2015

Leon Bloemhof Europees Kampioen schorttrack

Leon Bloemhof

Half maart werden het EK junioren in het Duitse Oberstdorf verreden. De aanloop hiernaar toe was voor Leon Bloemhof goed verlopen. In 3 competitietoernooien in West-Europa wordt bepaald welke 8 sterkste rijders zich gaan meten met de 8 sterkste Oost-Europese rijders. In een prachtige omgeving tussen hoge besneeuwde bergen, was er 3 dagen felle strijd tussen de 16 rijders uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Bulgarije, Rusland, Letland, Hongarije en Kroatië.

Dit concentreerde zich met name tussen Leon en zijn trainingsmaat Dylan Hogerwerf. De eerste afstand, traditioneel de 1.500 meter, schreef Leon direct op zijn naam, gevolgd door Dylan op de 2e plaats. De 500 meter werd een prooi voor Dylan. Waar Leon bij het uitkomen van de laatste bocht op plaats 2 nog een actie wilde plaatsen voor de overwinning, draaide hij zo krap dat hij de druk verloor, in de boarding schoot en niet 1 of 2 maar laatste werd. Hierdoor liep Dylan uit in punten en moest de 1.000 meter de beslissing brengen.

De halve finale was een ware krachtmeting waarbij Leon door direct op kop te komen en de rest kapot te rijden plaatsing voor de A-finale veilig stelde. Hierin moest hij beslist 1e worden en Dylan maximaal 3e worden om kampioen te worden. Door op dezelfde manier te rijden, dus de kop pakken en te gaan sleuren, wist hij een gaatje te slaan, als 1e te finishen waarbij Dylan niet verder dan de 3e plek kwam. Hiermee was het Europese kampioenschap een feit geworden. Een geweldige afsluiting van een erg sterk gereden seizoen en ook de afsluiting van de junioren-periode.

Bron: sintjacobiparochie.nl
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 28 maart 2015

Ook als vader kent grasbaanracer Van der Steen geen angst

Henry van der Steen, foto: Omrop Fryslân

Al jaren is Henry van der Steen vaste waarde in Vries, waar morgen de eerste wedstrijd van het open NK grasbaan wordt verreden. Maar er is één groot verschil in vergelijking met voorgaande seizoenen: de 27-jarige coureur uit Oudebildtzijl heeft er tegenwoordig een supporter bij. In januari van dit jaar werd namelijk zoontje Rick geboren. Het kersverse vaderschap betekent echter niet dat hij anders op de motorfiets zal zitten.

Eind 2014 kon de Fries tevreden concluderen dat hij zijn beste seizoen ooit als grasbaanracer had beleefd en dus kon hij zijn geluk niet op. Dat die vreugde een overtreffende trap kent, bleek zo'n twee maanden geleden. Met vriendin Laura geniet Van der Steen volop van hun pasgeboren zoon. "Ik sta dus helemaal blij en gelukkig aan de start van een nieuw seizoen", grijnst hij.

Het vaderschap zorgt volgens hem voor extra energie, niet voor angst of het te veel stilstaan bij de gevolgen van een crash. "We weten allemaal dat de sport nu eenmaal risico's met zich meebrengt. Maar als je daar te veel aan gaat denken, gaat het misschien wel eerder mis", zegt van der Steen over de sport waarbij de coureurs soms snelheden tot ver boven de 100 kilometer per uur behalen.

Bron: Friesch Dagblad

Leeuwarden, 28 maart 2015

Traditionele Malta-aardappelen aangeboden op Leeuwarder Weekmarkt

Foto LC

De traditionele Malta-aardappelen zijn dit jaar te koop vanaf vrijdag 3 april. Op Goede Vrijdag worden ze dan te krijgen op de Leeuwarder weekmarkt.

De eerste piepers, verpakt in speciaal ontworpen jutezakjes, worden ’s morgens om tien uur aangeboden aan gedeputeerde Jannewietske de Vries en de burgemeesters Ferd Crone (Leeuwarden) en Gerrit Krol (het Bildt).

In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 startte de stichting De Bildtse Aardappelweken in samenwerking met literair tijdschrift De Moanne het project ‘Poetic Potatoes’. Vier jaar lang worden in september Friese gedichten in met Bildtse pootaardappelen gevulde zakken richting Malta verscheept.

Daar uitgegroeide Malta’s worden geďmporteerd door aardappelcoöperatie Agrico en, voorzien van een ‘geoogst’ Maltees gedicht, verhandeld op de markt. Op zaterdag 4 april begint de verkoop in met Aardappelgroothandel Greydanus samenwerkende supermarkten.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 28 maart 2015

Burgemeester Gerrit Krol reikt de onterscheiding uit aan Marty Slager

Lintje voor inzet kaatsvereniging

Bij zijn afscheid als voorzitter van Kaatsvereniging Het Noorden uit Sint Jacobiparochie is Marty Slager (57) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Slager vervulde het voorzitterschap sinds 2005, daarvoor was hij penningmeester en bestuurslid. De kaatsliefhebber steekt ook op het veld de handen uit de mouwen bij het leggen van perken en het leiden van wedstrijden.

Vijftien jaar geleden startte hij een rommelmarkt. Zijn kaatsarchief wordt regelmatig geraadpleegd door het kaatsmuseum.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees ook het bericht op de gemeentelijke website >>

Sint Annaparochie, 26 maart 2015

Laatste kans op Bildtse dorpsnamen verkeken

Foto LC

De laatste kans om de Bildtse dorpsnaam bovenop de borden te krijgen, is gisteren door een meerderheid van de raad verworpen. Alleen de indieners van het amendement, de partijen Werkgroep het Bildt en Frije Bilkerts, stemden met zeven raadsleden voor. De acht van PvdA, VVD en CDA stemden tegen.

De voorstanders kwamen nu met het voorstel omdat ze nog voor de fusie met andere gemeenten in 2018 de Bildtse dorpsnamen veilig wilden stellen. Als er geen Bildtse gemeenteraad meer is, die weet en voelt wat het Bildts Aigene is, moet je de aandacht voor de Bildtse taal nu borgen, redeneerde fractievoorzitter Leendert Ferwerda van de Frije Bilkerts.

Zo'n taalverandering kan dan mooi meegenomen worden als de borden toch veranderd moeten worden met een nieuwe gemeentenaam, stelde Werkgroep Het Bildt. In 2009 en 2013 werd ook al tevergeefs geprobeerd Bildtse dorpsnamen in te voeren. CDA en VVD lieten duidelijk doorschemeren dat het wat hen betreft de laatste keer moest zijn. Of de Bildtse naam nu boven of onder staat, het gevoel is hetzelfde, vinden deze partijen. Je voelt je wel een Bilkert.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 26 maart 2015

Brandje in meterkast

Donderdagavond omstreeks kwart voor zeven werd de brandweer gealarmeerd voor een woningbrand aan het Zuideinde.

Bij aankomst van de brandweer bleek er een klein brandje te zijn ontstaan in de meterkast en deze was door de bewoners reeds geblust.

De brandweer heeft de woning geventileerd. Een persoon werd door het gealarmeerde ambulancepersoneel gecontroleerd vanwege het inademen van rook. Ook kwam Liander ter plaatse om de stroom van de woning af te sluiten.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 26 maart 2015

Foto LC

Bildt boos over buslijn naar Franeker

De gemeente het Bildt is ontstemd over de nieuwe buslijn van Arriva voor dorpen boven Franeker naar Franeker.

De verbinding komt er komende winter op verzoek van de school AMS uit Franeker. Het Bildt is in het overleg hierover helemaal niet betrokken, aldus wethouder Nel Haarsma. Terwijl deze gemeente op dit moment fors investeert in een nieuwe onderwijscampus.

De gemeente vreest nu concurrentie voor het onderwijscomplex in Sint Annaparochie en laat het er niet bij zitten. De nieuwe buslijn vervoert leerlingen uit dorpen als Berltsum, Menaam, Dongjum, Tzummarum en Dronrijp.

Bron: Leeuwarder Courant

Grou, 26 maart 2015

Kleren Kas Feestkledingverhuur verkassen naar Grou

Kas Feestkledingverhuur uit Sint Jacobiparochie sluit deze week na veertig jaar definitief zijn deuren.

De inventaris, zo’n 15.000 feestoutfits, is overgenomen door Feestkleding Grou. Dit is een nieuw bedrijf van het Grouster echtpaar Nanko Kornet en Femke Heijnsbergen.

De winkel aan de Gedempte Haven wordt op 19 april officieel geopend, maar klanten kunnen er nu al terecht. De Grousters gaan zogenoemde themakisten verhuren: complete paketten met hetzelfde thema, bedoeld voor kinderfeestjes.

Bron: Leeuwarder Courant

Finkum, 22 maart 2015

Fietser ernstig gewond bij oversteken N357

Op de Bredyk - N357 is zondagmiddag een 77-jarige fietser uit Sint Annaparochie ernstig gewond geraakt op de oversteekplaats.

Rond 14:45 stak een fietser de 80 kilometerweg N357 over via de oversteekplaats bij Finkum. Tijdens het oversteken werd de fietser aangereden door een VW Golf komende uit de richting van Stiens. De auto probeerde de fietser nog te ontwijken maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. De auto kwam met twee lekke banden een flink eind verderop tot stilstand.

Een passerende ambulance met patiënt aan boord heeft eerste hulp verleend. Een tweede ambulance kwam ter plaatse voor assistentie en vervoer. Het slachtoffer is met spoed per ambulance naar het MCL gebracht.

Bron: 112 Fryslân / Politie
link Meer foto's en video >>

Sint Jacobiparochie, 22 maart 2015

Schaakclub Emanuel Lasker deelt tik uit

Schaakclub De Twee Kastelen uit Buitenpost heeft zaterdag niet kunnen stunten in het duel met Emanuel Lasker uit Sint Jabik.

De Buitenposters werden met maar liefst een 7-1 nederlaag naar huis gestuurd. Alleen Gerben van der Heide en Bruno Jelic (die afgelopen vrijdag zijn titel als kampioen rapidschaken van DTK prolongeerde) wisten er een remise uit te slepen, de rest verloor allemaal hun wedstrijd.;-p:

Bij enkele partijen hadden de DTK'ers misschien kans op meer gehad – Jeroen Weggen had tegen Tjalling Wiersma een kansrijke aanval maar kon de winnende voortzetting niet vinden en ging vervolgens in tijdnood ten onder, terwijl clubkampioen Bart Lemstra een mooie stelling uit handen gaf tegen Erik Bosma – maar over het algemeen was DTK deze wedstrijd gewoon kansloos.

Bron: De Feanster

Minnertsga, 21 maart 2015

Grensrechter van Minnertsga laat zich provoceren: rood

Gerrit Jan Visser vergeet de derby in 3B tegen Berlikum (0-2) nooit meer. De grensrechter van Minnertsga kreeg zaterdag rood. We belden met hem.

Hallo Gerrit Jan Visser. Past het dat ik u bel?
"Hier was ik al een beetje bang voor. Hendrik Kootstra had me gewaarschuwd.”

Hoezo?
"Je belde een paar weken geleden met Hendrik voor deze rubriek. Hij vertelde me zaterdag dat ik wel een telefoontje kon verwachten.”

Hendrik keepte een puike wedstrijd als veldspeler. Uw rol was zaterdag anders.
"Klopt. Ik heb me laten gaan. Had niet gemoeten.”

Wat gebeurde er precies?
"Na een uur spelen rolde de bal over de lijn. Ik vlagde en gaf de ingooi aan ons. Daar was de speler van Berlikum het niet mee eens.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 22 maart 2015

Tweede ontwerpsessie Bildtdijken

Foto gemeente het Bildt

Tijdens de eerste werksessie zijn verschillende ideeën/schetsen aangedragen of juist afgeschoten. De Grondmij heeft getracht te zoeken naar een rode draad uit deze eerste werksessie. De achtergrond van de gepresenteerde schetsen van deze tweede werksessie is dat het wegbeeld herkenbaar moet zijn en dat de weginrichting duidelijk en eenduidig is en dat de weggebruiker begeleid wordt. De weggebruiker moet aan de weg kunnen zien welk gedrag van haar wordt verwacht.

Voor de kruispunten zijn twee ontwerpen gemaakt (plateaumarkering en plateaumarkering met een zogenaamde uitstulping). Voor de overgangen zijn drie ontwerpen gemaakt; een minimale variant is markering + plaatsnaamborden, dit kan worden ondersteund met een haag dwars op de weg of eventueel een wegversmalling. Deze laatste variant is de duidelijkste overgang tussen 30 en 60 km/h. Ook kunnen bijzondere locaties langs de Bildtdijken worden aangeduid met een verbijzondering in het wegbeeld.

Uit de eerste werksessie is gebleken dat fysieke maatregelen niet of moeilijk toepasbaar zijn. Daarom is getracht met visuele maatregelen het verschil tussen de 30 en 60 km delen duidelijk te maken. Het is hierbij noodzakelijk dat de overgangen tussen 30 en 60 km/h duidelijk opvallen in het wegbeeld.

Bron: Gemeente Het Bildt
link Lees het hele verslag >>

Joure, 21 maart 2015

Gemeentenaam in het Bildts mag

Tijs Manten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, is er duidelijk over. Artikel 158 van de Gemeentewet schrijft nergens voor dat een gemeentenaam in de twee rijkstalen Nederlands of Fries moet. Bij unaniem draagvlak onder de deelnemende gemeenten is elke naam toegestaan.

Westergo had eerder nog aangegeven dat alleen de rijkstalen mogen. Terwijl het traject van namen indienen nog moet beginnen, is daarmee een Bildtse naam uitgesloten.

De naam die in het herindelingsadvies komt, staat vast. Als gemeenteraden daarna toch een andere naam willen, zoals bij de Friese Meren, duurt het een jaar voor die ingevoerd mag worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Westhoek, 20 maart 2015

Kievitseieren in Het Bildt en Goutum

Bauke Tuinhof uit Sint Annaparochie meldt de vondst van een nestje met drie kievitseieren, donderdagmiddag om drie uur bij Westhoek. Het is de eerste melding uit Het Bildt. Tuinhof is nazorger van Fűgelwacht it Oud Bildt.

Jehannes van der Meulen uit Goutum vond woensdag een ‘trijke' kievitseieren in het veld bij de Hounsdyk bij zijn woonplaats. Donderdag bestond het legsel al uit vier eieren, een ‘broedsje. Het nest ligt vlakbij uitbreidingsplan Wiarda.

"We sille sjen oft it wat wurdt", schrijft Van der Meulen. Hij stuurde als bewijs een foto mee van het nestje, met daarbij de LC van donderdag.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 maart 2015

Bildtse Post gaat over op tabloid

Vanaf woensdag 1 april verschijnt de Bildtse Post op tabloidformaat. De Bildtse Post - die dit jaar 80 jaar bestaat - denkt zo een nog mooiere krant te kunnen maken. Voor abonnees, voor adverteerders en voor de hele Bildtse gemeenschap.

Het is géén grap: vanaf 1 april gaat de Bildtse Post over op tabloidformaat. De krant wil daarmee enerzijds tegemoet komen aan de wens van de lezer, om een handzamere, modernere krant te maken.

Anderzijds is de overstap op tabloidformaat ook een voorschot op enkele andere grote veranderingen die de krant in petto heeft. Later dit jaar verschijnt een geheel nieuwe website, en wordt het ook mogelijk voor onze lezers om een digitaal abonnement te nemen. De papieren krant op tabloidformaat sluit goed bij die ontwikkelingen aan.

Bron: De Bildtse Post

Vrouwenparochie, 15 maart 2015

Getuige achtervolgt dief van aanhanger

Een 37-jarige inwoner van Leeuwarden werd zaterdagochtend betrapt bij het stelen van een aanhanger in Vrouwenparochie.

De getuige zette de achtervolging in en alarmeerde de politie.

De Leeuwarder is in de wijk Westeinde in zijn woonplaats aangehouden.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 14 maart 2015

Bonne Stienstra

Theelichy

Het was maar een knipperke, de column van vorige week, maar knipperkes maken kennelijk deel uit van het leven van menig lezer. Er kwamen nogal wat reacties binnen. Niet alleen met een originele benaming voor het middagdutje oftewel de power nap.

Overigens meldde ik vorige week ‘even achter de pet sjen’ als synoniem voor het verschijnsel. Fout, mailden enkele bijbelvaste lezers. ‘Even achter de pet sjen’ staat voor bidden. Ook op Het Bildt worden de ogen wel eens gesloten na het eten rond het middaguur.

Van Bildtkers mag je natuurlijk wat verwachten als het om bloemrijk taalgebruik gaat. Andries Hogenhuis mailde: "De slachter fan St. Anna, Auke Bijlsma, gong na ’t eten altyd even naar de foorkamer: ’Even de banksaken regele’."

Maar mocht er ooit een prijs worden uitgereikt voor de mooiste omschrijving van de power nap dan wel it knipperke, dan maakt Murk de Jong een kans.

Hij komt in aanmerking voor een jaar lang gratis knipperkes met zijn bijdrage: "Op ’t Bildt sęge wy: ‘Even de bonken bij ’t theelichy’."

Bron: Leeuwarder Courant / column Bonne Stienstra
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 13 maart 2015

Kiem conflict school Oudebildtzijl lag in fusie

De onrust op en rond de samenwerkingsschool in Oudebildtzijl was een gevolg van te weinig aandacht voor het vormen van een goed team, na de fusie.

Eind januari ontstond grote onrust in het dorp, toen duidelijk werd dat de populaire juf Marije vertrok. Ouders vermoedden een dieper liggend conflict met de schoolleiding.

De scholenkoepel CBO G2, waaronder de school valt, gaat nu op zoek naar een nieuwe directeur. Ouders zijn donderdagavond geďnformeerd over de aanpak.

Bouma hoop dat de komende maanden de rust echt zal weerkeren en dat de school het nieuwe onderkomen, waarin de leerlingen inmiddels zitten, feestelijk in gebruik kan nemen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 13 maart 2015

Hervormde kerk Vrouwenparochie opgeleverd na ingrijpende restauratie

De Hervormde kerk in Vrouwenparochie wordt vanmiddag opgeleverd. Daarmee is de ingrijpende restauratie afgerond, die eind april 2014 begon.

Bij de restauratie is het complete interieur gerestyled. Ook kreeg de kerk van binnen een opknapbeurt, zoals schilderwerk. Daarnaast liggen de grafstenen in de kerk die stamt uit 1670 weer recht. “Morgen plaatsen wij het interieur weer terug”, laat Gerke Hofstra, voorzitter van de kerkenraad van de Hervormde kerk Vrouwenparochie, weten aan de Franeker Courant.

De restauratie had aanvankelijk nogal wat voeten in de aarde vanwege het benodigde geld. Na een toezegging van de provincie Fryslân en het Rijk over een subsidie en opgehaalde financiën uit fondsenwerving en een enveloppenactie in het dorp, kon er met de restauratie worden begonnen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 13 maart 2015

Nieuwe directeur school Oudebildtzijl

Na de onrust bleef de school een dag dicht

De onrust rondom de samenwerkingsschool in Oudebildtzijl leidt tot een definitieve breuk met de schooldirecteur. Ook juf Marije keert niet terug. Dat zijn enkele maatregelen die interim-bestuurder Dietske Bouma heeft genomen naar aanleiding van gesprekken met ouders en andere betrokkenen.

Eind januari ontstond grote onrust in het dorp, toen duidelijk werd dat de populaire juf Marije vertrok. Ouders vermoedden een dieper liggend conflict met de schoolleiding.

