Sint Annaparochie, 1 maart 2013

Overleg zorgflat Sint Anne geklapt

TIM FIERANT


Het casco van de zorgflat staat al zes jaar in weer en wind. FOTO LC/WIETZE LANDMANHet overleg over het al dan niet afbouwen van de zorgflat in Sint Anne is mislukt. De rechter besluit nu hoe het verder moet.

Sinds eind september kregen de gemeente, zorggroep Noorderbreedte en supermarktexploitant Herman Wassenaar van de rechter de tijd om de kwestie minnelijk te schikken. Al sinds de eerste palen van de zorgflat in 2006 de grond ingingen steggelen de drie over de kolos aan de Cingel.

Gemeente en Noorderbreedte vormen daarbij een front tegen Wassenaar, die vindt dat de flat te dicht op zijn supermarkt is gebouwd, en dat het laden en lossen straks tot een stortvloed aan geluidsklachten zal leiden. Sinds 2005 troffen de partijen elkaar ontelbare keren in de rechtszaal.

De rechter moet nu oordelen. Zijn besluit zal uiteindelijk neerkomen op het slopen of afbouwen van de flat. Het betonnen casco staat al zo'n zes jaar in weer en wind. Bedoeling was dat de flat zou plaatsbieden aan 36 dementerende senioren.

"Vanuit de gemeente is alles geprobeerd", zegt burgemeester Gerrit

Krol. "Dit is een rampendossier. Het is beschamend dat we niet in staat zijn geweest eruit te komen." Wassenaar en zijn advocaat Silvan Boer willen beide niet reageren. Boer zegt wel verrast te zijn door de woorden van Krol. "Wat ons betreft zijn we nog in overleg", zegt hij.

Het gaat nu om een voorschrift dat Wassenaar in 2011 kreeg opgelegd, dat bepaalt dat de supermarkt voor zeven uur's ochtends niet mag laden of lossen wanneer de flat eenmaal bewoond is. De toegestane geluidslimiet werd verhoogd van 50 naar 55 decibel. Volgens Wassenaars advocaat zal overdag laden en lossen altijd meer dan 55 decibel opleveren. ook is het's nachts laden en lossen een eis van Ahold, waarop Wassenaar geen invloed heeft.

Burgemeester:
'Dit is een rampendossier'

Wassenaar toog naar de rechter, maar die besloot dus om de partijen allereerst tijd te gunnen de kwestie buiten de rechtszaal te schikken. Ze stonden immers al zo vaak eerder tegenover het magistraat. Overal werd op geschoten, in een poging de flat de kop in te drukken. Bouwvergunningen werden aangevochten, bestemmingsplannen kwamen onder vuur; zelfs de zorgvergunning van Noorderbreedte werd door de tegenstanders bestreden.

De strijd werd meermaals tot de Raad van State aan toe gevoerd. Directeur Douwe de Vries van zorggroep Noorderbreedte klaagde meermaals over tonnen aan schade. Ook Het Bildt schrijft jaarlijks voor tienduizenden euro's aan advocaatkosten in de boeken.

Bron: Leeuwarder Courant