Emmeloord, 30 september 2009

Aardappelkweker Henk Braaksma onderscheiden

Henk Braaksma uit Vrouwenparochie heeft op 9 september een oorkonde van het Geert Veenhuizen Fonds gekregen. Braaksma kreeg de onderscheiding voor zijn verdiensten als aardappelkweker. Hij werkte zijn hele leven bij Selectiebedrijf Kooi BV, en kweekte succesvol twee rassen, de Lekkerlander en de Frieslander.

Braaksma (foto, rechts) kreeg de oorkonde op de tentoonstelling Potato Europe in Emmeloord. Hij was er met een smoesje naartoe gelokt. Zijn werk-geefster tot aan vorigjaar, Hennie Kooi, had hem gezegd dat Rindert Dankert de oorkonde zou krijgen. Toen hij in Emmeloord ineens zijn dochter Nienke en zoon Jan zag zitten, samen met zijn vriendin Fokje, begon hem iets te dagen: hij kreeg zelfde onderscheiding. Braaksma kwam op 11 maart 1958 in dienst bij Selectiebedrijf Kooi BV in Leeuwarden, later in Oude Leije. Pas op 31 december 2008 nam hij afscheid. Hij wilde eerst een 'normale' VUT, maar besloot door te werken toen zijn vrouw kwam te overlijden toen hij 63 jaar was.

Bron: De Bildtse Post
Lees verder >>

Den Haag, 28 september 2009

Justen Zuidema in actie

Justen Zuidema tweede bij GWG Cup in Cottbus

Dit weekend heeft de XXIV GWG Cup 2009 plaatsgevonden in Cottbus (Duitsland). Het is het grootste internationale jeugd- en junioren turntoernooi van Europa met deelname van dertig teams uit negentien verschillende landen. De delegatie namens de KNGU vanuit Heerenveen bestond uit Bryan van Tienderen, Kevin Kootstra, Justen Zuidema, Minnertsga, en Rick Jacobs. De trainers van Turncentrum Sportstad Heerenveen Daniel Knibbeler en Thijs van Loenhoudt waren door de KNGU aangewezen het team te begeleiden. De meerkampresultaten waren voortreffelijk!

Justen Zuidema werd 2e met 75.20, Kevin Kootstra 3e met 74.30 (nieuwe Meerkamp PR), Rick Jacobs 4e met 72.95 en Bryan van Tienderen 10e met 64.60. Daniel Knibbelder: "Een mooi toernooi vroeg in het seizoen, wat zich leent om nieuwe elementen te testen/proberen en te kijken hoe we er in Europa voorstaan. De scherpte was er nog niet zo vroeg in het seizoen maar de jongens hebben de potentie laten zien om de nieuwe oefeningen te kunnen stabiliseren, hierbij was de sprong van Kevin Kootstra een absoluut hoogtepunt met verreweg de hoogste score (14.500) in het hele deelnemersveld tot 15 jaar. Conclusie is dat we zeker in de bovenste regionen mee draaien bij de jeugdtoppers van Europa".

Bron: www.sportstadheerenveen.nl

Noordhoek, 30 september 2009

Teun de Jong nieuwe voorzitter NAV

Akkerbouwer Teun de Jong (48 jaar) in het Friese St. Annaparochie volgt per 1 oktober 2009 Hanny van Beek-van Geel op als voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Op voordracht van het NAV-bestuur is hij op 1 juli door de algemene ledenvergadering van de NAV gekozen en benoemd.

Teun boert op 80 ha grond in het noorden van Friesland. Bouwplan: 25 ha pootgoed (stammenteelt), 15 ha suikerbieten, 33 ha tarwe, 4 ha uien en 3 ha gerst. Teun is NAV-er van het eerste uur en inmiddels zeven jaar NAV-regiobestuurslid Noord, grotendeels als voorzitter. Ook maakte Teun vijf jaar deel uit van het landelijk NAV-bestuur. Tevens heeft hij de nodige bestuurlijke ervaring opgedaan in andere organisaties. Zo was hij voorzitter van de afdeling Franeker van de Friese Maatschappij van Landbouw, bestuurslid van de openbare basisschool en commissaris van (H)ZPC. Momenteel is hij nog voorzitter van Kenniscoöperatie CCLB en bestuurslid van Agriver. Samenwerking met andere partijen zal de komende jaren noodzakelijk zijn, weet de nieuwe voorzitter, omdat de NAV te klein is om geheel op eigen kracht belangrijke resultaten te boeken.

Bron: www.nav.nl

Den Haag, 28 september 2009

Zorgcentrum zorgelijke zaak voor Het Bildt

Foto Leeuwarder Courant

Na jaren procederen dreigt het doek te vallen voor het al grotendeels gerealiseerde zorgcentrum van de zorggroep Noorderbreedte in Sint Annaparochie. De Raad van State toonde zich vorige week zeer kritisch over een nachtelijk laad- en losverbod voor een naastgelegen Albert Heijn. Ook het nieuwe bestemmingsplan dat de bouw van het complex mogelijk maakt, lag zwaar onder vuur.

De komst van het zorgcentrum is een prestigeproject voor de gemeente Het Bildt. Keer op keer haalde de Raad van State bestemmingsplannen en bouwvergunningen onderuit. Maar de gemeente en Noorderbreedte bouwden toch verder. Het casco staat nu overeind. Het is de vraag of het wordt afgebouwd. Breekpunt is het lawaai van de supermarkt. 's Nachts zal dat voor de toekomstige bewoners van het complex een groot probleem worden.

Bron: dé WeekKrant
Lees het hele bericht >>

Leeuwarden, 28 september 2009

Aardappeloogst staat stil door langdurige droogte

Telers van consumptieaardappelen hebben de oogst van dit gewas stilgelegd. Door de droogte zitten er te veel harde kluiten in de grond die kunnen zorgen voor beschadigingen van het gewas. De pootaardappelen, het overgrote deel van de aardappelen die in Fryslân worden geteeld, zijn intussen uit de grond.

Voor de boeren die consumptieaardappelen telen, zit er niets anders op dan wachten op voldoende regen. ,,Er zijn maar een paar gebieden waar beregend mag worden”, zegt woordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord. ,,Rond Minnertsga zijn enkele bruinrotvrije gebieden. Daar wordt beregend om de oogst mogelijk te maken. Dat is maximaal 15 procent van het totaal. Andere boeren moeten afwachten.” In de Flevopolders zitten ook nog veel consumptieaardappelen in de grond.

Bron: Friesch Dagblad

Westhoek, 28 september 2009

Gaya Indonesia, Westhoek

Camerasysteem in plaats van aangifte Gaya

Een camerasysteem voor €1200 euro aanschaffen want aangifte helpt toch niet. Dit denkt Cor van der Weide van café-restaurant Gaya Indonesia aan de Oudebildtdijk in De Westhoek. Er zijn bij Gaya Indonesia twee indonesische beelden gestolen ter waarde van €230. "Zo heb ik toch het gevoel dat ik iets doe."

"Je vertrouwen is geschaad in de mensen die bij je komen." Eerder werd bij Van der Weide al een riksja, een Indonesische fietstaxi, gestolen. "Gewoon op klaarlichte dag. De buren stonden te kijken maar dachten dat het hoorde."

Bron: Leeuwarder Courant

Het Bildt, 26 september 2009

Achteloze schoonheid

Oudebildtdijk. Baken op de dijk (gescand)

 
Nieuwebildtdijk. Met terras       

Het Provinciaal Electriciteits Bedrijf (PEB) bouwde in de vooroorlogse jaren talloze transformatorhuisjes in een sierlijke baksteenstijl. De zorg die hier toen aan werd besteed, zou een voorbeeld moeten zijn voor de nutsbedrijven van nu, vindt architect Gunnar Daan. Vanaf de jaren zestig zijn er in zijn ogen veel te achteloos 'gevangenisjes' en 'grindtegelschoenendozen' neergeplempt in de provincie.

       Nij Altoenae. Als tuinhuisje

 
Bron: Leeuwarder Courant

Ljouwert, 24 septimber 2009

Selstraf tsjin brânstifter

Fan 'e medaljekast bleau net folle oer

Tsjin ien fan de trije fertochten fan de brânstifting yn sportkompleks De Waaie yn Sint Anne is twa jier selstraf easke. It giet om in 19-jierrige ynwenner út it doarp. It iepenbier ministearje wol ek dat de man in skeafergoeding betellet fan 56.000 euro.

Yn juny baarnde de kantine fan it sportkompleks folslein út. De skea rint yn de tonnen.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Advokaat Tjalling van der Goot oer de ... >>

Ljouwert, 24 septimber 2009

Fan Westhoek nei Valom

Ien fan myn nuveraardichheden is dat ik net fan 'e pôle of te brânen bin. Ik ha in djippe ôfgriis fan reizigjen, haatsje fleanfjilden en hotels: al dat gedoch, al dy minsken. Fan Iju dy't safolle kear yn it jier ýtfleane nei Sina, Australië of Brazilië begryp ik neat en ik wol har ferhalen net oanhearre. Spitigernôch tinkt myn frou der oars oer, al geane har reisambysjes aldergeloks net fierder as it Noarden fan Europa. Sa stiet der al fjouwer jier in trijedielige gids yn 'e kast foar in fytsfakânsje dwers troch Denemarken. Hiel inkeld sko ik der temûk in pear boeken foar sadat dy gidsen wat minder yn it each falle. Alle jierren as de dagen langer wurde en it waar moaier, hâld ik myn hert fêst. Mar foarearst kinne wy tichter by hûs noch eefkes foarút.

In pear jier lyn ha wy nei Swarte Haan west. Earst mei de bus nei Westhoek en dan in prachtige kuier oer de dyk: oan 'e iene kant de wide see mei sulveren swermen fûgels en oan 'e oare kant it boulân mei út en troch in pleats tusken griene beammen. It moaiste waar fan 'e wrâld, tûzenen skiep en oars gjin harses. It terras by Swarte Haan siet fol, soks noeget net út: leaver wat langer genietsje fan de oerweldigjende stilte en ferlitten-heid dy't ús noardkust te bieden hat en wy knoffelen fierder, in einleas fytspaadsje del nei Nij Altoenae en der wer op 'e bus. As ik op 'e klaai bin, moat ik faak tinke oan in Tsjerne-stik ut de fyftiger jierren: nei fer-hâlding stiene yn de Stellingwerven seis, yn 'e Walden tolve en op 'e klaai 69 minsken ûnder psychiatryske behanneling. De legindaryske Pauw-kastlein Anne Boelens hat it oait sa tsjin my sein: ‘Als u in de herfst bij storm en regen bij Zwarte Haan bent, dan wilt u nog maar één ding: het water inlopen'.

........

At it wat reine wol, moarn it Noarderleech!

André Bralts (kollum)Bron: de moanne

Leeuwarden, 24 september 2009

Genieten van aanbrengen sticker 'Verkocht'

Het is vliegen en draven voor makelaar Gerard Tadema. Een portefeuille van vijftig woningen is ook niet gering voor een zelfstandig makelaar. Begin dit jaar begon hij voor zichzelf toen zijn werkgever Feengroep Makelaars ophield te bestaan. Veel klanten volgden hem naar zijn nieuwe kantoor aan de Schrans in Leeuwarden. Tadema, die bouwkundig is geschoold, mag zijn klanten graag technisch advies geven. "Die combinatie van bouwkunde en makelaardij maakt dit werk zo leuk." Hij beschrijft een 'gewone' werkdag.

10.00 uur: Naar Sint Annaparochie waar ik namens een zakelijke relatie bemiddel bij de verhuur van een kantoorpand. De gegadigde komt voor de tweede bezichtiging en heeft zijn echtgenote meegenomen. Zij willen er een administratiekantoor vestigen. Bij hen thuis praten we verder over de voorwaarden en we komen tot een akkoord. Ik zorg ervoor dat de door de vorige huurder behoorlijk slecht achtergelaten ruimte keurig opgeleverd zal worden. In mijn agenda noteer ik: huurovereenkomst opstellen. Het is een aardige klus geweest waarvoor ik bemiddelingskosten in rekening kan brengen. Eigenlijk wil ik meer doen in beheer, aangezien dat een vaste inkomstenbasis oplevert. Met mijn bouwkundige kennis spreekt ook nieuwbouw me aan, maar ik realiseer me dat ik niet alles tegelijk kan aanpakken.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees het hele bericht >>

Sint Jacobiparochie, 24 september 2009

Politie onderzoekt inbraak in bedrijf

De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Kadal die vermoedelijk werd gepleegd tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend. Men kwam binnen door het forceren van een ruit waarna een geldbedrag werd weggenomen.

Een 38-jarige man uit Berlikum deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Bron: www.politie.nl

Vrouwenparochie, 23 september 2009

Wilt u postzegels kopen?

Vandaag zal de Kinderpostzegelactie 2009 van start gaan. In het hele land zullen kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen weer op pad gaan om postzegels en kaarten voor het goede doel te verkopen. Het thema van de actie is (eveneens als vorig jaar) 'Laat kinderen leren'.

Met de postzegelactie willen de kinderen geld ophalen voor goed en prettig onderwijs. Alleen al in Nederland gaan ongeveer 130.000 kinderen met tegenzin naar school omdat zij gepest worden. Het dagelijkse schoolbezoek is voor hun een straf, terwijl het juist plezier zou moeten brengen.

Met de actie willen de Stichting Kinderpostzegels Nederland en de partnerorganisaties er ook voor zorgen dat kinderen overal ter wereld onderwijs kunnen krijgen. Meer dan honderd miljoen kinderen gaan namelijk niet naar school en een op de zeven kinderen tussen de vijf en zeventien jaar oud werkt dagelijks.

Bron: www.froubuurt.nl

St.-Annaparochie, 23 september 2009

Vingerafdrukken verplicht in nieuw identiteitsbewijs

Vanaf maandag 21 september is het afnemen van vingerafdrukken voor de aanvraag van een paspoort of Nederlandse Identiteitskaart verplicht. Deze vingerafdrukken worden elektronisch opgenomen.

De medewerkers van de afdeling Burgerzaken maken gebruik van speciale apparatuur waarmee zij 4 vingerafdrukken van de aanvrager opnemen. In de chip van het reisdocument worden 2 vingerafdrukken opgeslagen. Van kinderen tot 12 jaar worden geen vingerafdrukken genomen.