De scholenkoepel CBO G2, waaronder de school valt, gaat nu op zoek naar een nieuwe directeur. Ouders zijn donderdagavond geďnformeerd over de aanpak.

Bouma hoop dat de komende maanden de rust echt zal weerkeren en dat de school het nieuwe onderkomen, waarin de leerlingen inmiddels zitten, feestelijk in gebruik kan nemen.

Bron: Leeuwarder Courant

Strijen, 12 maart 2015

Paulien Tanja: Een gezond portie Friese ambitie

Paulien Tanja

Ambitie kan de 47-jarige Paulien Tanja geenszins ontzegd worden. Ze barst er bijkans van. En niet alleen in haar dagelijkse werk en de ‘bijbaan’ als nieuwe wethouder van Strijen, die ze onlangs accepteerde. Als geboren Friezin verbrandde ze de voorbije jaren aardig wat calorieën bij het kaatsen, voetballen, handballen, waterpolo en hardlopen. En veelal op het hoogst bereikbare niveau. "Ik kan gewoonweg niet normaal lopen. Dat moet altijd fanatiek. Eigenlijk moet ik dat eens afleren, want het slaat nergens op natuurlijk," glimlacht ze.

Na een laatste handje geschut te hebben van een nieuwe gemeentelijke collega, neemt Paulien Tanja voor het interview plaats aan de vergadertafel in haar nieuwe werkkamer in het gemeentehuis.* Dat handje? Oh ja, ze is een paar dagen geleden jarig geweest. De cadeautjes liggen nog, net uitgepakt, op het bureau. Onder meer een super modern sporthorloge, dat alles wat je maar kunt bedenken registreert. Want hoewel ze de teamsporten inmiddels de rug heeft toegekeerd, is het hardlopen én het trekken aan apparaten in de sportschool nog gebleven.

De drang om altijd nét een paar stapjes extra te zetten, zat er al op jonge leeftijd in. Hoewel interessant en belangrijk voor het dorp of de stad waarin je je dagelijkse dingen doet, zijn er maar weinig tieners die geen vergadering van de gemeenteraad missen. Paulien Tanja daarentegen was al op 12-jarige leeftijd een vaste bezoekster aan de raadzaal in haar geboortedorp Sint Annaparochie. In het noordelijkste puntje van Friesland. "Het is natuurlijk bizar, maar mijn ouders werkten op het gemeentehuis en ik interesseerde me er ook echt voor. Het klinkt gek maar ik had eigenlijk toen al een mening over allerlei dingen."

Bron: Gemeente Strijen (31-10-2014)
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 maart 2015

’De Bildtdijken zijn van nationaal belang’

De Oude- en Nieuwebildtdijk zijn sinds woensdag officieel een beschermd dorpsgezicht. In een vol gemeentehuis gaven de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Provincie Fryslân voorlichting over wat dat nu inhoudt. De agrariërs uit de gemeente vrezen dat het gebied ’op slot’ komt te zitten en lieten dat luid en duidelijk weten, maar een meerderheid van de raad - eerst nog unaniem tegen - was genoeg gerustgesteld: geen bezwaar meer tegen debeschermde status.

”De demokrasy is doad,” zei Hans Hilarides, oud VVD-raadslid woensdagavond. De raad had al twee keer unaniem uitgesproken geen beschermde status voor de Bildtdijken te willen. Toch besloten de provincie en minister Bussemaker anders. Zijn frustratie was begrijpelijk en voelbaar. Net als bij veel andere agrariërs die vrezen dat de beschermde status ”een stolp” over hun boerderij en broodwinning legt. Een hogere macht ’overrulede’ de lokale gemeenteraad. En toch was de lokale democratie woensdagavond niet dood, maar juist springlevend. De tegenstanders van de beschermde status konden hun ongenoegen ruim verwoorden. ”D’r is gyn draagflak.

Gemeenteraad, keer werom fan deuze dwaling,” zei Teun de Jong. Hij kreeg bijval van Gerlof Jensma: ”Wij motte dut met alle mooglike middels bestride. De lândbou het rúmte norig. Gemeenteraad, jim beslútte over ôns beurs. Sonder draagflak wort dut ’n mislukt monumint.” Daar tegenover stond dat een behoorlijk aantal voorstanders van de status. ”Ik woon tussen de agrariërs en zou ze geen strobreed in de weg willen leggen,” zei dijkbewoner Jan Dogterom. ”Maar hun tegenargumenten zijn veelal gebaseerd op emoties. De beschermde status biedt kansen. Voor het toerisme, voor het instand houden van de Bildtdijken.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Ljouwert, 10 maart 2015

Man fernielt plysje-auto yn sintrum Ljouwert

In 37-jierrige man út Minnertsgea is tiisdeitemiddei op it Ruterskertier yn Ljouwert oppakt om't er in plysje-auto fernield hie.

De man hie de antenne fan de auto ombűgd.

De man wurdt fertocht fan fernieling.

 

Bron: Omrop Fryslân

Leeuwarden, 10 maart 2015

Tevreden met straf

Een blijk van liefde, daar begon het mee op vrijdag 14 november. Breed gebarend doet de 38-jarige verdachte uit Minnertsga zijn verhaal. Hij wilde een roos laten bezorgen bij zijn vriendin die op dat moment nog in een psychiatrische instelling in Franeker verbleef.

Er waren eerder problemen geweest. De verdachte had zelfs een terreinontzegging gekregen. "Maar mijn vriendin wilde wel contact met mij." Dan maar zo, dacht hij, maar de roos kwam niet aan. De bloemist had de ruiker bij de balie afgegeven en medewerkers hadden vervolgens de buurvrouw van de vriendin er mee verblijd. Woedend was de Minnertsgaster op de bloemist.

Hij greep een vaas en hield deze dreigend boven zijn schouder, terwijl hij tegen de bange verkoopster schreeuwde: "Heb je wel eens een vaas voor je harses gekregen?" "Kunt u dit de bloemist wel aanrekenen?", vraagt politierechter Nynke Vlietstra. De verdachte vindt van wel. "Ik kreeg niet eens mijn geld terug." Hij wilde de vrouw alleen maar bang maken, zegt hij. "Maar ik wilde het niet echt doen."

Bron: Leeuwarder Courant / Rechtbank
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 9 maart 2015

Jannewietske de Vries en Marjam van der Meer krijgen 'leesvoer' mee van Piet Marra

Jannewietske de Vries: 't Bildt mot nou syn kâns gripe

Wethouwer Bouke Tol fertelde frijdeg bij 't besoek fan Jannewietske de Vries an 't Bildt dat 'e gemeente him tot taak steld het dat alle herindelingsgemeenten hur ferbine an 't failigstellen fan 't 'Bildts aigene'. Ok het 'e gemeente tegaar met 'e prevînsy opdracht geven an 'e Fryske Akademy en Mercator, 't Europees Onderzoeksbureau Meertaligheid, na te gaan at 't Bildts offisjeel erkind worre kin onder 't Europees Handfest foor regio- en minderhydstalen. De foorwaarden die't derfoor gelde binne niet om 'e nocht maar de prevînsy siet d'r dos wel licht in. "Oars hiene wy d'r gjin jild yn stutsen", saai de deputearde.

Sij toande hur onder de indruk fan alle inisjatieven en 't enthousjasme der't men op 't Bildt met doende is met 'e Bildtse taal en 'e kultuur. En dat doet fertútten: nergens wort soafeul de streektaak brúkt as op 't Amelând en 't Bildt. "Foar mij wie dut in ynspirearjende middei, sofolle enthousiasme en safolle ynset", soa saai de PvdA-listtrekker. "En betink wol: no is de kâns om it Bilts nei de weryndieling in stevige posysje mei te jaan. Pak dy kâns!"

Bron: Bildts Roasy
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 maart 2015

Jaren aardappelkweek verloren bij loodsbrand

Foto Yvonne van den Bink / Franeker Courant

Een lichtgrijze massa verwrongen staal is wat zondagmiddag rest van de loods. De brandweer probeert de rokende puinhoop met een kraan open te trekken om te kunnen nablussen.

Rodenhuis loopt aangeslagen over het erf met een verzekeringsman. Zijn vader Doeke Rodenhuis, die het bedrijf nog maar twee jaar geleden aan hem overdeed, staat met vochtige ooghoeken de situatie in zich op te nemen.

Vader Rodenhuis bouwde het bedrijf op. "Het is triest", zegt hij geemotioneerd. De schuur stond vol met houten kisten met wortelen en aardappelen.

De aardappelen waren het resultaat van zo’n zes jaar stamselectie. Dat is nu in een keer verloren gegaan. De kweek moet opnieuw en dat betekent dat de na-ijleffecten nog jaren in de bedrijfsvoering te merken zullen zijn. Over bedragen houdt hij zich op de vlakte.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 9 maart 2015

Bildtse aardappelen ontketend

Aukje van der Staag, Teun de Jong en Froukje de Jong van het project ’Potatoes go wild’. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Eind maart komt een container uit Malta in Nederland aan, gevuld met aardappelen. Dat is niks bijzonders: Malta’s gelden nog altijd als een van de lekkerste soorten, dus worden ze ook naar hier geëxporteerd. Maar omgekeerd reizen ook containers vol met piepers naar het eiland in de Middellandse Zee: voordat ze in de zon en de stenige grond op smaak worden gebracht, groeien de Malta’s als pootaardappelen op in de Nederlandse zeeklei. Een groot deel van dat pootgoed komt uit het Bildt.

De container die eind maart in Friesland wordt uitgeladen, is wel bijzonder: naast aardappelen zitten er ook Maltese gedichten in, compleet met vertaling, gemaakt door scholieren en literaire dichters. De gedichten worden bij de aardappelen in een versierde jutezak gedaan en samen verkocht.Op 3 april, Goede Vrijdag, worden op de vrijdagsmarkt in Leeuwarden de eerste poëtische Malta’s verkocht: Leeuwarden is immers dit jaar Hoofdstad van de Smaak.

Het Bildt en Malta delen hun band met de aardappel dus allang, maar in 2018 delen ze nog meer: de Maltese hoofdstad Valetta en Leeuwarden zijn dan immers samen Culturele Hoofdstad van Europa. Voor Bilkerts Froukje de Jong en Loet Hin, die in 2008 samen de eerste Bildtse Aardappelweken organiseerden, was dat aanleiding om al vroeg met Malta contact te zoeken. Het resultaat: Potatoes Go Wild, een heel cultureel programma rond de aardappel.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 8 maart 2015

Man aangehouden voor mishandeling

De politie heeft zaterdagmiddag een 55-jarige inwoner van Vrouwenparochie aangehouden op verdenking van mishandeling.

De man kreeg op een voetbalveld aan de Waling Dykstrastraat tijdens een voetbalwedstrijd ruzie met het slachtoffer, een 31-jarige inwoner van Franeker. Tijdens de woordenwisseling werd het slachtoffer geslagen.

De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en daar als verdachte gehoord. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: politie.nl

Sint Annaparochie, 8 maart 2015

Foto: Jacob Talsma

Grote uitruk voor brand aardappelloods

Een grote brand heeft zondagochtend een aardappelloods volledig verwoest aan de Schuringaweg in Sint Annaparochie. De grote rookwolken afkomstig van de brand waren in de wijde omgeving zichtbaar.

Dankzij de inzet van een groot aantal brandweerkorpsen, waaronder St. Annaparochie, Hallum, Leeuwarden en Harlingen kon de overslag naar een tweede loods voorkomen worden. Hiervoor werd onder andere grootwatertransport ingezet.

Rond 12:45 kon het sein 'Brand Meester' gegeven worden, maar het nablussen nam nog enige tijd in beslag. Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.

Bron: Scannernet.nl
link Meer foto's plus video >>

Sint-Anne, 8 maart 2015

Grutte brân yn ierappelloads by Sint-Anne

Foto: Anton Kappers

By Sint-Anne is sneintemoarn in grutte brân útbrutsen yn in loads mei poatierappels en woartels oan de Schuringawei. De swarte reekwolken wienen yn de fiere omkriten te sjen. De brânwacht wie der mei grut materieel hinne. De brânwacht fan Harns is ynset om mei in grut wettertransport te blussen. Mooglik is de brân űntstien yn in technyske romte yn de loads.

De brânwacht koe oerslach nei de twadde loads foarkomme. Ek de pleats is behâlden. Dat hat ek te krijen mei in geunstige wynrjochting. Om 12.45 oere wie it sein 'brand meester'.

Net ien rekke ferwűne. It neiblussen duorret noch wol in skoft. De Alde Biltdyk is ôfsletten fanwege de reek. De brânwacht advisearret minsken út de reek te bliuwen.

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch hjir foar fideo's en in reportaazje >>

Sint Annaparochie, 8 maart 2015

Grote brand verwoest aardappelloods

Foto: Candia Hoeben-Ameling

Een aardappelloods aan de Schuringaweg is zondagmorgen volledig door brand verwoest.

Om 10:18 kwam de melding binnen, waarna er snel opgeschaald werd naar 'middelbrand' en kort daarna 'grote brand'. De brandweerkorpsen van Sint Annaparochie, Hallum, Menaldum, Grou, Harlingen en Leeuwarden kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden. De rook trok weg richting het wad, waardoor er weinig overlast ontstond.

Een naastgelegen loods en een boerderij werden bespaard door de inzet van de brandweer. De aardappelloods zelf is volledig in de as gelegd. Rond half één kon het sein brandmeester worden gegeven. Het nablussen gaat nog geruime tijd in beslag nemen. Met behulp van een kraan worden de brandende resten uit elkaar getrokken. De oorzaak van de brand is onbekend.

Bron: 112 Fryslân
link meer foto's en video >>

Sint-Anne, 8 maart 2015

Van Harenshuus yn Sint-Anne

Iepen hûs by Van Harenshuus yn Sint-Anne

It nije Van Harenshuus yn Sint-Anne hie dit wykein iepen hûs. It tehűs fan soarchgroep Noorderbreedte giet offisjeel ein dizze moanne iepen, mar belangstellenden koene alfęst efkes sjen. It Van Harenshuus biedt aanst plak oan goed fjirtich minsken dy't demintearje. Der binne seis wenten, mei plak foar seis oant acht bewenners.

Troch tal fan rjochtsaken en boustops hat de realisaasje fan it wensoarchkompleks jierren duorre.

De űnderste en earste ferdjipping sille brűkt wurde foar de soarch. Op de twadde, tredde en fjirde ferdjipping binne sechtjin apparteminten boud.

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 6 maart 2015

Kinderen starten op verbouwde Samenwerkingsschool

Na een intensieve verbouwing en een extra lange voorjaarsvakantie opende SWS Ouwe-Syl aan de Monnikebildtdijk 16 haar deuren op woensdag 4 maart. De afgelopen weken/dagen is er hard gewerkt om alles af te bouwen, te installeren en in te richten.

Veel ouders waren bereid mee te werken om alles op tijd klaar te krijgen. Een aantal dingen is nog niet geheel op orde of geleverd, maar alles is voldoende in gereedheid om te kunnen starten.

Ook de peuters uit Ouwe Syl hebben een lokaal tot hun beschikking in de Samenwerkingsschool. De afgelopen maanden hadden ze een tijdelijk onderkomen in Ny Altoenae. Op dinsdag- en dondermorgen is Juf Liesbeth Varkevisser leidster van de groep “Jongesyl".

Bron: www.ouwe-syl.nl

Sint Annaparochie, 5 maart 2015

Raadsvragen over geheime supermarktdeal

Leendert Ferwerda

Dat burgemeester Gerrit Krol zegt dat een planschadeaanvraag deel uitmaakt van de geheime Bildtse supermarktdeal, bevreemdt de fractie van de Frije Bilkerts.

Fractievoorzitter Leendert Ferwerda komt met raadsvragen, zegt hij. Het is hem zo langzamerhand onduidelijkwat er nu precies onder de geheime deal valt.

De jarenlang slepende kwestie rond zorgflat het Van Harenshuus werd in juni 2013 opgelost. Supermarktondernemer Herman Wassenaar, de gemeente het Bildt, woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland en zorggroep Noorderbreedte sloten een deal waarvan de details aanvankelijk geheim werden gehouden.

De gemeenteraad ging akkoord met die geheimhouding. Eind vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente onder meer drie ton aan planschade aan Wassenaar uitkeerde.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 5 maart 2015

Bildtse raad accepteert aanwijzing Bildtdijken als beschermd gebied

De 'raderaad' voorafgaand aan de raadsvergadering

Met 3 tegen 10 stemmen houden de Bildtdijken de status van beschermd dorpsgezicht. De gemeente het Bildt maakt geen bezwaar tegen de aanwijzing door de minister. Leendert Ferwerda van Frije Bilkerts en twee raadsleden van de VVD hadden wel bezwaar willen maken.

Het Rijk heeft de Bildtdijken aangewezen als beschermd dorpsgezicht. In de Raderaad ontstond een hoog informatief gesprek met uitlopende meningen. De raad in de vergadering van 4 maart besloot geen bezwaar te maken.

Drie insprekers gaven hun mening over de beschermde status van de Bildtdijken. Twee agrariërs, de heer de Jong en de heer Jensma gaven aan geen meerwaarde te zien in de aanwijzing van de Bildtdijken als beschermd gebied. In hun ogen biedt het huidige bestemmingsplan voldoende bescherming voor het gebied. De heer Dogterom bood een alternatief perspectief. Hij ziet kansen voor het gebied om zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het gebied van recreatie.

De heer Stafleu van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en mevrouw de Vries, hoofd ruimtelijke ordening van de provincie Fryslan gaven toelichtingen op de aanwijzing door het Rijk.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 5 maart 2015

Beschermde status Bildtdijken een feit

De gemeenteraad van het Bildt tekent geen bezwaar aan tegen de aanwijzing van de Bildtdijken als beschermd gebied. Slechts drie raadsleden zijn daarvoor.

Dat bleek gisteravond op een extra gemeenteraad naar aanleiding van de aanwijzing door het Rijk. Alleen de VVD en Leendert Ferwerda van Frije Bilkerts willen de aanwijzing keren. De andere tien aanwezige raadsleden zijn voor en wijken daarmee af van een eerder standpunt van de raad, die tot nu toe unaniem tegen was.

Er is geen sprake van een stolp over de Bildtdijken als de beschermde status een feit is, probeerden de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de provincie gisteravond duidelijk te maken.

Dat maakte bij de belangrijke landbouwsector in deze gemeente weinig indruk. De Nederlandse Akkerbouwbond en LTO Noord zien de bescherming als een slot op de deur voor verdere ontwikkeling van de landbouwbedrijven. Zij vroegen de raad met klem om bezwaar aan te tekenen tegen de aanwijzing. De aanwezige bewoners van de Bildtdijken reageerden anders. Zij zien de beschermde status wel zitten. Bewoners zien meer kansen, bijvoorbeeld voor de recreatie.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 5 maart 2015

Strijd gaat door voor Bildtse gemeentenaam

De partijen Frije Bilkerts en Werkgroep het Bildt geven de strijd om een Bildtse gemeentenaam niet op. Dat bleek gisteravond in de Raderaad.

De partijen nemen geen genoegen met de uitleg dat wettelijk gezien alleen een Nederlandse of Friese naam toegestaan is voor de gemeente waarin het Bildt in 2018 opgaat.

Werkgroep het Bildt refereerde aan de gemeentenaam Oldambt in Groningen. Deze naam is Nedersaksisch.

