St.-Anne, 21 mei 2008

'Met een hek is het plantsoen ons plantsoen niet meer'

foto: gemeente het Bildt

De klankbordgroep presenteerde donderdag l5 mei aan omwonenden haar voorlopig ontwerp voor het plantsoen in St.-Annaparochie. Het werd een heet avondje, waar de felle kritiek zich voornamelijk op één onderdeel van het plan richtte: een hek om het plantsoen, "'n Hek lokt alleen maar út om d'r overhine te klimmen."

Door Gerard de Jong

De klankbordgroep - met daarin o.a. twee omwonenden en plaatselijk belang - had de afgelopen maanden met landschapsarchitect Nico Kloppenhorg uit Mantgum gewerkt aan een herinrichtingsplan voor het plantsoen, achter het gemeentehuis in St.-Annaparochie. De presentatie in Ons Huis aan zo'n 40 omwonenden en andere dorpelingen verliep zeer rommelig, de sfeer was bij vlagen zelfs grimmig. Dit had gemakkelijk voorkomen kunnen worden als er een (onafhankelijk) gespreksleider was ingehuurd, maar een voorzitter ontbrak Nu moesten de klankbordgroepleden - Kloppenborg zelf en soms Kor Krottje - zowel hun eigen ideeën verdedigden als bepalen wie het woord mocht voeren; een ongemakkelijke situatie.

Landschapsarchitect Kloppenborg had nog maar net uiteengezet hoe het park eruit komt te zien, of de pijlen van de aanwezigen richtten zich massaal op dat ene onderdeel: het hek om het plantsoen. Een afsluitbaar Heras-hekwerk dat 's nachts op slot gedaan zal worden. Volgens de architect is het hek 'noodzakelijk' om overlast van hangjongeren te keren. Het hekwerk zal spijlen krijgen, en wordt 'verstopt' in struiken. Hoe hoog het hek wordt is nog niet duidelijk.

Krottje had in zijn inleiding nog gezegd dat het 'geen discussieavond' was ("het is niet de bedoeling dat er vuurwerk komt"), maar daar lieten de tegenstanders van het hek zich weinig aan gelegen liggen.



"'n Hek werkt averechts, dat lokt alleen maar út om d'r overhine te klimmen," en "Met een hek is het plantsoen ons plantsoen niet meer," klonk ook meerdere malen. "Jo moatte der net in gefangenis fan meitsje." Een enkeling gaf aan juist wel blij te zijn met het hek. Het zou de veiligheid in het park vergroten, en tot minder overlast leiden, luidden de argumenten.

Volgens Kloppenborg ("het worden geen con centraliekamphekken") hadden parken vroeger bijna allemaal een hek. "Een park is een omsloten gebied waarin je de wereld om je heen even kunt vergeten. En er moet iets tegen de overlast gedaan worden. Het is zo kortzichtig om te roepen: geen hek! Heeft u een alternatief?"Die voorzet werd door meerdere aanwezigen tegelijkertijd dankbaar ingekopt: "Open houden!" Niet lang daarna werd de architect zelfs op hoongelach getrakteerd, nadat hij zich wat onhandig had laten ontvallen dat 'de mening van anderen niet belangrijk is'.

Weer een ander zei dat het bestrijden van overlast niets met het plantsoen te maken heeft. "Een bokito-proof park maken is onmogelijk. Je kunt er toch niet zomaar een groot hek omheen zetten om de jeugd buiten te houden? Dan leg je het probleem van de jeugd hier neer."

Kor Krottje zei uiteindelijk dat 'het signaal wel duidelijk is'. Om verder 'gesodemieter' te voorkomen wilde hij de aanwezigen laten stemmen over het hek. Kloppenborg verzette zich hier in eerste instantie tegen, maar moest oven later zwijgend toekijken hoe een onderdeel van zijn plan onderwerp van een stemronde wend. Resultaat: 11 stemmen voor het hek, 13 stemmen tegen het hek. "Een heet hangijzer," concludeer de Krottlje. "Geen hek in het plantsoen is een optie," zei ook Kloppenhorg uiteindelijk.

De klankbordgroep heeft aangegeven de opmerkingen en suggesties mee te zullen nemen. De groep presenteert op 16 juni haar definitieve ontwerp aan de Bildtse burgemeester en wethouders. Dan zal duidelijk zijn of de wens van de tegenstanders van het hek wordt ingewilligd.

Bron: De Bildtse Post