Minnertsga, 31 maart 2012

Stockcar-crossers zijn één grote familie

Met de komst van de lente komen ook de auto- en motorsporters weer tot bloei. In Emmer-Compascuum gaat vandaag het stockcarseizoen van start. Willem Hein de Haan is erbij. Zijn drijfveer? ‘It machtige lűd en de taktysk spul.’

Als tiener zat Willem Hein de Haan (34) uit Minnertsga op de tribune met zijn vader Gerard in het Noord-Hollandse St. Maarten voor het eerst te kijken naar stockcarraces. Anno 2012 gaat hij zijn alweer zijn zevende seizoen in, een seizoen dat stockcarteam De Haan langs wedstrijdcircuits in Nederland en in het Engelse Coventry voert. "Elk kiest de wedstriden út, ik ha in foarkar foar de moaie sirkwys fan St. Maarten en Emmer-Compascuum, mar ik doch ek wedstriden yn Fryslân mei. En fansels dé wedstryd yn Coventry yn Ingelân, it lân fan de stockcars."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 31 maart 2012

Vreselijke ongevallen met aardappelrooiers

Bauke Sijtsma met zijn zonen Sjoerd (l) en Sytze bij een aardappelrooier. Het landbouwwerktuig bevat vele tegen elkaar in draaiende delen waardoor vaak ongelukken gebeuren. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)

Aardappelrooiers zijn vreselijke machines. Jaarlijks gebeuren er tientallen ongelukken waarbij lichaamsdelen worden afgerukt.

Brandweerkorpsen uit Noord-Friesland hebben daarom besloten te oefenen hoe ze mensen die bekneld zitten in een aardappelrooier snel kunnen bevrijden.

De oefening vindt vandaag plaats op het terrein van landbouwmechanisatiebedrijf Mijno van Dijk in Sint Annaparochie. In Noord-Friesland gaat het gemiddeld jaarlijks om zo’n zes ernstige ongevallen. Veel leed kan voorkomenworden als brandweerlieden beter toegerust zijn.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 30 maart 2012

Met Jacques Monasch op bezoek bij het Bildt

De fractie van PvdA het Bildt heeft contact gezocht met leden van de PvdA vanuit de Staten en de Tweede Kamer. Onderwerp van gesprek was de tijdelijke verhuur problematiek plus de huisvesting van arbeidsmigranten. Een complex onderwerp dat de komende maand in de Raad van Het Bildt wordt behandeld.

Om te komen tot een goed besluit heeft de PvdA fractie het Bildt advies gevraagd bij Jacques Monasch en Douwe Hoogland. Het huisvesten van arbeidsmig ranten beperkt zich namelijk niet alleen tot de gemeente het Bildt. Het heeft duidelijke raakvlakken met provinciale en landelijke wetgeving.

Op maandag 26 maart is er door Jacques Monasch, Douwe Hoogland en Sjoerd Simon Kuipers een bezoek gebracht aan de Geert Veenhuizenstraat te St.-Jacobiparochie. De fractie in het Bildt heeft zich laten informeren over de huisvestingproblematiek van arbeidsmigranten in deze straat.

Bron: PvdA Fryslân
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 30 maart 2012

Automobilist Sint Anne veroorzaakt aanrijding met gewonden

Een 58-jarige automobilist uit Sint Annaparochie heeft donderdagmiddag om half vijf een aanrijding veroorzaakt op de Oostergoweg in Leeuwwarden, waarbij twee vrouwen gewond raakten die in de avondspits tot grote verkeerschaos heeft geleid.

De bestuurder uit Sint Anne hield te weinig afstand op een voor hem rijdende auto die bestuurd werd door een 55-jarige inwoonster van Goënga. Tijdens een moment van onoplettendheid botste hij tegen de auto van zijn voorganger, die op haar beurt weer tegen een auto van een 48-jarige inwoner van Vinkega botste. De 55-jarige vrouw en haar passagier, een 23-jarige inwoonster uit Goenga raakten bekneld en moesten door de brandweer uit hun auto worden gehaald.

Bron: Franeker Courant

Oudebildtzijl, 27 maart 2012

Feetwarmers wolle It Bilt rêde

De muzikanten Jan de Vries en Sjouke Feenstra fan de band The Feetwarmers begjinne in aksje tsjin in mooglike weryndieling fan It Bilt mei oare gemeenten.

De twa Biltkerts hawwe de website redhetbildt.nl opset om ynwenners útlis te jaan oer wat in Noardwest-Fryske weryndieling betsjutte soe foar de Biltske taal en kultuer. De Vries en Feenstra tinke dat by in fúzje dęr folle minder omtinken foar węze sil.

Op de aksjewebside kinne besikers ek in petysje tsjin in weryndieling tekenje.

Bron: omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 29 maart 2012

Bilkerts ten strijde tegen herindeling

De Maya’s hadden het mis. De wereld eindigt niet in 2012, maar in 2014. Want dan gaat het Bildt op in een supergemeente.

Het zijn grote woorden op de website redhetbildt.nl. De Bildtse muzikanten Jan de Vries en Sjouke Feenstra vrezen het einde van hun geliefde Bildt als het straks tot herindelen komt. De website zijn ze begonnen als protest tegen de plannen van de provincie. Die wil het Bildt fuseren met Harlingen, Franekeradeel, Menameradiel en Littenseradiel.

Op de website kunnen medestanders een petitie ondertekenen, tegen de herindeling en voor Bildtse zelfstandigheid. Dat hebben inmiddels achttien mensen gedaan.

Bron: Leeuwarder Courant
link Website 'Ręd 't Bildt' >>

Westhoek, 29 maart 2012

Protestschilderij van Yby Potlatch in werkkamer staatssecretaris Atsma

Kunstschilder Yby Potlatch uit Oudebildtdijk heeft in het televisieprogramma Need op Freed van Omrop Fryslân een protestschilderij – getiteld 'Joop Puinhoop'- gemaakt voor staatssecretaris Joop Atsma van Milieu uit Surhuisterveen.

Atsma wil het statiegeld op grote PET-flessen afschaffen. Yby Potlatch die in Westhoek vlakbij de Waddenzee woont, is woedend over dit voornemen. "Burgers brengen de PET-flessen dan niet meer terug naar de supermarkt en gooien de flessen weg. Straks ligt de Waddenzee vol met flessen. Dat is niet de bedoeling!"

Op verzoek van de kunstenares veilde Omrop Fryslân het schilderij op internet. Opbrengst: 186 euro. De opbrengst is voor de Friese Milieu Federatie. De koper van het schilderij is Johannes Meindertsma uit Veenwouden. Meindertsma is een kennis van Atsma en schenkt de staatssecretaris het schilderij.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae, 29 maart 2012

Blaast de Bazuin 60 jaar tussen de Diken

Op saterdeg 12 maai 2012 hoopt 'e Kristlike Brassband "Blaast de Bazuin" te Ouwe- en Nije Dyk te herdinken dat "Blaast de Bazuin" al 60 jaar 'n bloeiende ferening is. Sij wille deuze dâg graag met 'n prot oud-leden en leden beleve, andinkens weerom hale en geniete fan de mezyk fan "Blaast de Bazuin".

Overdâgs binne in dorpshuus "De Utwyk" 'n film en 'n foto-foorstelling ônderdelen fan 't pregramma weze. De film is 'n kompilasy fan allerhande mooie, muzikale korpsmominten út de geskidenis fan "Blaast de Bazuin". In de foto-foorstelling binne foto's te sien fan 't korps in 60 jaar tiid.

Avens is d'r 'n jubileumkonsert o.l.f. Paulus de Jong in de alheel fernijde kerksaal fan "Kerk tussen de Dijken" in Nij Altoenae. Metwerking an 't konsert wort ferliend deur muzikant/fersyskriver Jan de Vries fan Ouwe-Syl. Jan skriift syn aigen mezyk en singt fersys in de Bildtse taal.

Bron: blaastdebazuin.nl

Minnertsga, 29 maart 2012

Yad Vashem voor Bildts echtpaar

Een Joods meisje uit Wenen dook in 1943 onder bij Dirk en Maartje Dijkstra. Die krijgen nu de hoogste Israëlische onderscheiding.

Yael Ekart, inmiddels 89, overleefde de oorlog dankzij het Bildtse echtpaar. Dat zegt het Yad Vashem instituut in Israël, dat het paar daarom postuum de Yad Vashem-onderscheiding toekent.

Ekart was bijna twintig toen ze door haar ouders vanuit het voor Joden onveilige Oostenrijk naar Nederland werd gestuurd. In Nederland bleek het al snel niet veel beter, en Yael dook onder in St.-Jabik bij het gezin Dijkstra.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Vrouwenparochie, 28 maart 2012

OBS De Hanwizer

Onderzoek naar één school in Froubuurt

In Vrouwenparochie is een onderzoek gestart naar de mogelijkheid één school voor basisonderwijs te creëren, waarin zowel voorstanders van het openbaar onderwijs als voorstanders van het christelijk onderwijs zich thuis voelen.

Mocht dit het geval blijken te zijn, dan wordt daarna onderzocht welke mogelijkheden er zijn om een voorziening te creëren waarin onderwijs, peuterspeelzaal, kinderopvang en cultuur, welzijn en sport zo goed mogelijk samenwerken.

Om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in dit onderzoek geeft de stuurgroep, die het proces leidt, een nieuwsbrief uit. Hier >> vindt u de nieuwsbrieven.

Bron: Onderwijsgroep Fier

Minnertsga, 27 maart 2012

Fors lagere straf voor doodrijden echtpaar

De man (43) uit Minnertsga die twee jaar geleden een echtpaar doodreed is in hoger beroep veroordeeld tot een half jaar cel voorwaardelijk. Eerder kreeg hij van de Leeuwarder rechtbank twee jaar cel opgelegd. Het Leeuwarder hof geeft hem nu een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en 240 uur werkstraf. Ook moet hij zijn rijbewijs drie jaar inleveren.

De man uit Minnertsga botste in juni 2010 op de Hendrik Algraweg in Leeuwarden frontaal tegen de wagen van Sytse van der Wal (78) en Rinske Sluit (79) uit de Friese hoofdstad.

Hij was onder invloed van drugs, droeg vrouwenkleding en zat met een ontbloot onderlijf achter het stuur.

Bron: Leeuwarder Courant

Drachten, 27 maart 2012

AOW-ingreep eerder, renteaftrek blijft

Stef Blok

De AOW-leeftijd staat tijdens het Catshuisberaad wel ter discussie, de hypotheekrenteaftrek niet. Dit tipje van de sluier werd maandagavond in Drachten opgelicht door Stef Blok, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Blok is een van de zes onderhandelaars die namens de drie coalitiepartners VVD, CDA en PVV onderhandelen over een nieuw pakket aan bezuinigingen en hervormingen van zo’n €13 miljard.

Tijdens de beantwoording van vragen liet Blok zich toch in de kaart kijken. Gerrit Postma uit Sint Annaparochie, oud-voorzitter van deVVD-afdeling Het Bildt, hield Blok voor dat Nederland er niet aan ontkomt de hypotheekrenteaftrek los te laten. "Wij zijn nog de enige met zo’n regeling in Europa, dus dat gaat gebeuren."

Blok was het niet met hem eens en legde een verband met de "extreem hoge belastingen" die in Nederland worden betaald. "Daarmee zijn we ook de enige in Europa", aldus de VVD’er. "Bovendien willen wij mensen met huizen niet onnodig in de problemen brengen."

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 27 maart 2012

Fa. Polstra investeert in extra lage bodemdruk

Onlangs werd er een GS systeem afgeleverd aan Fa. Polstra uit Oude Bildtzijl. Met deze investering willen ze het komende seizoen het land zaaiklaar maken zonder structuur bederf. Het GS systeem zorgst voor een snelle montage van dubbelluchtbanden.

De maat van de voorbanden is 480/70R28. Het gezamelijke loopvlak van de vooras komt daarmee op bijna 2 meter. De achterbanden hebben de maat 580/70R38 en dus komt de breedte van het totale loopvlak neer op een dikke 2 meter en 30 centimeter.

Trelleborg is de merknaam voor de bekende Pirelli band, deze wordt geprezen door vele gebruikers. De meest universele band is de TM800 en deze wordt veel gebruikt door loonbedrijven en veehouderijen. De TM700 heeft een iets grotere nok afstand en daardoor een iets beter lossend vermogen, zeer geschikt voor de veeleisende akkerbouwer.

Bron: Broekens, Stiens

Sint Annaparochie, 26 maart 2012

No Excess gaat samenwerking met Die Twa en Friese retailers aan

Op 7 April 2012 heeft No Excess ‘The Dutch Clothing Company’ in samenwerking met Die Twa en 3 verschillende Friese modezaken een actie georganiseerd.

Die Twa, een ontzettend populair Fries zangduo, zal op deze zaterdag de betreffende modezaken bezoeken en enkele nummers van hun nieuwe cd live gaan performen. Tijdens en na het optreden wordt de nieuwste cd van Die Twa gratis weg gegeven als er in de winkel voor €50,- of meer aan No Excess kleding gekocht wordt. Tevens is het mogelijk om de cd te laten signeren door het muzikale duo.

De actie zal beginnen bij Sake Store te Lemmer rond 12.00 uur. Hierna is Visser Mode te Bolsward aan de beurt waar rond 14.15 het zangspel aanschouwd kan worden. De afsluiting van de dag vindt plaats bij Tupelo Jeans in Sint Annaparochie waar het duo rond 16.30 uur aanwezig zal zijn

Bron: FashionUnited

St.-Annaparochie, 27 maart 2012

College neemt onderzoek MFC Minnertsga in ontvangst

Het college van burgemeester en wethouders heeft van Plaatselijk Belang Minnertsga een onderzoeksrapport in ontvangst genomen. Het betreft het resultaat van het onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw Multifunctioneel Centrum (MFC) in het dorp.

Het MFC zou onderdak moeten bieden aan diverse verenigingen, organisaties en activiteiten in het dorp. Onder andere de peuterspeelzaal, de buitenschoolse opvang en muziekvereniging Oranje zouden een plekje in het nieuwe onderkomen krijgen. Zelf noemen de inwoners het op te richten MFC ‘de huiskamer van het dorp’. Een plek voor en door inwoners van Minnertsga.

De gemeenteraad wil maximaal 1,5 miljoen euro steken in het te realiseren dorpscentrum. Dat is inclusief een sportzaal in het MFC én de aanleg van een kunstgrasveld. De bestaande oefenhoek is namelijk deels nodig voor het MFC. Plaatselijk Belang vraagt het college de opzet van het MFC anders te mogen uitvoeren. Volledige uitvoering is volgens het haalbaarheidsonderzoek financieel niet haalbaar.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 26 maart 2012

Noordwesthoek vult gaten op

De vier gemeenten in de Noordwesthoek van Friesland ontwikkelen voorlopig geen nieuwe woonwijken. Ze gaan zich de komende jaren vooral richten op herstructurering en het opvullen van lege gaten in dorpen en wijken, de zogeheten inbreidingslocaties.

Dit staat in een regiovisie die Franekeradeel, Harlingen, Ferwerderadiel en het Bildt de komende maanden vaststellen. In de zeven uitgangspunten staat onder andere dat er wordt gestreefd naar 30 procent huurwoningen en 70 procent koopwoningen. De woningbouw moet worden afgestemd op de lokale behoefte. Bouwen voor ouderen en arbeidsmigranten krijgt speciale aandacht en dat alles moet worden vastgelegd in harde afspraken met de woningstichtingen.

Bron: Leeuwarder Courant

Het Bildt, 26 maart 2012

Bildtse aardappelweken 2012 ‘Wereldwijd’

Van 21 juni tot en met 8 juli zijn de Bildtse aaradppelweken met als thema ‘Wereldwijd. De aftrap vindt plaats op 21 juni met een symposium. Van 22 juni tot en met 8 juli vinden tentoonstellingen plaats met als thema ‘Verre Wereld’. Ook is er dan een panorama van het Bildtse land.

Op 22 juni is er een juniorsymposium, op 23 juni een filmfestival en op 28 juni vindt een lezing plaats over ‘De zeereis van Brandaan’. Op 30 juni is er een productenmarkt en ‘eten bij de boer’.

