Sint Annaparochie, 26 augustus 2009

    Bildtse Slag ruikt amper meer naar chloor

Ouderen kunnen makkelijker in het water komen en de vloertegels zijn beter schoon te houden. Zwembad De Bildtse Slag in Sint Annaparochie is vernieuwd.

Door Erik Hofstra

Na een klein half jaar kan er morgen weer in De Bildtse Slag worden gezwommen. De renovatie van het zwembad in Sint Annaparochie moet dan voltooid zijn.

Vier jaar geleden werd er al gesproken over de aanpak van het in 1971 gebouwde zwembad. Enkele raadsleden en directeur Jan Veenma zagen liever dat er een compleet nieuw zwembad gebouwd werd, maar een meerderheid van de raad vond dat te duur. De kosten van de renovatie waren rond de €1 miljoen, bij vernieuwing was dat het vijf-voudige geweest.

Met de grondige opknapbeurt is Veenma desondanks tevreden. Het enige indoorzwem bad van de gemeente Het Bildt is op diverse onderdelen gemoderniseerd. Zo zijn de ondehoudsgevoelige witte tegels vervangen door een antraciete combinatievloer van kunststof en cement.

"De aanleg van deze nieuwe vloer is duurder, maar die is gemakkelijker om te reinigen. Daardoor liggen de schoonmaakkosten een stuk lager en wordt het geld vanzelf terugverdiend", zegt Veenma. De Bildtse Slag is het eerste zwembad van Friesland met zo'n vloer en een van de weinige in Nederland.

Een andere bijzondere vernieuwing is het gebruik van zoutelektrolyse in het water. Met dit systeem komt het chloor niet rechtstreeks in het bad, maar via zouttabletten waar het uitgehaald wordt. Ook hiermee is De Bildtse Slag een van de voorlopers in ons land.

Veenma: "Het is een nieuwe wijze van het zwembadwater schoon houden. Op deze manier is de dosering van het chloor zuiverder." De typische geur van chloor zoals in de meeste zwembaden, is dan ook nauwelijks waarneembaar in De Bildtse Slag. Verder is er op het dak van het zwembad een nieuwe installatie gebouwd, een zogeheten warmteterugwinsysteem. Verwacht wordt dat er met dit systeem zo'n 15 tot 20 procent energie per jaar bespaard kan worden.

Praktischer is het zwembad geworden voor ouderen en minder validen. De directeur wijst op een 'luie' trap, een die breder is dan anderen om zo gemakkelijker in het water te komen. Ook is de lift vervangen door een bredere versie.

Ondanks alle verbeteringen blijft Veenma het jammer vinden dat er niet een compleet nieuw zwembad is gekomen. „Dat was er nog meer mogelijk geweest. Het zwembad had dan verbreed kunnen worden, met vijf in plaats van vier startblokken. Daarmee hadden we hier officiële zwem- en waterpolowedstrijden kunnen organiseren. Een beweegbare bodem had bij nieuwbouw ook geďnstalleerd kunnen worden."

Bron: Leeuwarder Courant