Enschede, 31 december 2013

Man dreigt met mes in Enschede

Een 21-jarige man uit de Friese gemeente Het Bildt is maandag in Enschede in de Beneluxlaan aangehouden voor bedreiging met een mes.

De man zou in een flat aan de Beneluxlaan iemand bedreigd hebben. De politie trof de verdachte aan in het portiek na een melding rond 17.15 uur. Het mes dat hij bij zich had, is in beslag genomen.

De toedracht van de bedreiging wordt onderzocht.

Bron: TV Enschede

Nij Altoenae, 27 december 2013

Bestuurder rijdt door

Bestuurder personenauto onder invloed gesnapt.

In Nij Altoenae negeerde een bestuurder stoptekens en blies 440 ug/l. Na Overleg met ZSM-CVOM kreeg deze hiervoor PV`s van resp. €360,- en €600,- + 2x €7,- admin. kosten.

De bestuurder is tevens bij het CBR aangemeld voor de EMA-cursus.

Bron: Bildtweb.nl

Leeuwarden, 25 december 2013

Jongen gewond na vechtpartij

In de nacht van dinsdag op woensdag is een 15-jarige jongen uit Minnertsga gewond geraakt bij een vechtpartij.

De jongen en enkele vrienden raakten op de Wirdumerdijk slaags met een andere groep jongeren.

Hierbij werd de 15-jarige jongen met een fles op zijn hoofd geslagen. Hij is gewond naar het ziekenhuis overgebracht.

Enkele andere jongeren hadden lichte verwondingen opgelopen. De politie onderzoekt de zaak.

Bron: Politie.nl

Sint Annaparochie, 24 december 2013

Zittende raadsleden op lijst PvdA het Bildt

Hillie Bleek, Sjoerd Simon Kuipers en Frans Hiemstra

De PvdA in het Bildt heeft bij het samenstellen van de verkiezingslijst voor 2014 gekozen voor ervaring en deskundigheid.

Dit betekent dat de huidige drie raadsleden de lijst aanvoeren. Bovenaan staat Hillie Blaak uit Sint Jacobiparochie, gevolgd door Sjoerd Simon Kuipers uit Sint Jacobiparochie en Frans Hiemstra uit Oudebildtzijl.

Op vier staat Anet Neudorfeer-Eberwijn uit Oudebildtzijl en vijfde is Gohar Boonstra uit Sint Annaparochie.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 24 december 2013

Sneker sjoemelt bij aanvragen ID-kaart

Vijftig uur moet een Sneker (45) strafwerk verrichten omdat hij heeft gesjoemeld met zijn identiteitsbewijs.

Bij de politie had hij het document als vermist opgegeven en vervolgens was hij in zijn vorige woongemeente het Bildt een nieuw ID-bewijs gaan aanvragen. Voor de € 80 die daarmee was gemoeid, kreeg hij van de sociale dienst een voorschot.

Maar er was geen sprake van vermissing. De man had zijn oude identiteitskaart als onderpand moeten afgeven bij een benzinestation in Sneek. Daar had hij getankt zonder geld of bankpas op zak. Hij beloofde dezelfde dag nog te komen betalen. Dan zou hij zijn identiteitskaart terugkrijgen. Maar de pompbaas heeft hem niet meer teruggezien.

Bron: Leeuwarder Courant

Froubuurstermolen, 23 december 2013

Molenloop 2013 zware uitdaging

Mark en Frank de Ruiter deden het als koppel prima op de halve marathon. Mark eindigde als 5e bij de heren, Marjan liep naar de snelste tijd bij de vouwen. FOTO | Janke van der Schaaf

De 33ste editie van de Molenloop gaat de boeken als een van de zwaarste. Onder stormachtige omstandigheden verschenen niettemin 111 aan de start in de Vrouwenparochie, en dat is mede gelet op de concurrentie van interessante lopen in Leeuwarden en Balk op dezelfde dag “een onverwacht hoge opkomst”, aldus Jan Kooistra van SV Friesland, die de deelnemers stuk voor stuk ‘echte bikkels’ vond.

Door de felle wind en striemende regenbuien werd de Molenloop 2013 een zware uitdaging. Veel lopers bleven in groepen lopen, wat mooie beelden opleverde. Met name op de Oude- en Nieuwe Bildtdijk was het afzien en werd met krachten gesmeten. In Oude Leije dreigde het zelfs even mis te gaan. Met de wind vol in de rug kreeg een deelnemers op een aflopend gedeelte zoveel vaart dat hij pardoes de Leijstervaart in liep. Medelopers tilden de onfortuinlijke zwemmer gelukkig snel op het droge, waarna bij doodgemoedereerd zijn weg vervolgde en de finish haalde. Wat calamiteiten betreft bleef het daar verder bij.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 22 december 2013

Foto: Ria Koetsier (fb)

Keukenbrand in Oudebildtzijl

Bij een keukenbrand in Oudebildtzijl heeft de bewoonster zondagmiddag zo veel rook ingeademd dat ze naar het ziekenhuis is gebracht.

Vermoedelijk is de vlam in de pan geslagen toen de vrouw in slaap was gevallen.

Buren sloegen alarm toen ze rook zagen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Bericht met foto's op 112 Fryslân >>

Leeuwarden, 21 december 2013

Foto: Leeuwarder Courant

Serious Streetparade op weg naar Glazen Huis

Acht muziekverenigingen verzorgen zaterdag een gezamenlijke optocht in Dokkum, Stiens, Minnertsga, Sexbierum, Franeker en Leeuwarden.

De deelnemers aan deze Serious Streetparade zijn CMH Menaldum, Takostu Stiens, Concordia Sexbierum, Sternse Slotlanders Franeker, Graham Lowlanders Pipes & Drums Leeuwarden, Pasveer Leeuwarden, CMV Oranje Minnertsga en het North Frisian Percussion Corps uit Dokkum.

3FM-dj Michiel Veenstra volgt de muzikanten al de hele dag en brengt regelmatig verslag uit in de rechtstreekse televisieuitzending van Serious Request.

Bron: Leeuwarder Courant

Zwarte Haan, 21 december 2013

Vissende boeren

Jacob Jensma

Vis, de Nederlander eet het niet veel. In 2012 aten we nog net geen drieënhalve kilo per jaar. De Belgen doen het al beter met twaalf kilo, de Italianen zijn met twintig kilo per persoon Europees kampioen. Vis is gezond vanwege de beroemde vetzuren, maar ook omdat gevarieerd eten nu eenmaal goed voor ons is.

Waarom dan zo nukkig op vis? Verrassend genoeg wordt er langs de Friese kust minder vis gegeten dan in Bourtange of Beetsterzwaag. Zou dat komen doordat de Friese boeren met hun rug naar het water leven? De geschiedenis van Friesland is er een van steeds hoger wordende dijken. Zo hoog dat de zee op den duur aan het oog onttrokken werd. De zee riep eeuwenlang associaties op met overstromingen en plunderende Vikingen. Houdt dat verband met de geringe visconsumptie?

Bron: Noorderbreedte
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 21 december 2013

Jaap de Haan

Kandidaten VVD het Bildt bekend

De Bildtse VVD heeft huidig fractievoorzitter Jaap de Haan uit Sint Annaparochie bovenaan de lijst gezet voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. De Haan vervult deze functie vanaf 2002.

Zijn fractiegenoot Wiebe Fostma uit Vrouwenparochie staat tweede. De VVD heeft nu twee zetels. Bestuursleden Marten Miedema uit Oudebildtzijl en Piet Jan de Groot uit Sint Jacobiparochie vullen de plekken drie en vier.

Het verkiezingsprogramma van de partii staat in het teken van de nieuwe gemeente Westergo.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 20 december 2013

Huizen en supermarkt Sint Anna gaan door

De voorbereidingen voor 35 woningen, een Aldi en 70 parkeerplaatsen op het huidige terrein van de school Ulbe van Houten in Sint Annaparochie kunnen doorgaan.

De gemeenteraad van het Bildt stemde donderdagavond in met een voorbereidingskrediet van €71.400 onder voorwaarde dat de ondernemers en bewoners uit huizen, die voor het plan gesloopt moeten worden, bij de ontwikkeling betrokken worden.

De twee fractieleden van Frije Bilkerts stemden tegen. Zij willen eerst een haalbaarheidsonderzoek.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 19 december 2013

PvdA: gemeentelijke werkplek voor WMO'er

De gemeente het Bildt moet zelf ook maatwerk leveren op het gebied van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Dit kan door volgend jaar twee werkplekken of twee werkervaringsplekken op het gemeentehuis te creëren voor mensen die met de WMO in aanraking komen.

Met dit voorstel kwam de PvdA donderdagavond bij de behandeling van de aanpak van de nieuwe wet WMO. Die nieuwe wet draait om maatwerk. Wethouder Boukje Tol bekijkt wat mogelijk is.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 19 december 2013

Voorwaardelijk voor vluchtouders

De rechtbank heeft een man (53) en vrouw (35) uit Sint Annaparochie overeenkomstig de eis drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Het stel was met twee zoontjes naar Servië gevlucht nadat de kinderrechter uithuisplaatsing van een van de kinderen had bevolen. Volgens de vader werden zijn hoogbegaafde kinderen niet goed begrepen door leraren en kinderbescherming. Ze waren naar zijn mening ten onrechte als autist bestempeld.

Inmiddels is het stel uit de ouderlijke macht ontzet.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 december 2013

Veiling bouwkavels St.-Annaparochie ingetrokken

Nije Kamers

De veiling van 39 kavels in St.- Annaparochie is voorlopig van de baan. De veiling, die donderdag 12 december plaats zou vinden, is door de aanbieder ingetrokken. Gemeente het Bildt blijkt eerder wel een onderhands bod gedaan te hebben, maar dat werd afgewezen.

De kavels zijn nu nog bezit van projectontwikkelaar Mega. Dat bedrijf verkeert in financiële nood en kan de hypotheek van ruim 200 kavels niet meer betalen. Het gehele kavelaanbod ging donderdag in de verkoop, behalve de 37 kavels in St.-Annaparochie. Volgens veilingaanbieder DTZ Hazelhoff heeft de opdrachtgever “om moverende redenen” de veiling ingetrokken, maar men wil de reden niet noemen.

Op het moment van de aanrijding waren er wegwerkzaamheden. Het ongeval veroorzaakte de nodige verkeershinder.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sneek, 18 december 2013

Vrachtwagenchauffeur uit Sint Annaparochie gewond bij ongeval aquaduct Sneek

Foto: Jan Douwe Gorter

Een 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Sint Annaparochie raakte dinsdagmiddag gewond bij een aanrijding met twee andere vrachtwagens in het aquaduct op de N7 bij Sneek.

De vrachtwagens hielden mogelijk te weinig onderlinge afstand. Dat meldt de politie.

Drie vrachtwagens kwamen met elkaar in botsing. Een vrachtwagenchauffeur uit De Knipe (45) raakte ook gewond. De slachtoffers zijn met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Op het moment van de aanrijding waren er wegwerkzaamheden. Het ongeval veroorzaakte de nodige verkeershinder.