Van 5 tot en met 8 juli worden de aardappelweken afgesloten met theater ‘Over de dijk’.

Bron: De Plattelandspost
link www.bildtseaardappelweken.nl >>

Ouwe-Syl, 25 maart 2012

De Oprel had druk bezochte Opendag

Op woensdag 21 maart stonden de deuren van De Oprel open voor alle ouders, opa's, oma's en andere belangstellenden.

De juffen, meester en leerlingen hebben laten zien hoe een ochtend op De Oprel verloopt. Het was een gezellige ochtend met enthousiaste kinderen en veel bezoek.

Deze foto van Monique geeft een impressie van deze leuke ochtend. (klik hier voor grotere afbeelding)

Bron: ouwe-syl.nl
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 24 maart 2012

Als het alarm afgaat, is er een probleem

Laurier bevroren

"Wat hoor je elke eerste maandag van de maand om twaalf uur?", vraagt bedrijfshulpverlener (bhv’er) Klaas Heerema aan de kinderen van basisschool De Toverbal van het asielzoekerscentrum (azc) in Sint Annaparochie. "De sirene", roept Milena. "En wat doe je als de sirene op een ander moment afgaat?" Zohra: "Ik weet het niet precies, maar dan er is een probleem." Muhay weet het wel: "Naar de receptie lopen." "Heel goed", zegt Heerema, "daar kunnen ze dan de brandweer bellen."

De scholieren kregen gisteren een brandpreventieles. Het is voor het eerst dat een dergelijk brandproject, dat door de brandweer in samenwerking met het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) is opgezet, op de azc-school wordt gehouden. De kinderen krijgen voorlichting en mogen blikjes omspuiten, een vuurtje doven met een poederblusser en een brandweerauto van binnen bekijken.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 23 maart 2012

Tevreden over BCD 2012

Foto Henk Rusman

Gemeente het Bildt was op 20 en 21 maart, samen met Bildtse ondernemers aanwezig op de Bedrijven Contact Dagen in het WTC Expo te Leeuwarden. Op deze netwerkbeurs voor ondernemers was het Bildtse Ondernemersplein hét centrum voor alle bedrijvigheid op het Bildt.

Het Bildtse ondernemersplein werd door de bezoekers van de netwerkbeurs goed bezocht. Burgemeester Gerrit Krol was zeer tevreden over het verloop. "De ondernemers waren dik tevreden over de gezamenlijke presentatie, en straalden dit ook uit naar hun relaties."

Vormgever van het ondernemersplein was Henk Rusman. "Wie dit jaar niet op de beurs stond heeft wat gemist", zo verklaart burgemeester Krol. "Voor nieuwe deelnemers volgend jaar is er altijd nog ruimte."

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 23 maart 2012

'Bildtse dorpsnamen in fusiegemeente'

Leendert Ferwerda

Het liefst willen ze geen fusie. Maar mocht die er komen dan willen de Frije Bilkerts Bildtse namen voor de dorpen in de gemeente.

De Bildtse gemeenteraad sprak donderdagavond over herindeling. Tweemanspartij Frije Bilkerts benadrukte dat blijvende zelfstandigheid hun ideaal is. "Wy hewwe ôns fijfhondert jaar prima ręden." Gedeputeerde Tineke Schokker wacht op een antwoord op haar visie, het liefst voor 1 april. Zij stelde in december een grote gemeente in het noordwesten van de provincie voor, met Harlingen, Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel.

Schokker zal voor wat betreft het Bildtse antwoord wat meer geduld moeten hebben. Het Bildt heeft met de vier beoogde fusiepartners en Leeuwarderadeel afgesproken eerst een bestuursopdracht op te stellen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 22 maart 2012

Man aangehouden voor hennepkweken

De politie heeft woensdagmiddag rond 15.00 uur een 42-jarige inwoner van Berlikum aangehouden op verdenking van het vervaardigen van hennep. De politie kwam de hennepkwekerij via de woningbouwvereniging op spoor, die onderhoudswerkzaamheden pleegde in de woning aan de Steven Huygenstraat. Een medewerker rook een sterke hennepgeur en waarschuwde de politie. In de woning werd op een slaapkamertje een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 66 planten.

De planten werden ter plaatse vernietigd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De elektriciteit werd legaal afgenomen en de apparatuur werd in beslag genomen beslaggenomen.

Bron: www.politie.nl

Leeuwarden, 20 maart 2012

Treurnis in de tuin na de strenge winter

Laurier bevroren

Het is treurig gesteld met veel Friese tuinen. Twee weken strenge winter hebben een desastreuze invloed gehad. Veel planten hebben de vorstperiode niet overleefd. Vooral de uitheemse planten zijn afgestorven, zoals laurier en olijven. Ook bij rozen is er veel uitval.

Het grootste probleem was niet eens de strenge temperatuur in februari, maar het zachte weer in de maanden daarvoor. Hierdoor kwam bij veel planten de sapstroom al op gang.

Volgens Oltmans Aukema, eigenaar van Oltmans Groen in Sint Annaparochie, was het de combinatie van extreme kou met uitdroging die veel planten de das hebben omgedaan. "Alle groenblijvende planten hebben er last van gehad. Ze hebben veel dode bladeren op dit moment. Dan komt puur omdat ze niet genoeg vocht hebben gehad." Een pak sneeuw was beter geweest voor de planten. "Dan hebben planten bescherming door de sneeuw en kunnen ze nog volop vocht krijgen."

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Franeker, 17 maart 2012

Nynke Blok voorleeskampioen van de Regio Noordwest Friesland

Nynke Blok van basisschool ’t Fonnemint in Sint Annaparochie wint op 15 maart 2012 in Bibliotheek Franeker de voorleeswedstrijd van Bibliotheken NoordWest Fryslân. Zij gaat door naar de provinciale eindronde in Theater de Skâns in Gorredijk als voorleeskampioen van de Regio Noordwest Friesland.

Als tweede eindigde Marlou Meijer van basisschool de Opstap in Stiens en Annebeth Ars van basisschool de Sprankel in Stiens wordt derde.

Nynke Blok wint omdat zij enthousiast voorleest, waardoor het prettig is om naar haar te luisteren. Zij straalt plezier in voorlezen uit en weet dat bovendien over te brengen op het publiek. Zij heeft voorgelezen uit De reis van Niels Holgersson van Selma Lagerlöf.

Bron: de Bibliotheek Noordwest
link Lees het hele bericht >>

Tzummarum, 17 maart 2012

Zanger Rinus komt naar Ons Huis

Het is Paul Feenstra gelukt om de wereldberoemde Zanger Rinus uit het friese Drachten naar Sint annaparochie te halen voor een exclusief optreden! Rinus is een ware internet sensatie, de clips van zijn nummers “Hey Marlous”, “Met Romana Op De Scooter” en “Heb Jij Mijn Piek Gezien” zijn enorm vaak bekeken.

Naast de videoclips van zijn eigen meezing nummers is Rinus (samen met vriendin Deborah) ook te zien in de nieuwe clip van house duo Diplo & Don Diablo. In het zeer drukke schema van Rinus (soms wel 3 optredens in 1 nacht door heel Nederland en Belgie) was op 7 april nog een gaatje, de organisatie is dan ook heel blij dat het gelukt is om Rinus te kunnen boeken!

Om dit optreden alvast te vieren bezocht Paul Feenstra samen met het DJ duo De CrazyDicks Zanger Rinus en zijn vriendin in Drachten.

Bron: www.paulfeenstra.nl
link Bekijk hier de beelden van dit bezoek >>

Sint Annaparochie, 17 maart 2012

Dronken achter het stuur

De politie heeft zondagmiddag op de Middelweg-West het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Sint Annaparochie.

Surveillerende agenten zagen de man rijden en gaven hem een stopteken omdat het vermoeden bestond dat hij gedronken had. Op het bureau blies de man 615 ug/l.

Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie.nl

Tzummarum, 17 maart 2012

Rijbewijs ingevorderd

De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige man uit Minnertsga. De man was op de Swaerserwei met de spiegels van zijn auto tegen de spiegels van de auto van een 25-jarige man uit Oudebildtzijl aangereden.

Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 690 ug/l, naast de invordering goed voor een rijverbod van 8 uur.

Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 16 maart 2012

Vrouw gewond bij aanrijding

De politie heeft donderdagmiddag op de Middelweg-west een aanrijding afgehandeld waarbij een 47-jarige vrouw uit Sint Jacobiparochie gewond raakte.

Een 49-jarige plaatsgenoot reed in zijn auto over de Middelweg in de richting van Sint Jacobiparochie. Bij de kruising met de Koudeweg kon hij niet meer op tijd remmen toen de vrouw plotseling de kruising over fietste met een aanrijding tot gevolg.

De vrouw werd met licht letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Bron: www.politie.nl

Minnertsga, 15 maart 2012

foto Aise van Beets

Man gewond na kantelen minikraan

Een man is donderdagmiddag gewond geraakt, nadat hij met de minikraan kantelde op de Rijksweg.

Zo'n 200 meter van de ambulancepost, waren werknemers bezig in de berm van de Rijksweg. Door nog onbekende oorzaak kantelde de minikraan en kwam de medewerker vast te zitten. Een ambulance was snel ter plaatse, alsmede de brandweer van Harlingen.

De brandweerlieden hebben de kraan gezekerd en daarna het slachtoffer samen met het ambulancepersoneel bevrijd. De man is overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek. De politie sloot 1 rijbaan af.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's en een video >>

St.-Annaparochie, 14 maart 2012

De gemeentegids bij u in de bus

In de week van 12 t/m 17 maart valt bij alle inwoners van het Bildt de gemeentegids weer in de bus. Een gids boordevol nuttige informatie over bedrijven, verenigingen en stichtingen uit onze gemeente, maar ook van buiten de gemeentegrenzen. Daarnaast vindt u er ook veel gemeentelijke informatie. Informatie bijvoorbeeld over hoe u een rijbewijs of paspoort aanvraagt.

Onder de naam Gemeentegids App zijn 1,5 miljoen actuele adressen in heel Nederland, met bijbehorende informatie, altijd en overal te raadplegen. Wat u ook zoekt, de Gemeentegids App leidt u, dankzij de ingebouwde GPS, vanaf de plek waar u zich bevindt naar de dichtstbijzijnde vestiging.

Bron: gemeente het Bildt
link Bekijk de digitale gemeentegids >>

St.-Annaparochie, 13 maart 2012

Vader en zoon Dijkstra vinden 'in Twake'

Op dinsdag 13 maart vonden vader en zoon Dijkstra, Jan en Wietse Jan Dijkstra uit St.-Annaparochie, het eerste 'ljipaai' van de gemeente het Bildt. Het ging hier om 'in twake'. Een nest met twee eieren.

Vader en zoon deden hun vondst rond 15:30 uur op een stuk landbouwgrond vlakbij Café De Oosthoek te St.-Jacobiparochie. Beide heren zijn in het bezit van de geldige papieren en zij hebben hun vondst kenbaar gemaakt middels een sms.

Op woensdag 14 maart om 14:30 uur bieden zij hun vondst aan burgemeester Gerrit Krol van de gemeente het Bildt. Burgemeester Krol zal het ei in ontvangst nemen en vervolgens lotteren.

Bron: gemeente het Bildt

Harlingen, 13 maart 2012

Nil desperandum

De Madraque

Op het zeilschip de Madraque in de Harlingervaart zijn twee mannen hard aan het werk. Voormalig gymleraar Henk (67) uit Hoptille helpt zijn zoon Niels (42) uit Sint Annaparochie, sinds acht jaar eigenaar van het schip. Voorzien van stofmaskers, brillen en oorbeschermers hebben ze een paar dagen de tijd om de roestplekken aan te pakken. "Roest bikken is het meest smerige werk wat er is", zegt Niels, "maar een noodzakelijk kwaad." Daarna volgt het schilderwerk. "In de kleuren van Leeuwarden", zegt Henk. "Blauw en geel."

Vervolgens kunnen de zeven zeilen weer worden gehesen. Vanaf 30 maart wil Niels weer met groepen mensen zeilen op de Waddenzee en het IJsselmeer. "De ene keer is het de röntgenafdeling van het ziekenhuis, de andere keer een klas uit het speciaal onderwijs."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 13 maart 2012

Sint Anna in beeld voor States voor ouderen

Aytta State, Swichum

Zorgorganisatie Noorderbreedte komt met nieuwe woonvormen voor ouderen op het platteland.

Die zogenoemde states zijn een alternatief voor ouderen die niet naar een zorgcentrum in 'de grote stad' willen. De eerste komt in Blessum. Verder zijn er plannen in Sint Annaparochie en Suwâld. Het gaat om een kleinschalige vorm van zorg met hooguit veertien appartementen in een gebouw.

De zorgorganisatie denkt met de zogenoemde Noorderbreedte States een dreigend gat in de zorg voor ouderen op te vullen. Met de states richt de organisatie zich op ouderen op het platteland die redelijk zelfstandig kunnen wonen, maar dreigen te vereenzamen of zich niet veilig voelen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Anne, 13 maart 2012

Bilts jild foar ierappelrassen

Stifting De Bildtse Aardappelweken hat in donaasje dien oan it Ynternasjonale Ierappelynstitút yn Peru. Troch dy donaasje kinne sieden fan in âld ierappelras bewarre bliuwe yn de Wrâldsiedbank yn Spitsbergen.

De Bildtse stifting is de earste organisaasje yn Nederlân dy't sa'n donaasje docht.

 

Bron: omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 11 maart 2012

Jeugdige dieven betrapt

De politie heeft maandag rond 19.30 uur een 14-jarige inwoner van Stiens en een 14-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden voor diefstal. De trainer van het elftal zag na de training twee jongens uit een kleedkamer komen. In eerste instantie sloeg hij hier geen acht op maar toen zijn pupillen hem vertelden dat ze spullen kwijt waren, ging bij hem een lichtje branden. Ook bleek dat de mobiele telefoon van de trainer, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, verdwenen was.

Op de Statenweg, vlak bij het Sportcomplex, trof hij de jongens aan en nam ze mee naar het clubgebouw. Vervolgens werd de politie gewaarschuwd. De beide 14-jarigen zagen toen kans om de gestolen goederen te verstoppen. De gsm van de trainer werd, zonder simcard, teruggevonden in de kleedkamer. Ook een ketting en een horloge werden teruggevonden door de eigenaar.

De beide verdachten werden voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Bron: politie.nl

Sint Jacobiparochie, 10 maart 2012

Flessenactie voor 't Groene hok

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart wordt er een flessenactie georganiseerd door de jongens en meiden van "t Groene hok" uit St.-Jabik.

In de nacht van 2 op 3 februari is er veel schade ontstaan in de jeugdsoos door brandstichting. Door middel van deze flessenactie willen de vrijwilligers van "t Groene hok" zich inzetten om de jeugdsoos weer op te bouwen. Echter is er voor het opbouwen van de jeugdsoos geld nodig.

Oproep aan de sintjabuursters: "Sparen jullie alstublieft statiegeld flessen of bierkratten voor ons!"

Bron: bildtweb.nl

Drachten, 10 maart 2012

Sjaak Weiland bij earste Liet-finalisten

Liet 2012 is op freed 9 maart úteinset mei in goed besochte heale finale yn Popsintrum Iduna yn Drachten. Oan dizze foarronde diene 9 formaasjes en solistes mei yn tige útienrinnende muzykstilen; fan gefoelige ballades mei gitaar- en pianobegelieding oant hardrock en (ektroanyske) pop. Sy waarden beoardiele troch in folslein nije sjuery űnder foarsitterskip fan de Ljouwerter saksofoanspiler Anne Zwaga. Nei wiidweidich beried selektearre de sjuery de folgjende trije formaasjes foar de finale fan Liet 2012:

Carla de Wal mei it nűmer Kom ris tichterby, Carla wennet yn Amsterdam, mar komt oarspronklik fan Drachten
Sjaak Weiland mei it nűmer Earste leafde, Sjaak Weiland komt fan Minnertsgea
Bona mei it nűmer Mosk, Bona is in nije band

De finale fan Liet is dit jier op 5 maaie op it Ljouwerter Befrijdingsfestival.

