Burdaard, 13 augusutus 2016

Het verzuim van Burdaard

JAAP HELLINGA

Drie half afgebouwde casco’s op het terrein van recreatiepark Waterrijck Burdaard.

Na het winnen van een prijsvraag mocht Chiel van der Werff het recreatiepark Waterrijck Burdaard ontwikkelen. Wat rest, is een torenhoge schuld.

"It wurde hiele moaie fakânsjehúskes, hjir sa oan it wetter", belooft Symen Jansma. De oprichter van de kunststofkozijnenfabriek Jansma Burdaard staat met een elektrische schroefboormachine in de aanslag in een van de half afgebouwde casco’s van Waterrijck Burdaard. Rondom de bouwsels is het onkruid tot treurige hoogte opgeschoten.

In de weken voor de bouwvak kreeg de ondernemer in ruste assistentie van twee zzp’ers, maar nu staat hij er even alleen voor. "Fyn ik wol sa noflik", bekent Jansma glimlachend. Toen hij drie jaar geleden hoorde dat er een recreatiepark met 54 woningen achter de monumentale molen zou verrijzen, besloot hij er twee te kopen. Zo hoopte Jansma tenminste zijn eigen kozijnen te kunnen slijten.

Zover is het nog niet gekomen. Anderhalf jaar nadat burgemeester Wil van der Berg van Ferwerderadiel de eerste paal voor Waterrijck Burdaard sloeg, stortte het recreatieplan als een kaartenhuis ineen. Ontwikkelaar Chiel van der Werff uit Sint Annaparochie liet een verzameling lege bv’s achter, evenals een torenhoge schuld.

De vraag dringt zich op waarom de gemeente in vredesnaam met de ondernemer uit het Bildt in zee is gegaan. De man heeft op zijn zachtst gezegd een omstreden reputatie. "Van der Werff realisearret him net dat hy by de gewoane man in spoar fan fernieling achterlit", zo verzuchtte Frans Poorte al in 2009 in deze krant.

De fietshandelaar in Sint Anna was destijds bijna zijn zaak kwijtgeraakt aan een ambitieus bouwplan van Van der Werff, dat vervolgens als een nachtkaars uitging. Eind dat jaar bezweek Van der Werffs aannemersbedrijf Procee in Sumar onder een schuldenlast van ruim 2 miljoen euro. Twintig werknemers belandden op straat.

Tegenover de curator beweerden Van der Werff en zijn mededirecteur nog 800.000 euro tegoed te hebben van opdrachtgevers, maar geen van die debiteuren bleek tot betalen bereid. Uiteindelijk werd de Bildtse bouwondernemer bestuurlijk aansprakelijk gesteld voor de misleidende informatie die hij over zijn bedrijf verstrekte.

Ontwikkelaar met
lege bv’s en een
torenhoge schuld

"Die kwestie hebben we inmiddels geschikt", vertelt curator Ineke Grijpma. Ze heeft evenzogoed nog altijd houden en keren aan het faillissement van Procee. "Als je Van der Werff iets vraagt, zegt hij: bij mij valt niks te halen." Tegelijk zien mensen hem "in een auto van 90.000 euro" rijden, stelt de Stienser makelaar Anton Germeraad.

Jarenlang verhuurde hij een loods in Sint Annaparochie aan Chiel van der Werff. Die gebruikte dat pand onder meer om te oefenen met zijn popgroep. In een poging nog iets van zijn geld te ontvangen, bood Germeraad de wanbetaler een koopcontract aan, dat hij doodleuk tekende. Betalen deed hij niet. Toenzijn huurschuld was opgelopen tot18.000 euro besloot de makelaar de boel te laten ontruimen. "Van der Werff liegt en bedriegt", constateert de onthutste huurbaas. "Zijn bandmaten ontvingen een sms’je: we moeten een andere oefenruimte zoeken, want ik heb de boel verkocht."

In het faillissement van Waterrijck Burdaard bv staat de teller inmiddels op 42 schuldeisers, die gezamenlijk bijna 660.000 euro tegoed hebben. Daar bovenop komt de Belastingdienst met een vordering van dik 100.000 euro. Zelfs de fiscus vist achter het net, want Van der Werff liet zijn vennootschap als lege huls achter. Op het

faillissementssaldo staat slechts 887 euro. Bij de vorige maand gestrande Bouw-Plan bv valt zelfs helemaal niks te halen. Hier staan twee schuldeisers op de lijst, goed voor bijna 25.000 euro.