Bron: gemeente het Bildt

St.-Annaparochie, 23 september 2009

'Verhuis Aldi naar locatie Ulbe'

Als St.-Annaparochie haar regiofunctie wil behouden en uitbreiden, moet het ruimte bieden voor schaalvergroting. De Aldi zou op de locatie Ulbe van Houten moeten komen te liggen, al mogen er daar geen andere winkels bijkomen. Dit om het zwaartepunt van het kernwinkelgebied bij de Van Harenstraat te laten blijven.

Dat schrijft het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) in de 'kansenkaart' over het winkelgebied van St.-Annaparochie. In het rapport wordt de balans opgemaakt van de kansen en aandachtspunten wat de middenstand in het dorp betreft.

 

Bron: De Bildtse Post
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 21 september 2009

Een strijd in slim sleutelen en snel racen

"Nou heren, succes!" Na het startsein van keurmeester Frank Goyaerts schieten vier raceauto’s de baan op. Vier teams - van ieder een man of drie, vier - staan aan de kant gespannen toe te kijken. Eén lid van elk team houdt een controller in de hand, waarmee hij de hoogte van de spanning op de baan regelt en zo de snelheid van de modelauto bepaalt.

Vier keer dertien minuten racen de kleine auto’s, steeds wisselend van coureur en baangedeelte. Schiet er eentje uit de bocht, dan springt een marshall bij om de auto weer op z’n plaats te zetten. "Dit is een serieuze zaak, hoor", zegt Jan-Willem van der Meulen uit Leeuwarden grijnzend. "Ik verbaas me erover, hoeveel regels er zijn."

De Nederlandse kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap werd dit weekeinde voor het eerst in Sint Annaparochie gehouden. De afgelopen vijf jaar trokken de Nederlandse slotracers daarvoor steeds naar België. Organisator Guus Rauwerda uit Westhoek is blij dat de Ninco Cup - vernoemd naar een van de modelautomerken - voor de Friezen dit keer een thuiswedstrijd is.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Franeker, 19 september 2009

Sintjabuurster met drank op aangehouden

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in tien procesverbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. In twee gevallen bleek men niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Dat betrof onder andere het volgende geval (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zaterdag 02:15 uur, Hertog van Saxenlaan in Franeker, een 42-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie, 630 ug/l.

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 18 september 2009

Zoeken naar een evenwichtig aanbod

Janet Groeneveld voor Kultureel Sintrum De Groate Kerk. Foto LC/Niels Westra (gescand)

Al ruim een kwart eeuw is de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie een cultureel centrum. Met een programmering, waarin het accent op de muziek ligt. Een zeskoppig bestuur zorgt voor de invulling daarvan, Janet Groeneveld, belast met de PR, vertelt hoe het werkt.

Iedereen binnen het bestuur heeft een eigen takenpakket, maar de programmering is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, benadrukt Groeneveld. Niet alles kan in de Groate Kerk. De ruimte heeft een voortreffelijke akoestiek voor muziek, maar minder voor de spreekstem. De theatervoorstellingen in de gemeente Het Bildt worden dan ook vooral ondergebracht bij Ons Huis in Sint Annaparochie.

Komende zondag begint het seizoen in Sint Japik met een concert van organist Eeuwe Zijlstra en organist/ fagottist Ab Weegenaar. Voor het bestuur is dat gelijktijdig zo'n beetje het startsein om zich te gaan bezighouden met de invulling van het volgend jaar.

Bron: Leeuwarder Courant (Freed)
Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 17 september 2009

Puzzel van Bildtse klei

Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

In haar atelier aan de Oudebildtdijk in Sint Jacobiparochie werkt beeldend kunstenares Paulien Ploeger aan het werk 'Vuur-plaats'. Een grote bak met zand dient als mal voor het maken van de veertig onderdelen van de vuurplaats. Die onderdelen zien eruit als puzzelstukken - ze vormen een ruimtelijk patroon dat is afgeleid van opgedroogde kleischollen. In de bovenkant van elk stuk is een reliëf aangebracht van opgedroogde Bildtse klei in de zomer. 'Vuurplaats' wordt gestookt in Ploegers nieuwe houtoven. De gebrande klei die daar weer uit komt, draagt de sporen van vlammen, zuurstof en as.

"Vuur heeft een centrale, universele betekenis in elke cultuur. Daarnaast verwijst het maken van deze vuurplaats naar een wereld waarin rituelen van belang waren", aldus Ploeger. "Er wordt wel gezegd dat het maken van vuur en het bijbehorende vuuraltaar in India als scheppend ritueel ouder zijn dan de taal." Het werk 'Vuurplaats' is vanaf 29 november te zien in De Galerij van de Lawei in Drachten, op de tentoonstelling 'Vuur'.

Bron: Leeuwarder Courant (29 augustus 2009)

Sint Annaparochie, 16 september 2009

Klik op kaartje voor grotere afbeelding

Viertalige lesbrief op het Bildt over astronomie

De basisscholen op het Bildt krijgen een lesbrief in vier talen over astronomie. Het lesmateriaal is afwisselend in het Bildts, Fries, Nederlands en Engels. De Kemissy Meertalighyd Gemeente 't Bildt sluit hiermee aan op het huidige Internationale Jaar van de Sterrenkunde.

Ook voor de lagere groepen 1 tot en met 5 en zelfs voor de peuters is lesmateriaal ontwikkeld. Bildtse verhalen rond het thema door Simy Sevenster lopen er als rode draad doorheen.

De presentatie van de meertalige lesbrief is vrijdag 25 september in Vrouwenparochie, het geboortedorp van Jan Pietersz van der Bildt (1709-1791). Deze timmermanszoon groeide uit tot een beroemde telescoopbouwer.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 14 september 2009

Feestelijke startdienst

Op 13 september heeft de PKN kerk "kerk tussen de dijken" het winterseizoen 2009 - 2010 met een feestelijke startdienst.

Na afloop van de dienst was er een puzzeltocht voor fietsers, Zundappers, autorijders en bootjevaarders.

Tijdens de puzzeltocht moesten er bijbelse vragen beantwoorden en foto's gemaakt worden. De foto's moesten een link hebben met geloven, kerk of de bijbel.

Bron: www.nij-altoenae.nl
Meer foto's >>

Sint Jacobiparochie, 14 september 2009

De Alde Pylger, swier fan syn trofeeën, de kalabas yn top. Affice; Liebana 2006 (Pylgeralmanak)

Pylgerfeart

De kerken lopen leeg, maar godshuizen die open huis houden tijdens het zomerse Tsjerkepaad trekken juist steeds meer mensen. Misschien is het wel symbolisch dat de editie 2009, de zesde reeks, zaterdag afgesloten werd in een kerk die geen eredienst meer heeft: het cultureel centrum De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Predikant Gerrit Groeneveld, een van de drijvende krachten van Tsjerkepaad, memoreert dat dit seizoen 240 kerken naar schatting 40.000 bezoekers over de plavuizen en planken kregen. "Jo skrikke fan de getallen. Hielendal as jo witte dat gemiddeld tsien frijwilligers de tsjerke meiwurkje." De dominee spreekt ook van "in nije manier fan tsjerke wezen troch fijne petearen. Men komt maklik oer de drompel."

Intussen heeft pastoor Jan Romkes van der Wal diverse pelgrimsbenodigdheden voor de bekende 2000 kilometer lange reis van Sint Jacobiparochie (Zwarte Haan) naar Santiago de Compostela (naar het graf van apostel Jacobus) op de grond klaargelegd. "De pylgerfeart groeit as der ienheid yn Europa is. As der yn in protte lannen gedachten as eigen folk earst binne, dan libbet it minder. Op it heden binne der tûzenen dy't it Jabikspaad rinne."

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 14 september 2009

Nieuw topic forum alcohol

Onlangs startte de gemeente het Bildt op haar website een discussieforum over alcohol. De gemeente wil graag weten hoe jongeren en hun ouders denken over het gebruik van alcohol.
Op de website van de gemeente het Bildt, kun je je registreren. Na het invullen van je naam/nickname en e-mailadres heb je toegang tot het forum, maar je emailadres wordt niet zichtbaar voor anderen.

Deze keer een nieuwe stelling:

Jongeren drinken jonger, drinken meer en drinken vaker, zo blijkt uit onderzoeken.

Is dit normaal of moet dit anders? Laat de gemeente weten wat jij hiervan vindt.

Bron: Leeuwarder Courant

Dar es Salaam, 14 september 2009

Lachen in Tanga, lachen in Dar

Op een ochtend, vlak voor we richting stad willen rijden, krijgen we een telefoontje van Audrey; hoofd catering van Tangafresh met een niet aflatende dwang voor ons te willen koken terwijl ze onze kleren wast met de mededeling dat het verstandig is om vandaag weg te blijven uit de stad, want we worden gezocht door de immigratiedienst.

Op avontuur belust als we zijn, springen we meteen onze bus in om deze authoriteiten op te zoeken; ons Visa is prima in orde en we zijn weleens benieuwd hoe een Tanzaniaanse gevangenis er van binnen uit ziet. Een uurtje later ontmoeten we inderdaad een agent van de immigratie dienst die verteld dat hij ons in de kantoren van Tangafresh heeft gezien, en dat dat helemaal niet mag, als toerist zijnde. Gewend aan de Afrikaanse angst voor de machtige en vaak corrupte arm der wet, staat de beambte raar te kijken wanneer we zeggen dat wij mogen gaan en staan waar we willen, dat we in een kantoor staan, betekent niks.

Bron: Three Left Hands
Lees verder >>

Minnertsga, 14 september 2009

Dronken man slaat alle ruiten café Minnertsga in

Acht grote ruiten, zeven kleine ruiten en het raampje van het toilet zijn vannacht gesneuveld. Een 46-jarige inwoner van Minnertsga sloeg in dronken toestand alle ramen van Café de Hoeke met een hamer in.

De politie moest twee keer naar Minnertsga, omdat de man eerder die nacht ook al op de ruiten van de horecagelegenheid bonkte.

Na een goed gesprek beloofde de 46-jarige te gaan slapen, maar een uur later sloeg hij de ramen in en werd hij aangehouden.

Bron: Leeuwarder Courant

Minnertsga, 13 september 2009

Joyriding met tractor

Zaterdagavond om 22.45 uur heeft de politie op de Meinerdswei in Minnertsga een 60-jarige bestuurder van een tractor uit Minnertsga aangehouden met 725 ug/l in het bloed. De man was zonder toestemming van de eigenaar met de tractor gaan rijden. De tractor stond voor het huis van de man en maakte volgens hem nog al wat herrie. Hij besloot dan ook om de tractor weg te rijden. Hij vergaat echter de handrem en reed zo weg. Daardoor ontstond er ook nog schade aan de tractor.

De eigenaar zag dit alles gebeuren en zette de achtervolging. Hij hield de 60-jarige man aan en droeg hem over aan de politie. De man kreeg naast het rijden onder invloed van alcohol, ook nog een proces-verbaal voor joyriding en vernieling.

Bron: www.politie.nl

Leeuwarden, 12 september 2009

Locaties voor windmolens weer open

Klik op kaartje voor grotere afbeelding

De discussie over waar in Fryslân clusters van grote windturbines mogen komen, begint opnieuw. Gedeputeerde Staten nemen alsnog afstand van het idee van Atelier Fryslân om de Greidhoeke, het kwelderwallenlandschap en de Afsluitdijk aan te wijzen voor deze clusters.

"Hoe wek je méér energie op, met minder windmolens? Op die vraag zullen wij proberen een antwoord te geven", licht gedeputeerde Konst toe. Aanvankelijk schaarden Gedeputeerde Staten zich achter een advies van Atelier Fryslân, een provinciale denktank over ruimtelijke kwaliteit. Daarin werd gerept over drie locaties voor de clusters. Atelier Fryslân stelde voor om te kiezen voor enkele sterk van elkaar verschillende opstellingen van molens, die de verschillende landschapstypen zouden versterken. In de praktijk bleek dit alles lang niet allemaal uitvoerbaar. Zo zou de opstelling van windmolens in het kwelderwallenlandschap, aan de rand van het Bildt, mogelijk niet te combineren zijn met de aanvliegroutes naar Vliegbasis Leeuwarden.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Marsum, 12 septimber 2009

Gérieke de Groot keatsster 2009

Gérieke de Groot fan Sint Anne is de bêste keatsster fan 2009 wurden. Op de lêste keatspartij foar de haadklasse froulju sneon yn Marsum, wûn har partoer mei Maaike Joostema en Maaike Osinga de krâns.

Se hie dêrtroch yn it klassemint genôch punten foarsprong op Afke Hijlkema, dy't twad waard. Keatssters Fenna Zeinstra en Maaike Joostema waarden dield tredde.

De preemje wie foar Joukje Kuperus, Sjoukje Visser en Baukje Aalbers. De tredde priis waard wûn troch Afke Kuipers, Brecht Gerbrandy en Renske Terwisscha van Scheltinga.

Bron: Omrop Fryslân

Leeuwarden, 12 september 2009

Het Bildt doet mee aan Veiligheidsonderzoek

Achttien Friese gemeenten doen dit jaar voor het eerst mee aan de Veiligheidsmonitor, een grootschalig veiligheidsonderzoek onder burgers in de provincie Fryslân. Vanaf vandaag worden vragen over veiligheid gesteld aan een aantal inwoners van de Friese gemeenten.

De inwoners krijgen vragen voorgelegd als: "Hoe veilig is uw buurt?", "Bent u de afgelopen twaalf maanden slachtoffer geweest van een misdrijf?" en "Hoe tevreden bent u over de politie?"

De deelnemende Friese gemeenten zijn: Achtkarspelen, Ameland, het Bildt, Boarnsterhim, Dantumadiel, Dongeradeel, Franekeradeel, Ferwerderadiel, Harlingen, Heerenveen, Kollumerland c.a., Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Lemsterland, Menaldumadeel, Terschelling, Tytsjerksteradiel, en Weststellingwerf.

Bron: Nijsnet
Lees het hele bericht >>

Utrecht, 12 september 2009

Documentaire Omrop Fryslân naar festival Utrecht

De documentaire 'Ien fan us' van Henk Penninga uit Minnertsga is geselecteerd voor het hoofdprogramma van het Nederlands Film festival in Utrecht. De film gaat over de vriendschap tussen een Friese en een Duitse familie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog is onstaan.

De korte documentaire is op 3 mei uitgezonden door Omrop Fryslân. Het filmfestival in Utrecht begint op 23 september.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 12 september 2009

Blote billen

Onwillekeurig kromp ik in elkaar, toen ik ' de bewegende beelden zag uit New York. De camera gleed langs een bordkartonnen molen, langs een poffertjeskraam ook en bleef hangen in de snor van Joop Mulder, die de New Yorkers eens even spectaculair locatietheater zou laten zien.

Als je een hele grote broek aantrekt, kan-ie van je kont zakken.

Voor je het weet maak je jezelf belachelijk. Want overal en nergens verslikken mensen zich in hun eigen ambitie. In New York maar heus ook in Sint Annaparochie. Daar ligt achter het knusse gemeentehuis sinds kort een hypermoderne, natuurstenen grote broek, die het dorp op moet stoten in de vaart der volkeren.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Ljouwert, 11 september 2009

Saak brân St. Anne oanhâlden

De rjochtsaak tsjin ien fan de fertochten fan de brânstifting yn sportkompleks De Waaie yn St. Anne is tongersdei troch de rjochtbank yn Ljouwert oanhâlden. Neffens it iepenbier ministearje wiene de stikken dy't nedich binne foar de saak te let binnen en koene se net mear goed bestudearre wurde. Oer twa wike wurdt de saak no behannele.

Op 6 juny baarnde it sportkompleks folslein út. Dêrby gie 100 jier sporthistoarje ferlern.

De prizekasten fan de keatsklup en de fuotbalferiening wiene net mear te rêden. Trije ynwenners fan Sint Anne hiene ynbrutsen yn it kompleks en eksperimintearre mei de magnetron. De manlju binne ek ferantwurdlik foar tal fan oare fernielings yn it doarp.

Bron: Omrop Fryslân

Sint Annaparochie, 10 september 2009

Verdriet om dode eendjes in Sint Anne

Silke Heinsma (6) vraagt in een pamflet om een eendvriendelijke vijver in Sint Anne. Foto LC/Niels Westra (gescand)

Steeds dreven er dode eendjes in de nieuwe vijver achter het gemeentehuis van Sint Annaparochie. De randen zijn te hoog. Daar moet wat aan gedaan worden, vinden Silke Heinsma (6) en haar vriendinnetjes.

Het aloude plantsoen achter het gemeentehuis is niet meer. Verdwenen zijn het boogbruggetje, de oplopende gazons vanaf het water. Verdwenen is tegelijkertijd ook de kolonie eenden, die daar thuis hoorde.

Het plantsoen ging op de schop, er kwam "een heel grote vijver, een Bildtse border" en "een stoere sterke beplanting", aldus de beschrijving van tuinarchitect Nico Kloppenborg. Voor eenden was geen plaats meer, was het idee. Maar zoals dat gaat met eenden, die zagen water en streken er toch neer.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

St.-Annaparochie, 10 september 2009

Eerste RadeRaad goed bezocht

De eerste Bildtse RadeRaadavond in een serie van zes is goed bezocht en ontspannen en informeel verlopen. Gemeente het Bildt ontving woensdagavond 9 september inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties, zoals plaatselijk belang, Kulturele Raad en jeugdhonk St.-Jacobiparochie. Van de ongeveer vijftig bezoekers was een opvallend aantal jongeren aanwezig.

Gepland gespreksonderwerp was het economisch beleidsplan. Daarnaast waren er spontane inlopers die met de gemeenteraad spraken over aanvullende subsidie voor multifunctioneel centrum Ons Huis, kinderen met een verzoek over het bruggetje in het gemeenteplantsoen en bewoners uit Ouwe Syl over woningbouw. Verder kon een ieder persoonlijk spreken met raads- en collegeleden. Hier is goed gebruik van gemaakt.
De volgende RadeRaad is op 14 oktober.

Bron: gemeente het Bildt

St. Jacobiparochie, 8 september 2009

Tsjerkepaad officieel afgesloten in de Groate Kerk

De openkerkenroute Tsjerkepaad is dit jaar een enorm succes geworden. Er kwamen volgens schattingen van coördinator Gerrit Groeneveld 40.000 mensen naar de 240 Friese kerken. Dat is stijging met 25 procent ten op zichte van vorig jaar. Vorig jaar kwamen er zo’n 30.000 bezoekers in 200 kerken. De stijging zit niet alleen in het feit dat er meer kerken deelnamen; in het algemeen konden de deelnemende kerken meer bezoekers verwelkomen.

Tsjerkepaad wordt zaterdag, in het Open Monumentenweekend, officieel afgesloten in de Groate Kerk te St Jacobiparochie. Pastoor Jan Romkes van der Wal van Bolsward vertelt over het Jabikspaad dat in St Jabik begint. Ook zal het orgel worden bespeeld, want het is deze zaterdag tevens orgeldag. Als afsluiting is er een kuiertocht over een klein gedeelte van het Jabikspaad en door het dorp. Voor fietsliefhebbers is er een fietstocht door de omgeving. De tocht begint en eindigt in St. Jabik en gaat door Minnertsga, Wier en Berlikum. De kerken in deze plaatsen zijn open.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Leeuwarden, 8 september 2009

Expositie Kunst onder de Melkweg in Sint Jacobiparochie

Op 3 juli 2009 werd de zomertentoonstelling "Kunst onder de Melkweg" in De Groate Kerk van Sint Jacobiparochie geopend met een programma in het teken van het Jaar van de Astronomie. Ruim twintig kunstenaars van de Bildtse Kunstkring Uytland tonen hun kijk op het hemels gebeuren. De diversiteit aan invalshoeken, toegepaste technieken en gebruikte materialen garandeert een veelzijdige tentoonstelling.

Ook is in De Groate Kerk de jaarlijkse presentatie van het Jabikspaad te zien, dit jaar toegespitst op de rijke sterrensymboliek. Rond Sint Jacobsdag in eind juli staat de Melkweg te middernacht precies boven dit pelgrimspad van zee tot zee, van Zwarte Haan tot Finisterra, de pelgrim de weg wijzend van het Bildtse Sint Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago de Compostela.

Bron: Blog Wiep Koehoorn
Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 8 september 2009

KLMV houdt vervoer van containers

De Vries Transport Group is overgenomen door branchegenoot Husa. Dit bedrijf legde bij de curator afgelopen week een hoger bod neer dan het noordelijk consortium van Koopman Logistics Group uit Noordhorn en Huisman Transport uit Veendam. In ieder geval honderd van de 285 man aan personeel gaan mee over.

Husa Transportation Group uit Soerendonk onder Eindhoven heeft alle activiteiten uit de failliete boedel overgenomen. Dat werd gisteren bekend. Met de overname van het transport over de weg en over het spoor kunnen in ieder geval honderd mensen aan het werk blijven.

Doordat ook het railvervoer is overgenomen, blijven enkele belangrijke klanten behouden. Ook de samenwerking met KLMV uit Sint Annaparochie blijft in stand voor het vervoer van containers van en naar de treinterminal.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Minnertsga, 7 september 2009

Overledene Minnertsga stierf natuurlijke dood

De man die zondag dood in pension Weltevree in Minnertsga is gevonden, stierf een natuurlijke dood. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk.

De pensioneigenaren vonden de man in zijn kamer, nadat ze een tijdje niets van hem hadden vernomen. Hij had een hoofdwond. Om een misdrijf uit te sluiten, deed de politie zondagmiddag en -avond onderzoek. Het pand aan de Meinardswei was enige tijd met linten afgezet.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 7 september 2009

Hallumer gewond door steekvlam

Een 26-jarige man uit Hallum is in de nacht van zondag op maandag bij een bedrijfsongeluk in Sint Annaparochie gewond geraakt door een steekvlam. In een bedrijf aan de De Wissel werkte hij aan een machine. Op het moment dat er olie werd bijgevuld, ontstond een steekvlam.

De vlam sloeg over op de 26-jarige. Zijn 19-jarige collega uit Damwâld hielp hem door hem onder de kraan te zetten. Beide mannen werden beiden met ademhalingsproblemen en brandwonden overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Bron: Leeuwarder Courant

Wageningen, 28 augustus 2009

HLB komt met adviezen voor natte grondontsmetting op kleigrond

In 2006 en 2007 is door onderzoeksbureau HLB in Wijster in opdracht van het Productschap Akkerbouw als onderdeel van het actieplan aaltjesbeheersing een ontsmettingsproef uitgevoerd. Daarbij is in beide jaren in het Bildt in Friesland op een zware kleigrond (27-33 % afslibbaar) de mengende werking van een roterende spitmachine en de effectiviteit van Monam tegen het aardappelcystenaaltje Globodera pallida en Pratylenchus thornei getest.

Op beide proeflocaties kwam van nature een matige tot hoge besmetting voor van vrijlevende aaltjes en aardappelcysteaaltjes. Naast de natuurlijke daling van het aantal vrijlevende aaltjes, werd een matige tot goede werking van Monam geconstateerd. In Westhoek in 2006 was de werking in de laag 0-20 cm gemiddeld 65 % tegen Pratylenchus thornei en gemiddeld 60 % tegen alle vrij levende aaltjes. In Sint Annaparochie kwam een vergelijkbare werking tegen vrij levende aaltjes voor. Gemiddeld werd in de laag 0-40 cm 60 % van de vrij levende aaltjes bestreden. De spitdiepte en dosering hebben hier geen invloed op de werking laten zien.

Bron: AgriHolland
Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 27 augustus 2009

Bildtse Slag ruikt amper meer naar chloor

Ouderen kunnen makkelijker in het water komen en de vloertegels zijn beter schoon te houden. Zwembad De Bildtse Slag in Sint Annaparochie is vernieuwd.

Na een klein half jaar kan er morgen weer in De Bildtse Slag worden gezwommen. De renovatie van het zwembad in Sint Annaparochie moet dan voltooid zijn.

Vier jaar geleden werd er al gesproken over de aanpak van het in 1971 gebouwde zwembad. Enkele raadsleden en directeur Jan Veenma zagen liever dat er een compleet nieuw zwembad gebouwd werd, maar een meerderheid van de raad vond dat te duur. De kosten van de renovatie waren rond de €1 miljoen, bij vernieuwing was dat het vijf-voudige geweest.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 27 augustus 2009

Feest op Ouwe Syl met de Amerikaanse barbecue!!

Zondagmiddag 23 Augustus organiseerde Auke van cafe het Graauwe paard in Oude bildtzijl een barbecuemiddag.Slager Bijlsma was er bij met de Oklahoma smoker (de originele amerikaanse barbecue).

Hierin werden rib eye steaks met been in gegrilld.We kunnen terugkijken op een enorm geslaagde middag met prachtig weer en een groot aantal gezellige bezoekers die tot diep in de avond op het terras vertoefden!

 

Bron: slagerij Bijlsma
Veel meer foto's >>

Sint Annaparochie, 26 augustus 2009

Bildtse Slag krijgt nieuwe directeur

Omdat de huidige directeur, dhr. Jan Veenma, leeftijd 61 jaar, per 1 januari 2010 met vervroegd pensioen gaat, moest het bestuur van de Bildtse Slag op zoek naar een nieuwe directeur. Er is gezocht naar een persoon die met evenveel enthousiasme en inzet de taak van Jan Veenma kan overnemen. Grote betrokkenheid bij de Bildtse Slag is volgens het bestuur van essentieel belang om de zwembadfunctie in de gemeente het Bildt te behouden. Aangezien het bestuur van De Bildtse Slag het belang inziet van nauwere samenwerking binnen Middelseeverband is dat aspect meegenomen bij de sollicitatieprocedure.

Het bestuur van De Bildtse Slag heeft dhr. Jelte Dijkstra, leeftijd 41 jaar, per 1 december 2009 benoemd tot nieuwe directeur. Hij zal tevens zijn huidige directiefunctie bij Sportcentrum It Gryn in Stiens blijven uitoefenen.

Ook de colleges van het Bildt en Leeuwarderadeel zien in de door De Bildtse Slag gemaakte keuze van de nieuwe directeur een mogelijkheid om de samenwerking binnen Middelseeverband verder vorm te geven. Zij hebben instemmend gereageerd op de keus van het bestuur van De Bildtse Slag en hebben zich bereid verklaard maatregelen te nemen om de realisatie van de benoeming mogelijk te maken.

Bron: www.bildtweb.nl

Stiens, 26 augustus 2009

Expositie Mark Glotzbach in het gemeentehuis van Stiens

Van 1 september tot 1 november aanstaande exposeert Mark Glotzbach in het gemeentehuis van Stiens. Gelijk zo vele Friese schilders is Mark Glotzbach (1938, Leeuwarden) autodidact. Veertig jaar lang verdiende hij zijn brood in de randstedelijke dagbladjournalistiek, veruit het langste bij de Haagsche Courant. Al die jaren, en ook daar vóór al, ging hij tevens te keer met penseel en olieverf. De stoot tot deze kunstzinnige activiteiten werd hem toegediend op de Haagse Vrije School, waar creatieve vakken als zeer belangrijk werden en worden gezien, zij het dat daar het schilderen met waterverf geschiedde.

In 1999 vestigde hij zich met zijn vrouw in Sint Annaparochie, waar zijn ouders en grootouders hebben gewoond en gewerkt. Daar, aan de Nieuwebildtdijk, wijdt hij zich sinds tien jaar full time aan het schilderen, wat tot een aantal exposities in de omgeving leidde. Hij werd lid van de Kunstkring Uytland, bestaande uit ruim twintig beeldende kunstenaars en fotografen uit de streek. Deze kring heeft in het dorp Oudebildtzijl een eigen tentoonstellingsruimte in de Aerden Plaats.

Bron: gemeente Leeuwarderadeel
Lees het hele bericht >>

Sint Anne, 25 augustus 2009

Ofskiedkonsert Lays yn St Anne

De Fryske feestband Lays hâldt 26 septimber syn ôfskiedkonsert. Dat wurdt holden yn doarpshûs Ons Huis yn Sint Anne.

Begjin dit jier makken de bandleden bekend dermei op te hâlden. Neffens harren hat it nei santjin jier en tûzenen optredens 'moai west'. Sjonger Rintje Kas giet fierder as trûbadoer.

 

Bron: omrop Fryslân

Jorwert, 24 augustus 2009

Klasgenoaten Marieke Swart ûnder de yndruk fan try-out

Justerjûn hat de twadde tryout west fan 'Tuskentiid'. Op 'e tribune sieten o.a. meiwurkers fan Empatec, stipers fan it Fryske Gea en de klasgenoaten fan ien fan ús jongste spilers: Marieke Swart. Har klasgenoaten fan de Ulbe van Houten skoallemienskip yn Sint Anne wiene kaam om te sjen hoe't Marieke it der ôfswitte. It foel bysûnder yn de smaak. Ien fan de dosinten, Dan van Aken, hie in geweldige jûn. Hy wie ûnder de yndruk fan it talint dat oars gewoanwei by him op skoalle sit.

Jorwert libbet no ta nei de premjêre fan tongersdei 27 augustus. Hja hoopje dat de waargoaden it dan krekt sa goed mei har foar hawwe sille as justerjûn: hast gjin drippen en gjin momint kâld!

Bron: Iepenloftspul Jorwert
Sjoch op de website foar de foto's fan justerjûn! >>

Stiens, 25 augustus 2009

Automobilist gewond na aanrijding

De politie heeft maandagochtend een eenzijdige aanrijding op de Stienzer Hegedyk afgehandeld. Daarbij raakte een 35-jarige automobilist uit Minnertsga gewond.

De bestuurder die alleen in zijn auto zat, verloor door nog onbekende oorzaak in een bocht de macht over het stuur en botste vervolgens tegen een boom. Hij is met rug- en nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

 

Bron: www.politie.nl

Leeuwarden, 24 augustus 2009

Ver van het rumoer

Het Waddengebied. met zijn continue wijzigingen in lijnen. kleuren en licht is haast verplichte kost voor Friese schilders en fotografen. Maar kunstenaars die zich geheel specialiseren op dit unieke natuurgebied zijn er niet veel. Fotograaf Ellen Floris van de Nieuwebildtdijk onderzoekt al jaren de vele gezichten van dit noordelijkste stuk Friesland.

Natuurmuseum Fryslân toont deze zomer een flnk aantal van haar impressies. De expositie 'Onmetelijk Licht' wordt hier en daar 'overzichtstentoonstelling' genoemd, maar dat suggereert te veel dat het hier om een afgesloten terugblik gaat, terwjl je in Leeuwarden juist een indruk krjgt van haar voortgaande bevlogenheid om dat buitengewoon horizontale landschap vast te leggen.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Harlingen, 24 augustus 2009

Winkeldief aangehouden

De politie heeft zondagmiddag op de Stationsweg een 28-jarige man uit Minnertsga aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man werd in een tankstation op heterdaad betrapt door het personeel toen hij diverse etenswaren meenam zonder deze te betalen.

Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na het afleggen van een verklaring werd de verdachte heengezonden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

 

Bron: www.politie.nl

Beilen, 23 augustus 2009

Aanranding bij disco

Bij discotheek LEF in Beilen heeft de politie zondagmorgen een 23-jarige man uit Sint Annaparochie aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een 33-jarige vrouw uit Assen te hebben mishandeld en aangerand.

De vrouw verklaarde dat ze geweigerd had om met hem te dansen waarna hij haar geslagen en geschopt had. Ook verklaarde ze dat hij haar onzedelijk betast had. De verdachte werd ingesloten.

 

Bron: Drenthejournaal.nl

Sint Jacobiparochie, 23 augustus 2009

St. Anna wint de 1e prijs bij de KNKB schoolmeisjes

Het partuur van St. Anna heeft vandaag de 1e prijs gewonnen bij de KNKB schoolmeisjes afdelingswedstrijd in St. Jacob, door in de finale Sexbierum te verslaan met 5 - 3 en 6 - 6. Voor St. Anna kaatsten Lilijan Kingma, Ilse Lijzenga en Esther Wagenaar. Het partuur van Sexbierum (Janneke Ennema, Hendrieke v/d Schoot en Pytrik Visser) behaalden dus de 2e prijs. De 3e prijs ging naar het partuur van Peins (Anna Berber Zeinstra en Marrit Zeinstra). Er stonden 18 parturen op de lijst.

Bij de opstappers deden 11 parturen mee. De 1e prijs was voor Anneke v/d Bos Holwerd, Sanne El v/d Vlugt Witmarsum en Melissa Rianne Hiemstra uit Stiens. Zij versloegen in de finale het partuur van Nicole Hempenius Franeker, Lisa Hofstra Wjelsrijp en Everdyna de Haan Wier. De 3e prijs was voor het partuur van Lieze Braaksma Menaldum, Cyntha bouma Buitenpost en Jannette Arlene Smits Jirnsum.

 

Bron: www.knkb.nl

Deinum, 21 augustus 2009

MCL Leeuwarden

Twee gewonden bij kop-staart aanrijding

De politie heeft donderdagmiddag op de N31 een kop-staart aanrijding afgehandeld. Daarbij raakten twee automobilisten, een 47-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 43-jarige inwoner van Menaldum gewond. Zij zaten in de voorste twee voertuigen.

Beide bestuurders zijn met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

 

Bron: www.politie.nl

Wommels, 20 augustus 2009

Huis in Minnertsga getroffen door bliksem

Foto LC

Tussen Wommels en Burgwerd is donderdagavond om half zeven de bliksem ingeslagen in de molen aan de Westergoawei (N359). De onderkant van de kap van de Aylvapoldermolen stond meteen in brand. Even voor acht uur was deze onder controle.

De brandweer slaagde erin om het riet los te snijden en te verwijderen, waardoor de molen zelf behouden bleef. Ook scheelde het dat er een sprinklerinstallatie was. Wel was er veel waterschade.

De al aangekondigde zware onweersbuien trokken vanaf zes uur in eerste instantie vooral over het westen van de provincie. Ook in Minnertsga was een inslag. Een woning aan de Lange Dyk raakte beschadigd, nadat de bliksem via de schoorsteen naar binnen was geslagen. Hier brak geen brand uit. In Gorredijk en Donkerbroek werden later op de avond eveneens huizen getroffen.

Bron: Leeuwarder Courant

Weidum, 20 augustus 2009

Partuur Wind is ijskoud de beste op PC

v.l.n.r.: Maaike Wind, Afke Hijlkema en Gérieke de Groot

De afgelopen twee jaar lukte het Afke Hijlkema uit Nes niet om voor de tiende keer de Frouljus PC op haar naam te schrijven. Maar drie keer is scheepsrecht en gisteren was het raak. Samen met Maaike Wind (Pingjum) en Gérieke de Groot (Sint Annaparochie) was het trio, ondanks de warmte in de 'braadpan' van Weidum, ijskoud de beste.

Hijlkema was tot gisteren al de meest ervaren PC-kaatster met dertien deelnames. Maar ook de meest gelouterde. Alleen de tiende overwinning liet wat langer op zich wachten, dan menigeen had verwacht. In 2007 en 2008 waren er tranen voor de tegenwoordig in Nes (gem. Boarnsterhim) woonachtige kaatster. Maar die tranen maskeerden toentertijd haar vroege uitschakeling en de mislukte machtsgreep.

Gistermiddag, even na de klok van zes uur, bleven de ogen droog. Zelfs geen tranen van geluk, maar haar tiende PC-zege was een feit en ze werd, net als de voorgaande negen keer, unaniem gekozen tot koningin. "Die tiende blijft toch een speciaal getal. Als ik hier volgend jaar weer zou winnen, dan is het de elfde keer. Dat is ook mooi, maar 'tien' is toch het getal", zei de succesvolle dertigjarige achterinse, die er nog geen moment over peinst om te stoppen.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 20 augustus 2009

De Pitch Club verrast Bilkerts met dancemuziek

Zes jongeren uit Litouwen zijn deze week op bezoek in het Bildt voor een uitwisseling die draait om muziek. De Litouws-Bildtse groep noemt zich voor deze gelegenheid de Pitch Club, en wil het Bildt verrassen.

Een vette beat komt je tegemoet als je het jeugdhonk van Ons Huis in Sint Annaparochie binnenstapt, deze week. Af en toe onderbroken door een moment van rust om even wat door te spreken. Twee dagen geleden hadden de zes Litouwse jongeren en hun Bildtse leeftijdsgenoten nog nooit een professionele mengtafel aangeraakt, en dus valt er nog wel wat te leren.

"Maar ze pakken het ontzettend snel op", zegt projectleider Oene Krist van het Bildt. "Ongelofelijk, zo creatief als deze jongeren zijn." Op maandag begon de groep van twaalf aan het muzikale programma. Ze hebben de eerste dagen kennis gemaakt met de mengtafel en met software om muziek te mixen op een laptop. Gisteren was het moment de kennis om te zetten in echte producties, die ze gisteravond onaangekondigd in alle dorpen van het Bildt hebben laten horen.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Leeuwarden, 20 augustus 2009

Friese bestuurders laten zich inspireren

Om elkaar en anderen te inspireren organiseren de provincie Fryslân, de gemeenten Tytsjerksteradiel en Wymbritseradiel en Tûmba op 12 september 2009 een symposium tijdens het 2015 Festival in IJlst. Het festival richt zich op bewustwording van de 8 Millenniumdoelen. De ideale plek voor een symposium met de centrale vraag: hoe krijgen we met zijn allen de gehele provincie 'millenniumproof'?

Het 2015 Festival wordt dit jaar al voor de vijfde keer georganiseerd. Het festivalthema is altijd de 8 Millenniumdoelen van de Verenigde Naties, die gesteld zijn om vóór 2015 belangrijke vooruitgang te boeken op het gebied van armoede, onderwijs, gezondheid en milieu.

Voor inspiratie zijn als gasten bij het symposium uitgenodigd het groenste kamerlid Lutz Jacobi, oud-voorzitter van het CDA en huidig bestuurslid van het NCDO Tineke Lodders en burgemeester Aucke van der Werff van de eerste Friese Fairtrade gemeente Het Bildt. De gespreksleiding is in handen van Simone Scheffer van Omrop Fryslân.

Bron: www.fryslan.nl
Lees het hele bericht >>

St.-Annaparochie, 19 augustus 2009

Dynamische nieuwe kantine De Waaie

Dynamisch en functioneel. Dat waren de twee belangrijkste uitgangspunten voor architectenbureau Dorenbos uit Gytsjerk bij het ontwerpen van de nieuwe sportkantine van St.-Annaparochie.

Twee maanden na de brand die de kantine van de voetbal- en kaatsvereniging van St.-Anna in de as legde, is de blik weer helemaal op de toekomst gericht. Bergen werk zijn er verzet de laatste tijd, van het regelen van een noodvoorziening als kantine tot het weer begaanbaar maken van de kleedboxen. Ook werd daags na de brand architectenbureau Dorenbos uit Gytsjerk in de arm genomen om een ontwerp te maken voor de nieuwe kantine.

De eerste schetsen daarvan zijn nu vrijgegeven. Kenmerkend aan 'de nieuwe Waaie' zijn de schuine lijnen van het complex. Architect Anne Dorenbos: "It moast folle dynamysker dan wat der earst stie, it wie in frij statysk gebou. De skeane linen striele sportiviteit ut." Die lijnen komen voort uit de trappen, zowel in de kantine als de grote trap buiten.

Bron: De Bildtse Post
Lees verder >>

Middelsee, 19 augustus 2009

Politie in gesprek met burgers

De politie van Team Middelsee heeft dinsdag de gehele dag 42 dorpen bezocht in de gemeenten Het Bildt, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel en Ferwerderadiel. Daarbij werden burgers benaderd om met de politie te praten over de veiligheid in hun dorp. In koppels van twee, gingen in totaal 16 agenten de straat op. Er werd willekeurig bij huizen aangebeld om eens te praten met bewoners of op straat werd een praatje gemaakt.

Sinds 1 augustus zijn de bureaus in Menaldum en Ferwert gesloten. Belangrijk voor het politieteam was dan ook om de zichtbaarheid op een andere manier in de dorpen in deze gemeenten te tonen. Deze dag is een eerste stap geweest waarbij niet alleen over het veiligheidsgevoel werd gesproken maar ook burgers de politie konden adviseren over verschillende onderwerpen. De politie concludeert dat deze dag absoluut goed is bevallen. De reacties van burgers waren positief; burgers geven aan het fijn te vinden om eens op een andere manier met de politie in contact te komen.

Bron: www.politie.nl

Leeuwarden, 19 augustus 2009

Alle Friese pardonners onder dak

De Friese gemeenten hebben sinds medio 2007 in totaal 972 vluchtelingen gehuisvest die onder het generaal pardon vallen. Formeel zou Fryslân er nog 131 moeten onderbrengen, maar die zijn hun eigen weg gegaan. Het project Wolkom yn Fryslân is daarmee geslaagd, stelt de provincie.

Fryslân was bij de start van de Taskforce, medio 2007, nog een voorloper maar is vervolgens voorbijgestreefd door bijvoorbeeld Groningen. Het afgeleide provinciale project Wolkom yn Fryslân liep na verloop van tijd wat minder vlot doordat de ene gemeente het veel moeilijker had dan de andere om pardonners te interesseren voor hun huisvesting, of om een passend aanbod te vinden.

Het Friese beeld is dat dit de steden wel goed lukte, maar de plattelandsgemeenten veel minder. Op de website www.thuisgeven.nl is voortdurend bijgehouden hoe de provincies en gemeenten het doen. De toppers in Fryslân zijn Bolsward, Leeuwarden, Smallingerland, Heerenveen, Franekeradeel, Sneek en - als enige niet-stedelijke gemeente - het Bildt. Stuk voor stuk hebben ze meer mensen gehuisvest dan noodzakelijk was volgens de verdeelsleutel.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Leeuwarden, 15 augustus 2009

Vijf bekeuringen op N 383

De politie heeft vrijdag in en rondom de stad gecontroleerd op snelheid en andere verkeersovertredingen. Op de N383 van Sint Annaparochie naar Leeuwarden kregen vijf automobilisten een bekeuring voor een te hoge snelheid. De hoogst gemeten snelheid was hier 160 kilometer per uur. Van deze beginnende bestuurder, een 22-jarige man uit de gemeente Het Bildt, werd dan ook het rijbewijs ingevorderd.

Tijdens de controle op de N383 zagen motoragenten dat een automobilist rechts inhaalde. Tijdens het bekeuringsgesprek roken de agenten een alcohollucht. De 39-jarige automobilist uit Harlingen ging vervolgens vrijwillig mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 515 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Omdat de Harlinger al eerder was gepakt voor het rijden onder invloed van alcohol werd nu ook een zogenaamde mededeling 130 opgemaakt voor het CBR. Die verplicht de Harlinger tot deelname aan de cursus Educatieve Maatregel Alcohol (EMA).

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 16 augustus 2009

BildtBeat 2009 groot succes

BildtBeat 2009, de 3de editie van dit Bildtse muziekfestival afgelopen zaterdag 15 augustus te St. Annaparochie, was ongetwijfeld het meest succesvolle tot nu toe. Met een bezoekersaantal dat ruim boven de 1000 personen lag, geweldige muziek van de deelnemende bands en schitterend weer, maakten BildtBeat 2009 tot een enorm succes. Dat de Catering er ook dit jaar weer in slaagde ondanks de verhitte omstandigheden, het bier en het hoofd koel te houden was tevens een prestatie van formaat. De bands die zich presenteerden waren Let Op, Wild Moments, Bacon and Bones, Mellow, Period, Stiekum Toch en Gyn Idee. Het was een combinatie van muziek die bij de aanwezigen goed in de smaak viel.

Een grote pluim voor het publiek dat zichtbaar genoot. Al met al kan de organisatie terugkijken op een topdag, een dag die uitsluitend positief is verlopen !!

Bron: persbericht

St.-Jacobiparochie, 15 augustus 2009

Highland games op dorpsfeest Sint Jabik

Op 5 september, 's middags om één uur zal men in Sint Jabik kunnen genieten van de Highland games. De games zullen aan elkaar gepraat worden door Wout Zijlstra. Hij zal die dag ook een demonstratie geven van zijn kunnen op de "Higland Games". De disciplines die hier komen zullen natuurlijk niet zo zwaar zijn als waarmee de echte gamers zich bezig houden, maar het gaat volgens de organisatoren wel weer voor veel spektakel zorgen.

Teams ( clans) van 6 dames en / of heren, een coach (en een assistent-coach) zijn van harte welkom. Meerdere clans mogen natuurlijk ook. (Individueel opgeven mag ook) De teams mogen uit alle gelederen komen zoals buurtbewoners of families, vrienden e.d. Deelnemers hoeven niet per definitie krachtpatsers te zijn want, zoals al eerder gezegd, zijn de gewichten aangepast en komt het eerder aan op techniek dan op kracht. Als er damesclans meedoen worden de eisen voor de diverse onderdelen aangepast, doen er dames mee in een gemengde clan dan verandert er niets. Om het geheel compleet te maken komt een doedelzakspeler de games begeleiden.

Bron: www.sintjabik.nl

Gorredijk, 14 augustus 2009

Pony-club De Molenwieken naar NK Ermelo

Een half jaar hadden ze geoefend, de meiden van pony-club De Molenwieken uit Vrouwenparochie. Ze deden onlangs mee aan het Fries kampioenschap dressuur voor zestallen in Gorredijk. Na de diskwalificatie van een van hen en het kreupel rijden van de pony van een ander leek deze titel erg ver weg.

Maar de jury liet zich vermurwen. De diskwalificatie werd ingetrokken en de onfortuinlijke amazone mocht op een andere pony rijden. En ze werden nog kampioen ook! Over twee weken mogen de meiden de Friese eer verdedigen tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo.

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN
Lees het hele verslag door fam. Laverman >>

Vrouwenparochie, 14 augustus 2009

Wapperende vlaggetjes op dorpsfeest Froubuurt

Het is in Vrouwenparochie altijd een vrolijke boel. Maar eens per jaar is het er nog vrolijker. Tijdens het dorpsfeest wapperen overal vlaggetjes. Vorig jaar waren het er op een gegeven moment wat minder. Dat kwam omdat de dorpsjeugd zich vermaakte met het kapot trekken van de lijnen waaraan de vlaggetjes hingen.

Niet iedereen in het dorp was hier blij mee. Ook bij de jeugd kwam het berouw na de zonde. Een aantal jongeren tastte in de . buidel en vergoedde een deel van de schade. Dorpsbelang gaat ervan uit dat de vlaggetjes dit jaar blijven hangen en hoopt dat de kermis zonder vernielingen verloopt.

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

Miami Beach, 13 augustus 2009

Meijer Special Equipment op Mattech, Miami Beach

The Mattech trade show showcased the offerings of about 100 exhibitors, providing them with opportunities to link with potential customers and dealers, particularly those in the Latin American market. Observers believe the Mattech event, which ran on 5-6 August in Miami Beach, has potential for growth beyond what was achieved in the show’s second year. RollerForks attachment maker Meijer Special Equipment VOF (MSE-Forks) had a favourable impression from exhibiting at the trade show.

"With our unique products, relatively unknown in South America and the US, we continuously had visitors at our stand, and about 90% of them were potential users," says Folkert de Graaf, sales and marketing manager of MSE-Forks in St Jacobiparochie, the Netherlands. "Because of Miami’s importance in the trade with South America, 60% of the visitors were Spanish-speaking. For us, the trade show was successful."

Bron: Forklift News

Sint Annaparochie, 11 augustus 2009

Dit is een andere situatie!

Aanrijding met letsel onder invloed

De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding op de Middelweg-west afgehandeld, waarbij een bromfietser, een 55-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie aan zijn rug licht gewond raakte. De aanrijding ontstond doordat het slachtoffer geen voorrang verleende aan een 49-jarige automobilist uit Minnertsga. Het slachtoffer is met rugletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Uit onderzoek bleek dat de bromfietser ook onder invloed van alcohol was. Na behandeling mocht de man het ziekenhuis verlaten, waarna de man werd meegenomen voor een ademanalyse waar hij 335 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie.nl

Groningen, 10 augustus 2009

Automobilist ramt bushokje en benzinestation

Foto: Martin Nuver/112Groningen

Op de Paterswoldseweg in de stad Groningen is zaterdag een 64-jarige inwoner van het Het Bildt in Friesland de winkel van een benzinestation ingereden. De man moest worden gereanimeerd.

De bestuurder raakte onwel toen hij op de Paterswoldseweg reed, richting het zuiden. Hij reed vervolgens dwars door een bushokje, langs de tankunits en kwam uiteindelijk tot stilstand in de winkelpui. Een medewerker kon net op tijd opzij springen. In het bushokje was op het moment van de aanrijding niemand aanwezig. De medewerker en een agent hebben de automobilist gereanimeerd. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De schade aan het benzinestation is aanzienlijk.

Bron: RTV Noord
Veel meer foto's en video op 112 Groningen >>

Nij Altoenae, 7 augustus 2009

Kattenvrouw mag katten laten sterven

Foto: Mustafa Gumussu (De Telegraaf)

De 'kattenvrouw' Jacqueline Claus uit Nij Altoenae (Friesland) mag haar katten van de gemeente op natuurlijke wijze laten sterven. In juni bepaalde de Raad van State dat ze haar kattenaantal moet terugbrengen naar tien. De dieren veroorzaken veel stankoverlast. Claus moest de katten onmiddelijk wegdoen.

De gemeente heeft vrijdag laten weten dat het aantal dieren via natuurlijk verloop mag worden verminderd. "Een jaar geleden had de vrouw zo'n zeventig katten; nu heeft ze er nog achttien", aldus wethouder Nel Haarsma van de gemeente Het Bildt.

Volgens de wethouder zou het nog maanden duren voordat het juridisch mogelijk is om de vrouw te dwingen de katten weg te doen. "Het is zomer, dus misschien gaat het natuurlijk verloop nu sneller." De gemeente blijft regelmatig controleren of de vrouw niet stiekem meer katten in huis haalt.

Bron: De Telegraaf

Oudebildtzijl, 7 augustus 2009

Slikwerk Open Atelierroute 22 en 23 augustus

Het wad, de wolkenluchten, een brede horizon, het lijnenspel van lange dijken en akkervelden. Met daarbij de rust, de leegte van het landschap, al doende een ruimte scheppend voor creaties. Het Bildt en omstreken zijn zeer inspiratievol, menig kunstenaar is gegrepen door dit gebied in het Noordwesten van Friesland, velen zijn hier neergestreken en tot op de dag van vandaag gebleven. Een dertigtal kunstenaars presenteert zich gezamenlijk als Kunstkring Uytland. Zij stellen hun atelier open voor belangstellenden tijdens de Slikwerk Open Atelierroute op 22 & 23 augustus van 13 - 18 uur.

Op vele locaties kan men demonstraties bijwonen en bezoekers kunnen ook zelf aan de slag. Bij Geertjan Plooijer kan men ter plekke een Cyanotype (blauwdruk) maken en Anno Huidekoper biedt een korte workshop modelfotografie. In Galerie de Trapjes geeft Mijk Cando een verhandeling over 'Zien en de Kunst van het Tekenen . En bij Henk Beeuwkes is een gratis keuze-kunstwerk te winnen. De Aerden Plaats te Oudebildtzijl toont een overzicht van alle deelnemende kunstenaars, hier is ook de gratis folder met routebeschrijving verkrijgbaar.

Bron: De Weekkrant
Download hier de folder online >>

Nij Altoenae, 7 augustus 2009

Kattenvrouw mag haar dieren houden tot ze dood zijn

Kattenvrouw Jacqueline Claus uit Nij Altoenae mag haar aantal katten door natuurlijk verloop laten afnemen tot tien.

Omdat het waarschijnlijk binnen een half jaar zo ver is, haalt de gemeente de katten niet weg. De gemeente won in juni een zaak voor de Raad van State. Deze bevestigde dat Claus maximaal tien katten mocht houden in haar opvangcentrum aan huis, Het Poezenparadijs. Maar dit betekende nog niet dat de boventallige katten ook echt de deur uit gingen. Claus bleef weigeren haar dieren weg te doen.

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 7 augustus 2009

Gezellige drukte op zomerfair

Op donderdag 2 juli van 16.00 uur tot 19.00 uur is er op basisschool de Noordster een Zomerfair gehouden.

Veel mensen hebben een bezoekje gebracht aan de zomerfair op 't schoolplein van de basisschool De Noordster. Het weer leende zich er uitstekend voor, want het zonnetje was er de hele dag bij.

Voor iedereen was er iets te doen of te eten. Per opbod werden er door twee topverkopers lekkere taarten en leuke hebbedingetjes aan de man gebracht. De totaalopbrengst van de fair is ruim €. 1800,00. Na de zomervakantie staat er vast meer informatie op de website van de Noordster.

Bron: www.nij-altoenae.nl
Meer foto's >>

Leeuwarden, 6 augustus 2009

Politie houdt twee mannen aan

De politie heeft woensdagavond een 35-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 55-jarige inwoner van de gemeente Menaldumadeel aangehouden op verdenking van diefstal/heling. Een getuige zag hoe de twee op een parkeerplaats aan de Lieuwenburg een aantal buitenboordmotoren van de ene naar een andere auto overlaadden. De getuige vertrouwde dat niet en belde de politie onder vermelding van de kentekens van beide voertuigen.

Toen de politie ter plaatse kwam waren de voertuigen en de twee mannen vertrokken, maar met behulp van de kentekens konden beide voertuigen en hun bestuurders achterhaald worden. In één van de voertuigen werden vijf buitenboordmotoren aangetroffen, waarvan direct vastgesteld werd dat twee exemplaren van diefstal afkomstig zijn. De twee verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Bron: Nieuwsbank

Sint Jacobiparochie, 6 augustus 2009

foto Anno Huidekoper (gescand)

Bildtse wintertarwe voor mengvoer naar Wolvega

Met de maan op de achtergrond was Simon Rienks uit Sint Jacobiparochie gisteravond laat met een combine druk doende met het oogsten van wintertarwe. De Bilkert draagt af en toe zijn steentje bij op het akkerbouwbedrijf van zijn zoons Gerlof en Jan.

De broers telen 80 hectare wintertarwe. Het merendeel verkopen ze dit jaar aan mengvoeder- en vleeskuikenbedrijf Maatman in Wolvega. Gerlof Rienks schat de opbrengst op circa 10 ton per hectare, zo'n 2 ton meer dan vorig jaar. Ook over de kwaliteit is hij dik tevreden. De tarweprijs ligt wel lager dan vorig jaar.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 5 augustus 2009

Parkeerplaatsen bij visstekken Koudevaart

Er komen vijf parkeerplaatsen bij de visstekken langs de Koudevaart in Sint Jacobiparochie. De auto's van sportvissers hinderen nu het landbouwverkeer op de smalle weg en dit leidt tot onveilige situaties. De wagens raken ook regelmatig beschadigd.

De parkeerplaatsen zijn een idee van hengelsportvereniging De Deinende Dobber (DDD). Boeren bleken bereid voor dit doel kosteloos grond ter beschikking te stellen, waardoor er aan de oostzijde van de weg een aantal dammen voorzien kan worden van betonplaten.

De Hengelsportfederatie en DDD nemen de helft van de benodigde € 31.000 voor hun rekening. Gemeente Het Bildt en de provincie betalen ook mee.

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Annaparochie, 5 augustus 2009

Elke ochtend bijkletsen op de leugenbank

foto BP (gescand)

Koffie, gebak en een Beerenburgje... de mannen van de leugen-bank in St.-Annaparochie namen het er donderdagochtend van. Niet zonder reden: afgelopen 30 juli vierden zij hoe precies tien jaar geleden hun 'eigen' overdekte leugenbank werd geplaatst, bij de Van Harenskerk. Sindsdien zitten de heren zes dagen per week stipt om 09.00 uur bij elkaar.

Donderdagochtend, 09.00 uur precies. De leugenbank voor de Van Harenskerk in St.-Anna is met vlaggetjes versierd - ’s ochtends vroeg gedaan door dhr. Groenendaal en goed gehumeurd komen de 'bewoners' hij hun tempel aan. Er valt dan ook wat te vieren: precies tien jaar geleden kregen ze een dak boven hun hoofd.

Bron: De Bildtse Post
Lees verder >>

Minnertsga, 4 augustus 2009

Goedkoopste huisje staat te koop in Minnertsga

Het goedkoopste huis van Friesland staat in Minnertsga aan de Tilledyk 69: €47.500.' Met deze woorden 'prijst' eigenaar Arend Stuyt zijn waar van vijftig vierkante meter op de internetsite Marktplaats aan. Hij woont er overigens niet zelf. De Leeuwarder is vastgoedondernemer en kocht het huisje twee weken geleden voor de handel, waarna hij het opknapte met een likje verf.

"Het goedkoopste huisje, dat slaat aan", zegt Stuyt "Via Google en op Funda heb ik in ieder geval niets goedkopers in Friesland gevonden." De ondernemer richt zich vaker op het goedkope segment. "In deze tijd van recessie, waarin de drempel voor hypotheken hoger is geworden, zie ik meer brood in goedkopere huizen", aldus Stuyt.

Bron: Leeuwarder Courant

Zwarte Haan, 4 augustus 2009

Zwarte Haan op Skyscraper City

De laatste weken ben ik vaak bij de 'Zwarte Haan' geweest. Het is een buurtschap in gemeente Het Bildt, op zo`n 15 kilometer ten noorden van Leeuwarden, waar HELEMAAL niks te beleven valt. Rust, ruimte, zo`n 18 huizen, water en akkerbouwpercelen, dat is wat je op deze afgelegen plek ziet.

'Het is een instinctief verlangen dat rusteloze zielen drijft naar Zwarte Haan. Ze beklimmen de trap bij de slikwerker en steken even hun kop boven de zeedijk. Al vlot vertrekken ze dan weer. Wat dergelijke figuren hier zoeken? ------ Misschien is het de eerlijkheid van deze afgelegen hoek, dit grensgebied tussen land en zee. De herkenbaarheid van de heldere lijnen en rustige vergezichten van het uitgestrekte bouwland. De eenvoud ervan verbeeldt een staat van zijn, die de hedendaagse mens nooit meer bereiken kan.' (bron: Leeuwarder Courant).

We gaan een kijkje nemen op deze bijzondere plek. Vraag me niet waarom. Het is er stil. Zwarte Haan is het begin van de wereld. Er wonen eenzelvige figuren hier aan het voeteneinde van de Nieuwe Bildtdijk, mensen die zich afkeren van de dynamiek van het moderne leven en de regels van de samenleving. Een soort vrijstaat zonder dagelijkse zichtbare inmenging van de overheid. Een oord voor urbane vluchtelingen. Goed, kijk gerust even mee (34 foto`s), Bas.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees het hele bericht en bekijk de prachtige foto's >>

St,-Annaparochie, 3 augustus 2009

Meldpunt vleermuizen en steenmarters

Landschapsbeheer Friesland is bezig om een speciaal Meldpunt Vleermuizen en Steenmarters op te zetten. Dit meldpunt is bedoeld om in alle gemeenten in de provincie Fryslân meldingen van vleermuizen en steenmarters af te kunnen handelen. Onder het thema 'verbinden van soort en landschap' en als onderdeel van onze provinciale kennisfunctie is Landschapsbeheer Friesland door de provincie Fryslân gevraagd een meldpunt vleermuizen en steenmarters op te zetten.

Zowel de vleermuizen als de steenmarter zijn (streng) beschermd door de Flora- en Faunawet. Daarom is het nodig hun aanwezigheid te melden. Dit om de soorten en hun habitat (vaak gebouwen) te kunnen beschermen. Maar ook een binnengevlogen vleermuis, een kolonie vleermuizen die voor overlast zorgt of een steenmarter dee bewoners van een huis uit hun slaap houdt, zijn typische voorbeelden waar het meldpunt voor wordt opgezet.
Meldingen kunnen doorgegeven worden op telefoonnummer (06) 101 722 18.
Ook kunt u via de website www.meldpuntvleermuizenenmarters.nl een melding doen. Hier kunt u ook informatie vinden over de soorten zelf, hun habitat, voorkomende ziektes en andere zaken.

Bron: gemeente het Bildt

Nieuwebildtzijl, 3 augustus 2009

Spreken in windrichtingen

De LC-caravan in de leegte bij de dijk. foto: LC (gescand)

Ze spreken in windrichtingen, aan de dijk bij Nieuwebildtzijl. De praat gaat over wind. Over het weer. Over dat er niks gebeurt. En dat is ook zo, op een zomerse zondagmiddag aan de Nieuwebildtdijk. Er komen welgeteld zeven fielsers en tien auto's voorbij. De autochtonen steken de hand op en zeggen 'hoi'. De allochtonen schallen een zangerig 'halloo-ho' in de wind.

Ze vormen het enige vermaak, die fietsers van verre. Alie van der Meulen van het Strandhuis op het hoekje met de Schuringaweg hoort ze vrolijk voorbij peddelen, terwijl ze een dik boek leest aan de rand van de sloot. "Je hoort hier alles", zegt ze. "Het water voert ver. Dat hebben de fietsers niet door. Dan hoor je ze weer commentaar geven. Zo van: 'Wat een leuk optrekje!"

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Frentsjer, 2 augustus 2009

Sint Anne wint generale Freule

Sjoerd de Jong fan Sint Anne: foar publyk keatse is moai wurk

Jeroen Westra, Sjoerd de Jong en Krijn Hiemstra fan Sint Anne hawwe snein op it Sjûkelân fan Frjentsjer de generale fan de Freulepartij wûn. Yn 'e finale wie Sint Anne mei 5-2 en 6-4 te sterk foar Willem Heeringa, Rick de Graaf en Robert de Bruin fan Tsjummearum.

Sint Anne jildt woansdei as topfavoryt op de Freulepartij omdat dit jongespartoer ek Nederlânsk kampioen is. Seisbierrum-Pitersbierrum waard tredde yn Frjentsjer.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei Krijn Hiemstra >>

Wytmarsum, 2 augustus 2009

Revâns foar Rutmer v.d. Meer

Revâns foar Rutmer van der Meer (foto: Dirk Jan Haarsma)

Op de revâns-PC yn Wytmarsum hat it partoer fan Rutmer van der Meer, Renze Pieter Hiemstra, Taeke Triemstra yn de finale sportive wraak nommen troch mei 5-2 en 6-4 te winnen fan PC-winners Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei en Daniël Iseger. Ofrûne woansdei ferlearen Van der Meer-en-dy noch kânsleas mei 5-0 fan it partoer Van der Bos yn de twadde omloop. Rutmer van der Meer waard kening yn Wytmarsum.

Tredde waarden Johan van der Meulen, Jacob Wassenaar en Marten Feenstra. Fral opslagger Van der Meulen hie in soad ballen út yn de heale finale tsjin Rutmer van der Meer-en-dy.

Bron: omrop Fryslân

Dossier Teake Triemstra >>

Wommels, 2 augustus 2009

It winnende partoer fan 2008

Freule: Sint Anne tsjin Peins

Der dogge no woansdei 52 partoeren mei oan de 107de Freulepartij yn Wommels, likefolle as ferline jier. By de lotting fan sneontejûn waard topfavoryt en Nederlânsk kampioen Sint Anne keppele oan Peins.

Oare jongespartoeren dy't heech ynskat wurde binne dy fan Wjelsryp, Sint Jabik, Jelsum/Koarnjum, Minnertgea, Seisbierrum/Pitersbierrum en Hartwert. Je kinne de folsleine lotting fan de 107de Freulepartij ek neilêze op TT 385 en op www.omropfryslan.nl.

Bron: omrop Fryslân

Vrouwenparochie, 1 augustus 2009

Piepjonge tuinliefde

Ivonne Norbruis en Albert Bijma aan de buitentafel. Foto Catrinus van der Veen (gescand)

Het is bijna niet voor te stellen, maar de tuin van Albert en Yvonne is pas twee jaar oud. En net zo piepjong is hun liefde voor tuinieren. "Nooit gedacht dat dit onze hobby zou worden", zegt Albert. Sterker nog, vult Yvonne aan, ze brengen er bijna al hun vrije tijd door. "We zijn óf aan het werk, óf in de tuin. We werken allebei vier lange dagen en hebben de woensdag vrij. Dan zijn we hier heerlijk bezig. Zaterdagochtend beginnen we steevast om acht uur aan de buitentafel met een kop koffie. Dan maken we een plan de campagne voor de dag: Jij gaat snoeien, ik ga het onkruid te lijf. En vanmiddag nog even nieuwe planten kopen?"

Dat de tuin hun leven zo zou gaan beheersen, op een positieve manier, was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. Albert en Yvonne woonden toen nog in Dronrijp, in een herenhuis met een klein tuintje. Albert: "We zijn geen van beiden ooit echt tuiniers geweest. Wel droomden we van vrijstaand wonen. En toen kwam dit op ons pad." Yvonne: "We fietsten hier toevallig langs en zagen dat het te koop stond. Het liet ons niet meer los."

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Westhoek, 1 augustus 2009

Aan het eind van de dijk

Jos en Mary van Es bij de tot vijver omgetoverde voormalige paardenbak. Foto: Siep van Lingen (gescand)

Op het meest noordwestelijke puntje van het Friese vasteland staat het woonhuis met het hoogste nummer dat in de provincie is te vinden: Oudebildtdijk 1229. Jos en Mary van Es schiepen er hun eigen paradijsje.

De Oudebildtdijk is lang en smal en ligt bezaaid met zonnende schapen en hun lammeren. Met een slakkengangetje slalommen auto's er tussendoor. De dieren vertikken het om aan de kant te gaan, blijven demonstratief liggen, met hun koppen languit op het warme asfalt. Zonder met hun ogen te knipperen laten ze de autowielen op 5 centimeter afstand van hun glimmende neuzen voorbijrollen.

Op Dijkshoek, waar de Oudebildtdijk en de Zeedijk elkaar raken, aan het voeteneind van het buurtschap Westhoek, ligt het huis met het hoogste huisnummer van Friesland: 1229. Pal tegen de Oudebildtdijk aangebouwd. Alleen de schoorsteen torent boven de kruin van de dijk uit, de rest van het oude gardeniershuisje ligt diep weggestopt in de luwte. Op- en afrit lopen akelig schuin naar beneden. Zo steil, dat zelfs de postbode een keer met auto en al naar beneden is gekukeld en tot stilstand kwam tegen het schuurtje.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 1 augustus 2009

Niet commerciële kunst in klein theater

Foto LC/Wietze Landman (gescand)

Theater De Dolende Ridder van kunstenaar Leopold Wijdeveld is in een aanbouw van zijn huis in Sint Jacobiparochie gevestigd. In 'het kleinste theater van het noorden' is vanaf 30 augustus iedere laatste zondag van de maand iets te zien. Er staan veertig oude theaterstoelen in, de sfeer doet denken aan theaters uit het fin de siècle. 'Het is een mengeling van Artdeco en Jugendstil', staat op zijn website.

Zelf is Wijdeveld erg te spreken over het aanbod: de aftrap doet Sido Marlens met stukken van zijn nieuwe cd 'Schraaltroost & liefspraak'. Later in het seizoen komt Eveline Juten met zang en luit Italiaanse barokliederen spelen, brengen Elly en Rikkert Zuiderveld luisterliedjes en treden in het Literair Vuurwerk Festival dichters en vertellers met muziek op.

„Als het een succes wordt, gaan we van een naar twee zondagen in de maand", aldus Wijdeveld. Hij had al eerder een eigen theater. Dat was in zijn atelier ondergebracht. Nu is het theater te vinden in de aanbouw. De foyer is in het voorstuk van zijn huis.

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 31 juli 2009

Gezicht op Denia (Spanje)

Nij Altoenaër vermoord in Spanje

De 69-jarige Cor Pieke uit Nij Altoenae is dinsdagavond vermoord aangetroffen in zijn buurhuis in de Spaanse badplaats Denia. De huisbaas vond de man vastgetapet op zijn bed. Volgens de Spaanse politie is Pieke door verstikking om het leven gekomen.

Kennissen in Denia hadden hem al een paar dagen niet meer gezien. Verontruste familieleden belden met een bestuurslid van de Nederlandse vereniging in Denia. Hij ging met de huisbaas de woning in.

Omdat er geen sporen van braak waren, denkt de politie dat de dader een bekende was. Pieke verbleef afwisselend in Friesland en in Spanje. Zijn huis in Nij Altoenae staat al een tijd te koop.

Lees het bericht in het AD >>
Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 30 juli 2009

Brandstichtingen in Sint Anne opgelost

De trieste restanten (foto: Menno Hoekstra)

Drie mannen uit Sint Annaparochie (18, 19 en 27) hebben bekend dit voorjaar drie branden te hebben gesticht. Voorts gaven zij een aantal vernielingen en een inbraak in hun woonplaats toe. De jongste is op voorwaarden in vrijheid gesteld. De twee anderen zijn voorgeleid en moeten in voorlopige hechtenis blijven.

Door hun toedoen ging onder meer de kantine van het sportcomplex De Waaie in vlammen op. Enkele dagen na deze brand werd het trio aangehouden. Braaksporen leidden naar hen. Ze bekenden dat ze hadden ingebroken in het sportcomplex. Ze hadden geëxperimenteerd met de magnetron in de keuken en waren vervolgens met enkele goederen vertrokken. Niet veel later brak er brand uit.

De brand in de kantine zorgde voor veel beroering in het dorp. Mensen reageerden emotioneel, omdat historische prijzenkasten, archieven en eretekens van de voetbal- en kaatsvereniging verloren gingen. Dorpsbewoners richtten een steunfonds op om de schade te herstellen.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees het hele bericht >>

St. Anne, 30 july 2009

Brân De Waaie St. Anne oplost

It gebou baarnde as in fakkel (foto: Menno Hoekstra)

Trije ynwenners fan Sint Anne hawwe bekend de brân yn sportkompleks De Waaie yn har wenplak oanstutsen te hawwen. De trije fan 18, 19 en 27 jier âld waarden in wike nei de brân fan 6 juny oanhâlden.

De brân begûn neidat de trije yn it kompleks ynbrutsen hiene en der eksperimintearren mei de magnetron en der ek rookten. Dêrnei ferlieten se it kompleks en namen guod mei. Koart dêrnei bruts de brân út, dy't neat fan it kompleks oerliet.

Ut it ûndersyk hat bliken dien dat de trije ek ferantwurdlik binne foar in tal fernielings yn Sint Anne en dat de âldste twa ek ferantwurdlik binne foar it stellen en yn 'e brân stekken fan in frachtauto en bestelauto yn it doarp. Dizze twa sitte noch fêst, de 18-jierrige is foarearst wer frijlitten.

Bron: omrop Fryslân
Omrop Fryslân plysjewurdfierder Anne van der Meer >>

St.-Annaparochie, 27 juli 2009

Meetkundig onderzoek met behulp van helikopters

Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en Vitens voeren de laatste twee weken van augustus en van september een meetcampagne uit in Noord Fryslân en Terschelling. Dit gebeurt met behulp van helikopters, waaronder een groot meetinstrument hangt.

Het in kaart brengen van zout grondwater maakt deel uit van een groot Europees project (CLIWAT). Naast genoemde organisaties zijn hierbij betrokken Onderzoeksbureau Deltares en Deense en Duitse onderzoekers. Met deze metingen krijgen de partijen inzicht in de effecten van klimaatverandering op de waterhuishouding in Noord - Fryslân en op Terschelling. Bij het onderzoek wordt de opbouw van de ondergrond en de diepte van het zoute grondwater gedetailleerd in kaart gebracht.

Bron: gemeente het Bildt
Lees het hele bericht >>

Vrouwenparochie, 27 juli 2009

Friese fokmerrie steelt dressuurshow op het Bildt

Esther Liano stal zaterdagmiddag op het concours hippique Sint Annaparochie de show met haar Friese merrie Amke B. Voor de amazone uit Harkema bevestigt het dat Friese paarden het heel goed aankunnen in de dressuur. Haar kür op muziek bewijst dat ze met deze negenjarige merrie echt een talent in huis heeft gehaald.

In Vrouwenparochie maakte Amke B er in haar eerste kür op muziek in de klasse Z2 echt een haast perfect optreden van. Opmerkelijk was dat het twee Friese paarden waren die op het Bildt de show stalen in de kür op muziek. Ykje Baron (Ureterp) pakte met de zevenjarige Gerben (v.Leffert) de tweede prijs. Esther Liano zag het treffen op het Bildt als een goede training, maar was heel blij dat de jury de prestatie van beide Friezen wist te waarderen.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>
Esther Liano met de Friese Stermerrie Amke B op de Hengstenkeuring 2009 >>

St.-Annaparochie, 25 juli 2009

Ook langs de snelweg bestaat stille armoede

Kor Wijmenga. Foto: Omrop Fryslân

Aan de overkant bij Kor Wijmenga in de straat woont een man die wekelijks eten haalt bij de voedselbank Harlingen. Hij zit in de bijstand en heeft schulden. Dat zie je niet aan zijn huis. Twee-onder-een-kap van rode bakstenen, tuintje eromheen. Maar zo gaat dat in een dorp zoals dit, zegt Wijmenga (47), die zelf ook van de bijstand leeft. Men verbergt zijn armoede. Het gras wordt gemaaid, de ramen gelapt. Stille armoede, heet dat in rapporten. Vrienden weten het van elkaar, maar de rest van het dorp mag niets merken.

Niet dat Wijmenga zo’n stille is. Hij is twintig jaar geleden afgekeurd als postbode en is sindsdien activist. Op de ramen van zijn huurwoning hangen posters van Che Guevara. Onlangs stal hij een krat met 80 broden dat buiten stond bij de Aldi, voor een bijstandsmoeder met een stoet pleegkinderen. Het haalde de krant en Aldi vergaf het hem.

Bron: NRC Handelsblad
Lees het hele bericht >>

Minnertsga, 24 juli 2009

Vrouw in Minnertsga mishandeld

De politie onderzoekt een mishandeling die donderdagmiddag op de Meinardswei plaatsvond. Daarbij werd een 74-jarige inwoonster van Minnertsga tegen een muur geduwd en in haar gezicht gespuugd. Daarbij liep de vrouw zodanige verwondingen op dat zich onder behandeling moest stellen van een arts.

Het slachtoffer deed aangifte.

 

Bron: www.politie.nl

Leeuwarden, 18 juli 2009

Fors meer reeën op het Bildt

Friese jagers onderzoeken of het mogelijk is om een groep van vrijwilligers in het leven te roepen om reekalveren te redden van de cyclomaaier. Deze methode is te vergelijken met de vliegende brigade van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW), die wordt ingezet om nesten van weidevogels te beschermen als een boer gaat maaien. De brigade om reekalveren te redden van de messen van de cyclomaaier zou moeten bestaan uit jagers en hondenmensen, schrijft Cees Elzinga in It Frije Fjild, het orgaan van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging afdeling Fryslân. Volgens Elzinga komt het nogal eens voor na het maaien dat kraaien massaal op één plek zitten. Grote kans dat daar dan een doodgemaaid reekalf ligt.

De reeënstand in Fryslân maakt overigens nog steeds een goede ontwikkeling door. Waren er in 2002 nog maar vierduizend exemplaren, in 2008 werden er zesduizend geteld. Onder die zesduizend zijn 1400 kalveren. Inmiddels komt de ree in heel Fryslân voor. Juist in de open gebieden, zoals in het Bildt en Noord-Fryslân, neemt het aantal reeën fors toe. 7 procent van de populatie komt jaarlijks om in het verkeer. In 2008 waren er vierhonderd verkeersslachtoffers onder de reeën.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

St.-Annaparochie, 18 juli 2009

Bildtbeat zaterdag 15 augustus

Leuk muziekfestival in het centrum van het dorp
Gratis toegang!

Programma:

1. 15.00 uur - 15.45 uur Let Op
2. 15.45 uur - 16.30 uur Wild Moments
3. 16.30 uur - 17.15 uur Bacon and Bones
4. 17.15 uur - 18.00 uur Mellow
5. 18.00 uur - 18.45 uur Period
6. 18.45 uur - 19.30 uur Stiekum Toch
7. 19.30 uur - 20.15 uur Gyn Idee

Bron: www.baconbeat.nl

Sint Annaparochie, 18 juli 2009

Smeding lijft kwekerij Schiphof in

De failliete komkommer- en paprikakwekerij van de Gebroeders Schiphof-Berlikum in Wier is overgenomen door Gebroeders Smeding Groente en Fruit in Sint Annaparochie. Door de overname van het 3 hectare grote bedrijf is de werkgelegenheid van de vorige eigenaren en nog drie resterende werknemers gered.

Dat een groothandel zelf een kwekerij overneemt, is opmerkelijk, zo erkent Rieny Smeding. De kwekerij blijft vooreerst zijn gangbare producten telen. Of dat zo blijft, hangt af van het onderzoek dat Smeding instelt om de kwekerij weer winstgevend te maken en een toegevoegde waarde aan zijn onderneming kan opleveren. Dit kan uitmonden in bij voorbeeld het kweken van nieuwe producten waar in de markt vraag naar is en die een goede opbrengst geven, aldus Smeding.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

St.-Annaparochie, 17 juli 2009

Gemeentelijke discussieforum nog geen succes

Het eerste item over drankmisbruik is vooralsnog geen succes, de eerste en enige reactie is een oproep om de drankverkoop volledig vrij te geven. Het idee om meningen vanuit bevolking te peilen verdient natuurlijk alle lof, de uitwerking getuigt van weinig besef over hoe webgebruikers omgaan met een forum op internet.

Om voor je een reactie mag plaatsen je complete naam-adres-woonplaats-email af te moeten geven gaat het gros van de forumbezoekers veel te ver. Als je dan bij een reactie ook nog met naam en toenaam (en email-adres) wordt vermeld kan je je forum beter direct sluiten. Een nickname is wel het minste, en het standaard vermelden van een emailadres is absoluut uit den boze.
Al met al jammer, vindt Bildtweb.

Bron: www.bildtweb.nl

Leeuwarden, 16 juli 2009

Drugsdealers op Weaze gepakt

Bij een zoekactie naar drugshandel op de Weaze in Leeuwarden zijn dinsdagmorgen zeven mensen aangehouden. Agenten in burger hadden zich in de omgeving opgesteld vanwege klachten over drugsgebruik. Een man uit Sint Annaparochie (18) en een Leeuwarder (22) werden aangehouden op verdenking van handel. In de woning van de Leeuwarder troffen agenten vijftig bolletjes harddrugs en geld aan.

Beide mannen zijn ingesloten voor nader onderzoek, de drugs en het geld zijn in beslag genomen. Daarnaast werden nog vijf Leeuwarders aangehouden op verdenking van het bezit van drugs. Vier van hen mochten na een waarschuwing weer gaan, tegen een veertigjarige is proces-verbaal opgemaakt.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 14 juli 2009

foto: Leeuwarder Courant

Eerlijk eten voor kat en hond

Hondenliefhebber Peter Goumare was ontevreden over de A-merken dierenvoer op de markt. Dus besloot hij zelf honden- en kattenbrokken te ontwikkelen. Hij verplaatst zich in de klant, zegt hij. En dus vindt Peter Goumare het belachelijk dat 'premium' merken dierenvoer bijna drie keer over de kop gaan.

Goumare verkoopt zijn eigen merk Dog Lovers Gold daarom zoveel mogelijk zonder tussenhandelaren, vanuit een loods in Sint Annaparochie. Klanten bestellen rechtstreeks bij hem via zijn website. Zo kan hij hoogwaardig voedsel tegen een "eerlijke" prijs aanbieden, legt hij uit.

Bron: Leeuwarder Courant

Buitenpost, 13 juli 2009

'Reus van Minnertsga' helpt Viktor Elm uit de brand

Terwijl Viktor Elm na het oefenduel van sc Heerenveen met Olympiakos Piraeus een half uur handtekeningen uitdeelt als ware het lopendebandwerk, staan zijn ploeggenoten al onder de warme douche. Als kaatsicoon Chris Wassenaar opeens met zijn kroost aan komt benen en de Friese jeugd de Reus van Minnertsga aangaapt, ziet Elm eindelijk kans te ontglippen. "Die grote man met dat rode haar? Geen idee wie het is, maar hij mag vaker langskomen."

Acht jaar terug verloor Olympiakos nog in het Abe Lenstra Stadion tijdens het enige Champions League-avontuur van Heerenveen (1-0). Aan beide kanten staan geen spelers uit die tijd op het veld. Een klein uur voor de wedstrijd keuvelen trainer Trond Sollied en zijn assistent Chris van Puyvelde wel met een paar oude bekenden van hún tijd bij de Griekse topclub, ruim drie jaar geleden. Tasos Pantos, Ieroklis Stoltidis, de Fransman Didier Domi en doelman en EK-winnaar Antonios Nikopolidis komen bij de twee buurten.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>
Dossier Chris Wassenaar >>

Marssum, 11 juli 2009

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

Een 20-jarige inwoner van Sint Annaparochie heeft zaterdagmorgen zijn rijbewijs in moeten leveren omdat hij met zijn auto 137 kilometer per uur reed, daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

Agenten zagen de automobilist op de N383 ter hoogte van Engelum rijden en meten daar de snelheidsovertreding. Toen zij de man op de Trekwei staande hielden, moest hij zijn rijbewijs inleveren en werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 11 juli 2009

Naol Beritie wint Sint Jabikloop

Naol Beritie

Een loop organiseren in de vakantietijd kan betekenen weinig deelname. Maar de SV Friesland durfde dat wel aan en kreeg toch nog 150 deelnemers aan de start van hun Sint Jabikloop in Sint Jacobiparochie de vestigingsplaats van deze actieve club. Slechte weersvoorspelling en 's morgenvroeg heel veel regen die al de kalkpijlen van vrijdagavond had weggespoeld. Gelukkig werd het daarna droog en moest de uitzetter weer aan het kwasten. Ondanks de vakanties waren er ook nog genoeg vrijwilligers die voor de organisatie zorgden en onderweg vier keer verzorging gaf, iedere kilometer aangegeven en verkeersregelaars die vrije doorgang verzorgden voor de lopers.

Schitterende route waren de opmerkingen, prachtig over fietspaden tussen de gewassen door te lopen en zien hoe een reiger een grote vangst had gedaan, een monsterpaling die hij/zij nog maar net de baas kon met haar/zijn snavel. De zon scheen maar er stond een flink stuk wind, heerlijk waren de reacties, koud was het beslist niet. De meeste kozen voor de 10 engelse mijlenloop. Na afloop was er in de verzorgingswagen van SV Friesland bouillon, thee, sportdrank en fruit. De douches waren in het mooie sportcomplex de Fijfskaar en het was gezellig in de kantine.

Bron: De Hardloopkrant
Lees het hele bericht >>
Bekijk de video van Johannes Hoitsma >>

Sint Annaparochie, 11 juli 2009

De Lange maakt doorstart

De broers Age en Bob de Lange maken onder de naam De Lange Plastic Linings in Sint Annaparochie een doorstart met hun bedrijf in kunststof afdichtingsystemen. De onderneming kwam eind vorig jaar in financiële problemen en moest het faillissement aanvragen.

"De klap wie grut, mar wy hawwe de moed wer fûn om troch te gean", aldus Age de Lange. Met 10 van de oorspronkelijk 28 werknemers is in het oude bedrijfspand aan de Wissel een herstart gemaakt. Gelet op de huidige orderportefeuille verwacht De Lange al op korte termijn meer mensen aan te moeten trekken. Het bedrijf levert kunststoffolie voor zwembaden, vijvers, zuiveringsinstallaties en mestsilo's.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Anna, 8 july 2009

Stipe foar sporters Sint Anne

De eigners en sportferieningen fan sportkompleks De Waaie yn Sint Anne krije in soad emosjonele en finansjele stipe. De kantine fan it kompleks baarnde 5 juny folslein út.

De prizekast mei 100 jier sporthistoarje komme nea werom, mar der wurdt al hurd wurke oan needoplossingen foar de kantine en it keapjen fan nije sportklean. Fuotbalferiening FVC út Ljouwert stelt de ynboedel fan har âlde kantine beskikber.

De fuotbalklup fan Beltsum jout de opbringsten fan in ferlotting by de oefenwedstriid mei Cambuur op 11 july.

Bron: omrop Fryslân

St.-Annaparochie, 8 juli 2009

Geslaagde UVX-evenementen voor jongeren

Foto: gemeente het Bildt

In de afgelopen weken heeft het breedtesportproject GO-4 Sport twee spectaculaire UVX-evenementen voor jongeren tussen 12 en 18 jaar uit de Middelsee-gemeenten georganiseerd. UVX staat voor de Ultimate Volley Xperience en is een initiatief van de Nederlandse Volleybal Bond. UVX organiseert volleybalevenementen voor jongeren op unieke locaties. UVX bestaat uit een volleybaltoernooi, met daarbij allerlei coole side-events zoals muziek, loungekussens, WII's, Fast Smashing, gamecorners en andere nieuwe trends.

Op 27 mei hebben zo´n 80 jongeren deelgenomen aan een UVX-evenement in sporthal De Bildtse Slag in St. Annaparochie en op 29 juni hebben zo´n 50 jongeren meegedaan aan een evenement op de sportontmoetingsplaats in Ferwert. Na de zomervakantie vinden nog twee UVX-evenementen plaats in Leeuwarderadeel en Menaldumadeel.

Bron: gemeente het Bildt

Leeuwarden, 8 juli 2009

Bewegen voor Overleven

Het is nog volop zomer, maar de voorbereidingen voor de inmiddels traditionele wandeltocht van St. Jacobiparochie naar Leeuwarden op zaterdag 3 oktober 2009 zijn al in volle gang. Het bestuur doet er alles aan om van de komende editie van Bewegen voor Overleven weer een onvergetelijke dag te maken. De inschrijving is geopend!

De vertrouwde route door het prachtige landschap van Noordwest Friesland met onderweg veel muziek, dans, zang en theater. Voor de start bij de Grote Kerk in St.Jacobiparochie kan er dit jaar worden gekozen uit twee starttijden: 09.00 uur en 09.30 uur. Het busvervoer wordt hierop uiteraard aangepast. De finish is ook dit jaar weer in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden waarbij jullie met muziek en theater onthaald worden. Verder is er een informatiemarkt met standjes en de mogelijkheid om je te laten verwennen met stoel-, been- en voetmassages en/of visagie.

Dit jaar is de organisatie van de hardlooprun uit handen gegeven aan SV Friesland. Voor kinderen van 4 t/m 13 jaar én voor ieder ander die wel graag wil deelnemen maar de wandeltocht te lang vindt is er de kidsWALK.

Bron: nieuwsbrief Bewegen voor Overleven

Tichelwurk, 7 juli 2009

Spontane klanken langs de Dokkumer Ee. Foto: Frits Klaas

Spontane klanken langs de Dokkumer Ee

Fietstochtjes langs de Dokkumer Ee kunnen plots een bijzondere wending krijgen, merkte Frits Klaas zondag. Aangekomen bij Tichelwurk klonk er charmante trekharmonicamuziek vanaf het bankje aan het water.

Foekje Klooster uit Giekerk en Els Bakker uit Sint Annaparochie lieten horen en zien dat je ook met z'n tweetjes er iets heel moois van kunt maken. "Niks organisatie, niks subsidie, zo maar spontaan creatief eigen initiatief", jubelt Klaas.

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

Nij Altoenae, 7 juli 2009

2e Bildtse avendkoier geslaagd

In vervolg op de 1e Bildtse avendkoier in 2008 hebben Joca en Ludo op 27 juni een tweede koier georganiseerd. Het weer is prima en er melden zich tien sportievelingen aan de start op de hoek van de Oudebildtdijk en de Stadhoudersweg. Natuurlijk is Fedde ook van de partij! Stipt 18.00 uur valt het startschot en gaat het in hoogte tempo richting St. Anne, want Joca heeft d'r zin in. In St. Anne loopt de groep door het nieuwste uitbreidingsplan. Het is hier gelukt om na verwoede pogingen toch nog wat huizen uit de grond te stampen. Binnen de groep eensluidend, leuk nieuwbouwplan, maar niks is mooier dan de Ouwediik. Dwars door St. Anne, om het bedrijventerrein heen, nogmaals vanaf de zuidkant St. Anne in. Klein min puntje voor de organisatie. Bij een willekeurige woning in de W. Boumastraat, keurig onderhouden door Wonen Noordwest Friesland, moet er gewacht worden op de koffie. Gelukkig is de temperatuur goed, zodat de lopers niet verkleumen. De heren van de catering hadden niet verwacht, dat de groep al zo snel op de eerste pitstop zou zijn. Wachten duurt altijd lang, maar net voordat het geduld van de groep op was, komt de rode cateringauto met hoge snelheid aangescheurd. Nadat de heren de wind flink van voren hebben gekregen, genieten de lopers van een lekker bakje koffie en nog meer lekkers.

Bron: www.nij-altoenae.nl
Lees het hele bericht >>

St.-Jacobiparochie, 6 juli 2009

foto KNKB

Motor in beslag genomen

De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige man uit St. Jacobiparochie. Op de N393, Zuiderweg, passeerde de motorrijder een controle met 167 kilometer per uur.

Omdat de man twee keer zo snel reed als de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur werd ook zijn motorfiets in beslag genomen.

 

 

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 6 juli 2009

Opening zomerexpositie "Kunst onder de Melkweg"

foto: Bildtweb

Vrijdag 3 juli werd om 20.00 uur de zomertentoonstelling "Kunst onder de Melkweg" in De Groate Kerk van Sint Jacobiparochie geopend met een programma in het teken van het Jaar van de Astronomie. Jeanine Kramer uit St.Jabik bracht op de vleugel een kleine collectie pianostukken ten gehore, o.a. Nocturnes van Chopin.

Ongeveer 20 kunstenaars laten in deze expositie hun kijk op de astronomie zien. Gebruik van materialen en verschillende technieken zorgen voor een bijzondere tentoonstelling. De jaarlijkse presentatie van Stichting Jabikspaad zal ook in het teken van de sterren staan. Rond de Jacobsdag, eind juli, staat de Melkweg precies boven het pad van zee tot zee, van Zwarte Haan tot Finisterra, de pelgrim de weg wijzend van Sint Jacobi-parochie naar het Spaanse Santiago de Compostela. En sterrenbeeld 'de Zwaan' geeft de juiste richting aan; om die reden is in de Groate Kerk een projectie daarvan op het plafond gerealiseerd door Henk Rusman.

De tentoonstelling is t/m 12 september 2009 elke zaterdag van 11-16 uur in De Groate Kerk te bezichtigen.

Bron: www.bildtweb.nl

Doetinchem, 6 juli 2009

Dineke op de Stoere Boeren- meidenkalender 2010

Met de eindstreep in zicht is er flink gestemd op de kandidaten voor de kalender van 2010. In totaal zijn 10.073 stemmen uitgebracht. Marjolein stond direct al op een voorsprong en stond die ook niet meer af. Zij kreeg met een totaal van 1.001 de meeste stemmen. Maar in de laatste twee dagen voor het sluiten van de stemronde deden ook Mardien (240 stemmen erbij), Antsje (221 stemmen), Dineke (205 stemmen) en Simone (196) goede zaken.

De twaalf kandidaten met de meeste stemmen krijgen een eigen maand op de kalender. Dineke Dankert uit Sint Annaparochie eindigde met 560 stemmen op de achtste plaats en is daarmee verzekerd van plaatsing op de kalender.

Bron: De Boerderij

Heerenveen, 4 juli 2009

Partuur Van der Meer zet zichzelf weer op de kaart

foto KNKB

Ze wonnen bijna nog geen omloop dit seizoen. Dat had natuurlijk alles te maken met de vervelende handblessure die achterinse en tweevoudig PC-winnaar Taeke Triemstra een maand voor de start van het seizoen opliep tijdens een trainingskamp. De laatste weken kaatste de Sint Jabuurster er weer, maar met zijn maten Rutmer van der Meer en Renze Pieter was het armoe troef - tot gisteren.

Op de Masterspartij in Heerenveen kaatste het partuur zich eindelijk in de kransen. Ze versloegen Martijn Olijnsma, Hylke Bruinsma en Douwe Groenendijk in de finale met 5-3 en 6-6 toen Hiemstra de bal over de boven rammelde. De Masterspartij was niet de slechtste partij om te winnen, met een geldprijs van driehonderd euro de man, maar voor het partuur was de overwinning nog veel belangrijker en gold voor alle drie de kaatsers als een bevrijding. Koning van de partij Taeke Triemstra kon maar één woord uitbrengen: "Hearlik!"

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>
Dossier Teake Triemstra >>

Sint Jacobiparochie, 3 juli 2009

SV Friesland verwacht veel deelnemers Sint Jabiksloop

Op zaterdag 11 juli organiseert de SV Friesland de Sint Jabiksloop in Sint Jacobiparochie. De schoolvakanties zijn al aan de gang maar niet iedereen gaat weg in deze periode en daarom organiseert SV Friesland deze loop in hun vestigingsplaats. De Kantinecommissie van De Fijfskaar, het sportcentrum van Sint Jabik is weer bereid om de accommodatie ter beschikking te stellen voor het omkleden en douchen en in de kantine kan men zich tot 5 min. Voor de start opgeven.

De te lopen afstanden zijn 2-6-10-16 km dus keuze genoeg voor iedereen die wil hardlopen. SV Friesland heeft een mooie route uitgezet over recreatieve paden op het Bildt. Vanaf de start die is in de Geert Veenhuizenstraat gaan de lopers richting Mooie paal, via de Herewei en het schelpenpad over de oude spoorbaan komt men in Minnertsga, hier gaan ze een route lopen langs de windmolens en het ommetje Minnertsga, via Firdgum naar Dykshoek en via de Griene Dyk naar de Hoven, hier terug richting Minnertsga en Herewei, hier gaan ze ook via de Griene Dyk en Zondervansreed Westerweg komen ze weer bij de finish in de Geert Veenhuizenstraat. Dit is de langste route. De 6 en 10 km lopen in dezelfde richting maar gaan binnendoor naar de finish.

Voor meer informatie zie www.svfriesland.nl.

Bron: De Hardloopkrant

Sint Annaparochie, 3 juli 2009

Wethouders vegen vloer aan met 'Zembla'

Wethouder Houkje Rijpstra van Tytsjerksteradiel heeft gisteren in scherpe bewoordingen kritiek geleverd op de Zembla-uitzending over de reststoffencentrale van Omrin in Harlingen. Wethouder Nel Haarsma van Het Blidt noemde de uitzending van zondag misleidend.

Ook op Het Bildt leidde Zembla gisteravond tot vragen aan het college. Betalen wij mee aan een onrendabele oven, of aan de verbranding van Duits afval, wilde de fractie van Werkgroep Het Bildt weten. En hoe wil het college voorkomen dat burgers zich misleid gaan voelen?

Haarsma verwees de televisie-uitzending naar de prullenbak. Volgens haar klopten de aantijgingen niet en was een weerwoord van Omrin en de provincie uitgebleven door een onwerkbare situatie met de programmamakers. "Mei it programma Zembla binne de boargers mislaat."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 3 juli 2009

Bildt hield splitsing Essent als laatste tegen

Grossmann, RWE

Essent kan opgelucht ademhalen, want Het Bildt heeft gisteravond als laatste gemeente in Nederland haar fiat gegeven voor de overname door energiebedrijf RWE. Het Bildt is toch bereid haar belang van 0,01 procent van de hand te doen. Eerder keerde de raad zich tegen het voorstel om de aandelen Essent te verkopen. De raadsleden waren van mening dat RWE niet milieuvriendelijk genoeg werkte.

Burgemeester en wethouders kwamen hierdoor terug op het eigen besluit en meldden dit aan Essent.

Vorige week nam de directie van Essent contact op met Het Bildt en vertelde dat zij nog de enige gemeente in Nederland was die haar aandelen niet wilde verkopen.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

St.-Annaparochie, 3 juli 2009

Gemeente het Bildt start met burgerpanels

Gemeente het Bildt gaat dit najaar via burgerpanels aan inwoners vragen wat zij verwachten van een Centrum voor Jeugd en Gezin. In 2011 kunnen inwoners van Gemeente het Bildt het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bezoeken. De voorbereidingen om tot dit centrum te komen zijn nu in volle gang. Zo heeft het Bildt een projectleider CJG aangetrokken en start de gemeente met burgerpanels.

Via de burgerpanels meet de Gemeente het Bildt de mening van toekomstige gebruikers van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daardoor kan het CJG beter aansluiten op verwachtingen en behoeften van de gebruikers en het toekomstig CJG zo goed mogelijk inrichten.

Bron: gemeente het Bildt
Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 3 juli 2009

Nog geen rondwegen St. Anne: Dorpenfonds gaat voor

Het voorgenomen onderzoek naar de rondwegen om Sint Annaparochie wordt uitgesteld tot 2013 om geld vrij te maken voor het Dorpenfonds van Het Bildt.

Het college wilde het Dorpenfonds halveren naar €50.000 vanwege bezuinigingen in verband met de kredietcrisis. Dit ging de gemeenteraad te ver. Een groot aantal vrijwilligers heeft al veel tijd en werk gestoken in het maken van plannen voor de leefbaarheid van de dorpen. Het fonds is nodig om die plannen te betalen. Dan kun je het niet maken om het net ingestelde fonds nu al te halveren, vond de raad donderdagavond.

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Annaparochie, 2 juli 2009

Roel Nauta verruilt SP voor lijst Frije Bilkerts

SP Het Bildt in actie

Roel Nauta, voorzitter en medeoprichtervan de Bildtse afdeling van de SP, sluit zich aan bij Frije Bilkerts, de partij van Leendert Ferwerda. Nauta heeft zijn SP-lidmaatschap opgezegd en komt op de lijst van Frije Bilkerts voor de verkiezingen van maart 2010.

Stjabuurtster Roel Nauta is oud-voorzitter van Sociaal Cultureel Werk (SCW) het Bildt. Omdat hij het oneens was met bezuinigingen van de gemeente op SCW, besloot hij in 2004 de gemeentelijke politiek in te gaan. Hij wilde een eigen partij oprichten, tot hij concludeerde dat de standpunten van de SP dicht bij de zijne lagen. Hij richtte in 2007 SP het Bildt op, met als doel om in 2010 aan de verkiezingen mee te doen. De SP wil echter niet dat SP het Bildt meedoet aan de komende verkiezingen, omdat men geen 50 leden op het Bildt heeft.

Bron: De Bildtse Post
Lees verder >>

Doetinchem, 2 juli 2009

Dineke in de Stoereboerenmeidenkalender 2010

Dineke Dankert

Het weekblad De Boerderij geeft sinds een paar jaar naast een Stoereboerenkalender ook een Stoereboerenmeidenkalender uit. Ook in 2010 komt er weer een Stoereboerenmeidenkalender. Daarvoor heeft een jury 18 kandidaten geselecteerd. Ook de Bildtse Dineke Dankert doet mee.

Tussen 20 juni en 3 juli 2009 kun je je favoriete meiden aan een plaats op de kalender helpen door te stemmen. Je kunt één keer stemmen, maar wel op meerdere kandidaten.

Bekijk hier de video waarop Dineke zich voorstelt »
Bekijk hier foto's van Dineke »
Ga naar het stemformulier »

Bron: www.boerderij.nl
Lees het artikel in De Bildtse Post >>

Ljouwert, 1 july 2009

Film oer Jannie Regnerus

Regisseur Pieter Verhoeff makket in film oer de Biltske keunstneresse Jannie Regnerus. Verhoeff hat tiisdei subsydzje foar syn projekt krigen fan it Mediafûns.

De film moat op in kommende Noardelik Film Festival yn premjêre gean. Jannie Regnerus is 37 jier en skriuwt, fotografearret en skildert. Se wennet op Nijebiltsyl. Ynkoarten ferskynt har tredde boek: in roman oer har jeugd op it Bilt.

 

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei filmmakker Pieter Verhoeff >>

Stiens, 1 juli 2009

Middelseegemeenten gaan hechter samenwerken

De vier Middelseegemeenten gaan de komende vijf jaar hechter samenwerken. Zij staan elkaar straks onder meer bij op het gebied van sport, onderwijs, jongerenzaken, veiligheid en juridische zaken.

De colleges hebben de afgelopen weken de gemeenteraden gepolst. Deze kunnen zich vinden in de intensievere samenwerking. Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel, Menaldumadeel en Het Bildt voeren hierbij elk een aantal specifieke taken uit voor alle vier de gemeenten. Dit gebeurt nu al op een aantal andere terreinen.

In 2013 besluiten de gemeenten hoe zij verder gaan. De samenwerking kan dan nog verder worden uitgebreid, maar een fusie is ook mogelijk.

Bron: Leeuwarder Courant

 
archief 2009 (2e kwartaal)
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)