Bron: persbericht
link Beluister hier het liedje 'Earste leafde' >>

Sint Annaparochie, 9 maart 2012

Jostiband komt naar St.-Annaparochie

Op zaterdag 21 april 2012 verzorgt het Jostiband orkest een concert in sporthal De Bildtse Slag te St.-Annaparochie. Het orkest bestaat uit verstandelijk gehandicapten en zij komen met ca. 100 muzikanten naar het Bildt. Het is alweer enkele jaren geleden dat de band een optreden heeft verzorgd in het noorden van Friesland en voor iedere liefhebber en fan is het dan ook een unieke kans om te genieten van deze bijzondere band.

Het geheim van het Jostiband orkest blijft een raadsel. Als grootste muziekformatie van verstandelijke gehandicapten ter wereld musiceert de groep uit Zwammerdam al meer dan veertig jaar met groot succes. In de eerste plaats zijn daar de orkestleden die ondanks hun handicap vol vuur musiceren. Zij wekken verwondering en bewondering op het publiek. Daarbij komt het effect van de muziek die zij ten gehore brengen en muziek blijft een raadselachtige kunstvorm.

Bron: persbericht
link Lees het hele persbericht >>

Sint Jacobiparochie, 9 maart 2012

Scooter scheurt door grind van jeu de boulers

De sportverenigingen van Sint Jacobiparochie zuchten onder vandalisme op hun sportcomplex. De klusjesman heeft de handdoek al in de ring gegooid. Wat vernield is, repareert hij niet meer.

Marcel van der Vaart, voorzitter van voetbalvereniging Sint Jacob, snapt de klusjesman wel. "Als je vijf keer een dug-out hebt gerepareerd, en hij wordt weer gesloopt, zie dan nog maar eens gemotiveerd te blijven." De klusjesman wil zelf niet reageren.

Het sportcomplex aan de rand van Sint Jabik wordt gebruikt door de voetbalclub, tennisvereniging, jeu-de-boulesclub en de kaatsvereniging. Bankjes, dugouts, hekken en vlaggen zijn er hun leven niet zeker. Begin januari werden de ernstigste vernielingen tot nu toe gepleegd. Een omheining werd met zwaar vuurwerk opgeblazen, een dug-out gesloopt en een gestolen fiets in stukken teruggevonden.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Minnertsga, 9 maart 2012

Uitschuifbare mast voor Minnertsga

In de dorpskom van Minnertsga verrijst binnenkort een 9 meter hoge zendmast, die kanworden uitgeschoven tot meer dan 20 meter.

Een zendamateur aan de Meinardswei heeft een vergunning aangevraagd voor het bouwwerk. Welstandscommissie Hűs en Hiem boog zich deze week over het plan.

De hoogte van de mast, in combinatie met de relatief korte afstand tot de oude dorpskerk, zinde de meeste commissieleden niet. De mast zal in de ruime omtrek te zien zijn.

Het ontbrak de commissie echter aan gronden om een een negatief advies te geven. Wettelijk gezien hebben zendamateurs tamelijk veel vrijheid. Daar komt bij dat de nieuwste wetgeving veel ruimte laat voor bouwwerken in achtertuinen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 9 maart 2012

Gerijpte Van der Wal naar New

Werk van Fred van der Wal is binnenkort in NewYork te zien. FOTO LC/NIELS WESTRA (gescand)

Zeven jaren Frankrijk hebben van Fred van der Wal een rustiger man gemaakt. Hij is er gerijpt. Straks exposeert hij in New York.

Sint Annaparochie is op dit moment de thuisbasis van Fred van der Wal en zijn echtgenote Bernadine Bosse. Ze wonen er de ene helft van het jaar, de andere helft zitten ze in hun boerderij in Couloutre in de Bourgogne. "Het is hier rustig, maar daar hoor je alleen de wind en soms loopt er een hert voor je ramen langs," schetst Fred de overeenkomsten en de verschillen tussen zijn beide woonplaatsen. De verhuizing naar Frankrijk in 2002 had volgens Fred alles te maken met de tegenwerking die hij als kunstenaar in Friesland ondervond. Kunstenaars, galeriehouders, culturele ambtenaren en beroepsverenigingen: alles en iedereen spande samen om hem werken en leven onmogelijk te maken.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 9 maart 2012

Saskia Uylenburgh geportreteerd door Rembrandt

Nij boeky over ’t leven fan Saskia Uylenburgh

Op 11 mei presenteert de Stichting Ons Bildt een boekje over het leven van Saskia Uylenburgh, de vrouw van de wereldberoemde schilder die in St.-Annaparochie heeft gewoond, maar er ook in het huwelijk is getreden met haar grote liefde. Schrijfster is Froukje de Jong-Krap. Het boekje is Nederlandstalig en rijk geďllustreerd met oude afbeeldingen en nieuwe foto’s gemaakt door Foppe de Vries en anderen.

Het boekje is gekoppeld aan de jaarlijkse zomertentoonstelling in de Van Harenskerk. De kerk staat op de plek van de kerk waarin het huwelijk is gesloten. De tentoonstelling is vanaf 12 mei op zaterdagmiddag te bezichtigen en op afspraak.

 

Bron: Stichting Ons Bildt

Sint Jacobiparochie, 9 maart 2012

Twee aanhoudingen voor brandstichting

De politie heeft in het onderzoek naar een brandstichting die op 3 februari plaatsvond in een schuurtje van een jeugdhonk aan de Kadal, een 18- en een 20-jarige inwoner van Sint-Jacobiparochi aangehouden. De beide mannen worden verdacht van de brandstichting.

Aan de hand van het ingestelde politieonderzoek werd de identiteit van de beide personen bekend en dat zij mogelijk betrokken zijn bij de brandstichting. De verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Bron: www.politie.nl

Amsterdam, 8 maart 2012

Oude Kerk te Amsterdam

Saskia ingezet voor Culturele Hoofdstad 2018

Saskia van Uylenburgh is een van de Friese vrouwen op wie wij trots zijn. Zo eerde burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden vanmorgen de echtgenote van Rembrandt van Rijn tijdens het zonne-ontbijt in de Oude Kerk te Amsterdam.

Crone vertelde de Amsterdammers dat het 400ste geboortejaar van Saskia uitgebreid wordt gevierd in Sint Annaparochie - waar zij met Rembrandt trouwde - en Leeuwarden, ook om de kandidatuur van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018 te onderstrepen. Zo komt er in oktober een speciale Saskiaherdenking in de Grote Kerk te Leeuwarden, de kerk waar Rembrandts vrouw gedoopt werd.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Schiermonnikoog, 8 maart 2012

Oranje doet mee aan marswedstrijd Schier

Op het jaarlijkse Muziek- en Zangfestival voor Koren en Korpsen op Schiermonnikoog worden dit jaar voor het eerst marswedstrijden gehouden. Drie muziekverenigingen doen mee aan deze nieuwe tak van het muziek- en zangconcours dat dit jaar voor de 55e keer wordt gehouden.

Durk Dam, voorzitter van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF), is blij dat er voor het eerst showbands een wedstrijdelement toevoegen aan het concours. Tussen de middag zullen Oranje Minnertsga, Concordia Sexbierum en CMH Menaldum een marswedstrijd houden op de Langestreek midden in het dorp.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 maart 2012

Militaire oefening

Van 10 april t/m 15 april zal in Noord Nederland een militaire oefening worden gehouden. De oefening speelt zich af in een bepaald gebied. Dit gebied omvat ongeveer het vierkant: Knooppunt Zurich, Heerenveen, Drachten, Groningen en de Waddenzee.

Ook in en rond de gemeente het Bildt zullen mogelijk oefeningen worden gehouden. De oefening wordt uitgevoerd door het 103 Grondgebonden Verkenningseskadron.

Mocht er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch schade ontstaan door de oefening, dan kunt u dit melden. Vermeldt u dit met zoveel mogelijk gegevens zoals: Eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees het hele artikel >>

Ouwe-Syl, 8 maart 2012

Ouwe-Syl: 'Doen 't foor dyn Dorp'

Ouwe-Syl (inclusief Nije-Syl) is dit jaar één van de dorpen in het tv-programma ‘Doch it foar dyn doarp’ van Omrop Fryslân. Van 15 t/m 19 mei krijgen de Sylsters een week lang live televisie tot hun beschikking waarin ze zelf het dorp origineel en creatief in beeld mogen brengen.

Vorig jaar was de primeur van het eendaagse festival ‘Pypskoft’ met allerlei activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Idee is om de televisie-uitzendingen ook rond dat thema vorm te geven. ‘Doen 't foor dyn dorp’ met muziek, kunst, theater, poëzie, sport en historie, de eigenheid van de bewoners en de omgeving waarin dat plaatsvindt. Op zondag 20 mei wordt een tweede Pypskoft georganiseerd, zodat iedereen na alle voorproefjes op tv de levendigheid van Ouwe-Syl ook in het echt kan zien.

Bron: www.ouwe-syl.nl
link Lees het hele artikel >>

Rijswijk, 7 maart 2012

Fryske azc's bliuwe iepen

Der geane gjin Fryske asylsikerssintra ticht. Dat hat it COA woansdei witte litten. Lanlik ferdwine der 1500 opfangplakken foar asylsikers. Dat betsjut dat de azc's fan Vught, Markelo en Apeldoorn slute.

Foar Fryslân betsjut it dat de proseduere foar in nij AZC yn Dongeradiel trochgiet en dat ek de plannen foar it duorsum meitsjen fan de azc's yn Burgum en St. Anne trochgeane.

Der komme hieltyd minder asylsikers nei Nederlân en dat hat as gefolch dat oant augustus takom jier nochris 2100 plakken ferdwine. Hokker AZC's dat treffe sil, kin it COA noch neat oer sizze.

Bron: omrop Fryslân

Froubuurt, 7 maart 2012

Jeugdhonk Honnegat Froubuurt geopend

De groep jongeren en begeleiders. Linksachter: Alfred, Bas en Volmer; linksvoor: Froukje, Chantal, Kaylee en Rosanne; midden: Marissa, Benjamin en Rosemond; rechts: Geartsje en Anita. Foto: Jan Bonefaas (gescand)

Zaterdag 3 maart werd het Honnegat in Froubuurt officieel door wethouder Boukje Tol. Het jeugdhonk was al sinds eind vorig jaar in gebruik,maar was nog niet officieel geopend.

Volgens Meino Theodore Jongsma was de opening een groot succes: "Ik wit de krekte oantallen net, mar der hawwe bêst wat minsken west en der is in grut bedrach ophelle foar it jeugdhonk. De jeugd hat sels de aktiviteiten foar by de iepening betocht. Sa wie der in rommelmerk, in draaiend ręd mei prizen en koene bern schminkt wurde. Ek hawwe se fanatyk flyere foar de iepening en hawwe sels sponsors socht. De jűns hat Jan Braaksma in live optreden jűn. "De opening mei alle activiteiten duurde van 15.00 tot 21.00 uur.

Bron: De Bildtse Post
link Lees verder >>

Sint Anne, 6 maart 2012

Teneelfereniging Excelsior speult 'n Frou Foor Elke Dâg

Nou, ’t is hest soafeer: 't dartigste groate teneelstik fan ôns ferening gaat in premjêre. Aigenlik, is’t de 29ste keer, want ’t stik dat d’r dut jaar speuld wort, is in 1999 ok al opfoerd. En dat worde een fan de groatste suksessen fan ôns ferening. Dartyn jaar later wort “’n Frou Foor Elke Dâg” op ‘e nij speuld, omdat ôns ferening dut jaar dartig jaar bestaat. Fan de besetting fan 1999 is allenig Akkie over. Sij speult deselde rôl as doe.

Fan jannewary ôf is d’r begonnen met ’t twee keer in ‘e week rippeteren. Feerder bespeure je goed dat de speulers hyltyd meer in ’t stik en in hur aigen rôl komme. Fansels is d’r soa nou en dan ok tiid foor ’n grappy. De sfeer sit d’r in elk gefal heel goed in en jim kinne d’r fan op an dat ’t weer ’n prachtig stik wort.

De kaarten foor saterdeg 10 en 17 maart binne in de frije ferkoop te koop bij de Primera, Expert Meijer en bij Paul in Ons Huis. De kaarten kosse € 8,00 ’t stik. ’t Goedkoopste fan alle teneelferenings op ‘t Bildt.

Bron: www.tfexcelsior.nl
link Foto's fan 'e rippetisy >>

Sint Annaparochie, 6 maart 2012

Invordering rijbewijs

De politie heeft maandag rond 17.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige inwoner van Oudebildtzijl.

Tijdens een controle op de Langhuisterweg zagen agenten dat de 46-jarige 122 kilometer reed waar 60 kilometer toe is gestaan.

Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 5 maart 2012

Hein Jaap Hilarides

Foto`s benefietconcert Groate Kerk

Zaterdag 3 maart was er een benefietconcert ten behoeve van de Groate Kerk. Hein Jaap Hilarides en Hendrik Elings gaven een benefietoptreden met gasten.

Er werd een boel muziek gemaakt, met medewerking van vele (oud-)St.-Jabuurster muzikanten.

Roelof Varkevisser heeft heeft de artisten gefotografeerd. Het resultaat heeft hij in een boeiende video verwerkt.

Bron: www.bildtweb.nl
link Bekijk hier de video >>

Sint Annaparochie, 5 maart 2012

Reddingshelikopter beschenen met laser

Een reddingshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht is maandagavond boven Sint Annaparochie (Friesland) beschenen met laser, terwijl het in de lucht was voor een trainingsvlucht. Dat heeft een luchtmachtwoordvoerder laten weten.

Het toestel werd tot drie keer toe beschenen. De helikopter, gestationeerd in Leeuwarden, is veilig geland. Het toestel wordt onder meer gebruikt voor reddingsvluchten van en naar de Waddeneilanden. De politie en de marechaussee zoeken uit wie er heeft geschenen. Vorig jaar moesten twee jongens de cel in, omdat ze de bemanning van een reddingshelikopter hadden verblind. Binnenkort wordt het beschijnen van toestellen met een laser makkelijker te straffen.

Bron: ANP

Oudebildtzijl, 5 maart 2012

Bijzonder zondagmiddagconcert in de Aerden Plaats

Met trots presenteert de Aerden Plaats het bijzondere muziekgezelschap "Gloed". Het vijftal uit Nijmegen brengt op 18 maart het programma "En nu verder" ten gehore in de Julianakerk.

Zangeres Rudi bezingt met haar warme karakteristieke stem soms ontroerend, dan weer met humor haar verwondering over de dagelijkse dingen. De eigen composities zijn uitgebalanceerd en overtuigend. Door het creatief gebruik van hun instrumenten zorgen de muzikanten voor een spannend en kleurrijk geheel. Met schijnbare eenvoud geven zij de Nederlandstalige teksten een extra dimensie.

Bron: Aerden Plaats
link Lees hier alle informatie >>

St.-Annaparochie, 5 maart 2012

Geen grotere containers voor papierinzameling

Er komen geen grotere containers voor papierinzameling op het Bildt. Dit heeft het college besloten naar aanleiding van een evaluatie die is uitgevoerd onder inwoners van het Bildt. Sinds 2009 wordt het oud papier op het Bildt ingezameld met minicontainers. Deze containers hebben een inhoud van 140 liter. Uit steekproeven bleek dat teveel oud papier in de grijze container voor restafval terechtkwam.

Uit de evaluatie gaf 34 procent aan een grotere container te willen, de rest van de ondervraagden gaf aan dat de huidige container kon blijven. Slechts 1 procent gaf aan een extra container te willen. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek ziet de gemeente het Bildt op dit moment dus af van de invoering van een grotere papiercontainer, een container van 240 liter.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 2 maart 2012

Bildtse aardappelclub adopteert oerpieper

Stichting De Bildtse Aardappelweken heeft een oeraardappelras geadopteerd. "Dit zouden meer aardappelclubs moeten doen." De stichting gaf 5000 dollar aan het Centro Internacional de Papa (CIP) in Peru en is nu de trotse eigenaar van oerras 700247, een aardappel uit de andigenum-familie die geteeld werd in Peru. "De precieze naam van de aardappel ken ik niet", zegt Teun de Jong van de Stichting.

