Minnertsga, 29 maart 2013

SC Heerenveen op 5 juli in Minnertsgea

Dat ze zouden komen, wisten we al. Maar nu is er dan ook een datum vastgelegd. Op vrijdag 5 juli komt het team van Marco van Basten naar Minnertsga om het op te nemen tegen het eerste van VV Minnertsga.

Een mooie datum, want hierna begint de zomervakantie. Een geweldige kans natuurlijk voor de club maar ook voor het hele dorp Minnertsga. Want het is uniek dat SC Heerenveen ččn van de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen hier bij ons komt spelen. De wedstrijd begint om 1900 uur.

Bron: Minnertsga Dorpsberichten

Minnertsga, 29 maart 2013

Wanted: Willems voor het planten van de Koningsboom

Op 30 april kun je meehelpen om de enige echte koningsboom te planten. Op die dag wordt Willem-Alexander officieel koning. De gemeente het Bildt biedt alle dorpen een koningsboom aan. Als blijvende herinnering aan de inhuldiging.

Het lijkt Pleatslik Belang in Minnertsga leuk om de boom te planten met alle Willems die er zijn. De muziek wordt verzorgd door, hoe toepasselijk, muziekvereniging Oranje. De traditionele optocht (globaal tussen 9 en 10) door het dorp zal nu dus even pas op de plaats maken bij de Koningsboom. En na afloop kunnen we met zijn allen naar de Boppeslach om de plechtigheden op groot scherm te zien. Pleatslik Belang en Oranje Nationaal trakteren op een kop koffie, glaasje limonade of oranjebitter.

Bron: Minnertsga Dorpsberichten

Sint Jacobiparochie, 27 maart 2013

Dorpsbelang Sint Jabik krijgt nieuwe website

Donderdag 11 april zal de volgende jaarvergadering worden gehouden in café De Brouwerij, om 20.00 uur zal voorzitter Bertina Algra deze vergadering openen. Op deze avond zullen naast de gewone agenda stukken de presentatie van de nieuwe website plaatsvinden.

Het bestuur van plaatselijk belang had de nodige wijzigingen ondervonden en werd nog maar door een paar mensen bestuurd. Gelukkig is er nu weer een actief bestuur en vorig jaar is er na een paar jaar afwezigheid weer een jaarvergadering gehouden.

Bron: Persbericht

Heerenveen, 27 maart 2013

Eerste 'Bildtse' eitje gevonden

Wietse-Jan Dijkstra (36) uit Sint Annaparochie vond woensdagmorgen het eerste kievitsei van de gemeente Heerenveen.

Dijkstra vond het ei vlak bij museum Belvédčre in Oranjewoud. Hij biedt het vanmiddag om twee uur aan op het gemeentehuis.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 26 maart 2013

Monniken, dijken en het Bildt

'Zomerdijk en de betekenis van de monniken voor het'Bildt' is de titel van de lezing die Sytse Keizer woensdag geeft. Hierin komen de volgende met elkaar samenhangende onderwerpen aan de orde: het Bildt op oude kaarten, de prekadastrale kaart van 1737, de oorspronkelijke zomerdijken rondom Oude Bildtzijl, de zomerdijk en latere Oudebildtdijk, de betekenis van de monniken voor het Bildt en het Monnikenland bij Oude Bildtzijl.

Een voorproefje: de Oudebildtdijk dateert uit 1505 en is aangelegd onder de hertog Georg van Saksen. Hij had te maken met het grote kloosterschap Ludingakerke uit het dorp Almenum (nu Harlingen) en Mariëngaarde nabij Hallum. Beide groepen bewerkten een deel van de buitendijkse kweldergebieden en met hen moest hij tot een overeenkomst komen na de inpoldering.

Oudebildtzijl - Julianakerk: lezing, wo, 20-22 u.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 26 maart 2013

Onderzoek naar tulpen- en leliegif

Bij de teelt van lelies en tulpen belanden chemische bestrijdingsmiddelen in de sloot. Wetterskip Fryslân wil het komende half jaar elke twee weken monsters van slootwater nemen rond bollenakkers bij Heerenveen, in Gaasterland en op het Bildt.

Op deze manier kan worden nagegaan of het landbouwgif zich vooral verspreidt bij het gebruik, bij uitspoeling of ten gevolge van stortbuien. De metingen geven telers een handvat om hun spuitpraktijk aan te passen.

Branchevereniglng KAVB betaalt mee.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 24 maart 2013

In Friesland wordt geschaatst

"Eind maart schaatsen op natuurijs, ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst heb gedaan." De 48-jarige Herman van der Geest uit Oudebildtzijl ging zondag met wat vrienden het ijs op op de Friese Ryptsjerksterpolder. "We hebben wel 1,5 uur geschaatst. Er stond een mooi zonnetje aan de lucht."

Het ijs was volgens de Friese schaatsliefhebber, die de schaatsen onderbindt zodra het maar even kan, best stevig. "Het was zo'n 3 centimeter dik. Ik heb geprobeerd om er een gat in te stampen, maar dat was nog best moeilijk. Uiteindelijk is het met wat hulp van anderen gelukt."

Bron: Elsevier (ANP)

Sint Annaparochie, 23 maart 2013

Eerste paal geslagen voor de nieuwbouw bij Zorgcentrum Het Bildt

Dinsdagmiddag 19 maart 2013 heeft wethouder Nel Haarsma samen met mevrouw Dijkstra, 90 jaar en toekomstige bewoner van het complex, de eerste paal geslagen. Veel van de toekomstige bewoners waren aanwezig. Met een enorme "laatste" knal werd de paal de grond ingeslagen!

Bestuurder van Wonen Noordwest Friesland Rein Hagenaars en wethouder Nel Haarsma hadden lovende woorden voor het bestuur en medewerkers van Verzorgingscentrum Het Bildt.

Voor het bekijken van de filmpjes van de toespraken en het slaan van de eerste paal, klik hier >

Bron: Wonen Noordwest Friesland

Sint Annaparochie, 23 maart 2013

Kunt u inschatten hoeveel statiegeld aan flessen hier ligt?

Steppin’ Forward zamelde flessen in

In mei 2013 gaat een groep van 12 Friezen (10 jongeren tussen 18 en 25 jaar en twee ‘oudere jongeren’) op een Stepperbike door Nederland. Een Stepperbike is een kruising tussen een step en een fiets (zonder zadel). Doel van deze actie is om aandacht te vragen voor bewegen in relatie tot kanker.

Dit project is een Friese nuchtere versie van de Alpe D’HuZes met ook een landelijke uitstraling. De actieweek start in het uiterste puntje van Limburg en de teamleden bikesteppen ruim 360 km in 5 dagen naar Zwarte Haan (uiterste puntje Friesland).

Vandaag hebben de jongeren zich ingezet om in Sint Annaparochie flessen in te zamelen. Het eindbedrag nog even spannend gehouden. Kunt u inschatten hoeveel statiegeld aan flessen hier ligt?

Bron: Steppin'Forward.nl

Sint Jacobiparochie, 23 maart 2013

Ronde van St.-Jabik, geen halve marathon, wel bikkels

Het gebeurd niet vaak bij de SV Friesland om een afstand van de loopkalender te halen en zeker niet een nacht voor de loop. Maar dit keer gebeurde dat wel bij de Ronde van St.-Jabik. Wind uit het oosten, en enkele graden onder nu geeft een gevoelstemperatuur van 15 graden. En met de snijdende wind is het geen pretje om te hardlopen en velen vonden dat ook.

De route was duidelijk te volgen. Ook de 21 km was uitgezet maar in de nacht voor de loop werd besloten dat 15 km de langste afstand moest zijn en de lopers het betonpad en Ouwedyk niet op te sturen. Een verstandige beslissing bleek tijdens de loop, de wind was scherp en na 15 km was het wel genoeg geweest. Toch genoten de lopers van dit afzien, duidelijk te zien op de foto`s van Janke v.d. Schaaf die een fotoreportage maakte.

Bron: SV Friesland Online
link Lees het hele verslag >>

Vrouwenparochie, 23 maart 2013

Onderzoek naar haalbaarheid mfc

Het lijkt nog niet voorbij met de mfc-koorts in Friesland. Ook Vrouwenparochie wil een multifunctioneel centrum neerzetten.

De wensen van de clubs en verenigingen in het dorp zijn inmiddels in kaart gebracht, de komende maanden vindt er een haalbaarheidsonderzoek plaats naar draagvlak en exploitatiemogelijkheden.

Het dorp wil het centrum op de plek van de huidige sportkantine aan de Waling Dykstrastraat zetten, die ervoor moet worden uitgebouwd.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 22 maart 2013

Majorettes Oranje Minnertsga Nederlands kampioen

De kersverse kampioenen vieren hun nationale titel

De A-majorettes onder leiding van Lydia Groeneveld zijn zaterdag in hun klasse Nederlands kampioen geworden tijdens de NK Twirl in Den Haag.

Een bijzonder knappe prestatie aangezien het team nog maar kort geleden promoveerde. Maandenlang repeteerden de meiden intensief op de show rond het thema ‘Slavernij’. Met goed gevolg, zo bleek, want de Oranje-ladies gooiden hoge ogen bij de jury met presentatie, techniek en choreografie.

Dolgelukkig namen de A-majorettes dan ook de beker en medailles in ontvangst. Na afloop werd een fles heuse champagne ontkurkt, want vooraf hadden de dames al een goed gevoel dat er mogelijk wat te winnen was.

Bron: Oranje Minnertsga

Sint Annaparochie, 22 maart 2013

Het Bildt zet in op miljoenen voor N393

Op het provinciehuis ligt € 450.000 klaar voor de infrastructuur van vier dorpen langs de N393 maar het Bildt wil extra geld vrijspelen.

Het gaat om Tzummarum, Minnertíga, Sint JacobiParochie en Sint Annaparochie. Wethouder Nel Haarsma (CDA) van het Bildt wil het potje evenwel niet zomaar aanspreken.

op dit moment zijn de Noordwestgemeenten druk bezig met de Streekagenda voor de jaren 2014-2020. Die moet na de zomer klaar zijn.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Vrouwenparochie, 21 maart 2013

Opknapbeurt dorpshuis Vrouwenparochie tijdens NLdoet 2013

Op zaterdagochtend 16 maart stond het opknappen van het dorpshuis De Kijfhueck in Vrouwenparochie op het programma in het kader van NLdoet.

Burgemeester Krol, wethouders Tol en Haanstra en de raadsleden Hiemstra, Blaak, de Groot, de Boer, Stellingwerf en Hornstra zijn door de slechte weersomstandigheden binnen aan de slag gegaan. Het podium is opgeruimd, gedemonteerd en er is een grote voorjaarsschoonmaak gedaan.

Al met al was het een geslaagde klus met een eindresultaat dat gezien mag worden!

Bron: Vrijwilligerscentrale Middelsee (persbericht)

Sint Jacobiparochie, 20 maart 2013

’t Groene hok nog in race voor Oranje Fonds Kroonappel

Zestig Friese winnaars, waaran Jeugdhonk ’t Groene hok in St.-Jacobiparochie, zijn nog in de race om te worden uitverkoren tot Oranje Fonds Kroonappel.

Ter ere van de aankomende inhuldiging van zijn beschermpaar startte het Oranje Fonds een zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels. Dat zijn de drie mooiste sociale initiatieven van het Koninkrijk.

Het afgelopen weekend hebben bijna 143.000 mensen op hun favorieten in eigen gemeente gestemd. Dat resulteerde in 1070 winnaars, verspreid over twintig Nederlandse regio’s.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 maart 2013

Transportbedrijf Poort BV failliet verklaard

Transportbedrijf Poort BV, gevestigd aan de Middelweg-Oost 112 te Sint Annaparochie is dinsdag 19 maart voor de rechtbank van Noord-Nederland failliet verklaard.

Curator Mr. Woltman was woensdagmiddag niet in de gelegenheid het faillissement toe te lichten. Een collega kon echter welk vertellen dat het bedrijf al een tijdje stil lag. In het bedrijf zaten ook geen personeelsleden meer. Dit waren er voorheen, volgens de Kamer van Koophandel nog zeven.

Men gaat er van uit dat er geen doorstart komt voor het transportbedrijf dat in 2008 is opgericht, zeker gezien het feit dat het bedrijf al een tijdje de werkzaamheden gestaakt heeft.

