Oudebildtzijl, 19 augustus 2008

Gehaktballen met een hoedje

De fraai versierde gehaktballen van Roelie Siderius. Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)

Vlees of vis, rauwkost of gekookt. Maar is benieuwd hoe u uw dagelijkse kostje bereidt en gluurt iedere week bij iemand in de pannen.

Het is elf uur 's morgens en de etensgeuren komen de bezoeker van huize Siderius in Oudebildtzijl al tegemoet. Net als in veel boerenbedrijven wordt het warme maal in de stelpboerderij van Broer en Roelie Siderius om twaalf uur 's middags opgediend. Op het aanrecht staat een schaal rabarbercompote. Op het fornuis een braadpan met vier gehaktballen. Het is duidelijk: Roelie is een vrouw die kan plannen.

Was het vroeger, met drie schoolgaande kinderen, vaak een drukte van belang in de keuken, tegenwoordig zitten Roelie en Broer (61) met zijn tweetjes aan het middagmaal. Allebei houden ze het meest van degelijke, Hollandse kost: aardappels, groente en een stukje vlees.

Ook vandaag staan er piepers op het menu en verder dus de compote, gehaktballen en snijboontjes. De donkerroze rabarber (een pan vol rabarber, 6 theelepels aardappelzetmeel, 2 deciliter bessensap, verse aardbeien, een blikje aardbeien en suiker) is een



van Roelie's specialiteiten. "Ik had dit gemaakt voor mijn verjaardag omdat de kinderen het zo lekker vinden. Een pan vol zodat we er een paar dagen van kunnen eten. Gisteren als toetje met ijs, vandaag als bij gerecht"

Er moet wel aardig wat suiker in om de lekkere zoete smaak te krijgen. De snijbonen waren een verjaardagscadeautje van een kennis die ze zelf verbouwt; de aardappels zijn een product van eigen kweek van Broer. "Het is een nieuw ras dat je niet hoeft te schillen. Ik was ze alleen, snij ze in tweeën en dan een kwartier koken."

Voor de gehaktballen (voor twee dagen) heeft de boerin een eenvoudig recept: pond gekruid rundergehakt, twee verkruimelde beschuiten en een ei erdoor en bakken in croma met heel veel water. Geen toeters en bellen. Toch maakt Roelie iets feestelijks van de oer-Hollandse bal. Geïnspireerd door het bloemschikken, een van haar hobby's, kwam ze op het idee om de ballen een hoedje van tomaat te geven. "Ik bak twee doormidden gesneden tomaten aan beide kanten in olijfolie, doe een beetje peper en zout op de onderkant en zet ze met een satéprikker aan de gehaktbal vast." De boerin is enthousiast over haar vondst. "Soms moet je ook eens wat nieuws uitproberen."

INES JONKER

Bron: Leeuwarder Courant
Foto LC/Catrinus van der Veen (gescand)