Bron: Franeker Courant
link Meer foto's en video bij '112 Fryslân' >>

Leeuwarden, 17 december 2013

Vrijspraak van mishandelen parkeerwacht

Een inwoner van Sint Jacobiparochie (24) is dinsdag door de politierechter in Leeuwarden vrijgesproken van de mishandeling van een parkeerwacht. De mishandeling zou hebben plaatsgevonden op 27 mei vorig jaar, in een weiland bij Holwerd waar mensen die naar Ameland wilden hun auto's konden stallen. De verdachte en zijn vriendin waren een dagje naar het eiland geweest. Toen ze de auto ophaalden, zouden een man en een vrouw hen hebben tegengehouden.

De verdachte moest vijf euro betalen, anders kwam hij niet van het weiland af. Toen de verdachte doorreed zou de parkeerwacht een deuk in het dak van zijn auto hebben geslagen. Vervolgens zou het uit de hand zijn gelopen. De parkeerwachten hadden verklaard dat zij door de verdachte en diens vriendin waren mishandeld. Volgens de verdachte en de vriendin was het precies andersom. De vriendin kreeg in eerste instantie een schikkingsvoorstel van 700 euro. Toen ze bezwaar aantekende verviel de schikking.

Bron: Wâldnet
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 17 december 2013

Een tafel van een omgewaaide boom uit je eigen straat

"Wat zonde", dacht Erik Heere uit Oudebildtzijl toen hij zag hoe door de afgelopen storm beschadigde bomen werden verwijderd en vernietigd. "In het beste geval wordt het nog verstookt, want dan wordt het tenminste nog gebruikt. Maar het blijft jammer van dat prachtige hout."

En daarom bedacht Heere, die zich op zijn eigen website omschrijft als ambachtelijk vakman en creatief timmerman, een plan: geef hem die bomen en hij maakt er nieuwe meubels van, waarbij de herkomst van het hout zo veel mogelijk traceerbaar is. "Het mooiste zou zijn dat mensen een tafel kunnen kopen van een boom die in hun eigen straat heeft gestaan."

Heere diende zijn plan in bij de gemeenten het Bildt en Leeuwarden. Van Leeuwarden heeft hij nog geen uitsluitsel, maar op het Bildt werd zijn idee enthousiast omarmd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 17 december 2013

Wateler ATB innoveert voor welzijn koeien

Als koeien in een stal net zo goed kunnen leven als in een wei. dan moet ie zorgen dat je dat voor elkaar krijgt. Met die instelling zoekt Wateler Agro Technisch Buro in Minnertsga constant naar innovaties voor een betere stalinrichting.

Een boer ziet zijn koeien graag liggen. Alle energie van de dieren gaat dan naar het aanmaken van melk. Wil een koe lang liggen, dan moet haar plek wel comfortabel zijn. Daarom heeft Wateler ATB de Ascon vrijligbox uitgevonden. Wanneer een koe in deze ligbox gaat liggen, ligt, of weer gaat staan, komt zij nergens tegenaan. Dat is prettig voor het dier. Hierdoor komt een koe sneller in de verleiding om te gaan liggen en voelt ze minder snel de behoefte om weer op te staan. De vrijligbox is gemaakt van recyclebaar en oersterk kunststof dat Wateler speciaal laat maken bij KLP (Lankhorst) in Sneek.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 17 december 2013

Smeding: AGF grootleverancier en koploper in duurzaamheid

Marco Duineveld van Smeding Groente en Fruit (gescand)

Het begint in 1934, wanneer Rients Smeding in Wommels 'R.Smeding's Aardappelen-Groenten-Fruit' begint. Bijna tachtig jaar later is het eenmansbedrijfje uitgegroeid tot een professionele groothandelsorganisatie in aardappelen, groenten en fruit (AGF) met landelijke dekking en staan twee kleinzonen Smeding aan het hoofd van een onderneming die inmiddels zo'n 350 werknemers telt.

Smeding Groenten Fruit is gevestigd op bedrijventerrein De Wissel in Sint Annaparochie in een enorm distributiecentrum. Op een willekeurige dag staan bij de tientallen haal- en breng docks in slagorde evenzovele vrachtwagens met de vertrouwde 'Smeding' belettering opgesteld, terwijl langs de straat vrachtwagens uit binnen- en buitenland in colonne wachten om geladen of gelost te worden. Marco Duineveld verantwoordelijke voor commercie bij Smeding: "Alles bij Smeding is gericht op snelheid.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 16 december 2013

Nel Haarsma

Haarsma trekt CDA-lijst het Bildt

De CDA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014 in het Bildt is slechts licht gewijzigd.

De eerste drie kandidaten zijn mensen die nu ook al in de raad zitten, op nummer vier staat nieuwkomer Wietske van der Veen uit Vrouwenparochie.

De lijst wordt aangevoerd door Nel Haarsma-Vrieswijk uit Minnertsga die beoogd wethouder is. Griet de Boer-Zoodsma uit Minnertsga staat tweede, gevolgd door Rikus Bruinsma uit Minnertsga. Vijfde is Cees Zijlstra uit Oudebildtzijl.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 16 december 2013

Tol trekt lijst Werkgroep Bildt

Boukje Tol

Huidig wethouder Boukje Tol van Werkgroep het Bildt voert de lijst van haar partij aan voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Sydo de Jong, nu fractievoorzitter, is op eigen verzoek onverkiesbaar. Hij kan het raadswerk niet langer combineren met zijn drukke baan.

De werkgroep heeft nu vier leden in de raad. Op de nummers twee, drie en vier staan Haye Stellingwerf, Jeroen Kingma en Annefrouk Hornstra. Nienke Stap en Gerard Sinnema zijn de eerste nieuwelingen die daarna volgen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 15 december 2013

Kerstboomgooien geslaagd op de Weihnachtsmarkt.

Even de inwendige mens versterken met lekkere stampot, snert of een hamburger en dan de apres-kerstmarkt. Ja want het waren niet alleen de dissies en de culturele activiteiten in 'de Groate Kerk'.

Nee er waren meer activiteiten, voor jong en oud. Zo konden de bezoekers in de tent, nog steeds mee doen aan het draaiend rad, spijkerslaan en - iets heel nieuws - kerstboomgooien. Van jong tot oud deed hier aan mee, zeer geslaagd zo aan het eind van de Weihnachtsmarkt.

Na het kerstboom gooien bleef er nog een mooi ploegje bezoekers hangen, die zich opwarmden in de tent, met gluhwein of een kopstootje. Tijdens het kerstboomgooien ging het afbreken 'gewoon' door.

Bron: Sint Jabik.nl
link Lees het hele artikel en meer foto's >>

Sint Annaparochie, 11 december 2013

Publiek vindt Albert Heijn Sint Anne leukste grote winkel van Friesland

Een prijs van ons allemaal. Zo omschrijft Hetty Wassenaar de publieksprijs die haar Albert Heijn in Sint Annaparochie won bij de Leukste winkelverkiezing van de NDC Mediagroep.

De klanten reageren volgens Wassenaar erg positief. "Se seine al dat we freonlik persoaniel hawwe en sa gewoan bliuwe. En sa moat it ek." Boodschappen doen moet volgens Wassenaar een beleving zijn. "Minsken moatte wat priuwe kinne en sels bepale kinne by hokker kassa se stean gean, mar ek gewoan efkes in bakje koffie drinke kinne en in praatsje meitsje".

Na de overwinning besloot Albert Heijn Wassenaar dat het nu de beurt is aan de klanten om wat te winnen. Bij aankoop van tien euro aan boodschappen, krijgen klanten een lot. Vier keer per maand wordt er een prijs getrokken. Iedere week wint iemand een wasmachine of een waardebon.

Hetty Wassenaar groeide op met de winkel. Zo hielp ze in haar jeugd vaak mee in de winkel. "Ik haw ek de súvel byfulle en alle fasetten fan de winkel meimakke." Dat is volgens haar een voordeel. "Hjir troch begrypst it persoaniel ek."

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 11 december 2013

24 uur lesmarathon op De Korenaar

Dit jaar staat het glazen huis van 3fm in Leeuwarden. Het goede doel dit jaar is het tegengaan van kindersterfte door diarree. Groep 7 & 8 van de Korenaar in OudeBildtzijl is op allerlei manieren bezig geweest geld op te halen voor dit goede doel. Maar het sluitstuk gaat komende week gebeuren!

Van vrijdagochtend 13 december 8.30 uur t/m zaterdagochtend 14 december 8.30 uur zullen de kinderen 24 uur les krijgen. Taal, rekenen, spelling, aardrijkskunde, gymnastiek, biologie, engels, begrijpend lezen. We gaan de hele nacht door. Ook zullen we gaan werken aan het goede doel, zullen we meer leren over Afrika en hoe belangrijk goede hygiëne is.

U kunt de actie volgen via http://kominactie.nl/dekorenaar

Bron: Ouwe-Syl.nl

Sint Annaparochie, 10 december 2013

Foto: de hoofdstraat van ”St.-Anne”, met links de Van Harenskerk. beeld RD, Anton Dommerholt

„Het Bildts gaat steeds meer op het Nederlands lijken”

In de winkelstraat van Sint Annaparochie, de hoofdplaats van de Friese gemeente het Bildt, klinkt steeds minder het plaatselijke dialect, het Bildts.

De vette zeeklei ligt in glimmende voren achter het huis van Henk en Dout Kas in het Noord-Friese Sint Annaparochie. Die klei is eigenlijk de oorzaak van het ontstaan van een verdwaald Hollands taaltje in het hoge Friese noorden: het Bildts.

In het winterseizoen is oud-schooldirecteur Henk Kas (72) wekelijks bezig met het Bildts. Dan geeft hij les in zijn moederstaal aan oorspronkelijke "Bilkerts", die de taal spreken, én –apart– aan ‘import’.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Sint Annaparochie, 9 december 2013

Gemeente zoekt 'Interim Projectleider Cultuur'

Op de website van Ventura Professionals staat een oproep voor een interim projectleider die ervoor moet zorgen dat er voor 1 januari 2015 een Bildts Kultuurinstituut is opgericht.

In de opdrachtomschrijving is de volgende toelichting te lezen: "Op 19 september 2013 is door de gemeenteraad de kadernota Cultuur 2014 - 2018 "In 't spier foor it Bildts aigene" vastgesteld. De veranderende bestuurlijke omgeving zorgt er voor dat de kadernota anders is dan voorgaande nota's. Dit uit zich met name in het onderdeel met betrekking tot het Bildts aigene. Eén van de actiepunten is het tot stand brengen van een Bildts Kultuurinstituut. Daarmee wordt beoogt samenwerking tussen afzonderlijke organisaties te bevorderen om daarmee een krachtige positie van het Bildts aigene te borgen."

Bron: Ventura Professionals
link Lees de advertentie >>

Wier, 8 december 2013

Een spiegelkarper wordt te water gelaten bij Wier.

Spiegelkarpers uitgezet bij de sluizen van Wier en Oude Leije.

Op verschillende plaatsen in Friesland zijn zaterdag in totaal 800 karpers uitgezet. Het zogenaamde spiegelkarperproject gebeurde onder auspiciën van de Karper Sportvisserij Nederland (KSN).

