Westhoek, 6 september 2008

Nederland is nog steeds de agrarische wereldtop

Oosterhof legt de buitenlandse journalisten de kunst van het bewaren van aardappelen uit. Foto LC/Catrinus van der Veen

Nederland staat op agrarisch gebied nog altijd aan de absolute wereldtop. Daarover bestond gisteren weinig twijfel bij een groep van zo'n twintig journalisten uit de hele wereld op het aardappelbedrijf van Ate Jo Oosterhof in de Westhoek.

Door Nico Hylkema

Friesland vormde gisteren het sluitstuk van een bezoek van de internationale journalisten aan de pronkstukken van de Nederlandse landbouw. Het bezoek was begonnen met de opening van het academisch jaar van de Wageningse universiteit door de voorzitter van Verenigde Naties Kofi Annan.

De Economische Voorlichtings Dienst (EVD) had de journalisten uilgenodigd in het kader van de aanpak van de voedselcrisis in de wereld door tekorten en hoge prijzen. Daarin kan Nederland een rol spelen en dat moet de wereld weten. De boodschap was duidelijk overgekomen.

Een Arabische journalist legde uit, dat het vooral de kennis en technologie is die indruk maakt in Nederland. Waar de landbouw hier een productiviteit per hectare heeft die twee en half keer hoger is dan het gemiddelde van Europa, willen vooral ontwikkelingslanden hier hun licht opsteken.

In Friesland verzorgde The Friesian Agro Consultancy de rondleiding



langs Nij Bosma Zathe bij Goutum, Living Foods in Leeuwarden en Oosterhof in de Westhoek. Een probleem voor de arme landen is dat de hier ontwikkelde en toegepaste technologie vaak duur is.

Het bedrijf van Oosterhof is bijvoorbeeld een hoog gespecialiseerd bedrijf dat aardappels levert aan Albert Heijn. Daarbij worden de hoogste eisen gesteld aan bewaartechnieken om de aardappelen onbeschadigd op tafel te krijgen.

Die techniek is wellicht interessant voor rijke Arabische olielanden en Duitsland, maar armere landen hebben vooral baat bij technologie die goedkoop beschikbaar is. Bovendien moet het onmiddellijk toepasbaar zijn voor productiviteitsverhoging.

Agrarische producten vanuit Nederland spelen een minder grote rol in de bestrijding van de voedselcrisis. Hoewel de Zuid-Koreaanse Zhang Jin aangaf, dat in zijn land de Nederlandse kaas hoog in aanzien staat, was het ook voor hem vooral de technologie en kennis die aansprak.

De Mexicaanse Lourdes Rudifio probeerde uit de week kennis te halen, waarover ze in haar land kan berichten. Daarbij gaat het om zowel hoogwaardige technologie voor rijke boeren, als eenvoudige productieverhoging voor arme boeren in de zuidelijke delen van het land.

Gisteravond sloot het gezelschap de week af in het Amsterdamse restaurant De Kas. Van daaruit kon de terugreis worden ondernomen naar zulke onderscheiden landen als Zuid-Afrika, Marokko, Brazilië en China.

Bron: Leeuwarder Courant
Foto LC/Catrinus van der Veen