Sint Jacobiparochie, 3 februari 2009

    Produceren zonder verspilling

MSE Forks in Sint Jacobiparochie kocht nieuwe machines om de productie efficiënter te laten verlopen. Foto LC/Niels Westra

Meer en meer bedrijven schakelen over op Lean Thinking. MSE Forks in Sint Jacobiparochie bant sinds 2007 alle vormen van verspilling uit.

Door Aan Dirk van der Meulen

Het bedrijfsbezoek aan ketelproducent Nefit in Buinen gaf in 2007 de doorslag. Hendrik Meijer, directeur en mede-eigenaar van MSE Forks in Sint Jacobiparochie, genoot met volle teugen van de netheid in de productiehal en de efficiency van het productieproces zonder enige hapering. "Wat een geweldige flow. En alles werd gemeten en in cijfers vastgelegd", zegt Meijer nog altijd met bewondering in zijn stem. "Toen was het voor mij wel duidelijk: zo moeten wij het ook doen."

Nefit dankte het efficiënte productieproces aan Lean Thinking. Lean staat voor mager of slank. Het is een bedrijfsfilosofie die ondernemingen voortdurend aanspoort om zo efficiënt mogelijk te produceren, zonder ballast.

Grondlegger van bedrijfsfilo-sofie is de Amerikaanse industrieel Henry Ford die het probeerde toe te passen in zijn autofabrieken in Detroit. Maar het is vooral Toyota die het model verfijnde en in theorieën vastlegde. Zo maakte de Japanse autofabrikant een lijst van zeven verspillingen die het te lijf wilde gaan. Het gaat om overproductie, onnodig transport, onnodige bewegingen, wachttijd, gebrekkige procesinrichting, voorraad en gebrekkig en overdreven werk.

De lijst hangt ook in de productiehal van MSE Forks aan de Oudebildtdijk. Dit zusterbedrijf en voormalig onderdeel van Meijer Plaatbewerking ontwikkelt en produceert voorzetapparatuur voor heftrucks. Paradepaardje van het bedrijf is de uitschuifbare vork, de Kooi Reachforks. Het bedrijf telt 35 medewerkers en is met een omzet van €8,5 miljoen mondiaal marktleider.

Bedrijven met een dergelijke status kampen vaak met gemakzucht in de organisatie. "Dat sluipt er makkelijk in. Met Lean willen we de organisatie op scherp houden", zegt Meijer die morgen op het Kasteel in Groningen een lezing houdt op een congres van het Lean Innovation Netwerk.

Met de Toyota-lijst als leidraad, ging de organisatie van MSE grondig op de schop. Voor alle delen van het productieproces werden verbeter-teams opgezet. Medewerkers werden opgeroepen om ideeën aan te dragen en volgden allemaal een dag 'tegengaan van verspilling'. Het gevolg was een grondige aanpassing van de interne logistiek en de aanschaf van nieuwe machines.

Het resultaat mag er zijn. MSE Forks bracht het afgelopen jaar de levertijd van zijn producten terug van vier weken naar tien werkdagen. Dit tot groot genoegen van de heftruckfabrikanten die hierop hadden aangedrongen. Het Bildtse bedrijf wist dat te bereiken door ook lean-afspraken te maken met zijn leveranciers en transporteurs. "Dit deel van de keten bracht de levertijd terug van tien naar vier dagen." Hoewel de heftruckbranche eigenlijk net zo recessiegevoelig is als de auto-industrie, heeft Lean MSE Forks aanmerkelijk crisis-bestendiger gemaakt, zo constateert Meijer tevreden. Hoewel tevreden eigenlijk niet een woord is dat in het Leanwoordenboek voorkomt. "Want je moet altijd zoeken naar verbeteringen. Ik weet nu al dat we onze levertijd terug moeten brengen naar vijf dagen en dat onze leveranciers binnen twee dagen moeten leveren."

Maar in hoeverre kunnen werknemers die voortdurende efficiencystrijd bijbenen? Meijer maakt zich er geen zorgen over. "Het kenmerk van Lean is dat je werknemers erbij betrekt. Ik druk niks door. Zij geven aan wat mogelijk is. Doordat alles zo goed en strak georganiseerd is, ontstaat er een enorme rust in de organisatie. Van hectische dagen met veel overwerk en spoedorders is amper nog sprake."

Bron: Leeuwarder Courant