Sint Annaparochie, 31 maart 2010

Ron Schaft met de gedemonteerde fiets die aan de treurwilg zal worden bevestigd. (foto gescand)

Fietsende Salix' in tuin

'Is het absurdisme, surrealisme, of toegepaste kunst met een knipoog? De toeschouwer mag het zeggen'. Een zin in de email van beeldend kunstenaar Ron Schaft (66) die nieuwsgierig maakt en dat was dan ook de reden tot dit interview.

In de hal van zijn appartementje op de parterre van wooncomplex Nije Fenne in Sint Annaparochie wordt de bezoeker meteen al geconfronteerd met een aantal werken van zijn hand. Zwart wit werk, vervaardigd door middel van de techniek pointillisme. Mensen in al hun facetten zijn daarin duidelijk favoriet. Een vervaagd vrouwenlichaam met een oplichtende witte hand, twee handen die iets vasthouden, een kind 'dat zijn eigen weg zoekt', een gezicht met in het oog springende tanden, dat kwaadheid weergeeft, maar ook elders in de woning, een besneeuwde boom, een vogel op een paal in een verstild landschap.

Bron: Franeker Courant
link Lees verder >>

St.-Jacobiparochie, 31 maart 2010

Foto Jan Bonefaas (gescand)

Officiële start restauratie Groate Kerk

Jannewietske de Vries van provincie Frysldn kwam maandagmiddag uuur St.-Jacobiparochie. Vanuit een hoogwerker haalde de gedeputeerde de windwijzer van De Groate Kerk, waarmee de restauratie van het gebouw officieel van start ging. Onder andere het dak, het torentje en de kerkvloer zullen worden vernieuwd. Ook het interieur van de kerk wordt opgeknapt en er zijn plannen voor een informatiecentrum over het Jabikspaad. De renovatiebeurt kost zo'n € 450.000.

Naar verwachting zijn in november alle werkzaamheden afgerond.

 

Bron: De Bildtse Post

Leeuwarden, 31 maart 2010

Reina Hibma. Foto: Leeuwarder Courant

Solist Reina Hibma wint concours in eerste divisie

Met 84 punten in de eerste divisie heeft Reina Hibma uit Minnertsga afgelopen zaterdag het solistenconcours gewonnen van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) en de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM). De altsaxofoniste speelde Pequeńa Czarda van Pedro Itturalde.

Het hoogste aantal punten van de dag was voor Marjon Planting in de derde divisie. De dwarsfluitiste van Crescendo in Drachten kreeg 92 punten en een eerste prijs met lof voor haar uitvoering van Siciliana en Giga uit de Sonate in F van Händel en het Andante in C (KV 315) van Mozart.

In de tweede divisie ging de winst naar Karst van den Bosch uit Minnertsga op euphonium. Hij kreeg 91 punten en een eerste prijs met lof voor To live right van Ivor Bosanko.

Bron: Friesch Dagblad

Appelscha, 31 maart 2010

Rode Beuk zesde eerbetoon Anita Andriesen

Foto LC/Jan de Vries (gescand)

Met het planten van een rode beuk, gisteren aan de Boerestreek in Appelscha, eert Ooststellingwerf wijlen gedeputeerde Anita Andriesen. Zij was volgens de gemeente de stuwende kracht achter de renovatie van het toeristische hart. Andriesens echtgenoot Sytse Keizer en haar zoons Remco, Anne Peter en Friso zetten de boom op zijn plaats. "In prachtgebaar", vond Keizer.

De in december 2008 overleden gedeputeerde is inmiddels op zeker zes fronten geëerd. Haar naam is verbonden aan de wandeltocht tegen borstkanker tussen Sint Jacobiparochie en Leeuwarden. Het Bildt plaatste twee 7,5 meter lange zitbanken op de dijk bij Zwarte Haan en de Bond van Friese Vogelwachten liet een buste maken, die in bezoekerscentrum De Wiidpleats in Earnewald staat. De provincie riep de Anita Andriesen Prijs in het leven, voor mensen die "een stuwende bijdrage leveren" aan de ruimtelijke kwaliteit. Kandidaten kunnen zich nog tot 24 mei opgeven. Ten slotte wordt om haar gedachtegoed levend te houden jaarlijks een Anita Andriesen lezing gehouden.

Bron: Leeuwarder Courant

Markelo, 31 maart 2010

Bilkert jaagt op internationale identiteitsdieven

Dirk Alkema schrijft normaal gesproken alleen financiële verslagen. 'Een roman was even andere koek.' Foto Ronald Hissink (gescand)

Nigerianen die in Zuid-Afrika een postkantoor overvallen, iemands identiteit aannemen en vervolgens diens bankrekening plunderen. Oud-Bilkert Dirk Alkema maakte het van dichtbij mee en schreef er een spannend boek over.

Knysna is een idyllische badplaats, zo'n 500 kilometer ten oosten van Kaapstad en prachtig gelegen aan de Indische oceaan. Het is een gedroomde woonplaats van welgestelde Zuid-Afrikanen, die houden van natuur en zee om de hoek. En dat maakt Knysna (spreek uit als naisnd) weer populair bij een bijzonder type criminelen.

"Identiteitsdieven", noemt Dirk Alkema (59) ze. Sinds zeven jaar woont de in Sint Annaparochie opgegroeide wereldburger (eerder woonde en werkte de fiancieel adviseur in het Caribisch gebied en Saudi-Arabië) in Knysna. In die tijd hebben de criminelen in zijn nieuwe stad al zeker vijf keer toegeslagen.

Bron: Leeuwarder Courant
omrop Fryslân Lees verder >>

Sint Annaparochie, 31 maart 2010

Stichting "De Barmhartige Samaritaan" stopt

Kor Wijmenga

Kor Wijmenga uit Sint Annaparochie, oprichter van de Stichting "De Barmhartige Samaritaan" in 1998 met als één van de belangrijkste activiteiten: het gratis, incidenteel, verstrekken van levensmiddelen , die niet meer voldoen aan de eisen van de kritische welvaartsmaatschappij ingezameld bij winkeliers, aan minderbedeelden/noodruftigen stopt met zijn Stichtingswerk. Destijds was hij de voorloper in Nederland van de huidige landelijke voedselbanken. Vanwege het feit dat hij de laatste tijd niet meer 'levensmiddelen-restanten' krijgt aangeboden voor minderbedeelden, heeft hij besloten te stoppen met zijn Stichtingsactiviteiten vanaf heden. Het is hem de moeite niet meer waard.

Wijmenga wil zich alleen nog maar richten op zijn ( startende ) onderneming KNILLESRECYCLING en heeft niet meer de tijd om energie te steken in zijn Stichtingswerk. Desalniettemin blijft de afvalbranche/recycling hem boeien, en omdat Wijmenga denkt dat er meer waarde uit afval valt te halen dan nu het geval is, wil hij graag voor zichzelf beginnen in deze sector, maar dan 'profit' i.p.v. 'non-profit'. Wijmenga richt zich vooralsnog op de stad Harlingen met zijn startende onderneming Knillesrecycling

Bron: bildtweb.nl
bildtweb Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 30 maart 2010

Reis naar Santiago hoort in Sint Jabik te beginnen

Wie vanuit Nederland naar Santiago de Compostella wil wandelen, zou in Sint Jacobiparochie moeten beginnen. "Keizer Karel de Grote had het al over de pelgrimsroute van Waddenzee naar Atlantische Oceaan", zegt penningmeester Bas Brouwer van het Landelijk Genootschap Sint-Jacob.

Om van het Bildtse plaats hét noordelijke startpunt voor de pelgrimage te maken opent het genootschap zeer waarschijnlijk een bezoekerscentrum in het voorportaal van de Groate Kerk, zo maakte directeur Gerhard Bakker van stichting Alde Fryske Tsjerken (AFT) gisteren bekend bij de start van de restauratie van de kerk. De officiële eerste handeling daarvoor werd verricht door gedeputeerde De Vries, die vanuit een wiebelend bakje de windvaan van de toren verwijderde.

Bron: Friesch Dagblad
GPTV Lees het hele artikel >>

Harlingen, 30 maart 2010

Wie vaart met wie?

De sfeer is grimmig. Het aloude Doeksen moet voor de veerdienst op Terschelling de nieuwe zelfstandige EVT naast zich dulden. Wie vaart mee met wie en waarom? Zes passagiers geven het antwoord.

Aldert Cuperus, Sint Annaparochie
"Ik heb geen zin om over hekken te moeten klimmen en daarom vaar ik met Doeksen. De EVT mag van mij proberen de macht van Doeksen te breken. Maar dan moeten ze eerst maar eens dezelfde service leveren als Doeksen doet. Eigenlijk voel ik plaatsvervangende schaamte dat volwassen mensen zoals de familie Haantjes en Doeksen zo met elkaar omgaan. Oh, en vergeet Rijkswaterstaat niet. Allemaal om een paar centen te verdienen. Ik wil gewoon overgezet worden, zonder gedonder."

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 30 maart 2010

Anita Andriesen Prijs ingesteld

De provincie eert gedeputeerde wijlen Anita Andriesen met een prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Iedereen kan meedoen; architecten, bouwbedrijven en ook gewone burgers.

Aanmelden kan tot 24 mei. De jury bestaat uit professionals van buiten de provincie en staat onder leiding van oud-burgemeester Siebold Hartkamp van Sneek. Andriesen maakte zich als gedeputeerde sterk voor behoud en versterking van het landschap.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jabik, 30 maart 2010

Restauraasje Groate Kerk los

Yn Sint Jabik is moandei it startsein jûn foar de restauraasje fan de Groate Kerk. Sûnt 1992 lizze der al plannen foar it opknappen fan de tsjerke. No is der subsydzje fan it Ryk en der komt nei alle gedachten ek jild fan de provinsje. Dęrmei wurdt űnder oare it dak opknapt.

Om't der noch net genôch jild is, komt der earst noch gjin ynfosintrum foar it Jabikspaad. It pylgerpaad rint fan de Groate Kerk yn Sint Jabik nei Santiago de Compostella yn Spanje.

 

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje >>

Zwarte Haan, 25 maart 2010

Wadmonument voor Andriesen

Vanaf de dijk bij Zwarte Haan uitkijken over de Waddenzee en Het Bildt. Dit deed wijlen politica Anita Andriesen graag. Een monument ter nagedachtenis aan haar stelt mensen in staat hetzelfde te doen.

Architect Gunnar Daan heeft twee roestvrijstalen banken van 7,5 meter lang ontworpen, die aan weerszijden van de dijk komen. De banken staan net onder de kruin van de dijk tegenover elkaar, zodat degenen die daar zitten nog met elkaar kunnen praten. Het monument moet dienen als ontmoetingsplek.

De Stichting Bildtse Belangen, Wonen Noordwest-Friesland en de gemeente Het Bildt nemen de kosten van €60.000 gezamenlijk voor hun rekening.

Bron: Leeuwarder Courant

Appelsga, 24 maart 2010

Rode beuk als eerbetoon aan Anita Andriesen

Ooststellingwerf plant volgende week In Appelscha een rode beuk voor Anita Andriesen. De gemeente eert zo de in december 2008 overleden PvdA-gedeputeerde voor het werk dat zij voor de zogeheten Ontwikkelagenda Appelscha verrichtte.

Dit plan moet het toerisme in en rond het dorp bevorderen en de ontwikkeling van nieuwe natuur in goede banen leiden. Andriesen was hier namens de provincie nauw bij betrokken. "Ze zorgde ervoor dat partijen om tafel kwamen", zegt wethouder Sierd van Weperen. "Als mensen hun hakken eens in het zand zetten, had zij de kracht om iedereen weer bij elkaar te brengen."

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 24 maart 2010

Man op heterdaad aangehouden na inbraak woning

De politie heeft een 54-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Toen een 58-jarige inwoonster van de Hermanawei maandag rond 17.00 uur thuis kwam, zag ze dat er in haar woning ingebroken was. Van de achterdeur was het raam kapot geslagen en er stond gereedschap op de trap. Ook stond de garagedeur open en in de deur opening zag ze een man staan. Deze man groette haar en met medeneming van een plastic tas met inhoud ging hij er op de fiets vandoor.

Door direct 1-1-2 te bellen en een goed signalement van de inbreker door te geven, kon de man door surveillerende agenten aan worden gehouden in de omgeving van de Tsjerkestrjitte. In de plastictas werd een gestolen laptop en portemonnee aangetroffen. De man is aangehouden en voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten.

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 22 maart 2010

Informatiecentrum Jabikspad in Groate kerk

Er komt mogelijk een informatiecentrum over het Jabikspad in de gerestaureerde Groate Kerk in Sint Jocobiparochie. De opening is mogelijk in november dit jaar wanneer het tienjarig jubileum van het Jabikspad wordt gevierd.

Hoewel nog niet al het geld binnen is wordt volgende week al vast een begin met de restauratie. Eigenaar Stichting Fryske Alde Tsjerken zit nog met een gat in de begroting van €135.000. In totaal kost het project €450.000.

 

Bron: Leeuwarder Courant
Lees de tekst van het persbericht op www.liwwadders.nl >>

St.-Annaparochie, 22 maart 2010

Aucke van der Werff, Wim Kingma en Ludo Monbaerts

Eerste ljipaai aangeboden aan burgemeester van der Werff

Op vrijdag 19 maart waren Wim Kingma uit Nij Altoenae en Ludo Mombaerts uit St.-Annaparochie de gelukkige vinders van het eerste 'ljipaai' van de gemeente het Bildt. Zij deden hun vondst rond 10:15 uur in een weiland bij de Blikken Pleats bij St.-Annaparochie.

Beide heren zijn in het bezit van geldige papieren en zij hebben hun vondst kenbaar gemaakt middels een sms. Maandag 22 maart boden zij het ei aan aan burgemeester Aucke van der Werff. Beide 'aaisikers' ontvingen een certificaat als bewijs.

Bron: gemeente het Bildt

Beverwijk, 22 maart 2010

Marouschka Huidekoper

Marouschka net geen Miss Panna

Het is 'Bildtse beauty' Marouschka Huidekoper (16) uit Sint Annaparochie net niet gelukt Miss Panna 2010 te worden. Tijdens de finale gisteren in Beverwijk moest ze het in een modeshow en pannawedstrijden opnemen tegen de andere toppers.

"De concurrentie was zwaar", zegt Marouschka. Balen doet ze niet. "Het was heel leuk en leerzaam." De eerste prijs ging naar pannakoningin Julia.

 

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

Leeuwarden, 22 maart 2010

'Verdwaalde toeristen' met pinpas aan de haal

Ze deden zich voor als verdwaalde toeristen. Maar terwijl behulpzame dames hen op een wegenkaart de weg wezen, roofden ze onder die kaart hun bankpas weg. "Hondsbrutaal", vond officier van justitie Sytse Kooistra. Hij eiste zestien maanden gevangenis voor de hoofdverdachte en zes maanden voor diens assistent. Het tweetal komt uit Roemenië.

Tussen juli en november sloeg de 21-jarige hoofdverdachte, die in zijn eigen land rechten studeert, in groepjes van wisselende samenstelling toe in Harlingen, Sint Annaparochie en Sneek. Hij liep rond bij de kassa's van supermarkten een keek daar de pincodes af die argeloze winkelende vrouwen intikten.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 21 maart 2010

Inbraak in school

De politie onderzoekt een inbraak in de Foorakker school aan de Hartman Sannesstraat. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit.

Eenmaal binnen werden twee kluizen opengebroken en enkele kasten doorzocht. Volgens de 63-jarige aangever uit Sint Annaparochie zat er weinig in de kluizen.

De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 19 maart 2010

Brand in hok verwoest woning

Vrijdagavond om 19:35 werd de brandweer gealarmeerd voor een woningbrand op de Oudebildtdijk. De brandweerkorpsen van Sint Annaparochie en Stiens rukten uit. Beide korpsen hadden enige moeite om het opgegeven adres te vinden, omdat het verkeerde huisnummer doorgegeven was aan de meldkamer. Bij aankomst van de brandweer op de juiste locatie was de brand, die begon door een kacheltje in het hok, inmiddels uitslaand.

De brand breidde zich zo snel uit dat er opgeschaald werd naar middel brand. Rond 20:13 werd ook de brandweer van Hallum gealarmeerd, die vervolgens met een derde tankautospuit ter plaatse kwamen. De woning en het hok vielen niet meer te redden en werden volledig verwoest. Een naastgelegen woning kon nog gered worden maar liep flinke rook en waterschade op.

Bron: 112 Fryslân
GPTV Zie het hele bericht + foto's >>
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje op omrop Fryslân >>
GPTV Bekijk de reportage op GPTV >>

Den Haag, 19 maart 2010

Burgemeestersbenoeming gemeente Noordoostpolder

Met ingang van 1 mei 2010 is de heer A. van der Werff (Aucke) benoemd tot burgemeester van de gemeente Noordoostpolder.

De heer Van der Werff is 56 jaar en lid van het CDA. Hij is vanaf 17 februari 2003 burgemeester van Het Bildt.

De heer Van der Werff volgt de heer mr. W.L.F.C. ridder van Rappard (VVD) op die op 1 mei 2010 met FPU gaat.

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Sint Anne/Drylst, 19 maart 2010

Earste aaien it Bilt en Wymbrits

Wim Kingma fan Nije Altoenae en Ludo Mombaerts fan Sint Anne hawwe it earste ljipaai fan It Bilt fûn. Sy fûnen it freedtemoarn yn de greide by de Blikken Pleats by Sint Anne. Boargemaster Aucke van der Werff nimt it aai yn űntfangst.

