Vrouwenrochie, 12 januari 2013

Meer geldverdieners, minder overheid

De ontwikkeling van de welvaart is in Nederland tot staan gekomen en deze zal, zoals onze maatschappij nu is georganiseerd, ook moeilijk weer op gang komen.

Alleen de hoogontwikkelde technologie in ons land, die met zijn export voor een klein handelsoverschot zorgt, kan nog voor een klein beetje groei zorgen, maar andere delen van de wereld kunnen wij in hun economische ontwikkeling en straks ook in welvaart niet meer bijhouden. Ons land en een groot deel van Europa zullen dan ook dalen in de rangorde van de ontwikkelde landen.

De oorzaak is simpel en ligt voor een groot deel in het feit, dat het bevolkingsdeel dat hier voor het economisch inkomen, ontwikkeling en welvaart moet zorgen, te klein is geworden. Te veel mensen staan buiten het proces dat de economische groei en welvaart moet realiseren.

Door de overgeorganiseerde maatschappij, waarbij te veel mensen niet deelnemen aan de economische ontwikkeling maar in plaats daarvan bezig zijn met bedenken van ontwikkelingen en regels, die dan ook weer gecontroleerd moeten worden, zal onze welvaart niet meer groeien maar zelfs teruglopen. Een voorbeeld is nu de loonsverlaging die in de economische maatschappij bespreekbaar wordt gemaakt.

Ook de vergrijzing en hogere leeftijdsverwachting, waarbij de pensioenleeftijd veel te laat is opgetrokken, leiden ertoe dat een te klein deel van de bevolking voor welvaart en groei kan zorgen.

Maar de grootste problemen liggen bij de overheid zelf, die veel te groot is geworden. Ook de zorg draagt zijn steentje bij aan de afnemende welvaart, maar die willen we niet kwijt en die zal de komende jaren alleen nog maar meer budget vragen.

Wanneer wij geen drastische maatregelen gaan nemen om te zorgen dat het geld verdienende deel van de bevolking groter wordt ten opzichte van het organiserende en regulerende deel, dan gaat onze welvaartontwikkeling niet meer mee in de groeiende welvaart van deze wereld.

Nu moeten buitenlandse hulpkrachten ook al zorgen dat onze economie enigszins in stand blijft, maar die kunnen niet voorkomen dat hier drastische maatregelen nodig zijn.

Er zal een geweldige krimp van het overheidsapparaat en de regulering moeten plaats vinden om onze welvaart weer een impuls te geven.

De ontwikkeling die zich nu voordoet, waarbij de bevolking welvaart moet inleveren om de overheidstekorten op te vangen, zal anders in versneld tempo doorgaan en ons tot een 'tweedewereldland' degraderen.

W.K. POSTMA. VROUWENPAROCHIE

Bron: TE GAST, Leeuwarder Courant