Het uitzetten vond onder meer plaats bij de sluizen van Wier en Oude Leije. In Wier waren zaterdag enkele bestuursleden van hengelsportvereniging De Deinende Dobber uit St. Annaparochie aanwezig.

Het spiegelkarperproject is gebaseerd op het in stand houden en ontwikkelen van een gezonde hoeveelheid spiegelkarpers in de Friese boezem en vindt elk jaar plaats.

Bron: Franeker Courant

Utrecht, 7 december 2013

Sannemaj Betten uit Sint Jacobiparochie wint U-slam

De achttienjarige Sannemaj Betten uit Sint Jacobiparochie heeft op de eerste prijs gewonnen bij de U-slam in Utrecht.

U-slam is een wedstrijd waarbij dichters op een podium het tegen elkaar opnemen. In iedere ronde bepaalt het publiek wie er door gaat, door middel van het opsteken van rozen.

Sannemaj nam uiteindelijk het grootste boeket rozen in ontvangst en won met grote overtuiging de finalebattle. Daarmee heeft ze een plek verdiend in de jaarfinale in juni 2014.

Bron: Franeker Courant

Blaricum, 7 december 2013

Paniek in Blaricum en Het Bildt

Oosteinde 18, St Jacobiparochie (verkocht) FOTO FUNDA

Waar staan de duurste en goedkoopste huizen van Nederland? Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Je hebt er weinig aan, grappig is het wel.Woningmarktcijfers.nl zette per gemeente de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning op een rijtje. De cijfers gaan over dit jaar en zijn bijgewerkt tot en met oktober.

Wat blijkt: de rode lantaarn in handen gebleven van Kerkrade. Huizen werden daar dit jaar opnieuw 8,3 procent goedkoper en kostten in 2013 gemiddeld 124.816 euro. Kerkrade wordt gevolgd door de Friese gemeente Het Bildt, dat nieuw is in de staart. In Het Bildt beleefde de woningmarkt dit jaar een rampjaar. De gemiddelde verkoopprijs zakte met ruim 24 procent.

Bron: BN De Stem
link Lees het hele artikel >>

Hallum, 7 december 2013

Terwijl Bijlsma zijn koffer uitpakt, glimmen zijn ogen. FOTO GITTE BRUGMAN (gescand)

Het weekendmoment van Joop Bijlsma

Bijna iedereen heeft ze, vaste rituelen op, zaterdag of zondag. In deze rubriek aandacht voor zo'n weekendmoment. Deze week: Joop Bijlsma, zaterdag 16 uur in Marrum.

Het is stil in Marrum. Alleen bij het dorpshuis aan de Ringweg lopen mannen en jongens in en uit. Ze zijn druk in de grote zaal. Druk met model stockcars.

Model stockcar races zijn in Friesland geďntroduceerd door Hidde de Jong. Hij nam deze hobby mee uit Rotterdam en zette in 1996 in het Bildt een eigen club op. Samen met Joop Bijlsma, ook een liefhebber.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 7 december 2013

Willem helpt Omar zich thuis te voelen

Willem de Jong neemt de post door met omar Elmi en zijn dochter Aisha. FOTO LC/WIETZE LANDMAN (gescand)

Elf (werkloze) inwoners van het Bildt en omstreken begeleidden het afgelopen jaar gezinnen die een verblijfsvergunning kregen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten.

Willem de Jong (60) had eigenlijk nooit veel contact met vluchtelingen. Nu is de inwoner van Dronryp bijna kind aan huis bij de Somalische Omar Elmi Mohamoira (30) en zijn gezin in Sint Jacobiparochie en de 74-jarige 'meneer Hussein' in Sint Annaparochie, ook van Somalische afkomst.

Na jarenlang in de bouw te hebben gewerkt, kwam De Jong een jaar geleden thuis te zitten. Zijn laatste werkgever, Tasta Bouw bv in Leeuwarden, ging failliet. "Binnenkort ben ik 61 jaar, wat perspectief heb je dan nog in de bouw? Maar je hebt wel sollicitatieplicht." Om daar vanaf te komen, besloot hij vrijwilligerswerk te gaan doen. "Dit leek me wel een uitdaging", verklaart de oud-tekenaar/werkvoorbereider zijn nieuwe bezigheid.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 6 december 2013

De Kempenaerstraat in Sint Annaparochie

Sloop huurhuizen Sint Annaparochie

De huurwoningen in een deel van De Kempenaerstraat in Sint Annaparochie worden mogelijk gesloopt voor de nieuwe invulling van het Ulbe van Houtenterrein.

Corporatie Wonen Noordwest Friesland heeft de bewoners een brief gestuurd om over het voornemen te praten. Het is de bedoeling dat er nieuwe huizen voor terugkomen.

De gemeenteraad van Het Bildt besluit op 19 december over het tweede deel van de invulling van de nieuwe Campus Middelsee die op de plek komt van de huidige scholengemeenschap Ulbe van Houten. Op hetzelfde terrein zijn plannen voor een Aldi.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees ook het hele artikel in De Bildtse Post >>

Sint Annaparochie, 6 december 2013

Het samenspel van geven en nemen

Het is rustig in Snackhut Luna als Theo voor z'n vaste klant Rochus (achtergrond) twee frikandelletjes bereidt. FOTO DICK MANSHANDE (gescand)

Midden op de eindeloze Oudebildtdijk staat Snackhut Luna, een baken van Amsterdamse humor in een zee van aardappelvelden. Het vierde en laatste deel van een serie.

"Twee frikandelletjes speciaal, Theo!" Het is stipt half 7 als vaste klant Rochus de verder uitgestorven snackhut binnenschuifelt. "Ga zitten, en hou je kop", pareert de kebabkanjer ad rem tewijl hij met gespeelde tegenzin twee bevroren vleesstaven uit de vitrine pakt.

De plagerijtjes gaan over en weer. Het lukt de mannen soms nog maar net een glimlach te onderdrukken. Wie goed kijkt, ziet: ze mogen elkaar best. Maar dat laat je hier op de klei tussen de vleeskroketten natuurlijk niet merken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Vrouwbuurtstermolen, 6 december 2013

Foto: 112 Fryslân / Kevin van der Velde

Dak van vakantiewoning afgewaaid

Een aantal brandweerkorpsen uit Fryslân heeft het afgelopen donderdag druk gehad met verschillende stormschade meldingen.

De brandweer van Stiens moest om 19:15 in actie komen een stormschade in Vrouwbuurtstermolen. Daar was een dak van een vakantiehuisje afgewaaid.

De brandweer heeft ter plaatse ervoor gezorgd dat er verder niks meer weg kon waaien en is na een extra controle teruggekeerd naar de kazerne.

Bron: 112 Fryslân

Zwarte Haan, 5 december 2013

Zwarte Pieten voetballen in de storm!

Zwarte Pieten kijken, al voetballend, of het verantwoord is om vanavond de daken op te gaan. Ze bezoeken de zeedijk bij Zwarte Haan.

Zwarte Piet trapt de bal tegen de wind in. Kijk eens waar deze neerkomt.

Bron: YouTube

Sint Annaparochie, 5 december 2013

Leerlingen van 3AH. Foto: Carina Twerda

Leerlingen CSG Ulbe van Houten vijf dagen zonder mobiel

Gemakkelijk zal het niet worden voor de leerlingen van 3AH van de CSG Ulbe van Houten in Sint Annaparochie. Vijf dagen lang zullen ze leven zonder mobiele telefoon.

Om de hele klas zover te krijgen, moest er volgens lerares Willy Faber flink gepraat worden. Vooral voor de meiden zal het een zware opgave worden.

Aggie Meijer heeft per dag ongeveer zes uren haar mobiel in haar handen. "Ik whatsapp en als ik een woordje niet weet voor mijn huiswerk vraag ik het in de groeps-app”,vertelt ze lachend. Ze denkt dat ze wel zonder haar mobiel kan. ,,Ik schrijf gewoon de telefoonnummers op en dan bel ik ze wel. En anders Skypen we."

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Xanten, 5 december 2013

NHV steunt Tienstra met 'shirtreclame'

Oud-handbalinternational Jokelyn Tienstra: 'Ik weet dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan sport.' FOTO CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)

De Nederlandse handbalsters spelen tijdens het WK met de aanduiding 'Hersenstichting' op het shirt. Keeperstrainster Jokelyn Tienstra is verguld mei deze keuze.

Bij gebrek aan een goede sponsor besloot het handbalverbond de Hersenstichting op het tenue van Oranje te zetten. Dat is bedoeld als steunbetuiging aan de in Sint Annaparochie geboren Tienstra (43). Zij heeft een hersentumor en een nauwe band met de stichting.

"Als ik jarig ben, wil ik geen bloemen, maar vraag ik de mensen iets te doneren aan de Hersenstichting", zegt de ex-doelvrouw en 176-voudig international. "Ik ben heel trots op deze uiting op het shirt."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Minnertsga, 5 december 2013

Plantages met wiet opgerold

De politie heeft woensdag twee hennepkwekerijen opgerold in Minnertsga en Franeker.

Die in een bedrijfsgebouw aan de Edisonstraat in Franeker telde 800 planten, aan de Lytse Dyk vond het hennepteam een kwekerij met 350 planten.

Hier werd illegaal stroom afgetapt en er werden twee verdachten aangehouden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 5 december 2013

Aldi, Sint Annaparochie

Celstraf voor Aldi-dieven

Voor diefstal van drie platte tv's bij Aldi in Sint Annaparochie heeft de politierechter twee mannen (41 en 43) veroordeeld tot een maand cel.

Een agent in burger rook onraad toen hij een man met grote dozen naar een auto zag lopen. Hij wist dat dieven het op Aldi-winkels hadden gemunt.

Behalve drie gestolen tv's lagen in de auto ook sleutels die op de toegangspoortjes en vitrines van alle Aldi's passen. Op het navigatiesysteem waren Friese Aldi's ingevoerd. De mannen wonen in Zwaag en Dordrecht.

Bron: Leeuwarder Courant

Heerenveen, 3 december 2013

Andriesenprijs naar DBF

Aerden Plaats

De Anita Andriesenprijs voor ruimtelijke kwaliteit was maandag voor stichting Doarp en Bedriuw Fryslân. Directeur Martin Cnossen kreeg de door de provincie uitgeloofde onderscheiding voor het project Aerden Plaats in Oudebildtzijl.

DBF koopt voor dorpen en steden belangrijke oude gebouwen op als er geen bestemming voor te vinden is. In Ouwesyl betrof het de Julianakerk en het complex waarin hotel De Klok gevestigd is. Er is een puik multifunctioneel centrum van gemaakt, oordeelde de jury.

De nominatie van Doarp en Bedriuw was door de huurders gedaan. Ook bouwbedrijf Lont, corporatie Wonen Noord West en het Sneker cultuurproiect Atrium waren voor de Andriesenprijs genomineerd.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 29 november 2013

Klik voor website MediaMasters 2013

De Korenaar wint Mediamasters 2013

Afgelopen week was het de week van de Mediawijsheid en daar deed groep 7/8 van cbs De Korenaar voor het vierde jaar op rij aan mee. Een week lang werd er gewerkt aan mediawijsheid, aan veilig internetten, aan nieuws, social media en hoe er mee om te gaan.