Sjouke Pieter Visser fan Jirnsum hat freedtemoarn it earste ljipaai fan Wymbritseradiel fűn. Dat lei tusken Nijlân en Folsgeare. It aai is yntusken oanbean oan boargemaster Jacob Reitsma fan Wymbrits.

Bron: omrop Fryslân

Leeuwarden, 19 maart 2010

Aaisykje, amper tijd voor eten en slapen

In huize De Vries in Minnertsga worden de komende twee weken korte nachten gedraaid. Uitslapen is er in het weekeinde zeker niet bij. "Sneontemoarn stean ik om kertier oer fiven by de jonges foar’t będ. Aaisykje", zegt heit Willem de Vries. Zijn middelste zoon, Jildert van twaalf, vond woensdagmiddag het eerste kievitsei van Fryslân door jongeren tot twaalf jaar. Gistermiddag kreeg Jildert uit handen van gedeputeerde Konst het Sulveren Polske uitgereikt.

Konst wil voordat hij tot de uitreiking overgaat van de jonge aaisikers weten hoe hij het ei heeft gevonden. "Kinst dat fertelle?", vraagt hij aan Jildert als die zitting heeft genomen op een van de grote stoelen in de collegekamer van het provinciehuis. "Nee!", reageert Jildert onder de indruk van de twee televisiecamera’s en de vijf fotografen. "Hy is der suver ôf", zegt mem Jolanda. "Oars fertelt er mar wat graach oer it aaisykjen."

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 19 maart 2010

Poezenparadijs niet af van controle

De gemeente Het Bildt spreekt over een controle, Jacqueline Claus van Het Poezenparadijs in Nij Altoenae noemt het een inval. Voor de bestuursrechter wilde de kattenvrouw vrijdag aantonen dat de gemeente ten onrechte bij haar binnengevallen is.

Bij de controle bleek Claus aan de nieuwe regel dat ze tien katten mag houden te voldoen. Hiervoor had ze er 27. De gemeente kondigde aan te blijven controleren.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 18 maart 2010

Sulveren polske voor Jildert de Vries uit Minnertsga

Vanmorgen om 11.30 uur reikt gedeputeerde Hans Konst het Sulveren Polske uit aan de 12-jarige Jildert de Vries uit Minnertsga. Het 'Sulveren Polske' is de door de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) in 2003 ingestelde prijs voor jongens en meisjes tot en met 12 jaar die als eerste in Fryslân een kievitsei vinden.

Jildert vond het ei op woensdag 17 maart omstreeks 15.00 uur op een weiland tussen Oudehaske en Haskerhorne. Jildert is een actief lid van de vogelwacht Franeker. De prijs sluit aan bij de activiteiten van de BFVW om de jeugd meer bij de natuur te betrekken. De BFVW wil stimuleren dat kinderen het veld in gaan, de natuur ontdekken en goede nazorgers worden.

Zie reportage GPTV >>
Bron: Nijsnet.nl

Sint Annaparochie, 17 maart 2010

Het ophalen van grofvuil en takken gaat veranderen

Vanaf 1 april 2010 verandert de manier van ophalen van takken en grofvuil. Het grofvuil en de takken worden vanaf die datum namelijk om en om één keer per twee maanden opgehaald.

In de praktijk betekent dit dat de ene maand het grofvuil wordt opgehaald en de andere maand de takken. In 2010 worden takken opgehaald in de maanden: april, juni, augustus, oktober en december.

Grofvuil wordt in mei, juli, september en november opgehaald. De exacte inzameldata staan op de afvalkalender 2010.

Bron: gemeente het Bildt
Meer informatie >>

Sint Anne, 17 maart 2010

Krityk op Bilts ketebelied

De jongerein op It Bilt is min te sprekken oer it nije ketebelied fan de gemeente. Dy wol de keten tastean, mar dan moatte de keten en de eigners oan strange easken foldwaan.

Sa meie der mar 20 minsken yn in keet en dy moatte ek nochris op in ledelist stean. Fierder moat de keet brânfeilich węze en meie de man of frou mar fiif fleskes bier dronken wurde. De gemeente wol mei dizze strange regels foarkomme dat de hoareka in klacht yntsjinnet.

De jongerein is benaud dat de registraasjeplicht de deastek wurde sil. Wethâlder Kaper sei tiisdei ta om nei de ledelist te sjen.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei de reportaazje >>

Sint Annaparochie, 16 maart 2010

Annie Stellingwerf en Simon Brouwer met foto's van de gasfabriek en hun vader Sjoerd Brouwer. Foto LC/Catrinus van der Veen

De zwarte gasfabriek

De sanering van de Súdder- en Noorderfaart roept bij Stannebuurtsters herinneringen op aan de oude gasfabriek. Annie Stellingwerf en haar broer Simon Brouwer weten nog heel goed hoe het vroeger was. Zij woonden op het fabrieksterrein.

Hun vader, Sjoerd Brouwer, was chef-fitter bij de gasfabriek in Sint Annaparochie. Hij woonde daarom met zijn gezin in de bedrijfswoning, pal naast de fabriek aan de Warmoesstraat. Annie Stellingwerf (65) uit Ried en haar broer Simon Brouwer (71) uit Sonnega bewaren warme herinneringen aan die tijd. "D'r waar altyd wat te beleven op 'e febryk", vertelt Stellingwerf.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Leeuwarden, 15 maart 2010

Voetballer geeft kopstoot: € 550 boete

'Ik kreeg de hele tijd slidings van achteren en op de voeten'. Omdat de scheidsrechter blijkbaar niet ingreep, besloot een voetballer uit Drachten om het heft dan maar in eigen handen te nemen. De 27-jarige speler van Blue Boys uit Nij Beets gaf op 22 februari vorig jaar in de thuiswedstrijd tegen vv Sint Jacobiparochie een speler van de tegenpartij een kopstoot.

Van de scheidsrechter kreeg hij destijds een rode kaart. De politierechter gaf hem maandag wegens mishandeling van de St. Jacob-speler een boete van 550 euro. De Drachtster was die zondag in februari wat gespannen vanwege privé-beslommeringen. 'Ik was net mijn baan kwijt', zei de man.

Bron: Wâldnet
Lees het hele artikel >>

Sint Anne, 15 maart 2010

Enkête It Bilt ûnder ynwenners

Sa'n 3000 hûshâldens op It Bilt krije dizze wike in enkête oer leefberens yn de bus. Dêryn wurdt frege wat minsken fine fan de sportfoarsjennings, it grien, de winkels en de boarterstunen yn de buert.

De gemeente en de wenningboukorporaasje wolle witte oft se wat dwaan kinne om de foarsjennings te ferbetterjen. Beide ynstânsjes hawwe dęr al in heal miljoen euro foar útlutsen. Yn juny moatte de resultaten fan it űndersyk bekend węze.

 

Bron: omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 15 maart 2010

Gratis compost

Maak kennis met het product van het gescheiden houden van gft-afval: prima compost voor uw bloemen en planten. Deze gft-compost is een uitstekende natuurlijke meststof waarmee uw tuin pas echt tot bloei komt. Let maar eens op deze zomer! Om iedereen te overtuigen van het prachtige resultaat van de inspanningen van het scheiden van gft-afval, biedt de gemeente een beperkte hoeveelheid compost gratis aan.

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 maart kunnen inwoners van het Bildt op vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur gratis compost ophalen bij de Milieustraat in Stiens, Seerob 23. Per voertuig mogen maximaal twee kruiwagens worden meegenomen. Hoewel er een flinke berg compost zal liggen, geldt het motto: "op is op".

Bron: gemeente het Bildt

Minnertsga, 15 maart 2010

Automobilist onder invloed

De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Berlikum. Op de Hermanawei troffen de agenten, na een melding, een zwaar beschadigde personenauto aan. De bestuurder was verward weggegaan.

Op basis van het signalement werd de omgeving doorzocht en troffen de agenten de man op de Gernierswei aan en werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een ademanalyse afgenomen met als resultaat 820 ug/l. Na verhoor werd de man heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie-nl

Oudebildtzijl, 13 maart 2010

Pillen 'uit de muur' met pincode

Gedeputeerde Tineke Schokker haalt de eerste medicijnen uit de 'pillenautomaat'. Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Inwoners van Oudebildtzijl kunnen vanaf nu hun medicijnen uit de muur halen. Het Bildtse dorp heeft, net voor het Amelander Nes, de Friese primeur: een eigen farmacierobot. De Bilkerts praten liever over de pillenautomaat.

Leeftijd intoetsen, een eigen code, even wachten en daar is het doosje met pillen. Voor patiënten is het gemakkelijk, voor huisarts Paul Bögels en zijn assistente ook. Geen spitsuren 's middags meer in de praktijk tijdens het ophaaluurtje voor medicijngebruikers.

"Ook is de privacy beter", aldus de dokter. Voorheen stond de praktijk soms vol met wachtende mensen, die konden horen welke kwaal de buurman had.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 13 maart 2010

Rijverbod van 8 uur voor inwoner Minnertsga

De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Daarbij zijn de o.a. volgende bijzonderheden te melden:

Minnertsga, Hermanawei, zaterdag 00.53 uur: een 36-jarige automobilist uit Minnertsga reed met flinke snelheid en beslagen ruiten, blies 700 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur, rijbewijs ingevorderd.

Bron: www.politie-nl

Sint Jacobiparochie, 12 maart 2010

'Een paard moet sport zelf vooral ook leuk vinden'

Bij Roos Kolkman draait alles om paarden. De Bildtse leidt paarden op, zij traint ze voor de dressuursport en richt zelfs paarden op voor de circushogeschool. De voorwaarde is dat "het paard de sport vooral zelf ook leuk moet vinden", zegt de amazone vlak van de KNHS-kampioenschappen komend weekeinde in Wanroij. Daar start Kolkman met de Friese hengst Libbe in de dressuurklasse Z1.

De nadruk ligt thuis in Stal Hermes op de handelsstal. Daarvoor worden jonge paarden geselecteerd en getraind en klaargemaakt voor de wedstrijden, totdat de dieren doorverkocht worden. In Sint Jacobiparochie staat een dertigtal paarden op stal. Het is voor haar een vaststaand gegeven dat de sportpaarden vlak voor de stap naar de top, overgaan in andere handen. Het lijkt frustrerend, maar Kolkman denkt daar anders over. Voor haar is het steeds een nieuwe uitdaging om jonge paarden op te leiden.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 12 maart 2010

Boukje Tol

Alleen vrouwelijke wethouders op Het Bildt

Het Bildt heeft een nieuw college. CDA en Werkgroep Het Bildt (WB) hebben de handen ineengeslagen. Nel Haarsma (CDA) en Boukje Tol (WB) zijn de kandidaat-wethouders.

Dit betekent dat PvdA-wethouder Hans Kaper zijn plekje in het college kwijt is. Tol is een nieuwkomer als wethouder, Haarsma vervult deze functie al op Het Bildt.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 12 maart 2010

Het Bildt presenteert "Glashelder" nieuw alcoholbeleid

Foto: Thom Kuiken

Op dinsdag 16 maart aanstaande om 19:30 uur presenteert de gemeente het Bildt in dorpshuis Ons Huis te St.-Annaparochie, haar nieuwe alcoholbeleid onder de naam "Glashelder". Gemeente het Bildt heeft in het kader van het integraal jeugdbeleid 'Jeugd in beeld' per 2010 nieuw alcoholbeleid vastgesteld. Ook het ketenbeleid maakt hier onderdeel van uit, want bij het samenkomen van jongeren in keten speelt alcohol ook een rol.

Dit nieuwe beleid heeft niet alleen gevolgen voor de jongeren maar ook voor hun ouders. Om duidelijk te maken waarom dit allemaal nodig is en wat er nu anders wordt, organiseert de gemeente een startbijeenkomst. De gemeente het Bildt nodigt daarom alle Bildtse jongeren, hun ouders en de professionals die met jongeren werken van harte uit om deze bijeenkomst bij te wonen. Op een aansprekende manier zal iedereen die met deze materie te maken heeft, worden geďnformeerd over de gevolgen van (overmatig) alcoholgebruik, en hoe de gemeente het nieuwe beleid zal uitvoeren. Dit zal onder andere gebeuren door middel van improvisatietheater.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 11 maart 2010

Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Schermen tegen vervuild water

De Súdder- en Noorderfaart bij Sint Annaparochie worden ontdaan van de vervuiling die ooit door de oude gasfabriek is ontstaan.

Het bedrijf loosde water met policyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze pak's vormen een gevaarlijk goedje dat lang in het milieu achterblijft.

Om zijsloten te beschermen zijn hierin schermen geplaatst.

 

 

Bron: Leeuwarder Courant

Feinsum, 10 maart 2010

Ondergrondse hennepkwekerij in Feinsum

In Feinsum heeft de politie woensdagmiddag een grote ondergrondse hennepkwekerij ontdekt bij een boerderij aan de Iestdyk.

In drie zeecontainers die onder een hondenkennel zijn ingegraven, stonden 400 planten. De politie verwacht nog meer planten in de schuurtjes rond het pand te vinden.

Het is niet de eerste keer dat in Frieland een ondergrondse kwekerij wordt aangetroffen, meer dan 10 jaar geleden waren er ook al ondergrondse activiteiten tussen Vrouwenparochie en Sint Annaparochie inclusief een ondergrondse wietkwekerij in zeecontainers.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 10 maart 2010

Concert Fryslân Brass en vocal group Stim

Fryslân Brass

Twee unieke ensembles geven een gezamenlijk concert! Kom genieten van de menselijke stem en zijn verlengde, het koper blaasinstrument. Het belooft iets heel moois te worden. Fryslân Brass is in 1992 ontstaan vanuit de topbrassbands uit Fryslân. Het is een ensemble bestaande uit 10 blazers en één slagwerker. De meeste leden hebben een professionele opleiding achter de rug en zijn werkzaam als dirigent, muziekleraar of jurylid. Het ensemble heeft inmiddels internationale ervaring met o.a. een concerttournee door Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije. Fryslân Brass brengt een veelzijdig repertoire, zeg maar van de oude ouverture tot moderne amusementsmuziek.

Stim is als close harmony ensemble ruim drie jaren geleden begonnen en inmiddels zijn er al een flink aantal concerten gegeven, o.a. met Piter Wilkens en Brassband De Bazuin, Oentsjerk. Het is een groep enthousiaste en gedreven zangers uit het Noorden van Fryslân. Ze hebben allemaal hun sporen in het land van de koorcultuur ruimschoots verdiend. Het repertoire gaat van licht klassiek tot pop. Van Arthur Sullivan (The long day closes) tot Paul Simon (Feelin’Groovy). Uiteraard zullen Fryslân Brass en Stim ook samen van zich laten horen tijdens dit concert.

Zondag 21 maart 2010 16.00 uur Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Bron: Wâldnet

Sint Jacobiparochie, 10 maart 2010

Boosheid om geboortekaartjes

Harry en Jitske van der Veen uit Sint Jacobiparochie verstuurden zo'n veertig kaartjes na de geboorte van hun dochter, waarvan er minstens vijf niet zijn aangekomen. De ouders dienden een klacht in en kreeg te horen dat het percentage, 13 procent, te laag is om er iets tegen te doen. "Uiteindelijk hebben we betaald voor postzegels om vervolgens te horen dat ze slechts gedeeltelijk worden bezorgd", aldus van der Veen.

Hanne Kluck van TNT Post betreurt het incident met de geboortekaartjes. "Ik kan me voorstellen dat dit heel vervelend is voor deze mensen. Dat zou ik zelf ook vinden in die situatie. Wij willen graag helpen door te onderzoeken waar het mis is gegaan, maar vaak is de oorzaak lastig te traceren."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 9 maart 2010

foto E. Tjallings

Vlammen uit schoorsteen

Dinsdagmiddag om 15:02 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand op de Kattenburg.

De korpsen van Sint Annaparochie en Menaldum werden gealarmeerd, echter de brandweer van Menaldum bleek niet nodig te zijn. Bij aankomst van de brandweer kwamen er vlammen uit de schoorsteen.

Door middel van het vegen van het schoorsteenkanaal werd de brand gedoofd.

Bron: 112 Fryslân.nl
Meer foto's >>

Sint Annaparochie, 9 maart 2010

Sanering vaarten Sint Annaparochie

De sanering van de Súdder- en Noorderfaart in Sint Annaparochie begint donderdag. De waterbodem is verontreinigd met teerachtige stoffen, door de voormalige gasfabriek. De schoonmaakoperatie duurt ongeveer zeven weken.

Een kraan op een ponton zal het sterk verontreinigde slib ontgraven. Vervolgens wordt het slib via duwbakken over het water naar een overslaglocatie vervoerd. Hier zal het slib op vrachtwagens worden geladen en naar een slibverwerkingsbedrijf in Harlingen worden getransporteerd.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 8 maart 2010

Het Bildt

Foto Nanne Nicolai

Keurig stonden deze twee auto’s gezellig naast elkaar, van het type: Citroën 2CV. Een gele en een lichtblauwe Bestel-Eend. Ze stonden er een beetje verloren bij. Een beetje afgedankt in een hoekje van een tuin. Ergens bij een woning in het weidse landsschap, richting de zeedijk. Maar misschien vergis ik me helemaal en wordt hier nog regelmatig een tochtje mee gereden.

Zelf was ik heel lang geleden ook de trotse bezitter een 2CV. Een Lelijk Eendje, een blauwe. Het was fantastisch rijden, vooral als je de wind mee had. Dan tufte je al snel met een snelheid van honderd kilometer over de wegen! Af en toe was het zelfs mogelijk een medeweggebruiker in te halen! Had je de wind echter tegen, dan was het al een prestatie om de negentig kilometer te halen! In elk geval heb ik met weemoed afscheid genomen van mijn Blauwe Eend.