Bron: Transport Online

Sint Annaparochie, 19 maart 2013

Valdempende grond onder speeltuinen

Bij 2 speeltuinen in de gemeente wordt de ondergrond voorzien van een valdempende laag. Dit zijn de speeltuinen aan de A.C. Bakkerstraat in Oudebildtzijl en de Grietmanshof in St.-Annaparochie.

Op de ondergrond wordt een rubbermat gelegd. Dit is een speciale mat waar het gras doorheen groeit. Het is dan ook van een kleine afstand bijna niet te zien dat er een valdempende laag ligt. De speeltuinen voldeden niet meer aan de eisen van tegenwoordig. De ondergrond van de speeltuin aan de Grietmanshof bestond uit zand. Katten deden geregeld hun behoeften in het zand. De speeltuin in Oudebildtzijl voldeed niet meer aan de veiligheidseisen.

Bron: gemeente het Bildt

Oudebildtzijl, 18 maart 2013

Berlikumer valt in Oude Bildtzijl van steiger

foto ouwe-syl.nl

Maandagmiddag 18 maart omstreeks half vier is tijdens voegwerkzaamheden een inwoner uit Berlikum na een val gewond geraakt. De onfortuinlijke Berlikumer was een schoorsteen in de Ds. Marinus Mooystraat te Oude Bildtzijl bezig te voegen.

Bovenop de vijf meter hoge steiger had de voeger een trap geplaatst, om bij de top van de schoorsteen te kunnen komen. Waarschijnlijk is de trap gaan schuiven, waardoor de eigenaar van het gevelrenovatiebedrijf een val van zes meter hoog maakte. De val werd door een afscheidingsstek gebroken.

Bron: ouwe-syl.nl
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 16 maart 2013

Noordelijke elfsteden vaarroute luchtvideo

Droneview B.V is gespecialiseerd in het maken en bewerken van luchtfoto’s en luchtvideo’s vanuit de lucht. Zij maken gebruik van UAV’s (unmanned aerial vehicle), of te wel radiografisch bestuurbare multihelicopters c.q. drones.

Deze drones kunnen worden voorzien van een videocamera’s, fotocamera’s, thermografischecamera’s en gasdetectoren. Ze zijn zeer stabiel en vliegen tot een hoogte van ongeveer 300 meter. Hierdoor zijn zij in staat luchtfoto’s en video-opnames te maken, die voorheen onmogelijk leken. Een prachtige en een innovatieve mogelijkheid voor het maken van luchtfoto’s en luchtvideo’s.

Zo is er o.a. een luchtvideo gemaakt van de werkzaamheden rond de realisatie van de Noordelijke elfstedenvaarroute.

 

Leeuwarden, 15 maart 2013

Nynke Blok wint in Franeker weer voorleeswedstrijd bibliotheken Noordwest-Fryslân

Voorleeswinnaar 2013 Nynke Blok

Nynke Blok van basisschool ’t Fonnemint in Sint Annaparochie heeft donderdag in Bibliotheek Franeker de voorleeswedstrijd gewonnen van Bibliotheken NoordWest Fryslân.

Vorig jaar deed Nynke ook mee en werd ze de Provinciale Voorleeskampioen. Zij gaat dit jaar opnieuw door naar de provinciale eindronde op 9 april in theater de Skâns in Gorredijk als voorleeskampioen van de Regio Noordwest Friesland. De winnaar van de Provinciale Finale mag op 29 mei naar Utrecht voor de landelijke finale.

Nynke won omdat zij volgens de jury een goede articulatie heeft. Zij straalt rust uit en weet bovendien te bereiken dat het publiek zich goed kan inleven in de hoofdpersoon van het verhaal. De winnares had een spannend fragment voorgelezen uit Oog in oog van Karen van Holst-Pellekaan.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 15 maart 2013

Kaatshistorie en -cultuur op kalender

Kaatshistoricus Pieter Breuker biedt vrijdag een speciale verjaardagskalender aan aan cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries.

Het vierde couplet van ‘Freulegoud (1969)' van Josse de Haan heeft alles in zich wat kaatsen zo mooi maakt: eer, roem, emotie, nostalgie en de onstilbare honger naar de hoofdprijs en de krans. Het staat op de kalender.

Elke maand heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen, vaak onverwachte illustratie. Breuker houdt vast aan zijn theorie dat de wieg van het kaatsen in Friesland mogelijk op het Bildt heeft gestaan, toen dat in 1505 werd ingepolderd door honderden dijkwerkers uit het gebied rondom de Biesbosch.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 13 maart 2013

Bilkert gewond bij verkeersongeval

Een 20-jarige man uit Sint Annaparochie is dinsdagavond op de Egelantierstraat in Leeuwarden gewond geraakt.

Een 77-jarige man uit Leeuwarden wilde met zijn auto rechtsaf slaan en het naastgelegen fietspad oversteken. Hierbij zag de automobilist de 20-jarige, rijdend op zijn scooter over het hoofd. Door de aanrijding kwam de scooteraar ten val. Hij werd voor verdere medische behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Bron: politie.nl

Vrouwenparochie, 13 maart 2013

Auto over de kop in sloot

Een 25-jarige vrouw uit Stiens is woensdagmorgen op de Hamerenweg in Vrouwenparochie met haar auto van de weg gegleden.

Door vermoedelijk gladheid belandde de auto op de kop in de naastgelegen sloot. De vrouw wist op eigen kracht uit haar voertuig komen. Zij werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Een bergingsbedrijf heeft de auto afgesleept. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Bron: politie.nl

Drachten, 10 maart 2013

Sannemaj Betten uit Sint Jacobiparochie wint Kunstbende Friesland

Alle prijswinnaars van de Kunstbende Friesland bijeen

De 17-jarige Sannemaj Betten uit Sint Jacobieparochie heeft zondag een eerste prijs gewonnen tijdens de Friese voorronde van Kunstbende in schouwburg de Lawei in Drachten. De Sint Jabuurster won in de categorie Taal. Volgens de jury schrijft zij gedichten op een volwassen literair niveau.

Tijdens deze 23 ste editie met ongeveer vijftig acts beklommen zo’n honderd 100 jongeren het podium. Het thema was deze keer Helden en dat leverde bijzondere acts op. Zij streden naast Taal in de categorieën Dans, DJ en Muziek.

De enthousiaste jury stond voor een lastige taak om de winnaars te kiezen. Ze waren onder indruk van de inzet van de deelnemers, die dit jaar qua niveau zeer aan elkaar gewaagd waren. De presentatoren van de dag, Remon de Jong en Ricardo Brouwer, spraken van een bruisend spektakel met heel veel talent.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 maart 2013

Spinningmarathon voor KWF

Onder de leus ‘Opgeven is geen optie’ komen op 5 en 6 juni 2013 weer heel veel Nederlandse deelnemers in actie op de Alpe d’Huez. Op deze dagen wordt de legendarische Alpe d’Huez tot 6 keer toe beklommen. Dit evenement heeft de benaming Alpe d’HuZes meegekregen. Sinds de start in 2006 wordt jaar op jaar via deze actie geld bijeen gebracht waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de strijd voor de overwinning op kanker.

Eelke en Monique Oevering uit Sint Annaparochie doen dit jaar met Team ‘De Hartrijders’ voor het eerst mee aan Alpe d’HuZes. Eelke gaat met 4 collega’s/fietsvrienden (uit Minnertsga, Mantgum, Heerenveen en Ede) proberen 6 keer de berg op te fietsen. Monique gaat minimaal 2 keer de berg op wandelen.

Samen met Sport- en Gezondheidscentrum Benefit wordt op 23 maart van 10.00-16.00 te Sint Annaparochie een Spinning Marathon georganiseerd. Jong en oud kan meedoen, inschrijving € 7.50 per uur. Aanmelding voor dit evenement kan bij Sport- en Gezondheidscentrum Benefit: 0518-403657

Bron: persbericht

Franeker, 8 maart 2013

Lytse biebs verdwijnen uit Noordwest-Fryslan

Lytse Bieb, Berltsum

De Stichting Openbare Bibliotheken Noordwest-Fryslân (BNWF) sluit nog dit jaar de zeventien lytse biebs in de regio. Dat staat in het nieuwe beleidsplan dat de Stichting heeft opgesteld in opdracht van de gemeenten, Franekeradeel, Harlingen, het Bildt, Leeuwarderadeel, Menameradiel, Terschelling en Vlieland.

Volgens dat plan moeten de BNWF tot 2015 in totaal 250.000 euro bezuinigen. Daarom blijven er in de toekomst nog maar drie kernbibliotheken over in Noordwest-Fryslân: in Harlingen, in Sint Annaparochie en in Franeker. Voor de bibliotheken in Stiens en Dronryp is in de toekomst geen plaats meer. Uitgangspunt van het beleidsplan was dat er voor iedere inwoner van Noordwest-Fryslân binnen een straal van tien kilometer een bibliotheek is.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 6 maart 2013

`t Groene Hok houdt de jeugd van de straat

“In mijn jeugd waren we altijd buiten. Soms knikkerden we met een groep van wel vijftig man voor de kerk. Tegenwoordig is daar geen ruimte meer voor. Maar het is wel belangrijk dat jongeren een eigen plek hebben, waar zij elkaar kunnen ontmoeten.” Grada Grijpma zet zich daarom al tien jaar in voor ‘’t Groene Hok’, het jeugdhonk in Sint Jacobiparochie.

‘t Groene Hok in Sint Jacobiparochie is voor jongeren van 16 tot 23 jaar. Grada is jeugdcoördinator en zit in het Stichtingsbestuur. “Het stichtingsbestuur houdt op afstand een oogje in het zeil. Maar de jongeren hebben een eigen jeugdbestuur en regelen vrijwel alles zelf: activiteiten organiseren, het jeugdhonk openen en afsluiten en zelfs het opstellen van bar- en schoonmaakroosters.

Bauke Triemstra (20 jaar) komt al jaren in het jeugdhonk. “Vroeger had ik met mijn vrienden een hut in het bos. Maar in de winter was het daar veel te koud. Dus zodra we oud genoeg waren, gingen we naar het jeugdhonk. Hier kunnen we gezellig darten, een biertje drinken of op zondag samen voetbal kijken.”

Bron: Wonen Noordwest Friesland
link Lees het hele artikel (pdf) >>

Ruinen, 7 maart 2013

Vrouw (92) op fiets dodelijk verongelukt in Ruinen

Bij een verkeersongeval op de Kloosterstraat is een 92-jarige vrouw uit Ruinen om het leven gekomen, meldt de politie.

De vrouw fietste vanuit de richting Ruinen. Een 31-jarige man uit Het Bildt reed met een vrachtauto met aanhanger in dezelfde richting. De chauffeur reed de fietser voorbij. Vermoedelijk is de vrouw tijdens het passeren naar links gereden waarbij ze onder de aanhanger terecht is gekomen. Ze is ter plekke aan haar verwondingen overleden.

De afdeling Verkeers Ongevallen Analyse heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van dit ongeval.

Bron: Transport Online

Sint Annaparochie, 7 maart 2013

Dubbele garage door brand verwoest

Foto Anton Kappers

Een dubbele garage tussen twee woningen aan de Nieuwebildtdijk is woensdagavond in vlammen opgegaan. De brandweer heeft succesvol ingezet om de naastgelegen woningen te behouden.

De brand werd even na negen uur ontdekt en er werd vrijwel meteen opgeschaald naar "middelbrand" omdat de garages al in lichterlaaie stonden. Buurtbewoners waren bij aankomst van de brandweer al druk bezig om een naastgelegen woning nat te houden.

De brandweer had enige tijd nodig om voldoende bluswater voor handen te krijgen waarna er kon worden begonnen met blussen. Het vuur was vrij snel onder controle. Van de garages bleef niets over. Onbekend is nog wat de oorzaak van de brand is en wat er in de garages stond.

Bron: 112 Fryslân

Sint Annaparochie, 6 maart 2013

Militaire oefening

In de periode van 13 t/m 31 mei is er een militaire oefening die voor een gedeelte ook langs onze gemeente komt. De oefening wordt gehouden in de strook Oudebildtzijl, Leeuwarden, Groningen, Appingedam en langs de Waddenzee.

