Leeuwarden, 12 maart 2008
Appels met kaneel in rozijnen
Wie denkt dat in Het Bildt alleen aardappelen groeien, heeft het mis. Want hoewel de Bildtkers het Jaar van de Aardappel deze zomer uitbundig vieren hebben ze toch nog tijd gevonden om eventjes 24 fruitbomen te planten. Niet dat het planten van een fruitboom zo'n geweldige prestatie is, maar het waren wel fruitbomen van oude Friese rassen, waarvan men dacht dat ze niet meer bestonden.
Van sommige rassen weten de mensen van de stichting Fruit Yn Fryslân niet eens de naam. Maar het is natuurlijk fantastisch dat er nog mensen zijn die er voor zorgen dat er straks weer bomen vol met Dokkumer Nije en Doeke Martensappels in de Friese volkstuintjes staan.
60 gram boter
60 gram suiker
geraspte schil van 1 citroen
2 eetlepels rozijnen
1,5 deciliter zoete wijn
4 appels
1,5 deciliter room
1 eetlepel poedersuiker
1 theelepel kaneel
Klop de boter met de suiker, de geraspte citroenschil en de rozijnen zacht. Verwijder het klokhuis met een appelboor uit de appels.Snijd aan de onderkant een klein plakje van de appels zodat ze rechtop willen staan. Vul de appels met het botermengsel en bak ze een half uur in een voorverwarmde (175 graden) oven. Klop onder tussen de room met de poedersuiker en de kaneel tot yoghurtdikte. Serveer de room bij de gebakken appels.