Leeuwarden, 29 mei 2008

Hergebruik van monumenten

Monumenten die leeg staan, slijten snel. Ze blijven veel beter in conditie wanneer ze in gebruik blijven. Maar de verbouw van historische panden tot woonhuis, kantoor, hotel of restaurant is bijna altijd ingewikkeld. De eigenaar moet zijn budget, sterke wil, uithoudings- en incasseringsvermorgen flink aanspreken.

Attiek behandelt vrijdag het hergebruik van oude gebouwen. Op dit discussieplatform voor stedenbouw en architectuur in Leeuwarden vertellen vier ervaringsdeskundigen over hun belevenissen en ervaringen met onder meer de lokale overheid. Wat ging er goed, wat liep mis en wat kan beter?

Aannemer Arjan Lont uit Sint Annaparochie is in Leeuwarden zeer actief met restauraties: hij verbouwde de voormalige mts aan de Molenstraat tot appartementencomplex, realiseerde woningen in het Patershuys, en ontfermde zich over pakhuis Hartelust, de Johannes de Doper-kerk en de oude tramloods.



Henk Tuinstra uit Nij Beets is bouwpastoor namens Trapezium. Deze Friese vastgoedonderneming verbouwt De Blauwe Stoep (foto) om tot restaurant, een project dat er een van de lange adem blijkt te zijn. Trapezium pakt in het hele Noorden historische panden aan. Pronkjuweel is buitenplaats Veenwijk in Oudeschoot, dat is verbouwd tot hoofdkantoor van wijnhandelshuis Baarsma.

Architectenbureau Adema uit Dokkum ontwierp acht woningen in de doopsgezinde kerk van Wergea, maakte een plan voor een bezoekerscentrum in het oude garnalenfabriekje in Moddergat en nam de rehabilitatie van het Rintsje Boelema Gasthuis in Leeuwarden voor z'n rekening. En de vierde spreker is Leo van der Laan, monumentenambtenaar van Leeuwarden. Hij restaureerde zijn eigen woonhuis aan de Eewal.

Elke spreker zal een inleiding van een klein kwartier houden, spreekstalmeester Jan Doede Niemeijer leidt de discussie met het publiek.

Leeuwarden, Paraas, Attiek, vrijdag, 20.15 uur, gratis toegang

Bron: Leeuwarder Courant