Sint Jacobiparochie, 17 september 2013

Motorgroep mag niet bij ijsclub

Renze Hoekstra (links) en Koos van der Ploeg in het deels door de motorvrienden opgeknapte ijsclubgebouwtje. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN (gescand)De ijsdub St. Jabik stond een groep motorrijders toe het ijsclubgebouw in de zomermaanden als 'clubhuis' te gebruiken. Nu is er gedoe.

TIM FIERANT


Van de gemeente het Bildt mogen de motorrijders het ijsclubgebouw niet gebruiken. De grond onder de ijsbaan is bestemd als 'cultuurgrond', laat de gemeente per brief weten. "Het gebruik door een motorclub heeft niets uit te staan met cultuurgrond."

Het eerste contact tussen de motorrijders en de schaatsers dateert van het voorjaar van 2012. De motorrijders waren dakloos sinds ze zich hadden afgesplitst van de Friese Harley Davidson-motorclub. In hun zoektocht naar een clubhuis kwamen ze bij het ijsclubbestuur. Voorzitter Koos van der Ploeg: "Jullie kunnen wel in ons gebouwtje', hebben we ze toen verteld."

Dat aanbod namen de 25 'motorjongens' dankbaar aan. Ze werden allen lid van de ijsclub, en in ruil daarvoor onderhielden ze 's zomers het clubgebouwtje. Dat deden ze grondig, weet penningmeester Rinze Hoekstra. "'t Elektrys hewwe se anpakt, de floer laid. En wy hewwe sels 'n nij dak op't geboutsy laid. Wy binne hier wel seuventyn, achttyn avens metnander weest te timmeren. Dat gong soa moai." Mooi, maar voor de ijsclub ook broodnodig. Van der Ploeg: "Dit kunnen wij heel goed gebruiken. Het water staat ons aan de lippen."

Maar de idylle bleek van korte duur. Eind vorig jaar ontving de ijsclub een brief van de gemeente: er was geklaagd, en "het gebruik van uw gebouw door de motorclub is niet toegestaan". De klacht kwam van buurman Jouke Stapert. De toegangsweg naar de ijsbaan loopt langs zijn erf. Stapert: "Ik heb geen zin in motoren langs mijn tuin."

Volgens de schaatsers gaat het "nadrukkelijk niet om een motorclub in de strikte zin van het woord". Hoekstra: "Se hewwe meskien wel's 'n leren jakky an, maar dat is 't dan ok. Se komme niet eens op de moter na't gebou."

Het steekt Van der Ploeg en Hoekstra dat de gemeente handhaaft na de klacht van een enkeling. Van der Ploeg: "Wij hebben nog nooit een cent subsidie ontvangen. Tot het hekkelen aan toe onderhouden we ons eigen terrein. Nu vinden we een oplossing voor het onderhoud van ons gebouw en dan krijg je dit."

In december gloorde er een akkoord. Van der Ploeg en Hoekstra zaten samen met bezwaarmaker Stapert om tafel met burgemeester Gerrit Krol. Van der Ploeg: "De burgemeester zei: 'Wij willen hier niet meer in procedures verzeild raken, we willen dit onder de koffie oplossen."

Ze kwamen eruit. Stapert zou de toegangsweg van de gemeente overkopen, voor het symbolische bedrag van € 1. In ruil daarvoor zou hij zo'n 100 meter verderop een nieuw toegangspad aanleggen.

'Nu vinden we een oplossing voor
het onderhoud en dan krijg je dit'

Toch loopt het nu mis. De lijst met door de ijsclub verzamelde handtekeningen telt drie blanco vakken. Stapert en zijn beide buren tekenden niet. Voor de gemeente voldoende redenen om de vergunningaanvraag - voor 'uitbreiding van de activiteiten' - alsnog te weigeren. Van der Ploeg: "Het ergste vind ik nog dat je elkaar de handen schudt en dat het dan toch weer misloopt."

Volgens Stapert vroeg de ijsclub de vergunning te snel aan. "lk zou eerst het pad aanleggen. Maar dat duurde ze blijkbaar te lang. En in de vergunningaanvraag stond het pad ineens naast mijn erf. Je kunt blijkbaar geen afspraken maken. Voor mij is het nu klaar. Laat het maar mooi zo blijven."

Bron: Leeuwarder Courant