Minnertsga, 23 februari 2011

Oud pad Minnertsga als praktijkles

De aanleg van een vijver met vlonder in de praktijk gebracht door vanaf links Sander de Wilde, Sander Hekkers en Floriin Landstra. FOTO LC/CATRINUS VAN DER VEEN (gescand)In een oud stuk bos aan de noordrand van Minnertsga wordt op dit moment hard gewerkt aan het herstel van historische paden.

Leerlingen van de opleiding Watermanagement van MBO Groen (AOC) in Leeuwarden steken er de handen uit de mouwen: door de aanleg van schelpenpaden door het bos wordt het dorp weer verbonden met een historisch pad over de Grienedyk, de vroegere zeedijk, waar nu een fietspad loopt.

Vorige week is begonnen met de aanleg van een vlonder over de nieuw te graven vijver.

De praktijkervaring in het project geldt voor de leerlingen als 'proeve van bekwaamheid', vertelt deelnemer Pieter Wytze Venema.

"Wy dogge alles sels, de tarieding, mar ek it graven sels. Der ha wy in kursus foar han." Dit buitenwerk vinden ze zonder uitzondering het mooist, omdat het resultaat meteen zichtbaar wordt.

Feitelijk nemen de leerlingen het gehele traject op zich, dat anders door een aannemer wordt gedaan, zegt begeleider Rinse Miedema van GWW Services (grond-, weg- en waterwerk) uit Tzummarum. Dit gaat van het aanvragen van de offertes tot aan de levering van het hout.

Voorzitter Nico Zonderland van Plaatselijk Belang Minnertsga is blij met alle inspanningen, die voor het dorp gelden als een eigen bijdrage aan het project. Die steun ter waarde van €10.000 is een voorwaarde voor de bijdragen van gemeente, provincie en woningstichting Noordwest Friesland, die totaal €29.000 bedraagt.

Zonderland ziet met dit project in ieder geval één historisch pad in Minnertsga in ere hersteld. Andere paden - vaak kerkenpaden of boerenpaden langs vaarten - konden niet uit de vergetelheid worden gehaald, omdat grondeigenaren weigerden mee te 'werken. "Boeren wolle gewoan gjin frjemden op harren lan, hiel teloarstellend."

Ook een oud asfaltweggetje in het gebied blijft intact, omdat het vroeger een toegangsweg was naar plaatselijke stinzen. In de bermen groeien nog steeds stinzenplanten.

Het herstelwerk wordt ruim voor het broedseizoen begin maart afgerond.

Bron: Leeuwarder Courant