"Het ras wordt al lang niet meer op grote schaal geteeld, en dus zijn de genen van deze oerpieper opgeslagen in de Wereldzaadbank op Spitsbergen. In een enorme kluis op uo meter diepte liggen daar vele tienduizenden zaden van - voornamelijk uitgestorven - voedselgewassen opgeslagen.

"Voor fijnproevers die in de toekomst zo'n gewas weer willen gaan telen, is het prachtig dat de zaden daar zijn opgeslagen." De Jong roept andere aardappelorganisaties in Nederland op hun voorbeeld te volgen. "Wij zijn pas de eerste in Nederland die dit doet. En dat als aardappelland!"

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 2 maart 2012

Schoorsteenbrand in Vrouwenparochie

Donderdagmiddag rond 16.32 werd de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand op de Waling Dijkstrastraat.

Een tankautospuit uit Sint Annaparochie en de hoogwerker van Leeuwarden werden hiervoor gealarmeerd. Bij aankomst bleek dat de tankautospuit bemanning het incident zelf aankon en daarop kon de hoogwerker onverrichtte zaken weer terugkeren.

De brandweerlieden hebben de schoorsteen geveegd met de ramoneur.

Bron: 112 Fryslân
link Meer foto's en een video >>

Sint Annaparochie, 28 februari 2012

Gezellige vrijwilligersavond vv St.Anna

De jaarlijkse vrijwilligersavond werd weer een gezellig samenzijn. Gelukkig waren er veel vrijwilligers aanwezig.

Dit jaar was er een dresscode: zwart en wit, de clubkleuren van St.-Anna. De meesten hadden dit opgevolgd en er was veel wit en nog veel meer zwart. De kantine was mooi versierd met zwart-witte slingers en ballonnen. Er was een aantal opmerkelijke verschijningen. Een aantal leden van de activiteitencommissie bijvoorbeeld had zich fraai uitgedost met boa's, pruiken en vleugels. Verder waren er ook boeven te ontwaren incluis bal.

Ook naarmate de avond vorderde werden de gesprekken ook steeds meer zwart-wit. De sfeer werd er nog meer ingebracht door zanger Peter Hagensteijn die haast de gehele avond zong.

Ida van der Molen heeft foto's gemaakt van deze avond die hier >> zijn te bekijken.

Bron: vvstanna.nl

Nij-Altoenae, 28 februari 2012

Bildtweb toont oude foto's

In de kolommen van bildtweb zult u vanaf morgen oude foto`s uit het Bildts Dokumintasysintrum gaan zien. Afspraken tussen het sintrum en bildtweb hebben dit mogelijk gemaakt. De plannen lagen al even in de kast, maar nu is het dan zover.

Klikken op zo'n fototje brengt u naar desbetreffende foto in groter formaat, waar u evt uw op- en/of aanmerkingen kwijt kunt. Wilt u echter nog meer en nog groter de foto's bekijken, dan kunt u beter morgenmiddag (woensdag) tussen 2 en 4 even langsgaan in de bibliotheek, want dan pakt het Dokumintasysintrum weer even uit, en vertoont hele serie's op een groot scherm.

Op bijgaande foto (uit 1910) slagerij Job en Johannes Wassenaar aan het Zuideinde te St.-jabik.

Bron: www.bildtweb.nl

Vrouwenparochie, 28 februari 2012

Aanbieding rapport Dorpsbelang Vrouwenparochie aan wethouder Haarsma

Dorpsbelang van Vrouwenparochie is onder andere bezig met een aantal kleinschalige plannen. Een aantal daarvan worden opgepakt in samenwerking met Woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland. Er is regelmatig een dorpsschouw gehouden en de uitkomsten daarvan zijn nu ook op papier gezet door Mevrouw Joostema uit Berlikum. Zij heeft in opdracht van dorpsbelang een beknopte rapportage gemaakt.

Deze rapportage wordt donderdag 1 maart om 16.00 uur in het kort gepresenteerd en aangeboden aan wethouder Nel Haarsma van de gemeente Het Bildt en aan Folkert Schat van Wonen Noordwest Friesland. Dit zal gebeuren in de molen van Vrouwbuurstermolen.

Bron: Franeker Courant

Menaam, 27 februari 2012

Fietsendief door eigenaar aangehouden

De politie heeft maandagavond een 19-jarige man uit Sint Annaparochie overgebracht naar het bureau, nadat deze door een 42-jarige man uit Dronrijp was aangehouden.

De 42-jarige had zijn fiets onafgesloten tegen een hek bij tennisvereniging Schatzenburg neergezet en was gaan tennissen. Op een gegeven moment ziet hij dat de verdachte zijn fiets optilt en ermee wegfietst.

De man stapt bij zijn tennisleraar in de auto en samen achtervolgen zij de dief. Op de Ryksstrjitwei rijden ze hem klem en houden hem aan. De inmiddels gealarmeerde politie brengt de man over naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten wordt.

Bron: www.politie.nl

Minnertsga, 27 februari 2012

Man aangehouden na mishandeling

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 52-jarige man uit Minnertsga aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 23.45 uur kwam een melding binnen dat op de Meinardswei een ruzie plaatsgevonden had waarbij iemand gewond geraakt was. Ter plaatse werden agenten door een buurtbewoner naar de woning van het slachtoffer gebracht.

Deze 55-jarige man vertelde na een ruzie door een benedenbuurman met een knuppel geslagen te zijn waarbij hij aan zijn hoofd gewond raakte. De agenten hielden de verdachte in zijn woning aan en brachten hem over naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd. De knuppel werd in beslag genomen. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 26 februari 2012

Benefietconcert voor Groate Kerk

Hein Jaap Hilarides

Hein Jaap Hilarides en Hendrik Elings verzorgen samen met bijna alle (oud) Sintjabuurster muzikanten op zaterdag 3 maart een benefietconcert in en voor de Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie. Het concert begint om 20.00 uur.

Het rijtje met gastmuzikanten die dus een ‘thuiswedstrijd’ spelen is aanzienlijk: To go lucky, De Rewi’s (Renny Botma en Wiemer v/d Ploeg), Rudolf Botma, Selskip Alfred Miedema (toneel), Sybe Krol, Jeanine Kramer, Rintje Kas, Jan de Vries, Goffe de Vries, Mellow (Dicky Boomstra, Andre de Vries, Rik Meijer), Ymie Kas (met de Bildtse Trekzak Vrouwen), Tjerk Bosje, Foppe de Lang, Aaltje Wassenaar, Jouke de Boer, Nog Niks (Johannes Nicolai, Bert de Vries, Pieter de Vries), Sjoerd Meijer Accordeongroep, Hendrik Elings en Hein Jaap Hilarides.

Verder levert ook Wilco Berga, Fries schrijver, dichter en beeldend kunstenaar, een bijdrage aan het benefietconcert. Joop Bierma, Tjipke Bloemhof, Dirk Machiela met de Feetwarmers en Erik Schulp hebben hun medewerking onder voorbehoud toegezegd.

Bron: Franeker Courant

Oude Bildtzijl, 26 februari 2012

Over de mooiste straat van Nederland; van Ouwe Syl naar Zwarte Haan

Jan Schuurman Hess

Onderweg, door Friesland, werd het me voortdurend verteld: "Het Bildt, dat is een aparte streek in Friesland. Ze spreken daar Bildts, dat is geen Fries hoor. Maar mooi is het wel." Dat was niets te veel gezegd. De wandeling door het Bildt werd een van de hoogtepunten van de voettocht in het eerste jaar. Over de mooiste straat van Nederland; over een van de mooiste polders van het land, over een van de mooiste dorpen onderweg, en over die ene, bijzondere vrouw.

We treffen elkaar, een hele ploeg partijgenoten uit het Bildt, in de Aerden Plaats, in het prachtige dorp Ouwe Syl. Het Bildt ligt in het noordwesten van Friesland, tegen de Waddenzee aan; prachtige polders op zware zeeklei, en met dorpen zo mooi dat het duizelt wanneer je alleen al naar de namen luistert, Ouwe Syl, Nieuwe Syl, Zwarte Haan.

Bron: De voettocht van Jan
link Lees het hele verslag >>

Sint Annaparochie, 24 februari 2012

Weer prachtig jaarverslag vogelwacht

Witkopstaartmees

Deze week viel het 'Jaarferslag 2011 Feugelwacht "Het Oud-Bildt"' weer in de bus. Zoals elk jaar is het een prachtig uitgevoerd document met schitterende foto's en interessante informatie.

In zijn voorwoord blikt voorzitter Bauke Tuinhof nog even terug op het afgelopen jaar. De aantallen van de meest voorkomende vogelsoorten op het Bildt, de kiviet en scholekster laten een wisselend beeld zien. "Het voorjaar kwam voor de weidevogels maar moeilijk op gang. Door de droogte in het begin, was er weinig eten voor de vogels, waardoor ze vervolgens moeizaam en later aan de leg kwamen. Een voordeel hierbij was, toen de vogels wel aan de leg kwamen, er in onze regio al veel landbouwwerk was gebeurd en dat er door landbewerking minder legsels verloren zijn gegaan. Terugkijkend op het afgelopen seizoen, hebben we wel weer moeten vaststellen, dat in bepaalde gebieden de populatie van kievit en scholekster terugloopt. Wel zien we een verandering in het gedrag van de vogels en dat ze in elkaars gezelschap gaan broeden. Dit resulteert dat er in bepaalde gebieden een toename van het aantal broedgevallen is waar te nemen", aldus Tuinhof.

Bron: Jaarverslag 2011 Vogelwacht
link Lees verder >>

Stiens, 24 februari 2012

450 jaar Sweelinck: Liet fan wyn en oargel

Onder deze titel brengt de Sweelinck Cantorij uit Stiens een ode aan de naamgever van het koor: Jan Pieterszoon Sweelinck ( 1562 – 1621 ). Internationaal is hij Nederlands beroemdste componist als maker van virtuoze orgelmuziek - voorloper van o.a. J.S.Bach – en verrassende koormuziek. Het concert vindt plaats op 14 oktober in de Groate Kerk te Sint Jacobiparochie.

Eén van de hoogtepunten is het “Liet fan wyn en oargel” . Speciaal voor deze concertreeks gecomponeerd door Frank van Nimwegen op tekst van de Friese dichteres Margryt Poortstra. Zij liet zich inspireren door Sweelinck’s favoriete instrument: het orgel. Frank van Nimwegen maakte in zijn compositie gebruik van elementen uit bekende werken van Sweelinck.

Bron: vanplan.nl

Sint Annaparochie, 25 februari 2012

Extra krediet voor Bildtse campus

De gemeenteraad van het Bildt

Gemeente het Bildt geeft € 175.000 aan het campusproject in Sint Annaparochie. Eind dit iaar komt het college met een plan.

De kosten voor de gewenste campus komen neer op € 14 miljoen. Hiervan is € 10 miljoen verzekerd. Bij een goed projectplan wil de provincie mogelijk nog 2 ŕ 3 miljoen euro investeren.

Met het extra bedrag dat nu door de raad is toegezegd, hoopt het college het idee zo uit te werken dat het eind dit jaar aan de raad kan worden gepresenteerd.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 24 februari 2012

Werk Fred van der Wal naar New York

Fred van der Wal is uitgekozen om te exposeren in de groepstentoonstelling Dutch Scenes in New York. De expositie is van 14 mei tot en met vrijdag 15 juni.

Fred van der Wal uit Sint Annaparochie is lid van de Amsterdamse Arti et Amicitiae. Deze sociëteit is gelieerd aan vergelijkbare organisaties in Londen en New York. In mei is er een uitwisseling met de in 1871 opgerichte prestigieuze Salmagundi Club. Een hele eer? Van der Wal blijft nuchter: "Ik vind het wel erg leuk, maar verder niks."

Voorafgaand aan de expositie vindt er een selectie plaats in Amsterdam. Van der Wal moet daarvoor vier werken inleveren. Uit dit viertal, twee schilderijen en twee tekeningen, wordt door Arti et Amicitiae een keus gemaakt die vervolgens naar Amerika wordt gestuurd. Er gaat minimaal een schilderij of tekening naar de expositie.

Van der Wal heeft in 1969 al eens in de Lester Kingsley Gallery in New York al eens geëxposeerd. Hij gaat niet zelf zijn tentoonstelling in New York bekijken.

Bron: Franeker Courant

Nieuwebildtzijl, 23 februari 2012

Honderdjarige Bilkert: graan, geen piepers

Eeltje Tjepkema is honderd. Foto LC/WIETZE LANDMAN (gescand)

Eeltje Tjepkema uit Nieuwebildtzijl wordt vandaag honderd. Hij woont nog op zichzelf, met thuiszorg, aan de Nieuwebildtdijk.

"Sűnt myn santjinde ha ik op 'e trekker sitten. Altiten yn it graan, terskje en ploegje. Ik ha nea in ierappel sjoen." Dat is natuurlijk niet waar; de Bildtstars staan geregeld dampend op tafel. Tjepkema kan er zelf ook wel om lachen. Een leven vol graan op een land vol aardappels.

Zijn vader, boer, had geen plek in het bedrijf voor de jonge Eeltje. "Te min lân. Hy hie genôch oan myn broer." En dus ging Tjepkema in loondienst bij Siderius in Oudebildtzijl. In 1946 begon hij voor zichzelf, ook in het graan. "Dat sit yn'e famylje. Myn broer en ús heit sieten ek yn it graan."

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

St.-Annaparochie, 23 februari 2012

Straat Sint Anne weer open na klachtenregen

Voetgangers kunnen weer door de Beuckelaerstraat in Sint Annaparochie. Eerder sloot de gemeente de straat juist af.

Vanwege de verbouwing van het Zorgcentrum het Bildt, dat deels aan de Beuckelaerstraat ligt, besloot de gemeente een deel van de straat begin deze maand volledig af te sluiten. Vanwege de veiligheid, liet de gemeente weten, en voor een periode van twee jaar.

Het groot materieel dat bij de verbouwing wordt gebruikt zou gevaar opleveren voor de fietsers en voetgangers die de straat dagelijks gebruiken. Daaronder zijn veel schoolkinderen.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Minnertsga, 20 februari 2012

Sterrengala op Krokusconcert Oranje

Kevin Costner, Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Johnny Depp, Harrison Ford: ze kwamen allemaal voorbij op het Krokusconcert dat de fanfare van christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga zaterdag 18 februari verzorgde in de Meinardskerk in Minnertsga. In muzikaal opzicht, dan. Want het concert stond geheel in het teken van film en musicals. Vandaar dat Oranje de rode loper uit had gelegd om alle Hollywood-sterren in de muziek een plekje te geven. Dat viel in goede aarde. Want niet alleen bood het programma een sterrencast, ook het publiek wist de opzet te waarderen gezien de goede opkomst.

Het waren de muzikanten van Oranje zelf die in de voorbereiding op het Krokusconcert bij dirigent Jouke Hoekstra mochten aangeven, welke muziek ze het liefst wilden spelen op het sterrenconcert. Dat leverde een keur van suggesties op wat uiteindelijk leidde tot een boeiend, afwisselend programma. Zo kwamen titelsongs en melodieën uit vele films en musicals voorbij.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Sint-Jacobiparochie, 23 februari 2012

Informatiebord bij De Groate Kerk

Blije gezichten bij de overdracht van het nieuwe informatiebord voor de Groate Kerk. Geheel links voorzitter mevrouw Eelkje Hilarides van Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, direct rechts naast het bord penningmeester Bas Brouwer van het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob en rechtsboven (met stropdas) voorzitter Wiep Koehoorn van de Stichting Jabikspaad Fryslân. Foto: Gerhard Bakker

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft een nieuw informatiebord geplaatst bij De Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie. Het werd zaterdag 18 februari 2012 overhandigd aan bestuursleden van de stichtingen Kultureel Sintrum De Groate Kerk en de Stichting Jabikspaad Fryslân en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Op het informatiebord is te lezen dat er in de Groate Kerk niet alleen een cultureel centrum is gevestigd, maar ook dat er in het voorportaal een pelgrims informatiecentrum zit van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en de Stichting Jabikspaad Fryslân. Dit informatiecentrum, dat iedere tweede en vierde zaterdag van de maand geopend van 11.00 tot 15.00 uur, kan ook bezocht worden door belangstellenden en toeristen. Wanneer de kerk gesloten is, kan de sleutel opgehaald worden bij De Jacobshoeve (honderd meter ten westen van de Groate Kerk).