Elke dag waren er vijf mediamissies, waar jokers mee te verdienen vielen. Samen met de Jokers die de kinderen met thuismissies konden verdienen, was er op vrijdag 29 november het finalespel. Door het slim inzetten van de Jokers en de kennis van de kinderen, behaalden wij 7150 punten. Om 14.00 uur kwam het verlossende woord: Cbs de Korenaar wint Media Masters 2013!

Bron: ouwe-syl.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 29 november 2013

De stijl van Theo

Yvonne (r) en Alyna. Op de achtergrond zet Rochus zijn tanden in een balletje mayo. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF (gescand)

Midden op de eindeloze Oudebildtdijk staat Snackhut Luna, een baken van Amsterdamse humor in een zee van aardappelvelden. Deel 2 in de serie vetteklei.

Zondagavond, zes uur; spitsuur in de snackhut. De frituur bruist oorverdovend als Theo en zijn vrouw Yvonne er de ene na de andere kroket in laten glijden.

Vanachter een tafeltje in de hoek kijkt een drietal tevreden naar de zwoegende kipcornkoning. Froubuurtsters Rochus en Roelof zijn sinds een aantal maanden iedere zondag in snackhut Luna te vinden. Ze vielen als een blok voor "de stijl van Theo" zoals Rochus het noemt. "Die is spontaan. Hij houdt van een geintje." Dirk, wat stiller, is vandaag bij hen aangeschoven. Het is zijn eerste "snackhut-experience".

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Franeker, 29 november 2013

Hein Jaap Hilarides

Hein Jaap Hilarides bij Primera Franeker

Schrijver/liedjesschrijver Hein Jaap Hilarides is vrijdagmiddag (29 november) in de Primera in Franeker. Om 15.00 uur presenteert hij zijn Bildtse boekje Fissys sonder finnen.

Het boekje is een bloemlezing van zijn liedteksten en stukjes die in de Bildtse Post verschijnen met tekeningen van kunstschilder Hendrik Elings.

Achterin zit een cd met 27 liedjes. Ze geven een overzicht van wat Hilarides door de jaren heen heeft gespeeld, en nog speelt.

Bron: Franeker Courant

Ljouwert, 29 novimber 2013

Âld-bilkerts yn 'Bynt'

Titia Lont

Yn Bynt fan 28 novimber op omrop Fryslân wiene de (âld)-bilkerts goed fertsjintwurdige. Titia Lont (froeger út Sint Jabik) wol it imago fan wethâlders oppoetse. En Albert Ferwerda (froeger út Sint Anne) praat oer syn passy: it Bûtendyks.

Novimber is net bepaald de meast fleurige moanne fan it jier, as je sa nei bűten ta sjogge. En seker net as jo yn it noarden fan de provinsje sitte, yn de klaaistreek. Albert Ferwerda giet mei kameraman Jan Bensliman en ferslachjouwer Bart Kingma op syk nei de treast fan de natuer, yn dizze tiid fan it jier.

Wethâlders hawwe gjin bęste reputaasje. Dat is de miening van âld-boargemaster Titia Lont. Sy komt yn febrewaris 2014 mei de glossy “Wethouders”. Dy wol se troch it hiele lân ferspriede, om it imago fan wethâlders te ferbetterjen.

Bron: omrop Fryslân
link Sjoch Bynt op 'Utstjoering mist' >>

Sint Annaparochie, 29 november 2013

Jaap de Haan

Jaap de Haan lijsttrekker Bildtse VVD

Op de algemene ledenvergadering van de Bildtse VVD is Jaap de Haan, huidig fractievoorzitter, tot lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gekozen.

Wiebe Postma en Marten Miedema bezetten op de kieslijst de tweede en derde plaats. Tevens werd het Bildts VVD- Verkiezingsprogramma "Op weg naar Westergo-Noordwest-Friesland" vastgesteld.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 29 november 2013

Froukje de Jong

Bildtse auteurs botsen met uitgever

Volgens Buwalda, die dit jaar het 'Woordeboek fan't Bildts' uitgaf, was het stroef samenwerken met de stichting. Uiteindelijk kwam het zelfs tot een breuk en gaf Buwalda het boek in eigen beheer uit. Dat maakte het boek fiks duurder (€ 34,50), terwijl het in handen van de stichting bij € 19,50 was gebleven.

Kinderboekschrijfster Nauta liep naar eigen zeggen tegen een muur van onwil op toen ze de stichting vroeg haar boek te publiceren.

"Wy kinne niet alles útgeve wat ons anboaden wort", kreeg ze van interim-voorzitter Froukje de Jong te horen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Aldebiltsyl, 28 november 2013

Marieke Goodijk

Marieke Goodijk yn Bynt

Griis is de kleur dy't regeart dizze dagen. Novimber is miskien wol de saaiste moanne fan it jier. Hielendal as jo net yn in brûzjende stêd wenje, mar op de keale flakte fan it lege boulân. Kameraman Jan Bensliman en ferslachjouwer Bart Kingma lűke dizze wike de learzens oan en dűke de depresje yn. Hjoed giet it oer jonge minsken, dy't noch net de groeden yn it fel ha fan de kâlde seewyn en de swiere klaai.

Yn Bynt fan 27 novimber op omrop Fryslân fertelt Marieke Goodijk oer it wenjen oan de Nijebiltdyk, oer har hynders en oer har plannen foar de takomst.

Bron: omrop Fryslân
link Sjoch Bynt op 'Utstjoering mist' >>

Ljouwert, 28 novimber 2013

Andriesenpriis: 4 nominaasjes

De Aerdenplaats bij de onthulling van de nieuwe naam

Pakhuis Hartelust yn Ljouwert, de Aerdenpleats yn Aldebiltsyl, keunstesintrum Atrium yn Snits en it foarbyldprojekt Van Wijngaardenstrjitte yn Sint Jabik binne dit jier nominearre foar de Anita Andriesen Priis 2013. De priis is bedoeld foar bedriuwen en organisaasjes dy't yn de ôfrűne fiif jier in wichtige bydrage levere hawwe oan it ferbetterjen fan de romtlike kwaliteit yn Fryslân.

It tema fan de priis is dit jier Werstrukturearring en Transformaasje. Moandei wurdt bekend wa't wűn hat.

De fjouwer nominearren moatte op 2 desimber in presintaasje jaan oer harren projekt. Hjirnei sil deputearre Hans Konst de winner bekend meitsje. De winner mei yn 2014 yn gearwurking mei ARK Fryslân en de provinsje in publyksmanifestaasje organisearje.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Jacobiparochie, 28 november 2013

Pinautomaat Sint Jabik buiten gebruik

Vanaf heden is de pinautomaat aan het Oosteinde niet meer in gebruik. Dit wegens verschillende redenen zoals veiligheid, denk aan plofkraken.

Het bestuur van Plaatselijk Belang is hier al een periode mee bezig en dit was dan ook een belangrijk agendapunt in de vergadering met het college van B&W afgelopen maand. Het bestuur wil er natuurlijk voor zorgen dat er weer een pinautomaat in het dorp komt. Hier gaat echter wel wat tijd in zitten. Zodra er nieuws is betreffende dit onderwerp zullen de bewoners van Sint Jabik uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte worden gesteld.

Bron: sintjabik.nl

Leeuwarden, 27 november 2013

Stiens rijk aan leuke winkels

Links vooraan Hetty Wassenaar

Van de vijf winnaars in de verkiezing tot leukste winkel van Friesland, dinsdagavond in Leeuwarden, komen er twee uit Stiens.

De plaatselijke Hema won de publieksprijs in de categorie kleine winkels, de bakkerij van Nico en Aeltsje de Groot kreeg de stimuleringsprijs.

Delicatessenzaak Jellema in Franeker kreeg bij de kleine winkels de zegen van de vakjury. Bij de grote winkels wonnen de Albert Heijn in Sint Annaparochie en Modehuis Boersma in Wolvega.

Aan de verkiezing, georganiseerd door de Leeuwarder Courant, deden 130 Friese winkels mee.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 27 november 2013

Sonja Nauta

Schrijvers halen hard uit naar Stichting Ons Bildt

Een ongebruikelijke aanval binnen de Bildtse culturele wereld. Schrijvers Sytse Buwalda en Sonja Nauta halen vandaag in een ingezonden brief in de Bildtse Post snoeihard uit naar Stichting Ons Bildt (SOB). Ze richten hun pijlen vooral op waarnemend voorzitter Froukje de Jong. SOB is niet blij met de brief, die 'gyn korrekte weergave fan de faiten' is, maar onthoudt zich verder van elk commentaar.

Volgens Buwalda en Nauta geeft de Stichting keer op keer niet thuis als het om het uitgeven van Bildtse boeken gaat. Sonja Nauta - die onlangs in eigen beheer een kinderboek uitgaf - schrijft dat SOB haar heeft laten zitten. "Ik foel mij deur de foorsitter nooit serieus nommen, se het mij in de kouwe staan laten," zegt ze.

Bron: Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 25 november 2013

Ynbraak

Ynbraak by skoallen Sint-Anne

Beide basisskoallen yn Sint-Anne binne it ôfrûne wykein troffen troch ynbraak. Yn de Slotskoalle waard goed 150 euro oan jild meinaam. In soad doarren en kasten waarden fernield.

Iepenbiere basisskoalle It Fonnemint hie ek in soad skea oan doarren en kasten, mar dęr waard gjin jild fűn. Laptops, tablets en kompjűters lieten de dieven lizze, mar de bosk mei kaaien namen se mei. Dęrom krige de skoalle moandei nije slotten op 'e doarren. De bern út Sint-Anne koenen dy dei gewoan wol nei skoalle ta.

Bron: omrop Fryslân

Minnertsga, 24 november 2013

Sint aangekomen in Minnertsga

Sinterklaas is op zaterdag 23 november onder prima omstandigheden in Minnertsgea aangekomen. Samen met zijn hoofdpiet en alle andere pieten kon hij de kinderen van Minnertsgea begroeten vanaf de pakjeskar 79. Ondersteund natuurlijk door de P.O.D. De P.O.D-ers hebben nog geprobeerd de staf te traceren. Het blijft onduidelijk hoe dat precies is afgelopen.

In de Boppeslach was er volop ruimte voor het stellen van vragen, het eten van een pannenkoek met de Sint en zijn pieten. Dat kon omdat de speciale bakpieten ook waren meegekomen. Ook is er volop gedanst en was 's middags het snoepknutselen en de BinGo een groot sukses. 's Avonds hebben de oudste kinderen nog een spannende activiteitentocht gedaan. Op verschillende locaties buiten het dorp was het een kwestie van teamwork om de spelen tot een goed einde te brengen.

Bron: Dorpsbelang Minnertsga

Sint Jacobiparochie, 23 november 2013

Sinterklaas is weer in St.Jabik

Zaterdagmiddag had Sinterklaas eindelijk even tijd om naar Het Bildt te komen. Zo deed hij ook St.Jacobiparochie weer aan. Met maar liefst negen zwartepieten, hoewel er waren ook een paar zwartepietsjes bij, meisjes zwartepieten met rokjes aan.

