Westhoek, 8 augustus 2013

Zicht op Westhoek

'Hier is de lucht nag fris', zegt Sip Stienstra. FOTO LCNiet alle Friese dorpen staan even vaak in de krant. Waar moet u zijn en waar niet? De LC baant zich een weg door de provincie en recenseert.

STEF ALTENA


Kerk in het midden, karakteristieke huizen eromheen, pluk witte schimmel ertegenaan en klaar. Laten we eerlijk zijn, zo zien haast alle Friese dorpen eruit.

Zo'n dorp is De Westhoek, een lintdorp op de Oudebildtdijk (Ouwe Dyk), dus niet; Het is trouwens ook geen echt dorp, want het plaatsnaambord is wit met blauwe letters en niet andersom, wat het een buurtschap maakt. Maar met zijn bijna driehonderd inwoners is het wel een stuk groter dan veel officiële dorpen.

Dorp, buurtschap, in De Westhoek maken ze zich er niet druk om. Hier gaat op deze zomerse middag - visser hier, crossautoklusser daar - alles lekker zijn Bildtse gangetje. Aan de zuidkant van de dijk liggen de boerderijen met de rooie star in de grond, aan de noordkant direct aan de weg staan de woningen. Die kijken aan de achterkant uit op de Waddendijk.

Iets van een supermarkt of een bakkerij is er niet. Wel is er een elektronicazaakje dat tevens reparaties uitvoert. En wie helemaal naar het westen doorrijdt, komt uit bij een Indonesisch café-restaurant. "Maar dat is meer foor de mînsen fan bútten, niet foor de loi fan De Westhoek", zegt Sip Stienstra (69).

Stienstra weet die dingen, want er is niks dat de oud-oudijzerboer in De Westhoek ontgaat. "Hij weet zelfs welke kleur onderbroek de mensen hier elke ochtend aantrekken", zegt een grijze man met een Amsterdamse tongval, die staat te klussen op een steiger.

Over Amsterdammers gesproken, die lijken het nogal naar hun zinte hebben op Ouwe Dyk. Stienstra snapt die Mokumer trek naar De Westhoek wel: "In'e stâd stinkt 't as 'n bunzing. Hier is de lucht nag fris en binne de mînsen frij en blij." Zo, die zit.

Nadelen heeft het wonen op de rand van Friesland ook, geeft de Bilkert toe. "Wy hewwe hier wel twee bushaltes, maar gyn bus meer en ok geen skoal. En kaffee De Oasthoek is ok hest nooit meer open." Nou is dat niet zo erg, vindt Stienstra. "Wy trekke hier gewoan thús 'n flessy bier open." Komende zaterdag bijvoorbeeld, dan houdt hij weer een barbecue voor het dorp in het weiland voor huis.

Omdat het er anders is en mooi en de mensen zichzelf wel redden, krijgt De Westhoek een 8.7.

Bron: Leeuwarder Courant