Met het plaatsen van het informatiebord is er een punt gezet achter het project "Herbestemming Groate Kerk".

Bron: Stichting Alde Fryske Tsjerken
link Lees het hele bericht >>

St.-Annaparochie, 20 februari 2012

Gemeente wil elektrische dienstauto

Gemeente het Bildt onderzoekt de mogelijkheden voor de aanschaf van een elektrische en duurzame dienstauto. De elektrische dienstauto zou kunnen worden gebruikt door medewerkers van de gemeente voor dienstreizen. De medewerkers laten de eigen auto dan bij het gemeentehuis staan en hebben dan de mogelijkheid, om eventueel carpoolend in de elektrische auto te gaan. Deze vorm van vervoer is minder belastend voor het milieu.

De gemeente het Bildt hoopt hiermee het goede voorbeeld te geven en het sluit prima aan bij het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Vanuit het fonds Duurzaamheid en Klimaat van de Milieuadviesdienst, is budget beschibaar voor onderzoek naar de aanschaf van een elektrische dienstauto.

In Oudebildtzijl komt een oplaadpunt voor elektrische auto’s. De paal zal worden gerealiseerd aan de Keuningsstreek in het dorp. In overleg met dorpsbelang is voor deze locatie gekozen. Dit omdat het aansluit bij andere initiatieven om in het dorp duurzame activiteiten te ontwikkelen, zoals elektrische fluisterbootjes voor recreanten. Een tweede oplaadpaal zal bij het gemeentehuis geplaatst worden.

Bron: gemeente het Bildt

Ouwesyl, 20 februari 2012

De Mudbirds in Memphis

De Mudbirds

Alan Laws en René Tweehuysen uit het Friese Oude Bildtzijl vormen sinds 2007 het duo the Mudbirds. Alan op bluesharp en René als een van de weinigen in Nederland op een dobro-gitaar (hoge snaren, te bespelen op schoot met slidebar, fingerpics en metalen resonatoren in de klankkast). In oktober waren zij het eerste bluesduo dat de Dutch Blues Challenge won. Vanwege stemproblemen bij Alan was het lang ongewis of ze ook mee konden naar de International Blues Challenge in Memphis, maar gelukkig kwam ook dat goed. Ze vielen daar niet in de prijzen, maar het was een fenomenale ervaring om er in Memphis bij te zijn.

De stijl van het duo is een smaakvolle mengeling van blues en folk met hier en daar een sprankje country en gospel. Het repertoire bestaat uit zowel covers en traditionals als eigen liedjes. Inspiratie haalden The Mudbirds vooral uit de blues van voor de Tweede Wereldoorlog, zoals die van legendarische artiesten als Robert Johnson en Blind Willie Johnson. Originele basisblues gegoten in eigen arrangementen voor hun dobro en mondharmonica. Heerlijke pure luisterblues.

Bron: www.bluesmagazine.nl
link Lees het hele bericht >>

Berltsum, 19 febrewaris 2012

Man ferwûne by fernielerij

In ynwenner (21) fan Sint Anne is sneontenacht yn Berltsum oanhâlden. Hy hie earder dy nacht in rút fan in gebou oan it Hemmemaplein fernield en rekke dęrby ferwûne.

Doe't de plysjes űnderweis wiene nei it plak dęr't de fertochte węze soe, seagen se twa persoanen rinnen. Ien hie in flinke snijwűne en moast de dieder węze.

De fertochte is nei behanneling yn it sikehűs nei it plysjeburo brocht.

Bron: omrop Fryslân

St.-Annaparochie, 17 februari 2012

Bilkerts krijgen lagere OZB-aanslag

Friezen met een eigen woning moeten in 2012 meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen. Op Terschelling stijgt de ozb-aanslag die de gemeente jaarlijks oplegt met 13,9 procent. Het Bildt is de enige gemeente waar eigenwoningbezitters minder ozb betalen (1,4 procent verlaging).

Uit onderzoek van het Friesch Dagblad onder 26 van de 27 Friese gemeenten (Vlieland is er nog niet uit) blijkt dat de inwoners gemiddeld 5 procent meer onroerendezaakbelasting moeten gaan betalen. De WOZ-waarde van de woningen is over het algemeen wel gedaald.

Doordat op het Bildt de WOZ-waardes van de woningen over het algemeen zijn verlaagd, hoeven de inwoners met een eigen woning 1,4 procent minder ozb te betalen dan in 2011. Ook voor inwoners van Harlingen (blijft gelijk) en Leeuwarderadeel (stijging van 1,7 procent) verandert er niet veel.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Minnertsga, 17 februari 2012

SC Heerenveen speelt in Minnertsga

SC Heerenveen

Achter de schermen wordt druk gewerkt om SC Heerenveen naar Minnertsga te halen. Zo de plannen er nu voorliggen speelt SC Heerenveen zijn laatste wedstrijd van het seizoen op de Sportfinne. Het wordt een echt voetbalfeest, aldus de PR-commissie. 'Een geweldige kans voor de VV Minnertsga en het dorp om ons van de beste kant te laten zien'.

Het voetbalfeest begint met een clinic voor de jeugd. Dan spelen de veteranen van Heerenveen tegen de veteranen van Minnertsga. DAt is een echte aanrader. Daarna neemt het Eerste van VV Minnertsga het op tegen het Eerste van SC Heerenveen.

Dit bericht komt uit de dorpskrant die midden februari is uitgekomen. Kennelijk is de laatste berichtgeving omtrent de nieuwe trainer niet meegenomen. Maar, dit zou dus ook betekenen dat Van Basten voet op 'Minnertsgeaster grűn set'.

Bron: Dorpsberichten Minnertsga

St.-Annaparochie, 17 februari 2012

Bloemkool duur, spruitjes bijna niet meer te krijgen

Veel groenten zijn op dit moment erg duur. Door de vorst van de afgelopen weken zijn er zowel in Nederland als in Spanje problemen met de oogst. "In blomkoal kostet sa'n trije euro yn de winkel, wylst dat gewoanwei yn dizze tiid mar twa euro is", vertelt Riny Smeding van groothandel Smeding Groenten en Fruit. "Yn Spanje hat it de ôfrűne wiken fęrzen. Dęrtroch is it groeiproses fan grienten as blomkoal en iisberchslaad mei in pear wiken fertrage. Dit betsjut dat it oanbod fan grienten minder grut is, en dus wurdt de priis heger." De prijs is waarschijnlijk over twee weken weer op normale hoogte.

De groothandel uit Sint Annaparochie heeft inmiddels helemaal geen spruitjes meer op voorraad. Smeding: "Dy komme út Nederlân en binne ferferzen. Gewoanwei hâldt it heal maart op mei de tafier fan sprútsjes, mar no is dat al in pear wiken earder. Ek de prei hat wat problemen hân. Dy komt noch net goed út de grűn, mar dat is net bot yn de priis te merken."

Bron: Friesch Dagblad

St.-Jacobiparochie, 16 februari 2012

Jitske Krol-Dirksma Lid in Orde van Oranje-Nassau

Op donderdag 16 februari is Jitske Krol-Dirksma uit St.-Jacobiparochie benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Gerrit Krol speldde mevrouw Krol-Dirksma de Koninklijke versierselen op tijdens een bijzondere vergadering van de Tennisvereniging St Jacob.

Mevrouw Krol krijgt de onderscheiding vanwege betrokkenheid bij veel activiteiten. Vanaf 1987 tot nu is Jitske Krol bestuurslid/penningmeester van Gymnastiekvereniging St.-Jacob. Mevrouw Krol is jeugdtrainer en scheidsrechter tijdens wedstrijden en uitvoeringen. Samen met haar echtgenoot beheert zij de kas van deze vereniging.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees het hele bericht >>

St.-Annaparochie, 15 februari 2012

Nieuwe viertalige lesbrief en website voor Bildtse basisscholen

Op Valentijnsdag presenteerde de Kemissy Meertalighyd van de gemeente het Bildt in de raadszaal haar vierde viertalige lesbrief die deze keer het thema ‘Kûnst op het Bildt’ mee kreeg.

De presentatiedatum was gekozen om de liefde voor de taal, het gebied en al zijn kunstrijkdom te benadrukken. De lesbrief is bedoeld voor de bovenbouw van alle basisscholen op het Bildt en kan veelzijdig gebruikt worden.
Vier kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines werden geďnterviewd in een verschillende taal: Bildts, Fries, Nederlands en Engels. De kunstenaars Hendrik Elings, Simy Sevenster, Ellen Floris en Paulien Ploeger vertelden aan de interviewster wat hen bindt en inspireert op het Bildt.
De leden van de Kemissy maakten lesmateriaal bij de interviews. De teksten werden op CD-rom ingesproken, zodat de verhalen beluisterd en meegelezen kunnen worden. De onderwijsbegeleidings-dienst Cedin verzorgde de interviews, begeleiding en opmaak.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>
link Ga naar de vernieuwde website >>

Leeuwarden, 14 februari 2012

Goedkoop trouwen op het Bildt

Tussen de Friese gemeenten zit veel verschil in trouwtarieven. Ameland is met bijna vierhonderd euro meer dan tweemaal zo duur als veel andere gemeenten.

Goedkope uitschieter is Littenseradiel. Deze gemeente brengt maar 126,50 euro in rekening, maar merkt niet dat dit lage bedrag veel extra bruidsparen oplevert.

Ook op het Bildt (134,20 euro) en in Dantumadiel (144,45 euro) is het goedkoop trouwen. Overigens rekent Littenseradiel op vrijdagmiddag, het meest populaire tijdstip om te trouwen, het avondtarief van 189,50 euro.

Bron: Friesch Dagblad
link Lees het hele artikel >>

Akkrum, 14 februari 2012

Minnertsgaster (40) gewond bij ongeval Akkrum

Een veertigjarige man uit Minnertsga is dinsdagochtend vroeg met zijn busje bij Akkrum van de weg geraakt.

Door onbekende oorzaak botste hij op de A32 ter hoogte van het tankstation tegen een voor hem rijdende vrachtwagen. Die werd bestuurd door een veertigjarige man uit Ternaard.

De Minnertsgaster raakte vervolgens de macht over het stuur kwijt en schoot met zijn wagen een weiland in. De brandweer heeft hem uit de auto bevrijd. De man is met nek- en beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jabicobiparochie, 13 februari 2012

Eetpiraat gepakt op Oudebildtdijk

In café De Oosthoek aan de Oudebildtdijk is dit weekend een flessentrekker opgepakt. De 51-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, kon de € 50 waarvoor hij had gedronken niet betalen.

Het personeel belde de politie, die de man vervolgens meenam naar het bureau. Daar bleek dat de man de afgelopen dagen een spoor van onbetaalde rekeningen had achtergelaten op Het Bildt.

Hij at en sliep in De Witte Klok in Oudebildtzijl zonder te betalen, en ook in café het Grauwe Paard in hetzelfde dorp betaalde hij zijn natje en droogje niet. De man zit nog vast.

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Jabik, 13 febrewary 2012

Swingende presintasy 'Der’t ik weg kom' fan Hein Jaap Hilarides

Guster presinteerde Hein Jaap Hilarides de cd 'Der’t ik weg kom' in cafee De Oosthoek aan 'e Oude-Dyk. 't Waar een groat sukses, de ferskillende nummers swingden de pan út. 't Publyk fon 't spitich dat 't al ôflopen waar.

De 15 Bildtse fersys op 'e CD binne opgenommen met Hendrik Elings (slagwerk, sang), Rik Meijer (gytaar), Oeds Bouwsma (kontrabas, sang) en Hans Wijnbergen (saksen). De nummers lope útnander van fan dâns- ant lústerfersys en 'e styl farieert fan jazzy tot authentike folksliedsys. De klanken en 't ritme fan 't Bildts bepale de sfeer fan 'e nummers.

Bron: Kirsten Zwanenburg
link Hier 't fragmint: 'Kike op 'e dyk' >>

Frouwbuurt, 13 februari 2012

De hel van het Noorden

Het was de afgelopen druk met schaatsers op natuurijs. Ook de Blikvaart, de 'hel van het Noorden', trok duizenden liefhebbers. Op YouTube is te zien hoe het ijs daar was.

Elfstedentocht 2012 -Zeer slecht ijs op blikvaart
Zeer slecht ijs op blikvaart. Werkzaamheden ivm. vaarroute Elfstedentocht zorgen voor slecht ijs.
Wandelen in Oude Leije - Elfstedentocht 2012
Vanmorgen - na extreem koude nacht - op de Blikvaart gefilmd. Het ijs is zeer slecht, er kan niet geschaatst worden en er ligt een groot wak. Luister naar het verhaal van deze 'lopende' schaatser, ondernemer in softijs-apparatuur. Mooi toch?!
 
Elfstedentocht ijs schrapen op de Blikvaart
De Provincie Friesland heeft te laat de boten & pontons uit de Blikvaart gehaald. Hierdoor is het ijs heel erg slecht. Nu wordt met kranen getracht de bovenkant van het ijs te schrapen.
Elfstedenkoorts op de Blikvaart
De elfstedenkoorts loopt op en het ijs is boven verwachting.
 
Kinderen vegen ijs op Blikvaart
Iedereen helpt mee om het ijs te vegen op het elfstedentocht traject.
Schaatsen op Blikvaart - De Hel van het Noorden!
Twee dagen na de 'nee' van voorzitter Wiebe Wieling een stuk van de Blikvaart geschaatst. Slecht ijs, zand, scheuren, riet op het ijs..... kortom De Hel van de Noorden. Genieten!
 
Bron: YouTube.com

Sint Jacobiparochie, 13 februari 2012

Flessentrekker aangehouden

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van flessentrekkerij. Het personeel van een horecagelegenheid aan de Oudebildtdijk waarschuwde de politie omdat de man de rekening niet kon of wilde betalen.

Agenten gingen met de man in gesprek. Hij had volgens eigen zeggen geen geld om te betalen. De 51-jarige werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek al snel dat hij de afgelopen periode diverse Friese horecabedrijven had gedupeerd door de rekeningen niet te betalen. De verdachte werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Bron: www.politie.nl

Dokkum, 11 februari 2012

Prachtige 5 Gemeenten toertocht

Foto: © Jochem Wiersma

Zaterdag hebben 1.000 tot 1.500 personen onder prachtige weersomstandigheden de 5 Gemeenten toertocht op het ijs verreden. De deelnemers bezochten op de schaats de gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel, Ferwerderadeel, 't Bildt en Leeuwarderadeel.

Er kon worden gestart in Dokkum, Burdaard, Bartlehiem, Ferwert, Hallum, Alde Leie, Wyns en Stiens. De tocht was 85 kilometer lang. Knooppunten van de routes waren Burdaard en Bartlehiem, waardoor het op die plaatsen gezellig druk was. Er zijn in elk geval twee personen naar het ziekenhuis vervoerd. In Dokkum en Burdaard reden ze tegen een brug.

De tocht kon na 15 jaar jaar weer worden uitgescheven en de organisatie spreekt van een groot succes.

Bron: WâldNet.nl

Sint Annaparochie, 10 februari 2012

Middelsee houdt vast aan koers

burgemeester Gerrit Krol

De drie Middelsee gemeenten willen binnen een maand met Franekeradeel, Harlingen en Littenseradiel praten over fusie. Dit is besproken op het overleg tussen de colleges van b. en w. van Leeuwarderadeel, het Bildt en Menameradiel dinsdag in Sint Annaparochie.

De drie laten elkaar niet los en streven nog altijd naar een grote plattelandsgemeente. Dit was al langer het plan, "maar we zetten nu echt de stap", aldus Gerrit Krol, burgemeester van het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant

Ouwe-Syl, 10 februari 2012

Bildts schoolschaatsen 2012

Nadat veel basisscholen eerder deze week al een eigen kampioenschap hadden georganiseerd, is vrijdagmiddag het Bildts schoolschaatskampioenschap verreden. Met meer dan 100 deelnemers in vier categorieën, was het “tige drok”op de Ouwe Sylster ijsbaan.

