Sint Annaparochie, 10 oktober 2009

    De teloorgang van een bouwproject

Een groot bouwproject aan de Van Harenstraat in Sint Annaparochie is afgeblazen. Het heeft de partijen verbitterd achtergelaten. "D'r is hier een spoor fan fernieling trokken", meent fietshandelaar Frans Poorte. "De risico's als gevolg van de economische crisis zijn door alle partijen onderschat", stelt Procee Planontwikkeling uit Sumar.

Anko de Jong

Ontwerp van het appartementencomplex, dat maar niet van de grond komt.

Na twee jaar plannen maken lijkt alles bij het oude gebleven in Sint Annaparochie. Het café Wapen fan 't Bildt van Piet van Kooten is niet gesloopt en gewoon in bedrijf, net als fietsenhandel Poorte. Ook het bibliotheekgebouw staat nog steeds te huur.

Maar onderhuids broeit het. Het mislukte bouwproject heeft een sfeer van wantrouwen en achterdocht gewekt. Poorte stelde Procee in gebreke, omdat het koopcontract niet werd nagekomen. De rechter gaf hem op 19 augustus gelijk. Er is wel steeds naar een oplossing gezocht, maar het risico bleef te groot, is het verweer van Chiel van der Werff van Procee Planontwikkeling, gevestigd in Sumar.

Het leek zo mooi: een groot complex van 27 seniorenappartementen met 6 winkels en een parkeerkelder. En dat in een gebied in Sint Anne dat wel een opknapbeurt kan gebruiken. De gebouwen op de hoek Van Harenstraat-Beuckelaer-straat zijn oud. Het grote bibliotheekgebouw staat al twee jaar leeg.

Fietshandelaar Poorte en caféhouder Piet van Kooten van het Wapen fan 't Bildt hadden wel oren naar het project, dat plaatsgenoot Van der Werff namens Procee hen in het midden van 2007 voorlegde. Ook de gemeente Het Bildt was geďnteresseerd. „Het is wel een gebied dat aandacht vraagt", zegt Hielke de Jong van de gemeente.

Maar de geplande bebouwing was te hoog en te omvangrijk en daardoor strijdig met het beeldkwaliteitsplan en het bestemmingsplan, aldus De Jong. Er moest een bouwlaag af. Ondanks nieuwe ontwerpen en een welstandsadvies april dit jaar, is er nooit een bouwvergunning aangevraagd.

HAALBAARHEID

Zover kwam het inderdaad niet, bevestigt Van der Werff. Met het schrappen van een bouwlaag bleven er nog 22 appartementen met 6 winkels over. Bovendien moest er een parkeerkelder van 42 plaatsen komen om aan de parkeereisen van de gemeente te voldoen. De haalbaarheid kwam onder druk, zegt hij. Dat was midden vorig jaar.

Procee had het idee om in samenwerking met woningstichtingen en een zorginstelling luxe zorgappartementen te ontwikkelen. Met een financiële deelname van woningstichting Noordwest Friesland zou de grondverwerving van ruim €2 miljoen ook met 22 appartementen nog lonend kunnen zijn. Maar het kwam nooit tot een overeenkomst. Volgens Van der Werff omdat corporaties juist toen meer in de goedkopere ociale huursector gingen bouwen.

De woningstichting keek eerder ook al zelf naar de plek en was tot de conclusie gekomen dat de grond te duur is voor een lonend bouwproject, zegt directeur Rein Hagenaars. Toen Procee langs kwam, is de ontwikkelaar uitgenodigd aan te tonen dat het nu wel haalbaar was. "En dat is op geen enkele manier gebleken." Toen was het al 2009.

"Wy hewwe 't nag froegen begin dut jaar: rędst dou dut wel, ans stelle wy 't út of sien wy der fan ôf", herinnert Poorte zich. Ook eigenaar Eldert van Zwieten van het bibliotheekgebouw heeft dat nog gezegd, bevestigt deze. "Het moest allemaal zo vlug en snel, ik had er een dubbel gevoel over." Het raakte inmiddels menige Stannebuurtster, dat het vertrouwde café aan de Van Harenstraat zou verdwijnen. "Maar ik kreeg een mooie priis en ik wou d'r wel met stoppe", zegt eigenaar Piet van Kooten. "'n Ander pakt 't wel weer op, docht ik. Sint Anne sonder kafee, dat kin niet fansels."

Dat was ook het idee van Paul Feenstra, pachter van gemeenschappelijk centrum Ons Huis. Verontruste stamgasten van 't Wapen vroegen of hij dan geen café wilde openen. Ook verenigingen als shantykoor De Bútsoekers en de biljartclub, die in het café een zaal huurden, klopten bij hem aan. "Maar ik wou wel seker wete dat 't café dan dicht gong." Dat zou op l juni gebeuren.

UITSTEL

Maar het café bleef open. "D'r waar 'n datum steld dat 't geld overmaakt worre sou, maar dat is nooit gebeurd", zegt Van Kooten. Ook de verkoop van Poortes fietsenhandel, volgens het contract op 31 maart, ging niet door. Daags voor de overdracht werd in een mailtje om uitstel gevraagd. Dit uitstel eindigde na nog enkele aangepaste contracten uiteindelijk in afstel.

Van der Werff erkent dat hij met Poorte "te ver is doorgegaan", gedreven door het idee dat dit hoekpand cruciaal was voor het project. Hij deed nog het voorstel om de verkoopprijzen naar beneden te brengen, de sloop uit te stellen, en pas weer door te gaan als 70 procent van de appartementen - nu in de duurdere koopsector - op papier was verkocht. "Twee van de drie partijen wilden dat niet, die wilden direct geld zien."

De fietswinkel van Frans Poorte en het café van Piet van Kooten.

Op dat moment zat Poorte al bij zijn advocaat, zegt hij. "Ik gaan dos niet frijwillig myn pand inleveren foor 'n bitsy geld. 't Geld om de panden op te kopen waar der gewoan niet. En derna bin wy an 't lyntsy houwen, 't Is allegaar luchtfytserij weest." Na het vonnis van 19 augustus, waarin een boete van 10 procent van de koopsom werd toegewezen, liet Poorte beslag leggen op een recreatiewoning van de bv Procee Planontwikkeling. Dit is verder een lege bv, zegt Van der Werff, die het dan ook niet de moeite waard vond op de rechtszitting te verschijnen.

Het verharden van de standpunten was de doodsteek voor het project. Van der Werff liet het koopcontract voor het café ontbinden. Dat kon, omdat er nog geen bouwvergunning was. Met Van Zwieten van de bibliotheek bestond alleen een mondelinge afspraak.

Het hele plan ging als een nachtkaars uit. Niemand heeft er iets aan gehad, het dorp niet, en zeker de betrokken partijen niet. "Van der Werff realiseert him niet dat-y bij de gewoane man een spoor van fernieling achterlaat", zegt Poorte. Zelf heeft hij zijn videotheek, eveneens in de fietsenwinkel, al afgestoten. Hij had ook al een bod uitstaan op een vervangend pand, gelukkig onder voorbehoud, zegt hij.

VERENIGINGEN

Van Kooten regelde een huurwoning en richtte die in, ervan overtuigd dat zijn café met woonruimte zou worden gesloopt. Ook zegde hij de huur op van verenigingen, die bij hem zaalruimte huurden. Deze verenigingen zaten avonden lang bij Feenstra om de tafel voor een nieuwe stek in Ons Huis. Allemaal voor niets, zegt Feenstra.

De pachter investeerde in de aanschaf van een bar in Ons Huis, maar prijst zich gelukkig dat hij nog geen café had geopend en personeel heeft gehuurd. "Dat is op tiid of last". Alleen de biljartclub is in het café gebleven.

Voor Van der Werff horen dat soort kosten tot het 'ondernemersrisico'. "Ik heb er zelf een ton in gestoken. Dat is ook voor niets geweest." Opmerkelijk genoeg vindt hij het project nog altijd levensvatbaar. "Het kan nog steeds, als de partijen maar bereid zijn in het project te blijven zitten."

Die kans lijkt verkeken. Na Poorte stapt ook Van Kooten naar de rechter. Zijn advocaat is er mee bezig. Hij heeft er niet eens zoveel vertrouwen in. "Je kinne wel gelyk krije, maar dan motte je nag wel sinten beure." De caféhouder gaat nu op de oude voet verder, "'t Weunt hier prachtig, ik set nag wel wat jaren deur."

Bron: Leeuwarder Courant