Sint Jacobiparochie, 3 maart 2014

Zieke Emma brengt heel het dorp in actie

Zaterdag genoten ruim tachtig vrouwen van een high tea in café De Brouwerij. FOTO CATRINUS VAN DER VEENDe acties buitelen over elkaar heen sinds Sint Jacobiparochie een stichting heeft opgezet om de ernstig zieke driejarige Emma te helpen.

MARIA DEL GROSSO


De ene dag liep Emma nog vrolijk op het schoolplein om haar broer van vijf weg te brengen, de volgende dag kon ze niet meer goed op haar benen staan. Dat was in april 2013. Bij Emma werd neuroblastoom geconstateerd, een zeldzame vorm van kinderkanker die in Nederland jaarlijks zo’n 20 tot 25 jonge kinderen treft.

Naast de zorgen rond de medische behandelingen kregen de ouders in het ziekenhuis te horen dat ze zich voor moesten bereiden op hoge kosten. Emma ondergaat nu zware chemokuren. Daarna worden kinderen met deze ziekte doorgestuurd naar Amerika of Duitsland voor verdere behandeling. Bij de diagnose ‘high risk 4’ komt Amerika in beeld, bij ‘high risk 3’ het Duitse Greifswald.

Emma gaat waarschijnlijk eind juni naar Duitsland. De behandeling daar wordt mogelijk niet door de verzekering vergoed en er is geld nodig voor reis- en verblijfskosten en de nazorg.

Familie en vrienden richtten daarom in januari van dit jaar de stichting Hart voor Emma op. Doel is om in juni 200.000 euro bij elkaar te hebben. De stand bedraagt momenteel rond de 20.000 euro, vertelt

Francien Boomstra van de stichting. De ouders worden overal bij betrokken, maar treden zelf niet naar buiten. Dat doet de stichting namens hen. Alleen al het aanwezig zijn op Facebook leverde de stichting reacties op uit heel Nederland. De acties breidden zich al gauw uit van alleen Sint Jacobiparochie naar de hele gemeente het Bildt. "Het is hartverwarmend", vindt Boomstra. "Iedereen wil helpen en komt met ideeën."

Ze heeft er ook wel een verklaring voor. "Het raakt heel veel mensen als het om een jong kind gaat met een dodelijke ziekte."

‘Het raakt velen als
het om een jong kind gaat
met dodelijke ziekte’

Kunstenaars houden open huis voor het goede doel en verkopen hun werken bij opbod, schoolkinderen zamelen lege flessen in of gaan langs de deuren met doosjes hartjesnoepjes, er is een veilingsite en het dorp heeft er een winkeltje bij.

Deze zaak is gehuisvest in de woning van Grada Grijpma. Er worden zelfgemaakte producten verkocht. Daarnaast worden fancy fairs en concerten georganiseerd voor het goede doel en was er zaterdag een high tea waar tachtig vrouwen aan deelnamen.

De stichting hoopt vooral met de sponsorloop op 8 maart een groot bedrag binnen te halen.

www.hartvooremma.nl >>

Bron: Leeuwarder Courant