Dronryp, 29 september 2012

Zinvol sikkeneurig

Aart Staartjes woont sinds kort in Dronryp

Onbevreesd? Dat niet. Toch liet acteur en televisievader 'meneer Aart' Staartjes (74) een deel van zijn leven los. Hij verhuisde naar Dronryp en publiceert binnenkort zijn derde kinderboek 'Grote Hannes is al zeven'.

Ik wilde dat ik wat dapperder was", zegt Aart Staartjes. "Dat ik meer m'n nek durfde uit te steken, schande roepen over allerlei zaken." Zijn kleine gestalte - grijze Allstars, spijkerbroek en een charmante, witte dot halflang haar - schuifelt van achter zijn houten tuintafel naar de keuken, keert terug met zijn mond aan een rietje - een pakje chocomel.

Kleine dapperheden noemt hij ze, de twee keren dat hij poogde een jongetje van de verdrinkingsdood te redden. Springen, grijpen, slepen. Eentje lukte, de ander niet. Het is het leven door de helft, weet Staartjes: nu eens slaagt het, dan weer niet.

Bron: Leeuwarder Courant (fragmenten)
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 29 september 2012

Weer beraad over zorgflat

Corporatie Wonen NWF supermarkteigenaar Herman Wassenaar en de gemeente het Bildt praten over een oplossing van de slepende kwestie rond de zorgflat in Sint Annaparochie.

De drie hebben de rechter gevraagd ziin uitspraak in de zaak tot 1 januari uit te stellen. De bouw van zorgflat Van Harenshuus ligt al jaren stil vanwege ruzies om bouwvoorschriften en geluidsnormen.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 29 september 2012

Grote brand Zuideinde St. Jacobiparochie

Foto: Sebastiaan van der Weide

Vrijdagnacht heeft er een binnenbrand gewoed in een loods aan de Zuideinde in Sint Jacobiparochie. Om 0:25 werd de brandweer van Sint Annaparochie gealarmeerd voor een woningbrand in het dorp. Enkele momenten later werd het sein "middel-brand" gegeven waarop ook de korpsen van Menaldum en Leeuwarden gealarmeerd. Al tijdens het aanrijden van de eerste brandweervoertuigen werd de brand opgeschaald naar "grote brand".

Daarom gingen ook brandweerlieden van de korpsen Harlingen en Stiens ter plaatse. De brand bleek te woeden in een pakhuis naast een woning. De brand zorgde voor de nodige rookontwikkeling, maar vanaf de buitenzijde was geen vuur zichtbaar. De brandweer heeft een binnenaanval gedaan en had het vuur snel onder contrôle. De spuitgasten zijn circa anderhalf uur bezig geweest met het blussen van de brand. Of bij de brand ook asbest is vrijgekomen is nog niet bekend. Ook naar de oorzaak van de brand wordt nog gezocht.

Bron: www.scannernet.nl
link Meer foto's >>
link De video van Scannernet.nl op YouTube >>

Sint Annaparochie, 27 september 2012

Hendrik de Vries (80) op zijn honderd jaar oude International. FOTO LC/NIELS WESTRA (gescand)

Man en auto samen 180 jaar

Ongeveer twintig jaar geleden kocht Hendrik de Vries een International Harvester, een inmiddels honderdjarige klassieker van Amerikaanse makelij.

Dikke zwarte rookwolken boven Sint Annaparochie: Hendrik de Vries heeft zijn International Harvester uit 1912 aangezwengeld.

Alhoewel, aangezwengeld: "Ik heb er een startmotor ingebouwd. Je slingert je dood aan dat ding man." De klassieker zuipt net zoveel benzine als olie, zegt De Vries. Tel daar een versleten motor bij op, en je snapt waarom de zwarte walm huizenhoog reikt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Oudebildtzijl, 26 september 2012

Hopen op een Bildtse revolutie

De vier 'tegengeluiden' op de pyp in Oudebildtzijl, van links naar rechts Jan de Vries, Sjouke Feenstra, Harmen Teunissen en Leendert Ferwerda. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)

Bilkerts. Ze verdedigen hun eigen taal en cultuur te vuur en te zwaard. Dus nu het Bildt Per 2015 door een Noord-Friese supergemeente opgeslokt lijkt te gaan worden, zou je denken dat ze zich massaal roeren. Niets van dat alles.

De Bilkerts die openlijk tegen herindeling protesteren zijn op een hand te tellen. Jan de Vries en Sjouke Feenstra, samen muziekduo 'The Feetwarmers', schreven een protestlied en begonnen de website redhetbildt.nl. Leendert Ferwerda, fractievoorzitter van partij Frije Bilkerts, valt burgemeester en wethouders regelmatig aan op de volgens hem makke houding waarmee de provincie wordt gevolgd. En Nieuwebildtdijker Harmen Teunissen plaatste afgelopen zomer een gitzwarte advertentie op de voorpagina van de Bildtse Post. 'Nee tegen herindeling' luidde de boodschap.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Ljouwert, 26 septimber 2012

Linda út Sint Anne oer plysjegeweld

Foto: 112sudwestfryslan.nl

De plysje hat sneon by de drokke útgeansnacht yn Ljouwert 'bûtenproporsjoneel' geweld brûkt. Plysjeminsken sprongen mei syn fiven op ien arrestant en sloegen troch mei de wapenstok, wylst de fertochte al op de grűn lei. Dat sizze twa jongeren dy't der by wiene. Linda út Sint Anne wie der sneon ek by en hat it ek sjoen.

In Ljouwerter (18) hat mei syn telefoan bylden makke fan it hurde optreden, mar seit dat er op it plysjeburo twongen is om dy bylden derôf te heljen. De plysje hâlde sneontenacht acht manlju oan, foar mishanneling, geweld en mislediging.

Teamsjef Sylvia te Wierik seit dat de korpslieding noch in oardiel jaan moat oer it geweld dat brűkt is. Neffens har kloppet it ek dat de plysje telefoans yn beslach naam hat, mar mei de plysje net freegje om bylden te wiskjen. De 18-jierrige man út Ljouwert wol in advokaat sykje en in offisjele oanklacht yntsjinje.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazjes: 'Pascal (18) filme de plysje', 'Linda út Sint Anne wie der sneon ek by' en 'Teamsjef Sylvia te Wierik fan de plysje yn Ljouwert' >>

Sint Annaparochie, 24 september 2012

Buwalda en Bibliotheek samen in Moanne fan it Fryske Boek

Wiebren, Keimpe en Marten Hogerhuis voor de gevangenis bij de vrijlating van Wiebren, 28 september 1905

Op het Bildt wordt niet alleen Fries gelezen, maar ook Bildts (en Nederlands). De bibliotheken besteden in de periode van ’t Fryske boek ook aandacht aan Bildtse boeken. Het thema Spanning van deze maand vind u terug in de opvoering van een muzikaal toneelstuk over 'De Hogerhússaak', geschreven door Sytse Buwalda en gespeeld door de Bildtse Teneelploeg

In 1895 vond er in Beetgumermolen een inbraak plaats bij een rentenierende boer. Hij en zijn huishoudster werden beroofd van hun spaargeld. Pas na drie weken is de inbraak aangegeven en werden drie broers Hogerhuis opgepakt en meegenomen voor verhoor naar Leeuwarden. Na het verhoor zijn de broers niet weer naar huis teruggekeerd, maar werden, onschuldig, veroordeeld tot vrij lange gevangenisstraffen. De oudste zelfs tot 11 jaar. In die tijd was de rechtspraak voorbehouden aan de hogere klasse, die neerkeek op alles wat zweemde naar socialisme, laat staan anarchisme. Zo ook in het geval van de drie broers Hogerhuis, die het stempel anarchisten hadden gekregen, omdat ze sympathiseerden met Troelstra en Domela Nieuwenhuis. Ondanks ontlastende feiten, zelfs een brief van de daders met hun bekentenis, werden de broers kansloos veroordeeld. De negatieve getuigenis van de huishoudster, afgewezen minnares van de hoofdverdachte, was mede doorslaggevend voor de veroordeling.

Bron: bildtweb.nl
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 september 2012

obs De Toverbal

Sluiting school op azc Sint Anne is nadelig

Met de sluiting van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie verdwijnt ook het basisonderwijs voor anderstaligen in Noordwest-Fryslân. Dat zegt schooldirecteur Boudien Bakker van onderwijsgroep Fier.

De eigen school van het centrum obs De Toverbal - die onder Fier valt - moet namelijk ook dicht en dat betekent dat kinderen van buitenlandse arbeiders die in de regio verblijven voortaan zijn aangewezen op het reguliere basisonderwijs.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maakte dinsdag bekend dat het azc in april 2013 moet sluiten. De huidige bewoners worden overgeplaatst naar een andere locatie. Op de school zitten momenteel ongeveer 45 kinderen.

link Lees het hele artikel >>
Bron: Friesch Dagblad

Westhoek, 20 septimber 2012

Run op wurk fan Yby Potlatch

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Hûnderten minsken kamen tongersdeitejûn nei De Westhoek foar de aksje fan keunstneres Yby Potlatch. Foar de twadde kear yn fiif jier tiid dielde se al har keunstwurken út. Dęrmei wol se sjen litte dat der mear is yn de wrâld as jild. It soarge al oeren foardat de aksje echt los gean soe foar grutte drokte.

De earsten stiene al om healwei fjouweren foar de doar, wylst de aksje pas om seis oere los gean soe. Mei-inoar dielde Potlatch sa'n 300 keunstwurken út. Dat die se yn 1997 ek al in kear.

Doe soarge it foar in grutte ferkearsgaos, mar dat wie no net sa.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje fan Wytse Vellinga en de TV-útstjoering >>

Sint Annaparochie, 19 september 2012

Vertrek asielzoekers treft Sint Anne

Na twaalf jaar komt er een einde aan het azc in Sint Annaparochie FOTO LC/CATRINUS VAN DER VEEN

De sluiting van het azc in Sint Anne heeft grote gevolgen voor het dorp: medewerkers verliezen hun baan, de gemeente inkomsten en ondernemers omzet.

De sluiting per 1 april 2013, die dinsdag werd aangekondigd, is het gevolg van een reorganisatie bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dit vermindert het landelijke aantal opvangplekken met drieduizend 'bedden'. In Sint Anne gaat het om 275 plekken. De maatregel is noodzakelijk omdat er minder vluchtelingen naar Nederland komen. Ook stromen ze sneller door naar 'gewone' huizen.

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt zegt "onaangenaam verrast" te zijn door het bericht. "Het betekent dat we € 150.000 structureel minder krijgen aan huurinkomsten en rijksvergoedingen. Voor de school is het ingrijpend, in het dorp wordt minder besteed. En het betekent nogal wat voor de vele vrijwilligers."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Anna, 18 septimber 2012

AZC Sint Anne giet ticht

It asylsikerssintrum yn Sint Anne giet ticht. Dat makke it Sintraal Orgaan opfang asylsikers (COA) bekend. It sintrum wurdt uterlik op 1 april takom jier sletten. Dokkum krijt definityf gjin nij azc. In helberheidsűndersyk hat in negatyf advys opsmiten, seit in wurdfierder.

De azc's yn Drachten en Burgum bliuwe wol iepen, al krijt Burgum tenei útprosedearre húshâldings mei minderjierrige bern. De minsken yn Sint Anne dy't harren baan troch de sluting kwytreitsje, wurde safolle mooglik herpleatst. It giet om fyftjin arbeidsplakken.

De sluting fan it asylsikersintrum fan Sint Anne komt hurd oan yn it doarp. Boargemaster Gerrit Krol fan It Bilt neamt it in grutte teloarstelling. Syn gemeente rekket fjouwerhűndert ynwenners kwyt. Wurkgelegenheid en de middenstân moat it sűnder de bestegings fan de bewenners stelle.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei Jacqueline Engbers, COA en Boargemaster Krol >>

Oudebildtzijl, 18 september 2012

Henk Pleiter heeft voor de heemtuin een natuurmuur gemaakt

Stichting Aerden Plaats wil heemtuin verfraaien met bankjes

Stichting Aerden Plaats wil achter de Julianakerk in Oude Bildtzijl 850 vierkante meter inrichten als multifunctionele heemtuin. Deze tuin moet dienst doen als theetuin, beleeftuin, struintuin en beeldentuin. Ook wordt de tuin voorzien van een amfitheater en ruimte voor kleinschalige optredens, voorstellingen, fairs, workshops en educatie over inheemse natuur en duurzaamheid.

Het archeologisch steunpunt Aerden Plaats heeft van diverse partijen financiele bijdragen ontvangen waardoor de aanleg van de tuin grotendeels is gedekt. Grotendeels, maar dus nog niet helemaal. De stichting wil ook graag bankjes plaatsen zodat van de tuin genoten kan worden.

