Oudebildtzijl, 6 november 2009

    

Dijkhuis in de leegte

foto: Martijn Hol (gescand)

Eric veenstra (46) is een geboren en getogen Leeuwarder. Toch wil hij nu niet meer 'dood worden gevonden' in zijn oude stad. Achttien jaar geleden fietste hij over de Oudebildtdijk, de ruim 14 kilometer lange dijk in het noordwestelijkste puntje van Friesland. Hij werd verliefd op de leilindes voor nummer 2 en op de Friese geeltjes waarmee het huis was gemetseld.


Wat? Het eerste dijkhuisje aan de langste straat van Nederland.
Waar? De Oudebildtdijk in noordwest Friesland.
Wie? Eric Veenstra, Nancy van Zuylen en hun kinderen.
Voor hoeveel? Achttien jaar geleden gekocht voor 84 duizend gulden (38 duizend euro).

Een project van jaren volgde. Muren werden doorgebroken, andere verstevigd, er kwam een dakkapel in de zolder voor meer licht, veenstra verzette de deur naar de keuken en er kwamen openslaande tuindeuren.

Probleempje: de voordeur opende direct in de woonkamer. Een kennis bedacht een oplossing: de voordeur dichtmaken en een nieuwe voordeur maken aan de achterkant, met een paadje langs het huis.

De vloer bestaat uit balken uit de Leeuwarder schouwburg. Die werd verbouwd en Veenstra mocht ze hebben.

Het pronkstuk van het huis is de tuin. De veranda ligt op gelijke hoogte als het huis; via een trap daal je af, de rest van de tuin in. Die ligt achter de dijk, en dus lager. De tuin zit vol knusse hoekjes, zodat je met de zon mee kunt verhuizen. Het uitzicht is adembenemend: weilanden en heel veel leegte. Voor het huis zie je bij helder weer de Achmeatoren in Leeuwarden, achter het schijnsel van de vuurtoren van Ameland.

foto: Martijn Hol (gescand)

De dijk loopt door verschillende dorpen. De poppige huisjes - landarbeiderswoningen - zijn zo hoog mogelijk op de dijk gebouwd, om geen landbouwgrond verloren te laten gaan. Halverwege de vorige eeuw kwamen veel huisjes leeg te staan en sloop dreigde. Veel Randstedelingen wilden wel zo'n plek in de leegte; de straat werd een mengelmoesje van mensen uit alle windstreken, met opvallend veel kunstenaars, cineast Henk Penninga maakte in 2005 de documentaire Ald Dyk over de dijk, die in dat jaar precies vijfhonderd jaar bestond.

Een echte gemeenschap is het niet, vertelt veenstra's vriendin Nancy van Zuylen (45). 'Veel mensen die hier wonen, houden er juist van om nergens bij te horen.'

Karin Sitalsing

Bron: De Volkskrant
Foto's Martijn Hol