Berlikum, 3 januari 2013


Meedoen met het project Nieuwkomers in het Bildt

Wekelijks volgen miljoenen mensen het populaire Tros programma ‘Ik vertrek’. De nieuwsgierigheid om mee te kijken hoe families een nieuwe start maken in het buitenland intrigeert velen. Vaak valt het voor de gezinnen niet mee om hun weg te vinden in het nieuwe thuisland omdat ze de taal (nog) niet spreken of de gebruiken in hun nieuwe omgeving nog niet kennen. Wat zou het de gezinnen helpen hun droom te verwezenlijken als een vriendelijke buurtbewoner ze bij de hand zou nemen om hen wegwijs te maken in alle praktische zaken die komen kijken het je thuis voelen in je nieuwe vaderland.

Nieuwkomers@HetBildt
Die vriendelijke buurtbewoners zijn in de gemeente het Bildt gelukkig geen utopie. Sinds maart 2011 zetten 8 inwoners zich in om Nieuwkomers in het Bildt zich thuis te laten voelen. Dit doen ze door te helpen bij hele praktische zaken zoals het aanvaarden van een huurwoning, het regelen van gas, water en licht, een school voor de kinderen e.d. Zaken waar de meeste mensen hun hand niet voor omdraaien maar voor iemand die de taal niet of nauwelijks (nog) spreekt een huzarenstuk is.

Het mes snijdt aan twee kanten
Naast dat het Nieuwkomers helpt om een goede start te kunnen maken in hun nieuwe omgeving levert het de vrijwilliger ook veel op. Veel mensen staan er niet bij stil dat het begeleiden van een Nieuwkomer veel profijt met zich mee brengt. Naast de voldoening die het geeft om een ander te helpen, verbreedt het je sociale netwerk en kan het de opstap zijn naar een nieuwe fase in de loopbaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij het vinden van een nieuwe betaalde baan, of inspirerende vrijetijdsbesteding. Het begeleiden van een Nieuwkomer kan uitermate geschikt zijn om je te profileren op de arbeidsmarkt. In deze functie staat het coachen naar zelfstandigheid centraal, een competentie die veel werkgevers graag als werkervaring terug zien op een cv. Voor studenten kan het begeleiden van een Nieuwkomer zelfs worden aangewend als maatschappelijke stage, die tegenwoordig bij veel opleidingen onderdeel uitmaakt van het studieprogramma. Naast voldoening, verbreding van het sociale netwerk en opstap in de loopbaan brengt het begeleiden van een Nieuwkomer ook een hoop gezelligheid en plezier met zich mee. Plezier dat zich direct terug vertaalt naar een prettige(r) leefomgeving voor alle inwoners van het Bildt!

Voor elk wat wils
Vrijwilliger worden in het project Nieuwkomers is geschikt voor een ieder, die zich een of meerdere uren per week vrij kan maken en het leuk vindt om zijn kennis en ervaring in te zetten om Nieuwkomers op weg te helpen. Vrijwilligers kiezen zelf het aantal uren dat ze beschikbaar zijn, en stemmen met de Nieuwkomer af op welke momenten ze elkaar treffen. Ook zijn vrijwilligers vrij te kiezen welk type ondersteuning hen het meeste aanspreekt. Zo is er de keuze om de Nieuwkomer alleen te begeleiden bij fase 1, waarin het helpen bij het regelen van praktische en sociale zaken centraal staat, of fase 3 waarin het samen leuke dingen doen, zoals bijvoorbeeld koffiedrinken, samen winkelen, meegaan naar de voetbalvereniging aan de orde zijn. Uiteraard kan een vrijwilliger ook voor beide fasen kiezen, waarin we vaak zien dat er in de loop van de tijd een warme band ontstaat tussen vrijwilliger en Nieuwkomer. Fase 2 is het onderdeel waarin de Nieuwkomer zelf aan de slag gaat met een inburgeringscursus en vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers bij het Project Nieuwkomers staan er zeker niet alleen voor. Vanuit Vrijwilligerscentrale Middelsee krijgt iedere vrijwilliger in dit project persoonlijke ondersteuning door een professional om goed beslagen ten ijs te komen. Bovendien hebben vrijwilligers in dit project in Het Bildt onderling ook contact met elkaar, omdat er regelmatig terugkommomenten georganiseerd worden voor het uitwisselen van ervaringen.

Naast waardering en coaching kunnen begeleiders ook rekenen een reiskostenvergoeding van
€ 0,30,- per kilometer, en wordt er een ongevallen-en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.

Alle hens aan dek
Bent u na het lezen van deze informatie enthousiast geworden, en wilt u meer weten of u direct aanmelden? Neem dan contact op met Vrijwilligerscentrale Middelsee. Na aanmelding volgt een kennismakingsgesprek met Ineke Osinga, die verantwoordelijk is voor de bemiddeling tussen Nieuwkomers. Vervolgens wordt er gematcht tussen de vrijwilliger en Nieuwkomer en volgt ook tussen hen een kennismaking. Uiteraard wordt er zoveel mogelijk gekeken of we op basis van overeenkomsten, zoals bijvoorbeeld levensfase, hobby’s, de match tot stand kunnen brengen. Contact opnemen kan per e-mail op vrijwilligerscentrale@welzijnmiddelsee.nl of telefonisch op 0518 462363.

Informatie over Vrijwilligerscentrale Welzijn Middelsee
Vrijwilligerscentrale Middelsee is het steunpunt voor vrijwilligerswerk, maatschappelijke stage en mantelzorg in Leeuwarderadeel, Menameradiel, het Bildt en Ferwerderadiel. De vrijwilligerscentrale maakt deel uit van Stichting Welzijn Middelsee. Inwoners en organisaties die met vrijwilligers werken maar ook individuele bewoners kunnen hier terecht met vragen over vrijwilligerswerk, maatschappelijke stage en mantelzorg. Naast bemiddeling van vrijwilligers naar organisaties is het geven van advies en ondersteuning een belangrijke taak van de vrijwilligerscentrale. De vrijwilligerscentrale is gevestigd in Het Groene Kruisgebouw, Sportleane 7, 9041 EC Berlikum en is bereikbaar op maandag t/m donderdag op telefoonnummer 0518 462363 of per e-mail:
vrijwilligerscentrale@welzijnmiddelsee.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over dit redactionele artikel kunt u contact opnemen met:

Esther Aalberts, Communicatiemedewerker, e.aalberts@welzijnmiddelsee.nl

Vrijwilligerscentrale Middelsee
Sportleane 7
9041 EC BERLIKUM
T: 0518- 462363
@:
vrijwilligerscentrale@welzijnmiddelsee.nl
I:
www.welzijnmiddelsee.nl