St.-Annaparochie, 24 december 2008

    Het Bildt wil eerste Friese Fairtrade-gemeente worden

Het Bildt is hard op weg de eerste Friese Fairtradegemeente te worden. De gemeenteraad stemde donderdag in met deelname aan de 'Millenniumcampagne', waarmee enkele Millenniumdoelen van de Verenigde Naties worden ondersteund. De gemeente zal zelf ook bewust en zo 'eerlijk' mogelijk gaan inkopen.

Door Gerard de Jong

Donderdag werd besloten drie concrete speerpunten uit te voeren. Zo gaat de gemeente samenwerken met Humana, dat zich op educatie en schoon water richt, daar waar dit het meeste nodig is. Ook bereidt de gemeente een klimaatprogramma voor, gericht op energiebesparing.

Daarnaast blijft de gemeente de Wereldwinkel ondersteunen, door Fairtradeproducten te gebruiken en dit te promoten in de gemeente. Medewerkers van de Wereldwinkel Tineke de Jong en Sita Visser zitten in een werkgroep om van het Bildt een Fairtrade-gemeente te maken. Met nog enkele andere Friese gemeenten proberen zij van het Bildt zo snel mogelijk een eerlijke gemeente te maken.

Om dat predicaat te verdienen, moet een gemeente aan zes criteria voldoen, zoals je uitspreken voor het gebruik van Fairtrade-producten. het ondersteunen van de Millenniumdoelen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Visser en De Jong zijn met hun werkgroep bezig deze doelen te behalen. Dat de gemeenteraad erachter staat, is een enorme duw in de rug, maar ook pas het begin, zegt Sita Visser. "Het is net als bij het halen van je rijbewijs. Het rijden begint daarna pas echt. Zo werkt het ook met een Fairtrade-gemeente. De titel alleen is slechts de start."

De werkgroep zal bedrijven en instellingen blijvend stimuleren om eerlijke waar in te kopen en zich te bekommeren om het milieu en het arme deel van de wereld. Het Bildt is er volgens Visser wel klaar voor. "Als je kijkt naar hoeveel er hier al gebeurde voor bijvoorbeeld Roemenië (Visser ging meerdere malen naar het land om te helpen, red) dan denk ik dat de mensen hier erg bereid zijn anderen te helpen. Want zoals het nu is kan het niet blijven. En dan gaat het niet alleen om geld, maar zeker ook om menselijkheid. 960 Miljoen mensen sterven van de honger, dat hoort gewoon niet zo te zijn."

Het gebruik van Fairtrade-producten is daarbij een begin. Een rondgang langs Bildtse bedrijven leerde de twee dat veel wel open staan voor eerlijke handel. Tineke de Jong: "Eerlijke handel is erg belangrijk, omdat de mensen die het product leveren dan een eerlijke prijs voor hun waar krijgen. Maar het moet niet eenmalig, niet vrijblijvend zijn. Er is een omslag in het denken voor nodig. We hebben ons er bij educatieprojecten wel over verbaasd hoe serieus de jeugd ermee bezig is, hoe goed ze op de hoogte zijn. Dat is grote winst."

Bron: De Bildtse Post