Onder een heerlijk zonnetje, maar een straffe wind werd veel strijd geleverd. Terecht, want naast het winnen van een fraaie medaille, mogen de winnaars de wisseltrofee een jaarlang te pronk zetten.

Bron: Ouwe-Syl.nl
link Lees hier de uitslagen >>

Ljouwert, 10 febrewaris 2012

J.P. van der Bildtstraat, Froubuorren

Gjin jild foar dyk N393

De provinsjale dyk N393 troch it noardwesten fan Fryslân wurdt foarearst net oerdroegen oan gemeenten dêr. De dyk giet fan Harns nei Stiens, troch de gemeenten Frjentsjerteradiel en It Bilt.

Yn guon doarpen is de situaasje sa dat de stoepen fan de gemeente binne en de dyk fan de provinsje. De kwaliteit fan de dyk is foaral yn Froubuorren, Minnertsgea en Tsjummearum op dit stuit net optimaal. Om dy reden soe de dyk oerdroegen wurde oan de gemeenten, mar dęr is gjin jild foar.

De provinsje ferwachtet de oerdracht net earder as yn 2016.

Bron: omrop Fryslân

St.-Annaparochie, 09 februari 2012

foto: www.ouwe-syl.nl

Bildtse Toertocht op 11 februari

Stichting IJswegencentrale het Bildt organiseert op zaterdag 11 februari een schaatstoertocht door het Bildt. Inschrijving,start en finish vanaf camping de Blikvaart te St.-Annaparochie.

Start: tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Afstanden: 10, 30 en 60 kilometer. De eindcontrole sluit om 17.00 uur. Voor iedere deelnemer die de tocht volbrengt is er een mooie medaille. Koek en zopie zijn langs de route verkrijgbaar en ruime parkeergelegenheid is aanwezig.

Geniet van het unieke Bildtse landschap in winterse sferen!

Bron: gemeente het Bildt

Sint Jacobiparochie, 09 februari 2012

Zes aanhoudingen bij hennepkwekerij Sint Jacobiparochie

De politie heeft donderdagmorgen in een pand aan de K.L. de Vriesstraat zes personen aangehouden op verdenking van het vervaardigen van hennep. Het gaat om drie personen uit Sint Jacobiparochie - twee vrouwen van 20 en 26 jaar en een 32-jarige man - en drie inwoonsters van Leeuwarden van 62, 44, en 22 jaar.

De agenten kwamen de hennepkwekerij op het spoor via eigen onderzoek en anonieme tips. In de kwekerij troffen de agenten de vier vrouwelijke verdachten aan die bezig waren de henneptoppen te knippen. In de inpandige woning werden de 32-jarige man en de 20-jarige vrouw aangehouden. In het pand troffen de agenten 350 hennepplanten aan. De elektriciteit werd illegaal afgenomen.

Alle zes verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten.

Bron: politie.nl

Leeuwarden, 8 februari 2012

Piet Jetze Faber. Foto: LC (gescand)

22 Rayons, 22 hoofden

Zij vellen het finale oordeel. Hun woorden tellen. Ze kunnen het licht op groen zetten of de hoop op een tocht doen smelten. De rayonhoofden van de zestiende Elfstedentocht. Tweeëntwintig stuks.

Allemaal baas over zo'n 10 kilometer van 's werelds beroemdste schaatstocht. Hoe dik is het ijs, waar liggen wakken en hoe krijgen ze die zo snel mogelijk dicht. Een zware taak rust op hun schouders, want heel Nederland kijkt mee.

Allemaal mannen en allemaal boven de vijftig. No-nonsense types. Nuchtere kerels die het boerenverstand gebruiken en zich de kop niet gek laten maken door een paar nachten vorst of hijgerige cameraploegen. Slechts vier bemachtigden zelf een elfstedenkruisje.

Bron: Leeuwarder Courant
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 8 februari 2012

Glijpartij brengt Maarten van Rossem naar 't Bildt

Maarten van Rossem

Oud-Bilkert Hans Hoitsma heeft er een gebroken been voor over gehad, maar het is hem gelukt: Amerikakenner, historicus en mediadeskundige Maarten van Rossem komt naar het Bildt. Op vrijdag 18 mei geeft hij om 20.30 uur een conference in café De Oosthoek aan de Oudebildtdijk. Er is maar plaats voor zo'n 65 mensen, en de kaarten waren dan ook razendsnel uitverkocht.

"Van Rossem past perfekt bij de Bildtse mintaliteit. Bilkerts hewwe hur aigen mening en binne recht foor de raap. Soa sit Van Rossem ok innander", zegt Hoitsma. Prioriteit was dat Bilkerts en oud-Bilkerts als eerste kaarten konden krijgen voor de show, en dat is gelukt.

Bron: De Bildtse Post
link Lees verder >>

Sint Annaparochie, 8 februari 2012

Het Bildt is klaar voor de tocht der tochten.

Leden oan de Bildtse lJswegencentrale schuiven sneeuw (foto: Jelte de Jager)

Als de Elfstedentocht doorgaat, dan is het Bildt er klaar voor. De Blikfaart ligt er grotendeels goed bij. Tussen Vrouwbuurtstermolen en Alde Leije was gisteren nog wel een wak van enkele meters breed. Er wordt hard gewerkt dit op tiid dicht te krijgen.

Dat zegt Piet Jetze Faber, rayonhoofd van het Bildt. Faber ziet toe op het 13 kilometer lange Bildtse deel van de Elfstedenroute, van het Wiersylsterrak tot de dam bij Alde Leie. Daartoe behoort ook het beruchtste deel van de 'hel van het noorden', de Blikfaart. Het zijn extreem drukke dagen voor het rayonhoofd, maar volgens de Stannebuurtster ligt het Bildtse ijs er grotendeels goed bij. Eind januari werd het werk aan de kades, voor de vaarroute, stilgelegd met het oog op de tocht.

Bron: De Bildtse Post
link Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 4 februari 2012

DJ Meint laat Groene Hok swingen

Getuigenoproep brandstichting jeugdhonk

De politie onderzoekt een brand in de opslagruimte van het jeugdhonk aan de Kadal. Omstreeks 01.00 uur werd de brand opgemerkt door een voorbijganger die vervolgens de brandweer inschakelde. Op het moment van de brand was er niemand in het jeugdhonk aanwezig.

Vanwege het vermoeden dat het mogelijk om brandstichting gaat, komt de politie graag in contact met getuigen of mensen die informatie hebben over de brand. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Bron: politie.nl

Sint Jacobiparochie, 3 februari 2012

IJspret op de ijsbaan van Sint Jacobiparochie. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

De baan is open!

Zodra het vriest komen de ijsclubbestuurders in beweging. De banen moeten open, het liefst zo snel mogelijk. De LC hield deze week een ijsdagboek bij in Ulesprong en Sint Jacobiparochie.

Lees alles over de ijsclubs Klein Begin en St. Jacob e.o. in de zaterdagbijlage Sneon & Snein.

Op de foto: ijspret op de ijsbaan van Sint Jacobiparochie. Foto Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Bron: Leeuwarder Courant

Katwijk, 2 februari 2012

Verblijfsvergunning voor Aram Hassan (12)

Aram Hassan

Aram Hassan, zijn ouders en jongere broertje krijgen een verblijfsvergunning. Minister Gerd Leers van immigratie en asiel heeft deze week besloten voor het Iraakse gezin gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Het gezin werd in oktober nog overgeplaatst van het azc in Sint Annaparochie naar de opvang voor uitgeprocedeerde gezinnen in Katwijk.

Arams ouders wonen sinds 1998 in Nederland. Beide kinderen zijn in het azc van Den Helder geboren.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 1 februari 2012

Hein Jaap Hilarides

Hein Jaap Hilarides in De Oosthoek

Zondag 12 februari 2012 om 16.00 uur presenteert Hein Jaap Hilarides de cd Der’t ik weg kom in café De Oosthoek aan de Oude Bildtdijk te St.-Jacobiparochie. De 15 Bildtse liedjes zijn opgenomen met Hendrik Elings (slagwerk, zang), Rik Meijer (gitaar), Oeds Bouwsma (contrabas, zang) en Hans Wijnbergen (saxen). De nummers lopen uiteen van dans- tot luisterliedjes en de stijl varieert van jazzy tot authentieke volksliedjes. De klanken en het ritme van het Bildts zijn bepalend voor de sfeer van de nummers.

De muziek en de teksten zijn van de hand van Hilarides, met uitzondering van de teksten van ‘De kop d’r foor’ en ‘Hestaven’, die geschreven zijn door respectievelijk Th. Polstra en J.D. Krottje. De tekst van ‘Brechy’ is een vertaling van ‘Richt fan Amelân’. ‘De Noordse balk’, een compositie van Waling Dijkstra, is bewerkt en vertaald door Hilarides.

Bron: Liwadders.nl

Stiens, 29 januari 2012

Dubbel pech voor automobilist Sint Anne

Dubbel pech voor een 54-jarige automobilist uit Sint Annaparochie die zaterdagavond met een kapotte auto op de Stienzerhegedyk in Stiens stond.

Agenten zagen hem staan en constateerden dat hij nog diverse boetes open had staan en gijzelingen uit moest zitten. De verdachte is overgebracht naar het bureau, zijn auto in beslag genomen en afgevoerd.

Bron: Leeuwarder Courant

Berlikum, 29 januari 2012

Aanhouding wegens bedreiging

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 uur een 18-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie aangehouden voor bedreiging.

De 18-jarige had in een horecagelegenheid in Berlicum een medewerker bedreigd. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

 

Bron: politie.nl

Amsterdam, 27 januari 2012

Huizen op het Bildt 18,5 % goedkoper

In 2011 steeg de gemiddelde koopsom van alle in Nederland verkochte woningen met 0,2 procent tot 240.100 euro. Het aantal transacties nam echter af met 4,3 procent tot 120.739. Dit blijkt uit onderzoek van de website Woningmarktcijfers.nl op basis van de werkelijke koopsomgegevens van het Kadaster.

De gemeente Pekela is met gemiddeld 133.000 euro opnieuw de goedkoopste woongemeente van Nederland in 2011. Daarna volgen De Marne en Kerkrade met respectievelijk 136.800 en 138.300 euro. In vier van de tien goedkoopste gemeenten daalde de gemiddelde koopsom, met de Friese gemeente Het Bildt (-18,5 procent) als uitschieter. In de overige gemeenten ging de gemiddelde koopsom licht omhoog.

In Blaricum betaalden kopers in 2011 gemiddeld 775.000 euro voor een bestaande koopwoning. Daarmee is Blaricum opnieuw de duurste woongemeente van Nederland.

Bron: De Telegraaf

Sint Annaparochie, 25 januari 2012

Afscheid van Baukje Tilma-van Dijk

Baukje Tilma begeleidt op piano het zangduo Tjerk Bosje en Andries Bosma. FOTO BILDTSE POST (gescand)

Op 9 januari jl. overleed Baukje Tilma-van Dijk. Tilma verwierf op het Bildt onder andere bekendheid met het schriiven en bewerken van muziek voor de Bildtse Revú. Tjerk Bosje en Andries Bosma, zangers van de Revú, gedenken haar.

Tot februari 2009 is Baukje met ons op pad geweest met 'n Bildtse Overdâg of 'n Bildtse Aven, een programma van liedjes uit de Bildtse revue en met verhalen en anekdotes over en uit het Bildt. Wij als zangers en Baukje aan de piano als begeleidster. Altijd een dankbaar publiek. 't Verveelde ons nooit. Aan die mooie tijd met Baukje bewaren wij heel goede herinneringen.

Bij het afscheid op zaterdag 14 januari verwoordde neef Ane Peter van Dijk het zo treffend: Het slotakkoord van de levenssymfonie van Baukje Tilma-van Dijk heeft geklonken. Het was een móóie syrnfonie.

Bron: De Bildtse Post
link Lees verder >>

Minnertsga, 25 januari 2012

Piet Spoelstra

Piet Spoelstra (90) uit Minnertsga wint horloge

De 90-jarige Piet Spoelstra uit Minnertsga heeft het Hugo Boss horloge ter waarde van € 350 gewonnen bij de kerstpuzzelactie van de Leeuwarder Courant.

Uit de honderden inzendingen werd hij als winnaar getrokken. Het horloge werd aangeboden door Juwelier Kramer uit Franeker. De oplossing van de puzzel was 'implementeren'.

Pieter Loonstra van de NDC Mediagroep reikte namens Juwelier Kramer het horloge uit aan de heer Spoelstra.

Bron: Nijsnet.nl

Sint Annaparochie, 25 januari 2012

Gemeente geeft mogelijk subsidie voor lichtinstallatie

Gemeente het Bildt is van plan om Voetbalvereniging Sint Jacob subsidie te geven voor de aanschaf en aanleg van een lichtinstallatie. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim € 27.000. Het college van B&W heeft hiervoor een voorstel bij de gemeenteraad ingediend.

In 2005 heeft de gemeente met VV Sint Jacob uit St.-Jacobiparochie afgesproken, dat er uiterlijk in 2011 overleg zou zijn over mogelijke aankoop van een strook grond voor een tweede trainingsveld. De vereniging had namelijk de wens om een tweede trainingsveld aan te leggen. Uit onderzoek door de KNVB is gebleken dat de club voldoende veldruimte beschikbaar heeft en dat uitbreiding niet noodzakelijk is.

Om toch de mogelijkheden voor de club te vergroten werd gekeken naar de aanschaf van een lichtinstallatie. Zo zou in de avonduren het wedstrijdveld ook beschikbaar kunnen zijn voor trainingen. Op die manier zouden in de bestaande ruimte de trainingsmogelijkheden kunnen worden vergroot.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 23 januari 2012

10 Engelse Mijlen van St.-Anna: harde wind en flink wat regen

Gister - ja op zondag! - werd er door sv Friesland de 10 EM van St. Annaparochie georganiseerd. Ondanks een mega storm en fikse regenbuien stonden er toch veel lopers aan de start. De foto’s van Janke vd Schaaf staan alweer online en zijn hier >> te bekijken.

Dat het niet altijd mooi weer kan zijn ondervond de SV Friesland zondag bij de organisatie van de 2e 10 Engelsemijlen van St.-Anna. Heel vaak is het mooi wéér bij de wekelijkse lopen van de SV Friesland, dit keer had Piet Paulusma een heel slecht bericht, harde wind en regen, de snelboten waren uit de vaart genomen.

De route ging via het schelpenpad rond St.-Anna door het Henk Hornstrapark naar Berlikum en Beetgum. Leuke route waren de reacties jammer dat het regende en hard woei. Onderweg en na de finish was er verzorging en Jelger Miedema de kantinebaas van De Bildtse Slag had eigengemaakte snert en gehaktballen voor de deelnemers klaar.

Bron: SV Friesland
link Lees het hele artikel >>

Ljouwert, 23 jannewaris 2012

The Mudbirds

The Mudbirds yn K-rûte

Alan Laws en Rene Tweehuysen binne buormannen yn Aldebiltsyl. Tegearre foarmje sy it bluesduo 'The Mudbirds' en net sûnder sukses, want yn oktober 2011 wûnen sy mei harren wurk de 'Dutch Blues Challenge 2011'.

Dy priis hâldt yn dat sy dit jier Nederlân fertsjinwurdigje op de 'International Blues Challenge' yn Memphis. Blues fan ynternasjonale alluere dus en dat is wol hiel nijsgjirrich, want Memphis is net it minste plak foar in bluesleafhawwer. Earne yn in lyts atelier yn Aldebiltsyl űntstiet harren lűd en dęr sochten wy harren op foardat se op reis sille.

25 jannewaris, 2012 - 18:30 - 18:55

Bron: Omrop Fryslân
link Besjoch hjir de fideo >>

Minnertsga, 22 januari 2012

Een patatje in Minnertsga

Minnertsga, De Opslagplaats

Eind december ben ik in het noorden van het land en besluit enige research te doen voor het verhaal dat ik schrijf over mijn familie. Mijn overgrootmoeder Aaltje Schotanus is in 1862 geboren in Minnertsga, een dorpje in het noorden van Friesland. Haar vader Johannes Schotanus was kleermaker. In mijn familie gaat het verhaal dat de familie Schotanus mijn overgrootvader Enne Nieuwenhuis, die visser was, te min vond. Zou dat echt zo zijn? In wat voor huis zou Aaltje zijn opgegroeid? Via via heb ik gehoord dat kleermakerij Schotanus plaats heeft gemaakt voor een snackbar. Hoog tijd om een patatje te eten in Minnertsga.