De oefening wordt gehouden door het 12e Infanteriebataljon. De eenheid moet oefenen voor het geval zij wordt ingezet. Daarom wordt er op realistisch terrein geoefend. Er doen ongeveer 500 militairen mee, 30 voertuigen en 4 helikopters. Tijdens de oefening wordt geschoten met oefenmunitie. Oefenmunitie geeft wel geluid maar er worden geen kogels mee afgeschoten. Waar precies deze munitie wordt gebruikt is op dit moment nog niet bekend.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 6 maart 2013

Nieuwsbrief onderzoek samenwerking scholen Oude Bildtzijl

We gaan los!!' Dit is de titel van eerst nieuwsbrief over het het proces om mogelijk te komen tot een samenwerkingsschool in Oudebildtzijl. Eind vorig jaar heeft het draagvlakonderzoek plaatsgevonden. We hebben toen kunnen constateren dat in alle geledingen het draagvlak groot is. Beide besturen hebben daarna in overleg met de gemeente het verzoek bij Metrium neergelegd om een plan van aanpak op te stellen voor het samenwerkings-onderzoek.Het plan van aanpak is inmiddels gereed en met de stuurgroep en de projectgroep is een eerste start gemaakt.

In deze nieuwsbrief vindt je informatie over de samenstelling van de stuurgroep en de projectgroep. Er zullen werkgroepen worden geformeerd rond de volgende onderwerpen: onderwijs en organisatie, personeel en rechtspositie, huisvesting en bekostiging, identiteit en ouderbetrokkenheid. De eerste concrete activiteiten zijn inmiddels gepland.

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Lees hier de nieuwsbrief (pdf) >>

Minnertsga, 6 maart 2013

Gurbe Douwstra in actie met fanfare Oranje tijdens Krokusconcert Minnertsga

Gurbe Douwstra en Oranje raken gevoelige snaar in Minnertsga

Dikke kans dat Gurbe Douwstra en Oranje in de toekomst vaker met elkaar gaan concerteren, want de combinatie van de Friese troubadour met de fanfare is een hele goede.

Dat bleek tijdens het Krokusconcert dat de muziekvereniging van Minnertsga georganiseerd had op zaterdag 2 maart in de plaatselijke Meinardskerk. De liedjes van Gurbe – dan weer melancholisch, dan weer vrolijk – en de muziek van de fanfare, raakten het publiek in de goed gevulde kerk meermaals in het hart. Een staande ovatie aan het einde van de avond was daarvan het bewijs.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 6 maart 2013

Overleg zorgcentrum St.-Anna gaat door

Het casco van de zorgflat staat al zes jaar in weer en wind. FOTO LC/WIETZE LANDMAN

Albert Heijn Wassenaar, gemeente het Bildt en zorggroep Noorderbreedte gaan door met onderhandelen om het conflict over de zorgflat in St.-Annaparochie te beslechten. Een goed halfjaar heeft een rechtszaak stilgelegen zodat de partijen konden overleggen. De readline, 1 maart, is niet gehaald, maar beide benadrukken nu dat het overleg niet is gestaakt.

De rechter gaf de supermarkteigenaar en de gemeente - die al zo'n zeven jaar steggelen over de zorgflat aan de Cingel - vorigjaar de tijd om te proberen eruit te komen. Op 1 januari jl. werd die termijn nog eens met twee maanden verlengd.

Bron: De Bildtse Post
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 4 maart 2013

Koningslinde

Koningslinden voor Bildtse dorpen

De Bildtse dorpen krijgen een Koningslinde. Dit ter gelegenheid van de kroning van Koning Willem Alexander op 30 april aanstaande. Het leek de Gemeente het Bildt een passend cadeau voor deze feestelijke gebeurtenis.

In het overleg tussen de gemeente en de dorpen is gevraagd welke dorpen belangstelling hebben voor een Koningslinde. De linde wordt geplaatst samen met een plaquette. Op dinsdag 30 april worden de bomen tussen 9:00 en 12:00 uur in de dorpen geplaatst.

 

Bron: gemeente het Bildt

Sint Jacobiparochie, 4 maart 2013

Workshop fotobewerken door Anno Huidekoper

Misschien ken je dit gevoel wel. Je hebt een partij foto`s tijdens een vakantie gemaakt. Ze ogen wel aardig, maar je weet dat als je wat tijd zou besteden aan fotobewerken of Photoshoppen, ze veel mooier en sprekender zouden zijn. Je foto`s verdienen de finishing touch die jij ze geeft! Maar hoe pak je fotobewerken aan, zonder dat je avonden achtereen aan het Photoshoppen bent?

Deze Workshop fotobewerken geef ik op 23 maart 2013 en op woensdag 29 mei tijdens de KustKunstweek 2013. Tijdens de Workshop fotobewerken laat ik zien dat het bewerken van foto`s leuk is en, als je het slim aanpakt, maar weinig tijd vraagt. Ik doe dit aan de hand van 8 stappen waarmee een fotobestand bewerkt wordt. Bewerk je foto`s op deze manier, dan gaat het snel, je slaat niets over en het resultaat mag er wezen.

Bron: Anno Huidekoper

4 maart 2013

Woningmarkt des Doods in kaart gebracht

Handig. Een Google Maps-dinges met gemeentes waar huizen tot wel 7 magere jaren te koop blijven staan. Met dank aan de Funda-watchers van Woningmarktcijfers. Hoe donkerder hoe ellendiger. Rood = ziek, grijs = terminaal en zwart = deaud. De grootste ellende zit in noordelijke provincies, met Bellingwolde (Groningen) en Het Bildt (Friesland) als inktzwarte no go areas, waar de huisjes met tuintjes voor een grijpstuiver te verkrijgen zijn.

Nog even volhouden en verder sparen mensen. De woningmarkt blijft nog jaren op z'n gat liggen nu ook mijnheer Gerrit "750.000" Zalm van de ABN/Amro geen hypotheekjes meer verstrekt. Er kunnen nog tientallen procenten van die huizenprijzen af. Nog even en u koopt voor 99.000 eigen geldjes een hele aardige recreatie-woning op het Groninger land. Sigaar uit eigen doos, iemand?

Bron: GeenStijl

Oudebildtzijl, 4 maart 2013

Sytse Keizer laat oud dorpsgenoten tot leven komen

Na het overlijden van vrouw Anita Andriessen volgt een moeilijke tijd voor Sytse Keizer en zijn drie opslűpene seunen. Om de zinnen te verzetten krijgt Keizer van zijn nieuwe vriendin Monique Wijffels een schildercursus bij Eddy Sikma uit Leeuwarden cadeau. Het begin van een nieuw tijdperk in zijn leven.

Tijdens de opening van Sytse’s eerste expositie in de Juliana kerk te Oude Bildtzijl, is het leermeester Eddy Sikma die een fraai beeld van Sytse zijn schilderstalent aan de genodigden schetst. De meester is vol lof over zijn pupil.

Twee nazaten van Thijs Polstra zijn aanwezig. Een daarvan, Anna, mag als eerste gast het levensechte portret van vader Thijs onthullen, dit nadat de Nieuw Zeelandse enkele anekdotes over de spraakmakende Polstra oprakelt.

Bron: ouwe-syl.nl
link Lees het hele verslag (pdf) >>

Sint Jacobiparochie, 1 maart 2013

Young cuttingtools organiseert succesvolle demodag

Demodagen zijn voor Young cuttingtools, totaalleverancier van verspanende gereedschappen, een middel om klanten te laten kennismaken met de nieuwste producten en technieken. Op een demodag in St. Jacobiparochie lieten twintig Noordelijke metaalbewerkers zich onlangs bijpraten over nieuwe producten en de diverse toepassingen.

De gekozen locatie was het museum van MSE Forks, wereldwijd marktleider in de productie van hydraulische forks. "In het museum ruik je de geur van de metaalindustrie en zie je de technieken van vijftig jaar geleden, zoals machines die door riemen worden aangedreven. Een deur verder stap je in een hightech verspaningsruimte met de nieuwste technieken", vertelt Van Ommen.

Bron: Metaal Nieuws
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 maart 2013

Raad van het Bildt kiest voor dorpenronde om mening burgers over fusie te peilen

Inspraakavond op 20 juni 2012 in Ons Huis

De gemeenteraad van het Bildt heeft donderdagavond gekozen voor een ronde langs de Bildtse dorpen om de inwoners te horen over de fusie in Noordwest-verband.

In deze dorpenronde peilt de gemeente hoe de inwoners staan tegenover de naderende fusie in Noordwest-verband. Er zullen bijeenkomsten zijn in St.-Annaparochie, Nij Altoenae, St.-Jacobiparochie, Westhoek, Minnertsga, Vrouwenparochie en Oudebildtzijl. De gemeente organiseert de dorpenrondes naar verwachting eind mei of begin juni. Tijdens de bijeenkomsten zal het college de keuze toelichten, waarom zij voor een fusie in Noordwest-verband kiest, en wat deze keuze betekent voor de inwoners van het Bildt.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 1 maart 2013

Overleg zorgflat Sint Anne geklapt

Het casco van de zorgflat staat al zes jaar in weer en wind. FOTO LC/WIETZE LANDMAN

Het overleg over het al dan niet afbouwen van de zorgflat in Sint Anne is mislukt. De rechter besluit nu hoe het verder moet.

Sinds eind september kregen de gemeente, zorggroep Noorderbreedte en supermarktexploitant Herman Wassenaar van de rechter de tijd om de kwestie minnelijk te schikken. Al sinds de eerste palen van de zorgflat in 2006 de grond ingingen steggelen de drie over de kolos aan de Cingel.

Gemeente en Noorderbreedte vormen daarbij een front tegen Wassenaar, die vindt dat de flat te dicht op zijn supermarkt is gebouwd, en dat het laden en lossen straks tot een stortvloed aan geluidsklachten zal leiden. Sinds 2005 troffen de partijen elkaar ontelbare keren in de rechtszaal.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Tegelen, 1 maart 2013

"Hoe eeuwenoude stenen inspireren"

Her Comis (1949) is een van de 18 exposanten in de expositie Partners in Klei die momenteel te zien is in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen.

Hij is de helft van een van de 9 koppels die samen keramiek maken. Sinds 1981, woont en werkt hij samen met Paulien Ploeger in St.Jacobiparochie in Noord Friesland. Hier hebben ze hun gezamenlijke ateliers “De Slingerhaan Ateliers”. Paulien is specialist in zoutgestookte keramiek. Her Comis maakt houtgestookte keramiek en laat zich inspireren door stenen monumenten die wereldwijd te vinden zijn. Hiervoor reist hij heel de wereld af en vervolgens probeert hij dit te verbeelden in zijn werk.

Over zijn inspiratie en zijn reizen zal hij zondag 3 maart 14u vertellen in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Daarnaast zal hij zijn technieken demonstreren en tonen hoe zijn eigen ‘stenen’ ontstaan.

Bron: Dagblad De Limburger

Oudebildtzijl, 26 februari 2013

Oprel bezoekt collega's Leeuwarder Courant

In de digitale schoolkrant die over enige tijd is te vinden op de site van de Leeuwarder Courant, kunnen leerlingen van de hoogste groepen van basisscholen straks naar hartenlust hun nieuwsgierigheid botvieren.

In deze 'krant' krijgen deelnemende scholen een eigen pagina. Dan gaat het niet om tekeningen van kleuters of moppen, zoals we dat vaak vinden in een schoolkrant, maar om journalistiek werk van de hoogste groepen. Zij vormen een redactie en gaan op pad voor interviews, sfeerverhalen, filmpjes en noem maar op.

Zes scholen hebben zich aangemeld als proefkonijn, waaronder ook De Oprel. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Twee vertegenwoordigers van de bovenbouw, Kees Barkema en Lonneke Noest, zijn woensdag 13 februari voor de tweede keer naar de Leeuwarder Courant in Leeuwarden geweest.

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 25 februari 2013

Kaatsvereniging Minnertsga viert eeuwfeest met spectaculair boek

De winnaars van de Ald Meierspartij 2012 van de KV Minnertsga. V.l.n.r. Jildou van Dijk, Lusanne Klaver en Nieke Wateler, vooraan coach René van Dijk met de ‘sulveren pong’. De kaatsvereniging bestaat dit jaar honderd jaar. Er komt een jubileumboek uit. Foto: KV Minntertsga

De kaatsvereniging van Minnertsga viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Dit jubileum wordt medio juli gevierd met een feestweek waarin tal van activiteiten plaatsvinden zoals een jubileumkaatspartij. Ook wordt er een tentoonstelling ingericht en werkt een speciale commissie aan een jubileumboek met daarin tal van sfeerverhalen over en rond het kaatsen in Minnertsga.