Frije Bilkerts put hoop uit het onderzoek dat in opdracht van de Fryske Akademy wordt uitgevoerd naar een eventuele status voor het Bildts in het kader van het Europees Handvest voor minderheden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 5 maart 2015

Drie maanden onderzoek naar erkenning Bildtse taal

Een speciaal aangestelde medewerker zal gedurende drie maanden onderzoek doen naar hoe het Bildts als regionale taal erkend kan worden, onder het Europees Handvest voor Regio- en Minderheidstalen.

De Fryske Akademy en Mercator (Europeesk Kennissintrum foar Meertalichheid en Taallearen) hebben daarvoor een vacature uitgezet, op verzoek van gemeente het Bildt. De uiterlijke inzendtermijn voor sollicitaties was op 16 februari.

De onderzoeker krijgt een werkplek op de Fryske Akademy in Leeuwarden. Het gaat om vergelijkend onderzoek. De medewerker gaat een inventarisatie maken van kleine Europese talen die in een vergelijkbare situatie als het Bildts verkeren. Uiteindelijk moet dit eindigen in een beleidsadvies.

Gemeente het Bildt wil - mede met het oog op de aanstaande herindeling - dat het Bildts een hogere status krijgt. De taal moet daardoor beter geborgd worden, ook als het Bildt opgaat in een groter geheel.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 3 maart 2015

Foto: Wonen Noordwest Friesland

Van Harenshuus open voor publiek

Wie zaterdagmiddag een kop en schotel uit de jaren vijftig meeneemt naar het Van Harenshuus in Sint Annaparochie, maakt kans op twee toegangskaarten voor de grote Rembrandttentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het Van Harenshuus is van 13 tot 17 uur open. Noorderbreedte huisvest er 41 mensen met dementie in zes groepswoningen.

De bouw kende door conflicten over het bestemmingsplan een lange aanloop, maar 30 maart volgt dan toch eindelijk de officiële opening.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 2 maart 2015

Johny Bergsma nieuwe trainer IJVC

Met ingang van seizoen 2015-2016 wordt Johny Bergsma uit Minnertsga de nieuwe hoofdtrainer van IJVC. De 53 jarige Bergsma is nu nog trainer bij WWS.

Hij volgt Niek van der Werf op, die in december liet weten na gezamenlijk overleg terug te treden uit zijn functie na dit seizoen.

Bergsma gaat zowel de A-selectie als de A-junioren onder zijn hoede nemen.

IJVC beoogt met de nieuwe trainer de doorstroom van jeugd naar het eerste elftal nog beter te laten verlopen.

Bron: grootsneek.nl

Sint Annaparochie, 1 maart 2015

Jannewietske de Vries en Marja van der Meer bezoeken het Bildt

Jannewietske de Vries

Jannewietske de Vries en Marja van der Meer brengen 6 maart een bezoek aan het Bildt. Zij doen dat op uitnodiging van de PvdA in het Bildt.

De Vries is lijstaanvoerder voor de komende Provinciale Statenverkiezingen. Van der Meer is stafmedewerker bij De Beuckelaar en staat op plaats acht van de kieslijst.

Het bezoek staat in het teken van de Bildtse taal, de Biltdse cultuur en historie tegen een achtergrond van de nieuwe gemeente na 2018. Stichting Ons Bildt vertelt onder andere over haar activiteiten.
Ook het documentatiecentrum wordt getoond. Terwijl Douwe Zwart op het gemeentehuis vertelt over waar mensen voor bij hem te rade kunnen.

Aan het einde van het bezoek spreekt wethouder Baukje Tol over de inspanningen van het gemeentebestuur om het Bildts ook in de nieuwe gemeente een plaats te geven.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 28 februari 2015

Een vorm van romantiek

Een droom was aan diggelen, toen de vriendin van een 23-jarige man uit Sint Jacobiparochie al na drie weken samenwonen haar biezen pakte. Hij had net een huis gekocht en had er een half jaar aan getimmerd om het beoogde liefdesnest te vervolmaken. Het mocht niet zo zijn. Ze vertrok, juni 2013, zonder bevredigende verklaring, vond hij.

Eigenlijk kan de verdachte het twee jaar later nog steeds niet goed verkroppen, blijkt tijdens een zitting van de politierechter. Hij staat terecht wegens belaging. Voor de tweede keer in het verdachtenbankje, want in maart 2014 werd hij voor hetzelfde ook al veroordeeld tot 160 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Politierechter Elly Läkamp wrijft de verbroken relatie er nog maar eens in: "U kon zich daar niet helemaal in vinden." "Moeilijk", verzucht de verdachte.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 28 februari 2015

Happy Dance

Happy Dance actief in Sint Annaparochie

De naam zegt het al, “Happy Dance” is drie kwartier gezellig en met veel plezier dansen waarbij de basis van jazz dance wordt aangeleerd.

De lessen verschillen per week maar bestaan wel uit vaste onderdelen. Zo beginnen we altijd met een warming-up, die voor de kleine kinderen bestaat uit ritmische spelletjes. Zo leren ze de muziek aan te voelen en ook op de maat mee te kunnen tellen. Daarna volgt een stukje basistechniek en oefeningen om de lenigheid te bevorderen. Het derde onderdeel is stukjes choreografie, die we om zetten in een leuke dans.

Vanaf maart worden er onder leiding van Marieke Posthumus ook lessen geven in Sint-Annaparochie. De lessen worden gegeven in ´MFC Ons Huis´.

Bron: www.happydance.nl

Sint Annaparochie, 28 februari 2015

Foto: Scannernet.nl

Auto rijdt tuin in

Zaterdagmorgen omstreeks 09.30 reed een automobilist bij een woning aan de Sassenheimstraat een tuin in.

De bestuurster van een VW Golf was vermoedelijk onwel geworden. Zij kwam vanuit de Nassaustraat en reed vervolgens over een grasveld de Sassenheimstraat in, waarna zij een boompje en een geparkeerde auto ramde. Daarna kwam zij tot stilstand in de tuin.

De bestuurster is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Beide auto’s liepen schade op. Berger Ketellapper heeft de voertuigen geborgen.

Bron: 112Fryslân
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 26 februari 2015

FOTO ARCHIEF LC

Rijksdienst geeft uitleg over Bildtdijken

Afvaardigingen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de provincie Fryslân komen volgende week naar de Bildtse ‘RadeRaad' om uitleg te geven over de aanwijzing van de Bildtdijken als beschermd dorpsgezicht.

Bilkerts worden uitgenodigd vragen te stellen.

Minister Jet Bussemaker gaf de Bildtdijken eind januari definitief de beschermde status. Daarover is jarenlang gesteggeld; de gemeenteraad vreesde een woud aan extra regels voor bewoners en ondernemers, en was unaniem tegen de status.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele dossier status BILDTDIJKEN >>

Leeuwarden, 26 februari 2015

Van spekjesmeisje naar modevrouw

Moniek Miedema zittend op Foppe in haar winkel aan de Folkingestraat. Op de voorgrond hond Baron. FOTO DUNCAN WIJTING

Modeontwerpster Moniek Miedema slaat haar vleugels uit. Ze heeft onlangs haar derde winkel geopend. Na Leeuwarden maakt ook Den Bosch kennis met haar strakke stijl.

Ze liep erbij als een spekje. Modeontwerpster Moniek Miedema (47) schiet onbedaarlijk in de lach. Ze was als meisje geobsedeerd door het roze met gele of blauwe mierzoete snoepgoed. Dus kluste ze broeken in spekpasteltinten en spekpasvormen in elkaar. Men keek raar op van haar verschijning in Oudebildtzijl.

Miedema, vernoemd naar de moeder van haar vader, Niesje, groeide er op met haar ouders, tweelingzus Norma en twee oudere zussen. Ze voelde zich anders dan andere kinderen. Creatief, gekleed als spekkie, jongensachtig. Niet meelopend in de gereformeerde maat, wel altijd in de pas met Norma. Na de middelbare school vertrok Miedema naar Amsterdam, voor een opleiding aan Dansacademie Lucia Marthas. Hierna vertrok ze weer.

Het dansgezelschap waar ze bij zat, bracht haar naar Griekenland. Miedema verdiende de kost met dansen en modellenwerk. "Ik was niet goed, hoor", haast ze zich te zeggen. "Daarom belandde ik ook in Griekenland en niet in New York, of zo. Het was wat Wehkamp-achtig. Duizend kledingstukken aantrekken in twee weken en dan een hoop poen krijgen." Meer succes had ze met de kostuums die ze maakte voor het dansgezelschap.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 25 februari 2015

Aangehouden voor bedreiging en belediging

De politie heeft dinsdagavond rond 20.00 uur op de Nieuwestad een 55-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie aangehouden op verdenking van belediging en bedreiging.

En agent en een toezichthouder van de gemeente Leeuwarden zagen de man met een hond op de Nieuwestad lopen. Omdat hij zijn dier niet had aangelijnd, werd hij hierop aangesproken.

De man, die onder invloed van alcohol was, beledigde en bedreigde vervolgens de agent en toezichthouder. Is hij overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Bron: Politie.nl

Sint Annaparochie, 25 februari 2015

Te weinig nominaties: geen Bildtse sportprijzen

Er worden dit jaar geen Bildtse sportprijzen uitgereikt. De gemeente, die jaarlijks Bildtse sporters in het zonnetje zetten voor bijzondere prestaties, kreeg slechts twee nominaties. Daar is met de beste wil geen 'sportgala'van te maken, zo heeft wethouder Hillie Blaak besloten.

Het is de tweede verkiezing in korte tijd die niet doorgaat. Eind vorig jaar werd de Bildtse Ondernemersprijs geannuleerd; eveneens vanwege een te klein aantal genomineerden.

Volgens sportwethouder Hillie Blaak is er alles aan gedaan om de Bilkerts warm te krijgen voor de feestelijke avond. Uiteindeliik Ieverde het slechts twee nominaties op. Of de sportprijzen volgend jaar wel uitgereikt worden is nog maar de vraag. Blaak: "We zullen ons beraden op hoe het verder moet. AIs het niet leeft dan houdt het op. Jammer, maar helaas."

De wethouder houdt de mogelijkheid open dat bij een volgende keer ook mensen die een maatschappelijke bijdrage hebben geleverd in het zonnetje worden gezet. Dat kan bijvoorbeeld gaan om wijwilligers.

Bron: De Bildtse Post

Leeuwarden, 22 februari 2015

Bejaarde vrouw gewond bij aanrijding

Een 78-jarige inwoonster van Minnertsga raakte zaterdagmiddag rond 14.00 uur op de Snekertrekweg gewond bij een aanrijding. De vrouw werd aangereden door een auto die bestuurd werd door een 48-jarige inwoner van Harlingen.

Hij reed op een parkeerplaats met zijn voertuig achterwaarts en had de vrouw niet zien lopen. Het slachtoffer kwam onder de auto. Zij is met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

De bestuurder bleek onder invloed van alcohol te zijn er werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 405 ugl. en kreeg vervolgens een rijverbod van 3 uur opgelegd. Daarnaast is tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Bron: politie.nl

Oudebildtzijl, 21 februari 2015

Wethouder Nel Haarsma bij de start van de inzamelproef

Het Bildt staakt proef met afvalinzameling

De gemeente het Bildt stopt met de inzamelproef met afval in Oudebildtzijl en rolt deze methode ook niet verder uit over de hele gemeente.

Het college doet dit voorstel nadat de huishoudens in Oudebildtzijl zeker een jaar met uitgebreidere afvalscheiding hebben geëxperimenteerd. De proef begon eind 2013, zou eind 2014 stoppen, maar loopt nog door tot de gemeenteraad de resultaten heeft besproken.

Die vallen tegen. De doelstelling was om 33 procent minder restafval in te zamelen. Dit is blijven steken op 23 procent. De grijze container kon ontlast worden doordat drankenkartons apart opgehaald werden en er een keukenemmertje beschikbaar werd gesteld voor het keukenafval.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Heerenveen, 21 februari 2015

Vrouwen

Renze Holkema

Fries sportgala, allemaal blije gezichten, iedereen in topvorm. Daar liep Jokelyn Tienstra, ooit de beste kaatsster ooit, vervolgens uitgegroeid tot een legendarische handbalkeepster. Daarom kreeg ze de oeuvreprijs, opdat haar loopbaan vele jonge meiden mag inspireren.

Maar daarmee is het verhaal Jokelyn niet klaar. Vierenhalf jaar geleden vertelde ze in deze krant dat ze nog hooguit twintig jaar te leven had. De tumor in haar hoofd was aangevallen, bestreden en geprobeerd weg te vagen, maar wat de hersenchirurgen ook verzonnen, ze kregen die piepkleine sluipmoordenaar niet helemaal weg uit haar bovenkamer.

In 2008 was ze op de Duitse Autobahn onwel geworden en achter haar stuur weggezakt. Een oplettende vrachtwagenchauffeur zag het naderende onheil, ging met zijn truck achter haar rijden, bouwde als het ware een muur om Tienstra heen waarna hij haar tegen een vangrail liet uitrijden zodat een ramp werd voorkomen.

Bron: Leeuwarder Courant / Column Renze Holkema
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 20 februari 2015

Leraren en directeuren doen inspiratie op bij studiedag in Sint Annaparochie

Tweehonderdtachtig leraren van zevenentwintig scholen hebben woensdag 18 februari de eerste gemeenschappelijke studiedag van Onderwijsgroep Fier en CBO G2 bezocht.

De studiedag met met als thema verbinden door ontmoeten vond plaats in MFC Ons Huis en It Fonnemint in Sint Annaparochie. De Onderwijsgroep Fier en CBO G2 zijn verantwoordelijk voor het onderwijs aan en de opvoeding van 2600 leerlingen in de regio.

Doel van de studiedag was inspiratie op doen en anderen te inspireren. Leerkrachten en directeuren konden twee keer een keuze maken uit vijftien workshops die allemaal te maken hadden met het huidige onderwijs.

Bron: Franeker Courant

Hasselt, 19 februari 2015

Hasselt middelpunt fietstocht St. Jacobsroute vanuit Sint Jacobiparochie

Het Jacobspad

Het Pelgrims Informatiecentrum Sint Jacobiparochie organiseert een speciale driedaagse fietstocht in het Noorden van ons land. Op 24, 25 en 26 april start vanuit St. Jacobiparochie de fietstocht, gaat naar Uithuizen en vervolgens naar Hasselt. De finishplaats van 2 pelgrimsroutes.

Daar worden de wielrijders ontvangen op het Oude Stadhuis door TIP-medewerkers. Die zorgen ook voor de afstempeling van de Jabikspaad- stempelkaarten. Op de derde dag fiets je weer terug naar Sint Jacobiparochie. Zo kun je ervaring opdoen als je van plan bent deze zomer naar Santiago te pelgrimeren op de fiets. De dagafstanden van deze tocht bedragen rond 100 km.

In Nederland is de fietstocht naar Santiago populair. Een goed voorbereide fietser kan deze tocht normaal gesproken binnen vijf tot zes weken volbrengen. Voor degenen, die van plan zijn deze zomer op de fiets naar Santiago de Compostela te gaan, wordt ter voorbereiding een speciale driedaagse fietstocht georganiseerd in het Noorden van ons land. Door samenwerking van de regio’s Friesland, Groningen-Drenthe, Oost, de stichting Het Jabikspaad en het Pelgrimsinformatiecentrum Sint Jacobiparochie van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob is deze route tot stand gekomen.

Bron: De Stadsdkoerier
link Lees het hele artikel >>

Menaam, 19 februari 2015

’Ik moet u maar niet in het Fries antwoorden...’

De herindelingscommissie

Alsof het de eerste dag op de basisschool betrof. Voor veel raadsleden was het een wat onwennige avond, maandag in de raadszaal van Menaam. De fractievoorzitters uit het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en Littenseradiel ontmoetten elkaar voor het eerst in de hoedanigheid van herindelingscommissie.

In een veelal onbekend gezelschap zoek je houvast bij je vriendjes. En dus zochten FNP’ers, D’66’ers, CDA’ers en PvdA’ers uit verschillende gemeenten een stoeltje naast elkaar uit. Ze mochten zelf hun naambordje voor hun microfoon zetten.

Deze ’gevestigde’ partijen uit meerdere gemeenten hadden de koppen bij elkaar gestoken en besloten metéén mond te spreken: één CDA’er sprak voor alle CDA’ers. Veilig, maar duidelijk. Anders was dat voor de lokale partijen. SAM Littenseradiel, Frije Bilkerts, Werkgroep het Bildt: zij waren niet aan allianties gebonden, maar wisten zich evenmin door geestverwanten gesteund. Onwennigheid was er vanwege de nieuwe samenstelling. Van wie komen de stukken die voor ons liggen eigenlijk, vroeg er een. Wat betekent ’agendalid’, vroeg een ander. De stuurgroep - met als woordvoerders de drie burgemeesters - gaf geduldig antwoord. Het enige concrete item op de agenda - hoe kiezen we een naam voor de nieuwe gemeente? - legde een dieper verschil tussen de drie gemeenten bloot. Of: het verschil tussen het Bildt en de rest. De taal. De nieuwe gemeente kan enkel een Nederlandse of Friese naam krijgen, het Bildts is geen erkende Rijkstaal.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>       link Lees het hele dossier GEMEENTELIJKE HERINDELING >>

Menaam, 19 februari 2015

Burgemeester Tom van Mourik

Ferwerda botst met Van Mourik in herindelingscommissie

De bewoners van de ‘Westergogemeenten’ mogen na de zomervakantie uit drie namen een keuze maken voor de nieuwe herindelingsgemeente. Dat kan zowel een Nederlandse als Friese naam zijn. Een Bildtse naam zal het niet worden: het Bildts is geen erkende rijkstaal. De eerste, wat rommelige vergadering van de herindelingscommissie leidde meteen tot een botsing tussen Leendert Ferwerda (Frije Bilkerts) en voorzitter Tom van Mourik, burgemeestervan Menameradiel.

Het was duidelijk wennen aan de te volgen procedures en mores, deze eerste vergadering. Waar andere fractievoorzitters vrij puntig en beperkt vragen stelden, had Leendert Ferwerda (Frije Bilkerts) tien uitgebreide vragen meegebracht. Voorzitter Tom van Mourik onderbrak Ferwerda na vraag vier: het was de bedoeling alleen technische vragen te stellen.

Dat was hem niet duidelijk gemaakt, zei Ferwerda. Volgens Van Mourik was het woord ‘technisch” uit een e-mail “weggevallen”. Hij bood Ferwerda ruiterlijk zijn excuses aan en vroeg hem zijn vragenlijstje alsjeblieft af te maken. De Bilkert was echter niet te vermurwen en weigerde verder het woord te voeren.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 februari 2015

Het Bildt wil aansluiten bij Culturele Hoofdstad 2018

Gemeente het Bildt wil de eigen gemeenschap enthousiast maken voor Culturele Hoofdstad Leeuwarden in 2018. Het Bildt – dan al opgegaan in een nieuwe gemeente – zou er cultureel, toeristisch en economisch van kunnen profiteren.

Dat denkt de Bildtse gemeenteraad. Vanavond nemen ze op initiatief van de PvdA een raadsbreed gesteunde motie hierover aan. logo ch2018Volgens de partijen krijgt "het Bildts aigene een prominente plaats" in de nieuwe gemeente, heeft het Bildt met de Oudebildtdijk "de langste straat van Nederland" en worden er nieuwe toeristische plannen ontwikkeld. Dit alles zou tijdens Culturele Hoofdstad uitstekend onder de aandacht kunnen worden gebracht, denkt de raad.