Bron: nannesz.web-log.nl

Sint Annaparochie, 8 maart 2010

De vondst van een oude appelsoort, een echte kick

De Schoone van Iephof, de Doeke Martens en de Dokkumer Nye. Fryslân heeft niet veel eigen soorten fruitbomen. En díé er nog zijn, zijn spaarzaam.

Het is de hoogste tijd de appel- en perenbomen die er nog zijn, te verspreiden voor ze écht verdwijnen. Zaterdag konden zeldzame rassen afgehaald worden bij boerderij De Bonte Mantel in Sint Annaparochie.

De deel ligt vol met onderstammen en eenjarige takjes van zeldzame fruitbomen. Achter de boerderij aan de rand van het dorp wordt volop geënt. De boompjes die plantklaar zijn, worden zorgvuldig in een plastic zakje gedaan waar eerder een volkorenbrood in zat.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele artikel >>

Zwarte Haan, 7 maart 2010

'Ik maak graag onderweg een praatje'

 Foto Nanne Nicolai

Steeds meer speel ik met de gedachte om, als de omstandigheden zich daarvoor lenen, naar Santiago de Compostella te lopen. Het lijkt me schitterend om deze super lange wandeltocht ooit nog eens te volbrengen. Het is niet nodig om de gehele afstand in één keer te lopen. Een mogelijkheid is delen van de route te lopen en de tocht over een langere periode uit te smeren.

Het deel van Sint Jacobiparochie naar Leeuwarden heb ik ondertussen al tweemaal gelopen. Voor mijn gevoel ontbrak nog het deel van Zwarte Haan naar Sint Jacobiparochie. Samen met Jelmer heb ik vanmiddag deze route opgepakt, echter in omgekeerde richting. We zijn naar het terras van Zwarte Haan gelopen, waar W. op ons zat te wachten. Daar heb ik weer een exclusieve stempel gehaald! De eerstvolgende etappe zal worden: Leeuwarden naar Oldeboorn. Via Wirdum, Jirnsum, Akkrum naar Oldeboorn. Loopt het die dag goed, dan zou ik kunnen doorlopen naar Heerenveen.

Echter één ding kan mijn wandeltocht ontzettend vertragen..., ik maak graag onderweg een praatje...!

Bron: nannesz.web-log.nl
Meer mooie foto's >>
En nog meer mooie foto's >>

Oudebildtzijl, 6 maart 2010

Stormschade blijkt mee te vallen

In de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks half twee werd de brandweer gealarmeerd voor stormschade aan de Van Albadaweg in Oudebildtzijl.

Bij aankomst van de brandweer uit Hallum werd er direct op onderzoek uitgegaan. Het bleek volgens de bewoners te gaan om los zittende golfplaten die op en neer sloegen vanwege de stormachtige wind.

De brandweer heeft voor de zekerheid nog een controle op het dak uitgevoerd om te zien of het gevaar vormde voor de directe omgeving. Na overleg met de Officier van Dienst ( OVD ) is besloten om de platen te laten zitten en weer huiswaarts te keren.

Bron: 112fryslan.nl
Meer foto's >>

Leeuwarden, 6 maart 2010

Buddy Letty van der Mossel en Niels Wolsleger trekken er samen op uit, maar blijven ook thuis spelletjes spelen. Foto LC/Patrick van der Wal (gescand)

Met buddy beter in zijn vel

"Mensen begrijpen me niet omdat ik een beperking heb", zegt Niels Wolsleger (24) uit Leeuwarden. Vrienden maken gaat lastig, zegt hij. Sinds kort heeft hij een buddy.

De afwas is aan kant, het theewater kookt en de gevulde koeken staan op het aanrecht. Niels Wolsleger is klaar voor zijn wekelijkse bezoek van Letty van der Mossel (21) uit Vrouwenparochie. Sinds oktober vorig jaar is zij zijn buddy.

Niels heeft een licht verstandelijke beperking. En dat maakt zijn leven niet gemakkelijk. Geëmotioneerd vertelt hij hoe graag hij een vriend wil en hoe dat vaak niet lukt.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 5 maart 2010

Een impressie van de Bildtse verkiezingsavond

Afgelopen woensdag werd na het sluiten van de stembussen een verkiezingsavond in het gemeentehuis georganiseerd. Radio Eenhoorn zond de festiviteiten rechtstreeks uit. Ook online konden de uitslagen op de voet worden gevolgd. Via Twitter werden de uitslagen bekendgemaakt.

Hier een kleine fotografische impressie gemaakt door fotograaf Geja Kuiken.

 

Bron: gemeente het Bildt

Sint Jacobiparochie, 5 maart 2010

Restauratie Groate Kerk

Nog deze maand begint de restauratie van de Groate Kerk in Sint Jaco biparochie. Dat heeft de stichting Alde Fryske Tsjerken, eigenaar van de kerk, bekendgemaakt. De herstelwerkzaamheden gaan zo'n € 850.000 kosten.

Er zijn ook plannen om in het voorportaal van de kerk een informatiecentrum voor pelgrims te openen. De kerk van Wier, het zorgenkindje van de stichting wegens de erbarmelijke conditie, wordt dit jaar of uiterlijk begin 2011 aangepakt, aldus directeur Gerhard Bakker van de stichting die later dit jaar uitgebreid het veertigjarig bestaan viert.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 5 maart 2010

Uiterst rechts Boukje Tol

Werkgroep Het Bildt schuift Boukje Tol naar voren

Boukje Tol is de wethouderskandidaat van Werkgroep Het Bildt (WB). Het bestuur van de tweede partij van Het Bildt schoof haar donderdagavond unaniem naar voren.

Vrijdag beginnen in de gemeente de eerste verkennende gesprekken tussen de partijen. De grootste partij, het CDA, zal het initiatief nemen. Een college van CDA en WB lijkt voor de hand te liggen.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 5 maart 2010

foto Omrop Fryslân

Noch 10 katten yn opfang

Yn it Poezenparadijs yn Nij Altoenae sitte noch mar tsien katten. Earder hie eigneresse Jacqueline Claus 60 katten. Nei klachten oer oerlêst moast it tal katten fan de gemeente it Bilt werombrocht wurde. Yn july ferline jier bepaalde de rjochter dat se maksimaal 10 katten opfange mocht. Claus hat har dęr lang tsjin ferset.

De gemeente wie fan doel om it tefolle oan katten fuort te heljen út de wenning. Mar by kontrôle die bliken dat dat net nedich wie.

Bron: omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 4 maart 2010

Uiterst rechts: Ben Bruinsma

'Dikke skytlús'

Ben Bruinsma uit Sint Annaparochie zat gisteravond dicht bij een zetel op Het Bildt. Hij was de nummer drie van de Frije Bilkerts en lange tijd leek het er op dat hij het ging halen. Hij zou een behoorlijke luis in de pels zijn geweest, zo werd al snel duidelijk.

Want Bruinsma heeft het hart op de tong liggen. De vertrekkende burgemeester Aucke van der Werff noemde hij in "dikke skytlús". Hij "naait út", omdat hij er een potje van heeft gemaakt, aldus Bruinsma. "Skrief dat mar op."

 

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

Sint Annaparochie, 4 maart 2010

Frije Bilkert blijft rood

Roel Nauta uit Sint Jacobiparochie probeerde vijf jaar lang voor de SP in de raad van Het Bildt te komen, maar komt er nu voor de Frije Bilkerts in. "De SP yn Ljouwert liet ús hjir gjin ôfdieling foarmje", vertelt hij. „Se fűnen ús net aktyf genôch."

Toen hij Leendert Ferwerda van de Frije Bilkerts tegenkwam in het zwembad, ontstond het plan om op diens lijst plaats te nemen. Met als gevolg dat hij gisteravond zijn felbegeerde raadszetel bemachtigde. "Mar ik bliuw SP-polityk bedriuwen", zegt Nauta. "Tichtby de boarger."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 4 maart 2010

Moslimgraven Bildt twee keer zo duur

Graven voor moslims op de gemeentelijke begraafplaats in Sint Annaparochie worden twee keer zo duur als reguliere graven. Voor een islamitisch graf moet €894 neergeteld worden, terwijl de andere rustplaatsen €447 kosten.

De nieuw aan te leggen moslimgraven zijn duurder, omdat ze verplicht op het oosten gericht moeten zijn. „Dęrtroch' lizze se 'dwers' op it begraafplak en nimme se mear romte yn", laat woordvoerder Simon Bosma weten."

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 4 maart 2010

Noodklok om tekort school asiel Sint Annaparochie

De school in het asielzoekerscentrum van Sint Annaparochie kampt met een tekort van bijna € 40.000. Het rijk erkent De Toverbal niet als zelfstandige school en geeft daarom een lagere bijdrage dan bij andere scholen. Onderwijsgroep Fier heeft de noodklok geluid bij de gemeente Het Bildt, omdat Fier het tekort niet alleen kan opvangen.

De Toverbal is opgericht als nevenvestiging van openbare basisschool 't Fonnemint, en krijgt daarom geen vergoeding voor de directeur en de intern begeleider (ib'er). Omdat deze mensen wel nodig zijn, moet de school meer geld uitgeven dan er binnenkomt.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 4 maart 2010

Winst stelt Frije Bilkerts teleur

Leendert Ferwerda

Het leek er gisteravond lange tijd op dat Frije Bilkerts afstevende op drie zetels in de raad van Het Bildt. Het dorp Minnertsga zette echter een streepdoor de rekening: hier kreeg de partij slechts 24 stemmen. De derde zetel verdween daarmee als sneeuw voor de zon. Bij partijleider Leendert Ferwerda, met twee zetels toch nog de grote winnaar, was teleurstelling het voornaamste gevoel.

Ferwerda kon niet begrijpen waarom Minnertsga zijn partij zo liet vallen. De Frije Bilkerts hebben zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor het multifunctioneel centrum daar, zei hij. "Miskien is 't de naam fan de partij", opperde Ferwerda, verwijzend naar het feit dat Minnertsga een Friestalig dorp is.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 5 juni 2009

Verlies voor PvdA, CDA de grootste

Ook op het Bildt heeft de PvdA fors verloren. Met 18,9 procent hebben de sociaal-democraten 12 procent ingeleverd op de verkiezingsuitslag van vier jaar geleden. Daarmee is de PvdA weer terug op het niveau van 2002 toen er 18,2 procent werd behaald. De uitslag betekent dat de PvdA de komende vier jaar met drie zetels in de Bildtse raad vertegenwoordigd zal zijn. Door de afsplitsing van de Frije Bilkerts telde de PvdA-fractie nu vier leden.

Het CDA heeft het verlies beperkt tot 4 procent en is met 26,5 procent weer de grootste fractie in de raad. Vergelijken we deze uitslag met 2002, dan zien we bij de christen-democraten een gestage daling van 36,2 in 2002 via 30,5 in 2006 naar 26,5 nu. Het CDA consolideert met deze uitslag haar zeteltal op 4. Als grootste partij ligt het initiatief voor de collegevorming nu weer bij het CDA.

De Frije Bilkerts deden dit jaar voor het eerst mee en haalden meteen 16,8 procent van de stemmen. Deze uitslag is goed voor twee zetels in de gemeenteraad. De Werkgroep Het Bildt kon het verlies beperken tot 2,7 procent en kan daarmee het zetelaantal op vier handhaven. De VVD sluit met een winst van 1,9 procent naadloos aan bij de landelijke trend. Daarmee blijft de VVD met twee zetels in de raad zitten.

Bron: omrop Fryslân e.a.
Lees verder >>

Sneek, 3 maart 2010

Vier verdachten aangehouden voor inbraak in kaartautomaat

De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Emmastraat vier mannen, een 15, 29, en 38-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden op verdenking van het openbreken van een kaartautomaat. De inbraak vond plaats bij een kaartautomaat van het treinstation aan de Zuidwesthoekweg in IJlst.

Tijdens de melding van de inbraak reed een agent in de buurt van IJlst en zag een auto uit de buurt van de plaats delict komen rijden. Hij aarzelde geen moment en reed achter de auto aan. In de Emmastraat stopte de auto en sprong één van de mannen uit de auto en ging er rennend vandoor. De andere drie mannen, die in de auto bleven zitten, werden direct aangehouden op verdenking van diefstal.

Een zoektocht in de buurt naar de vierde verdachte leverde in eerste instantie niets op, maar na enige tijd kon de hij toch in de omgeving aangehouden worden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor ingesloten werden. De auto werd in beslaggenomen in verband met het sporenonderzoek. De Nederlandse spoorwegen doen aangifte.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 3 maart 2010

Stemmers denken aan id-bewijs in Sint Anne

Het is een komen en gaan van stemmers bij Zorgcentrum Het Bildt in Sint Annaparochie, meldt gemeentewoordvoerder Simon Bosma.

Het valt vooral op dat iedereen de legitimatieplicht "goed yn it snotsje" heeft. "Net ien hat syn of har id-bewiis fergetten."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 1 maart 2010

'Echt stom fan mysels'

Vertrekkend burgemeester Aucke van der Werff van Het Bildt is terugkijkend op zijn zeven Bildtse jaren trots op de herstructurering die in Sint Jacobiparochie tot stand is gebracht. Maar hij heeft ook spijt dat het hem nooit gelukt is de Bildtse taal goed te leren, zegt hij in De Bildtse Post "It slagget my gewoan het. Ik wit ek net węrom dat is, want ik bin wol in taleman."

Aan de ene kant vindt hij dat "echt stom fan mysels". En aan de andere kant ook "bot spitich". "Want ik fyn de Bildtse taal wol hiel wichtich." Straks is hij van alle taalperikelen af, want Van der Werff wordt eerste burger van de Noordoostpolder.

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

St.-Annaparochie, 1 maart 2010

Aanvang sanering Súdder- en Noorderfaart te St.-Annaparochie

Deze week treft aannemer Verhoeve Milieu BV uit Jirnsum de nodige voorbereidingen om een gedeelte van de Súdder- en Noorderfaart in het centrum van St.-Annaparochie te gaan saneren. Deze vaart is in het verleden verontreinigd door de voormalige gasfabriek. Het bij de sanering benodigde materieel wordt deze week aangevoerd en gereed gemaakt voor de uitvoering in aankomende weken.

De saneringswerkzaamheden bestaan uit het afgraven van het verontreinigde slib in de vaart door middel van een kraan op een ponton vanaf het water. Op drie locaties langs de vaart wordt het slib vervolgens in vloeistofdichte vrachtauto's geladen en afgevoerd. De werkzaamheden worden in opdracht van de provincie Fryslân uitgevoerd door Verhoeve Milieu BV uit Jirnsum en milieukundig begeleid en gecontroleerd door Ingenieursbureau Oranjewoud te Heerenveen.

Bron: gemeente het Bildt

Berlikum, 28 februari 2010

Twee verdachten aangehouden voor bezit harddrugs

Een portier van een horecagelegenheid aan It Skil heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Tzummarum aangehouden. De portier had gezien dat 19-jarige drugs overhandigde aan een 18-jarige inwoner van Oudebildtzijl.

De politie werd gewaarschuwd en de 19-jarige jongen werd overgedragen aan de agenten. De verdachte bleek in het bezit te zijn van kleine envelopjes met daarin amfetamine.

Ook de 18-jarige werd door de agenten aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De drugs werden in beslag genomen.

Bron: politie.nl

Emmeloord, 27 februari 2010

Enkele reacties op vertrek burgemeester

Burgemeester Aucke van der Werff en echtgenote Aline bij hun woning in Sint Jacobiparochie. De heer en mevrouw Van der Werft hebben drie kinderen die al uit huis zijn. Achter het raam in de woonkamer kijken twee van de zes kleinkinderen (de zevende is op komst) toe. Hobby van de nieuwe burgemeester is om samen met zijn vrouw in de buitenlucht te verblijven: wandelen, fietsen en de laatste weken ook schaatsen. Foto De Noordoostpolder/Maarten Heijenk (gescand)

Het Bildt, de huidige gemeente van Aucke van der Werff, ligt ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Leeuwarden en grenst aan de Waddenzee. De gemeente telt 11.000 inwoners, hoofdplaats is Sint Annaparochie en er zijn zeven dorpen. Hieronder enkele reacties uit deze gemeente op het vertrek van hun burgemeester.

Hans Kaper (PvdA): 'Ik betreur zijn vertrek. Het is een plezierige man, die zich graag tussen de mensen begeeft. Een betrokken bestuurder met veel ervaring en veel contacten, ook in Den Haag. Hij is sterk in het politieke spel, overziet het goed en staat voor wat hij zegt.'

Leendert Ferwerda, eenmansfractie Frije Bilkerts: 'Ik vind het een aardige man en ik gun hem deze promotie van harte, maar ik ben blij dat hij weggaat. Hij is er niet in geslaagd een goede verstandhouding tussen burgers en gemeentebestuur op te bouwen. Hij staat niet tussen de mensen. De burgers krijgen bij hem niet het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt.'

Bron: De Noordoostpolder (23 februari 2010)
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 27 februari 2010

Vrije training te Sint Anna Parochie

Op 14 Maart 2010 is er vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur gelegenheid om vrij te trainen op de 8 sporen houten racebaan met dubbele tunnel van Sint Anna Parochie. We zijn daar op bezoek bij SlotRaceClub "Met Nocht Deur de Bocht" van Laas Douma.

Guus van Slotracing Friesland heeft aansluitend aan de vrije training zijn Shop geopend. Een bezoekje is aan te bevelen. De Shop ligt op enkele kilometers afstand van de racebaan.