De Kaatsvereniging Minnertsga is opgericht in 1913 en is een zeer bloeiende vereniging die topkaatsers onder haar leden kende en nog kent. Nu, honderd jaar later, komt er een jubileumboek uit. Dit boek wordt samengesteld aan de hand van interviews met de betrokkenen. Zo bracht de commissie voor het boek oude glorieparturen weer bijelkaar, is er een gesprek met de voltallige familie Wassenaar en praten de voorzitters van destijds nog eens over de fusie van de openbare kaatsvereniging VVV en het christelijke Nocht en Wille.

Bron: dé Weekkrant Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 25 februari 2013

Twee mannen aangehouden voor overval in woning

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee mannen aangehouden voor een overval in een woning eerder die avond in Leeuwarden. Die avond rond 22.00 uur had een 44-jarige man uit Leeuwarden afgesproken met een 24-jarige man uit Leeuwarden. Toen het tweetal in een woning aan de Jan Steenstraat waren liet de 24-jarige man een tweede man de woning binnen. Ze bedreigden vervolgens de 44-jarige man en namen verscheiden spullen mee uit de woning. Het slachtoffer belde hierop de politie.

Later die nacht zijn de twee mannen aangehouden in Sint Annaparochie. De 24-jarige man en de 20-jarige man uit Leeuwarden waren staande gehouden voor een alcoholcontrole. Daar zagen de agenten dat het tweetal veel spullen in de auto hadden waarvan zij het vermoeden hadden dat deze van diefstal afkomstig waren. Beide mannen zijn vervolgens aangehouden. Later die nacht bleek dat de spullen van de 44-jarige man uit Leeuwarden in deze auto lagen. Het tweetal is ingesloten in afwachting van het onderzoek.

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 24 februari 2013

Talea Jansma opent atelier

Op zondag 24 februari 2013 is het atelier van mevrouw T. Jansma te St.-Jacobiparochie onder de naam 'a T A L j E A' geopend. Het atelier zal voor particulieren op afspraak geopend zijn en op ‘kykdâgen’. Mevrouw Jansma is autodidact en schildert sinds twee jaarhobbymatig van uit haar gevoel met acryl op doeken van velerlei formaat. Regelmatig staat de kunstenares op kunstbraderieën en kunstmarkten om haar werken te tonen en te verkopen. In 2012 heeft zij het doek ‘Oester’ ingeleverd voor Expo #8 in ‘de Straat’ van het oude Friesch Museum te Leeuwarden.

Recent heeft zij zich toegelegd op het maken van sculpturen die dezelfde onderwerpen weergeven als haar schilderijen. Sinds kort combineert de kunstenares eigenhandig geschreven gedichten met haar schilderijen. Van de verkochte doeken en skulpturen gaat de winst naar de stichting ‘War Child’ hetgeen de kunstenares een warm hart toedraagt. Mevrouw Jansma is bekend onder de naam Talea en heeft in 2011 de Bildtse dichtbundel ‘dúzzenden fantasyën’ uitgegeven. Als Bildts volksverhalenschrijfster heeft zij al menig bundel in het Bildts Dokumintasy Sintrum en Tresoar liggen.

Bron: Persbericht

Sint Jabik, 24 febrewaris 2013

Unterjochte kapfergunning

Foto: Greetje Bosma

Foar de kap fan seis beammen by it hûs fan de famylje Bosma yn Sint Jabik is te'n ûnrjochte in kapfergunning ôfjûn troch de gemeente. Dat docht bliken út mjittings fan it kadaster.

De fergunning wie ôfjűn oan in buorman. Ut de mjittings docht bliken dat de beammen mear as oardel meter op it hiem fan de famylje Bosma stiene en dat de buorman gjin rjocht hie op de kapfergunning.

De famylje Bosma wol no dat de gemeente nije folwoeksen beammen weromset. Ek wol sy finansjele kompensaasje ha foar de skea dy't se hawwe. De gemeente It Bilt wachtet it útstel fan de famylje Bosma ôf.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei Greetje Bosma >>

Sint Annaparochie, 23 februari 2013

Weer prachtig jaarverslag vogelwacht

Krooneend

Deze week viel het 'Jaarferslag 2012 Feugelwacht "Het Oud-Bildt"' weer in de bus. Het is weer een prachtig uitgevoerd document met schitterende foto's en interessante informatie geworden. Het lijkt elk jaar nog weer meer de moeite waard om er uitgebreid kennis van te nemen. Weinig verenigingen slagen erin de leden middels het jaarverslag op een zo uitnodigende wijze bij te praten over het wel en wee van het afgelopen jaar.

Voorzitter Bauke Tuinhof heeft aangegeven het stokje over te willen dragen aan een opvloger. in zijn laatste voorwoord blikt hij terug op het afgelopen jaar: "Hoe was het dit afgelopen jaar met de vogels in onze gemeente? In ons wachtgebied "het Oud-Bildt", aan de rand van de Waddenzee, was het een jaar dat redelijk is te noemen. Op sommige plaatsen was er een duidelijk achteruitgang van de vogelstand waar te nemen en op andere plaatsen zag je de populatie toenemen of stabiliseren."

Bron: Jaarverslag 2012 Vogelwacht
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 23 februari 2013

FOTO LC/SIEP VAN LINGEN (gescand)

Nieuwe kadewand voor Sint Anne

De wand van de geplaagde kade in sint Annaparochie wordt verstevigd. Bouwer Oosterhof Holman klaart de klus, waarbij stalen platen in de 270 meter lange kadewand worden geheid.

De kade, plaatselijk bekend als de Kaai, begon in september 2011 te verzakken, nadat de provincie de vaart had uitgebaggerd.

Het werk duurt nog tot de bouwvak. Behalve de nieuwe kadewand wordt de straat opnieuw ingericht en wordt er nieuwe riolering aangelegd.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 23 februari 2013

Wietkwekerij met zuinige ledlampjes

Een wietkwekerij op zuinige ledverlichting, die was nog niet eerder ontdekt in Noord-Nederland. De primeur is voor Sint Annaparochie.

Het aantal van 45 hennepplanten dat de politie woensdag aantrof in een garagebox aan De Draai in Sint Anne was niet bijzonder. Ook het kweektentje, dat warmte en geur binnenhoudt, was redelijk standaard.

De ledverlichting boven de planten daarentegen had de Friese politie nog nooit eerder gezien.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Feinsum, 21 februari 2013

Vaarroute in mei open

Willem Janse in water, Job Rikken en op de achtergrond Thom Veldboom werken aan de oevers van de noordelijke Elfstedenroute. FOTO LC/NIELS WESTRA

Nu het noordelijk deel van de vaarroute langs de Friese elf steden bijna klaar is voor gebruik, is het woord aan toeristen en vindingrijke ondernemers.

In mei moeten de eerste boten met een hoogte van maximaal 2,4 meter het traject tussen Berltsum en Bartlehiem, tot nu toe een ontbrekende schakel in het vaarnetwerk, kunnen bevaren. Het water is dan overal 1,5 meter diep.

Medewerkers van aannemingsbedrijf Jelle Bijlsma uit Gytsierk zijn nog volop bezig met oever- en grondwerk. Daar gaan ze tot in de nazomer mee door. Er is natuur gemaakt; gebaggerd, gegraven en er is gehandeld. "De grűn kinne wy meastentijds kwyt op lân fan boeren lâns de rűte", vertelt directeur Jelle Coen Bijlsma.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Froubuorstermole, 20 febrewaris 2013

Alvestêderûte hast klear

Omrop Fryslân, Harm Weistra

Boatsjefarders kinne fan takom maaie ôf gebrûk meitsje fan de noardlike alvestêderûte.

Op dit stuit wurdt hurd wurke oan de lęste saken oangeande it útdjipjen en breder meitsjen fan de farrűte. Earder al binne 13 bręgen ferhege en twa sluzen oanlein by Wier en Alde Leie. Mei jild fan it Waadfűns is it lęste part fan it projekt betelle en komt in grutte winsk fan seis belutsen gemeenten en de provinsje út.

De folsleine alvestęderűte is no befarber foar plezierfeart en dat moat ekstra toeristen nei Fryslân lűke.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei projektlieder Sytse Kroes en sjoch it fideoferslach >>

Doetinchem, 19 februari 2013

Het Bildt goedkoopst met horecavergunning

De horeca blijft een melkkoe voor gemeenten. 93 procent van de gemeenten heeft de tarieven voor vergunningen verhoogd. Sinds 2008 is een Drank- en Horecawet vergunning bijna 30 procent duurder geworden.

De gemiddelde leges voor een vergunning voor de Drank- en Horecawet zijn € 286 in 2012, 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Goedkoopst is de Friesche gemeente Het Bildt met € 28, het duurst is de gemeente Oost Gelre in de Achterhoek die € 1763 in rekening brengt.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van KHN. Leges zijn opgevraagd voor een vestiging van een cafebedrijf met een bruikbaar vloeroppervlak van 150 vierkante meter op de beste locatie van de gemeente met daarbij een terras van 50 vierkante meter op gemeentegrond. 'De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen en toch blijkt het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie. Dat is zeker in deze tijden onverantwoord,' aldus Lodewijk van der Grinten van KHN.

Bron: Misset HORECA
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 19 februari 2013

Expositie Sytse Keizer - Dorpsgezichten

Sytse Keizer (1953) exposeert zijn werk van 2 maart tot 14 april in het cultureel centrum van Ouwe-Syl. In de Aerden Plaats toont hij zijn werk onder de titel “Dorpsgezichten”.

Dit moeten we ruim interpreteren. De helft van de werken zijn karakteristieke hoekjes van het Bildtse dorp. Het andere gedeelte van het werk zijn dorpsgezichten in de letterlijke (maar ook figuurlijke) zin van het woord: Portretten. Bekende Sylsters van vroeger en nu. Sommige van hen met een lokale herkenbaarheid. Anderen zijn regionaal – of daarbuiten - bekend. Wij denken hierbij onder andere aan “de klaine Keizer” (1874-1946) , ’n mannetje van 96 cm. groot, die tot in Amerika beroemd is geworden. Velen in Fryslan kennen ook nog Thys Polstra (1905-1993) die op de sluis in Oude Bildtzijl kioskhouder was (1937-1984). Hij was daarnaast toneelschrijver.

Bron: Kulturele Aginda

Sint Anne, 18 febrewaris 2013

Aksje Bilt foar lytse skoallen

It Bilt wol yn aksje komme om foar te kommen dat de opheffingsnoarm foar lytse skoallen echt fan 23 nei 100 learlingen giet. Dat seit wethâlder Nel Haarsma. De gemeente is krekt dwaande mei in proefprojekt om kristlike en iepenbiere skoallen yn de doarpen byelkoar te krijen om opheffing foar te kommen. Yn Froubuorren is dat krekt slagge. Aldebiltsyl soe it folgjende doarp węze.

It Bilt wol yn aksje komme om foar te kommen dat de opheffingsnoarm foar lytse skoallen echt fan 23 nei 100 learlingen giet. Dat seit wethâlder Nel Haarsma. De gemeente is krekt dwaande mei in proefprojekt om kristlike en iepenbiere skoallen yn de doarpen byelkoar te krijen om opheffing foar te kommen. Yn Froubuorren is dat krekt slagge. Aldebiltsyl soe it folgjende doarp węze.

De ried wol skoallen mei minder as hűndert learlingen opheffe. Haarsma hat al oerlein mei oare gemeenten om in petysje of in oare aksje op te setten. Sy tinkt dat de űnderwiisried by it advys te min rekken hâlden hat mei de omstannichheden op it plattelân.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei wethâlder Haarsma >>

Sint Annaparochie, 13 februari 2013

Gemeente Het Bildt zet kaatsers K.F. St.-Anne / Drie spul is út in het zonnetje

Gemeente Het Bildt een aantal sporters in het zonnetje gezet. Voorheen schreef de gemeente jaarlijks de sportverkiezingen uit, maar dit jaar is er voor gekozen om het op een andere manier te doen. De afgelopen jaren liepen de nominaties voor de sportverkiezingen terug. Dat heeft de gemeente doen besluiten een andere opzet te bedenken om aandacht te schenken aan Bildtse sporters en hun prestaties. En dan gaat het niet alleen om kampioenen maar ook om sporters die binnen hun sport een bijzondere prestatie hebben neergezet. Zowel verenigingen als burgers konden sporters aanmelden die volgens hun in het zonnetje gezet dienden te worden.