De raadsfracties vragen het college dan ook om de gemeenschap enthousiast te maken voor het initiatief, en met plannen te komen die een brede doelgroep aanspreken. Ze nodigen culturele organisaties en ondernemers uit om initiatieven te starten. De gemeente moet dit zoveel mogelijk gaan faciliteren. Daarnaast moet onderzocht worden of "een passende herinnering aan onze gemeente kan worden achtergelaten".

De Stichting Bildtse Aardappelweken is tot nu toe de enige organisatie die concreet meedoet aan de Culturele Hoofdstad.

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 19 februari 2015

Het Bildt belegt extra raadsvergadering over status Bildtdijken

De Ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Infrastructuur en Milieu hebben onlangs het besluit genomen om de Bildtdijken aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht. Dit besluit is op 22 januari 2015 gepubliceerd in de Staatscourant. Iedere belanghebbende kan tegen dit besluit bezwaar maken. Dit dient binnen zes weken na de bekendmaking van het besluit te gebeuren.

Er is in de voorbije jaren veel gesproken over de aanwijzing van de Bildtdijken als beschermd dorpsgezicht. Toch is de raad van de gemeente het Bildt van mening dat het aanwijzingsbesluit een toelichting behoeft. Voor die toelichting is een vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en een vertegenwoordiger van de provincie Fryslân uitgenodigd.

Deze toelichting zal worden gegeven in een extra Raderaad op 4 maart om 20.00 uur in he gemeentehuis. U kunt als belanghebbende actief meedoen aan het gesprek door het stellen van verduidelijkende vragen en het geven van uw mening.

In de vergadering, aansluitend aan de Raderaad zal de gemeenteraad zijn standpunt over dit onderwerp bepalen.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees hier meer informatie >>       link Lees het hele dossier status BILDTDIJKEN >>

Heerenveen, 19 februari 2015

Jokelyn Tienstra wint oevreprijs

Jokelyn Tienstra Foto: LC

De mooiste prijs van het Sport Gala, de oeuvreprijs (vorig jaar gewonnen door de Leeuwarder volleyballer Richard Schuil en in het verleden al eens toegekend aan bijvoorbeeld Rintje Ritsma en Ids Postma), werd uitgereikt aan Jokelyn Tienstra. Tienstra, geboren in Sint Annaparochie en tegenwoordig woonachtig in Duitsland, verdiende de award omdat ze als kaatsster alles won en als een van de beste handbalkeepsters van Nederland ooit geldt. Ze speelde 175 interlands en is momenteel keeperstrainer bij het succesvolle Nederlandse vrouwenhandbalteam. Bovendien overleefde ze in 2008 een tumor in haar hoofd, na een succesvolle hersenoperatie.

"Het is vooral het karakter dat ze heeft", motiveerde Commissaris van de Koning John Jorritsma de keuze voor Tienstra. "Ze blijft gaan voor de sport, voor de overwinningen en blijft de wereld positief bekijken."

"Dit is een grote eer", reageerde een verbouwereerde Tienstra die naar Heerenveen was gelokt om de prijs voor talent van het jaar uit te reiken. "Mijn voorgangers zijn mijn helden, ik volg namelijk elke sport. Ik ben er trots op in dit rijtje te mogen staan."

link Lees het hele artikel (pdf) >>
Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 19 februari 2015

Energielabel

Koos Krap-Swerms

Ons huis is gebouwd in 1935, onder architectuur zoals mijn schoonvader altijd trots verkondigde. Sinds 1966 bewonen wij het pand. Het is gebouwd van Amerikaans grenen, dus hebben we aan het houtwerk weinig onderhoud. Geregeld een verfbeurt, af en toe een reparatie en ons huis bevindt zich in een uitstekende staat van onderhoud. Op grond van het bouwjaar hebben we het energielabel G toegemeten gekregen.

Om ons huis energiezuiniger te maken kunnen we zelf aan de slag: dak-, vloer- en gevelisolatie. Maar we zijn tachtig jaar. Een HR-ketel hebben we niet want we stoken hout, ondersteund door twee gevelgaskachels. Beneden is er gewoon dubbel glas, niet HR++ , dat was er dertig jaar geleden niet. Onze badgeiser is niet zuinig, maar was toen we hem aanschaften de beste keuze. Zonnepanelen zouden we overwegen als we veertig jaar jonger waren. De ventilatie is uitstekend vanwege de spouwmuren en de niet altijd meer goed sluitende deuren.

Om ons huis energiezuiniger te maken moeten we een deskundige inschakelen. Financiering? Onze spaarpot opofferen? Een hypotheek hebben we niet, die mogelijkheid valt af. Een lening afsluiten? Bij een bank die een exorbitant hoge rente vraagt? Bij het Nationaal Energiebespaarfonds met als lokkertje renteaftrek van de belasting? Nee overheid, zo gek krijgt u ons niet. Wie ons huis wil kopen zorgt zelf maar voor een passend energielabel. De boete van 400 euro? Vergeet het maar.

Koos Krap-Swerms, Sint Annaparochie

Bron: Leeuwarder Courant / Ingezonden

Minnertsga, 18 februari 2015

Afke Joostema met haar zoon Hein Lieuwe op schoot in1990 bij kapper Geartsje en daarnaast opnieuw 25 jaar later. FOTO COR JENSMA

Kappersjubileum

Een gezellige tante, dat is kapper Geartsje Jensma, die al 25 jaar knipt in Minnertsga.

Jong en oud komt er dan ook graag. En lang, blijkt uit de foto die Cor Jensma maakte.

Daar zien we de klanten Afke Joostema en haar zoon Hein Lieuwe 25 jaar geleden en nu bij het jubileum nog eens samen gekiekt.

(Klik op foto voor grotere afbeelding)

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 februari 2015

Jaap de Haan

VVD’ers

Er is landelijk een vervelende kwestie rond een VVD-kamerlid ontstaan. Daar zijn wij uiteraard niet blij mee.

Er is in onze partij een integriteitcode, waaraan partijgenoten getoetst kunnen worden. Het is niet aan Friese VVD’ers om bij voorbaat mensen te veroordelen, maar wel de integriteitcommissie en het hoofdbestuur voor die beoordeling verantwoordelijk te laten. Conform de afspraken!

VVD’ers in onze provincie moeten accenten blijven leggen op het goede dat we willen bereiken voor Friesland en dat geldt ook voor gemeentelijke afdelingen van de VVD inzake gemeentelijke politiek.

Jaap de Haan, fractievoorzitter VVD Het Bildt. Sint Annaparochie

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 17 februari 2015

Geest moet weer in de fles bij schoolconflict

Dietske Bouma: 'Wie mee wil werken aan een oplossing is welkom.' FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Vanavond moet een flinke stap worden gezet op weg naar een oplossing voor het schoolconflict in Oudebildtzijl. De tijdelijke directeur-bestuurder Dietske Bouma: "De skoalle moat fierder. En it doarp ek."

Hoe kan het dat het vertrek van een juf, ook al is het een populaire, heeft gewerkt als een brandende lucifer in een kruitvat? Wat speelt in deze kwestie nog meer een rol? Het zijn vragen waarop Diets Bouma, aangesteld om het tij tengoede te keren, de komende weken antwoord hoopt te krijgen. Op grond hiervan hoopt zij oplossingen te kunnen aandragen waarmee de samenwerkingsschool in Oudebildtzijl verder kan.

Vanavond vindt een gesprek plaats tussen Bouma en "alle ouders die mee willen werken aan een oplossing", zoals de uitnodiging aan de circa 160 ouders van de schoolkinderen luidde. De belangrijkste uitdagingen zijn het ‘duurzaam’ herstellen van de rust, het formeren van een uitgebreide medezeggenschapsraad en een klankbord van ouders. Zowel de nieuwe medezeggenschapsraad als de klankbordgroep moet representatief zijn voor alle ouders in het dorp: van verontrust tot zeer verontrust, maar ook ouders die vinden dat het allemaal wel een beetje minder had gekund.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>       link Lees het hele dossier PROBLEEM SCHOOL OBZ >>

Menaam, 17 februari 2015

Drie namen, geen Bildtse, voor toekomstige gemeente Westergo

De inwoners van de toekomstige gemeente met de werknaam Westergo mogen na deze zomer kiezen uit drie voorstellen voor de definitieve gemeentenaam.

Daarmee komt de stuurgroep die de herindeling van het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en vier dorpen van Littenseradiel voorbereidt, tegemoet aan kritiek geuit op de eerste vergadering van de herindelingscommissie gisteravond in Menaam. De stuurgroep wilde twee namen voorleggen.

De eerste vergadering leidde direct al tot een confrontatie tussen voorman Leendert Ferwerda van de Frije Bilkerts en de voorzitter van de herindelingscommissie, burgemeester Tom van Mourik van Menameradiel. Die verweet Ferwerda geen technische vragen te stellen, terwijl dat wel de afspraak was. Later kwam Van Mourik hierop terug, maar toen wenste Ferwerda al niet meer het woord te voeren.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 12 februari 2015

Nieuwe weg en plein voor Vrouwenparochie

Nog dit jaar worden de doorgaande weg en het Kerkplein in Vrouwenparochie vernieuwd. Bewoners maken vanavond kennis met de plannen op de jaarvergadering van Dorpsbelang.

Met de opknapbeurt is gewacht tot het Noordwest Tangent klaar was, vertelt Jos van der Graaff van Dorpsbelang. Sindsdien komt er minder verkeer door het dorp en heeft opnieuw asfalteren zin.

Tegelijk wordt de weg smaller gemaakt om het verkeer te remmen. Ook komen er fietsoversteekplaatsen op onveilige punten en krijgt de fiets ruimte op zowel het trottoir als de weg. Deze ‘shared space-oplossing’ werd in 2010 ook in Oentsjerk toegepast. De gemeente het Bildt en de provincie Fryslân stelden 350.000 euro beschikbaar.

Bron: Leeuwarder Courant

Aldebiltsyl, 11 febrewaris 2015

Direkteur wurket oan oplossing skoalle Aldebiltsyl

Basisskoalle SWS Ouwe Syl yn Aldebiltsyl  -  Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Tydlik direkteur Dietske Bouma fan basisskoalle Ouwe Syl yn Aldebiltsyl ferwachtet fjouwer wiken nedich te hawwen foar in oplossing foar it konflikt. Se is woansdei mei har wurk begűn en hat al praat mei in tal belanghawwenden. Sy sil ek it űnôfhinklike űndersyk útfiere dęr't in groep ferűntręste âlden op oantrunet.

In tal learkręften en âlden kamen yn opstân nei it fuortgean fan ien juf. Net allinnich om it opstappen fan de populęre juf, de problemen soene noch wol djipper sitte. De skoalle gie sels eefkes ticht.

Der is in brief nei de âlden gien mei de fraach om har oan te melden foar de meisizzenskipsried. Dy moat wer folslein wurde en as fertsjintwurdiger fan âlden meidwaan kinne yn de syktocht nei in oplossing.

Bron: Omrop Fryslân
link Harkje nei direkteur/bestjoerder Dietske Bouma >>       link Lees het hele dossier PROBLEEM SCHOOL OBZ >>

Oudebildtzijl, 11 februari 2015

De Oprel

Nieuwe directeur GBO G2 moet rust op Ouwe-Syl herstellen

CBO G2, de vereniging voor christelijk basisonderwijs van het Bildt en Leeuwarderadeel, heeft voor onbepaalde tijd een tweede directeur aangesteld. Dietske Bouma zal zich fulltime richten op de samenwerkingsschool Ouwe-Syl, waar het na het vertrek van juf Marije Postmus onrustig is.

Bouma gaat vandaag voor het eerst aan de slag öp de school. Haar aanstelling is gebeurd op initiatief van directeur Jaap Jansma zelf. "De onderlinge relasys op de skoal binne beskadigd. D'r mot praat worre, de rust mot weromkere. Dan hewwe je 'n 'onbeskreven blâd' norig," vertelt Jansma. "Hoe't je 't ok wende of kere, dat bin ik niet meer. Ik bin sels ok onderwerp fan gesprek worren. Foor de súvverhyd fan 't proses is 't beter dat d'r 'n objektyf persoan fan bútten komt."

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 10 februari 2015

Ronald Jager

Ronald Jager voorspelt 2K (zondag)

Zoals te doen gebruikelijk ook deze week weer de voorspellingen van Ronald Jager. Deze week de 2e klasse K zondag: Sint Annaparochie-MKV’29 2

Sint Annaparochie, dat werkelijk beschikt over een fantastisch complex qua kantine, heeft in de eerste competitiehelft 11 punten gepakt, pakte in het nieuwe jaar alleen een punt bij het laag staande Velocitas 1897 en staat nu op de twaalfde plaats, een plek die op het eind van dit seizoen nacompetitie betekent om degradatie te voorkomen.

Met MKV’29, dit seizoen getraind door Duco Mulder die vorig seizoen met Nicator naar de 3e klasse promoveerde, gaat het een stuk beter. Als promovendus staat het na vijftien duels op een keurige zevende plaats en heeft de ploeg al 24 punten behaald. Daar komen er zaterdagavond drie bij, want MKV’29 wint met kleine cijfers.

Bron: Twee-nul.nl

Sint Annaparochie, 10 febrewaris 2015

Huishoudelijke hulp voor € 8,50 per uur

Cliënten in de zeven gemeenten van Noordwest-Fryslân die gebruik maken van eenvoudige huishoudelijke hulp, kunnen die straks voor € 8,50 per uur inkopen. De Dienst SoZaWe en de thuiszorgorganisaties doen hun klanten deze week dit aanbod. De klant houdt de hulp die het nu ook heeft.

Dat heeft wethouder Boukje Tol (het Bildt) aan deze krant bevestigd. De € 8,50 per uur geldt voor een maximum van drie uren per week. Wie deze uurprijs niet kan betalen - bv. mensen die onder 120% van het bijstandsniveau zitten - krijgt een financiële compensatie. Voor mensen die van het absolute minimum moeten leven blijft de hulp in bepaalde gevallen geheel gratis.

De Dienst hoopt dat zoveel mogelijk mensen van het aanbod gebruik zullen maken. "It stiet eltsenien frij om ergens oars hulp yn te keapjen. Mar jo fine yn it 'swarte sirkwy' net ien dy't foar € 8,50 oan 'e slach wol," zegt wethouder Tol, die van een 'heel goed aanbod' spreekt. "Dat wie ek de opset: in lege priis foar de klant, en sa folle mooglik thússoargers oan it wurk hâlde."

Bron: De Bildtse Post

Oudebildtzijl, 9 februari 2015

Waar is de trots van Fryslân gebleven?

Fonteinontwerp van de Catalaanse kunstenaar Jaume Plensa voor het Eleven Fountainsproject.

Wat waren Leeuwarden, Fryslân en de initiatiefnemers trots, toen ze op basis van de Mienskip de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 binnen haalden en hiermee Maastricht, Eindhoven, Utrecht en Den Haag het nakijken gaven.

Door de organisatie werd de Mienskip in staat geacht deze titel inhoud en vorm te geven. Hoe anders is de werkelijkheid.

Te beginnen met het veranderde logo. Het getuigt van weinig vertrouwen in het Friese bureau dat dit had vormgegeven, als men voor een aanpassing zo gemakkelijk overstapt naar een ander bureau van buiten Fryslân. Verwacht mag worden dat BWH Ontwerpers dit proces zonder twijfel ook met succes hadden kunnen uitvoeren. Dit geldt niet alleen voor de doorontwikkeling van het logo, ook bij andere ontwikkelingen krijgen kunstenaars en vormgevers van buiten de provincie de voorkeur. Het is toch te gek dat je als inwoner van Fryslân steeds meer het gevoel krijgt dat kwaliteit alleen buiten Fryslân gevonden kan worden.

Bron: Leeuwarder Courant / tegast
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Aldebiltsyl, 7 febrewaris 2015

Alders Ouwesyl bliid mei beneaming tydlik direkteur

Basisskoalle SWS Ouwe Syl yn Aldebiltsyl  -  Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

De groep ferûntrêste âlden fan basiskoalle Ouwesyl yn Aldebiltsyl is bliid mei de beneaming fan Dietske Bouma as tydlik direkteur op de skoalle. De groep sjocht dat as earste stap op wei nei in normale sitewaasje op skoalle. Dochs fine se dat de problemen net oplost binne. It bestjoer fan CBO G2 beneamde Dietske Bouma freed as nij direksjelid.

Sy ferfangt direkteur Jaap Jansma dy't him no rjochtsje sil op it oanstjoeren fan de seis oare seis skoallen fan de organisaasje. Oarsaak fan de problemen is it űntslach fan in populęre juf.

Neffens de âlders binne der djipperlizzende problemen, dy't yn in objektyf en űnôfhinkelik űndersyk nei boppen komme moatte.

Bron: Omrop Fryslân
link Wurdfierder Dick Heere fan de âlden >>       link Lees het hele dossier PROBLEEM SCHOOL OBZ >>

Aldebildtsyl, 6 febrewaris 2015

De myte fan it Bilt omearme

Stimd slik

Stimd slik hjit de bondel gedichten, skilderijen en foto’s dy’t dichter Hein Jaap Hilarides en byldzjend keunstner Hendrik Elings ferline jier yn it noardlike waadljocht útjűn hawwe. In Biltse titel foar in boek dat de noard-Fryske kust besjongt: de swiere klaai, it bűtendykse lân, de fiere útsjoggen, de leechte, it neat. ‘Stimd’ kin hjir betsjutte ‘op klank brocht’, mar ek: ‘in stim jűn’. En miskien ek, yn it Nederlânsk, ‘stemmig’, yn de betsjuttingen fan sober, earnstich, dimmen.

Yn de bondel – prachtich foarmjűn en útfierd troch Monique Vogelsang, hardcover, oblong formaat – is ek in lyts tal petretfoto’s fan de beide Bilker keunstners opnommen, makke troch Henk Bleeker, en ‘bűtenfoto’s’ fan Frans Foekema. Sfearysk, sterk diafragmearre, swart-wyt – it waait en it reint. Op it Bilt is it altyd oankrűperswaar.

Bron: de Moanne
link Lees het hele artikel >>

Aldebiltsyl, 6 febrewaris 2015

Basisskoalle SWS Ouwe Syl yn Aldebiltsyl  -  Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Ekstra direkteur-bestjoerder foar basisskoalle Ouwe Syl

It bestjoer fan basisskoalle Ouwe Syl yn Aldebiltsyl krijt tydlik fersterking. Dietske Bouma is as direkteur-bestjoerder oansteld om de problemen op de gearwurkingsskoalle op te lossen.

Tongersdei fregen ferűntręste âlden al om bemiddeling troch in tredde partij. Oanlieding fan de reboelje is it űntslach fan in juf.

Direkteur Jaap Jansma sil him no rjochtsje op de oare seis skoallen dy't űnder it CBO G2 falle.

Bron: Omrop Fryslân

Aldebildtsyl, 6 febrewaris 2015

'Tredde partij moat bemiddelje yn konflikt Ouwe Syl'

SWS Ouwe Syl yn Aldebiltsyl  -  Foto: Omrop Fryslân

De gemeenterie, it fakbûn of sels de ûnderwiisynspeksje. De âlden fan bern fan basisskoalle Ouwe Syl yn Aldebiltsyl hawwe harren hoop festige op in tredde partij om it konflikt mei de direksje fan de skoalle op te lossen.

It ôfrűne wykein barste de bom tusken âlden en direksje. Oanlieding is it űntslach fan in tydlike juf. Neffens de direksje is de juf frijwillich opstapt, mar de âlden leauwe dat net. In petear hjiroer rűn út de hân, węrnei't it konflikt allinnich mar heger oprűn.

