Sint Jacobiparochie, 19 december 2009

Kilometermaker Kooistra

Jan Kooistra vorige week zaterdag op Ameland, waar hij de microfoon hanteerde tijdens de Ameland Adventure Run. Foto LC/Hans Willems (gescand)

Met de Berenloop op Terschelling en de Ameland Adventure Run heeft sv Friesland twee grote en bijzondere loop-evenementen in huis. Maar eigenlijk klopt het hart van deze vrijwilligersclub pur sang voor de eenvoudige dorpsloopjes waarvoor het reizende circus van Jan Kooistra week in week uit de provincie in trekt.

Hans Willems

Elke zaterdagmorgen staat Jan Kooistra (63) uit Sint Jacobiparochie om zes uur op om grote ketels water te koken. Jan is geen verloskundige en er is ook niks mis met de watervoorziening in huize-Kooistra. Jan is de spin in het web van atletiekvereniging sv Friesland en is elke zaterdag op pad voor een loopevenement. Het goed doorgekookte water is nodig voor de grote gamellen met thee en bouillon waarmee de club zijn lopers aan de finish weer wat leven bijbrengt.

Naast Jan zijn ook echtgenote Josefien, de dochters Christina en Bonnie met hun echtgenoten, zoon Johan, enkele andere familieleden en verschillende buren in de loop der jaren ingelijfd in het vrijwilligerskorps van sv Friesland. Het aanstekelijke enthousiasme waarmee kilometermaker Kooistra de zaken aanpakt, heeft zijn uitwerking niet gemist. Kleinzoon Christiaan (13) is tegenwoordig ook van de partij. Hij zorgt voor het geluid en de muziek en logeert voorafgaande aan een evenement vaak bij opa en oma om vroeg te kunnen aantreden.

Heel lang combineerde Jan Kooistra zijn hobby met een drukke baan als slachter in Amsterdam, maar drie jaar geleden ging hij in de vut, en kreeg hardlopend Friesland nog meer van zijn tijd. Het zenuwcentrum van de club is een kantoortje in een soort bijkeuken van de Kooistra's. Hoewel hem weinig ontgaat, oogt zijn stijl van werken wat chaotisch. Maar dat is slechts schijn. Op grote planken langs de wanden getuigen tientallen ordners met papieren en rekeningen van voorbije en nog komende activiteiten van de precisie waarmee hij te werk gaat. Een fotowand laat hoogtepunten zien uit de bijna dertigjarige geschiedenis van sv Friesland. Het grotere materiaal is opgeslagen in een deel van een garage die de club huurt in Sint Anne.

Met jaarlijks een slordige vijftig loopevenementen in Friesland, Groningen en Drenthe is sv Friesland verreweg de actiefste loopclub in Nederland. Er gaat geen zaterdag voorbij of de gloednieuwe bestelbus wordt geladen met proviand, finish-boog, geluidsinstallatie en al die andere dingen die nodig zijn om het groeiende leger hardlopers een sportieve en plezierige dag te bezorgen.

De club telt een harde kern van zo'n vijftig, zestig vrijwilligers van wie een flink deel vrijwel elke week present is. Daarnaast zijn er bij elke loop de lokale mensen die het draaiboek inmiddels ook kunnen dromen.

Behalve organisator, materiaalman, parcoursmeter en speaker is Kooistra ook de man die persberichten en verslagen rondstuurt en

telkens maar weer nieuwe evenementen op touw zet. En dan is hij voor de Atletiekunie ook nog coördinator van de hardloopkalender voor Noord-Nederland.

Voor 2010 staan er in Friesland, Groningen, Drenthe, de Kop van Overijssel en de Noordoostpolder 312 loopevenementen op de rol. Friesland spant de kroon met 103 activiteiten, gemiddeld dus 2 per week. Het begint op l januari met de Nieuwjaarsloop in Grou en het eindigt 365 dagen later met de Sylvester-loop in Poppingawier en de Oliebollenloop in Gorredijk.

Sv Friesland is in 2010 betrokken bij de organisatie van vijftig evenementen, met als toppers Terschelling en Ameland. Jan Kooistra: "Vroeger was je bij de kleinere evenementen blij met honderd lopers, tegenwoordig zitten we heel vaak boven de tweehonderd, en het blijft maar groeien." Behalve in de doortimmerde organisatie zit het succes van sv Friesland ook in het geringe inschrijvingsgeld. De drempel moet laag zijn, is het devies van Kooistra, die in zijn jeugd heeft ervaren wat het is om van weinig rond te moeten komen.

"We houden de kosten zo laag mogelijk, en als er wat over blijft wordt dat in materiaal gestoken. Je hoeft echt niet bij elke loop T-shirts uit te delen, en wie een herinnering wil, betaalt daar bij ons wat extra voor." Lopen voor een goed doel, vindt Kooistra prachtig, maar dat moeten de lopers dan maar zelf organiseren. "Als vereniging moet je je daar buiten houden. Wij zijn er om leuke wedstrijden op touw te zetten, niet om mensen op kosten te jagen."

Het sociale aspect telt zwaar voor de Kooistra's. "Ik kan je brieven en mails laten zien van mensen die door onze loopjes over een moeilijke periode heen zijn gekomen. We zorgen altijd voor een gemoedelijke sfeer en persoonlijke contacten. Zo langzamerhand leer je je pappenheimers wel kennen."

HOBBELS

Omdat spraakwaterval Kooistra, zelf ooit vermaard snelwandelaar, wel eens wat vlug is in zijn oordeel, kent de geschiedenis van sv Friesland ook haar hobbels. Zo kwam het tot een breuk met de organisatie van de Marathon van Leeuwarden toen Kooistra wat onhandig kritiek uitte op de organisatie. Met de Atletiekunie heeft-ie het ook wel eens aan de stok. "De afdracht die de club moet doen, is veel te hoog en dan stellen ze ook nog allemaal eisen. Wij nebben onze zaakjes goed op orde, maar dan krijg je bezoek van de unie en dan moet het weer allemaal anders."

De bedoelingen van Jan Kooistra zijn nooit verkeerd. Integendeel, er is hem weinig te bar als het om het belang van de lopers gaat en hij heeft een scherp oog voor detail. De partjes sinaasappel die langs de route en bij de finish worden aangereikt, zal hij altijd even persoonlijk gaan proeven bij Douwe's Fruithal in Sint Anne.

Het dertigjarig bestaan van sv Friesland wordt op zaterdag 8 mei gevierd met een speciale loop over de langste straat van Nederland, de Oude Bildtdijk. Een eenmalige loop? Kooistra: "Ja eenmalig. Maar eerlijk gezegd zeiden we dat van de Berenloop ook in 1997, dus wie weet."

De volledige loopkalender voor Noord-Nederland is te vinden op de website svfriesland.nl

Bron: Leeuwarder Courant