Sint Jacobiparochie, 18 september 2009

    Zoeken naar een evenwichtig aanbod

Janet Groeneveld voor Kultureel Sintrum De Groate Kerk. Foto LC/Niels Westra (gescand)

Al ruim een kwart eeuw is de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie een cultureel centrum. Met een programmering, waarin het accent op de muziek ligt. Een zeskoppig bestuur zorgt voor de invulling daarvan, Janet Groeneveld, belast met de PR, vertelt hoe het werkt.

WIM VERVOORT

Ervaring is er voldoende bij de vijf vrouwen en de ene man die het bestuur van het Kultureel Sintrum vormen. Janet Groeneveld, die aan haar vierde seizoen begint, behoort tot de 'nieuwkomers'. Dertigers, laat staan nog jongere mensen, zijn moeilijk voor zo'n functie te vinden. Te veel andere bezigheden, zoals werk, gezin en sport.

Iedereen binnen het bestuur heeft een eigen takenpakket, maar de programmering is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, benadrukt Groeneveld. Niet alles kan in de Groate Kerk. De ruimte heeft een voortreffelijke akoestiek voor muziek, maar minder voor de spreekstem. De theatervoorstellingen in de gemeente Het Bildt worden dan ook vooral ondergebracht bij Ons Huis in Sint Annaparochie.

Komende zondag begint het seizoen in Sint Japik met een concert van organist Eeuwe Zijlstra en organist/ fagottist Ab Weegenaar. Voor het bestuur is dat gelijktijdig zo'n beetje het startsein om zich te gaan bezighouden met de invulling van het volgend jaar.

Contacten met de beoogde artiesten moeten vroegtijdig worden gelegd. 'We hebben allemaal ons eigen netwerkje", zegt Groeneveld. "En je zoekt op internet." Maar het bestuur kent zijn

beperkingen. In verband met de reiskosten mogen de afstanden niet te groot worden.

Omdat er een prachtige vleugel in de kerk staat, ligt het voor de hand elk jaar ook een paar pianisten uit te nodigen. "Tegelijk proberen we een evenwicht te zoeken tussen risicovoorstellingen en artiesten of groepen die goed zijn voor een volle bak en dus geld opleveren."

Het bestuur heeft wel eens een popconcert geprogrammeerd, maar dat sloeg niet echt aan, vertelt Groeneveld. Ook folkmuziek lag moeilijk. Maar voor een shantykoor of de Oldehovekapel loopt de Groate Kerk vol. "De laatste jaren hebben we al een paar keer mensen moeten wegsturen." Het publiek is trouwens afkomstig uit heel Friesland.

Het bestuur moet de eigen broek ophouden met de kaartverkoop en de inbreng van vooral plaatselijke sponsoren. Alleen voor bijzondere dingen kan men een garantiesubsidie aanvragen bij de gemeente of provincie.

Zoals voor de kinderopera 'Hans en Grietje' die eind maart het seizoen 2009-2010 besluit. Het was de wens van Janet Groeneveld om een keer iets voor een jong publiek te programmeren. "Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt. Het vergt wel iets meer dan we hier gewend zijn. Ook financieel." Want het gezelschap Co-OPERA-tief bestaat uit zes zangers en een pianist. Maar af en toe moet je als bestuur een keer je nek durven uitsteken, vindt Groeneveld. Ze denkt dat het publiek in Sint Jacobiparochie dat ook waardeert.

Een andere topper in het programma is begin oktober te gast: pianiste Valentina Tóth uit Aldtsjerk. De jonge winnares van het Prinses Christina Concours doet eerst de Groate Kerk aan, voordat ze aan het eind van de maand optreedt in de Carnegie Hall in New York.

Bron: Leeuwarder Courant (Freed)