Bron: slotracebook.nl

Texel, 27 februari 2010

AB Texel koopt Britse transporteur

De Texelse vervoersonderneming AB Texel in Oudeschild heeft de Britse transporteur van agrarische producten John M Allen in Spalding ingelijfd. Er werken veertig mensen.

AB Texel is bezig met een expansieslag in het vervoer. Zo heeft het bedrijf een groot belang in SK Bok Groep in Leeuwarden, die kort geleden KLMV in Sint Annaparochie overnam.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 27 februari 2010

Denken als een muis

Een ongediertebestrijder kan niet zonder kennis van de biologie, weet Albert Boek. Foto LC/Niels Westra (gescand)

Stroomkastenverkoper Albert Boek uit Vrouwenparochie gooide het roer om. Sinds kort doet hij wat hij echt leuk vindt: ongedierte bestrijden. "Je moet denken als het dier dat je wilt vangen."

Om een huis binnen te komen heeft een muis een gaatje nodig van maar een halve centimeter. Het knaag-diertje kan de fontanellen van zijn schedel over elkaar schuiven en perst het lijfje vervolgens naar de andere kant van de muur. Eenmaal binnen kan de muis zijn slag slaan.

"Dat zijn toch prachtige weetjes?", zegt Albert Boek (31) uit Vrouwenparochie. "De biologie, de kennis van de natuur intrigeert me." Boek leerde het afgelopen jaar allemaal tijdens de omscholing van verkoper van schakelkasten naar ongediertebestrijder.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Zwarte Haan, 26 februari 2010

Frije Bilkerts

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart kunnen verschillende partijen zich presenteren in de Leeuwarder Courant. Lokale partijen spelen een belangrijke rol in de gemeentepolitiek. Vandaag: Frije Bilkerts.

 

Bron: Leeuwarder Courant
Klik hier voor de video >>

Warga, 26 februari 2010

Moeder Grand-Prixpaard Sensation was manegepaard

Suzanne Tapper met Sensation

Het fokken van een internationaal succesvol springpaard is het ultieme doel van menig fokker. Jettina Vermaas uit Warga slaagde daar met haar allereerste fokproduct al in. Zij fokte Sensation (v. Corland), bekend onder Suzanne Tepper, uit het voormalig manegepaard Jessica (Emilion x Symfonie) en ze is als mede-eigenaresse nog altijd nauw betrokken bij de elfjarige KWPN'er. Afgelopen zondag werd Sensation derde in de Grote Prijs van Vestfold.

"Ik heb gewoon erg veel geluk gehad", lacht Jettina Vermaas, die op Sensations moeder Jessica leerde rijden. "De merrie kwam via via op manege De Molenwieken in Vrouwenparochie terecht, waar mijn man Ritske Blom en ik op les zaten." Jessica werd ingezet voor de manegelessen en nam al snel een favorietenrol in. "Het was een gevoelige merrie, maar wel een eerlijke. Mijn man kampte met een hernia en revalideerde op haar. We hadden altijd al een eigen paard willen hebben, maar het kwam er nooit van, tot m’n vader vlak voor zijn overlijden zei dat we daar werk van moesten maken."

Bron: horses.nl
Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 25 februari 2010

Laptop gestolen uit winkel Sint Anne

Uit een winkel aan de Steven Huygenstraat is woensdagmiddag een laptop gestolen. Een man kwam de zaak binnen en paste een paar schoenen aan. Hij viel op omdat hij zich nerveus gedroeg. Toen hij weer weg was bleek de laptop verdwenen te zijn.

De politie zoekt getuigen van deze diefstal. Het signalement van de dader luidt: licht getinte huid, ongeveer 1.80 meter lang, bol gezicht en zwart haar. Hij droeg een fel blauwe trui met daarover heen een zwart jack met een donkere broek
De politie komt graag in contact met getuigen van deze diefstal. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Bron: Leeuwarder Courant / www.politie.nl

Stiens, 24 februari 2010

Geen nieuw Boarnsterhim, maar de blik op de grote stad Leeuwarden

Leeuwarderadeel

Meerdere gemeenten houden dit keer voor de laatste keer verkiezingen. Een herindeling hangt in de lucht. Zo ook in Leeuwarderadeel. Harm de Kroon is daar lijsttrekker voor de PvdA. PvdA Leeuwarderadeel ziet weinig heil in een fusie tussen de Middelsee-gemeenten.

Wat is de mening van de PvdA over fuseren? En met wie?

"Eigenlijk zijn er maar twee mogelijkheden: een Middelsee-fusie, of samengaan met Leeuwarden. Naar Leeuwarden is tot nu toe te weinig gekeken. Daar zien wij de meeste kansen. Eerlijk gezegd zien we veel minder in een Middelsee-fusie. In Ferwerderadiel en Menaldumadeel bestaat daar verzet tegen, want daar dreigt bij herindeling ook opdeling. Een plaats als Dronryp past meer bij Franeker dan bij een Middelseegemeente. En het noorden van Ferwerderadiel heeft veel meer met Dongeradeel."

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele artikel >>

Vancouver, 24 februari 2010

Een stille kracht uit Sint Jacobiparochie

Wilma Boomstra, trots met de bronzen plak die ze van de Amerikaanse schaatsbond kreeg voor het olympisch brons van J.R. Celski. Foto SCS/Soenar Chamid (gescand)

Een van de stille krachten in het Amerikaanse shorttrack is een dame uit Sint Jacobiparochie. Wilma Boomstra wordt van alle kanten gehuldigd, gefeliciteerd en bewonderd, maar kiest de komende jaren voor de anonimiteit. Haar dochter van veertien gaat voor, vandaar.

Vorige week, toen de Amerikaanse shorttracker J.R. Celski olympisch brons won in Van-couver, werd ook Wilma Boomstra in het zonnetje gezet. In het USA House, de Amerikaanse tegenhanger van het Holland Heineken House, kreeg de Friezin alle lof toegezwaaid. Om die reden werd ook zij behangen met brons.

Wilma wie? Wilma Boomstra werd veertig jaar geleden geboren in Sint Jacobiparochie, deed succesvol het cios in Heerenveen, was jarenlang docente op de schaatsschool van Henk Gemser in Thialf, maar toog overzee toen Jeroen Otter -een alom gerespecteerde naam in het shorttrack - Boomstra vroeg de Amerikaanse jeugd onder haar hoede te nemen, in de tijd dat hij de kernploeg van de VS trainde.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 24 februari 2010

18+ Stemmen dus!

Burgemeester Aucke van der Werff stimuleert jongeren om te stemmen op 3 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Op woensdag 3 maart aanstaande vinden er in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. Ook de inwoners van de gemeente het Bildt gaan die dag stemmen voor een nieuwe gemeenteraad.

Burgemeester Aucke van der Werff van het Bildt doet met name een beroep op de jongeren in de gemeente om toch vooral te gaan stemmen. In een filmpje op Froeks TV roept hij de jongeren op om te gaan stemmen. "Als je invloed wilt hebben op wat er gebeurt bij jouw in de straat, dan moet je gaan stemmen", aldus burgemeester van der Werff.

Veel jongeren vinden verkiezingen en politiek maar saai. "Verkiezingen zijn misschien wel saai, maar waar het allemaal om draait dat is absoluut niet saai!", zo verklaart Aucke van der Werff.

Bekijk snel het filmpje op Froeks TV

Bron: bildtweb.nl

Leeuwarden, 24 februari 2010

Zware deuren met succes verscheept

In Leeuwarden zijn gisteren twee loodzware ROV-deuren in een schip geladen voor transport naar IHC-Merwede in Kinderdijk. De deuren hebben, inclusief de coaming en skin, een afmeting van 8x11 meter en wegen 27.000 kilo per stuk. Ze zijn geëngineerd en geproduceerd door Parosha innovators en Zwette Machinebouw, beide onderdeel van de Parosha groep uit St. Annaparochie.

Voor het ontwerp en de engineering tekenden de engineers van Parosha innovators, de productie is uitgevoerd door de vakmensen van Zwette Machinebouw in Leeuwarden. De deuren worden geleverd inclusief coaming, een gedeelte skin, scharnieren en volledige hydraulische installatie. Ze zijn bestemd voor een pipe laying vessel dat wordt gebouwd door IHC Merwede.

Op de werf van IHC Merwede worden de deuren geplaatst in de huid van het betreffende schip. Zowel aan bakboord als aan stuurboord komt één deur om de ROV-hangar af te sluiten. ROV staat voor Remote Operated Vehicle, in dit geval een op afstand bestuurbare onderzeeër. Voor een gegarandeerde waterdichte afsluiting wordt gebruik gemaakt van een opblaasbare afdichting (floatable seal). In het ontwerp zijn voorzieningen meegenomen voor de controle van de open- en dichtstand en een bewaking van de opblaasbare afdichting.

Bron: Metaalnieuws

Het Bildt, 23 februari 2010

Big Year 2009

Breedbekstrandloper (Limicola falcinellus)

Vogelaars zijn gek op lijstjes. Durk Lautenbag is hier geen uitzondering op en hij heeft ook de nodige lijstjes. Zo heeft hij een Bildtlijst, Frieslandlijst, Nederlandlijst, buitenlandlijst en een life-timelijst. Ook van een dagje of een weekendje weg worden, hoe verrassend, lijstjes met waargenomen soorten bijgehouden. Geďnspireerd door de verhalen op internet van fanatieke vogelaars, die een poging deden om het record aantal van 340 vogelsoorten in één jaar in Nederland te zien te verbeteren is hij op iets bescheidener schaal begonnen met een Big Bildt Year in 2008.

Dat jaar kwam hij uit op 151 soorten. Doel was om dat aantal in 2009 te verbeteren. Mede-vogelaar Epi wilde ook wel eens een Big Bildt Year doen en met een tegenstander van nivo en een prijs voor degene met de meeste soorten aan het eind van het jaar begon Durk supergemotiveerd aan het jaar.

Bron: Jaarferslag 2009 Feugelwacht 'Het Oud-Bildt'
Lees hier het verslag van Durk Lautenbag zelf >>

Sint Annaparochie, 22 februari 2010

Wietkwekerij Albertine Agnesstraat ontmanteld

Maandagmorgen omstreeks om 11:00 werd de Officier van Dienst van de brandweer gealarmeerd voor een hennepkwekerij. Deze hennepkwekerij bleek aan de Albertine Agnesstraat te Sint Annaparochie gevestigd te zijn. In een slaapkamer van de woning werden 66 planten ontdekt. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een anonieme melding.

De hennepplanten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De 25-jarige bewoner werd aangehouden. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht 's middag het politiebureau weer verlaten.

 

Bron: 112fryslân.nl/politie.nl

It Bilt, 21 febrewaris 2010

Middeis begrave wurdt djoerder

Begrave op It Bilt wurdt djoerder. Alteast as it middeis nei healwei trijen en sneons nei healwei ienen bart. De gemeente wol sa űntmoedigje dat minsken in begraffenis regelje op sneontemiddei of let op de middei. Dy tiden wurde populęrder, omdat minsken dan makliker frij kinne fan har wurk.

Yn de nije begraafplakkennotysje stiet dat de kosten op sokke oeren tenei 50 prosint heger lizze sille. De gemeenteried nimt der 9 maart in beslút oer.

Bron: omrop Fryslân

Leeuwarden, 21 februari 2010

Arie Bouma

'Koken met Klaas' leidt tot liedje

De Bildtse band The Feetwarmers heeft zich laten inspireren door de LC-receptenrubriek van kok Klaas Kasma. Hun lied, dat ze in het programma Noardewyn ten gehore brachten, heet 'Koken met Klaas', net als de rubriek, die in de krant en op internet verschijnt.

 

Bron: Leeuwarder Courant
Bekijk en beluister de video >>

Menaldum, 19 februari 2010

Verkiezingsuitslagen live op Radio Eenhoorn

Op woensdag 3 maart aanstaande worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De uitslagen van de verkiezingen in de gemeenten Menaldumadeel, het Bildt en Franekeradeel zijn live te volgen op Radio Eenhoorn. Met eigen verslaggevers in de gemeentehuizen van Menaam, St.-Annaparochie en Franeker wordt u op de hoogte gehouden van het verloop van de verkiezingen en de uitslagen. De uitzending begint om 21:00 uur, direct na het sluiten van de stembussen.

Bron: bildtweb.nl

Sint Annaparochie, 19 februari 2010

Gelatenheid over vertrek burgemeester in Het Bildt

Arie Bouma

De inwoners van de gemeente Het Bildt in Friesland reageren gelaten op het nieuws dat burgemeester Aucke van der Werff de gemeente verlaat. Een groot deel van de Friezen wist nog van niks.

Van der Werff is door de gemeenteraad van Noordoostpolder voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 56-jarige CDA'er volgt Willem van Rappard op, die per 1 mei vertrekt.

De voordracht moet nog goedgekeurd worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bron: Omroep Flevoland
Zie de video >>

Sint Annaparochie, 19 februari 2010

Music for sport

In MFC Ons Huis wordt op zaterdag 27 februari de manifestatie Music for Sport plaats. Er is zowel een middag als een avondprogramma, respectievelijk van 15.00 tot 17.00 uur en van 21.00 tot 01.00 uur. Het is georganiseerd door het Actiecomité dat is opgericht om geld in te zamelen voor de wederopbouw van het kantinecomplex van sporhal De Waaie, die op 6 juni 2009 geheel uitbrandde.

Inmiddels is er gestart met de weder opbouw van een mooi en nieuw complex. Veel vrijwilligers zijn samen met bouwbedrijf Brouwer dagelijks druk in de weer. Maar de kantine moet ook weer ingericht worden en er moet veel aangeschaft worden.

De hele dag zullen Bildste muzikanten optreden. Tijdens het middag programma o.a. Rintje Kas 50+band, mv Excelsior, Tjerk Bosje en Andries Bosma, Rewi, de Bildtse trekzak ploeg, To go Lucky en bigband de Wâldsang optreden. In het avondprogramma zullen Gyn Idee, Rent a band, Addictive, Bob a job, Junkyard dogs en Erik Schipper van zich laten horen.

Bron: Franeker Courant

Sint Annaparochie, 19 februari 2010

Arie Bouma

'Dat sociale, dat zit in mij'

Ze vormen het cement van de vereniging en geen voetbalclub kan zonder ze: vrijwilligers. In de rubriek 'Liefdewerk (oud papier)' portretteren we bijzondere personen die zich belangeloos inzetten voor hun club. Van jarenlang bestuurslid, via de trouwe wasvrouw naar de eeuwige terreinknecht. Vandaag: Arie Bouma van vv Sint Annaparochie.

Hij kijkt nog maar eens uit het raam en schudt het hoofd. Nee, een nieuwe Elfstedentocht zit er voorlopig nog niet in. De sneeuw wordt ook in huize Bouma vervloekt, zeker door de 68-jarige schaatsliefhebber Arie. "In 1963 heb ik de Elfstedentocht gereden. Ik kwam tot Franeker, toen ben ik van het ijs afgehaald. Jammer, want het was op 25 kilometer van mijn huis. Dat had ik graag willen halen. In 1986 heb ik hem wel uitgereden."

Bron: Voetbal.nl (10-01-2010)
Lees het hele artikel >>

Emmeloord, 19 februari 2010

Aucke van der Werff wordt burgemeester NOP

Aucke van der Werff (56) wordt de nieuwe burgemeester van de Noordoostpolder. De gemeenteraad heeft hem donderdagavond voorgedragen als opvolger van Willem ridder van Rappard, die op 1 mei vertrekt. In totaal hadden twintig kandidaten gereageerd op de vacant komende burgemeesterspost in de Noordoostpolder. Overigens moet de Kroon de benoeming van Van der Werff nog goedkeuren, maar normaal gesproken wordt een voordracht altijd overgenomen. Naar verwachting gebeurt dat binnen vier tot zes weken.

Van der Werff is door de vertrouwenscommissie, die bestaat uit alle fractievoorzitters, geselecteerd als kandidaat die het best voldoet aan de profielschets, die op basis van een enquęte onder de bevolking is opgemaakt. De nieuwe burgemeester moet een daadkrachtig bestuurder zijn, hij moet in staat zijn de Noordoostpolder 'op de kaart te zetten' en hij moet goed kunnen omgaan met de bevolking.

'We zochten een schaap met vijf poten, en Van der Werff voldoet het best. Hij heeft in ieder geval het meeste wol,' aldus Wiemer Haagsma, fractievoorzitter van de Politieke Unie. 'Het sprak ook in zijn voordeel dat hij zich goed had voorbereid; hij wist al veel over de Noordoostpolder.'

Bron: Flevopost.nl

Minnertsga, 19 februari 2010

Bildt wil bieb kopen

Het bibliotheekgebouw in Minnertsga wordt mogelijk verkocht aan de gemeente Het Bildt. Het college staat positief tegenover de aankoop, die vooruitloopt op de mogelijke verplaatsing van de bibliotheek naar het nieuw te bouwen multifunctioneel centrum in het dorp.

Burgemeester en wethouders onderhandelen nog met Bibliotheken Noordwest-Fryslan over de voorwaarden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 19 februari 2010

Vanuit Friese azc’s naar de Randstad: een gemiste kans

Friese gemeenten zijn over het algemeen ruimhartig als het gaat om het opnemen van vluchtelingen binnen de gemeentegrenzen en de integratie van nieuwe Nederlanders in de samenleving. Dat constateert directeur Klaas Harink van Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland (VWN). "Er wordt niet alleen letterlijk 'een dak' geboden, we zien in veel gevallen dat het verder gaat dan dat."