Voordat het hele circus rondom Waterrijck Burdaard instortte, zagen betrokkenen het zwerk al drijven. Vanwege diens reputatie was Symen Jansma bijvoorbeeld al niet blij met de keus voor Van der Werff. Hoe die toch de gemeente Ferwerderadiel voor zich wist te winnen?

"Hij komt heel ontwapenend over", weet Anton Germeraad. "Als hij iets vertelt, dan geloof je dat gewoon. Zijn vader zit ook in de gemeenteraad van Leeuwarderadeel, dus bij de verhuur van die loods dacht ik: dat komt wel goed met die jongen." In Burdaard heeft Van der Werff het heel slim aangepakt, concludeert bouwondernemer Siep Klaas Bijland uit Stiens. "Hy hie in goed plan."

De projectontwikkelaar had Twa Architecten in Burdaard en Betha Architecten (het voormalige bureau van Bonnema) in Burgum weten te strikken voor het ontwerp van de 54 vakantiehuizen. "It sjocht der echt prachtich út", vindt Jansma nog steeds. Juist met zijn keuze voor twee verschillende architectenbureaus onderscheidde Van der Werff zich van zijn concurrenten.

Vrees dat Van der
Werff zelf zeker
drie ton verdiende

In de gemeentelijke begroting van 2014 staat de grondexploitatie voor het recreatiepark en de naastgelegen haven en camping voor ruim 900.000 euro in de boeken. Voor de huizen zou Van der Werff bedragen van tussen de 143.000 en 174.000 euro rekenen. De gemeente bleef eigenaar van de grond tot het moment dat de projectontwikkelaar de kavels verkocht aan particulieren.

Bijland zorgde voor de fundering van negen verkochte huizen. Door het bankroet dreigde hij met een schadepost van 35.000 euro te blijven zitten. Burgemeester Wil van der Berg liet weten dat Ferwerderadiel hem een "aanvaardbaar" bedrag ter compensatie betaalde. Het was 10.000 euro, vertelt Bijland. "Mar dêr moast ik wol earst in advokaat foar ynhiere. Ik fyn dat net netsjes."

Zowel Jansma, Germeraad als Bijland bezweert dat de gemeente van alle kanten is gewaarschuwd voor Van der Werff. "Dat werd mij niet in dank afgenomen", zegt de makelaar uit Stiens. Bijland vreest dat de zakenman uit Sint Annaparochie minstens 300.000 euro aan het mislukte vakantiepark heeft verdiend.

Symen Jansma hoopt dat de projectontwikkelaar hem de beloofde keukens alsnog zal leveren.

In haar faillissementsverslag van Bouw-Plan schrijft curator Romana Bremer over De Garantie Waarborg. Deze partij heeft dankzij verpanding zo’n 80.000 euro aan de failliete boedel weten te onttrekken. Het mysterieuze waarborgfonds (een KvK-registratie ontbreekt) is van Reginald Gubler, een ondernemer uit Lochem die in 2009 is veroordeeld voor onbehoorlijk bestuur bij het failliete Stichting Garantie- en Waarborgfonds.

Zelf houdt Chiel van der Werff nog altijd een kerstboom met veertien bv’s overeind. Die dragen namen als Groen-Plan, Wohn-Plan Deutschland, Eco-Plan of Keuken-Plan. Die laatste vennootschap beschikt over een grote keukenshowroom achter de glazen pyramide van Crystalic in Leeuwarden.

Jansma kreeg van Van der Werff de toezegging dat hij uit coulance voor de geleden schade gratis twee keukens zou leveren en monteren. Ook Bijland ontving zo’n goedmakertje, voor zes keukens. De bouwer ontdekte echter dat al die keukens van Bribus in Dinxperlo zijn. Van der Werff kan ze dus helemaal niet weggeven. Bijland rekent er op dat ook de keuken-bv snel sneuvelt.

Bron: Leeuwarder Courant