Nij Altoenae, 2 mei 2008

Wel dorp? Geen dorp? Wel dorp!

Zo verdeeld als de inwoners van Nij Altoenae waren over de dorpsstatus, zo eendrachtig werkten zij aan het nieuwe dorpshuis De Utwyk, dat in juli 2000 feestelijk werd geopend. (Foto LC/Paul Janssen, gescand)

Sinds gisteren heeft Friesland er officieel een dorp bij, op het Bildt. Eindelijk is Nij Altoenae afgescheiden van Sint Annaparochie. Eerdere pogingen - onder meer in 1982,1991 en 1999 - om van het buurtschap een dorp te maken, mislukten. Een overzicht van de artikelen die de Leeuwarder Courant destijds aan de kwestie wijdde.

Door Robert Jan Speerstra

17 oktober 1986: 'Geen dorpsstatus voor Nij Altoenae'

Burgemeester Bartele de Vries van Het Bildt heeft in Nij Altoenae gezegd dat de gemeente geen initiatieven zal nemen om het buurtschap de dorpsstatus te geven. Plaatselijk Belang van Nij Altoenae had de gemeente gevraagd de kwestie opnieuw op te pakken. "Maar hier wort gyn genoegen met nommen. Wy geve 't nag niet op", zei voorzitter Klaas Dijkstra van Plaatselijk Belang. Volgens Dijkstra is de kans groot dat er buiten dorpsbelang om een actiegroep wordt opgericht, die zich met het bevorderen van de dorpsstatus van Nij Altoenae gaat bemoeien.

l december 1989: 'Dorpsstatus Altoenae opnieuw ter discussie'

De gemeente Het Bildt is opnieuw bereid om de mogelijkheid te bekijken dat het buurtschap Nij Altoenae onder Sint Annaparochie de dorpsstatus krijgt. Dat gebuert op aandringen van Plaatselijk Belang. Volgens secretaris Egbert Schelhaas zal op een inspraakavond "een grote mate van eensgezindheid" moeten blijken. Alleen dan is het college bereid de raad voor te stellen om Nij Altoenae de dorpsstatus te verlenen. De raad besloot hier al toe op 27 augustus 1982, maar tegen dit besluit kwam toen vooral van bedrijven buiten de bebouwde kom onverwacht veel oppositie. De tegenstanders hielden een handtekeningenactie en de raad besloot het besluit terug te nemen.

8 maart 1991: 'Geen dorpsstatus voor Nij Altoenae'

Nij Altoenae krijgt geen dorpsstatus en blijft dus een buurtschap van Sint Annaparochie. Dat was de uitslag van het referendum, waarvan de stemmen gisteravond werden geteld. Het verschil was wel minimaal. De voorstanders van de dorpsstatus waren slechts veertien stemmen van de overwinning verwijderd. Ze kregen 279 van de totaal 440 stemmen, terwijl een tweederde meerderheid van 293 stemmen nodig was.



25 januari 1999: 'Opnieuw referendum over dorpsstatus Nij Altoenae'

De inwoners van Nij Altoenae kunnen zich opnieuw uitspreken of hun buurtschap een dorpsstatus krijgt. De gemeente wil het verzoek van het bestuur van Plaatselijk Belang Nij Altoenae, Oude- en Nieuwebildtdijk honoreren, maar peilt eerst door middel een referendum de animo.

11 juni 1999: 'Nij Altoenae komt vier stemmen te kort'

Het buurtschap Nij Altoenae krijgt geen dorpsstatus. Op het referendum hierover kwamen gisteren te weinig stemgerechtigden af. De uitslag zou alleen geldig zijn als de opkomst 50 procent bedroeg. Die werd niet gehaald, de opkomst was 49,2 procent. Bij de bekendmaking van de uitslag, gisteravond in het gemeentehuis van Sint Annaparochie, ontstond grote commotie door een blunder van de leden van het stembureau. Aanvankelijk maakte het stembureau bekend dat met een verschil van een stem het benodigde opkomstpercentage wel was gehaald. In werkelijkheid waren er vier stemmen te weinig.

10 januari 2005: 'Nij Altoenae nog dit jaar dorpsstatus'

foto Omrop Fryslân

Het buurtschap Nij Altoenae boven Sint Annaparochie moet nog dit jaar de dorpsstatus krijgen. Dat zei burgemeester Auc-ke van der Werff zaterdag tijdens de feestelijke openingsmanifestatie van het vijfhonderdjarig bestaan van Het 'Bildt in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. "'t Sou 'n mooi kedo weze at onze gemeente nag dut jaar d'r 'n seuvende dorp bij krijt", aldus Van der Werff, die zijn toespraak in het Bildts hield.

23 december 2005: 'Nij Altoenae dorp, maar er broeit nog iets'

Het Bildt heeft dan eindelijk zijn zevende dorp. De gemeenteraad heeft gisteravond besloten om Nij Altoenae zijn lang gevraagde dorpsstatus te bezorgen. Daarmee is de emotioneel beladen kwestie echter nog niet helemaal uitgewoed. Een bindend referendum moet uitmaken of de bewoners van het omliggende gebied straks ook tot het dorp moeten worden gerekend.

10 februari 2006: 'Buitenlui keren Nij Altoenae de rug toe'

Met een ruime meerderheid hebben de bewoners van het omliggende gebied de aansluiting bij Nij Altoenae afgewezen. De grens van het nieuwe dorp loopt straks pal langs het plaatsnaambord. De onwillige bewoners van de Bildtdijken blijven onder Sint Annaparochie vallen. Maar liefst 92 procent van de stemgerechtigden heeft meegedaan aan het bindend referendum. Van de 267 deelnemers stemden 187 tegen inlijving door Nij Altoenae.

Bron: Leeuwarder Courant