Sint Annaparochie, 17 juni 2013

Bildtse tapas voor Albert Heijn

ANNEMIEK VAN DER PLOEG


Els Hartog verwerkt jaarlijks 190.000 liter geitenmelk in de omgebouwde stal achter haar huis. FOTO ANNEMIEK VAN DER PLOEGDe Molkerei in Sint Annaparochie maakt sinds kort tapas voor Albert Heijn. Eigenaresse Els Hartog timmert flink aan de weg.

Het begon voor Els Hartog allemaal als een hobby. "Toen we in 1987 vanuit de Randstad in Friesland kwamen wonen, kochten we twee geities", zegt ze. "Leuk voor de kinderen, dachten we toen."

As kind had Hartog al eens geitenkaas gemaakt, en ze besloot haar oude hobby weer op te pakken. De geitjes gaven samen 6 liter melk per dag, genoeg voor een bescheiden kaasmakerij. Inmiddels verwerkt Hartog 190.000 liter geitenmelk per jaar. Naast de kaasmakerij achter haar huis in Oudebildtzijl heeft ze ook een tapasbedrijfin Sint Annaparochie.

De tapas en geitenkaas van het Friese bedrijf gaan via groothandel Enrico in Amsterdam niet alleen door heel Nederland, maar ook de grens over naar Engeland en België. "We zijn nu de mogelijkheden aan het bekijken om naar Duitsland en Scandinavië te exporteren", vertelt Hartog in de geitenkaasmakerij in Oudebildtzijl.

De omgebouwde stal ademt de sfeer van weleer. Maar voor hoe lang nog, is de vraag. "We willen een nieuwe kaasmakerij bouwen naast

de tapasfabriek in Sint Anne", zegt Hartog, die de vergunningen al rond heeft. "Zodra we daadwerkelijk aan Duitsland en Scandinavië leveren, gaan we daarmee beginnen. Ik verwacht ergens volgend jaar."

De tapasmakerij maakt sinds kort zeven verschillende soorten tapas voor Albert Heijn. Zes daarvan vult ze met de eigen geitenkaas, maar ook de kleine rode peppadews met roomkaas worden in het Bildt gemaakt. "De roomkaas komt niet bij ons vandaan, maar toch willen ze bij Albert Heijn graag dat wij ook deze tapas maken", onthult Hartog, terwijl ze door de brandschone bedrijfsruimte in Sint Anne loopt.

Groepjes vrouwen in steriele kleding vullen met roestvrijstalen spuitkoppen handmatig honderden kleine rode paprika's met roomkaas. Achtduizend bakjes per week.

Volgend jaar ook export
naar Duitsland en Scandinavië

Hartog: "AH heeft het vullen een tijdje aan iemand anders uitbesteed, maar ze zijn toch bij ons teruggekomen. Wij rekenen een uurtarief in plaats van een vaste prijs per stuk. Daarom zien de tapas er bij ons veel netter uit."

Alle tapas worden ter plekke verpakt en gelabeld. Hartog spendeerde € 100.000 aan een inpakmachine om de hapjes in de welbekende plastic doosjes te stoppen en van een etiket te voorzien. Een flink bedrag, maar Hartog en haar twee kinderen Hedy en David hebben dan ook alle vertrouwen in het snelgroeiende familiebedrijf.

Bron: Leeuwarder Courant