Oudebildtzijl, 29 oktober 2010

Een Bildtse jeugd

Op IJsland doet zich een merkwaardig fenomeen voor. Veel mensen hebben een schilderij in de woonkamer hangen waarop exact hetzelfde landschap staat afgebeeld als je uit hun raam ziet. Zo'n boek moet 'De ent' van Jannie Regnerus zijn voor Bilkerts: ze haalt er herinneringen in op aan haar jeugd in Oudebildtzijl en doet dat zo zintuiglijk dat het een duplicaat van de werkelijkheid lijkt.

Dat Regnerus, die net als hoofdpersoon Rixt het dorp ontvluchtte om te studeren, kunstenaar is geworden, komt misschien wel door die ijle, stille plattelands-jeugd vol onveranderlijke dingen en rechtlijnige mensen die ze waanzinnig goed neerzet. Regnerus moest, net als Rixt, haar verbeeldingskracht aanwenden, om in Oudebildtzijl een betekenisvol bestaan te leiden.

Daarom kon ze dit boek, dat uit zijn voegen barst van associatieve, altijd herkenbare schilderingen van landschap en mensen, schrijven. Er gebeurt niet veel: een meisje dat het dorp verliet, keert voor even terug en mijmert over het verleden. De woorden van Regnerus hebben een grote kracht, maar soms is het te stil in deze roman. Al dat zwijgende en verzuchtende fascineert in het begin, maar verveelt op den duur. Waarschijnlijk net als het leven in Oudebildtzijl voor een ambitieuze puber.

Bron: KIRSTEN VAN SANTEN,
Leeuwarder Courant, freed cultuur

Jannie Regnerus - De Ent
Contact, Amsterdam; 144 blz., 16,95 euro

Meer info, klik hier >>