Volgens Harink hebben vluchtelingen echter het beeld dat er in Fryslân niet zoveel voor hen is. Mensen met een verblijfsvergunning vertrekken vaak uit de Friese azc’s naar de Randstad. Een gemiste kans. Het behouden van nieuwe Nederlanders binnen de gemeentegrenzen, kan krimp en vergrijzing tegengaan. Bijvoorbeeld in een gemeente als het Bildt. In Sint Annaparochie staat een azc dat plaats biedt aan zo’n 350 mensen.

Hoewel de situatie op het Bildt wat krimp betreft nog niet zo duidelijk zichtbaar is als in andere gemeenten, maakt PvdA-lijsttrekker Hillie Blaak zich toch zorgen over de toekomst. "Je moet de kop niet in het zand steken. Nieuwe Nederlanders, of ook wel nieuwe Bilkerts in dit geval, verdienen alle steun en begeleiding en we zien hier ook wel kansen. Maar we merken dat slechts een enkeling uit het azc uiteindelijk hier blijft wonen. Ze verkiezen de stad boven het dorp."

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 februari 2010

Burgemeester Het Bildt vertrekt

Burgemeester Aucke van der Werf f (56) van Het Bildt vertrekt. Hij stapt over naar de gemeente Noordoostpolder. De gemeenteraad daar heeft hem gisteren officieel voorgedragen als de nieuwe eerste burger. De koningin moet de benoeming nog goedkeuren.

Van der Werff volgt Willem ridder van Rappard op, die per l mei zijn functie neerlegt. Hij werd gekozen uit twintig kandidaten. Zijn politieke loopbaan begon Van der Werff als gemeenteraadslid in Wybritseradiel. Daarna was hij vijf jaar wethouder in die gemeente. Sinds 2003 was hij burgemeester van Het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 februari 2010

Gemeenten moeten hun 'rotte kiezen' durven trekken

Het overgrote deel van de Friese gemeenten heeft geen beleid om verpaupering tegen te gaan. Zonder zulk beleid is een effectieve aanpak onmogelijk en blijven de rotte kiezen in de dorpen en steden zitten. Dat zei projectleider Ytsen Strikwerda gisteren bij de presentatie van de terugblik en toekomstvisie Rotte Kiezen tijdens een vergadering van de Vereniging van Friese Gemeenten.

De Doarpswurk-directeur riep de gemeenten dan ook op om een duidelijk beleid te maken voor verpaupering. "Het is een probleem dat al jaren bestaat, maar dat met de komende krimp alleen maar groter zal worden. Bijvoorbeeld winkelpanden die leeg komen te staan en erg moeilijk voor andere doelen te gebruiken zijn." Strikwerda kreeg bijval van gedeputeerde Konst. "Een rotte kies bedreigt de hele straat, zelfs een heel dorp. Die moet je aanpakken."

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 19 februari 2010

Hoe helpt gemeente Het Bildt bedrijfjes in ontwikkelingslanden?

Burgemeester Aucke van der Werff overhandigt bedrag aan BNG-directeur vermogensbeheer Jos de Wit (fotograaf: Geja Kuiken)

Gemeente het Bildt zet zich in voor de bestrijding van armoede en eerlijke handel in ontwikkelingslanden. Het Bildt is de eerste Nederlandse gemeente die financiële reserves, € 250.000, duurzaam en maatschappelijk verantwoord uitzet bij Oikocredit, via een product van de Bank Nederlandse Gemeenten.

Oikocredit is een van de grootste particuliere financiers van de microkredietsector ter wereld.

Van der Werff: "Via Oikocredit stellen wij ondernemende mensen in ontwikkelingslanden in staat een lening af te sluiten, waarmee zij een bedrijfje kunnen starten. Met een haalbaar ondernemingsplan en financiële steun van onze kant, werken deze mensen aan de verbetering van hun bestaan. Wij willen als gemeente een voorbeeld zijn en het gedachtegoed van maatschappelijke kansen voor iedereen uitdragen."

Bron: VNG International

Oudebildtzijl, 16 februari 2010

Werkgroep Het Bildt

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart kunnen verschillende partijen zich presenteren in de Leeuwarder Courant. Lokale partijen spelen een belangrijke rol in de gemeentepolitiek. Vandaag: Werkgroep Het Bildt.

 

Bron: Leeuwarder Courant
Klik hier voor de video >>

Sint Annaparochie, 16 februari 2010

Aanbieding uitkomsten project Rotte Kiezen in Sint Annaparochie

Ruim twee jaar na de start van het project ‘Aanpak Rotte Kiezen’ worden op woensdag 17 februari de uitkomsten van dit project en een advies voor een vervolgtraject aangeboden aan gedeputeerde Hans Konst en aan de voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Ruimte en Wonen van de Vereniging Friese Gemeenten (VFG) Jurrit Visser (burgemeester van Terschelling).

In het project ‘Aanpak Rotte Kiezen’ werkt Doarpswurk sinds 2007 samen met vier Friese woningcorporaties te weten: Woningcorporatie Dongeradeel (nu Thús Wonen), Welkom (nu Elkien), Wonen Noordwest Friesland en Woon Friesland. Doarpswurk en de corporaties vonden elkaar in de wens een werkwijze te ontwikkelen voor de aanpak van verpauperde panden.

Bron: Franeker Courant
Lees het hele artikel >>

Oldeberkoop, 13 februari 2010

Attent supermarkt Oldeberkoop wint presentatieprijs

Talants supermarkt in Olderberkoop heeft van alle Attentwinkels in Nederland het beste idee voor de presentatie van sinaasappels en mandarijnen. Dat blijkt uit een landelijke wedstrijd van Aardappel- groente- en fruithandel Smeding uit Sint Annaparochie.

Twee werknemers (Johan Brinksma en Jorien Keuning) kunnen op werkbezoek naar Spanje waar onder andere een bezoek wordt gebracht aan een sinaasappelplantage. Attent Oldeberkoop maakt sinds 2003 deel uit van Talant. Het is een Buurtsuper Speciaal. Een Buurtsuper Speciaal is een supermarkt die wordt gerund door een zorginstelling.

Bron: Friesch Dagblad

Sint Annaparochie, 12 februari 2010

Groot verkiezingsdebat Bildtse politieke partijen

Op dinsdag 16 februari aanstaande zal op Radio Eenhoorn een groot verkiezingsdebat tussen de Bildtse politieke partijen worden uitgezonden. De uitzending begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur.

Tijdens deze uitzending zal met de lijsttrekkers van de op het Bildt deelnemende partijen een debat worden gevoerd over een aantal belangrijke en actuele thema’s. Dit zijn onder andere Werkgelegenheid, Onderwijscampus, Krimp, Herindeling en Bezuinigingsoperatie.

Het debat zal live vanuit het gemeentehuis in St.-Annaparochie worden uitgezonden. Belangstellenden zijn van harte welkom om deze uitzending bij te wonen en te reageren op de door de lijsttrekkers naar voren wordt gebrachte antwoorden. De inloop is vanaf 19.00 uur.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 11 februari 2010

Bildtse Neeltje 100 jaar

Neeltje van Slooten-de Bildt. Foto LC/lvo van Peursem (gescand)

Neeltje van Slooten-de Bildt uit Sint Annaparochie is gisteren honderd jaar geworden. Mevrouw Van Slooten is een echte Bilkert. Ze werd in 1910 geboren in Sint Jacobiparochie als jongste in een gezin met vijf kinderen. In 1936 trouwde ze met IJsbrand van Slooten uit Oudebildtzijl, die in 1982 overleed op 73-jarige leeftijd. Ze kregen drie kinderen. Er zijn nu vijf kleinkinderen en tien achterkleinkinderen.

Sinds veertien jaar woont Neeltje in Zorgcentrum Het Bildt in Sint Annaparochie. De krant lezen en tv kijken lukt niet meer, maar zij laat zich graag door iedereen informeren over het reilen en zeilen in het zorgcentrum en de rest van de wereld. Burgemeester Aucke van der Werff overhandigde haar een kopie van haar geboorteakte en een bloemetje.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 11 februari 2010

Drie bonnen voor niet handsfree bellen

De politie heeft afgelopen week een 61-jarige automobilist uit Vrouwenparochie maar liefst drie keer een bekeuring gegeven voor het niet handsfree bellen.

De agenten van het Verkeershandhavingsteam kwamen de bestuurder tijdens het verkeerstoezicht drie keer tegen. In alle gevallen was de man druk aan het bellen.

Hij kreeg hiervoor dan ook drie bekeuringen van in totaal 480 euro. De aanschaf van een carkit was veiliger en goedkoper geweest.

Bron: www.politie.nl

Leeuwarden, 11 februari 2010

Emigrantenbrieven op website Tresoar

Sinds vorige week is een eerste serie brieven die Tresoar bewaart van Friese emigranten op een speciale website geplaatst. Het gaat om ruim honderd brieven die door vooral Bildtse landverhuizers vanuit Amerika aan Sjouke Johannes Hoogland te St. Annaparochie zijn gestuurd. Ze verruilden St. Annaparochie, Oudebildtzijl of de Nieuwe Bildtdijk voor o.a. Adrian (Minnesota), Farmington (Montana), Meadow (South Dakota) en Ripon (California). De emigranten waren familieleden dan wel bekenden van Sjouke Hoogland. De brieven bestrijken de periode 1898 tot en met 1940.

De brieven verhalen over de familiegebeurtenissen en -perikelen in het nieuwe land, maar ook over die zaken die anders zijn dan in Nederland. Meteen de eerste brief van Klaas Schuiling en Geertje de Jong geeft enkele details. Ze zijn zo’n tien weken in Amerika als ze in december 1898 vanuit Manhattan (Montana) naar de familie Hoogland schrijven: 'Dus 't lijkt hier wel een best land. Maar natuurlijk moet men veel ontbeeren, Geertje heeft in vier weken niet van huis geweest in ook geen menschen gesproken dan gisteren Sophie die is hier even geweest. Wij hebben anders geen water dan sneeuw dat smelten we op de kachel (Willem heeft een wel) die moet ik met vervolg ook graven of een waterbak maken waar ik het water uit de dietsen kan laaten loopen.' Hun zoontje Thijs, zo'n half jaar oud toen ze de oceaan overstaken, blijkt het in Amerika, getuige de volgende passage, goed naar zijn zin te hebben: 'Thijs kan dan trouwens ook wel over de Amerikaansche lucht, want die groeit als een barg.'

Bron: www.tresoar.nl
Klik hier voor de website >>

Sint Annaparochie, 10 februari 2010

De hele Beuckelaer leeft mee met dankbare eeuwlinge

Het is hier och zo goed, och zo goed. De verzorging, de bewoners. De hele Beuckelaer leeft mee hoor. De ogen van Neeltje van Slooten-de Bildt uit Sint Annaparochie beginnen te glimmen. De laatste paar weken is ze haar kamer in wat officieel Zorgcentrum Het Bildt heet niet af geweest. Ze werd drie weken geleden geveld door ziekte en krabbelt net pas een beetje op.

Haar dagelijkse rondje met de rollator door het verzorgingshuis - met de stop bij het praatbankje bij de brievenbus - is er dus al een tijd bij gebleven. Maar ze weet dat haar medebewoners aan haar denken. "Iedereen weet dat ik honderd wordt." Mevrouw van Slooten zal haar verjaardag noodgedwongen in bed doorbrengen. De receptie voor de hele familie en andere belangstellenden is ook maar afgezegd. Dat zou te druk worden.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele artikel >>

Oudebildtzijl, 9 februari 2010

'Een goed begin van het nieuwe jaar'

'Wat een waanzinnige prijs', jubelt Tineke van Roozendaal tijdens de prijsuitreiking in hotel Huis ter Duin. 'We gaan hier geen "dingen" van kopen. Ik heb het in gedachte nog niet uitgegeven', zegt ze bedachtzaam. 'Maar de ruimte in mijn hoofd die hierdoor ontstaan is is heerlijk.'

'Ik heb een idiote oudejaarsavond gehad', legt Tineke uit. 'Eigenlijk voelde ik me op oudejaarsdag een beetje zielig. We waren namelijk net tien dagen naar Kreta geweest; mijn man Fred, mijn moeder, onze dochter en ik. Mijn moeder en dochter moesten de dag voor oud en nieuw thuis zijn. Het zijn niet zulke helden in het vliegtuig, dus ben ik met ze mee naar huis gegaan. Fred is daar gebleven om nog een paar dagen met zijn broer door te brengen. Ik was dus helemaal alleen thuis en zou oudejaarsavond met een vriendin vieren.'

'Thuis aangekomen vond ik een brief van Pretium bij de post over een Veilingbonus. Om deze bonus te claimen moest ik inloggen en een bepaalde code invoeren. Alleen lukte het me niet om in te loggen. .... Eindelijk kon ik, bloednerveus, inloggen en mijn prijs claimen. Vervolgens heb ik een hele tijd zitten gillen.'

Bron: www.pentium.nl
Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 8 februari 2010

Skaten en ontmoeten op ijsbaan

Op het ijsbaanterrein in Sint Annaparochie komt een sport- en ontmoetingsplaats voor jongeren, die bestaat uit een veldje voor voetbal en basketbal, een skatebaan en een plek om te zitten. De totale kosten bedragen €130.000.

Vooral de skatevoorziening is een grote wens van de plaatselijke jeugd. Op Het Bildt is een groep zeer actieve skaters. Enkele jaren geleden hebben de skaters handtekeningen verzameld voor een skatebaan. De jongeren zijn nauw betrokken gebleven bij het maken van de plannen.

De gemeente kiest voor het ijs- en skeelerbaanterrein omdat er meer sportvoorzieningen in de buurt zijn, omdat de locatie centraal gelegen is en omdat hij qua geluidsnormen ruim voldoet. De sportontmoetingsplaats staat op minimaal 30 meter van woningen.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 8 februari 2010

Transportbedrijf KLMV overgenomen door SK Bok

Transportbedrijf KLMV uit Sint Annaparochie is overgenomen door branchegenoot SK Bok Groep in Leeuwarden. Eigenaar Piet Lont (58) heeft zijn aandelen in het bedrijf overgedragen aan SK Bok. Het bedrijf blijft voorlopig vanuit Sint Annaparochie opereren. De overname zal naar verwachting geen negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Transporteur KLMV is een familiebedrijf dat is ontstaan in 1940. Eigenaar Lont had geen opvolging. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren verschillende eigenaren gehad. In 1998 kocht Lont de aandelen terug van de Britse TDG-Group, de toenmalige aandeelhouder. KLMV heeft 35 werknemers en heeft 25 vrachtauto’s op de weg. Het bedrijf is gespecialiseerd in het vervoer van pootaardappelen.

Lees het hele artikel >>
Bron: Friesch Dagblad

St.-Annaparochie, 8 februari 2010

Lutz Jacobi en Jannewietske de Vries komen op het Bildt

Lutz Jacobi

Op zaterdag 13 februari brengen het Friese Tweede Kamerlid Lutz Jacobi en de Friese gedeputeerde Jannewietske de Vries op uitnodiging van de plaatselijk afdeling van de PvdA, een bezoek aan de gemeente Het Bildt. Thema van deze bijeenkomst is de recreatieve en toeristische ontwikkeling van ons gebied in relatie tot de natuur- en milieubescherming. Lutz Jacobi is PvdA woordvoerder in de Tweede Kamer op het gebied van natuur en milieu. Jannewietske de Vries is PvdA gedeputeerde van de provincie Friesland met o.a. toerisme en recreatie in haar portefeuille.

Ons gebied, gelegen aan de rand van de Waddenzee, geplaatst op de lijst van Werelderfgoed(!)van UNESCO, kenmerkt zich door haar situering in een kwetsbaar gebied, waar het gaat om natuur en milieu. Daarnaast biedt ons gebied, juist door haar Waddenkust, haar rust en ruimte, grote mogelijkheden op het gebied van toerisme en recreatie! Op het eerste gezicht lijken deze twee gegevens strijdig met elkaar te zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn: de vraag is niet waarom het een het ander uitsluit, maar eerder hoe kun je het een doen, zonder het ander te laten! Een onderwerp waar veel over te zeggen is.

Bron: PvdA het Bildt
Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 7 februari 2010

Duo steelt voor €700 bij Etos

De politie heeft zaterdagmiddag een 22-jarige vrouw uit Oisterwijk aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Door personeel van een drogisterij in de Warmoestraat was gezien dat een man en een vrouw cosmeticaproducten ter waarde van meer dan 700 euro hadden gestolen. Ze waren zonder te betalen vertrokken.

Op aanwijzingen van getuigen kon de vrouw even later worden aangehouden in een andere winkel. Ze is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten op het politiebureau. De mannelijke verdachte wist te ontkomen.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 6 februari 2010

Laat het Bildt op straat vergaderen

Als er voor een bepaald dorp een belangrijk onderwerp op de agenda staat, zou de gemeenteraad van het Bildt eigenlijk in dat dorp moeten vergaderen. Dit zou ook eens in een tuin of op straat kunnen plaatsvinden. Het is een van de opmerkingen uit een advies aan de gemeenteraad.

In september verving de gemeente de commissievergaderingen door de 'raderaad', een laagdrempelige bijeenkomst voor raadsleden en burgers. Dit is een stap in de gewenste richting, maar juist deze vergadering zou op verschillende plekken in de gemeente gehouden kunnen worden, zo wordt in het advies geopperd. De raad kan zich dan goed profileren bij de burgers. Verder moet de informatie van de gemeente in De Bildtse Post en op de gemeentelijke website duidelijker. Hierbij is de belangrijkste tip om de informatie per dorp te vermelden.

