Leeuwarden, 18 september 2010

'Middelsee' leuk bedacht, maar fusie is realistischer

De raden van Het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel hakken op 7 oktober de knoop door. Gaan ze nog nauwer samenwerken in hun bestaande Middelsee-verband, of niet. Hoe denken mensen buiten de politiek erover?

Door Pier Abe Santema

Liever direct een fusie, in plaats van samenwerking met behoud van zelfstandigheid. De meerderheid van Stichting Berlikumer Belangen ziet de Middelsee-samenwerking niet zo zitten, zegt voorzitter Matthé van Hout. „De politike ferantwurdlikheid ebbet fuort." Bij wie haal je verhaal als de samenwerking met een ambtenaar niet goed verloopt? De eigen wethouder heeft er immers geen zeggenschap meer over, als de beleidsvelden over de gemeentehuizen verdeeld worden. „Dy moat earst mei syn kollega yn de oare gemeente oerlizze."

Om de lijnen duidelijk en strak te houden is een heuse fusie beter dan een nauwe samenwerking, aldus Van Hout. Het is dan duidelijk bij wie de verantwoordelijkheden liggen. Bovendien kan een sterke fusiegemeente voor meer ambtelijke kwaliteit zorgen.

De meeste 'alde Bilkerts' willen het liefst dat Het Bildt blijft zoals het is, zegt Anne van der Meer van Plaatselijk Belang Sint Annaparochie. "It belang fan it doarp is dat Sint Anne it haadplak fan de gemeente bliuwt." Plaatselijk Belang heeft nu tien keer per jaar direct contact met vertegenwoordigers van de gemeente. "Dat wurket fantas-tysk. Mar dat kinst kwytreitsje by in füzje." De Middelsee-samenwerking kan de persoonlijke goedkeuring van Van der Meer wel wegdragen. De burger merkt er tot nu toe niets van

dat de taken over de gemeenten zijn verdeeld. "Wêr't de miljeuynspekteur weikomt, makket net ut. It giet derom dat de rie it foech oer de eigen gemeente haldt."

Het streven naar zelfstandigheid is mooi, maar uiteindelijk zal het samenwerkingsverband op een fusie uitdraaien, verwacht Bram Moppert van de Hallumer Ondernemers Club. In dat geval hoopt hij op een fusie van de Middelsee-gemeenten. "En zeker niet met Dongeradeel." Noppert denkt dat de grote kern Dokkum dan alle aandacht van de gemeente zou opslokken. "Ik ben bang dat wij dan ondersneeuwen."

De voorzitter heeft waardering voor het streven naar blijvende zelfstandigheid, maar denkt dat dit met alleen samenwerking niet haalbaar is. "De regelgeving die op gemeenten afkomt is te complex. Het zal kleine gemeenten te veel kosten om die uit te voeren." Een daadwerkelijke fusie is daarom onvermijdelijk, meent Noppert.

Sixtus Haverkamp is er nog niet uit welke gemeentelijke toekomst voor voetbalvereniging SC Stiens de beste is. "Het kan interessant zijn om bij Leeuwarden te horen, met zijn bv Sport en professionele ambtelijke ondersteuning. Aan de andere kant moet je dan concurreren om de aandacht met heel veel verenigingen."

SC Stiens heeft recentelijk veel baat gehad bij de korte lijnen met de gemeente Leeuwarderadeel. "We hebben net afspraken gemaakt. Er is een beheersstichting in het leven geroepen en een half jaar geleden is het kunstgrasveld opgeleverd." In een groter geheel wordt de samenwerking minder nauw, beseft de voorzitter.

Ook in Middelsee-verband zullen de lijnen langer worden, verwacht Haverkamp. Hij gelooft niet dat de vier gemeenten hun zelfstandigheid kunnen behouden door de samenwerking. "Dat is niet realistisch. Het zal uitlopen op een fusie."

Bron: Leeuwarder Courant