Vrouwenparochie, 7 februari 2009

    Waddenkust ontsloten voor wandelaar

Onder niet bepaald ideale weersomstandigheden liepen genodigden bij Vrouwenparochie een stukje van het 1200 kilometer lange wandelpadennet in het waddengebied. Foto LC/Niels Westra

Was het wel de juiste moment om de waddenkust als fraai wandelgebied onder de aandacht te brengen? Een asfaltpad door de zware, donkere zwarte klei bij Vrouwenparochie. Een temperatuur van plus 3 graden Celsius en een grijs bewolkte lucht.

Door Marius Dussel

Voor bestuurders uit Friesland, Groningen en Noord-Holland was er wel degelijk reden voor een feestje. Voorzitter Margreeth de Boer van de Raad voor de Wadden gaf de aftrap voor een miljoenenproject: een wandelpadennet met een lengte van 1200 kilometer langs de waddenkust en op de eilanden. Een groot deel van de kosten komen uit het Waddenfonds.

De organisaties van landschapsbeheer van de drie provincies gaan de komende jaren dit netwerk uitzetten. Eind 2013 moet het project zijn afgerond. Het Waddenfonds trekt er samen met de drie provincies en enkele gemeentebesturen uit het gebied in totaal €2,9 miljoen voor uit.

Volgens De Boer omvat het waddengebied meer dan de Waddenzee en de eilanden: ook het binnendijksgebied hoort er bij. Wie volgens De Boer door het sombere weer heen kijkt, ziet een on-Nederlands weids landschap met cultuurhistorische parels. Een landschap dat vooral door mensenhanden is vormfletfeven en dat getuigt van de strijd tegen het water in de afgelopen eeuwen.

Dit gebied laat zich volgens haar het best te voet ontdekken. En dat is een populaire wijze van recreëren van vooral oudere rustzoekers. Dat is de doelgroep die veel gemeenten in het

noorden van de provincie op het netvlies hebben wanneer gedacht wordt aan het ontwikkelen van het toerisme. De lokale overheden beschouwen dit wandelnetwerk dan ook als een welkome versterking van hun toeristische infrastructuur.

Deels voeren de paden over al bestaande wandelroutes. De Lange Afstand Wandelpaden (LAW) van de ANWB vormen de basis van het netwerk. Bestaande netwerken van 'dorpsommetjes' worden in het netwerk opgenomen, maar ook komen er nieuwe paden. Die zullen vaak over boerenerven en andere particuliere terreinen gaan, die tot dusver voor wandelaars niet toegankelijk waren.

Over het erf van Hendrik Kingma uit Ferwert loopt al een pad. De melkveehouder vindt het geen probleem. Dat is echter niet bij iedereen het geval. De westerling die een boerderijtje in het noorden koopt om vooral van rust en privacy te genieten, geeft wel eens niet thuis wanneer medewerkers van Landschapsbeheer aankloppen om te praten over een wandelpad over zijn erf.

Met een beetje kennis van zaken wordt het gebied meteen een stuk interessanter. Op internet zal veel voorpret te beleven zijn, terwijl informatiepanelen, folders en meer eigentijdse hulpmiddelen als navigatieapparatuur en informatie via mobieltjes onderweg voor informatie zorgen.

Zelfs het asfalt en de zware klei bij Vrouwenparochie krijgen hun bekoring met wat aanvullende informatie. Zoals de mededeling dat over het Laaisterpadsy ooit een spoorlijn liep, een zijtak van het Dokkumer Lokaeltsje. En dat de 'sloot' waarover de brug in het Laisterpadsy voert Blikfaert heet en onderdeel uitmaakt van de elfstedenroute. Met name genodigden van buiten de provincie raakten er door in vervoering.

Bron: Leeuwarder Courant