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 5 februari 2010

Oplettende burgers

Oplettende burgers, je wordt er niet goed van. Dat dacht Joukje Dijkstra uit Oudebildtzijl gisterochtend toen de politie bij haar aan de deur klopte. Of ze misschien schietend vanuit haar Hyundai Getz door de gemeente was gereden.

De vraag was zo absurd dat ze in de lach schoot. Maar toen ging haar een lichtje op. Dochter Geraldina en vader Bertus hebben het afgelopen weekeinde inderdaad geschoten vanuit haar auto. Geen kogels, maar plaatjes. Voor een reclamecampagne van de PvdA. Joukje heeft een advies voor de oplettende burger: koop een bril!

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

Sint Anne, 5 febrewaris 2010

Krityk op keapadvys Bijleveld

Makelders op it plattelân binne net bliid mei it advys fan steatssiktaris Bijleveld fan Ynlânske Saken. Minsken moatte neitinke eart se in nijbouhűs op it plattelân keapje. Troch de krimp driget leechstân en dat makket it dreech de wente wer te ferkeapjen.

Neffens makelder Boskma fan Sint Anne is sa'n opmerking net sa handich yn in tiid dat it al net sa goed giet mei de wenningmerk. Hy is benaud dat de nijbouplannen yn de lytse doarpen sa hielendal op slot komme te sitten.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei makeler Boskma fan Sint Anne >>

Tzummarum, 4 februari 2010

Zeer geslaagd openingsfeest Lytse Bieb

Woensdagmiddag 3 febr. zijn de Lytse Biebs feestelijk geopend. De opening werd centraal verricht in de Lytse Bieb in Nij Bethanie in Tzummarum. De wethouders van de gemeenten Het Bildt, Franekeradeel en Menaldumadeel waren hierbij aanwezig.

De leerlingen van de scholen in de dorpen waar een Lytse Bieb staat, konden gedichten insturen. De schrijvers van deze gedichten woonden deze middag als VIP bij. Ze werden, samen met de wethouder, opgehaald in een echte Limousine en werden over een rode loper binnengehaald. Ze kregen door Mirella Erich als prijs - natuurlijk - een mooi boek uitgereikt.

Bron: Margytsje (blog)
Lees het hele artikel >>

Nij Altoenae/Sint Jacobiparochie, 4 februari 2010

Nathaly van der Zee

Bildtse beauty's

Missverkiezingen schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Ook jonge Friezinnen doen er enthousiast aan mee. Momenteel zijn twee Bildtse schonen in de running voor verschillende titels: Buurmeisje van het Jaar en Miss Panna.

Nathaly van der Zee (26) uit Nij Altoenae wil niet zo maar Buurmeisje van het Jaar 2010 worden. "Ik wil laten zien dat je geen maatje 34 hoeft te hebben om leuk op de foto te komen." Zelf heeft ze maat 40 en dit weerhield haar nooit om haar looks in te zetten. Zo was ze een soort van pitspoes bij de Racing Expo in het FEC. "Daar deelde ik flyers uit en ging ik met mensen op de foto."

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Minnertsga, 4 februari 2010

Het Bildt heeft €1,5 miljoen over voor Minnertsga

Het college van Het Bildt wil maximaal € 1,5 miljoen uittrekken voor een multifunctioneel gebouw in Minnertsga.

Het college wil de basisscholen vooralsnog niet in het gebouw opnemen. Wel moet het plaats bieden aan de peuterspeelzaal, kinderopvang, bibliotheek en algemene ruimten voor bijeenkomsten en activiteiten. Met het oog op een eventuele toekomstige uitbreiding met een brede school zou ook het bestaande gymnastieklokaal er in ondergebracht kunnen worden.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 3 februari 2010

Inschrijving voor BildtBeat in Sint Anna geopend

Muzikanten kunnen zich sinds gisteren inschrijven voor de vierde editie van BildtBeat, een gratis toegankelijk muziekfestival dat jaarlijks in augustus plaatsvindt in Sint Annaparochie. De komende editie is op zaterdag 21 augustus. Verspreid over twee podia treden bands ongeveer drie kwartier op.

De inschrijving is geopend tot 10 mei. Eind mei wordt de programmering bekendgemaakt. BildtBeat is een initiatief van BaconBeat-Productions uit St. Annaprochie en de band Bacon and Bones en Vos-Catering uit Grou.

Zie ook de website van BaconBeat Productions

Bron: Friesch Daglad

Leeuwarden, 3 februari 2010

Groninger zout op, Friese wegen redelijk begaanbaar

Het laatste zout van Groningen. Foto DvhN/Corné Sparidaens

Terwijl buurprovincie Groningen nog slechts tot woensdagavond kan strooien, zit Fryslân aanzienlijk ruimer in het zout. "We hebben nog voor een of twee dagen en als dat op is, bestellen we gewoon bij", zegt provinciewoordvoerder Marcel de Jong. Ook de rijkswegen blijven redelijk begaanbaar.

Toch blijft het uitkijken, waarschuwt Mark van Fussen van het Nationaal Zoutloket van rijkswaterstaat. "We hebben vanochtend flink gestrooid en toch was het op sommige plaatsen behoorlijk glad." Bij de Friese gemeenten verschilt het beeld. Het Bildt moet bijvoorbeeld voor het eerst zijn strooibeleid aanpassen, nu de bodem van de voorraad in zicht komt. Lemsterland heeft daarentegen nog 60 ton liggen, terwijl er nog eens 60 ton binnenkomt.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 3 februari 2010

Vrachtwagenchauffeur mishandeld

De politie heeft dinsdagmorgen een 51-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling van een vrachtwagenchauffeur op de Voorstreek in Leeuwarden. De man had de chauffeur aangesproken, omdat hij dacht dat deze tegen zijn auto was aangereden. De chauffeur, een 51-jarige man uit St. Jacobiparochi, had dit niet gemerkt. Er ontstond een ruzie waarbij de Leeuwarder tegen de schenen van de chauffeur trapte en hem begon te duwen. Verder vernielde hij de beide buitenspiegels van de vrachtauto. Hierop reed de Leeuwarder met zijn auto weg.

Het kenteken van de auto en een signalement van de man werd door getuigen doorgegeven aan de politie, waarna deze hem even later kon aanhouden op de Nieuweburen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt wegens vernieling en eenvoudige mishandeling.

Bron: www.politie.nl

St.-Annaparochie, 2 februari 2010

Beperkte gladheidsbestrijding in het Bildt

De huidige gladheid is zeer hardnekkig en moeilijk te bestrijden. De aangevroren plaatsen hebben vanwege hun dichtheid extra zout nodig om te ontdooien. Tijdens neerslag wordt het zout "verdund", waardoor de werking ervan aanzienlijk wordt verminderd.

Dit gecombineerd met de afnemende beschikbaarheid van het strooizout, heeft ons doen besluiten om nu uiterst selectief te strooien. Concreet houdt dit in dat wij ons beperken tot de hoofdroutes (zo lang het strooizout voorradig is) en dat de gladheid op andere locaties niet zal worden bestreden. De gemeente vraagt uw begrip voor deze "overmacht".

Bron: gemeente het Bildt

Haarlem, 2 februari 2010

Marouschka Huidekoper

Bildtse kanshebber missverkiezing

Marouschka Huidekoper uit Sint Jacobaparochie is de enige Friese kanshebber op de titel Miss Panna 2010. Tijdens een selectie in Haarlem haalde ze zaterdag samen met tien andere kandidaten de finale.

De kandidaten voor de miss Pannaverkiezing moeten een stoere ‘urban' uitstraling hebben. In tegenstelling tot andere missverkiezingen gaat het minder om lengte en maten. "De dames moeten vooral lef uitstralen", aldus de organisatie.

Op 21 maart wordt tijdens het Nederlands Kampioenschap Panna in Beverwijk de winnaar bekendgemaakt. Panna is straatvoetbal dat plaatsvindt in een kooi.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annparochie, 1 februari 2010

Geen drank in jeugdketen Het Bildt

De horeca in Noordwest Friesland vindt het prima dat de gemeente Het Bildt jeugdketen voor een periode van twee jaar gedoogt, maar alleen wanneer er geen alcohol wordt geschonken.

Burgemeester en wethouders van Het Bildt vinden dat alcohol moet kunnen wanneer jongeren de drank gezamenlijk inkopen of om beurten trakteren.

De horeca is het daar niet mee eens. Volgens hun heeft de rechter het gedogen van jeugdketen waar alcohol wordt geschonken al diverse keren verboden.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 1 februari 2010

Schoolcampus duivels dilemma voor Het Bildt

Een campus van twee middelbare scholen moet verrijzen aan de Dirk Janszstraat in sint annaparochie. Foto LC/Niels Westra (gescand)

Het kan zijn dat de nieuwe gemeenteraad op Het Bildt maar één echt harde noot hoeft te kraken. Met de voorgenomen campus voor de twee middelbare scholen in Sint Annaparochie is een bedrag van zeker €10 miljoen gemoeid. Er blijft dan geen geld over voor andere plannen, meldde burgemeester Aucke van der Werff in oktober al.

Zeker voor een dorp als Sint Annaparochie, met ruim vijfduizend inwoners, is het een project van ambitieuze omvang. De bedoeling is om beide middelbare scholen in het dorp, de christelijke Ulbe van Houten en de openbare Piter Jelles, samen te brengen onder een dak. Dit zou moeten gebeuren aan de Dirk Janszstraat, waar de Piter Jelles al staat. Op de locatie moeten 55 verouderde seniorenwoningen tegen de vlakte.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Den Haag, 30 januari 2010

Wethouder Hans Kaper ontvangt prijs uit handen van Staatssecretaris Heemskerk

Heemskerk prijst gemeenten met lage tarieven

Staatssecretaris Heemskerk reikte vrijdag 29 januari 2010 samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aanmoedigingsprijzen uit aan de gemeenten Het Bildt, Roosendaal en Veghel. Ze ontvingen de prijzen, omdat zij lage tarieven hanteren voor horecagerelateerde vergunningen.

"Het verbaast mij hoe groot de verschillen zijn in de tarieven die gemeenten vragen voor horecavergunningen. Uiteraard moeten de tarieven kostendekkend zijn, maar het is niet de bedoeling dat gemeenten hieraan verdienen. Deze gemeenten dragen met hun lage tarieven bij aan een goed ondernemersklimaat voor horecaondernemers en dus ook voor hun klanten", aldus Heemskerk.

Wethouder Hans Kaper nam vrijdag in Den Haag de prijs hiervoor in ontvangst van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk.

Bron: Ministerie van Economische Zaken/gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 27 januari 2010

Hooguit vijf pijpjes per keetbezoeker

Jeugdketen op Het Bildt mogen voortaan maximaal vijf flesjes bier per bezoeker op voorraad hebben. Alleen bezoekers boven de zestien tellen hierbij mee.

De drankvoorraad mag zich ook niet buiten de keet bevinden. Het is een van de regels in het ketenbeleid van Het Bildt dat ter inzage ligt. De gemeente wil vooral het drankgebruik in de keten temperen.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 27 januari 2010

Bartele Vries waarnemend burgemeester in Baarn

burgemeester Bartele Vries

De 67-jarige Bartele Vries is per 1 februari waarnemend burgemeester van Baarn. CDA'er Vries wordt morgen beëdigd door commissaris van de Koningin Robbertsen. De provincie Utrecht meldt dat de gemeenteraad en het college van b en w het unaniem eens zijn met de benoeming van Vries.

Hij neemt tijdelijk waar voor burgemeester Jan de Groot die wegens gezondheidsredenen geen volledige invulling kan geven aan het ambt. Met het oog op de verkiezingen en de vorming van een nieuwe coalitie daarna vinden de commissaris van de Koningin en de gemeenteraad het wenselijk om een waarnemend burgemeester te benoemen.

Vries is geen onbekende in de regio. Van 1995 tot 2007 was hij burgemeester van Nijkerk. Daarvoor had hij hetzelfde ambt in de Friese gemeenten Dantumadeel, het Bildt en Workum. Vries is voorzitter van de bezwarenadviescommissie personeel politie Gelderland. Ook is hij voorzitter van de Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in die provincie.

Bron: De Gooi- en Eemlander

Sint Annparochie, 23 januari 2010

Zorg op afstand succesvol voor cliënten Thuiszorg Het Friese Land

Mevrouw Nauta uit Sint Annaparochie heeft een bos bloemen gekregen uit handen van K. Kuilman, directeur-bestuurder van Thuiszorg Het Friese Land. Reden was dat zij de honderdste persoon is die werd aangesloten op zorg op afstand.

“Het is een zeer succesvolle pilot waaruit blijkt dat je met nieuwe innovatieve technieken een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de zorg”, aldus Kuilman. Zorg op afstand betekent op gezette tijden contact met de verpleegkundige van Thuiszorg Het Friese Land met een eigen beeldtelefoon en een camera. De cliënt ziet de verpleegkundige op het beeldscherm van de eigen telefoon en de verpleegkundige ziet de cliënt. Het werkt nog eenvoudiger dan de telefoon: de cliënt hoeft alleen de hoorn op te pakken om contact met de verpleegkundige te krijgen. Het bespaart Het Friese Land reistijd en kilometers, terwijl de cliënten goed geholpen zijn.

Bron: nijsnet.nl

5

Sint Anne, 22 jannewaris 2010

Kommunikaasje Bilt moat better

De gemeentlike ynformaasje yn de Bildtse Post moat dúdliker en lêsberder. Dat docht bliken út ûndersyk nei de kommunikaasje fan It Bilt. Ek de webside soe better kinne. Fierder wol de gemeenteried better witte wat űnder de boargers libbet.

De gemeente hat no spesjale mominten dat boargers foar de riedsgearkomste ynformeel mei it kolleezje en de ried prate kinne. Mooglik komme sokke mominten der ek yn de doarpen as dat nedich is.

 

Bron: omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 22 januari 2010

Gemeente het Bildt belegt reserves duurzaam

Gemeente het Bildt is de eerst Nederlandse gemeente die financiële reserves duurzaam en maatschappelijk verantwoord uitzet bij Oikocredit, via een product van de Bank Nederlandse Gemeenten. Oikocredit is een van de grootste particuliere financiers van de microkredietsector ter wereld. Vrijdag zal burgemeester Van der Werff het contract met BNG Vermogensbeheer ondertekenen in het gemeentehuis in St.-Annaparochie.

Gemeente het Bildt is millenniumgemeente en Fairtradegemeente en kiest ervoor bij te dragen aan de bestrijding van armoede. Eerlijke handel, millenniumdoel acht, is een speerpunt van de gemeente. Het Bildt zet via de Bank Nederlandse Gemeenten € 250.000,- duurzaam uit. Een deel daarvan wordt geďnvesteerd via Oikocredit en een deel wordt door de BNG Vermogensbeheer in duurzame en veilige obligaties uitgezet. De BNG. staat garant voor het door de gemeente uitgezette bedrag van € 250.000,-.

Bron: www.duurzaam-beleggen.nl
Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 januari 2010

Raad dwarsboomt weer beschermde Bildtdijken

De Oude- en Nieuwebildtdijk krijgen voorlopig niet de status van beschermd dorpsgezicht. De gemeenteraad van het Bildt stemde gisteravond opnieuw tegen het verlenen van die status.
De raad was unaniem in zijn oordeel. De fracties vrezen dat een beschermde status te veel beperkingen met zich zal meebrengen, onder meer voor de landbouw. Om dezelfde reden werd in 2004 ook al eens een dergelijk voorstel afgewezen.

Het college van B en W wil wél dat de status van beschermd dorpsgezicht aan de beide Bildtdijken verleend wordt. Ook het ministerie van OCW oordeelt er positief over. Volgens B en W hoeft de raad niet te vrezen voor extra beperkingen. De monumentale eigenschappen van de dijken - de manier waarop ze in het landschap liggen en de typerende bouwvormen - zijn nu namelijk ook al beschermd in de gemeentelijke bestemmingsplannen.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele artikel >>

Sint Annaparochie, 22 januari 2010

Masseren voor Haïti levert voorlopig 345 euro op

Donderdag 21 januari, tijdens de raadsvergadering van de gemeente het Bildt, werd er een actie op touw gezet voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Het college, raadsleden en bezoekers van de raadsvergadering konden zich door masseurs van Frie-Vit laten masseren. Per massagebeurt werd € 10,- euro betaald. De opbrengst hiervan gaat naar Betty Hibma, zij doet ontwikkelingswerk in het kindertehuis "God's Littlest Angels" in Haďti.

Voorlopig is een bedrag van € 345 ingezameld. Een voorlopig bedrag, want de actie bij de Gemeente het Bildt gaat voorlopig nog even door. Ook de masseurs van Frie-Vit gaan voorlopig nog even door met hun marathon.

Bron: gemeente het Bildt

St. Annaparochie, 22 januari 2010

Status Bildtdijken unaniem afgewezen

De Bildtdijken moeten geen beschermd dorpsgezicht worden. Dit vindt de voltallige gemeenteraad van Het Bildt.

De raadsleden vrezen dat de landbouw op slot komt te zitten. Bovendien biedt het eigen bestemmingsplan voldoende bescherming aan de karakteristieke eigenschappen van de Bildtdijken, zo vindt de raad.