Aan het eind van de middag rijd ik voorzichtig – wat is het hier donker - over smalle wegen via Berlikum en Wier naar Minnertsga. Mijn auto parkeer bij de hervormde kerk en ik loop het dorp in. Op de een of andere manier stelde ik me voor dat Minnertsga een hoofdstraat zou hebben met naast elkaar zaken als een kapper, een bakker, een kruidenier, een snackbar. Maar zo zitten kleine Friese dorpen niet in elkaar. De plaatselijke middenstand ligt er verspreid. Ik kom een warme bakker tegen en zie verderop aan de doorgaande weg een café. In een zijstraat vind ik een slijterij en ernaast een weg die naar supermarkt Wiersma leidt. 'Is hier ergens een snackbar?' vraag ik de cassičre van de supermarkt. 'Ja hoor,' zegt ze, 'In de hoofdstraat is er een, en anders heeft het café ook wel snacks.'

Bron: Geschiedenislab
link Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 20 januari 2012

Het Bildt betaalt kosten minimaregeling zelf

Het Bildt betaalt de afgeschafte minimaregeling 'meedoen met de samenleving' in 2012 zelf. De gezamenliike sociale dienst voor Noardwest-Fryslân schortte de regeling voor 2012 uit bezuinigingsoverwegingen op. De Bildtse gemeenteraad was het er donderdagavond over eens "dat minima de komende tijd nog genoeg klappen te verwerken krijgen", en besloot de regeling in 2012 uit eigen zak te betalen. De kosten daarvoor zijn € 7500.

De regeling 'meedoen met de samenleving' geeft mensen met een erg laag inkomen een extra zakcentje voor leuke dingen. Dan gaat het biivoorbeeld om lidmaatschappen van verenigingen of abonnementen op kranten en tijdschriften.

Bron: Leeuwarder Courant

Ljouwert, 19 jannewaris 2012

Thai op 'e klaai

Omrop Fryslân

Fryslân DOK komt mei de earste Biltske dokumintêre op Omrop Fryslân. Programmamakker Janko Krist giet op űndersyk út yn in Thaise mienskip op it Bilt. Tweintich jier ferlyn kaam de Thaise Nang Preemuangpak nei Fryslân en troude mei in Bilkert. Yn de jierren dêrnei kamen der, fia Nang, mear Thaise froulju nei it Bilt. Yntusken is dêr in hiele mienskip űntstien fan in tsiental Thaise froulju. Sy binne yntusken allegear troud mei Bilkerts en der binne sels al Biltsk-Thaiske poppen berne.

Fryslân DOK folget de Biltsk-Thaiske pearen yn harren deistich libben op it Bilt. Soargje de kulturele ferskillen tusken de stoefe, direkte Bilkerts en de beskieden Thai foar problemen? Janko Krist sjocht by de froulju op harren wurk, mar ek hoe`t de pearen thús libje. Sa stiet bygelyks by it iene pear de rys op `e tafel en by it oare ierappels mei geit of gewoan boerekoal. Ek it Boeddhistysk leauwen is in grut ferskil mei de Bilkerts. Sa is yn de dokumintęre te sjen dat in nij hűs ynwijd wurdt troch Boeddhistyske muontsen, wylst de mannen bűten oan it bier sitte. En hoe is it foar de Thaiske froulju om sa fier by harren famyljeleden wei te węzen?

Snein 22 jannewaris om 15:30 oere op Nederlân 2, snein 22 jannewaris fan 17:00 oere ôf alle oeren op Omrop Fryslân Televyzje en nochris te sjen sneon 28 jannewaris om 10:30 oere op Nederlân 2

Bron: Omrop Fryslân
link Besjoch hjir alfęst de fideo >>

St. Annaparochie, 19 januari 2012

NijeFenne heeft een frisse en vernieuwende uitstraling

NijeFenne

Het wooncomplex NijeFenne was aan een flinke onderhoudsbeurt toe. Eigenlijk kon NijeFenne ook wel een nieuw verfbeurtje gebruiken. Het geheel is drastisch aangepakt. Architect Van Manen en Zwart hebben een hedendaags en passend ontwerp gemaakt.

De gevels, kozijnen, ramen en deuren worden voorzien van een nieuwe kleur. Op de vooruitspringende gevelgedeeltes is gekozen voor een oker beige kleur en voor de terugspringende gedeeltes een lichtgrijze kleur. Het trasraam en in de nissen is gekozen voor ombergrijs.

De bestrating van het niet overdekte gedeelte is vernieuwd en opgefleurd. Hier zijn groenvakken aangelegd en er zijn boompjes geplant. Dit alles zorgt voor een vriendelijk geheel. Het is al met al een prachtig wooncomplex geworden, waar heel veel mensen nog met veel genoegen zullen wonen.

Bron: Wonen Noordwest Friesland

Franeker, 18 januari 2012

Zo zit Wesley toch tussen zijn klasgenoten

klasgenootjes van De Tjalk op de Bolder

Wesley Hefti uit Sint-Jacobiparochie is ernstig ziek. Om toch lessen te kunnen volgen en in contact te blijven met z’n klasgenootjes, maakt hij sinds maandag gebruik van een web-chair. Wesley Hefti is 8 jaar oud. Vorig jaar is bij hem een hersentumor geconstateerd. Sindsdien is hij bijna vaker in het Groninger ziekenhuis dan thuis bij zijn vader en moeder en zusje Cynthia in St. Jacobiparochie of bij zijn klasgenootjes van De Tjalk op de Bolder. Door alle chemokuren en complicaties is het hem namelijk snel te veel.

Sinds maandag kan hij wel ‘naar school’ ook al is het dan niet lijfelijk. De KPN heeft op de Bolder een zogenoemde webchair geinstalleerd met beeldscherm en camera. Bovendien kreeg Wesley een laptop waarmee hij thuis of in het ziekenhuis de camera kan besturen. "Sa kin hy kontakt hâlde mei syn klasgenoatsjes en ek noch lessen folgje," vertelt directeur Tonnie Brand van de Bolder.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

St. Annaparochie, 18 januari 2012

Oudebildtdijk

Provincie Fryslân voor aanwijzing Bildtdijken als beschermd dorpsgezicht

In 2010 is de gemeenteraad door de Provincie om advies gevraagd over het voorstel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om de Bildtdijken aan te wijzen als beschermd gezicht in de zin van de Monumentenwet. De gemeenteraad heeft uitgesproken zich niet met dit voorstel te kunnen verenigen. De vrees was dat aanwijzing mogelijkerwijs kan leiden tot belemmeringen van economische ontwikkeling in het gebied.

De Gedeputeerde Staten van Fryslân heeft begrip getoond voor dit argument, maar toch een positief advies aan de Rijksdienst gegeven. GS vinden het belang van de cultuurhistorie zwaarder wegen.

Het College van B&W laat nog uitzoeken of de gemeente tegen een eventuele aanwijzing in verweer kan komen.

Bron: Besluitenlijst B&W, 10 januari 2012

Oudebildtzijl, 17 januari 2012

Lezing Klooster Mariëngaarde

Frederik van Hallum

Zondagmiddag 5 februari geeft mevrouw Bastiaanse-Kuijpers een lezing over Klooster Mariëngaarde in de Aerden Plaats te Oude Bildtzijl. Er is veel te vertellen over het klooster dat in 1163 door Frederik van Hallum werd gesticht op een terp iets ten oosten van het huidige Oude Bildtzijl.

Nu herinneren slechts een eenvoudige gedenksteen aan de Mariëngaarderweg en een buste van Frederik in het centrum van Hallum ons aan de bewogen historie met een grote invloed op heel Friesland. Maar ook voor het Bildt was het klooster belangrijk. De Norbertijnen waren al vroeg bezig met de eerste gedeeltelijke landaanwinning van wat later het Bildt zou worden.

De lezing begint om 15.00 uur. Entree is 2,- inclusief een kopje koffie/thee.
Tevens kan men de uitstalling van diverse Bildtse archeologische vondsten bekijken.

Bron: aerdenplaats.nl

Sexbierum, 16 januari 2012

Benefietwedstrijd AVC-Minnertsga: 6500 euro

Het was zaterdag een bijzonder voetbaltreffen tussen v.v. AVC Sexbierum en v.v. Minnertsga. Waren deze derby's in het verleden vaak een keiharde en niet altijd sportieve ontmoeting op en rond het voetbalveld, zaterdagmiddag was van die broeierige sfeer helemaal niets te bespeuren. De tegenstander was deze keer niet de tegenpartij, maar de ziekte ALS. Het doel van de wedstrijd was geld inzamelen voor de strijd tegen ALS, het motto was dan ook 'Trap ALS de wereld uit'.

Het voetbal leek wel bijzaak. Alles draaide deze middag om de Stichting ALS. De spelers van beide clubs maakten er een fraai voetbalduel van in een geweldige sfeer en ambiance. Langs de lijn stonden honderden supporters uit beide dorpen en de omgeving. Natuurlijk voor het voetbal, maar niet minder om aandacht te vragen voor ALS.

Bron: Franeker Courant
link Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 15 januari 2012

Norbert 444: een prachtige kampioen

foto: Remco Veurink

In een onwaarschijnlijke mooie en spannende eindstrijd, kon er maar een hengst met de hoogste eer vandoor gaan: Norbert 444. Twee jaar geleden mocht hij er met de reservestek al eens aan ruiken, maar nu mag hij zich de absolute exponent noemen van een fantastische hengstenkeuring.

In de nabespreking, tijdens de persconferentie, werd met de gelukkige fokkers en eigenaren Jan en Martie van der Zee uit St. Jacobiparochie nog eens gememoreerd aan z’n moeizame goedkeuringsproces in 2008. In het najaarsonderzoek vertrok hij snel weer huiswaarts en in het volgende voorjaar wachtte hij tot het allerlaatst, toen het al bijna te laat was, tot hij z’n werkelijke capaciteiten liet zien aan de jury. Het kan verkeren. Zo weifelend z’n toetreden tot het keurkorps van stamboekhengsten verliep, zo overtuigend streek hij zaterdag de winst op. In z’n exterieur toont hij een prachtige melange van vaderdieruitstraling en elegantie. In z’n beweging excelleert hij met name door z’n geweldige balans, gedurende de gehele dag.

Bron: kfps.nl
link Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 13 januari 2012

Eenzijdig ongeval op Ouwe-Syl

Vrijdag de dertiende werd voor een inwoner uit Hallum een echte ongeluksdag. Bij een eenzijdig ongeval aan het begin van de middag, is de onfortuinlijke Hallumer door een val met zijn scooter gewond geraakt.

Op het moment dat hij vanaf de Monnikebildtdijk de Vijfhuisterdijk wilde opdraaien, gleed hij door losliggend grind op de weg, onderuit. Het hevig geschrokken slachtoffer is, met hoogstwaarschijnlijk een gebroken been en diverse schaafwonden, overgebracht naar MCL Leeuwarden.

Bron: ouwe-syl.nl

Sint Annaparochie, 12 januari 2012

Bouw campus op het Bildt een stap dichterbij

De provincie Fryslân is bereid twee tot drie miljoen euro in de geplande onderwijscampus in Sint Annaparochie te steken. Dat maakte wethouder Nel Haarsma van het Bildt gisteren bekend op de maandelijkse informatieavond van de gemeenteraad. Hiermee komt de realisatie van de campus een flinke stap dichterbij.

Het project kost in totaal veertien miljoen euro. Tot de toezegging van de provincie was er nog een gat van vier miljoen euro. De begroting is dus nog steeds nog niet rond. Gemeente het Bildt hoopt echter op een bijdrage uit het Waddenfonds. De aanvraag is al ingediend, maar het is nog niet bekend of en hoeveel geld er wordt toegezegd. Verder hoopt de gemeente dat de campus vanwege de crisis goedkoper gebouwd kan worden dan aanvankelijk was berekend. Het is de planning dat de bouwvakkers media 2013 los kunnen. "Dat is frij fluch. Wy moatte yn de fersnelling", licht raadsgriffier Piet Haagsma toe. De gemeenteraad beslist volgende week over een voorbereidingskrediet van 175.000 euro.

Bron: Friesch Dagblad

Sint Annaparochie, 12 januari 2012

Friesland Bank alleen op afspraak open

Friesland Bank sluit zijn kantoren in Buitenpost, Harlingen, Koudum, Lemmer en Joure. De filialen in Sint Annaparochie, Surhuisterveen en Oldeberkoop gaan alleen op afspraak open.

In de vestigingen in Leeuwarden, Dokkum, Drachten, Franeker, Heerenveen en Sneek kunnen klanten vanaf juli voor alle diensten terecht.

De aanpassing van het kantorennetwerk is het gevolg van de ontwikkeling waarbij de dienstverlening steeds meer via internet en telefoon verloopt. Het aantal bezoeken van klanten is sterk afgenomen. In sommige kantoren lopen soms hooguit twee klanten per uur binnen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 12 januari 2012

Boeren lilk oer ûnteigening

Boeren op it Bilt wolle dat de ûnteigeningsprosedueres foar de noardlike Alvestêderûte fuortendalik stilset wurde. Al jierren wurdt mei de boeren ûnderhannele, omdat de Blikfeart foar de boatsjefarders ferbrede wurde moat. Dat kostet lânbougrűn. De boeren wolle it lân net kwyt, omdat dęr bygelyks ek dongrjochten op basearre wurde. Tagelyk is de druk tanaam, omdat it wetterskip net wol dat der sleatten tichtmakke wurde.

Boargemaster Gerrit Krol seit dat de prosedueres net stilset wurde kinne. It moat foar 2013 klear węze, oars ferfalle wichtige subsydzjes. De boargemaster wol wol prate mei de boeren, mar hy fynt ek dat de boeren oant no ta te stiifkoppich west hawwe.

Bron: omrop Fryslân

Leeuwarden, 12 januari 2012

Inwoner Westhoek met een mes bedreigd

De politie heeft woensdag een 14-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De jongen had een dag eerder bij de watertoren aan de Groningerstraatweg een 14-jarige inwoner van de Westhoek met een mes bedreigd.

Het slachtoffer deed aangifte en de politie stelde een onderzoek in. In de loop van woensdagochtend werd de 14-jarige jongen aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt. Hij werd door de agenten naar huis gebracht en daar werd het mes dat hij had gebruikt in beslag genomen.

Bron: politie.nl

Sint Anne, 11 jannewaris 2012

Miljoenen foar Biltske kampus

De provinsje is ree om 2 oant 3 miljoen euro te stekken yn de nije ûnderwiiskampus op It Bilt. De bou fan de kampus yn Sint Anne komt dêrmei in wichtige stap tichteby. De kampus moat plak jaan oan de 700 learlingen fan de skoallemienskippen yn it doarp.

Bedriuwen út de buert dogge ek mei, om staazjeplakken en banen oan te bieden foar de learlingen. Oan it plan wurdt al hast 4 jier wurke. Meielkoar is der 14 miljoen euro nedich, mar oant no ta wie der in gat fan 4 miljoen.

Bron: omrop Fryslân

Oudebildtzijl, 11 januari 2012

Familie Konijn in Carglass commercial

Vanaf maandag 9 januari is de familie Konijn (en Ouwe-Syl) te bewonderen op de landelijke televisie.

In de commercial van Carglass is te zien dat friestalige servicemonteur Halbe uit Leeuwarden een bezoekje brengt aan de familie Konijn en een sterretje in hun autoruit repareert.

Bron: ouwe-syl.nl
FryskeVideos heeft inmiddels een parodie op het spotje gemaakt, klik Tros hier >>.