Kaatsvereniging St.-Anne/Drie spul is út had twee parturen aangemeld. Het Meisjespartuur in 2012 winnaar van het Nederlands Kampioenschap en het Juniorenpartuur dat winnaar was van het Nederlands kampioenschap voor junioren (Jong Nederland-partij). Sjoerd de Jong, en de gebroeders Krijn en Rein Hiermstra kregen uit handen van wethouder Tol een oorkonde, een cadeaubon en een bloemetje. Na het officiële gedeelte heeft Sjoerd de Jong een presentatie gehouden. Via een PowerPoint heeft hij de aanwezigen in vogelvlucht meegenomen langs zijn kaatscarričre tot nu toe.

Bron: www.kfstannedriespulisut.nl
link Zie dossier Sjoerd de Jong >>

Vrouwenparochie, 14 februari 2013

NLdoet 2013: het Bildtse college doet mee

Op 15 en 16 maart 2013 steken vele maatschappelijk betrokken Nederlanders de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Ook in de Middelsee gemeenten worden de handen uit de mouwen gestoken. Zo gaan de colleges van de gemeenten Ferwerderadiel, het Bildt, Leeuwarderadeel en Menameradiel zich bezig houden met het verwijderen van struiken, het opknappen van het dorpshuis, het geven van beautybehandelingen en het schoonmaken van de kerk.

Op zaterdag 16 maart gaan de leden van het college van de gemeente het Bildt van 8.30 uur tot 12.30 uur n de slag met het opknappen en schilderen van de buitenkant van het dorpshuis aan de Waling Dykstrastraat in Vrouwenparochie.

Bron: Vrijwilligerscentrale Middelsee
link Lees het persbericht >>

Minnertsga, 13 februari 2013

Gurbe Douwstra speciale gast op Krokusconcert

Troubadour Gurbe Douwstra is speciale gast op het Krokusconcert dat de fanfare van Oranje organiseert op zaterdag 2 maart in de Meinardskerk in Minnertsga. Oranje nodigt ieder jaar een bijzondere muzikale gast uit voor dit concert. Douwstra is een echte Bekende Fries. Hij scoorde in Friesland grote hits met nummers als ‘Lit jim gean Friezen’ en ‘Cliffs of Moher’. Tijdens het Krokusconcert komen ze uiteraard voorbij. Verder is de troubadour bijna dagelijks te horen als radiopresentator op Omrop Fryslân. De aanvang van het concert is 20.00 uur en de entree is 10 euro.

De Drachtster singer/songwriter Gurbe Douwstra heeft van jongsaf aan de muziek als zijn grote passie en zingt in z’n ‘memmetaal’, het Fries. Hij is een singer/­songwriter, die zijn liedjes brengt in de stijl van de Friese troubadours. Noem het maar Frisicana, met een knipoog naar de muziekstijl Americana. Hij speelt liedjes, die variëren van melancholieke luisterliedjes tot vrolijke liedjes over de (eigen)­aardige zaken van het leven. De variatie in teksten is daarbij al even groot als in de muziek, van soms bijna sentimenteel tot gekscherend, humoristisch met een flinke dosis zelfspot, maar wel allemaal recht uit het hart.

Bron: Minnertsga Dorpsberichten
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 11 februari 2013

Jan de Vries presenteert CD Sieleroersels

Jaja, het zal er dan toch van komen. Jan de Vries geeft de CD presentatie van zijn eerste solo CD Sieleroersels.

Hij is momenteel, samen met een aantal gastmuzikanten, bezig met de opnames en de voorbereidingen en het wordt geweldig mooi.

Bij deze presentatie zullen een aantal van deze gastmuzikanten meespelen. Niet zomaar een optreden van Jan als troubadour dus, maar eenmalig met begeleiding.

De CD presintasy is op sundegoverdâg (15.30) 17 maart in MFC Ons Huis in St.-Anne.

Bron: Jan de Vries, sanger en fersyskriever

Burgum, 11 februari 2013

Gemeenten halen Millenniumdoelen

De gemeenten Tytsierksteradiel en het Bildt zijn er het afgelopen jaar prima in geslaagd zogenoemde Millenniumdoelen te halen.

Tytsierksteradiel (S) en het Bildt (7) staan in de top 10 van de Campagne Monitor 2012. Voor deze lijst wordt gekeken in hoeverre de Millenniumgemeenten er in slagen de doelstellingen waar te maken.

Tytsferksteradiel en het Bitdt hebben vooral veel activiteiten georganďseerd. Friesland telt veertien Millenniumgemeenten, die zich ten doel stellen de armoede in de wereld te halveren.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 11 februari 2013

Dromen van schat op Vlieland

Een historische schat? Op Vlieland? In de ruimten van museum de Aerden Plaats in Oudebildtzijl slaat zaterdag bij sommigen de fantasie op hol.

De oorzaak: een beduimeld flesje, met een al even smoezelige kurk. Nel Torensma heeft het binnengebracht bij de determinatiedag in haar woonplaats.

In de fles zat bij de vondst, ongeveer dertig jaar geleden, een geheimzinnig briefje, gedateerd op 17 juni 1828, van een schipbreukeling. Hij schreef dat hij op Vlieland "twee kisten met tweehonderd daalders elck, soldij voor zijner Majesteits troepen" had begraven.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 10 februari 2013

‘Roomse blijheid’ op fusiefeest H. Jacobusparochie in Sint Anne

Een kleine 400 personen uit de fusielocaties van de nieuwe Jacobusparochie in Noordwest Friesland vierden vrijdagavond een uitbundig fusiefeest in mfc Ons Huis in St. Annaparochie. Het festijn werd gepresenteerd door Monique van der Meer. De organisatiegroep uit de voormalige parochies (thans locaties geheten) had in Ons Huis een fraaie musicalachtige opvoering gecreëerd.

Op hemels niveau concurreerden de patroonheiligen van de locaties over de nieuwe parochienaam, respectievelijk de H. Michaël, St. Anna, St. Franciscus, en, onzichtbaar, maar wel met geluid aanwezig, Jezus de verrezene.Middels aansprekende pseudowedstrijden van misdienaars, kosters en koren en een parochianen-quizz werd uiteindelijk gestreden om de nieuwe parochienaam.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 9 februari 2013

Het koper zwijgt

Muziekkorps Excelsior uit Sint Anne

Muziekvereniging Excelsior uit Sint Annaparochie houdt na 117 iaar op te bestaan. Er waren nog maar veertien leden. "Soa gong 't niet meer."

Voorzitter Margot Bosma: "Wij zijn nooit een vereniging van honderden leden geweest. Op onze top hadden we er ongeveer 45. De laatste jaren schommelde het rond dezo. Het vertrek van jeugd was ons grootste probleem. Ze gaan studeren, of vinden het niet meer leuk.

Aan de contributie kan het niet gelegen hebben. Met onze € 10 per maand zijn we volgens mij de goedkoopste muziekvereniging van Friesland. Een eigen instrument kopen hoeft niet, die kunnen leden van ons in bruikleen krijgen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 8 februari 2013

Borstenposter roept boze reacties op

De oude poster

Een poster ter promotie van een 'benetietconcert' voor borstkanker-patiënten zorgde voor heftige reacties in St. Anne. De poster is nu gekuist.

Op de poster prijkt een ontbloot wouwentorso, waarop de teksten zo geplaatst zijn dat je net niks ziet. Het pamflet kondigt een 'Benetietconcert' aan, zaterdag 16 februari in Ons Huis in Sint Annaparochie. Doel van het evenement: geld inzamelen voor een verwenweek voor borstkankerpatiënten.

Maar niet iedereen is er blij mee. Sommige winkeliers die de poster ophingen kregen dusdanig heftige reacties dat de organisator een nieuwe poster maakte. Met alleen tekst, en ook de woordspeling sneuvelde. Het concert is nu gewoon een benefietconcert.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Vrouwenparochie, 7 februari 2013

Man aangehouden voor vernieling

De politie heeft woensdagavond een 59-jarige man uit de gemeente Leeuwarderadeel aangehouden voor vernieling.

De man had verschillende ruiten van een woning aan de Klaine-Izakstraat ingeslagen. Agenten troffen hem aan bij de woning en hebben hem aangehouden. De man verzette zich bij zijn aanhouding. Ook bedreigde hij de agenten. De man is ingesloten in afwachting van het onderzoek.

Bron: www.politie.nl

Sint Anne, 7 febrewaris 2013

Excelsior It Bilt is útblaasd

Nei 117 jier komt der in ein oan muzykferiening Excelsior fan Sint Anne. It korps hat net genôch leden om konserten te jaan. Sels repetearje wie de lęste tiid al in tryste saak. Mei fjirtjin leden hoege der mar ien of twa siik te węzen en it fanfarekorps kin net oefenje of optrede.

Twa jier ferlyn binne twahűndert âld-leden oanskreaun en hawwe der muzykprojekten op skoallen west. Dat hat neat opsmiten. Der is ek oerwage om by in oar korps te gean, mar dan moat der ien nij korps komme mei in nije namme. Dęr sit gjin korps op te wachtsjen. Der komt gjin ôfskiedskonsert fan Excelsior. Guon leden fan Excelsior sille harren nei de opheffing oanslute by korps Ons Genoegen yn Marsum.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 5 februari 2013

De kinderen krijgen een workshop om bewuster te zijn van voeding en beweging.

Workshop gezonde voeding op de Slotschool in Sint-Annaparochie

De FitFoodFun-Factor bus gaat 11 feburari een workshop ‘gezond trakteren’ geven op basisschool De Slotschool in Sint-Annaparochie. Dit wordt gedaan in een tot kookstudio omgebouwde schoolbus, ook krijgen de leerlingen een sportieve quiz over voeding en bewegen.

In deze workshop leren kinderen op een educatieve manier wat het belang is van gezond eten en bewegen. Op deze manier moet het aantal kinderen met overgewicht minder worden. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat vier procent van de traktaties gezond is. De Hartstichting doet dit in samenwerking met het Voedingscentrum en de Lidl.

Bron: Franeker Courant

Sint Anne, 5 febrewaris 2013

Bildts 'n goed foorbeeld fan meertalighyd

F.l.n.r.: drs. Idske Bangma, wethâlder Nel Haarsma, Sinteklaas en dr. Alex Riemersma. Foto: Kemissy Meertalighyd (skend)

Wethâlder Nel Haarsma fan de gemeente It Bilt waard op woansdei 7 novimber 2012 it earste eksimplaar oanbean fan de Biltsk-Nederlânske brosjuere Meertaligens in 't daagliks leven/Meertaligheid in het dagelijks leven. De brosjuere beskriuwt de meartalige űntwikkeling fan bern fan 0-5 jier. Der steane tips yn foar âlden en opfieders om bern twa- of meartalich op te bringen yn in taalrike omjouwing.

De oanbieding wie yn it ramt fan in stúdzjedei oer meartaligens foar de beukerliedsters fan de PCBO-skoallen fan It Bilt, Ljouwerteradiel en Ferwerderadiel. Sinteklaas wie de 'special guest'; it die bliken dat er floeiend Frysk, Biltsk, Nederlŕnsk en lngelsk prate koe. Gastsprekker drs. Idske Bangma - fan it Mercator Europeesk Kennissintrum foar Meartaligens en Taallearen fan de Fryske Akademy - frege oan Sinteklaas oft er wolris Biltske of Fryske Sinteklaasferskes te hearren krige. "Fierstente min", wie er fan betinken.

Boarne: Ut de Smidte, Fryske Akademy
link Lęs fierder >>

Leeuwarden, 5 februari 2013

Lippenstift

Douglas, Leeuwarden

Ze hebben nooit een dag spijt van elkaar gehad, Henk (88) en Micky (83) van de Oudebildtdijk.

Nog elke dag schilt hij de aardappels en zij zorgt voor verse groente en zeifgebakken brood. Per taxi kwamen ze naar de stad om een paar uur te winkelen.