In een mooie, gele open jeep, vergezeld van al die pieten die lekkers uitdeelden, trok de optocht door ons mooie St.jabik. En de stoet werd al maar langer. Voorop liep het muziekkorps "Oranje" uit Minnertsga, gekleed in hun nieuwe uniformen, speelden ze de mooiste sinterklaas liedjes.

Na een paar toespraakjes mochten de kinderen onder de twaalf jaar , met Sinterklaas en de zwartepieten, de,, Groatekerk” in. Hier werd het nog een gezellige boel.

Bron: sintjabik.nl
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 23 november 2013

Tonnen voor betere straten

Het Bildt trekt naar alle waarschijnlijkheid een kleine twee ton uit voor het opknappen van de straten rond het terrein van de Ulbe van Houtenschool, nadat deze is gesloopt.

De school gaat plat omdat er in Sint Anne een nieuwe scholencampus wordt gebouwd. Aanvankelijk wilde het Bildt de straten pas tegelijk met de nieuwbouw op het Ulbe-terrein opknappen. Nu is besloten de straten in één keer aan te pakken. De kosten worden geschat op € 175.000.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 22 november 2013

Een directeur zonder oren

Theo met klant Ernst. 'Zo, lekker eten is belangrijk.' FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN (gescand)

Midden op de eindeloze Oudebildtdijk staat Snackhut Luna, een baken van Amsterdamse humor in een zee van aardappelvelden. Deel 2 in de serie vetteklei.

Het is stikdonker op de dijk, maar binnen in de snackhut branden kaarsjes in rode lichtjes. Keukenprins Theo houdt van gezelligheid. En van gewoon doen. "Mensen die denken dat ze heel wat zijn, torpedeer ik zo de grond in."

Zijn mobiel pingt. Het is Yvonne, zijn vrouw. Theo: "Ja oké. Dan zijn we bij je moeder met de kerst."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Tzummarum/Sint Jacobiparochie, 21 november 2013

Hennepkwekerijen gevonden in Tzummarum en Sint Jacobiparochie

In woningen in Tzummarum en Sint Jacobiparochie trof de politie donderdagmidag hennepkwekerijen aan.

In een woning aan de Cecilia Benninghastraat in Tzummarum werden 16 hennepplanten gevonden. De politie hield één verdachte aan.

In een woning aan de Oudebildtdijk in Sint Jacobiparochie vond de politie 300 plantjes. Tevens werd voor deze kwekerij illegaal stroom afgetapt.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 20 november 2013

Kooitjetipelvereniging 'De Oosthoek' in 'Man Bijt Hond'

Historische gebouwen en bijzondere gebieden, zoals de Chinese muur, het vrijheidsbeeld en de Victoria watervallen staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Maar daar komen nu ook tradities bij.

Veel verenigingen strijden nu om een plekje op deze felbegeerde lijst. Deze week ziet u iedere dag een kanshebber. Vandaag aandacht voor Kooitjetipelvereniging 'De Oosthoek' uit St. Jacobiparochie Dit is de enige vereniging in Nederland én in de wereld waar kooitjetipelen plaatsvindt. De vereniging telt op dit moment ongeveer honderd leden, waarvan er ongeveer vijfentwintig actief aan de wedstrijden deelnemen.

'Man Bijt Hond', woensdag 20 november om 18.55 uur bij de NCRV op Nederland 2.

Bron: TV Visie
link Hier de reportage op 'Uitzending gemist' (start op 14.06 min.) >>

Sint Jacobiparochie, 16 november 2013

Aardappelboer wordt uitvinder om zijn sector iets na te laten

Piet Hoelstra bij zijn labelnieter. FOTO LC/NIELS WESTRA

Nu het lichaam hem in een lagere versnelling dwingt, denkt aardappelboer Piet Hoekstra na over wat hij de sector wil nalaten. Simpel: zijn labelnieter.

Hoekstra (65) bedacht een apparaat dat tijdens het inkisten van de oogst volautomatisch labels op de kisten kan nieten. "Nou is dat niten foor degene die't de kisten fult 'n heel gedoe. Die mot fan de heftruk ôfstappe om'n labeltsy op de kist te niten."

In de werkplaats bij zijn boerenbedrijf aan de Oudebildtdijk brak de landbouwer zich het hoofd over hoe dat anders kan. Met wat hulp zette hij de labelnieter in elkaar, een apparaat van een meter hoog.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 16 november 2013

Denken en dromen in aardappels

Piet Hoekstra met een kist graan. 'Ik sęg faak: 'At je wat goed doen, worre je straft met meer'.' FOTO LC/SIEP VAN LINGEN (gescand)

Voor de foto buigt Piet Hoekstra, aardappelboer en vooral ook hoeder van Bildtse gewassen, zich over een tot de rand gevulde aardappelkist. Zijn blik verzacht. "Pak even een paar mooie in je handen", dirigeert de fotograaf. Waarop Hoekstra pareert: "Ja maar ik fyn se allegaar mooi."

Het klinkt bijna verliefd als hij het zegt, maar Hoekstra heeft dan ook een bijzondere relatie met gewassen, van ui tot aardappel tot tarwe. De jonge tarwe steekt op deze zonnige dag laat in oktober net rijendik boven de klei. Nieuw begin. "Mooi nou, 't gaat weer deur."

Piet Hoekstra: gelauwerd beschermheer van alles wat er ooit op het Bildt groeide. Van boekweit tot hopperupsklaver, van spruitkool tot cichorei, het is hem allemaal even lief. "Dy waardering foor ouwe gewassen, dat is wat myn leeftijd met my doet. Hoe ouwer ik wor, hoe meer waardering ik krij foor wat weest het."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 15 november 2013

De krokettenkoning van de Ouwe Dyk

De klanten van Theo Modder komen voor 'de snackhutexperience'. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)

Midden op de eindeloze Oudebildtdijk staat Snackhut Luna, een baken van Amsterdamse humor in een zee van aardappelvelden. Deel 1 in de serie vetteklei.

Een knalrood licht valt over het natte wegdek van de Oudebildtdijk. Daar aan de donkere horizon begint de Waddenzee, aan de andere kant de aardappelvelden. Complete stilte op een donderdagmiddag in november. Nou ja, op het stemgeluid van de Amsterdamse gehaktbalgeweldenaar Theo Modder (65) na dan.

"Hier komme de mččnse foor hč", zegt Modder met zijn Mokumse accent, zo vet als de Bildtse klei. "Dat uitzicht man. Schi-tu-rund."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Westhoek, 14 november 2013

Het laatste Bildts woordenboek?

Sytse Buwalda heeft het nieuwe Bildtse woordenboek samengesteld FOTO LC/SIEP VAN LINGEN (gescand)

Zeventen jaar na de eerste editie is er een tweede van het 'Woordeboek fan 't Bildts'. Samensteller Sytse Buwalda betwijfelt of er ooit een derde komt.

Buwalda zit aan een met een kleedje bedekte tafel in zijn huisje aan de Oudebildtdijk. Er is een last van zijn schouders gevallen: na vijftien jaar werken aan de tweede editie van het 'Woordeboek fan 't Bildts' is het lexicon af. Vrijdag wordt het gepresenteerd in de Groate Kerk in St.-Jabik.

Maar laat het nieuwe 'Woordeboek' - 22.000 woorden - nu niet de indruk wekken dat het allemaal joechei is met dat Bildts. Buwalda: "'t Fâlt my nag met dat 't Bildts al soafeer kommen is." Sip is hij er niet door. Blijmoedig vraagt hij: "Dinkstou dat d'r ooit 'n dârde druk komme sil?" De toon van de vraag verraadt wat hij er zelf van denkt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Anne, 13 novimber 2013

Bildtse-Kultuurpriis foor Kees Kuiken

Kees Kuiken

De Bildtse-Kultuurpriis van 2013 is toekind an Kees Kuiken. De Harenaar krijt de priis foor syn proefskrift 'Het Bildt is geen eiland: capita cultuurgeschiedenis van een vroegmoderne polder in Friesland', der't hij op 3 oktober in Franeker op promofeerd is.

Kuiken doet fan 1999 ôf ondersoek na beskreven faiten in de Bildtse geskidenis. Op wetenskaplik onderboude wize publiseerde Kees Kuiken der over, bijgelyks over 't brúkken fan 't kwelderlând ('t uytland Bil) fóór de bediking fan 't Bildt in 1505. Resint ferskeen syn boek "Het Bildt is geen eiland. Capita cultuurgeschiedenis van een vroegmoderne polder in Friesland."

"De besonder intressante en leesbere wize werop Kees Kuiken de Bildtse geskidenis in 'n nij dâglicht stelt, is foor de deur gemeente 't Bildt instelde sjury foor de Bildtse-Kultuurpriis reden weest om Kees Kuiken dut jaar foor te dragen," soa laat de sjury wete.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 13 november 2013

Proef nieuwe manier afvalinzameling in Oudebildtzijl

Oudebildtzijl neemt deel aan de proef "Zuiver Inzamelen", met als doel meer grondstoffen uit het restafval gescheiden in te zamelen. Op 12 november werd in Oudebildtzijl deze proef symbolisch gestart. Wethouder Nel Haarsma, John Vernooij, algemeen directeur van Omrin en Theo Vendrig van dorpsbelang startten samen de proef.

In Oudebildtzijl worden tijdens de proef drankenkartons (zuivel- en sappakken) gescheiden ingezameld. Inwoners hebben daarom een speciaal kratje gekregen om de pakken in te doen. Drankenkartons bestaan grotendeels uit papier van zeer goede kwaliteit, hier wordt weer nieuw papier van gemaakt. Ook het lamineerlaagje wordt gerecycled. Gemiddeld zit er nu tot 1 kg drankenkartons per keer in de grijze container. Mocht uit de proef blijken dat de gescheiden inzameling van drankenkartons na afloop een vervolg krijgt, dan zal dit naar verwachting via een efficiëntere inzamelwijze gebeuren. U kunt hierbij denken aan een centrale brengvoorziening, net als de glas- en textielbak.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 13 november 2013

Foto: 112 Fryslân | Jacob Talsma

Auto te water: geen gewonden

Woensdag aan het einde van de middag werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een eenzijdig ongeval op de Hovensterweg.

De brandweer van Sint Annaparochie en de politie kwamen ter plaatse op Hovensterweg. Hier was een auto van de weg af geraakt en in de sloot beland. Omdat er niemand meer in de auto zat kon de brandweer al snel terugkeren naar de kazerne.

De bestuurder, een bejaarde man, kwam met de schrik vrij. Ketellapper heeft de auto uit de sloot gehaald.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Minnertsga, 8 november 2013

Scooterrijder gewond na aanrijding

Foto: 112 Fryslân/Jacob Talsma

Vrijdagavond is omstreeks elf uur een scooterrijder gewond geraakt na een aanrijding met een auto op de Tilledyk.

De exacte toedracht van de aanrijding is niet bekend. De bestuurder van de scooter leek ernstig gewond te zijn geraakt. Daarom werd er naast twee ambulances ook de traumaheli gealarmeerd voor assistentie. Personeel van twee ambulances heeft de scooterbestuurder behandeld en naar het MCL gebracht.