Aerden Plaats is genomineerd voor 2.500 euro uit het Cooperatiefonds van de Rabobank. Van 1 tot en met 19 oktober mogen leden van de Rabobank bepalen welk project dat geldbedrag mag ontvangen.

Bron: Franeker Courant

Westhoek, 17 septimber 2012

Yby Potlatch

Yby Potlatch jout wurk fuort

Keunstneres Yby Potlatch jout opnij al har wurk fuort. Yn 2007 hat se dat ek al ris dien. No jout se opnij al it wurk dat se sűnt dy tiid makke hat wei oan belangstellenden. It giet om mear as 300 doeken. Potlatch wol mei har aksje sjen litte dat it net allegear om jild draait en wol de wrâld leafde skinke.

Tongersdeitejűn 20 septimber om 18.00 oere binne belangstellenden wolkom by Potlatch op de Westhoek op It Bilt.

Bron: omrop Fryslân

Dronrijp, 17 september 2012

KV Het Noorden spekkoper bij Friesland Bank Cup

V.l.n.r,Taeke Triemstra, Bauke Triemstra en Renze-Pieter Hiemstra. Foto Henk Bootsma.

Kaatsvereniging Het Noorden uit Sint Jacobiparochie deed zaterdag in Dronryp goede zaken door de finale van de Friesland Bank Cup te winnen. Bauke Triemstra, Renze Pieter Hiemstra en Taeke Triemstra zegevierden in een pakkende finale met 5-5 en 6-4 over Minnertsga met de kaatsers Chris Wassenaar, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra.

Kleine premies waren er nog voor Easterlittens (Jochum Bouma, Simon Zijlstra en Pier Piersma) en voor Tzummarum (Arnold Zijlstra, Steven de Bruin en Hans Wassenaar).

Minnertsga en Sint Jacobiparochie zijn al jaren aan elkaar gewaagd en een ontmoeting tussen beide het levert meestal spannende partijen op. De wedstrijd in Dronryp maakte daar geen uitzondering op.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 16 september 2012

Taeke en Sjoerd winnen met Gert Anne de Oldehove

Foto: KNKB

Taeke Triemstra en Sjoerd de Jong hebben, samen met Gert-Anne van der Bos, de 99ste Oldehovepartij gewonnen. In de finale waren ze met 5-2 en 6-2 te sterk voor Jelte-Pieter Dijkstra, Pieter Jan Plat en Daniël Iseger.

Opslager Van der Bos liet er in de finale geen gras over groeien. Met liefst elf zitballen liet hij Plat en Iseger kansloos. Voor Sjoerd de Jong (19) was het de eerste overwinning op het hoogste kaatsniveau.

De derde prijs in Leeuwarden was voor Jan Dirk de Groot, Hendrik Bouwhuis en Hans Wassenaar. Dit partuur verloor in de halve finale met 5-3 en 6-2 van Dijkstra, Plat en Iseger.

Bron: Leeuwarder Courant
link Zie ook dossier Taeke Triemstra >>
link en dossier Sjoerd de Jong >>

Oudebildtzijl, 15 september 2012

Ouwe-Syl weer bij de tijd in het donker

Op dit moment zijn schilders van Maasmond Leeuwarden aan het werk op Ouwe-Syl. In opdracht van eigenaar stichting DBF wordt het pand met de Aerden Plaats, Hotel De Witte Klok en het Winkeltsy aan de buitenkant van een nieuwe laag verf voorzien.

De schilders waren zo vriendelijk de steiger even naar de Julianakerk te rollen om van daaraf met een ladder (best wel eng klusje) een nieuwe lamp in de toren te draaien. Dus nu is de wijzerplaat ook weer in het donker zichtbaar.

 

Bron: www.ouwe-syl.nl

Minnertsga, 15 september 2012

In de bres voor de vermalen burger

Honden- en paardenbezitter Atema strijdt tegen de gemeente het Bildt, die vindt dat hij te veel dieren heeft. FOTO LC/CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)

Gemeenten, de Belastingdienst, de Sociale Dienst, ministeries: Kees Atema (62) heeft ze allemaal wel eens in het vizier gehad. "Want as boargerke allinnich witst faak net hoe't je je rjocht helje moatte."

Atema heeft een stichting waarmee hij mensen juridisch ondersteunt bij geschillen met overheidsinstanties. Tientallen zaken per jaar maken dat de Minnertsgaster inmiddels aardig van de hoed en de rand weet. Maar ooit was ook hij slechts een 'burgertje alleen'.

"Doe't ik midden jierren njoggentich mei de vut gong, holp ik foar stifting Partoer minsken mei allerhanne problemen. Ik fertelde wat se dwaan moasten, wa't se skriuwe moasten. Mar ik seach se faak mei hingjende skouders wer nei bűten gean. Se wisten net wčr't se begjinne moasten, of seagen op tsjin it skriuwen fan in brief."

Bron: Leeuwarder Courant/Tim Fierant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 13 september 2012

PvdA veruit de grootste op het Bildt

De PvdA werd met niet minder dan 32,0% van de stemmen op het Bildt veruit de grootste tijdens de Tweede Kamerverkiezing. Bij de verkiezingen in 2010 was dat nog 23,4%, een winst derhalve van 8,6%.

De VVD kreeg in deze gemeente 19,4% van de stemmen. Dat is 7,0% meer dan twee jaar geleden. De VVD werd daarmee de tweede in grootte. Het CDA zakte naar de derde plaats met 17,5% van de stemmen (2010: 22,2%). De SP kwam uit op 10,5%. In 2010 was dat nog 13,5%. De PVV verloor ook op het Bildt en kwam nu uit op 7,6%, bijna een derde minder dan twee jaar geleden. D'66 haalde 3,9% (2010: 3,3%) en de ChristenUnie 3,5% (2010: 3,7%). GroenLinks verloor ook op het Bildt fors: nu 1,5% van de stemmen en twee jaar geleden nog 5,7%.

Ook in de gemeenten Franekeradeel, Harlingen, Menameradiel en Littenseradiel was de PvdA de grootste partij, gevolgd door de VVD.


Leeuwarden, 12 september 2012

Man door jongens bedreigd met fles

Een 32-jarige man uit Oudebildtzijl is dinsdagavond bedreigd door een groep jongens uit Leeuwarden.

Het groepje gooide flessen kapot op de Swingmastate in Leeuwarden. Toen de Oudebildtzijlster daar wat van zei, werd hij bedreigd met een kapotte fles.

Op aanwijzingen van getuigen zijn twee jongens van 12 en 14 aangehouden. De politie sluit niet uit dat meer arrestaties volgen.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 12 september 2012

Rutten stopt met Ome Willem

Edwin Rutten (69) speelt nooit meer Ome Willem. De zanger en presentator, die een deel van de tijd in Oudebildtzijl woont, werd onlangs benaderd voor een nieuwe 'Ome Willem theater tournee'.

"De figuur Ome Willem is me heel dierbaar. Maar je moet het gewoon niet meer willen, het is voorbij. Over en uit."

‘De film van Ome Willem' kwam in 1974 voor het eerst op tv. Deze zomer werd het programma succesvol herhaald.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 11 september 2012

Doseren, dat is de kunst

Foto: Marty Slager

Opnieuw won Taeke Triemstra het kaatsklassement. Voor de voorinse uit Sint Jacob is goed doseren de kunst.

Al drie jaar domineert het partuur van Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger het kaatsen in de hoofdklasse. "Sa lang as ik yn de bettere partoeren sit en der nocht oan ha gean ik troch", zegt de 29-jarige Triemstra. "It kin bęst dat ik oan 't myn fijfentritichste troch keats."

Tweemaal per week, exclusief de wedstrijden in het weekeinde, traint de voorinse die de mooiste slagtechniek heeft van alle huidige voorinsen. Viervoudig PC-winnaar Triemstra werkt als assistent-productieleider bij koekfabriek Hellema in Hallum. Op de kaatsvelden is hij allerminst een koekenbakker. Hij is een topper en liefhebber pur sang.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jabik, 9 september 2012

Dorpsfeest St. Jabik 2012

Na het plainfeest, de kermis dan nu het dorpsfeest. Bertus vond het was zeer geslaagd. Mooi weer, een mooie optocht, veel mensen op de vrijmarkt en bij de "Highland games" en natuurlijk twee geslaagde avonden in de tent, kortom het kon niet beter.

Bertus wil dan ook de dorpsfeestcommissie bedanken voor hun tomeloze inzet, altijd weer moeilijk zo gelijk na de vakanties de St.Jabuursters weer weten te motiveren voor het versieren van en meedoen aan. Natuurlijk zeggen foto’s meer dan zijn gezwam daarom vooral veel foto’s. Hij heeft het - omdat het er zoveel zijn - in vier stukken opgeknipt: twee keer de optocht, één keer de vrijmarkt en Highland games en een stuk staatversiering overdag en ‘s avonds.

Geniet er maar van, aldus Bertus.

Bron: www.sintjabik.nl
link Hier de foto's >>

Hardenberg, 8 september 2012

Familie Aram Hassan krijgt huis in Hardenberg

Aram Hassan nog in onzekerheid over verblijfsvergunning

Aram Hassan, zijn broertje en hun ouders hebben een huis gekregen in Hardenberg. De voormalige bewoners van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie waren aanvankelijk uitgeprocedeerd. In februari kregen ze na twaalf jaar wachten een verblijfsvergunning. Minister Gerd Leers van immigratie en asiel oordeelde dat er sprake was van een schrijnende situatie.

Sinds oktober woonde Aram, die zijn hele leven in opvangcentra verbleef, met zijn familie in een opvang voor uitgeprocedeerde gezinnen in Katwijk. Het gezin wilde het liefst terug naar Friesland, maar belandde in Overijssel. "Het gaat goed met ons, we zijn heel blij met het huis", vertelt Suzan Hassan.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 7 september 2012

Alijda Norbruis heeft Minnerstgaaster roots

Het zilver werd uitgereikt door niemand minder dan Prinses Margriet.

Tijdens de Paralympische Spelen London 2012 won Alijda Norbruis een zilveren medaille bij de 500m tijdrit op de wielerbaan in de C2 klasse. Alijda is geboren in Munnekezijl (Muntsjesyl) in de gemeente Kollumerland. Haar voorouders woonden met name in de voormalige gemeente Barradeel, in de dorpen Tzummarum en Minnertsga.

De overgrootvader van Alijda was Beert Norbruis, tramwegarbeider, geboren op 25 01 1896 te Tzummarum, overleden op 18 09 1975 te Fochtelo-Appelscha. Op 04-06-1933 werd hij mishandeld in het cafe te Wier (L.C. 1933. Zie ook L.C. 24-06-1970.) Hij is getrouwd op 20 jarige leeftijd op 03 08 1916 te Het Bildt met de 17 jarige Trijntje Bilkert, geboren op 07 10 1898 te St.Annaparochie, overleden op 08 08 1971 te Fochtelo-Appescha, dochter van Berend Bilkert en van Pietje Kramer.

Johannes Hendriks Norbruis, afkomstig van Amsterdam vestigde zich in 1767 in Minnertsga als Chirurgijn.

Sytze Giezen, vrijwilliger bij Tresoar, zocht het uit.

Bron: Tresoar
link Lees het hele bericht >>

Sint Anne, 5 september 2012

Ierappels fan lân nei keuring

Foto: Omrop Fryslân, Ilse Hermanides

Karmasters sille de kommende tiid by de boeren op it Bildt del om per boer te sjen wannear't de ierappels fan it lân helle wurde meie. Dy oplossing waard woansdeitejűn oandroegen op in gearkomste yn Sint Anne.

Foar de boeren op it Bilt wie in roaiferbod ynsteld om't troch de wetteroerlęst ierappels besmet driigden te reitsjen mei brúnrot. De boeren moatte kontakt opnimme mei de Voedsel- en Warenautoriteit as se roaie wolle, dy set ekstra karmasters yn. De boeren binne oer it algemien posityf oer de oplossing.

Bron: Omrop Fryslân
link Sjoch it berjocht op omrop Fryslân en harkje nei Upt Hiddema fan de LTO >>

Sint Annaparochie, 5 september 2012

Onwezenlijke stilte zonder rooiers

Teun de Jong kijkt naar de toestand van de aardappelen in de overstroomde ruggen. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF (gescand)

Op de akkers tussen Hallum en Harlingen heerst een onwezenlijke stilte. Normaalgesproken wurmen aardappelrooiers zich tussen de aardappelruggen en rijden tractoren met kiepwagens af en aan om de oogst in te schuren.

De rust wordt veroorzaakt door het rooiverbod dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maandagavond afkondigde voor Noordwest-Friesland, uitgezonderd de hooggelegen Bjirmen ten noorden van Sexbierum en Oosterbierum.

Boeren en medewerkers lopen met de ziel onder de arm. Nog 1000 hectare poters in de grond, het mooiste weer van de wereld, maar toch niet mogen rooien. Andere gewassen binnenhalen is niet mogelijk. De bieten- en uienoogst laat nog weken op zich wachten en de zomertarwe moet nog een paar dagen rijpen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 4 september 2012

Muziekprogramma dorpsfeest St. Jabik e.o.