Halverwege de jaren zeventig kocht het stel - toen nog wonend in Oude Wetering bij Leiden - het huis onder aan de dijk, eerst alleen voor de weekeinden. Maar toen Henk, vertegenwoordiger bij een textielfabriek, met pensioen ging, besloot het paar om er permanent te blijven.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Beverwijk, 4 februari 2013

Kraan zoekt de zon op

Arnold Miedema en Hendrik Borger maken de kabels los waarmee het bovenstel van de multidocker van het onderstel is getild. FOTO ANNEMIEK VAN DER PLOEG (gescand)

Arnold Miedema van Miedema Machinesevice demonteert een 90 ton wegende kraan in Beverwijk. De machine moet op transport naar Alicante in Spanje.

De regen maakt het haventerrein van Beverwijk tot een duistere plek. Grote gele kranen rijden op rupsbanden door bergen oud metaal. Hun grijpers hangen even aarzelend boven de toppen van de schroothopen, voordat ze zich met wijd open gesperde bekken laten zakken.

Voor Arnold Miedema uit Sint Annaparochie zijn dit soort plekken niets bijzonders. Samen met vier andere Friezen demonteert hij een oude multidocker, een kraan waar vrachtauto's onderdoor kunnen rijden. Het meer dan 90 ton wegende gevaarte wordt uit elkaar gehaald en naar zijn nieuwe eigenaar in Alicante gebracht.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sneek, 4 februari 2013

Friezen met een uitkering meteen aan het werk gezet

Mensen die zich aanmelden voor een uitkering, moeten bij dertien Friese gemeenten voortaan direct beschikbaar zijn om aan de slag te gaan bij sociale werkplaatsen of een van de bedrijven in de gemeenten.

Het gaat om een gezamenlijk project van Súdwest-Fryslân, Littenseradiel, Skarsterlân, Lemsterland, Gaasterlân-Sleat, het Bildt, Ferwerderadiel, Franekeradeel, Harlingen, Leeuwarderadeel, Menameradiel, Terschelling, Vlieland.

Er is een organisatie opgezet die zorgt voor werkplekken en ook de administratie daaromtrent regelt. Een van de bedrijven die werkervaringsplekken beschikbaar stelt, is de REC (afvaloven) in Harlingen.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Harlingen, 2 februari 2013

Michaelkerk in Harlingen

Eerste fusieparochie van noordelijke bisdom

De fusie van de parochies van Dronryp, Franeker, Harlingen en Sint Annaparochie is de eerste van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Op 10 februari wordt in de Michaelkerk van Harlingen met een feesteliike eucharistieviering stilgestaan bij de vorming van de Heilige Jacobus de Meerdere Parochie.

De parochies vormden al het samenwerkingsverband Eén in vieren. Het ziin nu 'locaties' met eigen raden binnen de ene parochie. Om het noordelijk bisdom "toekomstbestendig" te maken, moet het aantal parochies sterk krimpen, zo staat in het beleidsplan van bisschop Gerard de Korte. Voor 2018 moeten de parochies in Friesland van 37 tot 8 zijn teruggebracht. Vaak werken veel parochies al samen. In het bisdom, dat de drie noordelijke provincies en de Noordoostpolder omvat, gaat het om 81 parochies. Dat moeten er de komende jaren in totaal 19 worden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 2 februari 2013

Aankomst van de koningin bij het provinciehuis  in Leeuwarden op 20 juni 1980. Foto LC (gescand)

In kostuum

Op 30 april 1980 werd prinses Beatrix koningin. Zij ging daarna samen met prins Claus, op kennismakingstoer door heel Nederland en bezocht op vrijdag 20 juni 1980 Friesland.

Ik was (en ben nog steeds) werkzaam bij de provincie Fryslân als secretaresse van gedeputeerde staten en ik mocht bij aankomst op het Provinciehuis, in Fries kostuum, de koningin bloemen aanbieden. Een zeer bijzondere ervaring. De koningin was heel vriendelijk en zei dat ik er prachtig uitzag.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Minnertsga, 1 februari 2013

Chris Wassenaar en collega's in actie voor KWF

Chris Wassenaar en zijn collegas gaan 23 mei de Alp d Huez beklimmen voor het goede doel KWF. Het idee kwam van directeur Visser van Rinsma Berlikum.

We streven naar wederom veel geld in 2013. De actie Alpe d'HuZes is erop gericht om geld in te zamelen. Dit kan door te fietsen, door te lopen, door de onmacht van de kankerpatiënt om te zetten in kracht. Iedere deelnemer heeft op zijn bagagedrager vele mensen zitten waarvoor hij/zij in actie is.

Twee weken geleden overleed Chris zijn collega Remco Brouwer en oud Freule kaatser aan deze vreselijke ziekte.

Bron: knkb.nl
link Lees het hele artikel >>
link Hier het dossier Chris Wassenaar >>

Stiens, 31 januari 2013

Leeuwarderadeel kiest voor Leeuwarden in plaats van Noardwest-Fryslan

De stemgerechtigde inwoners van de gemeente Leeuwarderadeel hebben in meerderheid gekozen voor een toekomst binnen de gemeente Leeuwarden.

Dat is de uitkomst van het referendum dat woensdag in Leeuwarderadeel plaatsvond. De einduitslag werd woensdagavond om elf uur bekendgemaakt door burgemeester Joop Boertjens in het gemeentehuis in Stiens.

In totaal 77,28 procent van de burgers, die hun stem uitbrachten, koos voor aansluiting bij Leeuwarden. Daarnaast opteerde 17,47 procent om op te gaan in de nieuwe gemeente Noardwest-Fryslan (die mogelijk gevormd zal worden door Franekeradeel, Menameradiel, Het Bildt en Harlingen).

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 28 januari 2013

Jubileumboek K.v. Minnertsga

2013 is het jubileumjaar voor K.v Minnertsga. Onze vereniging bestaat 100 jaar en er zullen dit jaar diverse jubileum activiteiten zijn.

De jubileumboek commissie van K.v. Minnertsga is druk bezig met het samenstellen van het jubileumboek. U kunt het jubileumboek al bestellen bij voorinschrijving.

Bron: knkb.nl

GPTV Bekijk hier het gesprek met de commissie >>


Sint Annaparochie, 28 januari 2013

Bilkerts aan zet over fusie

De inwoners van het Bildt mogen zich uitspreken over de voorgenomen herindeling met Harlingen, Franekeradeel, Menameradiel en eventueel Leeuwarderadeel.

De gemeenteraad beslist in februari welke methode daarvoor gehanteerd zal worden. De opties zijn: rondetafelgesprekken, een enquéte, een raadplegend referendum of een combinatie hiervan.

De raadpleging moet nog voor de zomer plaatsvinden; alleen dan kan de raad in oktober besluiten over herindeling.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 27 januari 2013

Slaapkamers met achthonderd wietplanten in Sint Anne

Aan de Keeg in Sint Annaparochie is zondag een grote hennepkwekerij opgerold. De hele bovenverdieping stond vol met wietplanten. Achthonderd trof het hennepteam er totaal aan. De veertigjarige eigenaar van de twee-onder-een-kapper, die een bed in de woonkamer had, was op het moment van de inval niet thuis.

Vrijdag ontstond het vermoeden van de aanwezigheid van een plantage. Agenten roken een wietlucht toen ze bij de man aanbelden om openstaande boetes te innen. Buren vermoedden al langer dat het er niet pluis was. Begin december plakte de bewoner, die enkele jaren geleden in de straat kwam wonen, de slaapkamerramen af.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 24 januari 2013

De Deinende Dobber start met `Junior`

Vanaf 6 maart 2013 start visvereniging `De Deinende Dobber` met een jeugdafdeling. Deze afdeling heet voorlopig “De Deinende Dobber Junior”, maar misschien kan er samen met de jeugdigen een leukere naam bedacht worden. De leeftijd voor de deelnemers is gesteld op 9 tot en met 12 jaar.

Ze starten, zoals gezegd, op woensdag 6 maart 2013, en gaan dan van 15.00 uur tot 16.30 uur aan de slag. In vijf lessen gaan wordt onder andere geleerd hoe: snoertjes maken, haken aanzetten, dobbers uitloden en vis onthaken. Als afsluiting van de cursus gaan wordt er een heuse viswedstrijd gehouden. De cursus heeft plaats in Ons Huis aan de Beukelaarstraat 2 te St. Anne.

Voor meer informatie en opgave kunnen jullie terecht bij de jeugdcommissie. Deze is te bereiken via de e-mail: jeugdcommissie@dedeinendedobber.nl of via de telefoon: 0518-451916 (René de Jong). Opgave tot uiterlijk 15 februari 2013.

Bron: H.S.V De Deinende Dobber

Sint Annaparochie, 23 januari 2013

Plezier van de vorst op het Bildt

Ook het Bildt heeft sinds woensdag 16 januari plezier van de vorst. De ijsbanen van St.-Jacobiparochie, Minnertsga en Ouwe-Syl zijn bijna elke dag open geweest. Maar ook buiten de banen was het genieten.

Waar de ijsbaan in St.-Anna afgelopen week nauwelijks open is geweest, daar hadden de bewoners van het Klaas Taekesland op Nije Kamers in St.-Anna het goed voor elkaar. Het was er druk en gezellig dit weekend, meer dan 50 kinderen waren de hele dag aan het schaatsen. Daarnaast hadden de bewoners muziek, koek en zopie en vuurkorven geregeld. De bewoners hebben zelf de ijsgroei bevorderd en hielden de baan met een veegmachine schoon. (foto: Gerbrand Bosma)

Bron: De Bildtse Post

Sint Annaparochie, 21 januari 2013

Bildts Muziek Concours zaterdag in Sint Annaparochie

MFC Ons Huis in Sint Annaparochie is de locatie waar zaterdag de 24ste editie van het Bildts Muziek Concours wordt gehouden. Dit muziekevenement, dat jaarlijks op de laatste zaterdag van januari plaatsvindt, wordt traditiegetrouw georganiseerd door Muzarthe.

De deelnemers in groep A (kinderen die op de basisschool zitten) starten hun optreden ’s middags vanaf 13.30 uur. In deze groep doet Nynke Blok op bugel mee om de wisselbeker te verdedigen. Na afloop volgt de uitreiking van de prijzen in deze groep.

De deelnemers in groep B (12-16 jarigen) beginnen omstreeks 15.30 uur en aansluitend volgt groep C (16 jaar en ouder). De prijsuitreiking van deze 2 groepen zal omstreeks 17.30 uur plaats vinden.

Bron: Franeker Courant

Ouwe-Syl, 22 januari 2013

Sneeuwruimen voor schoolkampioenschap

Dinsdagmiddag 22 januari stond op de ijskalender van Ouwe-Syl de plaatselijke schoolkampioenschappen op de rol. De dag ervoor werd het noorden getroffen door een laag sneeuw. Op zich viel de hoeveelheid hiervan mee, echter de harde noordooster wind veranderde de ijsbaan in een heuvelachtig sneeuwlandschap.

Zware veegmachines op het ijs zou de nog iele ijsvloer veranderen in breaking ice. Daarom hebben een 25tal dorpelingen maandagavond de handen uit de mouwen gestoken. En dan blijkt, dat vele handen daadwerkelijk licht werk maken. Met sneeuwschuivers en scheppen werd het stuifsneeuw van de ijsbaan geschoven. De eigen lichte veegmachine van de ijsclub deed de finishing touch. Binnen anderhalf uur was de klus geklaard. Laat de kampioenschappen maar beginnen.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Sint Annaparochie, 21 januari 2013

Bikkelen over tien Engelse mijlen van Sint Anne

De omstandigheden bij de Tien EM van Sint Anne waren zwaar. Foto Janke van der Schaaf

Dat de tweede loop die de SV Friesland dit jaar organiseerde minder lopers zou trekken dan de eerste, de Be Quickloop in Dokkum, was vooraf wel duidelijk. Het was snijdend koud door de wind en de deelnemers zouden dan ook flink af gaan zien. De organisatoren konden tevreden zijn met de 120 lopers, die zich hadden aangemeld tien Engelse mijlen van Sint Anne.