De gealarmeerde traumaheli bleek niet nodig te zijn, deze werd onderweg afgemeld. De auto liep lichte schade op, de scooter raakte zwaar beschadigd.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Middenmeer, 8 november 2013

Weidumer overleden, vrouw uit St. Jacobiparochie zwaargewond

Een traumahelikopter rukte uit om assistentie te verlenen.

Een 27-jarige man uit Weidum is donderdagmiddag in het Noordhollandse Middenmeer verongelukt. De man reed op een bromscooter. Achterop zat een 29-jarige vrouw uit Sint Jacobiparochie.

Door nog onbekende oorzaak botste de scooter frontaal tegen een landbouwtrekker, die vanuit tegengestelde richting aan kwam rijden. Nadat de scooter in de berm belandde, viel de bestuurder in de sloot en werd de passagiere naar een naastgelegen akker geslingerd.

De man uit Weidum werd gereanimeerd, maar overleed ter plaatse. Het vrouwelijke slachtoffer is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder van de trekker is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 6 november 2013

Sint Anne worstelt met lege winkelstraat

Het leegstaande pand in de Warmoesstraat, waar tot 2012 de Hema was gevestigd. Foto WIETZE LANDMAN (gescand)

Sinds de Hema vorig jaar uit de Warmoesstraat vertrok, lijkt de verschraling van de tweede winkelstraat van Sint Anne niet te stoppen.

En nu is de 'revitaliseringscommissie' ook nog eens opgeheven. Die commissie zag in 2011 het levenslicht en moest het centrum van Sint Anne stimuleren. Daar was de crisis voelbaar.

Geregeld sloot een winkel de deuren en lang niet altijd kwam er eentje voor terug. Eerste wapenfeiten van de revitaliseringscommissie: feestverlichting en reclameborden bij de dorpsingangen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Oudebildtzijl, 6 november 2013

De Aerden Plaats

Digitale zuil met info het Bildt

Bezoekers van het Bildt kunnen straks via een zuil in Oudebildtzijl vanalles aan de weet komen over de taal, de cultuur en het landschap van de streek.

Bij stichting De Aerden Plaats wordt een digitale informatiezuil geplaatst. In het Bildts Dokumentasysintrum wordt nu informatie gegeven over de verschillende talen in de regio.

De kosten van het project zijn € 10.000. De werkgroep Bildts Eigene ontvangt € 2500 subsidie van de provincie uit de pot voor plattelandsontwikkeling.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 6 november 2013

Inschrijfstop voor cursus Bildts

Voor de cursus Bildts meldde zich de laatste jaren de spreekwoordelijke anderhalve man en een paardenkop. Nu is er ineens een stormloop.

Liefst zestien mensen schreven zich in voor de opfriscursus Bildts voor Bildtstaligen. Het hadden er meer kunnen zijn, zegt Henk Kas van de stichting Ons Bildt, die de cursussen geeft. "Maar in groate klassen komt niet elkeen goed Ít de forf" weet Kas. En dus deelde hij de zestien op in twee klassen. En kondigde een inschrijfstop af.

Kas breekt zich het hoofd om de plotselinge piek te verklaren. "Miskyn is 't de herindeling?" Bilkerts klampen zich vast aan hun taal nu hun gemeente gaat verdwijnen, gokt hij. Maar een sluitende verklaring vindt hij niet. "Ik hč 't d'r met myn frou al faak over had."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 5 november 2013

Foto LC

Huizen Sint Jacobiparochie genomineerd

Woningbouwcorporatie Wonen Noordwest Friesland is in de race voor de Anita Andriesen prijs. De renovatie van de woningen aan de Van Wijngaardenstraat in Sint Jacobiparochie is een van de genomineerden. De prijs wordt op 2 december uitgereikt.

De betreffende woningen zijn getransformeerd van Delfts Rood naar zwart-wit, wat de huizen een chique uitstraling heeft gegeven. Alle originele stijlkenmerken zijn bij de renovatie hersteld. De prijs staat in het teken van Herstructurering en Transformatie.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 5 november 2013

Mega in nood: 39 kavels St.-Anna te koop

Nije Kamers

Negenendertig woningkavels in St.-Annaparochie staan te koop. De grond in het noorden van het dorp - ooit hét aangewezen gebied in St.-Anna voor de woningen in het hogere segment - wordt per executieveiling aangeboden aan de hoogste bieder. Aanbieder Mega zit in zware financiële problemen en kan zijn hypotheek niet aflossen. De gemeente moest het in de krant lezen.

"Executieveiling: 39 bouwkavels ten behoeve van woningbouw, gelegen aan de Lange Falom (even nummers 2 t/m 20), 3, 5, 7, 11 en 17 t/m 27, Over 't Set 2 tot 12 (even), 1, 7, 13, 15, 17, Nije Kamers 20 t/m 24, en Over de Barte 1 en 3 (...) Deze bouwkavels worden enkel als combinatiekavel aangeboden. De bouwkavels worden niet afzonderlijk aangeboden." Dat staat te lezen in een advertentie van DTZ Zadelhoff, die afgelopen zaterdag in de Leeuwarder Courant werd gepubliceerd. Mega, ruim tien jaar op het Bildt actief als projectontwikkelaar en grootgrondgrutter, verkeert op de rand van de financiële afgrond.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 5 november 2013

Van der Mossel nu Frije Bilkert

Frans van der Mossel

Frans van der Mossel, tot vorig jaar fractielid van Werkgroep het Bildt, stapt over naar de Frije Bilkerts. Hij krijgt plaats drie op de lijst voor de verkiezingen van volgend jaar.

Van der Mossel keerde zijn oude partij de rug toe omdat hij tegen herindeling is, en de Werkgroep voor. Van der Mossel voelt zich meer thuis bij de Frije Bilkerts, verklaard tegenstanders van herindeling.

Van der Mossel wil de herindeling "zoveel mogelijk" keren, ook al zijn de voorbereidingen voor fusie al begonnen.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 4 november 2013

Sint Maarten in Minnertsga voor Serious Request

Op maandagavond 11 november zal er een bijzondere lampionoptocht plaats vinden in Minnertsga. De kinderen van beide basisscholen (Lytse Terp en Wizebeam) komen in actie voor Serious Request; het glazen huis in Leeuwarden.

De kinderen hebben afgelopen week op school een lampion gemaakt. Om 18:45 uur zal de optocht bij dorpshuis de Boppeslach starten. Daarna gaan de kinderen bij de deuren langs om naast een snoepje ook geld in te zamelen voor de actie “Let’s clean this shit up!”. Met deze actie wil het Rode Kruis schoon drinkwater en zeep uitdelen in gebieden op de wereld waar dit hoognodig is.

Bron: Minnertsga dorpsberichten

Sint Annaparochie, 4 november 2013

Start werk aan losstations

De voorbereidingen op de bouw van geluiddichte losstations bij de Albert Heijn in Sint Annaparochie zijn begonnen. De losstations komen op de plaats van de voormalige Bruna en Verfhoek. Die panden worden nu eerst gesloopt. Ook de supermarkt wordt verbouwd.

Alle werkzaamheden zijn naar verwachting halverwege juni 2014 klaar. De geluiddichte losstations vormden de doorbraak in het jarenlange conflict tussen gemeente, supermarkt en corporatie Wonen Noordwest Friesland over de zorgflat.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 2 november 2013

Burgemeester blij met 400 inwoners

Een uit Syrië gevluchte chirurg geeft zwemles aan kinderen uit het asielzoekerscentrum in Sint-Annaparochie | beeld Guus Dubbelman

Asielzoekers geven de plaatselijke economie een zetje. In Sint-Annaparochie doen ze boodschappen en eten in de kroeg. 'Veel kip'.

Achter de toonbank van Eethűs de Kaai in het Friese Sint-Annaparochie staat een merkwaardig voorwerp. Het is een glimmend, donkerhouten biertonnetje met een koperkleurige kraan. In het hout is een afbeelding van een bergketen gegraveerd, het tonnetje staat op een houten voet.

Eigenaar Boudewijn Bleeker kreeg het cadeau van een jongen uit het nabijgelegen asielzoekerscentrum. 'Hij was hier zijn tasje vergeten'.

Bron: Nederlands Dagblad / Volkskrant

Sint Annaparochie, 1 november 2013

Burgemeester Gerrit Krol

Krol blijft waarnemer

Burgemeester Gerrit Krol (CDA) van het Bildt is voor een periode van vier jaar als waarnemend burgemeester.

Krol blijft nu tot 1 januari 2018. Op die datum zal het Bildt naar alle waarschijnlijkheid fuseren met Menameradiel en Franekeradeel.

Krol, geboren in Sint Anne, werd in 2010 burgemeester in de gemeente nadat hij acht jaar wethouder in Leeuwarden was geweest. Hij volgde toen Aucke van der Werff op, die tegenwoordig burgemeester in de Noordoostpolder is.

Bron: Leeuwarder Courant

Het Bildt, 31 oktober 2013

Stand van zaken stormschade

Op maandag 28 oktober waaide er een flinke storm over ons land. Dit leverde overal veel overlast en schademeldingen op. Ook op het Bildt.

Bomen waaiden omver, takken werden van bomen afgerukt, dakpannen waaiden van de daken en dakkappellen en schuurtjes werden verwoest. Gelukkig deden voor zover bekend zich in onze gemeente geen persoonlijke ongelukken voor.

In de Nassaustraat in St.-Annaparochie zijn bijna alle bomen in de straat omgewaaid. De straat is korte tijd afgesloten geweest zodat brandweer, gemeente en loonbedrijven de weg weer konden vrijmaken. De Warmoesstraat in St.-Annaparochie is maandag ook enige tijd afgesloten geweest in verband met mogelijk instortingsgevaar van een gevel.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 31 oktober 2013

Burgemeester Gerrit Krol

Kleine gemeenten willen ook Nuon-geld

Ook de kleinere gemeenten in Friesland moeten kunnen profiteren van de Nuon-gelden. Veel geld komt nu terecht bij de grotere gemeenten, zegt burgemeester Gerrit Krol van Het Bildt.

Hij roept provinciale staten op ook naar kleine projecten in kleine gemeenten te kijken, die vaak grote effecten hebben. "Die raken tussen wal en schip."

Op 6 november besluiten de staten in hoofdlijn hoe ze bijna €200 miljoen uit het Nuon-vermogen besteden. De weken erna gaan ze met alle Friese gemeenten om tafel.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 31 oktober 2013

GGD komt mei 'Tiener twitter'

Yn Sint Anne is op de Ulbe van Houtenskoalle tongersdei it nije twitteraccount@tieneren lansearre.

De GGD hat it account yn it libben roppen om jongeren tips en ynformaasje te jaan op it męd fan sűnens, selsferdigening, drugs en oare saken dy't har dwaande hâlde.

