Leeuwarden, 10 december 2008

    Al zeven maanden vast zonder berechting

Asieladvocaat Alie Westerhuis strijdt voor de vrijlating van de echtgenoot van Najibi Ghani. Foto LC/Redmar Slotboom

Onder de ogen van zijn gezin werd de Afghaanse Mangal Hussaini in mei uit het azc in Sint Annaparochie gehaald. Als ongewenst vreemdeling zit hij sindsdien gevangen in Zeist. Asieladvocaat Alie Westerhuis vindt het schandalig dat hij zonder grondig onderzoek is opgesloten.

Door Ines Jonker

Sinds vijf jaar wonen ze in het azc van Sint Annaparochie: Mangal Hussaini, zijn vrouw Najiba Ghani en hun drie kinderen van negen, acht en vijf. De kinderen gaan in het dorp naar school en de jongens voetballen bij de plaatselijke voetbalclub. Ze hadden het er best naar de zin, tot afgelopen mei.

Toen stond de politie plotseling voor de ingang van de caravan. Ze kwamen Mangal ophalen; hij was tot ongewenst vreemdeling verklaard. "Toevallig waren de kinderen die dag vrij. Mijn dochtertje van vijf raakte in paniek en riep: ik laat mijn pappa niet weggaan. Mijn oudste zoon begon te huilen. Ze wilden hem tegenhouden, maar mensen van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) hielden hen in bedwang en beloofden cadeautjes en snoepjes", vertelt Najiba (34).

Nu zit Mangal al zeven maanden opgesloten in Kamp Zeist. Onderzoek naar zijn verleden is er niet geweest. Contact tussen hem en zijn vrouw en kinderen is moeilijk. Pas nadat de staatssecretaris zich persoonlijk met de zaak had bemoeid, kon Najiba haar man zien. Vandaag, op de internationale Dag van de Mensenrechten, voert het Bildtse dorp actie voor Hussaini.

Mangal Hussaini is een van de zeven zogenoemde IF'ers die asieladvocaat Alie Westerhuis onder haar cliënten heeft. Volgens haar is sprake van inhumaan beleid. "De IND kan iemand tot IF'er, ofwel mensenrechtenschender, verklaren zonder dat daarvoor bewijs van een strafbaar feit hoeft te zijn." Dat komt doordat Nederland zich baseert op een ambtsbericht uit 2000. Westerhuis: „Dit bericht concludeert dat iedereen die voor de Afghaanse veiligheidsdiensten heeft gewerkt vanaf de rang van onderofficier heeft meegedaan aan martelingen." Dit bericht is echter gebaseerd op vertrouwelijke en dus oncontroleerbare bronnen. "Afghaanse mensen krijgen nu in Nederland collectief de IF-status, op basis van onbetrouwbare informatie van de Taliban", zegt Westerhuis.

Deskundigen als Amnesty International, maar ook rechters, hebben kritiek geuit op de conclusies van het ambtsbericht. Ook de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, heeft Nederland onlangs gevraagd om een nieuw ambtsbericht uit te brengen. Dat is vooralsnog niet gebeurd. Westerhuis: "De IND gaat op volle kracht door met arrestaties van onschuldige mensen. Zonder dat er een rechter aan te pas komt, worden ze maandenlang opgesloten. Dat is dus Guantanamo Bay in Nederland."

Zolang het IF-beleid niet verandert, is Nederland voor een vreemdeling een politiestaat en geen rechtstaat, vindt de advocate. "Ik vraag me af hoe lang Nederland dit nog vol kan houden. Er wordt zoveel schade toegebracht aan vrouwen en kinderen."

Najiba is inmiddels bijna ten einde raad. Haar kinderen hebben hun vader al zeven maanden niet gezien, zelf is ze moegestreden. "Mijn oudste zoon was vroeger de beste van de klas én van de voetbalclub. Nu wil hij niet meer naar school en niet meer voetballen. Mijn dochtertje was op haar tweede al zindelijk maar plast opeens weer in haar bed, van de stress. Gisteren droomde ze van haar vader. Toen ze wakker werd, ging ze hem zoeken." Een COA-medewerker vertelde Najiba dat ze psychische hulp moest zoeken voor haar kinderen. "Ik zei: nee, ze hebben geen psycholoog nodig, ze hebben een pappa nodig."

Bron: Leeuwarder Courant