 

Bron: Leeuwarder Courant
Omrop Fryslân Wethâlder Nel Haarsma fan It Bilt (omrop Fryslân) >>

St. Annaparochie, 21 januari 2010

Frie-Vit gaat voor Haïti

In het kader van de hulpactie voor Haïti hield Frie-Vit een massage-marathon. Men kon zich laten masseren voor 10 euro. De aftrap vond plaats bij Frie-Vit in 't Pakhuus aan de van Harenstraat 124 te St. Annaparochie. Op het zelfde moment startten ze ook in het Gemeentehuis van Het Bildt. De opbrengst gaat rechtstreeks naar Betty Hibma, ze is momenteel werkzaam in een kindertehuis in Haiti en vraagt ons dringend om hulp.

Twee jaar geleden heeft de familie v/d Bij uit Sint Annaparochie hun twee dochters opgehaald uit het kindertehuis 'God's Littlest Angels' (GLA) in Haïti. De erbarmelijke omstandigheden die zij in het land aantroffen was voor ons de aanzet tot het houden van een massage marathon in Friesland. Van het ingezamelde geld is een deel van de nieuwbouw gerealiseerd. Direct resultaat door korte lijnen.

"Nu de wereld geschokt is door de ramp in Haďti hebben wij besloten om nogmaals een massage marathon te organiseren. Het geld dat we hiermee ophalen gaat rechtstreeks naar het gironummer van Betty Hibma. Een jonge Friese vrouw die tijdens de ramp als vrijwilliger bij GLA werkte en hier nu nog steeds is. Zij zal er voor zorgen dat al het geld meteen ter plaatse wordt besteed. Op bettygoeshaiti.wordpress.com houdt Betty een verslag bij van de heftige omstandigheden in Haïti."

Bron: www.frie-vit.nl

Hilversum, 18 januari 2010

Jung In en Annie in Spoorloos

Als jochies van vijf werden Jung In en zijn tweelingbroer Jung Hun geadopteerd door een Fries echtpaar. Toen ze in Nederland aankwamen, was nog niet duidelijk dat ze in hun geboorteland Zuid-Korea ernstig waren mishandeld door hun biologische vader.

De kinderjaren waren voor Jung In zo traumatisch, dat hij zijn herinneringen heeft verdrongen. Broer Jung Hun verdrong niets, maar met de verschrikkelijke gebeurtenissen kon hij niet omgaan. Jung Hun pleegde zelfmoord

Het heeft jaren geduurd voordat ze durfden te vertellen wie het hen had aangedaan. Na de dood van zijn broer had Jung In veel steun aan Annie, een vrouw die hij al langer kende. Ze groeiden naar elkaar toe en kregen samen twee kinderen. Jung In reisde met Annie naar Zuid-Korea, om er op zoek te gaan naar zijn biologische moeder.

Bron: KRO Spoorloos
Bekijk uitzending op 'Uitzending gemist' (start op 33.00 min.) >>
Spoorloos - extra - Terugblik met Jung In en Annie >>

Sint Annaparochie, 20 januari 2010

Website Bacon and Bones gehackt

Turkse hackers hebben voor de tweede keer in twee weken de Bildtse website Bacon-beat van Dirk Spek in Sint Annaparochie platgelegd. Zij infiltreerden in de servers van inter-netprovider Hostway en veranderden de inhoud van websites - het zogenaamde 'de-facen' - door er Turkse nationalistische teksten op te zetten.

"Heel vervelend, want heel veel contacten lopen via mijn website", zegt Spek. Hij is lid van de band Bacon and Bones en biedt met Baconbeat diensten op het gebied van muziek aan. Eerst kwamen er Turkse teksten op zijn site, deze week waren het kreten in het Engels.

Alles wordt geblokkeerd en het kost dagen om het weer goed te krijgen", zegt Spek. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie. Het is vrijwel zeker dat de websites van veel andere bedrijven ook zijn aangevallen. De Turkse hackers zijn berucht om dit soort acties, die vaak massaal worden uitgevoerd.

Bron: Leeuwarder Courant, GEHOORD EN GEZIEN

Sint Annaparochie, 19 januari 2010

GPTV: Drukkerij Hoekstra Hofleverancier

Drukkerij en Uitgeverij Hoekstra in Sint Annaparochie mag zich voortaan Holfeverancier noemen. Ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan heeft Hare Majesteit de Koningin dit grafische bedrijf het recht op de titel Hofleveranier gegeven. Voortaan siert het Koninklijke Wapen de gevel van de drukkerij aan de Van Harenstraat in St. Annaparochie.

1 augustus 1859 werd de boekhandel opgericht door Jan Kuiken. Enkele jaren later volgden uitbreidingen met een drukkerij en uitgeverij. Sinds 1920 staan Hoekstra's aan de leiding, inmiddels al de vierde generatie. Een paar jaar geleden werd de boekwinkel gestaakt en richt Hoekstra zich volledig op het drukwerk.

Zo'n toekenning van het predikaat Hofleverancier vereist heel wat voorbereiding. Verschillende ministeries brengen een advies uit. Het bedrijf moet van onbesproken gedrag zijn en ook de bedrijfsvoering en financiële toestand worden onderzocht. Als eerste Bildtse bedrijf doorstond Hoekstra die toetsing met glans.

Bron: GPTV (1 november 2009)
Klik hier voor de uitzending van GPTV >>

Ouwe-Syl, 18 januari 2010

Fraaie plaatjes van winters Ouwe-Syl

Nederland was de afgelopen weken in de greep van een ouderwetse strenge winter. Voor velen gaat dit gepaard met ongemak, valpartijen, uitglijders, schuifpartijen en noem maar op. Echter brengt het ook zeer fraaie plaatjes.

"Heeft u mooie winterplaatjes voor deze site, mail deze dan naar redactie@ouwe-syl.nl. U wilt de rest van de wereld toch ook laten genieten van dit fraaie winterse stukje Bildt. Hier alvast een klein voorproefje, aan u de kans om deze aan te vullen", aldus de redactie van www.ouwe-syl.nl.

Bron: www.ouwe-syl.nl

Drachten, 16 januari 2010

Foto Harry Blokzijl

Dumpers op slipbaan Drachten

Zware dumpers gleden zaterdagmiddag over de slipbaan van het VEC in Drachten. Werknemers van Van der Woude Grondverzet uit Vrouwenparochie kregen verkeersles.

De trekkerchauffeurs leerden hoe belangrijk het is langzaam te rijden als er bij voorbeeld sneeuw of modder op de weg ligt. De remweg verdubbelt al bij een paar kilometer per uur harder rijden.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Ljouwert, 16 jannewaris 2010

Bowe Roodbergen en Ellen Floris yn K-rûte

Elbow Gallerie

Bowe Roodbergen en Ellen Floris wenje al 10 jier op de Nijebildtdyk by Sint Anne. Beide binne se keunstner neist harren partime baan. Tegearre ha se gallerie Elbow oan hűs. Hjir exposearre se harren eigen wurk.

Eltse 1e snein fan de moanne is Elbow iepen foar gasten. Sawol Bowe as Ellen helje in soad ynspiraasje út de romte wer oant de yn it Bildt gjin gebrek is. De K-rűte gie by harren del om út te sykjen wa’t dizze romte no krekt oan produkt oplevert.

Snein 17 jannewaris om 17:30 oere en dernei elts oere werjelling.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Sjoch de K-rűte fan 17 jannewaris op 'Utstjoering mist' (07.50 min.)>>

Sint Jabik, 14 januari 2010

Olympische Spelen op de ijsbaan

Vanmiddag werd de ijsbaan door de jeugd van basisschool "De Opstap" in bezit genomen. De leiding van de school had, naar aanleiding van de komende olympische spelen, bedacht een soort van Olympische Toernooi te spelen met alle jeugd.

Het werd een zeer geslaagde middag met de complimenten aan de ijsmeesters voor de mooie baan. Met een kleine honderd kinderen en misschien wel evenveel ouders was het gezellig druk op de baan. Natuurlijk werden de kinderen voorzien van koek en zopie.

IJsclub St. Jacob e.o. hoopt dat de vorst nog even aanhoudt want "De Koppel" heeft ook nog een morgen gepland. Maar op het moment van schrijven is het dooi weer, maar misschien dat straks het kwik wel weer daalt.

Bron: www.sintjabik.nl
Meer foto's >>

Hegebeintum, 12 januari 2010

Fototentoonstelling te Hegebeintum van Geertjan Plooijer

In het Bezoekerscentrum zijn in de maanden januari en februari foto’s te bezichtigen van Geertjan Plooijer. Plooijer (1957) uit Oudebildtzijl heeft zijn fotografieopleiding genoten aan het London College of Printing. Hij is afgestudeerd in de richting fotoreportages en oude technieken. Deze oude technieken omvatten o.a. zoutdruk, cyanotypie en platinadruk.

"Ik zie fotografie als een ambacht," legt de Bildtse fotograaf uit. "Door middel van oude technieken kan ik dit ook meer tot uiting brengen en zijn mijn afdrukken altijd uniek."

Bron: www.radionof.nl
Lees het hele artikel >>

Leeuwarden, 11 januari 2010

'Dyn Eagen' van Robby van Wieren en Marieke Swart

De single 'Dyn Eagen' van Van Wieren & Marieke in het kader van Fryslan4WarChild is nu officieel online. De single 'Dyn Eagen' is tot stand gekomen door een initiatief vanuit Omrop Fryslân Skoaltelevyzje. Zij willen in hun televisieprogramma’s en op internet dit jaar zoveel mogelijk aandacht besteden aan War Child. Kinderen worden aangemoedigd om acties te houden en geld in te zamelen voor deze organisatie. De provincie Fryslân heeft toegezegd de opbrengst te zullen verdubbelen. Via de website www.fryslan4warchild.nl kan iedereen zich aanmelden om mee te doen.

Van Wieren is gevraagd om een nummer te schrijven voor Fryslan4WarChild. Zanger Robbie van Wieren heeft een tekst geschreven en de band heeft de muziek gemaakt. Presentatrice Marieke Swart (15) van het skoaltelevyzjeprogramma WitWat doet mee als gastzangeres. Zij is kids ambassadrice van Fryslan4WarChild. Bij het nummer is een videoclip gemaakt. Veel mensen hebben hier belangeloos aan meegewerkt, zodat er een opname en clip van hoog niveau kon worden gerealiseerd. De single is nu overal op radio, tv en internet te horen en te zien.

Bron: www.warchild.nl
Bekijk de video via You Tube

Minnertsga, 11 januari 2010

Centrum Minnertsga op voetballocatie

Minnertsga, ets van Abe Gerlsma

Het nieuwe multifunctionele centrum in Minnertsga komt wellicht op de plek van het huidige trainingsveld van vv Minnertsga. Voor de voetbalvereniging, die al een capaciteitsprobleem heeft, wordt gedacht aan de aanleg van een kunstgrasveld.

Dit voorstel van het college wordt in het voorjaar voorgelegd aan de gemeenteraad van Het Bildt. "Dit soe in hartstikke moaie oplossing węze foar in hiel soad ferieningen yn it doarp.", jubelt Nico Zonderland, voorzitter van Plaatselijk Belang.

Er komt in het centrum geen plek voor de twee basisscholen van het dorp. Naast dorpshuis de Boppeslach zouden wel een sporthal, de tennisvereniging, een bibliotheek, en een muziekruimte in het centrum moeten komen. "En de fuotbalklub moat kleikeamers en in bestjoerskeamer yn it sintrum krije", wil Zonderland.

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 11 januari 2010

Drijfhout helpt Nij Altoenae uit de sneeuw

Zondag 10 januari 2010: Piet Paulusma meldt: Liever niet de weg op, wegen zijn slecht begaanbaar". Er valt sneeuw, het waait stevig en er onstaan hier en daar sneeuwduinen.

Maar gelukkig is klussenbedrijf Drijfhout in Nij Altoenae gevestigd. Geregeld maken Jeroen en Sander met hun sterke tractor en sneeuwschuiver een rondje door het dorp. De straten in Nij Altoenae blijven daardoor goed begaanbaar.

Namens alle inwoners: "Hartelijk dank Jeroen en Sander!".

Bron: www.nij-altoenae.nl

Leeuwarden, 11 januari 2010

Dekhengst Norbert reservekampioen

Foto LC/Wietze Landman (gescand)

De slotkeurings-dag in de Leeuwarder WTC Ex-pohal eindigde met een verrassende kampioen: de vierjarige Uldrik (Dries). Met een niet minder sterk voor de dag komende zesjarige Norbert (Tsjerk) als reservekampioen.

Weeralarm of niet, het merendeel van de 'Friezenfamilie' liet zich het optreden van de goedgekeurde dekhengsten niet ontnemen. De Expohal in Leeuwarden mocht dan niet uitverkocht zijn, het soms carnavaleske optreden van het publiek maakte duidelijk: dit is onze dag en die neemt geen mens ons af.

Jan van der Zee uit Sint Jacobiparochie koesterde het reservekampioenschap van zijn hengst Norbert. "Vooraf had ik nergens op gerekend. Maar Norbert werd steeds beter en bij de laatste vier finalisten was hij gewoon super. Met de moeder, de modelmerrie Amalia-Annie, op het hoogste plan en nu dus ook met de zoon, het is een geweldige belevenis."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 10 januari 2010

Siberische omstandigheden op ijsbaan Sint Jacob

Na een nacht met een stormachtige oost-noord-oosten wind en veel stuifsneeuw, viel het mee wat er aan sneeuw op de baan lag. Alleen voor het gebouw tot halverwege de eerste bocht lag een centimeter of vijf sneeuw. Om half één hadden we de veegmachine draaien en Hielke Postuma was direkt bereid om met de machine de baan sneeuwvrij te maken. Echter, dit lukte niet met bezem. De machine werd omgebouwd tot een sneeuwblazer. Dit werkte perfekt, al was het met de harde wind wel moeilijk om de sneeuw over voldoende afstand weg te blazen.

De omstandigheden op de baan waren nog steeds een harde wind en veel stuifsneeuw wat bijna Siberische plaatjes opleverde. Na dik twee uur blazen was de baan weer vrij van sneeuw en kon er weer volop geschaatst worden. Wel was Hielke tot op het bot koud en werd voor het laatste uur afgelost.Wij willen Hielke, Sander en Jan-Willem alvast bedanken voor de geweldige inzet van afgelopen weken want door jullie inzet hebben weer veel Sint-Jabuursters de ijzers onder kunnen binden om hun baantjes te trekken.

Bron: www.sintjabik.nl

Leeuwarden, 9 januari 2010

Drugsdealer op de Weaze aangehouden

De politie heeft vrijdagmiddag op de Weaze een 19-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden. Agenten in burger hadden de man daar betrapt in het handelen in drugs.

Bij zijn fouillering bleek de verdachte in het bezit te zijn een aantal bolletjes en een zakje harddrugs. De man werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

 

Bron: www.politie.nl

Amsterdam, 9 januari 2010

Terug naar de kust

In Nieuweschans op de fiets stappen en er pas een week later in Sluis weer vanaf komen. Onze verslaggever fietste circa 600 kilometer pal langs de kust van wonderschoon Nederland. Eerst via Noordoost-Groningen langs de Waddenzee, de Afsluitdijk over en daarna via Den Helder verder langs de Noordzee naar diep in Zeeuws-Vlaanderen. Twee landelijke fietsroutes (LF) achter elkaar, maar dan heb je ook wel álle plaatsen aan zee gehad.

Fietsend door het noorden van Friesland passeren we de mooiste dorpjes zoals Paesens en Moddergat, het anderhalf kilometer lange tweelingdorp met het historische visserijmuseum It Fiskershuske. De terpdorpen Hogebeintum met z’n 8,80 meter de hoogste terp van ons land, en Ferwerd. Vervolgens Het Bildt, 'opgebild' land, ooit aangeslibd vanuit de Middelzee met het tot heidens oord uitgeroepen Sint Jacobiparochie.

Bron: De Telegraaf, REISKRANT
Lees het hele reisverslag >>

Froubuorren, 9 januari 2010

Nij wapen foar Froubuorren

Ien fan 'e manlju fan doarpsbelang toant it nije wapen

Froubuorren hat in nij doarpswapen en in nije flagge. De doarpsbewenners stimden freed yn mei it ûntwerp dêrfoar. De gemeente It Bilt hie it doarp oanbean om in wapen op alle tagongsbuorden nei it doarp te setten.

Mar dan moat der wol in wapen węze. Doarpsbelang rôp de help yn fan de Fryske Rie foar Heraldyk. Dy brűkte in al langer bekende ôfbylding fan it wapen en makke in nij űntwerp. It wapen is makke neffens in âld folksrymke.

De measte doarpsbewenners binne tefreden mei it nije wapen, mar der wiene ek in pear dy't fűnen dat der eins noch in woartel op de flagge moast, nei de âlde namme fan de Froubuorsters: de woartelkoppen.

Bron: omrop Fryslân

Minnertsga, 8 januari 2010

MFC Minnertsga flinke stap dichterbij

Dit goede nieuws kunnen we u niet onthouden; deze week heeft het college van B en W besloten om te gaan voor een MFA. Een multifunctionele accomodatie! Geweldig, 'in boppeslach foar Minnertsgea'. De raad moet nog akkkoord gaan natuurlijk, maar dit is een enorme stap voorwaarts. Met een MFA kan Minnertsga blijven wat het is: een sociaal dorp met een hoop verenigingen en instellingen. Een dorp van 'meimekoar'. Met een MFA wordt het allemaal zelfs nog beter. Alles komt straks bijelkaar, en daar zitten enorm veel voordelen aan. Denk aan energiekosten, onderhoudskosten, gezamenlijke voorzieningen. Dat is de praktische kant.

