Sint Annaparochie, 20 oktober 2016

Gouden worst, gewoon in Sint Annaparochie

MARSCHA VAN DER VLIES

Sievert, Lubbert, Jannie en Willem Schreiber (van links naar rechts) met hun prijswinnende rookworst. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Friesland kent wekelijks vele prijswinnaars. Van fanfareorkest tot ambachtelijke worst, van raskip tot sporter; iedere week krijgt er wel ergens eentje een medaille. In de rubriek De Kampioen zetten we ze in de schijnwerpers.

De r zit weer in de maand en dan weet u het wel, toch? Mosselen of juist niet? Oesters of juist niet? Meer vitaminen slikken? Misschien ook, maar vooral: het rookworstenseizoen is weer begonnen.

Als het aan keurslagerij Schreiber uit Sint Annaparochie ligt, kan dat niet lang genoeg duren. Zij verkopen immers, zo bleek vorige week, een Gouden Rookworst. De vereniging van Keurslagers waar ze lid van zijn,liet een bataljon experts aantreden om ’s lands rookworsten te toetsen op bite, geur, smaak enstructuur. De honderd punten nam Schreiber mee terug het Bildt in voor de varkensrookworst.

"We wisten het eind september al, maar vorige week hebben we het bekend gemaakt bij de officiële opening van het rookworstenseizoen.

Het was nog koud ook", zegt een trotse Sievert Schreiber (25). De slagerij gaf gelijk de derde worst gratis weg, al duurde die actie tot afgelopen maandag.

De Schreibers zijn sowieso trots op hun onderneming. Al sinds 1785 runt de familie een slagerij. De rookworst zit uiteraard niet al 231 jaar in het assortiment. "Zelfs mijn opa moest niets hebben van slavinken en hamburgers. Dat liet hij over aan mijn vader." De stampotworst met ofwel rund, varken en sinds dit jaar ook kip, verkoopt Schreiber al tientallen jaren volgens een recept dat voortdurend verfijnd wordt. "Het is een geheim en het wordt in de kluis en in onze hoofden bewaard", zegt de worstenmaker.

Sievert Schreiber kan zich nog goed herinneren hoe hij langzaam in de mysteries van het worsten maken werd geïntroduceerd. "Vanaf mijn tiende draaide ik het gehakt al. Daarna mocht ik het kruidenmengsel maken. Als dan het moment komt dat je vader zegt dat hij je het worsten maken wil leren, dan voel je dat het iets bijzonders is. Ik was er dus klaar voor volgens hem en dat gaf mij een trots gevoel. En weet je wat, we houden de actie de rest van de maand ook." Het zal hem ook worst wezen.

Bron: Leeuwarder Courant