Na de start werden de lopers veilig het kruispunt over geleid door het White Angels Verkeersteam via het schelpenpad en HenkHornstrapark naar Berlikum en Beetgum om het kassengebied heen. Mooie route en prima te belopen. Na het volbrengen werden ze verwend met hete bouillon, thee en vruchtendrank en een warme douche in de Bildtse Slag.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 17 januari 2013

Ledenvergadering Dorpsbelang Ouwe-Syl in teken van jeugd

In een uit de voegen barstende grote zaal van Café Het Graauwe Paard is zaterdag 5 januari de jaarlijkse ledenvergadering van dorpsbelang Ouwe-Syl gehouden. Eentje die de boeken ingaat als rumoerig met zo nu en dan verhitte discussies, waarin dan vooral de jeugd centraal stond.

"Al jaren staat een eigen (hang)plek voor de jeugd met vette inkt vast op de agenda bij dorpsbelang. De ene keer over een eigen onderkomen, de volgende keer over een overkapping of een bankje waar de jeugd kan chillen. Alle goede initiatieven die dorpsbelang hierin probeert te realiseren, lijken vaak niet verder dan de gemeentelijke bureaulade te komen. Vanuit de zaal wordt hier behoorlijk fel op geageerd. Er worden suggesties aangedragen, waarmee dorpsbelang i.c.m. gemeente het Bildt en wellicht andere partijen spijkers met koppen kan slaan. Er moet nu echt iets voor de jeugd gedaan worden, anders wordt Ouwe-Syl een dorp zonder toekomst. De zaal luidt de noodklok", aldus het verslag.

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Lees verder: ledenvergadering 2013 (pdf) >>

Berlikum, 17 januari 2013

Vrijwilligerscentrale zoekt gezinscoaches

Met ingang van maart gaat het project Laagdrempelige Hulp Bij Gezinnen in de gemeenten Menameradiel, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en het Bildt van start. Het project is er op gericht ouders/ gezinnen een steuntje in de rug te geven bij de opvoeding. De steun wordt gegeven door vrijwillige gezinscoaches uit de directe omgeving die de jonge gezinnen praktische handvatten geven om de zelfredzaamheid te vergroten maar ook als zijnde klankbord om het sociale leven van de jonge moeder op te fleuren en het informele netwerk te versterken.

Het project gaat van start omdat Veiligheidsregio Fryslân en het Centrum voor Jeugd en Gezin signaleren dat er behoefte is aan deze laagdrempelige ondersteuning. Momenteel zijn wij voor dit project hard op zoek naar Gezinscoaches. Wilt u meer weten of zich aanmelden? Neem dan contact met Vrijwilligerscentrale Middelsee op telefoonnummer 0518 462363 of per e-mail:
vrijwilligerscentrale@welzijnmiddelsee.nl

Bron: persbericht
link Lees het hele bericht >>

Ee, 16 januari 2013

Klaas Oosterbaan wint NK vlasrepelen

Oosterbaan aan het werk op het NK. Foto: Renze Hoekstra (gescand)

Klaas Oosterbaan is eind december voor de derde keer op rij Nederlands kampioen vlasrepelen geworden. De Stannebuurtster kreeg op het NK in Ie van de jury 16,5 punten. Omdat het de derde titel op rij was mag hij de bijbehorende trofee houden.

Oosterbaan bleef Jaap Wilman uit Ee (16 punten) en Jan Annema uit Franeker (15,5) voor. Het Open Nederlands kampioenschap vlasrepelen werd voor de vierde keer gehouden. Organisatie is het bestuur van vlasbewerkingsmuseum It Braakhok in Ee, samen met de ondernemersvereniging van het dorp en de familie Wilman.

Bron: De Bildtse Post
link Lees verder >>

Leeuwarden, 16 januari 2013

Parallelweg Minnertsga-Tzummarum taboe voor trekkers

Foto: LC

Landbouwverkeer wordt zoveel mogelijk van de parallelwegen in Fryslân gehaald. De provincie, beheerder van de wegen, weert tractors om de verkeersveiligheid van fietsers op de parallelwegen te vergroten. Waar het kan, wil de provincie landbouwvoertuigen en fietsers van elkaar te scheiden.

Het landbouwverkeer wordt verplaatst naar de hoofdrijbaan. De trajecten Minnertsga-Tzummarum (N393) en Holwerd-Dokkum (N356) worden nu opengesteld voor landbouwvoertuigen. In 2014 komt daar de N927 (Spannenburg-Sint Nicolaasga) bij. Landbouwvoertuigen waren al toegestaan op de rondweg Wolvega (N351) en op de trajecten Leeuwarden-Stiens (N357), Buitenpost-Dokkumer Nieuwe Zijlen (N358) en Waterloo-Harich (N928).

Bron: Friesch Dagblad

Stiens, 15 januari 2013

Fietser gewond

Een 16-jarige fietser uit Nij Altoenae is maandagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de Stienzer Hegedijk in Stiens.

De jongen fietste over het fietspad. Vanuit de richting van Alde Leije reed een auto, bestuurd door een 35-jarige vrouw uit Sint Annaparochie, het fietspad op en verleende daarbij geen voorrang aan de fietser.

De jongen is, met naar het zich liet aanzien lichte verwondingen, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Bron: www.politie.nl

Stiens, 15 januari 2013

Helder in bestuur van PO-Raad

Albert Helder van Onderwijsgroep Fier is voorgedragen als bestuurslid van de landelijke PO-Raad. Deze organisatie behartigt de belangen van het basisonderwijs in Nederland.

Helder wordt volgende week aan de leden gepresenteerd als een van de negen bestuursleden, die met twee dagelijkse bestuurders de leiding vormen.

Hij is een van de oprichters en al jaren voorzitter van BDO-F, de corporatie van openbare basisscholen in Friesland. Fier heeft twintig scholen in Noordwest-Friesland.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 13 januari 2013

Norbert 444 Algemeen Kampioen Hengstenkeuring 2013

Na een spannende strijd tussen de oudere hengsten werd Beart 411 op overtuigende wijze kampioen van de oudere hengsten. Zijn vader Jasper 366 liet zien dat hij nog lang geen genoeg heeft van alle aandacht van het publiek en kreeg het reservelint omgehangen.
Na deze titanenstrijd was het de beurt aan de jongere garde. Norbert 444 van Van der Zee, Sint Jacobiparochie bleek onverslaanbaar en liep onvermoeibaar naar de titel 'Kampioen jongere hengsten'. De luxe hengst Tsjalle 454 liet zich prachtig zien en werd waardig reservekampioen.

Deze vier grote meneren moesten vervolgens de strijd aan met elkaar, waarbij Norbert 444 er nog een schepje bovenop deed en zo de titel 'Algemeen kampioen Hengstenkeuring 2013' in de wacht sleepte. Dit deed hij op overtuigende wijze, zoals hij vorig jaar ook deze titel wist te winnen. Tsjalle 454 bleek ook nog genoeg power in zich te hebben, waarna hij de grote heren Jasper 366 en Beart 411 het nakijken gaf en de reservetitel opeiste.

Bron: www.kfps.nl

Sint Jacobiparochie, 13 januari 2013

Wilde Rixt fan it Oerd

Wilde Rixt fan it Oerd

Selksip A.M. sil yn maaie 2013 in iepenloftspul spylje mei de namme Rixt fan it Oerd, de bekinde legende fan it Amelân.

Dit stik wurd bűtendoar op in unieke lokatie spyle by de boerderij fan Gerlof Rienks oan de Koudeweg űnder St Jacobiparochie. We gean dit stik mei 12 spilers foar jo spyljen en de Bűtsoekers dogge ek mei oan dit barren.

Paul Feenstra regelt de katering dus dat komt goed. Alfred Miedema hat de bewurking fan it stik dyn en sil de regy op him nimme. De datums binne freed 24 sneon 25 en freed 31 maaie 2013.

Bron: www.paulfeenstra.nl

Oudebildtzijl, 12 januari 2013

Ploeger heeft veel bekijks

Jan Piet Hoelstra

Afgelopen dagen heeft dan eindelijk de eerste noemenswaardige winter gebracht. Niet in de vorm van sneeuw, maar van matige vorst. En dan is het naast het onderbinden van de ijzers, voor agrarisch Bildt de hoogste tijd om het licht bevroren land te ploegen.

Een schouwspel op zich. Helemaal onder een heerlijk winterzonnetje, met honderden zeevogels die op en neer vliegend, achter de ploeg en hun graantje meepikken.

Jan Piet Hoekstra heeft met honderden zeevogels veel bekijks, tijdens het ploegen van het perceel voor de boerderij van Aizo Elgersma.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Zwarte Haan, 12 januari 2013

Zwarte Haan

Zwarte Haan

Zwarte Haan is een buurtschap in de gemeente Het Bildt, zo staat op Wikipedia te lezen. De dijk waarop de buurtschap is ontstaan is aangelegd in 1715. In de volksmond wordt het Swarte Haan genoemd. Volgens verschillende bronnen is de naam Zwarte Haan ontstaan uit de oorspronkelijke Friese benaming 'Swarte hoarne' of 'harne'. Dit betekent 'Zwarte hoek'. Later is 'hoarne' verbasterd tot 'hoanne' wat fries is voor 'haan'.

Voor velen is Zwarte Haan geliefde bestemming voor een uitstapje op de fiets of met de auto. Zowel bij mooi weer als bij storm is dit plekje favoriet om van de weidsheid te genieten of om het geweld van de natuur te ervaren. Geen wonder dat er op YouTube verschillende filmpjes van Zwarte Haan te vinden zijn. Hier een kleine slectie:
 

Zwarte Haan van Pieter Jan Boterhoek.

Zwarte Haan van 'russfromNL'.

Storm in Zwarte Haan van 'Bilkerd'.

Bron: YouTube

Vrouwenparochie, 12 januari 2013

Meer geldverdieners, minder overheid

De ontwikkeling van de welvaart is in Nederland tot staan gekomen en deze zal, zoals onze maatschappij nu is georganiseerd, ook moeilijk weer op gang komen.

Alleen de hoogontwikkelde technologie in ons land, die met zijn export voor een klein handelsoverschot zorgt, kan nog voor een klein beetje groei zorgen, maar andere delen van de wereld kunnen wij in hun economische ontwikkeling en straks ook in welvaart niet meer bijhouden. Ons land en een groot deel van Europa zullen dan ook dalen in de rangorde van de ontwikkelde landen.

De oorzaak is simpel en ligt voor een groot deel in het feit, dat het bevolkingsdeel dat hier voor het economisch inkomen, ontwikkeling en welvaart moet zorgen, te klein is geworden. Te veel mensen staan buiten het proces dat de economische groei en welvaart moet realiseren.

Bron: TE GAST, Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Vrouwenparochie, 11 januari 2013

Wal vaarroute te hoog aangelegd

Een acht kilometer lang stuk walbeschoeiing langs de Noordelijke Elfstedenvaarroute is tien centimeter te hoog aangelegd. Het gaat om een stuk ten noorden van Vrouwbuurtstermolen.

Het euvel kan verholpen worden door de beschoeiing naar beneden te drillen. Lukt dat niet, dan moet er een nieuw stuk worden aangeiegd. Dat kan volgens stuurgroepvoorzitter Jaap Keijer in beide gevallen gebeuren binnen het beschikbare budget en zonder de deadline te overschrijden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 10 januari 2013

Stichting Actiecommité Roemenië zamelt 6000 euro in met oliebollenactie

Stichting Actiecommité Roemenië heeft met haar jaarlijkse oliebollenactie ruim 6000 euro ingezameld. Het bestuur is uiterst tevreden: "Het is een geweldige opbrengst, waar we heel wat goeds mee kunnen doen."

De stichting zet zich in voor blinde kinderen van SIBIU in Romenië. Een groep van ruim tachtig vrijwilligers bakten oliebollen, pakten ze in en brachten ze aan de man. Jong en oud hielp mee. Er zijn ongeveer 23.000 oliebollen gebakken en verkocht.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 10 januari 2013

Het Bildt en COA praten over huur

Het Bildt en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderhandelen over een nieuw huurcontract. Het COA huurt de grond aan de Middelweg-West in Sint Annaparochie, waar het asielzoekerscentrum op gevestigd is, van de gemeente.

Eind december werd bekend dat het centrum toch open bliift, nadat eerder een sluiting per r april 2013 was aangekondigd. Het huurcontract was echter al opgezegd, waardoor nu een nieuw contract moet worden overeengekomen.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 9 januari 2013

Oud Stienser en Bilkert op RTL 4 met Klus je Rijk

Robin en Bianca voor hun huis in Achter de Hoven

Robin en Bianca Vrieler hebben een woning uit 1918 in het Rode Dorp, onderdeel van de woonwijk Achter de Hoven in Leeuwarden die ze zo energiezuinig mogelijk willen maken. Maar ook willen ze graag, het comfort behouden. Er moet dan ook heel wat gebeuren om dat mogelijk te maken.