Stiens, 11 januari 2012

Politie zoekt getuigen straatroof

De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een tas. Een 48-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie liep maandag 9 januari rond 19.00 uur in de Gijsbert Japicstraat. Plotseling voelde zij dat er iemand aan haar schoudertas zat en dat de tas van haar schouder getrokken werd. De dader, een donkergeklede man met een slank lang postuur, vluchtte weg met de tas.

Vlak voor de straatroof was de 48-jarige een vrouw tegengekomen die ook in de Gijsbert Japicstraat liep. De politie wil graag in contact komen met mensen die deze diefstal gezien hebben en met de vrouw die daar ten tijde van de straatroof liep. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Bron: politie.nl

Sint Jacobiparochie/Oudebildtzijl, 11 januari 2012

Twee hennepkwekerijen ontmanteld

De politie heeft dinsdag in twee woningen aan de Oude- en de Nieuwebildtdijk hennepkwekerijen ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerijen op het spoor na anonieme tips. In de woning aan de Oudebildtdijk stonden twee kweektenten met daarin in totaal 235 hennepplanten. De stroom werd illegaal afgetapt. In de woning was verder niemand aanwezig en de politie doet dan ook onderzoek naar de eigenaar van het pand.

Later die dag werd ook een inval gedaan in een woning aan de Nieuwebildtdijk in Oudebildtzijl. Hier werd een hennepkwekerij aangetroffen met 239 hennepplanten. Tijdens de actie werd de 30-jarige bewoner en een 59-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden. Ook bij deze kwekerij was met de elektriciteit geknoeid. Alle hennepplanten en apparatuur van beide hennepkwekerijen werden in beslag genomen en vernietigd. Daarnaast werd in de woning van de 30-jarige man een grote flatscreen tv in beslag genomen. De tv was gekocht met de opbrengst uit de hennepteelt. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: politie.nl

Het Bildt, 10 januari 2012

Twee hennepkwekerijen op het Bildt opgerold

Dinsdagmiddag zijn in Het Bildt door het hennepteam van de Friese politie twee hennepkwekerijen opgerold.

Aan de Oudebildtdijk in St. Jacobiparochie zijn in een woning twee zogenaamde kweektenten aangetroffen met een 235 tal planten. De stroom werd illegaal afgetapt. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

In Oudebildtzijl is in een woning aan de Nieuwebildtdijk een kwekerij met 239 planten aangetroffen. Ook hier werd de stroom illegaal afgetapt. Hier kon wel een verdachte worden aangehouden.

Bron: harlingen-online.nl

Sint Jacobiparochie, 10 januari 2012

10 Engelse mijlen van Sint Anna

Na de succes met de eerste loop in het nieuwe jaar voor de SV Friesland, de Be Quickloop in Dokkum met 304 deelnemers, staat het volgende loopevenement alweer op de hardloopkalender: De 10 Engelse mijlen van Sint Annaparochie op zondag 22 januari. Dit wordt de 2e editie en nu kan men beschikken over de gehele Sporthal de Bildthal in St.-Anna met voldoende kleed en douchegelegenheid. Ook hier worden een paar honderd lopers aan de start verwacht.

Jan v.d.Hoek, zelf een fanatiek hardloper, heeft een mooi parkoers uitgezet met verschillende afstanden, 2-5-10 en 16 km dus voor elk wat wils en onderweg verzorging. Iedere kilometer wordt aangegeven op de weg of met een bordje naast de weg. De start is om 11.00 uur voor de 5-10-16.1 km. De 2 km jeugdloop start 11.10 uur. De starten finishstreep staat voor de sporthal, hier is ook de eindverzorgingspost ingericht. Met thee, vruchtendrank, bouillon en fruit. In de sporthalkantine is er snert etc. verkrijgbaar.

Bron: SV Friesland

Sint Annaparochie, 9 januari 2012

Plan voor dierenweide in St.-Annaparochie

Gemeente het Bildt en Plaatselijk Belang St.-Annaparochie hebben plannen voor een dierenweide in St.-Annaparochie. De dierenweide moet komen naast het voormalige bejaardentehuis "De Vlaswiek" aan de Middelweg West.

Vorig jaar heeft Plaatselijk Belang op initiatief van omwonenden een plan gemaakt om het oude hertenkamp op te ruimen en op diezelfde plek een dierenweide met enkele speelvoorzieningen in te richten. Plaatselijk Belang beschouwt een dierenweide als een voorziening voor het hele dorp. De Gemeente het Bildt als eigenaar van de grond en ook woningstichting Wonen NW Friesland als verhuurder van de oude Vlaswiek, staan open voor de de plannen. Wonen NW Friesland verhuurt appartementen in de Vlaswiek.

Bron: gemeente het Bildt
link Lees het hele bericht >>

Oudebildtzijl, 9 januari 2012

Landelijke tv-spot volledig in het Fries

It Kin Net, Rintje Ritsma poedelnaakt in bad of Jort Kelder die met een paar 'vrindjes' gaat wadlopen. Friesland is de afgelopen decennia op verschillende manieren voorbij gekomen in landelijke televisiespots. Voor het eerst is er nu een volledig Fries gesproken landelijke commercial.

In de spot van Carglass is de hoofdrol voor de Friese servicemonteur Halbe die sinds 2006 in dienst is bij de autoruithersteller. Het filmpje is opgenomen in Oude Bildtzijl en wordt – ondertiteld – in het hele land uitgezonden.

Johan Boelhouwer zegt namens Carglass: "We vinden het logisch dat eigen medewerkers het gemak van onze service aan huis uitleggen op tv."

Bron: dehuisaanhuis.nl
YouTube Bekijk hier het reclamespotje op YouTube >>

Zwarte Haan, 8 januari 2012

Storm bij Zwarte Haan

De storm van de afgelopen dagen heeft heel wat kijkers naar de Waddendijk getrokken. Dit heeft enkele spectaculaire video opnamen opgeleverd.

 

Geüpload door Omnimediaal op 5 jan 2012: Vliegeren met windkracht 9 is levensgevaarlijk. Botbreuken, vlieger op 't hoofd, of meegenomen worden door de wind. Kiten is een extreme sport, levensgevaarlijk.

 

Geüpload door bilkerd op 6 jan 2012: sorry voor het schudderige beeld maar met windkracht 12 is het niet makkelijk om niet te schudden.

 

Geüpload door Kreacoach op 7 jan 2012: Hoog water na dagen van storm.
 

 

Bron: YouTube

Sint Annaparochie, 8 januari 2012

Geslaagde Nijjaarsrevu in Ons Huis

Klik op foto voor grotere afbeelding

De medewerkers van de Nijjaarsrevu hebben twee keer voor een volle zaal in mfc Ons Huis de voorstelling 'It is tiid' over het voetlicht gebracht. Beide keren werd de geleverde prestatie met een staand applaus beloond. Een begin van een goede traditie?

Een enthousiaste ploeg van ervaren toneelspelers en jong talent wist de zaal met een keur aan sketsjes en liedjes te boeien. Vele actuele thema's zoals keuzestress, het terrorisme en uiteraard de crisis passerden de revu. Ook situaties dichter bij huis zoals nije borgers, de nieuwe kantine op de Waaie en camping De Blikvaart werden op een aanstekelijke manier uitgebeeld. De fietstocht door Sint Anne door twee stellen, waarvan één met electrische fietsen, was voor velen in de zaal heel herkenbaar.

De schrijvers Durk Dijkstra en Douwe Zwart hadden eer van hun werk. En zonder iemand van de spelersploeg onder regie van Alfred Miedema tekort te doen moet de muzikale begeleiding, bestaande uit Hein Jaap Hilarides, Hendrik Elings en Johannes Ebbens worden genoemd. Zij zorgden voor een aanstekelijke begeleiding van de goed in het gehoor liggende liedjes.

Bron: kd
link Nog een aantal foto's >>

Sint Anne, 7 januari 2012

De Klaine Bildtse Kemedy in De Waaie

Het optreden van de cabaretgroep ´de Klaine Bildtse Kemedy´ op 1 januari jongstleden in kantine De Waaie was wederom een groot succes.

In ruim een half uur namen Mina Dijkstra, Jan K. de Groot, Menno Hoekstra, Frank van Loon, Nienke Stap en Tjepco Vrieswijk het jaar 2011 door. In het programma zaten uiteraard weer drie zelfgemaakte filmpjes en tevens werd er een protestsong ten gehore gebracht, omdat er voorlopig geen kunstgrasveld in De Waaie komt.

Ida van der Molen heeft mooie foto's van het optreden gemaakt.

Bron: vvstanna.nl

Sint Annaparochie, 7 januari 2012

Roestende ransuilen

Douwe Zondervan

Ransuilen 'roesten' in de winter overdag graag bij elkaar op een kluitje. Een telling met ransuilenonderzoeker Harry Wijnandts laat zien dat er heel veel makke uilen in één conifeer passen. In een boom naast een huis in St. Annaparochie lijken bij daglicht een stuk of drie uilen te zitten. Als Wijnandts rond zonsondergang bij de boom gaat posten om te zien hoeveel uilen eruit vertrekken voor de jacht, blijken er maar liefst dertig (!) uilen tussen de naalden verstopt te zitten.

Al sinds zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit in Groningen houdt Wijnandts zich onledig met de ransuilen. Voor zijn oude werkgever, het Natuurmuseum Fryslân, in Leeuwarden, coördineert hij nu alweer voor het vijfde jaar een integrale telling van alle winterroestplaatsen van de uilen in Friesland. Dat onderzoek wordt dit jaar uitgebreid over het hele land. Op verzoek van SOVON Vogelonderzoek worden zoveel mogelijk roestbomen opgespoord en tegen het vallen van de avond geteld.

Bron: vroegevogels.vara.nl

St. Annaparochie, 6 januari 2012

Nieuwe Hema St. Annaparochie groter

Vier jaar lang was de Hema in Sint-Annaparochie gevestigd aan de Warmoesstraat. Vanaf woensdag 11 januari opent de winkel echter haar deuren aan in het winkelcentrum van St. Annaparochie aan de Beuckelaerstraat 27.

Omdat het pand groter is dan het vorige kan ook het assortiment worden uitgebreid. Klanten kunnen voortaan dus ook in St.-Anne de welbekende tompouce in het mandje plaatsen.

Bron: nijsnet4.ndcvbk.nl (Uultsje Talsma)

Zwarte Haan, 5 januari 2012

Noordwester storm brengt water tegen zeedijk

Donderdag was het om ongeveer 18.00 uur vloed. Door de noordwester storm stond het water tegen de zeedijken.

Bertus is even naar Zwarte Haan en de Westhoek geweest; wat een wind en wat een water, prachtig gewoon!

Er waren meer mensen die dit wilden meemaken, want het was best druk op beide locaties. Kijk en geniet, de foto ’s zeggen genoeg.

Bron: www.sintjabik.nl
link Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 4 januari 2012

Omzetstijging voor Sligro

Door de aanhoudende groei van Sligro nemen ook de bedrijfsactiviteiten van Smeding Groente en Fruit in Sint Annaparochie toe

De supermarkten en de horecagroothandelsbedrijyen vqn Sligro hebben het afgelopen jaar de omzet met 5,9 procent zien stijgen. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. In totaal realiseerde Sligro een omzet van ruim € 2,4 miljard.

De omzetstijging van Sligro is ook goed nieuws voor Smeding in Sint Annaparochie. Het bedrijf voorziet de supers en de horecagroethandel van groente en fruit. Smeding, dat 350 werknemers telt van wie 275 werkzaam zijn in Sint Anne, is voor 49 procent eigendom van Sligro.

Door de aanhoudende groei van Sligro, dijt ook Smeding jaar in jaar uit. Het bedrijf nam onlangs zijn uitgebreide bedrijfscomplex in gebruik. Dat is met 7000 vierkante meter uitgebreid tot 19.000 vierkante meter.

Bron: Leeuwarder Courant

Ouwe-Syl, 4 januari 2012

Rustige jaarwisseling op Ouwe-Syl

Net als in de rest van Friesland is ook op Ouwe-Syl de jaarwisseling rustig verlopen. De dorpsbewoners konden genieten van prachtig gekleurd vuurwerk. Met name boven de Leysterstreek/Keuningstreek was het genieten.

Helaas zijn er nog voor de oud & nieuw viering enkele vernielingen door vuurwerk en baldadigheid aangericht. Bij de sportaccomodatie is aan gebouwen en aan afvoerputten schade ontstaan door vuurwerk. Ook is een bankje van één van de dug-outs op het hoofdveld vernield.

Bron: ouwe-syl.nl

Minnertsga, 3 januari 2012

Douwe Zondervan nieuwe hoofdtrainer V.V. Minnertsga

Douwe Zondervan

Wybe Hoekstra, bestuurslid Technische Zaken van de V.V. Minnertsga bericht namens het bestuur dat overeenstemming is bereikt met de heer Douwe Zondervan uit Leeuwarden over het hoofdtrainerschap, seizoen 2012-2013. Het bestuur is zeer content met deze overeenkomst.

De V.V. Minnertsga staat voor kwaliteit en stabiliteit. Als bestuur hebben we de overtuiging dat we met de aanstelling van Douwe (wederom) op een uitstekende manier invulling kunnen geven aan deze basisprincipes.

Zondervan is na een jaar trainerschap bij de jeugd van FVC naar Leeuwarden. Daar werd hij trainer bij de jeugd. Eerst de B’s en daarna de A’s die in de landelijke 1e divisie speelden. Door de samenwerking van Leeuwarden met Cambuur kwam hij als trainer terecht bij Cambuur. Daar heeft Zondervan in het 1e jaar de wedstrijdanalyses gedaan voor het 1e (Popovics) en gedurende het seizoen nam hij de A’jeugd over van Koko Hoekstra. Daar is hij 5 jaar trainer van geweest. Naast trainer ook assistent van Popovics en Baan omdat de assistent trainer Martin Koopman ook speler was en dus niet altijd beschikbaar was. In die functie heeft hij de promotie van Cambuur meegemaakt naar de eredivisie.

Bron: vvminnertsga.nl

 

Stiens, 3 januari 2012

Eerste stappen supergemeente NW-Fryslân

Foto: LC

Leeuwarderadeel, Harlingen, Littenseradiel, het Bildt, Menameradiel en Franekeradeel beginnen hun gesprekken over een gezamenlijke herindeling. Daarmee keren de gemeenten zich tegen de provincie die vlak voor de kerst aangaf dat Leeuwarderadeel in ieder geval bij Leeuwarden zou moeten aansluiten.

Burgemeester Joop Boertjens van Leeuwarderadeel heeft met zijn college in de dagen voor kerst nog eens goed om de tafel gezeten. "De stemming onder de bevolking is toch dat men een plattelandsgemeente wil blijven en dat, samen met de meerderheid in de raad, maakt dat wij nu duidelijk zeggen dat we voor een grote gemeente in Noordwest gaan."

Bron: Fries Dagblad
link Lees het hele artikel >>
 

Sint Jabik, 1 januari 2012

Rustige jaarwisseling in St.Jacobiparochie

De jaarwisseling is in St.-Jacob rustig verlopen, er werden alleen maar een paar verkeersborden opgeblazen. Ook het vuur was deze keer goed onder controle, een oude container zorgde ervoor dat de bestrating niet beschadigde en dat het vuurwerk dat men er in gooide niet alle kanten uit vloog.

Even na twaalven was het weer erg gezellig op de hoek, vele Sintjabuursters wensten elkaar een goed 2012.

Kortom een gezellige en rustige jaarwisseling.

Bron: sintjabik.nl
link Meer foto's >>
 

Nij Altoenae, 1 januari 2012

Winterkoier geslaagd

Op vrijdag 30 december is de zesde winterkoiertocht onder bijzonder goede omstandigheden gehouden. Het weer was stukken beter, dan bij de seumerkoiertocht. Vijftien deelnemers deden mee.

Op 't eind van de tocht was gluhwein, 'n hapje en een drankje.

Foto: na afloop nog even lekker uitrusten

Bron: nij-altoenae.nl

 
archief 2011 (4e kwartaal)
archief 2011 (3e kwartaal)
archief 2011 (2e kwartaal)
archief 2011 (1e kwartaal)
archief 2010 (4e kwartaal)
archief 2010 (3e kwartaal)
archief 2010 (2e kwartaal)
archief 2010 (1e kwartaal)
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)bezoekers statistieken