Vrijdag 7 september a.s. is er in het kader van het Dorpsfeest St. Jabik e.o. een aantrekkelijk muziekprogramma in de feesttent op het plein voor de Groate Kerk.

Het programma ziet er als volgt uit:

21.45u – 22.05u Djembégroep WePlay (Sjoke Wassenaar, Baukje Luinstra, Janke Feenstra, Joukje Kingma, Ingrid Wijmenga, Jolanda Spoelstra, Gerrit Graafsma, Marit de Bruyn, Marjan de Groot, Liesbeth Varkevisser, Ymkje Faber)
22.05u – 23.00u Band 2 (Hein-Jaap Hilarides, Rudolf Botma, Rik Meijer e.a.)
23.00u – 23.15u Djembégroep WePlay & Friends
23.15u – 00.15u Band 3 (Johannes Nicolai, Dicky Boomstra, Chiel van der Werff, Rennie Botma e.a.)
00.20u – 01.20u Band 1 (Rintje Kas, Sybe Krol, Eelco Braaksma, Francien Boomstra, Aaltje Wassenaar, Dolf Kuiken, Jelle Terpstra, Sjoke Wassenaar)

Bron: persbericht

Sint Annaparochie, 4 september 2012

Oogstverbod poters in Noordwesthoek

Voor het gebied tussen Harlingen en Hallum geldt vandaag en morgen een oogstverbod voor pootaardappelen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat op deze dagen vaststellen welke perceeldelen overstroomd zijn met oppervlaktewater.

Het verbod is nodig om een beroep te kunnen doen op de bruinrotverzekering.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 3 september 2012

Asbest vrijgekomen bij dakbrand Minnertsga

foto: Nick den Boer

Bij een dakbrand aan de Lytse Buorren is maandagavond asbest vrijgekomen. De brandweer van Menaldum kreeg om half acht de melding van een woningbrand aan de Lytse Buorren. Later werd ook de brandweer van Sint Anna Parochie ter assistentie naar Minnertsga gestuurd. De brandweer heeft de brand op het dak snel kunnen blussen maar toch ontstond er veel schade aan de woning.

Een buurman zag rond half acht vlammen uit het dak komen van de kleine twee-onder-een-kapwoning. Omdat de brandweer er snel bij was, bleef het vuur beperkt tot één van de twee huizen.

De brandweer van Leeuwarden kwam later met de hoogwerker terplaatse om van bovenaf een nacontrole te doen. Waarschijnlijk is de brand ontstaan als gevolg van dakwerkzaamheden eerder op de dag.

Bron: Harlingen online / Leeuwarder Courant
link Meer foto's op harlingen-online.nl >>

Westhoek, 3 september 2012

Koper voor gesloten dorpsschooltje Westhoek

De westhoekschool in betere tijden

Er is een koper voor de oude dorpsschool in Westhoek. Maar voor de koop kan worden gesloten, moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Het dorpsschooltje uit 1899 sloot ín 2007 de deuren omdat er te weinig leerlingen waren. Het leegstaande gebouw is sindsdien een doorn in het oog van de Bilkerts, die naarstig naar een nieuwe functie zochten. Een dorpshuis lag voor de hand, maar de gemeente zette het pand in de verkoop.

Nu is er een koper, zegt makelaar Pieter Boskma. Voordat die zijn handtekening kan zetten, moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. "Met de huidige bestemming bijzondere bebouwing is geen hypotheek te krijgen", weet Boskma.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Franeker, 1 september 2012

Taeke Triemstra beste speler WK

Taeke Triemstra is gekozen tot beste speler van het Wereldkampioenschap kaatsen. Dit werd gedaan door een onafhankelijke jury. Tot beste jongere speler bij de heren werd Andy Couteau van Frankrijk gekozen.

Harmke Siegersma is bij het slotbanket gekozen tot beste jeugdspeler bij de dames van het wereldkampioenschap kaatsen 2012. Jennifer Lopez werd gekozen tot de beste dames speelster.

In het eindklassement wint Nederland het Overall klassemente bij de dames en heren. Nederland verdiende de punten bij de heren door wereldkampioen te worden bij de onderdelen Llargues(3) en Fries spel(3) heren en zilver(2) te winnen bij het onderdeel Internationaal spel. Dit leverde acht punten op. België werd tweede met goud(3) bij het onderdeel Internationaal spel, zilver(2) bij het onderdeel Fries spel en brons(1) bij het onderdeel Muurkaatsen. Puerto Rico werd derde met drie punten (winst Muurkaatsen).

Bron: knkb.nl

Oudebildtzijl, 1 september 2012

Hevige buien zetten Bildts landschap onder water

foto: www.ouwe-syl.nl

Dat het kan verkeren in de weersituatie, werd afgelopen week maar weer eens duidelijk. Na enkele fraaie vakantieweken, veranderde het Bildtse landschap op diverse plaatsen binnen enkele uren van bouwland tot waterbassin.

Rondom Ouwe-Syl wordt in de loop van vrijdagmorgen 31 augustus duidelijk wat de buienactiviteit de voorgaande nacht veroorzaakt heeft. Binnen enkele uren viel plaatselijk meer dan 70 mm water. De voortuin van de Familie Bierma aan de Oudebildtdijk is nagenoeg verdwenen, het lijkt meer op een zwempoel dan op de doorgaans fraaie tuin.

Het water in de vaart langs de dijk is in geen jaren zo hoog geweest. De lager gelegen landerijen zijn niet meer als zodanig te herkennen. Enkele kleine bootjes zijn door het gewicht van het water kopje onder gegaan in de Ouwe Rij.

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 1 september 2012

Forse schade op akkers door extreme buien

Foto: Abe de Vries

De extreme buien die in de nacht van donderdag op vrijdag over Fryslân trokken, hebben vooral op het Bildt grote schade toegebracht aan de akkerbouw. Sint Annaparochie kreeg 104,5 millimeter regenwater te verwerken, en was daarmee de natste plaats van Nederland. Niet eerder viel er op één plaats in Fryslân zoveel water tegelijk. Het oude record noteerde Grou in 1997 met 100,8 millimeter.

Upt Hiddema van LTO-Noord inventariseerde gistermiddag de schade op het Bildt, en schrok van wat hij zag. "Het was erger dan ik op voorhand dacht. Voor de boeren kun je wel van een kleine ramp spreken." Met name de percelen met aardappels en pootaardappels hebben grote schade opgelopen. "Dat komt omdat die op ruggen geteeld worden. Dat zorgt er normaal gesproken voor dat het regenwater snel naar de sloot wordt geleid, maar nu liepen de sloten zo snel vol dat het water juist langs die ruggen de akker opliep."

Hiddema heeft de boeren geadviseerd om foto’s te maken en piketpaaltjes te slaan om te markeren tot waar het water uit de sloot is gekomen. "Dat deel moet je niet oogsten, want dat rot weg." Al met al een forse schadepost, al kan Hiddema nog geen schatting geven. "Dat weet je pas over twee, drie weken. Maar het gaat om percelen waar voor 10.000 euro aan aardappels per hectare onder water staat."

Bron: Friesch Dagblad

De Bilt, 31 augustus 2012

Lokaal extreem veel regen, maar geen records

foto: Dagblad van het Noorden

Nederland heeft het afgelopen etmaal te maken gehad met hevige regenval, vooral in de kustprovincies. De regen trok vanaf de Noordzee, over het westen naar het oosten van het land. In Friesland viel de meeste regen, meldde het KNMI vrijdag.

Omdat het regengebied maar langzaam over het land trekt, kan er plaatselijk zeer veel regen vallen. Uitschieter is Sint Annaparochie, ten noorden van Leeuwarden, waar 105 millimeter regen is gevallen. Ook plaatselijk in de Kop van Noord-Holland (48 millimeter) en op Texel (68 millimeter) was er veel neerslag. De regen trekt vrijdagmiddag naar Groningen en Drenthe.

Records zijn niet gebroken, aldus een woordvoerder. Het 'officieuze' neerslagrecord in Nederland werd voorzover bekend op 3 augustus 1948 gevestigd, dus vóór de KNMI-meetstations deze gegevens gingen bijhouden. Op die dag viel in Voorthuizen (Gelderland) binnen een etmaal 208 millimeter. Dat is dus bijna twee keer zo veel als de 105 millimeter die nu in Sint Annaparochie is gevallen.

Bron: Dagblad van het Noorden
link Bekijk de fotoserie: Laarzen aan in Sint Annaparochie (Reformatorisch Dagblad) >>

Het Bildt, 31 augustus 2012

Forse regenbuien veroorzaken wateroverlast Het Bildt

Het Bildt en omgeving kreeg afgelopen nacht te maken met zeer forse regenbuien. In korte tijd kwam er zoveel water naar beneden dat dit niet verwerkt kon worden en woningen, een zorgcentrum en kelders blank kwamen te staan.

Bij de brandweer kwam om 3.30 uur de eerste melding binnen van wateroverlast aan het Oosteinde te Sint Jacobiparochie. Vervolgens kwamen er meldingen uit Sint Annaparochie, onder meer uit de Kempenaarstraat, de Van Harenstraat bij het gemeentehuis en de Wassenaarstraat bij Zorgcentrum het Bildt. De brandweerkorpsen van Leeuwarderadeel, Franekeradeel en Menameradiel assisteerden bij de diverse meldingen.

In Sint Jacobiparochie kwamen drie kelders blank te staan. Het water liep vervolgens twee woningen binnen. Door de regenbuien is de stand van het water erg hoog. Wetterskip Fryslân probeert het peil er naar beneden te krijgen. In de loop van de ochtend verbeterde de situatie snel. Het water kon goed wegkomen en zakte hierdoor snel. Wethouder Nel Haarsma maakte in de ochtend een ronde door de gemeente en liet zich persoonlijk van de situatie op de hoogte brengen.

Bron: Franeker Courant
link Bekijk video: Noodweer in het Bildt (Westhoek) 2012 >>

Sint Annaparochie, 31 augustus 2012

Overlast door nieuwe stortbuien

foto: Leeuwarder Courant

Zware regenval en rukwinden zorgen vrijdagmorgen op diverse plaatsen in Friesland opnieuw voor overlast. Vooral in Sint Annaparochie is de overlast groot.

Vanmorgen tegen zeven uur rukte de brandweer uit vanwege wateroverlast in het gemeentehuis van Het Bildt in Sint Annaparochie. Ook zorgcentrum Het Bildt in de Wassenaarstraat was wateroverlast. Stormschade is er in Midlum.

Donderdagavond moest met name Noordwest Friesland veel regen verwerken. Plaatselijk viel 70 millimeter in korte tijd. De komende uren worden nog stevige buien verwacht, ook met onweer. Daarna trekt het regenfront weg naar het oosten.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 28 augustus 2012

Orgeldag Julianakerk Oude Bildtzijl

Nationaal Monumentendag is tegelijk Nationaal Orgeldag. Het orgel van de Julianakerk in Oude Bildtzijl is zaterdag 8 september de hele dag in bedrijf. Vanuit Organum Frisicum komen twee organisten ieder een half uur spelen. Om 10.00 en om 12.00 uur. Het orgel, in 1896 gebouwd door Bakker & Timmenga, is nog helemaal origineel en moet met de hand van lucht worden voorzien. Vanaf 13.30 wisselen Jan Boerma en Sieger Polstra elkaar af en mogen ook bezoekers 'poestetrappen'.. want zonder poestetrapper is er geen geluid.

Het Friese Deltateam, opgericht ter bevordering van herbestemming van Friese kerken, ziet de Julianakerk als lichtend voorbeeld. De kerk is onderdeel van cultureel bezoekerscentrum de Aerden Plaats en wordt voor vele doeleinden gebruikt. Direct na 8 september zal het orgel worden ingepakt. Het interieur van de Julianakerk ondergaat een grondige restauratie. Eigenaar van het gebouw, Stichting DBF, heeft in 2010 al het exterieur laten opknappen, o.a. de toren is geheel van nieuw leisteen voorzien. Nu is de binnenkant aan de beurt, met name de muren hebben last van een vochtprobleem. Dankzij Stichting DBF blijft Rijksmonument Julianakerk, het pronkje van Ouwe-Syl, goed onderhouden.

Bron: Tourist Info fan Fryslân

Kloosterlidlum, 25 augustus 2012

Foto 112 Fryslân/Nick den Boer

Fietser gewond bij aanrijding

Een 18-jarige inwoner uit Leeuwarden is vrijdagavond gewond geraakt nadat hij was geschept door een auto.

De jongeman stak zonder goed uit te kijken de T-kruising van de Hegesylsterwei met de Muntsjewei over. Daar werd hij aangereden door een auto die bestuurd werd door een 45-jarige inwoner van Minnertsga die de fietser niet meer kon ontwijken.

Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Bron: 112 Fryslân

Sint Jacobiparochie, 25 augustus 2012

Bikkelen in het graan

Akkerbouwer Johannes Sijtsma uit Sint Jacobiparochie dorst de wintertarwe met ziin eigen combine. FOTO LC/SIEP VAN LINGEN (gescand)

De afgelopen week is een groot deel van de wintertarwe geoogst. George Pars Graanhandel is een belangrijke afnemer van het Friese graan.

Het blijft een fraai schouwspel: combines die brede stroken graan dorsen, de tarwekorrels in kiepers blazen en op akkers brede wiersen stro achterlaten. De afgelopen week rukten deze indrukwekkende landbouwmachines weer uit om een groot deel van graanoogst in Noord-Friesland binnen te haIen. Althans de wintertarwe: de oogst van de in het voorjaar gezaaide zomertarwe volgt meestal één of twee weken later.

Akkerbouwers of loonwerkers hoeven voor het dorsen niet vroeg uit de veren. Meestal komen de combines zo rond het middaguur in actie. Het is zaak om het graan zo droog mogelijk te oogsten. Iedere dauwdruppel is er dan één te veel.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Oudebildtzijl, 25 augustus 2012

De muze met het eeuwige leven

Peter ZOndervan inspireert Kirsten Zwijnenberg. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN (gescand)

Peter Zondervan is een lieve, inspirerende en complimenteuze muze. Hij zit op een plastic tuinstoel tussen het groen dat uitbundige woekert rond het huisje in Oudebildtzijl waar hij met zijn vrouw Kirsten Zwijnenburg woont. Hij kijkt zijn geliefde verrukt aan. "Toen ik je destijds, ruim twintig jaar geleden, zag staan, wist ik: je bent als een bloem die ik moest ruiken."

Dat was toen, in een jazzkroeg in Laren, waar Peter (toen een man van begin vijftig) de twintigjarige Kirsten tegen het lijf liep. Zij was de dochter van Arie, een van de andere stamgasten. "Toen was ik nog slank", gniffelt Kirsten. "Ja, dat was je", zwijmelt Peter en schenkt haar een van die zachtaardige blikken waarmee hij zo kwistig strooit. "De code bij mannen is natuurlijk: je blijft met je poten van elkaars dochters af. De barman, Joost, zei het nog: Peter, denk erom, dat is de dochter van Arie. Maar eh, het was niet te houden."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jabik, 21 augustus 2012

Weet yn heech tempo fan it lân

Foto: Omrop Fryslân, Jan Durk de Haan

Fryske bouboeren hawwe flink profitearre fan it moaie waar fan de lêste dagen. Yn minder as twa wike tiid is al hast 85% fan alle winterweet fan it lân helle. Dat is in grut ferskil mei ferline jier, doe't de rispinge flink te lijen hie fan it wiete waar.

De opbringst falt wol ôf. Yn de froastperioade fan febrewaris is hast 10% ferlern gongen. De froastskea yn lannen as Ruslân, Poalen en Roemenië wie lykwols noch grutter. Mei dęrtroch leit de graanpriis 25% heger as in jier lyn.

De priis leit no op 235 euro per ton. De ferwachting is dat ein fan de wike alle winterweet binnen is. Takom wike folget noch it simmerweet.

Bron: Omrop Fryslân

Leeuwarden, 21 augustus 2012

Onteigening Elfstedenvaarroute gestart

Het Bildt en Leeuwarderadeel zijn begonnen met het onteigenen van grond voor de Elfstedenvaarroute.

De gemeenten waar de Noordelijke Elfstedenvaarroute doorheen loopt, begonnen jaren geleden gesprekken met 85 grondeigenaren. 79 van hen zijn akkoord, 6 hebben hun handtekening nog niet gezet. Drie op het Bildt en drie in Leeuwarderadeel. Met vijf van de dwarsliggers zijn inmiddels mondelinge afspraken gemaakt. Eén boer weigert te praten.

Volgend jaar zomer moet de route, die van Berltsum naar Bartlehiem loopt, helemaal bevaarbaar zijn.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 20 augustus 2012

Trio Chris Wassenaar eerste in Vrouwenparochie

Cornelis Terpstra, Chris Wassenaar en Jacob Wassenaarin de kransen. Foto Lijkle Spijksma

Chris Wassenaar (Minnertsga) en zijn maten Jacob Wassenaar (Sint Annaparochie) en Cornelis Terpstra (Wirdum) hebben zondag de vrije formatiewedstrijd voor eersteklassers in Vrouwenparochie gewonnen.

In de finale wisten zij op 5-0 6-2 te winnen van Michiel Scheepvaart (Makkum), Herman Sprik (Witmarsum) en Jacob Zaagemans (Koudum). Tijdens de halve finale raakte Jacob Zaagemans (op een stand van 4-3 4-2) geblesseerd en werd de wedstrijd enige tijd stil gelegd. Na behandeling werd het spel hervat.

De halve finale tussen Arnold Zijlstra (Tzummarum), Gerrit-Jan Duiven (Hartwerd), Hillebrand Visser (Makkum) en het partuur van Michiel Scheepvaart c.s. viel de beslissing op 4-5 4-6. De andere halve finale partuur Chris Wassenaar c.s. – Pieter Vogels (Groningen), Jan Sjoerd Tolsma (Deinum) en Steven de Bruin (Tzummarum) eindigde op 5-1 6-2.De kleine premie was voor het partuur Arnold Zijlstra c.s.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 18 augustus 2012

De muze van Hendrik Elings draagt een wit hemd

Hendrik Elings met een portret van zijn vader in een wit hemd. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN (gescand)

Vierhonderd iaar geleden werd in Leeuwarden Saskia Uylenburgh geboren. Zij werd de muze van Rembrandt. Deze zomer gaat de LC op zoek naar hedendaagse 'Saskia's'. Vandaag: Hendrik Elings en zijn vader Rint.

Hendrik Elings uit Sint Annaparochie schildert vaak het Bildtse landschap, maar zelf is hij het meest trots op de portretten die hij van zijn vader heeft gemaakt. "As ik hem schilder komt het beste in mij zelf boven. Ja, ôns hait is mien muze, hij is nog steeds de accu van mijn werk", zegt Elings.

Rint Elings was tijdens zijn leven, maar ook nu, bijna drie jaar na zijn overlijden, de belangrijkste inspiratiebron voor zoon Hendrik. Meer dan vijfentwintig keer heeft hij het beeld van zijn vader op het doek vastgelegd. Meestal draagt die dan een wit hemd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Leeuwarden, 18 augustus 2012

Onbekend Saskia-portret verrast

Saskia Uylenburgh, geschilderd door Govert Flinck oÍ door Rembrandt zelf. FOTO PARTICULTERE EIGENAAR

Aan de bekende schilderijen van Saskia Uylenburgh moet eentje worden toegevoegd. Een Nederlandse particulier bezit een Saskia-portret.

Het is volgens experts geschilderd door Rembrandt of zijn leerling Govert Flinck. Het bestaan van het portret is tot dusver alleen in een kleine kring van Rembrandt-experts bekend. Naar aanleiding van de viering van het 400-ste geboortejaar van Rembrandts geliefde en muze Saskia Uylenburgh heeft de eigenaar er melding van gemaakt bij de Stichting Culturele Herdenkingen Fryslân.

Froukje de Jong-Krap, auteur van het boek 'Saskia Uylenburgh / Uit de schaduw van Rembrandt' is verrast. Er staan veel Saskia-portretten in het boek van de Bildtse schrijfster, maar zij was dit portret nergens tegengekomen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>
link Lęs ek it berjocht op omrop Fryslân en harkje nei projektlieder Peter de Haan >>

Swarte Haan, 17 augustus 2012

Brânwacht hellet frou út slyk

De brânwacht hat freedtemiddei by de Swarte Haan op It Bilt in frou út it slyk helle. De frou wie mei leech wetter in stikje it Waad oprûn om foto's te meitsjen, doe't se frij tichtbij de geul fuortsakke en fęst rekke.

Om't se der net sels mear útkomme koe waard de brânwacht en in ambulânse der by helle. De brânwacht hat har út it slyk lutsen. De frou rekke net ferwűne.

 

Bron: Omrop Fryslân

Sint Jabik, 15 augustus 2012

'Nôtfoarried hat gjin doel'

It oanlizzen fan in Nederlânske nôtfoarried, om sa de priis te stabilisearjen, hat gjin sin. De Nederlânske skaal is te lyts om ynfloed te hawwen. Boppedat is in graanfoarried op Europeeske skaal krekt ôfskaft. Dat seit hanneler Pars fan Sint Jabik. Hy reagearret dęrmei op in plan fan de LTO. De nôtprizen binne heech troch problemen mei de rispinge yn Amearika, Ruslân en Oekraďne. Seis jier lyn lei de priis noch op 100 euro de ton, no is dat 230.

Bygelyks bargeboeren komme yn de problemen, om't sy it graan brűke as feefoer. Pars fynt dat de konklúzje dan ek węze kin dat de fleispriis te leech leit. Foar graanboeren binne de hege prizen just hiel goed nijs, omdat sy in pear minne jierren achter de ręch hawwe.

Bron: Omrop Fryslân
link Harkje nei Jelte Pars, fan graanhannel Pars yn Sint Jabik >>

Sint Annaparochie, 13 augustus 2012

BildtBeat 2012: non-stop muziek

Op zaterdagmiddag 25 augustus 2012 wordt de 6e editie van het jaarlijkse BildtBeat Muziekfestival georganiseerd te St.-Anne. BildtBeat is een gratis toegankelijk muziekfestival, dat een podium biedt aan bands en muzikanten die zich voor een breed publiek willen presenteren en waarbij gezelligheid voorop staat. Er staat wederom een dubbel podium opgesteld op het gemeentehuisplein, zodat de muziek non-stop door kan gaan.

Voor deze 6e editie zijn 9 bands geselecteerd: Djembé-groep WePlay & Friends (rondom uit Fryslân), Brigs (uit Lemmer e.o), Whatsaname (uit Franeker e.o), Bacon and Bones (uit St. Annaparochie e.o), Yonkers (uit Den Haag), NNB (uit Engelum e.o), Ivy`s Dream (uit Assen), Mundo Park (uit Leeuwarden) en Traxion (uit De Wâlden).

Bron: BildtBeat

Schettens, 12 augustus 2012

Minnertsga wint ook Revanche Aldmeiers Partij

Op de foto van links af coach René van Dijk, Lusanne Klaver, Jildou van Dijk en Nieke Wateler van Minnertsga. Foto: Lijkle Spijksma)

De meisjes van de afdeling Minnertsga wonnen zaterdag in Schettens ook de Revanche Aldmeiers Partij. een week eerder wonnen zij al de Aldmeiers Partij in Hitzum.

Nieke Wateler, Jildou van Dijk en Lusanne Klaver wonnen in de halve finale van Vrouwenparochie (met Annet Bierma en Melanie van der Mossel) met 5 om 0 en 6-0. De finale Minnertsga-Peins (Anne Berber Zeinstra en Marrit Zeinstra) werd beslist op 5-3 en 6-4.

Vrouwenparochie en de meisjes van Peins kaatsten om de derde prijs. Peins won met 5-0 en 6-0. Deze tiende revanche partij telde slechts 7 parturen.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Sint Jabik, 10 augustus 2012

Meijer Machinefabriek

Brantsje by bedriuw Sint Jabik

Freedtemoarn is der in lyts brantsje útbrutsen by masinefabryk Meijer Plaatbewerking oan de Aldebiltdyk yn Sint Jabik. It gie om in brantsje yn de ôfsűchynstallaasje. De brânwacht is mei twa teams útrukt en krige it fjoer al gau kontrôle te krijen.

Der wie stof yn de ôfsűchynstallaazje yn brân rekke. De brânwacht krige it fjoer gau út en dęrtroch űntstie der hast gjin skea. Freedtemiddei koe by Meijer al wer gewoan trochwurke wurde.

 

Bron: Omrop Fryslân

Hitzum, 6 augustus 2012

Minnertsga verrassende winnaar Ald-Meiers Partij in Hitzum

Foto: Henk Hempenius

Minnertsga met de kaatssters Nieke Wateler, Jildou van Dijk en Lusanne Klaver heeft zaterdag in Hitzum voor een daverende verrassing gezorgd door de dertiende editie van deze prestigieuze partij op zijn naam te schrijven.

In een aardige finale die door veel opslagmissers (20) werd ontsierd werd met 5-3 en 6-0 gewonnen van Sexbierum-Pietersbierum met Janneke Ennema, Hendriëke van der Schoot en Pytik Visser. Dat mocht als een verrassing worden beschouwd, want Minnertsga behoorde dan wel tot de kanshebbers maar de grote favorieten waren toch Sint Annaparochie en Dronryp.