Moandei wie de skoalle sels ticht, om't in part fan it personiel harren siik melden hie.

Bron: Omrop Fryslân
link Wurdfierder Dick Heere fan de âlden >>

Sint Annaparochie, 5 februari 2015

Ouders vermiste Sicco Cuperus

Ouders vermiste Sicco Cuperus hekelen tips helderzienden

Helderzienden die anoniem reageren op vermissingen kunnen er beter het zwijgen toe doen. Dat zeggen Piet en Gina Cuperus uit Sint Annaparochie, de ouders van marechaussee Sicco Cuperus die nu zo’n acht maanden wordt vermist. Zijn auto werd teruggevonden bij de zeedijk bij Marrum.

Medio januari kreeg deze krant een anonieme brief van een helderziende die aangaf waar het lichaam van Sicco gevonden zou kunnen worden. De brief is, na overleg met de familie, opgehaald door de familierechercheur van de politie. Het spoor is onderzocht en leverde niets op.

Dit soort anonieme tips, doe dat niet, aldus de oproep van de ouders. "Wie iets weet of denkt te weten, moet zelf naar de politie stappen. Dit soort anonieme brieven, je hebt er niets aan. Wij zijn nuchtere Friezen en hechtener geenwaarde aan. Maar toch klamp je je er ookweer aan vast. Sicco is al zo lang vermist en dan probeer je elke strohalm te pakken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 4 februari 2015

Mogelijk bezwaar Bildt tegen status Bildtdijken

Foto: LC

De gemeente het Bildt bekijkt nog of het zin heeft bezwaar in te dienen tegen de beschermde status van de Bildtdijken.

Cultuurminister Jet Bussemaker heeft deze aanwijzing gedaan, terwijl de gemeenteraad unaniem tegen was. De provincie was wel voor. Raadsleden vrezen een woud aan extra regels voor inwoners en ondernemers.

Het besluit is op 22 januari bekend gemaakt in de Staatscourant. Er is zes weken de tijd om bezwaren in te dienen.

Burgemeester Gerrit Krol wil eerst met de fractievoorzitters de afweging maken en daarna met een voorstel aan de raad komen, zei hij woensdag in de Raderaad van het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele dossier status BILDTDIJKEN >>

Sint Annaparochie, 4 februari 2015

Baukje Tol bij de uitreiking van het Fairtrade logo

Bildt twee jaar langer Fairtrade-gemeente

De gemeente het Bildt mag zich in ieder geval de komende twee jaar nog Fairtrade-gemeente noemen. Een jury heeft beoordeeld dat de gemeente aan alle zes criteria voldoet.

In plaats van verlenging voor één jaar is daarom verlenging voor twee jaar verleend. Zo is de gemeente er onder andere in geslaagd nieuwe winkels en horeca zo ver te krijgen eerlijke handel en fairtrade-producten te stimuleren.

Wethouder Boukje Tol maakte dit woensdag bekend in de Raderaad.

Bron: Franeker Courant

Westhoek, 4 febrewaris 2015

Plannen om mear toeristen nei NW-Fryslân te lûken

Noarderljocht by Swarte Haan  -  Foto: Kevin van der Iest

In nij bűtendyks fytspaad fan Swarte Haan nei Roptasyl, in archeologysk doarp by Winaam en in útkyktoer by de Westhoek kinne soargje foar in soad ekstra toeristen yn Noardwest- Fryslân. Dat binne plannen fan de stichting Ried Mar dy't soargje wol foar ekonomyske groei yn Harns, Frjentsjerteradiel, it Bilt en Ferwerderadiel. Ried Mar freget 200.000 euro provinsjale subsydzje om de plannen fierder út te wurken. Foar it slagjen fan de plannen is dy bydrage fan libbensbelang.

De FNP hat him al útsprutsen foar sa'n bydrage. CDA en PvdA binne al wol hifke, mar hawwe noch gjin tasizzings dien.

Noardwest Fryslân wie foarhinne in streek mei rike bouboeren, mar no nimt it oantal ynwenners ôf en ferskoot de wurkgelegenheid nei Ljouwert en It Hearrenfean. Ried Mar hat syn plannen earder betocht, mei help fan űndernimmers en pleatslike belangen út Noardwest-Fryslân.

Bron: Omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 4 februari 2015

Schoolconflict laat diepe wond achter op Ouwe-Syl

Foto: De Telegraaf

In slechts vijf dagen tijd groeide een vlammetje van een op het oog klein conflict tussen personeel, bestuur en ouders van de nieuwe samenwerkingsschool op Oudebildtzijl uit tot een uitslaande brand. Nu de rook aan het optrekken is blijkt dat er enkel verliezers zijn, en dat er hard gewerkt moet worden aan het herstellen van onderling vertrouwen. Een reconstructie.

Algelopen dinsdag kregen de leerlingen van SWS Ouwe-Syl te horen dat juf Marije drie dagen later, op vrijdag, voor het laatst aanwezig zou zijn. Volgens de directie liet ze op eigen initiatief haar aflopende contract niet verlengen.

De mededeling zorgde voor tranen bij de kinderen, en onbegrip en woede bij de ouders van die kinderen. Zij geloofden niet dat de juf - intens betrokken bij haar leerlingen en zeer geliefd - er zelf de brui aan gaf, en gingen direct op de barricades. Er werd een handtekeningenactie gestart - "Juf Mariie moet blijven!": de lijsten liepen snel vol met krabbels.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>       link Lees het hele dossier PROBLEEM SCHOOL OBZ >>

Oudebildtzijl, 4 februari 2015

Ouders school Oudebildtzijl ontevreden over overleg

Ouders op weg naar overleg met het schoolbestuur. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

De storm rondom de samenwerkingsschool in Oudebildtzijl is geluwd, maar nog niet overgewaaid. Verontruste ouders beraden zich op vervolgstappen.

Een ding is zeker: de deur is definitief dichtgeslagen voor wat betreft een eventuele terugkeer van juf Marije Postmus. "Wij hebben het schoolbestuur maandagavond gevraagd of zij kan terugkeren, als zij dat zou willen. Het antwoord was ‘nee’ en daarmee is voor ons de kous ook af, zegt Dick Heere, woordvoerder van de verontruste ouders. Door het plotselinge vertrek van de juf sloeg vorige week de vlam in de pan.

De ouders leggen zich niet neer bij de weigering van het bestuur om de groep verontruste ouders een rol te geven als directe gesprekspartner. Directeur Jaap Jansma van het schoolbestuur zegt het overleg te willen voeren met ‘het geëigende kanaal daarvoor’, de medezeggenschapsraad. De ouders vinden die getrapte wijze van invloed niet acceptabel. "Wij gaan de komende dagen bekijken hoe we hier mee omgaan", aldus Heere. Het gesprek voltrok zich volgens beide partijen in een open en openhartige sfeer.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 4 februari 2015

Het Bildt en Wonen Noordwest Friesland houden leefbaarheidsonderzoek

Wonen Noordwest Friesland en gemeente het Bildt houden de komende weken een enquęte in de gemeente het Bildt om te horen wat bewoners vinden van de leefbaarheid in hun dorp en wijk. De enquęte vindt steekproefsgewijs plaats in de dorpen in het Bildt.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: groenvoorzieningen, sociaal contact tussen buurtbewoners, speelvoorzieningen, woningvoorraad, verkeer en veiligheid.

De resultaten van de enquęte worden bekend gemaakt in mei. De gemeente en Wonen Noordwest Friesland bekijken vervolgens welke maatregelen zij kunnen treffen om de leefbaarheid verder te versterken.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 3 februari 2015

Gedoe op school? Ouders aan de macht

De samenwerkingsschool in Oudebildtzijl bleef gisteren gesloten. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Ouders eisen de hoofdrol op als het op de school van hun kind niet gaat zoals ze willen. In Oudebildtzijl gebeurt het nu, eerder al in Dokkum.

Iedere basisschool kent het verschijnsel: ouders vinden die zitting willen nemen in de medezeggenschapsraad is meestal een flinke zoektocht. Het orgaan, ingesteld om ouders te betrekken bij het reilen en zeilen op school en ook inspraak te geven in belangrijke kwesties, staat bij veel vaders en moeders niet in hoog aanzien.

Dat betekent niet dat ouders zich terughoudend opstellen als er zich iets voordoet op school. Het vertrek van de populaire juf Marije bij de samenwerkingsschool in Oudebildtzijl leidde vorige week tot een revolte in het dorp: een verhitte discussie, een informatiebijeenkomst waar de vlam in de pan sloeg, een handtekeningactie en kinderen die met spandoeken rondliepen. Het vertrek van de ook al populaire meester Germ leidde bij de Burgerschool in Dokkum eind vorig jaar tot soortgelijke taferelen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 3 februari 2015

Kinderen weer naar school

Basisskoalle SWS Ouwe Syl yn Aldebiltsyl

De leerlingen kunnen vandaag weer naar hun school, maar verder zit er nog weinig schot in het conflict over de basisschool in Oudebildtzijl. Een bijeenkomst gisteravond in Sint Annaparochie leidde niet tot concrete afspraken.

Overleg tussen het bestuur van CBO G2 en verontruste ouders van leerlingen van de samenwerkingsschool in Oudebildtzijl leverde gisteravond minder op dan gehoopt. De ouders willen onder meer duidelijkheid over de reikwijdte van het aangekondigde externe onderzoek naar de problemen op en rond de school.

Directeur Jaap Jansma van CBO G2, de overkoepelende vereniging voor christelijk basisonderwijs in Leeuwarderadeel en Het Bildt, waar de school onder valt, had gehoopt een stap in de goede richting te kunnen zetten. Het bestuur is in gesprek met een interim-directeur nadat de huidige directeur zich vorige week ziek had gemeld, gevolgd door drie van de zeven leerkrachten.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 3 febrewaris 2015

Alden skoalle Aldebiltsyl net tefreden nei petear

SWS Ouwe Syl yn Aldebiltsyl  -  Foto: Omrop Fryslân

De âlden fan de bern fan basisskoalle SWS Ouwe Syl yn Aldebiltsyl binne net tefreden oer it petear dat der moandeitejűn west hat mei de direksje fan de skoalle. Dat seit Dick Heere, wurdfierder fan de heiten en memmen.

By it oerlis mei de direksje hienen de âlden twa fersiken. As earste wolle se dat de juf, dy't fuort moast, weromkomt op skoalle. Dit fersyk waard ôfkard troch de direksje. Ek op harren fraach foar in űndersyk nei de djippere oarsaak fan it konflikt, krigen de heiten en memmen 'nee' op it rekest.

De âlden beriede har no op in ferfolchstap. Neffens wurdfierder Heere is it fan grut belang dat de bân tusken de skoalle en it doarp hersteld wurdt. Mar hoe't dat moat, is noch űnbekend.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje >>

Sint Annaparochie, 3 februari 2015

Hengelsport Friesland vergroot winkel

Hengelsport Friesland heeft haar winkel vergroot met ongeveer een derde aan extra vloeroppervlakte, ten opzichte van de huidige verkoopmeters.

Na de verbouwing is de winkel ook Pakket Servicepunt van GLS. Donderdag 19 februari opent de verbouwde winkel.

De winkel krijgt een nieuwe indeling, waarmee het geheel meer overzicht moet bieden. Ook na de verbouwing kunnen klanten in de winkel terecht voor de hun reeds bekende merken en artikelen. Daarnaast wordt het assortiment uitgebreid met onder andere Cresta Feed, Cresta Method.

"Ook hebben we sinds kort het dealerschap van Boilieman Friesland overgenomen", aldus Peter Grupstra en Magda van Ginkel, die de winkel startten in september 2010. "In het najaar wordt het roofvispakket uitgebreid."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 3 februari 2015

Het netwerk wordt vrijdag 6 februari in gebruik genomen in de vestiging van Omrin in Sint Annaparochie. (Foto Omrin.nl)

Omrin Estafette legt gratis wifi-netwerk aan voor bezoekers

Alle zeven vestigingen van Omrin Estafette zijn voorzien van een gratis wifi-netwerk.

Het netwerk wordt vrijdag 6 februari om 15.00 uur in gebruik genomen in de vestiging van Omrin Estafette aan de Dordtsestraat/Van Harenstraat in Sint Annaparochie.

Het wifi-netwerk is mogelijk gemaakt door Omrin in samenwerking met de coöperatieve vereniging Fryslân Ring.

Omrin heeft winkels in: Franeker, Harlingen, Sint Annaparochie, Leeuwarden, Oosterwolde, Sneek en Burgum.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 2 februari 2015

Foto: GPTV

GPTV: School Oudebildtzijl tijdelijk dicht na conflict

In Oudebildtzijl is onrust ontstaan op de plaatselijke samenwerkingsschool.

Oorzaak is het vertrek van juf Marije. Volgens de school is zij vrijwillig opgestapt, maar de ouders geloven dit verhaal niet.

Collega's van juf marije hebben zich vanwege het conflict maandag ziek gemeld. Een unieke situatie, aangezien het om meer dan de helft van het personeel gaat. De leerlingen hadden maandag dan ook geen les.

Bron: GPTV

GPTV Bekijk hier de reportage op GPTV >>


Oudebildtzijl, 2 februari 2015

Verontruste ouders pikken vertrek geliefde juf niet

Fragment van mail aan de ouders, foto: omrop Fryslân

Een hoogoplopend conflict tussen ouders en leerkrachten van de samenwerkingsschool in Oudebildtzijl leidt ertoe dat de school vandaag dicht is.

De ruim honderd kinderen blijven vandaag thuis. De zeer ongebruikelijke sluiting volgt na een zeer bewogen week in Oudebildtzijl. De directeur van de school meldde zich vrijdag ziek, nadat een informatiebijeenkomst donderdagavond was ontaard in zware verwijten aan zijn adres. Het bestuur van de school had de avond juist belegd om gerezen problemen uit te spreken.

Oorzaak van de crisis is het voor de ouders plotselinge vertrek van een geliefde juf. Die had het bestuur laten weten het tijdelijk contract, dat op 1 februari afliep, niet te willen verlengen. Volgens ouders was er meer aan de hand.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Aldebiltsyl, 2 febrewaris 2015

Basisskoalle SWS Ouwe Syl yn Aldebiltsyl  -  Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Oerlis tusken direksje en MR fan basisskoalle Aldebiltsyl

De direksje en de meisizzenskipsried fan basisskoalle SWS Ouwe Syl yn Aldebiltsyl sitte moandei byelkoar om te praten oer de krisis op de skoalle. Dy is moandei sletten neidat mear as de helte fan it dosinteteam him siik melden hie. Oanlieding is it űntslach fan in tydlike juf.

Neffens de direksje is de juf frijwillich opstapt, mar de âlden fan de bern leauwe dat net. In petear hjiroer rűn út de hân, węrnei't it konflikt allinnich mar heger oprűn. It oerlis moandei moat der ta liede dat de skoalle tiisdei wer iepen kin.

Bron: omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 1 februari 2015

School Oude Bildtzijl dicht wegens conflict

De leerlingen van de samenwerkingsschool in Oude Bildtzijl hebben maandag vrij. De gemoederen tussen ouders, personeel en bestuur zijn zo hoog opgelopen dat het bestuur de school in ieder geval voor een dag sluit.

Dat komt omdat meer dan de helft van het team, bestaande uit de schooldirecteur en de leerkrachten, zich vanwege het conflict ziek heeft gemeld.

Het bestuur van de basisschool heeft dat de ouders dit weekeinde per mail laten weten.De gemoederen zouden hoog zijn opgelopen vanwege het vertrek van juf Marije Postmus.

Volgens de directie is zij vrijwillig opgestapt, maar veel ouders geloven dit niet. Het bestuur van CBO G2, waar de samenwerkingsschool in Oude Bildtzijl onder valt, gaat in het bericht aan de ouders niet specifiek in op de kwestie, maar spreekt van "een situatie die grote impact heeft gehad".

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Harlingen, 31 januari 2015

Zwarte Haan

Een uitkijktoren in Westhoek, een binnenhaven voor Zwarte Haan

Een uitkijktoren in Westhoek, een binnenhaven voor Zwarte Haan, een buitendijks fietspad en visvijvers plus een archeologisch dorp bij Wijnaldum zijn onderdelen uit het Masterplan Westergo’s Waddenroutes.

Westhoek is een van de speerpunten waar Ried Mar aan de slag wil. Het dorp aan de Oudebildtdijk, de langste straat van Nederland, moet uitnodigender worden voor toeristen. De bouw van een uitkijktoren, binnendijks, buitendijks of op de dijk (235.000 euro), en een bezoekerscentrum (255.000 euro) dat bijdraagt aan de kennis over het Waddengebied, moeten hieraan bijdragen. Alle plannen van Ried Mar zijn gericht op het verbinden van het achterland met het Wad.

Zo moet Zwarte Haan via binnenwater bereikbaar worden en een haventje krijgen (647.000 euro) en moet het bestaande buitendijkse fietspad doorgetrokken worden (280.000 euro), aansluitend op plannen voor een buitendijks fietspad langs de Afsluitdijk.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 31 januari 2015

Mienskip

Nynke de Jong

De organisatie van Leeuwarden 2018 heeft een nieuw filmpje online gezet. Over wat ze over drie jaar allemaal gaan doen. En over wat jij kunt doen, als Friese ondernemer, sponsor of vrijwilliger. Een prachtige filmpje met prachtige animaties en de stem van Marijke Roskam die als pure chocola uit je boxen druipt.

Het is heel lastig om niet enthousiast te worden. Helemaal als je de rest van de site bekijkt, met daarop vrolijke foto’s van de meisjes van drumband Pasveer uit Leeuwarden, met van die echte Friese meisjeskoppen.

En de mienskip vindt niks fijner dan aangesproken worden op hun unieke samenwerking. Dus Leeuwarden 2018 gaat een enorm succes worden. Dat kan ik je nu al vertellen. En dat komt niet door het ‘Mondriaanschilderij met natuurlijke kwelders’ dat ze op de Wadden gaan maken. Of door de rol die de aardappels van Het Bildt gaan spelen. Al ben ik wel enorm getriggerd door die opmerking in het filmpje, en vraag ik me nu al dagen af wat aardappels allemaal kunnen.

Bron: Leeuwarder Courant / column Nynke de Jong
link Lees de hele column (pdf) >>          link en hier het betreffende filmpje >>

Amersfoort, 30 januari 2015

Bildtdijken nu echt beschermd

De Bildtdijken zijn officieel aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Dat heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) op hun website bekend gemaakt.

In zijn nieuwjaarstoespraak kondigde burgemeester Gerrit Krol van het Bildt al aan dat een dergelijk besluit ophanden was.

Begin vorig jaar werd een beslissing nog uitgesteld omdat de gemeente verklaard tegenstander was. Het Bildt vreest een woud aan extra regels voor ondernemers en inwoners. De provincie was wel voor.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele dossier status BILDTDIJKEN >>

Bitgummole, 30 jannewaris 2015

De PvdA en de plaknammen

De PvdA fan ’t Bilt woe wol 'In 't spier foor 't Bildts aigene'. Wannear woe er dat? Krekt foar de lęste riedsferkiezings. De hjerstmis fan 2013 soe yn de Stannebuurtster riedseale oer de doarpsnammen stimd wurde.

De stân wie op in stuit seis om seis - seis pro Froubuurt en Ouwe-Syl ensa, en seis kontra - doe’t it trijefrou/manskip fan de PvdA-fraksje as lęste foar de stimming wei wynde. Want, sa sei de fraksjefoarsitster fan Grinzerlanner komôf, guon bedriuwen soe de taalwiksel Hollânsk-Biltsk yn de plaknammen op wol 35.000 euro komme. It wie wol net wier, mar yn de polityk kin in lychje út goederbęsten der wol op troch, sil se tocht hawwe.