Robin is installateur, dat zal hun de komende periode goed van pas komen. Bianca werkt als verkoopmedewerkster bij het Kruidvat en studeert daarnaast voor assistent-drogist. Ze leerden elkaar vier en een halfjaar geleden kennen toen de handbalverenigingen HV Stiens en SGK (Sint Annaparochie) waar ze lid van waren, gingen fuseren. De ultieme fusie dus.

Allebei zijn ze druk aan het werk, pas getrouwd en sinds een jaar de trotse ouders van zoon Armin. Kunnen ze ondanks de drukte ook hun huis ook nog compleet en duurzaam verbouwen? Ja dus! Kunnen ze u ook overtuigen om iets thuis te doen? Om bijvoorbeeld te gaan isoleren? Tochtstrips aanbrengen? Zonneparlelen/boiler aan te schaffen? Denk net als hun ook aan de toekomst en het milieu.

De energie kosten worden steeds hoger. Door zelf thuis wat te doen kun je zorgen dat je energie rekening niet stijgt maar gelijk blijft of zelfs lager wordt. Volg ze bij Klus je rijk! op RTL4. Vanaf zaterdag 5 januari en 8 zaterdagen lang omstreeks 16.30 uur op RTt 4 (23 februari laatste aflevering) en de herhalingen op zondag, vanaf 6 januari 12.30 uur op RTL-4 (24 februari laatste aflevering).

Bron: Stienser Omroeper

Vrouwenparochie, 8 januari 2013

Vierde verdachte aangehouden voor inbraak

De politie heeft maandagavond een vierde verdachte, een 18-jarige inwoner van Sint Annaparochie, aangehouden op verdenking van de betrokkenheid bij een inbraak die zaterdagavond plaatsvond in een woning aan de Vrouwenbuurt. Hier werden de drie verdachten door een getuige betrapt.

De inbrekers sloegen op de vlucht maar konden even later in en rondom het dorp op aanwijzingen van andere getuigen worden aangehouden. De jongens van 14, 15 en 15 jaar, allen inwoners van Sint Annaparochie, werden voor nader onderzoek in gesloten in het politiebureau.

Inmiddels is de 14-jarige verdachte in overleg met de Officier van Justitie heengezonden in verband met zijn geringe betrokkenheid bij de inbraak. De aangehouden 18-jarige verdachte had nog en deel van de buit bij zich. Het geld is in beslag genomen en ook hij werd ingesloten. De politie sluit niet uit dat de verdachten bij meer inbraken betrokken zijn geweest.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 8 januari 2013

Handtastelijke man uit azc Sint Anne

Een bewoner van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie die een of meer kinderen heeft betast, mag niet terugkeren in het dorp.

Wat de man op nieuwjaarsdag precies heeft gedaan, wil de politie niet zeggen vanwege de 'zedencomponent'. Na zijn daad in de Tulpappelstraat in het dorp is de azc'er staande gehouden door een vader van het slachtoffer en diens buurman en overgedragen aan de politie.

Het is nu aan de officier van justitie of de man vervolgd wordt. Hij wordt ergens buiten Friesland vastgehouden. "Daar krijgt hij de nodige zorg vanwege zijn psychische gesteldheid", zegt politiewoordvoerder Anne van der Meer.

Hij keert in elk geval niet terug in het azc in Sint Annaparochie. "Bij bewoners die worden aangehouden is het normaal dat ze hierna worden overgeplaatst", zegt Jacqueline Engberts van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 7 januari 2013

Kindertheater Minnertsga in winterse sferen

Kindertheater Minnertsga was zaterdagavond in wintersfeer. De voorstelling ‘Winter… een Wonderland?’ vond plaats in De Boppeslach in Minnertsga.

Op een “magisch winterdecor” speelden twaalf jeugdige toneelspelers. Ze speelden het verhaal over Koning Winter. Koning Winter is tevreden wanneer de wereld weer een groot Winter Wonderland is. Dan wordt hij samen met zijn dochters ontvoerd door trollen.

IJskoningin Nora (de zus van Koning Winter) neemt de macht over. Samen met haar vrienden, de Griezel Vier, smeedt ze een plan om van Winter Wonderland, Winter Gruwelland te maken.

Bron: NijsNet.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 7 januari 2013

Leerlingen serveren in zorgcentrum het Bildt

Leerlingen van de tweede klas vmbo-basis en -kader van de Foorakker in Sint Annaparochie lopen een stage in Zorgcentrum het Bildt.

Elke disndag en woensdag helpen ze in het restaurant van het zorgcentrum met het uitserveren van de maaltijden.

 

Bron: nijsnet.nl

Vrouwenparochie, 6 januari 2013

Drie jeugdige inbrekers aangehouden

De politie heeft zaterdagavond rond 22.00 uur een 14, 15 en een 15-jarige jongen, allen inwoners van Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning aan de Vrouwbuurtstermolen. De inbrekers werden door de bewoners overlopen toen deze thuiskwamen.

De mannen zetten het op een lopen. Een oplettende buurman aarzelde niet en stelde de achtervolging in en liet de politie waarschuwen. Ook hij zelf hield contact met de gewaarschuwde agenten. Op de Spoordyk werd de eerste verdachte aangehouden op aanwijzing van deze getuige. Op een fietspad in de richting van Sint Annaparochie werden de twee andere verdachten aangehouden.

Alle verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De politie is nog op zoek naar de bestuurster van een auto die een medewerkster van de sauna zou zijn. Zij zou door de verdachten zijn aangesproken. De politie wil graag met haar in contact komen.

Bron: www.politie.nl

Oudebildtzijl, 5 januari 2013

Amfitheater van oude brokstukken

In de tuin achter de Julianakerk in Oudebitdtzijl metselt Henk Pleiter de natuurmuur. FOTO LC/NIELS WESTRA (gescand)

Uit de blubberpoel achter de Julianakerk verrijst een amfitheater, opgetrokken uit brokstukken van eeuwenoude kerken en boerderijen.

Het theater is onderdeel van ambitieuze plannen van de Aerden Plaats, het 'archeologisch steunpunt' op het Bildt waartoe ook de kerk behoort. Ook Kunstkring Uytland huist er, een Bildts kunstenaarsverbond.

Voor die plannen ging de tuin achter de Aerden Plaats flink op de schop. Glibberend en glijdend over de zompige Bildtse klei stapelen 'biologisch tuinarchitect' Henk Pleiter en zijn vrijwilligers brokstukken op tot een muur.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Peru, 4 januari 2013

Onder druk geeft Nelly moederschap toe

Foto: TROS

Tot vier keer toe benadert VERMIST in Peru de moeder van de geadopteerde Rutmer. Iedere keer ontkent Nelly Pacheco dat ze een kind heeft ook al liggen er keiharde bewijzen. Zelfs een DNA-test weet ze negatief uit te laten pakken door andermans wangslijm in te leveren. Maar de in Friesland wonende en kaatsende Rutmer weet zeker dat Nelly zijn moeder is: 'We lijken op elkaar als twee babybilletjes'.

VERMIST schakelt de Peruaanse onderzoeksjournalist David Nostas in die haar tot een bekentenis weet te dwingen: 'ik heb gelogen, het is inderdaad mijn zoon', geeft ze toe voor de camera van Nostas. Daarmee is voor Nelly de kous af. Maar niet voor Rutmer die het niet kan vatten dat iemand zo keihard haar kind afwijst. In Lima gaat hij de confrontatie aan, en hoe Nelly na 32 jaar zal reageren, ziet u in VERMIST.

Bron: TROS Vermist
link Bekijk de uitzending van TROS Vermist (start 5.34) >>
link Op KNKB TV: Rutmer v/d Meer vindt moeder via TV programma Vermist >>

Tzum, 4 januari 2013

Krystteam uit Tzum groot succes

Het Krystteam uit Tzum heeft van 23 t/m 30 december middels een radio marathon geld ingezameld ten behoeve van de stichting 'Samen kunnen we alles'.

De totale opbrengst bedroeg niet minder dan 24.000 euro. Een cheque met dit geweldige bedrag werd overhandigd aan vertegenwoordigsters van de stichting.

"Wat een fantastische week, wat een fantastische mensen en wat een fantastische opbrengst!"

Bron: samenkunnenwealles.nl

Oude Leije, 4 januari 2013

Cultuur in lege heftruckfabriek

Fotograaf Henk Bleeker wil een lege fabriek in Oude Leije vullen met culturele bedrijvigheid. Hier werden Kooi-aap-heftrucks geproduceerd, tot de firma in 2008 aan een Iers bedrijf werd verkocht.

Bleeker mag het 4000 vierkante meter grote pand tijdelijk gebruiken voor zijn Kultuurfabriek Kooi-aap: een foto- en filmstudio, een galerie en een poppodium. Er is ook ruimte voor zo'n twintig culturele bedrijfjes.

Samen met popjournalist Harry de Jong doet Bleeker de programmering. Gerrit Breteler geeft zaterdag een nieuwjaarsconcert.

Bron: Leeuwarder Courant

Berlikum, 3 januari 2013

Meedoen met het project Nieuwkomers in het Bildt

Wekelijks volgen miljoenen mensen het populaire Tros programma ‘Ik vertrek’. De nieuwsgierigheid om mee te kijken hoe families een nieuwe start maken in het buitenland intrigeert velen. Vaak valt het voor de gezinnen niet mee om hun weg te vinden in het nieuwe thuisland omdat ze de taal (nog) niet spreken of de gebruiken in hun nieuwe omgeving nog niet kennen. Wat zou het de gezinnen helpen hun droom te verwezenlijken als een vriendelijke buurtbewoner ze bij de hand zou nemen om hen wegwijs te maken in alle praktische zaken die komen kijken het je thuis voelen in je nieuwe vaderland.

Die vriendelijke buurtbewoners zijn in de gemeente het Bildt gelukkig geen utopie. Sinds maart 2011 zetten 8 inwoners zich in om Nieuwkomers in het Bildt zich thuis te laten voelen. Dit doen ze door te helpen bij hele praktische zaken zoals het aanvaarden van een huurwoning, het regelen van gas, water en licht, een school voor de kinderen e.d. Zaken waar de meeste mensen hun hand niet voor omdraaien maar voor iemand die de taal niet of nauwelijks (nog) spreekt een huzarenstuk is.

Bron: persbericht
link Lees verder >>

Nij Altoenae, 2 januari 2013

Nieuwe buslijn "Nij Arrivae"

Als nieuwjaarsstunt werd nieuwjaarsnacht in Nij Altoenae een groot aantal bushaltes opgericht voor een nieuwe buslijn "Nij Arrivae" tussen Leeuwarden en Nij Altoenae Centraal Station.

Bij alle inwonders in Nij Altoenae werd een brief bezorgd - ondertekend door Bernard Ussen, de woordvoerder van Nij Arrivae - waarin bekend werd gemaakt dat een aantal iniatiefnemers heeft besloten een eigen buslijn op te richten.

Tussen zes uur 's ochtends en drie uur 's nachts rijdt er iedere twintig minuten een bus van station Leeuwarden naar Nij Altoenae en weer terug.

Bron: nij-altoenae.nl

Sint Annaparochie, 2 januari 2013

Tentoonstelling Wadden Werelderfgoed

foto: Simon Bosma

De Waddenzee staat sinds enige tijd op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De gemeente het Bildt grenst, samen met nog 16 andere gemeenten, aan de Waddenzee. De komende 1 ˝ jaar reist een tentoonstelling langs alle Waddengemeenten.

In de bibliotheek in St.-Annaparochie is vanaf woensdag 19 december (tijdens openingstijden) een tentoonstelling over de Waddenzee te bezoeken. De tentoonstelling leert de bezoekers alles over de Waddenzee en de Werelderfgoed-status. Daarnaast is een plaquette te bezichtigen. Deze plaquette is door het ministerie van OCW aangeboden als zichtbaar “bewijs” van de erkenning van de status van Werelderfgoed.

Bron: gemeente het Bildt

 
archief 2012 (4e kwartaal)
archief 2012 (3e kwartaal)
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken