Sint Annaparochie, 15 februari 2014

Een bom voor valentijn

Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie halen het verdachte pakketje uit de woning. FOTO CATRINUS VAN DER VEENEen 65-jarige inwoner van Sint Annaparochie vond vrijdagochtend een explosief voor zijn deur. Het dorp denkt aan een cadeau van zijn ex.

WILBERT ELTING


Volgens de buren in het appartementencomplex aan de Grietmansstraat is de 65-jarige een rustige man. Iedere ochtend laat hijomstipt negen uur de hond uit. Toen hij vrijdag naar buiten stapte, vond hij een pakketje ter grootte van een schoenendoos voor zijn deur. Hij nam het mee naar binnen, en ontdekte daar dat het niet in de haak was.

Direct belde hij het alarmnummer. De agenten waren om kwart over negen ter plaatse. Een bomverkenner besloot na een eerste check om de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in te schakelen. Zij concludeerden volgens politiewoordvoerder Wouter de Vries dat het om een ‘zeer, zeer verdacht pakket’ ging. "En als de EOD dat zegt, dan is het wel wat", aldus De Vries.

Rond twaalf uur werden de 21 bewoners van de flat ontruimd. Een deel is opgevangen in het naastgelegen gemeentehuis, de rest is naar familie gegaan. Pas laat op de middag konden ze terugkeren. De bewoner zelf is opgevangen op het politiebureau.

Piet Zevenhuizen woont twee deuren van de man. Hij komt regelmatig bij hem over de vloer. Zevenhuizen kan enkel gissen over de toedracht. Voor zover hij weet heeft de man geen vijanden. "Maar hij ligt wel al jarenlang behoorlijk overhoop met zijn ex."

De twee voormalige tortelduifjes leven al jarenlang in onmin. De man zou de scheiding niet kunnen verkroppen en stik jaloers zijn. Hij bestookte haar met vervelende brieven en telefoontjes.

In 2010 werd in hetzelfde dorp bij de ex-vrouw de complete voorgevel van haar woning aan de JakkeleWeidemastraat weggeblazen. Midden in de nacht brak er brand uit in de hal waarna een grote explosie volgde. De vrouw kon met een ladder uit haar slaapkamer gered worden.

Vlak voor de ontploffing had de vrouw gerammel gehoord aan de brievenbus. Ze belde 112 met de noodkreet: "Ik denk dat mijn ex hier weer aan de deur is." De man werd de dag daarop opgepakt, zat acht maanden lang vast, maar werd uiteindelijk niet veroordeeld. Volgens de rechtbankwas er niet genoeg bewijs.

Zevenhuizen kan zich niet voorstellen dat de bom in de Grietmansstraat iets te maken heeft met de echtelijke problemen. "Dat speelde al zo lang geleden. Ik kan me niet voorstellen dat het er iets mee te maken heeft." De politie wil geen uitspraken doen over de bewoner.

Het pakketje is door de EOD uit de woning gehaald. De woning blijft voorlopig afgesloten voor sporenonderzoek.

Bron: Leeuwarder Courant