De PvdA-riedsfraksje woe earst noch wolris om goerie nei it Provinsjehűs ta, nei de politike kammeraatskes en kammeraten. It wie wol net wier, mar dat koe neat skele.

BERTUS JANS POSTMA

Bron: Ljouwerter Krante / tegast
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Vrouwenparochie, 29 januari 2015

Bildts Startersfonds verder zonder bank

Het Bildts Startersfonds, dat startende ondernemers of nieuwe economische activiteiten steunt, gaat door zonder de bank.

Verandering in de wetgeving zorgt ervoor dat de Rabobank zich terug moet trekken.

De andere deelnemers, Wonen Noordwest-Friesland en de gemeente het Bildt, willen nu dat burgemeester en wethouders het bestuur gaan vormen.

Het fonds is in 1991 opgericht en heeft nog 142.000 euro in kas. Het verstrekken van startersleningen vervalt.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 29 januari 2015

Gemeente investeert in aanpak N393 door Vrouwenparochie

De gemeente het Bildt gaat €150.000 bijdragen aan de aanpak van de provinciale weg N393 door de dorpskern van Vrouwenparochie. Dit gebeurt om de veiligheid te verbeteren.

Het college van B&W stelt de raad voor om deze bijdrage te verlenen. De politiek gaat 19 februari een besluit nemen over dit voorstel.

Het dorp wordt gekenmerkt door voornamelijk lintbebouwing. Hierdoor ligt de doorgaande weg, de N393, zo ongeveer in de voortuin van bijna de helft van de bewoners van Vrouwenparochie.

De doorgaande weg is in het verleden al een aantal malen opnieuw ingericht, maar dit heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 28 januari 2015

Held Sem (7) redt vriendje uit bevroren vijver

Sem Hettinga

Het ging allemaal heel snel: Sem en zijn vriendje - beide 7 jaar - liepen langs een vijver bij de Gerben van Tuinenstraat in St.-Jacobiparochie. Het gras was glad, en hup, zijn maat gleed uit en kwam plots in de vijver terecht. Sem Hettinga aarzelde geen moment en redde zijn vriend uit het ijskoude water.

Sem en zijn maatje uit St.-Jacob liepen afgelopen vrijdag langs de vijver bij Broedertrouw. Ze waren op weg naar hun vaste speelplaats. "Hij gleed uit op een glad stukje," vertelt Sem. "En toen viel hij door het ijs in het water." Sem twijfelde geen moment en trok zijn vriendje uit de vijver. "Dat was wel zwaar. Maar het ging heel snel."

Moeder Natascha en vader Marc zijn apetrots op hun zoontje. "De twee jongens waren aan het spelen, en plots glijdt hij het water in. Maar Sem viste hem er meteen uit," zegt Natascha.

Het jongetje zakte – dik aangekleed - door een met ijs bedekte vijver. Het maakte hem extra zwaar om eruit te trekken. Toch deed Sem meteen wat hij moest doen: zijn vriendje uit het koude water trekken. "Ik schrok wel. Maar hij was snel thuis. Hij kreeg een warme douche en warme kleding," zegt Sem. Door zijn kordate optreden kreeg dit hachelijke avontuur toch een goed einde.

Bron: De Bildtse Post

Nieuwebildtdijk, 28 januari 2015

Friese geitenkaas van topkwaliteit

Geitenmelk en geitenkaas is 'in'. De consument vraagt er steeds vaker naar. Het aantal geiten dat in ons land wordt gehouden stijgt jaarlijks. In Fryslân betreft het ongeveer 10.000 stuks, hetgeen ten opzichte van het jaar 2000 een stijging van 25% inhoudt. Je hebt zachte en halfharde geitenkaas. Op De Molkerij aan de Nieuwebildtdijk maken ze zachte geitenkaas. En hoe. Er wordt beweerd dat het de lekkerste van Fryslân, ja zelfs van heel Nederland is. Uiteraard wordt dat door De Molkerij niet ontkend.

De lekkerste geitenkaas van Nederland. Je moet wel lef hebben om zoiets te durven beweren. Wanneer we de eigenaresse Els Hartog daarmee confronteren glimlacht ze minzaam. 'Al sinds 2000 mogen wij onze kaas zo noemen. We deden toen mee met de jaarlijkse Dag van het Schaap en de Geit. De keurmeester was erg onder de indruk van onze kaas en pikte die als beste eruit.'

Bron: FRIESLAND POST (oktober 2014)
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 28 januari 2015

Schapen doodgereden

Een 35-jarige automobilist uit Sint Annaparochie kreeg dinsdagavond op de Zuiderweg in Sint Jacobiparachie een groep losgebroken schapen voor zijn wagen.

Drie schapen overleefden de botsing niet, een vierde dier werd door de politie uit haar lijden verlost. De bestuurder van de wagen bleef ongedeerd.

De provincale weg moest vanwege het ongeluk enige tijd worden afgesloten. In totaal bleken zo’n 80 schapen te zijn uitgebroken.

Bron: politie.nl

Nes, 27 januari 2015

Primeur: Breteler zingt in het Bildts

Gerrit Breteler

Gerrit Breteler schreef het, en zaterdag zingt hij het lied De Oosthoek in het Bildts, met fanfare Oranje uit Minnertsga. Wie weet wordt het een nieuw officieus volkslied voor de Bilkerts.

Wie weet ligt er ineens wel een breder podium in het verschiet voor Gerrit Breteler, die normaal in het Fries zingt.

De schilder en chansonnier zegt het bij wijze van grapje. "Bildtsk is fanút it Nederlânsk folle better te ferstean as it Frysk." Zaterdag zingt hij het voor het eerst helemaal, op het nieuwjaarsconcert van fanfare Oranje uit Minnertsga. Dirigent Bienze IJlstra is een vriend van Breteler.

De oosthoek, zo heet Bretelers ode aan het gelijknamige café, dat weer vernoemd is naar het streekje ten noorden van Sint Jacobiparochie, langs de Oudebildtdijk. "It wie in fersyk fan in klant yn de kroech", vertelt de zanger. Die vond het niet meer dan logisch dat een liedje over het Bildt ook in het Bildts geschreven moest worden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Westhoek, 26 januari 2015

Vodafone stopt telefonie en internet in buitengebied

Telefoon- en internetprovider Vodafone staakt de dienstverlening in sommige buitengebieden.

Enkele honderden adressen in Nederland zijn er de dupe van. Zoals bewoner Johannes Rozenga van de Oudebildtdijk in de Westhoek, die nu gedwongen is een andere aanbieder te zoeken.

Vodafone kan niet precies zeggen hoeveel aansluitingen in Friesland worden getroffen. Wel dat de betref fende aansluitingen evenredig over het land zijn verdeeld.

Rozenga neemt internet en telefoon af bij Vodafone. Het bedrijf stapt over op 3-in-1-pakketten inclusief televisie. Zelfs al zou Rozenga een dergelijk abonnement af willen nemen, dan is de snelheid van de verbinding naar zijn woning niet genoeg.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 25 januari 2015

Drumfanfare Oranje uit Minnertsga sleept eerste prijs binnen op NK

De formatie van instructeur Guus Pieksma mocht 87,39 punten mee naar huis nemen, goed voor een eerste prijs

De drumfanfare van muziekvereniging Oranje uit Minnertsga heeft gisteren een klinkend resultaat behaald tijdens het Nederlands Kampioenschap in Waalwijk. De formatie van instructeur Guus Pieksma mocht 87,39 punten mee naar huis nemen, goed voor een eerste prijs. Met deze punten werd Oranje bovendien divisiekampioen.

Door zich gedurfd te presenteren met vijf, in plaats van met vier rijen, maakte de band grote indruk op jury en publiek. Concerterend en marcherend had Oranje de zaken piekfijn in orde.

Met deze uitstekende prestatie, rondt Oranje een uiterst succesvolle periode af. Die begon op 11 oktober op het Mars- en Showconcours in Franeker. Tijdens deze wedstrijd werd de basis gelegd voor deelname aan het NK. Want met de dikke zak punten die Oranje in Franeker behaalde, tankte de band zelfvertrouwen.

Dat vertaalde zich in een kippenveloptreden tijdens het Concours in Schiedam op 1 november. Daarbij werd de magische grens van 90 punten doorbroken – behaald op het concerterende (staande) werk, de mars Triumvirate van Rob Balfoort. Bovendien werd zo deelname aan het NK afgedwongen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 25 januari 2015

De finalisten strijden om de titel Slampion 2015, duizend euro en de Gouden Vink-trofee. (Eigen foto

Sannemaj Betten naar finale NK Poetryslam in Utrecht

De 19-jarige Sannemaj Betten uit Sint Jacobiparochie heeft zich tijdens de halve finale van het NK Poetryslam geplaatst voor de finale op 30 januari, die plaatsvindt bij TivoliVredenburg in Utrecht.

Betten heeft zich voor het tweede achtereenvolgende jaar geplaatst voor dit NK. Samen met zeven andere kandidaten werd zij gekozen door twee vakjury’s en het publiek.

De finalisten strijden om de titel Slampion 2015, duizend euro en de Gouden Vink-trofee, vernoemd naar Simon Vinkenoog en grondlegger van poetry slam in Nederland.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 24 januari 2015

Verdwaald

Zo dol als in de column van twee weken geleden werd verondersteld, is het nooit gegaan op de Haak om Leeuwarden. Maar getuige de reacties zijn er heel wat automobilisten in opperste staat van verwarring geweest.

Nynke Andringa heeft de perikelen op de eerste dag van de Haak van nabij gemaakt. Sterker nog, ze maakte er onderdeel vanuit: "De earste de bęste freed dat ik moarns om sân oere fan Sint Anne út de Heak op moast, ried ik mei tig oare automobilisten nei Ritsumasyl!! Nuvere sitewaasjes űnstiene: keare op dy smelle dyk, auto’s werom dy ’t oare sjoffeurs - ek yn betizing - tsjin kamen. Der wie sels al in auto yn ’e sleat bedarre!"

Ze weet hoe de verwarring is ontstaan en ze doet er wat aan. "Der stie allinne mar in boerd nei links ‘Leeuwarden’. Drachten of Heerenveen stie nergens. Is ’t dan nuver dat je de wei kwyt reitsje? De sneontemiddeis itselde, ik wist it no, mar hoefolle auto’s en frachtauto’s rjochtút nei Ritsumasyl gongen, op ljochtskyndei. Ik ha Rijkswaterstaat in mail stjoerd en hoera, op tiisdei in boerd mei Drachten en Heerenveen der op."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele column (pdf) >>

Vrouwenparochie, 23 januari 2015

Inboedel Loonbedrijf Miedema geveild

Bezoekers op de kijkdag voorafgaand aan de veiling

De online veiling van Loonbedrijf Miedema in Vrouwenparochie was goed voor ruim elfduizend online biedingen. 'Dat is boven de verwachtingen', stelt Troostwijk Veilingen. Vanwege bedrijfsbeëindiging stond de inboedel inclusief een aantal landbouwmachines te koop. De kijkdag is door meer dan tweeduizend mensen bezocht.

'De veiling is door kopers afkomstig uit 33 verschillende landen gevolgd, waaronder de Verenigde Staten en Thailand', geeft landbouwspecialist Stef Hooijman van Troostwijk Veilingen aan.

Op de drie grootste stukken zijn door dertig verschillende internationale partijen geboden. De kavel met de meeste biedingen is een John Deere Touch Screen, met 92 biedingen. Drie omkeerbakken gaan naar een koper uit Bosnië en Herzegovina.

Bron: Nieuwe Oogst.nu

23 januari 2015

Vlot leesbare historie over 'dat klaine plakky grônd'

Alleen al om de prachtige voorkant zou je deze geschiedschrijving kopen. Onmiskenbaar het Bildt, de bol geploegde voren op de afgebeelde foto. Maar ook de aanpak van de historische terugblik is verrassend. Kuiken bouwt zijn boek op rondom de geschiedenis van de lokale media. Trouwens, en daar zijn wij natuurlijk blij mee, ook de Leeuwarder Courant wordt veelvuldig aangehaald.

Maar om de mentaliteit van de Bilkerts te duiden gaat Kuiken vooral te rade bij de al ter ziele gegane Bildtsche Courant, bij de Bildtsche Post (nu Bildtse Post) en bij het internetportaal Bildtweb.nl dat in 2002 ontstond. Hiermee eindigt hij met de digitale revolutie en is een deel van de titel verklaard.

Het andere deel van de titel verklaart Kuiken ook al vlot: zijn geschiedschrijving begint met de golf van onrust die vanaf de jaren 1880 niet alleen op het Bildt, maar in heel Europa heerste. Het ging om kiesrecht en inspraak van arbeiders. Sint Jacobiparochie was er vroeg bij met in 1889 de oprichting van de arbeidersbeweging Broedertrouw. Dat punt neemt Kuiken als beginpunt, vandaar de ‘lange’ twintigste eeuw.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 23 januari 2015

799 dollar voor cd Incursion Dementa

Incursion Dementa oefent in Sint Annaparochie. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Thrashmetalband Incursion Dementa uit Het Bildt geeft weer een aantal optredens. De 23 jaar oude debuut-cd doet honderden dollars op eBay.

Op dit momentwordt All Is This… op veilingsite eBay aangeboden voor 499 dollar, dat is ruim 429 euro. Maar er is ooit eens 799 dollar (687,50 euro) voor betaald. Door een Amerikaanse verzamelaar, zanger Benny van der Wal weet zelf ook niet precies wie. "Hy stiet yn de top 10 fan djoerst ferkochte cd’s op eBay. Ha ik dochs in kear sa’n top safolle helle."

Waarom die plaat zo veel dollars genereert? Het genre waarin de band destijds opereerde, thrashmetal, is weer zo ongeveer aan een opleving bezig, en dat zet verzamelaars doorgaans wel aan tot bieden. "Benammen yn Súd-Amearika binne se der sljocht op. It is krekt wat de gek der foar jout."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 22 januari 2015

Duo Helfferich en Regnerus na vertrek Guido Pen terug bij VV Ouwe Syl

Eind vorig seizoen stopten trainer Johan Helfferich en teamleider Rein Regnerus als technisch duo bij voetbalvereniging Ouwe Syl. Het bestuur betreurde het vertrek van het succes duo, maar was zeer ingenomen met de komst van Guido Pen.

De oud prof voetballer en succes trainer, moest ervoor zorgen dat Ouwe Syl een stabiele vierdeklasser zou blijven. Het werd een mislukte missie.

In onderling overleg is deze week besloten, om per direct de samenwerking vervroegd te beëindigen. Helfferich en Regnerus maken het seizoen af. Het doel was, is en blijft, behoud voor de vierde klas.

Bron: ouwe-syl.nl

Vrouwenparochie, 22 januari 2015

Foto: LC

Veiling loonbedrijf groot succes

De veilingopbrengst van loonbedrijf Miedema in Vrouwenparochie is ver boven verwachting. "We zijn heel erg tevreden", zegt Sylvia Miedema.

Zo goed als alle kavels hebben een nieuwe eigenaar gekregen. De nettoopbrengst is nog niet helemaal in kaart gebracht, maar die willen Allard en Sylvia Miedema ook niet aan de grote klok hangen. Schuldenvrij de toekomst in? Sylvia Miedema: "We hebben een basis om nieuwe stappen te zetten."

Stef Hooijman, hoofd van de agrarische afdeling van Troostwijk Veilingen, is opgetogen over de biedingen. "De taxatieprijzen zijn ver overschreden. Dit was een uitermate succesvolle veiling. Miedema ging gisteren zwevend naar huis. Hij kan met een blanco lei de toekomst in."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Oudebildtzijl, 21 januari 2015

Rijdende rechter bezoekt Ouwe-Syl voor hoorzitting

Voor het NCRV programma 'De rijdende rechter' zijn dinsdag 20 januari opnamen gemaakt in Café Het Graauwe Paard op Ouwe-Syl. Onder oog van ongeveer veertig belangstellenden werden opnamen gemaakt van een geschil tussen een verhuurder en huurder van een woning in Ferwert.

De familie v/d Veen zegt bij de verhuurder begin maart 2014 de huur van de woning op. Ze betalen tot 1 april de huur en beloven voor bewuste datum de inboedel uit de woning te halen. Wanneer de zoon van v/d Veen eind maart de laatste spulletjes op wil komen halen, blijkt de rest van de inboedel buiten in de stromende regen te staan. Voor de v/d Veen’s kan de inboedel door de regen als verloren worden beschouwd.

Verhuurder Kamstra zegt van niets te weten en verklaart dat de verdwenen inboedel niet zijn verantwoordelijkheid is. Het blijkt dat de nieuwe huurder de oude woning van familie v/d Veen eerder (voor 1 april) heeft betrokken. Toen de spullen 6 april nog buiten stonden, heeft Kamstra volgens eigen zeggen, deze ‘troep’ naar het stort gebracht.

Bron: ouwe-syl.nl
link Lees het hele verslag >>

Zwarte Haan, 21 januari 2015

‘Tweecomponentenlijm’ voor een veilige zeedijk

In de buurt van Zwarte Haan wordt alleen de bijna onzichtbare bekleding met blokken aangepakt. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het rijk steekt 12 miljoen euro in 13 kilometer dijkverbetering verdeeld over het traject Zwarte Haan-Holwerd-Wierum. Het geld komt uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De investering is een gevolg van de verplichte zesjaarlijkse toetsing in 2006 en 2007. Uit die apk-keuring bleek dat sommige stukken Waddenzeedijk niet aan de norm voldoen.

Het gaat daarbij niet om de hoogte, maar om delen van de steenbekleding. Dat moet voor de komende vijftig jaar in orde gemaakt worden, vertelden Peter van der Starre en Ido Boonstra van It Wetterskip gisteravond op een voorlichtingsavond in Zwarte Haan. Dat wil niet zeggen dat de dijk nu onveilig is. De norm houdt rekening met een zware storm in combinatie met springtij die eens in de 4000 jaar kan voorkomen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 21 januari 2015

Nieuwe hal voor Smeding Groente

Groothandel Smeding Groente en Fruit (350 medewerkers) verplaatst zijn groentesnijderij in Sint Annaparochie.

Het bedrijf wil na de zomer beginnen met de bouw van een nieuwe bedrijfshal van 1500 vierkante meter aan de Opfaart. De huidige snijderij is verouderd.

Directeur Sybo Smeding rekent er niet op dat de nieuwbouw tot meer werkgelegenheid leidt. Het Bildtse bedrijf is voor 49 procent eigendom van Sligro, dat zijn omzet vorig jaar met 3 procent zag stijgen naar een totaal van 2,57 miljard euro.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 20 januari 2015

IJVC

Veilingkijkdag is voor de Miedema’s dag van afscheid

De laatste jaren hebben veel bedrijven de gevolgen van de economische crisis pijnlijk ondervonden. Soms moesten ondernemers hierdoor noodgedwongen hun deuren sluiten.

Allard Miedema van het gelijknamige Agrarisch Loonbedrijf uit Vrouwenparochie sluit ook zijn deuren. Niet de crisis speelt de ondernemer parten, maar de gezondheidssituatie van de 43 jarige Miedema hebben hem doen besluiten zijn bedrijf te beëindigen.

Afgelopen zaterdag werd de veilingkijk dag druk bezocht, voor de Miedema’s een dag met gemengde gevoelens. Allard, Sylvia en de drie zonen gaan zich vanaf nu richten op een nieuwe toekomst.

Bron: ouwe-syl.nl
link Klik voor rest van verhaal >>

Minnertsga, 20 januari 2015

Geld buit bij bedrijfsinbraak

De politie stelt een onderzoek in naar een bedrijfsinbraak aan de Ferniawei, die in de nacht van zondag op maandag werd gepleegd.

De dader(s) kwam(en) het bedrijf binnen door een deur te forceren. De mannen probeerden een kluis open te breken wat niet lukte. Vervolgens werd een kassalade met geld weggenomen.

Een 63-jarige inwoner van Minnertsga deed aangifte.

Bron: politie.nl

Vrouwenparochie, 19 januari 2015

Bekijks voor veiling loonbedrijf

De veiling van loonbedrjif Miedema was tevens een reünie FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Zo’n tweeduizend belangstellenden bezochten zaterdag de kijkdag bij loonbedrijf Miedema in Vrouwenparochie, waar 1053 kavels geveild werden. Sommige bezoekers kwamen uit solidariteit met de eigenaar, die omge zondheidsredenen moet stoppen.

Leen Kats uit Hoeksche Waard draait belangstellend om een machine heen, maar is geenszins van plan er een bod op te doen. Hij is naar Vrouwenparochie gekomen om zijn collega te steunen. "Ik heb ook een loonbedrijf. In 1993 heb ik Allard leren kennen op een cursus. Sindsdien hebben we contact gehouden."

Eigenaar Allard Miedema (42) staat in een van de loodsen een stuk taart te eten. "Wy ha tsjin ús sels sein: dit is gjin begraffenis, dy meitsje je mar ien kear űnbewust mei. It is ek gjin feest, mar wol in reuny. Us lęste kâns om sjen te litten wat wy ha."

Verspreid over het terrein en in de loodsen staan 1053 kavels, vertelt Stef Hooijman, hoofd van de agrarische afdeling van Troostwijk Veilingen. Hij rekent deze verkoop van machines tot een grote veiling.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

IJlst, 17 januari 2015

IJVC

Johny Bergsma aan de slag bij IJVC

Met ingang van het komende seizoen 2015-2016 wordt Johny Bergsma uit Minnertsga de nieuwe hoofdtrainer van IJVC.

De 53 jarige Bergsma is nu nog trainer bij WWS. Hij volgt Niek van der Werf op, die in december liet weten na gezamenlijk overleg terug te treden uit zijn functie na dit seizoen.

Bergsma gaat zowel de A-selectie als de A-junioren onder zijn hoede nemen. IJVC beoogt met de nieuwe trainer de doorstroom van jeugd naar het eerste elftal nog beter te laten verlopen.

Bron: ijvc.nl

Vrouwenparochie, 17 januari 2015

Foto: LC

Duizenden bij kijkdag veiling loonbedrijf

Tweeduizend belangstellenden worden vandaag verwacht bij de kijkdag voor de veiling van loonbedrijf Miedema in Vrouwenparochie.

Ze kunnen parkeren langs de Attesweg, waar speciaal eenrichtingsverkeer is ingesteld en kilometers auto's staan.

In totaal biedt het stoppende loonbedrijf via Troostwijk Veilingen 1053 kavels aan. Een van de duurste is een gloednieuwe trekker, waarop al 66.000 euro is geboden. Maar er zijn ook kavels van 10 euro, zoals kogels en klemschalen voor trekkers.

De veiling sluit dinsdag.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 17 januari 2015

TV opnames De Rijdende Rechter in 't Graauwe Paard

mr. Frank Visser

Dinsdag 20 januari nemen wij een zaak op over een verdwenen inboedel. De opnames van de hoorzitting met Mr. Frank Visser vinden plaats in Eetcafé Het Graauwe Paard.

Het adres is Monnikebildtdijk 1 in Oude Bildtzijl. U wordt om 17:15 uur ontvangen met een kopje koffie / thee. Om 17:30 uur begint de hoorzitting en deze duurt meestal 45 minuten.

Indien u aanwezig wilt zijn bij de hoorzitting, kunt u dit laten weten aan Miriam van Heukelom (mail: ) of bel naar 020 - 3143365 of 020 - 3143112).

Hartelijke groet, Miriam van Heukelom, De Rijdende Rechter

Bron: ouwe-syl.nl

Minnertsga, 17 januari 2015

Aanhouding na diefstal politiejas en mishandeling

Op de Collot D’escurystrjitte in Minnertsga werd vrijdagavond een 42-jarige man uit die plaats aangehouden. Hij wordt verdacht van diefstal van een politiejas en mishandeling.

Een 50-jarige buurtbewoner van de 42-jarige had de politie gewaarschuwd. Hij zou zijn geschopt en geslagen door de 42-jarige. De verdachte was vermoedelijk onder invloed van alcohol.

Terwijl agenten het verhaal aanhoorden van de 50-jarige zag een getuige dat de 42-jarige een politiejas uit de politieauto pakte en zijn woning aan de Collot D’escurystrjitte inliep. De agenten hebben de verdachte aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Hij heeft de jas teruggegeven. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bron: politie.nl

Oudebildtzijl, 15 januari 2015

VV Ouwe Syl sleept driejarig sponsorcontract in de wacht

Voetbalvereniging Ouwe Syl heeft in het verleden mooie prijzen binnengehaald. De meest in het oog springende was de Fuji foto actie (2002), die de kleine club liefst €5000,- opleverde. De grootste klapper heeft de club nu een driejarig sponsorcontract opgeleverd.

ING, hoofdsponsor van het Nederlands Elftal, wil intensiever samenwerken met amateurvoetbalverenigingen en hen ondersteunen. De bank wil graag een bijdrage leveren aan het gezond houden van de clubs. Door meer lokale betrokkenheid en om een intensieve relatie met de amateurverenigingen aan te gaan. Eind 2014 werd de actie “Social amateurvoetbal campagne ING” gelanceerd, waarin de clubs drie kansen kregen op het binnenhalen van een prachtig sponsorcontract.

Na twee rondes zonder resultaat moest de laatste kans het gaan worden. "Laat zien wat liefde voor voetbal is bij jouw vereniging”. De Sylsters liepen met hun gewaagde inzending vooruit op wat hen later verrassend te wachten zou staan. Via diverse websites (nu.nl, telegraaf.nl, lc.nl en teletekst) werd op grootse wijze gecommuniceerd dat vv Ouwe Syl een driejarig sponsorcontract van ING in de wacht had gesleept. Een en ander aangevuld met een persbericht waar geen speld tussen was te krijgen.

De jury, die de meer dan 800 inzendingen heeft beoordeeld op o.a. creativiteit en originaliteit, is gevallen voor de erg originele bijdrage van de Bilkerts. De Sylsters slepen als enige Friese club met acht andere winnaars, een driejarig sponsorcontract ter waarde van €5000,- per jaar in de wacht.

Bron: ouwe-syl.nl

Oudebildtzijl, 15 januari 2015

De Oprel, Oudebildtzijl

Andere invulling school Oudebildtzijl

In het gebouw van openbare basisschool De Oprel in Oudebildtzijl moeten in de toekomst nieuwe functies mogelijk zijn.

De gemeente het Bildt wijzigt daarom het bestemmingsplan. Mogelijkheden voor wonen (met zorg), będ en brochje, kleinschalige detailhandel of een culturele-, dienstverlenende- of bedrijfsfunctie komen daarmee in beeld.

De Oprel is een samenwerking aangegaan met christelijke basisschool De Korenaar. Die wordt momenteel verbouwd zodat alle kinderen na de voorjaarsvakantie in dat pand kunnen trekken.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 15 januari 2015

Hoge kwaliteit duiven op druk bezochte tentoonstelling PV Minnertsga

Talloze postduivenhouders en belangstellenden hebben de tentoonstelling bezocht, die PV Minnertsga afgelopen weekend heeft gehouden.

In totaal waren er tachtig postduiven ingezonden. Die werden gekeurd door keurmeester Wim van Dijk uit Oldeberkoop. Hij is aangesloten bij de Nederlandse groep van keurmeesters (GVK).

Na afloop werden de winnaars bekend. Van Dijk concludeerde dat de kwaliteit van de ingezonden duiven goed was. Zo waren er duiven bij met 92.1/4 punten. Dat is voor duiven een hoog aantal punten.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 15 januari 2015

Continuïteit op Het Bildt

Hendrik Meijer MSE Forks

Lang, recht en robuust, welkom op de Oudebitdtdijk in het rond 1500 ontstane Sint Jacobiparochie. Non-nonsens, staal, innovatie, lean, flow en export tussen het opgeslibde land van Het Bitdt en 't slik, de geutlen en zandptaten van het Wad. "Gewoon doen wat je wilt doen en je elke dag afvragen wat beter kan."

Hendrik Meijer denkt in mogelijkheden. Opgegroeid tussen het staal, de plaatbewerking en de vorken van vorkheftrucks, een machinist en 'uitvinder' als vader. Sobere hallen die robuustheid en innovatie in zich dragen. Binnen heeft alles zijn plek, de voorraden zijn miniem, op een paar vierkante meter wordt lean geproduceerd en slim geďnnoveerd in opdracht van en voor marktleiders over de wereld. MSE Forks, van hydraulisch uitschuifbare vorken tot ingenieuze logistieke oplossingen en apparatuur die palletloos transport mogelijk maken. Zijn naastgelegen Meijer Plaatbewerking is een zusteronderneming die gespecialiseerd is in het produceren van samenstellingen van plaat en buis.

Bron: Visie magazine 2015 (Leeuwarder Courant)
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 14 januari 2015

Chauffeurs Beimers Taxi scoren beter door bewuster rijgedrag

Beimers Taxi

De chauffeurs van Beimers Taxi uit Sint Annaparochie rijden al sinds voorjaar 2014 met de eco-boxen van GreenStar Statistics. Begonnen met twee units, is dat aantal in november 2014 uitgebreid naar 10 eco-boxen. Deze boxen brengen het rijgedrag van 65 chauffeurs in kaart. En de scores zijn door bewuster rijgedrag binnen een maand van 7,5 gemiddeld naar 8,5 gemiddeld verbeterd.

Het taxibedrijf heeft de eco-boxen laten inbouwen omdat het taxibedrijf duurzaamheid, service en de beleving van de passagiers belangrijk vindt. Beimers heeft per 1 januari de Leeuwarder Taxi Centrale overgenomen, en beschikt nu een wagenpark van zo’n 70 voertuigen en 115 chauffeurs.

“Aangezien er verschillende chauffeurs op de voertuigen rijden, worden de ritten ingevoerd in het online dashboard van GreenStar”, vertelt Douwina Duin van Beimers Taxi. “Daardoor kunnen we met slechts 10 eco-boxen het individuele rijgedrag van tot nu toe 65 chauffeurs in kaart brengen.”

De scores worden naar alle chauffeurs gemaild. Duin: “Hierbij worden niet de namen maar de bestuurdersnummers getoond. Zo kan iedereen zien hoe andere collega’s scoren op de zes parameters en hoe zij zelf scoren.”

Bron: Taxi Pro
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 13 januari 2015

Een tijdelijk Westergo-logo dat niemand mooi vindt

Een logo om de aanloop naar de herindeling van 2018 een gezicht te geven. Het leek de colleges van het Bildt, Menameradiel en Franekeradeel een goed idee. Maar het beeldmerk valt bepaald niet in goede aarde. De raadsleden wisten van niets en vinden het niet mooi. En, opmerkelijker, de colleges zijn er zelf ook niet blij mee.

Raadsleden van het Bildt werden vorige week onaangenaam verrast door een nieuw logo. Westergo is de werknaam van de nieuw te vormen gemeente in Noordwest-Fryslân, en mag wat de Bilkerts betreft niet de officiële naam worden. Dat de werknaam vaak gebruikt wordt deed de raadsleden al vrezen dat deze zo ingeburgerd raakt dat hij in 2018 toch gebruikt wordt.

Haye Stellingwerf van Werkgroep het Bildt zei "verbaasd" te zijn. "No driget it allinnich maar mear dat dit ek de echte gemeentenamme wurdt." Leendert Ferwerda (Frije Bilkerts) greep de kans nog maar eens om een statement tegen de herindeling te maken. "Dat trappy suggereert dat wy d'r op foorút gaan. Dat had wat ôns betreft ânsom motten." Ook de andere fracties waren er niet over te spreken.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Vrouwenparochie, 12 januari 2015

Veiling inventaris gestopte Loonbedrijf Miedema

Het agrarisch loonbedrijf Miedema in Vrouwenparochie wordt beëindigd. Reden is de gezondheidsituatie van eigenaar Allard Miedema (42). (Foto NDC Mediagroep)

Loonbedrijf Miedema uit Vrouwenparochie stopt na zestig jaar. Reden is de gezondheidsituatie van eigenaar Allard Miedema (42). Nu Miedema stopt, gaan er diverse landbouwmachines onder de hamer. De verwachting is dat er vanuit geheel Europa belangstelling is voor deze veiling.

Van complete mestverwerkingsmachine tot een John Deere tractor van nog geen jaar oud, evenals de complete machine-inventaris wordt geveild via Troostwijk Veilingen.

Stef Hooijman, landbouwspecialist bij Troostwijk Veilingen: “Op zich is het erg jammer. De eigenaar van het loonbedrijf kampt met zijn gezondheid en daardoor hebben ze de keuze moeten maken om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen.”

De kijkdag is zaterdag 17 januari vanaf 10.00 uur aan de Attesweg 17 in Vrouwenparochie. De veiling sluit 20 januari om 19.00 uur. Biedingen kunnen na registratie online worden uitgebracht.

Bron: Franeker Courant

Leeuwarden, 11 januari 2015

Stapper aangehouden na mishandeling portier

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier een 22-jarige inwoner van de gemeente Het Bildt aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in een café aan het Ruiterskwartier een portier aangevallen.

Surveillerende agenten werden door portiers aangesproken dat een collega van hen was aangevallen door een stapper. Hij had onder andere zijn keel dichtgeknepen. De 22-jarige werd inmiddels in bedwang gehouden.

De verdachte werd door agenten aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De portier deed aangifte.

Bron: politie.nl

Vrouwenparochie, 9 januari 2015

Hans Smale (links), Maarten de Bok en Ruud Goeman. FOTO LC

Toneel over de tucht van directeur Bint

Klotterbooke, Van der Karbargenbok, Whimpysinger, Taas Daamde. Deze namen zijn de komende tijd geregeld te horen in De Kijfhoek in Vrouwenparochie.

Ze zijn onlosmakelijk verbonden met Bint, een korte roman van F. Bordewijk uit 1934. De namen horen bij de leerlingen van klas 4D op de school waar directeur Bint de scepter zwaait. Sytse Buwalda, die onder andere het BildtsWoordenboek samenstelde, bewerkte het boek voor toneel. Morgen is in dorpshuis De Kijfhoek de eerste try-out.

Bint is het derde toneelstuk van Buwalda in een paar jaar tijd. Een bezoek aan De Harmonie in Leeuwarden, vijf jaar geleden, zette hem aan het schrijven. "Ik seach in foarstelling mei űnder oaren Frederike Kleefstra en ik tocht: soks soe ik noch wolris mei De sűnde fan Haitze Holwerda dwaan kinne. Letter folge De Hogerhússaak.

Ik skriuw allinne oer dingen dy’t my boeie. Dan hear ik de minsken praten en hoech ik it allinne mar op te skriuwen. As semy freegjeomearne in toanielstik oer te skriuwen, sis ik 'nee'."

Sytse Buwalda – gepensioneerd natuurkundeleraar – maakte als gymnasiumleerling in Leeuwarden kennis met Bint. Hoewel de titel anders doet vermoeden, is niet directeur Bint maar leraar De Bree de hoofdpersoon van het boek. Hij verschijnt na de herfstvakantie op de school van Bint als invaller voor een leraar die is weggepest. Het eerste uur moet hij met 4D tegenover zich meteen vol aan de bak. Deze klas is door directeur Bint persoonlijk samengesteld uit de meest onaangepaste leerlingen en wordt niet voor niets De Hel genoemd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 8 januari 2015

Nieuwe website taal en cultuur

'Bildts Aigene' is 'n inisjatyf fan Stichting Ons Bildt, 't Bildts Dokumintasysintrum, de Aerden Plaats en de Kemissy Meertalighyd. Deuze organisasys hč metnander 'n website in 'e lucht brocht.

"Taal en kultuur is wat ôns bynt. Taal en kultuur, dat binne wy sels. Die rykdom fan aigen taal en kultuur is niet in waarde út te drukken. 't Hoeden en noeden en aktyf sichtber maken fan de Bildtse taal en kultuur, dát is 't doel fan 'Bildts Aigene'.

Dat doene wy fansels foor alle Bilkerts, jong en ouwer, wer`t se ok weune. En ok foor idereen die`t kinnis make wil met dat 'Bildts Aigene'", soa staat 't op 'e website.

Bron: website Bildts Aigene

Sint Annaparochie, 8 januari 2015

Toeloop asielzoekers: ambtenaar erbij

De afdeling burgerzaken van de gemeente het Bildt heeft het extra druk gekregen door de forse toeloop van asielzoekers vorig jaar, vooral uit Syrië.

Om die reden wordt er voorlopig een extra halve kracht ingezet.

De gemeente, met een asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie, schreef vorig jaar ruim vierhonderd asielzoekers in. Dat is vier keer zoveel als in 2012.

Een groot deel moest binnen een week ook weer worden uitgeschreven, omdat zij meteen een status kregen en een huis toegewezen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 8 januari 2015

Bussemaker: toch beschermde status voor de Bildtdijken

De Bildtdijken in de gemeente het Bildt krijgen toch een beschermde status. Cultuurminister Jet Bussemaker heeft dit besloten.

Burgemeester Gerrit Krol maakte dit gisteren bekend in zijn nieuwjaarstoespraak. Volgens hem komt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed binnenkort met het nieuws over de aanwijzing door de minister. Begin vorig jaar stelde zij een beslissing uit omdat de gemeente zich zwaar tegen dit besluit keerde. Het Bildt vreest een woud aan extra regels voor ondernemers en inwoners. De provincie was wel voor. "Het nee van de gemeenteraad heeft dus geen doorslaggevende rol gespeeld", aldus Krol.

"Het college heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van dit Haagse besluit, waarmee de gemeenteraad van het Bildt is gepasseerd."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Leeuwarden, 8 januari 2015

Gevangen in drank en drugs

'We versterkten de slechte kant in elkaar', zei de verdachte gisteren tegen de rechter over zijn relatie met Miranda Olivier. ILLUSTRATIE ANNET ZUURVEEN

Hij wilde zijn (ex-) vriendin Miranda Olivier uit Leeuwarden niet doodsteken, alleen waarschuwen, zei de 45-jarige verdachte gisteren in de rechtbank.

De Leeuwarder, een bekende gitarist in de regio en ook op het Bildt, toonde berouw over het feit dat op 27 juni een ruzie, omstreeks vier uur in de nacht, zo uit de hand liep dat hij een 19 centimeter lang mes uit de keuken greep en Olivier in de rug stak. Long en hart werden geperforeerd. Het slachtoffer (38) kreunde even, zakte in elkaar en overleed luttele seconden later. Beiden waren onder invloed van alcohol en cocaďne.

Olivier zou hebben gedreigd haar nieuwe partner er bij te roepen om de verdachte in elkaar te slaan. Toen ze daadwerkelijk de telefoon pakte, greep de verdachte naar het mes, waar eerder die dag nog de maaltijd meewas bereid. Tegenover de politie verklaarde de Leeuwarder later dat hij alleen een "waarschuwend prikje" had willen geven.

Klik op foto voor grotere afbeelding.
Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (1) (pdf) >>
link Lees het hele artikel (2) (pdf) >>

Sint Annaparochie, 8 januari 2015

Burgemeester Gerrit Krol, het Bildt.

Gerrit Krol: ‘Het gaat nog steeds goed op het Bildt, maar het kan en moet hier en daar beter’

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt heeft zijn nieuwjaarstoespraak gehouden tijdens de raderaad. Hier onder de tekst.

Leden van de raad, collegeleden, medewerkers gemeente het Bildt, vertegenwoordigers van de pers, dames en heren,

Laat ik beginnen met u veel ‘hail en segen’ toe te wensen. Een aloude Bildtse nieuwjaarswens.

Hail en Segen: wat betekent dat eigenlijk en wat zeggen we eigenlijk met die twee bekende woorden?

Hail/heil betekent eigenlijk: geluk / voorspoed. Iets uitgebreider: ‘Zijn heil zoeken’ betekent: verwachten gelukkig te worden door of baat te hebben bij……… (vult u zelf maar in).

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 8 januari 2015

‘Honnestront’ houdt de gemoederen bezig

Al vaker is via deze website aandacht besteed aan een naar het nu laat aanzien een terugkerende bron van ergernis. HONNESTRONT! Je hebt hondenliefhebbers en hondenliefhebbers. Wanneer de één zijn viervoeter uitlaat en deze poept, wordt dit m.b.v. een poepzakje netjes opgeruimd. Maar helaas heb je ook hondenliefhebbers die (zelfs al is het voor iemands anders voordeur) niet de moeite nemen de ‘honnestront’ op te ruimen.

Het heikele punt is afgelopen zaterdag tijdens de jaarvergadering van dorpsbelang nog onder de aandacht gebracht. Enkele dagen later vinden dorpsbewoners Johannes en Marijke Post (zelf ook hondeneigenaar) de uitwerpselen van andermans hond pal voor hun voordeur. De eigenaar van de trouwe viervoeter heeft bewust of onbewust vergeten zijn verantwoordelijkheid te nemen.

De familie Post heeft gemeend er een bordje (zie foto) met tekst bij te moeten plaatsen. Begrijpelijk, echter is het maar de vraag of de rechtmatige eigenaar hier gevoelig voor is. Het zijn overigens niet alleen honden, maar ook katten en paarden die hun uitwerpselen te pas en te onpas ergens deponeren.

Klik op foto voor grotere afbeelding.
Bron: ouwe-syl.nl

Sint Jacobiparochie, 8 januari 2015

Tjerk Nagel bij de uisorteerlijn van Konaxx Onions. FOTO ARCHIEF LC

Russische boycot nekt uienbedrijf

Uienbedrijf Konaxx Onions in Sint Jacobiparochie houdt op te bestaan. De Russische boycot heeft de onderneming de das omgedaan.

De twaalf medewerkers hebben inmiddels ontslag aangezegd gekregen. Het uit 1917 daterende Konaxx Onions verhandelde jaarlijks ongeveer 30 miljoen kilo uien. Daarvan ging zo’n 65 procent naar Rusland.

De boycot die Poetin augustus vorig jaar invoerde voor westerse voedingsmiddelen, heeft het Friese uienhandel- en inpakbedrijf keihard getroffen. "It hat al mei al sa’n 1 miljoen euro kostte", schat eigenaar Tjerk Nagel (44) uit Minnertsga.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Annaparochie, 7 januari 2015

Samenwerking culturele organisaties onder paraplu van 'Bildts Aigene'

Bildts Aigene. Dat is de naam van het nieuwe Bildtse cultuurinstituut. Vier organisaties - Stichting Ons Bildt, Aerden Plaats, Bildts Dokumintasysintrum en de Kemmissy Meetalighyd - gaan onder de paraplu van Bildts Aigene op projectbasis samenwerken en een wiiwilligerspool opzetten.

Ontspannen zitten ze erbij, vrijdag 2 januari in de bibliotheek, de zeven vertegenwoordigers van de vier organisaties die elkaar hebben gevonden in Bildts Aígene. Met trots onthullen ze vandaag de naam van het overkoepelend orgaan waaronder de vier gaan samenwerken. Bildts Aigene is geen stichting of vereniging, maar meer een 'paraplu' van waaronder de vier vanaf nu zullen opereren.

Die ontspannenheid was niet vanzelfsprekend. Zo'n driekwart jaar geleden besloot de gemeenteraad dat er een 'Bildts Kultuurinstitút' moest komen. Het culturele erfgoed van het Bildt moet veilig gesteld en verankerd worden voordat de gemeente in 2018 opgaat in een groter geheel. De raad en het college zegden tevens zo'n €? 30.000 toe om een betaald medewerker aan te stellen.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 januari 2015

Burgemeester Krol: '2015 wordt ook het jaar van de Bildtdijken'

Burgemeester Krol stond in zijn nieuwjaarstoespraak tijdens de raderaad o.a. stil bij de plannen voor de bildtdijken. Zo zal na de besluitvorming in december zal in de komende maanden concreet duidelijk worden, na inspraak met belanghebbenden, hoe de weginrichting van de Bildtdijken er precies uit zal zien, conform de door de gemeenteraad gekozen snelheidsregimes.

Goed nieuws is dat de provincie Fryslân een definitieve beschikking heeft afgegeven als het gaat om de aanpak van verwaarloosde panden aan de Bildtdijken. Het gaat definitief om een subsidiebedrag van 1 miljoen, een geweldig bedrag, maar op zich onvoldoende om alle problemen aan te pakken. 2015 zal grotendeels gebruikt worden voor het maken van een plan van aanpak, terwijl eind 2018 het gehele project moet zijn afgerond.

Krol vertelde dat het college recent is geďnformeerd dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zeer binnenkort een persbericht zal uitgeven met de aanwijzing, door de minister, van de Bildtdijken als beschermd gebied. Het nee van de gemeenteraad heeft dus geen doorslaggevende rol gespeeld in de besluitvorming van de minister. Het college heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van dit Haagse besluit. "Enerzijds met bevreemding vanwege het passeren van de gemeenteraad van het Bildt. Anderzijds is het een erkenning voor de unieke Bildtdijken en zullen Rijk en Provincie ook in financiële zin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. En dat moet dus meer zijn dan de voornoemde 1 miljoen. Boter bij de vis!", aldus de burgemeester.

Bron: gemeente het Bildt
link Hier de hele toespraak >>

Leeuwarden, 7 januari 2015

Rechtbank Leeuwarden

Gitarist vandaag voor rechter in moordzaak

De verdachte (45) van moord of doodslag op Miranda Olivier (38) in juni vorig jaar, verschijnt vandaag voor de rechtbank. Een overzicht van de feiten.

Het dode lichaam van een 38-jarige vrouw uit Leeuwarden - Miranda Olivier, moeder van drie kinderen - wordt vrijdagochtend 27 juni gevonden in de Frederik Ruyschstraat. Ook haar ex-vriend (45), een ook op het Bildt bekende Leeuwarder gitarist, wordt met lichte verwondingen in het huis aangetroffen.

Hij wordt per ambulance naar het MCL gebracht en daar aangehouden als verdachte. Buren spreken van een uit de hand gelopen ruzie. De doodsoorzaak wordt niet bekend gemaakt door de politie. Ze is, zo wordt meegedeeld, "overleden onder verdachte omstandigheden".

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>
link Zie LC 28-06-2014 >>    link Zie LC 30-06-2014 >>    link Zie LC 01-07-2014 >>    link Zie LC 05-07-2014 >>   

Dokkum, 7 januari 2015

Thús Wonen

Brabantse volgt Jis van der Veen op

Jeanette Dekker (51) is benoemd als nieuwe directeurbestuurder van woningcorporatie Thús Wonen in Dokkum. Ze wordt de opvolger van Jis van der Veen (geboren Sintjabuurtster), die bijna twee jaar aan het roer stond.

Zijn benoeming was niet onomstreden: de Vereniging Friese Woningcorporaties maakte bij koepel Aedes bezwaar, omdat Van der Veen vanuit de raad van commissarissen in de directie werd benoemd. Dat is in principe tegen de Aedes-regels. De codecommissie vernietigde dat bezwaar, maar Aedes zelf dreigde Thús Wonen te schorsen als er geen nieuwe directeur benoemd zou worden.

Dekker begint op 1 maart. Zij was manager wijkontwikkeling bij woningcorporatie Area in Uden en Veghel.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 6 januari 2015

Konaxx stopt vanwege Russische boycot

Tjerk Nagel

Het Friese sorteer-, verpakkings- en exportbedrijf Konaxx Onions staakt de activiteiten. Volgens directeur Tjerk Nagel heeft de Russische importboycot het bedrijf de nek omgedraaid.

Konaxx Onions verhandelde per jaar ongeveer 30.000 ton uien, zegt Nagel. "Daarvan kocht ik ongeveer de helft bij andere verpakkers. Ongeveer 60 tot 70 procent van mijn afzet ging richting Rusland. Door de boycot verloor ik € 500.000 tot € 600.000 aan omzet. Ik moest in december al de helft van mijn personeel ontslaan."

Konaxx levert ook aardappelen, kool, wortelen, bieten, knollen, rapen en prei aan supermarkten, groothandels en verwerkingsbedrijven. Het bedrijf exporteert voornamelijk binnen Europa, met als belangrijkste afzetgebieden Rusland, Scandinavië, Centraal Europa en de Baltische Staten. De Russische importboycot verzwakte de financiële positie van het bedrijf, zegt Nagel. "Telers moesten langer op hun geld wachten. Dat bemoeilijkt de inkoop van uien en dat bemoeilijkt weer de verkoop."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 6 januari 2015

Auke en Nynke Kooistra bildtse ondernemer 2013

Geen uitreiking Bildtse Ondernemersprijs

De gemeente het Bildt reikt dit jaar de Bildtse Ondernemersprijs niet uit. De gemeente zegt dat besluit te hebben genomen, omdat er te weinig nominaties zijn binnengekomen.

De gemeente wil met de prijs Bildtse ondernemers die innovatief of succesvol bezig waren in het zonnetje zetten. Daarnaast wil de gemeente met de ondernemersprijs het Bildtse zakenleven voor het voetlicht brengen.

Ondanks de vele oproepen die zijn gedaan kwamen er nauwelijks aanmeldingen binnen bij het Bildt. (Op de foto Auke en Nynke Kooistra Bildtse ondernemer 2013

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 6 januari 2015

Ulbe van Houten terrein/ Kempenaerstraat

Haast achter procedure Van Houtenterrein

De gemeente het Bildt maakt haast met de procedures voor het terrein van de huidige Ulbe van Houtenschool in Sint Annaparochie.

Door het bestemmingsplan en de bijbehorende vergunningen te bundelen, wordt tijdwinst geboekt. Bezwaar is door zo’n bundeling alleen mogelijk bij de Raad van State.

Zodra de school is verhuisd naar nieuwbouw, rond deze zomer, wil de gemeente starten met sloop. De Aldi-supermarkt verhuist straks naar deze plek en er komen 32 woningen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Klik hier voor grotere afbeelding >>

Menaam, 6 januari 2015

Westergo kan fluiten naar voorschot

Gisteren werd op een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van de betrokken gemeenten het werklogo van de fusie tussen Franekeradeel, het Bildt en Menameradiel getoond.

De provincie Fryslân wijst een verzoek om voorfinanciering van de herindelingskosten van de toekomstige gemeente Westergo af. De drie deelnemende gemeenten Menameradiel, het Bildt en Franekeradeel hadden om 6 miljoen euro gevraagd. Dit ter dekking van de kosten die nu al worden gemaakt om de fusie, die in 2018 ingaat, te realiseren.

Het rijk voorzag al in de opvang van deze kosten door een herindelingsbijdrage toe te kennen. Deze bijdrage wordt uitgekeerd aan de rechtsopvolger, in het geval van deze drie gemeenten de nieuwe gemeente Westergo. Het geld komt dan pas in 2018 los. Omdat ook het rijk inzag dat er juist van te voren al kosten worden gemaakt, is in 2013 de regeling verruimd en kunnen gemeenten voorafgaand een extra uitkering van 25 procent ontvangen. De drie gemeenten kunnen hier in 2017 aanspraak op maken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 6 januari 2015

Transportbedrijf Sint Jacobiparochie bestolen

Bij transportbedrijf De Haan in Sint Jacobiparochie is in de nacht van zondag op maandag voor de derde keer in vier maanden ingebroken.

Dit keer gingen de daders er vandoor met zeker 250 liter diesel uit de tanks van de vrachtwagens en met duur gereedschap, waaronder een bladblazer en een complete koffer met gereedschap.

Hendrik de Haan schat de schade tussen de 5000 en 10.000 euro. Bij eerdere inbraken werd het hek vernield, nu werd de ketting bij de looppoort doorgeknipt.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 5 januari 2015

Twee nieuwe rubrieken op PvdA-website

Er zijn vanaf nu twee nieuwe rubrieken op de website van PvdA het Bildt te vinden.

Onder de noemer 'Tegendraads' verschijnt een maandelijkse 'kollum', op persoonlijke titel geschreven door Jan Bakker uit Sint Annaparochie. De bedoeling van zijn 'kollum' is dat het stuk een tegendraads geluid moet bevatten en het liefst de mensen tot nadenken prikkelt.

Hillie Blaak is van plan zo nu en dan wat van haar ervaringen als wethouder met de lezers te delen. In deze eerste bijdrage vertelt zij wat over haar gesprekken met de Verenigingen van Plaatselijk Belang.

Bron: PvdA-afdeling het Bildt
link Naar de website >>

Oudebildtzijl, 5 januari 2015

Scheiden drankkarton Ouwe-Syl levert drie winnaars op

Anderhalf jaar geleden is Ouwe-Syl gestart met het afvalproject van Omrin "Gescheiden inzamelen drankkarton". Naar aanleiding daarvan heeft Gemeente Het Bildt besloten dit project te belonen cq te stimuleren met een aanmoedigingsprijs. Voorzitter Eppie v/d Veer kon op de dorpsbelangvergadering, traditioneel op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar, de drie gelukkige winnaars bekendmaken. Naast dat er geld voor een dorpsvlaggenmast beschikbaar komt, kan ook het orgelfonds (Julianakerk) en de websiteredactie meedelen in de prijs.

Yfke Hoogland van Omrin heeft de resultaten van het afvalproject tijdens de vergadering met de OuweSylsters gedeeld. Uit de evaluatie onder 20% van de deelnemers is gebleken, dat het proefproject zijn vruchten in positieve zin heeft afgeworpen. Bovendien lieten de respondenten weten graag door te gaan met het scheiden van afval. De proef gaat nog even door, liet Hoogland weten, maar dankzij nieuwe technieken aan de afvalscheidings-installatie, is het thuis scheiden geen noodzaak meer. Binnenkort worden de bewoners hierover schriftelijk verder geďnformeerd.

Afgelopen najaar is met een kleine groep dorpsbewoners hardop gedroomd over de lange termijn visie van Ouwe- en Nije-Syl. De dromen zijn op papier gezet en door Wies ten Have via PowerPoint gepresenteerd. Op gebied van wonen, voorzieningen, jeugd, openbare ruimte, kleinschalig toerisme, sport en algemene zaken, zal de komende maanden de vernieuwde dorpsvisie 2020 vorm gaan krijgen.

Bron: ouwe-syl.nl

Sint Annaparochie, 4 januari 2015

Gebouw van het Agentschap Telecom in Groningen

Agentschap Telecom op bezoek bij zender S.A.P.

Vanmorgen rond 11.40 uur is heeft het Agentschap Telecom, de Nederlandse overheidsorganisatie die het gebruik van de etherfrequenties in Nederland reguleert en controleert, een bezoek gebracht aan de zender S.A.P. draaiende vanuit de locatie Sint Annaparochie. Op het moment van bezoeken was de amateur bezig met een uitzending middels de 98.20MHz met een geschat vermogen van 14 watt. Er is tijdens het bezoek niets in beslag genomen.

Op dit moment is het nog onbekend wat de hoogte van de boete zal zijn maar gezien het geringe vermogen zal het het instaptarief ŕ € 2.500,- "waarschijnlijk" gehanteerd worden. Het precieze bedrag zal door het AT medegedeeld worden over 6 tot 8 weken.

Gezien de frequentie 98.20Mhz een relatief vrije frequentie in die omgeving is zal de boete niet verhoogd worden ivm storing op naburige legale stations.

Bron: Etherpiraten.com
YouTube Dit is een opname van Zender S.A.P. op 24 juni 2014 >>

Minnertsga, 2 januari 2015

Vragen over represailles na de Overval

Johannes Wijbenga uit Joure (91) vertelde dinsdag in deze krant over hoe hij als jongeman ook in de gevangenis zat op 8 december 1944, toen het verzet daar vijftig mensen had bevrijd. Kort daarop werd Wijbenga, met 99 andere Friezen, per veewagen naar kamp Ahlem bij Hannover gebracht, waar ze pas weer uitkwamen toen de Amerikanen het op 10 april 1945 bevrijdden.

"Ek ús heit hat altyd it idee hân, dat dat in represaillewie foar de Oerfal", vertelt Jan Zoodsma uit Minnertsga. Zijn al overleden vader Jappie was een van de andere Friezen. Vooral omdat er honderd man naar Duitsland gebracht werden - precies twee keer het aantal dat uit de gevangenis bevrijd was. "Dat hat altyd wol spile by ús”, aldus Zoodsma. Zijn vader was er door difterie slecht aan toe, en is in het Duitse Eickhorst door een boer en diens gezin verzorgd. Met de dochters van die boer heeft de familie nog altijd contact.

Wijbenga’s verhaal maakte meer reacties los. Ook Teije Travaille uit Tzummarum was een van die honderd, laat zijn schoondochter Jitske weten. "Net als Wijbenga heeft hij ook altijd gezegd dat de Overval tot gevolg had dat zij naar een werkkamp zijn gestuurd.” Na de bevrijding van het kamp wist hij met een paar anderen een paard en wagen te stelen om richting Nederland te gaan. Naar Friesland liep hij, vanuit Brabant. "Dit alles heeft hem wel getekend, hij heeft er zijn hele leven last van gehad.”

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 1 januari 2015

Rustige jaarwisseling in St.Jacobiparochie

Veel vuurwerk, mooi weer, maar verder niks te beleven in de oudejaarsnacht 2014/2015. Vroeger kwam het halve dorp op de hoek voor "de Groatekerk" elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. Maar dat is jammer genoeg niet meer.

Tegenwoordig is er nog wel een vuur voor de Groate kerk maar komt er alleen nog een beetje jeugd op de hoek. Dit jaar maar een stuk of twintig jongens en meisjes.

Ook het rondje, vanmorgen, door het dorp leverde niks op. Alleen het vuur in de container voor de kerk smeulde nog wat na. Jammer dat de grote kerstboom er ook aan moest geloven, het is te hopen dat de standaard niet beschadigd is. Een rustige jaarwisseling dus.

Bertus, de vaste correspondent voor de dorpssite van Sint Jacobiparochie, wenst iedereen een gezond en gelukkig 2015 toe.

Bron: sint-jacobiparochie.nl

 
archief 2014 (4e kwartaal)
archief 2014 (3e kwartaal)
archief 2014 (2e kwartaal)
archief 2014 (1e kwartaal)
archief 2013 (4e kwartaal)
archief 2013 (3e kwartaal)
archief 2013 (2e kwartaal)
archief 2013 (1e kwartaal)
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken