Sint Annaparochie, 29 juni 2009

Beeld van het FK autocross in Sint Annaparochie, waar een blaastest nog het meeste stof deed opwaaien. Foto FAC (gescand)

Storm van protest na blaastest op FK autocross

'Wilt u een weekeinde vol spektakel zien, dan moet u zeker naar het Fries kampioenschap autocross komen'. Dat schreven de organisatoren in het programmaboekje. Gelijk kregen ze. In Sint Annaparochie vonden niet alleen boeiende races plaats, maar vielen ook gewonden en was er een zeer omstreden blaastest.

Het Fries kampioenschap autocross vond dit jaar voor het eerst in Het Bildt plaats. Een jaar geleden stond ook het EK al op het programma in Sint Annaparochie. Dat beviel iedereen zo goed, dat ook het FK in de Bildste weilanden werd gehouden. Het ging ten koste van Blauwhuis.

Plaatselijk favoriet Ouwe Bijlsma was dicht bij de prijzen, maar een lekke band verpestte zijn kansen. "Dit is zonde. Zonder die lekke band had ik vooraan gereden. Volgend jaar maar opnieuw proberen."

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sevilla, 27 juni 2009

Waddenzee werelderfgoed

De Waddenzee heeft vrijdagmorgen de status van werelderfgoed gekregen, zo meldt Unescopersvoorlichter Roni Amelan. Dat gebeurde tijdens een Unesco-conferentie in het Spaanse Sevilla. Later op de vrijdag wordt het officieel bekend gemaakt.

Burgmeester Jurrit Visser van Terschelling, die de conferentie bijwoont, is "heel blij." Hij spreekt van een beloning voor de bewoners van de Waddeneilanden en de Waddenkust. "Zij hebben goed voor het gebied gezorgd."

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 26 juni 2009

Uitwisseling jongeren met Litouwen

Bildtse jeugd heeft in augustus een creatieve uitwisseling met jongeren uit Litouwen. De vriendschapsband die het Bildt nu alweer elf jaar heeft met de Litouwse gemeente Panevezys-district wordt zodoende nog eens extra versterkt.

De jongeren gaan elkaar de kunst bijbrengen van het maken van muziek en muziekclips op de computer. Eerst komen zeven jongeren uit Litouwen na'ar het Bildt, gevolgd door een tegenbezoek van de Bilkerts in de herfstvakantie.

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

St.-Annaparochie, 26 juni 2009

Gemeente start discussieforum over alcohol

De gemeente het Bildt start vanaf 26 juni op de website een forum voor jongeren met als onderwerp: Alcohol. Hoe denken jongeren en hun ouders over alcoholgebruik?

Door middel van het instellen van een forum hoopt de gemeente er zicht op te krijgen hoe jongeren en hun ouders in de gemeente denken over alcohol en het gebruik ervan. Uit onderzoek blijkt: Jongeren drinken jonger, drinken meer en drinken vaker. De gemeente het Bildt maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

In de nieuwe nota ‘Jeugd in beeld’ is opgenomen dat de gemeente aan de slag gaat met onder andere dit probleem. Alcoholgebruik onder jongeren is een verantwoordelijkheid van de jongere zelf, maar ook zeker een verantwoordelijkheid van de ouders zo is de gemeente het Bildt van mening.

Bron: gemeente het Bildt
Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 24 juni 2009

Vrouw moet vijftig katten wegdoen

Jacqueline Claus uit Sint Annaparochie (Friesland) moet vijftig katten wegdoen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De huisdieren veroorzaken te veel stankoverlast.

De Friese vrouw, die zelf zegt nog slechts 22 katten te hebben, mag er niet meer dan tien houden. De gemeente Het Bildt legde Claus vorig jaar een dwangsom op.

Claus is woedend over de uitspraak. "Het zijn gemene rotstreken van de gemeente. Die andere veertig katten zijn al gestorven door stress die de buurman veroorzaakt." Ze is niet van plan twaalf katten weg te doen. "Wat moet ik doen, ze wurgen?"

Bron: NU.nl
Zie ook artikel en video in de Leeuwarder Courant >>

Sint Annaparochie, 22 juni 2009

"Zwerfafval NIET Ok"

In 2007 hebben gemeenten Leeuwarderadeel, het Bildt en Menaldumadeel een onderzoek uitgevoerd om de aanpak van zwerfafval te verbeteren. Uit dit onderzoek is gebleken dat de drie deelnemende gemeenten relatief gezien schoon zijn.

Een schone leefomgeving staat in Nederland hoog op de wensenlijst. In de afgelopen jaren is de hoeveelheid zwerfafval aanmerkelijk toegenomen. In Nederland gooien we elk jaar totaal honderd miljoen kilogramblikjes, vuilniszakken, papier en andersoortig afval weg. Ongeveer 30% van het totaalgewicht van Nederlands afval bestaat uit verpakkingsmateriaal van etenswaren, zoals blikjes en flesjes, maar ook wikkels en patatbakjes. Om het zwerfafval terug te dringen doet de gemeente samen met Leeuwarderadeel en Menaldumadeel mee aan het project "Zwerfafval NIET Ok".

Bron: gemeente Leeuwarderadeel

Sint Annaparochie, 22 juni 2009

Inbraak in Pieter Jellesschool

De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een school aan de Hartman Sannestraat. In de nacht van zondag op maandag werd van het pand een raam geforceerd waarna een aantal computerschermen is weggenomen. De school moet nog aangifte doen.

 

 

Bron: www.politie.nl

Sint Jacobiparochie, 20 juni 2009

Oosteinde kampioen Stratenvolleybaltoernooi

foto: gemeente het Bildt

Dit jaar niet op de vertrouwde zaterdagmiddag maar op vrijdagavond omdat de "KV Het Noorden" de bondspartij voor dames op de zaterdag kon krijgen. De GV St.Jacob heeft daarom dan ook dit éénmalige uitstapje naar de vrijdagavond gemaakt. Eerst leek het er op dat er aanmerkelijk minder teams zouden komen, maar gelukkig kwam het op de valreep allemaal nog goed. Zowel bij de stratenteams als bij de funteams deden er twaalf teams mee, bij de jeugd nog eens vier dus totaal achtentwintig teams. Toch een kleine tweehonderd St.Jabuursters.

De poulewinnaars moesten drie wedstrijden spelen. De Kadal begon tegen de G v Swietenstraat maar kon dit net niet bolwerken, de v Swieten won met 36-32. De tweede wedstrijd was de v Swieten tegen het Oosteinde, hier ging de overwinning naar het Oosteinde met 37-25. De laatste wedstrijd was het Oosteinde tegen de Kadal. Een spannede wedstrijd die in de laatste minuten werd beslist ten voordele van het Oosteinde met 32-30. Hiermee dan eindelijk, na vele jaren een nieuwe overwinnaar: het Oosteinde onder leiding van Peter Schat. Het Oosteinde had de beker nog nooit gewonnen, gefelisiteerd (Bertus). De Kadal werd 2e en de v Swietenstraat 3e. Bij de Funteams ook spannende partijen. De eerste wedstijd tussen de All-stars en Caravan Doeloos eindigde in een gelijke stand 26-26. De tweede wedstrijd Caravan Doelloos tegen de Brouwerij was een duidelijke overwinning voor de Brouwerij met 24-32. Ook de All-stars verloren van de Brouwerij met 23-34 zodat het team van "cafe de Brouwerij" voor de derde keer de mooie beker mee naar huis mocht nemen.

Bron: www.sintjabik.nl

Sint Jacobiparochie, 20 juni 2009

Woningbrand blijkt loos alarm

foto: gemeente het Bildt

Zaterdagavond om 20:12 kreeg de brandweer van Sint Annaparochie een melding van een woningbrand aan het Oosteinde.

De brandweer die zeer snel ter plaatse was heeft in de woning gekeken, maar er bleek niks aan de hand te zijn; ze konden daarom ook snel weer terug keren naar de kazerne. Ook de politie die ter plaatse kwam kon weer terug keren naar het bureau.

Bron: 112 Fryslân

Sint Annaparochie, 20 juni 2009

Het Amerikaanse vaantje

Bildts voetbalenthousiast Gerrit Jaaps de Jong gaat in de Bildtse Post nog eens de dierbare spulletjes na, die met de brand in de voetbal- en kaatskantine van De Waaie in Sint Annaparochie verloren gingen. Met gevoel voor historie haalt hij het voetbalvaantje uit Californië aan, dat met zeventig andere vaantjes in de vlammen verteerde.

Dat Amerikaanse vaantje had VV Sint Anne te danken aan Daan Groen, zoon van emigrant - en voetballer - Frans Groen. Daan richtte in Californië een voetbalclub op. Dit 'jonges B-elftal' kwam in 1984 daadwerkelijk met Daan naar Sint Anne. En zo speelde "het Bildtse B-elftal van Rikus Schipper" zijn eerste internationale wedstrijd. Onvermeld blijft dat Gerrit Jaaps persoonlijk de 25 jaargangen van het clubblad De Treffer inbond. Ook die zijn verbrand.

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN

Oudebildtzijl, 19 juni 2009

Kampioensbeker voor leerlingen De Korenaar Oudebildtzijl

foto: gemeente het Bildt

De leerlingen van C.B.S. De Korenaar in Oudebildtzijl werden vrijdagochtend verrast door wethouder Nel Haaarsma. Zij kwam de kinderen van deze basisschool heugelijk nieuws brengen.

In mei van dit jaar deden de leerlingen en hun ouders namelijk mee aan De Himmelwike. De Himmelwike werd georganiseerd door Omrin in samenwerking met de gemeente het Bildt. Tijdens deze week ruimden de kinderen van De Korenaar alle zwerfaval in de buurt van hun school op. Per persoon haalden zij maar liefst twee kilo afval op. Een hele prestatie. Wethouder Nel Haarsma kwam hen daarom een echte kampioensbeker brengen. De kinderen waren er erg blij mee.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 19 juni 2009

Deeltijd WW voor bedrijven Meijer

foto Leeuwarder Courant

Metaalbedrijf Meijer Plaatbewerking uit Sint Jacobiparochie heeft deeltijd WW aangevraagd voor 80 van de 110 medewerkers. De directie hoopt zodoende medewerkers te behouden als de economie weer aantrekt.

Het bedrijf vult het loon van de WW-medewerkers aan tot 95 procent. "Niet omdat we zonodig die 5 procent willen besparen, maar om toch enig onderscheid te maken met werknemers met een volledige werkweek", aldus Meijer.

Zuster- en buurbedrijf Meijer Special Equipment, producent van voorzetapparatuur voor heftrucks, had al eerder deeltijd-WW aangevraagd. Die geldt voor 19 van de 35 medewerkers.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 19 juni 2009

Gemeenten laks met mailverkeer

Een antwoord krijgen op een gestuurd mailtje naar de gemeenten Heerenveen, Opsterland en Het Bildt is niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een jaarlijkse test van onderzoeksportaal Webdam. Dat bekeek de reactiesnelheid op mailtjes van gemeenten in Nederland.

Opsterland, Heerenveen, Het Bildt en Leeuwarden reageerden helemaal niet. De laatste stuurde wel een ontvangstbevestiging en scoorde daardoor net iets beter. De rest van de Friese gemeenten antwoordde binnen de gestelde termijn van acht dagen. Toppers zijn Dantumadeel en Littenseradiel. Beide stuurden een ontvangstbevestiging en reageerden nog dezelfde dag.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 18 juni 2009

Het Bildt wil schippers de klei op lokken

Watersporters moeten de dorpen in Het Bildt niet links laten liggen als ze op de noordelijke elfstedenroute varen. Naar elk Bildts dorp moet een aftakking van de route komen. Dit laat de gemeente momenteel onderzoeken.

De schippers moeten de Bildtse klei op worden gelokt, vindt de gemeenteraad. Het Bildt wil graag een graantje meepikken van het toerisme dat in noordelijk Friesland een impuls moet krijgen als de noordelijke elfstedenvaarroute helemaal bevaarbaar is.

Bureau Grontmij gaat in opdracht van de gemeente kijken welke mogelijkheden er zijn om waterrecreatie mogelijk te maken. Zo onderzoekt het bureau of er behoefte is aan haventjes, boothellingen en parkeerplaatsen in de dorpen.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Jabik, 18 juni 2009

St.Jaasmet kriebels slaan toe

Zenuwen, spanning, kortom St.Jaasmet staat voor de deur. Spannende dagen zo net voor St.Jaasmet. Vooral de kinderen van de Opstap zullen wel niet veel aan leren toekomen nu net voor hun school de botsauto’s weer opgebouwd worden. Jawel de kermis staat dit jaar weer op de oude vertrouwde stek tussen de OBS "de Opstap" en "de Groate kerk". De feesttent staat op het jeugdveld bij "de Fijfskaar", ook hier zijn ze druk bezig met de opbouw.

Het kaatsveld ligt er mooi bij, ook hier zijn de eerste voorbereidingen al gedaan. De palen en draden voor de kleden en de wagen voor het muziekkorps staan al klaar. Het progamma ziet er ook weer goed uit, nu nog mooi weer dan kan de St.Jaasmet niet meer kapot dacht ik zo, Bertus.

Bron: www.sintjabik.nl
Meer foto's >>

St.-Annaparochie, 17 juni 2009

Brand De Waaie opgelost, drie mannen opgepakt

De brand op sportcomplex De Waaie in St.-Annaparochie is opgelost. De politie heeft drie mannen - drie uit St.-Anna - in hechtenis gesteld, nadat zij vrij snel na de brand een bekentenis hebben afgelegd. De drie wordt inbraak, diefstal en brandstichting ten laste gelegd.

De drie mannen uit St.-Anna zijn 18, 19 en 27 jaar. Een 21-jarige man uit St.-Jacobiparochie werd eveneens opgepakt, maar is na verhoor weer vrijgelaten. De politie heeft ze snel kunnen traceren, mede dankzij de vele sporen die ze hebben achtergelaten, zegt politievoorlichter Wouter de Vries. Hij benadrukt dat het om drie autochtone mannen gaat.

Bron: De Bildtse Post
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 17 juni 2009

Bilkert wil vaker belletje gemeente

Inwoners van Het Bildt willen vaker gebeld worden door de gemeente om hun mening te geven. Een groot telefonisch onderzoek dat de gemeente vorig jaar deed in verband met de toekomst van zwembad De Bildtse Slag is goed aangeslagen. Dit blijkt uit het Burgeronderzoek 2009 van de gemeente.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 42,3 procent van de inwoners vindt dat er met hun mening niet serieus rekening wordt gehouden bij het nemen van besluiten. De onderzoekers adviseren de gemeente om burgers vaker op te bellen, voordat er belangrijke zaken besloten worden. Mensen maken uit zichzelf namelijk weinig gebruik van de mogelijkheden die er zijn om hun mening te geven.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 16 juni 2009

Vier aanhoudingen inbraak sportcomplex

De politie heeft vier verdachten aangehouden op verdenking van de inbraak in de sportkantine van sportcomplex de Waai aan de Statenweg die in de vroege morgen van zaterdag 6 juni plaatsvond. De vier verdachten, een 27-, 19- en 18-jarige man uit Sint Annaparochie en een 21-jarige man uit Sint Jacobiparochie, werden in overleg met de Officier van Justitie buiten heterdaad aangehouden.

Zij namen een laptop, een mengpaneel, bier, frisdrank en ijs mee. De politie doet nog onderzoek of er een verband is tussen de brand die het sportcomplex geheel uitbrandde en de inbraak.

Eén van de vier mannen werd na verhoor heengezonden. De andere drie mannen zijn in verzekering gesteld en moeten vandaag voor de rechter-commissaris verschijnen.

Bron: www.politie.nl

Easterein, 15 juni 2009

Jongens 'Trije spul is út' vuurvast

foto (KNKB): Krijn Hiemstra, Jeroen Westra, Sjoerd de Jong en begeleider Jan de Groot

Het drietal Jeroen Westra, Sjoerd de Jong en Krijn Hiemstra van St. Annaparochie toonden zich zaterdag op de jongensbond vuurvast. Daarmee bouwen ze figuurlijk aan het herstel van kaatsvereniging ‘Trije spul is út’, dat met het afbranden van ‘De Waaie’ zoveel kostbare kaatstrofeeën verloren zag gaan.

De verrassende finalist was Sexbierum/Pietersbierum, dat met de rotsvaste Jelte Visser en z’n maten Kees van der Schoot en Johannes van der Veen verschillende opponenten had laten sidderen. Ook in de finale nam het trio een voorsprong, toen Jelte Visser op 1-1 en 6-6 een splijtende zitbal plaatste en een eerst later Van der Schoot de kaats passeerde.

Vervolgens trok St. Annaparochie aan de rem en veroverde vier eersten op rij. Op 5-3 en 6-6 had Sjoerd de Jong de winst al in handen, maar het keren voor de kaats mislukte, zodat het opnieuw spannend werd. Op 5-4 en 6-6 viel de laatste opslag van Jelte Visser buiten het perk.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 15 juni 2009

Vier man vast voor inbraak sportkantine Sint Anne

foto: 112Fryslân

Vier mogelijke aanstichters van de kantinebrand op sportcomplex De Waaie in Sint Annaparochie zitten vast. Het gaat om mannen van 18, 19 en 27 uit Sint Annaparochie en een 21-jarige man uit Sint Jacobiparochie.

De eerste verdachte uit Sint Annaparochie meldde zich afgelopen donderdag. Later volgden de andere verdachten uit Sint Annaparochie. Op hun aanwijzingen werd maandag de man uit Sint Jacobiparochie opgepakt. Ze hebben de inbraak bekend. De politie onderzoekt nu of zij ook verantwoordelijk zijn voor de brand die de kantine in de nacht van 5 op 6 juni verwoestte.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 12 juni 2009

'Achter het behang zaten prachtige tegels'

foto LC/Siep van Lingen

Auke Bijlsma (59) woont sinds 1990 met zijn moeder Femmy Venema-Bijlsma (91) in de Blikken Pleats in Sint Annaparochie. De door W.C. de Groot ontworpen boerderij uit 1906 stond model voor andere boerderijen van de architect. "De bouwstijl is bijzonder. En hij heeft echt nagedacht over de indeling. Er zit bijvoorbeeld een ruimte met raam tussen de schuur en het woongedeelte zodat de lucht van de koeien en de kuil niet in het woonhuis komt." Bijlsma, die slager is, woonde voorheen in zijn slagerij in het dorp. "Ik had achter huis twaalf koeien staan. Toen dat niet meer mocht in de bebouwde kom, moesten we wel verhuizen. Dit was in de buurt. Het bevalt hartstikke best, het woont hier prachtig mooi."

Toen hij het kocht, wist de bewoner niets van de ontwerper. "Toen ik hoorde dat het van De Groot was, heb ik op een avond, toen ik een flesje wijn op had, een stukje behang van de muur afgetrokken. Er zaten allemaal prachtige tegels achter. En achter het linnen bleken allemaal paneeldeuren te zitten." Bijlsma is nu druk bezig om alles in oude staat te herstellen.

De tentoonstelling over de architectuur van W.C. de Groot is tot en met 13 september te zien in het Fries Museum.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 10 juni 2009

Inloopavond Bildt in plaats van vergadering

Vanaf september kent Het Bildt niet langer commissievergaderingen. Deze worden - eerst op proef -vervangen door politieke inloopavonden. Burgers en raadsleden kunnen er in een ontspannen sfeer vragen aan elkaar stellen. De huidige 'kemissyfergaderingen' worden door de politici ervaren als 'minder effectief' en 'niet interessant voor het publiek.'

In commissievergaderingen stellen raadsleden vragen aan het college over raadsstukken. In de praktijk blijkt dat sommige raadsleden vragen stellen, waarop andere raadsleden de antwoorden al lang kennen. "Riedsleden fine dat minder befredigjend", licht griffier Piet Haagsma toe. Voor mensen op de publiek tribune is het juist bijna onmogelijk de vragen te begrijpen, omdat zij de stukken niet kennen. In de hal van het gemeentehuis kunnen raadsleden, maar ook andere burgers, voortaan vragen stellen aan het college en ambtenaren. Tegelijkertijd kunnen inwoners over bepaalde zaken hun ei kwijt bij de volksvertegenwoordigers. Dit moet allemaal in een informele sfeer gebeuren. Het tweede gedeelte van de inloopavond is bestemd voor openbare presentaties en hoorzittingen. Dit alles moet de interesse voor en de betrokkenheid van de burger bij de gemeentepolitiek verhogen, zegt Haagsma.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 10 juni 2009

Ramen van winkels vernield

De politie heeft vanmorgen drie mannen, een 17 en een 18 jarige inwoner van Leeuwarden en een 24-jarige inwoner van Oudebildtzijl aangehouden. De mannen worden ervan verdacht bij twee winkels aan de Nieuwestad ramen te hebben vernield. Daarnaast gooide het trio fietsen in de gracht.

Getuigen die zagen dat de mannen ramen ingooiden, belden direct via 1-1-2 de politie. Door een goed doorgegeven signalement, konden de agenten de mannen op het Hofplein aanhouden. Eén van de mannen vertelde dat zij een aantal fietsen in het water hadden gegooid. De eigenaren deden aangifte.

De mannen zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. Tegen het drietal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie.nl

St.-Annaparochie, 10 juni 2009

Bilkerts tevreden over leesbaarheid brieven

De tevredenheid over het taalgebruik in brieven van de gemeente het Bildt is met twintig procent gestegen ten opzichte van twee jaar geleden. 84% van de inwoners van de gemeente het Bildt vindt het taalgebruik van de gemeente duidelijk. De briefschrijvers zeggen wel meer informatie te willen ontvangen van de gemeente over de verdere afhandeling van hun brief. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek van de gemeente het Bildt.

De gemeente scoort net als twee jaar geleden een ruime zeven op dienstverlening. Klanten zeggen over het algemeen tevreden tot zeer tevreden te zijn. Vooral over het baliebezoek is 97% van de ondervraagden tevreden tot zeer tevreden. Gemeente het Bildt is daarnaast volgens ondervraagden telefonisch goed bereikbaar (vindt 95%) en de telefoon wordt snel opgenomen (zegt 94%). 95% van de ondervraagden is tevreden over de manier waarop hij of zij te woord wordt gestaan en 92% vindt de wachttijden goed tot zeer goed.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 10 juni 2009

Reigerstraat, Leeuwarden

Bilkert steelt geld

De politie heeft dinsdagmiddag een 29-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden voor diefstal van geld uit een bedrijf in de Reigerstraat. Ook probeerde de verdachte een kluisje open te breken.

Het aanwezige personeel belde via 1-1-2 de politie. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Het is nog onbekend hoeveel geld er is weggenomen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 9 juni 2009

Slaan met plank

De politie heeft maandagmiddag een 26-jarige inwoner van Schalkhaar voor mishandeling aangehouden. Deze vond plaats in een woning aan de Middelweg-west. Een 20-jarige inwoner van Sint Annaparochie had ruzie gekregen met de verdachte. Vervolgens sloeg deze hem met een asbak en gooide een plank tegen zijn hoofd waardoor hij gewond raakte.

De verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bron: www.politie.nl

St.-Annaparochie, 8 juni 2009

Buddyproject van start

foto Jan Bonefaas

Op donderdag 4 juni gaf gedeputeerde Tineke Schokker in het gemeentehuis te St.-Annaparochie, het startsein voor het provinciale buddyproject. Het buddyproject is een initiatief van de Provincie Fryslân. Een jongere zal een jaar lang met een gedeputeerde meelopen en zo kennis maken met de politiek. Op die manier kan de gedeputeerde een klankbord zijn voor de jongere en andersom.

Kiyomars Mahmoud uit St.-Annaparochie werd uitgeroepen tot de eerste provinciale buddy van gedeputeerde Schokker. Een unieke kans voor beide partijen om zich te verplaatsen in elkanders leefwereld.

Wethouder Hans Kaper overhandigde donderdag de nota 'Jeugd in beeld' aan gedeputeerde Tineke Schokker. Gemeente het Bildt vindt het belangrijk om te investeren in jeugd en jongeren. In de nota 'Jeugd in beeld' zet de Gemeente het Bildt stevig in op het jeugdbeleid. Onderdelen daarvan, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin en het alcoholgebruik onder jongeren, zijn ook speerpunten voor provinciaal beleid.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 8 juni 2009

Huisvesting buitenlanders kleinschalig

De huisvesting van gastarbeiders moet op Het Bildt kleinschalig blijven. Tijdelijke werkkrachten uit het buitenland kunnen het beste in normale woningen verblijven. Op die manier kunnen ze goed verdeeld worden over de gemeente en is de sociale controle groter. Dit schrijft de gemeente in een voorlopig plan over de Huisvesting van arbeidsmigranten.

Grootschalige wooncentra zouden efficiënt zijn, maar zijn niet haalbaar en ook minder wenselijk. Verdeling over de dorpen leidt tot meer sociale contacten, zodat de buitenlanders op een positieve manier in de leefgemeenschap kunnen worden opgenomen. Het buitengebied is minder geschikt, omdat ze daar met minder mensen in contact zouden komen.

Eerder werd al bekend dat Franekeradeel, Harlingen, Ferwederadiel en Het Bildt maximaal l procent van de woningen in een dorp voor buitenlandse werkers willen bestemmen. Per woonhuis geldt een maximum van vier bewoners. In de notitie van Het Bildt staat bovendien dat er binnen een straal van 25 meter geen twee gastarbeiderswoningen mogen staan. De bevolkingssamenstelling moet evenwichtig blijven, stelt de gemeente.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 7 juni 2009

Aanhouding na inbraak bij de Welkoop

De politie onderzoekt een inbraak in de Welkoopwinkel aan de Hemmemaweg te Sint Annaparochie, waarbij door winkelmedewerkers één verdachte kon worden aangehouden.

Zaterdag rond 11.45 uur ontdekten medewerkers in het magazijn van de winkel een gat in het plafond. Via een trap werd een onderzoek ingesteld, waarbij in de ruimte tussen het plafond en het dak een man werd ontdekt. Meteen daarna hoorde men een aantal personen over het plafond rennen. Buiten de winkel zag men een aantal mannen via het dak wegvluchtten. Medewerkers van de winkel zetten de achtervolging in en wisten één van de mannen aan te houden. Deze werd aan de inmiddels gewaarschuwde politie overgedragen.

Agenten hebben de omgeving naar de resterende verachten nog afgezocht, waarbij ook een diensthond is ingezet. Helaas zonder resultaat. De aangehouden verdachte, een 35-jarige inwoner van Amsterdam, werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Bron: www.politie.nl

Sint Anne, 6 juny 2009

Brân kantine De Waaie St. Anne

Yn Sint Anne is fannacht de kantine fan sportkompleks De Waaie útbaarnd. Neist de materiële skea is der ek in soad emosjonele skea, omdat de prizekasten fan de keats- en fuotbalferiening ferlern gien binne. Yn de kasten sieten prizen fan 100 jier sporthistoarje. De plysje docht űndersyk nei de oarsaak.

De plande keatspartij foar froulju haadklasse fan moarn wurdt no keatst yn Sint Jabik.

Bron: www.omropfryslan.nl
foto: Menno Hoekstra
Omrop Fryslân Teun de Jong, foarsitter fan de keatsferiening >>

Omrop Fryslân Sjoch reportaazje Omrop Fryslân >>

Sint Annaparochie, 6 juni 2009

Sportkantine Sint Anne uitgebrand

foto: Menno Hoekstra

De kantine van sportpark De Waaie in Sint Annaparochie is in de nacht van vrijdag op zaterdag helemaal uitgebrand. Er waren geen mensen in het pand aan de Statenweg, maar de materiële schade is groot. De politie gaat uit van brandstichting.

Toen de brandweerlieden arriveerden, zagen ze dat er een raam vernield was en dat er een deur openstond, meldt politiewoordvoerder Robert Rambonnet. Ook lagen er kapotte drinkglazen buiten. De politie vermoedt dat het ongewenst bezoek verantwoordelijk is voor de brand. De technische recherche doet onderzoek.

De brand is vermoedelijk begonnen in de keuken, zo meldt officier van dienst Johan Cnossen. De brandweerlieden uit Sint Annaparochie en Menaldum zagen daar het eerste vuur toen ze arriveerden. Vervolgens breidden de vlammen zich snel uit. De tankautospuit van Stiens werd opgeroepen om te assisteren bij de waterwinning.

Het blussen duurde van kwart voor vier tot zes uur. Daarna is er tot acht uur nageblust. De brandweermannen wisten de benedenverdieping met de kleedkamers vooralsnog te sparen, maar konden weinig uitrichten tegen het vuur in de kantine. De complete inventaris is verloren gegaan. Beide clubs zijn hun prijzenkast kwijt.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 6 juni 2009

Kantine De Waaie afgebrand

foto: Menno Hoekstra

Vannacht is de kantine van De Waaie afgebrand. Om kwart voor vier is er melding gemaakt bij de alarmcentrale. Waarschijnlijk is het aangestoken. De voor dit weekend geplande activiteiten van de voetbalvereniging gaan niet door! De dames hoofdklasse wedstrijd van zondag wordt gespeeld in St.-Jabik. Machteloosheid, verslagenheid en ongeloof. Deze gevoelens overheersen bij alle betrokkenen van de kaats- en voetbavereniging en stichting De Waaie. De kantine is volledig afgebrand wat betekent dat er niet veel van over is. Het onderste gedeelte staat nog wel, maar heeft grote (water)schade. Alle dierbare herinneringen die in de kantine stonden te pronken zijn verloren gegaan. Alles wat in de kantine stond is weg. De gehele inventaris, kleding en veel apparaten. Tja, wat eigenlijk niet?

Zaterdag 6 juni 2009 zal de geschiedenis ingaan als de 'Meest Zwarte Dag' voor de clubs. De ziel is uit de sport gerukt in St.-Annaparochie. Er zal een nieuwe kantine dienen te komen en tot die tijd een noodvoorziening. Het archief van de club bevond zich niet in de kantine, maar is verspreid onder een aantal personen.

Bron: www.dewaaie.nl

Sint Annaparochie, 6 juni 2009

Grote brand verwoest sportcomplex

Zaterdagmorgen om 03:45 uur kreeg de meldkamer melding van een bedrijfsbrand aan de Middelweg-West, het blijkt even later te gaan om de Statenweg.

Sportcomplex de Waaie staat in brand en er word snel op geschaald naar middelbrand, de korpsen van Menaldum en Stiens komen daarop helpen met blussen. Het vuur greep razendsnel om zich heen, met als gevolg dat de bovenverdieping geheel uitbrandde.

De politie sluit brandstichting niet uit omdat er sporen van inbraak waren en er allemaal glazen en etenswaren op het net ingezaaide voetbalveld lagen.

Bron: 112 Fryslân
Veel meer foto's >>

Klik hier >> voor video opname.

Kenia, 6 juni 2009

Wat doe je bij een lynchpartij in Kenia?

Zeg 'Afrika' en de gemiddelde Nederlander denkt aan honger, dood en aids. "Maar Afrika is zoveel meer", vindt Minne Bonnema uit Vrouwenparochie. Samen met twee vrienden rijdt hij over het continent in de 'Doutzen Cruiser', een afgeragde oude camper. "Wij zijn arrogant genoeg om te denken dat onze reis een verschil gaat maken", schrijven de mannen op hun weblog. Een verslag van drie nieuwerwetse idealisten.

Ze noemen zichzelf the three lefthands, de drie linkerhanden, maar ondertussen krikken ze om de haverklap hun camper op, brengen ze Afrikanen computervaardigheden bij en zetten ze een vrijwilligersproject op bij een blindenschool in het Keniase Thika.

Minne Bonnema (26), Henk Rigter (25) uit Oudeleije en Marten (Mukkes) Mulder (24) uit Berlikum ondersteunen tijdens hun reis hulpprojecten en vragen succesvol aandacht voor Afrika. De drie worden inmiddels door honderden thuisblijvers in Nederland gevolgd.

In Kenia waren ze de afgelopen week getuige van een volksgericht. Uit het logboek van de 'linkerhanden', een verslag van Henk.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 5 juni 2009

PVV haalt op het Bildt twaalf procent, verlies voor PvdA

Ook op het Bildt boekte de PVV van Geert Wilders bij de Europese verkiezingen dikke winst met 12.2 % van de stemmen. Net als landelijk was het grootste verlies voor de Partij van de Arbeid, zij kwamen nu uit op 17,1 % tegen 29,3 % vijf jaar geleden. Het CDA boekte met 33,8 % van de stemmen hetzelfde resutaat als in 2004, de VVD liet met 9,0 % een klein verlies zien (2004: 10,4 %). De SP behaalde precies één stem minder dan de VVD en kwam ook uit op 9,0 % D66 van Alexander Pechtold boekte een prima resultaat met 5,9 % tegen 1,5 % in 2004. Hieronder de volledige uitslag op het Bildt:

Uitslag Europese verkiezing 4 juni 2009 HET BILDT
stemmen
perc.
perc.
perc.
E.P. 2009
E.P. 2009
E.P. 2004
T.K. 2006
Totaal
2.937        
36,6        
39,9        
81,4        
CDA
989        
33,8        
33,9        
31,3        
PvdA
499        
17,1        
29,3        
24,8        
VVD
264        
9,0        
10,4        
10,2        
Gr.Links
167        
5,7        
4,1        
3,0        
SP
263        
9,0        
7,6        
19,7        
CU-SGP
94        
3,2        
2,0        
4,3        
D66
173        
5,9        
1,5        
0,7        
Newrop
5        
0,2        
-        
-        
EVD
1        
0,0        
-        
-        
Solidara
1        
0,0        
-        
-        
PvdD
92        
3,1        
2,0        
1,2        
EKP
19        
0,7        
-        
-        
Groenen
3        
0,1        
-        
-        
PVV
356        
12,2        
-        
4,1        
Overige
-        
-        
9,2        
0,7        

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Annaparochie, 5 juni 2009

Gemeente geeft startsein millenniumcampagne

Op donderdag 4 juni gaf Gemeente het Bildt het startsein voor de gemeentelijk millenniumcampagne. Wethouder Nel Haarsma onthulde samen met schoolkinderen van de christelijke scholengemeenschap Ulbe van Houten, het millenniumbord aan het dorpsbord van St.-Annaparochie.

Daarnaast hielden de kinderen van CSG Ulbe van Houten een sponsorloop voor de ontwikkelingsorganisatie Humana. De opbrengst van de sponsorloop was bestemd voor schoon drinkwaterprojecten in Zuid Afrika. Ook wethouder Haarsma liep een stukje van de route mee.

Onder de vlag van de Verenigde Naties hebben de regeringsleiders zich in 2000 verenigd om gezamenlijk de strijd aan te binden tegen grote maatschappelijke problemen in ontwikkelingslanden. De gemeente het Bildt richt zich de millenniumcampagne op twee doelen. Meer mensen die leven in een duurzaam leefmilieu en meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp.

Bron: gemeente het Bildt

Sint Annaparochie, 4 juni 2009

'Samaritaan' vernielt stempotloden Sint Anne

Foto: Leeuwarder Courant

Kor Wijmenga, de zelfbenoemde 'samaritaan' van Het Bildt, heeft donderdag de stempotloden in zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie vernield. Hij brak de rode punten er af, zodat "niemand nog op Geert Wilders (PVV) kon stemmen".

De gemeente Het Bildt heeft direct gezorgd voor nieuwe stempotloden, laat woordvoerster Colette Govaars weten. Wijmenga staat bekend om opmerkelijke acties vanuit linkse idealen. Zo stal hij in februari nog tachtig broden bij de Aldi in zijn woonplaats, naar zijn zeggen voor een arme moeder met tien pleegkinderen.

Wijmenga wil geen commentaar geven op zijn daad. De gemeente onderneemt geen stappen tegen de puntenbreker.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jabik, 1 juni 2009

Het appartementencomplex heet 't Loazjemint

Eindelijk is er dan een officiele naam voor het appartementencomplex waar vroeger cafe "Het Grauwepeerd" stond. Het is "'t Loazjemint" geworden, een passende naam vindt Bertus.


 

 

Bron: www.sintjabik.nl

Leeuwarden, 30 mei 2009

Eigen voor een, eng voor ander

Sjoeke-Marije Wallendal (rechts) werkt in Tryaters Dreamlab met Margje Wittermans, Koen Wouterse, Nynke Heeg (aan de piano) en Aly Bruinsma.	Foto LC/Niels Westra (gescand)

Aankomend regisseur Sjoeke-Marije Wallendal doet dit seizoen ervaring op bij Tryater. In het Dreamlab werkt ze met vier acteurs drie weken lang intensief aan een stuk over de voors en tegens van normen. Wat er op 4, 5 en 6 juni uitrolt weet nog niemand. De leerzame zoektocht staat voorop.

Met doorzichtige uitingen van nationalisme en populisme zijn de meeste mensen gauw klaar. Weg ermee, vindt ook Sjoeke-Marije Wallendal (26) uit Zwolle, die als beginnend regisseur ervaring opdoet bij Tryater in Leeuwarden.

"Mar as it om Frysk nasjonalisme giet, fyn ik it ynienen net mear sa eng." Op een voetbaltribune geniet ze van het zwaaien met Friese vlaggen en sjaals, is ze trots op haar eigen club en zingt ze uit volle borst het 'Frysk bloed' mee. Vreemd eigenlijk, vindt ze. En met die verwondering is ze bij Tryater aan de slag gegaan in een Dreamlab-experiment.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Den Haag, 30 mei 2009

Kattenvrouw heeft beetje tijd nodig

Ze had 107 katten, en het zijn er nu "nog maar" 25. "En dan zijn er ook nog zes ziek en tien ouder dan achttien jaar." Dus het gaat de goede kant op, vindt Jacqueline Claus, oftewel de 'kattenvrouw' uit Sint Annaparochie. Gemeente Het Bildt ziet dat heel anders. Beide partijen troffen elkaar gisteren voor de Raad van State.

De zaak speelt al jaren. Claus woont in een huis dat volgens de gemeente geheel ten dienste staat van haar katten. De kattenvrouw heeft niet eens een eigen slaapkamer. Slapen doet ze op de bank. Alle vertrekken worden gebruikt om kattenvoer, achter gaas, kattenbakken, kattendrinkbakjes, kattenprakjes en de katten zelf te herbergen. Er hangt, aldus de gemeente, "een doordringende geur van dierlijke urine."

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 30 mei 2009

Foto LC/Niels Westra (gescand)

Scholieren huisvesten senioren onder moszoden

Hun school gaat mogelijk verhuizen en daarom bedachten de leerlingen van 3 havo en 3 vwo alvast een nieuwe bestemming voor de locatie aan de Steven Huygensstraat in Sint Annaparochie. Op de plek van csg Ulbe van Houten moet een seniorencomplex komen, met veel groen, een vijver met fontein, een winkeltje, een podium, en een voetbalveldje voor kleinkinderen die langskomen.

Ook dachten de leerlingen aan duurzaamheid. Zo ontwikkelde een van de twee projectgroepen een appartementencomplex met mos op het dak. Dit filtert het regenwater, wat gebruikt kan worden om de wc door te spoelen. Wethouder Nel Haarsma was onder de indruk van de plannen. Of de verplaatsing van Ulbe van Houten ook echt doorgaat, wordt in januari bekend.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Jacobiparochie, 30 mei 2009

Het wordt afgeraden, toch gaat Triemstra kaatsen

foto: Omrop Fryslân

Zes weken na het breken van de pink en middelvinger aan zijn linkerhand durft Taeke Triemstra het al weer aan om het kaatsveld te betreden. Maandag zal hij de kleuren van Sint Jacobiparochie verdedigen bij de Bondspartij in Franeker. De Sint Jabuurster geeft toe dat hij een risico neemt, maar het seizoen helemaal maar opgeven is ook geen optie. "Ik wil er bij zijn. Ik heb het gevoel dat ik het moet doen en dat het ook kan."

Zijn artsen raden het hem af en ook vrienden en familie zijn huiverig. Voor een volledig herstel van zijn hand staat een half jaar tot een jaar. Mocht er opnieuw iets misgaan tijdens de wedstrijd dan heeft de kaatser een groter probleem. "In mijn middelvinger zitten nu vier schroeven. Als ik de vinger weer breek kan het zijn dat-ie dan niet meer kan functioneren. Het is nu al de vraag of ik mijn ooit weer helemaal soepel kan bewegen. De pees en het bot zijn aan elkaar vergroeid."

Bron: Friesch Dagblad
Dossier Teake Triemstra

Sint Annaparochie, 29 mei 2009

Emoties lopen op bij raadsdebat Bildtse plaatsnamen

Leendert Ferwerda (Frije Bilkerts) uitte zijn teleurstelling gisteren in de raadszaal van Sint Annaparochie met stemverheffing: "Ik bin diep, diep in myn gefoelens raakt."

De plaatsnamen op Het Bildt worden niet Bildtstalig, ook niet na een debat vol emoties. Aan het begin van de vergadering legde Ferwerda een dikke stapel boeken op de raadstafel. Duizend jaar geschiedenis van Friesland en vijfhonderd jaar van Het Bildt. Hij sprak zijn eerste woorden staand. Uit respect, zo lichtte hij toe. Volgens Ferwerda lag er gisteravond een historische kans om de plaatsnamen in de gemeente Bildtstalig te maken. Met uitzondering van het Friestalige dorp Minnertsga, dat een Friese naam moest krijgen.

Hij weersprak het belang van de parochienamen (Sint Annaparochie, Sint Jacobiparochie en Vrouwenparochie). Die waren er alleen door de katholieke kerk gekomen en daarmee hadden de Bilkerts tijdens de beeldenstorm hartstochtelijk afgerekend, zo hield hij zijn mederaadsleden voor.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Jacobiparochie, 29 mei 2009

Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Turen over opgeknapt Sint Jabik

De oudere inwoners van Sint Jacobiparochie werpen goedkeurende blikken over de opgeknapte straten van hun dorp. Gisteren was de feestelijke opening van de gerenoveerde Hofstraat, Claes Barthoutstraat en de Steven Willemstraat. Er is onder meer een dubbele riolering aangelegd, er zijn fruitbomen geplaatst en de tegels in het trottoir zijn vervangen door klassieke straatklinkers.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 29 mei 2009

Angst voor fusiefuik bij fracties Het Bildt

Het woord fusie is nog steeds taboe in de raadszaal van Het Bildt. Alle fracties willen wel de samenwerking van de Middelsee-gemeenten versterken, maar alleen met behoud van zelfstandigheid. De VVD noemt het Middelsee-verband echter zwak, terwijl het volgens Frije Bilkerts (FB) een fusiefuik is.

CDA, PvdA en Werkgroep Het Bildt (WB) hebben wel vertrouwen in Middelsee (Menaldumadeel, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Het Bildt). Volgens het CDA kan intensief samenwerken net zo effectief zijn als een fusie. PvdA en WB hechten aan het behoud van zelfstandigheid en geloven ook dat het Middelsee-verband dit mogelijk maakt.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Stiens, 28 mei 2009

P.P.J. Noël: De vrijage

Ondernemers Middelsee: zoek andere partners

De besturen van de ondernemersverenigingen van de Middelsee gemeentes vinden de plannen voor intensievere samenwerking tussen de gemeentes Leeuwarderadeel, Het Bildt, Ferwerderadiel en Menaldumadeel maar niets. De gemeentes kunnen maar beter op zoek gaan naar andere partners dan de "krampachtige vrijage" tussen de vier voort te zetten.

Dat zei voorzitter Jochem Baltjes van de Ondernemers Vereniging Stiens (OVL) gisteravond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Leeuwarderadeel. Baltjes kondigde aan dat de ondernemersverenigingen een enquęte onder hun leden gaan houden om uit te vinden wat die er precies van vinden. Volgens Baltjes ziet de OVL meer heil in samenwerking en zelfs een fusie met Leeuwarden.

Bron: Leeuwarder Courant

Stiens, 27 mei 2009

foto: gemeente Leeuwarderadeel

Briljanten huwelijk voor de heer en mevrouw de Vries - Bil

Op maandag 25 mei jl. vierden de heer en mevrouw de Vries - Bil het feit dat zij 65 jaar geleden in het huwelijk traden. Het echtpaar trouwde destijds in Het Bildt waar ze vervolgens jaren bleven wonen. Sinds een jaar woont het echtpaar in het verzorgingshuis Skilhiem in Stiens.

Samen met familieleden en bewoners van het verzorgingshuis werd in de recreatiezaal - onder het genot van een aangekleed bakje koffie - stil gestaan bij dit heugelijke feit. Uiteraard kwam ook burgemeester Eric ter Keurs langs om het briljanten echtpaar te feliciteren. Namens het gemeentebestuur overhandigde hij hen een mooi bos bloemen.

Bron: gemeente Leeuwarderadeel

Sint Annaparochie, 27 mei 2009

Foto LC

Raad laat Bildtse namen maar schieten

De plaatsnamen op Het Bildt worden niet officieel Bildtstalig. In de raad is de meerderheid voor handhaving van de huidige Nederlandstalige namen. Een amendement van Frije Bilkerts en Werkgroep Het Bildt om Bildtse plaatsnamen in te voeren, haalt het morgenavond niet.

Na de commissievergadering van twee weken geleden leek er hoop te gloren voor de Bildtse namen. Twee grote fracties, Werkgroep Het Bildt en het CDA, bleken op de wip te zitten. De partijen hadden nog geen standpunt ingenomen, maar in de wandelgangen klonk sympathie voor het idee van Bildtse plaatsnamen. Verrassend omdat de animo zich tot dan toe beperkte tot de eenmansfractie Frije Bilkerts, ofwel Leendert Ferwerda.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

St.-Annaparochie, 26 mei 2009

Jorn Goldenbeld winnaar energiebesparingspakket

Foto gemeente het Bildt

Tijdens de open dag van de gemeente het Bildt op zaterdag 16 mei, konden de bezoekers meedoen aan een prijsvraag en hiermee een energiebespaarpakket winnen. In dit pakket zaten onder andere allerhande spaarlampen, tochtstrips, een waterbesparende douchekop en een standby-killer. De gemeente het Bildt heeft energiebesparing hoog in het vaandel staan.

Er kwamen in totaal 165 reacties binnen. Sommige deelnemers hadden zelfs hele berekeningen gemaakt. Uiteindelijk was het Jorn Goldenbeld uit St.- Jacobiparochie die het dichtst bij het juiste antwoord zat. De panelen hebben ruim 59 duizend kWh opgeleverd, Jorn had als antwoord 60.625 kWh gegeven. Brenda van der Laan, de moeder van Jorn nam de prijs namens hem in ontvangst van wethouder Nel Haarsma.

Bron: gemeente het Bildt

Harlingen, 26 mei 2009

Twee inbrekers aangehouden

De politie heeft maandagnacht op de Kimswerderweg twee mannen aangehouden op verdenking van inbraak. Na een melding dat iemand bij een oude fabriek een paar fietsen had zien liggen, gingen agenten ter plaatse. Uit het gebouw kwamen een 41-jarige man uit Minnertsga en een 27-jarige man uit Kimswerd gelopen. In de tas die zij bij zich droegen werden koperen kabels gevonden.

Hierop werden de mannen aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Bij fouillering werden bij de 27-jarige nog een aantal zakjes wiet aangetroffen. Deze werden in beslag genomen en vernietigd.

 

Bron: www.politie.nl

St.-Annaparochie, 25 mei 2009

Nieuwe bewoners voor de plantsoenvijver

foto: Jan Bonefaas

Onder toeziend oog van wethouder Hans Kaper betrokken vorige week de nieuwe bewoners van de plantsoenvijver achter het gemeentehuis hun onderkomen.

Diverse Goud- en Zilverwindes werden uitgezet in de vernieuwde vijver. De leden van “De deinende dobber” hadden vorige jaar de vijver al leeggepompt en de vissen elders uitgezet. Nu zorgden zij ervoor dat de vijver opnieuw bevolkt werd. Aan Hans Kaper was het de eer om de eerste vis uit te zetten.

 

Bron: gemeente het Bildt

Leeuwarden, 25 mei 2009

Ds. R. Akse doet intrede bij dopersen

Ds. Roelof Akse (45) uit De Westereen is gisteren bevestigd als predikant van de Doopsgezinde Gemeente in Leeuwarden. Akse was 23 jaar werkzaam als verpleegkundige bij Talant in Kollum en combineerde dat tot dusver met zijn werk als pastor in De Westereen. Nu gaat hij zich volledig toeleggen op het predikantschap. Voor vier dagen in Leeuwarden en parttime in Het Bildt.

Ds. Akse las een citaat uit een boek van Albert Schweitzer (1875-1965), Eerbied voor het leven. Het citaat ging over hoe de lutherse theoloog, filosoof en zendingsarts aankeek tegen de eerbied voor het leven, in samenhang met de filosofie. Schweitzer is voor Akse, geboren in Kollum, een grote inspiratiebron. Ook hoe de Duitser aankeek tegen Gods schepping.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 24 mei 2009

Daniël Iseger koning in Sint Annaparochie

Foto KNKB

Het kaatspartuur van Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei en Daniël Iseger heeft zondag de vrijeformatiepartij voor hoofdklassers gewonnen in Sint Annaparochie. In de finale waren ze met 5-0 en 6-6 veel te sterk voor het trio Martijn Olijnsma, Hylke Bruinsma en Douwe Groenendijk. Achterinse Iseger werd tot koning van de partij uitgeroepen.

Het partuur Van der Bos boekte op weg naar de finale een belangrijke zege op het partuur van Johan van der Meulen, Jacob Wassenaar en Marten Feenstra. Dat drietal had de eerste twee vrijeformatiepartijen van het seizoen gewonnen, telkens in de finale tegen trio Van der Bos. Nu namen Van der Bos c.s revanche. In de halve finale werd het 5-3 en 6-6 in hun voordeel.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 23 mei 2009

Boeren blijven investeren bij lage melkprijs

Veel melkveehouders hebben in de afgelopen jaren nieuwe stallen gebouwd of zijn daar nu mee bezig. "Dat leidt niet direct tot problemen, zelfs met de slechte opbrengstprijzen van rond de 20 tot 25 cent per liter", zegt Gerben Epema van Rabobank Noordoost Friesland. "De financieringen zijn niet gebaseerd op de hoge prijzen van vorig jaar, bijna vijftig cent per liter, maar op een prijs van rond de dertig cent per liter. Nu we daar onder zitten, zijn er incidenteel boeren die problemen hebben. Maar dan is het meestal een kwestie van de financiering aanpassen." Voor de boeren in kwestie betekent dit het tijdelijk opschorten of verlagen van de aflossingen.

Voor bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie kunnen de extra opdrachten uit de melkveehouderij de afgenomen interesse in de huizenmarkt gedeeltelijk compenseren. 'Want in die markt zijn er duidelijk minder opdrachten. Dit jaar en volgend jaar draaien we binnen ons totale bedrijf naar verwachting 10 procent minder omzet. Maar dan verwachten we wel dat de bodem is bereikt", zegt directeur Arjen Lont. Bij het bouwbedrijf werken in totaal 110 mensen.

Bron: Friesch Dagblad
Lees het hele bericht >>

Le Bourg d'Oisans, 22 mei 2009

Beklimming Alpe d'Huez succes

Foto LC

De beklimming van de Alpe d'Huez door lezers van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden is succesvol verlopen. Er kwamen vrijdagmiddag 408 fietsers over de finish na een klim van bijna 14 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 procent.

Als eerste Fries kwam Gerrit Kramer uit Bolsward boven in 1:02:49. Nienke Vijver uit Emmeloord had de meeste tijd nodig: 3:28:11. Tibert Breimer uit Assen realiseerde de snelste tijd van alle deelnemers: Hij ging al na 54 minuten en 43 seconden over de meet.

Er waren zeven deelnemers van het Bildt (in volgorde van binnenkomst): Henk Jan van Dalfsen. Minnertsga; Nanne Pieter van der Kooi, St. Annaparochie; Anneke van Dalfsen, St. Annaparochie; Klaas Dankert, St. Annaparochie; Gerrit van Dalfsen, Minnertsga; Auke Veenstra, St. Annaparochie; Jelle Veenstra, St. Annaparochie. Zij haalden allemaal de eindstreep.

Bron: Leeuwarder Courant
Zie hier de tijden en van alle deelnemers een video van de finish >>

Sint Annaparochie, 22 mei 2009

Rijden onder invloed in St Annaparochie

De politie heeft woensdagavond rond 18:00 uur een 65-jarige inwoner van Dronrijp proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol.

Agenten zagen de man in zijn auto op de Hemmemaweg rijden. Tijdens een controle roken zij dat de man alcohol had gedronken. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 815 ug/l blies. Naast een proces-verbaal werd het rijbewijs van de automobilist ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 9 uur.

 

Bron: Regio Noordwest Fryslân

Tzummarum, 21 mei 2009

'Oude' Wassenaar als vanouds

Foto KNKB

Chris Wassenaar zette vorig jaar een punt achter zijn memorabele carrière als kaatser, maar de Minnertsgaster bleef beschikbaar voor afdelingspartijen. Op Hemelvaartsdag leidde 'El Gigante' het afdelingspartuur van Minnertsga naar de overwinning in Tzummarum. In de finale werd het favoriete partuur van Witmarsum met 5-2 en 6-6 verslagen door Wassenaar en zijn maten Klaas Anne Terpstra en Hylke Bruinsma.

Wassenaar was als vanouds op de generale van de Bondspartij, die op Pinkstermaandag in Franeker wordt gehouden. Zeker in de finale waren zijn opslagen soms om moedeloos van te worden voor de perkspelers van Witmarsum, Herman Sprik en Gert Jan Meekma. Folkert van der Wei nam de plek van Sprik in het perk nog over, maar hoewel Wassenaar een terugslag kende, was een nederlaag niet af te wenden.

De derde prijs ging naar het partuur van Heerenveen. Vierde prijzen waren er voor Stiens, Goutum en Sint Annaparochie.

Bron: Leeuwarder Courant

Nij Altoenae, 19 mei 2009

Nij Altoenae op oproep nog Sint Annaparochie

foto: Omrop Fryslân

De dorpsstatus die Nij Altoenae inmiddels een jaar heeft, is nog niet doorgedrongen tot de oproepkaarten voor de Europese parlementsverkiezingen. Ongeveer vijfhonderd inwoners van het nieuwe dorpje zijn opgeroepen te stemmen in het lokaal achter de kerk aan de Schuringaweg in... Sint Annaparochie.

Dit adres ligt echter al meer dan eenjaar in Nij Altoenae. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het misgegaan is. Er is sprake van een fout in het gemeentelijk systeem. In overleg met de kiesraad in Den Haag is besloten om voor de zekerheid alle vijfhonderd kiesgerechtigden een nieuwe oproepkaart te sturen. De kaarten waren wel op Nij Altoenae geadresseerd.

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Annaparochie, 19 mei 2009

Spectaculair volleybalevenement voor jongeren van 12 t/m 18 jaar!

Op woensdag 27 mei vindt op de skeelerbaan aan de Hartman Sannesstraat in St. Annaparochie een spectaculair UVX-event plaats. Alle jongeren tussen 12 en 18 jaar uit de gemeente Het Bildt kunnen kennismaken met UVX. UVX staat voor de Ultimate Volley Xperience en is een initiatief van de Nederlandse Volleybal Bond. UVX organiseert volleybalevenementen voor jongeren op unieke locaties. UVX bestaat uit een volleybaltoernooi, met daarbij allerlei coole side-events zoals muziek, loungekussens, WII`s, Fast Smashing, gamecorners en andere nieuwe trends. Jongeren kunnen zich voor dit event aanmelden met een team van vier personen via www.uvx.nl, door een e-mail te sturen naar patrick@uvx.nl of via inschrijfformulieren op CSG Ulbe van Houten en Piter Jelles St. Annaparochie.

Het UVX-event in Het Bildt wordt georganiseerd door de Nederlandse Volleybal Bond, in samenwerking met het breedtesportproject GO-4 Sport. UVX organiseert naast evenementen in Friesland op het moment ook evenementen in Utrecht, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Hengelo, Eindhoven.

Bron: www.uvx.nl

Stiens, 19 mei 2009

Middelsee sluit fusie niet langer uit

Een fusie op termijn is voor alle vier Middelseegemeentes nu bespreekbaar. Tot dusver wilde alleen Leeuwarderadeel praten over een fusie. Voor Menameradiel, Ferwerderadiel en Het Bildt was alleen een vergaande vorm van samenwerking bespreekbaar. Nu willen ook deze drie praten over fusie. Niet onmiddellijk, maar over vier jaar.

Het samenwerkingsverband hoopt met een fusie op termijn te voorkomen dat de gemeente Leeuwarderadeel in de armen van Leeuwarden wordt gedreven. Een deel van de gemeenteraad van Leeuwarderadeel denkt dat de gemeente beter af is met een fusie met de grote buurgemeente. Men vreest dat de gemeente het niet redt om nog lang zelfstandig te blijven.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

St.-Annaparochie, 18 mei 2009

Druk bezochte open dag Gemeente het Bildt

Op zaterdag 16 mei hield de Gemeente het Bildt een open dag. Enkele honderden bezoekers kwamen naar het vernieuwde gemeentehuis. Tijdens deze bijzondere dag kreeg de Gemeente het Bildt de Fairtradetitel.

In en rond het gemeentehuis en de brandweerkazerne was van alles te doen. Er was een tentoonstelling over de historie van het gemeentehuis, bezoekers konden een rondleiding krijgen door het plantsoen en er was onder andere muziek van een djembegroep.

Bron: gemeente het Bildt/

Sint Anne, 16 maaije 2009

It Bilt FairTrade-gemeente

FairTrade-produkten oan 'e man brocht, foto: Omrop Fryslân

Gemeente It Bilt is sneon útroppen ta earste FairTrade-gemeente yn ús provinsje en de tredde yn Nederlân. De titel FairTrade-gemeente krige It Bildt fia in fideoferbining fan Jan Pronk. De âld-minister fan ûntwikkelingsgearwurking is sjueryfoarsitter fan 'e lanlke FairTrade-gemeente kampanje.

FairTrade betsjut eerlike hannel. It hâldt yn dat arbeiders út earme lannen dy't de produkten meitsje in goeie finansjele fergoeding krije.

Gemeente It Bilt hat de titel krigen om't tal fan űndernimmers FairTrade produkten ferkeapje en om't op it gemeentehűs ek gebrűk makke wurdt fan FairTrade produkten.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Sjoch reportaazje Omrop Fryslân >>

St.-Annaparochie, 16 mei 2009

Bouwer Lont vindt medicijn tegen leegstand

Bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie heeft de verkoop van zijn nieuwbouwhuizen vlotgetrokken met een zelf bedacht medicijn. In april besloot de projectontwikkelaar om kandidaat-kopers een aflossingsvrije hypotheek aan te bieden met een looptijd van twee jaar tegen een rente van 2,85 procent. 'A-financial label', heette de vondst. Het aanbod prikkelde de nieuwsgierigheid van kopers.

Van de vijf nieuwbouwwoningen in Harlingen, Berlikum en Sint Annaparochie raakte Lont er drie snel kwijt. En een vierde is in optie, meldt woordvoerder Romke Hekstra. Het bijzondere is dat de Lont-hypotheek vooral als 'tricker' blijkt te functioneren: de drie eerste kopers waren er wel door aangetrokken, maar deden uiteindelijk zaken met een echte bank. Hekstra laat weten de vondst te melden aan de brancheorganisatie NVB, zodat collega-ontwikkelaars er ook hun voordeel mee kunnen doen.

Bron: Leeuwarder Courant

Leeuwarden, 15 mei 2009

Oplichter was vooral katvanger

Met een 29-jarige man uit het Gelderse Vierhouten als stroman, zette een groepje oplichters een nepbedrijf op dat valse facturen rondstuurde. Het bedrijf was zogenaamd gespecialiseerd in het schoonmaken van waterleidingen en stuurde valse facturen rond voor werkzaamheden die nooit waren verricht. Op de rekeningen stond een adres dat in werkelijkheid een kraakpand in Kollumerzwaag bleek te zijn.

De man op wiens naam het bedrijf stond, moest zich vrijdag voor de rechter verantwoorden. Hij kwam niet op de zitting. Vooral horecabedrijven waren het doelwit van de oplichters. Onder andere een chinees restaurant in Stiens, een restaurant in Sint Annaparochie en wegrestaurant Routiers in Zurich ontvingen rekeningen. Door de knullige opmaak van de nota's hadden de eigenaren meestal gauw in de gaten dat er iets niet klopte.

Bron: WâldNet
Lees het hele bericht >>

St.-Annaparochie, 15 mei 2009

Het Bildt weer schoon dankzij de Himmelwike

foto: gemeente het Bildt

In het kader van de Himmelwike staken op maandagavond 11 mei een aantal raadsleden, een wethouder en ambtenaren van de gemeente de handen uit de mouwen. In St.-Annaparochie haalden zij maar liefst acht vuilniszakken vol afval op. Vooral veel vuil werd er gevonden aan het voetpad langs de waterkant in de omgeving van de Rooms Katholieke kerk.

De schoolkinderen in de gemeente waren deze week ook volop bezig om hun omgeving schoon te houden. Wethouder Nel Haarma zocht kinderen van c.b.s. de Korenaar in Oudebildtzijl op om hen te helpen met de opruimingswerkzaamheden.

Bron: www.hetbildt.nl

Nij Altoenae, 15 mei 2009

Weer foute stemkaarten

foto www.bildtweb.nl

Mochten we twee jaar geleden 'de Staten van het Bildt' kiezen, nu kunnen de kiezers uit kiesdistrict 3 (Nij Altoenae) niet stemmen. De plaats waar ze moeten stemmen bestaat niet meer.

Ze moeten zoals altijd in het lokaal achter de gereformeerde kerk stemmen, alleen ligt dat lokaal al een aantal jaren niet meer in Sint Annaparochie, maar in Nij Altoenae.

Na al de heisa die dat destijds heeft opgeleverd zou je denken dat dat toch tot het gemeentehuis was doorgedrongen.

(klik op foto voor grotere afbeelding)

Bron: www.bildtweb.nl

Beetsterzwaag, 14 mei 2009

Verkweldering gaat verder op Bildtpollen

foto: Dico de Klein (gescand)

In Noard-Fryslan Bûtendyks wordt tussen Zwarte Haan en de pier boven Holwerd sinds 2001 een natuurontwikkelingsproject van internationale betekenis uitgevoerd. Zomerpolders worden omgevormd tot nieuwe kwelders, terwijl de kwaliteitvan bestaande kwelders wordt opgekrikt. Het begon allemaal op het Noarderleech, waar het zeewater werd toegelaten. Dit jaar krijgt de proefverkweldering een vervolg op de Bildtpollen.

De Bildtpollen vormen het meest westelijk gelegen deel van Noard-Fryslan Bûtendyks. Het gebied begint bij Zwarte Haan en kent zijn begrenzing ter hoogte van Nieuwebildtzijl. Voor sommigen is Bûtendyks het barre einde van de wereld, voor anderen het begin van iets heel moois: hier komt het grootste aaneengesloten kweldergebied van Europa! It Fryske Gea heeft er maar liefst 3.910 hectare buitendijks land in beheer.

Bron: It Fryske Gea, zomer 2009
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 14 maaije 2009

Politiechef: bureaus mogen wel dicht

foto Leeuwarder Courant

Kleine politiebureaus hoeven niet per se open te blijven. Ze worden minimaal bezocht door burgers en zijn een verspilling van geld en mankracht. Agenten kunnen beter aangiftes opnemen bij de mensen thuis.

Dit heeft politiechef Johannes Holwerda van team Middelsee woensdagavond tegen de raadscommissie van Het Bildt gezegd.

Een politiebureau is maar een gebouw, stelt Holwerda. Omdat de aanloop zo gering is, kunnen de agenten beter de straat op. "In gebou is net wichtich. Kontakt mei de minsken wol."

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 14 mei 2009

Bloemetjesmarkt obs 't Fonnemint

Op het schoolplein van OBS `t Fonnemint wordt een bloemetjesmarkt georganiseerd ten bate van Kika. Voor jong & oud zijn er leuke activiteiten, er is een gezellig terras met lekkere versnaperingen & muziek en natuurlijk is er volop keus uit tuinplantjes en diverse tuinartikelen (nieuw & tweedehands).

Komt allen op woensdag 20 mei 2009 van 14.00 tot 16.00 uur bij obs `t Fonnemint. Dordtsestraat 40 te St Annaparochie. (bij slecht weer in de school )

De opbrengst gaat naar KiKa (Kinderen Kankervrij), www.kika.nl
Dus.....komt allen & steun het goede doel!

Bron: Bildtweb.nl

Sint Anne, 14 maaije 2009

It Bilt is Fairtradegemeente

It Bilt is de earste Fryske Fairtradegemeente en de tredde yn Nederlân. In lokale wurkgroep hat moannenlang wurke om it safier te krijen.

Dankzij de financiele steun van Wonen Noordwest Friesland kan Ouwe-Syl en omgeving beschikken over een zeer fraaie website. De dorpssite commissie is in haar nopjes met het eindresultaat!

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Wethâlder Nel Haarsma fan It Bilt >>

Sint Annaparochie, 14 mei 2009

Mogelijk ook Bildtse plaatsnamen

De plaatsnamen op Het Bildt worden mogelijk officieel Bildtstalig. Twee grote raadsfracties, het CDA en Werkgroep Het Bildt, sluiten niet uit dat ze over twee weken zullen stemmen voor Bildtse plaatsnamen. Samen met fervent voorstander Leendert Ferwerda (Frije Bilkerts) zouden ze een meerderheid in de raad hebben.

De gemeente praat over de plaatsnamen, omdat ze die voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen formeel moet vaststellen. Het college wil de Nederlandstalige plaatsnamen opgeven. Ferwerda pleit er juist hartstochtelijk voor om de Bildtse plaatsnamen nu de officiële te maken. Het Friestalige dorp Minnertsga zou een officiële Friese plaatsnaam moeten krijgen.

Bron: Leeuwarder Courant

Ouwe-Syl, 13 mei 2009

Lancering website Ouwe-Syl

Dinsdag 12 mei is de nieuwe website voor Ouwe-Syl gelanceerd. Tijdens een workshopavond in Nij Andringastate (Marssum) is de site aan de dorpsbelangen uit de regio gepresenteerd. De website is gebouwd door communicatiebureau Terp 10 uit Oosterbierum.

Dankzij de financiele steun van Wonen Noordwest Friesland kan Ouwe-Syl en omgeving beschikken over een zeer fraaie website. De dorpssite commissie is in haar nopjes met het eindresultaat!

Bron: www.ouwe-syl.nl

Vrouwenparochie, 11 mei 2009

Machtig malen in mystieke molen

Molenaar Jan Braaksma betreedt de opgeknapte molen bij Vrouwenparochie. Foto LC/Wietze Landman (gescand)

Zo'n vijftig Friese molens en gemalen waren zaterdag en zondag open voor publiek tijdens het nationale molen- en gemalen weekeinde. Zo ook het mysterieuze, tweedehands exemplaar in Vrouwenparochie.

De molen vol geheimen kan weer draaien. De Vrouwbuurstermolen bij Vrouwenparochie onderging het afgelopen anderhalf jaar een flinke renovatie. Zaterdag viert de stichting de geslaagde opknapbeurt, maar dit weekeinde namen nieuwsgierigen al een kijkje tijdens het nationale molenen gemalenweekeinde.

"Elkenien mei in bytsje ferstân fan műnen begrypt neat fan dizze műne", zegt molenaar Jan Braaksma uit Vrouwenparochie. Al twaalf jaar laat hij regelmatig de wieken van de graanmolen aan de Ouwe Rij draaien.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Jabik, 10 mei 2009

Eerste pleinfeest St.Jabik groot succes

Zaterdag 9 mei was het dan zover, het eerste pleinfeest voor "de Groate kerk" kon gevierd worden. Stichting JACPOP was de bedenker van dit feest en heeft dit samen met Nan en Wil van cafe "de Brouwerij", de KV en SV Friesland georganiseerd. Vanaf 13.00 uur was er van alles te beleven, een Bildtse fiets & wandeltocht en straatkaatsen dus voor elk wat wils. Het feest werd vanaf 15.00 uur opgefleurd met de muziek van de Shantykoren uit Goutum en de butsoekers uit St.Annaparochie wat bij veel St.Jabuursters in de smaak viel.

Om 17.00 uur opende wethouder Hans Kaper, staande op een trap, de Astronomische activiteiten op Het Bildt, de donkerste gemeente van het land. In "de Groate kerk" werd een tentoonstelling gehouden , vele mooie foto’s van exploderende sterren en of planeten en mooie tekeningen van de groepen 5 en 6. Na deze toespraak barste het feest in en voor de tent pas echt los. Maar liefst zes bands speelden de sterren van de hemel zogezegd. Gyn Idee, Bob a Job, Spyker, Addictive 2x, Highway 54 en Melanocaster. Addictive speelde twee keer omdat de zevende band, The Clitt, moest afhaken.

Eigelijk was het een kleintje kermis, de sfeer opperbest, mooi weer, mooie muziek voor elk wat wils en een lekker hapje en drankje. Dat er extra bier moest worden gebracht zegt genoeg over de ca 500 bezoekers. Bertus vindt dat de stichting JACPOP met dit feest een bovenslag heeft gemaakt en hij hoopt dat het niet bij één keer blijft.

Bron: www.sintjabik.nl
Meer foto's >>

Leeuwarden, 10 mei 2009

Winkelpersoneel pakt dief

De politie heeft zaterdagmiddag een 45-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal bij in een bedrijf aan de Harlingertrekweg. Het personeel zag dat twee mannen iets wegnamen en vervolgens de winkel uit renden. Zij aarzelden geen moment en zetten de achtervolging in. Toen één van de verdachten over een heg probeerde te springen kwam hij ten val waarna de winkelmedewerkers de man konden pakken.

Zij belden direct via 1-1-2 de politie en droegen de man aan hen over. Hij is voor verhoor op het politiebureau ingesloten. Een zoekslag in de omgeving naar de tweede verdachte, leverde helaas niets op. Wel trof men de auto aan waar gestolen steeksleutels in lagen. De aangetroffen steeksleutels werden in beslag genomen.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 7 mei 2009

Bildts college en raad ruimen zwerfafval

Leden van het Bildtse college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad zullen maandag 11 mei vanaf 19.00 uur zwerfafval opruimen bij het gemeentehuis in St.- Annaparochie.

Van maandag 11 mei tot en met vrijdag 15 mei wordt op het Bildt de jaarlijkse Himmelwike gehouden. Aan deze actie wordt doen zeven basisscholen uit het Bildt mee. De Himmelwike op het Bildt is een schoonmaakactie waarbij zwerfvuil door schoolkinderen wordt opgeruimd. De Himmelwike wordt georganiseerd en ondersteund door Omrin.

Het gemeentebestuur van het Bildt hecht veel waarde aan dit initiatief van Omrin en steekt daarom zelf ook de handen uit de mouwen. Te beginnen op maandagavond bij het gemeentehuis: "De aanwezigheid van zwerfafval is een algemeen maatschappelijk probleem. Wij willen het Bildt graag schoon en ruimtelijk houden. Het is dan ook belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd met dit probleem in aanraking komen. Bijvoorbeeld via deze Himmelwike. En omdat we het niet alleen bij mooie lovende woorden willen laten, geven we zelf ook graag het goede voorbeeld", zegt wethouder Nel Haarsma.

Bron: Persbericht gemeente het Bildt

St.-Jabik, 6 mei 2009

Wandel en fiettocht pleinfeest 2009

Zaterdag 9 Mei wordt door Jacpop een groot pleinfeest georganiseerd op het plein voor de Groate Kerk in Sint Jabik. Jacpop staat voor muziek en dat is er dan ook 7 Bildtse bands zullen vanaf 17.00 uur optreden in een open tent en de toegang is gratis. Zie www.jacpop.nl.

Om 13.00 uur gaat de Bildtse Toerfietstocht en de wandeltocht van start. De Sportvereniging Friesland is gevraagd dit sportevenement te organiseren voor iedereen die deze dag even lekker ontspannen en recreatief actief bezig willen zijn. De fietsers en wandelaars kunnen starten van 13.00 uur tot 14.00 uur. Voor € 5,00 senioren of € 2,50 jeugd kan men meedoen aan de fiets- en wandeltocht. De Fietstocht is uitgezet op Het Bildt. Vanaf Sint Jabik gaat het via St.Anna, Vrouwbuurt naar Oudebildtzijl en Nieuwebildtdijk Nij Altoenae, Swarte Haan Oosthoek, Westhoek en Minnertsga. Deze is 40 km. maar er kan ook 10 of 20 km worden gefietst.

Bron: www.sintjabik.nl

Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 5 mei 2009

Een Bilkert met passie voor bomen

Jan Feitsma heeft als hovenier menig boompje geplant in Friesland, zoals aan dit laantje in Oude Biltdijk. Die staan er inmiddels 35 jaar.	Foto LC/Marcel van Kammen

Bilkerts houden van akkers met aardappelen en bieten. Maar uitzonderingen bevestigen de regel, zo bewijst Jan Feitsma uit Sint Annaparochie. Hij houdt van bomen en plantte ze in de hele provincie. Nu gaat hij met pensioen.

Als Jan Feitsma (68) uit Sint Annaparochie door Friesland toert, heeft hij zelden twee handen aan het stuur. Voortdurend wijst hij naar bomensingels en erfbeplantingen die hij en zijn medewerkers hebben geplant. Het zijn er de afgelopen veertig jaar ruim 25.000 geweest en nog eens vele duizenden heesters en struiken, schat Feitsma die per l mei zijn groenvoorzieningbedrijf heeft verkocht aan Verhpeve Groen in Jirnsum.

De afgelopen jaren moest hij meerdere van die bomen ook weer kappen. Vanwege nieuwbouw of uitbreiding van bestaande activiteiten. "En dat gaat hem aan het hart", weet echtgenote Marietje Feitsma. "Want bij Jan heeft iedere boom zijn eigen geschiedenis."

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Vrouwenparochie, 5 mei april 2009

Doorgaande weg Vrouwenparochie moet 'dorpser'

De doorgaande weg door Vrouwenparochie moet een 'dorpsere' uitstraling krijgen, zodat het verkeer langzamer gaat rijden. Dit staat in de dorpsvisie van Vrouwenparochie.

Op de N393 (J.P. van der Bildtstraat/Waling Dijkstrastraat) gebeuren in de praktijk weinig ongelukken, maar het snel rijdende verkeer geeft de inwoners een onveilig gevoel en zorgt ook voor geluidsoverlast. Door de lange, rechte en brede weg een ander straatbeeld te geven, gaat het verkeer vanzelf langzamer rijden, zo is de gedachte.

Bron: Leeuwarder Courant

Vrouwenparochie, 4 mei 2009

Presentatie dorpsvisie Vrouwenparochie

Na een periode van overleg met de bewoners, diverse verenigingen enz. ligt er na twee jaar de dorpsvisie 2009-2019 Vrouwenparochie klaar. Belangrijke onderwerpen waarin Vrouwenparochie in de periode tot 2019 aandacht en aan de slag wil zijn: Verkeer en veiligheid, Wonen en Sport, welzijn en recreatie.

Op 14 mei van af 18:45 zal met de raadsleden van het Bildt en genodigden een rondrit door Vrouwenparochie gemaakt worden. Tijdens deze rit worden de diverse onderdelen van de dorpsvisie plaatselijk toegelicht. Na afloop zal onder leiding van Geert van Tuinen in het dorpshuis de Kyfhűeck de raad en het dorp gevraagd te reageren op de dorpsvisie. Er zal hier ook nog door middel van een presentatie even in het kort uitleg worden gegeven over de dorpsvisie. Rond 21.30 uur sluiten wordt het et officiële deel van de avond afgesloten. Er is dan nog gelegenheid om op informele wijze even met elkaar van gedachten te wisselen.

Met Bildtse groetnis, Laas Bonnema (werkgroeplid dorpsvisie).

Bron: www.froubuurt.nl

Sint Annaparochie, 4 mei april 2009

Start wijziging oud papier inzameling

In april heeft u een brief ontvangen van Omrin en gemeente over de wijziging van de oud papier inzameling en de nieuwe containers. Hierin is echter nog niet aangegeven vanaf wanneer de nieuwe inzameling voor oud papier start. De nieuwe inzameling start voor het eerst op donderdagavond 7 mei as. in St.-Annaparochie. Vanaf 7 mei moet u voortaan alleen nog gebruik maken van de container voor oud papier. Over de exacte datum waarop de container voor oud papier bij u wordt geleegd is afhankelijk van uw straat en woonplaats.

Op de website van gemeente het Bildt vindt u de datum waarop het oud papier in mei bij u wordt opgehaald. Ook kunt u voor de exakte datum waarop uw container wordt geleegd nu ook de afvalkalender raadplegen via de website www.omrin.nl via download uw afvalkalender en volg de instructies (invoer postcode, huisnummer en jaartal).

(Overigens wordt op de gemeentesite aangegeven dat het papier in Nij Altoenae donderdag 21 mei wordt opgehaald en op de afvalkalender staat een afwijkende datum 19 mei, KD)

Bron: gemeente het Bildt

Nij Altoenae, 4 mei 2009

Nij Altoenae viert Koninginnedag met vrijmarkt bij de Utwyk

Koninginnedag 2009 start zonnig met een lekker temperatuurtje en veel deelnemers aan de Vrijmarkt bij de Utwyk. Er wordt flink onderhandeld over prijs en garantievoorwaarden. Spelletjes, maar ook antiek gaat over de toonbank. Kleding, sieraden, er is voor elk wat te koop. Klein kraampjes, maar ook grote kramen. Zou de TV ook verkocht zijn?

Door de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn, komt er ook in Nij Altoenae een abrupt einde aan dag, die zo feestelijk en zonnig begonnen was.

Bron: www.nij-altoenae.nl
Meer foto's >>

Westhoek, 2 mei 2009

Wandelen over de kwelder

Foto LC/Niels Westra (gescand)

Zeedamp of niet, menig wandelaar liet zich gisteren verleiden tot een tochtje over de kwelder achter de dijk bij de Bildtse Westhoek.

Bron: Leeuwarder Courant
Foto LC/Niels Westra (gescand)

Sint Annaparochie, 30 april 2009

Met zijn allen tegen zwerfafval in de Himmelwike

Zwerfafval u kent het vast wel. Een drinkblikje dat achteloos in de berm is gegooid. Een stel vuilniszakken met inhoud die in een sloot zijn gekieperd. Of iemand die geen zin had om het afval van de verbouwing naar de stortplaats te brengen en dit maar in het bos heeft gedeponeerd. Zwervend afval vormt een grote bron van ergernis. Iemand die wordt betrapt bij het dumpen van afval kan rekenen op een fikse boete die soms wel op kan lopen tot enige honderden euro’s.

Van 11 tot en met 15 mei aanstaande zal de Himmelwike in onze gemeente worden georganiseerd. De Himmelwike is een initiatief van Omrin. De gemeente het Bildt werkt hier natuurlijk graag aan mee. Omdat je niet jong genoeg kan beginnen aan het werken aan een schoon milieu, doen diverse basisscholen uit de gemeente ook mee. Het college van burgemeester en wethouders zal in het kader van deze week ook de handen uit de mouwen steken. Gewapend met prikstok en vuilniszak zal ook het gemeentebestuur meehelpen aan een schone gemeente.
Deelname aan de Himmelwike is nog mogelijk. Ga hiervoor naar de website www.himmelwike.nl.

Bron: gemeente het Bildt

Vrouwenparochie, 30 april 2009

Stienser wijst bom in elfstedenroute aan

Jan van der Leij bij de plek aan de Alde Riid waar 65 jaar geleden een blindganger in het water viel. Foto LC/Niels Westra (gescand)

Zeven keer schaatsten deelnemers aan de Elfstedentocht er over heen. Een blindganger die in 1944 in de Alde Riid bij Vrouwenparochie viel. Stienser Jan van der Leij zag hem vallen en wijst 65 jaar later de plek aan waar de bom terecht kwam.

Jan van der Leij uit Stiens was een jongetje van een jaar of dertien toen hij op een vroege ochtend in het najaar van het oorlogsjaar 1944 wakker werd van een ver, grommend geluid. Het geluid zwol aan en werd een dreigend gebulder. Jan wist het lawaai onmiddellijk te plaatsen: vliegtuigen, vast en zeker bommenwerpers.

Hij liep naar het raam. Inmiddels was het geluid zo hevig dat zijn oren er pijn van deden. Het gevaarte vloog over zijn toenmalige ouderlijke woning aan de Stienser Dyk bij Vrouwenparochie. Net nadat hij het vliegende gevaarte in het vizier kreeg, viel er een donker sigaarvormig voorwerp uit het toestel.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 30 april 2009

foto LC/Niels Westra (gescand)

Gedenkteken voor soldaat Martijn Rosier

Ter nagedachtenis aan de in Afghanistan omgekomen sergeant Martijn Rosier is gistermiddag in het gemeentehuis in Sint Annaparochie een gedenkteken onthuld. Dat gebeurde in aanwezigheid van Rosiers weduwe en hun veertien maanden oude dochter Tyra. Rendert en Marijn Rosier (foto) zijn ingenomen met het monument voor hun zoon. "Het gemeentehuis is er een goede plek voor. Het is het huis voor alle burgers van Het Bildt. Het voelt als een erkenning voor wat Martijn voor de maatschappij heeft betekent."

De plechtigheid vond plaats in besloten kring. Ook vertegenwoordigers van defensie waren daarbij aanwezig. Rosier kwam op 26 augustus 2007 om het leven door een bermbom. Hij maakte deel uit van een genie-eenheid die bermbommen onschadelijk moest maken. Het initiatief voor het gedenkteken is van het Veteranencomité van Het Bildt. Het gedenkteken is gemaakt door kunstenaar Henk Rusman uit Oudebildtzijl.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 30 april 2009

De Molkerei groeit stevig door met geitenkaas

Els en Hedy Hartog zijn trots op het BRC-certificaat. Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Scoren in een tijd van economische tegenwind is opvallend. De Molkerei in Sint Annaparochie is het gelukt.

Het verhaal van De Molkerei begint zo langzamerhand mythische proporties aan te nemen. Begonnen met een huisgeit en eigen kaasproductie staat er ruim tien jaar later een tapasfabriek in Sint Annaparochie en een kaasmakerij in Oude Bildtzijl. En nieuwe markten lijken open te gaan.

Wekelijks verwerkt de kaasfabriek zo'n 3000 liter geitenmelk en dat moet groeien naar 6000 kilo. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte De Molkerei een omzetstijging van 15 procent. Dat is op zich een bijzondere prestatie, in het licht van de economische tegenwind. Zeker als dit gebeurt met een product dat gericht is op het hogere segment van de markt.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Anne, 29 april 2009

Martijn Rosier kaam yn augustus 2007 om yn Uruzgan

Plakette ûntbleate foar Rosier

De jongste dochter fan de yn Uruzgan omkommen sersjant Martijn Rosier hat tongersdei in plakette ûntbleate ta neitins oan har heit. It barde yn it gemeentehűs fan it Bilt yn Sint Anne. De plakette is makke troch keunstner Henk Rusman út Aldebiltsyl.

Martijn Rosier kaam yn augustus 2007 op 30-jierrige leeftyd om it libben yn Afganistan by in űntploffing fan in bermbom. It betinkingsteken is in inisjatyf fan it Veteranencomité yn de gemeente It Bildt.

Bron: Omrop Fryslân

Minnertsga, 29 april 2009

Koninklijke onderscheiding voor Chris Wassenaar

Foto LC/Catrinus van der Veen

In Friesland zijn er woensdag met 143 koninklijke onderscheidingen zeven lintjes meer dan vorig jaar. Ook landelijk steeg het aantal onderscheidingen met 24 decoraties tot 3572 lintjes.

De bekendste naam in de Friese lijst is waarschijnlijk die van kaatser Chris Wassenaar (36), die daarmee tegelijk de jongste gedecoreerde Fries is. Landelijk gezien hoort hij ook tot de jongsten, maar een 33-jarige veehouder uit Gelderland - actief met een zorgboerderij en binnen de kerk - overtroeft Wassenaar.

Ook waren er onderscheidingen voor Sjoerd Meijer (66) uit St.-Jabik, eigenaar Meijer Plaatbewerking en voor Harmke Zuidema-van der Molen (67) uit Minnertsga. Meijer was onder meer actief voor ondernemersvereniging, het Bildts Overleg en verschillende sportverenigingen. Mevrouw Zuidema-van der Molen was jarenlang actief voor verschillende kerkelijke organisaties, Groene Kruis en Amnesty International.

Bron: Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Bildtweb.nl

Dossier Chris Wassenaar >>

Oerterp, 29 april 2009

De eigner mei syn gier

Rüppellsgier wer thús

De Rüppellsgier dy't sneon binnenbrocht is by de Fûgehelling yn Oerterp is wer ophelle troch syn baas. It giet om in falkenier út België. De man hat syn fûgel moandeitejûn sels ophelle.

It bist wie űntsnapt en waard ôfrűne wykein fűn yn de tún fan de famylje De Jong op de Nijebiltdyk. Dy hawwe de gier nei de fűgelhelling brocht. It bist hie in chip yn syn liif en sadwaande koe de eigner opspoard wurde.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân Harkje nei it petear mei Alco de Jong >>
Omrop Fryslân Sjoch reportaazje Omrop Fryslân >>

Sint Jacobiparochie, 28 april 2009

Aanhanger met rolsteiger gestolen

De politie onderzoekt een inbraak op een terrein aan de Kadal in Sint Jacobiparochie.

Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend werd het slot van het toegangshek geforceerd. Van het terrein werd een aanhangwagen met daarop een rolsteiger gestolen.

Een 34-jarige bewoner van Sint Jacobiparochie deed aangifte.

Bron: www.politie.nl

Nieuwebildtdijk/Ureterp, 27 april 2009

Aardappelboer vangt Rüppelsgier op Bildt

Aardappelboer Alco de Jong heeft zaterdag bij zijn boerderij op de Nieuwebildtdijk een Rüppelsgier gevangen. Het uitgeputte dier aasde bij de familie De Jong op iets te eten. In plaats daarvan gooide de boer een regenjas over de Afrikaanse vogel en stopte hem in een doos.

Sindsdien wordt het dier, Hakuna genaamd, verzorgd bij opvang De Fűgelhelling in Ureterp. Zijn baasje, de valkenier Andy Vandendries uit het Vlaamse Wechelderzande, is onderweg om hem op te halen. Twee weken terug was Hakuna hem ontvlucht.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 25 april 2009

Gedenkteken Rosier

De omgekomen militair Martijn Rosier uit Sint Annaparochie zal een blijvend gedenkteken krijgen met een plaquette in het gemeentehuis in zijn woonplaats.

De sergeant kwam, dertig jaar oud, op 26 augustus 2007 om het leven bij de ontploffing van een bermbom tijdens een missie met zijn eenheid in Afghanistan. Rosier maakte deel uit van een eenheid van de 111 Pantsergenie Compagnie uit Wezep, die bermbommen onschadelijk moest maken.

Het initiatief voor de maquette, die woensdag wordt onthuld, kwam van het Veteranencomité in Het Bildt.

Bron: Leeuwarder Courant

Jirnsum, 24 april 2009

Overname vermaard bomenbedrijf

Frieslands beroemdste bomenplanter, Feitsma Tuinaanleg en Groenvoorziening in Sint Annaparochie, wordt overgenomen door Verhoeve Groen in Jirnsum. Het echtpaar Feitsma wil met pensioen en hun zoon kiest voor de ruitersport.

De vestiging op het Bildt blijft voorlopig gewoon bestaan, maar gaat wel Verhoeve Groen heten. Behalve in bomen is het bedrijf gespecialiseerd In grasperken. Vier medewerkers blijven. In Jirnsum heeft het bedrijf veertig mensen in dienst.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 24 april 2009

Jeugd kan nergens meer spelen in Sint Anne

Voetballen willen ze. Gewoon, op een trapveldje ergens in de buurt, met een paar goaltjes en misschien een hekje er omheen. Maar voor de jeugd die net geen kind meer is, valt er weinig te beleven in Sint Annaparochie. Waar ze wel hun balletje trappen, reageren buurtbewoners geďrriteerd.

Wim IJkema (15), Daniël Lin-denhovius (15) en Kewin Koers (13) pikken het niet langer. Toen ze hoorden dat de Bildtse gemeenteraad gisteravond over het buitenspeelbeleid ging praten, aarzelden ze niet langer. Ze deden er zelf hun zegje.

"De laatste tijd klagen veel ouders dat kinderen te veel binnen zitten bij dit mooie weer. Maar ja, waar kunnen we heen? Hier op Het Bildt zijn niet veel plekken waar de jeugd zich kan vermaken", begint Wim.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Sint Annaparochie, 24 april 2009

Kleinschalige zorgcentra doen het goed

Kleinschalige zorgcentra kennen de minste geldzorgen en hebben het minst te maken met uitwassen van wanbeleid. "Ze kunnen straks tenminste zonder problemen het vakantiegeld aan de medewerkers uitkeren", zei directeur Evert Fokkema van Leppehiem in Akkrum gisteren in Sint Annaparochie. Hij sprak op een symposium ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Zorgcentrum Het Bildt (Beuckelaer).

Waar grote zorginstellingen gebukt gaan onder fusieleed, miljoenentekorten en ingrijpende reorganisaties, verkeren de kleine instellingen In veel rustiger vaarwater. "Wij raakten vorig jaar ook in de rode cijfers, maar zijn er zonder enig ontslag uitgekomen", zegt Fokkema. Niet alleen de werknemers, maar ook de toezichthouders zijn in de plaatselijke gemeenschap geworteld en dat zorgt voor betrokkenheid en bescheidenheid.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

Leeuwarden, 22 april 2009

foto ANP

Drie windmolengebieden in Friesland

De nieuwe windmolenzones in Friesland zijn de Greidhoeke, het kwelderwallenlandschap aan de rand van Het Bildt en de Afsluitdijk. De provincie neemt een besluit van landschapsarchitecten hierover over.

Gedeputeerde Hans Konst (PvdA) wil op deze wijze tegemoet komen aan de wensen van provinciale staten. Het vermogen aan windenergie gaat flink omhoog, terwijl het Friese landschap door de clustervorming grotendeels wordt gespaard.

Bron: Leeuwarder Courant

Froubuorren, 22 april 2009

Priis foar sauna Froubuorren

De froulju fan Sauna Hotstones mei de duorsumenspriis foto Omrop Fryslân

Sauna Hotstones út Froubuorren hat de duorsumenspriis fan de provinsje Fryslân wûn. Omdat fan alle produkten ûndersocht wurdt hoe duorsum se produsearre binne en it duorsum tinken by de ûndernimmers yn de genen sit, hat Hotstones de priis wûn.

Eigners fan de sauna yn Froubuorren binne sűnt inkele jierren mem en dochter Norma en Wies de Jong. It wie de tredde kear dat de duorsumenspriis útrikt waard.

Bron: Omrop Fryslân
Omrop Fryslân deputearre Piet Adema >>

Leeuwarden, 18 april 2009

foto Omrop Fryslân

Chris Wassenaar wint Friese Sportprijs 2008

In een bijzondere, live radio-uitzending van Omrop Fryslân heeft de provincie Fryslân zaterdag 18 april vijf sportprijzen uitgereikt. De Friese Sportprijs 2008 ging naar kaatser Chris Wassenaar uit Minnertsga. De sportstimuleringsprijs 2008 is gewonnen door Gehandicaptensportvereniging D.O.V. uit Leeuwarden. De publieksprijzen voor sporter, sporttalent en sportploeg van 2008 werden in de wacht gesleept door respectievelijk Sven Kramer uit Heerenveen, Marrit Leenstra uit Wijckel en Sc Heerenveen.

De Friese Sportprijs wordt jaarlijks toegekend aan de sporter die zich op sportgebied in Fryslân het meest verdienstelijk heeft gemaakt en is voor de 35e maal uitgereikt. Dit jaar is Chris Wassenaar verkozen tot winnaar vanwege zijn indrukwekkende kaatscarričre. Wassenaar werd 85 keer uitgeroepen tot koning, won drie keer de PC in Franeker, was vier keer winnaar van de seniorenbond en bereikte de negende plaats in het puntenklassement aller tijden.

Bron: provincie Fryslân
Lees het hele bericht >>

Leeuwarden, 16 april 2009

foto Leeuwarder Courant

Eigenaren restaurant Uniahuis kopen droom in Vrouwenparochie

Eelco Tjepkema, sinds twee jaar eigenaar van restaurant Het Uniahuis in Leeuwarden, heeft met zijn vrouw Rieneke het eetcafé/restaurant De Molen in Vrouwenparochie gekocht. Eerder was Tjepkema al kok in De Molen. Het Uniahuis wordt door een andere beheerder voortgezet.

"De klassieke Franse keuken wordt nooit oubollig of saai", zegt chefkok Eelco Tjepkema van het Uniahuis in Leeuwarden. "Want wat is er nou heerlijker dan een puur stuk vlees als een tournedos of de fijne smaak van coquilles?" Tjepkema tovert alleen met vers. "Geen kant-en-klaar, geen blik, geen diepvries: iedere dag verse, eerlijke ingrediënten, als het even kan afkomstig uit Friesland. Zo pluk ik regelmatig zelf zeekraal op het Noorderleech. Die zilte smaak van de Wadden is een fantastische begeleider van bijvoorbeeld zeebaars."

Bron: Liwwadder Nieuws
Lees het hele bericht >>

Sint Annaparochie, 15 april 2009

Bouwer Lont pareert leegstand

Hoe breng je als projectontwikkelaar leegstaande woningen aan de man? Bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie denkt er wat op gevonden te hebben. Lont biedt kopers een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van twee jaar tegen een vaste rente van 2,85 procent. De nettomaandlast van de goedkoopste woning bedraagt € 354.

Vijf nieuwe woningen in Harlingen, Berlikum en Sint Annaparochie die gemiddeld een jaar leeg stonden, hebben van Lont het zelf bedachte 'A-financial label' gekregen. "We nemen nu liever wat verlies dan dat de woningen leeg blijven staan", licht woordvoerder Romke Hekstra toe. "Leegstand is niet goed voor ons en niet goed voor de buurt. De tuin schiet door, er wordt geen onderhoud gepleegd, je betaalt toch onroerendzaakbelasting, zo'n huis gaat van je af."

De vijf gelabelde woningen zitten in de prijsklasse tussen €250.000 en €350.000. In principe bereikbaar voor een stel met twee banen. Maar vanwege de kredietcrisi nu even niet. "Vanochtend had ik hier een stel. Zij is in loondienst, hij heeft sinds kort een eigen bedrijf. Die krijgen gewoon geen hypotheek bij de bank los."

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 15 april 2009

foto Leeuwarder Courant

Sint Anne en Sint Jabik houden hun streepje

Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie houden de streepjes in hun naam. Het Bildt schrijft de namen van de twee dorpen formeel als St.-Annaparochie en St.-Jacobiparochie.

Omdat de gemeente voor de Basisadministratie Adressen en Gebouwen de namen officieel moet vastleggen, vroeg Het Bildt advies bij het Genootschap Onze Taal. Dat adviseerde de namen in het vervolg zonder streepje te schrijven. Het koppelteken is taalkundig weliswaar correct, maar zou van oudsher niet gebruikt zijn, aldus het Genootschap. Uit eigen bronnenonderzoek blijkt de gemeente wel dat er meerdere schrijfwijzen waren. Het Bildt gebruikt de streepjes inmiddels alweer jarenlang en geeft ze nu daarom de officiële status.

Bron: Leeuwarder Courant

Sint Annaparochie, 11 april 2009

Renovatie Beuckelaer

Zorgcentrum Beuckelaer in Sint Annaparochie sloopt 55 appartementen en bouwt er 50 ruimere voor in de plaats. De te slopen appartementen, voor het laatst gerenoveerd in 1983, voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Zo is er in de slaapkamers onvoldoende plaats voor tilhulpapparatuur.

Zorgcentrum Het Bildt steekt €4 miljoen in de renovatie. Bij Beuckelaer komen verder 20 nieuwe aanleunappartementen. De renovatie moet eind 2010 beginnen, meldt directeur Atsje Tadema.

 

Bron: Leeuwarder Courant

Oudebildtzijl, 11 april 2009

Foto Mariëtte Berndsen

Vogelhuisje plaatsen

In Oudebildtzijl bouwen ze wel heel forse vogelhuisjes. Dit exemplaar werd geisteren geplaatst aan de Van Albadaweg.

 

Bron: Leeuwarder Courant
GEHOORD EN GEZIEN
Foto Mariëtte Berndsen

Minnertsga, 10 april 2009

Groencommissie 'hat gjin sit yn it gat'

Op inititatief van Wies Miedema, die lid is van de Groencommissievan Minnertsga, zijn in de omgeving van het dorp zitbankjes geplaats. Inmiddels zijn er twee zitbankjes geplaats. Eén staat er achter het voetbalveld en het andere zitbankje staat langs het nog te realiseren schelpenpad tussen se Scheltingawei en het Bosdykje.

De bankjes zijn gemaakt door de vrijwilligers Tiemen Miedema, Durk Binnema, Foeke Hoekstra en Jan Posthumus. De Groencommissie van Minnertsga 'hat gjin sit yn it gat' want zij is behoorlijk actief. Er zijn plannen om nog meer bankjes te maken en te plaatsen zodat wandelaars tijdens de 'kuiertochten' even kunnen rusten en genieten van de omgeving van het dorp.

Bron: Dorpsbelang Minnertsga

Sint Annaparochie, 9 april 2009

Winkeldieven aangehouden

De politie heeft woensdagavond bij een winkel aan de Warmoesstraat twee mannen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Personeel van de winkel hadden de mannen van 23 en 28 jaar uit St. Annaparochie betrapt, waarna ze door de politie overgebracht werden naar het bureau.

Bij onderzoek vonden agenten in de auto waarin de verdachten gereden hadden, een geprepareerde tas en jas. Deze zijn in beslag genomen. De mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

 

Bron: www.politie.nl

St.-Anne, 8 april 2009

Installatie nieuw bestuur BKI

Op donderdag 9 april om 17.00 uur, draagt het college van Burgemeester en Wethouders haar taken over aan het nieuwe bestuur van het Bildts Kultuurtoeristys Informasysintrum (BKI) - De Witte Klok. Voor een tijdelijke periode is het bestuur gevormd door het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente het Bildt. Nu zijn een aantal personen bereid gevonden de uitdaging aan te gaan en de taken van het College over te nemen.

Het nieuwe bestuur bestaat uit vijf personen die allen nauw betrokken zijn met de kunst, cultuur en historie van onze gemeente. De nieuwe leden zijn Dick Nauta (voorzitter), Anna de Jong, Kirsten Zwijnenburg, Janny Vellinga en Taeke Brandsma (penningmeester).

Het BKI (Bildts Kultuurtoeristys Informasysintrum) - De Witte Klok organiseert tentoonstellingen/exposities, heeft een informatiefunctie voor toeristen en is een archeologisch steunpunt. Daarnaast worden in het kerkje (Julianakerk) bruiloften en begrafenissen gehouden. De boven in het pand gevestigde logementen worden nu geheel zelfstandig verhuurd door Hotelservice.

Bron: bildtweb.nl

St.-Annaparochie, 7 april 2009

Gratis gft-compost

Overtuig uzelf en maak kennis met het product van het gescheiden houden van gft-afval: prima compost voor uw bloemen en planten. Deze gft-compost is een uitstekende natuurlijke meststof waarmee uw tuin pas echt tot bloei komt. Let maar eens op deze zomer.

Om een ieder te overtuigen van het prachtige resultaat van de inspanningen van het scheiden van gft-afval, bieden de gemeenten het Bildt, Menaldumadeel en Leeuwarderadeel een beperkte hoeveelheid compost gratis aan. Op vrijdag 17 april 2009 kunnen inwoners van deze gemeenten van 13.00 tot 16.30 uur en op zaterdag 18 april 2009 van 9.00 tot 13.00 uur gratis compost ophalen bij de milieustraat te Stiens (Seerob 23). Per voertuig mogen maximaal twee kruiwagens worden meegenomen. Hoewel er een flinke berg compost zal liggen, geldt het motto: "op is op".

Bron: gemeente het Bildt

Sint Jacobiparochie, 7 april 2009

Brand verwoest boerderij Sint Jacob

Foto Joachim de Ruiter

Een grote uitslaande brand heeft dinsdagmorgen vroeg een woonboerderij aan de Middelweg-West tussen Sint Jacobiparochie en Sint Annaparochie in de as gelegd. Het vuur ontstond even na vieren in het halsgedeelte van de kop-hals-rompboerderij.

De bewoners werden wakker van het geknetter en de rook. De brandweer kon de grote schuur, waarin een tiental caravans, en het woonhuis niet redden. Een andere schuur op het erf kon wel worden behouden. De bewoners, het echtpaar Hilarides, hadden de boerderij negen jaar geleden volledig laten opknappen.

Bron: Leeuwarder Courant
Voor meer foto's en een video-opname, kijk op 112 Fryslân: >>

Franeker, 7 april 2009

Drugsdealers aangehouden

De politie heeft in een onderzoek naar de handel in drugs vanuit een woning aan It Ankerplak in totaal zes mensen aangehouden en gehoord, waaronder de 18-jarige bewoner. Naar aanleiding van klachten over het handelen in drugs is door de politie een intensief onderzoek ingesteld. Het onderzoek richtte zich op de verstrekkers en gebruikers van drugs.

Op de Frjentsjerterdyk in Sexbierum hield de politie een verdachte aan op verdenking van het in bezit hebben en het handelen in drugs. Dit betrof een 21-jarige man uit Sexbierum, hij was in het bezit van vijf wikkels speed en GHB. De woning van de man werd doorzocht en de politie trof hier 85 gram speed, een hoeveelheid GHB en grondstoffen voor GHB aan.

Daarnaast werden de 18-jarige bewoner van It Ankerplak en zijn 17-jarige vriendin uit St. Annaparochie aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. In de woning werd geen drugs aangetroffen, maar in de woning van de vrouw trof de politie 51 pillen, vermoedelijk speed, een fles GHB en een hoeveelheid grondstoffen voor GHB aan. Alle drugs werd door de politie in beslag genomen.

Bron: www.politie.nl

Sint Annaparochie, 4 april 2009

Vicarie van Sint Anne jubileert

De rooms-katholieken in het Bildt hebben reden tot een feestje: de vicarie Verrijzenis des Heren aan de J.J. Costerstraat in Sint Annaparochie bestaat morgen precies een halve eeuw. Dat wordt op verschillende manieren gevierd, onder meer met een feestelijke eucharistie op zondag 19 april, een wandeling en ontbijt op Hemelvaartsdag en een fancy fair op 13 juni.

De vicarie is indertijd gesticht als een van de 'uithoven' van de paters franciscanen, die zich in 1933 in Drachten hadden gevestigd. Een woning in Sint Jacobiparochie deed aanvankelijk dienst als pastorie en kapel. Omdat de katholieke gemeenschap gestaag groeide, werd uitgekeken naar een nieuwe locatie. In de zomer van 1958 werd de vicarie gebouwd, onder anderen door zo'n tweehonderd jongeren, vrijwilligers van de zogenaamde Nationale St. Jozefstam.

Bron: Leeuwarder Courant

St.-Annaparochie, 2 april 2009

Handtekeningenactie bushokje asielzoekerscentrum

Drie jonge mannen uit het asielzoekerscentrum willen graag een bushokje bij de bushalte tegenover het asielzoekerscentrum. Om hun wens uit te spreken en de zaak meer gewicht te geven, zijn ze op eigen initiatief een handtekeningenactie gestart onder de asielzoekers. Uiteindelijk is het hen gelukt om 106 handtekeningen te verzamelen. Dat houdt in dat ongeveer een kwart van de bewoners een handtekening heeft gezet.

De heren hebben de handtekeningen aan wethouder Nel Haarsma overgedragen. Echter omdat het bushokje gewenst is aan een provinciale weg, moet de vraag aan de provincie voorgelegd worden. Daarom overhandigt Nel Haarsma de handtekeningen volgende week aan de Provincie Fryslân.

Bron: gemeente het Bildt

Minnertsga, 2 april 2009

Nieuw centrum Minnertsga zonder scholen

De beide basisscholen in Minnertsga gaan geen deel uitmaken van een nieuw multifunctioneel centrum in het dorp. Dit hebben burgemeester en wethouders van Het Bildt besloten. Daarmee valt de basis onder het plan van Plaatselijk Belang weg. De Minnertsgasters moeten terug naar de tekentafel.

Een commissie van Plaatselijk Belang Minnertsga presenteerde in december een plan voor een nieuw energieneutraal breed opgezet dorpscentrum. Daarin moesten naast de openbare en de christelijke basisschool ook de peutersoos, de kinderopvang, de fysiotherapie, dorpshuis De Boppeslach en de bibliotheek een plekje krijgen. Er was zelfs sprake van om de huisarts plus apotheek er in te vestigen. De kosten werden geraamd op €4,6 miljoen.

Bron: Leeuwarder Courant
Lees verder >>

St.-Annaparochie, 2 april 2009

Gemeente neemt zes nieuwe wagens in gebruik

De gemeente het Bildt heeft sinds donderdag zes nieuwe wagens in gebruik. De medewerkers van de buitendienst van de gemeente, gebruiken de wagens voor het onderhoud van de in de gemeente gelegen plantsoenen, de begraafplaats en het gemeentelijke wegennet. De zes wagens, twee Volkswagens en vier Nissans, vervangen de oude wagens die na zo’n 8 jaar trouwe dienst worden afgeschreven. De totale kosten voor de zes nieuwe wagens bedragen een kleine € 250.000.

Kloostra Reclame uit St.- Annaparochie heeft het wagenpark voorzien van het gemeentelijke logo. Donderdagochtend 2 april droeg Hans Kaper de voertuigen officieel over.

Bron: gemeente het Bildt

St.-Annaparochie, 1 april 2009

Veilig internet voor jeugd

Gemeente het Bildt organiseert in samenwerking met de buurgemeenten en de stichting Kinderconsument een aantal voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders. Op deze bijeenkomsten kunnen belangstellenden kennis maken met de nieuwste trends op het gebied van de nieuwe media. En vooral ook met de risico's die die nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen. Daarnaast worden tips gegeven om kinderen veilig te laten internetten.

De gemeente organiseert een voorlichting om u als ouder in de gelegenheid te stellen om u te oriënteren op opvoeding en computers in dit multi-media tijdperk. Een voorlichter van de stichting De Kinderconsument zal u bijpraten over de nieuwe mediawereld van uw kind, over computers en internet en uw zorgen en oplossingen delen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website www.kinderconsument.nl.

Bron: gemeente het Bildt

Leeuwarden, 1 april 2009

Leeuwarder machinefabriek weer los

Ondernemer Evert van der Ploeg (48) uit Sint Annaparochie neemt de failliete machinefabriek Van Brummelen in Leeuwarden over. Van de 19 werknemers mogen er 14 mee over.

Van der Ploeg had al een klein aandeel in het bedrijf toen dit begin maart op de fles ging. Hij bood van de vijf gegadigden het meest. De fabriek krijgt een nieuwe naam: Zwette Machinebouw.

Bron: Leeuwarder Courant

 
archief 2009 (1e kwartaal)
archief 2008 (4e kwartaal)
archief 2008 (3e kwartaal)
archief 2008 (2e kwartaal)
archief 2008 (1e kwartaal)
archief 2007 (4e kwartaal)
archief 2007 (3e kwartaal)
archief 2007 (2e kwartaal)
archief 2007 (1e kwartaal)