St.-Annaparochie, 11 februari 2009

    'Behoud 't Rooie Dorp en breek de zorgflat af'

foto: De Bildtse Post

Om tot een dorpsvisie te komen peilde Plaatselijk Belang St.-Annaparochie onlangs de mening van bewoners, ondernemers en instellingen over het eigen dorp. Opvallend is hoe zowel jong als oud, vereniging of ondernemer, het over sommige zaken eens zijn: van het behouden van ''t Rooie Dorp', tot het aanpassen van gevaarlijke kruisingen en het afbreken van de zorgflat aan toe.

Door Gerard de Jong

Het was een zware bevalling voor Plaatselijk Belang St.-Annaparochie, het opstellen van een dorpsvisie. Diverse oproepen en een rondgebrachte enquête leidden nauwelijks tot respons. Maar met behulp van bureau Tensis ligt er nu eindelijk een inventarisatie van de ideeën en meningen van de bewoners, vergaard tijdens vijf inspraakavonden met de jeugd, 22 tot 54 jarigen, 55+'ers, ondernemers en instellingen. Ondanks dat er minder mensen kwamen opdagen dan gehoopt, is Dorpsbelang niet ontevreden over de opkomst.

't Rooie Dorp

De verdeling in vijf groepen zorgt voor interessante verschillen, maar meer nog interessante overeenkomsten. Zo zijn eigenlijk alle groepen voor het behoud van 't Rooie Dorp, de Delft's Rood gekleurde huisjes die de entree aan de oostkant van St.-Annaparochie vormen. De huizenrij is zo karakteristiek voor het dorp dat het moet blijven bestaan, zo vinden de Stannebuurt-sters. Ook architect Peter Karstkarel heeft zich meermalen sterk gemaakt voor het behoud van de historisch waardevolle woningen, gebouwd vlak na de Tweede Wereldoorlog. Wonen Noordwest Friesland, verhuurder van de woningen, trekt door dit plan echter resoluut een streep. In het dorpsvisie-rapport noemt de woningstichting dit "geen haalbare kaart": "De bestaande woningen voldoen niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en met de nodige verbouwingen is dit niet meer op het gewenste niveau te verkrijgen. Voor de herinrichting wordt een architect ingeschakeld die rekening houdt met het huidige beeldvorming."

Zorgflat

Ook over de in aanbouw zijnde zorgflat aan de Cingel - onderwerp van een slepend juridisch gevecht tussen Noorderbreedte en de gemeente, en supermarkt Albert Heijn - zijn de verschillende lagen van de bevolking het opvallend eens: men is het liever kwijt dan rijk. "De half gebouwde zorgflat achter Albert Heijn is de bewoners een doorn in het oog. Gepleit wordt door een groot gedeelte van de bewoners dat de zorgflat weer afgebroken wordt."

Gevaarlijke kruispunten

Ook op het gebied van verkeer bestaat er consensus. Zo vindt iedereen dat de parkeergelegenheid in het dorp moet worden uitgebreid. Ook ervaart iedereen de kruispunten Van Harenstraat/ Warmoesstraat, Warmoesstraat/Hollandse Straat, en Nij Toerenburg/Van Harenstraat als verkeersonveilig en gevaarlijk. Verder zou zwaar verkeer moeten worden omgeleid.

Voorzieningen

Een tweede winkelcentrum in het dorp, zoals momenteel door de gemeente onderzocht wordt, is volgens de meeste dorpelingen 'ongewenst en overbodig'. Wel mist men een breder assortiment aan winkels, en een markt. Deze zou rond de Van Harenskerk gesitueerd kunnen worden. Opmerkelijk is dat vooral dé jeugd zelf de 'hangjeugd' in de Van Harenstraat als negatief ervaart. Het schrikt klanten af, en ze veroorzaken rommel, luidt het. De jeugd wil verder graag dat het zwembad behouden blijft, liefst uitgebreid met een buitenbad. Iedereen is het erover eens dat er te weinig speeltuinen in het dorp zijn. De groep van 22 tot 54 jarigen pleit voor een speeltuin in elk 'kwart' van het dorp. De 55+'ers betreuren vooral het verdwijnen van de ambulancepost.

Gemeente

De gemeente komt er bij de Stanne-buurtsters niet zo goed vanaf. De gemeente wordt een gebrek aan transparantie en een slechte informatievoorziening verweten. Voor senioren en allochtonen is de gemeente slecht toegankelijk en niet duidelijk genoeg, zij willen meer ondersteuning bij gemeentelijke zaken. Ook is men kritisch over de gemeenteraad. "De gemeenteraad is niet altijd ter zake kundig, niet transparant en luistert slecht naar de bewoners. Het Talen bij het nieuwe zorgcentrum en de problemen rond de afrit van de woningstichting geven een slechte indruk van de gemeente. (...) Het vervullen van de functie raadslid is te veel vrijwilligerswerk."

Gezellig dorp

Toch hadden de dorpsbewoners ook positieve opmerkingen. Men is vooral blij over het groot aantal voorzieningen op het gebied van winkels en sport, het MFC, goede busverbindingen en goede scholen. St.-Anna wordt over het algemeen als gezellig ervaren.

Volgens voorzitter Wim Koopmans van Plaatselijk Belang is nog niet bekend of er ook echt een dorpsvisie zal worden opgesteld. Het opgestelde rapport is meer een inventarisatie van wat er onder de bevolking leeft. Het kan ook zijn dat Dorpsbelang zich inzet om de verzamelde ideeën probeert om te zetten in concrete resultaten.

Bron: De Bildtse Post