Sint Annaparochie, 7 december 2013

Willem helpt Omar zich thuis te voelen

Willem de Jong neemt de post door met omar Elmi en zijn dochter Aisha. FOTO LC/WIETZE LANDMAN (gescand)Elf (werkloze) inwoners van het Bildt en omstreken begeleidden het afgelopen jaar gezinnen die een verblijfsvergunning kregen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten.

INES JONKER


Willem de Jong (60) had eigenlijk nooit veel contact met vluchtelingen. Nu is de inwoner van Dronryp bijna kind aan huis bij de Somalische Omar Elmi Mohamoira (30) en zijn gezin in Sint Jacobiparochie en de 74-jarige 'meneer Hussein' in Sint Annaparochie, ook van Somalische afkomst.

Na jarenlang in de bouw te hebben gewerkt, kwam De Jong een jaar geleden thuis te zitten. Zijn laatste werkgever, Tasta Bouw bv in Leeuwarden, ging failliet. "Binnenkort ben ik 61 jaar, wat perspectief heb je dan nog in de bouw? Maar je hebt wel sollicitatieplicht." Om daar vanaf te komen, besloot hij vrijwilligerswerk te gaan doen. "Dit leek me wel een uitdaging", verklaart de oud-tekenaar/werkvoorbereider zijn nieuwe bezigheid.

Er ging een wereld voor hem open. "Dit is heel anders dan wat ik altijd heb gedaan. Ik heb me er helemaal in gestort en gebruik vooral mijn boerenverstand. Soms kom je voor leuke verrassingen te staan. Bijvoorbeeld dat je je schoenen en sokken uit moet doen bij de voordeur en dan op blote voeten in een zuinig verwarmde kamer zit."

Sinds augustus begeleidt De Jong het echtpaar Omar Elmi Mohamoud (30) en Kifayo Mohamed Ahmed (29) en hun achtjarige dochtertje Aisha. Omar vluchtte zo'n zes jaar geleden van Somalië naar Nederland en kreeg in 2011 een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. Zijn vrouw en dochter kwamen afgelopen voorjaar in het kader van gezinshereniging naar Friesland.

Op 12 september kregen ze de sleutel van hun nieuwe huis in Sint Jabik. De Jong hielp ze met de verhuizing en de hele 'papierwinkel' daar omheen: van verhuisbericht tot uitkering en Van r4rater tot ziektekostenverzekering.

Omar is blij met de hulp. "Ik kan nog niet zo goed Nederlands lezen. Dus als ik weer een brief heb gekregen, bel ik Willem en die komt dan langs."

Wat hij het lastigst vond? "De elektriciteit", zegt Omar zonder aarzelen. "De familie werd slachtoffer van een heel vervelende colporteur", legt De Jong uit. "Ze hadden net een jaarcontract afgesloten met Nuon toen die man aan de deur kwam en ze overhaalde om over te stappen. Of ze even wilden tekenen bij het kruisje, dan werd alles wel voor ze geregeld, en goedkoper."

Het gevolg: het gezin dreigde te worden afgesloten van energie door de netwerkbeheerder en De Jong moest ettelijke telefoontjes plegen om de boel weer in orde te kriJgen.

In principe laat de begeleider de nieuwkomer zoveel mogelijk zelf doen. "Als het niet lukt, grijp ik in." Inmiddels heeft Omar, die bezig is met-inburgering, al een hoop geleerd. Zo gaat internetbankieren hem na een paar maanden goed af.

De Jong: "We hebben nu nog een hoop gedoe met de Belastingdienst. Zo werden hun zorg- en huurtoeslag opeens stopgezet. Daar snap ik zelf ook niks van." Omar heeft zelf voor de volgende dag een afspraak bij de dienst in Leeuwarden geregeld. Samen zullen ze er naartoe gaan.

De mannen hebben er vertrouwen in dat de zaak wordt opgelost. Lachend geven ze elkaar de hand. 'Gamram', klinkt het vrolijk in de woonkamer. De Jong: "Niemand snapt dat maar het is een Somalisch woord voor goed geregeld, klaar, en twee vliegen in een klap!"

De Somalische man is blij met zijn nieuwe leven. "Het was moeilijk, al die iaren zonder mijn vrouw en dochter. Ik ben heel blij dat ze nu hier zijn. Het leven is hier goed. Hier is geen oorlog en geen onderdrukking, alleen problemen met de Belastingdienst."

Nieuwkomers op het Bildt

Het project Nieuwkomers op het Bildt bestaat sinds maart 2011. Sindsdien werden 22 gezinnen geholpen. De Friezen helpen hun nieuwe dorpsgenoten bij praktische zaken zoals het aanvaarden van een huurwoning, het regelen van gas, water en licht en een school voor de kinderen. In principe krijgen gezinnen een half jaar begeleiding daarna moeten ze zichzelf kunnen redden. Het project van Vrijwilligerscentrale Middelsee loopt nu alleen op het Bildt, maar vanwege de komst van meer nieuwkomers wordt dit mogelijk uitgebreid naar meer Middelseegemeenten. Hiervoor worden nieuwe vrijwilligers gezocht.
>> www.welzijnmiddelsee.nl/vrijwilligerscentrale.

Bron: Leeuwarder Courant