De andere kant is minstens zo belangrijk; de sociale kant. Dit wordt straks het centrale ontmoetingspunt van het dorp. Waar alles gaat gebeuren; kinderopvang, muziek, toneel, medische hulp en ga zo maar door. En sport natuurlijk. Want het college heeft heel slim bedacht dit samen te laten gaan met het opknappen van het voetbalveld. Het trainingsveld biedt ruimte voor het MFA, het b-veld wordt dan kunstgras. Een win-win situatie.

Bron: Vereniging Plaatselijk Belang Minnertsga

Minnertsga, 8 januari 2010

Winter 2009 - 2010

De winter en het sneeuwlandschap leveren ook in en om Minnertsga mooie foto's op.

 

Bron: Vereniging Plaatselijk Belang Minnertsga

Hier de foto's >>


Sint Jacobiparochie, 8 januari 2010

St.Jabik en de Westhoek in de snee

'Wat een prachtig gezicht, rijp aan de bomen sneeuw op het veld en dan die mooi ruimtelijke schone omgeving. Ja dan ben ik blij hier te wonen.' Bekijk de foto’s maar en geniet van de parel van het Bildt, aldus Bertus

 

Bron: www.sintjabik.nl

Hier de foto's >>


Sint Jacobiparochie, 6 januari 2010

Baard trotseert hoge sneeuw

Hulde aan installatiebedrijf G.H. Baard te Menaldum, mailt Martijn van der Valk. De kachel thuis was stuk, maar vanwege het weer kon geen reparateur zijn woning aan de afgelegen Nieuwe Bildtdijk bereiken. En zonder verwarming wordt het dan best koud, binnen.

Gelukkig durfde Baard het aan: op een off-road motor worstelde een monteur van het bedrijf zich door een dik pak sneeuw naar het huis.

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

Sint Annaparochie, 8 januari 2010

Zet sneeuwruimrobot in voor 11-stedentocht

Wat ze bij ingenieursbureau Oranjewoud kunnen, kunnen wij ook, dachten Marten Dijkstra uit Dokkum en Menno Hoekstra uit Sint Annaparochie. Zij komen met een eigen idee om de tocht ondanks de sneeuw toch door te kunnen laten gaan. Zet een paar automatische sneeuwruimers op het ijs, stellen de twee voor.

De sneeuwrobots werken volgens hetzelfde principe als de grasmaairobot. Je programmeert een route, laat het apparaat los en hij kwijt zich zonder verdere hulp van zijn taak. Er is slechts één maar: het ding moet nog op de markt komen. Er zijn alleen nog maar prototypes.

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

St.-Annaparochie, 7 januari 2010

Middelseekrant huis-aan-huis in de bus

Middelseegemeenten is de naam van het samenwerkingsverband tussen de gemeenten Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel, het Bildt en Menaldumadeel. De Middelseekrant laat zien wat uw gemeente in dit samenwerkingsverband allemaal doet.

De huis aan huis verspreide Middelseekrant is geschreven in drie talen. Het Nederlands, Frysk en het Bildts. Dit zijn de drie talen die in de Middelseegemeenten worden gesproken. Wanneer u de Friese of Bildtse taal niet goed machtig bent, dan kunt u hier de Nederlandstalige versie van de Middelseekrant bekijken.

Bron: gemeente het Bildt

Dokkum, 8 januari 2010

Burgernet dit voorjaar fors uitgebreid

De uitrol van Burgernet in Fryslân start in het voorjaar van 2010. Van de 31 Friese gemeenten hebben er elf aangegeven dat ze gaan participeren in Burgernet. Met vier gemeenten worden nog gesprekken gevoerd. De uitrol van Burgernet start in onder andere de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland. In 2011 volgt in ieder geval nog de gemeente Heerenveen.

Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden en er zijn al bijna 5600 Burgernetdeelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel.Na een jaar zijn er zo’n 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal 30 verdachten zijn opgepakt en meerdere vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden. Nog elke week melden mensen zich als Burgernetdeelnemer aan.

Bron: RTV Noordoost-Friesland
Lees het hele artikel >>

Sint Jacobiparochie, 6 januari 2010

Buurtsuper profiteert van winterweer

Buurtsupers en dorpswinkels profiteren van het winterweer. Veel mensen die doorgaans in grotere supers elders hun boodschappen doen, verkiezen met deze winter de nabije winkel. De winkeliers zijn ermee in hun nopjes en hopen, dat het de nieuwe klanten bevalt.

"De wike foar de Kryst wie in 'kerstkadootje', sa drok. Minsken dy't oars it doarp útfluchte komme hjir no flink boadskippen dwaan", constateert Agaath Voorduin van de Troefmarkt in Sint Jacobiparochie. Zij herkent de situatie wel van andere perioden met slecht weer, maar nu valt het extra op. "Wy hoopje no mar, dat it dy minsken goed foldocht en dat se nochris werom komme."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 6 januari 2010

Geld voor restauratie Groate Kerk

De restauratie van de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie is een stapje dichterbij gekomen. Fondsenwerving heeft onder meer €50.000 opgeleverd van de Stichting Bildtse Belangen en nog eens €25.000 van het VSB Fonds. Een enveloppenactie onder de zestienhonderd inwoners van het dorp leverde €7000 op.

In totaal is €850.000 nodig voor de operatie, die in maart moet beginnen. Het dak, het torentje en de vloer en het interieur moeten vernieuwd worden. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed draagt ruim 250.000 euro bij.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jabik, 5 januari 2010

Vrijwilligers druk in de weer op ijsbaan St.Jabik

Vrijwilligers en ijsclubbestuur zijn met met man en macht bezig op de ijsbaan.

Met man en macht zijn de leden en bestuursleden van de ijsclub momenteel bezig met het prepareren van het ijs op de ijsbaan. En dat valt niet mee kan ik jullie vertellen. Sneeuw is de grote boosdoener waardoor het ijs zacht blijft en niet genoeg kracht krijgt.

Alleen door het ijs sneeuwvrij te maken is er een kans dat de St.Jabuursters binnenkort een streekje kunnen rijden op de mooie ijsbaan. Meinte Santhuizen is even wezen kijken en heeft een stel prachtige foto’s gemaakt van deze hardwerkende vrijwilligers. Geniet er maar van, zegt Bertus.

Bron: www.sintjabik.nl
Hier de foto's >>

Ljouwert, 5 jannewaris 2010

Stipe by de oanpak fan de gefolgen fan befolkingsdelgong

It Gebietsplatfoarm Plattelânsprojekten Noardwest Fryslân hat it jierplan foar 2010 fêststeld. Yn 2009 hat it platfoarm oer 38 projekten in posityf advys ôfjoen. Dęrfan binne 34 projekten honorearre, mei in totaal subsydzjebe-drach fan € 1,75 miljoen. De totale projektomset wie € 7,1 miljoen. Aardige foarbylden fan behandele projekten binne: Beplanting tsjerkhôf Peins, Bewege yn it Grien, Boalsert, Bręge Pinjumer Halsbân, Angelsportfoarsjennings Het Bildt, Doarpsomstapke Minnertsgea, Kwaliteitsympuls K.L. de Vriesstrjitte, Sint Jabik en Werynrjochting Roorda State, Hitzum.

Yn 2010 wol it platfoarm har benammen rjochtsje op in fiiftal spearpunten. Belutsenens by de oanpak fan ferpaupering, ferkrotting en leechstân fan pânnen en it Stimulearjen fan aktiviteiten en foarsiennings foar jongerein, âlderein, froulju, minderheden en handikapten steane derbij foarop. Hjirmei wol it gebietsplatfoarm de regio NoardwestFryslân űnder oaren stypje by de oanpak fan de gefolgen fan befolkingsdelgong en om kânsen te benutsjen. Bygelyks yn it ramt fan de Waddensee as Wrâlderfgoed of by it nimmen fan maatregels foar energybesparring yn partikuliere wenten.

Bron: provînsje Fryslân

St.-Annaparochie, 5 januari 2010

Parosha groep uit St. Annaparochie neemt TSO Techniek over

balenpers

Opnieuw uitbreiding van de Parosha groep uit St. Annaparochie, naast Zwette Machinebouw, Parosha Innovators en Mowing Solutions is de groep met ingang van januari 2010 uitgebreid met TSO Techniek. TSO Techniek uit Harlingen vormt een welkome uitbreiding van het totale dienstenpakket van de Parosha groep. Met de acquisitie van TSO Techniek komt het totaal aantal medewerkers van de Parosha groep op 40 medewerkers.

TSO Techniek B.V. valt onder de Parosha groep en heeft zich in het afgelopen decennia ontwikkeld als een betrouwbare partner voor de levering van diensten op uiteenlopende technische terreinen. De huidige klanten groep laat zich omschrijven als divers binnen industriële bedrijven met de nadruk op de voedings- en genotsmiddelen, kunststoffen en (petro-)chemische industrie.

Bron: Parosha groep

Leeuwarden, 5 januari 2010

Veertien oud-en-nieuw verdachten op snelrechtzitting

Op de snelrechtzitting van de Leeuwarder rechtbank van vrijdag 8 januari 2010 staan veertien verdachten terecht, variërend in de leeftijd van 18 tot 37 jaar, op verdenking van belediging, bedreiging, openlijk geweld, opruiing en diefstal gepleegd tijdens de afgelopen oudejaarsnacht. Alle verdachten zijn na hun aanhouding voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. Op 1 januari konden zij, na afronding van het onderzoek, met de dagvaarding voor de zitting van 8 januari het politiebureau verlaten.

Overzicht van verdachten van de snelrechtzitting van 8 januari: Een 20-jarige man uit Woudsend wordt verdacht van belediging/opruiing van politie. Een 30-jarige man uit Drachten wordt verdacht van bedreiging/belediging, gepleegd in Burgum. Een 26-jarige man uit Joure wordt verdacht van belediging. Een 19-jarige man uit Leeuwarden wordt verdacht van belediging Drie mannen, twee van 21 en een van 26 jaar, worden verdacht van diefstal van goederen uit een tuin in Minnertsga.

Bron: Flitsnieuws

Sint Annaparochie, 5 januari 2010

'Kunstenaars nodig voor milieuplannen'

Wij van de milieuwerkgroep stellen voor het vervuilende vak scheikunde af te schaffen !!!

Kunstenaars en vrijdenkers op het Bildt moeten worden ingezet om plannen te bedenken voor een duurzame economie. Van der Werff wil een innovatieprijs in het leven roepen voor degene die het meest vernieuwende, duurzame plan bedenkt. Dit zei burgemeester Aucke van der Werff maandagmiddag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Het Bildt heeft altijd aantrekkingskracht gehad op kunstenaars en vrijdenkers, aldus de burgemeester. "Deze mensen zouden we veel meer moeten inzetten om bijdragen te leveren aan de nieuwe economie."

De burgemeester wijdde zijn hele toespraak aan het milieu. "We zouden kunnen streven naar een klimaatneutrale gemeente. De te bouwen school voor voortgezet onderwijs kan klimaatneutraal worden. We hebben niet zoveel op met windmolens, maar er zijn nog volop mogelijkheden voor biovergisting, zonne-energie, aardwarmte en woningisolatie."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anne, 5 jannewaris 2010

It Bilt komt mei in ynnovaasjepriis. Foto Omrop Fryslân

Bilt komt mei ynnovaasjepriis

De gemeente It Bilt begjint mei in eigen ynnovaasjepriis. Dat makke boargemaster Auke van der Werff moandei bekend op de nijjiersresepsje fan de gemeente. Fiif jier lang is der elk jier fiiftűzen euro beskikber om in fernijd idee fierder te krijen.

De betingsten węroan sa'n idee foldwaan moat, binne noch net op papier setten, mar wis is wol dat it idee der oan bydrage moat om grutte miljeuproblemen lytser te meitsjen.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei boargemaster Van der Werff >>

St.-Annaparochie, 4 januari 2010

burgemeester Aucke van der Werff

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Van der Werff

Als je opa wordt dan neemt je leven een belangrijke wending. Opeens komen gevoelens en ervaringen naar boven waarvan je het bestaan al weer vergeten was, simpelweg omdat het alweer meer dan 25 jaar geleden is dat je deze ervaringen opdeed.

Maar ook word je heel nadrukkelijk geconfronteerd met de wetenschap dat lang nadat jij van deze aardbodem verdwenen bent er nog nazaten, kinderen van jou, zullen zijn die hier een warm thuis een liefdevolle moeder aarde en geborgenheid willen kunnen ervaren. Het is voor mijn kleinkinderen, en door hen voor alle kinderen, dat deze nieuwjaarstoespraak geheel is gewijd aan het milieu.

Bron: gemeente het Bildt
Hier de hele toespraak >>

Sint Jacobiparochie, 4 januari 2010

IJsbaan St.-Jabik open

Na een nacht van lichte tot matige vorst is het ijsclubbestuur gistermorgen naar de baan gegaan om te zien wat er mogelijk was. Na met drie man naast elkaar een stuk over de baan te hebben gelopen bleek al snel dat het ijs, door de sneeuw, te weinig was aangegroeid. De ijsdikte was op dat moment ca 6 cm. Maar het ijs was van dermate slechte kwaliteit dat het niet vertrouwd was om er schaatsers op te laten.

Laatste nieuws: IJbaan vanmiddag geopend. Al is de baan niet mooi, toch heeft men besloten de baan open te doen.

Allerlaatste nieuws (05-01-2010): Het ijs is van dermate slechte kwaliteit dat de baan niet meer betrouwbaar is. Het moet eerst weer gaan vriezen. De sneeuw van afgelopen nacht heeft wederom roet in het eten gegooid.

Bron: www.sintjabik.nl

Alkmaar, 4 januari 2010

Dirck Jansz, bildtboer met ploeg en pen

Tja, die Dirck Jansz. Hij leefde rond 1600, woonde in St. Annaparochie en bleek een aantekeningenboek te hebben nagelaten. Dat moest ik toch eerst wel heel erg zeker weten voor ik het hardop ging zeggen. Dus boekte ik een kamer in een Bed & Breakfast op loopafstand van het archief van Tresoar en vlakbij de bushalte naar St. Annaparochie. Na de eerste dag in het archief was ik er tamelijk zeker van dat hij inderdaad tot onze voorvaderen behoorde.

In de herfstvakantie maakte ik een afspraak met archivaris Douwe Zwart om een dag in het archief van Het Bildt door te brengen. In het archief bleek nog een ander aantekeningenboek bewaard te worden van Dirck Jansz ‘Eennyghe Memoryen belangende die Grietenye van der Byldt sendt Anne 1620. door Dirck Jansen op pompier brocht.’ Geschreven vanuit de nevenfuncties als volmacht en kerkvoogd die hij in zijn dorp had. Dankzij de enthousiaste hulp van de heer Zwart kon ik bovenstaand document met eigen ogen zien (en fotograferen) en kwam ik veel ander waardevols aan de weet voor de stamboom.

Bron: weblog Josca Koster

Tsjummearum, 2 jannewaris 2010

Tekoart opknappen bunker

Yn de bunker

It opknappen fan de bunker Koehoal by Tsjummearrum duorret langer as ferwachte. De gemeente It Bilt, guon banken en fûnsen ha alle oanfragen fan de stifting behâld bunker Koehoal yn de jiskebak smiten.

Hjirtroch is der in tekoart fan 40.000 euro. Doel is om de âlde Dútske bunker om te bouwen ta eksposysjeromte mei ynformaasje oer de Twadde Wrâldoarloch. De stifting skriuwt no ek partikulieren oan om it tekoart oan te foljen.

Mooglik kin der takom jier in begjin makke wurde mei de restauraasje fan de bunker en it kompleks dęrom hinne.

Bron: Omrop Fryslân

Nij Altoenae, 1 januari 2010

Nij Altoene beleeft een gezellige en rustige nieuwjaarsviering

Nij Altoene beleeft een gezellig en rustige nieuwjaarsviering 2009-2010. Veel inwoners hebben elkaar opgezocht om elkaar Feul Hail en Segen te wensen en daarna natuurlijk nog even naar De Utwijk.

De aankondiging van het rekeningrijden heeft grote gevolgen voor de autobezitters in Nij Altoenae. Autorijden wordt onbetaalbaar. Heel veel auto's stonden daarom "Wegens Rekeningrijden Te Koop". Voor heel veel weinig geld gaan de auto's van de hand.

Bron: www.nij-altoenae.nl

Sint Jacobiparochie, 1 januari 2010

Rustige jaarwisseling in St.-Jabik

Het is tijdens de jaarwisseling rustig gebleven in St.Jacobiparochie. Hier en daar een verkeersbord maar voor de rest geen vernielingen. Om 24.00 uur was er wel weer een vuurtje op het plein voor "de Groatekerk", maar dat hoort erbij. Het feest in "café de Brouwerij" was nog gezellig tot in de vroege uurtjes, en heeft er vast toe bijgedragen dat er zo weinig vernield is.

Nog de beste wensen voor 2010, ook namens Bertus

Bron: www.sintjabik.nl
Meer foto's >>

Minnertsga, 1 januari 2010

Politie houdt vernielers aan in Minnertsga

De politie heeft vrijdagochtend twee 21-jarige mannen uit Minnertsga aangehouden op verdenking van vernieling. Op de Meinardswei werd een vuur gemaakt waarbij de aanwezig jeugd dit aanwakkerden door voorwerpen uit tuinen van omwonenden te halen.

Toen de politie ter plaatse kwam zette de groep jongeren het op een lopen. Twee verdachten van de groep werden na een korte achtervolging aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Bron: www.politie.nl

 

Bildts Nijs wenst u
Gelukkig Nieuwjaar !


 


 
archief 2009 (4e kwartaal)
archief 2009 (3e kwartaal)
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)