Sint Annaparochie, 18 maart 2009

    Bouwen is tekenen, rekenen en timmeren

Een twaalfjarige vindt het niet stoer om te zeggen: ik word timmerman. Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Of ze later in de bouw willen werken? Moeilijke vraag! De 21 leerlingen van groep acht van CBS De Slotschool in Sint Annaparochie timmerden er gisterochtend in ieder geval lustig op los bij Bouwbedrijf Lont. "Gaaf!"

Door Jaap Hellinga

Op een speciaal voor de gelegenheid verlaagde werkbank liggen boormachines, schroeven en hout klaar. "We make un blommenplankje", legt chef werkplaats Douwe Wijbenga uit. "Ik doen ut even foor." Talitha Monsma (11) slaakt een zucht. "Ik heb twee linkerhanden."

"Mag je ook iemand helpen", vraagt Jurre Brouwer (11), zelf zoon van een aannemer. "Tuurlijk", antwoordt Wijbenga. Talitha heeft helemaal geen hulp nodig. Resoluut zet ze een boor in het plankje. Alsof ze nooit iets anders heeft gedaan. Leroy Steenhouwer (11) giechelt. "D'r kan niks gebeure", maant de werkplaatschef. "En anders hew ik wel pleisters."

Dit jaar brengen 157 scholen in Noord-Nederland een bezoek aan een bouwbedrijf. Het project Bouwen aan de Bouw probeert jongeren te interesseren voor een baan in de branche. De bouw mag door de crisis zware tijden doormaken, werk blijft er altijd.

"Het gaat overal slecht op dit moment", verzucht bouwdirecteur Jetze Lont. „Als je een veilige keuze wilt maken, moet je deurwaarder worden." Hij benadrukt: "De bouw zal altijd een sector met veel werk blijven. Je ziet nu al dat er veel buitenlandse arbeiders aan het werk zijn, Polen en zo." Door de vergrijzing zwaait er straks een complete generatie bouwvakkers af.

Hier moeten nieuwe jonge krachten voor in de plaats komen. "De bouw is een beetje impopulair bij jongeren", vertelt meester Siegfried Derks. "Het is natuurlijk niet zo stoer om als twaalfjarige te zeggen: ik word timmerman. Zo'n jongen zegt liever: ik word game-ontwerper."

Bij Lont proberen ze er alles aan te doen om kinderen voor het werk te interesseren. De aannemer staat hierin niet alleen. In totaal doen vijftig ondernemingen aan Bouwen aan de Bouw mee.

Het is ook niet alleen timmeren en boren bij Lont. De scholieren krijgen een rondleiding langs de calculators, langs de technische tekenaars en langs de gigantische printmachine, die joekels van bouwtekeningen uitbraakt.

Er wordt ook nog een beetje geleerd bij Lont. Evert-jan Broersma deelt bouwtekeningen van een huis uit. De jongens en meisjes mogen de maten uitmeten, en dan moeten ze uitrekenen hoe duur zo'n woning uitpakt. "Dat huisje kost €23.000", verklapt Jetze Lont. "De slimsten zeggen dan, dat is toch veel te weinig? Er moet nog een schilder in en vloerbedekking.... Dat soort mensen zoeken we ook."

In de timmerwerkplaats is Talitha al bijna klaar met haar bloemenplankje. Of het iets voor haar is, zo'n job in de bouw? "Nee, ik ga later bij de technische recherche." Ook Jurre is al aardig gevorderd. Thuis zit-ie ook wel eens in de werkplaats.

"Als er ijs is, maak ik ijskunstwerken. Met een hamer en een beitel. Dan maak ik smileys, ik heb er wel zes gemaakt." Directeur Lont komt de aannemerszoon even helpen. Leuk, zo knutselen? Best wel, vindt Jurre. "Maar mijn vader is directeur. Hij zit op kantoor. Dat ga ik later ook doen."

Bron: Leeuwarder Courant