Sint Jacobiparochie, 26 mei 2011

'Het Bildt is het begin van Friesland!'

Peter TuinamnMet zijn oneindige vergezichten en romantische binding met de zee is Het Bildt een inspirerende plek voor lieden die hun vak op ambachtelijke wijze verstaan, kunstenaars en cultuurliefhebbers. Alle reden voor de Leeuwarder Zaailandkrant om juist hier af te spreken met Peter Tuinman, één van de grootste Friese cultuurmakers van dit moment. Een middagje fietsen over de Oudebildtdijk brengt nieuwe inzichten op Het Bildt...

"Ik ben een eilandengek en hoor net dat de veerboot naar Ameland tot 1948 vanaf De Zwarte Haan vertrok", vertelt de rasacteur Peter Tuinman (64) in het gelijknamige restaurant aan de Nieuwebildtdijk in Sint Jacobiparochie. Hij vervolgt: "Wat een sprookjesachtig plekje hier. Ik hoor sommigen wel eens zeggen dat Het Bildt als het einde van Friesland wordt gezien, maar ik zou het graag willen omdraaien: dit gebied met zijn rijke cultuurhistorie, schitterende uitzichten en heerlijke verwennerij is een prachtig beginpunt als poort naar de rest van Friesland!"

De Friese acteur verliet onze provincie in 1974 om na perioden in Rotterdam en Amsterdam zijn uiteindelijke woonplaats in Den Haag te vinden. Met zijn partner Inge woont Peter aan de duinkant en hij wordt 's ochtends wakker met het geluid van zee en meeuwen. Het Haagse duingebied is onvergelijkbaar met de uitgestrektheid en weidsheid van Het Bildt, maar Peter voelt zich hier heerlijk, al fietsend over de Oudebildtdijk. Hij kent de omgeving niet bijster goed, want de jeugd van de 'Waldpyk' ligt in Ureterp en Drachten.

Na het Bildtse bezoek van deze fietsdag moet Peter al vrij vlot weer naar Friesland, want op vrijdag 3 juni speelt hij in De Harmonie te Leeuwarden met Het Nationale Toneel de wereldberoemde 'Dreigroschenoper' van Bertold Brecht, die in de Nederlandse bewerking 'De Driestuiveropera' heet. Nee, hij komt op die dag niet op de fiets vanuit Den Haag, maar Peter merkt wél hoe prettig en licht de elektrofiets voortbeweegt! De fiets geeft het gevoel dat men voortdurend de wind in de rug heeft; is het Peter ook zo vergaan in zijn carrière?

"Ik mag bescheiden en voorzichtig zeggen van wel. Ik heb tot nu toe mooie projecten en producties mogen doen en ook voor de komende tijd heb ik weer leuke dingen. Ik ga in de film 'De goede dood' spelen en in het toneelstuk 'Het Gouden Ei' naar het boek van Tim Krabbé. Bovendien komt er een leuke regisseerklus voor me aan met het stuk 'De kinderen Smit'. Theater is één van de slagaders van een gezonde samenleving, dat geldt voor de mensen op het podium maar ook zeker voor het publiek."

Dan brengt Jacob Jensma, eigenaar van De Zwarte Haan, een uitdagende lunch met voornamelijk streekgerechten. Peter doet zich tegoed aan onder andere sappige waddengarnaaltjes, Fryske Riperkrite, dungesneden ossenhaas ('van Friese ossen die achter de dijk staan te grazen') en geitenkaas van De Molkerei. Tijdens de smaakvolle lunch merkt Peter op dat hij deze zomer graag weer even naar de Antillen wil, maar dat er na deze dag op de Oudebildtdijk een dilemma is ontstaan: "Ik denk dat Inge en ik maar eens goed moeten overleggen wat het wordt dit jaar: Bonaire of Het Bildt!"

Aerden Plaats

Foto: www.slikwerk.nlBij de aanleg van de Oudebildtdijk in 1505 ontstond er een levendig havenplaatsje rondom de sluis (Syl). Ter versteviging van de open zwakke plek in de dijk werd destijds ten noordwesten van de sluis extra veel aarde aangebracht De daardoor ontstane, redelijk vlakke Aerden Plaats, bood destijds een geschikt terrein voor de vrijmarkten en de boterwaag. Anno 2011 is hier, in het midden van Oudebildtzijl, het bezoekerscentrum Aerden Plaats gevestigd. Het bevat een Archeologisch Steunpunt waarin de ontstaansgeschiedenis van het Bildt beschreven wordt Er is het hele jaar door een wisselende groepsexpositie van Kunstkring Uytland met werk van kunstenaars uit de omgeving. Ook de bijbehorende, voormalig doopsgezinde, Julianakerk is een bezoekje waard. Verder biedt de Aerden Plaats diverse toeristische informatie en men kan even verpozen in de gezellige theeschenkerij. Een mooi begin van een tochtje over de Oudebildtdijk.

Bron: Leeuwarder Zaailandkrant