Troch Twitter tinkt de GGD goed oan te sluten by űnderwerpen dęr't jongerein him mei dwaande hâldt.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei Sarah Walbur, inisjatyfnimster fan it Twitteraccount >>

Sint Annaparochie, 30 oktober 2013

Een ontwortelde boom in de Nassaustraat. (foto: Geja Kuiken)

Zware storm zorgt voor enorme schade

Het duurde goed beschouwd maar een uur, van 12.00 tot 13.00 uur. Maar de storm die maandag Nederland teisterde heeft ook op het Bildt zeer grote schade aangericht. Rond het middaguur bereikte de zuidwesterstorm het noorden van Nederland. De wind bereikte volgens het KNMI op zijn hoogtepunt windkracht 10 ŕ 11 in deze regio. Die kracht miste zijn uitwerking niet.

In alle Bildtse dorpen werden bomen de grond uit getrokken door de wind. Daarnaast ondervonden tientallen woningen schade aan de daken: bij woningen en winkelpanden werden dakpannen van het dak geblazen. Enkele boerderijen aan de Oudebildtdijk hadden het zwaar te verduren, zij verloren grote delen van het dak of kregen een boom op de boerderij. De boerderij van camping de Blikfaart verloor een groot deel van het dak.

Bron: De Bildtse Post
link Lees het hele artikel >>

Friesland, 29 oktober 2013

Ravage na zware storm

Het dak van een boerderij bij camping de Blikfeart in sint Annaparochie waaide in. FOTO'S LC/JAN DE VRIES (gescand)

Politie en brandweer hadden het ongekend druk. Bij de meldkamer in Drachten kwamen uit heel Noord-Nederland ruim drieduizend telefoontjes binnen. Hiervan waren 590 meldingen bestemd voor de Friese brandweer. Een groot deel van de dag was het zo druk dat politie en brandweer niet alle hulpverzoeken konden afhandelen en prioriteiten moesten stellen. Leden van de Mobiele Eenheid onderbraken hun oefening in Appelscha en sprongen hun politiecollega's bij.

In Leeuwarden, Appelscha en Drachten vielen bomen op auto's. In Appelscha en Drachten raakten hierbij twee personen gewond. Op het kerkhof in Hemrik liepen twee mannen verwondingen op nadat zij door een vallende boom waren geraakt.

Verschillende daken van gebouwen zijn ingestort, zoals van boerderijen in Tjerkwerd en in Sint Annaparochie waar het dak van de boerderij bij camping de Blikfaart inwaaide. Ook de ijshal in Leeuwarden verloor een deel van zijn dak. Schaatsende schoolkinderen moesten hun les afbreken.

Bron: Leeuwarder Courant

Ouwe-Syl, 29 oktober 2013

Zware storm laat sporen na op Ouwe Syl

De aangekondigde zware storm van maandag 28 oktober heeft ook op Ouwe Syl de nodige schade veroorzaakt. Naast veel afgewaaide takken en een aantal ontwortelde bomen, waren het vooral de dakpannen die de strijd niet konden winnen. Café Het Graauwe Paard werd behoorlijk getroffen door afwaaiende dakpannen, net nadat het dak tijdens de verbouw kort geleden was voorzien van nieuwe.

De dakbedekking van de fabriek waaide voor een groot deel van het dak, de restanten kwamen tot in de Tjeerd Thijssenstraat terecht. Bij Oege Hessel en Jolanda Faber in de Krelis Annesstraat waaide de nok van de zijmuur uit de woning. Bij de familie Polstra aan de Monnikebildtdijk verloor de carport de strijd tegen de elementen. Veel bewoners hebben in mindere of meerdere mate schade door de storm. Nadat de storm was uitgeraasd, kon de schade worden opgemaakt.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Sint Jacobiparochie, 28 oktober 2013

Zware storm treft St.Jabik

Maandag 28-10-13, code rood, zware strom waarschuwing. Het hele land in rep en roer. Vooral de wadden zullen het zwaar krijgen is de voorspelling. En daar krijgen ze gelijk in , veel bomen en dakpannen overleven de storm niet, ook niet in St.Jabik. Vooral de bomenrij achter de Klaas de Vriesstraat krijgen de volle mep en ligt bijna helemaal plat, wat een belevenis voor de jeugd.

Goffe Keizer heeft veel mazzel, de boom bij zijn schuurtje valt net een beetje anders dan de bomen er naast en mist zijn schuur op een haartje. Op het huis van Freerk van der Ley zijn alle dakvorsten eraf gewaaid. De mooie boom bij het oude groene kruis gebouw mist ook een flink aantal takken, die, gelukkig, net de bejaardewoningen in Broedertrouw missen.

Bron: www.sint-jacobiparochie.nl
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 26 oktober 2013

Trollen veroveren Sint Annaparochie

Trollen maakten Sint Annaparochie vrijdag onveilig. FOTO DICK MANSHANDE (gescand)

Op de Stannebuurster Trollenmarkt kon vrijdagavond gegriezeld worden in een 50 meter lange trollengrot.

Het was de derde editie van de tweejaarlijkse rommelmarkt, die iedere keer groter lijkt te worden. Werd er in 2011 al uitgebreid met livemuziek en een heuse trollenkoning; vrijdag konden bezoekers genieten van worst, ter plaatse gerookt door 'René Fumée', van kampvuren, een kabelbaan en ponyrijden.

Achter de trollen moet overigens geen bijzonder verhaal gezocht worden, zegt Geertie Hartman van de organisatie. "Wy woene it wat spesjaler meitsje dan al dy oare rommelmerken. Doe ha wy sein: trollen, miskyn is dat wat."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 25 oktober 2013

Politie botst op auto onderweg naar melding

Foto: E. Tjallings

Vrijdagavond rond 20:15 botste een politieauto op een stilstaande auto op de Middelweg-Oost. Deze auto had net een aanrijding gehad met een andere auto.

Een Mercedes draaide vanaf de Nij Toerenburg de Middelweg Oost op richting Vrouwenparochie. Uit deze richting op de Middelweg Oost kwam op dat moment een Ford. De Mercedes en Ford botsten op elkaar en bleven op de weg staan.

Een politieauto die met spoed vanuit Sint Annaparochie richting Stiens reed voor een melding, botste op de Mercedes die stil stond aan rechterkant van de weg. Een ooggetuige meldde dat de politie mogelijk een voertuig inhaalde en daarna vermoedelijk de stilstaande auto's te laat heeft gezien.

Bron: 112 Fryslân
link Lees het hele bericht >>

Oudebildtzijl, 20 oktober 2013

Primeur op Ouwe-Syl: een opera in de Julianakerk

Zondagmiddag 27 oktober kan men een heuse opera bijwonen in de Julianakerk van Oude Bildtzijl. Ensemble Postiljon brengt `La Serva Padrona`, een opera buffa uit 1733 van Giovanni Pergolesi. `Uberto, een oudere vrijgezel, is boos en ongeduldig met zijn dienstmaagd, Serpina. Serpina is arrogant en denkt dat ze de meesteres van het huishouden is. Inderdaad, als Uberto om zijn hoed, pruik en jas vraagt, verbiedt Serpina hem het huis te verlaten, eraan toevoegend dat hij vanaf dat moment haar bevelen moet opvolgen, en dan..`

Ensemble Postiljon bestaat uit sopraan Persephone Abbott, bariton Jaap de Jonge, actrice Trudy Klein en pianist Petr Karlícek. De Julianakerk dient als perfect decor voor deze kleine komische opera. Zondag 27 oktober, aanvang 15.00 uur, entree 8,- euro. Eventueel van tevoren reserveren via info@aerdenplaats.nl of tel 0518-421012.

Bron: Aerden Plaats

Oudebildtzijl, 21 oktober 2013

Eenheid is de kracht van Ouwe Syl

De strijdlust van Ouwe Syl in beeld: Ytzen van der Mei verovert de bal op Chekina Nzoko van Zeerobben. Foto HENK JAN DIJKS (gescand)

Zaterdag-vierdeklasser Ouwe Syl zorgde zaterdag voor een stunt door tweedeklasser Zeerobben in de beker met 4-2 te verslaan. "We doen het hier met elkaar."

Aan de rand van de zeedijk, tussen de boerderijen en grazende schapen, voetbalt Ouwe Syl, een kleine club met ongeveer 135 leden. Op de shirts van de vereniging prijkt de naam 'De club van 9078', verwijzend naar de postcode van het dorp en het bedrag dat verschillende sponsors betalen. “Het was lastig om een hoofdsponsor te vinden en toen is dit idee ontstaan", vertelt Ytzen van der Meij, speler in het eerste en clubvoorzitter. “We hebben nu dertig sponsoren die ieder € 90,78 neertellen."

Op het oog is de combinatie speler-vootzitter een bijzondere. Van der Meij zelf lijkt het niet meer dan logisch te vinden. “Ik wilde het bestuur ondersteunen en deed op een gegeven moment steeds meer. Ik was verantwoordelijk voor de accommodatie, maar nu ook voor seniorenzaken en commercie. We hebben nu vier mensen in het bestuur, maar dat is eigenlijk te weinig voor het vele werk."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 19 oktober 2013

In meerdere werelden tegelijk

Kees kuiken. FOTO PEPIJN VAN DEN BROEKE (gescand)

Twee weken voor historicus Kees Kuiken (Leeuwarden, 1954) op 1 oktober in de Franeker Martinikerk promoveerde, 'oefende' hij in de Van Harenskerk in Sint Annaparochie. Zijn promotieonderzoek richtte zich op de Bildtse cultuurgeschiedenis, wat de statige achtkantige kerk tot locatie bij uitstek maakte voor een sneak preview van zijn oratie.

Voor Bilkerts is die Van Harenskerk een belangrijk symbool, maar hoe Bildts is die kerk nu eigenlijk? In zijn proefschrift 'Het Bildt is geen eiland. Capita cultuurgeschiedenis van een vroeg moderne polder in Friesland' concludeert Kuiken dat het Bildt niet simpelweg een Hollandse enclave in Friesland was, zoals wel is opgeschreven. Door kettingmigratie - de eerste kolonisten werden achterna gereisd door hun familie - en handelsnetwerken met het gewest Holland was het Bildt juist bijzonder 'translokaal'.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Oudebildtzijl, 19 oktober 2013

Voor de digitale schoolkrant naar de brokstukkentuin

Foto LC/NIELS WESTRA

De culturele natuurtuin achter de Aerden Plaats in Oudebildtzijl nadert zijn voltooiing. Er is een overdekte 'theeschenkveranda' gemaakt. De tuin is ontworpen door Henk Pleiter, de theeschenkveranda door Erik Heere.

Ook zijn er stapelmuurtjes, een soort 'insectenhotels' waar vlinders, bijen, kevers en egels beschutting en voedsel kunnen zoeken. De tuin is in december klaar en wordt in mei volgend jaar, als alles groeit en bloeit, geopend.

Voor hun digitale schoolkrantproject gingen Jannes Kloosterman en Annold Hilleger van obs De Oprel in Oudebildtzijl mee naar de tuin. In drie scholen maken leerlingen nu zo'n eigen krant met steun van de LC-redactie. Binnenkort kunnen alle scholen van Friesland aansluiten en een eigen nieuwssite maken onder de vlag van de Leeuwarder Courant.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 oktober 2013

Akkoord start Westergo

De Bildtse gemeenteraad wil dat de werknaam van de nieuwe fusiegemeente Noordwest-Fryslân wordt. Menameradiel en Franekeradeel kozen echter voor Westergo.