Minnertsga nam in de finale direct het heft in handen en kwam door passeren van de kaats door Lusanne Klaver op 6-2 op een eerste voorsprong. Twee buitenslagen van opslager Nieke Wateler zette Sexbierum-Pietersbierum weer op het goede spoor. Op 1-0 en 4-6 miste Nieke Wateler voor de tweede keer. De opslag was bij beide parturen het zorgenkind. Liefst twintig maal werd het perk gemist.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Wergea, 6 augustus 2012

De winnaars v.l.n.r Menno van Zwieten, Sjoerd de Jong (koning) en Jacob Klaas Haitsma. Foto Lijkle Spijksma

Sjoerd de Jong uit Sint Annaparochie koning in Wergea

Voor de vijftigste keer werd zondag de beker uitgereikt aan de koning van de vrije formatiewedstrijd voor eersteklassers in Wergea. Het was aan het partuur Menno van Zwieten (Peins), Sjoerd de Jong (Sint Annaparochie) en Jacob Klaas Haitsma (Wommels). Het was dit seizoen voor het eerst dat dit trio een krans kreeg omgehangen. Sjoerd de Jong werd tot koning uitgeroepen.

De finale tegen Peter van Zuiden (Tjerkwerd), Hyltje Bosma (Makkum) en Lennart Adema (Makkum) wonnen zij met 5-2 6-6. Peter van Zuiden c.s. bereikten de eindstrijd door het partuur van Rutmer van der Meer (Sint Jacobiparochie), Pieter Scharringa (Wjelsryp) en Cornelis Terpstra (Wirdum) te verslaan. De halve finale Jelmer Hofstee (Wjelsryp), Frederik van der Meij (Berltsum) en Douwe Anema (Nes) werd met 5-1 6-2 gewonnen door het later winnende partuur Menno van Zwieten c.s.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 6 augustus 2012

Sint Anne kiest een nieuwe Saskia

De Bildtse Saskia, Jildou Boterhoek, met haar dochters Wia en Jante. FOTO: HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Trots liep Jildou Boterhoek (42) uit Sint Annaparochie zaterdag over de rode loper in haar woonplaats. Ze won de Bildtse Saskia-verkiezing.

Een jury vond dat zij het beste in de voetsporen is getreden van het liefje van de vermaarde schilder Rembrandt van Rijn: Saskia van Uylenburgh. De Leeuwarder burgemeestersdochter werd deze maand vierhonderd jaar geleden geboren.

Dat gedenkjaar gaat in Friesland niet ongemerkt voorbij. En dus kunnen de middenstanders van Sint Annaparochie niet achtgrblijven. Rembrandt en Saskia traden immers in de plaatselijke Van Harenskerk in het huwelijk. Dat straalt nog altijd op de Bildtse hoofdplaats af.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

West Terschelling, 5 augustus 2012

Agent geslagen door jongen

Een 15-jarige inwoner van Oudebildtzijl is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden nadat hij een agent had geslagen.

De jongen wilde bij een horecagelegenheid naar binnen, maar werd vanwege zijn leeftijd geweigerd. De 15-jarige liep richting de haven en duwde bijna een meisje omver. Ook een gestalde fiets moest het ontgelden. Een agent sprak de jongen aan op zijn gedrag. Uit het niets sloeg de 15-jarige de agent. Hij werd dan ook direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Daar volgde telefonisch overleg met de officier van justitie. Die besloot dat de jongen niet mocht worden ingesloten. Hij werd door een familielid opgehaald. De 15-jarige zal zich in de loop van zondag weer moeten melden bij het politiebureau en zal dan als verdachte worden gehoord.

Bron: www.politie.nl

Hitzum, 4 augustus 2012

Meisjes Minnertsga winnen Ald-Meiers Partij

Foto: radio Eenhoorn

De Ald-Meiers Partij zaterdag in Hitzum leverde met Minnertsga (Nieke Wateler, Jildou van Dijk en Lusanne Klaver) en Sexbierum/Pietersbierum (Janneke Ennema, Hendrieke van der Schoot en Pytrik Visser) twee verrassende finalisten op.

In het laatste eerst werd het 6-0 voor Minnertsga doordat Sexbierum 2 ballen buiten bracht en Minnertsga een kaats voorbij sloeg. Nogmaals slsloeg Henrieke op en weer bracht ze de bal buiten de lijnen. Hierop gingen de dames van Minnertsga juichen. Zij konden dus de Ald-Meiers Partij 2012 op hun naam schrijven.

Het partuur van Minnertsga, die verrassend St. Annaparochie in de 1ste omloop wist te verslaan, vervolgens Franeker van zich af wist te houden en daarna Wolsum naar huis wist te sturen, heeft deze partij verdiend gewonnen! Zij kregen hun horloges én de Sulveren Pong uit handen van DieTwa.

Bron: www.hitzum.com
link Lees het hele artikel >>
link Klik voor video-verslag op KNKB Media >>

Sint Annaparochie, 4 augustus 2012

Een minivariant van Saskia's doopjurk in een etalage in Sint Anne. FOTO HOGE NOORDEN / JACOB VAN ESSEN (gescand)

Saskia

Het Bildt is helemaal in Rembrandtsferen. Vanwege de Bildtse Saskia-verkiezing van vandaag hebben alle winkeliers in Sint Annaparochie hun etalage zo veel mogelijk afgestemd op de vrouw van de beroemde schilder.

Bij de plaatselijke bloemiste Sietske Boterhoek ligt zelfs een minivariant in een doopjurk uitgestald. Want op de kop af op 4 augustus 1612, vierhonderd jaar geleden, was het doopfeest van Rembrandts muze Saskia van Uylenburgh, vond de bloemiste uit.

Bron: Leeuwarder Courant, GehoordGezien

Sint Jacobiparochie, 3 augustus 2012

Automobilist Oudebildtzijl onder invloed ramt auto in Sint Jacobiparochie

Het rijbewijs van een 68-jarige automobilist uit Oudebildtzijl is donderdagavond ingevorderd na het rijden onder invloed.

De man had op het Oosteinde in Sint Jacobiparochie tegen een geparkeerde auto gebotst. Daardoor ontstond veel schade. Agenten hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij blies hij 815 ug/l, bijna vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 28 juli 2012

Kunstschilder Carel Harkema

In `t Jabikshuus verrast Carel Harkema ons met zijn landschappen, dijkhuisjes en boerderijen. Schilderen leerde Carel Harkema per post. "Nou ja, ik teken al zolang ik mij kan herinneren, maar de enige cursus die ik ooit heb gehad was die van de Famous Artist School in Amsterdam. Daarvoor maakte ik schilderijtjes op het formaat van een flinke envelop, die ik opstuurde en later retour kreeg met kritiek op compositie en de techniek. Ik ben wel eens de kunstacademie binnengelopen, maar dat was niets voor mij: het is een wereld van scheve ogen."

De landschappen van het Bildt komen veel voor in de schilderijen van Harkema. "De ruimte die ik daar vind is zo mooi. Heel anders dan bijvoorbeeld in de Wâlden. Daar staat de bakker ineens boem voor je neus, je schrikt je rot, maar in het Bildt zie je 'm aankomen en denk je: de bakker is er over een kwartier ook. Ook mooi aan het landschap in noordwest Friesland, is de verandering. Akkers die overdag worden bewerkt zijn 's avonds weer heel anders dan 's morgens. Zo sta ik daar vaak in verwondering te schilderen en ontdek ik wat er om mij heen ligt. Dat zoek ik niet op, dat kom ik tegen."

Bron: YouTube.com
link Bekijk het filmpje op YouTube >>

Minnertsga, 28 juli 2012

FOTO: COR JENSMA

Windwatermolen weer als nieuw

Nog voordat de schoolvakanties zijn begonnen hebben leerlingen en hun begeleiders van het ROC de windwatermolen als nieuw opgeleverd.

De windwatermolen aan de Minnertsgaastervaart was nodig aan onderhoud toe. In januari is het molentje van zijn sokkel gehaald voor herstel. Het ROC heeft de molen flink onder handen gehad. Onlangs heeft de groep vrijwilligers, die de molen hadden gedemonteerd, de molen weer teruggeplaatst op de oude sokkel.

Hier de fotoreportage die Cor Jensma heeft gemaakt.

Bron: Minnertsga.blogspot.nl

Sint Annaparochie, 28 juli 2012

Man uit Sint Annaparochie steelt verzorgingsproducten uit winkel in zijn woonplaats

Een 25-jarige inwoner van Sint Annaparochie is vrijdagavond aangehouden voor winkeldiefstal.

Personeel van een winkel aan de Warmoesstraat had op een beveiligingscamera gezien dat de man verzorgingsproducten had gestolen.

De man is door een medewerker aangehouden. Op het politiebureau is de man verhoord. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Namens de winkel deed een 37-jarige medewerker aangifte.

Bron: Franeker Courant

Zwarte Haan, 27 juli 2012

Bildtse slikzwemmers op de dijk bij Zwarte Haan. FOTO ANTON KAPPERS

Slik

Zwart als de nacht komen zes Bilkerts bij zonsondergang uit het slik bij Zwarte Haan gekropen.

Jabic Stornebrink, Jeroen Koopmans, Falko Hofstra, Rein van Schepen, Mark van Dijk en Jan van der Meer (van rechts naar links) hadden zin in een duik in de modder.

Verkwikt stapten ze weer op de wal. Het slib spoelden ze af in de sloot achter de dijk.

Bron: Leeuwarder Courant, GehoordGezien

Oudega, 26 juli 2012

De voltallige selectie van Telstar Foto: PRO SHOTS / Judith Bogaardt

Telstar begint trainingskamp met winst

Telstar heeft haar eerste wedstrijd tijdens het trainingskamp in het Friese Oudega gewonnen. Tegen vv St.-Annaparochie werd het 6-0.

Vroeg in de wedstrijd moest Rhys Murphy zich geblesseerd laten vervangen. Zijn vervanger Diego Karg was met drie doelpunten de grote man aan de kant van Telstar. De andere doelpunten kwamen op naam van middenvelder Kevin van Essen, Leandro Resida en Andrew Marveggio.

Telstar verblijft nog enkele dagen in Friesland om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Donderdagavond spelen de Witte Leeuwen in Nijland tegen het beloftenelftal van SC Heerenveen.

Bron: RTV Noord-Holland

Leeuwarden, 26 juli 2012

Berlikum bracht geroofde leeuw in St Anna terug

De Vikingen

Het is de Bildtkers niet gelukt hun geroofde leeuw uit Berlikum terug te halen maar de Berlikumer Noormannen hebben hun woord gehouden gisteravond avond bracht een deputatie uit Berlikum de leeuw naar Sint Annaparochie terug.

De Stannabuurtsters ontvingen de Berlikumers met een fris onthaal waarbij de brandweer de voornaamste rol speelde. De deftig geklede Berlikumer deputatie kon de meegebrachte paraplu’s zo niet alleen gebruiken tegen de regen toen zij de auto’s op het door de Bildtkers gestremde Zuideinde moest verlaten maar tevens tegen het verfrissende bad dat de immer parate Bildtse brandweer hun bereidde.

Met een geluidswagen voorop en geflankeerd door een menigte van inwoners van Het Bildt gedeeltelijk bewapend met jachtgeweren en klapperpistolen ging het naar het gemeentehuis waar de radiowagen hondengeblaf liet horen met het oog op de bijnaam 'Berlikumer honden'.

Bron: De Krant van toen, LC 13 juli 1961
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 24 juli 2012

Zoeken naar Saskia in Sint Anne

Trouwakte Rembrandt en Saskia

Op een wrak van een huurfiets maakte een verslaggever van het Algemeen Handelsblad in september 1905 een fietstocht naar Sint-Annaparochie. Daar werd hij onverwacht gewezen op het huwelijk van Rembrandt van Rijn en Saskia van Uylenburgh.

De tocht was te danken aan koningin Wilhelmina. Zij zou een bezoek aan Noord-Friesland brengen. Reden genoeg voor het Algemeen Handelsblad om vooraf een verhaal over deze streek te laten maken.

De verantwoordelijke journalist had het treintje kunnen nemen, maar koos in Leeuwarden voor een huurfiets. Dit was een rampzalig geval, ontdekte hij al snel: "In Stiens was hij al blijven steken, maar de goudsmid van het dorp had den boel weer zoo'n beetje aan het draaien gebracht."

Bron: Leeuwarder Courant (zogingdattoen)
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 23 juli 2012

Renze Pieter Hiemstra koning in Huizum

Foto: KNKB.nl

Het partuur van Jan-Dirk de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Pier Piersma heeft zondag in Huizum de elfde vrijeformatiewedstrijd van het seizoen op haar naam geschreven. In een meeslepende en spannende partij finale werd met alles aan de hang gewonnen van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger. Renze Pieter Hiemstra, de voorinse uit Sint Jacobiparochie, werd de terechte koning.

Net als op de Rengerspartij waren ook nu de verschillen weer klein. Trio Jan-Dirk de Groot kwam tot 62 punten en Van der Bos c.s. bleef steken op 60. Dat was een marge van twee punten maar het verschil tussen winst en verlies was zondag niet meer dan vijf centimeter maar dat was voldoende voor de tweede zege van het seizoen. De laatste door Gert-Anne van der Bos opgeslagen bal viel pakweg vijf centimeter over de kwaadlijn. De bal was ‘poerbęst’ opgeslagen maar het was net niet goed genoeg voor de zege.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>
link Klik voor video-verslag op KNKB Media >>

Sint Annaparochie, 23 juli 2012

Burgemeester Krol haalt Bildts grofvuil op

Foto: Jan Bonefaas

De mannen van de buitendienst van de gemeente, kregen vrijdag 20 juli versterking van burgemeester Krol. De burgemeester die in het bezit is van een groot rijbewijs, kroop zelf achter het stuur van de vrachtwagen om grofvuil op te halen. Een verjaardagscadeau namens het personeel.

Het rijden in vrachtwagens is Krol niet vreemd. Zijn ouders hadden vroeger een transportbedrijf aan de Nieuwebildtdijk. Vrijdagochtend om half acht ging hij met chauffeur Tabe Huizinga van start om de grofvuilroute te rijden. Ook het bedienen van de kraan op de vrachtwagen hoorde erbij. Vervolgens stond er nog een volle container met groenafval. Deze werd door Krol naar Wouterswoude gebracht.

De ochtend vloog voorbij en het cadeau viel bij de burgemeester zeker in de smaak. "Wanneer de buitendienst krap in de mensen zit, dan kunnen ze altijd een beroep op me doen."

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 23 juli 2012

Prachtig jubileum van concours hippique in Sint Annaparochie

Amazone Katie Roggen spingt met haar paard over een hindernis tijdens het CH. Foto Pier van der Heide

Doordat de dagen voorafgaand aan het concours hippique regenachtig bleven, was de spanning hoog onder de organiserende commissieleden. Maar voor de concourscommissie ging een wens in vervulling, namelijk dat eindelijk de 40e editie kon plaatsvinden nadat vorig jaar de jubileumeditie moest worden afgelast.

Het wedstrijdterrein was agfgelopen weekeinde feestelijk aangekleed en om half negen startten de eerste dressuurcombinaties in de klasse B. Nathalie de Bruyn van de Sjaerdema-Liauckemaruiters uit Franeker behaalde met haar paard Cadillac 190 punten in deze klasse en kreeg de 3e prijs. In dezelfde baan startten in de klasse L1 van de PSV Molenruiters Anca de Boer en Minke Laverman en behaalden beide 181 punten en een 3e prijs.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 22 juli 2012

Drietal aangehouden voor fiets in gracht

De politie werd in de nacht van zaterdag op zonderdag door een getuige aangesproken op de Grote Hoogstraat. Hij had gezien dat even daarvoor 3 jongens op de Nieuwstad een fiets in het water hadden gegooid.

De mannen (een 18-jarige uit Hallum, een 20-jarige uit Oudebildtzijl en een 20-jarige uit Leeuwarden) konden op zijn aanwijzingen even later op de Grote Hoogstraat worden aangehouden. De mannen zijn overgebracht naar het bureau voor nader verhoor.

Bron: politie.nl

Minnertsga, 20 juli 2012

Weer zege trio Van der Bos

Foto: KNKB.nl

De kaatsers Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniel Iseger wonnen vrijdagavond hun zevende vrije-formatiepartij van het seizoen.

In Minnertsga, waar de partij woensdag werd afgebroken wegens de regenval en het kletsnatte veld, was het toppartuur in de finale te sterk voor Johan van der Meulen, Folkert van der Wei en Marten Feenstra. Het werd 5-0 6-2, vooral door fenomenaal opslaan van Van der Bos.

In de halve finale had het winnende partuur afgerekend met Bauke Triemstra, Pieter-Jan Plat en Hendrik Kootstra. De verliezend finalisten hadden zich via een overwinning op Pieter van Althuis, Michel van der Veen en Hans Wassenaar geplaatst voor de eindstrijd.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsgea, 18 july 2012

De foto is van de PC van 2010 (LC)

Keatsen Minnertsgea ferreind

De haadklasse keatspartij fan Minnertsgea dy't woansdei troch it minne waar net útkeatst wurde koe, krijt op freedtejûn om seis oere in ferfolch. Dat jildt dan allinne foar de manlju.

Yn Minnertsgea waard de earste omloop by de manlju ferkeatst, by de froulju wie de twadde omloop al los. Bestjoer en skiedsrochters fűne it doe net mear fertroud om fierder te gean. It fjild wie ien sompe.

In nije datum foar de froulju moat noch socht wurde. Dat kin net tagelyk mei de manlju, omdat in protte froulju mei fakânsje gean. It wykein is keatsfrij.

Bron: omrop Fryslân

Vrouwenparochie, 18 juli 2012

Foto: LC/Catrinus van der Veen

Verhuizen naar gezamenlijke school

Leerlingen van christelijke basisschool De Barte en van de openbare Hanwizer kwamen dinsdag even bijeen in Hanwizer, om vervolgens samen met schoolmeubilair naar De Barte te lopen.

Na de vakantie komen beide scholen daar samen. Na een opknapbeurt wordt de Hanwizer het definieve onderkomen.

De scholen gaan samen om de gevolgen van de krimp op te vangen, maar fuseren bestuurlijk niet. Zo omzeilen zij een woud aan regels.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 18 juli 2012

Kunst aan de rand van het Werelderfgoed

Kunst gedijt goed in Noordwest Friesland aan de Waddenkust, op de vruchtbare slikvelden van het Bildt. Veel arbeidershuisjes langs de Oude- en Nieuwebildtdijk hebben een herbestemming gekregen als atelier. Maar ook een voormalige school, een pastorie en een aantal kleine boerderijen worden nu door kunstenaars bewoond.

In het weekend van 21 en 22 juli kan men bij 25 locaties binnen kijken en kennis maken met de scheppende mens en hun werk. Van 13.00 tot 18.00 uur overal vrij entree. U rijdt dwars door de omgeving die tot inspiratie dient met het bijzondere licht, de ruimtelijkheid, de weidsheid en de rust. Een waddenland van overvloed dat tot uitdrukking komt in allerlei stijlen en disciplines. Schilderijen, beelden, foto`s, objecten, sieraden, meubels, glas en zijde. Abstract, realistisch, expressief, intuďtief.

De makers vertellen graag over de manier waarop dit alles tot stand komt. Een aantal geeft ter plekke demonstraties en soms kan een korte workshop gedaan worden. Het totaaloverzicht met werk van de deelnemende kunstenaars is te zien in bezoekerscentrum de Aerden Plaats te Oudebildtzijl, daar is tevens de gratis folder met routebeschrijving verkrijgbaar. Locaties zijn herkenbaar aan een witte vlag met rood/blauw golfje.

Bron: www.slikwerk.nl

Leeuwarden, 17 juli 2012

Ambulancetijden nader onderzocht

De Friese VVD-Statenfractie wil meer duidelijkheid over de aanrijtijden van ambulances. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat bij ruim 10 procent van de spoedgevallen in een niet-stedelijk gebied de ambulance te laat aankomt. Wettelijk gezien wordt geaccepteerd dat 5 procent van de ambulances bij een spoedgeval niet binnen vijftien minuten ter plekke kan zijn. In Fryslân ligt dit aantal veel hoger. Met name in Littenseradiel, het Bildt en Ferwerderadiel komt de ambulance veel vaker te laat (respectievelijk in 40,2, 31,7 en 29,1 procent van de spoedgevallen).

De VVD wil weten wat te gevolgen zijn van de overschrijdingen en welke acties Gedeputeerde Staten gaat ondernemen om die rijtijden te verbeteren.

Bron: Friesch Dagblad

Minnertsgea, 18 july 2012

Solarboten gaan door de sluis bij Oude Leije

Solarboten door de Hel van het Noorden

De één na laatste etappe van de DONG Energy Solar Challenge ging afgelopen vrijdag van Franeker naar Dokkum. Die dag was er weinig zon en veel regen. Het kwam er bij alle deelnemers op aan om tactisch te varen en energie te sparen.

In de vroege ochtend vertrokken de teams uit Franeker richting Dokkum, met om 16.00 uur een herstart in Burdaard. Tijdens deze etappe moesten de boten voor het eerst door de sluizen bij Wier en Oude Leije.

De DONG Energy Solar Challenge is de zomerse variant op de beroemde Elfstedentocht. Over een afstand van 220 kilometer varen deelnemers uit binnen- en buitenland in een zelfgebouwde zonneboot langs alle Friese elf steden.

Bron: gemeente het Bildt

Leeuwarden, 17 juli 2012

Samenwerking Bildts Dokumintasysintrum en Fries Film Archief

Het Bildts Dokumintasysintrum en het Fries Film Archief gaan actief samenwerken bij het verder opbouwen van een Bildtse filmcollectie. Onlangs heeft het Fries Film Archief al enkele smalfilms uit de collectie van het dokumintasysintrum gedigitaliseerd; o.a. de 3-delige film ‘Gemeente het Bildt 450 jaar’ die in 1955 door J. Kampen werd geschoten.

Al sinds de oprichting in 1990 beschikt het Bildts Dokumintasysintrum over een kleine filmcollectie. In de loop der jaren zijn er enkele smalfilms overgezet naar video, en later naar dvd, en zijn er ook video’s en dvd’s binnengebracht. Vanaf heden gaan het Bildts Dokumintasysintrum en het Fries Film Archief actief samenwerken bij het verder opbouwen van een Bildtse filmcollectie. Onlangs heeft het Fries Film Archief enkele smalfilms uit de collectie van het dokumintasysintrum gedigitaliseerd; o.a. de 3-delige film ‘Gemeente het Bildt 450 jaar'.

Bron:Fries Film Archief
link Lees het hele artikel met een fragment uit de film ‘Gemeente het Bildt 450 jaar' >>

Leeuwarden, 17 juli 2012

De Oudebildtdijk laat zich zien!

Westhoek - Fotografe: Mariëlle van den Bijgaart

Wandelaars, fietsers, toeristen, backpackers: allerlei verschillende mensen willen eens de hele Oudebildtdijk beleefd hebben, want zeg nu zelf: Op deze Oude zeedijk is van alles te zien. Allerlei kunstenaars zijn hier te vinden die leven in de mysterieuze oude dijkhuisjes die van zichzelf al een kunstobject zijn. Alsof je in een waar levend sprookje terecht komt in onalledaagse sferen, van mooi landschap tot de mensen die er wonen. 15 km lang kun je even in dit sprookje leven en zelf ondervinden hoe dit voelt.

Een aantal van deze zeedijkkunstenaars hebben de handen uit de mouwen gestoken en laten op zondag 22 juli van 11:00 tot 17:00 uur op de Oudebildtdijk 1164 te Westhoek in Friesland hun bijzondere kunsten zien. Zij willen bezoekers van de Oude zeedijk iets éxtra’s meegeven om te laten zien en te voelen. Kunst, waar veel mensen niet eens van wisten dat het bestond, kunt u straks met eigen zintuigen bewonderen. U kunt de kunstenaars leren kennen en zelfs mee werken aan een op dat moment gecreëerd kunstwerk samen. Het belooft een bijzondere dag te worden die zeker ook voor kinderen onvergetelijk is om mee te maken.

Bron: Harlingen Boeit.nl

Westhoek, 17 juli 2012

Illegale visfuiken bij Westhoek

Bij de zeedijk in Westhoek heeft de politie maandag na een tip twee fuiken en ander illegaal visgerei uit de sloot gehaald en in beslag genomen.

De paar dikke palingen die in de netten zaten zijn vrijgelaten. Vissen met fuiken mag alleen met een vergunning. De politie doet nog onderzoek naar de eigenaar van het spul.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Froubuorren, 16 july 2012

Foto: omrop Fryslân,  Remco de Vries

Wurk fytssneldyk úteinset

Minsken dy't op 'e fyts ûnderweis binne tusken Stiens en Sint Jabik komme no noch in stikje fytspaad tsjin dat net neffens de easken oanlein is fan in saneamde fytssneldyk. Mar dat feroaret hiel gau, want moandei is it wurk úteinset oan dat lęste stik. Ek dęr komt no in ekstra breed fytspaad fan 3,5 meter.

Dat moat ek wol want it giet om ien fan de drokste fytspaden fan de provinsje. Foaral de jongerein makket der gebrűk fan. It is ek de bedoeling om mear minsken út de auto en op de fyts te krijen.

Bron: omrop Fryslân
link Harkje hjir nei in reportaazje >>

Franeker, 16 juli 2012

Fietsroutenetwerk Noardwest-Fryslân vernieuwd

Het pontje over het Van Harinxmakanaal bij Keimpetille is ook in de routes opgenomen.

De vernieuwing van het Fietsroutenetwerk Noardwest-Fryslân is bijna voltooid. Acht tracé's zijn aan het netwerk toegevoegd of aangepast en bovendien zijn alle zeventig informatiepanelen vervangen. De kwaliteit van het netwerk is hiermee voor de komende tien jaar gewaarborgd. Dit is van groot belang voor de regio en voor Fryslân als toeristische provincie.

Het fietsroutenetwerk in Noardwest-Fryslân was in 2003 het eerste knooppuntensysteem buiten de provincies Limburg en Noord-Brabant. Doordat het systeem al jaren geleden werd aangelegd, was het aan slijtage onderhevig. Sommige borden waren slecht leesbaar. Kortom, het was tijd voor groot onderhoud. Tegelijk met het vervangen van de borden zijn ook enkele tracés aangepast. Op die manier zijn ook de routes weer up-to-date. Zo is bijvoorbeeld het pontje over het Van Harinxmakanaal bij Keimpetille in de routes opgenomen, en gaat de route voortaan dóór het dorp Wiuwert in plaats van erlangs. Stichting DBF voerde de vernieuwing uit in opdracht van de provincie Fryslân en de zeven gemeenten in het gebied.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Menaam, 16 juli 2012

Erik Haitsma, Bauke Triemstra en Dennis Wijnjeterp Foto: Lijkle Spijksma

Trio Bauke Triemstra wint uitnodigingspartij voor eersteklassers in Menaam

Bauke Triemstra (Sint Jacobiparochie), Erik Haitsma (Wommels) en Dennis Wijnjeterp (Harlingen) zijn zaterdag winnaar geworden van de uitnodigingswedstrijd voor de heren eersteklassers in Menaam. In de finale versloegen zij op 5-1 6-4 het partuur Jelte-Pieter Dijkstra (Easterein), Frederik van der Meij (Berltsum) en Tjisse Steenstra (Bitgummole)

De halve finales Bauke Triemstra c.s. – Redmer Strikwerda (Wommels), Dylan Drent (Harlingen) en Bauke Dijkstra (Easterein) eindigde op 5-3 6-3. De stand Willem Jan Postma (Exmorra), Jacob Zaagemans (Workum), Rudolf Soepboer (Holwerd) – Jelte-Pieter Dijkstra c.s. werd 3-5 0-6. De kleine premie was voor het partuur Willem Jan Postma c.s. Er stonden tien parturen op de lijst.

Bron: Franeker Courant

Sint Jacobiparochie, 15 juli 2012

Vuur & Licht wandeltocht over de Oudebildtdijk

'Bewegen voor Overleven' organiseert dit jaar wel een wandeltocht, maar dan in de winter. Over de langste straat van Nederland: de Oudebildtdijk. "We wandelen van St.Jacobiparochie naar Oudebildtzijl, ruim 12 kilometer met uiteraard weer veel koren, korpsen, bands en theater. Stichting Lucht, Licht en Land Het Bildt zorgt voor prachtig verlichte boerderijen, wij zorgen voor fakkels, vuurpotten en verlichte ballonen. Het wordt ongetwijfeld een hele sfeervolle avond."

De wandeltocht wordt georganiseerd in samenwerking met het bestuur van Stichting Lucht Licht Land Het Bildt en is ook voor kinderen heel geschikt. De start is tussen 18.00 en 20.00 uur in De Groate Kerk in St.Jacobiparochie en onder begeleiding van veel muziek en entertainment gaat de route naar de finish: cafe Het Graaue Paard in Oudebildtzijl. Kosten zijn 12 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen. Aanmelden kan via de site van 'Bewegen voor Overleven' vanaf 1 oktober a.s.

Bron: Bewegen voor Overleven

Sint Annaparochie, 14 juli 2012

Bildts geld voor Van Harenskerk

De gemeente het Bildt geeft € 30.000 subsidie voor de exploitatie van de Van Harenskerk in Sint Annaparochie. Het geld wordt toegevoegd aan het instandhoudingsfonds dat de stichting Alde Fryske Tsjerken heeft opgezet om de kerk over te kunnen nemen.

De stichting heeft € 350.000 nodig om de exploitatie van de monumentale kerk te kunnen betalen. Het merendeel (€ 310.000) daarvan wordt biigedragen door de protestantse gemeente. Een plaatselijke commissie denkt samen met de Alde Fryske Tsierken na over een zinvolle invulling van de kerk.

De gemeente hecht er waarde aan dat de kerk uit 1682 behouden blijft. Die kwam in 2005 leeg te staan na het samengaan van de gereformeerde en hervormde kerken.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 13 juli 2012

Waarschuwing voor oplichting 'Microsoft'

De politie heeft vrijdagmiddag een melding gehad van een poging tot oplichting via Internet. Een inwoonster van Minnertsga werd gebeld door een onbekende man die zich voordeed als medewerker van "Microsoft". Hij sprak Engels en had een licht "Pakistaans/Indiaas accent". Volgens de man waren er problemen met haar computer en kon hij haar helpen met het oplossen daarvan.

Dit is echter een landelijke oplichtingstruc om bij computergebruikers geld afhandig te maken. De meldster herkende de truc omdat zij het eerder in een krant daarover had gelezen en ging niet op het voorstel in. In dit artikel werd melding gemaakt van een slachtoffer die het wachtwoord van de computer aan de oplichter verstrekte. Hiermee kon de man in haar computer komen en voordoen dat er sprake was van een probleem. Voor herstel van de computer vroeg hij 250 euro.

Bron: Politie Groningen
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 12 july 2012

Nije eigener Van Harenstsjerke

De Van Harenstsjerke yn Sint Anne giet oer nei de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De Van Harenstsjerke is boud yn 1683 en is it earste foarbyld fan sintraalbouw yn Fryslân. De protestantske gemeente yn Sint Anne koe it űnderhâld net langer opbringe en woe fan it bysűndere gebou ôf.

Om it űnderhâld te bekostigjen sille der yn de takomst tal fan aktiviteiten yn de tsjerke organisearre wurde. Sa sil der űnder oare in soad omtinken węze foar Rembrandt en Saskia, sa seit direkteur Bakker fan de stifting Alde Fryske Tsjerken.

Bron: omrop Fryslân
link Direkteur Bakker fan de Stifting Alde Fryske Tsjerken >>

Sint Annaparochie, 12 juli 2012

Bildtse Rembrandtmarkt

Vorig jaar werd hij voor het eerst gehouden en het was meteen een groot succes: de Bildtse Rembrandt-markt in St.-Annaparochie. Als u het gemist heeft, geen nood, want ook dit jaar kunt u volop genieten van de overdekte kraampjes met kunst, antiek, curiosa en boeken. Maar er is veel meer. Zoals diverse demonstraties voor het maken van lijsten, hoeden en sieraden. Voorstellingen, muziek, aparte kostuums en kledij dragen bij aan de bijzondere sfeer. Het kunstaanbod is heel divers. U vindt op de markt o.a. beelden, portretten, landschappen, antiek, geschriften. Ook kunt u door diverse schilders worden geportretteerd.

Nieuw en uniek is de Bildtse Saskia-verkiezing. In 2012 is het 400 jaar geleden dat Saskia van Uylenburgh werd geboren. Om die reden is er een speciale Saskia-verkiezing tijdens de Rembrandt-markt. Outfits en kostuums van 1612 tot heden worden op de catwalk getoond. Iedereen kan deelnemen, mits de kledij een fantasierijk verband heeft met Saskia, de vrouw van Rembrandt. De kostuums en kledij komen niet alleen uit de kast van particulieren, ook enkele couturiers uit Amsterdam hebben zich laten inspireren door het thema 'Saskia 1612 tot heden'. Kom verkleed als `Bildtse Saskia` en wie weet valt u in de prijzen! Door een vakjury worden de winnaars bekend gemaakt. De prijzen zijn niet mis: een professionele fotosessie, plaatsing in een modeblad en mode kleding.

Bron: bildtweb.nl
link Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 12 juli 2012

Deel zeekering blijft staan

It Fryske Gea laat het nog resterende deel van de oude zeekeringspalen in het buitendijkse gebied Bildtpollen boven Sint Annaparochie staan. Dat heeft de natuurbeheerder gisteren afgesproken met Alco de Jong, een van de verontruste streekbewoners die It Fryske Gea er op wezen dat de palenrij een historische waarde heeft.

De palen zijn in de jaren dertig neergezet om het buitendijkse gebied tegen de zee te beschermen. Deze zeewering heeft echter geen functie meer. Het water komt er alleen nog bij extreem hoog tij of tijdens een storm. Het gebied wordt door het Fryske Gea verpacht. Er grazen koeien en paarden en die kunnen zich verwonden aan de uitstekende spijkers en stukken prikkeldraad, denkt de natuurbeheerder. Daarom liet ze de palen verwijderen.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 11 juli 2012

Seewarring Noarderleech bliuwt

Foto: omrop Fryslân

De âlde seewarring op it Noarderleech bliuwt bestean. Omdat it fee op de kwelder ferwûne reitsje kin troch skerpe útsteksels en stikeltried, wie natoerorganisaasje It Fryske Gea begûn de rige peallen te ferwiderjen.

It Gea jout ta dat it net foldwaande trochdrongen west hat fan de kultuerhistoaryske wearde fan de seewarring. Der komme no trochgongen fan sa'n 20 oant 30 meter en skerpe punten wurde fuorthelle.

 

Bron: omrop Fryslân
link Buertbewenner Alco de Jong >>
link Lees het hele persbericht van het Fryske Gea >>

Ouwe-Syl, 11 juli 2012

You never walk alone!

De vaak hardlopende Ouwesylster Jappie van der Veer kreeg enige tijd geleden de verschrikkelijke mededeling, dat hij aan een ongeneeslijke vorm van kanker lijdt. Daarnaast werd hij er mee geconfronteerd dat hyperthermie, een warmtebehandelingsmethode die de kwaliteit van zijn leven kan verbeteren, niet vergoed wordt door de ziektekostenverzekering. Om deze behandelingen toch mogelijk te maken en om Jappie en zijn vrouw Dirkje een hart onder de riem te steken werd een geldinzamelingsactie gestart. Onder de naam 'You never walk alone' werd rond de Slachtemaraton, een evenement waar Jappie normaal gesproken ook aan mee zou hebben gedaan, (hard)lopers de mogelijkheid geboden om een bedrag te storten. Op dit moment is er al een bedrag van ruim 1000,= binnen gekomen.

om het in de woorden van Jappie te houden: "Beste (hardloop)vrienden,
Vanaf deze kant wil ik jullie heel erg bedanken voor jullie steun, zowel medeleven als financieel. Op dit moment gaat het goed met mij. Ik heb nu 5 chemo`s gehad en 6x een warmtebehandeling, die ik in Amsterdam onderga. Voor diegene die willen weten wat de warmtetherapie inhoud, kan je kijken op www.hyperthermie.nl. Nogmaals iedereen bedankt.

Uw stortingen blijven mogelijk op rekening 85 00 93 643 t.n.v. AM Kingma in zake You Never Walk Alone - Jappie van der Veer.

Bron: bildtweb.nl

Sint Annaparochie, 11 juli 2012

Hoogste punt nieuwbouw Zorgcentrum Beuckelaer

Impresssie van het nieuwe Zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie

De eerste fase van de nieuwbouw van 34 zorgappartementen van Zorgcentrum Beuckelaer heeft woensdag het hoogste punt bereikt. Om die mijlpaal te vieren zijn Zorgcentrum Beuckelaer en Wonen Noordwest Friesland met de bouwers aan tafel gegaan voor een warme lunch op de bouwlocatie. De appartementen zullen naar verwachting eind dit jaar in gebruik worden genomen.

Zorgcentrum Beuckelaer ondergaat de komende jaren een grote vernieuwingsslag. In totaal worden er 52 nieuwe zorgappartementen, een nieuwe dagopvang, groepsruimte en kantoorruimte gerealiseerd. Omdat het zorgcentrum moet blijven functioneren zal de bouw in twee fases worden uitgevoerd. In de tweede fase worden nog eens 18 zorgappartementen en 15 aanleunwoningen gerealiseerd.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 10 juli 2012

Gerrit Krol genietend en mijmerend als burgemeester van het Bildt

burgemeester Gerrit Krol

Liwwadders.nl ging vanmiddag op bezoek bij burgemeester Gerrit Krol van de gemeente het Bildt.

Op het terras van restaurant de Zwarte Haan en op de dijk werd gemijmerd over de aanlegplaats naar Ameland, aardappelen, Malta, de palen en het Fryske Gea en het Anita Andriesen bankement.

Krol, een echte Bildtker, heeft zijn stad geenszins de rug toegekeerd. Met een vrolijke blik kijkt hij de wereld in en keert 's avonds weer terug naar de Vincent van Goghstraat in de Friese hoofdstad.

Bron: Liwwadders.nl
video Bekijk hier de video >>

Minnertsga, 9 juli 2012

Thea Wierda winnares van een Ipad

Thea Wierda uit Minnertsga is de tweede kwartaalwinnaar van de actie "Lekker Stuk" van Omrin. Zij heeft hiermee een gloednieuwe Ipad gewonnen. Wethouder Boukje Tol van Milieu reikte de prijs maandag 9 juli aan mevrouw Wierda uit.

Ieder kwartaal maakt u kans op een tabletcomputer of Ipad. Als u een klein elektrisch apparaat inlevert bij het inzamelpunt, dan ontvangt u een actiecode die u via de website www.leverinenwin.nl registreert. U doet dan automatisch mee met de eerstvolgende kwartaalverloting. Wanneer u drie kleine elektrische apparaten tegelijk inlevert ontvang je behalve drie actiecodes ook nog een spaarlamp. Voor de spaarlampactie geldt: op=op.

Bron: gemeente het Bildt

Zwarte Haan, 9 juli 2012

Landbouwer Alco de Jong van de Nieuwe Bildtdijk ergert zich aan het weghalen van de oude zeewering door It Fryske Gea. FOTO LC/NIELS WESTRA (gescand)

Gea stopt sloop zeewering

It Fryske Gea heeft de sloop van een oude zeewering bij Zwarte Haan na protest van bewoners stilgelegd. Deze week volgt overleg.

In opdracht van It Fryske Gea is een loonwerker donderdag en vrijdag bezig geweest met het weghalen van de oude palen in de kwelders. Die dienden ooit om de zeedijk te beschermen tegen de onderstroom en de golven bij hoogwater.

Volgens de natuurbeschermingsorganisatie klagen pachtende boeren al een paar jaar over het verweerde hout, waaraan hun vee zich verwondt.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Minnertsga, 9 juli 2012

1,7 Miljoen foar MFA Minnertsgea

Tige ynnommen is it bestjoer fan Pleatslik Belang Minnertsgea mei it beslút fan it kolleejze fan Boargemaster en Wethâlders om akkoart te gean mei 1,7 miljoen euro foar it MFA yn Minnertsgea. Yn septimber sil de ried te set oer dit kolleezje-foarstel.

It hâldt yn dat de realisaasje fan it MFA en keunstgęrsfjld in flinke stap tichterby is. Nei űndersyk fan de kommisje en mei stipe fan Oranjewoud docht bliken dat fariant C de meast helbere is. Dat wol sizze; in MFA op de lokaasje fan de sportfinne. Mei de fuotbalferiening, de keatsferiening en Oranje Nationaal. De muzykferiening kin net mei, dat hat alles te krijen mei de winsken op akoestyk flak. En de pjutter- en berneopfang ha de finansjele romte net om mei te gean. Der leit wol in fersyk fan de gemeente om rekken te hâlden mei de skoallen. Dy soene op termyn oanslúte kinne.

Bron: minnertsga.blogspot.nl

Sint Annaparochie, 8 juli 2012

Concours Hippique St. Annaparochie

Op zaterdag en zondag 21 en 22 juli 2012 wordt door de concourscommissie voor de 40e keer het Concours Hippique (CH) St. Annaparochie georganiseerd. Het concours wordt gehouden op het terrein van Recreatiebedrijf de Blikvaart aan de Hemmemaweg te St. Annaparochie.

De paardencombinaties starten zaterdag. De springcombinaties die het 1e en 2e parcours gereden hebben kunnen meedoen aan het Barričrespringen. Dit is een parcours van maximaal 6 hindernissen in oplopende hoogte. Voor de winnaar is een flinke pot geld te winnen.

De rubriek Kür op Muziek wordt in de klassen Z1, Z2 en ZZlicht verreden. Vanwege het jubileum zijn er diverse shownummers te zien waaronder op zaterdag een tuigpaarden dubbelspan demonstratie en een dressuurdemonstratie.

Bron: HIPPISCH Noord Nederland
link Lees het hele artikel >>

Bĺstad, 8 july 2012

In Biltse yn Bĺstad

Lykas bekent reizgen twa buroleden ein maaie ôf nei Sweden, op syk nei Fryske emigranten. It levere in tal moaie programma's op dy't we dizze simmer útstjoere. Hjoed mei Nynke Post, se is berne yn Aldebiltsyl en wennet no yn Bĺstad. Nynke is 34 jier en mem fan twa jonges: Hidde fan 6 en Sytse fan hast 4 jier. Se komt fan Aldebiltsyl. Foar de leafde ferhuze se nei Sweden.

Oardel jier lyn rűn har relaasje stikken. Nynke wennet no mei har soantsjes yn in lyts appartemint oan de râne fan Bastad. Se keapet fruit en griente yn foar ICA, in dochterűndernimming fan Ahold. Dizze baan hat se mei krigen omdat se Nederlânsk is. Yn 'e simmer hat Sweden genôch griente en fruit. Bűten it seizoen helje se in soad út Nederlân. Boppedat komt it measte fruit út Afrika en Súd-Amearika ek fia Nederlân nei Sweden.

Nynke wrakselet mei in grut dilemma: werom nei Fryslân of net? De soarch fan de bern leit hielendal op har skouders, dat is swier. Steun fan famylje kin je dan goed brűke, mar dy wennet yn Fryslân. Mar kin je it de bern oandwaan om safier by harren heit wei te wenjen?

Bron: Buro de Vries, omrop Fryslân
link Hjir fine jo de útsjoering, skrol nei űnderen >>

Zwarte Haan, 7 juli 2012

Sloop zeewering Zwarte Haan stilgelegd

Het slopen van een oude zeewering bij Zwarte Haan wordt na protest van bewoners stilgelegd. It Fryske Gea heeft deze week een begin gemaakt met het weghalen van de oude palen in de kwelders, omdat het vee zich daaraan bezeerde.

Volgens de bewoners echter gaat het om cultuurhistorisch erfgoed dat niet zomaar mag verdwijnen. De natuurbeschermingsorganisatie heeft daarom besloten het werk maandag niet te hervatten, maar eerst met de bewoners te overleggen over een mogelijke oplossing.

Bron: Leeuwarder Courant

Swarte Hoanne, 7 july 2012

Bilkerts lilk op Fryske Gea

In pear bewenners oan de Nije Biltdyk boppe Sint Anne binne lulk op It Fryske Gea omdat yn it bûtendyks gebiet samar âlde seekearingspeallen fuorthelle wurde. Neffens har wurdt der belangryk kultuerhistoarysk erfgoed fernield. Se roppe It Fryske Gea op om it wurk fuortdalik stil te lizzen, ek al omdat it dien wurdt yn it briedseizoen. It wurk is dizze wike begűn en in grut diel fan de âlde peallerij is al fuort. It Fryske Gea seit begryp te hawwen foar de gefoelens fan de bewenners.

Neffens Gea-wurdfierder Theun Wiersma binne de âlde peallen lykwols gefaarlik foar it fee dat yn it bűtendyks lân rint. Der sitte spikers en stikeltried oan. It bewarjen fan de peallen soe dęrom gjin opsje węze, ek net as it mar om in stikje giet. Neffens It Fryske Gea klopt it wol dat it wurk dien wurdt yn it briedseizoen. Der soe earst sjoen węze oft der ek fűgelnęsten yn it lân wiene dęr't no wurke wurdt en dat wie net it gefal.

Bron: omrop Fryslân
link Hjir it kommentaar fan Alco de Jong en Rein Spoelhof en de reaksje fan Theun Wiersma fan it Fryske Gea >>

Sint Jacobiparochie, 6 juli 2012

Nostalgische ode aan de aardappel

Rients Gratama in een scčne uit 'Drie Morgen' FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Kunst en aardappels, het is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Goed, Vincent van Gogh had er al eens succes mee en sinds vorig jaar besteedt ook Het Bildt jaarlijks twee weken aan het bezingen van de 'eerpel', tijdens de Bildtse Aardappelweken.

Het platte, Bildtse land vormt het decor van de veelzijdige theaterbeleving 'Drie Morgen' (de titel staat voor een oude oppervlaktemaat). Het publiek neemt voor het eerste bedrijf plaats in de enorme loods van een landbouwbedrijf. In een groot houten krat, op een heftruck geladen, wordt Rients Gratama binnengereden. Hij vertelt hoe Het Bildt altijd in beweging is: de zee die af- en aanspoelt, de mensen die komen en altijd weer vertrekken.

Bron: Leeuwarder Courant, GEWIKT/GEWOGEN
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 5 juli 2012

Nieuwbouw Albertine Agnesstraat gereed

De bouw van tien seniorenwoningen aan de Albertine Agnesstraat in Sint Annaparochie is voltooid. Wonen Noordwest Friesland vierde donderdag op feestelijke wijze de oplevering van de woningen samen met de nieuwe bewoners, zakelijke relaties en omwonenden.

Kenmerken voor een levensloopbestendige woning zijn de slaapkamer en badkamer op de begane grond. In de Albertine Agnesstraat is vanwege de gewenste stedenbouwkundige invulling gekozen om de tweede slaap-/hobbykamer op de verdieping te plaatsen. De woningen zijn gunstig gelegen in de nabijheid van Zorgcentrum Het Bildt. Dit betekent dat zorg op maat mogelijk is waardoor men zo lang mogelijk in de eigen woning kan blijven wonen.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>
Bekijk hier de video's:
            link Rein Hagenaars enthousiast over nieuwbouw >>
            link Lovende woorden van burgemeester Krol >>
            link Opening nieuwbouwwoningen Albertine Agnesstraat >>
            link Nieuwbouw Albertine Agnesstraat in St. Annaparochie >>

Amsterdam, 4 juli 2012

Folkert Kuiken: een trotse Fries uit Het Bildt

‘Folkert Kuiken kan in eerste instantie als echte noordeling wat stijf overkomen, maar hij kan zich ook flink opwinden als de politiek maatregelen neemt waarover in zijn optiek niet goed is nagedacht.’ Dit zegt Elizabeth van der Linden, universitair hoofddocent bij de afdeling tweedetaalverwerving van de Faculteit der Geesteswetenschappen over haar collega Folkert Kuiken.

Folia Radio zendt vandaag een interview uit met Kuiken, bijzonder hoogleraar Nederlands als tweede taal. Het gesprek zal gaan over zijn werk aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, de verplichte taaltoets, (tweede) taal als uitdaging en Friesland.

Bron: www.foliaweb.nl
link Lees hier het profiel dat Folia-journalist Dirk Wolthekker van Folkert Kuiken maakte. (pdf) >>

Oudebildtzijl, 3 juli 2012

Kunst aan de rand van het Werelderfgoed

Kunst gedijt goed aan de Waddenkust, op de vruchtbare slikvelden van het Bildt. Veel arbeidershuisjes langs de Oude- en Nieuwebildtdijk hebben een herbestemming gekregen als atelier. Maar ook een voormalige school, een pastorie en een aantal kleine boerderijen worden nu door kunstenaars bewoond. In het weekend van 21 en 22 juli kan men bij 25 locaties binnen kijken en kennis maken met de scheppende mens en hun werk. Van 13.00 tot 18.00 uur overal vrij entree.

U rijdt dwars door de omgeving die tot inspiratie dient met het bijzondere licht, de ruimtelijkheid, de weidsheid en de rust. Een waddenland van overvloed dat tot uitdrukking komt in allerlei stijlen en disciplines. Schilderijen, beelden, foto's, objecten, sieraden, meubels, glas en zijde. Abstract, realistisch, expressief, intuďtief. De makers vertellen graag over de manier waarop dit alles tot stand komt. Een aantal geeft ter plekke demonstraties en soms kan een korte workshop gedaan worden.

Het totaaloverzicht met werk van de deelnemende kunstenaars is te zien in bezoekerscentrum de Aerden Plaats te Oudebildtzijl, daar is tevens de gratis folder met routebeschrijving verkrijgbaar.

Bron: CultuurNet

St.-Annaparochie, 3 juli 2012

Gemeente heeft nieuwe website

Gemeente het Bildt heeft vanaf deze week een nieuwe website. De vormgeving is iets aangepast. Men heeft geprobeerd de site rustiger te maken. En als het goed is zijn de teksten duidelijker. Daarnaast is het nu mogelijk om teksten te laten voorlezen. De site is steeds beter te gebruiken voor mensen met een handicap.

"Veel veranderingen ziet u niet echt. Het gaat om verbeteringen in de zogenaamde achterkant van de website. We hopen wel dat u beter kunt vinden wat u zoekt, want daar doen we het allemaal voor. Een gemeentelijke website moet voor iedereen goed te gebruiken zijn. Dus voor met mensen met een hoge opleiding, maar ook voor mensen met een lage of geen opleiding. En ook voor mensen met een handicap", aldus de gemeente.

Bron: www.hetbildt.nl

 
archief 2012 (2e kwartaal)
archief 2012 (1e kwartaal)
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken