Sint Annaparochie, 27 november 2009

    

De strijd om het gelijk in Sint Anne

De bouw van de zorgflat in Sint Annaparochie ligt stil door ruzie. Foto LC/Niels Westra (gescand)

Al anderhalfjaar ligt de bouw stil van het nieuwe zorgcentrum in Sint Annaparochie. Najaren procederen zijn zowel de voor- als tegenstanders nog steeds overtuigd van hun overwinning. De Raad van State hakt binnenkort de knoop door.

Door Anko de Jong

De gapende kloof tussen de voor- en tegenstanders van de zorgflat aan de Cingel in Sint Anne is niet meer te overbruggen. Burgemeester Aucke van der Werff van het Bildt hoopt november 2007 nog op een compromis over de bouw. Maar de opponenten zinnen vooral op sloop.

"Die flat hoort hier niet”, vindt bezwaarmaker Herman Wassenaar. "Een andere plek lijkt me de enige mogelijkheid." Tot een gesprek komt het niet.

Vanaf het moment dat in augustus 2005 de bouwvergunning wordt verleend, raken de meningen in het dorp ernstig verdeeld. De raad zet door met goedkeuring van het Herstructureringsplan centrumgebied Oost in november dat jaar.

Boos om de gemaakte keuzes stapt oud-politicus Klaas Tuinstra uit het bestuur van Verzorgingscentrum het Bildt en sluit zich aan bij de bezwaarmakers. De geplande zorgflat komt volgens hem op de verkeerde plek, met al die los- en laadplekken in de buurt. "D'r is niet goed over nadocht."

Directeur Atje Tadema van het verzorgingscentrum - tevens raadslid voor Werkgroep het Bildt - is minder bevreesd: "Neffens mij kinne de planologen prima passe en mete."

De tweespalt raakt ook de politiek. Na twaalf jaar sneuvelt de samenwerking tussen de Werkgroep en de PvdA. Die laatste wil na alle kritiek opnieuw met de betrokkenen om tafel, maar krijgt geen steun. In het bestuur van ondernemersclub Sint Anna Vooruit

ontstaat ruzie over een door de voorzitter verstuurd bezwaarschrift. Drie bestuursleden stappen op, onder wie voorzitter Ed Jasper - tevens winkelier in het pand van Wassenaar.

De bezwaarmakers vinden voor het eerst gehoor bij de Raad van State in december 2006. Die vernietigt het nieuwe bestemmingsplan St. Annapa-rochie in 2007. De bouw aan de Cingel, die al tot en met de derde verdieping is gevorderd, moet stoppen.

Gemeente en provincie zien zich gedwongen het bestemmingsplan en de bouwvergunning te 'repareren'. De bezwaarmakers speculeren al op een spoedige sloop, omdat het gebouwde casco in hun ogen nu "in feite illegaal is."

De bouwers krijgen in februari 2008 een steun in de rug als de Raad van State de zorgvergunning - het bouwbesluit afgegeven door het College Bouw Zorgvoorzieningen in Utrecht - bekrachtigt. Daarmee staat vast dat de plek toch geschikt is.

Directeur Douwe de Vries van het Vastgoedbedrijf van Noorderbreedte ziet er een bevestiging in "dat dit net samar in wyld konsept is." "Dit bart lanlik ek, de bou op sa'n plak, ticht by winkels, ticht by in oar soarchsintrum. Sa draacht it by oan de leefberens." De Vries voorziet een spoedige hervatting van de bouw, waarschijnlijk begin volgend jaar.

Volgens een onafhankelijk geluidsrapport van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak zal bezwaarmaker Wassenaar alleen met stil materieel en stil laad- en losgedrag aan de geluidsvoorschriften kunnen voldoen. Zo mag er niet meer 's nachts worden geladen of gelost.

Volgens advocaat Silvan Boer van Wassenaar kan de supermarkt daar nooit aan voldoen. Hij noemt het "een papieren oplossing die in de praktijk niet werkt en die de exploitatie van de supermarkt in gevaar brengt".

Alles hangt nu af van de vraag of de Raad van State het aangevochten bestemmingsplan in stand laat. Als dat gebeurt, zijn de bezwaarmakers uitgepraat. Advocaat Boer laat al doorschemeren dat er dan schadeclaims komen.

Bron: Leeuwarder Courant