De raad van het Bildt stemde donderdag met dertien tegen twee in met het "starten van voorbereidingen voor herindeling."

Dat deden Franeker en Menaam al eerder unaniem.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 oktober 2013

Foto: omrop Fryslân

'AZC blijft langer open'

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt verwacht dat het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie ook na augustus 2014 open blijft.

Krol benadrukt dat er nog niets zwart op wit staat, maar heeft de € 140.000 inkomsten die het Bildt jaarlijks uit het centrum genereert al wel in de begroting voor de komende jaren laten opnemen.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Groningen, 18 oktober 2013

It gemeentehűs fan It Bilt yn Sint Anne   -   Foto: Omrop Fryslân

PvdA wol ôfspraken oer Biltsk

De PvdA yn Provinsjale Steaten wol witte oft de provinsje Fryslân ek ôfspraken meitsje sil oer de Biltske taal. Ynwenners fan de gemeente It Bilt meitsje har soargen dat har taal ferdwynt, as de gemeente It Bilt yn de takomst opgiet yn ien grutte gemeente yn Noardwest-Fryslân.

De PvdA wol no witte oft de provinsje in oerienkomst mei de nije gemeente slute sil oer de posysje fan it Biltsk. Sa'n oerienkomst is ek makke mei de gemeente Súdwest-Fryslân oer it Frysk.

Bron: omrop Fryslân

Minnertsga, 18 oktober 2013

Jan Ykema sluit Kinderboekenweek De Lytse Terp Minnertsga af

Jan Ykema. Foto: Renske Deelstra

Na twee weken aan het thema van de Kinderboekenweek 'Klaar voor de start' te hebben gewerkt, werden de leerlingen van OBS De Lytse Terp uit Minnertsga op woensdag 16 oktober getrakteerd op een bezoek van Jan Ykema.

Tijdens de afsluiting werd het laatste hoofdstuk van het boek 'Auke', geschreven door leerlingen van Friese basisscholen onder redactie van kinderboekenschrijver Jacques Vriens, door Jan Ykema voorgelezen. Ykema won Olympisch zilver op de 500 meter in Calgary 1988.

Het verhaal over de moeilijk lezende jongen die allemaal avonturen beleeft tijdens de Elfstedentocht, was de rode draad in de voorgaande twee weken. Dagelijks werd door een leerling of leraar een etappe aan de hele school voorgelezen. Mooi detail was dat Jan Ykema net als een aantal andere bekende Nederlanders ook zelf in het verhaal voorkwam.

Bron: Franeker Courant

Groningen, 17 oktober 2013

Het Bildt is geen eiland

Anders dan de plaatselijke overlevering wil is Het Bildt niet in 1505 bevolkt door een invasie van dijkwerkers. De ‘ontfriesing’ van eigennamen na 1506 in Het Bildt wijst in de richting van geleidelijke kettingmigratie. Dat concludeert promovendus Kees Kuiken op basis van onderzoek voor zijn promotie in de voormalige universiteitsstad Franeker. Juist door de oude banden van veel Bildtse boeren met het gewest Holland speelde Het Bildt in de zestiende en zeventiende eeuw een herkenbare rol in de (stedelijke) handelsnetwerken aan weerszijden van de Zuiderzee.

De in 1505 bedijkte Friese polder Het Bildt is in de zestiende eeuw bevolkt door boeren van buiten, voornamelijk uit (Zuid-)Holland. In de Friese geschiedschrijving heet het een ‘Hollandse enclave’: ‘Hollands’ in talig opzicht, want de polder was en is overwegend niet-Friestalig. Kees Kuiken hanteert in zijn proefschrift een ander perspectief: de netwerken van handels- en familiebetrekkingen die deze migranten jarenlang tot ver buiten Friesland onderhielden en hun wisselwerking met de Friese samenleving in de loop der eeuwen.

Bron: Waddenacademie
link Lees het hele artikel >>

Zurich, 15 oktober 2013

Veel vertraging bij Zurich, 61-jarige vrachtwagenchauffeur gewond

Een 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit Sint Annaparochie is maandagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de N31. Foto: NOS

De 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit Sint Annaparochie, wiens vrachtwagen met aardappelen maandagmiddag kantelde, is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Een stuurcorrectie is vermoedelijk de aanleiding van het ongeluk. De chauffeur verloor de controle over zijn vrachtwagen, waarop de wagen met aardappelen kantelde. De chauffeur werd door omstanders uit zijn vrachtwagen gehaald en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De N31 bij Zurich, een belangrijke verkeersader, raakte volledig geblokkeerd. Het bergen van de vrachtwagen, het opruimen van de aardappelen en het repareren van het beschadigde wegdek heeft tot dinsdagochtend geduurd.

Bron: Franeker Courant
link Bekijk ook de video bij NOS >>

Sint Jacobiparochie, 15 oktober 2013

foto: www.sint-jacobiparochie.nl

Ploegwedstrijden 2013

Zaterdag 12 oktober werden er ploegwedstrijden gehouden in het land van van der Staag. Deze werden georganiseerd door de FPC, die ook nog eens 25 jaar bestond. Een mooie gelegenheid om dit te vieren.

Het weer zat zaterdag niet echt mee, een beste regenbui zorgde ervoor dat het land goed drassig was. Desondanks werd er toch volop geploegd en was het een groot succes en kwam er toch nog een groot aantal toeschouwers kijken.

Bron: www.sint-jacobiparochie.nl
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 14 oktober 2013

Bilkert helpt Arubanen met pensioen

Klaas Tuinstra: 'Je moet het ritme van dat eiland ontdekken.' FOTO WIETSE LANDMAN (gescand)

Oud CDA-kamerlid Klaas Tuinstra hielp op Aruba een algemeen pensioenstelsel optuigen. Mogelijk herhaalt hij zijn 'trucje' op Curaçao en Sint Maarten.

Tuinstra is bescheiden, maar zijn lichaamstaal verraadt een zekere trots: begin 2012 voerde Aruba een pensioenstelsel in. De CDA'er uit Sint Annaparochie adviseerde de Arubaanse Volkspartij (AVP) in het optuigen ervan.

Waar voorheen driekwart van de beroepsbevolking geen aanvullend pensioen had, heeft 90 procent dat nu wel. "Mensen zien het voordeel, verzekeraars en pensioenfondsen zijn tevreden. De kosten zijn lager; de dekking en het rendement hoger."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 14 oktober 2013

Foto: Johan Kiestra

Auto in sloot gereden

Een auto raakte maandagmiddag te water aan de Middelweg-West ter hoogte van de Koudeweg.

Het is bij 112 Fryslân onbekend of er iemand gewond is geraakt. Berger Ketellaper heeft onder toeziend oog van de politie het wrak geborgen.

 

 

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 14 oktober 2013

Officiële huldiging PC winnaars

Foto: www.sintjabik.nl

Zaterdag was de huldiging van Johan van der Meulen, Renze Hiemstra (K) en Hylke Bruinsma in de Brouwerij te St. Jacob. De mannen werden in het zonnetje gezet voor de geweldige prestatie op 31 juli j.l. op de 160ste PC in Franeker.

De avond begon met een terugblik in de vorm van een filmreportage. Vervolgens opende KV het Noorden voorzitter Marty Slager de avond. Burgemeester Gerrit Krol sprak vervolgens de PC- Toppers toe. Ook Tjisse Steensma, Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra werden uiteraard in de huldiging betrokken.

OKK- voorzitter Lolke Jan Dijkstra overhandigde namens OKK, Kv het Noorden en KV Minnertsga de winnaars een prachtig beeld van drie kaatsers en drie waardebonnen voor restaurant De Zwarte Haan. Na de pauze werd een drietal gasten gevraagd hoe zij de 160ste PC hadden beleefd. De mem van Hylke, Cornelis Terpstra en Dirk Jan van der Woud hadden prachtige verhalen.

Bron: www.sintjabik.nl

Het Bildt, 10 oktober 2013

In actie tegen het verval

Foto: LC/Niels Westra

De huisjes op de Bildtdijken staan er niet allemaal even knap op. Soms ligt verkrotting op de loer. Het Bildt zoekt naar miljoenen om het verval te keren.

Rijdend over de Oudebildtdijk wordt het verval zichtbaar. Prachtig opgeknapte dijkhuisjes staan schouder aan schouder met bleekneusjes, soms zwaar vervallen. Ze worstelen met weer, wind en de soms krappe portemonnee van de bewoner. Een jaarlijkse lik verf is allang geen zekerheid meer.

Burgemeester Gerrit Krol: "We zoeken al jaren naar mogelijkheden om hierwat aan te doen." Toen de Nuon-miljoenen op het provinciehuis lonkten, begon het Bildt aan een 'Actieplan Bildtdijken'.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Ouwe-Syl, 9 oktober 2013

Lucie en Herman bezegelen na ruim 50 jaar hun kalverliefde

Vrijdag 4 oktober is een verliefd stel in het Juliana kerkje op Ouwe-Syl in de echt verbonden. Op zich niet iets wat de krant haalt, ware het niet dat er een bijzonder verhaal aan kleeft.

Enige tijd na het overlijden van haar man Wim Bors, ging Lucie haar adresbestand op de computer opschonen. Bij toeval stuitte ze op het emailadres van een oude schoolvriend, met wie ze regelmatig briefcontact had gehad. De twee jeugdvrienden trokken vanaf de kleuterschool met elkaar op, als tieners bloeide er zelfs even een kalverliefde op. Lucie ging na haar opleiding als au pair naar Engeland, terwijl Herman zijn geluk op Terschelling zocht.

Nieuwsgierig dat ze was, stuurde ze Herman een mail en vroeg hoe het met hem ging. Herman antwoorde kort en krachtig: ‘Goed, kan ik een weekendje langskomen’. En zo gebeurde het.

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Lees het hele verhaal (pdf) >>

Sint Annaparochie, 8 oktober 2013

Bouw zorgflat weer verder

De bouw van de veelbesproken zorgflat in Sint Anne gaat in november verder. Dat zegt Syds Wiersma, directeur van Grouster aannemer SHP.

De bouw lag jaren stil omdat de gemeente het Bildt, supermarkteigenaar Herman Wassenaar en Zorggroep Noorderbreedte ruzieden over lawaai en bouwvoorschriften.

Volgens Wiersma kan de bouw vrij probleemloos verder. Er moest koperdraad worden vervangen. De constructie zelf was goed.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 6 oktober 2013

Foto: Jacob Talsma/112 Fryslân

Busje na slippartij in sloot

Zondagochtend werden de hulpdiensten opgeroepen voor een verkeersongeval aan de Middelweg-West.

Een Ford bestelbusje was in de slip geraakt en met de achterkant in een sloot beland. In afwachting van de ambulance legde de brandweer alvast materiaal klaar om eventueel het dak open te knippen. De bestuurster was aanspreekbaar en is door de hulpdiensten alsnog met zorg uit de auto gehaald.

Na controle van het ambulancepersoneel bleek dat de bestuurster niet mee hoefde naar het ziekenhuis. Het voertuig is later geborgen.

Bron: 112 Fryslân

 
archief 2013 (3e kwartaal)
archief 2013 (2e kwartaal)
archief 2013 (1e kwartaal)
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken