Sint Jacobiparochie, 14 september 2009

    Pylgerfeart

De Alde Pylger, swier fan syn trofeeën, de kalabas yn top. Affice; Liebana 2006 (Pylgeralmanak)

De kerken lopen leeg, maar godshuizen die open huis houden tijdens het zomerse Tsjerkepaad trekken juist steeds meer mensen. Misschien is het wel symbolisch dat de editie 2009, de zesde reeks, zaterdag afgesloten werd in een kerk die geen eredienst meer heeft: het cultureel centrum De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Predikant Gerrit Groeneveld, een van de drijvende krachten van Tsjerkepaad, memoreert dat dit seizoen 240 kerken naar schatting 40.000 bezoekers over de plavuizen en planken kregen. "Jo skrikke fan de getallen. Hielendal as jo witte dat gemiddeld tsien frijwilligers de tsjerke meiwurkje." De dominee spreekt ook van "in nije manier fan tsjerke wezen troch fijne petearen. Men komt maklik oer de drompel."

Intussen heeft pastoor Jan Romkes van der Wal diverse pelgrimsbenodigdheden voor de bekende 2000 kilometer lange reis van Sint Jacobiparochie (Zwarte Haan) naar Santiago de Compostela (naar het graf van apostel Jacobus) op de grond klaargelegd. "De pylgerfeart groeit as der ienheid yn Europa is. As

der yn in protte lannen gedachten as eigen folk earst binne, dan libbet it minder. Op it heden binne der tûzenen dy't it Jabikspaad rinne."

De pastoor steekt vervolgens Richtsje Bonnema-Schotanus uit Franeker, vrijwilligster uit de bezoekers, in de symbolisch belangrijke uitrusting. Eerst krijgt ze de staf, symbool voor geloof. "Dy giet foar jo ut, as God sels." De tas staat voor de hoop en herbergt je stempelkaart voor onderweg.

De zwarte cape is de mantel der liefde en wordt gedragen met een leren schouderbedekking, de pellerine. De hoed heeft een schelp, hét pelgrimssymbool, en een rood andreaskruis. Over dit Kaïnsmerk komt na aankomst een schelp te hangen als teken dat je zonden vergeven zijn en je als een ander mens verder gaat in je leven. Tot slot is er de drinkfles, vanouds een kalebasfles. In vol ornaat doet Richtsje een rondje kerk.

Hans Riemersma uit Harlingen laat het orgel horen, want het is ook orgelweekeinde. Hij heeft eerder op de dag een omgekeerde pelgrimsreis op het instrument in de Groate Kerk gemaakt. Met werken van de componisten Santa Maria (Spanje), Couperin (Frankrijk), Van de Kerkhove (België) en Sweelinck (Nederland).

De beherende stichting probeert eind volgend jaar in de Groate Kerk een permanent open informatiepunt over het Jabiskpaad te hebben.

Bron: Leeuwarder Courant